Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-29

  1. Πολιτική αβεβαιότητα στην Αργεντινή. Την παραίτησή της υπέβαλε η κυβέρνηση
  2. H Ινδία αρνείται το διάλογο με το Πακιστάν
  3. Που βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν ;
  4. Την επιστροφή του Αντονι Ζίνι στη Μέση Ανατολή ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  5. Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία
  6. Νέα επεισόδια στην Αργεντινή
  7. Συνελήφθη ο "Ξανθός Άγγελος του Θανάτου"
  8. Όχι της Ινδίας σε διάλογο με το Πακιστάν
  9. Νέα επεισόδια στην Αργεντινή
  10. Πιθανή η σχέση του επίδοξου καμικάζι με την Αλ-Κάιντα
  11. Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αυστραλία
  12. Την επιστροφή του Αμερικανού μεσολαβητή ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  13. Καταγγελίες διαφθοράς στο Περού
  14. Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία
  15. Συνελήφθη ο "Ξανθός Άγγελος του Θανάτου"
  16. Αποσύρθηκαν πλαστοί πίνακες από έκθεση στην Άγκυρα
  17. Όχι της Ινδίας σε διάλογο με το Πακιστάν
  18. Νέα επεισόδια στην Αργεντινή
  19. Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν
  20. Η Ινδία αρνείται την πρόταση για διάλογο του Πακιστάν.
  21. Υπομονή και κατανόηση ζήτησε από το ΔΝΤ ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής.
  22. Οι Ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες ένα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ.
  23. Η Ινδία αρνείται την πρόταση για διάλογο του Πακιστάν.
Πολιτική αβεβαιότητα στην Αργεντινή. Την παραίτησή της υπέβαλε η κυβέρνηση
BBC News
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής.

29.12.2001 21:44 (Ωρα Λονδίνου)
Την παραίτησή τους έθεσαν στη διάθεση του προέδρου της Αργεντινής Αντόλφο Ροντρίγκες Σάα τα μέλη της κυβέρνησης έπειτα από έντονες λαικές διαμαρτυρίες.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική διαχείριση της κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που μπήκαν στο κτίριο του Κογκρέσου, καταστρέφοντας έπιπλα και βάζοντας φωτιά στις κουρτίνες. Κατεστράφησαν επίσης πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων και έξι τράπεζες.

Οι διαδηλωτές, χτυπώντας τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτύρονταν για τους τρόπους που οι πολιτικοί χειρίζονται την οικονομική κρίση. Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά, ενώ περισσότερα από 30 άτομα συνελήφθησαν.

Μετά τις διαδηλώσεις, παραιτήθηκε ο Κάρλος Γκρόσο, ανώτατος σύμβουλος της νέας κυβέρνησης του Αδόλφο Ροδρίγκες Σάα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης συνθήματα απόρριψης της απόφασης ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διατηρείται το όριο των χιλίων δολαρίων το μήνα, ως το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες. Το μέτρο είχε επιβληθεί στις αρχές του Δεκέμβρη από την προηγούμενη κυβέρνηση του παραιτηθέντος προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα.

Eν τω μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόοδο στις συζητήσεις που έχει με τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής αναφορικά με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι είχε μια επικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με το μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο κ. Σάα ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να δείξει υπομονή και κατανόηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του αναμένεται να έχει έτοιμο μέχρι αύριο Κυριακή το νέο οικονομικό σχέδιο της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους εξέφρασε υποστήριξη προς την Αργεντινή.

Εξάλλου, το χρηματιστήριο στην Αργεντινή, στην χθε σινή πρώτη συνεδρία του μετά την πτώση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε πτώση 10%.

H Ινδία αρνείται το διάλογο με το Πακιστάν
BBC News
Φεύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι που διαμένουν στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν.

