Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-06

  1. Έκτακτα μέτρα στην Αργεντινή
  2. Φλόριδα: "Θαυμαστής του μπιν Λάντεν" ο πιλότος
  3. Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
  4. Φυλακή για τους Ταλεμπάν στην Κούβα
  5. Ιατρικός τουρισμός
  6. Θετική ανακάλυψη εναντίον του AIDS
  7. Και υπουργός Εξωτερικών ο Μπερλουσκόνι
  8. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
  9. O βρετανικός τύπος την Δευτέρα
  10. Έκτακτα μέτρα στην Αργεντινή
  11. Φλόριδα: "Θαυμαστής του μπιν Λάντεν" ο πιλότος
  12. Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
  13. Φυλακή για τους Ταλεμπάν στην Κούβα
  14. Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
  15. Ο Σαρόν καταγγέλει τον Αραφάτ ως "τρομοκράτη"
  16. Και υπουργός Εξωτερικών ο Μπερλουσκόνι
  17. Η Γερουσία της Αργεντινής εξετάζει έκτακτα μέτρα
  18. Τα μυστικά της γήρανσης των κυττάρων
  19. Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
  20. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
  21. Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
  22. Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  23. Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
  24. Στην Αργεντινή η Γερουσία εξετάζει τα έκτακτα οικονομικά μέτρα
  25. Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
  26. Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
  27. Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας
  28. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
  29. Τεχνητοί βολβοί ματιών
  30. Νέες αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν
  31. Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας
  32. Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
  33. Το Κογκρέσο ενέκρινε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Αργεντινή
  34. Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
  35. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
  36. Το Κογκρέσο ενέκρινε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Αργεντινή
  37. Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
  38. Το Κογκρέσο ενέκρινε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Αργεντινή
Έκτακτα μέτρα στην Αργεντινή
BBC News
Οι πολίτες της Αργεντινής φοβούνται πως η αξία των αποταμιεύσεων τους θα εκμηδενιστεί

07.1.2002 4:26 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε την παροχή έκτακτων εξουσιών στον νέο πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Στα πλαίσια των νέων μέτρων, το εθνικό νόμισμα, το πέσο, θα αποδεσμευτεί από το αμερικανικό δολλάριο και θα υποτιμηθεί κατά 30%.

Ο υπουργός Οικονομικών Jorge Remes Lenicov αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο Προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο μέσα στο μήνα και να επαναδιαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το τεράστιο εξωτερικό χρέος της Αργεντινής.

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στους πολίτες.

Παρόλα αυτά, ήδη έχουν εξαγγελθεί νέες διαδηλώσεις για απόψε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Buenos Aires.

Πολλοί πολίτες της Αργεντινής φοβούνται ότι η υποτίμηση θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα μειώσει την αξία των αποταμιεύσεων τους.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κακή οικονομική κατάσταση της Αργεντινής τις τελευταίες εβδομάδες είχαν βίαιη κατάληξη.

Φλόριδα: "Θαυμαστής του μπιν Λάντεν" ο πιλότος
BBC News
Το αεροπλάνο έπεσε στον 28ο όροφο του κτιρίου

07.1.2002 4:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία της Φλόριδα λέει ότι ο δεκαπεντάχρονος πιλότος που την Κυριακή συνέτριψε ένα μικρό αεροπλάνο σε κτίιριο γραφείων στην Τάμπα της Φλόριδας στις ΗΠΑ, είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο δηλώνει "θαυμαστής του Οσάμα μπιν Λάντεν" και εκφράζει τη συμπάθεια του για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπα χαρακτήρισε τον Τσαρλς Μπίσοπ, ταραγμένο μοναχικό χαρακτήρα χωρίς φίλους.

Ο μαθητής σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στον ουρανοξύστη που στεγάζει την Τράπεζα της Αμερικής.

Δύο μαχητικά είχαν σταλεί για να τον αναχαιτίσουν καθώς είχε περάσει κοντά από το Αρχηγείο της Νότιας Διοίκησης των Δυνάμεων των ΗΠΑ -το οποίο ελέγχει την αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Αρχικά η αστυνομία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο νεαρός επρόκειτο να αρχίσει μαθήματα οδήγησης αεροπλάνου αλλά απογειώθηκε χωρίς άδεια.

Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
BBC News
Ο Μπλερ απηύθηνε έκκληση για έναν "πρέποντα πολιτικό διάλογο"

07.1.2002 4:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε συνομιλίες στο Δελχί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, στα πλαίσια πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, την ώρα που και οι δύο χώρες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Η ινδία λέει ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πακιστάν στο Κασμίρ.

Σύμφωνα με τις ινδικές πηγές το περιστατικό έδωσε το έναυσμα για έντονη ανταλλαγή πυρών, αλλά το Πακιστάν λέει ότι δεν έχει χάσει κανένα αεροσκάφος.

Ανώτατος αξιωματικός του Πακιστάν είπε ότι η Ινδία προσπαθεί να συγκαλύψει την απώλεια ενός δικού της σκάφους.

Την ίδια ώρα,. μετά τη συνάντησή τους στο Δελχί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζαν όλους όσους υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η Βρετανία προσπαθεί να πείσει την Ινδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα μέτρα που έχει λάβει το Πακιστάν για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Οι αρχές του Πακιστάν λένε πως συνέλλαβαν πάνω από 100 μέλη ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ μεταξύ των οποίων ήταν και στελέχη των οργανώσεων τις οποίες η Ινδία πιστεύει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Φυλακή για τους Ταλεμπάν στην Κούβα
BBC News
Η βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντανάμο έχει χαρακτηριστεί από τον Κάστρο "μαχαίρι που στοχεύει την καρδιά της Κούβας"

07.1.2002 4:09 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ άρχισαν την αποστολή πρόσθετου στρατιωτικού προσωπικού στη βάση τους στον Κόλπο Γκουαντανάμο της Κούβας όπου θα κατασκευάσουν φυλακή ύψιστης ασφαλείας για να υποδεχτεί έως 3.000 κρατούμενους Ταλεμπάν και μέλη της αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ κρατούν στο Αφγανιστάν περίπου 300 αιχμαλώτους που πρόκειται να μεταφερθούν στο μέλλον στην Κούβα.

