Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-12-08
Αμερικανοί πεζοναύτες στο νότιο Αφγανιστάν 8.12.2001 21:53 (Ωρα Λονδίνου) Η ομάδα θα αποτιμήσει τα πρακτικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα δύναμη. Το μέγεθός της δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ούτε άλλωστε και το ποιές χώρες θα συμμετέχουν. Την δημιουργία της δύναμης αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Βόννης για το μέλλον του Αφγανιστάν. Την ανάπτυξη δύναμης ενέκρινε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Aφγανοί ξυλοκοπούν Βρεταννό δημοσιογράφο
8.12.2001 22:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο βετεράνος δημοσιογράφος, που είναι ειδικός για τη Μέση Ανατολή και γράφει στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, δέχτηκε την επίθεση του πλήθους όταν το αυτοκίνητό του σταμάτησε στην πόλη Κουέτα κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Ο Ρόμπερτ Φισκ προσπάθησε να σπρώξει το αυτοκίνητό του και μαζεύτηκαν γύρω στα 40 με 50 άτομα. "Στην αρχή", λέει, "ήταν φιλικοί, κάποιος όμως πέταξε μια πέτρα και έπεσαν όλοι πάνω μου". Προσπάθησε να τους αποκρούσει, το πλήθος όμως μεγάλωνε και είχαν συγκεντρωθεί 100 άτομα. Ο Ρόμπερτ Φισκ σώθηκε από ένα μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη, που είχε στους Αφγανούς πρόσφυγες να υποχωρήσουν. Ο Ρόμπερτ Φισκ είπε ότι κατανοεί τους πρόσφυγες που του επιτέθηκαν. "Δεν θέλω", είπε, "να θεωρηθεί η περιπέτειά μου ως επίθεση μουσουλμανικού όχλου κατά δυτικού δημοσιογράφου. Εγώ ο ίδιος είμαι επικριτής των αμερικανικών ενεργειών. Καταλαβαίνω την κατάσταση των προσφύγων. Αν ήμουν στη θέση τους, και εγώ θα μου είχα επιτεθεί".
Λαθρομετανάστες νεκροί σε κοντέινερ
8.12.2001 22:20 (Ωρα Λονδίνου) Τρεις από τους νεκρούς ήσαν παιδιά -- ένα αγόρι τεσσάρων ετών, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 10 με 11 ετών. Τα άλλα πτώματα ανήκουν σε μία γυναίκα και σε τέσσερεις άνδρες. Πέντε άλλοι λαθρομετανάστες, ηλικίας 17 με 35 ετών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Το κοντέινερ με τους λαθρομετανάστες βρέθηκε στο λιμάνι Γουέξφορντ της νοτιοανατολικής Ιρλανδίας. Πιστεύεται ότι ήταν μετανάστες από την Ρουμανία. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτυ Αχερν χαρακτήρισε το περιστατικό "φοβερή τραγωδία". Οι Ιρλανδικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν κύμα μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην Ιρλανδία παράνομα, αναζητώντας εργασία. Τον περασμένο Ιούνιο, τα πρώματα 58 Κινέζων λαθρομεταναστών βρέθηκαν σε κοντέινερ στο βρεταννικό λιμάνι Ντόβερ.
Ανοίγει γέφυρα Ουζμπεκιστάν και Αφγανιστάν
8.12.2001 20:34 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Τασκένδης έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για να σταματήσει το εμπάργκο που είχε επιβάλει εναντίον των Ταλιμπάν και να ανοίξει και πάλι, μετά πέντε χρόνια, την γέφυρα ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Η απόφαση της επαναλειτουργίας της γέφυρας ελήφθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τασκένδη του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Κολιν Πάουελ.
Εκκληση για την Αουνγκ Σαν Σου Τση
8.12.2001 20:54 (Ωρα Λονδίνου) Η εκδήλωση έγινε στο Οσλο της Νορβηγίας για την δέκατη επέτειο από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Αούνγκ Σαν Σου Τση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Νοτιοαφρικανός πολέμιος του απαρτχάιντ Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος Χόρτα, και ο εξόριστος θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα. Στην πρωτεύουσα της Ταυλάνδης, Μπανγκόκ, εκατοντάδες άτομα παρακολούθησαν συναυλία ειρήνης σε ένδειξη υποστήριξης για την Αούνγκ Σαν Σου Τση. Η παράταξή της, η Ενωση για την Εθνική Δημοκρατίας, κέρδισε τις τελευταίες δημοκρατικές εκλογές στη Βιρμανία, το 1990, αλλά η στρατιωτική κυβέρνηση αρνήθηκε να παραιτηθεί. (Τη Δευτέρα, το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν.)
