Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-11-26

  1. Μάχη Αμερικανών πεζοναυτών με Ταλεμπάν κοντά στην Κανταχάρ
  2. Πολύνεκρη στάση εκατοντάδων Ταλεμπάν, σε φυλακή κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ
  3. Έκκληση προς ΗΠΑ - Β. Συμμαχία να σεβαστούν τα δικαιώματα αιχμαλώτων
  4. Προειδοποίηση - απειλή Μπους προς Σαντάμ
  5. Αντιδράσεις ΗΠΑ - Βατικανού στο πρώτο κλωνοποιημένο έμβρυο ανθρώπου
  6. Σε ύφεση - και επίσημα πλέον- η οικονομία των ΗΠΑ
  7. Στη Βόννη συζητείται το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν
  8. Ένταση με 170 νεκρούς στο Νεπάλ
  9. Ασφαλής και πάλι ο Δούναβης - ανοικτός για μεταφορές
  10. Ακτιβιστές κατά του AIDS μηνύουν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής
  11. Έκκληση προς ΗΠΑ - Β. Συμμαχία να σεβαστούν τα δικαιώματα αιχμαλώτων
  12. Πολύνεκρη ανταρσία εκατοντάδων Ταλεμπάν, σε φυλακή κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ
  13. Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
  14. Συγκρούσεις σε φυλακή κοντά στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έπεσε η Κουντούζ
  15. Σε ύφεση - και επίσημα πλέον- η οικονομία των ΗΠΑ
  16. Προειδοποίηση απηύθυνε ο Μπους προς το Σαντάμ Χουσείν
  17. Ανοίγει ξανά ο Δούναβης για τις μεταφορές
  18. Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
  19. Συγκρούσεις στη φυλακή-οχυρό στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έπεσε η Κουντούζ
  20. Επίθεση αυτοκτονίας στη λωρίδα της Γάζας
  21. Το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο
  22. Στην Βόννη εκπρόσωποι εθνοτικών ομάδων του Αφγανιστάν
  23. Ένταση με 170 νεκρούς στο Νεπάλ
  24. Βία στην Νιγηρία
  25. Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
  26. Ακτιβιστές κατά του AIDS μηνύουν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής
  27. Νέα ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νότια Κορέα
  28. Αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων στη Βρετανία
  29. Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
  30. Συγκρούσεις στη φυλακή-οχυρό στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έπεσε η Κουντούζ
  31. Επίθεση αυτοκτονίας στη λωρίδα της Γάζας
  32. Αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων στη Βρετανία
  33. Ένταση με 170 νεκρούς στο Νεπάλ
  34. Συγκρούσεις στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, επεσε η Κουντούζ.
  35. Αμερικάνοι πεζοναύτες στην Κανταχάρ
  36. Επίθεση αυτοκτονίας στη λωρίδα της Γάζας
  37. Δεκάδες νεκροί από συγκρούσεις στο Νεπάλ
  38. Αμερικάνοι πεζοναύτες στην Κανταχάρ
  39. Επεσε η Κουντούζ
Μάχη Αμερικανών πεζοναυτών με Ταλεμπάν κοντά στην Κανταχάρ
BBC News
Αμερικανοί πεζοναύτες προετοιμάζονται ν' αναλάβουν δράση στην επαρχία Κανταχάρ

27.11.2001 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί πεζοναύτες ενεπλάκησαν σε μάχη για πρώτη φορά από την Κυριακή, όταν αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Κανταχάρ, το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν, στο νότιο Αφγανιστάν.

Μαχητικά ελικόπτερα των επιλέκτων αμερικανικών δυνάμεων επιτέθηκαν εναντίον πομπής τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά στο αεροδρόμιο, καταστρέφοντας περίπου 15 εξ αυτών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι το αεροδρόμιο όπου αποβιβάστηκαν οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις θα χρησιμοποιηθεί ως προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση από χίλιους πεζοναύτες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν περιμένει από τους πεζοναύτες αυτούς να συλλάβουν τον ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Ομάρ, για τον οποίο είπε ότι δεν είναι από αυτούς τους ανθρώπους που παραδίδονται.

Ο πρόεδρος Μπους από την πλευρά του είπε ότι η ανάπτυξη πεζοναυτών στην περιοχή της Κανταχάρ σημαίνει την έναρξη μιάς νέας φάσης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπους σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί πλέον οι θανάσιμοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν δήλωσαν ότι έκοψαν την επικοινωνία ανάμεσα στην Κανταχάρ και την πόλη Σπιν Μπολντάκ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και συζητάνε με θύλακες Ταλεμπάν στις γύρω περιοχές για την ενδεχόμενη παράδοσή τους.

Συμφωνα με πληροφορίες η CIA πιστεύει ότι ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα σε ορεινή περιοχή κοντα στην πόλη Κανταχάρ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, και οι περιοχές όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Μουλάς Ομάρ μπορούν να κρυφτούν.

Σύμφωνα με παρατηρητές ο χειρότερος εφιάλτης των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο διαφυγής του Σαουδαραβα τρομοκράτη σε άλλη χώρα, όπως η Υεμένη, η Σομαλία ή το Σουδάν.

Ανοίγει η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ

Στο μεταξύ ομάδα Ρώσων διπλωματών κατέφθασε στην Καμπούλ για να προετοιμάσει το άνοιγμα της πρεσβείας στην χώρα αλλά και την δημιουργία κέντρου παρο χής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμα Ρώσοι ειδικοί θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην απενεργοποίηση ναρκών από τον κεντρικό δρόμο της Καμπούλ.

Η Ρωσική πρεσβεία είχε κλείσει πριν εννέα χρόνια μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από την Ρωσία κυβέρνησης.

Πολύνεκρη στάση εκατοντάδων Ταλεμπάν, σε φυλακή κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ
BBC News
Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας έξω από το οχυρό - φυλακή όπου στασίασαν οι Ταλεμπάν

27.11.2001 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Έξη στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας βρήκαν το θάνατο και πέντε Αμερικανοί κομάντο τραυματίσθηκαν σοβαρά, από αμερικανική βόμβα που έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε οχυρό - φυλακή κοντά στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ του βορείου Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου η βόμβα ερίφθη σε μιά προσπάθεια καταστολής της ανταρσίας εκατοντάδων αιχμαλώτων μαχητών Ταλεμπάν, που έχουν στασιάσει από το Σαββατοκύριακο.

Οι αμερικανοί κομάντο που τραυματίσθηκαν βρίσκονταν σε ένα τμήμα του οχυρού, προσπαθώντας να κατευθύνουν τα πυρά της αμερικανικής αεροπορίας στο υπόλοιπο τμήμα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των στασιαστών Ταλεμπάν.

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε ότι τα τραύματα των Αμερικανών στρατιωτών είναι σοβαρά, και ότι οι πέντε τραυματίες διακομίστηκαν στο Ουζμπεκιστάν για νοσηλεία.

Οι στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας που βρίσκονται γύρω από τη φυλακή - οχυρό, έχουν αποκλείσει τους δρόμους της περιοχής ακόμη και για τον Ερυθρό Σταυρό που θέλησε να επισκεφτεί την πόλη.

