Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-22

  1. Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  2. Θα ενισχυθεί η διεθνής στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ;
  3. Πέντε νεκροί από επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Καλκούτας
  4. ΗΠΑ: Δικαστήριο δηλώνει "αναρμόδιο" για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
  5. Κούρσκ: Το ναυάγιο δεν οφείλεται σε σύγκρουση, λένε οι Ρώσοι
  6. Βυθίζεται ραγδαία η Νεκρά Θάλασσα
  7. Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  8. Θα ενισχυθεί η διεθνής στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ;
  9. Πορεία νοσοκόμων στο κέντρο του Παρισιού
  10. Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  11. Τουλάχιστον πέντε νεκροί στην Ινδία
  12. Καταδίκη για τη σφαγή 29 πολιτών της Όμα
  13. Προσφυγή για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
  14. Πέθανε η Πέγκι Λι
  15. Επίθεση στην Ιερουσαλήμ
  16. Τουλάχιστον πέντε νεκροί στην Ινδία
  17. Πέθανε η Πέγκι Λι
  18. Προσφυγή για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
  19. Ικανοποίηση Καρζάι για τη διεθνή βοήθεια
  20. Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
  21. Χαμάς: "Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά του Ισραήλ"
  22. Επίθεση κατά του Αμερικανικού Προξενείου στην Καλκούτα
  23. "Στην Κύπρο και οι δύο πλέυρες πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις ", δηλώνει ο Μουμτάζ Σουσάλ
  24. "Ετοιμος να προβεί σε συμβιβασμούς ο Ραούφ Ντενκτάς", δηλώνει ο Μουμτάζ Σουσάλ
  25. Οι Ισραηλινοί καταλαμβάνουν θέσεις στη Ναμπλούς
  26. Ευρωπαϊκή έκκληση για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
  27. Οι επιζώντες του ηφαιστείου κινδυνεύουν από δηλητηρίαση
  28. Υποσχέσεις για πακτωλό βοηθείας προς το Αφγανιστάν
  29. Γαλλία: Άρχισε εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία
  30. Προτάσεις για υποτίμηση της στερλίνας
  31. Βρετανία: Πρόβλημα οι παράνομες εισαγωγές ζωϊκών προϊόντων
  32. Στα σκαριά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ...... κεφαλής
  33. "Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
BBC News
Εμφανώς σοκαρισμένοι ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης

22.1.2002 23:05 (Ωρα Λονδίνου)
Άγνωστος οπλοφόρος άνοιξε πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από εμπορικό κέντρο, στην περιοχή Μπεν Γεχούντα την κεντρικής Ιερουσαλήμ.

Ο δράστης σκοτώθηκε, ενώ περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έγινε την ώρα που οι δρόμοι της περιοχής ήταν γεμάτοι κόσμο που επέστρεφε σπίτι από την εργασία του.

Όπως δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκπρόσωπος του νοσοκολείου Μπικούρ Χολίμ, όπου διακομίστηκαν 17 θύματα της επίθεσης, μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες του Τεμένους Αλ-Ακσά", που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα, η ακραία Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι η εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, άνοιξε την πόρτα για "ολοκληρωτικό πόλεμο" εναντίον του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της Χαμάς.

Μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν έξω από αστυνομικό τμήμα της Ναμπλούς και υποχρέωσαν την παλαιστινιακή Αστυνομία να αποφυλακίσει ένα μέλος της Χαμάς. Ο άνδρας που απελευθερώθηκε ήταν αδελφός ενός από τα θύματα.

Η παλαιστινιακή Αστυνομία συνεχίζει να τηρεί υπό κράτηση τουλάχιστον 20 άλλα μέλη της Χαμάς.

Θα ενισχυθεί η διεθνής στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ;
BBC News
Βρετανοί πεζοναύτες - μέλη της Διεθνούς Δύναμης στο Αφγανιστάν

22.1.2002 23:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Φρανσέσκ Βεντρέλ, έδωσε την σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας μπορεί να ζητήσει την αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας.

Μιλώντας στο BBC από την Ισλαμαμπάντ, ο κ. Βεντρέλ είπε ότι υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.

Ο κ. Βεντρέλ πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη μιάς διεθνούς δύναμης ασφαλείας σε αστικές περιοχές εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ, μιά δύναμη - είπε - που ίσως θα αποτελείται από τριάντα χιλιάδες στρατιώτες. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η ανάπτυξη δύναμης 4.000 - 5.000 ανδρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βεντρέλ αρνήθηκεε ότι οι Αφγανοί θα δουν τα στρατεύματα αυτά σαν ως δυνάμεις κατοχής. Είπε μάλιστα ότι ο λαός του Αφγανιστάν επιθυμεί να τερματισθεί η εξουσία των όπλων που ακούν οι διάφοροι επί τόπου πολέμαρχοι σε περιοχές της χώρας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης που έγινε χθές στο Τόκιο.

Συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις 60 κρατών υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στην Καμπούλ βοήθεια ύψους τεσσεράμισι και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού διοικητικού και οικονομικού συστήματος στην Καμπούλ, όπως επίσης και για την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της γεωργίας.

Άμεση προτεραιότητα είναι επίσης και η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Καρζάϊ άρχισε να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Πέντε νεκροί από επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Καλκούτας
BBC News
Αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή όπου συνέβη η επίθεση των αγνώστων ενόπλων

22.1.2002 22:54 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν διέψευσε τις καταγγελίες της Ινδίας ότι η επίθεση εναντίον υπηρεσίας του προξενείου των ΗΠΑ στην Καλκούτα μπορεί να είχε σχέση με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά την επίθεση, ομάδα αγνώστων ενόπλων ανδρών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άτομα να χάσουν την ζωή τους και 16 να τραυματισθούν.

Όπως είπε ο εκπρόωπος της αστυνομίας στην Καλκούτα, την ώρα της επίθεσης δεν βρίσκονταν στο κτίριο υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου.

ΗΠΑ: Δικαστήριο δηλώνει "αναρμόδιο" για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
BBC News
Πεζοναύτης σε στρατιωτικό όχημα φυλά την περίμετρο της βάσης Γκουαντάναμο

22.1.2002 21:44 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός δικαστής εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει την αρμοδιότητα να δικάσει την υπόθεση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των μελών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα, στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Η υπόθεση ήρθε ενώπιον δικαστηρίου του Λος Άντζελες μετά από την πρώτη προσφυγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, από ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα και έχει την υποστήριξη ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο κρατούνται κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 και του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Και απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσάγει τους κρατούμενους ενώπιον δικαστηρίου και να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Όπως τόνισαν οι ενάγοντες, η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να προσδιορίσει το ακριβές νομικό καθεστώς των κρατουμένων γιατί, όπως εξήγησαν, ούτε η αμερικανική αλλά ούτε και η διεθνής νομοθεσία αναγνωρίζoυν τον όρο "παράνομοι μαχητές" που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Στο μεταξύ με νέες δηλώσεις του ο κ. Ράμσφελντ επέμεινε ότι οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο είναι ανθρώπινες και συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Κούρσκ: Το ναυάγιο δεν οφείλεται σε σύγκρουση, λένε οι Ρώσοι
BBC News
Το ναυαγισμένο Κούρσκ ανελκύσθηκε και ρυμουλκήθηκε σε Ρωσικό λιμάνι, το περασμένο καλοκαίρι

22.1.2002 20:56 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν για πρώτη φορά δημοσίως ότι το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ και ο θάνατος όλων των μελών του πληρώματος δεν προκλήθηκε από προηγούμενη σύγκρουση του σκάφους με υποβρύχιο άλλης χώρας.