Δεν είναι σαφές το πότε ή πού θα προσαχθούν σε δίκη.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, μετά την αιματηρή εξέγερση σε φυλακή του βόρειου Αφγανιστάν τον περασμένο Νοέμβριο, πιστεύουν πως είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθούν οι δίκες σε ασφαλή χώρο έξω από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, συνεχίζει να αντιτίθεται στην ύπαρξη της αμερικανικής βάσης στο νησί, αλλά σε πρόσφατη συνάντησή του με αμερικανούς επισήμους δεν έφερε αντίρρηση στη χρήση της βάσης για την κατασκευή της φυλακής.

Ιατρικός τουρισμός

07.1.2002 4:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο συνδυασμός της ευνοϊκής ισοτιμίας του δολαρίου και της αγγλικής λίρας σε σχέση με το νοτιαφρικανικό νόμισμα, το ραντ, και οι εξαιρετικές ιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα δελεάζουν πολλούς τουρίστες να συνδυάσουν τις διακοπές στην Νότια Αφρική με μια πλαστική εγχείρηση.

Έτσι, οι χειρούργοι και οι συνεργάτες τους διοργανώνουν ένα πακέτο διακοπών που περιλαμβάνει μια περίοδο ανάπαυσης και ανάρρωσης από την εγχείρηση, έτσι ώστε να επιστρέφει κανείς στην πατρίδα του έτοιμος και ανανεωμένος.

Για παράδειγμα μια εταιρεία, η Surgeon and Safari, προσφέρει διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο του Κέηπ Τάουν, μια πλαστική εγχείρηση, περίοδο ανάρρωσης δίπλα στην πισίνα και για το τέλος ένα σαφάρι.

H διευθύντρια της εταιρελίας, Λορέιν Μέλβιλ, λέει ότι πολλές πελάτισσες της, που θα ένιωθαν άσχημα τις πρώτες μέρες μετά την εγχείρηση με τα σημάδια στο πρόσωπο, νιώθουν πιο άνετα ανάμεσα σε άγνωστους και στην άνεση των διακοπών τους.

Ορισμένοι πλαστικοί χειρούργοι της Νότιας Αφρικής, όπως ο δόκτωρ Ντερκ Λάζαρους, έχουν αρχίσει να διαφημίζονται και στο Διαδίκτυο, προσελκύοντας πελάτες από όλο τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν α ελέγξουν εύκολα φωτογραφίες πριν την εγχείρηση και να έχουν μια κάποια παρακολούθηση και βοήθεια μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη συνέχεια.

Αλλά όπως είπε ο δόκτωρ Λάζαρους, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι.

Αν και όπως λέει, οι επεμβάσεις που κάνει, δεν θεωρούνται επικίνδυνες, αν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη μετά την εγχείρηση, οι ασθενείς θα πρέπει πλέον να καταφύγουν στους γιατρούς της χώρας τους για βοήθεια.

Από την άλλη, είπε, υπάρχει ο κίνδυνος του λεγόμενου σύνδρομου της οικονομικής θέσης, στα αεροπλάνα. Οι μακράς διαρκείας πτήσεις δεν αποκλείεται να προκαλέσουν θρομβώσεις στις φλέβες και λέτσιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενίς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.. να πάρουν μια ασπιρίνη, να μην πίνουν αλκοόλ, αλλά αντιθέτως να πίνουν πολύ νερό και να γυμνάζονται στη διάρκεια της πτ ήσης.

Αλλά με το κόστος των πλαστικών εγχειρήσεων στη Νότια Αφρική να είναι περίπου το ένα τέταρτο από ό,τι στην Βρετανία, για παράδειγμα, και με την προοπτική δέκα ημερών σε πολυτελές ξενοδχείο και διακοπών σε ένα εξωτικό περιβάλλον, πολλοί τουρίστες είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν τους πιθανούς κινδύνους και να σπεύσουν στο Κέιπ Τάουν.

Θετική ανακάλυψη εναντίον του AIDS

07.1.2002 4:07 (Ωρα Λονδίνου)
Η ανακάλυψη των επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσoκομείου της Λωζάνης στην Ελβετία μπορεί να να βοηθήσει στο μέλλον τους γιατρούς να συνιστούν θεραπευτική αγωγή καλύτερα προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Οι φορείς του ιού HIV-1 εμφανίζουν σημαντικές διαφορές στην αντίδραση του οργανισμού τους στα φάρμακα.

Μια σημαντική διαφορά είναι το πόσο γρήγορα ανανύπτει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι γιατροί υποπτεύονταν ότι αυτό ίσως είχε να κάνει με τις γενετικές διαφορές μεταξύ των ασθενών.

Οι ερευνητές του ελβετικού νοσκομείου, που δημοσίευσαν τα στοιχεία της έρευνας τους στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο είχαν πολύ καλύτερη αντίδραση στη φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές πάντως προειδοποίησαν πως θα περάσει πολύς ακόμα καιρός μέχρι τα ευρήματα τους να μεταφραστούν σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Και υπουργός Εξωτερικών ο Μπερλουσκόνι
BBC News
Ο Μπερλουσκόνι (αριστερά) ήρθε σε ρήξη με τον Ρουτζιέρο σχετικά με το ευρώ

07.1.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ιταλοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα αναλάβει τουλάχιστον για μερικούς μήνες, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζιέρο.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την έκπληξη και τη λύπη τους για την παραίτηση του Ρουτζιέρο.