Σύμφωνα με στρατιωτικό διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας, οι κρατούμενοι Ταλεμπάν -μερικοί από τους οποίους διαθέτουν εκτοξευτές πυραύλων και χειροβομβίδες - ελέγχουν τη νότια πτέρυγα της φυλακής.

Η Βόρεια Συμμαχία λέει επίσης ότι έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες από τους κρατουμένοιυς στη διάρκεια της ανταρσίας, και ότι αντίσταση πλέον προβάλει μόνο ένας μικρός πυρήνας 40 - 50 στασιαστών.

Αλλά ανταποκρίτρια του BBC που βρίσκεται στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ μεταδίδει ότι ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από την κατεύθυνση του οχυρού - φυλακής και την ίδια αμερικανικά μαχητικά υπερίπτανται της περιοχής σε μια προσπάθεια να υπερνικηθούν των Ταλεμπάν.

Τέλος η Βόρεια Συμμαχία ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων στο οχυρό.

Στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας η Κουντούζ

Εν τω μεταξύ η Κουντούζ, η τελευταία πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρα σε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

Στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ουζμπέκου στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ έχουν εισέλθει στην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC,ο κόσμος υποδέχτηκε τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κραυγάζοντας στους δρόμους ενώ άνοιξαν και μαγαζιά.

Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλεμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο Τατζίκο στρατηγό Νταούντ, οι δυνάμεις του οποίου πολιουρκούσαν την πόλη απ' τα ανατολικά.

Η πτώση της Κουντούζ θα επιτρέψει - σύμφωνα με τους ανταποκριτές - στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλεμπάν.

Έκκληση προς ΗΠΑ - Β. Συμμαχία να σεβαστούν τα δικαιώματα αιχμαλώτων
BBC News
Αφγανοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν την πόλη Κουντούζ

27.11.2001 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Συμμαχία να εγγυηθούν την ανθρωπιστική μεταχείριση των Ταλεμπάν που παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν στην πόλη Κουντούζ του βορείου Αφγανιστάν.

Η οργάνωση ζητά επίσης την καθιέρωση ανεξάρτητης διαδικασίας ώστε να εξακριβωθεί ποιοί από τους αιχμαλώτους είναι υπαίτιοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατονομάζει επίσης δύο στρατιωτικούς διοικητές των Ταλεμπάν που βρίσκονταν στην πόλη Κουντούζ, τον μουλά Νταντουλάχ και τον μουλά Φαζίλ, οι οποίοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πρόσφατης αφγανικής ιστορίας.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch επείγει η ίδρυση μηχανισμού για την παραπομπή των υπαιτίων τέτοιων εγκλημάτων.

Στο μεταξύ όπως προειδοποίησε η Υπηρεσία Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 230 χιλιάδες άτομα απειλούνται από λιμοκτονία στην πόλη Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλεμπάν συνεχίζουν να υπερασπίζονται το τελευταίο τους προπύργιο.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ, Λίντσεϊ Ντέηβις, λέει ότι τα συνεργεία της υπηρεσίας αυτής δεν έχουν κατορθώσει να αποστείλουν τρόφιμα στην πόλη τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πολιορκίας της και της ανασφάλειας που επικρατεί.

Προειδοποίηση - απειλή Μπους προς Σαντάμ
BBC News
Επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών, στη Βαγδάτη, το 1998, λίγο πριν τούς ζητηθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα

27.11.2001 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επανέλαβε τις αμερικανικές πιέσεις προς τον Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσείν, ώστε να επιτραπεί στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν στο Ιράκ, για να εξακριβώσουν εάν η χώρα αυτή αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τί ακριβώς πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση του σε περίπτωση άρνησης του Ιράκ να συμμορφωθεί με το αίτημα των ΗΠΑ, ο κ. Μπους απάντησε ότι αυτό θα το διαπιστώσει ο Σαντάμ Χουσείν.

Οι δηλώσεις Μπους γίνονται καθώς υπάρχουν διάσπαρτες φήμες ότι το Ιράκ θα αποτελέσει πιθανότατα τον επόμενο στόχο της αμερικανικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράκ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμφώνησαν στην διατύπωση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το θέμα αυτό.

Η Βαγδάτη είχε διατάξει τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψουν το Ιράκ το 1998, όπως και έγινε.

Εκτοτε το Ιρακινό καθεστώς αρνείται να εφαρμόσει ψήφισμα του ΟΗΕ που προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του από το 1991, εάν επιτραπεί στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν στο Ιράκ.

Αντιδράσεις ΗΠΑ - Βατικανού στο πρώτο κλωνοποιημένο έμβρυο ανθρώπου
BBC News
Το επίτευγμα θα συμβάλει στην αναπαραγωγή βλαστικών κυττάρων

27.11.2001 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατεδίκασε και αυτός με τη σειρά του την αμερικανική εταιρεία που ανακοίνωσε χθες ότι δημιούργησε το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο.

Ο κ. Μπους είπε ότι η επίμαχη διαδικασία κλωνοποίησης με μοναδικό σκοπό την παραγωγή μυελοβλαστικών κυττάρων ήταν ηθικά λανθασμένη και συμπλήρωσε: "Δεν πρέπει ως κοινωνία να αναπτύσσουμε μια ανθρώπινη ζωή με τελικό σκοπό την καταστροφή της"

Νωρίτερα το Βατικανό καταδίκασε δριμύτατα ως ηθικά απαράδεκτη την κλωνοποίηση του εμβρύου.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που βρίσκεται στο κέντρο της υπόθεσης, Advanced Cell Technology, διατείνεται ότι η δημιουργία ενός και μόνο εμβρύου, που αποτελείται από έξη κύτταρα δεν έχει σκοπό τη δημιουργία ανθρώπινης ζωής αλλά την εξεύρεση θεραπειών που θα νατιμετωπίσουν τις νόσους - μάστιγες του καρκίνου και του AIDS.

Επίσης η εταιρεία θεωρεί ότι η δημιουργία του ανθρώπινου εμβρύου είναι ένα "ορόσημο" για την επιστημονική έρευνα του μέλλοντος και πιστεύει ότι το επίτευγμά της θα βοηθήσει στις έρευνες για τη μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων.

Η έρευνα της εταιρείας Advanced Cell Technology βασίστηκε σε πειραματισμούς με εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε είδους κυττάρου υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα.

Η κυβέρνηση Μπους έχει καταδικάσει τις επιστημονικές προτάσεις για κλωνοποίηση ανθρώπων, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει αυτή την περίοδο ένα νομοσχέδιο για την ολοκληρωτική απαγόρευση τέτοιου είδους επιστημονικών πειραμάτων.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα αμερικανική νομοθεσία, απαγορεύονται οι έρευνες για την ανθρώπινη κλωνοποίηση, εάν αυτές βασίζονται σε κονδύλια που προέρχονται από φορολογούμενους πολίτες.

Το "επίτευγμα" καταδικάστηκε από το Βατικανό.

Εκπροσωπος της Αγίας Εδρας δήλωσε στην ιταλική κυβέρνηση ότι αν και είναι σημαντικό να δημιουργούνται νέες θεραπευτικές δυνατότητες για τους ασθενείς, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Εξάλλου και η Βρετανία σχεδιάζει να ψηφίσει αυστηρότερη νο μοθεσία όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν τις έρευνες για την κλωνοποίηση.

