Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-11-22

  1. Πανευρωπαική αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας
  2. Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
  3. "Ισότιμος συνεργατής" η Ρωσία στο ΝΑΤΟ
  4. "Ισότιμος συνεργατής" η Ρωσία στο ΝΑΤΟ
  5. ’υξηση της τιμής του πετρελαίου
  6. "Όχι" του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Τουρκία
  7. "Συγνώμη" Ποντίφηκα μέσω διαδικτύου
  8. Επόμενος στόχος το Ιράκ ;
  9. Σαράντα νεκροί από κατολίσθηση στην Κολομβία
  10. Επόμενος στόχος το Ιράκ ;
  11. Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
  12. Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
  13. Εκρηξη σε δημοτικό σχολείο στη λωρίδα της Γάζας
  14. Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
  15. Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
  16. Αναφορές για παράδοση Ταλεμπάν στην Κουντούζ
  17. Ο αθλητισμός στη μάχη κατά του καπνίσματος
  18. Εκρηξη σε δημοτικό σχολείο στη λωρίδα της Γάζας
  19. Σε τροχιά ύφεσης η Γερμανία
  20. Υπολογιστής από DNA
  21. ΠΓΔΜ: Αποχωρούν οι σοσιαλδημοκράτες
  22. Δύο μικροί Παλαιστίνιοι νεκροί στη Μέση Ανατολή
  23. «Κοντά σε συμφωνία παράδοσης» η Κουντούζ
  24. Επίσκεψη Στρο σε Ιράν και Πακιστάν
  25. Τέσσερις χιλιάδες τελικά οι νεκροί στη Νέα Υόρκη
  26. Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
  27. Ανασκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
  28. Ταλεμπάν: «Θετικές» οι συνομιλίες με τη Βόρεια Συμμαχία
  29. Ανυποχώρητοι ΗΠΑ και Ταλεμπάν
  30. Δραματική μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών
  31. Λεηλάτηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν
Πανευρωπαική αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας
BBC News
H λαθρομετανάστευση και το έγκλημα αντιμετωπίζονται σε πανευρωπαικό επίπεδο

22.11.2001 23:57 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εξωτερικών από 17 χώρες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, στην κατάπολέμηση του εγκλήματος και στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

Οι υπουργοί συναντήθηκαν στην Τριέστη της Ιταλίας, πριν από την ετήσια συνάντηση της Πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνάντηση θα δώσει την δυνατότητα στα κράτη που συμμετέχουν να δημιουργήσουν εκείνους τους οικονομικές και νομικές δομές για την πανευρωπαική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η ασφάλεια στους χώρους της συνάντησης ήταν πολύ αυστηρή και αρκετοί δρόμοι που οδηγούσαν στο χώρο της συνάντησης είχαν αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 22:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της πόλης Κουντούζ, τελευταίο σημείο αντίστασης των Ταλεμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν πραγματοποιεί η Βόρεια Συμμαχία ενώ αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι άρματα μάχης της Βόρειας Συμμαχίας κινούνται προς την πόλη.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες γιά την παράδοση των δυνάμεων των Ταλεμπάν στην Κοντούζ έχουν καταρρεύσει και ότι άρχισε επίθεση γιά την κατάληψη της περιοχής.

Η Βόρεια Συμμαχία εχει εξαπολύσει επιθέσεις και εναντίον της Καναμπάντ αλλά και του τρίτου θύλακα των Ταλιμπάν νοτια της Καμπούλ.

Στην κωμόπολη Μαινταν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι. Τα στρατευματα της Β.Συμμαχίας συνοδεύονται από άρματα μάχης και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες συνάντησαν τόσο μεγάλη αντισταση από τους Ταλεμπάν, ώστε αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στο διπλωματικό επίπεδο και εν οψει της διάσκεψης των ΗΕ για το Αφγανιστάν που θα γίνει την ερχομενη δευτέρα στην Βόννη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο επισκέπτεται την Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο Εξωτερικών υποθέσεων της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Μετά την συνάντηση ο κ. Αμπντουλά δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν δέχεται τη συμμετοχή σ΄αυτή μετριοπαθών Ταλιμπάν, χαρακτηρισμός που όπως είπε ο κ. Αμπντουλά αποτελεί «σχήμα οξύμωρον».

"Ισότιμος συνεργατής" η Ρωσία στο ΝΑΤΟ
BBC News
"Είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο" δήλωσε ο Λόρδος Ρόμπερτσον

22.11.2001 22:59 (Ωρα Λονδίνου)
O γγ του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρομπερτσον, μιλώντας στην Μόσχα αναφέρθηκε στα σχέδια για μία πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Μαλιστα επεσήμανε ότι η βρετανική πρόταση για δημιουργία κοινού συμβουλίου των 19 μελών και της Ρωσίας μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή σε αυτη την σχέση.

Η πρόταση αυτή προβλέπει την δυνατότητα για συζήτηση απο κοινού κάποιων θεμάτων ασφαλείας στο ΝΑΤΟ με την Ρωσία να είναι ισότιμος συνεργάτης.

Ο κ. Ρόμπερτσον δεν παρέλειψε να επιστήσει και το δεδομένο ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει και περισσότερες υποχρεώσεις και ευθυνες στην ρωσική πλευρά.