Eγκαταλελειμμένος πυθώνας σε γαλλικό διαμέρισμα 8.12.2001 21:07 (Ωρα Λονδίνου) Το φίδι, ονόματι Τάνια, τρεφόταν κυρίως με ποντίκια. Οι γείτονες ανησύχησαν όταν ο ιδιοκτήτης του, ένας ηλικιωμένος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και δεν μπορούσε να φροντίζει το ζώο. Η αστυνομία μπήκε στο διαμέρισμα και βρήκε τον πυθώνα κουλουριασμένο στο υπνοδωμάτιο. Η Τάνια αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς. Για να την ξεδιπλώσουν χρειάστηκαν επτά αστυνομικοί και ένας κτηνίατρος. Η Τάνια μεταφέρεται στο Παρίσι όπου θα την φροντίσουν ειδικοί.
Αναζητώντας τον μπιν Λάντεν και τον μουλά Ομάρ
8.12.2001 19:49 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανοί πεζοναύτες κάνουν ελέγχους στο νότιο Αφγανιστάν, γύρω από την Κανταχάρ, και δείχνουν στον κόσμο φωτογραφίες στελεχών της Αλ Καίντα. Αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν τον βομβαρδισμό των εισόδων στα σπήλαια και τις σήραγγες του ορεινού συμπλέγματος Τόρα Μπόρα, στα ανατολικά της χώρας, όπου αντιστέκονται δυνάμεις των Ταλιμπάν. Δυνάμεις που μάχονται τους Ταλιμπάν αντάλλαξαν πυρά με δυνάμεις της Αλ Καίντα στην περιοχή. Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τους συμπατριώτες του να συνεργασθούν για να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον μουλά Μωχάμετ Ομάρ. Ο Κος Καρζάι υποσχέθηκε να εντοπίσει τον μουλά Ομάρ καθώς και τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τους προσαγάγει στην δικαιοσύνη. Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ στην Κανταχάρ περιπλέκονται από τις διαφωνίες των Αφγανών τοπικών αρχηγών. Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι την Κανταχάρ διεκδικούν πάνω από τρεις ομάδες και ορισμένοι τοπικοί αρχηγοί είναι δυσαρεστημένοι με την κατανομή της εξουσίας την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι. Τρεις είναι οι βασικές δυνάμεις που διεκδικούν την Κανταχάρ. Η μία δύναμη ανήκει στον μουλά Ναγκιμπουλάχ, η δεύτερη στον πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, Γκουλ Αγκά και η τρίτη στον Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις του Κου Καρζάι και του μουλά Ναγκιμπουλάχ είναι σύμμαχες, αλλά η παράταξη του Γκιουλ Αγά δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον Νακιμπουλάχ. Εν τω μεταξύ άγνωστα παραμένουν τα ίχνη του μουλά Ομάρ.
Ανοίγει γέφυρα Ουζμπεκιστάν και Αφγανιστάν
8.12.2001 19:25 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Τασκένδης έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για να σταματήσει το εμπάργκο που είχε επιβάλει εναντιον των Ταλιμπάν και να ανοίξει και πάλι, μετά πέντε χρόνια, την γέφυρα ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Η απόφαση της επαναλειτουργίας της γέφυρας ελήφθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τασκένδη του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Κολιν Πάουελ.
