Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-02

  1. Κοινοτικοί έπαινοι για το ευρώ
  2. Στο εδώλιο ο Ζακαρίας Μουσάουϊ
  3. Ο Εδουάρδο Ντουχάλντε ορκίσθηκε πρόεδρος στην Αργεντινή
  4. Γουρουνάκια για .... ιατρικούς σκοπούς
  5. Παρέλυσε η κεντρική Ευρώπη από το χιονιά
  6. Ο Εδουάρδο Ντουχάλντε ορκίσθηκε πρόεδρος στην Αργεντινή
  7. Εισαγωγή του ευρώ σε Κοσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο
  8. Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
  9. Πυρκαγιές απειλούν τα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ
  10. Κοινοτικοί έπαινοι για το Ευρώ
  11. Στο εδώλιο ο Ζακαρίας Μουσάουϊ
  12. Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ομάρ
  13. Πέθανε ακόμη ένας απεργός πείνας στην Τουρκία
  14. Εδωσε εξετάσεις σήμερα το Ευρώ
  15. Στο εδώλιο ο Ζακαρίας Μουσάουι
  16. Ο Εδουάρδο Ντουάντε αναλαμβάνει πρόεδρος στην Αργεντινή
  17. Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
  18. Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
  19. Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ομάρ
  20. Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
  21. Χάος στη Ζάμπια μετά τις εκλογές
  22. Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή
  23. Η φωτιά απειλεί το Σίδνεϊ
  24. Σφοδρές χιονοπτώσεις στη κεντρική Ευρώπη
  25. Οι φάκελοι του Foreign Office για το 1971
  26. Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
  27. Νέος πρόεδρος στην Αργεντινή
  28. Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ομάρ
  29. Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
  30. Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
  31. Νέος πρόεδρος στην Αργεντινή
  32. Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
  33. Χάος στη Ζάμπια μετά τις εκλογές
  34. Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή
  35. Οι φάκελοι του Foreign Office το 1971
  36. Η φωτιά απειλεί το Σίδνεϊ
  37. Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
Κοινοτικοί έπαινοι για το ευρώ
BBC News
Γάλλος καταστηματάρχης βρήκε εύκολη λύση: "Όλα τα προιόντα - 15 Ευρώ"

2.1.2002 22:58 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μπήκε από χθες στη ζωή 300 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιά ηπείρου και σήμερα έδωσε τις πρώτες τους εξετάσεις καθώς λειτούργησαν και πάλι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις μετά τη χθεσινή αργία.

Έξι δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και 37 δισεκατομμύρια κέρματα έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ότι είχε προβλέψει.

Στην Αυστρία η υπερβολική ζήτηση για ευρώ στα μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών των τραπεζών προκάλεσε βλάβη στον κεντρικό υπολογιστή του συστήματος, με αποτέλεσμα ολόκληρο το δίκτυο να τεθεί εκτός λειτουργίας επό δίωρο.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι και σε άλλες χώρες ορισμένες τράπεζες εξάντλησαν τα αποθέματα τους καθώς ο κόσμος έσπευσε να ανταλλάξει τα παληά χαρτονομίσματα για ευρώ.

Γενικά όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η αλλαγή έγινε πολύ πιο ομαλά απ' ότι περίμενε.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση και η συμβουλή που δόθηκε στους καταναλωτές είναι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Τα παλαιά πλέον εθνικά νομίσματα των 12 ευρωπαϊκών κρατών θα γίνονται δεκτά έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία οι επιχειρήσεις να αρχίσουν από τώρα να δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Στη Γαλλία, η πρώτη δοκιμασία του ευρώ φάνηκε να περιπλέκεται μετά την απόφαση των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφαλείας που αφορούν την μετάβαση στο νέο νόμισμα. Πάντως στην απεργία αυτή δεν συμμετείχε η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε από τους εργαζομένους στις γαλλικές τράπεζες να μην κρατήσουν το ευρώ ως "όμηρο".

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει πως τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών λειτούργησαν κανονικά καθώς πολλές τράπεζες συνήψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία με το προσωπικό τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και εργαζομένων σε ταχυδρομιακές υπηρεσίες αναμένονται και στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν, επίσης, από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν το μεταβατικό αυτό στάδιο εξοικείωσης με το ευρώ για να προωθήσουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά.

Στο εδώλιο ο Ζακαρίας Μουσάουϊ
BBC News
Σκίτσο που αναπαριστά τον Ζακαρία Μουσάουϊ κατά την προσαγωγή του σήμερα στο δικαστήριο

2.1.2002 22:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώτος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, αρνήθηκε να δηλώση αθώος ή ένοχος στις κατηγορίες για φόνο και συνομωσία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Μουσάουϊ προσήχθη για πρώτη φορά από τη σύλληψή του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην πόλη Αλεξάντρια της πολιτείας Βιρτζίνια, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η δικαστής είπε ότι θεωρεί πως ο κκατηγορούμενος δήλωσε αθώος και όρισε την 14η Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Ο Ζακαρίας Μουσάουϊ, Γάλλος υπήκοος που γεννήθηκε στο Μαρόκο, κατηγορείται ότι είχε ανάμειξη στην προετοιμασία των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Μουσάουϊ, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο για παράβαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, είχε σκοπό να πάρει μέρος στις αεροπειρατίες της 11ης Σεπτεμβρίου, και για το σκοπό αυτό είχε λάβει - λένε - ανάλογη εκπαίδευση με τους 19 αυτόχειρες αεροπειρατές - βομβιστές.

Ο Εδουάρδο Ντουχάλντε ορκίσθηκε πρόεδρος στην Αργεντινή
BBC News
Ο νέος πρόεδρος Εδουάρδο Ντουχάλντε αναλαμβάνει τις τύχες της Αργεντινής

2.1.2002 21:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γερουσιαστής Εδουάρδο Ντουάλντε ορκίσθηκε σήμερα νέος πρόεδρος στην Αργεντινή, ο πέμπτος σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο κ. Ντουχάλντε χρησιμοποίησε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του για να υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει ένα "νέο μοντέλο" αντιμετώπισης των προβλημάτων της Αργεντινής.

Η επιλογή του Ντουάλντε, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Αργεντινής στο παρελθόν, ενεκρίθη με συντριπτική πλειοψηφία από τη νομοθετική συνέλευση ενώ συνεχίζονται οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Εδουάρδο Ντουάλντε χιλιάδες Αργεντινοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών, και συγκρούσθηκαν τόσο με αστυνομικές δυνάμεις όσο και με υποστηρικτές του νέου προέδρου.

Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπως τόνισε ο ίδιος δεν θα επιζητήσει να παραμείνει μετά το διάστημα αυτό στην ηγεσία της Αργεντινής.

Ο Ντουχάλντε διευκρίνισε επίσης ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και απηύθυνε έκκληση για κατανόηση προς τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το τεράστιο εξωτερικό χρέος της λατινομαερικανικής χώρας.

Το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής ανέρχεται στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως έχει ήδη δηλώσει η ηγεσία της χώρας δεν δύναται να το αποπληρώσει.

Ο Εδουάρδο Ντουχάλντε θεωρεί αιτία της οικονομικής κρίσης την σύνδεση του πέσο με το αμερικανικό δολλάριο, σύνδεση που όπως είπε έσπρωξε 2 εκατομμύρια Αργεντινούς στη πενία και κατέστρεψε την μεσαία τάξη της χώρας του.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πληθαίνουν οι φήμες ότι ο νέος πρόεδρος ίσως αναγκαστεί να προβεί σε υποτίμηση του πέσο έναντι του δολαρίου. Η επίσημη ισοτιμία των δύο νομισμάτων είναι 1 προς 1.