Ο κ. Πούτιν νωρίτερα σε συνάντηση με ανώτατους πολιτικούς είπε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να "σταθεί στην ουρά για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ", αλλά επιθυμεί μια "επικοδομοιτική" συνεργασία ειδικότερα σε θέματα ασφαλείας.

O γγ του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να τονίσει την σημαντική βοήθεια της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που την χαρακτήρισε "σημαντική πολιτικά".

"Ισότιμος συνεργατής" η Ρωσία στο ΝΑΤΟ
BBC News
"Είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο" δήλωσε ο Λόρδος Ρόμπερτσον

22.11.2001 21:28 (Ωρα Λονδίνου)
O γγ του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρομπερτσον, μιλώντας στην Μόσχα αναφέρθηκε στα σχέδια για μία πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Μαλιστα επεσήμανε ότι η βρετανική πρόταση για δημιουργία κοινού συμβουλίου των 19 μελών και της Ρωσίας μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή σε αυτη την σχέση.

Η πρόταση αυτή προβλέπει την δυνατότητα για συζήτηση απο κοινού κάποιων θεμάτων ασφαλείας στο ΝΑΤΟ με την Ρωσία να είναι ισότιμος συνεργάτης.

Ο κ. Ρόμπερτσον δεν παρέλειψε να επιστήσει και το δεδομένο ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει και περισσότερες υποχρεώσεις και ευθυνες στην ρωσική πλευρά.

Ο κ. Πούτιν νωρίτερα σε συνάντηση με ανώτατους πολιτικούς είπε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να "σταθεί στην ουρά για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ", αλλά επιθυμεί μια "επικοδομοιτική" συνεργασία ειδικότερα σε θέματα ασφαλείας.

’υξηση της τιμής του πετρελαίου
BBC News
Με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ συμορφώθηκε η Νορβηγία

22.11.2001 20:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε μετά την ανακοίνωσης της Νορβηγίας ότι θα περιορίσει την παραγωγή της μέχρι και 200.000 βαρέλια ημερησίως.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεφτε συνεχώς μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα ανέκαμψε πάνω από τα 20 δολλάρια το βαρέλι.

η κίνηση της Νορβηγίας είναι σε άμεση εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ να πιέσουν τις τιμές πετρελαίου προς τα πάνω με την μείωση της παραγωγής.

Ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις της Ρωσίας, την μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας που δεν συμμετέχει στον ΟΠΕΚ.

"Όχι" του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Τουρκία
BBC News
Οι τουρκικές δυνάμεις θα βοηθήσουν σε ανθρωπιστικές αποστολές

22.11.2001 22:21 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέριψε αίτημα της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόστολη τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις πρόκειται να βοηθήσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Λάντεν και της Αλ Καίντα εκπαιδεύοντας της δυνάμεις που αντιτίθενται τους Ταλεμπάν και συμμετέχοντας σε ανθρωπιστικές αποστολές.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των κυρίως ισλαμιστών βουλευτών δηλώνοντας αναρμόδιο, αφού η απόφαση είναι της Βουλής.

Ανταποκριτές επισημαίνουν με αυτή του την απόφαση ουσιαστικά η Τουρκία θα συμμετέχει με την αποστολή των ειδικών δυνάμεων.

"Συγνώμη" Ποντίφηκα μέσω διαδικτύου
BBC News
H απολογία του Πάπα προσπαθεί να βελτιώσει την "τραυματισμένη" εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας

22.11.2001 20:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιώαννης Παυλος ο 2ος, εξέδωσε δημόσια απολογία για την σεξουαλική κακοποίηση εναντίον ανηλίκων από καθολικούς ιερείς.

Στην απολογία ο Πάπας αναφέρεται στον πόνο και την απογοήτευση που αισθάνονται τα θύματα και απότελούσε μόνο μέρος της πολυσέλιδης "απολογίας" που απευθύνεται στα μέλη του καθολικού ποιμνίου στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού.

Στην απολογία γίνεται αναφορά και στο θέμα της "χαμένης γενιάς" προγράμματος που υποστήριξε και η Καθολική Εκκλησία στην Αυστραλία και χώριζε δια της βίας παιδιά ιθαγενών Αβοριγιανών για να λάβουν Καθολική εκπαίδευση.

Ο Πάπας επεσήμανε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται.

Η ανακοίνωση είναι η πρώτη που αποστέλεται μέσω του διαδικτύου.

Επόμενος στόχος το Ιράκ ;
BBC News
Ενδεχομένως να επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ λέει η ιρακινή κυβέρνηση

22.11.2001 19:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, είπε ότι η Βαγδάτη μπορεί να επιτρέψει την είσοδο στο Ιράκ, σε ομάδες επιθερωτητών οπλικών συστημάτων των Ηνωμένων Εθνών, εάν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της.

Καθώς όμως η εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μπαίνει σε νέα φάση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στον Αραβικό κόσμο επικρατεί ανησυχία, ότι ο "πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας" που έχει κηρυχθεί από τον πρόεδρο Μπους θα συνεχιστεί σε νέο "θέατρο επιχειρήσεων", εναντίον άλλου κράτους, ενδεχομένως εναντίον του Ιράκ. Ο συντάκτης του BBC για τη Μέση Ανατολή, Ρότζερ Χάρντυ, εξετάζει τους Ιρακινούς και Αραβικούς φόβους - για τυχόν επέκταση της εκστρατείας:

Αν και η δήλωση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών δείχνει μια νέα διπλωματική ευελιξία της Βαγδάτης, εντούτοις οι προυποθέσεις που βάζει το Ιρακινό καθεστώς για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων είναι αυστηρές.

