Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-14

  1. Αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή
  2. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν σπηλιές στο Αφγανιστάν
  3. Νέες ταραχές στην Αργεντινή
  4. Τις ΗΠΑ επισκέπτεται ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
  5. Έκκληση Οικουμενικού Πατριάρχη προς θρησκευτικούς ηγέτες
  6. "Όχι" στις αμερικανικές επιδοτήσεις
  7. Νέες ταραχές στην Αργεντινή
  8. Έκκληση Οικουμενικού Πατριάρχη προς θρησκευτικούς ηγέτες
  9. Αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή
  10. Τις ΗΠΑ επισκέπτεται ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
  11. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν σπηλιές στο Αφγανιστάν
  12. Δηλώσεις Μπους για την οικονομία των ΗΠΑ
  13. Έκκληση για δίκαιες εκλογές στη Ζιμπάμπουε
  14. Αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή
  15. Επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ
  16. "Όχι" στις αμερικανικές εξαγωγικές επιδοτήσεις
  17. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ιορδανίας
  18. Νέα τροπή στην υπόθεση της γυναίκας απο τη Νιγηρία
  19. Επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ
  20. Το Ιράν στο πλευρο του Καρζάι
  21. Βομβαρδίζεται και πάλι το Αφγανιστάν
  22. Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
  23. Νεκρό μαχητικό στέλεχος των Παλαιστινίων
  24. Ανησυχία για την υγεία του αμερικανού προέδρου
  25. Αντιπροσωπεία απο το ΔΝΤ στην Αργεντινή
  26. Βομβαρδίζεται και πάλι το Αφγανιστάν
  27. Κολομβία: Φόβοι για αντίποινα παραστρατιωτικών
  28. Νεκρό μαχητικό στέλεχος των Παλαιστινίων
  29. Ανησυχία για την υγεία του αμερικανού προέδρου
  30. Ο Μπούς ζητάει διάλογο απο Ινδία και Πακιστάν
  31. Επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ
  32. Κολομβία: Φόβοι για αντίποινα παραστρατιωτικών
  33. Ο εκπρόσωπος του Πρόντι στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
  34. O Ευρωπαϊκός Τύπος
  35. Περισσότερο χρόνο ζητά η Αργεντινή
  36. Τρίαντα ακόμα αιχμάλωτοι Ταλιμπάν μεταφέρονται στην Κούβα
  37. Υπουργοί του Ισραήλ δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του στρατού
  38. «Ο Γέρος και η Θάλασσα»
  39. Αιματηρή επίθεση στην Ινδία
Αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Κάτοικοι της πόλης Τουλκάρμ στην κηδεία του Ραέντ Καρμί, ηγέτη της "Μεραρχίας Μαρτύρων του Τεμένους Αλ-Ακσά"

14.1.2002 23:41 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας Παλαιστίνιοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματισθούν ακόμη δύο, στον εβραϊκό οικισμό Σαβεϊ Σομρόν, κοντά στην υπό παλαιστινιακό έλεγχο πόλη Τουλκάρμ.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση "Μεραρχία Μαρτύρων του Τεμένους Αλ-Ακσά", που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

Σε ανακοίνωση που έστειλε προς ειδησεογραφικό πρακτορείο, η οργάνωση αυτή αναφέρει ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μέσο εκδίκησης για τη δολοφονία του ηγέτη της, Ραέντ Καρμί, ο οποίος νωρίτερα βρήκε το θάνατο από έκρηξη, στην Τουλκάρμ.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν την ισραηλινή πλευρά για τη δολοφονία του Ραέντ Καρμί και η οργάνωσή του ανέστειλε άμεσα την εκεχειρία που είχε ανακοινώσει εδώ και ένα μήνα, μετά από σχετικό κάλεσμα του Γιασέρ Αραφάτ για τερματισμό των επιθέσεων.

Η οργάνωση του δολοφονηθέντος λέει ότι "το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την ενέργειά εναντίον του Ραέντ Καρμί".

Από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγόρησε τον Ραέντ Καρμί ως υπέυθυνο πολλών θανατηφόρων επιχειρήσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν σπηλιές στο Αφγανιστάν
BBC News
Προετοιμασία μεταγωγικού αεροσκάφους που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μελών της Αλ-Κάϊντα στην Κούβα

14.1.2002 23:33 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου οι αμερικανοί πιστεύουν οτι κρύβονται μέλη της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν.

Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν από χθές τη νύχτα και - σύμφωνα με πληροφορίες - επλήγησαν και πολλές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Κάτοικοι αναφέρουν οτι χτυπήθηκαν τα σπίτια τους και οτι αρκετοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Στη επιχείρηση λαμβάνουν μέρος και χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί λένε οτι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάϊντα σταθμεύουν σε αυτές τις περιοχές λίγο πριν επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με το Πακιστάν.

Στο μεταξύ, αλλοι τριάντα κρατούμενοι, μαχητές της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο της Κούβας, όπου και αναμένεται να συνεχισθεί η ανάκρισή τους.

Ήδη εκεί βρίσκονται άλλοι 20 συλληφθέντες, οι οποίοι κρατούνται σε κλουβιά. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν να τύχουν μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου, κάτι που οι ΗΠΑ αρνούνται μέχρι στιγμής.

Υπολογίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συλλάβει και κρατούν πάνω από 350 μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα στο Αφγανιστάν.

Νέες ταραχές στην Αργεντινή
BBC News
Αστυνομικός φρουρεί κατάστημα που δέχθηκε επίθεση, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής

14.1.2002 21:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή νέα βίαιη σύγκρουση ξέσπασε σήμερα στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας Μπουένος ’ϊρες, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον ενός ατόμου.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές που εκπροσωπούν τους ανέργους απέκλεισαν την κεντρική αγορά, απαιτώντας φαγητό από τους καταστηματάρχες.

Στη συνέχεια επηκολούθησαν συμπλοκές στους γύρω δρόμους ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με ξύλινα ρόπαλα.

Η έξαρση της βίας συνέβη ενώ στη χώρα έφτανε αντιπροσωπεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Αποστολή της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ είναι η παροχή τεχνικών συμβουλών για την αναζωογόνηση των οικονομικών θεσμών της χώρας και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τα οικονομικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Μπουένος ’ϊρες η υποβόσκουσα κοινωνική αναταραχή δίνει πολύ μικρό χώρο για ελιγμούς στην κυβέρνηση, στις συζητήσεις της με το ΔΝΤ.

