Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-29
Ο ανηψιός -και εκπρόσωπος στις συνομιλίες της Βόννης- του Αφγανού πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ, μιλά σε υποστηρικτές του 29.11.2001 22:40 (Ωρα Λονδίνου) Η αντιπροσωπεία της Β. Συμμαχίας είχε μέχρι σήμερα εκφράσει την αντίθεσή της στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα δηλώνει ότι ίσως την αποδεχθεί εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από το σχέδιο μεταβατικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικα΄με την πρόοδο των συνομιλιών, που γίνονται υπό την αιγίδα τους στη Βόννη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ όλες οι πολιτικές και φυλετικές ομάδες του Αφγανιστάν που εκπροσωπούνται στη Βόννη, έχουν πλέον συμφωνήσει στην μορφή της μεταβατικής διοίκησης. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις τέσσερεις αντιπροσωπείες, σχετικά με το πόσες θέσεις θα καταλάβει η καθε πλευρά στο προσωρινό ανώτατο συμβούλιο, και σε τυχόν υπουργικό συμβούλιο. Η αντιπροσωπεία του Αφγανού πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σαχ, δηλώνει ότι επιθυμεί ο πρώην βασιλιάς να τεθεί επικεφαλής του προσωρινού ανωτάτου συμβουλίου, αλλά παράλληλα σημειώνει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Αφγανικού λαού.
Οι ΗΠΑ στοχεύουν ηγέτες των Ταλεμπάν και της Αλ-Κάϊντα
29.11.2001 22:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν, ναύαρχος Τζον Στάφλεμπιμ, επεσήμανε ότι η νέα τακτική έχει σκοπό να κάνει τον αντίπαλο "αναποτελεσματικό". Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Βόρεια Συμμαχία έχει πιάσει ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Καϊντα, τον Αχμέντ Αμπτνέλ Ραχμάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, η οποία βασίστηκε σε πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Βόρεια Συμμαχία έχει πιάσει αιχμαλώτους και άλλα μέλη της Αλ Κάϊντα. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Ταλεμπάν, μουλάς Ομάρ, καλεί τους μαχητές του να συνεχίσουν να αντιστέκονται στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Ο μουλάς Ομάρ επεσήμανε ότι οι Ταλεμπάν δεν έχουν κανέναν λόγο να προβούν σε διαπραγματεύσεις, ενώ δεν τίθεται θέμα παράδοσής τους. Οι Ταλεμπάν συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο της Κανταχάρ, στα νότια του Αφγανιστάν, παρά την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση που ασκείται στην περιοχή. Οι περιοχές γύρω από την Κανταχάρ βομβαρδίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι στόχοι που επλήγησαν. Στην περιοχή έχουν καταφθάσει και άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες. Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών εκεί φθάνει πλέον τους 800.
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο με Ισραηλινούς
29.11.2001 22:38 (Ωρα Λονδίνου) Η Ισραηλινή αστυνομία λέει ότι ο δράστης της επίθεσης - που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν Άραβας με ισραηλινή υπηκοότητα - επιβιβάστηκε στο λεωφορείο μόλις δέκα λεπτά πριν πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την ισχύ της έκρηξης το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς. Το λεωφορείο κατευθυνόταν από την πόλη Χαντέρα προς την πόλη Αφούλα του βορείου Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατεδίκασε την βομβιστική επίθεση αυτοκοτονίας. Η επίθεση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που επέμεινε ότι για να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να παρεμβληθεί τουλχάστον μία εβδομάδα απόλυτης ηρεμίας. Την ίδια ώρα οι δύο Αμερικανοί διπλωματικοί απεσταλμένοι στη Μέση Ανατολή είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους για θέματα ασφάλειας. Νωρίτερα Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στρατιώτες του Ισραήλ πυροβόλησαν θανάσιμα δύο Παλαιστινίους σε φυλάκιο ελέγχου της Δυτικής Όχθης.
Δύο Ταλεμπάν επέζησαν από το μακελλειό στο φρούριο- φυλακή
29.11.2001 22:44 (Ωρα Λονδίνου) Μάλιστα οι επιζώντες Ταλεμπάν πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο μέλη των υγειονομικών συνεργείων του Ερυθρού Σταυρού, όταν αυτά εισήπθαν σε υπόγειο για να συλλέξουν τις σορούς των νεκρών συντρόφων τους. Οι επιζώντες φαίνεται να διαφεύγουν μέχρι τώρα τη σύλληψη, ενώ αγνοείται η τύχη ενός ακόμα μέλους των υγειονομικών συνεργείων. Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν και αυτά με τη σειρά τους έκκληση για να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την σφαγή εκατοντάδων μαχητών Ταλεμπάν, μετά την εξέγερσή τους στο φρούριο - φυλακή. Οι πρώτοι δημοσιογράφοι που εισήλθαν στο φρούριο της Βόρειας Συμμαχίας έκαναν λόγο για απάνθρωπη σφαγή, περιγράφοντας εικόνες διαμελισμένων πτωμάτων στο χώρο. Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τα γεγονότα που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ατόμων. Εκπρόσωπος της αρμοστείας τόνισε ότι "υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά", καθώς πολλά πτώματα βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα. Ο διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή, στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστρούμ, διέψευσε τις κατηγορίες ότι οι κρατούμενοι των Ταλεμπάν είχαν δεθεί. Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της σφαγής έχει ήδη ζητήσει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστεία.
Ενωμένο μέτωπο παρουσίασαν Βρετανία και Γαλλία
29.11.2001 22:58 (Ωρα Λονδίνου) Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησαν μετά το τέλος των συνομιλιών τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ, αναφέρθηκαν στις στενές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. Σχέσεις που ο πρόεδρος Ζάκ Σιράκ χαρακτήρισε ως "άψογες". Και οι τρείς ηγέτες παρουσίασαν ένα ενωμένο μέτωπο, σχετικά με το θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου στο Αφγανιστάν. Η διάσκεψη κορυφής έγινε ενόσω υπάρχουν πληροφορίες για προώθηση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας προς το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν, την πόλη της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάσκεψη συζητήθηκε και η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τους κ.κ. Σιράκ και Ζοσπέν συνόδεψαν στο Λονδίνο για επαφές με τη βρετανική πολιτική ηγεσία και οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας Αλέν Ρισάρ, Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβιτσί.
