Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-02

  1. Αραφάτ: "Σκληρά μέτρα κατά μαχητικών οργανώσεων"
  2. Δρακόντεια μέτρα από τον Αραφάτ
  3. Συνάντηση Μπούς-Σαρόν στο Λευκό Οίκο
  4. Βόννη: Συνεχίζεται η μάχη της λίστας
  5. Αίτηση πτώχευσης από την Enron
  6. Τέλος στο τουρκικό βέτο για τις σχέσεις Ε.Ε-ΝΑΤΟ
  7. Σφοδρές μάχες στην Κανταχάρ
  8. Οι Ελβετοί ψηφίζουν υπέρ του στρατού
  9. Η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε απειλεί με μαζική κινητοποίηση
  10. Ενός λεπτού σιγή για τον Χάρισον
  11. Επισκόπηση του κυριακάτικου βρετανικού Τύπου
  12. Αίτηση πτώχευσης από την Enron
  13. Βόννη: Συνεχίζεται η μάχη της λίστας
  14. Τέλος στο τουρκικό βέτο για τις σχέσεις Ε.Ε-ΝΑΤΟ
  15. Αποκλεισμός παλαιστινιακών περιοχών
  16. Δραστικά μέτρα ζητούν οι ΗΠΑ
  17. Βόννη: Συνεχίζεται η μάχη της λίστας
  18. Αποκλεισμός παλαιστινιακών περιοχών
  19. Ασφυκτικές πιέσεις προς τον Αραφάτ
  20. Σφυροκοπούν την Κανταχάρ
  21. Οι Ελβετοί ψηφίζουν υπέρ του στρατού
  22. Πέφτει και το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν
  23. Η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε απειλεί με μαζική κινητοποίηση
  24. Ενός λεπτού σιγή για τον Χάρισον
  25. Επιστρέφει εσπευσμένα ο Σαρόν
  26. Νέα βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ισραήλ
  27. Οι Αφγανοί εξετάζουν το σχέδιο του ΟΗΕ
  28. Επισκόπηση του κυριακάτικου βρετανικού Τύπου
  29. Νέα έκρηξη στο βόρειο Ισραήλ
  30. Συνεχίζεται το κύμα βίας στο Ισραήλ
  31. Επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  32. Συλλήψεις στελεχών της Τζιχάντ
  33. Τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν σχέδιο για το Αφγανιστάν
  34. BBC News
  35. Σφοδροί βομβαρδισμοί στην Κανταχάρ και τη Τζαλαλαμπάντ
  36. Επισκόπηση του βρετανικού κυριακάτικου Τύπου
Αραφάτ: "Σκληρά μέτρα κατά μαχητικών οργανώσεων"
BBC News
Τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις το Σαββατοκύριακο

3.12.2001 4:21 (Ωρα Λονδίνου)

Η παλαιστινιακή διοίκηση του Γασέρ Αραφάτ ανακοίνωσε νέα σκληρα μέτρα κατά των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που κόστισαν την ζωή σε τουλάχιστον 26 Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή τηλεόραση, η σύσκεψη των αρχηγών των δυνάμεων ασφαλείας αποφάσισε ότι τα μέλη οργανώσεων όπως η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους και ότι θα τεθεί εκτός νόμου όποια οργάνωση είναι κατά της εκεχειρίας.

Η παλαιστινιακή διοίκηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σύμφωνα με πληροφορίες συνέλλαβε δεκάδες άτομα στις περιοχές που ελέγχει.

Στο μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών πόλεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό κοντά στην πόλη Τζενίν.

Ανταποκριτής του ΒΒC στην Γάζα μεταδίδει ότι επικρατεί γενικά η εντύπωση πως η παλαιστινιακή διοίκηση έχει, στην καλλίτερη περίπτωση προθεσμία 24ων ωρών για να αποδείξει στην πράξη την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει τις μαχητικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος Μπους, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στον Λευκό Οίκο, κάλεσε ξανά τον Γασέρ Αραφάτ να κάνει ότι μπορεί για να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους των βομβιστικών επιθέσεων.

"Αυτή είναι η στιγμή που οι υπερασπιστές της ειρήνης στη Μέση Ανατολή πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όμως ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ φάνηκε να αμφιβάλει για το τι μπορεί να καταφέρει ο ηγέτης των Παλαιστινίων. Ο κ.Ράμσφελντ χαρακτήρισε τον Γασέρ Αραφάτ " ως όχι και ιδιαίτερα ισχυρό ηγέτη" και είπε ότι οι αντιδράσεις των Ισραηλινών δεν θα θεωρηθούν πλέον "εκδίκηση" αλλα "αυτοάμυνα".

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι είπε στον κ.Αραφάτ ότι αυτή είναι η ώρα της αλήθειας.

Δρακόντεια μέτρα από τον Αραφάτ
BBC News
Νέα επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

03.12.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας προχώρησε η παλαιστινιακή Αρχή του Γιασέρ Αραφάτ μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ισραήλ και στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 200.

Η παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι τα μέλη οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ καλούνται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι στο εξής απαγορεύεται ακόμη και η εκδήλωση συμπαράστασης προς αυτές τις οργανώσεις.

Η παλαιστινιακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δεκάδων παλαιστινίων που θεωρεί υπόπτους για το νέο κύμα επιθέσεων.

Εν τω μεταξύ ισραηλινοί στρατιώτες αναφέρθηκε ότι σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις παλαιστίνιους που σύμφωνα με πληροφορίες οπλοφορούσαν.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τα εδάφη που ελέγχονται από τους παλαιστίνιους ενώ και οι παλαιστινιακές αρχές έχουν κηρύξει την Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νέος γύρος επιθέσεων ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου με την διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που στοίχισε τη ζωή δέκα ισραηλινών και δυο παλαιστινίων, και συνεχίστηκε 12 ώρες αργότερα με επίθεση σε λεωφορείο κοντά στην πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ισραηλινοί που επέβαιναν στο λεωφορείο.