Τις ΗΠΑ επισκέπτεται ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
BBC News
O Μπουλέντ Ετσεβίτ φτάνει στις ΗΠΑ επικεφαλής αποστολής 200 ατόμων

14.1.2002 23:36 (Ωρα Λονδίνου)
Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκίνησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβιτ επικεφαλής αντιπροσωπείας 200 πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να επαναλάβει την αμέριστη συμπαράστασή της ’γκυρας στον αγώνα των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός που έφτασε σήμερα στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Μπους τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ, αλλά και το Κυπριακό.

Πολλοί αναλυτές πρεσβεύουν ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι το Ιράκ, αναφέρει ο διευθυντής της Tουρκικής Yπηρεσίας του BBC: " Η Τουρκία δεν θέλει να γίνει το Ιράκ ο επόμενος στόχος της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό γιατί ένας πόλεμος στο Ιράκ μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και στην Τουρκία."

Εξίσου σημαντική θέση στις συζητήσεις αναμένεται να καταλάβουν και οι εκκλήσεις οικονομικής βοήθειας, εκτιμούν οι ειδικοί. Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να παραγράψει ένα δάνειο πέντε δισεκατομμύριων δολάριων, που είχε διατεθεί για στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας. Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να ζητήσει επίσης και νέα χρηματική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ο διευθυντής της Τουρκικής Υπηρεσίας του ΒΒC .

Επίσης ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και το Κυπριακό.

Έκκληση Οικουμενικού Πατριάρχη προς θρησκευτικούς ηγέτες
BBC News
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Κχαταμί ήταν ένας από τους συνομιλητές του Οικουμενικού Πατριάρχη, κατάτη διάρκεια της επίσκεψής του

14.1.2002 23:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' είπε ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποφευχθεί η σύγκρουση των θρησκειών τους.

Ο πνευματικός ηγέτης των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στο Ιράν, κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες να προωθήσουν το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στους πιστούς του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού, -ιδίως όπως χαρακτηριστικά είπε - μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επίσης σημείωσε ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της θρησκείας αποτελούν εγκλήματα εναντίον της θρησκείας.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναμενόταν να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, αλλά η συνάντηση τους τελικά ματαιώθηκε, για "τεχνικούς λόγους", όπως λένε κύκλοι του Φαναρίου.

"Όχι" στις αμερικανικές επιδοτήσεις
BBC News
Ο πρόεδρος Μπους αρνείται ότι η κυβέρνησή του παραβιάζει τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου

14.1.2002 23:23 (Ωρα Λονδίνου)
O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάσισε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην διαφορά της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις επιδοτήσεις - υπό μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων - που η αμερικανική κυβέρνηση παρέχει στις εξαγωγικές της επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, η απόφαση του ΠΟΕ επιβεβαιώνει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι παράνομες και ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον στο θέμα αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες εμπορίου.

Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΕ απεφάνθη ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις προς εταιρείες όπως η Μπόϊνγκ και η Μάϊκροσοφτ ισοδυναμούν με παράνομες επιδοτήσεις, αντίθετες στους κανόνες περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του ΠΟΕ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερή επιβολή κυρώσεων προς τις ΗΠΑ και είπε ότι εναπόκειται πλέον στις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του οργανισμού.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο αντιπρόσωπος τους στον ΠΟΕ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει φιλικός διακανονισμός της διαφοράς.

Σύμφωνα με ανταποκριτές οι ΗΠΑ θα πρέπει πλέον είτε να αναθεωρήσουν τη φορολογική μεταχείριση των εξαγωγικών τους επιχειρήσεων, είτε να πληρώσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο.

Πρόκειται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- για την μεγαλύτερη εμπορική ήττα των ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Κοινότητα, ενώπιον του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Νέες ταραχές στην Αργεντινή
BBC News
Αστυνομικός φρουρεί κατάστημα που δέχθηκε επίθεση, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής

14.1.2002 21:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή νέα βίαιη σύγκρουση ξέσπασε σήμερα στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας Μπουένος ’ϊρες, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον ενός ατόμου.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές που εκπροσωπούν τους ανέργους απέκλεισαν την κεντρική αγορά, απαιτώντας φαγητό από τους καταστηματάρχες.

Στη συνέχεια επηκολούθησαν συμπλοκές στους γύρω δρόμους ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με ξύλινα ρόπαλα.

Η έξαρση της βίας συνέβη ενώ στη χώρα έφτανε αντιπροσωπεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Αποστολή της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ είναι η παροχή τεχνικών συμβουλών για την αναζωογόνηση των οικονομικών θεσμών της χώρας και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τα οικονομικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Μπουένος ’ϊρες η υποβόσκουσα κοινωνική αναταραχή δίνει πολύ μικρό χώρο για ελιγμούς στην κυβέρνηση, στις συζητήσεις της με το ΔΝΤ.

Έκκληση Οικουμενικού Πατριάρχη προς θρησκευτικούς ηγέτες
BBC News
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Κχαταμί ήταν ένας από τους συνομιλητές του Οικουμενικού Πατριάρχη, κατάτη διάρκεια της επίσκεψής του

14.1.2002 23:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' είπε ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποφευχθεί η σύγκρουση των θρησκειών τους.

Ο πνευματικός ηγέτης των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στο Ιράν, κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες να προωθήσουν το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στους πιστούς του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού, -ιδίως όπως χαρακτηριστικά είπε - μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επίσης σημείωσε ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της θρησκείας αποτελούν εγκλήματα εναντίον της θρησκείας.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναμενόταν να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, αλλά η συνάντηση τους τελικά ματαιώθηκε, για "τεχνικούς λόγους", όπως λένε κύκλοι του Φαναρίου.

Αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Κάτοικοι της πόλης Τουλκάρμ μαζεύτηκαν στο σημείο της έκρηξης που προκάλεσε το θάνατο του Ραέντ Καρμί

14.1.2002 20:11 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας Παλαιστίνιοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματισθούν ακόμη δύο, στον εβραϊκό οικισμό Σαβεϊ Σομρόν, κοντά στην υπό παλαιστινιακό έλεγχο πόλη Τουλκάρμ.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση "Μεραρχία Μαρτύρων του Τεμένους Αλ-Ακσά", που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

Σε ανακοίνωση που έστειλε προς ειδησεογραφικό πρακτορείο, η οργάνωση αυτή αναφέρει ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μέσο εκδίκησης για τη δολοφονία του ηγέτη της, Ραέντ Καρμί, ο οποίος νωρίτερα βρήκε το θάνατο από έκρηξη, στην Τουλκάρμ.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν την ισραηλινή πλευρά για τη δολοφονία του Ραέντ Καρμί και η οργάνωσή του ανέστειλε άμεσα την εκεχειρία που είχε ανακοινώσει εδώ και ένα μήνα, μετά από σχετικό κάλεσμα του Γιασέρ Αραφάτ για τερματισμό των επιθέσεων.

