Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-21

  1. Οι Ισραηλινοί σφίγγουν τον κλοιό στην Τουλκαρέμ
  2. Ευρωπαϊκή έκκληση για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
  3. Οι επιζώντες του ηφαιστείου κινδυνεύουν από δηλητηρίαση
  4. Υποσχέσεις για πακτωλό βοηθείας προς το Αφγανιστάν
  5. Άρχισαν οι συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς
  6. Προτάσεις για υποτίμηση της στερλίνας
  7. Ευρωπαϊκή έκκληση για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
  8. Γαλλία: Άρχισε εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία
  9. Βρετανία: Πρόβλημα οι παράνομες εισαγωγές ζωϊκών προϊόντων
  10. Στα σκαριά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ...... κεφαλής
  11. Οι Ισραηλινοί σφίγγουν τον κλοιό στην Τουλκαρέμ
  12. Οι επιζώντες του ηφαιστείου κινδυνεύουν από δηλητηρίαση
  13. Καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής από ΟΗΕ
  14. Ζώνη υψηλού κινδύνου παραμένει η Γκόμα
  15. Υποσχέσεις για πακτωλό βοηθείας προς το Αφγανιστάν
  16. Κριτική για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
  17. Άρχισαν οι συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς
  18. Αργεντινή : Τα δολάρια μετατρέπονται σε πέσο
  19. "Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
  20. Ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ
  21. Ισχυρή έκρηξη στη Γκόμα
  22. Επικρίσεις για τις συνθήκες στη Γκουαντάναμο
  23. Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν
  24. Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
  25. Οι ισραηλινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο στην Τουλκαρέμ
  26. Νέες σεισμικές δονήσεις στην Γκόμα
  27. Κολομβία: Επανέναρξη συνομιλιών
  28. Σάο Πάολο: Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του δημάρχου
  29. Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν
  30. Διεθνείς αντιδράσεις για τις συνθήκες κράτησης των Ταλιμπάν
  31. Κίνδυνος χολέρας για τους άστεγους του Κονγκό
  32. Οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν θέσεις στην Τουλκαρέμ
  33. Κολομβία: Επανέναρξη συνομιλιών
  34. Αργεντινή : Τα δολάρια μετατρέπονται σε πέσο
  35. Βραβεύθηκαν η Nicole Kidman και ο Gene Hackman
  36. Διεθνείς αντιδράσεις για τις συνθήκες κράτησης των Ταλιμπάν
  37. Κίνδυνος χολέρας για τους άστεγους του Κονγκό
  38. Διαδηλώσεις για την απελευθέρωση Αραφάτ
  39. Κολομβία: Επανέναρξη συνομιλιών
  40. Βραβεύθηκαν η Nicole Kidman και ο Gene Hackman
Οι Ισραηλινοί σφίγγουν τον κλοιό στην Τουλκαρέμ
BBC News
Ισραηλινοί στρατιώτες με τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ

21.1.2002 23:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκε η ένταση καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις θέσεις του μέσα στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, την οποία κατέλαβε σήμερα το πρωί.

Ο Ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του διάφορα σπίτια στην πόλη, μεταξύ των οποίων και την κατοικία του δημάρχου της Τουλκαρέμ, και ύψωσε σ'αυτά την Ισραηλινή σημαία.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα έχουν λάβει οχυρωματικές θέσεις μέσα στην πόλη και απόψε επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Μάλιστα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν στις παλαιστινιακές περιοχές μέχρι να φέρουν εις πέρας "προληπτικές επιχειρήσεις", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η μαζική εισβολή ισραηλινών δυνάμεων σε παλαιστινιακές περιοχές αποτελεί "επικίνδυνη κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους", σύμφωνα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή.

Ο Τέργε Ροντ-Λάρσεν κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά και άρματα μάχης που από την πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, όπου εισήλθαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υπερέβη κάθε όριο, μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στην Τουλκαρέμ.

Η κατάληψη της Τουλκαρέμ είναι επιθετική πράξη κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, είπε ο Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με Παλαιστίνους αξιωματούχους, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έγιναν γύρω από προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουλκαρέμ.

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η επιχείρηση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Χαντέρα του Βορείου Ισραήλ στην οποία σκοτώθηκαν έξη Ισραηλινοί.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι είναι η σημαντικότερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση.

Την Κυριακή χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λ ωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη υπέρ του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει περικυκλωμένος και, ουσιαστικά, αποκλεισμένος από τα ισραηλινά άρματα μάχης στο αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ αρνείται να άρει τον αποκλεισμό αυτόν υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Ευρωπαϊκή έκκληση για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
BBC News
Κρατούμενος Ταλιμπάν συνοδεύεται σιδηροδέσμιος στο υπαίθριο κλουβί του από δύο Αμερικανούς στρατιώτες

21.1.2002 23:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, λέει ότι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, που κρατούνται από τις ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, πρέπει να τύχουν συμπεριφοράς αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τη σχετική συνθήκη της Γενεύης.

Ο κ. Σολάνα απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, που επανειλλημένα έχουν διατυπωθεί δια στόματος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι οι κρατούμενοι αυτοί είναι παράνομοι μαχητές που δεν καλύπτονται από την προστασία του διεθνούς δικαίου.

Μάλιστα ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι η τήρηση των γενικώς αποδεκτών κανόνων και ανθρωπιστικών αρχών από τη Δύση είναι βασική προϋπόθεση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο έφτασε από το Αφγανιστάν ένα ακόμα μεταγωγικό μεταφέροντας σιδηροδέσμιους ακόμα δεκατέσσερις υπόπτους, που οι περισσότεροι ήταν τραυματίες.

Ήδη στη βάση κρατούνται πάνω από 140 μέλη της Αλ-Κάϊντα και Ταλιμπάν , που προέρχονται από δέκα διαφορετικές εθνικότητες.

Οι εικόνες που δόθηκαν χθές στη δημοσιότητα και δείχνουν τους κρατούμενους να παραμένουν σιδοροδέσμιοι σε χέρια και πόδια, με τα μάτια, τα αυτιά και τα στόματα φραγμένα, έχουν προκαλέσει επικρίσεις και διαμαρτυρίες εναντίον των αμερικανικών αρχών, για παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.

Τρείς από τους κρατούμενους είναι βρετανικής υπηκοότητας. Η κυβέρνηση στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι μετά από επίσκεψη των προξενικών της αρχών στη βάση Γκουαντάναμο είναι πεπεισμένη ότι η μεταχείριση που οι Αμερικανοί επεφύλαξαν στους 3 Βρετανούς κρατούμενους είναι ανθρώπινη.

Οι επιζώντες του ηφαιστείου κινδυνεύουν από δηλητηρίαση
BBC News
Κάτοικος της πόληξς Γκόμα στις όχθες της λίμνης Κίβου, όπου έχει αρχίσει να εισέρχεται η λάβα του ηφαιστείου Νιϊραγκόνκγο

21.1.2002 23:47 (Ωρα Λονδίνου)
Οι κάτοικοι της πόλης Γκόμα του ανατολικού Κονγκό, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από μιά σειρά εκρήξεων του ηφαιστείου Νιϊραγκόνκγο, θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο πίνοντας και χρησιμοποιώντας - σύμφωνα με πληροφορίες - το μολυσμένο από την ηφαιστειακή λάβα νερό της λίμνης Κίβου.

Και αυτά παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών αξιωματούχων του ΟΗΕ, που φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας και δυσεντερίας.