Οι Ρώσοι ειδικοί εξέτασαν την άτρακτο του υποβρυχίου που ανελκύσθηκε από τον πυθμένα του Αρκτικού ωκεανού, και απεφάνθησαν ότι το ναυάγιο δεν μπορεί να οφείλεται σε σύγκρουση του σκάφους με άλλο.

Ο αναλυτής ρωσικών υποθέσεων του BBC επισημαίνει ότι το σενάριο της σύγκρουσης του μοιραίου υποβρυχίου με υποβρύχιο άλλης δύναμης είχε ανέκαθεν απορριφθεί από τις χώρες της Δύσης.

Αντίθετα το πιό πιθανολογούμενο σενάριο είναι ότι η ναυτική τραγωδία προκλήθηκε όταν το Κούρσκ βυθίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο πρόσθιο τμήμα του, όπου βρίσκονται οι τορπίλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το Κούρσκ βυθίστηκε αύτανδρο στη θάλασσα του Μπάρεντς τον Αύγουστο του 2000, με αποτέλεσμα το θάνατο των 118 ανδρών του πληρώματός του.

Βυθίζεται ραγδαία η Νεκρά Θάλασσα
BBC News
Η υπερσυγκέντρωση άλατος που πρικαλεί υπερβολική άνωση στην Νεκρά Θάλασσα αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης

22.1.2002 21:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η χαμηλότερη επιφανειακή λίμνη στη γή, η Νεκρά Θάλασσα, χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμα πιό χαμηλή, ενώ οι γύρω χερσαίες περιοχές βυθίζονται. Αυτά αποκάλυψαν επιστημονικές μετρήσεις που διεξήχθησαν στην περιοχή, από το 1992 μέχρι το 1999.

Πρόκειται για τις πρώτες μετρήσεις ακριβείας που γίνονται στη Νεκρά Θάλασσα και τα αποτελέσματα τους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Τυπικά το έδαφος σε αυτή την περιοχή βυθίζεται κατά 2 εκατοστά το χρόνο, όμως οι έρευνες έδειξαν οτι σε ορισμένες περιοχές η καταβύθιση των γύρω περιοχών φτάνει έως και 6 εκατοστά ετησίως. Μέσα σε έξη έτη μετρήσεων, η στάθμη του νερού μέσα στη Νεκρά Θάλασσα μειώθηκε κατά έξη μέτρα.

Η Νεκρά Θάλασσα είναι η λίμνη με το πλέον αλμυρό νερό στον κόσμο, βρίσκεται στην αρχή του Ιορδάνη ποταμού, στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ, και δεν έχει έξοδο πρός τη θάλασσα. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε αλάτι δεν επιτρέπει την ανάπτυξη χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή. Όσα ψάρια φτάνουν στην λίμνη απο τον Ιορδάνη ποταμό πεθαίνουν σύντομα.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα η στάθμη της λίμνης μειωνόταν διαρκώς. Απο τα 390 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που βρισκόταν το 1930, έφτασε στα 414 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας το 1999. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η διαδικασία αυτή γίνεται με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς.

Είναι επίσης γνωστό οτι το έδαφος υποχωρεί και στην γύρω απο τη λίμνη περιοχή. Επιστήμονες απο το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας των ΗΠΑ εξηγούν το φαινόμενο λέγοντας οτι καθώς το νερό της λίμνης υποχωρεί, οι πορώδεις βράχοι στεγνώνουν. Έτσι δεν είναι πλέον δυνατό να στηρίξουν τους βράχους στα ανώτερα στρώματα, και υποχωρούν.

Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
BBC News
Γυναίκα που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης μεαφέρεται σε νοσοκομείο

22.1.2002 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Άγνωστος οπλοφόρος άνοιξε πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από εμπορικό κέντρο, στην περιοχή Μπεν Γεχούντα την κεντρικής Ιερουσαλήμ.

Ο δράστης σκοτώθηκε, ενώ περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έγινε την ώρα που οι δρόμοι της περιοχής ήταν γεμάτοι κόσμο που επέστρεφε σπίτι από την εργασία του.

Όπως δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκπρόσωπος του νοσοκολείου Μπικούρ Χολίμ, όπου διακομίστηκαν 17 θύματα της επίθεσης, μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες του Τεμένους Αλ-Ακσά", που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα, η ακραία Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι η εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, άνοιξε την πόρτα για "ολοκληρωτικό πόλεμο" εναντίον του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της Χαμάς.

Μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν έξω από αστυνομικό τμήμα της Ναμπλούς και υποχρέωσαν την παλαιστινιακή Αστυνομία να αποφυλακίσει ένα μέλος της Χαμάς. Ο άνδρας που απελευθερώθηκε ήταν αδελφός ενός από τα θύματα.

Η παλαιστινιακή Αστυνομία συνεχίζει να τηρεί υπό κράτηση τουλάχιστον 20 άλλα μέλη της Χαμάς.

Θα ενισχυθεί η διεθνής στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ;
BBC News
Σκηνή από ερειπωμένο κεντρικό δρόμο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ

22.1.2002 19:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Φρανσέσκ Βεντρέλ, έδωσε την σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας μπορεί να ζητήσει την αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας.

Μιλώντας στο BBC από την Ισλαμαμπάντ, ο κ. Βεντρέλ είπε ότι υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.

Ο κ. Βεντρέλ πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη μιάς διεθνούς δύναμης ασφαλείας σε αστικές περιοχές εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ, μιά δύναμη - είπε - που ίσως θα αποτελείται από τριάντα χιλιάδες στρατιώτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βεντρέλ αρνήθηκεε ότι οι Αφγανοί θα δουν τα στρατεύματα αυτά σαν ως δυνάμεις κατοχής. Είπε μάλιστα ότι ο λαός του Αφγανιστάν επιθυμεί να τερματισθεί η εξουσία των όπλων που ακούν οι διάφοροι επί τόπου πολέμαρχοι σε περιοχές της χώρας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης που έγινε χθές στο Τόκιο.

Συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις 60 κρατών υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στην Καμπούλ βοήθεια ύψους τεσσεράμισι και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού διοικητικού και οικονομικού συστήματος στην Καμπούλ, όπως επίσης και για την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της γεωργίας.

Άμεση προτεραιότητα είναι επίσης και η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Καρζάϊ άρχισε να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Πορεία νοσοκόμων στο κέντρο του Παρισιού
BBC News
Νοσοκόμες που κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους αντιμέτωπες με ΜΑΤ

22.1.2002 19:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία αρκετές χιλιάδες νοσοκόμες που ζητούν βελτίωση των αμοιβών τους και επιπλέον επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, κατέβηκαν σήμερα σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Παρισιού, καθώς συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εργατικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι στην πορεία πήραν μέρος μόλις πάνω από τρείς χιλιάδες νοσοκόμες, ενώ οι οργανωτές των κινητοποιήσεων ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε πάνω από 15 χιλιάδες.

Πάντως οι νοσοκόμες που πήραν μέρος στην πορεία κατευθύνθηκαν προς την αριστερή όχθη του Σηκουάνα, όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, και σε κάποια στιγμή υπήρξε έντονη αντιπαράθεσή τους με δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με ανταποκριτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει να θέτουν σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Γιατροί, νοσοκόμες και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν από χθές για εργασία, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία επιπλέον θέσεων απασχόλησης.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαία η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο, προσθέτοντας ότι επίκειται ευρεία αναθεώρηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
BBC News
Γυναίκα που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης μεαφέρεται σε νοσοκομείο

22.1.2002 18:04 (Ωρα Λονδίνου)
Άγνωστος οπλοφόρος άνοιξε πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από εμπορικό κέντρο, στην περιοχή Μπεν Γεχούντα την κεντρικής Ιερουσαλήμ.

Ο δράστης σκοτώθηκε, ενώ περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έγινε την ώρα που οι δρόμοι της περιοχής ήταν γεμάτοι κόσμο που επέστρεφε σπίτι από την εργασία του.

Όπως δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκπρόσωπος του νοσοκολείου Μπικούρ Χολίμ, όπου διακομίστηκαν 17 θύματα της επίθεσης, μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες του Τεμένους Αλ-Ακσά", που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα, η ακραία Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι η εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, άνοιξε την πόρτα για "ολοκληρωτικό πόλεμο" εναντίον του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της Χαμάς.

Μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν έξω από αστυνομικό τμήμα της Ναμπλούς και υποχρέωσαν την παλαιστινιακή Αστυνομία να αποφυλακίσει ένα μέλος της Χαμάς. Ο άνδρας που απελευθερώθηκε ήταν αδελφός ενός από τα θύματα.

Η παλαιστινιακή Αστυνομία συνεχίζει να τηρεί υπό κράτηση τουλάχιστον 20 άλλα μέλη της Χαμάς.

Τουλάχιστον πέντε νεκροί στην Ινδία
BBC News
Αστυνομικός συλλέγει ιατροδικαστικά στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης ενόπλων

22.1.2002 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν διέψευσε τις καταγγελίες της Ινδίας ότι η επίθεση εναντίον υπηρεσίας του προξενείου των ΗΠΑ στην Καλκούτα μπορεί να είχε σχέση με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά την επίθεση, ομάδα αγνώστων ενόπλων ανδρών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άτομα να χάσουν την ζωή τους και 16 να τραυματισθούν.

Όπως είπε ο εκπρόωπος της αστυνομίας στην Καλκούτα, την ώρα της επίθεσης δεν βρίσκονταν στο κτίριο υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου.

Καταδίκη για τη σφαγή 29 πολιτών της Όμα
BBC News
Σκηνή στο κέντρο της πόλης Όμα, λίγα λεπτά μετά την βομβιστική επίθεση του 1998

22.1.2002 18:13 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας έκρινε σήμερα έναν άνδρα ένοχο συνομωσίας για την πιό αιματηρή βομβιστική επίθεση στην ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας, την πυροδότηση εκρηκτικών στο κέντρο της πόλης Όμα το 1998, που προκάλεσε το θάνατο 29 ατόμων.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Κόλμ Μέρφι, ιδιοκτήτης μπαρ, δάνεισε το κινητό του τηλέφωνο στους δράστες, γνωρίζοντας ότι η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί για την βομβιστική επίθεση.

Η ποινή του καταδικασθέντος θα αποφασισθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Ο κ. Μέρφι είναι το πρώτο άτομο που καταδικάζεται για την βομβιστική επίθεση στην Όμα.

Ο κ. Μέρφι έχει στο παρελθόν επανειλλημένα καταδικασθεί για συμμετοχή του σε

ενέργειες του ΙΡΑ τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με ανταποκριτές δεν έχει γίνει δυνατή η ποινική δίωξη των άλλων υπευθύνων της επίθεσης επειδή οι μάρτυρες κατηγορίας είναι τρομοκρατημένοι και δεν επιθυμούν να καταθέσουν εναντίον τους στο δικαστήριο.

Η έκρηξη στην Όμα ήταν έργο μελών του ΙΡΑ που διαφώνησαν με την ειρηνευτική συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής" που υπογράφηκε πριν τρεισήμισυ χρόνια από τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Προσφυγή για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
BBC News
Πεζοναύτης σε στρατιωτικό όχημα φυλά την περίμετρο της βάσης Γκουαντάναμο

22.1.2002 18:14 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο του Λος Άντζελες εξετάζει την πρώτη προσφυγή εναντίον της κράτησης περισσοτέρων από 150 μελών των Ταλεμπάν και της αλ-Κάιντα που κρατούνται στην αμερικανική ναυτική βάση Γουαντάναμο, στην Κούβα.

Την προσφυγή υπέβαλλε ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα και έχει την υποστήριξη ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο κρατούνται κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Και απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσάγει τους κρατούμενους ενώπιον δικαστηρίου και να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Όπως τόνισαν, θα πρέπει η κυβέρνηση Μπους να κάνει σαφές το ακριβές νομικό καθεστώς των κρατουμένων γιατί, όπως εξήγησαν, ούτε η αμερικανική αλλά ούτε και η διεθνής νομοθεσία αναγνωρίζoυν τον όρο "παράνομοι μαχητές" που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας τωνν ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Πέθανε η Πέγκι Λι
BBC News
Η Πέγκι Λι αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας

22.1.2002 16:02 (Ωρα Λονδίνου)
Η γνωστή Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, Πέγκι Λι, πέθανε την Τρίτη στο σπίτι της στην Καλιφόρνια σε ηλικία 81 ετών.

Ο θάνατός της οφείλεται σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός της σε ανακοπή καρδιάς.

Η Πέγκι Λι έπασχε από ασθένεια στο φάρυγγα, η οποία όμως της προσέδωσε τη βραχνή φωνή η οποία τη διέκρινε.