Γουρουνάκια για .... ιατρικούς σκοπούς
BBC News
Νοέλ, Έηντζελ, Στάρ, Τζόυ και Μαίρη, τα πέντε κλωνοποιημένα γουρουνάκια

2.1.2002 22:55 (Ωρα Λονδίνου)
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας PPL Therapeutics ανακοίνωσε ότι έφτιαξε μέσα στις γιορτές πέντε χαριτωμένα γουρουνάκια με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, κάτι που για την εταιρεία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χρήση οργάνων από τέτοια ζώα για ιατρικούς σκοπούς.

Tα πέντε γουρουνάκια ονομάζονται Νοέλ, Angel, Star, Joy kai Mary, είναι όλα τους θηλυκά και γεννήθηκαν ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Αν και τα πέντε αδελφάκια δεν είναι τα πρώτα κλωνοποιημένα χοιρίδια, εντούτοις είναι τα πρώτα που δεν έχουν στον γενετικό τους κώδικα ένα συγκεκριμένο γονίδιο που προκαλούσε στο παρελθόν την απόρριψη των οργάνων τέτοιων ζώων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θα χρησιμοποιηθούν ως μέρος προγράμματος, για την ανάπτυξη οργάνων που θα γίνονται αποδεκτά σε περίπτωση μεταμοσχεύσεως καθώς και σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη.

Η εταιρεία PPL Therapeutics αποτελεί τον εμπορικό βραχίονα του ερευνητικού ινστιτούτου Ρόσλυν της Σκωτίας, που κατασκευασε το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο, την προβατίνα Ντόλυ.

Η ίδια εταιρεία πέτυχε την άνοιξη του 2000 να δημιουργήσει το πρώτο κλωνοποιημένο χοιρίδιο.

Παρέλυσε η κεντρική Ευρώπη από το χιονιά
BBC News
Προσπάθεια απεγκλωβισμού οχήματος μέσα από το χιόνι

2.1.2002 21:57 (Ωρα Λονδίνου)
Οι χιονοθύελλες και ισχυρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει χάος σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Μεγάλο τμήμα της Τσεχίας έχει κηρυχθεί κατεστραμμένη ζώνη και υπάρχουν φόβοι για νεκρούς από χιονοστιβάδες στην Πολωνία, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν νεκροί από παρόμοια φαινόμενα στις ελβετικές Άλπεις.

Στην Πολωνία οι νότιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο, και πολλοί δρόμοι έχουν καταστεί αδιάβατοι. Οι μεγάλες ποσότητες χιονιού που έπεσε τις τελευταίες ημέρες έχουν αποκόψει τις βασικές οδικές αρτηρίες και πολλοί που γιόρταζαν το Νέο Έτος μακριά απόο το σπίτι τους έχουν αποκλειστεί. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, πέντε άτομα αγνοούνται και θεωρούνται νεκρά από χιονοστιβάδες στην ορεινή περιοχή Ζακοπάνε. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις λένε ότι τα καιρικά αυτά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, και η θερμοκρασία θα φτάσει τους μείον 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις προκαλούν μεγάλα προβλήματα στη γειτονική Τσεχία και στη Σλοβακία. Στην Πράγα οι τσεχικές αρχές κήρυξαν το ένα τρίτο της χώρας κατεστραμμένη ζώνη, ενώ έκλεισαν λόγω κακοκαιρίας και πολλές συνοριακές διαβάσεις της χώρας με την Πολωνία και τη Γερμανία.

Στη Σλοβακία οι συγκοινωνίες με τα χωριά στις βόρειες και ανατολικές περιοχές δεν διεκόπησαν παρουσίασαν όμως σοβαρά προβλήματα. Ο πρόεδρος της χώρας Ρούντολφ Σούστερ τραυματίσθηκε ελαφρά στε τροχαίο ατύχημα.

Στην Αλβανία το πυκνό χιόνι είχε ως αποτέλεσμα να αποκλεισθούν 150 χιλιάδες χωρικοί την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης Κ-FOR στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο έκαναν διανομή τροφίμων μετά από αίτημα των Αλβανικών αρχών για την παροχή βοήθειας.

Η κακοκαιρία εξάλλου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη βορειοανατολική Γαλλία οι οδικές και σιδηροδρομικές επικοινωνίες σε πολλά σημεία του δικτύου διεκόπησαν λόγω των σφοδών βροχοπτώσεων , γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλοί ποταμοί, μεταξύ των οποίων και ο Σηκουά νας.

Ο Εδουάρδο Ντουχάλντε ορκίσθηκε πρόεδρος στην Αργεντινή
BBC News
Ο νέος πρόεδρος Εδουάρδο Ντουχάλντε αναλαμβάνει τις τύχες της Αργεντινής

2.1.2002 21:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γερουσιαστής Εδουάρδο Ντουάλντε ορκίσθηκε σήμερα νέος πρόεδρος στην Αργεντινή, ο πέμπτος σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο κ. Ντουχάλντε χρησιμοποίησε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του για να υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει ένα "νέο μοντέλο" αντιμετώπισης των προβλημάτων της Αργεντινής.

Η επιλογή του Ντουάλντε, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Αργεντινής στο παρελθόν, ενεκρίθη με συντριπτική πλειοψηφία από τη νομοθετική συνέλευση ενώ συνεχίζονται οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Εδουάρδο Ντουάλντε χιλιάδες Αργεντινοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών, και συγκρούσθηκαν τόσο με αστυνομικές δυνάμεις όσο και με υποστηρικτές του νέου προέδρου.

Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπως τόνισε ο ίδιος δεν θα επιζητήσει να παραμείνει μετά το διάστημα αυτό στην ηγεσία της Αργεντινής.

Ο Ντουχάλντε διευκρίνισε επίσης ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και απηύθυνε έκκληση για κατανόηση προς τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το τεράστιο εξωτερικό χρέος της λατινομαερικανικής χώρας.

Το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής ανέρχεται στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως έχει ήδη δηλώσει η ηγεσία της χώρας δεν δύναται να το αποπληρώσει.

Ο Εδουάρδο Ντουχάλντε θεωρεί αιτία της οικονομικής κρίσης την σύνδεση του πέσο με το αμερικανικό δολλάριο, σύνδεση που όπως είπε έσπρωξε 2 εκατομμύρια Αργεντινούς στη πενία και κατέστρεψε την μεσαία τάξη της χώρας του.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πληθαίνουν οι φήμες ότι ο νέος πρόεδρος ίσως αναγκαστεί να προβεί σε υποτίμηση του πέσο έναντι του δολαρίου. Η επίσημη ισοτιμία των δύο νομισμάτων είναι 1 προς 1.

Εισαγωγή του ευρώ σε Κοσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο
BBC News
Το Κοσυφοπέδιο έγινε ανεπίσημα το 13ο μέλος της ζώνης του Ευρώ

2.1.2002 22:11 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ είναι τώρα το επίσημο νόμισμα στο Κοσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο. Οπως όμως έγινε γνωστό από τις τοπικές τράπεζες, μικρός αριθμός κατοίκων των περιοχών αυτών της Βαλκανικής αποφάσισαν να σπεύσουν στα ταμεία για να αλλάξουν τα παλαιά χαρτονομίσματα και να τα κάνουν ευρώ.

Aυτό όμως μάλλον οφείλεται στις γιορτές για το νέο έτος παρά στην αδιαφορία των πολιτών στο Κοσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα διευκολύνει την μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί ελπίζουν ότι το ευρώ θα μετατραπεί σε σύμβολο σταθερότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ότι η περίοδος των επενδυτικών "πυραμίδων" που εξανέμιζαν τις αποταμιεύσεις των καταθετών στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τα χρόνια του καλπάζοντα πληθωρισμού - έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Παράλληλα επικρατεί η άποψη ότι το νέο νόμισμα θα αναζωογονήσει το προβληματικό τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι την πρώτη Ιανουαρίου του 2002 στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο το επίσημο νόμισμα ήταν το μάρκο.