Η οργάνωση του δολοφονηθέντος λέει ότι "το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την ενέργειά εναντίον του Ραέντ Καρμί".

Από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγόρησε τον Ραέντ Καρμί ως υπέυθυνο πολλών θανατηφόρων επιχειρήσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Τις ΗΠΑ επισκέπτεται ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
BBC News
O Μπουλέντ Ετσεβίτ φτάνει στις ΗΠΑ επικεφαλής αποστολής 200 ατόμων

14.1.2002 20:00 (Ωρα Λονδίνου)
Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκίνησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβιτ επικεφαλής αντιπροσωπείας 200 πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να επαναλάβει την αμέριστη συμπαράστασή της ’γκυρας στον αγώνα των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός που έφτασε σήμερα στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Μπους τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ, αλλά και το Κυπριακό.

Πολλοί αναλυτές πρεσβεύουν ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι το Ιράκ, αναφέρει ο διευθυντής της Tουρκικής Yπηρεσίας του BBC: " Η Τουρκία δεν θέλει να γίνει το Ιράκ ο επόμενος στόχος της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό γιατί ένας πόλεμος στο Ιράκ μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και στην Τουρκία."

Εξίσου σημαντική θέση στις συζητήσεις αναμένεται να καταλάβουν και οι εκκλήσεις οικονομικής βοήθειας, εκτιμούν οι ειδικοί. Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να παραγράψει ένα δάνειο πέντε δισεκατομμύριων δολάριων, που είχε διατεθεί για στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας. Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να ζητήσει επίσης και νέα χρηματική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ο διευθυντής της Τουρκικής Υπηρεσίας του ΒΒC .

Επίσης ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και το Κυπριακό.

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν σπηλιές στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανοί πεζοναύτες επιστρέφουν στη βάση τους, στο νότιο Αφγανιστάν

14.1.2002 19:15 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου οι αμερικανοί πιστεύουν οτι κρύβονται μέλη της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν.

Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν από χθές τη νύχτα και - σύμφωνα με πληροφορίες - επλήγησαν και πολλές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Κάτοικοι αναφέρουν οτι χτυπήθηκαν τα σπίτια τους και οτι αρκετοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Στη επιχείρηση λαμβάνουν μέρος και χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί λένε οτι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάϊντα σταθμεύουν σε αυτές τις περιοχές λίγο πριν επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με το Πακιστάν.

Στο μεταξύ, αλλοι τριάντα κρατούμενοι, μαχητές της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν σε στρατιωτικό αεροσκάφος, με προορισμό την αμερικανική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα.

Ήδη εκεί βρίσκονται άλλοι 20 συλληφθέντες, οι οποίοι κρατούνται σε κλουβιά. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν να τύχουν μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου, κάτι που οι ΗΠΑ αρνούνται μέχρι στιγμής.

Υπολογίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συλλάβει και κρατούν πάνω από 350 μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα στο Αφγανιστάν.

Δηλώσεις Μπους για την οικονομία των ΗΠΑ
BBC News
Με μώλωπα στο αριστερό ζυγωματικό και εκδορά στη μύτη εμφανίστηκε ο πρόεδρος Μπους, μετά το χθεσινό του ατύχημα

14.1.2002 19:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θέσπισε η κυβέρνησή του είναι ικανές να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας, που περνά περίοδο ύφεσης, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο κατασκευής τρακτέρ στο Ιλινόϊ, ο κ. Μπους φάνηκε ότι έχει αναρρώσει από το χθεσινό ατύχημα που τού συνέβη μέσα στο Λευκό Οίκο.

.

Οπως είπε ο γιατρός του, ο πρόεδρος Μπους έχασε χθες τις αισθήσεις του, όταν στραβοκατάπιε τρώγοντας ένα αλμυρό σνακ πρέτσελ, την ώρα που έβλεπε ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση. Ο αμερικανός πρόεδρος τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο και κτύπησε στους γοφούς.

Πάντως, παρά το χθεσινό ατύχημα ο κ. Μπους πραγματοποίησε τελικά την προγραμματισμένη διήμερη περιοδεία του στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Μιλώντας με δημοσιογράφους προσπάθησε να κάνει χιούμορ για το χθεσινό συμβάν, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει τη μητρική συμβουλή, δηλαδή όταν τρώει κανείς πρέτσελ πρέπει να μασάει καλά πριν καταπιεί.

Έκκληση για δίκαιες εκλογές στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Ο ηγέτης του Κογκό, Τζόζεφ Καμπίλα, και της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στη σύνοδο κορυφής

14.1.2002 19:52 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Μαλάουϊ άρχισε η σύνοδος ηγετών από τις νοτιοαφρικανικές χώρες, με έκκληση προς τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρομπερτ Μουγκάμπε, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές.

Ο προεδρος του Μαλάουϊ και οικοδεσπότης της συνόδου, Μπακίλι Μουλούζι, στο λόγο του είπε ότι ελπίδα όλων είναι η διεξαγωγή ειρηνικών, δίκαιων και ελευθέρων εκλογών, τόνισε δε πως οι αρχές της δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστές όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο.

Αρκετοί από τους ομιλητές στη σύνοδο κορυφής αναφέρθηκαν στην πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε που, όπως είπαν, προκαλεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση του κ. Μουγκάμπε δέχεται επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειες της κατά της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον προσεχή Μάρτιο.

Ο ηγετης του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ κάλεσε την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να επιβάλει κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε.

Αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Ο Ραέντ Καρμί (στο κέντρο της φωτογραφίας) ήταν ηγετικό στέλεχος της "Μεραρχίας Μαρτύρων του τεμένους Αλ Ακσά"

14.1.2002 17:48 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας Παλαιστίνιοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινούς και να τραυματισθεί ακόμη ένας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Σαβρέϊ Σομρόν.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση "Μεραρχία Μαρτύρων του Τεμένους Αλ-Ακσά", που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

Σε ανακοίνωση που έστειλε προς ειδησεογραφικό πρακτορείο, η οργάνωση αυτή αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί μέσο εκδίκησης για τη δολοφονία του ηγέτη της, Ραέντ Καρμί, ο οποίος βρήκε το θάνατο από έκρηξη, νωρίτερα σήμερα.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν την ισραηλινή πλευρά για τη δολοφονία του Ραέντ Καρμί και η οργάνωσή του ανέστειλε άμεσα την εκεχειρία που είχε ανακοινώσει εδώ και ένα μήνα, μετά από σχετικό κάλεσμα του Γιασέρ Αραφάτ προς το λαό του.