Η λίμνη Κίβου αποτελεί το κύριο υδατικό πόρο για τους πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους Γκόμα, που έχουν απομακρυνθεί από την πόλη, καθώς ένα ποτάμι λάβας την χώρισε στα δύο, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της.

Στο μεταξύ ισχυρή έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων συγκλόνισε τη Δευτέρα το κέντρο της κατεστραμμένης πόλης. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που κάτοικοι της Γκόμα προσπαθούσαν να αντλήσουν παράνομα βενζίνα από τις δεξαμενές του πρατηρίου.

Ένας τοπικός παράγοντας είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 νεκροί, ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 50.

Παρά τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις και τους άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γκόμα οι κάτοικοι επιστρέφουν κατά εκατοντάδες στα χαλάσματα των σπιτιών τους, με σκοπό να περισώσουν κάποια από τα υπάρχοντά τους.

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών επιχειρεί να τους πείσει να παραμείνουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στη Ρουάντα, δίπλα στα σύνορα.

Ο ΟΗΕ λέει ότι εκτός από τους άμεσους κινδύνους, η Γκόμα δεν έχει ηλεκτροδότηση και υπάρχει έλλειψη τροφίμων.

Υποσχέσεις για πακτωλό βοηθείας προς το Αφγανιστάν
BBC News
Έκκληση οικονομικής ενίσχυσης από τον Χαμίντ Καρζάϊ, υπό το βλέμμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού

21.1.2002 23:48 (Ωρα Λονδίνου)
ΟΙ διεθνείς δωρητές που συμμετείχαν σήμερα στη διάσκεψη του Τόκυο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, υποσχέθηκαν στη μεταβατική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάϊ τη χορήγηση πάνω από τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, θα προέλθει από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της μεταβάτικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, μιλώντας στην αρχή της διάσκεψης απηύθυνε δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.

"Στέκομαι ενώπιον σας σήμερα" είπε "ως πολίτης μιάς χώρας που για πολλά χρόνια δεν έχει επιφυλάξει τίποτε άλλο εκτός από καταστροφές, πόλεμο, φρικαλεότητες και βαρβαρότητα για το λαό".

Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποτελεί η εξεύρεση πόρων για τη σύσταση αστυνομικών δυνάμεων, η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και η προετοιμασία των εδαφών για καλλιέργεια.

Ακόμη θα χρειαστούν κεφάλαια για την παιδεία και την εκπαίδευση αλλά και την απομάκρυνση των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης αυτής χώρας απαιτεί τη συγκέντρωση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί «σημαντική» οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Βρετανία υποσχέθηκε την παροχή 288 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και συμμετοχή σε ποσοστό 20% στην οικονομική ενίσχυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρχισαν οι συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς
BBC News
τιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, με παρόντα ανάμεσά τους τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο

21.1.2002 23:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, είχαν σήμερα την πρώτη από τις προγραμματισμένες τακτικές απευθείας συναντήσεις τους, που αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στις πέντε το απόγευμα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία επί σειράς θεμάτων όπως η αποκατάσταση των χιλιάδων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους μετά την τουρκική εισβοή το 1974, και το μελλοντικό Σύνταγμα.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει δώσει νέα ώθηση στις μακροχρόνιες προσπάθειες προσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

Προτάσεις για υποτίμηση της στερλίνας
BBC News
Η ισχύς της στερλίνας έχει πλήξει τη βρετανική βιομηχανία

21.1.2002 23:51 (Ωρα Λονδίνου)
Έγκυρη έρευνα στη Βρετανία πιστεύει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να μειώσει την αξία της στερλίνας παρά να βασισθεί στις αυξομειώσεις των επιτοκίων για να στηρίξει τη βρετανική οικονομία.

Η ερευνητική ομάδα Ernst & Young's Item Club πιστεύει ότι η ισχύς της στερλίνας, σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, δυσχεραίνει τις βρετανικές εξαγωγές και για αυτό προκαλεί προβλήματα στις βρετανικές βιομηχανίες.

Ο σύμβουλος οικονομικών της Ernst & Young's Item Club, Πίτερ Σπένσερ είπε οτι "είναι η καλύτερη εποχή για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να προχωρήσει σε μείωση της αξίας της αγγλικής λίρας, στηρίζοντας την ενέργειά της αυτή με την πώληση στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος."

H Κεντρική Tράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να βοηθήσει τη βιομηχανία περικόπτοντας τα επιτόκια και ενθαρρύνοντας έτσι τις αγορές.

Aυτό όμως οδηγεί τους Βρετανούς καταναλωτές σε ανησυχητικά χρέη.

Ως αποτέλεσμα, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί οτι ίσως προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες προκειμένου να περιορίσει το ύψος των καταναλωτικών δαπανών.

Ευρωπαϊκή έκκληση για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
BBC News
Κρατούμενος Ταλιμπάν συνοδεύεται σιδηροδέσμιος στο υπαίθριο κλουβί του από δύο Αμερικανούς στρατιώτες

21.1.2002 23:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, λέει ότι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, που κρατούνται από τις ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, πρέπει να τύχουν συμπεριφοράς αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τη σχετική συνθήκη της Γενεύης.

Ο κ. Σολάνα απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, που επανειλλημένα έχουν διατυπωθεί δια στόματος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι οι κρατούμενοι αυτοί είναι παράνομοι μαχητές που δεν καλύπτονται από την προστασία του διεθνούς δικαίου.

Μάλιστα ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι η τήρηση των γενικώς αποδεκτών κανόνων και ανθρωπιστικών αρχών από τη Δύση είναι βασική προϋπόθεση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο έφτασε από το Αφγανιστάν ένα ακόμα μεταγωγικό μεταφέροντας σιδηροδέσμιους ακόμα δεκατέσσερις υπόπτους, που οι περισσότεροι ήταν τραυματίες.

Ήδη στη βάση κρατούνται πάνω από 140 μέλη της Αλ-Κάϊντα και Ταλιμπάν , που προέρχονται από δέκα διαφορετικές εθνικότητες.

Οι εικόνες που δόθηκαν χθές στη δημοσιότητα και δείχνουν τους κρατούμενους να παραμένουν σιδοροδέσμιοι σε χέρια και πόδια, με τα μάτια, τα αυτιά και τα στόματα φραγμένα, έχουν προκαλέσει επικρίσεις και διαμαρτυρίες εναντίον των αμερικανικών αρχών, για παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.

Τρείς από τους κρατούμενους είναι βρετανικής υπηκοότητας. Η κυβέρνηση στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι μετά από επίσκεψη των προξενικών της αρχών στη βάση Γκουαντάναμο είναι πεπεισμένη ότι η μεταχείριση που οι Αμερικανοί επεφύλαξαν στους 3 Βρετανούς κρατούμενους είναι ανθρώπινη.

Γαλλία: Άρχισε εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία
BBC News
Οι γιατροί στη Γαλλία διαμαρτύρονται για υπερβολικό φόρτο εργασίας και χαμηλές αμοιβές

21.1.2002 22:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας άρχισαν σήμερα σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, θέτοντας σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Γιατροί, νοσοκόμες και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν σήμερα για εργασία, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας.

Την Τετάρτη χιλιάδες αυτο-απασχολούμενες νοσοκόμες σχεδιάζουν πορεία στην καρδιά του Παρισιού, απαιτώντας από την κυβέρνηση βελτίωση των αμοιβών τους.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαία η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο, προσθέτοντας ότι επίκειται ευρεία αναθεώρηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Την Τετάρτη επίσης οι οικογενειακοί γιατροί - που αρνούνται το τελευταίο διάστημα να εργαστούν τη νύκτα ή να κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να προωθήσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των αμοιβών τους -

έχουν εξαγγείλει ότι δεν θα πάνε καθόλου στα ιατρεία τους.