Υπολογίζεται οι αποταμιεύσεις των κατοίκων στις περιοχές αυτές ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια μάρκα - αποταμιεύσεις όμως που δεν βρίσκονται στα θυσαυροφυλάκια των τραπεζών αλλά κρυμένες κάτω απο τα στρώματα , στις καπνοδόχους η μέσα στους τοίχους των σπιτιών των αποταμιευτών.

Και παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν είχαν μέχρι χθες καμία εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, τώρα με την εισαγωγή του ευρώ, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο κόσμος θα αρχίσει σιγά σιγά να καταθέτει στις τράπεζες τις οικονομίες του.

Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ

2.1.2002 22:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών ημερών επίσκεψη στην Ινδία και το Πακιστάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν μετέχουν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής που πραγματοποιείται στο Νεπάλ. Ομως η ένταση στις σχέσεις τους παραμένει αμείωτη.

Το Πακιστάν κάλεσε την Ινδία σε απευθείας συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης. Μέχρι τωρα όμως η Ινδια απορρίπτει την πρόταση τονίζοντας ότι η Ισλαμαμπάντ θα πρέπει πρώτα να παραδώσει τα 20 άτομα που το Δελχί υποψιάζεται ότι είχαν ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η σύνοδος στο Νεπάλ συμπίπτει με τις επισκέψεις που θα πραγματοποιησει σε χώρες της περιοχής ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Η βρετανική ηγεσία απέφυγε να δώσει δημοσιότητα στην επίσκεψη αυτή για λόγους ασφαλείας.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, πάντως, υποστήριξε ότι ο κ. Μπλερ θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία έφερε τα δύο κράτη στο χείλος του πολέμου.

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου κατά του κοινοβουλίου της Ινδίας στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί.

Σημειώνεται ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα μεταξύ τους σύνορα εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης.

Σήμερα η αστυνομία στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 19 τραυματίσθηκαν σε δυο επιθέσεις με χειροβομβίδες που έγιναν στην πρωτεύουσα Σριναγκάρ.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι οι δράστες ήταν ισλαμιστές αντάρτες.

Πυρκαγιές απειλούν τα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ
BBC News
Οι φωτιές απειλούν κατοικημένες περιοχές

2.1.2002 22:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλλαβε 21 άτομα γαι τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι άρχισαν τις φωτιές που μαίνονται στην Νέα Νότια Ουαλία.

Από τους συλληφθέντες 14 είναι ανήλικα παιδιά το μικρότερο είναι μόλις εννέα ετών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι τουλάχιστον οι μισές από τις 80 φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή του Σίδνεϊ από τα Χριστούγεννα και μετά, ήταν έργο εμπρηστών.

Στο μεταξύ, πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας δίνουν μάχη για να σώσουν εκατοντάδες σπίτια από τις φλόγες που απειλούν τις κατοικημένες περιοχές

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, Φιλ Κόπερμπεργκ, δήλωσε πως είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετώπισε ποτέ στην υπερτριακονταετή θητεία του στο πυροσβεστικό σώμα αλλά συνέστησε στους κατοίκους να μην πανικοβάλονται.

Περισσότεροι από 20.000 πυροσβέστες συνεχίζουν την προσπάθεια κατάσβεσης, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή εμποδίζουν το έργο τους.

Οι φωτιές κατεστρεψαν τεράστιες εκτάσεις στην πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ένα νέο μέτωπο φωτιάς κατακαίει κατοικημένες περιοχές στα βορειοδυτικά προάστια του Σίδνεϊ.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρησιμοποιούν μέχρι και νερό από πισίνες, και ελικόπτερα συντονίζουν τις επιχειρήσεις από αέρα.

Η αλλαγή της διευθυνσης των ανέμων απέτρεψε να απειληθεί και ένα ακόμα προάστιο του Σίδνει, το Επινγκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές είναι η πρώτη φορά που οι δασικές πυρκαγιές απειλούν άμεσα την προάστια της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας.

Κοινοτικοί έπαινοι για το Ευρώ
BBC News
Γάλλος καταστηματάρχης βρήκε εύκολη λύση: "Όλα τα προιόντα - 15 Ευρώ"

2.1.2002 21:03 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μπήκε από χθες στη ζωή 300 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιά ηπείρου και σήμερα έδωσε τις πρώτες τους εξετάσεις καθώς λειτούργησαν και πάλι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις μετά τη χθεσινή αργία.

Έξι δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και 37 δισεκατομμύρια κέρματα έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ότι είχε προβλέψει.

Στην Αυστρία η υπερβολική ζήτηση για ευρώ στα μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών των τραπεζών προκάλεσε βλάβη στον κεντρικό υπολογιστή του συστήματος, με αποτέλεσμα ολόκληρο το δίκτυο να τεθεί εκτός λειτουργίας επό δίωρο.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι και σε άλλες χώρες ορισμένες τράπεζες εξάντλησαν τα αποθέματα τους καθώς ο κόσμος έσπευσε να ανταλλάξει τα παληά χαρτονομίσματα για ευρώ.

Γενικά όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η αλλαγή έγινε πολύ πιο ομαλά απ' ότι περίμενε.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση και η συμβουλή που δόθηκε στους καταναλωτές είναι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Τα παλαιά πλέον εθνικά νομίσματα των 12 ευρωπαϊκών κρατών θα γίνονται δεκτά έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία οι επιχειρήσεις να αρχίσουν από τώρα να δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Στη Γαλλία, η πρώτη δοκιμασία του ευρώ φάνηκε να περιπλέκεται μετά την απόφαση των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφαλείας που αφορούν την μετάβαση στο νέο νόμισμα. Πάντως στην απεργία αυτή δεν συμμετείχε η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε από τους εργαζομένους στις γαλλικές τράπεζες να μην κρατήσουν το ευρώ ως "όμηρο".

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει πως τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών λειτούργησαν κανονικά καθώς πολλές τράπεζες συνήψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία με το προσωπικό τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και εργαζομένων σε ταχυδρομιακές υπηρεσίες αναμένονται και στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν, επίσης, από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν το μεταβατικό αυτό στάδιο εξοικείωσης με το ευρώ για να προωθήσουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά.

Στο εδώλιο ο Ζακαρίας Μουσάουϊ
BBC News
Σκίτσο που αναπαριστά τον Ζακαρία Μουσάουϊ κατά την προσαγωγή του σήμερα στο δικαστήριο

2.1.2002 21:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώτος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, αρνήθηκε να δηλώση αθώος ή ένοχος στις κατηγορίες για φόνο και συνομωσία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Μουσάουϊ προσήχθη για πρώτη φορά από τη σύλληψή του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην πόλη Αλεξάντρια της πολιτείας Βιρτζίνια, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η δικαστής είπε ότι θεωρεί πως ο κκατηγορούμενος δήλωσε αθώος και όρισε την 14η Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Ο Ζακαρίας Μουσάουϊ, Γάλλος υπήκοος που γεννήθηκε στο Μαρόκο, κατηγορείται ότι είχε ανάμειξη στην προετοιμασία των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Μουσάουϊ, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο για παράβαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, είχε σκοπό να πάρει μέρος στις αεροπειρατίες της 11ης Σεπτεμβρίου, και για το σκοπό αυτό είχε λάβει - λένε - ανάλογη εκπαίδευση με τους 19 αυτόχειρες αεροπειρατές - βομβιστές.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ομάρ
BBC News
Οι αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν

2.1.2002 15:43 (Ωρα Λονδίνου)
Σκοτώθηκε ένας από τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών των Ταλιμπάν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αφγανιστάν.

