Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-01

  1. Στην εποχή του ευρώ
  2. Διαψεύδεται η επιχείρηση σύλληψης του Ομάρ
  3. Μειώνεται η ένταση
  4. Οι φάκελοι του Foreign Office το 1971
  5. Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή
  6. Χάος στη Ζάμπια μετά τις εκλογές
  7. Νέα αναζωπύρωση στην Αυσταλία
  8. Νέο κενό εξουσίας στην Αργεντινή
  9. Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
  10. Στην εποχή του ευρώ
  11. Επιχείρηση σύλληψης του μουλά Ομαρ
  12. Στην εποχή του ευρώ
  13. Μειώνεται η ένταση
  14. Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στην περιοχή
  15. Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
Στην εποχή του ευρώ
BBC News
Νέα εποχή ξημερώνει για την Ευρώπη

1.1.2002 20:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον ενιαίο νόμισμα για όλες τις χώρες μέλη της και σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες γιόρτασαν τη νέα εποχή.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο νέος χρόνος έφερε την Ευρώπη σε μια νέα εποχή, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος εξέφρασε την ελπίδα η άφιξη του νέου νομίσματος να προωθήσει την ειρήνη και την ενότητα σε όλη την Ευρώπη.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής η μετάβαση στο ευρώ δείχνει να μην παρουσιάζει προβλήματα.

Τριακόσια εκατομμύρια πολίτες των χωρών της Ευρώπης θα αποκτήσουν το ενιαίο νόμισμα.

Το ευρώ είναι το νόμισμα που καλύπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση μετά από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή ένοπλη προστασία σε τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις 12 χώρες της ευρωζώνης, που απλώνεται από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα.

Εκτός από τα 12 κράτη της ευρωζώνης, το νέο νόμισμα υιοθέτησαν και η επαρχία του Κοσόβου και η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου.

Τα παλιά εθνικά νομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο στις περισσότερες χώρες.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, που συμπληρώνουν τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εντάσσονται για την ώρα στη ζώνη του ευρώ.

Διαψεύδεται η επιχείρηση σύλληψης του Ομάρ
BBC News
Οι αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν

1.1.2002 20:45 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τη σύλληψη του ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, φέρεται να είχε δηλώσει ότι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετέχουν σε επιχείρηση για το σκοπό αυτό και δήλωνε αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη σύλληψη του μουλά Ομάρ.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν κρύβεται κοντά στο Μπαγκράν, στην επαρχία Χελμάντ. Πάντως εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι δεν υπάρχει ειδικά σχεδιασμένη αποστολή και ότι οι κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων εντάσσονται στην επιχείρηση συλλογής πληροφοριών στο έδαφος του Αφγανιστάν.

Μειώνεται η ένταση
BBC News
Παρουσιάζεται συγκέντρωση εξελιγμένων οπλικών συσημάτων

1.1.2002 20:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ενισχύονται οι ελπίδες για εκτόνωση του πολεμικού πυρετού ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και την επιστροφή στη διπλωματική οδό.

Ο γ.γ γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, συνεχάρη την πακιστανική κυβέρνηση για την σύλληψη των παραστρατιωτικών ισλαμιστών.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες για να λυθούν όλα τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο.

Στην περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Η ηγεσία της Ινδίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενέργεια της πακιστανικής κυβέρνησης να συλλάβει ηγετικά στελέχη των ισλαμικών οργανώσεων Λασκάρ-ι-Τάιμπα και Τζάις-ε-Μοχάμεντ, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Οι συλλήψεις χαρακτηρίστηκαν "βήμα προς τη θετική κατεύθυνση", από τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινγχ.

Επίσης, παραδόθηκε στο Πακσιτάν ένας κατάλογος 20 ατόμων τους οποίους καταζητεί η Ινδία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είπε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών με το Πακιστάν εάν ικανοποιηθούν τα ινδικά αιτήματα.

Πάντως προειδοποίησε το λαό του να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα απευθύνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Οι φάκελοι του Foreign Office το 1971
BBC News
Εμπιστευτικά έγγραφα αποδεσμεύτηκαν μετά 30 χρόνια

1.1.2002 20:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι φάκελοι που αποδέσμευσε το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών και που αφορούν τις εξελίξεις στη χώρα μας πριν από τριάντα χρόνια είναι περίπου 35.

Εντάσσονται κυρίως στην αρχειακή σειρά FCO 9 και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γεγονότων που σημάδευσαν το έτος 1971.