Τα Ηνωμένα Έθνη - είπε ο Νατζί Σάμπρι, θα πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει από το 1990, μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέϊτ- και να αποσύρουν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής από τη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη πλευρά η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι να επιτραπεί πρώτα η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, και ύστερα θα υπάρξει σταδιακή άρση των κυρώσεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πιθανό κίνητρο των δηλώσεων του Ιρακινού αξιωματούχου.

Για αρκετές εβδομάδες, δεν κρύβουν την αγωνία τους, ότι μετά την ολοκλήρωση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, οι αμερικανοί θα συνεχίσουν βομβαρδίζοντας το Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνδέει τις επιθέσεις τις 11 Σεπτεμβρίου με το Ιράκ.

Αλλά αρκετοί ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να λάβουν κάποια μέτρα εναντίον μιάς χώρας που που αναπτύσει όπλα μαζικής καταστροφής-- και αποτελεί εν γένει μια άπειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το ενδεχόμενο βομβαρδισμού του Ιρακ ανησυχεί ορισμένους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Μέση Αν ατολή. Ενας ανώτερος σαουδάραβας πρίγκηπας - ο πρήν διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών- Τούρκι Μπιν Φαισαλ, εξέδωσε αυστηρή προειδοποιήση ότι αποτελεί σημαντικό λάθος να αποτελέσει το Ιράκ τον επόμενο αμερικανικό στόχο.

Μιλώντας στους New York Times, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στους Αραβες και τις ΗΠΑ.

Σαράντα νεκροί από κατολίσθηση στην Κολομβία
BBC News
Το χρυσωρυχείο βρίσκεται 300 χιλιόμετρα από την Μπογκοτά

22.11.2001 20:12 (Ωρα Λονδίνου)
Σχεδόν σαράντα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας καταλόσθισης σε εγκαταλελειμένο χρυσωρυχείο στην Κολομβία.

Πάντως εκτός από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχουν αγνοούμενοι και τρεις τραυματίες.

Εκπρόσωπος των Αρχών δήλωσε ότι τουλάχιστο 100 άνθρωποι βρίσκονταν στο ορυχείο όταν τμήμα του κατέρρευσε.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά, μεταδίδει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για ποιό λόγο βρίσκονταν εκεί οι πολίτες.

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι προφανώς έψαχναν για χρυσό

Τα συνεργεία διάσωσης ακόμα ψάχνουν για επιζώντες.

Επόμενος στόχος το Ιράκ ;
BBC News
Ενδεχομένως να επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ λέει η ιρακινή κυβέρνηση

22.11.2001 18:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, είπε ότι η Βαγδάτη μπορεί να επιτρέψει την είσοδο στο Ιράκ, σε ομάδες επιθερωτητών οπλικών συστημάτων των Ηνωμένων Εθνών, εάν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της. Καθώς όμως η εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μπαίνει σε νέα φάση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στον Αραβικό κόσμο επικρατεί ανησυχία, ότι ο "πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας" που έχει κηρυχθεί από τον πρόεδρο Μπους θα συνεχιστεί σε νέο "θέατρο επιχειρήσεων", εναντίον άλλου κράτους, ενδεχομένως εναντίον του Ιράκ. Ο συντάκτης του BBC για τη Μέση Ανατολή, Ρότζερ Χάρντυ, εξετάζει τους Ιρακινούς και Αραβικούς φόβους - για τυχόν επέκταση της εκστρατείας:

Αν και η δήλωση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών δείχνει μια νέα διπλωματική ευελιξία της Βαγδάτης, εντούτοις οι προυποθέσεις που βάζει το Ιρακινό καθεστώς για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων είναι αυστηρές. Τα Ηνωμένα Έθνη - είπε ο Νατζί Σάμπρι, θα πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει από το 1990, μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέϊτ- και να αποσύρουν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής από τη Μέση Ανατολή. Από την άλλη πλευρά η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι να επιτραπεί πρώτα η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, και ύστερα θα υπάρξει σταδιακή άρση των κυρώσεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πιθανό κίνητρο των δηλώσεων του Ιρακινού αξιωματούχου.

Για αρκετές εβδομάδες, δεν κρύβουν την αγωνία τους, ότι μετά την ολοκλήρωση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, οι αμερικανοί θα συνεχίσουν βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνδέει τις επιθέσεις τις 11 Σεπτεμβρίου με το Ιράκ.Αλλά αρκετοί ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να λάβουν κάποια μέτρα εναντίον μιάς χώρας που που αναπτύσει όπλα μαζικής καταστροφής-- και αποτελεί εν γένει μια άπειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.Το ενδεχόμενο βομβαρδισμού του Ιρακ ανησυχεί ορισμένους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή. Ενας αν ώτερος σαουδάραβας πρίγκηπας - ο πρήν διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών- Τούρκι Μπιν Φαισαλ, εξέδοσε αυστηρή προειδοποιήση ότι αποτελεί σημαντικό λάθος να αποτελέσει το Ιράκ τον επόμενο αμερικανικό στόχο. Μιλώντας στους New York Times, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στους Αραβες και τις ΗΠΑ.

Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 18:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της πόλης Κουντούζ, τελευταίο σημείο αντίστασης των Ταλεμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν πραγματοποιεί η Βόρεια Συμμαχία ενώ αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι άρματα μάχης της Βόρειας Συμμαχίας κινούνται προς την πόλη.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες γιά την παράδοση των δυνάμεων των Ταλεμπάν στην Κοντούζ έχουν καταρρεύσει και ότι άρχισε επίθεση γιά την κατάληψη της περιοχής.

Η Βόρεια Συμμαχία εχει εξαπολύσει επιθέσεις και εναντίον της Καναμπάντ αλλά και του τρίτου θύλακα των Ταλιμπάν νοτια της Καμπούλ.

Στην κωμόπολη Μαινταν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι. Τα στρατευματα της Β.Συμμαχίας συνοδεύονται από άρματα μάχης και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες συνάντησαν τόσο μεγάλη αντισταση από τους Ταλεμπάν, ώστε αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στο διπλωματικό επίπεδο και εν οψει της διάσκεψης των ΗΕ για το Αφγανιστάν που θα γίνει την ερχομενη δευτέρα στην Βόννη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο επισκέπτεται την Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο Εξωτερικών υποθέσεων της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Μετά την συνάντηση ο κ. Αμπντουλά δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν δέχεται τη συμμετοχή σ΄αυτή μετριοπαθών Ταλιμπάν, χαρακτηρισμός που όπως είπε ο κ. Αμπντουλά αποτελεί «σχήμα οξύμωρον».

Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 18:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της πόλης Κουντούζ, τελευταίο σημείο αντίστασης των Ταλεμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν πραγματοποιεί η Βόρεια Συμμαχία ενώ αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι άρματα μάχης της Βόρειας Συμμαχίας κινούνται προς την πόλη.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες γιά την παράδοση των δυνάμεων των Ταλεμπάν στην Κοντούζ έχουν καταρρεύσει και ότι άρχισε επίθεση γιά την κατάληψη της περιοχής.

Η Βόρεια Συμμαχία εχει εξαπολύσει επιθέσεις και εναντίον της Καναμπάντ αλλά και του τρίτου θύλακα των Ταλιμπάν νοτια της Καμπούλ.

Στην κωμόπολη Μαινταν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι. Τα στρατευματα της Β.Συμμαχίας συνοδεύονται από άρματα μάχης και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες συνάντησαν τόσο μεγάλη αντισταση από τους Ταλεμπάν, ώστε αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στο διπλωματικό επίπεδο και εν οψει της διάσκεψης των ΗΕ για το Αφγανιστάν που θα γίνει την ερχομενη δευτέρα στην Βόννη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο επισκέπτεται την Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο Εξωτερικών υποθέσεων της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Μετά την συνάντηση ο κ. Αμπντουλά δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν δέχεται τη συμμετοχή σ΄αυτή μετριοπαθών Ταλιμπάν, χαρακτηρισμός που όπως είπε ο κ. Αμπντουλά αποτελεί «σχήμα οξύμωρον».

Εκρηξη σε δημοτικό σχολείο στη λωρίδα της Γάζας
BBC News
Πολλές συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σημειωθεί στη Γάζα

22.11.2001 18:08 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πέντε παιδιά σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι στιγμή επικρατεί σύγχυση για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη αν και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προκλήθηκε από τα πυρά ισραηλινού άρματος μάχης που χτύπησαν το σχολείο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε όταν μαθητές πυροδότησαν κατά λάθος βλήμα τεθωρακισμένου που βρίσκονταν στην περιοχή.

Όπως λένε, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στον καταυλισμό προφύγων του ΟΗΕ, Χαν Γιουνίς.

Οι μαθητές πιστεύεται ότι είναι ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών. Οι τραυματίες οδηγήθηκαν στο γειτονικό νοσοκομείο Νάσερ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση.

Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 16:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της πόλης Κουντούζ, τελευταίο σημείο αντίστασης των Ταλεμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν πραγματοποιεί η Βόρεια Συμμαχία ενώ αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι άρματα μάχης της Βόρειας Συμμαχίας κινούνται προς την πόλη.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες γιά την παράδοση των δυνάμεων των Ταλεμπάν στην Κοντούζ έχουν καταρρεύσει και ότι άρχισε επίθεση γιά την κατάληψη της περιοχής.

Η Βόρεια Συμμαχία εχει εξαπολύσει επιθέσεις και εναντίον της Καναμπάντ αλλά και του τρίτου θύλακα των Ταλιμπάν νοτια της Καμπούλ.

Στην κωμόπολη Μαινταν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι. Τα στρατευματα της Β.Συμμαχίας συνοδεύονται από άρματα μάχης και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες συνάντησαν τόσο μεγάλη αντισταση από τους Ταλεμπάν, ώστε αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στο διπλωματικό επίπεδο και εν οψει της διάσκεψης των ΗΕ για το Αφγανιστάν που θα γίνει την ερχομενη δευτέρα στην Βόννη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο επισκέπτεται την Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο Εξωτερικών υποθέσεων της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Μετά την συνάντηση ο κ. Αμπντουλά δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν δέχεται τη συμμετοχή σ΄αυτή μετριοπαθών Ταλιμπάν, χαρακτηρισμός που όπως είπε ο κ. Αμπντουλά αποτελεί «σχήμα οξύμωρον».