Ο Κάρι Αχμαντουλά, ο αδελφός του και δυο στενοί συνεργάτες του σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στις 27 Δεκεμβρίου όταν αμερικανική βόμβα έπληξε το σπίτι στο οποίο έμεναν στην πόλη Νάκα του ανατολικού Αφγανιστάν, μετέδωσε το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο αναφερόμενο σε πληροφορίες που έδωσαν μάρτυρες οι οποίοι έφθασαν στην πακιστανική πόλη Μιράν Σα.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν σήμερα την ύπαρξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο ηγέτης του πρώην κινήματος των Ταλεμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ.

Ο Αμερικανός ταγματάρχης, Μπραντ Λόουελ, δήλωσε στο BBC ότι Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες από την περιοχή αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που φέρει τους Αμερικανούς να αναζητούν τον Ομάρ.

Οι πληροφορίες, που προέρχονται από την Καμπούλ και δημοσιεύονται σε αμερικανικές εφημερίδες, ανέφεραν ότι, στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να αναχωρούν με ελικόπτερα από βάση που έχουν κοντά στο Κανταχάρ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν δήλωσε πως οι δυνάμεις της πλησιάζουν το ορεινό χωριό Μπαγχράν, όπου πιστεύεται πως κρύβεται ο Ομάρ.

Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι 17 χωρών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική δύναμη των περίπου 4.500 στρατιωτών που θ'αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και θα τελεί υπό βρετανική διοίκηση βρίσκονται από σήμερα για συνομιλίες στην Καμπούλ.

Σήμερα έφθασαν στην Καμπούλ οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες.

Πέθανε ακόμη ένας απεργός πείνας στην Τουρκία
BBC News
Ενοπλοι αστυνομικοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο τουρκικής φυλακής

2.1.2002 17:11 (Ωρα Λονδίνου)
Τουρκικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσαν ότι πέθανε ακόμη ένας κρατούμενος που έκανε απεργία πείνας για τις συνθήκες στις τουρκικές φυλακές.

Από τον Οκτώβριο του 2000 που άρχισε η απεργία πείνας μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 43 κρατούμενοι ή συγγενείς τους.

Ο Αλί Καμία, που ήταν 32 ετών και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών επειδή ήταν μέλος παράνομης αριστερής οργάνωσης, πέθανε από φυματίωση σε νοσοκομείο της Σμύρνης. Είχε αρχίσει την απεργία πείνας πριν από 7 μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης να μεταφέρει τους πολιτικούς κρατουμένους σε μικρά κελιά.

Οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι τα κελιά αυτά αυξάνουν την απομόνωση τους και τις ευκαιρείες κακοποίησης τους από τους φύλακες. Η κυβέρνηση λέει ότι τα ομαδικά κελιά λειτουργούσαν σαν στρατόπεδα εκπαίδευσης ανταρτών.

Εδωσε εξετάσεις σήμερα το Ευρώ
BBC News
Ρέστα πλέον σε ευρώ

2.1.2002 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μπήκε χθες στη ζωή 300 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιά ηπείρου και σήμερα έδωσε τις πρώτες τους εξετάσεις καθώς λειτούργησαν και πάλι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις μετά τη χθεσινή αργία.

Έξι δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και 37 δισεκατομμύρια κέρματα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ ήταν πολύ μεγαλύτερη απ'ότι είχε προβλέψει.

Στην Αυστρία η υπερβολική ζήτηση για ευρώ στις μηχανές ανάληψης των τραπεζών προκάλεσεβλάβη σ'ενα από τους κεντρικούς ηλεκτρονικούς υπολγιστές.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι και σε άλλες χώρες ορισμένες τράπεζες εξάντλησαν τα αποθέματα τους καθώς ο κόσμος έσπευσε να ανταλλάξει τα παληά χαρτονομίσματα για ευρώ.

Γενικά όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η αλλαγή έγινε πολύ πιο ομαλά απ'οτι περίμενε.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν της ζήτησης και η συμβουλή που δόθηκε στους καταναλωτές είναι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Τα παλαιά πλέον εθνικά νομίσματα των 12 ευρωπαϊκών κρατών θα γίνονται δεκτά έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία οι επιχειρήσεις να αρχίσουν από τώρα να δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Στη Γαλλία, η πρώτη δοκιμασία του ευρώ φαίνεται να περιπλέκεται μετά την απόφαση των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφαλείας που αφορούν την μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε από τους εργαζομένους στις γαλλικές τράπεζες να μην κρατήσουν το ευρώ ως "όμηρο".

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι εκτιμά πως τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς πολλές τράπεζες συνήψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία με το προσωπικό τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και εργαζομένων σε ταχυδρομιακές υπηρεσίες αναμένονται και στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτ ησαν, επίσης, από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν το μεταβατικό αυτό στάδιο εξοικείωσης με το ευρώ για να προωθήσουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά.

Στο εδώλιο ο Ζακαρίας Μουσάουι
BBC News
Το δικαστήριο στην Πολιτεία της Βιρτζίνια

2.1.2002 15:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώτος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, αρνήθηκε να δηλώση αθώος ή ένοχος στις κατηγορίες για φόνο και συνομωσία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών που αντιμετωπίζει.

Η δικαστής είπε ότι θεωρεί πως δήλωσε αθώος και όρισε την 14η Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Ο Ζακαρίας Μουσάουι, Γάλλος υπήκοος που γεννήθηκε στο Μαρόκο, κατηγορείται ότι είχε ανάμειξη στην προετοιμασία των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Μουσάουι, ο οποίος συνελλήφθει τον Αύγουστο για παράβαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, ε΄χιε σκοπό να πάρει μέρος στις αεροπειρατίες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Εδουάρδο Ντουάντε αναλαμβάνει πρόεδρος στην Αργεντινή
BBC News
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Εδουάρδο Ντουάλντε

2.1.2002 15:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γερουσιαστής Εδουάρδο Ντουάλντε είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο πέμπτος σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η επιλογή του Ντουάλντε, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Αργεντινής στο παρελθόν, ενεκρίθη με συντριπτική πλειοψηφία από τη νομοθετική συνέλευση ενώ συνεχίζονται οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Εδουάρδο Ντουάλντε χιλιάδες Αργεντινοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπως τόνισε ο ίδιος δεν θα επιζητήσει να παραμείνει στην ηγεσία της Αργεντινής.

Ο Ντουάλντε διευκρίνισε επίσης ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και απηύθυνε έκκληση για κατανόηση προς τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το τεράστιο εξωτερικό χρέος της λατινομαερικανικής χώρας.

Το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής ανέρχεται στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως έχει ήδη δηλώσει η ηγεσία της χώρας δεν δύναται να το αποπληρώσει.

Ο Εδουάρδο Ντουάλντε θεωρεί αιτία της οικονομικής κρίσης την σύνδεση του πέσο με το αμερικανικό δολλάριο, σύνδεση που όπως είπε έσπρωξε 2 εκατομμύρια Αργεντινούς στη πενία και κατέστρεψε την μεσαία τάξη της χώρας του.

Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
BBC News
Ρέστα πλέον σε ευρώ

2.1.2002 13:39 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μπήκε χθες στη ζωή 300 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιά ηπείρου και σήμερα θα δώσει το μεγάλο τεστ καθώς ανοίγουν και πάλι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις μετά τη χθεσινή αργία.

Έξι δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και 37 δισεκατομμύρια κέρματα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η αλλαγή στις 12 χώρες της ευρωζώνης προχωρεί πολύ καλλίτερα απ'οτι περίμενε.