Βρετανία: Πρόβλημα οι παράνομες εισαγωγές ζωϊκών προϊόντων
BBC News
Πάνω από 5 εκατομμύρια πρόβατα και αγελάδες αναγκάστηκαν να θανατώσουν οι βρετανικές αρχές για να καταπολεμήσουν την πρόσφατη επιδημία αφθώδους πυρετού

21.1.2002 22:03 (Ωρα Λονδίνου)
Η παράνομη εισαγωγή ζωϊκών προϊόντων απασχολεί τις υγειονομικές αρχές όλων των χωρών καθώς μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση ασθενειών -επικίνδυνων για τα ζώα αλλά ακόμη και τον άνθρωπο. Στην περίπτωση μιας πολυ-πολιτισμικής χώρας όπως η Βρετανία, οι εισαγωγές αυτές προκαλούν πραγματικό πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές.

Και αυτό γιατί ανάμεσα στα ζωϊκά προϊόντα που περνούν τα σύνορα μπορεί να περιλαμβάνονται - μαγειρεμένο ή ωμό - κρέας πιθήκου, ποντικού, αντιλόπης ή ακόμη και ελέφαντα.

Ο κίνδυνος εισαγωγής επικίνδυνων ασθενειών ενισχύεται φυσικά και από πιο φυσιολογικά προϊόντα που εισάγονται μέσω των τουριστών και μικροεμπόρων που επισκέπτονται τη χώρα προερχόμενοι από περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Τα ζωικά αυτά προϊόντα αν περάσουν τους τελωνειακούς ελέγχους μεταφέρονται απευθείας στη μαύρη αγορά, οπότε είναι πολύ δύσκολο για τις υγειονομικές αρχές να πραγματοποιήσουν οποιονδήποτε έλεγχο.

Αρκετοί πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι παράνομες εισαγωγές ευθύνονται για το ξέσπασμα πέρυσι της νόσου του αφθώδους πυρετού.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει κατηγορηθεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για την πρόκληση των μεγαλύτερων προσφάτων κρίσεων στα τρόφιμα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν μάλλον χαλαρά.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Εθνική Ενωση Κτηνοτρόφων η οποία δημοσίευσε χτες την πλήρη έκθεσή της για τα αίτια της κρίσης του αφθώδους πυρετού. Κατα τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου που θα παγματοποιηθεί σήμερα, μέλη της Ενωσης θα ζητήσουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορα αλλά και καλύτερη ενημέρωση του κοινού και των κτηνοτρόφων για τις συνέπειες απο την εισαγωγή ζωϊκών προϊόντων.

Στα σκαριά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ...... κεφαλής
BBC News
Ο πρόεδρος της Xybernaut επιδεικνύει το νέο φορητό υπολογιστή Poma

21.1.2002 21:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η εταιρεία Xybernaut σχεδίασε ένα φορητό υπολογιστή που ονομάζεται Poma και ο οποίος επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, να ακούει μουσική και να παίζει παιχνίδια ενώ κινείται.

Η οθόνη του υπολογιστή έχει το μέγεθος ενός φακού και φοριέται στο κεφάλι.... όπως τα γυαλιά ηλίου.

Παρά το πολύ μικρό μέγεθος της οθόνης, η εγγύτητα στο μάτι δημιουργεί την αίσθηση ότι πρόκειται για οθόνη 15 ιντσών.

Μάλιστα η οθόνη αυτή είναι διάφανη, έτσι ώστε ο χρήστης να μην χάνει την επαφή του με το περιβάλλον και τον προσανατολισμό του, όταν τη φοράει και περπατάει.

Η μικρή αυτή οθόνη -λέει ο πρόεδρος της Xybernaut - ζυγίζει ελάχιστα αλλά η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική.

"Όποιος αποκτήσει τον φορητό υπολογιστή Πόμα δεν χρειάζεται να έχει ξεχωριστό κινητό τηλέφωνο ή ΜΡ3" προσθέτει ο Edward Newman. "Μιλάμε για την επόμενη γεννιά ηλεκτρονικών υπολογιστών".

Η κεντρική μονάδα του Πόμα έχει το μέγεθος ενός μεσαίου βιβλίου και διαθέτει δύο υποδοχές για μόντεμ και πληκτρολόγιο.

Οι Ισραηλινοί σφίγγουν τον κλοιό στην Τουλκαρέμ
BBC News
Ισραηλινοί στρατιώτες με τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ

21.1.2002 20:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκε η ένταση καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις θέσεις του μέσα στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, την οποία κατέλαβε σήμερα το πρωί.

Ο Ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του διάφορα σπίτια στην πόλη, μεταξύ των οποίων και την κατοικία του δημάρχου της Τουλκαρέμ, και ύψωσε σ'αυτά την Ισραηλινή σημαία.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα έχουν λάβει οχυρωματικές θέσεις μέσα στην πόλη και απόψε επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Μάλιστα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν στις παλαιστινιακές περιοχές μέχρι να φέρουν εις πέρας "προληπτικές επιχειρήσεις", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η μαζική εισβολή ισραηλινών δυνάμεων σε παλαιστινιακές περιοχές αποτελεί "επικίνδυνη κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους", σύμφωνα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή.

Ο Τέργε Ροντ-Λάρσεν κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά και άρματα μάχης που από την πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, όπου εισήλθαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υπερέβη κάθε όριο, μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στην Τουλκαρέμ.

Η κατάληψη της Τουλκαρέμ είναι επιθετική πράξη κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, είπε ο Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με Παλαιστίνους αξιωματούχους, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έγιναν γύρω από προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουλκαρέμ.

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η επιχείρηση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Χαντέρα του Βορείου Ισραήλ στην οποία σκοτώθηκαν έξη Ισραηλινοί.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι είναι η σημαντικότερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση.

Την Κυριακή χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λ ωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη υπέρ του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει περικυκλωμένος και, ουσιαστικά, αποκλεισμένος από τα ισραηλινά άρματα μάχης στο αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ αρνείται να άρει τον αποκλεισμό αυτόν υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Οι επιζώντες του ηφαιστείου κινδυνεύουν από δηλητηρίαση
BBC News
Κάτοικος της πόληξς Γκόμα στις όχθες της λίμνης Κίβου, όπου έχει αρχίσει να εισέρχεται η λάβα του ηφαιστείου Νιϊραγκόνκγο

21.1.2002 20:24 (Ωρα Λονδίνου)
Οι κάτοικοι της πόλης Γκόμα του ανατολικού Κονγκό, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από μιά σειρά εκρήξεων του ηφαιστείου Νιϊραγκόνκγο, θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο πίνοντας και χρησιμοποιώντας - σύμφωνα με πληροφορίες - το μολυσμένο από την ηφαιστειακή λάβα νερό της λίμνης Κίβου.

Και αυτά παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών αξιωματούχων του ΟΗΕ, που φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας και δυσεντερίας.

Η λίμνη Κίβου αποτελεί το κύριο υδατικό πόρο για τους πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους Γκόμα, που έχουν απομακρυνθεί από την πόλη, καθώς ένα ποτάμι λάβας την χώρισε στα δύο, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της.

Στο μεταξύ ισχυρή έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων συγκλόνισε τη Δευτέρα το κέντρο της κατεστραμμένης πόλης. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που κάτοικοι της Γκόμα προσπαθούσαν να αντλήσουν παράνομα βενζίνα από τις δεξαμενές του πρατηρίου.