Η σύλληψη και η απέλαση της Αμαλίας Φλέμινγκ , η επίσκεψη Άγκνιου στην Ελλάδα και η κατάρρευση των συμφωνιών που είχε κάνει ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη χούντα των συνταγματαρχών είναι ορισμένα από τα σημαντικά θέματα που τη χρονιά εκείνη απασχόλησαν τους Βρετανούς διπλωμάτες.

Άλλα ζητήματα που προβλημάτισαν τη βρετανική διπλωματία ήταν η κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων, η δράση των ελλήνων κομμουνιστών, οι σχέσεις του καθεστώτος της 21ης Απριλίου με τις Βαλκανικές χώρες, ο ρόλος των Αμερικανών και οι πιθανότητες που είχε ο Κωνσταντίνος να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι οι δύο φάκελοι (FC0 9/ 1383 , 1384) για τον πρώην βασιλιά παραμένουν κλειστοί.

Οι σχέσεις της χούντας με το Μακάριο και η μυστική επάνοδος του Γρίβα στην Κύπρο προβλημάτισαν επίσης τους "μανδαρίνους" του Φόρειν Οφις.

Γι’ αυτά τα δύο όμως σημαντικά θέματα οι πληροφορίες είναι πολύ περισσότερες στην αρχειακή σειρά που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία .

Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η άρση ή χαλάρωση των αποκλεισμών βρίσκεται στην ατζέντα του κ. Ζίνι

1.1.2002 20:53 (Ωρα Λονδίνου)
Αναφορές από τη Μέση Ανατολή λένε ότι ο αμερικανός μεσολαβητής, Άντονι Ζίνι, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις.

Πηγές προσκείμενες στην Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρουν ότι ο κ. Ζίνι αναμένεται στην περιοχή την Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ζίνι θα είναι αρχικά στην περιοχή για μία πενθήμερη περιοδεία προσπαθώντας να έχει επαφές με τις δύο πλευρές.

Στην ατζέντα του κ. Ζίνι είναι να πείσει τους Παλαιστινίους να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών, ενώ το Ισραήλ να χαλαρώσει τα μέτρα περιστολής των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει στους Παλαιστινίους.

Την επιστοφή του κ.Ζίνι χαιρέτισαν Παλαιστινιακή Αρχή και Ισραήλ.

Η προηγούμενη αποστολή του κ.Ζίνι είχε τερματιστεί στα μέσα του Δεκέμβρη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

Χάος στη Ζάμπια μετά τις εκλογές
BBC News
Άγριες συμπλοκές έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Ζάμπια

1.1.2002 21:06 (Ωρα Λονδίνου)
Τα επεισόδια που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στη Ζάμπια, υποχρέωσαν το δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να καθυστερήσει την απόφαση σχετικά με το δικαίωμα της κυβένρησης να ανακηρύξει το νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Ο δικαστής επρόκειτο να ανακοινώσει την ετυμηγορία του σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες, όταν δακρυγόνα αέρια κατέστησαν αναγκαία τη διακοπή της συνεδρίασης.

Έξω από την αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Τρία άτομα τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές απαιτούν νέες εκλογές ισχυριζόμενοι ότι όντως υπήρξε νοθεία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τα αποτελέσματα που φέρουν τον νυν πρόεδρο, Λέβυ Μουαναουάσα, να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Άντερσον Μαζόκα, και να διατάξει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Νέα αναζωπύρωση στην Αυσταλία
BBC News
Οι φωτιές απειλούν κατοικημένες περιοχές

1.1.2002 21:08 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς χιλιάδες Αυστραλοί πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που κατεστρεψαν τεράστιες εκτάσεις στην πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ένα νέο μέτωπο φωτιάς κατακαίει κατοικημένες περιοχές στα βορειοδυτικά προάστια του Σίδνεϊ.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρησιμοποιούν μέχρι και νερό από πισίνες.

Ελικόπτερο συντονίζει τις επιχειρήσεις από αέρα.

Η αλλαγή της διευθυνσης των ανέμων απέτρεψε να απειληθεί και ένα ακόμα προάστειο του Σίδνει, το Επινγκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές είναι η πρώτη φορά που οι δασικές πυρκαγιές απειλούν άμεσα την προάστια της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας.

