Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-31

  1. Στην εποχή του ευρώ
  2. Συλλήψεις ισλαμιστών στο Πακιστάν
  3. Νέο κενό εξουσίας στην Αργεντινή
  4. Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
  5. Στον ΠΟΕ η Ταϊβάν
  6. Μαίνονται οι φωτιές στην Αυστραλία
  7. Αύξηση της εγκληματικότητας στην Τζαμάικα
  8. Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη λωρίδα της Γάζας
  9. Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στη Νότια Αφρική
  10. Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας
  11. Νέα εποχή για την Ευρώπη η έλευση του Ευρώ δηλώνει ο Ντουιζεμπέργκ
  12. Συλλήψεις ισλαμιστών στο Πακιστάν
  13. Νέο κενό εξουσίας στην Αργεντινή
  14. Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
  15. Έκκληση Μουσάραφ για ειρήνη
  16. Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
  17. Νέα εποχή για την ευρώπη η έλευση του Ευρώ δηλώνει ο Ντουιζεμπέργκ
  18. Εκρηξη σε ανθρακορυχείο της Κίνας
  19. Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
  20. Έκκληση Μουσάραφ για ειρήνη
  21. Συζητήθηκε το θέμα των αγνοουμένων στη συνάντηση Κληρίδη και Ντεκτάς
  22. Μαίνονται οι φωτιές στην Αυστραλία
  23. Ατύχημα με 47 νεκρούς και πενήντα τραυματίες στην Νότια Αφρική
  24. Έκκληση Μουσάραφ για ειρήνη
  25. Παραιτήθηκε ο Αδόλφο Ροντριγκεζ Σαά
  26. Πολύνεκρη πυρκαγιά στο Περού
  27. Συζητήθηκε το θέμα των αγνοουμένων Κληρίδης και Ντεκτάς
  28. Ξεκάθαρη θέση για το ευρώ ζητούν από τον Τόνι Μπλερ βιομήχανοι και συνδικάτα
  29. Φορητή συσκευή για το ροχαλητό
  30. Ο βρετανικός τύπος την Δευτέρα
Στην εποχή του ευρώ
BBC News
Το ευρώ αποτελεί ερωτηματικό για την Βρετανία

31.12.2001 20:40 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη είναι προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής για την υποδοχή των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων του ευρώ, του κοινού για δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες νομίσματος.

Τιακόσια εκατομμύρια πολίτες των χωρών αυτών θα αποκτήσουν το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ είναι το νόμισμα που καλύπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση μετά από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή ένοπλη προστασία σε τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις 12 χώρες της ευρωζώνης, που απλώνεται από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα.

Σε πολλές χώρες διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του νομίσματος.

Στις χώρες αυτές δε συμπεριλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, που συμπληρώνουν τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, τόνισε ότι με την χρήση του κοινού νομίσματος δίνεται ένα καθαρό σημάδι για την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην νέα εποχή της Ευρώπης.

Οι χώρες που συμμετέχουν θα έχουν το ευρώ από αύριο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ισπανία.

Οι 12 για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν, έχουν προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης αρκετους μήνες πριν.

Συλλήψεις ισλαμιστών στο Πακιστάν
BBC News
Η πολεμική μηχανή και των δύο χωρών ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή

31.12.2001 20:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η ηγεσία της Ινδίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενέργεια της πακιστανικής κυβέρνησης να συλλάβει ηγετικά στελέχη των ισλαμικών οργανώσεων Λασκάρ-ι-Τάιμπα και Τζάις-ε-Μοχάμεντ, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Οι συλλήψεις χαρακτηρίστηκαν "βήμα προς τη θετική κατεύθυνση", από τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινγχ. Επίσης, παραδόθηκε στο Πακσιτάν ένας κατάλογος 20 ατόμων τους οποίους καταζητεί η Ινδία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είπε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών με το Πακιστάν εάν ικανοποιηθούν τα ινδικά αιτήματα. Πάντως προειδοποίησε το λαό του να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα απευθύνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Νέο κενό εξουσίας στην Αργεντινή
BBC News
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής ανακοινώνει την παραίτησή του

31.12.2001 20:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής, Αδόλφο Ροδρίγες Σάα, υπέβαλε την παραίτησή του επτά μόλις ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Το Κογκρέσο της Αργεντινής θα επιχειρήσει αύριο να επιλέξει το νέο προσωρινό ηγέτη της χώρας, αλλά μέχρι τότε τα προεδρικά καθήκοντα θα εκτελούνται από τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Εδουάρδο Καμάνιο, ο οποίος επίσης ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Περονιστών.

Μία μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, πολλοί επίσης από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μετά τις νέες μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

"Πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα δικά τους συμφέροντα προέχουν του έθνους κι αυτοί που με υποστηρίζουν αποτελούν τη μειοψηφία" τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Ροδρίγες Σάα, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματός του, των Περονιστών.

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, που επρόκειτο να διαδεχθεί τον κ. Ροδρίγες Σάα.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας φαίνεται να συμφωνούν με την πρόταση ο νέος πρόεδρος της χώρας να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2003, κάτι που αποκλείει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για το Μάρτιο εκλογών.

Νωρίτερα ο κ.Σάα εξάλλου απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, φροντίζοντας για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στους πολίτες.