Ο Ρενάτο Ρουτζιέρο, παραιτήθηκε μετά τις πρόσφατες επικρίσεις του εναντίον των συναδέλφων του στην κυβέρνηση για τη χλιαρή, όπως τη χαρακτήρισε, αντίδρασή τους στην εισαγωγή του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είπε ότι ο κ.Ρουτζιέρο "είναι προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα" ενώ ο Γάλλος ομόλογος του, Υμπέρ Βεντρίν, αναφέρθηκε στην εκτίμηση που έχαιρε από τους συναδέλφους του.

Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι η παραίτηση του Ρουτζιέρο αναμένεται να προξενήσει προβλήματα στη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ εγείρει ερωτήματα για το αν θα αλλάξει η παραδοσιακά φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
BBC News
Ο κ.Ζίνι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ

07.1.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, ότι "είναι εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς τρομοκρατίας".

Ο κ.Σαρόν είπε ότι ο κ.Αραφάτ εμέκρινε την αγορά μεγάλης ποσότητας όπλων τα οποία ανακάλυψαν οι ισραηλινοί την Πέμπτη σε πλοίο που έπλεε στην Ερυθρά θάλασσα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι τα όπλα προορίζονταν για ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις, κατηγορία που απορρίπτει η Παλαιστινιακή Διοίκηση.

Χθες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις επαφές που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη εκεχειρίας.

Την στιγμή που ο κ.Σαρόν έκανε τις σκληρές δηλώσεις του για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο κ.Ζίνι ήταν στις συνομιλίες μεταξύ στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος τόνισε σήμερα ότι ο μακρύς δρόμος της ειρήνης πρέπει να αρχίσει με την συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον τομέα της ασφάλειας.

O βρετανικός τύπος την Δευτέρα

07.1.2002 4:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Intependent έχει τίτλο " η υγεία της κόρης του υπουργού Οικονομικών χειροτερευει μετά από την εκδήλωση εγκεφαλικής αιμοραγίας" και ακόμα " ξαναρχίζει η κόντρα στο υπουργικό Συμβούλιο με αφορμλή την πολιτική διάσταση του Ευρώ.

Οι Times έχουν αναφέρουν στην πρώτη τους σελίδα ότι " Ο Μπλέρ κάλεσε το Μπιρτ να σώσει την πολιτική για τους σιδηροδρόμους" ενώ σε άλλο τίτλο μαθαίνουμε οτι το "Πακισταν καλείται να καταδικάσει την τρομοκρατία στο έδαφος της Ινδίας".

Ο Guardian μας ενημερώνει στην πρώτη του σελίδα ότι το μωρό του ζευγους Μπραουν υπέστη εγκαφαλική αιμοραγία και ακόμα ότι "ο Μπλέρ πιέζει το Πακιστάν να συλλάβει τους παραστρατιωτικούς του Κασμίρ".

Η κατάσταση της υγείας του βρέφους των Μπράουν βρίσκεται και στην πρώτη σελίδα της Daily Telegraph.Ακόμα μαθαίνουμε ότι τετραπλασιάστηκαν οι επισκέπτες στα βρετανικά μουσεία μετά την κατάργηση του εισιτηρίου.

Τέλος, οι Financial Times έχουν κεντρικό θέμα στην πρώτη τους σελίδα ότι ο θόρυβος που προκαλείται από το αεροδρόμιο του Χιθροου μπορεί να κοστίσει στην βρετανική κυβέρνηση το ποσο των 2 δισ στερλίνων σε αποζημιώσεις.

Ακόμα εκφράζεται η απορία για την στάση της Ιταλίας έναντι της Ενωμένης Ευρώπης.

Έκτακτα μέτρα στην Αργεντινή
BBC News
Οι πολίτες της Αργεντινής φοβούνται πως η αξία των αποταμιεύσεων τους θα εκμηδενιστεί

06.1.2002 22:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε την παροχή έκτακτων εξουσιών στον νέο πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Στα πλαίσια των νέων μέτρων, το εθνικό νόμισμα, το πέσο, θα αποδεσμευτεί από το αμερικανικό δολλάριο και θα υποτιμηθεί κατά 30%.

Τις λεπτομέρειες των νέων μέτρων θα εξαγγείλει αναλυτικά ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Χόρχε Ρέμες Λένικοφ.

Πολλοί πολίτες της Αργεντινής φοβούνται ότι η υποτίμηση θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα μειώσει την αξία των αποταμιεύσεων τους.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κακή οικονομική κατάσταση της Αργεντινής τις τελευταίες εβδομάδες είχαν βίαιη κατάληξη.

Φλόριδα: "Θαυμαστής του μπιν Λάντεν" ο πιλότος
BBC News
Το αεροπλάνο έπεσε στον 28ο όροφο του κτιρίου

06.1.2002 22:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία της Φλόριδα λέει ότι ο δεκαπεντάχρονος πιλότος που την Κυριακή συνέτριψε ένα μικρό αεροπλάνο σε κτίιριο γραφείων στην Τάμπα της Φλόριδας στις ΗΠΑ, είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο δηλώνει "θαυμαστής του Οσάμα μπιν Λάντεν" και εκφράζει τη συμπάθεια του για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπα χαρακτήρισε τον Τσαρλς Μπίσοπ, ταραγμένο μοναχικό χαρακτήρα χωρίς φίλους.

Ο μαθητής σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στον ουρανοξύστη που στεγάζει την Τράπεζα της Αμερικής.

Δύο μαχητικά είχαν σταλεί για να τον αναχαιτίσουν καθώς είχε περάσει κοντά από το Αρχηγείο της Νότιας Διοίκησης των Δυνάμεων των ΗΠΑ -το οποίο ελέγχει την αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Αρχικά η αστυνομία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο νεαρός επρόκειτο να αρχίσει μαθήματα οδήγησης αεροπλάνου αλλά απογειώθηκε χωρίς άδεια.

Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
BBC News
Ο Μπλερ απηύθηνε έκκληση για έναν "πρέποντα πολιτικό διάλογο"

06.1.2002 21:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε συνομιλίες στο Δελχί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, στα πλαίσια πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, την ώρα που και οι δύο χώρες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Η ινδία λέει ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πακιστάν στο Κασμίρ.

