Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-15
Χιλιάδες άλλοι βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα 16.11.2001 4:10 (Ωρα Λονδίνου) Μικρό απόσπασμα των βρετανικών δυνάμεων αποβιβάστηκε στο βόρειο Αφγανιστάν και είναι σε ετοιμότητα για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Είναι η πρώτη φορά που διεθνείς στρατεύματα, εκτός των ειδικών δυνάμεων, αναπτύσσονται στην περιοχή, μετά την έναρξη των βομβιστικών επιθέσεων, πριν από πέντε εβδομάδες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι περίπου 100 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε οτι τα στρατεύματα διεξάγουν ελέγχους στον αεροδιάδρομο για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στο Αφγανιστάν, όπως αυτή του Μπαγκράμ, για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου Αλ Κάιντα.
Νέο σύνταγμα, νέο κεφάλαιο για τη ΠΓΔΜ
16.11.2001 4:05 (Ωρα Λονδίνου) To κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενέκρινε το νέο σύνταγμα της χώρας - σύνταγμα που διευρύνει τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας. Η τελική ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες μετά καθυστέρηση εβδομάδων και υπό τη σκιά της έντασης που επικρατεί στα βόρεια της χώρας. Οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα που αποσκοπούσε στον τερματισμό των συγκρούσεων που ξέσπασαν το περασμένο Φεβρουάριο. Το νέο σύνταγμα υπερψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία- 94 ψήφους υπέρ και μόνο 14 κατά. Το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών αναγνωρίζει την αλβανική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα και δίνει στην αλβανική μειονότητα μεγαλύτερες ευκαιρίες να εργασθούν στο δημόσιο τομέα.
Δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη παγκόσμια οικονομία
16.11.2001 4:21 (Ωρα Λονδίνου) Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο διευθυντής του οργανισμού, Χερστ Κέλερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον είπε ότι η παγκόσμια οικονομία το 2002 δεν θα αυξηθεί κατά 3,5% όπως είχε ανακοινώσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά μόλις κατά 2,4%. Σε χειρότερη μοίρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία όπου η οικονομία της πρώτης θα αυξηθεί μόνο κατά 0.7% το 2002 ενώ αυτη της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί κατά 1.3% Γιά την Ευρώπη οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 1,4% τον επόμενο χρόνο. Ο κύριος Κέλερ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για οικονομική ύφεση, αλλά παραδέχθηκε ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι καλή.
Μουλάς Ομάρ: "Θα συνεχιστεί ο ένοπλος αγώνας"
16.11.2001 1:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ δήλωσε ότι προτιμά να πεθάνει από το να συμμετέχει σε κυβέρνηση ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, εναλλακτική λύση την οποία χαρακτήρισε ως "διαβολική κυβέρνηση". Σε ερώτηση για τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες των Ταλεμπάν, ο ηγέτης τους είπε ότι δεν έχει σημασία πόσες αφγανικές επαρχίες έχουν υπό τον έλεγχό τους - το έδαφος, είπε, μπορεί να χαθεί και να ξανακερδηθεί. Ο μουλάς Ομάρ συνέχισε λέγοντας ότι ο αγώνας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν διαρκεί εδώ και 20 χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου για την καταστροφή της Αμερικής, που -όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη - αλλά όταν ρωτήθηκε τί ακριβώς εννοεί, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου αυτού. Την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη είχε ο ίδιος ο ηγέτης των Ταλεμπάν, που - μέσω συνεργάτη του - τηλεφώνησε από δορυφορικό τηλέφωνο στην υπηρεσία Παστούν του BBC. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωνε ότι τόσο ο μουλάς Ομάρ όσο και ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Οσάμα Μπιν Λάντεν, βρίσκονται σώοι και αβλαβείς μέσα στο Αφγανιστάν.
Βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
16.11.2001 1:12 (Ωρα Λονδίνου) Είναι η πρώτη φορά που διεθνείς στρατεύματα, εκτός των ειδικών δυνάμεων, αναπτύσσονται στην περιοχή, μετά την έναρξη των βομβιστικών επιθέσεων, πριν από πέντε εβδομάδες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι περίπου 100 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε οτι τα στρατεύματα διεξάγουν ελέγχους στον αεροδιάδρομο για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στο Αφγανιστάν, όπως αυτή του Μπαγκράμ, για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου Αλ Κάιντα.
Κρίσιμη η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας
16.11.2001 1:02 (Ωρα Λονδίνου) Η κ. Σορτ είπε ότι είναι σημαντικό να αποκασταθεί η τάξη στη χώρα και να επιτραπεί στις υπηρεσίες αρωγής να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις τους πριν την έναρξη του χειμώνα. Χθες, η πρώτη σημαντική σε μέγεθος αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη πέρασε τον ποταμό στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν με το βόρειο Αφγανιστάν, αλλά οι προσπάθειες ανθρωπιστικής αρωγής παρεμποδίζονται λόγω των φόβων ασφαλείας. Περίπου έξι εκατομμύρια Αφγανοί εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, αφού ο λαός έχει πληγεί σοβαρά από τον εικοσαετή πόλεμο και την ξηρασία που πλήττει τη χώρα εδώ και τρία χρόνια.
Πακιστανικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Κανταχάρ
16.11.2001 1:05 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πακιστανικά στρατεύματα και άρματα μάχης να παίρνουν θέσεις στην συνοριακή πόλη Τσαμάν. Το Πακιστάν εκφράζει ανησυχίες ότι οι ένοπλοι μαχητές των Ταλεμπάν ίσως προσπαθήσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, η Κανταχάρ βρίσκεται στα χέρια των Ταλεμπάν, όμως, τρεις ένοπλες ομάδες της φυλής Παστούν - που υποστηρίζουν τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζαχίρ Σαχ - καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τους διοικητές των Ταλεμπάν να εγκαταλείψουν ειρηνικά την πόλη. Εξάλλου, στην Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά της χώρας, επικρατεί ηρεμία μετά την ειρηνική απομάκρυνση των δυνάμεων των Ταλεμπάν, την Τετάρτη. Η Τζαλαλαμπάντ βρίσκεται πλέον στα χέρια διοικητών που μάχονται τους Ταλεμπάν. Ανταποκριτής του ΒΒC, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, αναφέρει ότι οι κάτοικοι της πόλης πανηγυρίζουν για την αποχώρηση των Ταλεμπάν.
Εκκληση για ηρεμία κάνει ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν
16.11.2001 1:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην βασιλιάς, που τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει εξόριστος στην Ρώμη και είναι 86 ετών, έκανε την έκκληση αυτή σε μήνυμά του που μεταδόθηκε την παραμονή του Ραμαζανίου. Στο μήνυμά του ο Ζαχίρ Σαχ λέει ότι θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν όχι ως μονάρχης, αλλά ως κανονικός πολίτης που θα υπηρετήσει την πατρίδα του. Νωρίτερα, ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Φρανσέσκ Βεντρέλ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είναι πεπεισμένος ότι ο πρώην μονάρχης του Αφγανιστάν πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο μέλλον της χώρας. Ο κ. Βεντρέλ -που είναι αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν- βρίσκεται τώρα στο Πακιστάν και προσπαθεί να συγκαλέσει συμβούλιο των αφγανικών φυλών με σκοπό το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
Μπους και Πούτιν χαιρετίζουν τη νέα στρατηγική συνεργασία
16.11.2001 1:07 (Ωρα Λονδίνου) Σε κοινή εμφάνισή τους σε σχολείο του Τέξας, μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες τους, ιδιαίτερα στο θέμα της μείωσης των αποθεμάτων των πυρηνικών οπλοστασίων τους. Οι διμερείς διαφορές, ωστόσο, παραμένουν στο θέμα της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.
O Σιμόν Πέρες τάσσεται υπέρ παλαιστινιακού κράτους
16.11.2001 1:06 (Ωρα Λονδίνου) Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πέρες είπε υπάρχει τώρα υποστήριξη για ένα μη στρατιωτικό και οικονομικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Ο κ. Πέρες είχε και στο παρελθόν αποδεχθεί την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, είναι όμως η πρώτη φορά που ο ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στα Ηνωμένα Εθνη. Η ομιλία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών έγινε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην περιοχή. Την Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναμένεται να δώσει σημαντική ομιλία για το Μεσανατολικό.
Τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στο Κοσυφοπέδιο
16.11.2001 1:19 (Ωρα Λονδίνου) Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα 120 μέλη της τοπικής Βουλής, που θα διαχειρισθεί τις τύχες του Κοσυφοπεδίου τα επόμενα τρία χρόνια, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Το κοινοβουλευτικό αυτό σώμα θα ορίσει και τον νέο πρωθυπουργό, αξίωμα που αναμένεται να καταλάβει ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο Αλβανός ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσυφοπεδίου.
Πολλοί Αλβανοί κάτοικοι ελπίζουν ότι οι εκλογές θα αποτέλεσουν ένα ακόμη βήμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.
Ομως αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η νεοσύστατη τοπική Βουλή δεν θα έχει την εξουσία να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που φοβούνται τα μέλη της Σερβικής μειονότητας.
Έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Airbus στη Νέα Υόρκη
16.11.2001 1:21 (Ωρα Λονδίνου) Οι απογειώσεις και προσγειώσεις στο ίδιο αεροδρόμιο συνήθως έχουν χρονικό περιθώριο δύο λεπτών μεταξύ τους, αλλά η εντύπωση που επικρατεί στους ερευνητές είναι ότι η μοιραία πτήση 587 απογειώθηκε μόνο ένα λεπτό και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα μετά από πτήση τζάμπο της Japan Airlines. "Δεν ξέρουμε εάν αυτός είναι ο κύριος λόγος του ατυχήματος αλλά το εξετάζουμε" είπε η Μάριον Μπλάκι, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών. Οι διακόσιοι εξήντα επιβάτες και πλήρωμα της τραγικής πτήσης, αλλά και πέντε κάτοικοι της περιοχής όπου έπεσε το αεροσκάφος έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροπλάνο χτύπησε σπίτια στο προάστιο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία American Airlines ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε προγραμματίσει να ελέγξει τα πτερύγια στην ουρά των 34 αεροσκαφών αυτού του τύπου (A300 Airbus) που διαθέτει, αλλά παρόλαυτα τα αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πετούν. " Αισθανόμαστε ότι είναι φρόνιμο να κάνουμε έναν έλεγχο στα αεροπλάνα μας τύπου Airbus" είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζόν Χόταρντ. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, εντούτοις σύμφωνα με τα στοιχεία του ενός από τα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροσκάφους, υπήρχε κάποιο μηχανικό πρόβλημα. Η ανάλυση της ηχογράφησης από το πιλοτήριο μέχρι τώρα, έχει δείξει οτι υπήρχαν προβλήματα με την πτήση Α300 σε λιγότερο απο δύο λεπτά μετά την απογείωση. Η ηχογράφηση εντοπίζει ένα θόρυβο - κραδασμό και ύστερα έναν άλλο, στη συνέχεια το πλήρωμα σχολιάζει οτι έχουν χάσει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Οι ειδικοί ερευνούν επίσης τις μηχανές Τζένεραλ Ελέκτρικ του αεροσκάφους, που έπεσαν στο έδαφος σε διαφορετικό σημείο από την άτρακτο.
ΗΠΑ: Πιθανή η αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων μετά την 11η Σπετεμβρίου
16.11.2001 1:21 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Τόμυ Τόμσον, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα την ψυχική υγεία, είπε πως τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις καταστροφών θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλέον και την αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων, όπως το μετα-τραυματικό άγχος και η μακρυάς διάρκειας ανησυχία. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Υγείας λένε πως για χρόνια ύστερα από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση το 1995 στην Οκλαχόμα Σίτυ, υπήρξε μεγάλη αύξηση σε αυτοκτονίες αλλα και χρήση απαγορευμένων ουσιών στην πόλη. Τα γεογονότα της 11ης Σεπτεμβρίου σημαίνουν - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ανάλογες επιπτώσεις κατά μήκος και πλάτος των ΗΠΑ.
Βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
15.11.2001 23:50 (Ωρα Λονδίνου) Είναι η πρώτη φορά που διεθνείς στρατεύματα, εκτός των ειδικών δυνάμεων, αναπτύσσονται στην περιοχή, μετά την έναρξη των βομβιστικών επιθέσεων, πριν από πέντε εβδομάδες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι περίπου 100 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε οτι τα στρατεύματα διεξάγουν ελέγχους στον αεροδιάδρομο για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στο Αφγανιστάν, όπως αυτή του Μπαγκράμ, για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου Αλ Κάιντα.
O Σιμόν Πέρες τάσσεται υπέρ παλαιστινιακού κράτους
15.11.2001 22:32 (Ωρα Λονδίνου) Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πέρες είπε υπάρχει τώρα υποστήριξη για ένα μη στρατιωτικό και οικονομικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Ο κ. Πέρες είχε και στο παρελθόν αποδεχθεί την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, είναι όμως η πρώτη φορά που ο ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στα Ηνωμένα Εθνη. Η ομιλία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών έγινε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην περιοχή. Την Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναμένεται να δώσει σημαντική ομιλία για το Μεσανατολικό.
Πακιστανικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Κανταχάρ
15.11.2001 22:10 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πακιστανικά στρατεύματα και άρματα μάχης να παίρνουν θέσεις στην συνοριακή πόλη Τσαμάν. Το Πακιστάν εκφράζει ανησυχίες ότι οι ένοπλοι μαχητές των Ταλεμπάν ίσως προσπαθήσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, η Κανταχάρ βρίσκεται στα χέρια των Ταλεμπάν, όμως, τρεις ένοπλες ομάδες της φυλής Παστούν - που υποστηρίζουν τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζαχίρ Σαχ - καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τους διοικητές των Ταλεμπάν να εγκαταλείψουν ειρηνικά την πόλη. Εξάλλου, στην Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά της χώρας, επικρατεί ηρεμία μετά την ειρηνική απομάκρυνση των δυνάμεων των Ταλεμπάν, την Τετάρτη. Η Τζαλαλαμπάντ βρίσκεται πλέον στα χέρια διοικητών που μάχονται τους Ταλεμπάν. Ανταποκριτής του ΒΒC, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, αναφέρει ότι οι κάτοικοι της πόλης πανηγυρίζουν για την αποχώρηση των Ταλεμπάν.