Ένας τοπικός παράγοντας είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 νεκροί, ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 50.

Παρά τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις και τους άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γκόμα οι κάτοικοι επιστρέφουν κατά εκατοντάδες στα χαλάσματα των σπιτιών τους, με σκοπό να περισώσουν κάποια από τα υπάρχοντά τους.

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών επιχειρεί να τους πείσει να παραμείνουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στη Ρουάντα, δίπλα στα σύνορα.

Ο ΟΗΕ λέει ότι εκτός από τους άμεσους κινδύνους, η Γκόμα δεν έχει ηλεκτροδότηση και υπάρχει έλλειψη τροφίμων.

Καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής από ΟΗΕ
BBC News
Ισραηλινοί στρατιώτες με τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ

21.1.2002 17:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η μαζική εισβολή ισραηλινών δυνάμεων σε παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης αποτελεί "επικίνδυνη κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους", σύμφωνα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή.

Ο Τέργε Ροντ-Λάρσεν κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά και άρματα μάχης που από την πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, όπου εισήλθαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο Ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του διάφορα σπίτια στην πόλη, μεταξύ των οποίων και την κατοικία του δημάρχου της Τουλκαρέμ, και ύψωσε σ'αυτά την Ισραηλινή σημαία.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υπερέβη κάθε όριο, μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στην Τουλκαρέμ.

Η κατάληψη της Τουλκαρέμ είναι επιθετική πράξη κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, είπε ο Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με Παλαιστίνους αξιωματούχους, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έγιναν γύρω από προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουλκαρέμ.

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η επιχείρηση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Χαντέρα του Βορείου Ισραήλ στην οποία σκοτώθηκαν έξη Ισραηλινοί.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι είναι η σημαντικότερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση.

Την Κυριακή χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη υπέρ του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει περικυκλωμένος και, ουσιαστικά, αποκλεισμένος από τα ισραηλινά άρματα μάχης στο αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ αρνείται να άρει τον αποκλεισμό αυτόν υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Ζώνη υψηλού κινδύνου παραμένει η Γκόμα
BBC News
Πυκνός μαύρος καπνός και φλόγες υψώθηκαν στον ουρανό

21.1.2002 17:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων συγκλόνισε το κέντρο της κατεστραμμένης από την έκρηξη ηφαιστείου την περασμένη Πέμπτη, πόλης Γκόμα, στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που κάτοικοι της Γκόμα προσπαθούσαν να αντλήσουν παράνομα βενζίνα από τις δεξαμενές του πρατηρίου.

Ένας τοπικός παράγοντας είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 νεκροί, ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 50.

Παρά τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις και τους άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γκόμα οι κάτοικοι επιστρέφουν κατά εκατοντάδες στα χαλάσματα των σπιτιών τους.

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών επιχειρεί να τους πείσει να παραμείνουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στη Ρουάντα, δίπλα στα σύνορα.

Ο ΟΗΕ λέει ότι εκτός από τους άμεσους κινδύνους, η Γκόμα δεν έχει ηλεκτροδότηση και υπάρχει έλλειψη τροφίμων.

Επιπλέον, αξιωματούχοι του ΟΗΕ φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη μολυσμένη πλέον λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας.

Υποσχέσεις για πακτωλό βοηθείας προς το Αφγανιστάν
BBC News
Έκκληση οικονομικής ενίσχυσης από τον Χαμίντ Καρζάϊ, υπό το βλέμμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού

21.1.2002 18:10 (Ωρα Λονδίνου)
ΟΙ διεθνείς δωρητές που συμμετείχαν σήμερα στη διάσκεψη του Τόκυο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, υποσχέθηκαν στη μεταβατική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάϊ τη χορήγηση πάνω από τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, θα προέλθει από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της μεταβάτικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, μιλώντας στην αρχή της διάσκεψης απηύθυνε δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.

"Στέκομαι ενώπιον σας σήμερα" είπε "ως πολίτης μιάς χώρας που για πολλά χρόνια δεν έχει επιφυλάξει τίποτε άλλο εκτός από καταστροφές, πόλεμο, φρικαλεότητες και βαρβαρότητα για το λαό".

Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποτελεί η εξεύρεση πόρων για τη σύσταση αστυνομικών δυνάμεων, η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και η προετοιμασία των εδαφών για καλλιέργεια.

Ακόμη θα χρειαστούν κεφάλαια για την παιδεία και την εκπαίδευση αλλά και την απομάκρυνση των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης αυτής χώρας απαιτεί τη συγκέντρωση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί «σημαντική» οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Βρετανία υποσχέθηκε την παροχή 288 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και συμμετοχή σε ποσοστό 20% στην οικονομική ενίσχυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κριτική για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
BBC News
Σιδηροδέσμιοι κρατούμενοι γονατίζουν ενώ επιθεωρούνται από Αμερικανούς στρατιώτες - δεσμοφύλακες

21.1.2002 17:50 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί επίσημοι στη ναυτική βάση των ΗΠΑ, Γκουαντάναμο, στη Κούβα, είπαν ότι δύο ύποπτοι -μέλη των Ταλεμπάν και της αλ-Κάιντα- που μεταφέρθηκαν εκεί από το Αφγανιστάν την Κυριακή, έπρεπε να μείνουν ναρκωμένοι σε όλη τη διάρκεια της πτήσης λόγω της ταραχώδους συμπεριφοράς τους.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι δύο κρατούμενοι φώναζαν και χτυπιόντουσαν στα καθίσματά τους στο στρατιωτικό αεροσκάφος με το οποίο μεταφέρονταν. Δεν διευκρίνησε με τί τρόπο χορηγήθηκαν τα ναρκωτικά.

Οι δύο ήταν μεταξύ ομάδας 34 κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους κατά πληροφορίες, έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Οι αμερικανοί λένε πως σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη Γκουαντανάμο, για τη παροχή νοσηλείας στους κρατούμενους από το Αφγανιστάν υπόπτους Ταλεμπάν και μέλη της αλ-Κάιντα.

Πάντως παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το Γκουαντάναμο, στις οποίες κρατούμενοι Ταλεμπάν εμφανίζονται σιδηροδέσμιοι και με καλυμμένα τα μάτια και τ' αυτιά, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστήριξε ότι θεωρεί ανθρώπινες τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της βάσης οι φωτογραφίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν τους κρατουμένους ως αιχμαλώτους πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο συνολικός αριθμός κρατουμένων ανέρχεται πλέον στους 144.

Άρχισαν οι συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς
BBC News
τιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, με παρόντα ανάμεσά τους τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο

21.1.2002 17:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, είχαν σήμερα την πρώτη από τις προγραμματισμένες τακτικές απευθείας συναντήσεις τους, που αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στις πέντε το απόγευμα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία επί σειράς θεμάτων όπως η αποκατάσταση των χιλιάδων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους μετά την τουρκική εισβοή το 1974, και το μελλοντικό Σύνταγμα.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει δώσει νέα ώθηση στις μακροχρόνιες προσπάθειες προσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

Αργεντινή : Τα δολάρια μετατρέπονται σε πέσο
BBC News
O επικεφαλής του ΔΝΤ Χόρστ Κέλερ υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας στην Αργεντινή

21.1.2002 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή , η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει σε πέσο - δηλαδή, στο τοπικό νόμισμα - όλα τα αποθέματα της χώρας σε δολάρια.