Ωστόσο, η Advanced Cell Technology πραγματοποιεί τις έρευνές της από ιδιωτικά κεφάλαια και δεν επηρεάζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Σε ύφεση - και επίσημα πλέον- η οικονομία των ΗΠΑ
BBC News
Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι ρυθμοί της οικονομίας στις ΗΠΑ

27.11.2001 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ύφεση βρίσκεται και επίσημα πλέον η οικονομία των ΗΠΑ, ύφεση την οποία οι ειδικοί προέβλεπαν εδώ και μήνες.

Η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών (ΕΥΟΕ), που είναι η επιτροπή επιφανών οικονομολόγων των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης από τον περασμένο Μάρτιο.

Έκτοτε η πτωτική πορεία στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έχει επιταχυνθεί, εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την δέκατη περίοδο ύφεσης στις ΗΠΑ από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελευταία περίοδος ύφεσης πριν την τωρινή, είχε αρχίσει στα μέσα του 1990 και έληξε το Μάρτιο του 1991.

Από τότε η αμερικανική οικονομία γνώρισε την πιό μακροχρόνια περίοδο οικονομικής άνθισης στην ιστορία της.

Το μέλος της ΕΥΟΕ, Μπεν Μπερνάνκε, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία από προηγούμενες περιόδους ύφεσης, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει τον Ιούλιο του 2002.

Στη Βόννη συζητείται το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν
BBC News
Το ξενοδοχείο της Βόννης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες

27.11.2001 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αντιπρόσωποι των αφγανικών φατριών καταφθάνουν στην Βόννη της Γερμανίας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο Αχμάντ Φαουζί, δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης.

Στις συνομιλίες, εκτός από τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, συμμετέχουν μόνο εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτικών ομάδων του Αφγανιστάν.

Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εκπρόσωποι της φυλής Χαζάρας, των μαχητών Μουτζαχεντίν, καθώς και αντιπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας και του εξόριστου πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ.

Ωστόσο, ήδη έχουν εκφρασθεί διαφωνίες ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Ενας από τους αντιπροσώπους, ο Σαγιέντ Ισάκ Γκιλανί, πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Αλληλεγγύης του Αφγανιστάν, εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον της Βόρειας Συμμαχίας, λέγοντας ότι, παρά τις επιτυχίες της, δεν είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ένταση με 170 νεκρούς στο Νεπάλ
BBC News
Κλιμάκωση της βίας στο Νεπάλ

27.11.2001 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βασιλιάς του Νεπάλ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έκκληση της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το κρατικό ραδιόφωνο του Νεπάλ μετέδιδε ότι τουλάχιστον 170 μαοιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με την αστυνομία τα ξημερώματα της Δευτέρας .

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην βορειοανατολική επαρχία της Σολοκομπου.

Στις συγκρούσεις έχασαν την ζωή τους 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι αντάρτες πραγματοποιήσαν χτυπήματα εναντίον κυβερνητικών στόχων.

Υπάρχει κλιμάκωση της βίας στο Νεπάλ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση.

Ασφαλής και πάλι ο Δούναβης - ανοικτός για μεταφορές
BBC News
Οι γέφυρες του Δούναμη υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία

27.11.2001 0:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης πρόκειται να επανακηρυχθεί ασφαλής για τις μεταφορές, δύο χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

Η επιτροπή η οποία επιβλέπει τις διεθνείς μεταφορές στον Δούναβη ανακοίνωνσε ότι καθαρίστηκε από την στάχτη και τα απομεινάρια από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

Η επιχείρηση καθαρισμού έγινε με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κλείσιμο του ποταμού είχε προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Βαλκανική.

Η επιτροπή του ποταμού Δούναβη είπε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τις γιουγκοσλαβικές αρχές για το θέμα των ναύλων και τις ώρες λειτουργίας των υπόλοιπων γεφυρών του ποταμού.

Ακτιβιστές κατά του AIDS μηνύουν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής
BBC News
Mεγάλος αριθμός γενιώνται θετικά στον ιό του AIDS

27.11.2001 0:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ομάδα νοτιοαφρικανών ακτιβιστών κατά του AIDS μήνυσε την κυβέρνηση της χώρας για την ανεπαρκή διάθεση του φαρμάκου Νεβιραπίν.

To φάρμακο περιορίζει τη μετάδοση του ιού HIV, από τη μητέρα στο παιδί.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες για την τοξικότητα του φαρμάκου και υποστηρίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη υποδομή για την ασφαλή διανομή του φαρμάκου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 παιδιά γεννιούνται Νότια Αφρική θετικά στον ιό του ΑΙDS.

Έκκληση προς ΗΠΑ - Β. Συμμαχία να σεβαστούν τα δικαιώματα αιχμαλώτων
BBC News
Αφγανοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Κανταχάρ

26.11.2001 21:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Συμμαχία να εγγυηθούν την ανθρωπιστική μεταχείριση των Ταλεμπάν που παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν στην πόλη Κουντούζ του βορείου Αφγανιστάν.

Η οργάνωση ζητά επίσης την καθιέρωση ανεξάρτητης διαδικασίας ώστε να εξακριβωθεί ποιοί από τους αιχμαλώτους είναι υπαίτιοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατονομάζει επίσης δύο στρατιωτικούς διοικητές των Ταλεμπάν που βρίσκονταν στην πόλη Κουντούζ, τον μουλά Νταντουλάχ και τον μουλά Φαζίλ, οι οποίοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πρόσφατης αφγανικής ιστορίας.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch επείγει η ίδρυση μηχανισμού για την παραπομπή των υπαιτίων τέτοιων εγκλημάτων.

Στο μεταξύ όπως προειδοποίησε η Υπηρεσία Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 230 χιλιάδες άτομα απειλούνται από λιμοκτονία στην πόλη Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλεμπάν συνεχίζουν να υπερασπίζονται το τελευταίο τους προπύργιο.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ, Λίντσεϊ Ντέηβις, λέει ότι τα συνεργεία της υπηρεσίας αυτής δεν έχουν κατορθώσει να αποστείλουν τρόφιμα στην πόλη τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πολιορκίας της και της ανασφάλειας που επικρατεί.

Πολύνεκρη ανταρσία εκατοντάδων Ταλεμπάν, σε φυλακή κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ
BBC News
Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας έξω από το οχυρό - φυλακή όπου στασίασαν οι Ταλεμπάν

26.11.2001 19:40 (Ωρα Λονδίνου)
Έξη στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας βρήκαν το θάνατο και πέντε Αμερικανοί κομάντο τραυματίσθηκαν σοβαρά, από αμερικανική βόμβα που έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε οχυρό - φυλακή κοντά στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ του βορείου Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου η βόμβα ερίφθη σε μιά προσπάθεια καταστολής της ανταρσίας εκατοντάδων αιχμαλώτων μαχητών Ταλεμπάν, που έχουν στασιάσει.

Οι αμερικανοί κομάντο που τραυματίσθηκαν βρίσκονταν σε ένα τμήμα του οχυρού, προσπαθώντας να κατευθύνουν τα πυρά της αμερικανικής αεροπορίας στο υπόλοιπο τμήμα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των στασιαστών Ταλεμπάν.