Η οργάνωση του δολοφονηθέντος λέει ότι "το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την ενέργειά εναντίον του Ραέντ Καρμί".

Από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγόρησε τον Ραέντ Καρμί ως υπέυθυνο πολλών θανατηφόρων επιχειρήσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ
BBC News
O Μπουλέντ Ετσεβίτ φτάνει στις ΗΠΑ επικεφαλής αποστολής 200 ατόμων

14.1.2002 17:15 (Ωρα Λονδίνου)
Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκινά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβιτ επικεφαλής αντιπροσωπείας 200 πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να επαναλλάβει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της τρομοκρατίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Μπους τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ, αλλά και το Κυπριακό.

Πολλοί αναλυτές πρεσβεύουν ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι το Ιράκ, αναφέρει ο διευθυντής της Tουρκικής Yπηρεσίας του BBC: " Η Τουρκία δεν θέλει να γίνει το Ιράκ ο επόμενος στόχος της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό γιατί ένας πόλεμος στο Ιράκ μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και στην Τουρκία."

Εξίσου σημαντική θέση στις συζητήσεις αναμένεται να καταλάβουν και οι εκκλήσεις οικονομικής βοήθειας, εκτιμούν οι ειδικοί. Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να παραγράψει ένα δάνειο πέντε δισεκατομμύριων δολάριων, που είχε διατεθεί για στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας. Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να ζητήσει επίσης και νέα χρηματική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ο διευθυντής της Τουρκικής Υπηρεσίας του ΒΒC .

Οι κ. Μπούς και Ετσεβίτ αναμένεται να συζητήσουν και το Κυπριακό.

"Όχι" στις αμερικανικές εξαγωγικές επιδοτήσεις
BBC News
Ο πρόεδρος Μπους αρνείται ότι η κυβέρνησή του παραβιάζει τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου

14.1.2002 17:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Βρυξέλλες κοινοτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάσισε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην διαφορά της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις επιδοτήσεις - υπό μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων - που η αμερικανική κυβέρνηση παρέχει στις εξαγωγικές της επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η απόφαση του ΠΟΕ επιβεβαιώνει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι παράνομες και ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον στο θέμα αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του ΠΟΕ και δήλωσε ότι εναπόκειται πλέον στις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του οργανισμού.

Σύμφωνα με ανταποκριτές οι ΗΠΑ θα πρέπει πλέον είτε να αναθεωρήσουν τη φορολογική μεταχείριση των εξαγωγικών τους επιχειρήσεων, είτε να πληρώσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο.

Πρόκειται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- για την μεγαλύτερη εμπορική ήττα των ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Κοινότητα, ενώπιον του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ιορδανίας
BBC News
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης.

14.1.2002 14:09 (Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στην Ιορδανία δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ δέχθηκε την παραίτηση και ζήτησε απο τον πρωθυπουργό να παραμείνει και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ανώτατος αξιωματούχος είπε οτι η παραίτηση έγινε για να δοθεί στον κύριο Αμπού Ραγκέμπ νέα εντολή πρίν τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα σε αυτό το χρόνο.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί και να ορκισθεί αργότερα.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αναφέρουν οτι σημαντικά υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αλλάξουν χέρια, αλλά η ομάδα των οικονομικών συμβούλων θα παραμείνει ως έχει.

Νέα τροπή στην υπόθεση της γυναίκας απο τη Νιγηρία
BBC News
H υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις

14.1.2002 15:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ισλαμικό δικαστήριο στη Νιγηρία ανέστειλε την εκδίκαση της υπόθεσης της Safiya Hussaini Tungar-Tudu, της γυναίκας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας.

Ο δικαστής στην πόλη του Σοκότο είπε οτι η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης είναι αδύνατη αφού η ίδια η γυναίκα απέσυρε τον ισχυρισμό οτι είχε πέσει θύμα βιασμού.

Οι δικηγόροι της τώρα ισχυρίζονται οτι το παιδί που θα φέρει στον κόσμο είναι το αποτέλεσμα της ερωτικής συνεύρεσης με τον πρώην σύζυγο της. Σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο δεν υπάρχει μοιχεία έαν η γυναίκα αποκτήσει παιδί με τον πρώην σύζυγο της μέσα σε επτά χρόνια απο την έκδοση του διαζυγίου.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί τελικά στις 18 Μαρτίου.

Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ζητήσει απο τον πρόεδρο της Νιγηρίας να της χαρίσει τη ζωή.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Νιγηρία μεταδίδει οτι η υπόθεση έχει αποκτήσει και πολιτική χρειά, αλλά και ο πρόεδρος της χώρας διστάζει να αναμειχθεί φοβούμενος οτι θα προσβάλει τις αρχές των Ισλαμιστών.

Επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ
BBC News
O Μπουλέντ Ετσεβίτ φτάνει στις ΗΠΑ επικεφαλής αποστολής 200 ατόμων

14.1.2002 13:25 (Ωρα Λονδίνου)
Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκινά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβιτ επικεφαλής αντιπροσωπείας 200 πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να επαναλλάβει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της τρομοκρατίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Μπους τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ, αλλά και το Κυπριακό.

Πολλοί αναλυτές πρεσβεύουν ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι το Ιράκ, αναφέρει ο διευθυντής της Tουρκικής Yπηρεσίας του BBC: " Η Τουρκία δεν θέλει να γίνει το Ιράκ ο επόμενος στόχος της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό γιατί ένας πόλεμος στο Ιράκ μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και στην Τουρκία."

Εξίσου σημαντική θέση στις συζητήσεις αναμένεται να καταλάβουν και οι εκκλήσεις οικονομικής βοήθειας, εκτιμούν οι ειδικοί. Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να παραγράψει ένα δάνειο πέντε δισεκατομμύριων δολάριων, που είχε διατεθεί για στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας. Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να ζητήσει επίσης και νέα χρηματική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ο διευθυντής της Τουρκικής Υπηρεσίας του ΒΒC .