Πάντως, οι τράπεζες θα καταβάλλουν ποσά που δε θα ξεπερνούν συνολικά τα χίλια δολάρια το μήνα ανά πελάτη, ποσό που έχει θέσει ως όριο ανάληψης η κυβέρνηση.

Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
BBC News
Στόχος της δύναμης η ασφάλεια των Αφγανών

31.12.2001 20:52 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από το ανατολικό Αφγανιστάν αναφέρουν ότι περίπου 100 χωρικοί σκοτώθηκαν αποτέλεσμα των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μεταδίδει ότι οι από αέρος αμερικανικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Β-52 και δύο ελικόπτερα.

Η είδηση έγινε γωνστή σήμερα, όμως το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι έχουν γνώση του επεισοδίου και διευκρίνισε ότι έχουν ήδη δώσει εντολή για τη διεξαγωγή της απαραίτητης έρευνας.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ ομάδας βρετανών αξιωματούχων και μελών της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία όσον αφορά την ανάπτυξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Αρχικώς, εκφράστηκαν αντιρρήσεις από την πλευρά του Αφγανιστάν όσον αφορά το μέγεθος και τα καθηκόντα της ειρηνευτικής δύναμης.

Εκπρόσωπος της βρετανικής στρατιωτικής ηγεσίας εξήγησε ότι η εν λόγω καταρχήν συμφωνία σημαίνει ότι η ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης μπορεί να ξεκινήσει, όμως, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.

Η Βρετανία θα ηγείται της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την ασφάλεια του Αφγανιστάν, η οποία έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, η δύναμη αναμένεται να αποτελείται από περίπου 3.000 στρατιώτες.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσαν το πρώην ισλαμικό κίνημα των Ταλεμπάν στα τεράστια αγάλματα του Βούδα στην πόλη Μπαμιγιάν ανατινάζοντάς τα.

Στον ΠΟΕ η Ταϊβάν
BBC News
Μέλος του ΠΟΕ και η Ταϊβάν.

31.12.2001 21:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ερχομός του νέου έτους σηματοδοτεί και την είσοδο της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά και την επίσημη ένταξη και της Κίνας στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις θα είναι η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων επιχειρηματιών από την Ταϊβάν στην Κίνα, με πιθανή την ανέγερση και λειτουργία εργοστασίων στην αχανή χώρα της Ασίας.

Οι καταναλωτές στην Ταϊβάν θα επωφεληθούν των φθηνότερων προϊόντων, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος, κυρίως στον αγροτικό τομέα, πολλοί Ταϊβανέζοι παραγωγοί να δουν τα κέρδη της εργασίας τους να περιορίζονται.

Μαίνονται οι φωτιές στην Αυστραλία
BBC News
15 χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

31.12.2001 21:02 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότεροι κάτοικοι του Σίδνει αναγκάστηκαν να εγκαταλέιψουν τις εστίες τους καθώς αναζωπυρώνονται τα μέτωπα της φωτιάς που σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή προκλήθηκαν από το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Την ίδια στιγμή καπνός έχει καλύψει τον ουρανό του Σίδνεϋ, ενώ 15 χιλιάδες πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις περισσότερες από εκατό πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από την πόλη.

Η περιορισμένη ορατότητα έχει δημιουργήσει προβλήματα στις πτήσεις ενώ έχει συστηθεί στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι αρχές έχουν συλλάβει οχτώ άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό, ενώ ορισμένες νέες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Οι φλόγες έχουν απανθρακώσει εθνικά πάρκα έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων, ενώ χιλιάδες άγρια ζώα έχουν καεί. Περίπου το 80% του Βασιλικού Εθνικού Πάρκου στη Νέα Νότια Ουαλία, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στον κόσμο μετά το Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καεί.

Οι αρχές στο Σίδνεϋ ζήτησαν από τους κατοίκους να μην καταναλώνουν πολύ νερό προκειμένου να υπάρχει αρκετή πίεση για να χρησιμοποιηθεί από τους πυροσβέστες στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι ξακουστές παραλίες της πόλης έχουν καλυφθεί από στάχτη και καμένα φύλλα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα από τις πυρκαγιές αλλά περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Σύμφωνα με τις αρχές οι μέχρι σήμερα ζημιές από τις πυρκαγιές υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αύξηση της εγκληματικότητας στην Τζαμάικα
BBC News
Αύξηση 30% των φόνων στην Τζαμάικα.

31.12.2001 21:10 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στην Τζαμάικα ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 11 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στο 2001.

Οαριθμός αυτό αποτελεί αύξηση της τάξεως περίπου του 30% σε σύγκριση με το 2000 και το μεγαλύτερο αριθμό φόνων μέσα σε ένα χρόνο στην ιστορία της χώρας.

Η αστυνομία αποδίδει την αύξηση της εγκληματικότητας στους όλο και περισσότερους μεγαλοεμπόρους ναρκωτικών που χρησιμοποιούν την Τζαμάικα ως διαμετακομιστικό κέντρο.

Επίσης, πολλές δολοφονίες είχαν ως θύτες και θύματα μέλη των συμμοριών που δραστηριοποιούνται στη νησιωτική χώρα.

Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη λωρίδα της Γάζας
BBC News
Χιλιάδες κόσμου στις έξι κηδείες.