Ξεκίνησε την καριέρα της με την ορχήστρα του "βασιλιά του σουίνγκ" Μπένι Γκούντμαν και συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ παράλληλα ήταν ζωγράφος και γλύπτρια.

Είχε κερδίσει ένα βραβείο Γκράμι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας το 1969 με το τραγούδι "Is that all there is".

Άλλη μεγάλη της επιτυχία ήταν το τραγούδι "Fever".

To 1956 ήταν υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία "Pete Kelly's Blues".

Τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα ομιλίας εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της τζαζ μουσικής μαζί με την Μπίλι Χολιντέι, την Έλα Φιτζέραλντ, την Μπέσι Σμιθ και τη Μίλντρνετ Μπέιλι.

Ο κριτικός της τζαζ μουσικής Λέοναρντ Φέδερ είχε πει για την Πέγκι Λι: "Εάν δε νοιώθεις ανατριχίλα όταν την ακούς να τραγουδάει, μάλλον είσαι νεκρός."

Επίθεση στην Ιερουσαλήμ
BBC News
Στην περιοχή έσπευσαν τα ασθενοφόρα

22.1.2002 16:10 (Ωρα Λονδίνου)
Άγνωστος οπλοφόρος άνοιξε πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους σε εμπορικό κέντρο στην περιοχή Μπεν Γεχούντα στην κεντρική Ιερουσαλήμ.

Ο δράστης σκοτώθηκε, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ένας από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα, η ακραία Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι η εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, άνοιξε την πόρτα για "ολοκληρωτικό πόλεμο" εναντίον του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της Χαμάς.

Μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν έξω από αστυνομικό τμήμα της Ναμπλούς και υποχρέωσαν την Παλαιστινιακή Αστυνομία να αποφυλακίσει ένα μέλος της Χαμάς.

Ο άνδρας που απελευθερώθηκε ήταν αδελφός ενός από τα θύματα.

Η Παλαιστινιακή Αστυνομία τηρεί υπό κράτηση τουλάχιστον 20 μέλη της Χαμάς.

Τουλάχιστον πέντε νεκροί στην Ινδία
BBC News
Τέσσερεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν επί τόπου κατά την επίθεση

22.1.2002 15:54 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν διέψευσε τις καταγγελίες της Ινδίας ότι η επίθεση εναντίον υπηρεσίας του προξενείου των ΗΠΑ στην Καλκούτα μπορεί να είχε σχέση με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά την επίθεση, ομάδα αγνώστων ενόπλων ανδρών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άτομα να χάσουν την ζωή τους και 16 να τραυματισθούν.

Όπως είπε ο εκπρόωπος της αστυνομίας στην Καλκούτα, την ώρα της επίθεσης δεν βρίσκονταν στο κτίριο υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου.

Πέθανε η Πέγκι Λι
BBC News
Η Πέγκι Λι αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας

22.1.2002 16:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η γνωστή Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, Πέγκι Λι, πέθανε την Τρίτη στο σπίτι της στην Καλιφόρνια σε ηλικία 81 ετών.

Ο θάνατός της οφείλεται σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός της σε ανακοπή καρδιάς.

Η Πέγκι Λι έπασχε από ασθένεια στο φάρυγγα, η οποία όμως της προσέδωσε τη βραχνή φωνή η οποία τη διέκρινε.

Ξεκίνησε την καριέρα της με την ορχήστρα του "βασιλιά του σουίνγκ" Μπένι Γκούντμαν και συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ παράλληλα ήταν ζωγράφος και γλύπτρια.

Είχε κερδίσει ένα βραβείο Γκράμι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας το 1969 με το τραγούδι "Is that all there is".

Άλλη μεγάλη της επιτυχία ήταν το τραγούδι "Fever".

To 1956 ήταν υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία "Pete Kelly's Blues".

Τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα ομιλίας εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της τζαζ μουσικής μαζί με την Μπίλι Χολιντέι, την Έλα Φιτζέραλντ, την Μπέσι Σμιθ και τη Μίλντρνετ Μπέιλι.

Ο κριτικός της τζαζ μουσικής Λέοναρντ Φέδερ είχε πει για την Πέγκι Λι: "Εάν δε νοιώθεις ανατριχίλα όταν την ακούς να τραγουδάει, μάλλον είσαι νεκρός."

Προσφυγή για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
BBC News
Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων

22.1.2002 15:58 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο του Λος Άντζελες εξετάζει την πρώτη προσφυγή εναντίον της κράτησης περισσοτέρων από 150 μελών των Ταλεμπάν και της αλ-Κάιντα που κρατούνται στην αμερικανική ναυτική βάση Γουαντάναμο, στην Κούβα.

Την προσφυγή υπέβαλλε ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα και έχει την υποστήριξη ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο κρατούνται κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Και απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσάγει τους κρατούμενους ενώπιον δικαστηρίου και να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Όπως τόνισαν, θα πρέπει η κυβέρνηση Μπους να κάνει σαφές το ακριβές νομικό καθεστώς των κρατουμένων γιατί, όπως εξήγησαν, ούτε η αμερικανική αλλά ούτε και η διεθνής νομοθεσία αναγνωρίζoυν τον όρο "παράνομοι μαχητές" που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας τωνν ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ικανοποίηση Καρζάι για τη διεθνή βοήθεια
BBC News
Έκκληση οικονομικής ενίσχυσης από τον Χαμίντ Καρζάϊ, υπό το βλέμμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού

22.1.2002 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
O πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τ'αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης που έγινε στο Τόκιο -για τη βοήθεια ύψους τεσσεράμισι και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκαν να χορηγήσουν οι κυβερνήσεις περίπου 60 κρατών για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού διοικητικού και οικονομικού συστήματος στην Καμπούλ, όπως επίσης και για την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της γεωργίας.

Άμεση προτεραιότητα είναι επίσης και η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Καρζάι άρχισε να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Πάντως, όπως επισημαίνει σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι διέθεσαν δισεκατομμύρια για τον πόλεμο κατά των Ταλεμπάν, υποσχέθηκαν να συμβάλουν μόνο με 296 εκατομμύρια δολάρια στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Κι απ'αυτό το ποσόν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ", μόνον 100 εκατομμύρια δολάρια είναι νέα βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν απαιτεί τη συγκέντρωση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί «σημαντική» οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Βρετανία υποσχέθηκε την παροχή 288 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και συμμετοχή σε ποσοστό 20% στην οικονομική ενίσχυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
BBC News

22.1.2002 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
"Θα είναι τελείως ανεύθυνο να μην υπάρξουν πολιτικές και νομικές επιπτώσεις", γράφει η LIBRE BELGIQUE.

Η Βελγική εφημερίδα αναφέρεται στο σάλο που έχει προκαλέσει η απόφαση να μεταδοθεί από την τηλεόραση η συνέντευξη του παιδεραστή Mαρκ Ντιτρού που είναι εγκλειστος στη φυλακή και οποίος κατηγορείται και γιά φόνο.