Ολομέτωπη επίθεση στην Κουντούζ
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 16:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της πόλης Κουντούζ, τελευταίο σημείο αντίστασης των Ταλεμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν πραγματοποιεί η Βόρεια Συμμαχία ενώ αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι άρματα μάχης της Βόρειας Συμμαχίας κινούνται προς την πόλη.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες γιά την παράδοση των δυνάμεων των Ταλεμπάν στην Κοντούζ έχουν καταρρεύσει και ότι άρχισε επίθεση γιά την κατάληψη της περιοχής.

Η Βόρεια Συμμαχία εχει εξαπολύσει επιθέσεις και εναντίον της Καναμπάντ αλλά και του τρίτου θύλακα των Ταλιμπάν νοτια της Καμπούλ.

Στην κωμόπολη Μαινταν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι. Τα στρατευματα της Β.Συμμαχίας συνοδεύονται από άρματα μάχης και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες συνάντησαν τόσο μεγάλη αντισταση από τους Ταλεμπάν, ώστε αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στο διπλωματικό επίπεδο και εν οψει της διάσκεψης των ΗΕ για το Αφγανιστάν που θα γίνει την ερχομενη δευτέρα στην Βόννη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο επισκέπτεται την Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο Εξωτερικών υποθέσεων της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Μετά την συνάντηση ο κ. Αμπντουλά δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν δέχεται τη συμμετοχή σ΄αυτή μετριοπαθών Ταλιμπάν, χαρακτηρισμός που όπως είπε ο κ. Αμπντουλά αποτελεί «σχήμα οξύμωρον».

Αναφορές για παράδοση Ταλεμπάν στην Κουντούζ
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 11:46 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκεχημένες παραμένουν οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Κοντούζ-τελευταίο σημείο αντίστασης των Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν.

Τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες μαχητών Ταλεμπάν να παραδίνουν τον οπλισμό τους. Ανταποκριτής του BBC, όμως σημειώνει ότι επαναλήφθηκαν οι επιθέσεις εναντίον θέσεων της Βόρειας Συμμαχίας μέσα από την πόλη.

Διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας επανέλαβαν ότι αν οι Ταλεμπάν δεν παραδωθούν σήμερα, οι δυνάμεις τους θα επιτεθούν στην πόλη.

Στέλεχος της Συμμαχίας είπε ότι το θέμα των χιλιάδων ξένων στρατιωτών που μάχονται στο πλευρό των Ταλεμπάν θα συζητηθεί αργότερα την Πέμπτη.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι καθώς οι ξένοι φοβούνται την τύχη που θα έχουν στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας είναι πιθανό να επιλέξουν να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

Ο αθλητισμός στη μάχη κατά του καπνίσματος
BBC News
Tέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα

22.11.2001 12:07 (Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια εκστρατεία κατά του καπνίσματος ξεκινά υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με την υποστήριξη κορυφαίων αθλητών και μεγάλων αθλητικών φορέων οπως η FIFA και η ΔΟΕ.

Πρωταρχικός στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν οι νέοι άνθρωποι γιά τους κινδύνους που ενέχει γιά την υγεία το κάπνισμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι κάθε χρόνο περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα.

Επιδίωξη του Οργανισμού είναι η πλήρης κατάργηση των διαφημίσεων που αφορούν τα προιόντα των βιομηχανιών καπνού και η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους .

Εκρηξη σε δημοτικό σχολείο στη λωρίδα της Γάζας
BBC News
Πολλές συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σημειωθεί στη Γάζα

22.11.2001 9:47 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πέντε παιδιά σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι στιγμή επικρατεί σύγχυση για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη αν και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προκλήθηκε από τα πυρά ισραηλινού άρματος μάχης που χτύπησαν το σχολείο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε όταν μαθητές πυροδότησαν κατά λάθος βλήμα τεθωρακισμένου που βρίσκονταν στην περιοχή.

Όπως λένε, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στον καταυλισμό προφύγων του ΟΗΕ, Χαν Γιουνίς.

Οι μαθητές πιστεύεται ότι είναι ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών. Οι τραυματίες οδηγήθηκαν στο γειτονικό νοσοκομείο Νάσερ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση.

Σε τροχιά ύφεσης η Γερμανία
BBC News
H γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

22.11.2001 10:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα βήμα πιο κοντά στην ύφεση βρίσκεται πλέον η γερμανική οικονομία καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 0,1%.

Αν η συρρίκνωση συνεχιστεί για ένα ακόμη τρίμηνο, όπως εκτιμούν αρκετοί οικονομολόγοι, η οικονομία της Γερμανίας θα βρεθεί σε ύφεση.

Εν τω μεταξύ νέο σοβαρό πλήγμα δέχτηκε η ιαπωνική οικονομία καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως το πλεόνασμα του εμπορικού της ισοζυγίου μειώθηκε κατά 32% σε σχέση με πέρυσι.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας παραμένουν πολύ περισσότερες από τις εισαγωγές αλλά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας η διαφορά αυτή έχει αρχίσει να μειώνεται.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία ανακοινώνται την ώρα που η Ιαπωνία οδηγείται σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπολογιστής από DNA
BBC News
Το DΝΑ είναι από τη φύση του φορέας πληροφοριών

22.11.2001 8:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ομάδα ισραηλινών επιστημόνων κατασκεύασε ένα μικροσκοπικό υπολογιστή από μόρια DNA, του γενετικού υλικού, δηλαδή, των κυττάρων.