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε ότι τα τραύματα των Αμερικανών στρατιωτών είναι σοβαρά, και ότι οι πέντε τραυματίες διακομίστηκαν στο Ουζμπεκιστάν για νοσηλεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην περιοχή, οι συγκρούσεις στη φυλακή - οχυρό συνεχίζονται, και εκατοντάδες μαχητές Ταλεμπάν και στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας έχουν σκοτωθεί.

Οι στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας που βρίσκονται γύρω από τη φυλακή - οχυρό, έχουν αποκλείσει τους δρόμους της περιοχής ακόμη και για τον Ερυθρό Σταυρό που θέλησε να επισκεφτεί την πόλη.

Σύμφωνα με στρατιωτικό διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας, οι κρατούμενοι Ταλεμπάν -μερικοί από τους οποίους διαθέτουν εκτοξευτές πυραύλων και χειροβομβίδες - κρατούν υπό τον έλεγχο τους την νότια πτέρυγα της φυλακής που στεγαζόταν σε παλαιό οχυρό.

Ακόμα ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία γνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και δεν εκμεταλλεύεται την περίσταση για να εξοντώσει "ανεπιθύμητους κρατούμενους".

Στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας η Κουντούζ

Εν τω μεταξύ η Κουντούζ, η τελευταία πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρασε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

Στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ουζμπέκου στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ έχουν εισέλθει στ ην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC,ο κόσμος υποδέχτηκε τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κραυγάζοντας στους δρόμους ενώ άνοιξαν και μαγαζιά.

Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλεμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο Τατζίκο στρατηγό Νταούντ, οι δυνάμεις του οποίου πολιουρκούσαν την πόλη απ' τα ανατολικά.

Η πτώση της Κουντούζ θα επιτρέψει - σύμφωνα με τους ανταποκριτές - στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλεμπάν.

Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
BBC News
Αμερικανοί πεζοναύτες προετοιμάζονται ν' αναλάβουν δράση στην επαρχία Κανταχάρ

26.11.2001 18:26 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αμερικάνοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν κοντά στην πόλη Κανταχάρ όπου κατέλαβαν τοπικό αεροδρόμιο.

Συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, πρόκειται για μερικές εκατοντάδες στρατιώτες, ενώ εκατοντάδες άλλοι αναμένουν στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Θάλασσα της Αραβίας ετοιμοι να αναλάβουν δράση στην ομώνυμη επαρχία του νότιου Αφγανιστάν.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνουν αρνούνται να αποκαλύψουν την φύση της αποστολής αυτων των στρατευμάτων. Είναι φανερό ωστόσο ότι ο κλοιός γύρω από τον Μπιν Λάντεν και το δίκτυό του στενεύει ασφυκτικά.

Δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν δήλωσαν ότι έκοψαν την επικοινωνία ανάμεσα στην Κανταχάρ και την πόλη Σπιν Μπολντάκ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και συζητάνε με θύλακες Ταλεμπάν στις γύρω περιοχές για την ενδεχόμενη παράδοσή τους.

Συμφωνα με πληροφορίες η CIA πιστεύει ότι ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα σε ορεινή περιοχή κοντα στην πόλη Κανταχάρ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, και οι περιοχές όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Μουλάς Ομάρ μπορούν να κρυφτούν.

Σύμφωνα με παρατηρητές ο χειρότερος εφιάλτης των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο διαφυγής του Σαουδαραβα τρομοκράτη σε άλλη χώρα, όπως η Υεμένη, η Σομαλία ή το Σουδάν.

Ηδη ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπολίτες του πως είναι πολύ πιθανό να περάσουν τρία έως και δέκα χρόνια μέχρι να εξαρθρωθεί πλήρως η οργάνωση Αλ-Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ανοίγει η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ

Στο μεταξύ ομάδα Ρώσων διπλωματών κατέφθασε στην Καμπούλ για να προετοιμάσει το άνοιγμα της πρεσβείας στην χώρα αλλά και την δημιουργία κέντρου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμα Ρώσοι ειδικοί θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην απενεργοποίηση ναρκών από τον κεντρικό δρόμο της Καμπούλ.

Η Ρωσική πρεσβεία είχε κλείσει πριν εννέα χρόνια μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από την Ρωσία κυβέρνησης.

Άρχισε η γερμανική αποστολή ανθρωπιστικών εφοδίων

Τις πρώτες πτήσεις ανεφοδιασμού ξεκίνησε η γερμανική αεροπορία από την τουρκική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ στα πλαίσια της γερμανικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Συγκρούσεις σε φυλακή κοντά στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έπεσε η Κουντούζ
BBC News
Εκατοντάδες Ταλεμπάν έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κουντούζ

26.11.2001 18:34 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ καθώς ξένοι μαχητές των Ταλεμπάν που κρατούνταν εκεί έχουν στασιάσει.

Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας έχουν αποκλείσει τους δρόμους της περιοχής ακόμη και για τον Ερυθρό Σταυρό που θέλησε να επισκεφτεί την πόλη.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βόμβα διασποράς στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Σύμφωνα με στρατιωτικό διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας, οι κρατούμενοι Ταλεμπάν κρατούν υπό τον έλεγχο τους την νότια πτέρυγα της φυλακής που στεγαζόταν σε παλαιό οχυρό.

Ακόμα ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία γνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και δεν εκμεταλλεύεται την περίσταση για να εξοντώσει "ανεπιθύμητους κρατούμενους".

Εν τω μεταξύ η Κουντούζ, η τελευταία πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρασε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

Στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ουζμπέκου στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ έχουν εισέλθει στην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC,ο κόσμος υποδέχτηκε τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κραυγάζοντας στους δρόμους ενώ άνοιξαν και μαγαζιά.

Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλεμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο Τατζίκο στρατηγό Νταούντ, οι δυνάμεις του οποίου πολιουρκούσαν την πόλη απ' τα ανατολικά.

Η πτώση της Κουντούζ θα επιτρέψει - σύμφωνα με τους ανταποκριτές - στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλεμπάν.

Σε ύφεση - και επίσημα πλέον- η οικονομία των ΗΠΑ
BBC News
Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι ρυθμοί της οικονομίας στις ΗΠΑ

26.11.2001 18:15 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ύφεση βρίσκεται και επίσημα πλέον η οικονομία των ΗΠΑ, ύφεση την οποία οι ειδικοί προέβλεπαν εδώ και μήνες.

Η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών (ΕΥΟΕ), που είναι η επιτροπή επιφανών οικονομολόγων των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης από τον περασμένο Μάρτιο.

Έκτοτε η πτωτική πορεία στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έχει επιταχυνθεί, εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την δέκατη περίοδο ύφεσης στις ΗΠΑ από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελευταία περίοδος ύφεσης πριν την τωρινή, είχε αρχίσει στα μέσα του 1990 και έληξε το Μάρτιο του 1991.

Από τότε η αμερικανική οικονομία γνώρισε την πιό μακροχρόνια περίοδο οικονομικής άνθισης στην ιστορία της.

Το μέλος της ΕΥΟΕ, Μπεν Μπερνάνκε, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία από προηγούμενες περιόδους ύφεσης, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει τον Ιούλιο του 2002.