Πάντως, η ζήτηση για τα χαρτονομίσματα του ευρώ ήταν μεγάλη και ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ορισμένες τράπεζες εξάντλησαν τα αποθέματα τους καθώς ο κόσμος έσπευσε να ανταλλάξει τα παληά χαρτονομίσματα για ευρώ.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν της ζήτησης και η συμβουλή που δόθηκε στους καταναλωτές είναι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Τα παλαιά πλέον εθνικά νομίσματα των 12 ευρωπαϊκών κρατών θα γίνονται δεκτά έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία οι επιχειρήσεις να αρχίσουν από τώρα να δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Στη Γαλλία, η πρώτη δοκιμασία του ευρώ φαίνεται να περιπλέκεται μετά την απόφαση των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφαλείας που αφορούν την μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε από τους εργαζομένους στις γαλλικές τράπεζες να μην κρατήσουν το ευρώ ως "όμηρο".

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι εκτιμά πως τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς πολλές τράπεζες συνήψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία με το προσωπικό τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και εργαζομένων σε ταχυδρομιακές υπηρεσίες αναμένονται και στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν, επίσης, από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν το μεταβατικό αυτό στάδιο εξοικείωσης με το ευρώ για να προωθήσουν πλαστά χαρτ ονομίσματα στην αγορά.

Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ

2.1.2002 13:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών ημερών επίσκεψη στην Ινδία και το Πακιστάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν μετέχουν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής που πραγματοποιείται στο Νεπάλ. Ομως η ένταση στις σχέσεις τους παραμένει αμείωτη.

Το Πακιστάν κάλεσε την Ινδία σε απευθείας συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης. Μέχρι τωρα όμως η Ινδια απορρίπτει την πρόταση τονίζοντας ότι η Ισλαμαμπάντ θα πρέπει πρώτα να παραδώσει τα 20 άτομα που το Δελχί υποψιάζεται ότι είχαν ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η σύνοδος στο Νεπάλ συμπίπτει με τις επισκέψεις που θα πραγματοποιησει σε χώρες της περιοχής ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Η βρετανική ηγεσία απέφυγε να δώσει δημοσιότητα στην επίσκεψη αυτή για λόγους ασφαλείας.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, πάντως, υποστήριξε ότι ο κ. Μπλερ θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία έφερε τα δύο κράτη στο χείλος του πολέμου.

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου κατά του κοινοβουλίου της Ινδίας στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί.

Σημειώνεται ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα μεταξύ τους σύνορα εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης.

Σήμερα η αστυνομία στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 19 τραυματίσθηκαν σε δυο επιθέσεις με χειροβομβίδες που έγιναν στην πρωτεύουσα Σριναγκάρ.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι οι δράστες ήταν ισλαμιστές αντάρτες.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ομάρ
BBC News
Οι αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν

2.1.2002 13:48 (Ωρα Λονδίνου)
Σκοτώθηκε ένας από τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών των Ταλιμπάν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αφγανιστάν.

Ο Κάρι Αχμαντουλά, ο αδελφός του και δυο στενοί συνεργάτες του σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στις 27 Δεκεμβρίου όταν αμερικανική βόμβα έπληξε το σπίτι στο οποίο έμεναν στην πόλη Νάκα του ανατολικού Αφγανιστάν, μετέδωσε το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο αναφερόμενο σε πληροφορίες που έδωσαν μάρτυρες οι οποίοι έφθασαν στην πακιστανική πόλη Μιράν Σα.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν σήμερα την ύπαρξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο ηγέτης του πρώην κινήματος των Ταλεμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ.

Ο Αμερικανός ταγματάρχης, Μπραντ Λόουελ, δήλωσε στο BBC ότι Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες από την περιοχή αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που φέρει τους Αμερικανούς να αναζητούν τον Ομάρ.

Οι πληροφορίες, που προέρχονται από την Καμπούλ και δημοσιεύονται σε αμερικανικές εφημερίδες, ανέφεραν ότι, στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να αναχωρούν με ελικόπτερα από βάση που έχουν κοντά στο Κανταχάρ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν δήλωσε πως οι δυνάμεις της πλησιάζουν το ορεινό χωριό Μπαγχράν, όπου πιστεύεται πως κρύβεται ο Ομάρ.

Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι 17 χωρών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική δύναμη των περίπου 4.500 στρατιωτών που θ'αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και θα τελεί υπό βρετανική διοίκηση βρίσκονται από σήμερα για συνομιλίες στην Καμπούλ.

Σήμερα έφθασαν στην Καμπούλ οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες προσάγεται σήμερα στο δικαστήριο ο πρώτος κατηγορούμενος σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για τον Ζακαρίας Μουσαούι ο οποίος αναμένεται να αρνηθεί τις έξι κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ

2.1.2002 12:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών ημερών επίσκεψη στην Ινδία και το Πακιστάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν μετέχουν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής που πραγματοποιείται στο Νεπάλ. Ομως η ένταση στις σχέσεις τους παραμένει αμείωτη.

Η Ινδια κατηγορεί το το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες στα εδάφη της.

Η σύνοδος στο Νεπάλ συμπίπτει με τις επισκέψεις που θα πραγματοποιησει σε χώρες της περιχής ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Η βρετανική ηγεσία απέφυγε να δώσει δημοσιότητα στην επίσκεψη αυτή για λόγους ασφαλείας.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, πάντως, υποστήριξε ότι ο κ. Μπλερ θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία έφερε τα δύο κράτη στο χείλος του πολέμου.

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου κατά του κοινοβουλίου της Ινδίας στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί.

Σημειώνεται ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα μεταξύ τους σύνορα εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης.

Χάος στη Ζάμπια μετά τις εκλογές
BBC News
Άγριες συμπλοκές έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Ζάμπια

2.1.2002 13:02 (Ωρα Λονδίνου)
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Λουσάκα, έγινε η τελετή της ορκομωσίας του νέου προέδρου της Ζάμπια.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Λέβι Μουαναουάσα ανέλαβε τρίτος πρόεδρος της Ζάμπια.

Τα δέκα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϋκοτάρισαν την τελετή που είχαν ζητήσει να αναβληθεί για να εξεταστούν οι καταγγελείες για νοθεία στις εκλογές.

Ομως δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι το σύνταγμα της Ζάμπια επιτρέπει την εξέταση καταγγελείων για εκλογική νοθεία μόνο δυο εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων απο τον νέο πρόεδρο.

Στην πρωτεύουσα Λουσάκα έχουν αναπτυχθεί μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας για να αποτρέψουν επεισόδια από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Χθες χιλιάδες άτομα πήραν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι εξετάζει μεγάλο αριθμό καταγγελειών για παρατυπίες και ότι τον εξέπληξε η απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής να ανακοινώση ο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών δεδομένου ότι δεν έχουν διερευνηθεί οι καταγγελείες.

Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η άρση ή χαλάρωση των αποκλεισμών βρίσκεται στην ατζέντα του κ. Ζίνι

2.1.2002 12:46 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ επανέλαβε το αίτημα του προηγηθούν επτά ημέρες χωρίς κανένα επεισόδιο βίας πριν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την σύναψη εκεχειρίας με τους Παλαιστίνιους.

Πάντως ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, αφίνει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ μπορεί να χαλαρώσει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών μετά από δυο εβδομάδες σχετικής ηρεμίας.

Η σύναψη εκεχειριάς μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι ο στόχος του Αμερικανού μεσολαβητή, Άντονι Ζίνι, ο οποίος επιστρέφει στη Μέση Ανατολή αύριο.

Το πρόγραμμα του κ. Ζίνι προβλέπει ότι θα παραμείνει στη Μέση Ανατολή 4 μόνο μέρες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου της επιτροπής Μίτσελ.

Στην ατζέντα του κ. Ζίνι είναι να πείσει τους Παλαιστινίους να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών, ενώ το Ισραήλ να χαλαρώσει τα μέτρα περιστολής των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει στους Παλαιστινίους.