Οι κ. Μπούς και Ετσεβίτ αναμένεται να συζητήσουν και το Κυπριακό.

Το Ιράν στο πλευρο του Καρζάι
BBC News
Χάρτης του Ιράν

14.1.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Καταμί, εξέφρασε τη συμπαράσταση της χώρας του στη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και δήλωσε οτι θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Το Ιρανικό πρακτιρείο ειδήσεων μετέδωσε οτι ο κ. Καταμί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, τον οποίο και διαβεβαίωσε οτι το Ιράν θα τον στηρίξει.

Το Ιράν έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ οτι παρέχει άσυλο σε μαχητές της Αλ Κάιντα προκειμένου να αποστεθεροποιήσει τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να αποδυναμώσει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή.

Βομβαρδίζεται και πάλι το Αφγανιστάν
BBC News
Κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας η επιβίβαση των αιχμαλώτων στο αμερικανικό αεροσκάφος.

14.1.2002 11:42 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου οι αμερικανοί πιστεύουν οτι κρύβονται μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν χθές τη νύχτα και επλήγησαν περιοχές κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Κάτοικοι αναφέρουν οτι χτυπήθηκαν τα σπίτια τους και οτι αρκετοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Στη επιχείρηση λαμβάνουν μέρος και χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις. Οι αμερικανοί λένε οτι οι Ταλιμπαν και τα μέλη της Αλ Κάιντα σταματούν σε αυτές τις περιοχές λίγο πριν επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με το Πακιστάν.

Χθές μεταφέρθηκαν στην αμερικανικλη ναυτική βάση Γκουαντανάμο, στην Κούβα, μια ακόμα ομάδα αιχμαλώτων Ταλιμπάν και μαχητών της Αλ Κάιντα. Στην Κούβα θα μεταφερθούν συνολικά περίπου 400 αιχμάλωτοι οι οποίοι τώρα βρίσκονται στην πόλη Κανταχάρ. Οι ΗΠΑ αρνούνται να μεταχειριστούν τα μέλη της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν σαν αιχμάλωτους πολέμου.

Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
BBC News
Ο κ. Ρουγκόβα δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τρείς προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

14.1.2002 13:37 (Ωρα Λονδίνου)
Μία ακόμη προσπάθεια θα γίνει αυτη την εβδομαδα για την εκλογή προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο. Ο υποψήφιος είναι μόνο ένας -- ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος όμως τρεις φορές δεν έχει καταφέρει να εκλεγεί.

Ο Κος Ρουγκόβα δεν συγκεντρώνει τις ψήφους των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Αλβανών, οι οποίοι προέκυψαν από τον στρατό των Κοσοβάρων ανταρτών. Αν δεν κερδίσει την υποστήριξή τους, ο Κος Ρουγκόβα θα χρειαστεί τη βοήθεια του τρίτου σε δύναμη κόμματος στο κοινοβούλιο, των 22 Σέρβων που εκπροσωπούν την Σερβική κοινότητα.

Νεκρό μαχητικό στέλεχος των Παλαιστινίων
BBC News
Ό,τι απέμεινε απο το αυτοκίνητο του Καρμι

14.1.2002 12:15 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι αξιωματικοί ασφαλείας ανακοίνωσαν οτι ηγετικό στέλεχος των παλαιστινίων σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο του ανατινάχτηκε στην πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς για το συμβάν.

Ο Ραέντ Καρμί ήταν ο τοπικός αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ και σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του ήταν στη λίστα του Ισραήλ με τους πλέον καταζητούμενους Παλαιστίνιους στρατιωτικούς. Το Ισραήλ πιστεύει οτι ευθυνόταν για σωρεία ενόπλων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων και δύο ιδιοκτητών εστιατορίων στην πόλη Τούλκαρεμ.

Ο Ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σίμον Πέρες ανακοίνωσε οτι το Ισραήλ αποφάσισε να σταματίσει τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικημάτων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Πέρες είπε οτι η απόφαση αυτή ήταν αποτέλσμα της συνάντησης που είχε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και τον υπουργό Αμύνης Μπενιαμίν Μπέν Ελιέζερ.

Χθές, σε ανάλογη δήλωση του, ο κ. Πέρες είχε πεί οτι δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο μια διαφορετική απάντηση στους Παλαιστινίους θα ήταν καλύτερη. Αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού, Ματάν Βιλνάι, είχε δηλώσει οτι θα έπρεπε να προσφέρεται στους Παλαιστινίους που χάνουν τα σπίτια τους εναλλακτική κατοικία.

Όμως παρά την ανακοίνωση αυτή ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να καταστρέφει σπίτια Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, λέγωντας οτι είναι αυθαίρετα.

Ανησυχία για την υγεία του αμερικανού προέδρου
BBC News
Δεν θα αναβάλλει το προγραμματισμένο του ταξίδι ο αμερικανός πρόεδρος.

14.1.2002 12:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος θα υποβληθεί σήμερα σε νέες ιατρικές εξετάσεις καθώς τις τελευταίες ημέρες αισθάνεται αδύναμος. Μάλιστα χθές, ενώ έτρωγε ένα σνάκ, πνίγηκε, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε απο τον καναπέ στο γραφείο του, στο Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο πρόσωπο.

Ο προσωπικός του γιατρός είπε οτι οι σφυγμοί της καρδιάς του κ. Μπούς μειώθηκαν αφού πνίγηκε με το αλμυρό σνάκ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε οτι ο πρόεδρος ήταν μόνος και παρακολουθούσε αμερικανικό ποδόσφαιρο όταν λιποθύμησε στις 17.35 τοπική ώρα, ενώ η σύζυγος του ήταν σε διπλανό δωμάτιο.

Έμεινε αναίσθητος για μερικά λεπτά, μέχρι που συνήλθε και κάλεσε στο τηλέφωνο το ιατρικό προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Ο κύριος Μπούς, που είναι 55 ετών, έχει σφιγμούς χαμηλότερους απο το φυσιολογικό, κάτι που οι γιατροί αποδίδουν στην καλή φυσκή του κατάσταση.

Ο Τζώρτζ Μπούς θεωρείται εξαιρετικά υγιής για την ηλικία του.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ’ρι Φλάισερ, ανακοίνωσε οτι ο αμερικανος πρόεδρος δεν θα αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του για τις πολιτείες του Ιλινόις, της Λουιζιάνα και του Μισούρι.

Αντιπροσωπεία απο το ΔΝΤ στην Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί δεν φαίνεται να δέχονται άλλη ανάμειξη του ΔΝΤ.