Προειδοποίηση απηύθυνε ο Μπους προς το Σαντάμ Χουσείν
BBC News
Η Ιρακινή πρωτεύουσα έχει αποτελέσει επανειλλημένα στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στο πρόσφατο παρελθόν

26.11.2001 17:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επανέλαβε τις αμερικανικές πιέσεις προς τον Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσείν, ώστε να επιτραπεί στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν στο Ιράκ, για να εξακριβώσουν εάν η χώρα αυτή αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τί ακριβώς πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση Μπους σε περίπτωση άρνησης του Ιράκ να συμμορφωθεί, ο κ. Μπους απάντησε ότι αυτό θα το διαπιστώσει ο Σαντάμ Χουσείν.

Οι δηλώσεις Μπους γίνονται καθώς υπάρχουν διάσπαρτες φήμες ότι το Ιράκ θα αποτελέσει πιθανότατα τον επόμενο στόχο της αμερικανικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας.

Η Βαγδάτη απέλασε τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών το 1998.

Εκτοτε το Ιρακινό καθεστώς αρνείται να εφαρμόσει ψήφισμα του ΟΗΕ που προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του από το 1991, εάν επιτραπεί στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν στο Ιράκ.

Ανοίγει ξανά ο Δούναβης για τις μεταφορές
BBC News
Οι γέφυρες του Δούναμη υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία

26.11.2001 16:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης πρόκειται να επανακηρυχθεί ασφαλής για τις μεταφορές, δύο χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

Η επιτροπή η οποία επιβλέπει τις διεθνείς μεταφορές στον Δούναβη ανακοίνωνσε ότι καθαρίστηκε από την στάχτη και τα απομεινάρια από τους νατοικούς βομβαρδισμούς.

Η επιχείρηση καθαρισμού έγινε με έξοδα της Ευρωπαικής Ενωσης.

Το κλείσιμο του ποταμού είχε προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Βαλκανική.

Η επιτροπή του ποταμού είπε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τις γιουγκοσλαβικές αρχές για το θέμα των ναύλων και τις ώρες λειτουργίας των υπόλοιπων γεφυρών του ποταμού.

Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
BBC News
Σιγή ιχθύος για την αποστολή των πεζοναυτών από το Πεντάγωνο

26.11.2001 15:21 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αμερικάνοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν κοντά στην πόλη Κανταχάρ όπου κατέλαβαν τοπικό αεροδρόμιο.

Συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, πρόκειται για μερικες εκατοντάδες στρατιώτες ενώ εκατοντάδες άλλοι αναμένουν στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Θάλασσα της Αραβίας ετοιμοι να μεταβούν στην Κανταχάρ.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνουν αρνούνται να αποκαλύψουν την φύση της αποστολής αυτων των στρατευμάτων.Είναι φανερό ωστόσο ότι ο κλοιός γύρω από τον Μπιν Λάντεν και το δίκτυό του στενεύει ασφυκτικά.

Δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν δήλωσαν ότι έκοψαν την επικοινωνία ανάμεσα στην Κανταχάρ και την πόλη Σπιν Βολντάκ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και συζητάν με θύλακες Ταλεμπάν στις γύρω περιοχές για την ενδεχόμενη παράδοσή τους.

Συμφωνα με πληροφορίες η CIA πιστεύει ότι ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα σε ορεινή περιοχή κοντα στο Κανταχάρ.

Και επισημαίνουν ότι στενεούν τα όρια και οι περιοχές όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Μουλάς Ομάρ μπορούν να κρυφτούν.

Ο χειρότερος εφιάλτης των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο διαφυγής του Σαουδαραβα τρομοκράτη σε άλλη χώρα, όπως η Υεμένη, η Σομαλία ή το Σουδάν.

Ηδη ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπολίτες του πως είναι πολύ πιθανό να περάσουν τρια εως δέκα χρόνια εως ότου εξαρθρωθεί η Αλ Καιντα του Μπιν Λάντεν.

Ανοίγει η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ

Ομάδα ρώσων διπλωματών κατέφθασε στην Καμπούλ για να προετοιμάσει το άνοιγμα της πρεσβείας στην χώρα αλλά και την δημιουργία κέντρου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμα ρώσοι ειδικοί θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στον αφοπλισμό ναρκών από τον κεντρικό δρόμο της Καμπούλ.

Η ρωσική πρεσβεία είχε κλείσει πριν εννέα χρόνια μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από την Ρωσία κυβέρνηση.

Αρχισε η γερμανική συμμετοχή

Τις πρώτες πτήσεις ανεφοδιασμού ξεκίνησε η γερμανική αεροπορία από την τουρκική βάση του ΝΑΤΟ στο Ινσιρλικ στα πλαίσια της γερμανικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στο Α φγανιστάν.

Συγκρούσεις στη φυλακή-οχυρό στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έπεσε η Κουντούζ
BBC News
Περίπου χίλιοι Ταλεμπάν έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κουντούζ

26.11.2001 15:24 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ καθώς ξένοι μαχητές των Ταλεμπάν που κρατούνταν εκεί έχουν στασιάσει.

Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας έχουν αποκλείσει τους δρόμους της περιοχής ακόμη και για τον Ερυθρό Σταυρό που θέλησε να επισκεφτεί την πόλη.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πέντε αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βόμβα διασποράς στην Μαζαρ-ι-Σαριφ αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Σύμφωνα με ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, οι κρατούμενοι Ταλεμπάν κρατούν υπό τον έλεγχο τους την νότια πτέρυγα του οχυρού.

Ακόμα ο ίδιος δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία γνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και δεν εκμεταλευεται την περίσταση για να εξοντώσει "ανεπιθύμητους κρατούμενους".

Εν τω μεταξύ η Κουντούζ, η τελευταία πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρασε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

Στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ έχουν εισέλθει στην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC,ο κόσμος υποδέχτηκε τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κραυγάζοντας στους δρόμους ενώ άνοιξαν και μαγαζιά.

Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλεμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο στρατηγό Νταούντ.

Η πτώση της Κουντούζ θα επιτρέψει στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλεμπάν.

Επίθεση αυτοκτονίας στη λωρίδα της Γάζας
BBC News
Κλιμάκωση της βίας μετά το θάνατο στελέχους της Χαμάς

26.11.2001 15:56 (Ωρα Λονδίνου)
Δυο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήσε νεαρός παλαιστίνιος λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην περιοχή αμερικανών αξιωματούχων που θα επιχειρήσουν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωσης Χαμάς.

Σημείωμα που άφησε ο παλαιστίνιος που πραγματοποίησε την επίθεση αναφέρει ότι η επίθεση για να εκδικηθεί την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς από τους ισραηλινούς.

Στην περιοχή έφτασαν ο πρώην στρατηγός Αντονι Ζίνι και ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπέρνς οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι αμερικανοί μεσολαβητές δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι να επιτευθεί κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ, πριν την έλευση των αμερικανών, τοποθέτησε επικεφαλή της ομάδας που θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγμετευσεις τον δεξιό στρατηγό Μέιρ Νταγκαν.