Ο υπουργός των Εσωτερικών είπε ότι η μετατροπή θα γίνει με βάση την επίσημη ισοτιμία του πέσο με το δολάριο, όμως πρόσθεσε ότι όσοι καταθέτες διατηρούν λογαριασμούς σε δολάρια δεν πρόκειται να επηρεασθούν.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των αποθεμάτων που έχουν οι τράπεζες της Αργεντινής είναι σε δολάρια. Η αντίδραση των ψηφοφόρων στην απόφαση της κυβέρνησης είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητική.

"Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
BBC News
Και αυτός ο χάρτης του Παραδείσου, αποδείχτηκε δυστυχώς ανακριβής

21.1.2002 14:49 (Ωρα Λονδίνου)
Του Άρη Χατζηστεφάνου

Θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας και η Κύπρος να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο; Το ζήτημα αυτό αυτό αποτυπώνεται σε χάρτες που παρουσιάζονται σε έκθεση της Βρετανικής βιβλιοθήκης.

Τι θα συμβεί αν γυρίσουμε ανάποδα ένα παγκόσμιο άτλαντα;

Στην κορυφή του κόσμου δεν θα βρισκονται πλέον η Βρετανία, ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ αλλά η Νότια Αφρική, η Χιλή, η Μποτσουάνα και η Μοζαμβίκη.

Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι στο ανώτερο τμήμα του χάρτη πρέπει να βρίσκονται οι αναπτυγμένες χώρες του Βορρά και όχι οι υπό ανάπτυξη του Νότου;

Ερωτήματα σαν και αυτά θέτουν οι συντελεστές της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην Βρετανική Βιβλιοθήκη με τίτλο "Ψέμματα στη Γη - Η μυστική ζωή ενός χάρτη".

Ο "ψεύτης" χάρτης

Στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης συναντάμε τον γνωστό Παγκόσμιο Άτλαντα δημιούργημα του γεωγράφου Γκεράρντους Μερκατόρ.

Χάρτης

Μια διαφορετική ματιά στους χάρτες

Μόνο που όμως μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι της έκθεσης ο χαρτης που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα είναι ουσιαστικά παραπλανητικός αφού παρουσιάζει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα ενώ μειώνει το μέγεθος των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Η συγκεκριμένη απεικόνιση βοηθά στον υπολογισμό των αποστάσεων στη θάλασσα παράλληλα όμως εκφράζει την αντίληψη της αυτοκρατορικής Ευρώπης της εποχής για την ισχύ της Ευρώπης και της Αμερικής απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα "ανήθικα" στρώματα

Τα παραδείγματα εσκεμμένης παραποίησης το υ χάρτη δεν σταματούν εδώ.

Στην έκθεση βλέπει κανείς χάρτες πόλεων όπου οι γραμμές των δρόμων εμφανίζονται πιο ίσιες προσδίδοντας αίσθηση τάξης και ασφάλειας.

Χάρτες του Λονδίνου από τον 19ο αιώνα παρουσιάζουν τις περιοχές όπου ζούν τα φτωχότερα στρώματα του πλυθησμού, τα οποία χαρακτηρίζονται συλλήβδην επικίνδυνα και ίσως ανήθικα.

Ένας χάρτης, που άνετα θα χαρακτηριζόταν σήμερα "ρατσιστικός".

Ο διευθυντής της τεράστιας συλλογής από χάρτες που διαθέτει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, Πίτερ Μπάρμπερ, είπε ότι ένας χάρτης ή μια αεροφωτογραφία μιας περιοχής μπορεί να λέει ψέμματα με πολλούς τρόπους.

Η Κυπριακή "κυριαρχία" στη Μεσόγειο

Μια περίπτωση είναι η σκόπιμη παραποίηση του μεγέθους μιας περιοχής.

Χάρτης της Νέας Αγγλίας

Οι χάρτες αντικατοπτρίζουν τα οράματα των δημιουργών τους

"Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας χάρτης της Κύπρου του 16ου αιώνα όπου το νησί φασίνεται να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Γεωγραφικά δεν αναπαριστά την πραγματικότητα απεικονίζει όμως τα συναισθήματα των Κυπρίων και τη σημασία που έδιναν στο νησί τους."

Η εκδίκηση των στρατιωτών

Μια άλλη περίπτωση, είπε ο κ. Μπάρμπερ, είναι η παραποίηση των ονομάτων περιοχών.

"Έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την χαρτογράφηση της Λήμνου που έγινε στα μέσα του 19ου αιώνα από ναύτες του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Αν διαβάσει κανείς τα ονόματα που έδωσε στους λόφους του νησιού ο άνθρωπος που έφτιαξε τον χάρτη φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά ελληνικά τοπωνύμια. Αν όμως τα διαβάσεις ανάποδα σχηματίζεται η φράση May Cory be damned δηλαδή: Ο Κ όρι ας είναι καταραμένος. Τι είχε συμβεί; Ο ναυαρχος Κόρι που ήταν επικεφαλής της αποστολής ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής και οι υφιστάμενοί του αποφάσισαν να τον εκδικηθούν σχηματίζοντας αυτή τη φράση στον χάρτη," είπε ο Πίτερ Μπάρμπερ.

Η Ελλάδα ως βρετανική αποικία

Ένα άλλο είδος ψέμματος βλέπουμε σε χάρτη που σχεδιάσε βρετανός σοσιαλιστής βουλευτής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σε αυτόν, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας.

"Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ αλλά ο δημιουργός του χάρτη δεν ενδιαφερόταν για τα πολιτικά σύνορα της χώρας αλλά για τις οικονομική ισχύ της Βρετανίας. Ήθελε, πολύ απλά, να δηλώσει ότι σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα ήταν αποικία των Βρετανών," είπε ο διευθυντής της συλλογής χαρτών της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ
BBC News
Την περασμένη εβδομάδα οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν του αρχηγείο του κυβερνήτη της Τουλκαρέμ

21.1.2002 12:07 (Ωρα Λονδίνου)
O ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υπερέβη κάθε όριο, μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Η κατάληψη της Τουλκαρέμ είναι επιθετική πράξη κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, είπε ο Γιασέρ Αραφάτ.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλλαν τα ξημερώματα στην Τουλκαρέμ και ανέλαβαν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης.

Ο Ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του διάφορα σπίτια στην πόλη, μεταξύ των οποίων και την κατοικία του δημάρχου της Τουλκαρέμ, και ύψωσε σ'αυτά την Ισραηλινή σημαία.

Σύμφωνα με Παλαιστίνους αξιωματούχους, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έγιναν γύρω από προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουλκαρέμ.

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η επιχείρηση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Χαντέρα του Βορείου Ισραήλ στην οποία σκοτώθηκαν έξη Ισραηλινοί.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι είναι η σημαντικότερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση.

Την Κυριακή χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη υπέρ του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει περικυκλωμένος και, ουσιαστικά, αποκλεισμένος από τα ισραηλινά άρματα μάχης στο αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ αρνείται να άρει τον αποκλεισμό αυτόν υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Ισχυρή έκρηξη στη Γκόμα
BBC News
Πυκνός μαύρος καπνός και φλόγες υψώθηκαν στον ουρανό

21.1.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων συγκλόνισε το κέντρο της κατεστραμμένης από την έκρηξη ηφαιστείου την περασμένη Πέμπτη, πόλης Γκόμα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που κάτοικοι της Γκόμα προσπαθούσαν να αντλήσουν παράνομα βενζίνα από τις δεξαμενές του πρατηρίου.