Ο δημοσιογράφος που μπήκε στη φυλακή για να πάρει τη συνέντευξη είχε την βοήθεια Βέλγου γερουσιαστή .

Στη Βιέννη, η εφημερίδα DIE PRESSE εκτιμά ότι "κατα τα φαινόμενα η δικαιοσύνη έχει παραμεριστεί στην περίπτωση των Αφγανών κρατουμένων στην Κούβα.

"Ακόμη κι αυτή η Βρετανική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πείσει τους Αμερικανούς να είναι δίκαιοι αντί να διαπνέονται από πνεύμα εκδίκησης," σημειώνει η εφημερίδα.

Η πληροφορία ότι ανάμεσα στους κρατουμένους είναι κι ένας Σουηδός υπήκοος είναι η αφορμή για τη σουηδική εφημερίδα SYDSVENSKA DAGBLADET να απαιτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες σεβασμό των διεθνών συνθηκών που αφορούν τους αιχμαλώτους πολέμου.

Στη Γαλλία, η προσοχή του τύπου επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας.

Από τη Δευτέρα απεργούν οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι -με κύριο αίτημα τη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας. Σήμερα αναμένεται μεγάλη διαδήλωση των νοσοκόμων που ζητούν αύξηση των μισθών.

Και την Τετάρτη απεργούν οι οικογενειακοί γιατροί που κι αυτοί θέλουν αύξηση των απολαβών τους.

"Μολονότι όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας είναι δυσαρεστημένοι δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κρίση στο εθνικό σύστημα υγείας. Δύο είναι τα προβλήματα : η κακοδιαχείριση και οι νέες μισθολογικές ανισότητες", σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας LE MONDE.

Χαμάς: "Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά του Ισραήλ"
BBC News
Οι Ισραηλινοί λένε ότι κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο Γιασέρ Αραφάτ

22.1.2002 14:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η ακραία Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι η εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, άνοιξε την πόρτα για "ολοκληρωτικό πόλεμο" εναντίον του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της Χαμάς.

Μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν έξω από αστυνομικό τμήμα της Ναμπλούς και υποχρέωσαν την Παλαιστινιακή Αστυνομία να αποφυλακίσει ένα μέλος της Χαμάς.

Ο άνδρας που απελευθερώθηκε ήταν αδελφός ενός από τα θύματα.

Η Παλαιστινιακή Αστυνομία τηρεί υπό κράτηση τουλάχιστον 20 μέλη της Χαμάς.

Επίθεση κατά του Αμερικανικού Προξενείου στην Καλκούτα
BBC News
Ινδός αστυνομικός έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στο Δελχί

22.1.2002 7:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία, ομάδα ενόπλων ανδρών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέττες, επετέθησαν στο Αμερικανικό Προξενείο στην πόλη Καλκούτα , που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 αστυνομικοί να χάσουν την ζωή τους.

Άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την σύντομη ανταλλαγή πυροβολισμών, που σημειώθηκε στην προσπάθεια των αστυνομικών να εμποδίσουν τούς ενόπλους να πλησιάσουν το Προξενείο.

Πηγές των τοπικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μέλη εξτρεμιστικής Ισλαμικής οργάνωσης, που δρα στην περιοχή, όμως, επισήμως, καμία οργάνωση ακόμα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

"Στην Κύπρο και οι δύο πλέυρες πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις ", δηλώνει ο Μουμτάζ Σουσάλ
BBC News
τιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, με παρόντα ανάμεσά τους τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο

22.1.2002 7:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ολες οι πλευρές πρέπει να προβούν σε παραχωρήσεις", δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o συμβουλος του ηγέτη των Τουκοκυπρίων και πρώην υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας Μουμταλ Σοϋσαλ σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς, πάντως, να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.

Είναι μια γενική αρχή. Σε κάθε είδους συνομιλίες οι δυο πλευρές προσέρχονται ετοιμες να διαπραγματευθουν... και διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμος απο ολες ομως τις πλευρες. Γι αυτο αλλωστε βρισκόμαστε στο σημειο αυτο, απο τουρκοκυπριακής πλευρας επιδιώχθηκε αυτη η εξέλιξη και είναι προφανές ότι θέλουμε μια λύση και για να φθάσουμε σε αυτή θα πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις , υπογράμμισε ο κ. Σουσάλ

Οι εκ του συνεγγις διαπραγματεύσεις δεν είχαν επιτυχία επειδή λογω της αποστασης που είχαν οι δυο ηγέτες οι αποψεις παρερμηνευονταν ή και αλλοιώνονταν, σημείωσε ο κ. Σουσάλ . Την φορα αυτη θα αποφευχθουν οι παρεξηγήσεις και ξεκάθαρα θα δούμε τις θέσεις ολων. Το καινούργιο σε αυτη την φαση είναι πως οχι μονο τα ΗΕ αλλά και αλλοι παράγοντες, αλλες χώρες και διεθνεις οργανισμοί δείχνουν ενδιαφέρον. Η αμεσοτητα των συνομιλιών μας κάνει να ελπίζουμε ότι κατι ουσιαστικο θα βγει από αυτές, παρατήρησε ο σύμβουλος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Στο ερώτημα αν η ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση ήταν ο σημαντικός παράγοντας για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα ο Μουμτάζ Σουσάλ υποστήριξε ότι ανάμιξη της Ευρωπαικής Ενωσης περιέπλεξε ακομη περισσοτερο το Κυπριακό.

"Γι αυτο τον λογο πιστευω ότι ο παράγων Ευρωπαική Ενωση θα πρέπει να αγνοηθεί και απο τις δυο πλευρες και να ξεκινησει ενας εξ αρχης διάλογος οχι ανάμεσα σε μια πλευρα που επιδιώκει το γρηγορότερο δυνατο να μπει στην Κοινότητα και σε μια πλευρά που κάνει απέλπιδα προσπάθεια να μη χάσει την ευκαιρία. Επαναλαμβάνω ότι η ανάμιξη της Ευρώπης έκανε κακό στο Κυπριακό " , είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ. Σουσάλ.

"Ετοιμος να προβεί σε συμβιβασμούς ο Ραούφ Ντενκτάς", δηλώνει ο Μουμτάζ Σουσάλ
BBC News
τιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, με παρόντα ανάμεσά τους τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο

22.1.2002 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ραούφ Ντενκτάς είναι ετοιμος να προβεί σε συμβιβασμούς", δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o συμβουλος του ηγέτη των Τουκοκυπρίων και πρώην υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας Μουμταλ Σοϋσαλ σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς, πάντως, να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.