Σύμφωνα με τις ινδικές πηγές το περιστατικό έδωσε το έναυσμα για έντονη ανταλλαγή πυρών, αλλά το Πακιστάν λέει ότι δεν έχει χάσει κανένα αεροσκάφος.

Ανώτατος αξιωματικός του Πακιστάν είπε ότι η Ινδία προσπαθεί να συγκαλύψει την απώλεια ενός δικού της σκάφους.

Την ίδια ώρα,. μετά τη συνάντησή τους στο Δελχί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζαν όλους όσους υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η Βρετανία προσπαθεί να πείσει την Ινδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα μέτρα που έχει λάβει το Πακιστάν για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Οι αρχές του Πακιστάν λένε πως συνέλλαβαν πάνω από 100 μέλη ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ μεταξύ των οποίων ήταν και στελέχη των οργανώσεων τις οποίες η Ινδία πιστεύει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Φυλακή για τους Ταλεμπάν στην Κούβα
BBC News
Η βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντανάμο έχει χαρακτηριστεί από τον Κάστρο "μαχαίρι που στοχεύει την καρδιά της Κούβας"

06.1.2002 21:46 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ άρχισαν την αποστολή πρόσθετου στρατιωτικού προσωπικού στη βάση τους στον Κόλπο Γκουαντανάμο της Κούβας όπου θα κατασκευάσουν φυλακή ύψιστης ασφαλείας για να υποδεχτεί έως 3.000 κρατούμενους Ταλεμπάν και μέλη της αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ κρατούν στο Αφγανιστάν περίπου 300 αιχμαλώτους που πρόκειται να μεταφερθούν στο μέλλον στην Κούβα.

Δεν είναι σαφές το πότε ή πού θα προσαχθούν σε δίκη.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, μετά την αιματηρή εξέγερση σε φυλακή του βόρειου Αφγανιστάν τον περασμένο Νοέμβριο, πιστεύουν πως είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθούν οι δίκες σε ασφαλή χώρο έξω από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, συνεχίζει να αντιτίθεται στην ύπαρξη της αμερικανικής βάσης στο νησί, αλλά σε πρόσφατη συνάντησή του με αμερικανούς επισήμους δεν έφερε αντίρρηση στη χρήση της βάσης για την κατασκευή της φυλακής.

Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
BBC News
Ο Μπλερ απηύθηνε έκκληση για έναν "πρέποντα πολιτικό διάλογο"

06.1.2002 17:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έχει συνομιλίες στο Δελχί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, στα πλαίσια πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, την ώρα που και οι δύο χώρες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζαν όλους όσους υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν τρομοκράτες.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η Βρετανία προσπαθεί να πείσει την Ινδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα μέτρα που έχει λάβει το Πακιστάν για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Οι αρχές του Πακιστάν λένε πως συνέλλαβαν πάνω από 100 μέλη ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ μεταξύ των οποίων ήταν και στελέχη των οργανώσεων τις οποίες η Ινδία πιστεύει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Αλλά καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες Μπλερ και Βατζπαγί, ο ινδικός στρατός είπε ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πακιστάν στο Κασμίρ.

Το Πακιστάν λέει ότι δεν έχει χάσει κανένα αεροσκάφος.

Ο Σαρόν καταγγέλει τον Αραφάτ ως "τρομοκράτη"
BBC News
Ο Ζίνι συζήτησε με τον Αραφάτ το θέμα του πλοίου με τα όπλα

06.1.2002 17:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ότι "είναι εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς τρομοκρατίας".

Ο Σαρόν είπε ότι ο Αραφάτ ενέκρινε την αγορά μεγάλης ποσότητας όπλων τα οποία ανακάλυψαν οι ισραηλινοί την Πέμπτη σε πλοίο που έπλεε στην Ερυθρά θάλασσα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι τα όπλα προορίζονταν για ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις, κατηγορία που απορρίπτει η Παλαιστινιακή Διοίκηση.

Το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις επαφές που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη εκεχειρίας.

Την στιγμή που ο Σαρόν έκανε τις σκληρές δηλώσεις του για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Ζίνι ήταν στις συνομιλίες μεταξύ στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος τόνισε την Κυριακή ότι ο μακρύς δρόμος της ειρήνης πρέπει να αρχίσει με την συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον τομέα της ασφάλειας.

Και υπουργός Εξωτερικών ο Μπερλουσκόνι
BBC News
Ο Μπερλουσκόνι (αριστερά) ήρθε σε ρήξη με τον Ρουτζιέρο σχετικά με το ευρώ

06.1.2002 18:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ιταλοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα αναλάβει τουλάχιστον για μερικούς μήνες, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζιέρο.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την έκπληξη και τη λύπη τους για την παραίτηση του Ρουτζιέρο.

Ο Ρενάτο Ρουτζιέρο, παραιτήθηκε μετά τις πρόσφατες επικρίσεις του εναντίον των συναδέλφων του στην κυβέρνηση για τη χλιαρή, όπως τη χαρακτήρισε, αντίδρασή τους στην εισαγωγή του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είπε ότι ο κ.Ρουτζιέρο "είναι προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα" ενώ ο Γάλλος ομόλογος του, Υμπέρ Βεντρίν, αναφέρθηκε στην εκτίμηση που έχαιρε από τους συναδέλφους του.

Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι η παραίτηση του Ρουτζιέρο αναμένεται να προξενήσει προβλήματα στη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ εγείρει ερωτήματα για το αν θα αλλάξει η παραδοσιακά φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Γερουσία της Αργεντινής εξετάζει έκτακτα μέτρα
BBC News
Οι πολίτες της Αργεντινής φοβούνται πως η αξία των αποταμιεύσεων τους θα εκμηδενιστεί

06.1.2002 17:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερουσία της Αργεντινής συνεδριάζει και αναμένεται να εγκρίνει την παροχή έκτακτων εξουσιών στον νέο πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος Δουάλδε έχει προτείνει έκτακτα μέτρα τα οποία έχει ήδη εγκρίνει η Κάτω Βουλή της Αργεντινής.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η αποδέσμευση του πέσο από το αμερικανικό δολλάριο.