Ένας τοπικός παράγοντας είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 νεκροί, ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 50.

Παρά τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις και τους άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γκόμα οι κάτοικοι επιστρέφουν κατά εκατοντάδες στα χαλάσματα των σπιτιών τους.

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών επιχειρεί να τους πείσει να παραμείνουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στη Ρουάντα, δίπλα στα σύνορα.

Ο ΟΗΕ λέει ότι εκτός από τους άμεσους κινδύνους, η Γκόμα δεν έχει ηλεκτροδότηση και υπάρχει έλλειψη τροφίμων.

Επιπλέον, αξιωματούχοι του ΟΗΕ φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη μολυσμένη πλέον λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας.

Επικρίσεις για τις συνθήκες στη Γκουαντάναμο
BBC News
Οι κρατούμενοι στην Γκουαντάναμο φθάνουν σχεδόν τους 150

21.1.2002 12:15 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί επίσημοι στη ναυτική βάση των ΗΠΑ, Γκουαντάναμο, στη Κούβα, είπαν ότι δύο ύποπτοι -μέλη των Ταλεμπάν και της αλ-Κάιντα- που μεταφέρθηκαν εκεί από το Αφγανιστάν την Κυριακή, έπρεπε να μείνουν ναρκωμένοι σε όλη τη διάρκεια της πτήσης λόγω της ταραχώδους συμπεριφοράς τους.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι δύο κρατούμενοι φώναζαν και χτυπιόντουσαν στα καθίσματά τους στο στρατιωτικό αεροσκάφος με το οποίο μεταφέρονταν.

Δεν διευκρίνησε με τί τρόπο χορηγήθηκαν τα ναρκωτικά.

Οι δύο ήταν μεταξύ ομάδας 34 κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους κατά πληροφορίες, έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Οι αμερικανοί λένε πως σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη Γκουαντανάμο, για τη παροχή νοσηλείας στους κρατούμενους από το Αφγανιστάν υπόπτους Ταλεμπάν και μέλη της αλ-Κάιντα.

Πάντως παρά τις έντονες αντιδράσεις πουβ προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το Γκουαντάναμο, στις οποίες κρατούμενοι Ταλεμπάν εμφανίζονται σιδηροδέσμιοι και με καλυμμένα τα μάτια, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστήριξε ότι θεωρεί ανθρώπινες τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της βάσης οι φωτογραφίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν τους κρατουμένους ως αιχμαλώτους πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο συνολικός αριθμός κρατουμένων ανέρχεται πλέον στους 144.

Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν
BBC News
Έκκληση οικονομικής ενίσχυσης από τον Χαμίντ Καρζάι

21.1.2002 5:22 (Ωρα Λονδίνου)
Διεθνές συνέδριο με την συμμετοχή 60 κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο ξεκίνησε στο Τόκιο της Ιαπωνίας με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποτελεί η εξεύρεση πόρων για τη σύσταση αστυνομικών δυνάμεων, η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και η προετοιμασία για την καλλιέργεια εδαφών.

Ακόμη θα χρειαστούν κεφάλαια για την παιδεία και την εκπαίδευση αλλά και την απομάκρυνση των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης αυτής χώρας απαιτεί τη συγκέντρωση δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα χρόνια ενώ το συνολικό ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί για το διάστημα των επόμενων 10 χρόνων ίσως ξεπεράσει τα 15 δισ δολάρια.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί «σημαντική» οικονομική βοήθεια. Από την πλευρά της η Βρετανία υποσχέθηκε την παροχή 288 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και συμμετοχή σε ποσοστό 20% στην οικονομική ενίσχυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθεί από την Ε.Ε

Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
BBC News

21.1.2002 11:58 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γαλλική εφημερίδα LE MONDE επισημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός Γάλλων πολιτικών από το χώρο της αριστεράς προτίμησαν να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που αρχίζει στις 31 Ιανουαρίου στη Βραζιλία, αντί να παραστούν στις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ που αρχίζει την ίδια μέρα στη Νέα Υόρκη.

"Με την παρουσία τους στη Βραζιλία οι Γάλλοι πολιτικοί θέλουν να δείξουν τη συμπαράσταση τους πρός αυτούς που υποφέρουν από την κυριαρχία του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου," υπογραμμίζει σε κύριο άρθρο της η LE MONDE.

Η εφημερίδα LE TEMPS στη Γενεύη καλωσορίζει τη μεγάλη στροφή που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο τώρα σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πρόθυμο να υποστηρίξει χώρες που έχουν χρεωκοπήσει πολλές φορές λόγω της δραστηριότητας των διεθνών κερδοσκόπων.

"Η νέα διαδικασία για την αποπληρωμή των χρεών προβλέπει τη δέσμευση των κεφαλαίων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, γεγονός που στο παρελθόν ήταν σοβαρότατο πλήγμα για την κυβέρνηση της χώρας αυτής, που επεδίωκε την επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους" , γράφει η εφημερίδα LE TEMPS.

H Γερμανική εφημερίδα SUEDDEUTSCHE ZEITUNG επισημαίνει την αυστηρή νομοθεσία που εφαρμόζεται στην Ιταλία και τη Δανία για τα άτομα που επιζητούν άσυλο τονίζοντας ότι για τη νομοθεσία αυτή οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαμαρτυρήθηκαν τόσο έντονα όπως στην περίπτωση της Αυστρίας.

"Στη Δανία θα γίνονται αποδεκτοί μόνον αυτοί που είναι σε θέση να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ η Ρώμη ενθαρρύνει τους Ιταλούς μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να ζητούν από τις αρχές άδεια παραμονής όταν επισκέπτονται τη χώρα τους," υπογραμμίζει η εφημερίδα SUEDDEUTSCHE ZEITUNG.

H εφημερίδα ΤΑGESSPIEGEL του Βερολίνου πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι γιά άλλη μία φορά δίνεται παράταση για την ολοκλήρωση του μνημείου του ολοκαυτώματος στη Γερμανική πρωτεύουσα.

Ο λόγος για τη χρονική παράταση είναι η απόφαση του αρχιτέκτονα να χρησιμοποιήσει σχιστόλιθους αντί μπετόν όπως αρχικά είχε αποφασισθεί.

"Η αλλαγή όμως του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπεράτωση του μνημείου θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει και το μήνυμα που ήθελε να δώσει η Γερμανική βουλή," σημειώνει η εφημερίδα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο στην Τουλκαρέμ
BBC News
Την περασμένη εβδομάδα οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν του αρχηγείο του κυβερνήτη της Τουλκαρέμ

21.1.2002 8:12 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, δυνάμεις του Ισραήλ μπήκαν στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης και ανέλαβαν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερα και μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης και ότι αρκετοί κάτοικοι της περιοχής συνελήφθησαν στην διάρκεια της επίθεσης αυτής.

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για την επίθεση των Παλαιστινίων στη Χαντέρα την περασμένη εβδομάδα στην οποία σκοτώθηκαν 6 Ισραηλινοί.

Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι είναι η σημαντικότερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση.