29.12.2001 20:02 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία απέριψε την πρόταση του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, κατά τη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής που γίνεται στο Νεπάλ την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το Πακιστάν λάβει μέτρα κατά των μαχητικών οργανώσεων, που θεωρούνται από την Ινδία ως υπεύθυνες για την επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Ωστόσο, πληροφορίες από το Δελχί αναφέρουν ότι ίσως πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος της Ινδίας με αντικείμενο τις σχέσεις της χώρας με το Πακιστάν, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, υποσχέθηκε να εξαλείψει τη μεθοριακή τρομοκρατία που υποστηρίζει το Πακιστάν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε όμως ότι το Δελχί θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος με τη γειτονική χώρα, ενώ προειδοποίησε το λαό της Ινδίας να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ, κατηγόρησε την Ινδία ότι προετοιμάζεται για πόλεμο και αρνήθηκε ότι είχε ζητηθεί συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό από την Ισλαμαμπάντ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα καλωδιακά κανάλια του Πακιστάν έλαβαν ενολές να πάψουν να μεταδίδουν προγράμματα που τους προμηθεύουν ινδικά δορυφορικά κανάλια. Η πακιστανική κυβέρνηση κατηγόρησε τα κανάλια της Ινδίας για "δηλητηριώδη προπαγάνδα". Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει και σε περιοχές της Ινδίας.

Ινδοί αξιωματούχοι, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τρυαματίσθηκαν όταν κάποιες από τις νάρκες που τοποθετούσαν κατά μήκος της μεθορίου με το Πακιστάν εξερράγησαν.

Εδώ και ημέρες, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν αναπτύσσουν στρατεύματα στα κοινά σύνορά τους. Στην πόλη Άγκρα της Ινδίας, μάλιστα, γίνονται προετοιμασίες για την κ άλυψη του γνωστού Ταζ Μαχάλ, για το ενδεχόμενο πακιστανικών αεροπορικών επιθέσεων.

Η Ινδία κατηγορεί τους αυτονομιστές του Κασμίρ, που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν, ως υπευθύνους για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου πριν από λίγες ημέρες.

Που βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν ;
BBC News
Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

29.12.2001 20:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, στρατηγός Μοχάμεντ Φαχίμ, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα έχει πιθανότατα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και μάλλον κρύβεται στην επαρχία Πεσαουάρ στο γειτονικό Πακιστάν.

Πρόσθεσε επίσης ότι η περιοχή γύρω από την αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ έχει εκκαθαρισθεί από Ταλεμπάν και μέλη της Αλ-Κάϊντα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αεροπορικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ Αμερικανοί πράκτορες εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν ανακρίνοντας περισσότερα μέλη του δικτύου της Αλ-Κάιντα.

Στο Πακιστάν, αξιωματούχοι της χώρας είπαν ότι 10 αστυνομικοί του FBI ανακρίνουν περίπου 140 κρατουμένους σε φυλακή στην πόλη Κοχάτ, στα βόρεια της χώρας.

Στο Αφγανιστάν, αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρουν ομάδα φυλακισμένων από την πόλη Σιμπεργκάν στα βόρεια, σε μεγαλύτερη φυλακή στην Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν.

Ο διοικητής των αμερικανικών αυτών δυνάμεων, ταγματάρχης Τζόζεφ Φέντυ, είπε ότι αναζητά μεταξύ των κρατουμένων ορισμένους που ίσως μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παραδέχθηκε πάντως χθες ότι έχουν χαθεί τα ίχνη του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, ο κ.Μπους είπε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν δεν πρόκεται να σταματήσουν μέχρις ότου συλληφθεί και προσαχθεί στη δικαιοσύνη ή σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν και εξουδετερωθούν οι πυρήνες της Αλ-Κάιντα.

"Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο - πριν από τρείς μήνες ο Μπιν Λάντεν είχε το Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό του ενώ τώρα ίσως ελέγχει μία σπηλιά" είπε ο κ. Μπους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ράντσο του στο Τέξας.

Την επιστροφή του Αντονι Ζίνι στη Μέση Ανατολή ζητούν οι Παλαιστίνιοι
BBC News
Το Ισραή έχει άρει ορισμένους περιορισμούς για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη.

29.12.2001 20:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παλαιστινιακή Aρχή απηύθυνε έκκληση για γρήγορη επιστροφή στην περιοχή, του απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Ζίνι.

Το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, κάλεσε τον κ.Ζίνι να συνεχίσει τις προσπάθειες για διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο κ. Ζίνι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την αποτυχία της μεσολαβητικής του προσπάθειας για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ με τη συμμετοχή πολλών ειρηνιστών από τη Δύση, Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στις πόλεις Ναμπλούς και Ραμάλα, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης διαμαρτυρόμενοι για την κατοχή εδαφών από τους Ισραηλινούς.

Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία
BBC News
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες παραιτήθηκε ύστερα από την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος στις τοπικές εκλογές.