31.12.2001 21:18 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν στις κηδείες των έξι που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινούς στρατιώτες την Κυριακή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστηρίζει ότι οι θάνατοι αυτοί υποδαυλίζουν την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι τρία από τα έξι θύματα ήταν άοπλα, αλλά ισχυρίζεταο ότι οι άλλοι τρεις που δέχθηκαν τα πυρά του ισραηλινού στρατού σε διαφορετικό περιστατικό προσπαθούσαν να εισβάλουν ένοπλοι σε εβραϊκή περιοχή.

Εξάλλου, σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Γιασέρ Αραφάτ προέβλεψε ότι το νέο έτος θα δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Την ίδια πρόβλεψη είχε κάνει και στο τέλος του 2000.

Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στη Νότια Αφρική
BBC News
Μέλη μιας οικογένειας όλα τα θύματα.

31.12.2001 21:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στην Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην βορειοανατολική επαρχία της Μπουμαλανγκα, όταν φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε.

Στο φορτηγό επέβαιναν περίπου 120 μέλη μιας οικογένειας που πήγαιναν να επισκεφτούν τους τάφους των προγόνων τους.

Εκτός από τους νεκρούς, περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του δυστηχήματος και λένε ότι ο οδηγός θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας

31.12.2001 21:23 (Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας, σκότωσε περίπου 20 εργάτες και τραυμάτισε περισσότερους από είκοσι.

Αξιωματούχος του ανθρακωρυχείου, στην επαρχία Ξιανξί, δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από συσσώρευση αερίου.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο.

Νέα εποχή για την Ευρώπη η έλευση του Ευρώ δηλώνει ο Ντουιζεμπέργκ
BBC News
Το ευρώ αποτελεί ερωτηματικό για την Βρετανία

31.12.2001 15:24 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δώδεκα από τις 15 χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης προχωράνε σε λίγες ώρες, με την αλλαγή του χρόνου στην "νέα εποχή" όπως χαρακτήρισε την εποχή του ευρώ ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντουιζενμπέργκ.

Σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη, ο κ.Ντουινζμπέργκ, τόνισε ότι με την χρήση του κοινού νομίσματος δίνεται ένα καθαρό σημάδι για την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην νέα εποχή της Ευρώπης.

Οι χώρες που συμμετέχουν θα έχουν το ευρώ από αύριο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ισπανία.

Οι 12 για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν, έχουν προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης αρκετους μήνες πριν.

Η Βρετανία και το Ευρώ

"Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της". Αυτό ήταν το μήνυμα , αυτές τις μέρες , του προέδρου του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων Ντίγκμπι Τζόουνς πρός την κυβέρνηση του κ. Μπλερ σε ό,τι αφορά τη στερλίνα και το ευρώ.

"Το κλίμα αβεβαιότητας γιά το ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις γιά τις επενδύσεις " , παρατήρησε ο κ. Τζόουνς στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Μπι Μπι Σι .

Ο κ. Τζόουνς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για το ευρώ ώστε "να διευκρινισθεί η θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και ο ρόλος της χώρας στις προσπάθειες για την αναμόρφωση της Κοινότητας".

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων στο μήνυμα του για την Πρωτοχρονιά επεσήμανε την ανάγκη για την εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ που θα διευκόλυναν την ανάκαμψη των οικονομιών πολλών χωρών μελών που αυτή την περίοδο "αντιμετωπίζουν πρόβλημα".

"Η ενιαία αγορά συνεχίζει να είναι σε μεγάλο βαθμό αποδιοργανωμένη" , είπε ο κ. Τζόουνς που σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί "θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ώστε η ευρωπαική οικονομία να γίνει η ισχυρότερη του κόσμου".

Τις δηλώσεις του Ντίγκμπι Τζόουνς έπευσε να υποστηρίξει ο γγ. των Βρετανικών Συν δικάτων Τζον Μονκς .

Συλλήψεις ισλαμιστών στο Πακιστάν
BBC News
Η πολεμική μηχανή και των δύο χωρών ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή

31.12.2001 14:41 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης του Κασμίρ, "Λασκάρ - ι - Τάιμπα", η οποία κατηγορείται από την Ινδία για την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο.

Η ηγεσία της Ινδίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα στάση της πακιστανικής κυβέρνησης απέναντι στις ισλαμικές οργανώσεις.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρόλο που η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα των κρατών της ινδικής χερσονήσου εξακολουθεί να είναι αυξημένη δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδος μια περιφερειακή σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών Ινδίας - Πακιστάν στο Νεπάλ.

Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών, Γιασμάντ Σινχ, χαρακτήρισε τη σύλληψη του παραστρατιωτικού από την κυβέρνηση του Πακιστάν ως ένα πρώτο "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

Το Πακιστάν δέχεται πιέσεις να συλλάβει τους ύποπτους για τις επιθέσεις στην Ινδία και τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 50 μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα απευθύνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Νέο κενό εξουσίας στην Αργεντινή
BBC News
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής ανακοινώνει την παραίτησή του

31.12.2001 14:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής, Αδόλφο Ροδρίγεζ Σάα, υπέβαλε την παραίτησή του επτά μόλις ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Το Κογκρέσο της Αργεντινής θα επιχειρήσει αύριο να επιλέξει το νέο ηγέτη της χώρας, αλλά μέχρι τότε τα προεδρικά καθήκοντα θα εκτελούνται από τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Εδουάρδο Καμάνιο, ο οποίος επίσης ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Περονιστών.