Την ευθύνη και των δυο επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς

Συνάντηση Μπούς-Σαρόν στο Λευκό Οίκο
BBC News
Διεθνείς αντιδράσεις για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

03.12.2001 0:12 (Ωρα Λονδίνου)
Τη λήψη δραστικών μέτρων από τον Γιασέρ Αραφάτ για τον εντοπισμό των υπευθύνων των πρόσφατων επιθέσεων στο Ισραήλ ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Οι επιθέσεις αυτές, διευκρίνισε πάντως ο αμερικανός πρόεδρος, δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.

Ο Αριέλ Σαρόν αποχώρησε από τον λευκό Οίκο χωρίς να κάνει δηλώσεις επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση αλλά και η παλαιστινιακή Αρχή, συναντώνται για να συζητήσουν το νέο κύμα βίας, που συμπίπτει με την αμερικανική ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή.

Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες επιθέσεις "πόλεμο" ενώ κάποιος άλλος υπουργός ζήτησε την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ από την εξουσία.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς καταδίκασαν τις επιθέσεις και ζήτησαν από την παλαιστινιακή Αρχή τη λήψη άμεσων μέτρων για τη σύλληψη των υπευθύνων.

Με μια δήλωση που, για αρκετούς αναλυτές σηματοδοτεί αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ κάλεσε το ίδιο το Ισραήλ να καταδιώξει τους τρομοκράτες, όπως χαρακτήρισε τους δράστες.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, σημείωσε ότι ο αιματηρός κύκλος βίας μπορεί να τερματιστεί μόνο με την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

Βόννη: Συνεχίζεται η μάχη της λίστας
BBC News
Στα σχέδια του ΟΗΕ στηρίζονται οι ελπίδες του αφγανικού λαού

03.12.2001 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Την επίτευξη συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν ακόμη και τη Δευτέρα αναμένει ο ΟΗΕ από τους αντιπροσώπους των τεσσάρων αφγανικών ομάδων που συναντώνται στη Βόννη της Γερμανίας.

Σχετική πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών ο ΟΗΕ προβλέπει τη σύσταση διοικητικής αρχής με 20 έως 30 εκπροσώπους που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού η λήψη οριστικής απόφασης καθυστερεί λόγω της αδυναμίας όσων συμμετέχουν στη διάσκεψη να καταλήξουν σε συγκεκριμένη λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση.

Στο σχέδιο του ΟΗΕ περιλαμβάνεται ακόμη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή από την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Αίτηση πτώχευσης από την Enron
BBC News
Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται

03.12.2001 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε σε αμερικανικό δικαστήριο ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Enron ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων.

Η κίνηση που σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αποτυχίες στην ιστορία των ΗΠΑ συνοδεύτηκε από την κατάθεση μήνυσης εναντίον της εταιρείας Dynegy Inc.

Η Enron την κατηγορεί ότι διέκοψε παράνομα την διαδικασία συγχώνευσης των δυο εταιρειών ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την Παρασκευή η Enron απέλυσε 1.100 εργαζομένους στη Μεγάλη Βρετανία και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές από το σύνολο των 20.000 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βάσει τους είδους της αίτησης πτώχευσης που κατέθεσε, η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της χωρίς να απειλείται άμεσα με κατάθεση μηνύσεων από τους οφειλέτες της.

Τέλος στο τουρκικό βέτο για τις σχέσεις Ε.Ε-ΝΑΤΟ
BBC News
Ικανοποιημένος για τις εγγύησεις από Ε.Ε και ΝΑΤΟ εμφανίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός

03.12.2001 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να άρει το βέτο που ασκούσε για τη χρήση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη νέα δομή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Αλκης Κούρκουλας, ο Τούρκος πρωθυπουργός δικαιολόγησε την αλλαγή πλεύσης δηλώνοντας ότι έχουν ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα της Τουρκίας.

Η Αγκυρα είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι θα συμμετέχει στις αποφάσεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περιοχές που υπάρχουν τουρκικά συμφέροντα.

Σφοδρές μάχες στην Κανταχάρ
BBC News
Αμερικανικά μαχητικά συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς

03.12.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά μαχητικά συνέχισαν τους βομβαρδισμούς θέσεων των Ταλεμπάν κοντά στην πόλη Κανταχάρ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν αρκετοί άμαχοι σε γειτονικά χωριά.

Εν τω μεταξύ δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν αναφέρουν ότι προελαύνουν προς το αεροδρόμιο της Κανταχάρ, που βρίσκεται έξω από την πόλη.

Η Κανταχάρ είναι το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των μαχητών Παστούν είπε ότι σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις νοτίως του αεροδρομίου, όπου οι Ταλεμπάν και ξένοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, όμως ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η κατάληψη του αεροδρομίου θα τονώσει το ηθικό αυτών που μάχονται τους Ταλεμπάν.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι Αφγανοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Πακιστάν.

Αφγανοί μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη συνοριακή γραμμή αναφέρουν ότι έχει καταρρεύσει ο νόμος και η τάξη στον τεράστιο καταυλισμό του Σπιν Μπόλντακ, που βρίσκεται στη μεριά του Αφγανιστάν.

Οι Ελβετοί ψηφίζουν υπέρ του στρατού
BBC News
Ο στρατός της Ελβετίας

03.12.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση να καταργηθεί ο στρατός της χώρας.

Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, το 80% περίπου των Ελβετών ψήφισαν "όχι".

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από εκείνο που είχε σημειωθεί σε παρόμοιο δημοψήφισμα πριν 11 χρόνια.

Και τα δύο δημοψηφίσματα διεξήχθησαν μετά από πρόταση οργάνωσης ειρηνιστών, που υποστηρίζει ότι η Ελβετία δεν αντιμετωπίζει πλέον στρατιωτικές απειλές ενώ ο στρατός κοστίζει δισεκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Ελβετία πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση προκειμένου να διασφαλίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της.

Παρόλο που η Ελβετία διατηρεί πολιτική ουδετερότητας, οι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετούν τακτικά το στρατό μέχρι την ηλικία των 42 ετών.