Νέο κενό εξουσίας στην Αργεντινή
BBC News
O παραιτηθείς Πρόεδρος της Αργεντίνας Σαά

1.1.2002 21:13 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κογκρέσο στην Αργεντινή συνεδριάζει για να ορίσει νέο προσωρινό πρόεδρο μετά από την παραίτηση και του Αδόλφο Ροδρίγεζ Σάα από το ανώτατο αξίωμα. Επικρατέστερος να τον αντικαταστήσει είναι ο Εδουάρδο Δουάλδε, του κόμματος των Περονιστών.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής υπέβαλε την παραίτησή του επτά μόλις ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Το Κογκρέσο της Αργεντινής θα επιχειρήσει αύριο να επιλέξει το νέο προσωρινό ηγέτη της χώρας, αλλά μέχρι τότε τα προεδρικά καθήκοντα θα εκτελούνται από τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Εδουάρδο Καμάνιο, ο οποίος επίσης ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Περονιστών.

Μία μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, πολλοί επίσης από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μετά τις νέες μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

"Πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα δικά τους συμφέροντα προέχουν του έθνους κι αυτοί που με υποστηρίζουν αποτελούν τη μειοψηφία" τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Ροδρίγες Σάα, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματός του, των Περονιστών.

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, που επρόκειτο να διαδεχθεί τον κ. Ροδρίγες Σάα.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας φαίνεται να συμφωνούν με την πρόταση ο νέος πρόεδρος της χώρας να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2003, κάτι που αποκλείει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για το Μάρτιο εκλογών.

Νωρίτερα ο κ.Σάα εξάλλου απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, φροντίζοντας για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στους πολίτες.

Πάντως, οι τράπεζες θα καταβάλλουν ποσά που δε θα ξεπερνούν συνολικά τα χίλια δολάρια το μήνα ανά πελάτη, ποσό που έχει θέσει ως όριο ανάληψης η κυβέρνηση.

Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
BBC News
Πανυρισμοί και σκεπτικισμός στους βρετανούς

1.1.2002 21:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ποικίλες είναι και οι απόψεις των Βρετανών πολιτών σχετικά με το ευρώ.

Από την πλευρά των υποστηρικτών της υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Άλαν από την Ουαλία δηλώνει ότι δε βλέπει την ώρα να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του σε ευρώ, καθώς όπως λέει έχει κουραστεί από τον αλαζονκό τρόπο με τον οποίο η χώρα του αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Επίσης, ο Γκρέγκορι από το Μπέρμπιγχαμ υποστηρίζει ότι και η Βρετανία θα επηρεαστεί από το ευρώ. Μάλιστα εκφράζει την απογοήτευσή του γι ατο γεγονός ότι μικρές χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν έδρα στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα του απέχει.

Εκφράζει επιπλέον και την ανησυχία ότι η Βρετανία θα μείνει πίσω στις εξελίξεις, εάν για παράδειγμα δημιουργηθεί μια ομάδα G3 κατά την G8, η οποία δε θα περιλαμβάνει τις πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες αλλά τις χώρες που έχουν τα ισχυρά νομίσματα του ευρώ, του δολαρίου και του γιεν.

Στην άλλη πλευρά, ο Στούαρτ τονίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής του ευρώ, απρόσωποι πολιτικοί από άλλες χώρες θα αποφασίζουν για τους Βρετανούς, χωρίς η Γηραιά Αλβιώνα να αποτελεί προτεραιότητά τους. Ο Ρόμπιν από το Λονδίνο εξάλλου, σημειώνει ότι εάν ένα έθνος εγκαταλείψει την ελευθερία του για οικονομικά κέρδη, θα χάσει και τα δύο. Πιο ουδέετερος εμφανίζεται ο Κρις, ο οποίος γράφει.

"Χαλαρώστε, ας δούμε τί θα πάθουν οι άλλοι και τότε αποφασίζουμε".

Στην ιστοσελίδα υπάρχει και η άποψη του Δημήτρη από την Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία της Ευρώπης αποτελούν στέρεη βάση για το ευρώ καταλήγει λέγοντας ότι η υιοθέτηση κοινού νομίσματος από τους 12 δε σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί ο εθνικός χαρακτήρας των χωρών αυτών.

Στην εποχή του ευρώ
BBC News
Νέα εποχή ξημερώνει για την Ευρώπη

01.1.2002 17:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαική Ένωση έχει το κοινό της νόμισμα και σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες γιόρτασαν την νέα εποχή.