Μία μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, πολλοί επίσης από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μετά τις νέες μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

"Πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα δικά τους συμφέροντα προέχουν του έθνους κι αυτοί που με υποστηρίζουν αποτελούν τη μειοψηφία" τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Ροδρίγεζ Σάα, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματός του, των Περονιστών.

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, που επρόκειτο να διαδεχθεί τον κ. Ροδρίγεζ Σάα.

Νωρίτερα ο κ.Σάα εξάλλου απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, φροντίζοντας για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στους πολίτες.

Πάντως, οι τράπεζες θα καταβάλλουν ποσά που δε θα ξεπερνούν συνολικά τα χίλια δολάρια το μήνα ανά πελάτη, ποσό που έχει θέσει ως όριο ανάληψης η κυβέρνηση.

Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
BBC News
Στόχος της δύναμης η ασφάλεια των Αφγανών

31.12.2001 14:19 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από το ανατολικό Αφγανιστάν αναφέρουν ότι περίπου 100 χωρικοί σκοτώθηκαν αποτέλεσμα των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μεταδίδει ότι οι από αέρος αμερικανικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Β-52 και δύο ελικόπτερα.

Η είδηση έγινε γωνστή σήμερα, όμως το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι έχουν γνώση του επεισοδίου και διευκρίνισε ότι έχουν ήδη δώσει εντολή για τη διεξαγωγή της απαραίτητης έρευνας.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ ομάδας βρετανών αξιωματούχων και μελών της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία όσον αφορά την ανάπτυξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Αρχικώς, εκφράστηκαν αντιρρήσεις από την πλευρά του Αφγανιστάν όσον αφορά το μέγεθος και τα καθηκόντα της ειρηνευτικής δύναμης.

Εκπρόσωπος της βρετανικής στρατιωτικής ηγεσίας εξήγησε ότι η εν λόγω καταρχήν συμφωνία σημαίνει ότι η ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης μπορεί να ξεκινήσει, όμως, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.

Η Βρετανία θα ηγείται της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την ασφάλεια του Αφγανιστάν, η οποία έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, η δύναμη αναμένεται να αποτελείται από περίπου 3.000 στρατιώτες.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσαν το πρώην ισλαμικό κίνημα των Ταλεμπάν στα τεράστια αγάλματα του Βούδα στην πόλη Μπαμιγιάν ανατινάζοντάς τα.

Έκκληση Μουσάραφ για ειρήνη
BBC News
Η πολεμική μηχανή και των δύο χωρών ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή

31.12.2001 12:13 (Ωρα Λονδίνου)
Πρωτιά Ελλάδας για το ευρώ

Η Ελλάδα μαζί με την Φιλανδία θα είναι οι πρώτες χώρες που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ευρώ στις 22.00 ώρα Γκρινουιτς.Κυβερνητικοί παράγοντες και αξιωματούχοι τραπεζών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ελευση του νέου νομίσματος.

Νέο έτος με κακοκαιρία

Το νέο έτος θα κάνει ποδαρικό με κακοκαιρία. Αναμένονται βροχές και πολύ κρύο και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ.

Συγκοινωνιακές αλλαγές στην Αθήνα...λόγω εορτών

Αρκετυές αλλαγές θα υπάρξουν στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα λόγω των εορτασμώρν της Πρωτοχρονίας. Το μετρό θα σταματήσει μια ώρα νωρίτερα ενω τα δρομολόγια των λεωφορεία θα κάνουν αραιότερα το δρομολόγια.

Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
BBC News
Στόχος της δύναμης η ασφάλεια των Αφγανών

31.12.2001 12:15 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες απο το Ανατολικό Αφγανιστάν αναφέρουν ότι περίπου 100 χωρικοί σκοτώθηκαν αποτέλεσμα των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Το πρακτορείο Ροιτερς αναφέρεί ότι το πληγέν χωριό Καλάγι Νιαζί, και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν από αμςρικάνικο βομβαρδιστικό τύπου Β 52 και δύο ελικόπτερα.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Νωρίτερα, την τελευταία στιγμή προέκυψαν προβλήματα στις συνομιλίες για την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που θα απαρτίζεται από περίπου 3000 στρατιώτες.

Εκπρόσωπος ανακοίνωσε στην Καμπούλ ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν και εξιωματούχων της Βρετανίας η οποία θα ηγηθεί της διεθνούς δύναμης.

Νωρίτερα και μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είχε ανακοινώσει ότι επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Στο Λονδίνο, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη μεταφραστεί ένα βασικό έγγραφο της συμφωνίας για τους όρους υπό τους οποίους θα λειτουργεί η ειρηνευτική δύναμη.

Η Βρετανία θα ηγείται της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την ασφάλεια του Αφγανιστάν, η οποία έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, η δύναμη αναμένεται να αποτελείται από περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι Ταλεμπάν στα τεράστια αγάλματα του Βούδα στην πόλη Μπαμιγιάν ανατινάζοντάς τα.

Νέα εποχή για την ευρώπη η έλευση του Ευρώ δηλώνει ο Ντουιζεμπέργκ
BBC News
Το ευρώ αποτελεί ερωτηματικό για την Βρετανία

31.12.2001 12:10 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δώδεκα από τις 15 χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης προχωράνε σε λίγες ώρες, με την αλλαγή του χρόνου στην "νέα εποχή" όπως χαρακτήρισε την εποχή του ευρώ ο διοικητής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Γουιμ Ντουιζενμπέργκ.

Σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη, ο κ.Ντουινζμπέργκ, τόνισε ότι με την χρήση του κοινού νομίσματος δίνεται ένα καθαρό σημάδι για την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην νέα εποχή της Ευρώπης.

Οι χώρες που συμμετέχουν θα έχουν το ευρώ από αύριο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ισπανία.

Οι 12 για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν, έχουν προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης αρκετους μήνες πριν.

Η Βρετανία και το Ευρώ

"Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της". Αυτό ήταν το μήνυμα , αυτές τις μέρες , του προέδρου του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων Ντίγκμπι Τζόουνς πρός την κυβέρνηση του κ. Μπλερ σε ό,τι αφορά τη στερλίνα και το ευρώ.

"Το κλίμα αβεβαιότητας γιά το ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις γιά τις επενδύσεις " , παρατήρησε ο κ. Τζόουνς στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Μπι Μπι Σι .

Ο κ. Τζόουνς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για το ευρώ ώστε "να διευκρινισθεί η θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και ο ρόλος της χώρας στις προσπάθειες για την αναμόρφωση της Κοινότητας".

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων στο μήνυμα του για την Πρωτοχρονιά επεσήμανε την ανάγκη για την εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ που θα διευκόλυναν την ανάκαμψη των οικονομιών πολλών χωρών μελών που αυτή την περίοδο "αντιμετωπίζουν πρόβλημα".

"Η ενιαία αγορά συνεχίζει να είναι σε μεγάλο βαθμό αποδιοργανωμένη" , είπε ο κ. Τζόουνς που σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί "θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ώστε η ευρωπαική οικονομία να γίνει η ισχυρότερη του κόσμου".

Τις δηλώσεις του Ντίγκμπι Τζόουνς έπευσε να υποστηρίξει ο γγ. των Βρετανικών Συ νδικάτων Τζον Μονκς .

Εκρηξη σε ανθρακορυχείο της Κίνας

31.12.2001 10:53 (Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη σε ανθρακορυχείο της Κίνας, σκότωσε περίπου 20 εργάτες και τραυμάτισε περισσότερους από είκοσι.

Αξιωματούχος του ανθρακορυχείου, στην επαρχία Ξιανξι, δήλωσε ότι έκρηξη προκλήθηκε από συσσώρευση αερίου.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα κινέζικά ανθρακόρυχεία είναι τα πιό επικίνδυνα στον κόσμο.

Αναφορές για θάνατο 100 χωρικών από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
BBC News
Στόχος της δύναμης η ασφάλεια των Αφγανών

31.12.2001 10:41 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες απο το Ανατολικό Αφγανιστάν αναφέρουν ότι περίπου 100 χωρικοί σκοτώθηκαν αποτέλεσμα των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Το πρακτορείο Ροιτερς αναφέρεί ότι το πληγέν χωριό Καλάγι Νιαζί, και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν από αμςρικάνικο βομβαρδιστικό τύπου Β 52 και δύο ελικόπτερα.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Νωρίτερα, την τελευταία στιγμή προέκυψαν προβλήματα στις συνομιλίες για την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που θα απαρτίζεται από περίπου 3000 στρατιώτες.

Εκπρόσωπος ανακοίνωσε στην Καμπούλ ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν και εξιωματούχων της Βρετανίας η οποία θα ηγηθεί της διεθνούς δύναμης.

Νωρίτερα και μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είχε ανακοινώσει ότι επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Στο Λονδίνο, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη μεταφραστεί ένα βασικό έγγραφο της συμφωνίας για τους όρους υπό τους οποίους θα λειτουργεί η ειρηνευτική δύναμη.

Η Βρετανία θα ηγείται της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την ασφάλεια του Αφγανιστάν, η οποία έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, η δύναμη αναμένεται να αποτελείται από περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι Ταλεμπάν στα τεράστια αγάλματα του Βούδα στην πόλη Μπαμιγιάν ανατινάζοντάς τα.

Έκκληση Μουσάραφ για ειρήνη
BBC News
Η πολεμική μηχανή και των δύο χωρών ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή

31.12.2001 9:16 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνελλήφθη ο ηγέτης της ανταρτικής οργάνωσης του Κασμίρ, Λασκάρ - ι - Ταίμπα, την οποία η Ινδία θεωρεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Γιασμάντ Σινχ, έκανε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία την σύλληψη του παραστρατιωτικού από την κυβέρνηση του Πακιστάν και τόνισε ότι είναι "βήμα προς την θετική κατεύθυνση"

Το Πακιστάν δέχεται πιέσεις να συλλάβει τους ύποπτους για τις επιθέσεις στην Ινδία και τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 50 μέλη μαχητικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα κάνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Αξιωματούχοι στο Πακιστάν δήλωσαν ότι συνελήφθη ο ηγέτης μιας μαχητικής οργάνωσης του Κασμίρ, της Λασκάρ-ε-Ταϊμπα, στην οποία έχουν επιρριφθεί οι ευθύνες για την επίθεση που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου κατά του ινδικού κοινοβουλίου στο Δελχί.