Τα στρατεύματα της χώρας φθάνουν τις 360 χιλιάδες.

Η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε απειλεί με μαζική κινητοποίηση
BBC News
O πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε

03.12.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε ξεκίνησαν εκστρατεία διαμαρτυρίας, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, του χρόνου.

Η εκστρατεία ξεκίνησε μία μέρα μετά από διάσκεψη της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης, πολλών τοπικών εκκλησιών, σωματείων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε προέβλεψε ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν πριν το τέλος Μαρτίου.

Η αντιπολίτευση - το Κόμμα για Δημοκρατική Αλλαγή - επέκρινε τον κ. Μουγκάμπε ότι προσπαθεί να αλλάξει τους εκλογικούς νόμους προς το συμφέρον του.

Ενός λεπτού σιγή για τον Χάρισον
BBC News
O Tζορτζ Χάρισον με τη σύζυγό του Ολίβια στην Ιταλία

03.12.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η οικογένεια του πρώην μέλους των Μπίτλς, Τζορτζ Χάρισον, παρότρυνε τους οπαδούς του να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή την Δευτέρα, στις 18.30 ώρα Γκρίνουιτς, προς τιμή του πρώην σκαθαριού.

Η σύζυγός του, Ολίβια, και ο γιος του, Ντάν,ι δήλωσαν βαθειά συγκινημένοι από την αντίδραση του κοινού μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Χάρισον την περασμένη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, πιστεύεται ότι η τέφρα του Χάρισον θα σκορπιστεί σε ποταμό στην Ινδία.

Η οικογένεια του πρώην σκαθαριού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες για να εκπληρωθεί μια από τις τελευταίες επιθυμίες του καλλιτέχνη.

Ο Χάρισον, ο οποίος ήταν υποστηρικτής της ανατολικής πίστης, αποτεφρώθηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, όπως άλλωστε επιβάλλει η ινδουιστική θρησκεία.

Επισκόπηση του κυριακάτικου βρετανικού Τύπου

03.12.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ομπζέρβερ αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών αεροπλάνων που κρατούνται στην Ελλάδα με κατηγορίες κατασκοπίας, Πολ Κόπιν, είχε ταξιδέψει στην Τουρκία νωρίτερα φέτος ως καλεσμένος του τουρκικού στρατού, όπου και πέρασε μία εβδομάδα, συναντώντας ανώτατους Τούρκους στρατιωτικούς. Αναφέρεται ότι η αποκάλυψη αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη άπό τις δικαστικές αρχές πως ο Κόπιν δεν είναι απλά παρατηρητής αεροπλάνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της ιρακινής αντιπολίτευσης με σκοπό τον εκτοπισμό του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της Ομπζέρβερ. Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου μπορεί να αρχίσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Βρετανία να τη βοηθήσουν στην προετοιμασία επιχειρήσεων κατά της Σομαλίας, κατά την επόμενη φάση της παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον της οργάνωσης αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Σαντάμ Χουσεϊν παρέχει υποστήριξη στην ισλαμική οργάνωση αλ-Ιτιχάντ αλ-Ισλαμίγια της Σομαλίας με αντάλλαγμα τη βοήθεια των αρχών της χώρας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενη στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, η Ιντιπένταντ λέει ότι από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν χθες 70, αλλά ίσως και εκατοντάδες άμαχοι, σε χωριά κοντά στο Τζαλαλαμπάντ, στο μεγαλύτερο λάθος των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έως σήμερα.

Εξάλλου, οι κυριακάτικοι Τάιμς αναφέρουν ότι επίλεκτες βρετανικές δυνάμεις, γνωστές ως ΣΑΣ, που είχαν καταλάβει μια σειρά από σπηλιές κοντά στο Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, πρόκειται σύντομα να πάρουν μέρος σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση με αμερικανικές δυνάμεις για τον πιθανό εντοπισμό του Οσάμα μπιν-Λάντεν και συνεργατών του στο Τόρα Μπόρα. Εξάλλου, σε άρθρο της εφημερίδας Νιους οφ δε Γουόρλντ, ο αμερικανός υ πουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξαίρει το ρόλο των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και ευχαριστεί τη Βρετανία για την πολύτιμη υποστήριξή της.

Σύμφωνα με τους κυριακάτικους Τάιμς, ο Τζορτζ Χάρισον είχε ηχογραφήσει μυστικά κάποια μουσικά κομμάτια μερικούς μήνες πριν το θάνατό του. Τραγούδια από το CD του έπαιξε σε φίλους και συγγενείς του στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες όπου βρισκόταν, τέσσερις μέρες πριν το θάνατό του. Η γυναίκα και ο γιος του λένε ότι το CD θα κυκλοφορήσει ως ύστατος φόρος τιμής προς τον καλλιτέχνη.

Το ίδιο θέμα κυριαρχεί και στην κυριακάτικη Μέιλ, όπου εμφανίζεται και η τελευταία φωτογραφία του Τζορτζ Χάρισον, ενώ γίνεται λόγος για την λιτή τελετή αποτέφρωσής του, έξι μόλις ώρες μετά το θάνατό του.

Η Ιντιπένταντ της Κυριακής αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει την αύξηση των φόρων με σκοπό την επιπλέον χρηματοδότηση του Βρετανικού Συστήματος Υγείας. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα επιμένει ότι, αν και υποστηρίζει μια τέτοια πολιτική, η ιδεολογία του Νέου Εργατικού Κόμματος δεν είναι νεκρή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που ο Τόνι Μπλερ μιλάει τόσο ξεκάθαρα υπέρ της αύξησης της φορολογίας.

Αίτηση πτώχευσης από την Enron
BBC News
Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται

02.12.2001 22:59 (Ωρα Λονδίνου)
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε σε αμερικανικό δικαστήριο ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Enron ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων.

Η κίνηση που σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αποτυχίες στην ιστορία των ΗΠΑ συνοδεύτηκε από την κατάθεση μήνυσης εναντίον της εταιρείας Dynegy Inc.