Καταδίκη του Ισραήλ ζητούν οι Παλαιστίνιοι
8.12.2001 20:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο, Τζώρτζ Μπους, να διαμηνύσει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι δεν έχει το πράσινο φώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιεί τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων. Προηγουμένως, Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με εννέα πυραύλους παλαιστινιακούς στόχους στη πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για την τελευταία επίθεση κατά εγκαταστάσεων των Παλαιστινιακών αρχών. Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τις Παλαιστινιακές αρχές ότι δεν συλλαμβάνουν τους υπευθύνους των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Συμφωνα με πληροφορίες κατεστράφησαν κτίρια που στέγαζαν τις υπηρεσίες ασφαλείας και την προσωπική φρουρά του Γιάσερ Αραφάτ. Πάντως, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε στο BBC ότι η παλαιστινιακή αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από τους μισούς από τη λίστα καταζητουμένων που του έχει δώσει το Ισραήλ: "Παρά τα όσα κάνουν κατά εγκαταστάσεών μας, παρά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τα τανκς που περιπολούν παντού, ένα μάλιστα βρίσκεται μόλις εβδομήντα μέτρα από το αρχηγείο μου, συνέλαβα δεκαεφτά από αυτούς που καταζητούνται. Χωρίς να συμπεριλαμβάνω αυτούς που είχα συλλάβει παλαιότερα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Παλαιστίνιος ηγέτης.
Ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων το Πακιστάν
8.12.2001 19:57 (Ωρα Λονδίνου) Πακιστανός αξιωματούχος είπε συγκεκριμένα ότι εκατοντάδες στρατιώτες έχουν ενισχύσει την φρούρηση των συνοριακών διαβάσεων από και προς το Αφγανιστάν ενώ δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν την περιοχή σε 24ωρη βάση. Ο Ρ'ιτσαρντ Χάας, ο αμερικανός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν σχολιάσε: "Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στους ανθρωπους αυτούς να δραπετεύσουν αλλά να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενώπιον της δικαιοσύνης. Συνεργαζόμεθα με τους Αφγανους και τους Πακιστανούς για μη τους αφήσουμε καμμιά διέξοδο".
Αναγγελία θανάτου για την οικογένεια του Αυμαν Αλ Ζαουαχίρι
8.12.2001 19:24 (Ωρα Λονδίνου) Η αναγγελία εμφανίστηκε στην μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Αχράμ. Στην Αίγυπτο κυκλοφορεί η φήμη πως η σύζυγος και τρία παιδιά του υπαρχηγού του μπιν Λαντεν σκοτώθηκαν στην Κανταχάρ, όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε από τους αμερικανούς. Ο Αυμάν Αλ Ζαουαχίρι είναι ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, ακραίας ισλαμικής ομάδας που είχε δολοφονήσει τον αιγύπτιο πρόεδρο Ανουαρ Σαντάντ το 1981. Εγκατέλειψε οριστικά την χώρα του στην δεκαετία του 80 και πήγε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει στο πλευρό των Μουτζαχεντίν οι οποίοι μάχονταν τον Σοβιετικό στρατό. Στο Αφγανιστάν γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά με τον μπιν Λάντεν.
Λαθρομετανάστες νεκροί σε κοντέινερ
8.12.2001 19:55 (Ωρα Λονδίνου) Πέντε άλλοι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν σε ασχημη κατάσταση στο νοσοκομείο. Το κοντέινερ με τους λαθρομετανάστες βρέθηκε στο λιμάνι Γουέξφορντ της νοτιοανατολικής Ιρλανδίας. Πιστεύεται ότι ήταν μετανάστες από την Ρουμανία. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτυ Αχερν χαρακτήρισε το περιστατικό "φοβερή τραγωδία". Οι Ιρλανδικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν κύμα μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην Ιρλανδία παράνομα, αναζητώντας εργασία. Τον περασμένο Ιούνιο, τα πρώματα 58 Κινέζων λαθρομεταναστών βρέθηκαν σε κοντέινερ στο βρεταννικό λιμάνι Ντόβερ.
Αγγελία θανάτου για την οικογένεια του Αυμαν Αλ Ζαουαχίρι
8.12.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου) Η αγγελία εμφανίστηκε στην μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Αχράμ. Στην Αιγυπτο κυκλοφορεί η φήμη πως η σύζυγος και τρία παιδιά του υπαρχηγού του μπιν Λαντεν σκοτώθηκαν στο Κανταχαρ, οταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε από τους αμερικανούς. Ο Αυμάν Αλ Ζαουαχίρι είναι ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας ακραίας ισλαμικής ομάδας που είχε δολοφονήσει τον αιγύπτιο πρόεδρος Ανουαρ Σαντάντ το 1981. Εγκατέλειψε οριστικά την χώρα του στην δεκαετία του 80 και πήγε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει στο πλευρό των Μουτζαχεντίν οι οποίοι μάχονταν τον Σοβιετικό στρατό. Στο Αφγανιστάν γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά με τον μπιν Λάντεν. Ο Αλ Ζαουαχίρι θεωρείται ο δεύτερος μετά τον μπιν Λάντεν στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα.