Η αποδέσμευση μπορεί να οδηγήσει στην υποτίμηση του πέσο εώς και κατά 30%.

Το πέσο είχε συνδεθεί με το δολλάριο πριν από δέκα περίπου χρόνια και στη σύνδεση αυτή αποδίδονται πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Πολλοί φοβούνται ότι η υποτίμηση θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα μειώσει την αξία των αποταμιεύσεων των πολιτών.

Τα μυστικά της γήρανσης των κυττάρων
BBC News
Παραμένει μυστήριο γιατί καταρρέει ο οργανισμός με την πάροδο του χρόνου

06.1.2002 18:14 (Ωρα Λονδίνου)
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πιθανό τρόπο επέμβασης σε μια διαδικασία που ευθύνεται για μια σειρά ασθένεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ -η γεροντική άνοια.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους γερνούν τα κύτταρα είναι η επίθεση από μόρια οξυγόνου που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της μετατροπής της ενέργειας σε μια μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα.

Τα μόρια αυτά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο γενετικό υλικό των κυττάρων -γεγονός που με τη σειρά του πιστεύεται ότι συνδέεται με την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλκία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η Μονάδα Ανθρώπινης Διαιτητικής Νταν, του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας ανακάλυψε ορισμένα χημικά -κάποιου είδους πρωτεΐνες- που βρίσκονται στο σώμα και μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από την οξείδωση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως όταν δεν έχει κανείς αρκετές από αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να είναι δυσκολότερο για τα κύτταρα να προστευθούν.

Και ελπίζουν πως αν αυξήσουν τη χορήγηση των πρωτεϊνών αυτών στα πλαίσια μιας θεραπείας θα βοηθήσουν στην άμυνα των κυττάρων.

Η οξείδωση θεωρείται υπεύθυνη για την καταστροφή ιστού σε ολόκληρο το σώμα και σε πολλούς ασθενείς δίνεται η συμβουλή να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά για να μειώσουν την επίδρασή της.

Τα πορίσματα της έρευνας αυτής στο Κέιμπριτζ δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Νέιτσουρ.

Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Μπαγκλαντές

6.1.2002 16:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έχει συνομιλίες στο Δελχί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, στα πλαίσια πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζαν όλους όσους υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν τρομοκράτες.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η Βρετανία προσπαθεί να πείσει την ινδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα μέτρα που έχει λάβει το Πακιστάν για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Οι αρχές του Πακιστάν συνέλλαβαν πάνω από 100 μέλη ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ μεταξύ των οποίων ήταν και στελέχη των οργανώσεων τις οποίες η Ινδία πιστεύει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο ιδνικό κοινοβούλιο.

Σήμερα οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν και άλλα μέλη αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από το Δελχί αναφέρουν ότι οι ινδικές δυνάμεις κατέρριψαν μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πακιστάν στο Κασμίρ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
BBC News
Ο κ.Ζίνι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ

6.1.2002 16:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, ότι "είναι εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς τρομοκρατίας".

Ο κ.Σαρόν είπε ότι ο κ.Αραφάτ εμέκρινε την αγορά μεγάλης ποσότητας όπλων τα οποία ανακάλυψαν οι ισραηλινοί την Πέμπτη σε πλοίο που έπλεε στην Ερυθρά θάλασσα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι τα όπλα προορίζονταν για ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις, κατηγορία που απορρίπτει η Παλαιστινιακή Διοίκηση.

Χθες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις επαφές που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη εκεχειρίας.

Την στιγμή που ο κ.Σαρόν έκανε τις σκληρές δηλώσεις του για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο κ.Ζίνι ήταν στις συνομιλίες μεταξύ στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος τόνισε σήμερα ότι ο μακρύς δρόμος της ειρήνης πρέπει να αρχίσει με την συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον τομέα της ασφάλειας.

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
BBC News
Ο Ρουτζιέρο ήλθε σε ρήξη με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση

6.1.2002 16:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Ρενάτο Ρουτζιέρο, παραιτήθηκε εν μέσω πληροφοριών για διάσπαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Ρουτζιέρο επέκρινε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση για τη χλιαρή, όπως τη χαρακτήρισε, αντίδρασή τους στην εισαγωγή του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την λύπη τους για την παραίτηση του κ.Ρουτζιέρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είπε ότι ο κ.Ρουτζιέρο "είναι προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα" ενώ ο Γάλλος ομόλογος του, Υμπέρ Βεντρίν, αναφέρθηκε στην εκτίμηση που έχαιρε από τους συναδέλφους του.

Ιταλοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα αναλάβει προσωρινά το υπουργείο Εξωτερικών.

Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι η παραίτηση του Ρουτζιέρο αναμένεται να προξενήσει προβλήματα στη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ εγείρει ερωτήματα για το αν θα αλλάξει η παραδοσιακά φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
BBC News
Το υπερσύγχρονο ελικόπτερο Έλβις επιστρατεύτηκε για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αυστραλία

06.1.2002 2:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία οι πυροσβεστικές υπηρεσίες προειδοποίηθηκαν ότι οι αναμενόμενοι ξηροί άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας θα τροφοδοτήσουν εκ νέου τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και πολλά άγρια ζώα έχουν καεί ή έχουν τραυματισθεί.

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλλαβε χθες και άλλα άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι άρχισαν τις φωτιές που απειλούν ακόμη και τα προάστια του Σίδνεϊ.

Οι περισσότεροι από τους 24 συλληφθέντες είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Μάλιστα το μικρότερο είναι μόλις εννέα ετών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να καθιερώσει στο άμεσο μέλλον νέες, αυστηρότερες μηνές για τους νεαρούς εμπρηστές.