Οι εκρήξεις βίας ξέσπασαν μετά τις επιθέσεις ισραηλινών ελικοπτέρων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τραυματίσθηκαν ορισμένοι Παλαιστίνιοι και καταστράφηκαν διάφορα κτίρια.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, καταστράφηκε από ρουκέτες ένα αστυνομικό τμήμα, βόρεια της Γάζας.

Νοτιότερα, τα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες κτίρια της παράταξης Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο
BBC News
Το επίτευγμα θα συμβάλει στην αναπαραγωγή βλαστικών κυττάρων

26.11.2001 15:01 (Ωρα Λονδίνου)
Το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στην ιστορία κατάφερε να αναπαραγάγει μία εταιρεία βιοτεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εταιρεία Advanced Cell Technology θεωρεί ότι η δημιουργία του ανθρώπινου εμβρύου είναι ένα "ορόσημο" για την επιστημονική έρευνα του μέλλοντος.

Η έρευνα της εταιρείας Advanced Cell Technology βασίστηκε σε πειραματισμούς με εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε είδους κυττάρου υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα.

Τα στελέχη της εταιρείας πιστεύουν ότι το επίτευγμά τους θα βοηθήσει στις έρευνες για τη μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μάικλ Γουέστ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ηθικές αναστολές, καθώς το επίτευγμα φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην κλωνοποίηση ανθρώπων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο σκοπός της έρευνας ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη της γενετικής και στη θεραπεία χρόνιων ασθενιών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και το AIDS.

Η κυβέρνηση Μπους έχει καταδικάσει τις επιστημονικές προτάσεις για κλωνοποίηση ανθρώπων, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει αυτή την περίοδο ένα νομοσχέδιο για την ολοκληρωτική απαγόρευση τέτοιου είδους επιστημονικών πειραμάτων.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα αμερικανική νομοθεσία, απαγορεύονται οι έρευνες για την ανθρώπινη κλωνοποίηση, εάν αυτές βασίζονται σε κονδύλια που προέρχονται από φορολογούμενους πολίτες.

Το επίτευμα καταδικάζει και το Βατικανό.

Εκπροσωπος της Αγίας Εδρας δήλωσε στην ιταλική κυβέρνηση ότι αν και είναι σημαντικό να δημιουργούνται νέες θεραπευτικές δυνατότητες για τους ασθενείς, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Εξάλλου και η Βρετανία σχεδιάζει να ψηφίσει αυστηρότερη νομοθεσία όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν τις έρευνες για την κλωνοποιήση.

Ωστόσο, η Advanced Cell Technology πραγματοποιεί τις έρευνές της από ιδιωτικά κεφάλαια και δεν επηρεάζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Στην Βόννη εκπρόσωποι εθνοτικών ομάδων του Αφγανιστάν
BBC News
Το ξενοδοχείο της Βόννης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες

26.11.2001 14:25 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αντιπρόσωποι των αφγανικών φατριών που καταφθάνουν στην πόλη της Γερμανίας, Βόννη, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν άρχισαν προκαταρκτικές συζητήσεις.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο Αχμάντ Φαουζί, δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης.

Στις συνομιλίες, εκτός από τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, συμμετέχουν μόνο εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτικών ομάδων του Αφγανιστάν.

Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εκπρόσωποι της φυλής Χαζάρας, των μαχητών Μουτζαχεντίν, καθώς και αντιπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας και του εξόριστου πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ.

Ωστόσο, ήδη έχουν εκφρασθεί διαφωνίες ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Ενας από τους αντιπροσώπους, ο Σαγιέντ Ισάκ Γκιλανί, πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Αλληλεγγύης του Αφγανιστάν, εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον της Βόρειας Συμμαχίας, λέγοντας ότι, παρά τις επιτυχίες της, δεν είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ένταση με 170 νεκρούς στο Νεπάλ
BBC News
Κλιμάκωση της βίας στο Νεπάλ

26.11.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βασιλιάς του Νεπάλ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έκκληση της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το κρατικό ραδιόφωνο του Νεπάλ μετέδιδε ότι τουλάχιστον 170 μαοιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με την αστυνομία τα ξημερώματα της Δευτέρας .

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην βορειοανατολική επαρχία της Σολοκομπου.

Στις συγκρούσεις έχασαν την ζωή τους 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι αντάρτες πραγματοποιήσαν χτυπήματα εναντίον κυβερνητικών στόχων.

Υπάρχει κλιμάκωση της βίας στο Νεπάλ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση.

Βία στην Νιγηρία
BBC News
Οι περιοχές που έγιναν τα επεισόδια

26.11.2001 14:50 (Ωρα Λονδίνου)
Αναφορές από την Κεντρική Νιγηρία δήλωσαν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις που σχετίζονται με κτηματικές διαφορές.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες μεταβαίνουν σε επαρχίες της χώρας και επιτίθενται σε μέλη άλλες κοινότητες.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας σύστησε επιτροπή για να εξετάσει την κατάσταση.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η κατάσταση δημιουργεί ερωτηματικά κατα πόσο η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει την ασφάλεια στην χώρα ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
BBC News
Σιγή ιχθύος για την αποστολή των πεζοναυτών από το Πεντάγωνο

26.11.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αμερικάνοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν κοντά στην πόλη Κανταχάρ όπου κατέλαβαν τοπικό αεροδρόμιο.

Συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, πρόκειται για μερικες εκατοντάδες στρατιώτες ενώ εκατοντάδες άλλοι αναμένουν στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Θάλασσα της Αραβίας ετοιμοι να μεταβούν στην Κανταχάρ.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνουν αρνούνται να αποκαλύψουν την φύση της αποστολής αυτων των στρατευμάτων.Είναι φανερό ωστόσο ότι ο κλοιός γύρω από τον Μπιν Λάντεν και το δίκτυό του στενεύει ασφυκτικά.

Δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν δήλωσαν ότι έκοψαν την επικοινωνία ανάμεσα στην Κανταχάρ και την πόλη Σπιν Βολντάκ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και συζητάν με θύλακες Ταλεμπάν στις γύρω περιοχές για την ενδεχόμενη παράδοσή τους.

Συμφωνα με πληροφορίες η CIA πιστεύει, βάσει πληροφοριων που εχει από τους Ταλεμπάν, ότι ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα σε ορεινή περιοχή κοντα στο Κανταχάρ.

Και επισημαίνουν ότι στενεούν τα όρια και οι περιοχές όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Μουλάς Ομάρ μπορούν να κρυφτούν.

Ο χειρότερος εφιάλτης των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο διαφυγής του Σαουδαραβα τρομοκράτη σε άλλη χώρα, όπως η Υεμένη, η Σομαλία ή το Σουδάν.

Ηδη ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπολίτες του πως είναι πολύ πιθανό να περάσουν τρια εως δέκα χρόνια εως ότου εξαρθρωθεί η Αλ Καιντα του Μπιν Λάντεν.

Ακτιβιστές κατά του AIDS μηνύουν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής
BBC News
Mεγάλος αριθμός γενιώνται θετικά στον ιό του AIDS

26.11.2001 13:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ομάδα νοτιοαφρικανών ακτιβιστών κατά του AIDS μήνυσε την κυβέρνηση της χώρας για την ανεπαρκή διάθεση του φαρμάκου Νεβιραπίν.