Ανησυχία Ο. Η. Ε. για τους Αφγανούς πρόσφυγες
08.12.2001 0:33 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται, όπως φοβούνται οι αξιωματούχοι του Ο . Η. Ε., για το πρώτο βήμα με στόχο τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Πακιστάν, μπορεί η υπηρεσία του Ο. Η. Ε. να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τέτοιο σχέδιο, αλλά πολλοί Πακιστανοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία των δύο εκατομμυρίων Αφγανών που δημιουργεί επιπρόσθετα οικονομικά πρβλήματα στη χώρα.
Αναζητώντας τους μπιν Λάντεν και μουλά Ομάρ
8.12.2001 14:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Καρζάι υποσχέθηκε να εντοπίσει τον Μουλά Ομάρ καθώς και τον Οσάμα μπιν Λάντεν τον οποίο οι αμερικανοί θεωρούν υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή οι αφγανοί φύλαρχοι οι οποίοι εχουν καταλάβει το Κανταχάρ στο Νότιο Αφγανιστάν, μετά την παράδοση της πόλης από τους Ταλεμπάν, συνέστησαν τοπικό συμβούλιο που θα συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι τέσσερις φράξιες διεκδικούν το Κανταχαρ και πως εκφραζεται από πλευρά τους δυσφορία για την νομή της εξουσίας όπως την επέβαλε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι. Δυνάμεις τριών αφγανών διοικητών περιπολούν θέλοντας να επιβληθούν ως διάδοχη των Ταλεμπάν κατάσταση. Η μία δύναμη ανήκει στον μουλά Νακιμπουλάχ, η δεύτερη στον πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, Γκιούλ Αγά και η τρίτη στον Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις του κ. Καρζάι και του μουλά Νακιμπουλάχ είναι σύμμαχες, αλλά η παράταξη του Γκιουλ Αγά δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον Νακιμπουλάχ. Διαφωνίες μεταξύ των φατριών σημειώθηκαν και για την τύχη του ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Μωχάμεντ Ομάρ ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την παράδοση του Κανταχάρ. "Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι ο μουλάς Ομάρ διέφυγε από το Κανταχάρ", δηλωσε αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος. Την ίδια στιγμή ο Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν τελεί τώρα υπό την προστασία ενός άλλου φυλάρχου. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του τέως διοικητή της Κανταχάρ, Γκιουλ Αγκα Σερζάϊ, δήλωνε ότι ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται υπό την προστασία ενός πρώην διοικητή των Μουτζαχεντίν, μουλά Νακιμπουλάχ, υποστηρικτή παλιότερα των Ταλιμπάν. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται σε φρούριο κοντά στην πόλη. Άλλες όμως πηγές αναφέρουν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν εθεάθη με την οικογένειά του στα σύνορα με το Πακιστάν. Συμφωνα με άλλες πληροφορίες περίπου 300 ένοπλοι άραβες μαχητές των Ταλιμπάν πολιορκούνται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.
Ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων το Πακιστάν
8.12.2001 14:12 (Ωρα Λονδίνου) Πακιστανός αξιωματούχος είπε συγκεκριμένα ότι εκατοντάδες στρατιώτες εχουν ενισχύσει την φρούρηση των συνοριακών διαβάσεων από και προς το Αφγανιστάν ενώ δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν την περιοχή επι 24ωρου βάσεως Ο Ριτσαρντ Χάας, ο αμερικανός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν σχολιάσε: "Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στους ανθρωπους αυτούς να δραπετεύσουν αλλά να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενώπιον της δικαιοσύνης. Συνεργαζόμεθα με τους αφγανους και τους πακιστανούς για μή τους αφήσουμε καμμιά εξοδο διαφυγής".
Ανοίγει γέφυρα μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Αφγανιστάν
8.12.2001 14:51 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Τασκένδης έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Διεθνή Κοινότητα για να σταματήσει το εμπάργκο που είχε επιβάλει εναντιον των Ταλιμπάν και να ανοίξει και πάλι, μετά πέντε χρόνια, την γέφυρα ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Η απόφαση της επαναλειτουργίας της γέφυρας ελήφθει στην διάρκεια της επίσκεψης στην Τασκένδη του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Κολιν Πάουε.