Την επιστροφή του κ.Ζίνι χαιρέτισαν Παλαιστινιακή Αρχή και Ισραήλ.

Η προηγούμενη αποστολή του κ.Ζίνι είχε τερματιστεί στα μέσα του Δεκέμβρη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

Η φωτιά απειλεί το Σίδνεϊ
BBC News
Οι φωτιές απειλούν κατοικημένες περιοχές

2.1.2002 12:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλλαβε 21 άτομα γαι τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι άρχισαν τις φωτιές που μαίνονται στην Νέα Νότια Ουαλία.

Από τους συλληφθέντες 14 είναι ανήλικα παιδιά το μικρότερο είναι μόλις εννέα ετών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι τουλάχιστον οι μισές από τις 80 φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή του Σίδνεϊ από τα Χριστούγεννα και μετά, ήταν έργο εμπρηστών.

Στο μεταξύ, πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας δίνουν μάχη για να σώσουν εκατοντάδες σπίτια από τις φλόγες που απειλούν τις κατοικημένες περιοχές

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, Φιλ Κόπερμπεργκ, δήλωσε πως είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετώπισε ποτέ στην υπερτριακονταετή θητεία του στο πυροσβεστικό σώμα αλλά συνέστησε στους κατοίκους να μην πανικοβάλονται.

Περισσότεροι από 20.000 πυροσβέστες συνεχίζουν την προσπάθεια κατάσβεσης, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή εμποδίζουν το έργο τους.

Οι φωτιές κατεστρεψαν τεράστιες εκτάσεις στην πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ένα νέο μέτωπο φωτιάς κατακαίει κατοικημένες περιοχές στα βορειοδυτικά προάστια του Σίδνεϊ.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρησιμοποιούν μέχρι και νερό από πισίνες.

Ελικόπτερο συντονίζει τις επιχειρήσεις από αέρα.

Η αλλαγή της διευθυνσης των ανέμων απέτρεψε να απειληθεί και ένα ακόμα προάστειο του Σίδνει, το Επινγκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές είναι η πρώτη φορά που οι δασικές πυρκαγιές απειλούν άμεσα την προάστια της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας.

Σφοδρές χιονοπτώσεις στη κεντρική Ευρώπη
BBC News
Σφοδρές χιονοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη

2.1.2002 13:23 (Ωρα Λονδίνου)
Οι σφοδρές χιονοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην οδική συγκοινωνία σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Τα πιό σοβαρά προβλήματα γνωρίζουν οι νότιες περιοχές της Πολωνίας: στην επαρχία Οπόλε πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί ενώ παραμένει αποκλεισμένη στο ύψος της πόλης Λοντζ, κύρια οδική αρτηρία που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της χώρας.

Λόγω των χιονοπτώσεων έχουν μπλοκάρει οδικές αρτηρίες και στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στη Σλοβακία όπου ο πρόεδρος της χώρας τραυματίσθηκε ελαφρά σε αυτοκινητιστικό δυστήχημα.

Οι φάκελοι του Foreign Office για το 1971
BBC News
Τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών

2.1.2002 11:09 (Ωρα Λονδίνου)
Οι φάκελοι που αποδέσμευσε το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών και που αφορούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια είναι γύρω στους 35 και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των γεγονότων που σημάδεψαν το έτος 1971.

"Το ελληνικό καθεστώς θα επιδιώξει να διατηρήσει την εξουσία. Σε δύο σημεία είναι τρωτό : κατ'αρχάς, αν συνεχισθούν οι διενέξεις στους κόλπους της χούντας και δεύτερον, αν μία νέα κρίση γιά την Κύπρο οδηγήσει σε σύγκρουση την Ελλάδα με την Τουρκία . Ακόμη και στην περίπτωση που ο Παπαδόπουλος αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, ο χαρακτήρας του καθεστώτος μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Παπαδόπουλος ίσως να θέλει να εισαγάγει ένα προσωπείο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας , είναι όμως πιθανό να τον παρεμποδίσουν οι σκληροπυρηνικοί".

Στα συμπεράσματα αυτά για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα κατέληγε τον Ιανουάριο, 1971, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα σερ Μάικλ Στίουαρτ. Αυτή ήταν η τελευταία έκθεση του σερ Μάικλ (25 Ιανουαρίου, 1971) πρίν αποχωρήσει από τη χώρα μας και αντικατασταθεί από τον σερ Ρόμπιν Χούπερ.

Οπως σημείωνε την επόχη εκείνη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νότιας Ευρώπης στο Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών, Αντριου Πάλμερ, (3 Φεβρουαρίου,1971) : "Αν ο Παπαδόπουλος δεν μπορέσει να διατηρήσει την εξουσία , ένα παρεμφερές καθεστώς υπό τον Μακαρέζο ή τον στρατηγό Αγγελή, βραχυπρόθεσμα θα είναι λιγότερο επικίνδυνο γιά τα συμφέροντα της Δύσης απ' ό,τι η κατάληψη της εξουσίας από τους νασεριστές. Θα μπορούσε όμως κάποιος να ισχυρισθεί ότι το ενδεχόμενο αυτό μολονότι βραχυπρόθεσμα θα συνιστούσε πλήγμα για τη σταθερότητα, από την άλλη πλευρά, με την άνοδο στην εξουσία της ομάδας των νασεριστών, θα υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες άρσης του πολιτικού αδιεξόδου. Αυτό μπορούμε να υποθέσουμε, αν βασισθούμε στην εκτίμηση του Μάικλ Στίουαρτ το 1969, ότι δηλ. ένα καθεστώς με επικεφαλής ακραίους νέους αξιωματικούς δεν πρόκειται να παραμείνει στην αρχή επι μακρόν. Η κα τάρρευση ενός τέτοιου καθεστώτος θα ήταν δυνατό να συνοδευθεί από ένα καθεστώς γεφυροποιών που θα είναι περισσότερο διατεθειμένο να επαναφέρει τη χώρα στην πραγματική κοινοβουλευτική δημοκρατία απ' ό,τι ο Παπαδόπουλος. Είμαι βέβαιος, κατέληγε η έκθεση του Αντριου Πάλμερ, ότι είναι ορθό να τοποθετούμε το Κυπριακό πρώτο στον κατάλογο των πιθανών εξωτερικών κρίσεων που ίσως οδηγήσουν στην ανατροπή του καθεστώτος".

Το έτος 1971 Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις με Ελληνες φιλοβασιλικούς αξιωματικούς. Αύριο θα δούμε τι αποκαλύπτουν τα αρχεία του Foreign Office για τις συναντήσεις αυτές.

Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
BBC News
Ρέστα πλέον σε ευρώ

2.1.2002 10:04 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μπήκε χθες στη ζωή 300 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιά ηπείρου και σήμερα θα δώσει το μεγάλο τεστ καθώς ανοίγουν και πάλι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις μετά τη χθεσινή αργία.

Έξι δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και 37 δισεκατομμύρια κέρματα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι 12 χώρες της ευρωζώνης έχουν επαρκείς ποσότητες νομισμάτων και αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν σήμερα προβλήματα.

Πάντως, οι ουρές έξω από τις αυτόματες μηχανές ανάληψης χρημάτων αναμένονται μεγάλες.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν της ζήτησης και η συμβουλή που δόθηκε στους καταναλωτές είναι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Τα παλαιά πλέον εθνικά νομίσματα των 12 ευρωπαϊκών κρατών θα γίνονται δεκτά έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία οι επιχειρήσεις να αρχίσουν από τώρα να δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Στη Γαλλία, η πρώτη δοκιμασία του ευρώ φαίνεται να περιπλέκεται μετά την απόφαση των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφαλείας που αφορούν την μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε από τους εργαζομένους στις γαλλικές τράπεζες να μην κρατήσουν το ευρώ ως "όμηρο".