Ο κ.Καρ είπε ότι η φυλάκιση νεαρών εμπρηστών είναι μια εύκολη λύση και εντος των προσεχών ημερών η κυβέρνηση του θα αλλάξει τις ποινές.

Τα ανήλικα παιδιά που θα καταδικάζονται για εμπρησμό θα είναι υποχρεωμένα να επισκέπτωνται ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.

Επίσης θα αναγκάζονται να επισκεφθούν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές. Οι δύο αυτές εμπειρίες, είπε ο κ. Καρ θα βοηθήσουν τους νεαρούς εμπρηστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Μπαγκλαντές

6.1.2002 15:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει συνομιλίες στο Δελχί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, στα πλαίσια πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Ανταποκριτής του BBC που καλύπτει την περιοδεία του κ. Μπλερ στην νότια Ασία μεταδίδει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παρωτρύνει τον κ.Βατζπαγί να αναγνωρίσει τα μέτρα που έχει λάβει το Πακιστάν για την πάταξη της τρομοκρατίας.

ΟΙ αρχές του Πακιστάν συνέλλαβαν πάνω από 100 μέλη ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ μεταξύ των οποίων ήταν και στελέχη των οργανώσεων τις οποίες η Ινδία πιστεύει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο ιδνικό κοινοβούλιο.

Σήμερα οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν και άλλα μέλη αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από το Δελχί αναφέρουν ότι οι ινδικές δυνάμεις κατέρριψαν μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πακιστάν στο Κασμίρ.

Στην Αργεντινή η Γερουσία εξετάζει τα έκτακτα οικονομικά μέτρα
BBC News
Πολίτες στο Μπουένος ’ϊρες σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους

6.1.2002 15:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερουσία της Αργεντινής συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να εγκρίνει την παροχή έκτακτων εξουσιών στον νέο πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος Δουάλδε έχει προτείνει έκτακτα μέτρα τα οποία έχει ήδη εγκρίνει η Κάτω Βουλή της Αργεντινής.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η αποδέσμευση του πέσο από το αμερικανικό δολλάριο. Η αποδέσμευση μπορεί να οδηγήσει στην υποτίνηση του πέσο κατά εώς και 30%.

Το πέσο είχε συνδεθεί με το δολλάριο πριν από 10 περίπου χρόνια και στη σύνδεση αυτή αποδίδονται πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Πολλοί φοβούνται ότι η υποτίμηση θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα μειώσει την αξία των αποταμιεύσεων.

Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
BBC News
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί δέχεται πιέσεις να επιδείξει διαλλακτικότητα

6.1.2002 14:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύνοδος κορυφής των κρατών της Νότιας Ασίας ολοκληρώθηκε στο Νεπάλ χωρίς να πραγματοποιηθή ουιαστική πρόοδος στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Οι Ινδοί επίσημοι αντέδρασαν με ψυχρότητα στη συμβολικής σημασίας χειραψία που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Η χειραψία, με πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσαράφ κατά τη σύνοδο κορυφής των επτά κρατών της νοτίου Ασίας στην πρωτεύουσα, Κατμαντού του Νεπάλ, ανταλλάχθηκε μετά από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο ηγέτης του Πακιστάν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κατευθήνθηκε προς το μέρος όπου καθόταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας και αντάλλαξε χειραψία μαζί του.

Ο κ. Μουσάραφ είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνησή του "παραμένει έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Ινδία, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλα τα επίπεδα".

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση προς τον Ινδό πρωθυπουργό να "ξεκινήσει ένα ταξίδι για την ειρήνη, την αρμονία και την πρόοδο στη νότιο Ασία".

Αλλά ο κ. Βαζπαγί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση φιλίας του Πακιστανού ηγέτη, δήλωσε ότι αυτό που απομένει είναι να κάνει ο κ. Μουσάραφ τα λόγια έργα και να λάβει μέτρα κατά των ισλαμικών οργανώσεων που διεισδύουν στο ινδικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν και άλλα μέλη ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ και στις οποίες η Ινδία επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο που έγινε τον περασμένο μήνα.

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
BBC News
Ο Ρουτζιέρο ήλθε σε ρήξη με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση

6.1.2002 14:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Ρενάτο Ρουτζιέρο, παραιτήθηκε εν μέσω πληροφοριών για διάσπαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Ρουτζιέρο επέκρινε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση για τη χλιαρή, όπως τη χαρακτήρισε, αντίδρασή τους στην εισαγωγή του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την λύπη τους για την παραίτηση του κ.Ρουτζιέρο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είπε ότι ο κ.Ρουτζιέρο "είναι προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα" ενώ ο Γάλλος ομόλογος του, Υμπέρ Βεντρίν, αναφέρθηκε στην εκτίμηση που έχαιρε από τους συναδέλφους του

.

Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι η παραίτηση του Ρουτζιέρο αναμένεται να προξενήσει προβλήματα στη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ εγείρει ερωτήματα για το αν θα αλλάξει η παραδοσιακά φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας
BBC News

6.1.2002 11:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη στον 20ο όροφο ενός κτιρίου γραφείων στην Τάμπα της Φλόριδας στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τους λόγους που οδήγησαν ένα μαθητή του γυμνασίου να απογειώση χωρίς άδεια το αεροπλάνο το οποίο στη συνέχεια προσέκρουσε στο κτίριο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο νεαρός πιλότος.

Ο νεαρός πιλότος αγνόησε τις οδηγίες για προσγείωση σε κοντινό αεροδρόμιο, του κυβερνήτη του ελικοπτέρου της ακτοφυλακής που ακολουθούσε μαζί με μαχητικά αεροσκάφη, το αεροπλάνο που είχε κλέψει.