Είναι μια γενική αρχή. Σε κάθε είδους συνομιλίες οι δυο πλευρές προσέρχονται ετοιμες να διαπραγματευθουν... και διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμος απο ολες ομως τις πλευρες. Γι αυτο αλλωστε βρισκόμαστε στο σημειο αυτο, απο τουρκοκυπριακής πλευρας επιδιώχθηκε αυτη η εξέλιξη και είναι προφανές ότι θέλουμε μια λύση και για να φθάσουμε σε αυτή θα πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις , υπογράμμισε ο κ. Σουσάλ

Οι εκ του συνεγγις διαπραγματεύσεις δεν είχαν επιτυχία επειδή λογω της αποστασης που είχαν οι δυο ηγέτες οι αποψεις παρερμηνευονταν ή και αλλοιώνονταν, σημείωσε ο κ. Σουσάλ . Την φορα αυτη θα αποφευχθουν οι παρεξηγήσεις και ξεκάθαρα θα δούμε τις θέσεις ολων. Το καινούργιο σε αυτη την φαση είναι πως οχι μονο τα ΗΕ αλλά και αλλοι παράγοντες, αλλες χώρες και διεθνεις οργανισμοί δείχνουν ενδιαφέρον. Η αμεσοτητα των συνομιλιών μας κάνει να ελπίζουμε ότι κατι ουσιαστικο θα βγει από αυτές, παρατήρησε ο σύμβουλος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Στο ερώτημα αν η ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση ήταν ο σημαντικός παράγοντας για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα ο Μουμτάζ Σουσάλ υποστήριξε ότι ανάμιξη της Ευρωπαικής Ενωσης περιέπλεξε ακομη περισσοτερο το Κυπριακό.

"Γι αυτο τον λογο πιστευω ότι ο παράγων Ευρωπαική Ενωση θα πρέπει να αγνοηθεί και απο τις δυο πλευρες και να ξεκινησει ενας εξ αρχης διάλογος οχι ανάμεσα σε μια πλευρα που επιδιώκει το γρηγορότερο δυνατο να μπει στην Κοινότητα και σε μια πλευρά που κάνει απέλπιδα προσπάθεια να μη χάσει την ευκαιρία. Επαναλαμβάνω ότι η ανάμιξη της Ευρώπης έκανε κακό στο Κυπριακό " , είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ. Σουσάλ.

Οι Ισραηλινοί καταλαμβάνουν θέσεις στη Ναμπλούς
BBC News
Ισραηλινοί στρατιώτες με τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ

22.1.2002 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από την ενέργεια του Ισραήλ να μπει και σε περιοχή στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μία ημέρα μετά από την κατάληψη της πόλης Τουλκαρέμ.

Ο ειδικός απεσταλμένος τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή Τέργιε Λάρσεν κάλεσε το Ισραήλ να αποχωρήσει τονίζοντας ότι η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της διπλωματίας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Ο. Η. Ε. Κόφι Ανάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Πάντως το πρωί έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την Τουλκαρέμ χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν αυτή η αποχώρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε, πριν να γίνει γνωστή η απόφαση για αποχώρηση, ότι "το Ισραήλ με την πολιτική του έχει ξεπεράσει κάθε όριο".

Ευρωπαϊκή έκκληση για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
BBC News
Κρατούμενος Ταλιμπάν συνοδεύεται σιδηροδέσμιος στο υπαίθριο κλουβί του από δύο Αμερικανούς στρατιώτες

22.1.2002 5:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, λέει ότι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, που κρατούνται από τις ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, πρέπει να τύχουν συμπεριφοράς αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τη σχετική συνθήκη της Γενεύης.

Ο κ. Σολάνα απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, που επανειλλημένα έχουν διατυπωθεί δια στόματος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι οι κρατούμενοι αυτοί είναι παράνομοι μαχητές που δεν καλύπτονται από την προστασία του διεθνούς δικαίου.

Μάλιστα ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι η τήρηση των γενικώς αποδεκτών κανόνων και ανθρωπιστικών αρχών από τη Δύση είναι βασική προϋπόθεση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο έφτασε από το Αφγανιστάν ένα ακόμα μεταγωγικό μεταφέροντας σιδηροδέσμιους ακόμα δεκατέσσερις υπόπτους, που οι περισσότεροι ήταν τραυματίες.

Ήδη στη βάση κρατούνται πάνω από 140 μέλη της Αλ-Κάϊντα και Ταλιμπάν , που προέρχονται από δέκα διαφορετικές εθνικότητες.

Οι εικόνες που δόθηκαν χθές στη δημοσιότητα και δείχνουν τους κρατούμενους να παραμένουν σιδοροδέσμιοι σε χέρια και πόδια, με τα μάτια, τα αυτιά και τα στόματα φραγμένα, έχουν προκαλέσει επικρίσεις και διαμαρτυρίες εναντίον των αμερικανικών αρχών, για παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.

Τρείς από τους κρατούμενους είναι βρετανικής υπηκοότητας. Η κυβέρνηση στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι μετά από επίσκεψη των προξενικών της αρχών στη βάση Γκουαντάναμο είναι πεπεισμένη ότι η μεταχείριση που οι Αμερικανοί επεφύλαξαν στους 3 Βρετανούς κρατούμενους είναι ανθρώπινη.

Οι επιζώντες του ηφαιστείου κινδυνεύουν από δηλητηρίαση
BBC News
Κάτοικος της πόληξς Γκόμα στις όχθες της λίμνης Κίβου, όπου έχει αρχίσει να εισέρχεται η λάβα του ηφαιστείου Νιϊραγκόνκγο

22.1.2002 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι κάτοικοι της πόλης Γκόμα του ανατολικού Κονγκό, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από μιά σειρά εκρήξεων του ηφαιστείου Νιϊραγκόνκγο, θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο πίνοντας και χρησιμοποιώντας - σύμφωνα με πληροφορίες - το μολυσμένο από την ηφαιστειακή λάβα νερό της λίμνης Κίβου.

Και αυτά παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών αξιωματούχων του ΟΗΕ, που φοβούνται ότι η κατανάλωση νερού από τη λίμνη Κίβου μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας και δυσεντερίας.

Η λίμνη Κίβου αποτελεί το κύριο υδατικό πόρο για τους πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους Γκόμα, που έχουν απομακρυνθεί από την πόλη, καθώς ένα ποτάμι λάβας την χώρισε στα δύο, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της.

Στο μεταξύ ισχυρή έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων συγκλόνισε τη Δευτέρα το κέντρο της κατεστραμμένης πόλης. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που κάτοικοι της Γκόμα προσπαθούσαν να αντλήσουν παράνομα βενζίνα από τις δεξαμενές του πρατηρίου.

Ένας τοπικός παράγοντας είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 νεκροί, ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 50.

Παρά τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις και τους άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γκόμα οι κάτοικοι επιστρέφουν κατά εκατοντάδες στα χαλάσματα των σπιτιών τους, με σκοπό να περισώσουν κάποια από τα υπάρχοντά τους.