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι εκτιμά πως τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς πολλές τράπεζες συνήψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία με το προσωπικό τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και εργαζομένων σε ταχυδρομιακές υπηρεσίες αναμένονται και στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν, επίσης, από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν το μεταβατικό αυτό στάδιο εξοικείωσης με το ευρώ για να προωθήσουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά.

Νέος πρόεδρος στην Αργεντινή
BBC News
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Εδουάρδο Ντουάλντε

2.1.2002 10:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γερουσιαστής Εδουάρδο Ντουάλντε είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο πέμπτος σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η επιλογή του Ντουάλντε, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Αργεντινής στο παρελθόν, ενεκρίθη με συντριπτική πλειοψηφία από τη νομοθετική συνέλευση ενώ συνεχίζονται οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Εδουάρδο Ντουάλντε χιλιάδες Αργεντινοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπως τόνισε ο ίδιος δεν θα επιζητήσει να παραμείνει στην ηγεσία της Αργεντινής.

Ο Ντουάλντε διευκρίνισε επίσης ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και απηύθυνε έκκληση για κατανόηση προς τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το τεράστιο εξωτερικό χρέος της λατινομαερικανικής χώρας.

Το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής ανέρχεται στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως έχει ήδη δηλώσει η ηγεσία της χώρας δεν δύναται να το αποπληρώσει.

Σύμφωνα με ανταποκριτές αναμένεται ότι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θα υποτιμήσει το πέσο.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ομάρ
BBC News
Οι αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν

2.1.2002 10:19 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν σήμερα την ύπαρξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο ηγέτης του πρώην κινήματος των Ταλεμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ.

Ο Αμερικανός ταγματάρχης, Μπραντ Λόουελ, δήλωσε στο BBC ότι Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες από την περιοχή αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που φέρει τους Αμερικανούς να αναζητούν τον Ομάρ.

Οι πληροφορίες, που προέρχονται από την Καμπούλ και δημοσιεύονται σε αμερικανικές εφημερίδες, ανέφεραν ότι, στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να αναχωρούν με ελικόπτερα από βάση που έχουν κοντά στο Κανταχάρ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν δήλωσε πως οι δυνάμεις της πλησιάζουν το ορεινό χωριό Μπαγχράν, όπου πιστεύεται πως κρύβεται ο Ομάρ.

Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι 17 χωρών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική δύναμη των περίπου 4.500 στρατιωτών που θ'αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και θα τελεί υπό βρετανική διοίκηση βρίσκονται από σήμερα για συνομιλίες στην Καμπούλ.

Σήμερα έφθασαν στην Καμπούλ οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες προσάγεται σήμερα στο δικαστήριο ο πρώτος κατηγορούμενος σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για τον Ζακαρίας Μουσαούι ο οποίος αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες.

Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
BBC News
Ρέστα πλέον σε ευρώ

2.1.2002 8:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μπήκε χθες στη ζωή 300 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιά ηπείρου και σήμερα θα δώσει το μεγάλο τεστ καθώς ανοίγουν και πάλι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις μετά τη χθεσινή αργία.

Έξι δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και 37 δισεκατομμύρια κέρματα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι 12 χώρες της ευρωζώνης έχουν επαρκείς ποσότητες νομισμάτων και αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν σήμερα προβλήματα.

Πάντως, οι ουρές έξω από τις αυτόματες μηχανές ανάληψης χρημάτων αναμένονται μεγάλες.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν της ζήτησης και η συμβουλή που δόθηκε στους καταναλωτές είναι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Τα παλαιά πλέον εθνικά νομίσματα των 12 ευρωπαϊκών κρατών θα γίνονται δεκτά έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία οι επιχειρήσεις να αρχίσουν από τώρα να δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Στη Γαλλία, η πρώτη δοκιμασία του ευρώ φαίνεται να περιπλέκεται μετά την απόφαση των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφαλείας που αφορούν την μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε από τους εργαζομένους στις γαλλικές τράπεζες να μην κρατήσουν το ευρώ ως "όμηρο".

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι εκτιμά πως τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς πολλές τράπεζες συνήψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία με το προσωπικό τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και εργαζομένων σε ταχυδρομιακές υπηρεσίες αναμένονται και στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν, επίσης, από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν το μεταβατικό αυτό εξοικείωσης με το ευρώ για να προωθήσουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά.

Δοκιμάζεται σήμερα το ευρώ
BBC News
Ρέστα πλέον σε ευρώ

2.1.2002 8:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μπήκε χθες στη ζωή 300 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιά ηπείρου και σήμερα θα δώσει το μεγάλο τεστ καθώς ανοίγουν και πάλι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις μετά τη χθεσινή αργία.

Έξι δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και 37 δισεκατομμύρια κέρματα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι 12 χώρες της ευρωζώνης έχουν επαρκείς ποσότητες νομισμάτων και αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν σήμερα προβλήματα.

Πάντως, οι ουρές έξω από τις αυτόματες μηχανές ανάληψης χρημάτων αναμένονται μεγάλες.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν της ζήτησης και η συμβουλή που δόθηκε στους καταναλωτές είναι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Τα παλαιά πλέον εθνικά νομίσματα των 12 ευρωπαϊκών κρατών θα γίνονται δεκτά έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία οι επιχειρήσεις να αρχίσουν από τώρα να δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Στη Γαλλία, η πρώτη δοκιμασία του ευρώ φαίνεται να περιπλέκεται μετά την απόφαση των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφαλείας που αφορούν την μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε από τους εργαζομένους στις γαλλικές τράπεζες να μην κρατήσουν το ευρώ ως "όμηρο".

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι εκτιμά πως τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς πολλές τράπεζες συνήψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία με το προσωπικό τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και εργαζομένων σε ταχυδρομιακές υπηρεσίες αναμένονται και στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν, επίσης, από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν το μεταβατικό αυτό εξοικείωσης με το ευρώ για να προωθήσουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά.

Νέος πρόεδρος στην Αργεντινή
BBC News
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Εδουάρδο Ντουάλντε

2.1.2002 8:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γερουσιαστής Εδουάρδο Ντουάλντε είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο πέμπτος σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η επιλογή του Ντουάλντε, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Αργεντινής στο παρελθόν, ενεκρίθη με συντριπτική πλειοψηφία από τη νομοθετική συνέλευση.

Η θητεία του θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπως τόνισε ο ίδιος δεν θα επιζητήσει να παραμείνει στην ηγεσία της Αργεντινής.

Ο Ντουάλντε διευκρίνισε επίσης ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και απηύθυνε έκκληση για κατανόηση προς τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το τεράστιο εξωτερικό χρέος της λατινομαερικανικής χώρας.

Το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής ανέρχεται στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως έχει ήδη δηλώσει η ηγεσία της χώρας δεν δύναται να το αποπληρώσει.

Επίσκεψη Μπλερ σε Ινδία - Πακιστάν
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ

2.1.2002 9:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών ημερών επίσκεψη στην Ινδία και το Πακιστάν.

Η βρετανική ηγεσία απέφυγε να δώσει δημοσιότητα στην επίσκεψη αυτή για λόγους ασφαλείας.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, πάντως, υποστήριξε ότι ο κ. Μπλερ θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία έφερε τα δύο κράτη στο χείλος του πολέμου.

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου κατά του κοινοβουλίου της Ινδίας στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί.

Σημειώνεται ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα μεταξύ τους σύνορα εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης.

Επι του παρόντος ενισχύονται οι ελπίδες για εκτόνωση του πολεμικού πυρετού ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και την επιστροφή στη διπλωματική οδό.