Σκόπια: "Ναι" στην παραμονή της Νατοϊκής δύναμης το 2002
29.11.2001 22:45 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση των Σκοπίων δηλώνει δημοσίως ότι θα αποδεχθεί την σύσταση της Νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης για παράταση της παραμονής της στη χώρα και μετά την 1η Ιανουαρίου,οπότε και λήγει η εντολή της. Η παρουσία της δύναμης έχει κριθεί απαραίτητη από το ΝΑΤΟ για την προστασία των παρατηρητών και για την πραγματοποίηση επαφών με τους Αλβανούς εθνικιστές - πρώην αντάρτες. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι ανακοίνωσε επίσης και τα νέα πρόσωπα που προτείνει για επικεφαλής στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και την αντιπροεδρία της κυβέρνησής του. Ο νέος υπουργός Άμυνας είναι ο Βλάντο Ποπόφκσι, μετριοπαθής πολιτικός προερχόμενος από ένα μικρό κόμμα που βοήθησε στην πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο Σλόμπονταν Κάζουλε και η Ντόστα Ντιμόφσκα, που αναλαμβάνουν αντιστοίχως το υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, θεωρούνται εθνικιστές αλλά ταυτόχρονα μετρημένα και μεθοδικά πολιτικά στελέχη.
Ευρωπαϊκή παρέμβαση στην υπόθεση των 14 "κατασκόπων"
29.11.2001 22:57 (Ωρα Λονδίνου) Και οι 14 συνελλήφθησαν πρίν περίπου τρείς εβδομάδες έξω από αεροδρόμιο στην Κασλαμάτα ενώ φωτογράφιζαν αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Ο ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Richard Howitt αναμένεται σήμερα στην Αθήνα όπου πρόκειται να συναντήσει ορισμένους απ' αυτούς που έχουν συλληφθεί. "Αυτοί που κρατούν αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να πάρουν κάποια απόφαση ....ή να τους απαγγείλουν κατηγορίες η να τους αφήσουν ελεύθερους", δήλωσε ο κ. Howitt. "Στην Αθήνα θέλω να δώ σε ποιά κατάσταση βρίσκονται στη φυλακή και αν είναι δυνατό να επισπεύσω τη διαδικασία που αφορά την υπόθεσή τους", σημείωσε ο Αγγλος ευρωβουλευτής.
Καταδίκη αστυνομικών στη Νότιο Αφρική
29.11.2001 22:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο δικαστής, Βίλεμ βαν ντερ Μερβ, τους καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως πέντε χρόνια, κατηγορώντας τους για "βάναυση και σαδιστική συμπεριφορά". Το βίντεο, που παρουσίαζε τους τρεις μαύρους άνδρες να έχουν κατασπαραχθεί στα πόδια, τα χέρια και τα πρόσωπά τους από τα σκυλιά, είχε προκαλέσει οργή όταν προβλήθηκε πέρυσι σε τηλεοπτικό κανάλι της Νοτίου Αφρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι αστυνομικοί συνήθιζαν να το προβάλλουν στις μεταξύ τους συνεδριάσεις. Το εν λόγω γεγονός υποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο ρατσισμός είναι ακόμη ένα έντονο φαινόμενο στη Νότιο Αφρική, αρκετά χρόνια μετά το απαρτχάιντ. Οι τρεις λευκοί αστυνομικοί ομολόγησαν τις πράξεις τους εναντίον των τριών λαθρομεταναστών από τη Μοζαμβίκη.
Ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας ανάμεσα σε παιδιά
29.11.2001 22:59 (Ωρα Λονδίνου) Σε έκθεση που κυκλοφόρησε στη Γενεύη, η UNICEF επισημαίνει ότι περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά ζουν υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Σε κάθε ένα από αυτά αντιστοιχούν κάθε ημέρα - κατά μέσο όρο - περίπου δύο δολάρια την ημέρα (περίπου 800 δραχμές). Η UNICEF απευθύνει εκκλήσεις για την άμεση λήψη μέτρων, ζητώντας από τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών να θεωρήσουν το πρόβλημα μείζον θέμα της εθνικής τους πολιτικής. Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών εξηγεί ότι πολλές οικογένειες φτώχευσαν, καθώς μειώθηκε η αξία των εισοδημάτων τους μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στις εν λόγω χώρες. Σύμφωνα με τη UNICEF, ένα στα τρία παιδιά στην Αλβανία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν υποσιτίζονται. Η έκθεση της οργάνωσης σημειώνει επίσης ότι μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο με Ισραηλινούς
29.11.2001 21:37 (Ωρα Λονδίνου) Η Ισραηλινή αστυνομία λέει ότι ο δράστης της επίθεσης - που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν Άραβας με ισραηλινή υπηκοότητα - επιβιβάστηκε στο λεωφορείο μόλις δέκα λεπτά πριν πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την ισχύ της έκρηξης το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς. Το λεωφορείο κατευθυνόταν από την πόλη Χαντέρα προς την πόλη Αφούλα του βορείου Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατεδίκασε την βομβιστική επίθεση αυτοκοτονίας. Η επίθεση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που επέμεινε ότι για να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να παρεμβληθεί τουλχάστον μία εβδομάδα απόλυτης ηρεμίας. Την ίδια ώρα οι δύο Αμερικανοί διπλωματικοί απεσταλμένοι στη Μέση Ανατολή είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους για θέματα ασφάλειας. Νωρίτερα Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στρατιώτες του Ισραήλ πυροβόλησαν θανάσιμα δύο Παλαιστινίους σε φυλάκιο ελέγχου της Δυτικής Όχθης.
Διάσκεψη Βόννης: Κοντά σε συμφωνία οι αφγανικές φατρίες
29.11.2001 19:51 (Ωρα Λονδίνου) Η αντιπροσωπεία της Β. Συμμαχίας είχε μέχρι σήμερα εκφράσει την αντίθεσή της στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα δηλώνει ότι ίσως την αποδεχθεί εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από το σχέδιο μεταβατικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικα΄με την πρόοδο των συνομιλιών, που γίνονται υπό την αιγίδα τους στη Βόννη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ όλες οι πολιτικές και φυλετικές ομάδες του Αφγανιστάν που εκπροσωπούνται στη Βόννη, έχουν πλέον συμφωνήσει στην μορφή της μεταβατικής διοίκησης. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις τέσσερεις αντιπροσωπείες, σχετικά με το πόσες θέσεις θα καταλάβει η καθε πλευρά στο προσωρινό ανώτατο συμβούλιο, και σε τυχόν υπουργικό συμβούλιο. Η αντιπροσωπεία του Αφγανού πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σαχ, δηλώνει ότι επιθυμεί ο πρώην βασιλιάς να τεθεί επικεφαλής του προσωρινού ανωτάτου συμβουλίου, αλλά παράλληλα σημειώνει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Αφγανικού λαού.