Οι επιστήμονες λέε πως ο βιολογικός αυτός υπολογιστής που κατασκευάστηκε από DΝΑ αναμεμειγμένο με ένζυμα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα κατάφερε να λύσει ένα απλό πρόβλημα.

Ορισμένα χαρακτηριστικά του DNA επιτρέπουν τη χρήση του ως ενός βιολογικού ισοδύναμου των επεξεργαστών από σιλικόνη.

Θεωρητικά οι βιολογικοί υπολογιστές θα μπορούσε να είναι χιλιάδες φορές γρηρότεροι και μικρότεροι από τους σημερινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Επί πλέον θα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα περάσουν αρκετές δεκαςετίες μέχρι να μπορέσει να κατασκευαστεί ένας τέτοιος υπολογιστής.

ΠΓΔΜ: Αποχωρούν οι σοσιαλδημοκράτες
BBC News
Η ένταση στην ΠΓΔΜ έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες

22.11.2001 8:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης πραγματοποιήθηκε καθώς ξεκινούσαν οι εργασίες για την ανεύρεση ομαδικών τάφων σε περιοχές κοντά στο Τέτοβο.

Πάντως, η ανταποκρίτρια της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, Μαρίνα Βήχου, μεταδίδει ότι η αποχώρηση των σοσιαλδημοκρατών από τον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν αναμενόμενη και δεν πρόκειται να ανατρέψει σε σημαντικό βαθμό τις ισορροπίες στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Τέτοβο, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα.

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια των φετινών ενόπλων συρράξεων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η κα ντελ Πόντε είπε σε συνέντευξη τύπου στα Σκόπια, ότι το δικαστήριο θα εξετάσει περιστατικά που αφορούν τόσο την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όσο και τους Αλβανόφωνους αντάρτες.

Δύο μικροί Παλαιστίνιοι νεκροί στη Μέση Ανατολή
BBC News
Πολλές συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σημειωθεί στη Γάζα

22.11.2001 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι επίσημοι λένε ότι τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό άρμα μάχης έβαλε εναντίον δημοτικού σχολείου στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως λένε, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στον καταυλισμό προφύγων του ΟΗΕ, Χαν Γιουνίς.

Αξιωματικός της Παλαιστινιακής Ασφάλειας είπε ότι οι δύο μαθητές σκοτώθηκα και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης που στάθμευε στον οικισμό εβραίων εποίκων, Νεζέρ Χαζανί, άνοιξε πυρ εναντίον του γειτονικού Χαν Γιουνίς.

Οι δύο μαθητές πιστεύεται ότι είναι ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών. Οι τραυματίες οδηγήθηκαν στο γειτονικό νοσοκομείο Νάσερ.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ερευνά την υπόθεση.

«Κοντά σε συμφωνία παράδοσης» η Κουντούζ
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου)
Αβέβαιο παραμένει το μέλλον χιλιάδων μαχητών των Ταλεμπάν που είναι πολιορκημένοι στο τελευταίο προπύργιο τους στο βορά, την στρατηγικής σημασίας πόλη, Κουντούζ.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις φαίνεται πως υπάρχουν ενδείξεις για την επίτευξη συμφωνίας για την ειρηνική παράδοσή της πόλης από τους Ταλεμπάν στη Βόρεια Συμμαχία.

Αλλά στέλεχος της Συμμαχίας είπε ότι το θέμα των χιλιάδων ξένων στρατιωτών που μάχονται στο πλευρό των Ταλεμπάν θα συζητηθεί αργότερα την Πέμπτη.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι καθώς οι ξένοι φοβούνται την τύχη που θα έχουν στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας είναι πιθανό να επιλέξουν να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

Η τύχη των ξένων μαχητών των Ταλεμπάν, που προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Πακιστάν, όπως είπε ο πρώην ύπατος αρμοστής της χώρας στο Λονδίνο, Ακμπάρ Αχμέντ.

Ο κ. Αχμέντ είπε ότι "το γεγονός ότι οι Πακιστανοί μαχητές θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο προδότες από Αφγανούς τόσο της Βόρειας Συμμαχίας όσο και των Ταλεμπάν, έχει διχάσει τους υπόλοιπους Πακιστανούς."

Επίσκεψη Στρο σε Ιράν και Πακιστάν
BBC News
Πολλοί αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Ιράν και στο Πακιστάν

22.11.2001 8:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο άρχισε διπλωματική αποστολή στο Ιράν και στο Πακιστάν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις ενέργειες του ΟΗΕ για τον σχηματισμό πολυφυλετικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Στρο βρίσκεται στην Τεχεράνη και αργότερα θα μεταβεί στο Πακιστάν.

Με τη συνάντηση των εκπροσώπων των εθνοτικών ομάδων του Αφγανιστάν, να αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στη Βόννη, ο κ. Στρο είπε ότι θέλει να μάθει σε ποιό βαθμό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα στηρίξουν τις προσπάθειες για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες παραδοσιακά αντιπάλων αφγανικών παρατάξεων προκειμένου να σχηματισθεί μια κυβέρνηση ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας θέμα καθώς το Ιράν και το Πακιστάν έχου υποστηρίξει αντίπαλες παρατάξεις στο Αφγανιστάν -το Ιράν έχει στηρίξει τη Βόρεια Συμμαχία και το Πακιστάν τις φυλές των Παστούν στο νότιο Αφγανιστάν.