Η Enron την κατηγορεί ότι διέκοψε παράνομα την διαδικασία συγχώνευσης των δυο εταιρειών ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την Παρασκευή η Enron απέλυσε 1.100 εργαζομένους στη Μεγάλη Βρετανία και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές από το σύνολο των 20.000 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βάσει τους είδους της αίτησης πτώχευσης που κατέθεσε, η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της χωρίς να απειλείται άμεσα με κατάθεση μηνύσεων από τους οφειλέτες της.

Βόννη: Συνεχίζεται η μάχη της λίστας
BBC News
Στα σχέδια του ΟΗΕ στηρίζονται οι ελπίδες του αφγανικού λαού

02.12.2001 19:42 (Ωρα Λονδίνου)
Την επίτευξη συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν ακόμη και τη Δευτέρα αναμένει ο ΟΗΕ από τους αντιπροσώπους των τεσσάρων αφγανικών ομάδων που συναντώνται στη Βόννη της Γερμανίας.

Σχετική πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών ο ΟΗΕ προβλέπει τη σύσταση διοικητικής αρχής με 20 έως 30 εκπροσώπους που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού η λήψη οριστικής απόφασης καθυστερεί λόγω της αδυναμίας όσων συμμετέχουν στη διάσκεψη να καταλήξουν σε συγκεκριμένη λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση.

Στο σχέδιο του ΟΗΕ περιλαμβάνεται ακόμη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή από την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Τέλος στο τουρκικό βέτο για τις σχέσεις Ε.Ε-ΝΑΤΟ
BBC News
Ικανοποιημένος για τις εγγύησεις από Ε.Ε και ΝΑΤΟ εμφανίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός

02.12.2001 20:54 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να άρει το βέτο που ασκούσε για τη χρήση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη νέα δομή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Αλκης Κούρκουλας, ο Τούρκος πρωθυπουργός δικαιολόγησε την αλλαγή πλεύσης δηλώνοντας ότι έχουν ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα της Τουρκίας.

Η Αγκυρα είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι θα συμμετέχει στις αποφάσεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περιοχές που υπάρχουν τουρκικά συμφέροντα.

Αποκλεισμός παλαιστινιακών περιοχών
BBC News
Νέα επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

02.12.2001 19:48 (Ωρα Λονδίνου)
Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές περιοχές ύστερα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 200.

Το Ισραήλ απέκλεισε τα εδάφη που ελέγχονται από τους παλαιστίνιους ενώ και οι παλαιστινιακές αρχές έχουν κηρύξει την Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νέος γύρος επιθέσεων ξεκίνησε χτες το βράδυ με την διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που στοίχισε τη ζωή δέκα ισραηλινών και δυο παλαιστινίων, και συνεχίστηκε σήμερα το πρωί με επίθεση σε λεωφορείο κοντά στην πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ισραηλινοί που επέβαιναν στο λεωφορείο.

Την ευθύνη και των δυο επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς

Παλαιστίνιοι οπλοφόροι, εξάλλου, σκότωσαν μία Ισραηλινή έποικο στην Λωρίδα της Γάζας και έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν βόμβα εξερράγη στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Δραστικά μέτρα ζητούν οι ΗΠΑ
BBC News
Διεθνείς αντιδράσεις για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

02.12.2001 19:28 (Ωρα Λονδίνου)
Τη λήψη δραστικών μέτρων από τον Γιασέρ Αραφάτ για τον εντοπισμό των υπευθύνων των πρόσφατων επιθέσεων στο Ισραήλ ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Οι επιθέσεις αυτές, διευκρίνισε πάντως ο αμερικανός πρόεδρος, δεν θα πρέπει να καταστρέψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.

Ο Αριέλ Σαρόν αποχώρησε από τον λευκό Οίκο χωρίς να κάνει δηλώσεις επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση αλλά και η παλαιστινιακή Αρχή, συναντώνται για να συζητήσουν το νέο κύμα βίας, που συμπίπτει με την αμερικανική ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή.

Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες επιθέσεις "πόλεμο" ενώ κάποιος άλλος υπουργός ζήτησε την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ από την εξουσία.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς καταδίκασαν τις επιθέσεις και ζήτησαν από την παλαιστινιακή Αρχή τη λήψη άμεσων μέτρων για τη σύλληψη των υπευθύνων.

Με μια δήλωση που, για αρκετούς αναλυτές σηματοδοτεί αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ κάλεσε το ίδιο το Ισραήλ να καταδιώξει τους τρομοκράτες, όπως χαρακτήρισε τους δράστες.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, σημείωσε ότι ο αιματηρός κύκλος βίας μπορεί να τερματιστεί μόνο με την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

Βόννη: Συνεχίζεται η μάχη της λίστας
BBC News
Στα σχέδια του ΟΗΕ στηρίζονται οι ελπίδες του αφγανικού λαού

02.12.2001 19:42 (Ωρα Λονδίνου)
Την επίτευξη συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν ακόμη και τη Δευτέρα αναμένει ο ΟΗΕ από τους αντιπροσώπους των τεσσάρων αφγανικών ομάδων που συναντώνται στη Βόννη της Γερμανίας.

Σχετική πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών ο ΟΗΕ προβλέπει τη σύσταση διοικητικής αρχής με 20 έως 30 εκπροσώπους που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού η λήψη οριστικής απόφασης καθυστερεί λόγω της αδυναμίας όσων συμμετέχουν στη διάσκεψη να καταλήξουν σε συγκεκριμένη λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση.

Στο σχέδιο του ΟΗΕ περιλαμβάνεται ακόμη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή από την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Αποκλεισμός παλαιστινιακών περιοχών
BBC News
Νέα επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

02.12.2001 18:33 (Ωρα Λονδίνου)
Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές περιοχές ύστερα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 200.