Εκκληση για ηρεμία κάνει ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν
15.11.2001 22:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην βασιλιάς, που τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει εξόριστος στην Ρώμη και είναι 86 ετών, έκανε την έκκληση αυτή σε μήνυμά του που μεταδόθηκε την παραμονή του Ραμαζανίου. Στο μήνυμά του ο Ζαχίρ Σαχ λέει ότι θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν όχι ως μονάρχης, αλλά ως κανονικός πολίτης που θα υπηρετήσει την πατρίδα του. Νωρίτερα, ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Φρανσέσκ Βεντρέλ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είναι πεπεισμένος ότι ο πρώην μονάρχης του Αφγανιστάν πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο μέλλον της χώρας. Ο κ. Βεντρέλ -που είναι αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν- βρίσκεται τώρα στο Πακιστάν και προσπαθεί να συγκαλέσει συμβούλιο των αφγανικών φυλών με σκοπό το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
Μουλάς Ομάρ: "Θα συνεχιστεί ο ένοπλος αγώνας"
15.11.2001 20:43 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ δήλωσε ότι προτιμά να πεθάνει από το να συμμετέχει σε κυβέρνηση ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, εναλλακτική λύση την οποία χαρακτήρισε ως "διαβολική κυβέρνηση". Σε ερώτηση για τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες των Ταλεμπάν, ο ηγέτης τους είπε ότι δεν έχει σημασία πόσες αφγανικές επαρχίες έχουν υπό τον έλεγχό τους - το έδαφος, είπε, μπορεί να χαθεί και να ξανακερδηθεί. Ο μουλάς Ομάρ συνέχισε λέγοντας ότι ο αγώνας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν διαρκεί εδώ και 20 χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου για την καταστροφή της Αμερικής, που -όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη - αλλά όταν ρωτήθηκε τί ακριβώς εννοεί, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου αυτού. Την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη είχε ο ίδιος ο ηγέτης των Ταλεμπάν, που - μέσω συνεργάτη του - τηλεφώνησε από δορυφορικό τηλέφωνο στην υπηρεσία Παστούν του BBC. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωνε ότι τόσο ο μουλάς Ομάρ όσο και ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Οσάμα Μπιν Λάντεν, βρίσκονται σώοι και αβλαβείς μέσα στο Αφγανιστάν.
Το Πακιστάν ενισχύει τις δυνάμεις του γύρω από την Κανταχάρ
15.11.2001 21:22 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πακιστανικά στρατεύματα και άρματα μάχης να παίρνουν θέσεις στην συνοριακή πόλη Τσαμάν. Το Πακιστάν εκφράζει ανησυχίες ότι οι ένοπλοι μαχητές των Ταλεμπάν ίσως προσπαθήσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, η Κανταχάρ βρίσκεται στα χέρια των Ταλεμπάν, όμως, τρεις ένοπλες ομάδες της φυλής Παστούν - που υποστηρίζουν τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζαχίρ Σαχ - καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τους διοικητές των Ταλεμπάν να εγκαταλείψουν ειρηνικά την πόλη. Εξάλλου, στην Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά της χώρας, επικρατεί ηρεμία μετά την ειρηνική απομάκρυνση των δυνάμεων των Ταλεμπάν, την Τετάρτη. Η Τζαλαλαμπάντ βρίσκεται πλέον στα χέρια διοικητών που μάχονται τους Ταλεμπάν. Ανταποκριτής του ΒΒC, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, αναφέρει ότι οι κάτοικοι της πόλης πανηγυρίζουν για την αποχώρηση των Ταλεμπάν.
Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αψηφά τη διεθνή συμμαχία
15.11.2001 16:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ δήλωσε ότι προτιμά να πεθάνει από το να συμμετέχει σε κυβέρνηση ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, εναλλακτική λύση την οποία χαρακτήρισε ως "διαβολική κυβέρνηση". Σε ερώτηση για τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες των Ταλεμπάν, ο ηγέτης τους είπε ότι δεν έχει σημασία πόσες αφγανικές επαρχίες έχουν υπό τον έλεγχό τους - το έδαφος είπε μπορεί να χαθεί και να ξανακερδηθεί. Ο μουλάς Ομάρ συνέχισε λέγοντας ότι ο αγώνας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν διαρκεί εδώ και 20 χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου για την καταστροφή της Αμερικής, που -όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη - αλλά όταν ρωτήθηκε τί ακριβώς εννοεί, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου αυτού. Την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη είχε ο ίδιος ο ηγέτης των Ταλεμπάν, που - μέσω συνεργάτη του - τηλεφώνησε από δορυφορικό τηλέφωνο στην υπηρεσία Παστούν του BBC. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωνε ότι τόσο ο μουλάς Ομάρ όσο και ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Οσάμα Μπιν Λάντεν, βρίσκονται σώοι και αβλαβείς μέσα στο Αφγανιστάν.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Κανταχάρ
15.11.2001 16:16 (Ωρα Λονδίνου) Ένας τοπικός φύλαρχος που αντιτίθεται στους Ταλεμπάν, ο Χαμίντ Καρζάϊ, λέει ότι υπήρξε εξέγερση των πολιτοφυλακών της περιοχής, και ότι οι μαχητές Ταλεμπάν που απέμειναν στην πόλη, άρχισαν να αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους. Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία ανεξάρτητη πηγή, και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή λένε ότι Κανταχάρ παραμένει υπό τον έλεγχο των Ταλεμπάν. Εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι είδαν μαχητές Ταλεμπάν να περιπολούν στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με μία πηγή η κατάσταση περιγράφεται ως ευμετάβλητη και ρευστή. Πολλοί ηγέτες ομάδων της φυλής Παστούν λένε ότι έχουν έρθει σε απευθείας επαφές με τους Ταλεμπάν και προσπαθούν να τούς είσουν να εγκαταλείψουν την πόλη με ειρηνικά μέσα.