Τέσσερις χιλιάδες τελικά οι νεκροί στη Νέα Υόρκη
BBC News
Λιγότεροι ήταν τελικά οι νεκροί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

22.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη φαίνεται να τηρούν αποστάσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των θυμάτων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερα από έξι χιλιάδες άτομα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τώρα ανακοινώνουν ότι οι νεκροί ήταν λιγότεροι από τέσσερις χιλιάδες.

Ο νέος απολογισμός ανακοινώνεται μετά την αφαίρεση ονομάτων που είχαν συμπεριληφθεί περισσότερες από μία φορές και ονομάτων που είχαν προστεθεί κατά λάθος στον κατάλογο των νεκρών.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Και αυτό γιατί ορισμένοι εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μπορεί να μην κηρυχθούν ποτέ αγνοούμενοι, καθώς ενδέχεται να μη διέθεταν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την άδεια παραμονής στη χώρα.

Στο συνολικό αριθμό των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου προστίθενται βέβαια και τα θύματα της επίθεσης στο Πεντάγωνο.

Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
BBC News
Η ελληνική οικονομία αντιστέκεται στις διεθνείς τάσης συρρίκνωσης λέει ο ΟΟΣΑ

22.11.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
Θετικές είναι προβλέψεις και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Μονάδας Πληροφoριών του περιοδικού Εκόνομιστ

Όλες οι εκθέσεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της ελληνικής οικονομίας συγκλίνουν σε τρία κοινά συμπεράσματα: ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της θα είναι υπερδιπλάσιος του μέσου κοινοτικού, ότι η ανεργία θα σημειώσει ελαφρά μόνο κάμψη και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά.

Η πιό πρόσφατη εκτίμηση περιέχεται στην έκθεση της βρετανικής επιθεώρησης Εκόνομιστ, που προβλέπει αύξηση κατά 3% στο ελληνικό ακαθάριστο εγχώριο προιόν το 2002 και 4 - 5% τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτή η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στον θετικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών έργων, στις εκταμιεύσεις από την Κοινότητα και στη προβλεπόμενη βελτίωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία.

Η έκθεση του Εκόνομιστ κάνει και δύο πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις στο πολιτικό πεδίο, γράφοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μάλλον πρόωρες, το δεύτερο εξάμηνο του 2003 και ότι οι ψηφοφόροι θα αναδείξουν κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις οικονομικές προβλέψεις για την επόμενη διετία αναφέρει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ισχυρός σε σύγκριση με αυτόν των άλλων κοινοτικών κρατών.

Αισιόδοξες προβλέψεις περιέχονται για την ελληνική οικονομία και σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο Βαλ Κοραμζάι, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η Ελλάδα φαίνεται να αντιβαίνει στην παγκόσμια τάση συρρίκνωσης για τρείς λόγους.

«Κατά πρώτον η χώρα εξακολουθεί να επωφελείται από τα πολύ χαμηλά - σε σχέση με το παρελθόν - επιτόκια... Δεύτερον υπάρχουν νέα σημαντικώς ενισχυμένα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία και τρίτον η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα σημαίνει αυξημένη δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών και του Τουρισμού" είπε ο Β αλ Κοραμζάι, διευθυντικό στέλεχος του ΟΟΣΑ.

Ανασκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
BBC News

22.11.2001 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Το Αφγανισταν κυριαρχεί και πάλι στον ευρωπαϊκό τύπο, από τον οποίο όμως δεν λείπουν και σχόλια για την άνοδο της κεντροδεξιάς στη Δανία.

Η γερμανική Τάγκεστσάϊτουνγκ εκφράζει την απογοήτευσή της που νικητής των πρώτων εκλογών σε μια δυτική χώρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήταν "η ξενοφοβία και η έλειψη ανεκτικότητας".

Η εφημερίδα διαβλέπει προβλήματα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Δανία αναλάμβανει την προεδρία της Κοινότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

Σε ανάλογους τόνους η ισπανική Ελ Παΐς εκφράζει την ελπίδα να μη χάσει η Δανία με την άνοδο της κεντροδεξιάς τη φήμη της για "αλληλεγγύη και ανεκτικότητα".

Επιφυλακτικότητα για τις διπλωματικές προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στο Αφγανιστάν εκφράζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ λέει ότι τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα αν οι Ταλεμπάν είχαν προβάλλει μεγαλύτερη αντίσταση.

Δεν υπάρχει καμμία βεβαιότητα για την επιτυχία του συνεδρίου που θα αρχίζει τη Δευτέρα στη Βόννη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σημειώνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Στο ίδιο κλίμα, η Τάγκεσμπλατ του Λουξεμβούργου δημοσιεύει δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας και πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ότι το συνέδριο της Βόννης "θα είναι σημαντικό αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τα πιο ζωτικής σημασίας ζητήματα."

Η γαλλική Λιμπερασιόν αναφέρεται στη μικρή βρετανική και γαλλική δύναμη που έχει αναπτυχθεί το Αφγανιστάν, ως "παράπλευρη απώλεια" της "βιασύνης και του αυτοσχεδιασμού που χαρακτήρισαν τη στάση της Δύσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας."

Το πρώτο που πρέπει κανείς να θυμάται, λέει η Λιμπερασιόν είναι πως "μπορείς να βοηθήσεις μόνο εκείνους που θέλουν βοήθεια".