Δύο Ταλεμπάν επέζησαν από το μακελλειό στο φρούριο- φυλακή
29.11.2001 20:37 (Ωρα Λονδίνου) Μάλιστα οι επιζώντες Ταλεμπάν πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο μέλη των υγειονομικών συνεργείων του Ερυθρού Σταυρού, όταν αυτά εισήπθαν σε υπόγειο για να συλλέξουν τις σορούς των νεκρών συντρόφων τους. Οι επιζώντες φαίνεται να διαφεύγουν μέχρι τώρα τη σύλληψη, ενώ αγνοείται η τύχη ενός ακόμα μέλους των υγειονομικών συνεργείων. Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν και αυτά με τη σειρά τους έκκληση για να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την σφαγή εκατοντάδων μαχητών Ταλεμπάν, μετά την εξέγερσή τους στο φρούριο - φυλακή. Οι πρώτοι δημοσιογράφοι που εισήλθαν στο φρούριο της Βόρειας Συμμαχίας έκαναν λόγο για απάνθρωπη σφαγή, περιγράφοντας εικόνες διαμελισμένων πτωμάτων στο χώρο. Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τα γεγονότα που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ατόμων. Εκπρόσωπος της αρμοστείας τόνισε ότι "υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά", καθώς πολλά πτώματα βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα. Ο διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή, στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστρούμ, διέψευσε τις κατηγορίες ότι οι κρατούμενοι των Ταλεμπάν είχαν δεθεί. Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της σφαγής έχει ήδη ζητήσει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστεία.
Ενωμένο μέτωπο παρουσίασαν Βρετανία και Γαλλία
29.11.2001 21:16 (Ωρα Λονδίνου) Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησαν μετά το τέλος των συνομιλιών τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ, αναφέρθηκαν στις στενές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. Σχέσεις που ο πρόεδρος Ζάκ Σιράκ χαρακτήρισε ως "άψογες". Και οι τρείς ηγέτες παρουσίασαν ένα ενωμένο μέτωπο, σχετικά με το θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου στο Αφγανιστάν. Η διάσκεψη κορυφής έγινε ενόσω υπάρχουν πληροφορίες για προώθηση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας προς το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν, την πόλη της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάσκεψη συζητήθηκε και η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τους κ.κ. Σιράκ και Ζοσπέν συνόδεψαν στο Λονδίνο για επαφές με τη βρετανική πολιτική ηγεσία και οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας Αλέν Ρισάρ, Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβιτσί.
Οι ΗΠΑ στοχεύουν ηγέτες των Ταλεμπάν και της Αλ-Κάϊντα
29.11.2001 19:57 (Ωρα Λονδίνου) Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν, ναύαρχος Τζον Στάφλεμπιμ, επεσήμανε ότι η νέα τακτική έχει σκοπό να κάνει τον αντίπαλο "αναποτελεσματικό". Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Βόρεια Συμμαχία έχει πιάσει ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Καϊντα, τον Αχμέντ Αμπτνέλ Ραχμάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, η οποία βασίστηκε σε πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Βόρεια Συμμαχία έχει πιάσει αιχμαλώτους και άλλα μέλη της Αλ Κάϊντα. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Ταλεμπάν, μουλάς Ομάρ, καλεί τους μαχητές του να συνεχίσουν να αντιστέκονται στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Ο μουλάς Ομάρ επεσήμανε ότι οι Ταλεμπάν δεν έχουν κανέναν λόγο να προβούν σε διαπραγματεύσεις, ενώ δεν τίθεται θέμα παράδοσής τους. Οι Ταλεμπάν συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο της Κανταχάρ, στα νότια του Αφγανιστάν, παρά την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση που ασκείται στην περιοχή. Οι περιοχές γύρω από την Κανταχάρ βομβαρδίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι στόχοι που επλήγησαν. Στην περιοχή έχουν καταφθάσει και άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες. Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών εκεί φθάνει πλέον τους 800.
Διάσκεψη Βόννης: Κοντά σε συμφωνία οι αφγανικές φατρίες
29.11.2001 19:51 (Ωρα Λονδίνου) Η αντιπροσωπεία της Β. Συμμαχίας είχε μέχρι σήμερα εκφράσει την αντίθεσή της στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα δηλώνει ότι ίσως την αποδεχθεί εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από το σχέδιο μεταβατικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικα΄με την πρόοδο των συνομιλιών, που γίνονται υπό την αιγίδα τους στη Βόννη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ όλες οι πολιτικές και φυλετικές ομάδες του Αφγανιστάν που εκπροσωπούνται στη Βόννη, έχουν πλέον συμφωνήσει στην μορφή της μεταβατικής διοίκησης. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις τέσσερεις αντιπροσωπείες, σχετικά με το πόσες θέσεις θα καταλάβει η καθε πλευρά στο προσωρινό ανώτατο συμβούλιο, και σε τυχόν υπουργικό συμβούλιο. Η αντιπροσωπεία του Αφγανού πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σαχ, δηλώνει ότι επιθυμεί ο πρώην βασιλιάς να τεθεί επικεφαλής του προσωρινού ανωτάτου συμβουλίου, αλλά παράλληλα σημειώνει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Αφγανικού λαού.
Σκόπια: "Ναι" στην παραμονή της Νατοϊκής δύναμης το 2002
29.11.2001 19:31 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση των Σκοπίων δηλώνει δημοσίως ότι θα αποδεχθεί την σύσταση της Νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης για παράταση της παραμονής της στη χώρα και μετά την 1η Ιανουαρίου,οπότε και λήγει η εντολή της. Η παρουσία της δύναμης έχει κριθεί απαραίτητη από το ΝΑΤΟ για την προστασία των παρατηρητών και για την πραγματοποίηση επαφών με τους Αλβανούς εθνικιστές - πρώην αντάρτες. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι ανακοίνωσε επίσης και τα νέα πρόσωπα που προτείνει για επικεφαλής στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και την αντιπροεδρία της κυβέρνησής του. Ο νέος υπουργός Άμυνας είναι ο Βλάντο Ποπόφκσι, μετριοπαθής πολιτικός προερχόμενος από ένα μικρό κόμμα που βοήθησε στην πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο Σλόμπονταν Κάζουλε και η Ντόστα Ντιμόφσκα, που αναλαμβάνουν αντιστοίχως το υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, θεωρούνται εθνικιστές αλλά ταυτόχρονα μετρημένα και μεθοδικά πολιτικά στελέχη.