Πάντως η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο νεαρός Τσαρλς Μπίσοπ επρόκειτο να αρχίσει μαθήματα οδήγησης αεροπλάνου αλλά απογειώθηκε χωρίς άδεια.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
BBC News
Ο κ.Ζίνι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ

6.1.2002 12:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις επαφές που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο κ.Ζίνι είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος επιβεβαίωσε χθες ότι θα προεδρεύσει της συνάντησης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν πάντως, εξακολουθεί να αναφέρεται στην κατάσχεση την Πέμπτη, πλοίου που μετέφερε μεγάλο φορτίο όπλων.

Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι το πλοίο ανήκει στην Παλαιστινιακή Διοίκηση την οποία ο κ.Σαρόν κατηγόρησε ότι μαστίζεται από τρομοκρατία.

Τεχνητοί βολβοί ματιών
BBC News
Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της όρασης

06.1.2002 3:42 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκυο φαίνεται ότι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητούς βολβούς ματιών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο μετέδωσε ότι οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητη Μακότο Ασασίμα, ανέπτυξαν τους βολβούς μέσα σε βατράχους, χρησιμοποιώντας κύτταρα απο έμβρυα βατράχων.

Ο καθηγητής Ασασίμα δήλωσε ότι ελπίζει πως η έρευνα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που πάσχουν από τύφλωση.

Οι επιστήμονες ανακοινωσαν ότι μια εβδομάδα μετά την μεταμόσχευση των τεχνητών βολβών σε βατράχο, οι βολβοί είχαν συνδεθεί με τα οπτικά νεύρα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη απόρριψης τους από τον οργανισμό του βάτραχου.

Νέες αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν
BBC News
Ο Ζαΐφ έγινε το δημόσιο πρόσωπο των Ταλεμπάν

6.1.2002 11:58 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες επιδρομές στο ανατολικό Αφγανιστάν καθώς ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ξανά τοςυ οπαδούς και συμμάχους του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τα αμερικανικά αεροπλάνα, σύμφωνα με πληροφορίες, βομβάρδισαν θέσεις της Αλ Κάιντα στην ορεινή περιοχή Σπιν Γκαρ νοτίως της Τζαλαλαμπάντ.

Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι η Αλ Κάιντα και οι Ταλεμπάν νόμιζαν ότι οι Αμερικανοί είναι αδύνατοι και ανυπόμονοι και θα μπορούσαν να τους ξεφύγουν. Θα μάθουν όμως, συνέχισε ο κ.Μπους, να μην μπλέκουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως έχουν στα χέρια τους τον πρώην πρέσβη του Αφγανιστάν, την περίοδο των Ταλεμπάν, στο Πακιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές της Αφγανικής κρίσης καθώς εμφανιζόταν σε τακτικές συνεντεύξεις τύπου για τα τηλεοπτικά μέσα στην Ισλαμαμπάντ, κατά τις οποίες προωθούσε την άποψη του καθεστώτος των Ταλεμπάν για τις εξελίξεις.

Οι Αμερικανοί λένε πως τον συνέλαβαν μετά την άρνηση του Πακιστάν να του χορηγήσει άσυλο και την έκδοσή του στο Αφγανιστάν και τώρα ανακρίνεται.

Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας
BBC News

6.1.2002 11:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη στον 20ο όροφο ενός κτιρίου γραφείων στην Τάμπα της Φλόριδας στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τους λόγους που οδήγησαν ένα μαθητή του γυμνασίου να απογειώση χωρίς άδεια το αεροπλάνο το οποίο στη συνέχεια προσέκρουσε στο κτίριο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο νεαρός πιλότος.

Ο νεαρός πιλότος αγνόησε τις οδηγίες για προσγείωση σε κοντινό αεροδρόμιο, του κυβερνήτη του ελικοπτέρου της ακτοφυλακής που ακολουθούσε μαζί με μαχητικά αεροσκάφη, το αεροπλάνο που είχε κλέψει.

Πάντως η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο νεαρός Τσαρλς Μπίσοπ επρόκειτο να αρχίσει μαθήματα οδήγησης αεροπλάνου αλλά απογειώθηκε χωρίς άδεια.

Συνάντηση Μπλερ - Βατζπαγί
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Μπαγκλαντές

6.1.2002 12:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει σήμερα συνομιλίες στο Δελχί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί.

Ανταποκριτής του BBC που καλύπτει την περιοδεία του κ. Μπλερ στην νότια Ασία μεταδίδει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παρωτρύνει τον κ.Βατζπαγί να αναγνωρίσει τα μέτρα που έχει λάβει το Πακιστάν για την πάταξη της τρομοκρατίας.

ΟΙ αρχές του πακσιτάν συνέλλαβαν πάνω από 100 μέλη ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο διαφιλονικούνο Κασμίρ μεταξύ των οποίων ήταν και στελέχη των οργανώσεων τις οποίες η Ινδία πιστεύει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο ιδνικό κοινοβούλιο.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Αργεντινή
BBC News
Πολίτες στο Μπουένος ’ϊρες σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους

6.1.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερουσία της Αργεντινής συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να εγκρίνει την παροχή έκτακτων εξουσιών στον νέο πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος Δουάλδε έχει προτείνει έκτακτα μέτρα τα οποία έχει ήδη εγκρίνει η Κάτω Βουλή της Αργεντινής.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η αποδέσμευση του πέσο από το αμερικανικό δολλάριο. Η αποδέσμευση μπορεί να οδηγήσει στην υποτίνηση του πέσο κατά εώς και 30%.

Το πέσο είχε συνδεθεί με το δολλάριο πριν από 10 περίπου χρόνια και στη σύνδεση αυτή αποδίδονται πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει τη λήψη μέτρων για το πάγωμα των τιμών και για την προστασία των οικονομιών των αποταμιευτών στις τράπεζες μετά την υποτίμηση του πέσο, κίνηση που θεωρείται δεδομένη.

Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
BBC News
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί δέχεται πιέσεις να επιδείξει διαλλακτικότητα

6.1.2002 11:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύνοδος κορυφής των κρατών της Νότιας Ασίας ολοκληρώθηκε στο Νεπάλ χωρίς να πραγματοποιηθή ουιαστική πρόοδος στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Οι Ινδοί επίσημοι αντέδρασαν με ψυχρότητα στη συμβολικής σημασίας χειραψία που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Η χειραψία, με πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσαράφ κατά τη σύνοδο κορυφής των επτά κρατών της νοτίου Ασίας στην πρωτεύουσα, Κατμαντού του Νεπάλ, ανταλλάχθηκε μετά από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο ηγέτης του Πακιστάν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κατευθήνθηκε προς το μέρος όπου καθόταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας και αντάλλαξε χειραψία μαζί του.

Ο κ. Μουσάραφ είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνησή του "παραμένει έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Ινδία, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλα τα επίπεδα".

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση προς τον Ινδό πρωθυπουργό να "ξεκινήσει ένα ταξίδι για την ειρήνη, την αρμονία και την πρόοδο στη νότιο Ασία".

Αλλά ο κ. Βαζπαγί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση φιλίας του Πακιστανού ηγέτη, δήλωσε ότι αυτό που απομένει είναι να κάνει ο κ. Μουσάραφ τα λόγια έργα και να λάβει μέτρα κατά των ισλαμικών οργανώσεων που διεισδύουν στο ινδικό έδαφος.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
BBC News
Ο κ.Ζίνι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ

06.1.2002 4:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις επαφές που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη εκεχειρίας.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ.Ζίνι μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερακάτ, στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης.

Ο κ.Ζίνι είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος επιβεβαίωσε ότι θα προεδρεύσει της συνάντησης την Κυριακή, στελεχών των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Αργεντινή
BBC News
Πολίτες στο Μπουένος ’ϊρες σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους

06.1.2002 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κογκρέσο της Αργεντινήςενέκρινε τη λήψη άμεσων μέτρων που θα δώσουν στον πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε έκτακτες εξουσίες για την αναμόρφωση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας.

Προηγούμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου δεν απέδωσε καρπούς και διακόπηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα της πρότασης νόμου για την πλήρη αποδέσμευση του εθνικού νομίσματος, πέσο, από το αμερικανικό δολάριο.

Το πέσο είχε συνδεθεί με το δολλάριο πριν από 10 περίπου χρόνια και στη σύνδεση αυτή αποδίδονται πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει τη λήψη μέτρων για το πάγωμα των τιμών και για την προστασία των οικονομιών των αποταμιευτών στις τράπεζες μετά την υποτίμηση του πέσο, κίνηση που θεωρείται δεδομένη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Εδουάρδο Δουάλδε έκανε σαφές ότι επίκειται η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος δεν προσδιόρισε όμως πόσο μεγάλη θα είναι.

Ορισμένες πληροφορίες στον τύπο δεν αποκλείουν η υποτίμηση να είναι της τάξεως του 40%.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα οι τιμές ορισμένων αγαθών αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό.

Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
BBC News
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί δέχεται πιέσεις να επιδείξει διαλλακτικότητα

06.1.2002 6:35 (Ωρα Λονδίνου)
Λίγο πριν την λήξη της Συνόδου Κορυφής των Κρατών της Νότιας Ασίας και δεν διαφαίνεται ουσιαστική εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν.

Οι Ινδοί επίσημοι αντέδρασαν με ψυχρότητα στη συμβολικής σημασίας χειραψία που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Η χειραψία, με πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσαράφ κατά τη σύνοδο κορυφής των επτά κρατών της νοτίου Ασίας στην πρωτεύουσα, Κατμαντού του Νεπάλ, ανταλλάχθηκε μετά από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο ηγέτης του Πακιστάν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κατευθήνθηκε προς το μέρος όπου καθόταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας και αντάλλαξε χειραψία μαζί του.

Ο κ. Μουσάραφ είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνησή του "παραμένει έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Ινδία, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλα τα επίπεδα".

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση προς τον Ινδό πρωθυπουργό να "ξεκινήσει ένα ταξίδι για την ειρήνη, την αρμονία και την πρόοδο στη νότιο Ασία".

Αλλά ο κ. Βαζπαγί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση φιλίας του Πακιστανού ηγέτη, δήλωσε ότι αυτό που απομένει είναι να κάνει ο κ. Μουσάραφ τα λόγια έργα και να λάβει μέτρα κατά των ισλαμικών οργανώσεων που διεισδύουν στο ινδικό έδαφος.

Εξ άλλου, εκπρόσωπος της Ινδίας διέψευσε πληροφορίες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών είχαν συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Αργεντινή
BBC News
Πολίτες στο Μπουένος ’ϊρες σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους

06.1.2002 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κογκρέσο της Αργεντινήςενέκρινε τη λήψη άμεσων μέτρων που θα δώσουν στον πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε έκτακτες εξουσίες για την αναμόρφωση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας.

Προηγούμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου δεν απέδωσε καρπούς και διακόπηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα της πρότασης νόμου για την πλήρη αποδέσμευση του εθνικού νομίσματος, πέσο, από το αμερικανικό δολάριο.

Το πέσο είχε συνδεθεί με το δολλάριο πριν από 10 περίπου χρόνια και στη σύνδεση αυτή αποδίδονται πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει τη λήψη μέτρων για το πάγωμα των τιμών και για την προστασία των οικονομιών των αποταμιευτών στις τράπεζες μετά την υποτίμηση του πέσο, κίνηση που θεωρείται δεδομένη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Εδουάρδο Δουάλδε έκανε σαφές ότι επίκειται η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος δεν προσδιόρισε όμως πόσο μεγάλη θα είναι.

Ορισμένες πληροφορίες στον τύπο δεν αποκλείουν η υποτίμηση να είναι της τάξεως του 40%.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα οι τιμές ορισμένων αγαθών αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.