Ρόλο για τον πρώην μονάρχη βλέπουν στο Αφγανιστάν τα Ηνωμένα Έθνη
15.11.2001 16:09 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Βεντρέλ -που είναι ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν - βρίσκεται τώρα στο Πακιστάν και προσπαθεί να συγκαλέσει συμβούλιο των αφγανικών φυλών με σκοπό το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ο κ. Βεντρέλ είπε στο BBC ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να στείλει μία ολιγάριθμη αντιπροσωπεία στην Καμπούλ και καθώς βελτιώνεται η κατάσταση σιγά σιγά να επεκτείνει τις δραστηριότητες του και σε άλλες πόλεις. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι η Βόρεια Συμμαχία που τώρα ελέγχει τη αφγανική πρωτεύουσα έχει τονίσει ότι υποστηρίζει το σχηματισμό μιάς μεταβατικής κυβέρνησης και ότι δεν έχει πρόθεση να διατηρήσει τις εξουσίες που σήμερα κατέχει. Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδέχθηκε ψήφισμα που προβλέπει το σχηματισμό πολυεθνικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.
Γεύση ελευθερίας μετά τρείς μήνες για οκτώ εργαζόμενους σε οργάνωση αρωγής
15.11.2001 16:14 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανός επίσημος είπε ότι οι οκτώ απελευθερώθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις των Ταλεμπάν με τις αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις κοντά στη πόλη Γκάζνι, νότια της Καμπούλ. Οι οκτώ κατηγορούνταν από τους Ταλεμπάν ότι προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν Μουσουλμάνους στο Χριστιανισμό. Ένα από τους τέσερεις Γερμανούς κρατούμενους, ο Γκέοργκ Τάουμπμαν, είπε ότι η μεταφορά τους στο Πακιστάν έγινε αφού προηγήθηκε δραματική απελευθέρωσή τους από δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. Ο κ. Τάουμπμαν είπε ότι οι Ταλεμπάν μετακίνησαν τους ομήρους από την Καμπούλ προς τα νότια την περσμένη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν εισέλθουν στην πόλη οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο κρατούμενο, το σχέδι οτων Ταλεμπάν ήταν να διακομίσουν τους 8 Δυτικούς στην πόλη προπύργιο της Κανταχάρ, αλλά η αυτοκινητοποπμή που τούς μετέφερε έφτασε μέχρι το Γκάζνι, μιά πόλη 80 χιλιόμετρα νοτίως της αφγανικής πρωτεύουσας. Εκεί οι Ταλεμπάν τούς κλείδωσαν πρώτα μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο - κοντέϊνερ - όπου η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν, και κατόπιν στην φυλακή της πόλης. Αλλά σύμφωνα με τον κ. Τάουμπμαν την Τετάρτη σημειώθηκε στην πόλη αυτή εξέγερση των δυνάμεων που αντιτίθενται στους Ταλεμπάν, και οι 8 Δυτικοί απελευθερώθηκαν από τους μαχητές της αφγανικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια ο τοπικός ηγέτης της αντιπολίτευσης πληροφόρησε το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που οργάνωσε την διάσωσή των 8, χρησιμοποιώντας επίλεκτες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Συνεχίστηκαν οι συνομιλίες κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας
15.11.2001 12:32 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη πυραυλικού αμυντικού σύστήματος, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Η πείσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Κρώφορντ γίνεται μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Λευκό Οίκο. Στις συνομιλίςες αυτές ο πρόεδρος Μπους προσεφέρθη να μειώσει σημαντικά τα αποθέματα όπλων του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο ρώσος ηγέτης προσεφέρθη να μειώσει κατά το εν τρίτο τα ρωσικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν χαιρέτισαν την βελτίωση των αμερικανικορωσικών σχέσεων στην περίοδο μετά το Ψυχρό Πόλεμο, αλλά παράλληλα αναγνώρισαν ότι οι διμερείς διαφορές παραμένουν σε θέματα όπως η αμερικανική πυραυλική ασπίδα και η τύχη της συνθήκης ABM του 1972 -συνθήκη για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων. Η επίσκεψη Πούτιν στο εξοχικό Μπούς δεν περιελάμβανε όμως μόνο γεύμα εργασίας. Ο πρόεδρος Πούτιν και η σύζυγός του πέρασαν μια διασκεδαστική βραδυά στο εξοχικό Μπους, απολαμβάνοντας τα εδέσματα, σε στυλ καουμπόϊκο. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν σήμερα βόλτα στο ράντσο Μπους και κατόπιν θα επισκεφθούν μια σχολική εορτή, πριν την αναχώρηση του ζεύγους Πούτιν για τη Μόσχα. Σύμφωνα με ανταποκριτές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να δυναμώσει τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο προέδρων.