Καταδίκη αστυνομικών στη Νότιο Αφρική
29.11.2001 16:45 (Ωρα Λονδίνου) Ο δικαστής, Βίλεμ βαν ντερ Μερβ, τους καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως πέντε χρόνια, κατηγορώντας τους για "βάναυση και σαδιστική συμπεριφορά". Το βίντεο, που παρουσίαζε τους τρεις μαύρους άνδρες να έχουν κατασπαραχθεί στα πόδια, τα χέρια και τα πρόσωπά τους από τα σκυλιά, είχε προκαλέσει οργή όταν προβλήθηκε πέρυσι σε τηλεοπτικό κανάλι της Νοτίου Αφρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι αστυνομικοί συνήθιζαν να το προβάλλουν στις μεταξύ τους συνεδριάσεις. Το εν λόγω γεγονός υποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο ρατσισμός είναι ακόμη ένα έντονο φαινόμενο στη Νότιο Αφρική, αρκετά χρόνια μετά το απαρτχάιντ. Οι τρεις λευκοί αστυνομικοί ομολόγησαν τις πράξεις τους εναντίον των τριών λαθρομεταναστών από τη Μοζαμβίκη.
Αυστηρά μέτρα λαμβάνει ο ισραηλινός στρατός
29.11.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισραηλινές εφημερίδες γράφουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού έχουν λάβει μία λίστα με μέτρα προφύλαξης για την προσωπική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με τις νέες επιταγές, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ δεν πρέπει να παραγγέλλουν φαγητό από το σπίτι, να ψωνίζουν φορώντας τη στολή τους και να απλώνουν ρούχα που έχουν πάνω τους διακριτικά του στρατού. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να λένε πληροφορίες για τον στρατιωτικό τους βαθμό σε αυτόματους τηλεφωνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται αυστηρώς πλέον στους Ισραηλινούς στρατιώτες να κάνουν οτοστόπ για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα εν λόγω μέτρα λαμβάνονται λόγω των πληροφοριών που διαθέτουν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ότι οργανώσεις Παλαιστινίων διοργανώνουν σε αντίποινα για τις δολοφονίες ηγετικών στελεχών τους.
Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για το Ιράκ
29.11.2001 10:19 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και υποστηρικτές της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, προειδοποίησαν την Ουάσινγκτοννα μην στρέψει τα πυρά της κατά του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, δήλωσε πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ θα ήταν λάθος, δεν θα έλυνε το πρόβλημα, όπως είπε, και θα διασπούσε τον διεθνή συνασπισμό. Ο Ιορδανός κυβερητικός εκπρόσωπος, Σαλέχ Καλάμπ, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις--κάτι που τόνισε και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα κάνουν μοιραίο λάθος. Ας σημειωθεί ότι διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πέραν του Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πως μπορεί να γίνει στόχος επιθέσεων το Ιράκ ή όποια άλλη χώρα που θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι αλ-Τζαζίρα πως η χώρα του περιμένει να δεχθεί μεγάλης κλίμακας και καταστροφική επίθεση.
Εκκλήσεις διερεύνησης της σφαγής στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ
29.11.2001 14:47 (Ωρα Λονδίνου) Οι πρώτοι δημοσιογράφοι που εισήλθαν στο φρούριο της Βόρειας Συμμαχίας έκαναν λόγο για απάνθρωπη σφαγή, περιγράφοντας εικόνες διαμελισμένων πτωμάτων στο χώρο. Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τα γεγονότα που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ατόμων. Εκπρόσωπος της αρμοστείας τόνισε ότι "υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά", καθώς πολλά πτώματα βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα. Ο διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή, στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστρούμ, διέψευσε τις κατηγορίες ότι οι κρατούμενοι των Ταλεμπάν είχαν δεθεί. Στο φρούριο έχουν εισέλθει πλέον ομάδες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των πτωμάτων. Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της σφαγής έχει ήδη ζητήσει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστεία.
Πρόοδος στις αφγανικές διαβουλεύσεις
29.11.2001 14:51 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Συμμαχία και οι οπαδοί του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ συμφώνησαν να προβούν στη σύσταση ενός προσωρινού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει να ορίσει μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα. Ο απεσταλμένος του BBC υπογραμμίζει ότι το κλίμα διεξαγωγής των συζητήσεων είναι θετικό και ότι οι αντιπρόσωποι των αφγανικών εθνοτικών ομάδων φαίνεται να συμφωνούν με την εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Ωστόσο, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις κινούνται ακόμη γύρω από κάποιες γενικές αρχές μόνο και δεν έχουν επικεντρωθεί ακόμη σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, οι αφγανικές φατρίες φαίνεται να διαφωνούν με την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στην περιοχή. Η Βόρεια Συμμαχία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν χρειάζεται μία τέτοια δύναμη στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθούν οι διεργασίες, τόσο πιο άμεση θα είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και η απελευθέρωση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.
Προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ για το Ιράκ
29.11.2001 14:47 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και υποστηρικτές της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, προειδοποίησαν την Ουάσινγκτοννα μην στρέψει τα πυρά της κατά του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, δήλωσε πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ θα ήταν λάθος, δεν θα έλυνε το πρόβλημα, όπως είπε, και θα διασπούσε τον διεθνή συνασπισμό. Ο Ιορδανός κυβερητικός εκπρόσωπος, Σαλέχ Καλάμπ, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις--κάτι που τόνισε και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα κάνουν μοιραίο λάθος. Ας σημειωθεί ότι διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πέραν του Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πως μπορεί να γίνει στόχος επιθέσεων το Ιράκ ή όποια άλλη χώρα που θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι αλ-Τζαζίρα πως η χώρα του περιμένει να δεχθεί μεγάλης κλίμακας και καταστροφική επίθεση.