Λαθρομετανάστες νεκροί σε κοντέινερ
8.12.2001 14:25 (Ωρα Λονδίνου) Πέντε άλλοι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν σε ασχημη κατάσταση στο νοσοκομείο. Το κοντέινερ με τους λαθρομετανάστες βρέθηκε στο λιμάνι Γουεξφορντ της νοτιο-ανατολικής Ιρλανδίας. Πιστευεται ότι ήταν από την Ρουμανία. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτυ Αχερν χαρακτήρισε το περιστατικό "φοβερή τραγωδία".
Συμφωνία σύστασης κοινού συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας
08.12.2001 0:33 (Ωρα Λονδίνου) Αυτά συμφωνήθηκαν σήμερα, μετά από κοινή σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τον Ρώσο ομολογό τους, Ιγκόρ Ιβανώφ, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες Το συμβούλιο αυτό, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον προσεχή Μάϊο, θα εξετάζει θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά η Ρωσία δεν θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις του. Ο γενικός γραμματέας του NATO, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι η Βορειατλαντική Συμμαχία θα σφυρηλατήσει μια νέα σχέση με τη Ρωσία, ενισχύοντας την ικανότητα αντίστασης των δύο πλευρών απέναντι σε καινούργιου είδους απειλές. Ο κ. Ρόμπερτσον διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την επιρροή που θα μπορούσε να ασκήσει η Ρωσία στα Νατοϊκά θέματα, μέσω του κοινού συμβουλίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επισκέπτεται την Αθήνα, δήλωσε ότι η σύσταση του συμβουλίου σημαίνει ότι η Ρωσία θα παίρνει ενεργά μέρος στη λήψη των αποφάσεων, αντί να γίνεται απλός αποδέκτης τους.
Εντείνεται η εκστρατεία για την ανακάλυψη του μουλά Ομάρ
8.12.2001 11:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ επισημαίνει ότι τέσσερις φράξιες διεκδικούν το Κανταχαρ και πως εκφραζεται από πλευρά τους δυσφορία για την νομή της εξουσίας όπως την επέβαλε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι. Δυνάμεις τριών αφγανών διοικητών περιπολούν θέλοντας να επιβληθούν ως διάδοχη των Ταλεμπάν κατάσταση. Η μία δύναμη ανήκει στον μουλά Νακιμπουλάχ, η δεύτερη στον πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, Γκιούλ Αγά και η τρίτη στον Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις του κ. Καρζάι και του μουλά Νακιμπουλάχ είναι σύμμαχες, αλλά η παράταξη του Γκιουλ Αγά δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον Νακιμπουλάχ. Διαφωνίες μεταξύ των φατριών σημειώθηκαν και για την τύχη του ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Μψχαμεντ Ομάρ ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την παράδοση του Κανταχάρ. "Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι ο μουλάς Ομάρ διέφυγε από το Κανταχάρ", δηλωσε αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος. Την ίδια στιγμή ο Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν τελεί τώρα υπό την προστασία ενός άλλου φυλάρχου. Ο κ. Καρζάι υποσχέθηκε να εντοπίσει τον Μουλά Ομάρ καθώς και τον Οσάμα μπιν Λάντεν τον οποίο οι αμερικανοί θεωρούν υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του τέως διοικητή της Κανταχάρ, Γκιουλ Αγκα Σερζάϊ, δήλωνε ότι ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται υπό την προστασία ενός πρώην διοικητή των Μουτζαχεντίν, μουλά Νακιμπουλάχ, υποστηρικτή παλιότερα των Ταλιμπάν. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται σε φρούριο κοντά στην πόλη. Άλλες όμως πηγές αναφέρουν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν εθεάθη με την οικογένειά του στα σύνορα με το Πακιστάν. Στην Ουάσιγκτων, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο για το πού βρίσκεται ο μουλάς Ομάρ και την ίδια στασή κρατά και ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμέντ Καρζάϊ. Συμφωνα με άλλες πληροφορίες περίπου 300 ένοπλοι άραβες μαχητές των Ταλιμπάν πολιορκούνται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.