14.1.2002 11:58 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να επισκευθεί την Αργεντινή προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Χθές ο νέος υφυπουργός οικονομικών της χώρας προέβη σε επικριτικά σχόλια για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο.

Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ στο Μπουένος ’ιρες θα συναντηθούν με οικονομικούς παράγοντες και αξιωματούχους της κυβέρνησης για συνομιλίες πάνω στα έκτακτα οικονομικά μέτρα.

Βομβαρδίζεται και πάλι το Αφγανιστάν
BBC News
Κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας η επιβίβαση των αιχμαλώτων στο αμερικανικό αεροσκάφος.

14.1.2002 11:42 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου οι αμερικανοί πιστεύουν οτι κρύβονται μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν χθές τη νύχτα και επλήγησαν περιοχές κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Κάτοικοι αναφέρουν οτι χτυπήθηκαν τα σπίτια τους και οτι αρκετοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Στη επιχείρηση λαμβάνουν μέρος και χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις. Οι αμερικανοί λένε οτι οι Ταλιμπαν και τα μέλη της Αλ Κάιντα σταματούν σε αυτές τις περιοχές λίγο πριν επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με το Πακιστάν.

Χθές μεταφέρθηκαν στην αμερικανικλη ναυτική βάση Γκουαντανάμο, στην Κούβα, μια ακόμα ομάδα αιχμαλώτων Ταλιμπάν και μαχητών της Αλ Κάιντα. Στην Κούβα θα μεταφερθούν συνολικά περίπου 400 αιχμάλωτοι οι οποίοι τώρα βρίσκονται στην πόλη Κανταχάρ. Οι ΗΠΑ αρνούνται να μεταχειριστούν τα μέλη της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν σαν αιχμάλωτους πολέμου.

Κολομβία: Φόβοι για αντίποινα παραστρατιωτικών
BBC News
Ο στρατός εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

14.1.2002 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία. Oι αντάρτες της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Ομάδες της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν οτι αποσύρονται απο τον ασφαλή θύλακα τον οποίο κατείχαν κατά τη διάρκεια των τριών ετών των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι κάτοικοι του θύλακα εκφράζουν τώρα την ανησυχία τους ότι θα πέσουν θύματα αντιποίνων από δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις που θα εισέλθουν στην περιοχή.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας ’ντρες Παστράνα απέρριψε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις που του είχε διαβιβάσει FARC για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν.

Ο πρόεδρος Παστράνα,όμως, είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικά θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές.

Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει το θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια.

Νεκρό μαχητικό στέλεχος των Παλαιστινίων
BBC News
Ό,τι απέμεινε απο το αυτοκίνητο του Καρμι

14.1.2002 11:11 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι αξιωματικοί ασφαλείας ανακοίνωσαν οτι ηγετικό στέλεχος των παλαιστινίων σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο του ανατινάχτηκε στην πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς για το συμβάν.

Ο Ραέντ Καρμί ήταν ο τοπικός αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ και σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του ήταν στη λίστα του Ισραήλ με τους πλέον καταζητούμενους Παλαιστίνιους στρατιωτικούς. Το Ισραήλ πιστεύει οτι ευθυνόταν για σωρεία ενόπλων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων και δύο ιδιοκτητών εστιατορίων στην πόλη Τούλκαρεμ.

Ο Ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, ισραηλινές μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Χθές, πάντως, δύο υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης άσκησαν κριτική στην ενέργεια του Ισραηλινού στρατού να κατεδαφίσει 50 σπίτια Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Πέμπτη, ως αντίποινα για την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς σε ισραηλινό φυλάκιο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες .

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, δήλωσε οτι δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο μια διαφορετική απάντηση θα ήταν καλύτερη, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Ματάν Βιλνάι, είπε οτι δεν έχει αντίρρηση ως προς την κατεδάφιση παλαιστινιακών οικημάτων όταν πρόκειται για την προστασία των Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά πρόσθεσε οτι θα έπρεπε να προσφέρεται στους Παλαιστινίους που χάνουν τα σπίτια τους εναλλακτική κατοικία.

Ανησυχία για την υγεία του αμερικανού προέδρου
BBC News
Δεν θα αναβάλλει το προγραμματισμένο του ταξίδι ο αμερικανός πρόεδρος.

14.1.2002 10:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος θα υποβληθεί σήμερα σε νέες ιατρικές εξετάσεις καθώς τις τελευταίες ημέρες αισθάνεται αδύναμος. Μάλιστα χθές έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε απο τον καναπέ στο γραφείο του, στο Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο πρόσωπο.

Ο προσωπικός του γιατρός είπε οτι οι σφυγμοί της καρδιάς του κ. Μπούς μειώθηκαν αφού έφαγε ένα αλμυρό σνάκ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε οτι ο πρόεδρος ήταν μόνος και παρακολουθούσε αμερικανικό ποδόσφαιρο όταν λιποθύμησε στις 17.35 τοπική ώρα, ενώ η σύζυγος του ήταν σε διπλανό δωμάτιο.

Έμεινε αναίσθητος για μερικά λεπτά, μέχρι που συνήλθε και κάλεσε στο τηλέφωνο το ιατρικό προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Ο κύριος Μπούς, που είναι 55 ετών, έχει σφιγμούς χαμηλότερους απο το φυσιολογικό, κάτι που οι γιατροί αποδίδουν στην καλή φυσκή του κατάσταση.

Ο Τζώρτζ Μπούς θεωρείται εξαιρετικά υγιής για την ηλικία του.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ’ρι Φλάισερ, ανακοίνωσε οτι ο αμερικανος πρόεδρος δεν θα αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του για τις πολιτείες του Ιλινόις, της Λουιζιάνα και του Μισούρι.

Ο Μπούς ζητάει διάλογο απο Ινδία και Πακιστάν
BBC News
Ο στρατηγός Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

14.1.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν, τους ζήτησε να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό προκειμένου να αποκλιμακωθεί η μεταξύ τους ένταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές δυτικές κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, που είχαν στόχο την βελτίωση των σχέσεων με την Ινδία και την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών.

Ο στρατηγός Μουσάραφ εξήγγειλε σειρά μέτρων, έθεσε εκτός νόμου πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και δύο αυτονομιστικές ομάδες από το Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Η ινδική κυβέρνηση χαιρέτισε τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινγχ, τόνισε πάντως ότι η χώρα του περιμένει να διαπιστώσει την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μουσάραφ και υποσχέθηκε οτι για κάθε βήμα που θα κάνει το Πακιστάν η Ινδία θα κάνει δύο.