29.12.2001 20:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Χόρχε Σαμπάιο, διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών για τις 17 Μαρτίου του 2002.

Ο κ. Σαμπάιο είχε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να εξακριβωθεί εάν κάποια από αυτά μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Σαμπάιο είπε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένα πολιτικό κόμμα η ομάδα στο παρόν Κοινοβούλιο δεν είναι ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε ύστερα από την ήττα του Σοσιαλιστικού κόμματος στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν κανονικά τον Οκτώβριο του 2003.

Νέα επεισόδια στην Αργεντινή
BBC News
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής.

29.12.2001 15:35 (Ωρα Λονδίνου)
Νέο κύμα βίας ξέσπασε στην Αργεντινή, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική διαχείριση της κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που μπήκαν στο κτίριο του Κογκρέσου, καταστρέφοντας έπιπλα και βάζοντας φωτιά στις κουρτίνες. Κατεστράφησαν επίσης πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων και έξι τράπεζες.

Οι διαδηλωτές, χτυπώντας τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτύρονταν για τους τρόπους που οι πολιτικοί χειρίζονται την οικονομική κρίση. Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά, ενώ περισσότερα από 30 άτομα συνελήφθησαν.

Μετά τις διαδηλώσεις, παραιτήθηκε ο Κάρλος Γκρόσο, ανώτατος σύμβουλος της νέας κυβέρνησης του Αδόλφο Ροδρίγκες Σάα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης συνθήματα απόρριψης της απόφασης ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διατηρείται το όριο των χιλίων δολαρίων το μήνα, ως το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες. Το μέτρο είχε επιβληθεί στις αρχές του Δεκέμβρη από την προηγούμενη κυβέρνηση του παραιτηθέντος προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα.

Eν τω μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόοδο στις συζητήσεις που έχει με τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής αναφορικά με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι είχε μια επικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με το μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο κ. Σάα ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να δείξει υπομονή και κατανόηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του αναμένεται να έχει έτοιμο μέχρι αύριο Κυριακή το νέο οικονομικό σχέδιο της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους εξέφρασε υποστήριξη προς την Αργεντινή.

Εξάλλου, το χρηματιστήριο στην Αργεντινή, στην χθεσινή πρώτη συνεδρία του μετά την πτώση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε πτώση 1 0%.

Συνελήφθη ο "Ξανθός Άγγελος του Θανάτου"
BBC News
Αναμεμειγμένος σε χιλιάδες δολοφονίες φέρεται να είναι ο Αστίζ.

29.12.2001 15:32 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή συνελήφθη ένας απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, ο Αλφρέντο Αστίζ, καθώς εκκρεμεί αίτημα δικαστικής του έκδοσης στη Σουηδία.

Ο κ. Αστίζ καταζητείται για την απαγωγή και δολοφονία μιας δεκαεπτάχρονης που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του αποκαλούμενου "βρώμικου πολέμου", όταν τη χώρα κυβερνούσε στρατιωτική χούντα, τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Ο καταζητούμενος, που έγινε γνωστός ως ο "Ξανθός Άγγελος του Θανάτου" φέρεται αναμεμειγμένος σε χιλιάδες δολοφονίες που συνέβησαν εκείνη την περίοδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διωχθεί επωφελούμενος από τη γενική αμνηστία που δόθηκε στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Προηγούμενα αιτήματα δικαστικής έκδοσής του στη Γαλλία, όπου έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια δεσμά, και στην Ιταλία είχαν απορριφθεί. Η Γαλλία χαιρέτισε τη σύλληψη του Αστίζ και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να εκδοθεί για τις δολοφονίες Γάλλων υπηκόων.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση του προέδρου Αδόλφο Ροδρίγκες Σάα υποσχέθηκε προ ημερών να άρει τη γενική απαγόρευση έκδοσης που κάλυπτε τέτοιες υποθέσεις.

Όχι της Ινδίας σε διάλογο με το Πακιστάν
BBC News
Φεύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι που διαμένουν στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν.