Για μακροχρόνιο πόλεμο προειδοποιεί ο Τζωρτζ Μπους
8.12.2001 11:15 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπούς συναντήθηκε με στρατιώτες που επέζησαν απο την επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ, με βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και με χιλιάδες εργαζόμενους στη βάση του Νόρθφολκ. Στην ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε οτι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κ. Μπούς δήλωσε ακόμα οτι μόλις ξεκίνησε η πιό δύσκολη και επικίνδυνη φάση της αποστολής καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να εντοπίσουν τους Ταλιμπάν και τους πολεμιστές της Αλ Κάιντα που κρύβονται σε σπηλιές και οχυρά σε αυτό το κακοτράχαλο έδαφος, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο Τζωρτζ Μπους επεσήμανε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν θα λήξει με εκεχειρία ή με κάποια συμφωνία αλλά με τη νίκη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Νέα ισραηλινή επίθεση εναντιον παλαιστινιακών περιοχών
8.12.2001 11:22 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την τελευταία επίθεση κατά εγκαταστάσεων των Παλαιστινιακών αρχών, τις οποίες το Ισραήλ κατηγορεί ότι δεν κάνουν αρκετά για να συλλάβουν τους υπευθύνους των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Συμφωνα με πληροφορίες κατεστράφησαν κτίρια που στέγαζαν τις υπηρεσίες ασφαλείας και την προσωπική φρουρα του Γιάσερ Αραφατ. Πάντως, ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασσερ Αραφάτ δήλωσε στο BBC ότι η παλαιστινιακή αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από τους μισούς από τη λίστα καταζητουμένων που του έχει δώσει το Ισραήλ: "Παρά τα όσα κάνουν κατά εγκαταστάσεών μας, παρά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τα τανκς που περιπολούν παντού, ένα εκ των οποίων εβδομήντα μόλις μέτρα από το αρχηγείο μου, συνέλαβα δεκαεφτά από αυτούς που καταζητούνται. Χωρίς να συμπεριλαμβάνω αυτούς που είχα συλλάβει παλαιότερα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Τον ισχυρισμό του, πάντως, απορρίπτει το Ισραήλ.
Ο πόλεμος των ΗΠΑ δεν τελειώνει με την πτώση του Κανταχάρ
8.12.2001 11:42 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν σποραδικούς βομβαρδισμούς εάν και όταν υπάρχουν στόχοι, ιδιαίτερα κατά ομάδων των Ταλιμπάν οι οποίες σε αρκετά σημεία της χώρας συνεχίζουν να αντιστέκονται. Στόχος της Ουάσιγκτον τώρα είναι η ηγεσία της Αλ Καίντα. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά ανώτατα στελέχη της οργανωσης του Οσαμα Μπιν Λάντεν έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις με τη συνεργασία των αφγανών συμμάχων τους θα εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων. Το Αφγανιστάν θα εξακολουθήσει να είνια μιά πολύ επικύνδυνη χώρα γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους Ταλιμπάν κρύβονται στα βουνά και σε απομακρυσμένες περιοχές και πόσοι από αυτούς είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν μέχρι εσχάτων. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό είναι εάν το Πεντάγωνο είναι διατεθειμένο να ενισχύσει την στρατιωτική του παρουσία στο Αφγανιστάν κυρίως με την αποστολή και άλλων στρατιωτών οι οποίοι θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των περίπου 1000 πεζοναυτών που βρίσκονται ήδη στο Νότιο Αφγανιστάν. Παράλληλα, η νέα μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν πιστεύεται ότι θα καταβάλλει προσπάθειες γα να επιβάλλει τον νομο και την τάξη στη χώρα και να δημιουργησει τις προυποθέσεις για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις στο Αφγανιστάν μπορεί να είναι παρελθόν αλλά η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει για πολύ καιρό ακόμη καταλήγει ο Τζόναθαν Μάρκους, αμυντικός συντάκτης του BBC.