Ο Τζώρτζ Μπούς κατέστησε σαφές οτι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για να διαπιστώσει εάν το Πακιστάν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Πάντως οι πακιστανικές αρχές έκλεισαν τα γραφεία των πέντε οργανώσεων που τέθηκαν εκτός νόμου και άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη τους.

Επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ
BBC News
O Μπουλέντ Ετσεβίτ φτάνει στις ΗΠΑ επικεφαλής αποστολής 200 ατόμων

14.1.2002 4:59 (Ωρα Λονδίνου)
Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκινά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβιτ επικεφαλής αντιπροσωπείας 200 πολιτικών και επιχειρηματιών.

Οπως επισημαίνουν ανταποκριτές, ο κ. Ετσεβίτ θα επικαλεστεί την υποστήριξη της χώρας του στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας για να αποκομίσει οικονομική βοήθεια απο την αμερικανική κυβέρνηση και να διασφαλίσει την απροσκοπτη ροή δανείου του ΔΝΤ προς την χώρα του.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Τουρκός πρωθυπουργός τόνισε πως θα ζητήσει να ισχύσει και για την Τουρκία οι ειδικές εμπορικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές θεωρείται βεβαιο ότι ένα από τα θέματα προτεραιότητος στην ατζέντα της συνάντησης Ετσεβιτ-Μπους θα είναι ο Ευρωστρατός και ο ρόλος που επιδιώκει να παιξει η Αγκυρα.

Κολομβία: Φόβοι για αντίποινα παραστρατιωτικών
BBC News
Ο στρατός εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

14.1.2002 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία. Oι αντάρτες της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Ομάδες της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν οτι αποσύρονται απο τον ασφαλή θύλακα τον οποίο κατείχαν κατά τη διάρκεια των τριών ετών των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι κάτοικοι του θύλακα εκφράζουν τώρα την ανησυχία τους ότι θα πέσουν θύματα αντιποίνων από δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις που θα εισέλθουν στην περιοχή.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας ’ντρες Παστράνα απέρριψε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις που του είχε διαβιβάσει FARC για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν.

Ο πρόεδρος Παστράνα,όμως, είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικά θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές.

Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει το θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Πρόντι στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
BBC News
O Ρομάνο Πρόντι

14.1.2002 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη για τον Ευρωστρατό, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την παραίτηση του φιλοευρωπαϊστή υπουργού εξωτερικών αλλά και το Ευρώ παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o κ. Τζοναθαν Φόλ, εκπρόσωπος του πρόεδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

ΕΡ. Πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαική Ενωση τις ελληνικές ανησυχίες στο θέμα του Ευρωστρατού;

ΑΠ. Είναι κατανοητές οι ειδικές περιστάσεις που διαμορφώνει η ιστορική ένταση στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας αλλά η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποψήφια προς ένταξη χώρα εχει σημαντικούς δεσμούς με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του σχεδίου δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υποδομή του ΝΑΤΟ ο ρόλος της Τουρκίας είναι μεν περίπλοκος αλλά δεν παύει να είναι σημαντικός.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα αυτό και νομίζω ότι ολες οι αλλες χώρες-μέλη το κατανοούν. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, μια φόρμουλα που να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει με την πολιτική της σε αυτο τον τομέα. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μεγάλη κατανοηση για την στάση της Ελλάδος και κανείς δεν επιθυμεί να επιβάλλει λύσεις αλλά πρόκειται για ζητημα σημαντικό, ζήτημα προτεραιότητας. Είμαι δε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη συμμετοχή στις διεργασίες για την εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί όλους, ετσι ώστε να μπορέσει η Ευρωπαική Ενωση να προχωρησει παραπέρα.

ΕΡ. Πως σχολιάζετε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας ο οποίος κατήγγειλε ότι η χώρα απομακρύνεται σταδιακά από την Ευρωπη;

ΑΠ. Εχουμε τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπερλουσκόνι οτι δεν θα αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας του και επομένως σε αυτη την φάση δεν μπορώ να σχολιάσω εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μιας χώρας-μέλους.

ΕΡ. Τι έχετε να πείτε για τη νέα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Δανών επιθυμεί την υιοθέτηση του Ευρώ.

ΑΠ. Η επιτυχία του Ευρώ και ο ενθουσιασμός του κοινού για το νέο ευρωπαικό νόμισμα, εχει αναμφισβήτητα επηρρεάσει την κοινή γνώμη στις χώρες της κοινότητος που είναι εκτός της ευρωζωνης -- την Σουηδία, την Δανία και ελπίζω την Βρετανία από κει και πέρα οι αποφάσεις για την είσοδό τους θα ληφθουν από τις κυβερνήσεις και τους ίδιους τους πολίτες.

ΕΡ. Υπάρχει πιθανότητα να ανατεθεί η νομισματική πολιτική της Ευρώπης σε ενα προσωπο, τον «κύριο Ευρώ», οπως λένε φήμες... κατι δηλαδή αντίστοιχο με την θέση του Χαβιέρ Σολάνα αλλά στον οικονομικό τομέα

ΑΠ. Πρόκειται για μια ιδέα που όντως υπάρχει επειδή πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία του ευρω θα είναι ακομη μεγαλύτερη αν η πορεία του εποπτεύεται από εναν ειδικό επίτροπο. Αυτό θα παρει πολλά χρόνια για να γίνει. Εμείς πιστεύουμε ότι η παρούσα δομή της Ενωσης που βασίζεται στην συλλογικότητα και την πολυσυλλεκτικότητα λειτουργεί απρόσκοπτα, κατέληξε ο Τζόναθαν Φώλ, εκπρόσωπος του πρόεδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

O Ευρωπαϊκός Τύπος
BBC News

14.1.2002 5:17 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε μερικούς μήνες στη Γαλλία και την Ουγγαρία αλλά και μια παλιά γαλο-βρετανική διαμάχη περι μαγειρικής απασχολούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις;» αναρωτιέται στην πρώτη της σελίδα η γαλλική Le Monde η οποία αναφέρεται στις αντικρουόμενες προβλέψεις εκλογολόγων για την επερχόμενη εκλογική σίγκρουση του Λιονέλ Ζοσπέν και του Ζακ Σιράκ.