Ταλεμπάν: «Θετικές» οι συνομιλίες με τη Βόρεια Συμμαχία
BBC News
Η Κουντούζ είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εδώ και μια εβδομάδα

22.11.2001 4:53 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από αρκετές ημέρες πολιορκίας της πόλης Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μετά από διαπραγματεύσεις για την ειρηνική παράδοσή της από τους Ταλεμπάν, εκπρόσωπος των τελευταίων φέρεται να έχει χαρακτηρίσει τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών "καλές και θετικές".

Οι Ταλεμπάν φαίνεται να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν σύντομα να παραδώσουν την πόλη με τον όρο να επιτραπεί στους μαχητές τους να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους.

Η Βόρεια Συμμαχία, αρνείτο μέχρι τώρα να εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων μαχητών των Ταλεμπάν, που προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, η τύχη των οποίων, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Πακιστάν, όπως είπε ο πρώην ύπατος αρμοστής της χώρας στο Λονδίνο, Ακμπάρ Αχμέντ.

Ο κ. Αχμέντ είπε ότι "το γεγονός ότι οι Πακιστανοί μαχητές θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο προδότες από Αφγανούς τόσο της Βόρειας Συμμαχίας όσο και των Ταλεμπάν, έχει διχάσει τους υπόλοιπους Πακιστανούς."

Ανυποχώρητοι ΗΠΑ και Ταλεμπάν
BBC News
Ο εκπρόσωπος των Ταλεμπάν, Μοχάμεντ Ταγιάμπ ’γκα

22.11.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι μόνο η αρχή για την εξάρθρωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και του δικτύου Αλ Καϊντα.

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών σε μία στρατιωτική βάση στην πολιτεία του Κεντάκι, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι επίκεινται ακόμη πιο δύσκολες στιγμές, τονίζοντας όμως ότι η στρατιωτική εκστρατεία θα συνεχισθεί μέχρι την τελική κατάρρευση της Αλ Καϊντα.

Ο κ. Μπους άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν παρόμοιες επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες.

«Υπάρχουν άλλοι τρομοκράτες που απειλούν την Αμερική και τους φίλους μας. Και υπάρχουν άλλα κράτη πρόθυμα να τους υποστηρίξουν. Δε θα είμαστε ασφαλείς ως έθνος μέχρι όλες αυτές οι απειλές να εξαλειφθούν,» είπε ο Τζορτζ Μπους.

Εξίσου σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν και οι Ταλεμπάν.

Ο Μοχάμεντ Ταγιάμπ ’γκα, εκπρόσωπος του ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Ομάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Σπιν Μπολντάκ, δήλωσε ότι οι Ταλεμπάν είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις περιοχές που ελέγχουν.

«Οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να διαιρέσουν το Αφγανιστάν σε βόρειο, ανατολικό και δυτικό» είπε ο κ. ’γκα που προειδοποίησε ότι οι Ταλεμπάν ότι θα καταβάλλουν «τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια» για να υπερασπιστούν την ελευθερία της χώρας.

Αναφερόμενος στον Οσάμα μπιν Λάντεν, είπε ότι οι Ταλεμπάν δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται.

«Δεν έχουμε ούτε σχέση ούτε επαφή μαζί του αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. ’γκα.

Δραματική μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών
BBC News
Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας

22.11.2001 5:27 (Ωρα Λονδίνου)
Νέο σοβαρό πλήγμα δέχτηκε η ιαπωνική οικονομία καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως το πλεόνασμα του εμπορικού της ισοζυγίου μειώθηκε κατά 32% σε σχέση με πέρυσι.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας παραμένουν πολύ περισσότερες από τις εισαγωγές αλλά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας η διαφορά αυτή έχει αρχίσει να μειώνεται.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία ανακοινώνται την ώρα που η Ιαπωνία οδηγείται σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Το μέγεθος του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας αποτελούσε στο παρελθόν αντικείμενο σοβαρών διαφορών στις σχέσεις Τόκιο και Ουάσιγκτον.

Αλλά τώρα, καθώς αυτό συρρικνώνεται δραστικά, οι ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο για την επικίνδυνη αδυναμία της ιαπωνικής οικονομίας και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Λεηλάτηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν
BBC News
Από τη φάλαγγα του ΟΗΕ εκλάπησαν 185 τόνοι τροφίμων

22.11.2001 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι ορισμένα από τα γραφεία του οργανισμού στο Αφγανιστάν έχουν λεηλατηθεί.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ερικ Φαλτ, είπε ότι άγνωστοι έκλεψαν τον εφοδιασμό του οργανισμού στις πόλεις Τζαλαλαμπάντ και Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Ο κ. Φαλτ δήλωσε επίσης ότι εκλάπησαν σχεδόν 200 τόνοι προμηθειών από μία φάλαγγα αυτοκινήτων που βρισκόταν καθ' οδόν προς την βορειοδυτική πόλη Χεράτ.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα στο Αφγανιστάν βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, έχοντας ανάγκη από παροχή βοηθείας.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι το κύριο εμπόδιο για τη διανομή τροφίμων και άλλων προμηθειών παραμένει η έλλειψη ασφάλειας και καλούν τα Ηνωμένα Εθνη να συστήσουν μία πολυεθνική δύναμη για να διασφαλίσουν τη διανομή προμηθειών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.