Αυστηρά μέτρα του ισραηλινού στρατού
29.11.2001 14:51 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισραηλινές εφημερίδες γράφουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού έχουν λάβει μία λίστα με μέτρα προφύλαξης για την προσωπική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με τις νέες επιταγές, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ δεν πρέπει να παραγγέλλουν φαγητό από το σπίτι, να ψωνίζουν φορώντας τη στολή τους και να απλώνουν ρούχα που έχουν πάνω τους διακριτικά του στρατού. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να λένε πληροφορίες για τον στρατιωτικό τους βαθμό σε αυτόματους τηλεφωνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται αυστηρώς πλέον στους Ισραηλινούς στρατιώτες να κάνουν οτοστόπ για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα εν λόγω μέτρα λαμβάνονται λόγω των πληροφοριών που διαθέτουν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ότι οργανώσεις Παλαιστινίων διοργανώνουν σε αντίποινα για τις δολοφονίες ηγετικών στελεχών τους.
Δημόσιος απαγχονισμός στην Κανταχάρ
29.11.2001 14:11 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ταλεμπάν θεώρησαν ότι ο εν λόγω άνδρας ήταν κατάσκοπος των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ανακάλυψαν ότι είχε μαζί του ένα δορυφορικό τηλέφωνο. Την είδηση για τον απαγχονισμό του μετέδωσε το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων, που εδρεύει στο Πακιστάν. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο άνδρας απαγχονίσθηκε σε ένα σταυροδρόμι, στο κέντρο της Κανταχάρ. Οι Ταλεμπάν δήλωσαν στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο κατηγορούμενος είχε κατευθύνει τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, παρέχοντας πληροφορίες από το κινητό του τηλέφωνο. Στην Κανταχάρ - το ισχυρό προπύργιο των Ταλεμπάν - συνεχίσθηκαν και σήμερα οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί.
Αυστηρά μέτρα λαμβάνει ο ισραηλινός στρατός
29.11.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισραηλινές εφημερίδες γράφουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού έχουν λάβει μία λίστα με μέτρα προφύλαξης για την προσωπική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με τις νέες επιταγές, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ δεν πρέπει να παραγγέλλουν φαγητό από το σπίτι, να ψωνίζουν φορώντας τη στολή τους και να απλώνουν ρούχα που έχουν πάνω τους διακριτικά του στρατού. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να λένε πληροφορίες για τον στρατιωτικό τους βαθμό σε αυτόματους τηλεφωνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται αυστηρώς πλέον στους Ισραηλινούς στρατιώτες να κάνουν οτοστόπ για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα εν λόγω μέτρα λαμβάνονται λόγω των πληροφοριών που διαθέτουν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ότι οργανώσεις Παλαιστινίων διοργανώνουν σε αντίποινα για τις δολοφονίες ηγετικών στελεχών τους.
Βήμα προόδου στις αφγανικές διαβουλεύσεις
29.11.2001 12:20 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Συμμαχία και οι οπαδοί του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ συμφώνησαν να προβούν στη σύσταση ενός προσωρινού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει να ορίσει μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα. Ο απεσταλμένος του BBC υπογραμμίζει ότι το κλίμα διεξαγωγής των συζητήσεων είναι θετικό και ότι οι αντιπρόσωποι των αφγανικών εθνοτικών ομάδων φαίνεται να συμφωνούν με την εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Ωστόσο, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις κινούνται ακόμη γύρω από κάποιες γενικές αρχές μόνο και δεν έχουν επικεντρωθεί ακόμη σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, οι αφγανικές φατρίες φαίνεται να διαφωνούν με την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στην περιοχή. Η Βόρεια Συμμαχία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν χρειάζεται μία τέτοια δύναμη στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθούν οι διεργασίες, τόσο πιο άμεση θα είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και η απελευθέρωση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.
Ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας ανάμεσα σε παιδιά
29.11.2001 12:15 (Ωρα Λονδίνου) Σε έκθεση που κυκλοφόρησε στη Γενεύη, η UNICEF επισημαίνει ότι περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά ζουν υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Σε κάθε ένα από αυτά αντιστοιχούν κάθε ημέρα - κατά μέσο όρο - περίπου δύο δολάρια την ημέρα (περίπου 800 δραχμές). Η UNICEF απευθύνει εκκλήσεις για την άμεση λήψη μέτρων, ζητώντας από τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών να θεωρήσουν το πρόβλημα μείζον θέμα της εθνικής τους πολιτικής. Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών εξηγεί ότι πολλές οικογένειες φτώχευσαν, καθώς μειώθηκε η αξία των εισοδημάτων τους μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στις εν λόγω χώρες. Σύμφωνα με τη UNICEF, ένα στα τρία παιδιά στην Αλβανία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν υποσιτίζονται. Η έκθεση της οργάνωσης σημειώνει επίσης ότι μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για το Ιράκ
29.11.2001 10:56 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και υποστηρικτές της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, προειδοποίησαν την Ουάσινγκτοννα μην στρέψει τα πυρά της κατά του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, δήλωσε πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ θα ήταν λάθος, δεν θα έλυνε το πρόβλημα, όπως είπε, και θα διασπούσε τον διεθνή συνασπισμό. Ο Ιορδανός κυβερητικός εκπρόσωπος, Σαλέχ Καλάμπ, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις--κάτι που τόνισε και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα κάνουν μοιραίο λάθος. Ας σημειωθεί ότι διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πέραν του Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πως μπορεί να γίνει στόχος επιθέσεων το Ιράκ ή όποια άλλη χώρα που θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι αλ-Τζαζίρα πως η χώρα του περιμένει να δεχθεί μεγάλης κλίμακας και καταστροφική επίθεση.
Πιέσεις λόρδου Χάνεϊ προς Τουρκία
29.11.2001 10:57 (Ωρα Λονδίνου) O Βρετανός αξιωματούχος λέει χαρακτηριστικά ότι η ενδεχόμενη ένταξη μιας διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους, αλλά και στην Τουρκία. Παράλληλα, ο Λόρδος Χάνεϊ εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν την επιθυμεί ούτε η Κομισιόν, που προτιμά να δει μια ενωμένη Κύπρο να μπαίνει στην Eυρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Χάνεϊ όμως πρoσθέτει ότι - σε αντίθετη περίπτωση - η Τουρκία δεν έχει και πολλά περιθώρια: "H Τουρκία, επειδή δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχει δικαίωμα βέτο για το θέμα της ένταξης της Κύπρου και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε ως προϋπόθεση για την ένταξη του νησιού την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος", λέει ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό. Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε επίσης ότι, με την προοπτική ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό αποκτά την αίσθηση του επείγοντος και για αυτό η συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. "Eλπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα οδηγήσει σε μια διαδικασία γνήσιων διαπραγματεύσεων. Η ουσιαστική δοκιμασία δεν είναι αν θα συναντηθούν, αλλά αν θα ξεκινήσουν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος. Είναι και οι δύο έμπειροι πολιτικοί και νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από την ικανότητά τους να διαπραγματευτούν σε μια ατμόσφαιρα δούναι και λαβείν, να καταλήξουν και οι δύο σε γνήσιες υποχωρήσεις και, έτσι, να συμφωνήσουν σε μια λύση που προστατεύει τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου", δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος. Σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας - ότι δηλαδή σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αγκυρα θα προσαρτήσει το βόρειο τμήμα του νη σιού - ο Βρετανός αξιωματούχος μάλλον αποφεύγει, σε αυτή την φάση, να πάρει σαφή θέση. "Δεν ασχολούμαι για την ώρα με αυτό το θέμα. Ασχολούμαι με το πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη, πώς μπορούμε να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία για την Κύπρο μέχρι το τέλος του 2002, ώστε το νησί να μπει ενωμένο στη Ευρωπαϊκή Ενωση", λέει ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο.