Άρχισαν οι χερσαίες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς Αφγανούς
15.11.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου) Μία φορτηγίδα που μετέφερε διακόσιους τόνους σταρένιο αλεύρι πέρασε από το λιμάνι Τερμέζ του Ουζμπεκιστάν στο λιμάνι Χαϊράτον, στη απέναντι όχθη του ποταμού. Απο εκεί η βοήθεια σε τρόφιμα θα μεταφερθεί σε προσφυγικό καταυλισμό, όπου διαμένουν δύο χιλιάδες οικογένειες ανθρώπων που εκτοπιστεί από τις εστίες τους, στο δρόμο που συνδέει το Ουζμπεκιστάν με την πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ. Οι αξιωματούχοι των ανθρωπιστικών αποστολών ζητούν απο την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν να ανοίξει την γέφυρα στο Τερμέζ ώστε οι επισιτιστικές εφοδιοπομπές να αρχίσουν να περνούν κανονικά. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είναι ακόμα κλειστή για λόγους ασφαλείας.
Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αψηφά τη διεθνή συμμαχία
15.11.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ δήλωσε ότι προτιμά να πεθάνει από το να συμμετέχει σε κυβέρνηση ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, εναλλακτική λύση την οποία χαρακτήρισε ως "διαβολική κυβέρνηση". Σε ερώτηση για τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες των Ταλεμπάν, ο ηγέτης τους είπε ότι δεν έχει σημασία πόσες αφγανικές επαρχίες έχουν υπό τον έλεγχό τους - το έδαφος είπε μπορεί να χαθεί και να ξανακερδηθεί. Ο μουλάς Ομάρ συνέχισε λέγοντας ότι ο αγώνας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν διαρκεί εδώ και 20 χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου για την καταστροφή της Αμερικής, που -όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη - αλλά όταν ρωτήθηκε τί ακριβώς εννοεί, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου αυτού. Την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη είχε ο ίδιος ο ηγέτης των Ταλεμπάν, που - μέσω συνεργάτη του - τηλεφώνησε από δορυφορικό τηλέφωνο στην υπηρεσία Παστούν του BBC. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωνε ότι τόσο ο μουλάς Ομάρ όσο και ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Οσάμα Μπιν Λάντεν, βρίσκονται σώοι και αβλαβείς μέσα στο Αφγανιστάν.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Κανταχάρ
15.11.2001 13:59 (Ωρα Λονδίνου) Ένας τοπικός φύλαρχος που αντιτίθεται στους Ταλεμπάν, ο Χαμίντ Καρζάϊ, λέει ότι υπήρξε εξέγερση των πολιτοφυλακών της περιοχής, και ότι οι μαχητές Ταλεμπάν που απέμειναν στην πόλη, άρχισαν να αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους. Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία ανεξάρτητη πηγή, και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή λένε ότι Κανταχάρ παραμένει υπό τον έλεγχο των Ταλεμπάν. Εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι είδαν μαχητές Ταλεμπάν να περιπολούν στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με μία πηγή η κατάσταση περιγράφεται ως ευμετάβλητη και ρευστή. Πολλοί ηγέτες ομάδων της φυλής Παστούν λένε ότι έχουν έρθει σε απευθείας επαφές με τους Ταλεμπάν και προσπαθούν να τούς είσουν να εγκαταλείψουν την πόλη με ειρηνικά μέσα.
Ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
15.11.2001 12:53 (Ωρα Λονδίνου) Οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε και 20 άτομα τραυματίσθηκαν όταν τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης έβαλαν κατά παλαιστινιακών στόχων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Xαν Γιουνίς, ενώ μπουλντόζες κατεδάφισαν πολλά σπίτια στη περιοχή. Ενοπλοι Παλαιστίνιοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μία επιχείρηση εναντίον κατοικιών που χρησιμοποιούνται από Παλαιστινίους εξτρεμιστές για επιθέσεις με όλμους εναντίον γειτονικών Εβραϊκών οικισμών. Σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές η δεύτερη επιδρομή, στην περιοχή Σαουάρα είχε σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη Παλαιστινίων μαχητών. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον καταυλισμό Χαν Γιουνίς και την Σαουάρα λίγες ώρες μετά. Στο μεταξύ τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις δύο παλαιστινιακές πόλεις, Τουλκαρέμ και Τζενίν, που έχουν καταληφθεί εδώ και ένα μήνα από τον στρατό του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού. Στη Μέση Ανατολή φτάνει εξάλλου σήμερα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι - στα πλαίσια των διεθνών ειρηνευτικών προσπαθειών.
Έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Airbus στη Νέα Υόρκη
15.11.2001 15:48 (Ωρα Λονδίνου) Οι απογειώσεις και προσγειώσεις στο ίδιο αεροδρόμιο συνήθως έχουν χρονικό περιθώριο δύο λεπτών μεταξύ τους, αλλά η εντύπωση που επικρατεί στους ερευνητές είναι ότι η μοιραία πτήση 587 απογειώθηκε μόνο ένα λεπτό και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα μετά από πτήση τζάμπο της Japan Airlines. "Δεν ξέρουμε εάν αυτός είναι ο κύριος λόγος του ατυχήματος αλλά το εξετάζουμε" είπε η Μάριον Μπλάκι, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών. Οι διακόσιοι εξήντα επιβάτες και πλήρωμα της τραγικής πτήσης, αλλά και πέντε κάτοικοι της περιοχής όπου έπεσε το αεροσκάφος έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροπλάνο χτύπησε σπίτια στο προάστιο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία American Airlines ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε προγραμματίσει να ελέγξει τα πτερύγια στην ουρά των 34 αεροσκαφών αυτού του τύπου (A300 Airbus) που διαθέτει, αλλά παρόλαυτα τα αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πετούν. " Αισθανόμαστε ότι είναι φρόνιμο να κάνουμε έναν έλεγχο στα αεροπλάνα μας τύπου Airbus" είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζόν Χόταρντ. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, εντούτοις σύμφωνα με τα στοιχεία του ενός από τα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροσκάφους, υπήρχε κάποιο μηχανικό πρόβλημα. Η ανάλυση της ηχογράφησης από το πιλοτήριο μέχρι τώρα, έχει δείξει οτι υπήρχαν προβλήματα με την πτήση Α300 σε λιγότερο απο δύο λεπτά μετά την απογείωση. Η ηχογράφηση εντοπίζει ένα θόρυβο - κραδασμό και ύστερα έναν άλλο, στη συνέχεια το πλήρωμα σχολιάζει οτι έχουν χάσει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Οι ειδικοί ερευνούν επίσης τις μηχανές Τζένεραλ Ελέκτρικ του αεροσκάφους, που έπεσαν στο έδαφος σε διαφορετικό σημείο από την άτρακτο.
Τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στο Κοσυφοπέδιο
15.11.2001 12:37 (Ωρα Λονδίνου) Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα 120 μέλη της τοπικής Βουλής, που θα διαχειρισθεί τις τύχες του Κοσυφοπεδίου τα επόμενα τρία χρόνια, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Το κοινοβουλευτικό αυτό σώμα θα ορίσει και τον νέο πρωθυπουργό, αξίωμα που αναμένεται να καταλάβει ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο Αλβανός ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσυφοπεδίου.
Πολλοί Αλβανοί κάτοικοι ελπίζουν ότι οι εκλογές θα αποτέλεσουν ένα ακόμη βήμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.
Ομως αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η νεοσύστατη τοπική Βουλή δεν θα έχει την εξουσία να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που φοβούνται τα μέλη της Σερβικής μειονότητας.
Συνεχίστηκαν οι συνομιλίες κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας
15.11.2001 11:37 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη πυραυλικού αμυντικού σύστήματος, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Η πείσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Κρώφορντ γίνεται μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Λευκό Οίκο. Στις συνομιλίςες αυτές ο πρόεδρος Μπους προσεφέρθη να μειώσει σημαντικά τα αποθέματα όπλων του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο ρώσος ηγέτης προσεφέρθη να μειώσει κατά το εν τρίτο τα ρωσικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν χαιρέτισαν την βελτίωση των αμερικανικορωσικών σχέσεων στην περίοδο μετά το Ψυχρό Πόλεμο, αλλά παράλληλα αναγνώρισαν ότι οι διμερείς διαφορές παραμένουν σε θέματα όπως η αμερικανική πυραυλική ασπίδα και η τύχη της συνθήκης ABM του 1972 -συνθήκη για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων. Η επίσκεψη Πούτιν στο εξοχικό Μπούς δεν περιελάμβανε όμως μόνο γεύμα εργασίας. Ο πρόεδρος Πούτιν και η σύζυγός του πέρασαν μια διασκεδαστική βραδυά στο εξοχικό Μπους, απολαμβάνοντας τα εδέσματα, σε στυλ καουμπόϊκο. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν σήμερα βόλτα στο ράντσο Μπους και κατόπιν θα επισκεφθούν μια σχολική εορτή, πριν την αναχώρηση του ζεύγους Πούτιν για τη Μόσχα. Σύμφωνα με ανταποκριτές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να δυναμώσει τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο προέδρων.
ΗΠΑ: Πιθανή η αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων μετά την 11η Σπετεμβρίου
15.11.2001 11:39 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Τόμυ Τόμσον, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα την ψυχική υγεία, είπε πως τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις καταστροφών θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλέον και την αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων, όπως το μετα-τραυματικό άγχος και η μακρυάς διάρκειας ανησυχία. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Υγείας λένε πως για χρόνια ύστερα από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση το 1995 στην Οκλαχόμα Σίτυ, υπήρξε μεγάλη αύξηση σε αυτοκτονίες αλλα και χρήση απαγορευμένων ουσιών στην πόλη. Τα γεογονότα της 11ης Σεπτεμβρίου σημαίνουν - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ανάλογες επιπτώσεις κατά μήκος και πλάτος των ΗΠΑ.
Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αψηφά τη διεθνή συμμαχία
15.11.2001 9:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ δήλωσε ότι προτιμά να πεθάνει από το να συμμετέχει σε κυβέρνηση ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, εναλλακτική λύση την οποία χαρακτήρισε ως "διαβολική κυβέρνηση". Σε ερώτηση για τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες των Ταλεμπάν, ο ηγέτης τους είπε ότι δεν έχει σημασία πόσες αφγανικές επαρχίες έχουν υπό τον έλεγχό τους - το έδαφος είπε μπορεί να χαθεί και να ξανακερδηθεί. Ο μουλάς Ομάρ συνέχισε λέγοντας ότι ο αγώνας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν διαρκεί εδώ και 20 χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου για την καταστροφή της Αμερικής, που -όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη - αλλά όταν ρωτήθηκε τί ακριβώς εννοεί, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου αυτού. Την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη είχε ο ίδιος ο ηγέτης των Ταλεμπάν, που - μέσω συνεργάτη του - τηλεφώνησε από δορυφορικό τηλέφωνο στην υπηρεσία Παστούν του BBC. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωνε ότι τόσο ο μουλάς Ομάρ όσο και ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Οσάμα Μπιν Λάντεν, βρίσκονται σώοι και αβλαβείς μέσα στο Αφγανιστάν.
Ηρεμία με υποβόσκουσα ένταση στην Καμπούλ
15.11.2001 10:20 (Ωρα Λονδίνου) Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC, αν και σε γενικές γραμμές επικρατεί ηρεμία στην πόλη, εντούτοις υπάρχουν υποβόσκουσες τριβές ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας που κατέλαβαν την Καμπούλ προέρχονται από μόνο μία φυλή, τους Τατζίκους, αλλά άλλες φυλετικές ομάδες που συναπαρτίζουν την αντιπολίτευση - και ιδιαίτερα από τους Χαζάρα - επιθυμούν και αυτές να έχουν λόγο στη διοίκηση της αφγανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου χίλιοι άνδρες από την περιοχή όπου ζούν οι Χαζάρα, στο κεντρικό Αφγανιστάν, βρίσκονται ήδη καθ' οδόν προς την Καμπούλ. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC που τούς συνοδεύει, οι άνδρες αυτοί είναι πολύ καλά οπλισμένοι. ΟΙ Χαζάρα λένε ότι θα εισέλθουν στην αφγανική πρωτεύουσα, μόνο ύστερα από συνεννόηση με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε Αφγανός αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί έφτασε σήμερα στην Καμπούλ. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή, αλλά το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο κ. Ραμπανί εξέφρασε την πρόθεση να μεταβεί σήμερα στην αφγανική πρωτεύουσα.
Επιτυχής κατάληξη στη σύνοδο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπoρίου
15.11.2001 9:27 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί Εμπορίου από 142 κράτη του κόσμου συμφώνησαν τελικά, μετά από μαραθώνιο συζητήσεων έξη ημερών, στη διεξαγωγή νέου γύρου με σκοπό την απελευθέρωση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου. Όλα αυτά στα πλαίσια της Συνόδου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Η επίτευξη συμφωνίας για διεξαγωγή νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών θεωρείται ως επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη - μέλη της οποίας πίεζαν και πέτυχαν όπως διαφαίνεται - την διεύρυνση της ατζέντας τνω συνομιλιών. Ο κοινοτικός επιτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ, δήλωσε στο BBC: "Η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να τιθασευθεί, αυτό είναι ένα έργο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη ισχυρών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου".
Η σύνοδος της Ντόχα κατέληξε σε έναν ευρύ θεματικό κατάλογο, που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί νέα παγκόσμια συμφωνία διακρατικού εμπορίου μέχρι το 2005. Η νέα αυτή συμφωνία - η οποία θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί - υπολογίζεται ότι θα διευρύνει σημαντικά το ελεύθερο εμπόριο και μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Για πρώτη φορά στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, θα συζητηθούν και θέματα περιβάλλοντος, επενδύσεων και ανταγωνισμού.
Βόρεια Συμμαχία : "Δεν θα μονοπωλήσουμε την εξουσία"
15.11.2001 8:15 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας δήλωσε στα Ηνωμένα Εθνη ότι η οργάνωση του δεν έχει σκοπό να μονοπωλήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν. Ο Ραβάν Φαρχαντί επανέλαβε την δέσμευση που έχει αναλάβει η Βόρεια Συμμαχία να εργασθεί για το σχηματισμό μιάς ευρείας κυβέρνησης στη χώρα. Οπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Καμπούλ αρχίζει να διαφαίνεται κάποια ένταση στις σχέσεις των ομάδων που απαρτίζουν τη Βόρεια Συμμαχία. Ο ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπουχανουντίν Ραμπανί, ανέβαλε ανεξήγητα την επίσκεψη του στη Καμπούλ, ενώ μέλη της φυλής Χαζάρα άρχισαν να εξοπλίζονται. Χίλιοι ένοπλοι αυτής της φυλής μεταβαίνουν στη Καμπούλ για να προστατέψουν - όπως λένε - τους ομόφυλους τους.
Νέες αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας 15.11.2001 4:38 (Ωρα Λονδίνου) Οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε και 20 άτομα τραυματίσθηκαν όταν ισραηλινά τανκς εισέβαλαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης έβαλαν κατά παλαιστινιακών στόχων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Καν Γιούνις, ενώ μπουλτόζες κατεδάφισαν πολλά σπίτια στη περιοχή. Ενοπλοι παλαιστίνιοι αντεπέδωσαν τα πυρά. Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για το επεισόδιο.
|