Έχουν ήδη συλληφθεί στο Πακιστάν ο αρχηγός μιας άλλης εξτρεμιστικής οργάνωσης, της Τζαϊς-ε-Μοχάμαντ, και τουλάχιστον 50 άλλα άτομα, ενώ η Ινδία εξακολουθεί να συγκεντρώνει τεράστια στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με το Πακιστάν.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, απηύθυνε, εν τω μεταξύ, έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε τις δύο χώρες σε πόλεμο:

"To Πακιστάν", είπε ο στρατηγός Μουσαράφ, "υποστηρίζει και θέλει την ειρήνη. Θέλει να μειώσει την ένταση, για να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην ειρήνη και την αρμονία.

"Αλλά το Πακιστάν έχει λάβει επίσης μέτρα κι αν κηρυχθεί πόλεμος εναντίον του, οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις και τα 140 εκατομμύρια του πακιστανικού λαού είναι πανέτοιμα να απαντήσουν με όλη τους την ισχύ."

Εν τω μεταξύ, οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο Ινδοί στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αυτόματα όπλα και όλμους με Πακισ τανούς στρατιώτες στο Κασμίρ.

Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είχε συνάντηση με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να συζητήσουν την κρίση στις σχέσεις με το Πακιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλα τα κόμματα δήλωσαν πρόθυμα να υποστηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση πολέμου.

Οι κάτοικοι του νοτίου τμήματος του Κασμίρ που είναι υπό πακιστανική διοίκηση, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους διότι φοβούνται ινδική επίθεση.

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ δήλωσε ότι τουλάχιστον 60 χιλιάδες Ινδοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους κοντά στα σύνορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν, σε μιά προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

Ο κ.Μπους ζήτησε από τον Πακιστανό ηγέτη, στρατηγό Μουσαράφ, να λάβει σκληρά και αποφασιστικά μέτρα για την εξόντωση των εξτρεμιστών, που με τη δράση τους - όπως είπε - βλάπτουν την Ινδία και υπονομεύουν το Πακιστάν.

Συζητήθηκε το θέμα των αγνοουμένων στη συνάντηση Κληρίδη και Ντεκτάς

31.12.2001 8:39 (Ωρα Λονδίνου)
O Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε Κυριακή στην τουρκική τηλεόραση ότι στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην οικία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, συζήτησαν και το θέμα των αγνοουμένων:

"Yπάρχει επιτροπή για τους αγνοούμενους", είπε ο κ. Ντενκτάς.

"Ανταλλάξαμε απόψεις για το έργο της επιτροπής αυτής η οποία θα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, γιατί είναι απαράδεκτο ότι δεν έχει φέρει εις πέρας ούτε μία υπόθεση τα τελευταία 13 με 14 χρόνια".

Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα των αγνοουμένων με μεγάλη ειλικρίνεια και ανθρωπισμό και πρέπει να το λύσουμε", κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μαίνονται οι φωτιές στην Αυστραλία
BBC News
15 χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

31.12.2001 8:55 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότεροι κάτοικοι του Σίδνει αναγκάστηκαν να εγκαταλέιψουν τις εστίες τους καθώς αναζωπυρώνονται τα μέτωπα της φωτιάς που σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή προκλήθηκαν από το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Την ίδια στιγμή καπνός έχει καλύψει τον ουρανό του Σίδνεϋ, ενώ 15 χιλιάδες πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις περισσότερες από εκατό πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από την πόλη.

Η περιορισμένη ορατότητα έχει δημιουργήσει προβλήματα στις πτήσεις ενώ έχει συστηθεί στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι αρχές έχουν συλλάβει οχτώ άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό.

Οι φλόγες έχουν απανθρακώσει εθνικά πάρκα έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων, ενώ χιλιάδες άγρια ζώα έχουν καεί. Περίπου το 80% του Βασιλικού Εθνικού Πάρκου στη Νέα Νότια Ουαλία, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στον κόσμο μετά το Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καεί.

Οι αρχές στο Σίδνεϋ ζήτησαν από τους κατοίκους να μην καταναλώνουν πολύ νερό προκειμένου να υπάρχει αρκετή πίεση για να χρησιμοποιηθεί από τους πυροσβέστες στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι ξακουστές παραλίες της πόλης έχουν καλυφθεί από στάχτη και καμένα φύλλα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα από τις πυρκαγιές αλλά περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Σύμφωνα με τις αρχές οι μέχρι σήμερα ζημιές από τις πυρκαγιές υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ατύχημα με 47 νεκρούς και πενήντα τραυματίες στην Νότια Αφρική

31.12.2001 8:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στην Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην βορειοανατολική επαρχία της Μπουμαλανγκα, όταν φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε.

Στο φορτηγό επέβαιναν πέριπου 120 μέλη μιας οικογένειας που πήγαιναν να επισκεφτούν τους τάφους των προγόνων τους.

Εκτός από τους νεκρούς , περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του δυστηχήματος και λένε ότι ο οδηγός θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Έκκληση Μουσάραφ για ειρήνη
BBC News
Η πολεμική μηχανή και των δύο χωρών ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή

31.12.2001 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνελλήφθη ο ηγέτης της ανταρτικής οργάνωσης του Κασμίρ, Λασκάρ - ι - Ταίμπα, την οποία η Ινδία θεωρεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Το Πακιστάν δέχεται πιέσεις να συλλάβει τους ύποπτους για τις επιθέσεις στην Ινδία και τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 50 μέλη μαχητικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα κάνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Αξιωματούχοι στο Πακιστάν δήλωσαν ότι συνελήφθη ο ηγέτης μιας μαχητικής οργάνωσης του Κασμίρ, της Λασκάρ-ε-Ταϊμπα, στην οποία έχουν επιρριφθεί οι ευθύνες για την επίθεση που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου κατά του ινδικού κοινοβουλίου στο Δελχί.