Το Ισραήλ απέκλεισε τα εδάφη που ελέγχονται από τους παλαιστίνιους ενώ και οι παλαιστινιακές αρχές έχουν κηρύξει την Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νέος γύρος επιθέσεων ξεκίνησε χτες το βράδυ με την διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που στοίχισε τη ζωή δέκα ισραηλινών και δυο παλαιστινίων, και συνεχίστηκε σήμερα το πρωί με επίθεση σε λεωφορείο κοντά στην πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ισραηλινού που επέβαιναν στο λεωφορείο.

Παλαιστίνιοι οπλοφόροι, εξάλλου, σκότωσαν μία Ισραηλινή έποικο στην Λωρίδα της Γάζας και έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν βόμβα εξερράγη στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Ασφυκτικές πιέσεις προς τον Αραφάτ
BBC News
Διεθνείς αντιδράσεις για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

02.12.2001 18:50 (Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπούς είχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Ο κ Σαρόν ζήτησε να επιστρέψει εσπευσμένα στο Ισραήλ αμέσως μόλις πληροφορήθηκε για τις νέες επιθέσεις.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση αλλά και η παλαιστινιακή Αρχή, συναντώνται για να συζητήσουν το νέο κύμα βίας, που συμπίπτει με την αμερικανική ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή.

Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες επιθέσεις "πόλεμο" ενώ κάποιος άλλος υπουργός ζήτησε την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ από την εξουσία.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς καταδίκασαν τις επιθέσεις και ζήτησαν από την παλαιστινιακή Αρχή τη λήψη άμεσων μέτρων για τη σύλληψη των υπευθύνων.

Με μια δήλωση που, για αρκετούς αναλυτές σηματοδοτεί αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ κάλεσε το ίδιο το Ισραήλ να καταδιώξει τους τρομοκράτες, όπως χαρακτήρισε τους δράστες.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, σημείωσε ότι ο αιματηρός κύκλος βίας μπορεί να τερματιστεί μόνο με την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

Σφυροκοπούν την Κανταχάρ
BBC News
Αμερικανικά μαχητικά συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς

02.12.2001 18:57 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά μαχητικά συνέχισαν τους βομβαρδισμούς θέσεων των Ταλεμπάν κοντά στην πόλη Κανταχάρ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν αρκετοί άμαχοι σε γειτονικά χωριά.

Εν τω μεταξύ δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν αναφέρουν ότι προελαύνουν προς το αεροδρόμιο της Κανταχάρ, που βρίσκεται έξω από την πόλη.

Η Κανταχάρ είναι το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των μαχητών Παστούν είπε ότι σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις νοτίως του αεροδρομίου, όπου οι Ταλεμπάν και ξένοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, όμως ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η κατάληψη του αεροδρομίου θα τονώσει το ηθικό αυτών που μάχονται τους Ταλεμπάν.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι Αφγανοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Πακιστάν.

Αφγανοί μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη συνοριακή γραμμή αναφέρουν ότι έχει καταρρεύσει ο νόμος και η τάξη στον τεράστιο καταυλισμό του Σπιν Μπόλντακ, που βρίσκεται στη μεριά του Αφγανιστάν.

Οι Ελβετοί ψηφίζουν υπέρ του στρατού
BBC News
Ο στρατός της Ελβετίας

2.12.2001 16:35 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση να καταργηθεί ο στρατός της χώρας.

Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, το 80% περίπου των Ελβετών ψήφισαν "όχι".

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από εκείνο που είχε σημειωθεί σε παρόμοιο δημοψήφισμα πριν 11 χρόνια.

Και τα δύο δημοψηφίσματα διεξήχθησαν μετά από πρόταση οργάνωσης ειρηνιστών, που υποστηρίζει ότι η Ελβετία δεν αντιμετωπίζει πλέον στρατιωτικές απειλές ενώ ο στρατός κοστίζει δισεκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Ελβετία πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση προκειμένου να διασφαλίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της.

Παρόλο που η Ελβετία διατηρεί πολιτική ουδετερότητας, οι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετούν τακτικά το στρατό μέχρι την ηλικία των 42 ετών.

Τα στρατεύματα της χώρας φθάνουν τις 360 χιλιάδες.

Πέφτει και το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν
BBC News
Χίλιοι Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται στην περιοχή

2.12.2001 15:36 (Ωρα Λονδίνου)
Δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν αναφέρουν ότι προελαύνουν προς το αεροδρόμιο της Κανταχάρ, που βρίσκεται έξω από την πόλη.

Η Κανταχάρ είναι το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των μαχητών Παστούν είπε ότι σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις νοτίως του αεροδρομίου, όπου οι Ταλεμπάν και ξένοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, όμως ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η κατάληψη του αεροδρομίου θα τονώσει το ηθικό αυτών που μάχονται τους Ταλεμπάν.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι Αφγανοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Πακιστάν.

Αφγανοί μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη συνοριακή γραμμή αναφέρουν ότι έχει καταρρεύσει ο νόμος και η τάξη στον τεράστιο καταυλισμό του Σπιν Μπόλντακ, που βρίσκεται στη μεριά του Αφγανιστάν.

Η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε απειλεί με μαζική κινητοποίηση
BBC News
O πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε

2.12.2001 16:13 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε ξεκίνησαν εκστρατεία διαμαρτυρίας, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, του χρόνου.

Η εκστρατεία ξεκίνησε μία μέρα μετά από διάσκεψη της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης, πολλών τοπικών εκκλησιών, σωματείων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε προέβλεψε ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν πριν το τέλος Μαρτίου.

Η αντιπολίτευση - το Κόμμα για Δημοκρατική Αλλαγή - επέκρινε τον κ. Μουγκάμπε ότι προσπαθεί να αλλάξει τους εκλογικούς νόμους προς το συμφέρον του.

Ενός λεπτού σιγή για τον Χάρισον
BBC News
O Tζορτζ Χάρισον με τη σύζυγό του Ολίβια στην Ιταλία

2.12.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η οικογένεια του πρώην μέλους των Μπίτλς, Τζορτζ Χάρισον, παρότρυνε τους οπαδούς του να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή την Δευτέρα, στις 18.30 ώρα Γκρίνουιτς, προς τιμή του πρώην σκαθαριού.