Ο γ.γ γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, συνεχάρη την πακιστανική κυβέρνηση για την σύλληψη των παραστρατιωτικών ισλαμιστών.

Χάος στη Ζάμπια μετά τις εκλογές
BBC News
Άγριες συμπλοκές έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Ζάμπια

2.1.2002 8:42 (Ωρα Λονδίνου)
Τα επεισόδια που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στη Ζάμπια, υποχρέωσαν το δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να καθυστερήσει την απόφαση σχετικά με το δικαίωμα της κυβένρησης να ανακηρύξει το νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Ο δικαστής επρόκειτο να ανακοινώσει την ετυμηγορία του σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες, όταν δακρυγόνα αέρια κατέστησαν αναγκαία τη διακοπή της συνεδρίασης.

Έξω από την αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Τρία άτομα τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές απαιτούν νέες εκλογές ισχυριζόμενοι ότι όντως υπήρξε νοθεία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τα αποτελέσματα που φέρουν τον νυν πρόεδρο, Λέβυ Μουαναουάσα, να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Άντερσον Μαζόκα, και να διατάξει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η άρση ή χαλάρωση των αποκλεισμών βρίσκεται στην ατζέντα του κ. Ζίνι

2.1.2002 8:51 (Ωρα Λονδίνου)
Αναφορές από τη Μέση Ανατολή λένε ότι ο αμερικανός μεσολαβητής, Άντονι Ζίνι, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις.

Πηγές προσκείμενες στην Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρουν ότι ο κ. Ζίνι αναμένεται στην περιοχή την Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ζίνι θα είναι αρχικά στην περιοχή για μία πενθήμερη περιοδεία προσπαθώντας να έχει επαφές με τις δύο πλευρές.

Στην ατζέντα του κ. Ζίνι είναι να πείσει τους Παλαιστινίους να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών, ενώ το Ισραήλ να χαλαρώσει τα μέτρα περιστολής των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει στους Παλαιστινίους.

Την επιστοφή του κ.Ζίνι χαιρέτισαν Παλαιστινιακή Αρχή και Ισραήλ.

Η προηγούμενη αποστολή του κ.Ζίνι είχε τερματιστεί στα μέσα του Δεκέμβρη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

Οι φάκελοι του Foreign Office το 1971
BBC News
Εμπιστευτικά έγγραφα αποδεσμεύτηκαν μετά 30 χρόνια

2.1.2002 8:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι φάκελοι που αποδέσμευσε το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών και που αφορούν τις εξελίξεις στη χώρα μας πριν από τριάντα χρόνια είναι περίπου 35.

Εντάσσονται κυρίως στην αρχειακή σειρά FCO 9 και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γεγονότων που σημάδευσαν το έτος 1971.

Η σύλληψη και η απέλαση της Αμαλίας Φλέμινγκ , η επίσκεψη Άγκνιου στην Ελλάδα και η κατάρρευση των συμφωνιών που είχε κάνει ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη χούντα των συνταγματαρχών είναι ορισμένα από τα σημαντικά θέματα που τη χρονιά εκείνη απασχόλησαν τους Βρετανούς διπλωμάτες.

Άλλα ζητήματα που προβλημάτισαν τη βρετανική διπλωματία ήταν η κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων, η δράση των ελλήνων κομμουνιστών, οι σχέσεις του καθεστώτος της 21ης Απριλίου με τις Βαλκανικές χώρες, ο ρόλος των Αμερικανών και οι πιθανότητες που είχε ο Κωνσταντίνος να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι οι δύο φάκελοι (FC0 9/ 1383 , 1384) για τον πρώην βασιλιά παραμένουν κλειστοί.

Οι σχέσεις της χούντας με το Μακάριο και η μυστική επάνοδος του Γρίβα στην Κύπρο προβλημάτισαν επίσης τους "μανδαρίνους" του Φόρειν Οφις.

Γι’ αυτά τα δύο όμως σημαντικά θέματα οι πληροφορίες είναι πολύ περισσότερες στην αρχειακή σειρά που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία .

Η φωτιά απειλεί το Σίδνεϊ
BBC News
Οι φωτιές απειλούν κατοικημένες περιοχές

2.1.2002 9:18 (Ωρα Λονδίνου)
Πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας δίνουν μάχη για να σώσουν εκατοντάδες σπίτια από τις φλόγες που απειλούν τις κατοικημένες περιοχές

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, Φιλ Κόπερμπεργκ, δήλωσε πως είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετώπισε ποτέ στην υπερτριακονταετή θητεία του στο πυροσβεστικό σώμα αλλά συνέστησε στους κατοίκους να μην πανικοβάλονται.

Περισσότεροι από 20.000 πυροσβέστες συνεχίζουν την προσπάθεια κατάσβεσης, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή εμποδίζουν το έργο τους.

Οι φωτιές κατεστρεψαν τεράστιες εκτάσεις στην πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ένα νέο μέτωπο φωτιάς κατακαίει κατοικημένες περιοχές στα βορειοδυτικά προάστια του Σίδνεϊ.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρησιμοποιούν μέχρι και νερό από πισίνες.

Ελικόπτερο συντονίζει τις επιχειρήσεις από αέρα.

Η αλλαγή της διευθυνσης των ανέμων απέτρεψε να απειληθεί και ένα ακόμα προάστειο του Σίδνει, το Επινγκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές είναι η πρώτη φορά που οι δασικές πυρκαγιές απειλούν άμεσα την προάστια της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας.

Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
BBC News
Πανυρισμοί και σκεπτικισμός στους βρετανούς

2.1.2002 8:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ποικίλες είναι και οι απόψεις των Βρετανών πολιτών σχετικά με το ευρώ.

Από την πλευρά των υποστηρικτών της υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Άλαν από την Ουαλία δηλώνει ότι δε βλέπει την ώρα να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του σε ευρώ, καθώς όπως λέει έχει κουραστεί από τον αλαζονκό τρόπο με τον οποίο η χώρα του αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Επίσης, ο Γκρέγκορι από το Μπέρμπιγχαμ υποστηρίζει ότι και η Βρετανία θα επηρεαστεί από το ευρώ. Μάλιστα εκφράζει την απογοήτευσή του γι ατο γεγονός ότι μικρές χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν έδρα στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα του απέχει.

Εκφράζει επιπλέον και την ανησυχία ότι η Βρετανία θα μείνει πίσω στις εξελίξεις, εάν για παράδειγμα δημιουργηθεί μια ομάδα G3 κατά την G8, η οποία δε θα περιλαμβάνει τις πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες αλλά τις χώρες που έχουν τα ισχυρά νομίσματα του ευρώ, του δολαρίου και του γιεν.

Στην άλλη πλευρά, ο Στούαρτ τονίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής του ευρώ, απρόσωποι πολιτικοί από άλλες χώρες θα αποφασίζουν για τους Βρετανούς, χωρίς η Γηραιά Αλβιώνα να αποτελεί προτεραιότητά τους. Ο Ρόμπιν από το Λονδίνο εξάλλου, σημειώνει ότι εάν ένα έθνος εγκαταλείψει την ελευθερία του για οικονομικά κέρδη, θα χάσει και τα δύο. Πιο ουδέετερος εμφανίζεται ο Κρις, ο οποίος γράφει.

"Χαλαρώστε, ας δούμε τί θα πάθουν οι άλλοι και τότε αποφασίζουμε".

Στην ιστοσελίδα υπάρχει και η άποψη του Δημήτρη από την Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία της Ευρώπης αποτελούν στέρεη βάση για το ευρώ καταλήγει λέγοντας ότι η υιοθέτηση κοινού νομίσματος από τους 12 δε σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί ο εθνικός χαρακτήρας των χωρών αυτών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.