Έχουν ήδη συλληφθεί στο Πακιστάν ο αρχηγός μιας άλλης εξτρεμιστικής οργάνωσης, της Τζαϊς-ε-Μοχάμαντ, και τουλάχιστον 50 άλλα άτομα, ενώ η Ινδία εξακολουθεί να συγκεντρώνει τεράστια στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με το Πακιστάν.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, απηύθυνε, εν τω μεταξύ, έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε τις δύο χώρες σε πόλεμο:

"To Πακιστάν", είπε ο στρατηγός Μουσαράφ, "υποστηρίζει και θέλει την ειρήνη. Θέλει να μειώσει την ένταση, για να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην ειρήνη και την αρμονία.

"Αλλά το Πακιστάν έχει λάβει επίσης μέτρα κι αν κηρυχθεί πόλεμος εναντίον του, οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις και τα 140 εκατομμύρια του πακιστανικού λαού είναι πανέτοιμα να απαντήσουν με όλη τους την ισχύ."

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αυτόματα όπλα και όλμους με Πακιστανούς στρατιώτες στο Κασμίρ.

Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είχε συνάντηση με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να συζητήσουν την κρίση στις σχέσεις με το Πακιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλα τα κόμματα δήλωσαν πρόθυμα να υποστηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση πολέμου.

Οι κάτοικοι του νοτίου τμήματος του Κασμίρ που είναι υπό πακιστανική διοίκηση, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους διότι φοβούνται ινδική επίθεση.

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ δήλωσε ότι τουλάχιστον 60 χιλιάδες Ινδοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους κοντά στα σύνορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν, σε μιά προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

Ο κ.Μπους ζήτησε από τον Πακιστανό ηγέτη, στρατηγό Μουσαράφ, να λάβει σκληρά και αποφασιστικά μέτρα για την εξόντωση των εξτρεμιστών, που με τη δράση τους - όπως είπε - βλάπτουν την Ινδία και υπονομεύουν το Πακιστάν.

Παραιτήθηκε ο Αδόλφο Ροντριγκεζ Σαά
BBC News
Σε άσχημη κατάσταση άφησαν το Κοινοβούλιο της Αργεντινής οι διαδηλωτές.

31.12.2001 7:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής, Αδόλφο Ροδρίγεζ Σάα, υπέβαλε την παραίτησή του επτά μόλις ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Στην Αργεντινή, μία μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, πολλοί από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μετά τις νέες μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

"Πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα δικά τους συμφέροντα προέχουν του έθνους κι αυτοί που με υποστηρίζουν αποτελούν τη μειοψηφία" τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Ροδρίγεζ Σάα, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματός του, των Περονιστών.

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, που επρόκειτο να διαδεχθεί τον κ. Ροδρίγεζ Σάα.

Νωρίτερα ο κ.Σάα εξάλλου απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, φροντίζοντας για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στους πολίτες.

Πάντως, οι τράπεζες θα καταβάλλουν ποσά που δε θα ξεπερνούν συνολικά τα χίλια δολάρια το μήνα ανά πελάτη, ποσό που έχει θέσει ως όριο ανάληψης η κυβέρνηση.

Πολύνεκρη πυρκαγιά στο Περού
BBC News
Περισσότερα από 270 έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά

31.12.2001 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κατάστημα πυροτεχνημάτων σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο καταστηματάρχης άναψε ένα πυροτέχνημα για να το δείξει σε πελάτη.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο το εμπορικό κέντρο, που ήταν γεμάτο κόσμο, και κατέστρεψε ένα τμήμα της παληάς πόλης.

Το Ισραήλ στέλνει γιατρούς ειδικούς στα εγκαύματα για να βοηθήσουν στην περίθαλψη των τραυματιών.

Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, επέστρεψε εσπευσμένα στη Λίμα και κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος.

Συζητήθηκε το θέμα των αγνοουμένων Κληρίδης και Ντεκτάς

31.12.2001 7:52 (Ωρα Λονδίνου)
O Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε Κυριακή στην τουρκική τηλεόραση ότι στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην οικία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, συζήτησαν και το θέμα των αγνοουμένων:

"Yπάρχει επιτροπή για τους αγνοούμενους", είπε ο κ. Ντενκτάς.

"Ανταλλάξαμε απόψεις για το έργο της επιτροπής αυτής η οποία θα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, γιατί είναι απαράδεκτο ότι δεν έχει φέρει εις πέρας ούτε μία υπόθεση τα τελευταία 13 με 14 χρόνια".

Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα των αγνοουμένων με μεγάλη ειλικρίνεια και ανθρωπισμό και πρέπει να το λύσουμε", κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ξεκάθαρη θέση για το ευρώ ζητούν από τον Τόνι Μπλερ βιομήχανοι και συνδικάτα
BBC News
Το ευρώ αποτελεί ερωτηματικό για την Βρετανία

31.12.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου)
"Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της". Αυτό ήταν το μήνυμα , αυτές τις μέρες , του προέδρου του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων Ντίγκμπι Τζόουνς πρός την κυβέρνηση του κ. Μπλερ σε ό,τι αφορά τη στερλίνα και το ευρώ.