Η σύζυγός του, Ολίβια, και ο γιος του, Ντάν,ι δήλωσαν βαθειά συγκινημένοι από την αντίδραση του κοινού μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Χάρισον την περασμένη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, πιστεύεται ότι η τέφρα του Χάρισον θα σκορπιστεί σε ποταμό στην Ινδία.

Η οικογένεια του πρώην σκαθαριού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες για να εκπληρωθεί μια από τις τελευταίες επιθυμίες του καλλιτέχνη.

Ο Χάρισον, ο οποίος ήταν υποστηρικτής της ανατολικής πίστης, αποτεφρώθηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, όπως άλλωστε επιβάλλει η ινδουιστική θρησκεία.

Επιστρέφει εσπευσμένα ο Σαρόν
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν επιστρέφει εσπευσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες

2.12.2001 14:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και η παλαιστινιακή Αρχή, συναντώνται για να συζητήσουν το νέο κύμα βίας, που συμπίπτει με την αμερικανική ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή.

Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες επιθέσεις "πόλεμο" ενώ κάποιος άλλος υπουργός ζήτησε την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ από την εξουσία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στη χώρα του νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

Ο κ. Σαρόν θα αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από την συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, αργότερα σήμερα.

Η παλαιστινιακή Αρχή εξέφραση την έντονη αγανάκτησή της με τα τελευταία βίαια επεισόδια και ανακήρυξε τις παλαιστινιακές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ ανέλαβε η ακραία ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Νέα βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ισραήλ
BBC News
Στις επιθέσεις αυτοκτονίας χρησιμοποιήθηκαν βόμβες με καρφιά

2.12.2001 13:50 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε λεωφορείο στην πόλη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Η Αστυνομία υποψιάζεται ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το λεωφορείο εξερράγη στον αέρα.

Η επίθεση σημειώθηκε 12 ώρες περίπου μετά από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο βομβιστές, 10 νεαροί Ισραηλινοί και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι.

Παλαιστίνιοι οπλοφόροι, εξάλλου, σκότωσαν μία Ισραηλινή έποικο στην Λωρίδα της Γάζας και 6 άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν βόμβα εξερράγη στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες -που πραγματοποιούν ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή- απαίτησαν από την παλαιστινιακή ηγεσία να λάβει άμεσα μέτρα για την σύλληψη των υπευθύνων.

Οι Αφγανοί εξετάζουν το σχέδιο του ΟΗΕ
BBC News
Στα σχέδια του ΟΗΕ στηρίζονται οι ελπίδες του αφγανικού λαού

2.12.2001 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπρόσωποι από τις τέσσερις αφγανικές ομάδες συναντώνται σήμερα με τον ειδικό εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπραχίμι, για συνομιλίες που αφορούν στις πρόσφατες προτάσεις του Οργανισμού για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο κ. Μπραχίμι έδωσε στις τέσσερις αντιπροσωπείες το σχέδιο του ΟΗΕ, αργά χθες το βράδυ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται λίγο έξω από τη Βόννη της Γερμανίας.

Το προσχέδιο των Ηνωμένων Εθνών στόχο έχει να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις διαφορετικές πλευρές για την σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Επίσης πιστεύεται ότι το προσχέδιο συμπεριλαμβάνει προτάσεις για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας στη χώρα.

Επισκόπηση του κυριακάτικου βρετανικού Τύπου

2.12.2001 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ομπζέρβερ αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών αεροπλάνων που κρατούνται στην Ελλάδα με κατηγορίες κατασκοπίας, Πολ Κόπιν, είχε ταξιδέψει στην Τουρκία νωρίτερα φέτος ως καλεσμένος του τουρκικού στρατού, όπου και πέρασε μία εβδομάδα, συναντώντας ανώτατους Τούρκους στρατιωτικούς. Αναφέρεται ότι η αποκάλυψη αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη άπό τις δικαστικές αρχές πως ο Κόπιν δεν είναι απλά παρατηρητής αεροπλάνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της ιρακινής αντιπολίτευσης με σκοπό τον εκτοπισμό του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της Ομπζέρβερ. Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου μπορεί να αρχίσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Βρετανία να τη βοηθήσουν στην προετοιμασία επιχειρήσεων κατά της Σομαλίας, κατά την επόμενη φάση της παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον της οργάνωσης αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Σαντάμ Χουσεϊν παρέχει υποστήριξη στην ισλαμική οργάνωση αλ-Ιτιχάντ αλ-Ισλαμίγια της Σομαλίας με αντάλλαγμα τη βοήθεια των αρχών της χώρας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενη στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, η Ιντιπένταντ λέει ότι από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν χθες 70, αλλά ίσως και εκατοντάδες άμαχοι, σε χωριά κοντά στο Τζαλαλαμπάντ, στο μεγαλύτερο λάθος των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έως σήμερα.

Εξάλλου, οι κυριακάτικοι Τάιμς αναφέρουν ότι επίλεκτες βρετανικές δυνάμεις, γνωστές ως ΣΑΣ, που είχαν καταλάβει μια σειρά από σπηλιές κοντά στο Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, πρόκειται σύντομα να πάρουν μέρος σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση με αμερικανικές δυνάμεις για τον πιθανό εντοπισμό του Οσάμα μπιν-Λάντεν και συνεργατών του στο Τόρα Μπόρα. Εξάλλου, σε άρθρο της εφημερίδας Νιους οφ δε Γουόρλντ, ο αμερικανός υπ ουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξαίρει το ρόλο των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και ευχαριστεί τη Βρετανία για την πολύτιμη υποστήριξή της.

Σύμφωνα με τους κυριακάτικους Τάιμς, ο Τζορτζ Χάρισον είχε ηχογραφήσει μυστικά κάποια μουσικά κομμάτια μερικούς μήνες πριν το θάνατό του. Τραγούδια από το CD του έπαιξε σε φίλους και συγγενείς του στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες όπου βρισκόταν, τέσσερις μέρες πριν το θάνατό του. Η γυναίκα και ο γιος του λένε ότι το CD θα κυκλοφορήσει ως ύστατος φόρος τιμής προς τον καλλιτέχνη.