29.12.2001 14:58 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία απέριψε την πρόταση του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, κατά τη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής που γίνεται στο Νεπάλ την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το Πακιστάν λάβει μέτρα κατά των μαχητικών οργανώσεων, που θεωρούνται από την Ινδία ως υπεύθυνες για την επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Ωστόσο, πληροφορίες από το Δελχί αναφέρουν ότι ίσως πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος της Ινδίας με αντικείμενο τις σχέσεις της χώρας με το Πακιστάν, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, υποσχέθηκε να εξαλείψει τη μεθοριακή τρομοκρατία που υποστηρίζει το Πακιστάν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε όμως ότι το Δελχί θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος με τη γειτονική χώρα, ενώ προειδοποίησε το λαό της Ινδίας να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ, κατηγόρησε την Ινδία ότι προετοιμάζεται για πόλεμο και αρνήθηκε ότι είχε ζητηθεί συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό από την Ισλαμαμπάντ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα καλωδιακά κανάλια του Πακιστάν έλαβαν ενολές να πάψουν να μεταδίδουν προγράμματα που τους προμηθεύουν ινδικά δορυφορικά κανάλια. Η πακιστανική κυβέρνηση κατηγόρησε τα κανάλια της Ινδίας για "δηλητηριώδη προπαγάνδα". Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει και σε περιοχές της Ινδίας.

Ινδοί αξιωματούχοι, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν κάποιες από τις νάρκες που τοποθετούσαν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν εξερράγησαν.

Εδώ και ημέρες, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν αναπτύσσουν στρατεύματα στα κοινά σύνορά τους. Στην πόλη Άγκρα της Ινδίας, μάλιστα, γίνονται προετοιμασίες για την κάλυψη του γνωστού Ταζ Μαχάλ, για το ενδ εχόμενο πακιστανικών αεροπορικών επιθέσεων.

Η Ινδία κατηγορεί τους αυτονομιστές του Κασμίρ, που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν, ως υπευθύνους για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου πριν από λίγες ημέρες.

Νέα επεισόδια στην Αργεντινή
BBC News
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής.

29.12.2001 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Νέο κύμα βίας ξέσπασε στην Αργεντινή, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική διαχείριση της κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που μπήκαν στο κτίριο του Κογκρέσου, καταστρέφοντας έπιπλα και βάζοντας φωτιά στις κουρτίνες.

Οι διαδηλωτές, χτυπώντας τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτύρονταν για τους τρόπους που οι πολιτικοί χειρίζονται την οικονομική κρίση. Έντεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο σοβαρά.

Μετά τις διαδηλώσεις, παραιτήθηκε ο Κάρλος Γκρόσο, ανώτατος σύμβουλος της νέας κυβέρνησης του Αδόλφο Ροδρίγκες Σάα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης συνθήματα απόρριψης της απόφασης ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διατηρείται το όριο των χιλίων δολαρίων το μήνα, ως το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες. Το μέτρο είχε επιβληθεί στις αρχές του Δεκέμβρη απότην προηγούμενη κυβέρνηση του παραιτηθέντος προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα.

Eν τω μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόοδο στις συζητήσεις που έχει με τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής αναφορικά με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι είχε μια επικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με το μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο κ. Σάα ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να δείξει υπομονή και κατανόηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του αναμένεται να έχει έτοιμο μέχρι αύριο Κυριακή το νέο οικονομικό σχέδιο της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους εξέφρασε υποστήριξη προς την Αργεντινή.

Εξάλλου, το χρηματιστήριο στην Αργεντινή, στην χθεσινή πρώτη συνεδρία του μετά την πτώση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε πτώση 10%.

Πιθανή η σχέση του επίδοξου καμικάζι με την Αλ-Κάιντα
BBC News
Ενώπιον δικαστήριου της Βοστώνης προσήχθη και παλι χθες ο Ρίτσαρντ Ρήντ.

29.12.2001 12:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το FBI ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός που κατηγορείται για απόπειρα ανατίναξης εκρηκτικών σε πτήση της American Airlines πανω από τον Ατλαντικό, μετέφερε επαρκή εκρηκτική ύλη στα παπούτσια του για να ανοίξει μια τεράστια τρύπα στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Ο συλληφθείς επίδοξος καμικάζι, Ρίτσαρντ Ρηντ, προσήχθη για δεύτερη φορά χθές ενώπιον δικαστηρίου της Βοστώνης και κρίθηκε εκ νέου προφυλακιστέος.

Σύμφωνα με τους ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση ο κατηγορούμενος θα πρέπει να είχε συνεργούς στο σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας.