"Το κλίμα αβεβαιότητας γιά το ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις γιά τις επενδύσεις " , παρατήρησε ο κ. Τζόουνς στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Μπι Μπι Σι .

Ο κ. Τζόουνς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για το ευρώ ώστε "να διευκρινισθεί η θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και ο ρόλος της χώρας στις προσπάθειες για την αναμόρφωση της Κοινότητας".

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων στο μήνυμα του για την Πρωτοχρονιά επεσήμανε την ανάγκη για την εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ που θα διευκόλυναν την ανάκαμψη των οικονομιών πολλών χωρών μελών που αυτή την περίοδο "αντιμετωπίζουν πρόβλημα".

"Η ενιαία αγορά συνεχίζει να είναι σεψ μεγάλο βαθμό αποδιοργανωμένη" , είπε ο κ. Τζόουνς που σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί "θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ώστε η ευρωπαική οικονομία να γίνει η ισχυρότερη του κόσμου".

Τις δηλώσεις του Ντίγκμπι Τζόουνς έπευσε να υποστηρίξει ο γγ. των Βρετανικών Συνδικάτων Τζον Μονκς .

Ο κ. Μονκς ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι αποφασιστική και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος. "Η μη συμμετοχή της Βρετανίας στην ευρωζώνη έχει ήδη κοστίσει στη χώρα 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία" , υπογράμμισε ο κ. Μονκς .

Φορητή συσκευή για το ροχαλητό

31.12.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου)
Πρόκειται για μία νέα φορητή συσκευή που καταγράφει την ένταση του ροχαλητού με αποτέλεσμα οι ειδικοί να είναι σε θέση να προδιορίσουν αν το ροχαλητό σας είναι φυσιολογικό ή αν πάσχετε από άπνοια ύπνου.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακουμπήσετε την πρωτοποριακή συσκευή στο κομοδίνο σας και να περάσετε στο δάκτυλο σας μια άλλη μικροσκοπική συσκευή σε μέγεθος δακτυλήθρας.

Στη συνέχεια μπορείτε να κοιμηθείτε ενώ οι δύο συσκευές θα καταγράφουν η μέν πρώτη την ένταση του ροχαλητού και η δεύτερη τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σας.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άπνοια ύπνου υποφέρουν συχνά , λόγω της κακής ποιότητας του ύπνου , από υπερβολική κόπωση γεγονός που τους θέτει σε κίνδυνο την ώρα που οδηγούν η στη διάρκεια της πρωινής τους εργασίας.

Οπως ανέφερε στο Μπι Μπι Σι ο χειρούργος Τζον Οσμπορν , αυτός δηλ. που επενόησε το μηχάνημα για τη μέτρηση του ροχαλητού , ο όδιος εφαρμόζει τώρα στους ασθενείς του τη νέα διαγνωστική μέθοδο και όπως δηλώνει το νέο μηχάνημα σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ο βρετανικός τύπος την Δευτέρα

31.12.2001 7:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν,η σχέση της Βρετάνιας με το Ευρώ αλλά και η κατάσταση στο εθνικο σύστημα σιδηροδρόμων είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σύνολο του βρετανικού τύπου.

Ο Ιντεπεντεντ γράφει ότι¨" το Πακιστάν και η Ινδία βρίσκονται πολύ κοντά στο χείλος ενός ευρύτερου πολέμου. Ακόμα αναφέρεται στις τιμές για αστέρες και προσωπικότητες της Νέας Υορκης που θα κάνει η βασίλισσα της Αγγλίας όπως προκύπτει από την λίστα που δημοσιευτηκε και τέλος "ο Πρόντι δήλωνει ότι η εκκίνηση της κυκλοφορίας του Ευρώ θα πείσει την Βρετανία(ώστε να συμμετέχει)".

Οι Ταιμς έχουν κεντρικό θέμα την πίστη της Ινδιας οτι " θα επιβιώσει πυρηνικού πολέμου , ενώ ακόμα αναφέρει σε εκτενές άρθρο της " για τα πλούτη αυτών που έχουν club από την πώληση ναρκωτικών ουσιών". Τέλος, υπάρχει ειδικό άρθρο που αναφέρει ότι " το αρχαιότερο νόμισμα της Ευρώπης, η δραχμή θα περάσει στην ιστορία μετά από κοντά 26 αιώνες ζωής.

Η Ντειλι Τελεγκραφ γράφει "οι Αφγανοί παγώνουν τις συζητήσεις ενω η διεθνής δύναμη καταφθάνει στην χώρα" ενω και εδώ βρίσκουμαι θέμα για την λίστα αυτών που θα τιμήσει η βασίλισσα την Πρωτοχρονιά.

Ο Γκαρντιαν μας ενημερώνει ότι οι εργατικοί φοβούνται μεγάλη αναστάτωση λόγω των σιδηροδρόμων, ενω ακόμα υπάρχει είδηση στην πρώτη σελίδα για τις πιέσεις που δέχεται ο Τόνι Μπλέρ για την ένταξη της Βρετανίας στο ευρω.

Η Μιρορ,τέλος, αναφέρει ότι ο επιδοξος βομβιστής της Αμέρικαν Ερλινες αποκυρήσσεται από την οικογένεια του και "το μωρό της οικογένειας Μπράουν γενήθηκε πρόωρο αλλά υγιές".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.