Για κακοποίηση παιδιών κατηγορείται η κυβέρνηση της Αυστραλίας
8.12.2001 12:19 (Ωρα Λονδίνου) Αυστραλός δικαστής κατηγγειλε πως η μεταναστευτική πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης παραβιάζει την Διεθνή Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Βάσει του νόμου που θεσμοθετήθηκε προσφάτως στην Αυστραλία, απαγορεύεται σε πρόσφυγες, των οποίων η αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου εξετάζεται απο τις αρχες, η ελεύθερη διακίνηση. Ολοι οι πρόσφυγες, ακόμη και γυναίκες και ανήλικα παιδιά περιορίζονταιονται αυστηρά σε ειδικά στρατόπεδα. Ακόμα και οι γυναίκες και τα ανηλικα παιδιά. Η καταγγελία εγινε στην διάρκεια διεθνούς διάσκεψης επ ευκαιρία των 50 χρόνων από την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Στο εδώλιο οι διευθυντες της Enron
8.12.2001 11:55 (Ωρα Λονδίνου) Η εν λόγω τράπεζα είναι μια από τις μεγαλύτερες μετόχους της Enron και έχασε πολλά εκατομμύρια δολάρια όταν η μετοχή της εταιρίας κατέρευσε μετά τις αποκαλύψεις για απλήρωτα χρέη ύψους 13 δισ. δολαρίων Η Amalgamated Bank υποστηρίζει στην αγωγή της πως οι διεύθυντες της Enron πούλησαν τις μετοχές που οι ίδιοι διεθεταν πριν την καταρρευση της Εnron στο χρηματιστήριο της Ν.Υορκης.
Αναζητώντας τον μουλά Ομάρ
8.12.2001 6:38 (Ωρα Λονδίνου) Άλλες όμως πηγές αναφέρουν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν εθεάθη με την οικογένειά του στα σύνορα με το Πακιστάν. Στην Ουάσιγκτων, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο για το πού βρίσκεται ο μουλάς Ομάρ και την ίδια στασή κρατά και ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμέντ Καρζάϊ. Σύγχυση όμως επικρατεί και σχετικά με το ποιός έχει τον έλεγχο της Κανταχάρ. Δυνάμεις τριών Αφγανών διοικητών περιπολούν θέλοντας να επιβληθούν ως διάδοχη των Ταλεμπάν κατάσταση. Η μία δύναμη ανοίκει στον μουλά Νατζιμπουλάχ. Η δεύτερη στον πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, Γκιούλ Αγά και η τρίτη στον Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις του κ. Καρζάι και του μουλά Νακιμπουλάχ είναι σύμμαχες, αλλά η παράταξη του Γκιουλ Αγά δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον Νακιμπουλάχ. Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 300 ένοπλοι άραβες μαχητές των Ταλεμπάν πολιορκούνται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.
Νέοι βομβαρδισμοί Ισραήλ στις Παλαιστινιακές Περιοχές
8.12.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου) "Παρά τα όσα κάνουν κατά εγκαταστάσεών μας, παρά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τα τανκς που περιπολούν παντού, ένα εκ των οποίων εβδομήντα μόλις μέτρα από το αρχηγείο μου, συνέλαβα δεκαεφτά από αυτούς που καταζητούνται. Χωρίς να συμπεριλαμβάνω αυτούς που είχα συλλάβει παλαιότερα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Τον ισχυρισμό του, πάντως, απορρίπτει το Ισραήλ.
Σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία 8.12.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Προβλήματα για τη συγχώνευση Hewlett Pacard- Compaq 8.12.2001 6:52 (Ωρα Λονδίνου)
Αναζητώντας τον μουλά Ομάρ
8.12.2001 4:47 (Ωρα Λονδίνου) Άλλες όμως πηγές αναφέρουν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν εθεάθη με την οικογένειά του στα σύνορα με το Πακιστάν. Στην Ουάσιγκτων, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο για το πού βρίσκεται ο μουλάς Ομάρ και την ίδια στασή κρατά και ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμέντ Καρζάϊ. Σύγχυση όμως επικρατεί και σχετικά με το ποιός έχει τον έλεγχο της Κανταχάρ. Δυνάμεις τριών Αφγανών διοικητών περιπολούν θέλοντας να επιβληθούν ως διάδοχη των Ταλεμπάν κατάσταση. Η μία δύναμη ανοίκει στον μουλά Νατζιμπουλάχ. Η δεύτερη στον πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, Γκιούλ Αγά και η τρίτη στον Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις του κ. Καρζάι και του μουλά Νακιμπουλάχ είναι σύμμαχες, αλλά η παράταξη του Γκιουλ Αγά δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον Νακιμπουλάχ. Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 300 ένοπλοι άραβες μαχητές των Ταλεμπάν πολιορκούνται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.
|