Χθες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη υπέρ του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει περικυκλωμένος και, ουσιαστικά, αποκλεισμένος από τα ισραηλινά άρματα μάχης στο αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα , από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ αρνείται να άρει τον αποκλεισμό αυτόν υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Νέες σεισμικές δονήσεις στην Γκόμα
BBC News
Πολλοί από αυτούς που επέστρεψαν εγκαταλείπουν και πάλι τις εστίες τους

21.1.2002 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιιραγκόνγκο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη μολυσμένη πλέον λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων στη γειτονική Ρουάντα διανέμουν μπισκότα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε πρόσφυγες που επί δύο ημέρες δεν είχαν τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Οι σεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να είναι έντονα αισθητές ενώ η πόλη Γκομά έχει καταστραφεί και χωριστεί στα δύο από τη λάβα που ρέει από το ηφαίστειο.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πολλοί από τους πληγέντες προσπαθούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους για να δουν τι απέμεινε ή για να μη μεταφερθούν στη Ρουάντα, η οποία κατηγορείται από πολλούς για την υποκίνηση του εξαετούς εμφυλίου πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Η Ρουάντα θα δημιουργήσει περισσότερους από 20 προσφυγικούς καταυλισμούς.

Αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βρετανία κατευθύνεται προς τη Ρουάντα.

Εν τω μεταξύ ειδικοί προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ηφαιστειακή έκρηξη σε κάθε επίπεδο του τοπικού οικοσυστήματος.

Κολομβία: Επανέναρξη συνομιλιών
BBC News
Απεσταλμένος του προέδρου της Κολομβίας συνομιλεί με εκπρόσωπο των ανταρτών

21.1.2002 8:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κολομβία η κυβέρνηση και η μεγαλύτερη επαναστατική οργάνωση της χώρας , οι Επαναστατικές Στρατιωτικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) , συμφώνησαν να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο να υπογράψουν συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν υπήρξε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός έως τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) οι κυβερνητικές δυνάμεις θα εισέβαλαν στο θύλακα των ανταρτών.

Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κινητοποιήσει τουλάχιστον 12.000 στρατιώτες σε διάστημα 48 ωρών μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

Προηγούμενη απειλή επέμβασης από την κυβέρνηση είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του θύλακα που φοβούνται αντίποινα από παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας.

Σάο Πάολο: Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του δημάρχου
BBC News
Οι απαγωγές στο Σάο Πάλο έχουν τετραπλασιασθεί πέρυσι

21.1.2002 7:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βραζιλία, χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη τού δημάρχου στην περιοχή του Σάο Πάολο , o οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής και του οποίου το πτώμα, τελικά, βρέθηκε διάτρητο από σφαίρες πεταμένο στο δρόμο.

Ο Σέλσο Ντανιέλ ήταν δήμαρχος σ' ένα βιομηχανικό προάστιο του Σάο Πάολο και ήταν ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Εργατών.

Ο Ντανιέλ ήταν ένας από τους δημάρχους που ανήκουν στο κόμμα αυτό οι οποίοι πέρυσι έλαβαν απειλητικά για τη ζωή τους μηνύματα.

Το Επαναστατικό Μέτωπο Δράσης της Βραζιλίας είχε αναλάβει την ευθύνη για το φόνο ενός άλλου δημάρχου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η οργάνωση αυτή κατηγορεί το Κόμμα των Εργατών ότι ακολουθεί περισσότερο προσκείμενη στο κέντρο παρά στην αριστερά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ενρίκε Καρντόζο είπε ότι η βία στη χώρα του έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν
BBC News
Έκκληση οικονομικής ενίσχυσης από τον Χαμίντ Καρζάι

21.1.2002 6:40 (Ωρα Λονδίνου)
Διεθνές συνέδριο με την συμμετοχή 60 κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο ξεκίνησε στο Τόκιο της Ιαπωνίας με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποτελεί η εξεύρεση πόρων για τη σύσταση αστυνομικών δυνάμεων, η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και η προετοιμασία για την καλλιέργεια εδαφών.

Ακόμη θα χρειαστούν κεφάλαια για την παιδεία και την εκπαίδευση αλλά και την απομάκρυνση των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης αυτής χώρας απαιτεί τη συγκέντρωση δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα χρόνια ενώ το συνολικό ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί για το διάστημα των επόμενων 10 χρόνων ίσως ξεπεράσει τα 15 δισ δολάρια.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί «σημαντική» οικονομική βοήθεια. Από την πλευρά της η Βρετανία υποσχέθηκε την παροχή 288 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και συμμετοχή σε ποσοστό 20% στην οικονομική ενίσχυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθεί από την Ε.Ε

Διεθνείς αντιδράσεις για τις συνθήκες κράτησης των Ταλιμπάν
BBC News
«Ανθρώπινες» χαρακτηρίζει τις συνθήκες κράτησης ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

21.1.2002 6:41 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το αμερικανικό στρατόπεδο Γκουαντάναμο της Κούβας όπου οι κρατούμενοι Ταλιμπάν εμφανίζονται σιδηροδέσμιοι και με καλυμμένα τα μάτια.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πάντως υποστήριξε με δηλώσεις του ότι θεωρεί ανθρώπινες τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της βάσης οι φωτογραφίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν τους κρατουμένους ως αιχμαλώτους πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ επιθυμούν τη μεταφορά και των υπολοίπων συλληφθέντων μαχητών Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν στη στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου ήδη κρατούνται 110 άτομα.

Ο ταξίαρχος Μάικ Λένερτ δήλωσε ότι η βάση μπορεί να δεχθεί εξακόσιους κρατουμένους.

Επίσης δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού είχε απόλυτη πρόσβαση στους κρατούμενους προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες παραμονής τους στην Κούβα, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν κάποιες συστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών αυτών, ορισμένες από τις οποίες είχαν ήδη υιοθετηθεί.

Κίνδυνος χολέρας για τους άστεγους του Κονγκό
BBC News
Πολλοί από αυτούς που επέστρεψαν εγκαταλείπουν και πάλι τις εστίες τους

21.1.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιιραγκόνγκο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη μολυσμένη πλέον λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων στη γειτονική Ρουάντα διανέμουν μπισκότα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε πρόσφυγες που επί δύο ημέρες δεν είχαν τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Οι σεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να είναι έντονα αισθητές ενώ η πόλη Γκομά έχει καταστραφεί και χωριστεί στα δύο από τη λάβα που ρέει από το ηφαίστειο.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πολλοί από τους πληγέντες προσπαθούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους για να δουν τι απέμεινε ή για να μη μεταφερθούν στη Ρουάντα, η οποία κατηγορείται από πολλούς για την υποκίνηση του εξαετούς εμφυλίου πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Η Ρουάντα θα δημιουργήσει περισσότερους από 20 προσφυγικούς καταυλισμούς.

Αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βρετανία κατευθύνεται προς τη Ρουάντα.

Εν τω μεταξύ ειδικοί προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ηφαιστειακή έκρηξη σε κάθε επίπεδο του τοπικού οικοσυστήματος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν θέσεις στην Τουλκαρέμ
BBC News
Διαδήλωση υποστήριξης προς τον Γιασέρ Αραφάτ

21.1.2002 6:40 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, δυνάμεις του Ισραήλ μπήκαν στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης - πόλη, που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής συνελήφθησαν στην διάρκεια της επίθεσης αυτής.

Χθες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη υπέρ του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει περικυκλωμένος και, ουσιαστικά, αποκλεισμένος από tanks του Ισραήλ στο αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα , από τις αρχές Δεκεμβρίου. Το Ισραήλ αρνείται να άρει τον αποκλεισμό αυτόν υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Κολομβία: Επανέναρξη συνομιλιών
BBC News
Απεσταλμένος του προέδρου της Κολομβίας συνομιλεί με εκπρόσωπο των ανταρτών

21.1.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ύστατη προσπάθεια για την διάσωση των ειρηνευτικών συνομιλιών καταβάλουν στην Κολομβία αντιπρόσωποι της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ομάδας ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν υπήρξε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός έως τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) οι κυβερνητικές δυνάμεις θα εισέβαλαν στο θύλακα των ανταρτών.

Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 12.000 στρατιώτες σε διάστημα 48 ωρών μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

Προηγούμενη απειλή επέμβασης από την κυβέρνηση είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του θύλακα που φοβούνται αντίποινα από παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας.

Αργεντινή : Τα δολάρια μετατρέπονται σε πέσο
BBC News
O επικεφαλής του ΔΝΤ Χόρστ Κέλερ υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας στην Αργεντινή

21.1.2002 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή , η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει σε πέσο - δηλαδή, στο τοπικό νόμισμα - όλα τα αποθέματα της χώρας σε δολάρια.

Ο υπουργός των Εσωτερικών είπε ότι η μετατροπή θα γίνει με βάση την επίσημη ισοτιμία του πέσο με το δολάριο, όμως πρόσθεσε ότι όσοι καταθέτες διατηρούν λογαριασμούς σε δολάρια δεν πρόκειται να επηρεασθούν.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των αποθεμάτων που έχουν οι τράπεζες της Αργεντινής είναι σε δολάρια. Η αντίδραση των ψηφοφόρων στην απόφαση της κυβέρνησης είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητική.

Βραβεύθηκαν η Nicole Kidman και ο Gene Hackman
BBC News
To Moulin Rouge πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ταινία στην κατηγορία μιούζικαλ η κωμωδία

21.1.2002 6:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η ταινία "Moulin Rouge" και η πρωταγωνίστριά της - η Nicole Kidman - πρωταγωνίστησαν στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Χρυσής Σφαίρας - την τελετή που θεωρείται προάγγελος των βραβείων Oscar - που έγινε χθες το βράδυ στο Los Angeles κάτω από δρακτόντια μέτρα ασφαλείας.

Το "Moulin Rouge" πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ταινία στην κατηγορία musical ή κωμωδία, η Kidman το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στην ίδια κατηγορία, όπου το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού πήρε ο βετεράνος ηθοποιός Gene Hackman για την ερμηνεία του στην ταινία "The Royal Tenenbaums".

Τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη δραματική ταινία πήρε η ταινία "A Beautiful Mind".

Διεθνείς αντιδράσεις για τις συνθήκες κράτησης των Ταλιμπάν
BBC News
«Ανθρώπινες» χαρακτηρίζει τις συνθήκες κράτησης ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

21.1.2002 5:26 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το αμερικανικό στρατόπεδο Γκουαντάναμο της Κούβας όπου οι κρατούμενοι Ταλιμπάν εμφανίζονται σιδηροδέσμιοι και με καλυμμένα τα μάτια.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πάντως υποστήριξε με δηλώσεις του ότι θεωρεί ανθρώπινες τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της βάσης οι φωτογραφίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν τους κρατουμένους ως αιχμαλώτους πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ επιθυμούν τη μεταφορά και των υπολοίπων συλληφθέντων μαχητών Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν στη στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου ήδη κρατούνται 110 άτομα.

Ο ταξίαρχος Μάικ Λένερτ δήλωσε ότι η βάση μπορεί να δεχθεί εξακόσιους κρατουμένους.

Επίσης δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού είχε απόλυτη πρόσβαση στους κρατούμενους προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες παραμονής τους στην Κούβα, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν κάποιες συστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών αυτών, ορισμένες από τις οποίες είχαν ήδη υιοθετηθεί.

Κίνδυνος χολέρας για τους άστεγους του Κονγκό
BBC News
Πολλοί από αυτούς που επέστρεψαν εγκαταλείπουν και πάλι τις εστίες τους

21.1.2002 5:27 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιιραγκόνγκο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη μολυσμένη πλέον λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων στη γειτονική Ρουάντα διανέμουν μπισκότα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε πρόσφυγες που επί δύο ημέρες δεν είχαν τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Οι σεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να είναι έντονα αισθητές ενώ η πόλη Γκομά έχει καταστραφεί και χωριστεί στα δύο από τη λάβα που ρέει από το ηφαίστειο.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πολλοί από τους πληγέντες προσπαθούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους για να δουν τι απέμεινε ή για να μη μεταφερθούν στη Ρουάντα, η οποία κατηγορείται από πολλούς για την υποκίνηση του εξαετούς εμφυλίου πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Η Ρουάντα θα δημιουργήσει περισσότερους από 20 προσφυγικούς καταυλισμούς.

Αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βρετανία κατευθύνεται προς τη Ρουάντα.

Εν τω μεταξύ ειδικοί προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ηφαιστειακή έκρηξη σε κάθε επίπεδο του τοπικού οικοσυστήματος.

Διαδηλώσεις για την απελευθέρωση Αραφάτ
BBC News
Διαδήλωση υποστήριξης προς τον Γιασέρ Αραφάτ

21.1.2002 5:26 (Ωρα Λονδίνου)
Την απελευθέρωση του Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος από ισραηλινά άρματα μάχης, στο αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα ζήτησαν χιλιάδες παλαιστίνιοι που διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ αποτελεί πρακτικά κρατούμενο του Ισραήλ.

Ο Αραφάτ «ανοίγει τα παράθυρα των γραφείων του στη Ραμάλα βλέπει τα άρματα μάχης μας και καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά» φέρεται να δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv ο Αριελ Σαρόν αναφερόμενος στον αποκλεισμό του Αραφάτ και συμπλήρωσε ότι «αρρωσταίνει με την ιδέα ότι είναι κλεισμένος μέσα στη φυλακή μας».

Χτες ισραηλινά τεθωρακισμένα έβαλαν εναντίον κτιρίου όπου στεγάζονταν ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός των παλαιστινίων. Ο Ραδιοσταθμός συνέχισε τη λειτουργία του από διαφορετική τοποθεσία λίγες ώρες αργότερα.

Κολομβία: Επανέναρξη συνομιλιών
BBC News
Απεσταλμένος του προέδρου της Κολομβίας συνομιλεί με εκπρόσωπο των ανταρτών

21.1.2002 5:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ύστατη προσπάθεια για την διάσωση των ειρηνευτικών συνομιλιών καταβάλουν στην Κολομβία αντιπρόσωποι της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ομάδας ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός έως τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) οι κυβερνητικές δυνάμεις θα εισβάλουν στο θύλακα των ανταρτών.

Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 12.000 στρατιώτες σε διάστημα 48 ωρών μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

Προηγούμενη απειλή επέμβασης από την κυβέρνηση είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του θύλακα που φοβούνται αντίποινα από παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας.

Βραβεύθηκαν η Nicole Kidman και ο Gene Hackman
BBC News
To Moulin Rouge πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ταινία στην κατηγορία μιούζικαλ η κωμωδία

21.1.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η ταινία "Moulin Rouge" και η πρωταγωνίστριά της - η Nicole Kidman - πρωταγωνίστησαν στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Χρυσής Σφαίρας - την τελετή που θεωρείται προάγγελος των βραβείων Oscar - που έγινε χθες το βράδυ στο Los Angeles κάτω από δρακτόντια μέτρα ασφαλείας. Το "Moulin Rouge" πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ταινία στην κατηγορία musical ή κωμωδία, η Kidman το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στην ίδια κατηγορία, όπου το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού πήρε ο βετεράνος ηθοποιός Gene Hackman για την ερμηνεία του στην ταινία "The Royal Tenenbaums". Τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη δραματική ταινία πήρε η ταινία "A Beautiful Mind".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.