Το ίδιο θέμα κυριαρχεί και στην κυριακάτικη Μέιλ, όπου εμφανίζεται και η τελευταία φωτογραφία του Τζορτζ Χάρισον, ενώ γίνεται λόγος για την λιτή τελετή αποτέφρωσής του, έξι μόλις ώρες μετά το θάνατό του.

Η Ιντιπένταντ της Κυριακής αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει την αύξηση των φόρων με σκοπό την επιπλέον χρηματοδότηση του Βρετανικού Συστήματος Υγείας. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα επιμένει ότι, αν και υποστηρίζει μια τέτοια πολιτική, η ιδεολογία του Νέου Εργατικού Κόμματος δεν είναι νεκρή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που ο Τόνι Μπλερ μιλάει τόσο ξεκάθαρα υπέρ της αύξησης της φορολογίας.

Νέα έκρηξη στο βόρειο Ισραήλ
BBC News
Στις επιθέσεις αυτοκτονίας χρησιμοποιήθηκαν βόμβες με καρφιά

2.12.2001 13:21 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε λεωφορείο στην πόλη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Η Αστυνομία υποψιάζεται ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το λεωφορείο εξερράγη στον αέρα.

Η επίθεση σημειώθηκε 12 ώρες περίπου μετά από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο βομβιστές, 10 νεαροί Ισραηλινοί και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι.

Παλαιστίνιοι οπλοφόροι, εξάλλου, σκότωσαν μία Ισραηλινή έποικο στην Λωρίδα της Γάζας και 6 άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν βόμβα εξερράγη στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες -που πραγματοποιούν ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή- απαίτησαν από την παλαιστινιακή ηγεσία να λάβει άμεσα μέτρα για την σύλληψη των υπευθύνων.

Συνεχίζεται το κύμα βίας στο Ισραήλ
BBC News
Στις επιθέσεις αυτοκτονίας χρησιμοποιήθηκαν βόμβες με καρφιά

2.12.2001 11:59 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε λεωφορείο στην πόλη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το λεωφορείο εξερράγη στον αέρα.

Η επίθεση σημειώθηκε 12 ώρες περίπου μετά από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, όπου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 170 τραυματίστηκαν.

Παλαιστίνιοι οπλοφόροι, εξάλλου, σκότωσαν ένα Ισραηλινό έποικο στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν από την παλαιστινιακή ηγεσία να λάβει άμεσα μέτρα για την σύλληψη των υπευθύνων.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις είχαν ολέθριες συνέπειες για την αμερικανική ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή.

Επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
BBC News
Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν βόμβες με καρφιά

02.12.2001 3:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές αρχές στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 170 τραυματίστηκαν από τουλάχιστον δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Είκοσι λεπτά αργότερα βόμβα εξεράγη και σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην ίδια περιοχή.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε με τηλεφώνημά του στο ΒΒC στην Ιερουσαλήμ άντρας εκ μέρους της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο άντρας ανέφερε ότι πρόκειται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο τελειώνει περίπου σε δύο εβδομάδες.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες σημείωσε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο ζήτησε να επισπεύσει την συνάντηση του με τον κ. Μπους προκειμένου να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία εξέδωσε αμέσως ανακοινωθέν στο οποίο καταδικάζει τις επιθέσεις και λέει ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει τους υπεύθυνους.

Οι εκρήξεις σημειώνονται καθώς συνεχίζεται η επίσκεψη στην περιοχή του αμερικανού απεσταλμένου Άντονι Ζίνι ο οποίος έχει ως στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο κος Ζίνι ανέφερε ότι μίλησε με τον Γιάσερ Αραφάτ και του τόνισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Συλλήψεις στελεχών της Τζιχάντ
BBC News
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ περιπλέκουν την ειρηνευτική αποστολή του απεσταλμένου των ΗΠΑ

02.12.2001 3:54 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δέκα μέλη της οργάνωσης Τζιχάντ συνέλαβε η παλαιστινιακή αστυνομία στη Δυτική Οχθη, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο στελέχη της οργάνωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων πιστεύεται ότι βρίσκεται και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, Μοχάμεντ αλ Χίντι.

Νωρίτερα, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν εκ νέου στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Από την επίθεση αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν δύο άτομα, ένα εκ των οποίων ήταν ανήλικο αγόρι.

Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη αλλά και στη Ναμπλούς, καταλαμβάνοντας θέσεις στο εσωτερικό των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών.

Η νέα ισραηλινή εισβολή, που γίνεται ως αντίποινα για την βομβιστική επίθεση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης εναντίον ισραηλινού λεωφορείου, θα περιπλέξει έτι περισσότερο την ειρηνευτική αποστολή που έχει αναλάβει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Άντονι Ζίνι.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, είχε πει στον Αμερικανό απεσταλμένο ότι διέθετε στοιχεία για προετοιμασίες χτυπημάτων κατά Ισραηλινών από Παλαιστινίους.

Τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν σχέδιο για το Αφγανιστάν
BBC News
Οι συνομιλίες συνεχίζουν ημέρα και νύχτα

02.12.2001 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν μία νέα συμφωνία στις τέσσερεις αφγανικές αντιπροσωπείε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιούνται κοντά στη Βόννη της Γερμανίας.

Ο Λαχντάρ Μπραχίμι ζήτησε από τις αντιπροσωπείες να εξετάσουν τις προτάσεις για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης για να δουν αν θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στον διπλωματικό ανταποκριτή του BBC Μπάρναμπι Μέισον, ότι οι προτάσεις του κου Μπραχίμι ήταν αποτέλεσμα εξουθενωτικών συζητήσεων που είχαν σκοπό τη σύγκλιση απόψεων των αντιπροσωπιών.

Οι αντιπροσωπίες πρόκειται να ξανασυναντηθούν στις εννέα το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα για να συζητήσουν τις προτάσεις.