Οι ΗΠΑ στοχεύουν ηγέτες των Ταλεμπάν
29.11.2001 9:34 (Ωρα Λονδίνου) Ενα από τα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, ο ναύαρχος Τζον Στάφλεμπιμ, επεσήμανε ότι η νέα τακτική έχει σκοπό να κάνει τον αντίπαλο "αναποτελεσματικό". Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Βόρεια Συμμαχία έχει πιάσει ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Καϊντα, τον Αχμέντ Αμπτνέλ Ραχμάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, η οποία βασίστηκε σε πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Βόρεια Συμμαχία έχει πιάσει αιχμαλώτους και άλλα μέλη της Αλ Καϊντα. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Ταλεμπάν, μουλάς Ομάρ, καλεί τους μαχητές του να συνεχίσουν να αντιστέκονται στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Ο μουλάς Ομάρ επεσήμανε ότι οι Ταλεμπάν δεν έχουν κανέναν λόγο να προβούν σε διαπραγματεύσεις, ενώ δεν τίθεται θέμα παράδοσής τους. Οι Ταλεμπάν συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο της Κανταχάρ, στα νότια του Αφγανιστάν, παρά την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση που ασκείται στην περιοχή. Οι περιοχές γύρω από την Κανταχάρ βομβαρδίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι στόχοι που επλήγησαν. Στην περιοχή έχουν καταφθάσει και άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες. Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών εκεί φθάνει πλέον τους 800.
Βήμα προόδου στις αφγανικές διαβουλεύσεις
29.11.2001 10:14 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Συμμαχία και οι οπαδοί του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ συμφώνησαν να προβούν στη σύσταση ενός προσωρινού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει να ορίσει μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα. Ο απεσταλμένος του BBC υπογραμμίζει ότι το κλίμα διεξαγωγής των συζητήσεων είναι θετικό και ότι οι αντιπρόσωποι των αφγανικών εθνοτικών ομάδων φαίνεται να συμφωνούν με την εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Ωστόσο, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις κινούνται ακόμη γύρω από κάποιες γενικές αρχές μόνο και δεν έχουν επικεντρωθεί ακόμη σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, οι αφγανικές φατρίες φαίνεται να διαφωνούν με την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στην περιοχή. Η Βόρεια Συμμαχία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν χρειάζεται μία τέτοια δύναμη στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθούν οι διεργασίες, τόσο πιο άμεση θα είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και η απελευθέρωση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.
Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για το Ιράκ
29.11.2001 10:19 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και υποστηρικτές της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, προειδοποίησαν την Ουάσινγκτοννα μην στρέψει τα πυρά της κατά του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, δήλωσε πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ θα ήταν λάθος, δεν θα έλυνε το πρόβλημα, όπως είπε, και θα διασπούσε τον διεθνή συνασπισμό. Ο Ιορδανός κυβερητικός εκπρόσωπος, Σαλέχ Καλάμπ, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις--κάτι που τόνισε και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα κάνουν μοιραίο λάθος. Ας σημειωθεί ότι διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πέραν του Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πως μπορεί να γίνει στόχος επιθέσεων το Ιράκ ή όποια άλλη χώρα που θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι αλ-Τζαζίρα πως η χώρα του περιμένει να δεχθεί μεγάλης κλίμακας και καταστροφική επίθεση.
Στόχος μας η απομόνωση της ηγεσίας των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα, λέει η Ουάσινγκτον
29.11.2001 7:57 (Ωρα Λονδίνου) Οι Αμερικανοί είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι στόχος της στρατιωτικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν είναι τώρα η απομόνωση της ηγεσίας των Ταλιμπάν και του δικτύου της αλ-Κάιντα του Οσλαμα μπιν Λάντεν από τους στρατιώτες που τους υποστηρίζουν. Στόχος μας είναι ο αποσυντονισμός των δυνάμεων των Ταλιμπάν, δηλώνει το Πεντάγωνο κι εξηγεί πως έστειλε κι άλλους πεζοναύτες στον αεροδιάδρομο που βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο στο Κανταχάρ του Ν. Αφγανιστάν. Συνολικά, βρίσκονται εκεί περίπου 750 πεζοναύτες. Εν τω μεταξύ, στις συνομιλίες που γίνονται στη Γερμανία για το μέλλον του Αφγανιστάν, η μεγαλύτερη αφγανική ομάδα, η Βόρεια Συμμαχία, επιμένει πως είναι αντίθετη στην παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η Μέση Ανατολή προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το Ιράκ
29.11.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου) Θα είχε αρνητικές επιπτώσεις η επέκταση του πολέμου και κατά του Ιράκ, τονίζου πολλές μουσουλμανικές χώρες Διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής εκφράζουν ανησυχίες για τους υπαινιγμούς των ΗΠΑ ότι, μετά το Αφγανιστάν, μπορεί να στραφούν και κατά του Ιράκ στον αγώνα που έχουν κηρύξει κατά της τρομοκρατίας. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και υποστηρικτές της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, προειδοποίησαν την Ουάσινγκτοννα μην στρέψει τα πυρά της κατά του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, δήλωσε πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ θα ήταν λάθος, δεν θα έλυνε το πρόβλημα, όπως είπε, και θα διασπούσε τον διεθνή συνασπισμό. Ο Ιορδανός κυβερητικός εκπρόσωπος, Σαλέχ Καλάμπ, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις--κάτι που τόνισε και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα κάνουν μοιραίο λάθος. Ας σημειωθεί ότι διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πέραν του Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πως μπορεί να γίνει στόχος επιθέσεων το Ιράκ ή όποια άλλη χώρα που θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι αλ-Τζαζίρα πως η χώρα του περιμένει να δεχθεί μεγάλης κλίμακας και καταστροφική επίθεση.