H Monde αναφέρεται συγκεκριμένα σε πρόσφατη δημοσκόπηση που υποστηρίζει ότι ο Ζοσπέν θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο την στιγμή που οι μέχρι στιγμής προβλέψεις δίνουν τη νίκη του πρώτου γύρου στον Ζακ Σιράκ.

Η εφημερίδα παρουσιάζει δηλώσεις στελέχους γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων που υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι αλλάζουν πλέον γνώμη ακόμη και το τελευταίο λεπτό πριν φτάσουν στην κάλπη.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο δικαστικό προηγούμενο που δημιουργήθηκε στην Γαλλία όταν δικαστές επέτρεψαν σε ασθενείς με εκ γενετής αναπηρίες να μηνύσουν τους γιατρούς που επέτρεψαν τη γέννησή τους. Οι γιατροί, αναφέρεται στην εφημερίδα, διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι τώρα θα αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εκτρώσεις απο ότι στο παρελθόν ενώ ορισμένοι έχουν σταματήσει να κάνουν υπερηχογραφήματα σε εγγύους φοβούμενοι ότι στο μέλλον μπορεί να κατηγορηθούν για αμέλεια.

Και η γαλλική κυβέρνηση - σημειώνεται στο σχετικό άρθρο- δεν μπορεί να διακυνδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των γιατρών εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Η γαλλική Le Figaro ειρωνέυεται την απόφαση της διάσημης βρετανίδας σεφ, Ντίλια Σμιθ, να εκδόσει βιβλίο συνταγών στα γαλλικά με τον τίτλο «Εκατόν πενήντα βασικές συνταγές για να μάθετε να μαγειρέυετε».

«Είναι σαν να προσπαθεί ένας πυγμαίος από την Γκαμπόν να μάθει τα μυστικά της επιτυχίας του μπάσκετ στον Μάικλ Τζόρνταν» σχολιάζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην κοινή πεποίθηση των περισσότερων ευρωπαίων ότι οι βρετανοί δεν φημίζονται για την κουζ ίνα τους.

Περισσότερο χρόνο ζητά η Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί δεν φαίνεται να δέχονται άλλη ανάμειξη του ΔΝΤ.

14.1.2002 5:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώ συνεχίζεται η οικονομική κρίση που μαστίζει την Αργεντινή, ο πρόεδρος Εδουάρντο Ντουάλντε ανακοίνωσε οτι το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών - που απαγορεύει στους πελάτες των τραπεζών να κάνουν αναλήψεις απο τους λογαριασμούς τους - πρέπει να συνεχιστεί.

Όμως ο κ. Ντουάλντε χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως βόμβα που εάν εκραγεί "όλοι θα χάσουν τις οικονομίες τους και το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει.

Νωρίτερα, ο νέος υφυπουργός οικονομικών της Αργεντινής προέβη σε επικριτικά σχόλια για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία ανακοίνωσε οτι είναι πρόθυμη να εισαγάγει περισσότερα αυτοκίνητα απο την Αργεντινή προκειμένου να βοηθήσει τη γείτονα χώρα να εξέλθει απο την οικονομική κρίση.

Τρίαντα ακόμα αιχμάλωτοι Ταλιμπάν μεταφέρονται στην Κούβα
BBC News
Κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας η επιβίβαση των αιχμαλώτων στο αμερικανικό αεροσκάφος.

14.1.2002 5:10 (Ωρα Λονδίνου)
Τριάντα ακόμα Ταλιμπάν και μαχητές της Αλ Κάιντα που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι απο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μεταφέρονται με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην βάση Γκουαντανάμο, στην Κούβα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα αιχμαλώτων που μεταφέρεται στη ναυτική βάση μετά τους είκοσι κρατουμένους που μεταφέρθηκαν εκεί την Παρασκευή κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας.

Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα τα πρόσωπα των αιχμαλώτων ήταν καλυμμένα με κουκούλες και τα χέρια τους δεμένα.

Στην Κούβα θα μεταφερθούν συνολικά περίπου 400 αιχμάλωτοι οι οποίοι τώρα βρίσκονται στην πόλη Κανταχάρ. Οι ΗΠΑ αρνούνται να μεταχειριστούν τα μέλη της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν σαν αιχμάλωτους πολέμου.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πιθανές βάσεις της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Υπουργοί του Ισραήλ δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του στρατού
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης σε παλαιστινιακό οικισμό.

14.1.2002 5:10 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης άσκησαν κριτική στην ενέργεια του Ισραηλινού στρατού να κατεδαφίσει 50 σπίτια Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Πέμπτη, ως αντίποινα για την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς σε ισραηλινό φυλάκιο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες .

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, δήλωσε οτι δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο μια διαφορετική απάντηση θα ήταν καλύτερη. Ωστόσο πρόσθεσε οτι καταστράφηκαν μόνο σπίτια που σχετίζονταν με την τρομοκρατία.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ματάν Βιλνάι, είπε οτι δεν έχει αντίρρηση ως προς την κατεδάφιση παλαιστινιακών οικημάτων όταν πρόκειται για την προστασία των Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά πρόσθεσε οτι θα έπρεπε να προσφέρεται στους Παλαιστινίους που χάνουν τα σπίτια τους εναλλακτική κατοικία.

«Ο Γέρος και η Θάλασσα»
BBC News
O Έρνεστ Χέμινγκγουέι

14.1.2002 5:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ψαράς απο την Κούβα, που ενέπνευσε τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγκγουέι να γράψει το μυθιστόρημα «Ο Γέρος και η Θάλασσα», πέθανε σε ηλικία 104 ετών.

Το όνομα του ήταν Γκρεγκόριο Φουέντες και ήταν ο καπετάνιος του σκάφους του Χέμινγκγουέι, όταν ο συγγραφέας ζούσε στην Κούβα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Φουέντες αποτελούσε αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονταν το μικρό χωριό Κοχιμάρ, ανατολικά της Αβάνας, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Αιματηρή επίθεση στην Ινδία
BBC News
Xάρτης της περιοχής

14.1.2002 5:11 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειο- ανατολική Ινδία όταν περισσότεροι απο 20 βαρυά οπλισμένοι άντρες άνοιξαν πύρ εναντίον πολιτών σε πολυσύχναστη αγορά.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Tripura. Αρκετοί είναι οι βαρυά τραυματισμένοι και ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Η αστυνομία πιστεύει οτι για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση Εθνικό Απελευθερωτικο Μέτωπο της Tripura.

Τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν Βεγγαλέζοι άποικοι, τους οποίους οι αντάρτες θέλουν να απομακρύνουν απο την περιοχή.

Η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.