To φάρμακο περιορίζει τη μετάδοση του ιού HIV, από τη μητέρα στο παιδί.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες για την τοξικότητα του φαρμάκου και υποστηρίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη υποδομή για την ασφαλή διανομή του φαρμάκου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 παιδιά γεννιούνται Νότια Αφρική θετικά στον ιό του ΑΙDS.

Νέα ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νότια Κορέα
BBC News
Η νέα ανεξάρτητη επιτροπή θα καταγράφει τα παράπονα των πολιτών

26.11.2001 13:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η νέα ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νότιας Κορέας έλαβε περισσότερες από 120 αιτήσεις παραπόνων την πρώτη μέρα της λειτουργίας της.

Εξω από τα γραφεία της επιτροπής σχηματίστηκαν ουρές.

Ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε για να καταθέσει το παράπονο του ήταν συνδικαλιστές, συγγενείς εκτελεσθέντων και πολίτες από πολλές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Η επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημο χαρακτήρα, αφού ακόμα συζητώνται οι λεπτομέρειες με αξιωματούχους της κυβέρνησης για το μέγεθος αλλά και τον προυπολογισμό της υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής η επιτροπή δύναται να παραλαμβάνει μόνο αιτήσεις.

Αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων στη Βρετανία
BBC News
Ξεπέρασε τις 4.000 ο αριθμός των γυναικών στις βρετανικές φυλακές

26.11.2001 12:47 (Ωρα Λονδίνου)
Μια τρίτη φυλακή που μέχρι σήμερα φιλοξενούσε άντρες κρατουμένους στο Buckley Hall, θα μετατραπεί σε φυλακή γυναικών ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος πληθυσμός των γυναικών κρατουμένων.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στις βρετανικές φυλακές φιλοξενούνται 4,045 γυναίκες ενω συνολικά οι κρατούμενοι στην Βρετανία είναι 68,357.

O αριθμός των γυναικών κρατουμένων αυξήθηκε κατά 7% τους τελευταίους μήνες που ισοδυναμεί με 28% ετήσια αυξηση. Μια τέτοια αυξηση είναι "πέραν κάθε πρόβλεψεις" δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Σοφρωνιστικού συστήματος της Βρετανίας.

Αμερικάνοι πεζοναύτες κοντά στην Κανταχάρ
BBC News
Σιγή ιχθύος για την αποστολή των πεζοναυτών από το Πεντάγωνο

26.11.2001 12:48 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αμερικάνοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν κοντά στην πόλη Κανταχάρ όπου κατέλαβαν τοπικό αεροδρόμιο.

Συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, πρόκειται για μερικες εκατοντάδες στρατιώτες ενώ εκατοντάδες άλλοι αναμένουν στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Θάλασσα της Αραβίας ετοιμοι να μεταβούν στην Κανταχάρ.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνουν αρνούνται να αποκαλύψουν την φύση της αποστολής αυτων των στρατευμάτων.Είναι φανερό ωστόσο ότι ο κλοιός γύρω από τον Μπιν Λάντεν και το δίκτυό του στενεύει ασφυκτικά.

Δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν δήλωσαν ότι έκοψαν την επικοινωνία ανάμεσα στην Κανταχάρ και την πόλη Σπιν Βολντάκ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και συζητάν με θύλακες Ταλεμπάν στις γύρω περιοχές για την ενδεχόμενη παράδοσή τους.

Συμφωνα με πληροφορίες η CIA πιστεύει, βάσει πληροφοριων που εχει από τους Ταλεμπάν, ότι ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα σε ορεινή περιοχή κοντα στο Κανταχάρ.

Ο χειρότερος εφιάλτης των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο διαφυγής του Σαουδαραβα τρομοκράτη σε άλλη χώρα, όπως η Υεμένη, η Σομαλία ή το Σουδάν.

Ηδη ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπολίτες του πως είναι πολύ πιθανό να περάσουν τρια εως δέκα χρόνια εως ότου εξαρθρωθεί η Αλ Καιντα του Μπιν Λάντεν.

Συγκρούσεις στη φυλακή-οχυρό στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έπεσε η Κουντούζ
BBC News
Περίπου χίλιοι Ταλεμπάν έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κουντούζ

26.11.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ καθώς ξένοι μαχητές των Ταλεμπάν που κρατούνταν εκεί έχουν στασιάσει.

Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας έχουν αποκλείσει τους δρόμους της περιοχής ακόμη και για τον Ερυθρό Σταυρό που θέλησε να επισκεφτεί την πόλη.

Σύμφωνα με ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, οι κρατούμενοι Ταλεμπάν κρατούν υπό τον έλεγχο τους την νότια πτέρυγα του οχυρού.

Ακόμα ο ίδιος δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία γνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και δεν εκμεταλευεται την περίσταση για να εξοντώσει "ανεπιθύμητους κρατούμενους".

Εν τω μεταξύ η Κουντούζ, η τελευταία πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρασε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

Στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ έχουν εισέλθει στην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC,ο κόσμος υποδέχτηκε τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κραυγάζοντας στους δρόμους ενώ άνοιξαν και μαγαζιά.

Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλεμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο στρατηγό Νταούντ.

Η πτώση της Κουντούζ θα επιτρέψει στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλεμπάν.

Επίθεση αυτοκτονίας στη λωρίδα της Γάζας
BBC News
Κλιμάκωση της βίας μετά το θάνατο στελέχους της Χαμάς

26.11.2001 12:55 (Ωρα Λονδίνου)
Δυο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήσε νεαρός παλαιστίνιος λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην περιοχή αμερικανών αξιωματούχων που θα επιχειρήσουν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωσης Χαμάς.

Σημείωμα που άφησε ο παλαιστίνιος που πραγματοποίησε την επίθεση αναφέρει ότι η επίθεση για να εκδικηθεί την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς από τους ισραηλινούς.

Στην περιοχή αναμένεται ο πρώην στρατηγός Αντονι Ζίνι και ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπέρνς οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι αμερικανοί μεσολαβητές δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι να επιτευθεί κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ, πριν την έλευση των αμερικανών, τοποθέτησε επικεφαλή της ομάδας που θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγμετευσεις τον δεξιό στρατηγό Μέιρ Νταγκαν.

Οι εκρήξεις βίας ξέσπασαν μετά τις επιθέσεις ισραηλινών ελικοπτέρων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τραυματίσθηκαν ορισμένοι Παλαιστίνιοι και καταστράφηκαν διάφορα κτίρια.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, καταστράφηκε από ρουκέτες ένα αστυνομικό τμήμα, βόρεια της Γάζας.

Νοτιότερα, τα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες κτίρια της παράταξης Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων στη Βρετανία
BBC News
Ξεπέρασε τις 4.000 ο αριθμός των γυναικών στις βρετανικές φυλακές

26.11.2001 12:47 (Ωρα Λονδίνου)
Μια τρίτη φυλακή που μέχρι σήμερα φιλοξενούσε άντρες κρατουμένους στο Buckley Hall, θα μετατραπεί σε φυλακή γυναικών ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος πληθυσμός των γυναικών κρατουμένων.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στις βρετανικές φυλακές φιλοξενούνται 4,045 γυναίκες ενω συνολικά οι κρατούμενοι στην Βρετανία είναι 68,357.