Ανησυχίες στην Ευρώπη για τυχόν επέκταση του πολέμου και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες
29.11.2001 5:38 (Ωρα Λονδίνου) Η τυχόν επέκταση του πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά της τρομοκρατίας προβληματίζει πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgeimeine Zeitung, για παράδειγμα, σχολιάζοντας τον λόγο που εκφώνησε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Βουλή, όπου μίλησε για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας, τονίζει ότι το πιο σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Σρέντερ αφορούσε την εξωτερική πολιτική: "ο Σρέντερ", γράφει η εφημερίδα της Φρακφούρτης, "επανέλαβε για πρώτη φορά δημοσία την προειδοποίηση ότι τυχόν επιθέσεις εναντίον άλλων μουσουλμανικών χωρών μπορεί να διασπάσουν τον διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας." Αλλά και η γαλλική Le Monde αναφέρεται στην ανάλογη προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Αλέν Ρισάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βουλγαρία: "τη στιγμή που οι Αμερικανοί εκτοξεύουν όλο και μεγαλύτερες απειλές κατά του Ιράκ", γράφει η παρισινή εφημερίδα, "ο κ. Ρισάρ είναι ο πρώτος υπουργός που αποστασιοποιείται από τους Αμερικανούς και επικρίνει τις προκαταλήψεις της Ουάσινγκτον." Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο υπουργός Άμυνας λέγεται πως δήλωσε ότι, με εξαίρεση το Αφγανιστάν, "δεν υπάρχουν άλλα κράτη οι ηγέτες των οποίων να συνεργούν ενεργά σε πράξεις τρομοκρατίας" και επομένως "δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαία η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των χωρών αυτών." Η στάση του κ. Ρισάρ ήταν, σύμφωνα με τη Le Monde, αναμενόμενη: "εδώ και αρκετό καιρό", γράφει, "η Γαλλία, ιδιαίτερα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρύτερα, είχαν διαφορετικές απόψεις για το Ιράκ από τις ΗΠΑ." Η ισπανική El Pais, εξ άλλου, αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην Ουάσινγκτον και στην συνεργασία των δύο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τονίζει πως η ισπανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποστηρίζει "ανεξέλεγκτα" όλες τις πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον: η παραπομπή υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις σε στρατοδικεία, γράφει η El Pais, θα θυμίσει στον ισπανικό λαό ότι κά τι ανάλογο έκανε και το καθεστώς Φράνκο. Η γαλλική Le Figaro αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα με πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, το δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει περίπου 1000 στελέχη στην Ευρώπη, που κρύβονται καλά κι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Τέλος, η γερμανική Die Welt παρατηρεί πως ενώ στον πόλεμο του Βιετνάμ, που κράτησε 14 χρόνια, σκοτώθηκαν 63 δημοσιογράφοι, στον πόλεμο του Αφγανιστάν, που άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες, έχουν ήδη βρει το θάνατο 8 δημοσιογράφοι.
Έμμεσες πιέσεις στην Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της για το Κυπριακό από τον Λόρδο Hannay 29.11.2001 5:15 (Ωρα Λονδίνου) Έμμεσες πιέσεις στην Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της για το Κυπριακό ασκεί ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο, Λόρδος Hannay σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. O Βρετανός αξιωματούχος λέει χαρακτηριστικά ότι η ενδεχόμενη ένταξη μιας διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους, αλλά και στην Τουρκία, οι στόχοι της οποίας, όπως εκτιμά, δεν διευκολύνονται από μια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα, ο Λόρδος Hannay εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν την επιθυμεί ούτε η Commission, που προτιμά να δει μια ενωμένη Κύπρο να μπαίνει στην Eυρωπαϊκή Ένωση, όμως πρoσθέτει ότι - σε αντίθετη περίπτωση - η Τουρκία δεν έχει και πολλά περιθώρια: "H Τουρκία, επειδή δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει δικαίωμα veto για το θέμα της ένταξης της Κύπρου και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε ως προϋπόθεση για την ένταξη του νησιού την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος", λέει ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, που παραχώρησε την συνέντευξη αυτή στην Άγκυρα στη δημοσιογράφο του BBC Firdevs Robinson. Ο Λόρδος Hannay είπε, επίσης, ότι το Κυπριακό στη παρούσα συγκυρία, με την προοπτική ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκτά την αίσθηση του επείγοντος και γι'αυτό η συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Rauf Denktash αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία: "Eλπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα οδηγήσει σε μια διαδικασία γνήσιων διαπραγματεύσεων. To test δεν είναι αν θα συναντηθούν, αλλά αν θα ξεκινήσουν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος. Είναι και οι δύο έμπειροι πολιτικοί και νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από την ικανότητά τους να διαπραγματευτούν σε μια ατμόσφαιρα δούναι και λαβείν, να καταλήξουν και οι δύο σε γνήσιες υποχωρήσεις κα ι, έτσι, να συμφωνήσουν σε μια λύση που προστατεύει τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου", ακούσαμε να λέει ο Βρετανός αξιωματούχος. Σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας - ότι σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του νησιού, τότε η Άγκυρα θα προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της - ο Βρετανός αξιωματούχος μάλλον αποφεύγει, σε αυτή την φάση, να πάρει σαφή θέση: "Oι περισσότερες από αυτές τις ανακοινώσεις δεν αφορούν το τώρα, αλλά το τί μπορεί να γίνει σε διάστημα λίγο παραπάνω από ένα χρόνο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Helsinki, εντάξει στις τάξεις της μια διχασμένη Κύπρο. Δεν ασχολούμαι για την ώρα με αυτό το θέμα. Ασχολούμαι με το πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη, πώς μπορούμε να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία για την Κύπρο μέχρι το τέλος του 2002, ώστε το νησί να μπει ενωμένο στη Ευρωπαϊκή Ένωση", λέει ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο.