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών επιχειρεί να τους πείσει να παραμείνουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στη Ρουάντα, δίπλα στα σύνορα.

Ο ΟΗΕ λέει ότι εκτός από τους άμεσους κινδύνους, η Γκόμα δεν έχει ηλεκτροδότηση και υπάρχει έλλειψη τροφίμων.

Υποσχέσεις για πακτωλό βοηθείας προς το Αφγανιστάν
BBC News
Έκκληση οικονομικής ενίσχυσης από τον Χαμίντ Καρζάϊ, υπό το βλέμμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού

22.1.2002 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
ΟΙ διεθνείς δωρητές που συμμετείχαν σήμερα στη διάσκεψη του Τόκυο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, υποσχέθηκαν στη μεταβατική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάϊ τη χορήγηση πάνω από τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, θα προέλθει από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της μεταβάτικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, μιλώντας στην αρχή της διάσκεψης απηύθυνε δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.

"Στέκομαι ενώπιον σας σήμερα" είπε "ως πολίτης μιάς χώρας που για πολλά χρόνια δεν έχει επιφυλάξει τίποτε άλλο εκτός από καταστροφές, πόλεμο, φρικαλεότητες και βαρβαρότητα για το λαό".

Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποτελεί η εξεύρεση πόρων για τη σύσταση αστυνομικών δυνάμεων, η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και η προετοιμασία των εδαφών για καλλιέργεια.

Ακόμη θα χρειαστούν κεφάλαια για την παιδεία και την εκπαίδευση αλλά και την απομάκρυνση των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης αυτής χώρας απαιτεί τη συγκέντρωση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί «σημαντική» οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Βρετανία υποσχέθηκε την παροχή 288 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και συμμετοχή σε ποσοστό 20% στην οικονομική ενίσχυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γαλλία: Άρχισε εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία
BBC News
Οι γιατροί στη Γαλλία διαμαρτύρονται για υπερβολικό φόρτο εργασίας και χαμηλές αμοιβές

22.1.2002 5:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας άρχισαν σήμερα σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, θέτοντας σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Γιατροί, νοσοκόμες και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν σήμερα για εργασία, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας.

Την Τετάρτη χιλιάδες αυτο-απασχολούμενες νοσοκόμες σχεδιάζουν πορεία στην καρδιά του Παρισιού, απαιτώντας από την κυβέρνηση βελτίωση των αμοιβών τους.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαία η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο, προσθέτοντας ότι επίκειται ευρεία αναθεώρηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Την Τετάρτη επίσης οι οικογενειακοί γιατροί - που αρνούνται το τελευταίο διάστημα να εργαστούν τη νύκτα ή να κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να προωθήσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των αμοιβών τους -

έχουν εξαγγείλει ότι δεν θα πάνε καθόλου στα ιατρεία τους.

Προτάσεις για υποτίμηση της στερλίνας
BBC News
Η ισχύς της στερλίνας έχει πλήξει τη βρετανική βιομηχανία

22.1.2002 5:31 (Ωρα Λονδίνου)
Έγκυρη έρευνα στη Βρετανία πιστεύει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να μειώσει την αξία της στερλίνας παρά να βασισθεί στις αυξομειώσεις των επιτοκίων για να στηρίξει τη βρετανική οικονομία.

Η ερευνητική ομάδα Ernst & Young's Item Club πιστεύει ότι η ισχύς της στερλίνας, σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, δυσχεραίνει τις βρετανικές εξαγωγές και για αυτό προκαλεί προβλήματα στις βρετανικές βιομηχανίες.

Ο σύμβουλος οικονομικών της Ernst & Young's Item Club, Πίτερ Σπένσερ είπε οτι "είναι η καλύτερη εποχή για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να προχωρήσει σε μείωση της αξίας της αγγλικής λίρας, στηρίζοντας την ενέργειά της αυτή με την πώληση στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος."

H Κεντρική Tράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να βοηθήσει τη βιομηχανία περικόπτοντας τα επιτόκια και ενθαρρύνοντας έτσι τις αγορές.

Aυτό όμως οδηγεί τους Βρετανούς καταναλωτές σε ανησυχητικά χρέη.

Ως αποτέλεσμα, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί οτι ίσως προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες προκειμένου να περιορίσει το ύψος των καταναλωτικών δαπανών.

Βρετανία: Πρόβλημα οι παράνομες εισαγωγές ζωϊκών προϊόντων
BBC News
Πάνω από 5 εκατομμύρια πρόβατα και αγελάδες αναγκάστηκαν να θανατώσουν οι βρετανικές αρχές για να καταπολεμήσουν την πρόσφατη επιδημία αφθώδους πυρετού

22.1.2002 5:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η παράνομη εισαγωγή ζωϊκών προϊόντων απασχολεί τις υγειονομικές αρχές όλων των χωρών καθώς μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση ασθενειών -επικίνδυνων για τα ζώα αλλά ακόμη και τον άνθρωπο. Στην περίπτωση μιας πολυ-πολιτισμικής χώρας όπως η Βρετανία, οι εισαγωγές αυτές προκαλούν πραγματικό πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές.

Και αυτό γιατί ανάμεσα στα ζωϊκά προϊόντα που περνούν τα σύνορα μπορεί να περιλαμβάνονται - μαγειρεμένο ή ωμό - κρέας πιθήκου, ποντικού, αντιλόπης ή ακόμη και ελέφαντα.

Ο κίνδυνος εισαγωγής επικίνδυνων ασθενειών ενισχύεται φυσικά και από πιο φυσιολογικά προϊόντα που εισάγονται μέσω των τουριστών και μικροεμπόρων που επισκέπτονται τη χώρα προερχόμενοι από περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Τα ζωικά αυτά προϊόντα αν περάσουν τους τελωνειακούς ελέγχους μεταφέρονται απευθείας στη μαύρη αγορά, οπότε είναι πολύ δύσκολο για τις υγειονομικές αρχές να πραγματοποιήσουν οποιονδήποτε έλεγχο.

Αρκετοί πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι παράνομες εισαγωγές ευθύνονται για το ξέσπασμα πέρυσι της νόσου του αφθώδους πυρετού.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει κατηγορηθεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για την πρόκληση των μεγαλύτερων προσφάτων κρίσεων στα τρόφιμα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν μάλλον χαλαρά.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Εθνική Ενωση Κτηνοτρόφων η οποία δημοσίευσε χτες την πλήρη έκθεσή της για τα αίτια της κρίσης του αφθώδους πυρετού. Κατα τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου που θα παγματοποιηθεί σήμερα, μέλη της Ενωσης θα ζητήσουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορα αλλά και καλύτερη ενημέρωση του κοινού και των κτηνοτρόφων για τις συνέπειες απο την εισαγωγή ζωϊκών προϊόντων.