Το FBI ερευνά εάν ο κ. Ρηντ, που μυήθηκε στο Ισλάμ την εποχή που ήταν κρατούμενος σε βρετανικές φυλακές, είχε επαφές με μέλη του δικτύου της Αλ-Κάιντα.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι ο κατηγορούμενος είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Πακιστάν μέσα στο 2001. Πάντως οι ανακριτικές αρχές επισημαίνουν ότι οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αυστραλία
BBC News
Μαίνονται οι φωτιές γύρω από το Σίδνεϋ

29.12.2001 12:40 (Ωρα Λονδίνου)
Βελτιώθηκαν ελαφρά οι καιρικές συνθήκες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο περισσότερες από εκατό πυρκαγιές, οι οποίες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

Ένας δροσερός θαλάσσιος άνεμος οδηγεί τις φλόγες πίσω στις εστίες τους, ενώ κάποιες φωτιές έχουν φθάσει στα 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Σίδνεϋ.

Οι μετεωρολόγοι πάντως προειδοποιούν ότι ο ζεστός και ξηρός καιρός και οι βόρειοι άνεμοι θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, πιθανότατα από αύριο Κυριακή.

Ήδη περισσότερες από 150 κατοικίες και το 80% της έκτασης του Βασιλικού Εθνικού Πάρκου έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Οι αρχές πιστεύουν ότι πολλές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό.

Την επιστροφή του Αμερικανού μεσολαβητή ζητούν οι Παλαιστίνιοι
BBC News
Το Ισραή έχει άρει ορισμένους περιορισμούς για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη.

29.12.2001 13:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παλαιστινιακή Aρχή απηύθυνε έκκληση για γρήγορη επιστροφή στην περιοχή, του απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Ζίνι.

Το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, κάλεσε τον κ.Ζίνι να συνεχίσει τις προσπάθειες για διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο κ. Ζίνι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την αποτυχία της μεσολαβητικής του προσπάθειας για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ χθες Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στη Λωρίδα της Γάζας έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος ήταν ύποπτος για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ παραδέχθηκε ότι ο άνδρας ήταν ένα από τα μέλη της.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ύστερα από ενέδρα που είχε στήσει σε ισραηλινούς στρατιώτες και εβραίους εποίκους.

Καταγγελίες διαφθοράς στο Περού
BBC News
Ο Βλαδιμίρο Μοντεσίνος, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

29.12.2001 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Περού, Βλαδιμίρο Μοντεσίνος, που κρατείται για διαφθορά, αποκάλυψε ότι όταν διηύθυνε δίκτυο που δωροδοκούσε πολιτικούς, απλώς εκτελούσε οδηγίες του πρώην προέδρου της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης κατάθεσής του ως μάρτυρας, ο κ. Μοντεσίνος είπε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι ο πρώην πρόεδρος έδινε τις εντολές χρηματισμού και οι υφιστάμενοί του τις εκτελούσαν.

Ο κ.Μοντεσίνος είπε επίσης ότι μέλη του Κογκρέσου είχαν χρηματισθεί για να αποστατήσουν προς το κόμμα του κ.Φουτζιμόρι, όταν αυτό δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του 2000.

Ο κ.Φουτζιμόρι ζήτησε άσυλο στην Ιαπωνία πέρυσι, διαφεύγοντας από το Περού, μετά τη δημοσίευση στιγμιοτύπων από βίντεο που έδειχναν τον κ.Μοντεσίνος να χρηματίζει πολιτικούς.

Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία
BBC News
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες παραιτήθηκε ύστερα από την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος στις τοπικές εκλογές.

29.12.2001 13:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος είχε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να εξακριβωθεί εάν κάποια από αυτά μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε ύστερα από την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος Σαμπάιο ανακοίνωσε ότι καμία δύναμη στο κοινοβούλιο δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση και προκήρυξε την διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στις 17 Μαρτίου του 2002.

Συνελήφθη ο "Ξανθός Άγγελος του Θανάτου"
BBC News
Αναμεμειγμένος σε χιλιάδες δολοφονίες φέρεται να είναι ο Αστίζ.

29.12.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή συνελήφθη ένας απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, ο Αλφρέντο Αστίζ, καθώς εκκρεμεί αίτημα δικαστικής του έκδοσης στη Σουηδία.