Σε όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες, ο νέος χρόνος έφερε την Ευρώπη σε μια νέα εποχη, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινής ευρωπαικής πορείας.

Ο Πάπας Ιώαννης Παύλος εξέφρασε την ελπίδα η άφιξη του νέου νομίσματος να προωθήσει την ειρήνη και την ενότητα σε όλη την Ευρώπη.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής η μετάβαση στο Ευρώ δείχνει να μη παρουσιάζει προβλήματα.

Τριακόσια εκατομμύρια πολίτες των χωρών της Ευρώπης θα αποκτήσουν το ενιαίο νόμισμα.

Το ευρώ είναι το νόμισμα που καλύπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση μετά από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή ένοπλη προστασία σε τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις 12 χώρες της ευρωζώνης, που απλώνεται από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα.

Εκτός από τα 12 κράτη της ευρωζώνης, το νέο νόμισμα υιοθέτησαν και η επαρχία του Κοσόβου και η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου.

Τα παλια εθνικά νομίσματα θα μπορουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το ευρω μέχρι τον Φεβρουάριο στις περισσότερες χώρες.

Σε πολλές χώρες διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του νομίσματος.

Στις χώρες αυτές δε συμπεριλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, που συμπληρώνουν τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, τόνισε ότι με την χρήση του κοινού νομίσματος δίνεται ένα καθαρό σημάδι για την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην νέα εποχή της Ευρώπης.

Οι χώρες που συμμετέχουν θα έχουν το ευρώ από αύριο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ισπανία.

Οι 12 για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν, έχουν προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης αρκετους μήνες πριν.

Επιχείρηση σύλληψης του μουλά Ομαρ
BBC News
Οι αμερικανοί πεζοναυτες αναζητούν του μούλα Ομάρ

01.1.2002 16:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την σύλληψη του ηγέτη των Taleban μουλά Mohammad Omar.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η επιχείρηση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ελάχιστοι αναγνωρίζουν το πρόσωπο του μουλά Omar δεδομένου ότι ποτέ δεν έχει επιτρέψει να τον φωτογραφήσουν.

Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάϊ, φέρεται να δηλώνει ότι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετέχουν σε επιχείρηση για το σκοπό αυτό και να δηλώνει αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη σύλληψη του μουλά Ομάρ.

Στο μεταξύ ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου λέει ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο ηγέτης των Ταλεμπάν κρύβεται κοντά στο Μπαγκράν, στην επαρχία Χελμάντ.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι κάθε περαιτέρω σχόλιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής.

Στην εποχή του ευρώ
BBC News
Νέα εποχή ξημερώνει για την Ευρώπη

01.1.2002 14:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαική Ένωση έχει το κοινό της νόμισμα και σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες γιόρτασαν την νέα εποχή.

Σε όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες, ο νέος χρόνος έφερε την Ευρώπη σε μια νέα εποχη, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινής ευρωπαικής πορείας.

Ο Πάπας Ιώαννης Παύλος εξέφρασε την ελπίδα η άφιξη του νέου νομίσματος να προωθήσει την ειρήνη και την ενότητα σε όλη την Ευρώπη.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής η μετάβαση στο Ευρώ δείχνει να μη παρουσιάζει προβλήματα.

Τριακόσια εκατομμύρια πολίτες των χωρών της Ευρώπης θα αποκτήσουν το ενιαίο νόμισμα.

Το ευρώ είναι το νόμισμα που καλύπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση μετά από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή ένοπλη προστασία σε τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις 12 χώρες της ευρωζώνης, που απλώνεται από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα.

Σε πολλές χώρες διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του νομίσματος.

Στις χώρες αυτές δε συμπεριλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, που συμπληρώνουν τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, τόνισε ότι με την χρήση του κοινού νομίσματος δίνεται ένα καθαρό σημάδι για την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην νέα εποχή της Ευρώπης.

Οι χώρες που συμμετέχουν θα έχουν το ευρώ από αύριο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ισπανία.

Οι 12 για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν, έχουν προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης αρκετους μήνες πριν.

Μειώνεται η ένταση
BBC News
Παρουσιάζεται συγκέντρωση εξελιγμένων οπλικών συσημάτων

01.1.2002 12:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ενισχύονται οι ελπίδες για εκτόνωση του πολεμικού πυρετού ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και την επιστροφή στην διπλωματική οδό.