Στα σκαριά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ...... κεφαλής
BBC News
Ο πρόεδρος της Xybernaut επιδεικνύει το νέο φορητό υπολογιστή Poma

22.1.2002 5:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η εταιρεία Xybernaut σχεδίασε ένα φορητό υπολογιστή που ονομάζεται Poma και ο οποίος επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, να ακούει μουσική και να παίζει παιχνίδια ενώ κινείται.

Η οθόνη του υπολογιστή έχει το μέγεθος ενός φακού και φοριέται στο κεφάλι.... όπως τα γυαλιά ηλίου.

Παρά το πολύ μικρό μέγεθος της οθόνης, η εγγύτητα στο μάτι δημιουργεί την αίσθηση ότι πρόκειται για οθόνη 15 ιντσών.

Μάλιστα η οθόνη αυτή είναι διάφανη, έτσι ώστε ο χρήστης να μην χάνει την επαφή του με το περιβάλλον και τον προσανατολισμό του, όταν τη φοράει και περπατάει.

Η μικρή αυτή οθόνη -λέει ο πρόεδρος της Xybernaut - ζυγίζει ελάχιστα αλλά η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική.

"Όποιος αποκτήσει τον φορητό υπολογιστή Πόμα δεν χρειάζεται να έχει ξεχωριστό κινητό τηλέφωνο ή ΜΡ3" προσθέτει ο Edward Newman. "Μιλάμε για την επόμενη γεννιά ηλεκτρονικών υπολογιστών".

Η κεντρική μονάδα του Πόμα έχει το μέγεθος ενός μεσαίου βιβλίου και διαθέτει δύο υποδοχές για μόντεμ και πληκτρολόγιο.

"Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
BBC News
Και αυτός ο χάρτης του Παραδείσου, αποδείχτηκε δυστυχώς ανακριβής

22.1.2002 5:35 (Ωρα Λονδίνου)
Του Άρη Χατζηστεφάνου

Θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας και η Κύπρος να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο; Το ζήτημα αυτό αυτό αποτυπώνεται σε χάρτες που παρουσιάζονται σε έκθεση της Βρετανικής βιβλιοθήκης.

Τι θα συμβεί αν γυρίσουμε ανάποδα ένα παγκόσμιο άτλαντα;

Στην κορυφή του κόσμου δεν θα βρισκονται πλέον η Βρετανία, ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ αλλά η Νότια Αφρική, η Χιλή, η Μποτσουάνα και η Μοζαμβίκη.

Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι στο ανώτερο τμήμα του χάρτη πρέπει να βρίσκονται οι αναπτυγμένες χώρες του Βορρά και όχι οι υπό ανάπτυξη του Νότου;

Ερωτήματα σαν και αυτά θέτουν οι συντελεστές της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην Βρετανική Βιβλιοθήκη με τίτλο "Ψέμματα στη Γη - Η μυστική ζωή ενός χάρτη".

Ο "ψεύτης" χάρτης

Στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης συναντάμε τον γνωστό Παγκόσμιο Άτλαντα δημιούργημα του γεωγράφου Γκεράρντους Μερκατόρ.

Χάρτης

Μια διαφορετική ματιά στους χάρτες

Μόνο που όμως μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι της έκθεσης ο χαρτης που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα είναι ουσιαστικά παραπλανητικός αφού παρουσιάζει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα ενώ μειώνει το μέγεθος των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Η συγκεκριμένη απεικόνιση βοηθά στον υπολογισμό των αποστάσεων στη θάλασσα παράλληλα όμως εκφράζει την αντίληψη της αυτοκρατορικής Ευρώπης της εποχής για την ισχύ της Ευρώπης και της Αμερικής απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα "ανήθικα" στρώματα

Τα παραδείγματα εσκεμμένης παραποίησης του χάρτη δεν σταματούν εδώ.

Στην έκθεση βλέπει κανείς χάρτες πόλεων όπου οι γραμμές των δρόμων εμφανίζονται πιο ίσιες προσδίδοντας αίσθηση τάξης και ασφάλειας.

Χάρτες του Λονδίνου από τον 19ο αιώνα παρουσιάζουν τις περιοχές όπου ζούν τα φτωχότερα στρώματα του πλυθησμού, τα οποία χαρακτηρίζονται συλλήβδην επικίνδυνα και ίσως ανήθικα.

Ένας χάρτης, που άνετα θα χαρακτηριζόταν σήμερα "ρατσιστικός".

Ο διευθυντής της τεράστιας συλλογής από χάρτες που διαθέτει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, Πίτερ Μπάρμπερ, είπε ότι ένας χάρτης ή μια αεροφωτογραφία μιας περιοχής μπορεί να λέει ψέμματα με πολλούς τρόπους.

Η Κυπριακή "κυριαρχία" στη Μεσόγειο

Μια περίπτωση είναι η σκόπιμη παραποίηση του μεγέθους μιας περιοχής.

Χάρτης της Νέας Αγγλίας

Οι χάρτες αντικατοπτρίζουν τα οράματα των δημιουργών τους

"Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας χάρτης της Κύπρου του 16ου αιώνα όπου το νησί φασίνεται να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Γεωγραφικά δεν αναπαριστά την πραγματικότητα απεικονίζει όμως τα συναισθήματα των Κυπρίων και τη σημασία που έδιναν στο νησί τους."

Η εκδίκηση των στρατιωτών

Μια άλλη περίπτωση, είπε ο κ. Μπάρμπερ, είναι η παραποίηση των ονομάτων περιοχών.

"Έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την χαρτογράφηση της Λήμνου που έγινε στα μέσα του 19ου αιώνα από ναύτες του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Αν διαβάσει κανείς τα ονόματα που έδωσε στους λόφους του νησιού ο άνθρωπος που έφτιαξε τον χάρτη φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά ελληνικά τοπωνύμια. Αν όμως τα διαβάσεις ανάποδα σχηματίζεται η φράση May Cory be damned δηλαδή: Ο Κό ρι ας είναι καταραμένος. Τι είχε συμβεί; Ο ναυαρχος Κόρι που ήταν επικεφαλής της αποστολής ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής και οι υφιστάμενοί του αποφάσισαν να τον εκδικηθούν σχηματίζοντας αυτή τη φράση στον χάρτη," είπε ο Πίτερ Μπάρμπερ.

Η Ελλάδα ως βρετανική αποικία

Ένα άλλο είδος ψέμματος βλέπουμε σε χάρτη που σχεδιάσε βρετανός σοσιαλιστής βουλευτής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σε αυτόν, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας.

"Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ αλλά ο δημιουργός του χάρτη δεν ενδιαφερόταν για τα πολιτικά σύνορα της χώρας αλλά για τις οικονομική ισχύ της Βρετανίας. Ήθελε, πολύ απλά, να δηλώσει ότι σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα ήταν αποικία των Βρετανών," είπε ο διευθυντής της συλλογής χαρτών της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.