Ο κ. Αστίζ καταζητείται για την απαγωγή και δολοφονία μιας δεκαεπτάχρονης που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του αποκαλούμενου "βρώμικου πολέμου", όταν τη χώρα κυβερνούσε στρατιωτική χούντα, τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Ο καταζητούμενος, που έγινε γνωστός ως ο "Ξανθός Άγγελος του Θανάτου" φέρεται αναμεμειγμένος σε χιλιάδες δολοφονίες που συνέβησαν εκείνη την περίοδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διωχθεί επωφελούμενος από τη γενική αμνηστία που δόθηκε στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Προηγούμενα αιτήματα δικαστικής έκδοσής του στη Γαλλία, όπου έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια δεσμά, και στην Ιταλία είχαν απορριφθεί.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση του προέδρου Αδόλφο Ροδρίγκες Σάα υποσχέθηκε προ ημερών να άρει τη γενική απαγόρευση έκδοσης που κάλυπτε τέτοιες υποθέσεις.

Αποσύρθηκαν πλαστοί πίνακες από έκθεση στην Άγκυρα
BBC News
Ο Πάμπλο Πικάσο - Δε ζωγράφισε ο ίδιος τους πίνακες που εξετίθεντο στην Άγκυρα

29.12.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η τουρκική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει από την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στην Άγκυρα τέσσερεις πίνακες, των οποίων δημιουργός εθεωρείτο ο Πάμπλο Πικάσο. Όπως αποδείχθηκε, οι πίνακες δεν ήταν γνήσιοι, αν και η παρουσία τους είχε αυξήσει την προσέλευση του κοινού στην έκθεση.

Η γνησιότητα των συγκεκριμένων πινάκων ήταν πάντα αμφίβολη. Στην κατοχή του τουρκικού κράτους ήρθαν όταν ιδιωτικοί ντετέκτιβ παριστάνοντας τους αγοραστές εξάρθρωσαν σπείρα λαθραίας διακίνησης έργων τέχνης.

Σύμφωνα με τη μέχρι πρότινος επίσημη εκδοχή, τα μέλη της σπείρας είχαν κλέψει τους πίνακες από βασιλικά παλάτια του Κουβέιτ κατά την ιρακινή εισβολή του 1990.

Όπως λεγόταν, οι πίνακες είχαν διπλωθεί στα τέσσερα και οι ληστές τούς είχαν κρύψει μέσα από τα πουκάμισά τους για να τους βγάλουν από τη χώρα, μια θεωρία που εξηγούσε τις κάθετες και οριζόντιες γραμμές που μπορούσε να διακρίνει κανείς στον καμβά.

Ωστόσο, η βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ υποστήριζε πάντα ότι κανένας πίνακας δε λείπει από τα παλάτια, με αποτέλεσμα το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει έρευνες.

Τελικά, το Ίδρυμα Διαχείρισης Έργων του Πικάσο, το οποίο διευθύνει στο Παρίσι ο γιος του Ισπανού καλλιτέχνη, απεφάνθη ότι οι πίνακες είναι πλαστοί. Η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη.

Όχι της Ινδίας σε διάλογο με το Πακιστάν
BBC News
Φεύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι που διαμένουν στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν.

29.12.2001 11:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία απέριψε την πρόταση του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, κατά τη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής που γίνεται στο Νεπάλ την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το Πακιστάν λάβει μέτρα κατά των μαχητικών οργανώσεων, που θεωρούνται από την Ινδία ως υπεύθυνες για την επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Ωστόσο, πληροφορίες από το Δελχί αναφέρουν ότι ίσως πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών.

Σήμερα Σάββατο, πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος της Ινδίας με αντικείμενο τις σχέσεις της χώρας με το Πακιστάν. Στην ομιλία του, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, υποσχέθηκε να εξαλείψει τη μεθοριακή τρομοκρατία που υποστηρίζει το Πακιστάν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε όμως ότι το Δελχί θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος με τη γειτονική χώρα, ενώ προειδοποίησε το λαό της Ινδίας να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν κάποιες από τις νάρκες που τοποθετούσαν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν εξερράγησαν.

Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν αναπτύσσουν στρατεύματα στα κοινά σύνορά τους. Στην πόλη Άγκρα γίνονται προετοιμασίες για την κάλυψη του γνωστού Ταζ Μαχάλ, για το ενδεχόμενο πακιστανικών αεροπορικών επιθέσεων.