Ο γ.γ γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, συνεχάρη την πακιστανική κυβέρνηση για την σύλληψη των παραστρατιωτικών ισλαμιστών.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες για να λυθούν όλα τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο.

Στην περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ.

Η ηγεσία της Ινδίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενέργεια της πακιστανικής κυβέρνησης να συλλάβει ηγετικά στελέχη των ισλαμικών οργανώσεων Λασκάρ-ι-Τάιμπα και Τζάις-ε-Μοχάμεντ, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Οι συλλήψεις χαρακτηρίστηκαν "βήμα προς τη θετική κατεύθυνση", από τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινγχ.

Επίσης, παραδόθηκε στο Πακσιτάν ένας κατάλογος 20 ατόμων τους οποίους καταζητεί η Ινδία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είπε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών με το Πακιστάν εάν ικανοποιηθούν τα ινδικά αιτήματα.

Πάντως προειδοποίησε το λαό του να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα απευθύνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στην περιοχή
BBC News
Η άρση ή χαλάρωση των αποκλεισμών βρίσκεται στην ατζέντα του κ. Ζίνι

01.1.2002 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Αναφορές από την Μέση Ανατολή λένε ότι ο αμερικανός μεσολαβητής, Αντονι Ζίνι, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Παλαιστηνίους και Ισραήλ και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις.

Πηγές προσκείμενες στην Παλαιστηνιακή Αρχή αναφέρουν ότι ο κ. Ζίνι αναμένεται στην περιοχή την Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ζίνι θα είναι αρχικλά στην περιοχή για μία πενθήμερη περιοδεία προσπαθώντας να έχει τις επαφές του με τις δύο πλευρές.

Στην ατζέντα του κ. Ζίνι είναι να πείσει τους Παλαιστινίους να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις συλλήψεις ακραίων ισλαμιστων, ενώ το Ισραήλ να χαλαρώσει τα μέτρα περιστολής των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει στους Παλαιστήνιους.

Την επιστοφή του κ.Ζίνι χαιρέτησαν Παλαιστηνιακή Αρχή και Ισραήλ.

Η προηγούμενη αποστολή του κ.Ζινι είχε τερματιστεί στα μέσα του Δεκέμβρη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
BBC News
Πανυρισμοί και σκεπτικισμός στους βρετανούς

01.1.2002 10:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ποικίλες είναι και οι απόψεις των Βρετανών πολιτών σχετικά με το ευρώ.

Από την πλευρά των υποστηρικτών της υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Άλαν από την Ουαλία δηλώνει ότι δε βλέπει την ώρα να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του σε ευρώ, καθώς όπως λέει έχει κουραστεί από τον αλαζονκό τρόπο με τον οποίο η χώρα του αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Επίσης, ο Γκρέγκορι από το Μπέρμπιγχαμ υποστηρίζει ότι και η Βρετανία θα επηρεαστεί από το ευρώ. Μάλιστα εκφράζει την απογοήτευσή του γι ατο γεγονός ότι μικρές χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν έδρα στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα του απέχει.

Εκφράζει επιπλέον και την ανησυχία ότι η Βρετανία θα μείνει πίσω στις εξελίξεις, εάν για παράδειγμα δημιουργηθεί μια ομάδα G3 κατά την G8, η οποία δε θα περιλαμβάνει τις πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες αλλά τις χώρες που έχουν τα ισχυρά νομίσματα του ευρώ, του δολαρίου και του γιεν.

Στην άλλη πλευρά, ο Στούαρτ τονίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής του ευρώ, απρόσωποι πολιτικοί από άλλες χώρες θα αποφασίζουν για τους Βρετανούς, χωρίς η Γηραιά Αλβιώνα να αποτελεί προτεραιότητά τους. Ο Ρόμπιν από το Λονδίνο εξάλλου, σημειώνει ότι εάν ένα έθνος εγκαταλείψει την ελευθερία του για οικονομικά κέρδη, θα χάσει και τα δύο. Πιο ουδέετερος εμφανίζεται ο Κρις, ο οποίος γράφει.

"Χαλαρώστε, ας δούμε τί θα πάθουν οι άλλοι και τότε αποφασίζουμε".

Στην ιστοσελίδα υπάρχει και η άποψη του Δημήτρη από την Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία της Ευρώπης αποτελούν στέρεη βάση για το ευρώ καταλήγει λέγοντας ότι η υιοθέτηση κοινού νομίσματος από τους 12 δε σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί ο εθνικός χαρακτήρας των χωρών αυτών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.