Διπλωμάτες που παίρνουν μέρος στις συνομιλίες πιθανολογούν ότι επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης θα είναι μέλος της εθνότητας Παστούν, της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας στο Αφγανιστάν.

Πιστεύουν ότι τα μέλη της Βόρειας Συμμαχίας, που είναι Τατζίκοι, Ουζμπέκοι και Χαζάροι, έχουν ήδη αποδεκτεί μια τέτοια λύση, ενώ μία πιθανότητα είναι ο 87χρονος πρώην μονάρχης Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ να είναι αυτός που θα ανακοινώσει τον κοινά αποδεκτό επικεφαλή της μεταβατικής κυβέρνησης.

Μέλη της Βόρειας Συμμαχίας που ηγούνταν των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος του Αφγανιστάν αναμένονται να αναλάβουν υπουργεία - κλειδιά όπως αυτό των Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, η πρόταση του κου Μπραχίμι ίσως επίσης να περιλαμβάνει τους όρους υπό τους οποίους θα αναπτυχθεί πολυεθνική δύναμη στην Καμπούλ για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της ουδετερότητας στην πόλη.

BBC News
BBC News
Σφοδροί βομβαρδισμοί στην Κανταχάρ και τη Τζαλαλαμπάντ
02.12.2001 4:23 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του Αφγανιστάν ενώ αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν τους βομβαρδισμούς σε περιοχές γύρω από την Κανταχάρ-την τελευταία πόλη που ελέγχουν οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις των Παστούν που μάχονται τους Ταλιμπάν κατέλαβαν μέρος του αεροδρομίου της Κανταχάρ.

Ο ανταποκριτής του BBC, πάντως μεταδίδει ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα σε επίθεση για την κατάληψη της πόλης.

Ο Χαμίντ Καρζάι, επικεφαλής μιας από τις ομάδες των Παστούν δήλωσε στο BBC ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλείς των Ταλιμπάν από τους οποίους ζήτησε να παραδοθούν.

Εν τω μεταξύ, επιθέσεις αμερικανικών αεροσκαφών αναφέρθηκαν και στο ανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στην Τζαλαλαμπάντ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκουν καταφύγιο μέλη του δικτύου αλ-Κάιντα του μπιν Λάντεν.

Σε μία από τις επιθέσεις σε χωριά κοντά στη Τζαλαλαμπάν φαίνεται ότι υπήρξαν μεγάλες απώλειες αμάχων, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

Επισκόπηση του βρετανικού κυριακάτικου Τύπου

02.12.2001 4:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η Observer αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών αεροπλάνων που κρατούνται στην Ελλάδα με κατηγορίες κατασκοπίας, Πωλ Κόππιν, είχε ταξιδέψει στην Τουρκία νωρίτερα φέτος ως καλεσμένος του τουρκικού στρατού, όπου και πέρασε μία εβδομάδα, συναντώντας ανώτατους Τούρκους στρατιωτικούς. Αναφέρεται ότι η αποκάλυψη αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη άπό τις δικαστικές αρχές πως ο Κόππιν δεν είναι απλά παρατηρητής αεροπλάνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της ιρακινής αντιπολίτευσης με σκοπό τον εκτοπισμό του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της Observer. Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου μπορεί να αρχίσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Sunday Telegraph υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Βρετανία να τη βοηθήσουν στην προετοιμασία επιχειρήσεων κατά της Σομαλίας, κατά την επόμενη φάση της παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον της οργάνωσης αλ-Καέντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Σαντάμ Χουσεϊν παρέχει υποστήριξη στην ισλαμική οργάνωση αλ-Ιτιχάντ αλ-Ισλαμίγια της Σομαλίας με αντάλλαγμα τη βοήθεια των αρχών της χώρας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενη στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, η Independent λέει ότι από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν χθες 70, αλλά ίσως και εκατοντάδες άμαχοι, σε χωριά κοντά στο Τζαλαλαμπάντ, στο μεγαλύτερο λάθος των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έως σήμερα.

Εξάλλου, οι κυριακάτικοι Times αναφέρουν ότι επίλεκτες βρετανικές δυνάμεις, γνωστές ως SAS, που είχαν καταλάβει μια σειρά από σπηλιές κοντά στο Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, πρόκειται σύντομα να πάρουν μέρος σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση με αμερικανικές δυνάμεις για τον πιθανό εντοπισμό του Οσάμα μπιν-Λάντεν και συνεργατών του στο Τόρα Μπόρα. Εξάλλου, σε άρθρο της News of the World, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξαίρει το ρόλο των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και ευχαριστεί τη Βρετανία για την πολύτιμη υποστήριξή της.

Σύμφωνα με τους κυριακάτικους Times, ο Τζορτζ Χάρισον είχε ηχογραφήσει μυστικά κάποια μουσικά κομμάτια μερικούς μήνες πριν το θάνατό του. Τραγούδια από το CD του έπαιξε σε φίλους και συγγενείς του στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες όπου βρισκόταν, τέσσερις μέρες πριν το θάνατό του. Η γυναίκα και ο γιος του λένε ότι το CD θα κυκλοφορήσει ως ύστατος φόρος τιμής προς τον καλλιτέχνη.

Το ίδιο θέμα κυριαρχεί και στην κυριακάτικη Mail, όπου εμφανίζεται και η τελευταία φωτογραφία του Τζορτζ Χάρισον, ενώ γίνεται λόγος για την λιτή τελετή αποτέφρωσής του, έξι μόλις ώρες μετά το θάνατό του.

Η Independent της Κυριακής αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ υποστηρίζει την αύξηση των φόρων με σκοπό την επιπλέον χρηματοδότηση του βρετανικού συστήματος υγείας. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα επιμένει ότι, αν και υποστηρίζει μια τέτοια πολιτική, η ιδεολογία του Νέου Εργατικού Κόμματος δεν είναι νεκρή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που ο Τόνι Μπλερ μιλάει τόσο ξεκάθαρα υπέρ της αύξησης της φορολογίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.