Η Ινδία κατηγορεί τους αυτονομιστές του Κασμίρ, που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν, ως υπευθύνους για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου πριν από λίγες ημέρες.

Νέα επεισόδια στην Αργεντινή
BBC News
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής.

29.12.2001 12:01 (Ωρα Λονδίνου)
Νέο κύμα βίας ξέσπασε στην Αργεντινή, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική διαχείριση της κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που μπήκαν στο κτίριο του Κογκρέσου, καταστρέφοντας έπιπλα και βάζοντας φωτιά στις κουρτίνες.

Οι διαδηλωτές, χτυπώντας τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτύρονταν για τους τρόπους που οι πολιτικοί χειρίζονται την οικονομική κρίση. Μετά τις διαδηλώσεις, παραιτήθηκε ο Κάρλος Γκρόσο, ανώτατος σύμβουλος της νέας κυβέρνησης του Αδόλφο Ροδρίγκες Σάα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης συνθήματα απόρριψης της απόφασης ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διατηρείται το όριο των χιλίων δολαρίων το μήνα, ως το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες. Το μέτρο είχε επιβληθεί στις αρχές του Δεκέμβρη απότην προηγούμενη κυβέρνηση του παραιτηθέντος προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα.

Eν τω μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόοδο στις συζητήσεις που έχει με τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής αναφορικά με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι είχε μια επικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με το μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο κ. Σάα ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να δείξει υπομονή και κατανόηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του αναμένεται να έχει έτοιμο μέχρι αύριο Κυριακή το νέο οικονομικό σχέδιο της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους εξέφρασε υποστήριξη προς την Αργεντινή.

Εξάλλου, το χρηματιστήριο στην Αργεντινή, στην χθεσινή πρώτη συνεδρία του μετά την πτώση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε πτώση 10%.

Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν
BBC News
Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

29.12.2001 12:24 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί πράκτορες εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν ανακρίνοντας περισσότερα μέλη του δικτύου της Αλ-Κάιντα.

Στο Πακιστάν, αξιωματούχοι της χώρας είπαν ότι 10 αστυνομικοί του FBI ανακρίνουν περίπου 140 κρατουμένους σε φυλακή στην πόλη Κοχάτ, στα βόρεια της χώρας.

Στο Αφγανιστάν, αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρουν ομάδα φυλακισμένων από την πόλη Σιμπεργκάν στα βόρεια, σε μεγαλύτερη φυλακή στην Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν. Ο διοικητής των αμερικανικών αυτών δυνάμεων, ταγματάρχης Τζόζεφ Φέντυ, είπε ότι αναζητά μεταξύ των κρατουμένων ορισμένους που ίσως μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παραδέχθηκε πάντως χθες ότι έχουν χαθεί τα ίχνη του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, ο κ.Μπους είπε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν δεν πρόκεται να σταματήσουν μέχρις ότου συλληφθεί και προσαχθεί στη δικαιοσύνη ή σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν και εξουδετερωθούν οι πυρήνες της Αλ-Κάιντα.

"Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο - πριν από τρείς μήνες ο Μπιν Λάντεν είχε το Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό του ενώ τώρα ίσως ελέγχει μία σπηλιά" είπε ο κ. Μπους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ράντσο του στο Τέξας.

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, στρατηγός Μοχάμεντ Φαχίμ, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα έχει πιθανότατα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και μάλλον κρύβεται στην επαρχία Πεσαβάρ, στο γειτονικό Πακιστάν.

Πρόσθεσε επίσης ότι η περιοχή γύρω από την αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ έχει εκκαθαρισθεί από Ταλεμπάν και μέλη της Αλ-Κάϊντα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αεροπορικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ.

Η Ινδία αρνείται την πρόταση για διάλογο του Πακιστάν.
BBC News
Φεύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι που διαμένουν στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν.

29.12.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι απορρίπτει την πρόταση του Πακιστάν για απευθείας διάλογο των δύο χωρών, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης που δημιουργήθηκε μετά την βομβιστική επίθεση στο Ινδικό κοινοβούλιο πριν λίγες ημέρες.

Το Δελχί λέει ότι ο διάλογος δεν θα έχει νόημα εάν προηγουμένως η Ισλαμαμπάντ δεν λάβει μέτρα για την εξουδετέρωση των αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ, που θεωρούνται υπέυθυνες για την επίθεση.