O αριθμός των γυναικών κρατουμένων αυξήθηκε κατά 7% τους τελευταίους μήνες που ισοδυναμεί με 28% ετήσια αυξηση. Μια τέτοια αυξηση είναι "πέραν κάθε πρόβλεψεις" δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Σοφρωνιστικού συστήματος της Βρετανίας.

Ένταση με 170 νεκρούς στο Νεπάλ
BBC News
Κλιμάκωση της βίας στο Νεπάλ

26.11.2001 11:08 (Ωρα Λονδίνου)
Το κρατικό ραδιόφωνο του Νεπάλ μεταδίδει ότι τουλάχιστον 170 μαοιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με την αστυνομία τα ξημερώματα.

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην βορειοανατολική επαρχία της Σολοκομπου.

Στις συγκρούσεις έχασαν την ζωή τους 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι αντάρτες πραγματοποιήσαν χτυπήματα εναντίον κυβερνητικών στόχων.

Η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε το βασιλιά να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχει κλιμάκωση της βίας στο Νεπάλ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση.

Συγκρούσεις στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, επεσε η Κουντούζ.
BBC News
Περίπου χίλιοι Ταλεμπάν έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κουντούζ

26.11.2001 8:33 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ καθώς ξένοι μαχητές των Ταλεμπάν που κρατούνταν εκεί έχουν στασιάσει.

Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας έχουν αποκλείσει τους δρόμους της περιοχής ακόμη και για τον Ερυθρό Σταυρό που θέλησε να επισκεφτεί την πόλη.

Εν τω μεταξύ η Κουντούζ, η τελευταία πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρασε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

Στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ έχουν εισέλθει στην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλεμπάν.

Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλεμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο στρατηγό Νταούντ.

Η πτώση της Κουντούζ θα επιτρέψει στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλεμπάν.

Αμερικάνοι πεζοναύτες στην Κανταχάρ
BBC News
Σιγή ιχθύος για την αποστολή των πεζοναυτών από το Πεντάγωνο

26.11.2001 7:36 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αμερικάνοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν κοντά στην πόλη Κανταχάρ όπου κατέλαβαν τοπικό αεροδρόμιο.

Συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, πρόκειται για μερικες εκατοντάδες στρατιώτες ενώ εκατοντάδες άλλοι αναμένουν στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Θάλασσα της Αραβίας ετοιμοι να μεταβούν στην Κανταχάρ.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνουν αρνούνται να αποκαλύψουν την φύση της αποστολής αυτων των στρατευμάτων.Είναι φανερό ωστόσο ότι ο κλοιός γύρω από τον Μπιν Λάντεν και το δίκτυό του στενεύει ασφυκτικά.

Συμφωνα με πληροφορίες η CIA πιστεύει, βάσει πληροφοριων που εχει από τους Ταλεμπάν, ότι ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα σε ορεινή περιοχή κοντα στο Κανταχάρ.

Ο χειρότερος εφιάλτης των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο διαφυγής του Σαουδαραβα τρομοκράτη σε άλλη χώρα, όπως η Υεμένη, η Σομαλία ή το Σουδάν.

Ηδη ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπολίτες του πως είναι πολύ πιθανό να περάσουν τρια εως δέκα χρόνια εως ότου εξαρθρωθεί η Αλ Καιντα του Μπιν Λάντεν.

Επίθεση αυτοκτονίας στη λωρίδα της Γάζας
BBC News
Κλιμάκωση της βίας μετά το θάνατο στελέχους της Χαμάς

26.11.2001 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Δυο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήσε νεαρός παλαιστίνιος λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην περιοχή αμερικανών αξιωματούχων που θα επιχειρήσουν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωσης Χαμάς.

Στην περιοχή αναμένεται ο πρώην στρατηγός Αντονι Ζίνι και ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπέρνς οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι εκρήξεις βίας ξέσπασαν μετά τις επιθέσεις ισραηλινών ελικοπτέρων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τραυματίσθηκαν ορισμένοι Παλαιστίνιοι και καταστράφηκαν διάφορα κτίρια.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, καταστράφηκε από ρουκέτες ένα αστυνομικό τμήμα, βόρεια της Γάζας.

Νοτιότερα, τα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες κτίρια της παράταξης Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Δεκάδες νεκροί από συγκρούσεις στο Νεπάλ
BBC News
Ενοπλες ομάδες αστυνομικών του Νεπάλ εν δράσει

26.11.2001 8:21 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατα τη διάρκεια νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ μαοϊστών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων στο Νεπάλ.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 αντάρτες ενώ το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων, στην πλειονότητά τους αντάρτες, θα ξεπεράσει τους 170.

Το υπουργικό συμβούλιο στο Νεπάλ, εν τω μεταξύ, καθυστερεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν μετά την παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία υπεγράφη εδώ και τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις να λάβει έκτακτα μέτρα, ανάμεσα στα οποία η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις περιοχές που δρουν οι αντάρτες.

Οι νέες συγκρούσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν οι μαοϊστές αντάρτες πραγματοποίησαν επιθέσεις σε γραφεία της αστυνομίας, σκοτώνοντας περίπου 40 αστυνομικούς.

Το Σάββατο, τρία άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στην πόλη Ιταχαρί.

Αμερικάνοι πεζοναύτες στην Κανταχάρ
BBC News
Σιγή ιχθύος για την αποστολή των πεζοναυτών από το Πεντάγωνο

26.11.2001 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρώτη ομάδα αμερικανών πεζοναυτών προσγειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα κοντά στην πόλη Κανταχάρ του Ν.Αφγανιστάν, του τελευταίου προπύργιου των Ταλεμπάν.

Συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, πρόκειται για μερικες εκατοντάδες στρατιώτες ενώ εκατοντάδες άλλοι αναμένουν στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Θάλασσα της Αραβίας ετοιμοι να μεταβούν στην Κανταχάρ.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνουν αρνούνται να αποκαλύψουν την φύση της αποστολής αυτων των στρατευμάτων.Είναι φανερό ωστόσο ότι ο κλοιός γύρω από τον Μπιν Λάντεν και το δίκτυό του στενεύει ασφυκτικά.

Συμφωνα με πληροφορίες η CIA πιστεύει, βάσει πληροφοριων που εχει από τους Ταλεμπάν, ότι ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα σε ορεινή περιοχή κοντα στο Κανταχάρ.

Ο χειρότερος εφιάλτης των Αμερικανών είναι το ενδεχόμενο διαφυγής του Σαουδαραβα τρομοκράτη σε άλλη χώρα, όπως η Υεμένη, η Σομαλία ή το Σουδάν.

Ηδη ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπολίτες του πως είναι πολύ πιθανό να περάσουν τρια εως δέκα χρόνια εως ότου εξαρθρωθεί η Αλ Καιντα του Μπιν Λάντεν.

Επεσε η Κουντούζ
BBC News
Περίπου χίλιοι Ταλεμπάν έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κουντούζ

26.11.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κουντούζ, η τελευταία πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρασε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

Στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ έχουν εισέλθει στην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλεμπάν.

Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλεμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο στρατηγό Νταούντ.

Η πτώση της Κουντούζ θα επιτρέψει στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλεμπάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.