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ενοχή του Πάσσαρη", δηλώνουν οι ρουμανικές αρχές 29.11.2001 7:39 (Ωρα Λονδίνου) "Διαθέτουμε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του Κώστα Πάσσαρη", δήλωσε στο BBC o συνταγματάρχης Μιχάι Γεόργκε. Σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας του Βουκουρεστίου, οι ρουμανικές διωκτικές αρχές έχουν στοιχεία και μαρτυρίες γιά τη συμμετοχή του Πάσσαρη στην ένοπλη ληστεία στο κέντρο του Βουκουρεστίου η οποία κατέληξε στη δολοφονία δύο υπαλλήλων. Εχουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα του Πάσσαρη, πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Γεόργκε. Παράλληλα, συνέχισε, βρήκαμε και τις δεσμίδες των χαρτονομισμάτων από τη ληστεία στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος καθώς και δύο πιστόλια . Εξάλλου, στα ρούχα του Πάσσαρη εντοπίσαμε και λεκέδες αίματος, υποστήριξε ο αρχηγός της αστυνομίας του Βουκουρεστίου. Η ανάλυση του αίματος δεν έχει γίνει ακόμη, οι ρουμανικές όμως διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι το αίμα προέρχεται από τα δυο θύματα. Στο διαμέρισμα της οδού Τούντρα όπου αιφνιδιαστικά εισέβαλε η επίλεκτη ομάδα της ρουμανικής αστυνομίας βρέθηκαν και ορισμένα αντικείμενα, όπως πχ. μία τσάντα , που ανήκαν στους δύο άτυχους υπαλληλους . Τέλος υπάρχουν και αυτόπτες μάρτυρες που είναι έτοιμοι να καταθέσουν γιά την πρωτοφανή αιματηρή ληστεία στη λεωφόρο Νικλάι Μπαλσέσκου στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Χωρίς καμία αμφιβολία πιστεύουμε ότι ο Πάσσαρης είναι ο δολοφόνος, υπογράμμισε στο Ρουμανικό Τμήμα του BBC ο συνταγματάρχης Μιχάi Γεόργκε.
Στο χείλος της χρεωκοπείας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ--η Enron
29.11.2001 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η Dynegy απέσυρε την προσφορά της, ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από τρεις συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Enron που είχαν ως αποτέλεσμα να περιέλθουν τα ομόλογα της εταιρείας σ'αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν "junk status", λόγω των ανησυχιών ότι δεν είναι πλέον δυνατή η αποληρωμή του χρέους της Enron. Τα χρέη της εταιρείας αυτής υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια και, όπως ανακοίνωσε η ίδια, αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πληρωμές με εξαίρεση μόνον αυτές που είναι απολύτως αναγκαίες για τη διατήρηση του πυρήνα των δραστηριοτήτων της. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν πως παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Enron λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τον αντίκτυπο που θα έχει στις αγορές η τυχόν χρεωκοπεία της μεγάλης αυτής επιχείρησης. Ας σημειωθεί ότι η Enron είχε κερδίσει στο παρελθόν πολλά βραβεία, ενώ κατελάμβανε πρόσφατα την έβδομη θέση στον κατάλογο των 500 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ που είχε συντάξει το γνωστό περιοδικό Fortune. Όμως, τα προβλήματα της εταιρείας άρχισαν πριν από περίπου έξι εβδομάδες, όταν παράγοντες της αγοράς παρατήρησαν περίεργες πληρωμές στα λογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Ακολούθησε έρευνα των αμερικανικών αρχών. Η Enron παραδέχτηκε αργότερα ότι τα κέρδη της μεταξύ των ετών 1997 και 2000 ήταν στην πραγματικότητα μικρότερα κατά 600 εκατομμύρια δολάρια από αυτά που είχε η ίδια αρχικά παρουσιάσει. Από τα μέσα Οκτωβρίου έχει μειωθεί κατά 90 και πλέον τοις εκατό η αξία της μετοχής της Enron.
Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν νέα δοκιμή πυραύλου 29.11.2001 5:42 (Ωρα Λονδίνου) Η δοκιμή, που συνίσταται στην αναχαίτιση της κεφαλής ενός πυραύλου από άλλο πύραυλο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα γίνει το Σαββατοκύριακο από αμερικανική βάση στα νησιά Μάρσαλ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να άρει τις αντιρρήσεις της για το νέο πυραυλικό σύστημα το οποίο παραβιάζει, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, τις ισχύουσες συνθήκες για τον έλεγχο των εξοπλισμών. 29.11.2001 7:34 (Ωρα Λονδίνου) Εχθρική χαρακτηρίζει τη στάση των Αμερικανών η Β. Κορέα Η Β. Κορέα καταδίκασε την εχθρική, όπως την χαρακτήρισε, στάση των ΗΠΑ. Είναι πολύ απίθανο πλέον, λέει η Β. Κορέα, να διευθετηθούν οι διαφορές μας με τους Αμερικανούς. Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μέτρα κατά της Ουάσινγκτον. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει παράλογη την επιμονή της Ουάσινγκτον να ζητεί την εξέταση των οπλικών προγραμμάτων της Β. Κορέας από επιθεωρητές. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρέσβυς στη Ν. Κορέα είχε δηλώσει ότι η κομμουνιστική Β.Κορέα έχασε την ευκαιρία να προωθήσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το AIDS
29.11.2001 8:12 (Ωρα Λονδίνου) Σαράντα εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά ζουν με το AIDS, όπως επισημαίνεται στην ετησια εκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγειας του ΟΗΕ. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η θανατηφόρα αυτη ασθένεια δεν δειχνει κανενα σημάδι υποχώρησης και καλει ολες τις χώρες, τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες, να μην εφησυχάζουν. Η εκθεση που δοθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, εν οψει της Παγκοσμιας Ημέρας κατά του AIDS το Σάββατο, υπογραμμιζει πως ενω το επικεντρο της νόσου εξακολουθεί να είναι η υποσαχάριος Αφρική, εν τουτοις παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στην Ασία και την Ανατολικη Ευρώπη.
Εργοστάσιο της Κόκα Κόλα στοχος των μαοϊκών ανταρτών στο Νεπάλ
29.11.2001 5:50 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία στο Νεπάλ δήλωσε οτι οι μαοϊστές αντάρτες επετέθησαν με βόμβες εναντίον εργοστασίου της Κόκα Κόλα στο Κατμαντού--είναι η πρώτη επίθεση στην πρωτεύουσα μετά την πρόσφατη επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. O βασιλιάς Γκιανέντρα κήρυξε τη Δευτέρα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον θάνατο 150 και πλέον ατόμων. Νωρίτερα, η Ινδία είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει το Νεπάλ στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση των μαοϊκών ανταρτών.
|