Προηγουμένως ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, κατά τη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής που γίνεται στο Νεπάλ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση του στρατηγού Μουσάραφ γίνεται μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, που συνεχίζουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι το Πακιστάν υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση της κρίσης και δεν θα είναι αυτό που θα ξεκινήσει τον πόλεμο.

Η Ινδία κατηγορεί τους αυτονομιστές του Κασμίρ, που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν ως υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Ινδικού κοινοβουλίου πριν λίγες ημέρες.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 12 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ατύχημα κατά τη διάρκεια ναρκοθέτησης περιοχής, στην επαρχία Ραζαστάν, που συνορεύει με το Πακιστάν.

Υπομονή και κατανόηση ζήτησε από το ΔΝΤ ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής.
BBC News
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής.

29.12.2001 7:26 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική διαχείρηση της κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να απωθήσει το πλήθος των διαδηλωτών που προσπαθούσε να πλησιάσει στο κυβερνητικό μέγαρο.

Eν τω μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόοδο στις συζητήσεις που έχει με τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής αναφορικά με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι είχε μια επικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με τον μεταβατικό πρόεδρο της Αργεντινής Αδόλφο Ροντρίγκεζ Σάα.

Ο κ. Σάα ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να δείξει υπομονή και κατανόηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του αναμένεται να έχει έτοιμο μέχρι αύριο Κυριακή το νέο οικονομικό σχέδιο της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους εξέφρασε υποστήριξη προς την Αργεντινή.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο στην Αργεντινή, στην χθεσινή πρώτη συνεδρία του μετά την πτώση του προέδρου Φερνάντο Ντε Λα Ρούα την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε πτώση 10%.

Οι Ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες ένα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ.
BBC News
Το Ισραή έχει άρει ορισμένους περιορισμούς για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη.

29.12.2001 4:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παλαιστινιακή αρχή απηύθυνε έκκληση για γρήγορη επιστροφή στην περιοχή του απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Ζίνι.

Το Παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιασέρ Αραφάτ στην Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, κάλεσε τον κ.Ζίνι να συνεχίσει τις προσπάθειες για διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο κ. Ζίνι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την αποτυχία της μεσολαβητικής του προσπάθειας για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ χθες Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στη Λωρίδα της Γάζας ένα παλαιστίνιο ο οποίος φέρεται ως ύποπτος για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η Παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ παραδέχθηκε ότι ο άνδρας ήταν ένα από τα μέλη της.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ύστερα από ενέδρα που είχε στήσει σε ισραηλινούς στρατιώτες και εβραίους εποίκους

Η Ινδία αρνείται την πρόταση για διάλογο του Πακιστάν.
BBC News
Φεύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι που διαμένουν στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν.

29.12.2001 6:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι απορρίπτει την πρόταση του Πακιστάν για απευθείας διάλογο των δύο χωρών, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης που δημιουργήθηκε μετά την βομβιστική επίθεση στο Ινδικό κοινοβούλιο πριν λίγες ημέρες.

Το Δελχί λέει ότι ο διάλογος δεν θα έχει νόημα εάν προηγουμένως η Ισλαμαμπάντ δεν λάβει μέτρα για την εξουδετέρωση των αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ, που θεωρούνται υπέυθυνες για την επίθεση.

Προηγουμένως ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, κατά τη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής που γίνεται στο Νεπάλ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση του στρατηγού Μουσάραφ γίνεται μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, που συνεχίζουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι το Πακιστάν υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση της κρίσης και δεν θα είναι αυτό που θα ξεκινήσει τον πόλεμο.

Η Ινδία κατηγορεί τους αυτονομιστές του Κασμίρ, που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν ως υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Ινδικού κοινοβουλίου πριν λίγες ημέρες.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να λάβει μέτρα εναντίον των εξτρεμιστών - κάτι που αποτελεί αίτημα της Ινδίας - ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι το Πακιστάν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του.

Νωρίτερα αξιωματούχοι της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι παρά την απαγόρευση διέλευσης μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο σε αεροσκάφη του Πακιστάν, εντούτοις θα επιτραπεί στον πακιστανό ηγέτη να μεταβεί αεροπορικώς προς το Νεπάλ για την περιφερειακή σύνοδο κορυφής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.