Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-23

  1. Τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες ζητά ο Μπους
  2. Αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων στην Γκουαντάναμο
  3. Συγκρούσεις Ισραήλ - Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο
  4. Εκδικάζεται η έφεση για το Λόκερμπι
  5. Γαλλία: Δοκιμάζεται από γενική απεργία του κλάδου Υγείας
  6. Στο εδώλιο της Χάγης δύο Σερβοβόσνιοι για γενοκτονία
  7. Ινδονησία: Νεκρός ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ατσέ
  8. Aπεργία πείνας από πρόσφυγες στην Αυστραλία
  9. Αλλαγή κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη
  10. Νέο εμβόλιο κατά του άνθρακα
  11. Τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες ζητά ο Μπους
  12. Αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων στην Γκουαντάναμο
  13. Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
  14. Εκδικάζεται η έφεση για το Λόκερμπι
  15. Δοκιμάζεται η Γαλλία από γενική απεργία στο χώρο της Υγείας
  16. Νέες απεργίες πείνας από πρόσφυγες στην Αυστραλία
  17. Αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων στην Γκουαντάναμο
  18. Η ΕΜΙ έσπασε το συμβόλαιο με την Κάρεϊ
  19. "Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
  20. Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
  21. Άρχισε η έφεση για το Λόκερμπι
  22. ΗΠΑ: Δικαστήριο δηλώνει "αναρμόδιο" για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
  23. Κούρσκ: Το ναυάγιο δεν οφείλεται σε σύγκρουση, λένε οι Ρώσοι
  24. Επικίνδυνος στομαχικός ιός στη Βρετανία
  25. Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου
  26. Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  27. ΗΠΑ: Δικαστήριο δηλώνει "αναρμόδιο" για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
  28. Πόλεμος γιγάντων του Διαδικτύου στα δικαστήρια
  29. Θα ενισχυθεί η διεθνής στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ;
  30. Πέντε νεκροί από επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Καλκούτας
  31. Γαλλία: Άρχισε εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία
  32. Κούρσκ: Το ναυάγιο δεν οφείλεται σε σύγκρουση, λένε οι Ρώσοι
  33. "Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
Τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες ζητά ο Μπους
BBC News
Άυξηση των αποδοχών υποσχέθηκε ο Τζόρτζ Μπους για όλο το προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

23.1.2002 23:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες, με σκοπό τη συνέχιση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Μιλώντας σε συγκέντρωση εφέδρων αξιωματικών, ο κ. Μπους είπε ότι για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζει να ενισχύσει τον προυπολογισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με 48 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

Ο κ. Μπους παραδέχθηκε ότι οι απαιτήσεις αυτές θα αποτελέσουν δυσβάστακτο βάρος στον ομοσπονδιακό προυπολογισμό των ΗΠΑ, αλλά δικαιολόγησε τις επιπλέον δαπάνες που προτείνει, λέγοντας ότι οι άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αξίζουν κάθε παραπάνω έξοδο, προκειμένου να πετύχουν την τελική νίκη.

Μάλιστα εξήγγειλε και αύξηση των αποδοχών για όλο το προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα επιπλέον κονδύλια που ζητά για τις ένοπλες δυνάμεις η κυβέρνηση Μπους θα καλύψουν κυρίως τα έξοδα αγοράς υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι αποκαλούμενες βόμβες ακριβούς στόχευσης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επίσης θα υπάρξει σύμφωνα με τα σχέδια αυτά και επιπλέον χρηματοδότηση για ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα που θα καλύπτει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει τα επιπλέον κονδύλια, ο προυπολογισμός των ΗΠΑ για στρατιωτικές δαπάνες θα φτάσει τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του προυπολογισμού του Πενταγώνου εδώ και 20 χρόνια, σχεδόν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Μπους ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού ασφαλείας στα αεροδρόμια καθώς και στο FBI, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων στην Γκουαντάναμο
BBC News
Αλυσσοδεμένος χειροπόδαρα και με δεμένα τα μάτια, ένας κρατούμενος μεταφέρεται στο προαύλιο της φυλακής στο Γκουαντάναμο

23.1.2002 23:15 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων από το Αφγανιστάν στη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα έως ότου υπάρξουν βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις.

Πολλές οργανώσεις έχουν επικρίνει τις αμερικανικές αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούν 158 άτομα που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Αφγανιστάν με την κατηγορία ότι ήταν μέλη των Ταλεμπάν ή του δικτύου αλ-Κάιντα.

"To μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τίποτα δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή", είπε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διευκρίνησε πως οι επικρίσεις που δέχτηκε η χώρα του δεν επηρέασαν την απόφαση για την αναστολή της μεταφοράς νέων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Όπως είπε, θα προστεθούν και νέα κελιά στις εγκαταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τη βάση μετά από εκκλήσεις οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκρούσεις Ισραήλ - Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο
BBC News
Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολά, Σείχης Χασάν Νασραλάχ

23.1.2002 23:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή η φιλοϊρανική ισλαμική οργάνωση Χεζμπολά, που έχει την έδρα της στο Λίβανο, εξαπέλυσε επίθεση κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων στην περιοχή Χεμπάα του νοτίου Λιβάνου.

Είναι η πρώτη επίθεση της Χεζμπολά έπειτα από πολλούς μήνες αποχής των δυνάμεων της από παρόμοιες ενέργειες.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν αμέσα βομβαρδίζοντας την περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, χαρακτήρισε την επίθεση της Χεζμπολά "άκρως επικίνδυνη" και τόνισε ότι οι ισλαμιστές έλαβαν το πράσινο φως για αυτήν την επίθεση από το Ιράν και τη Συρία.

Νωρίτερα χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν στην κηδεία τεσσάρων μελών της ακραίας οργάνωσης, Χαμάς, που σκοτώθηκαν μετά την εισβολή των Ισραηλινών στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, την Τρίτη.

Πολλοί ομιλητές στην κηδεία ζήτησαν την επανάληψη των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στόχων.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή μεταδίδει πως στελέχη της Χαμάς στη Ναμπλούς της είπαν ότι οι επιθέσεις θα επαναληφθούν.

Στο μεταξύ, υπέκυψαν στα τραύματά τους δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν κατά την ένοπλη επίθεση Παλαιστινίου σε πολυσύχναστο δρόμο της δυτικής Ιερουσαλήμ, την Τρίτη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ άσκησαν εκ νέους πιέσεις με δηλώσεις τους στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να λάβει μέτρα ώστε να τερματισθούν οι επιθέσεις ενόπλων κατά ισραηλινών στόχων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, που η Αμερικανική κυβέρνηση καλεί τον κ. Αραφάτ να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Εκδικάζεται η έφεση για το Λόκερμπι
BBC News
Η δίκη διεξάγεται σε Σκωτσέζικο δικαστήριο στο Καμπ Ζάϊστ

23.1.2002 22:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Λίβυος που κρίθηκε ένοχος για την έκρηξη αεροσκάφους πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, παρουσιάζεται και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στην Ολλανδία για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης καταδίκης του.

Ο Αμπντέλ Μπασέτ Αλί Αλ-Μεγκραχί καταδικάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο σε ισόβια κάθειρξη για την έκρηξη στο αεροσκάφος που στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλ-Μεγκράχι είπε ότι θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα συμπεράσματα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στηρίχθηκαν σε συμπτωματικά στοιχεία.

Εξάλλου, σε μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα του νομικού καθεστώτος της Σκωτίας με βάση το οποίο διεξάγεται η δίκη, δόθηκε άδεια να καλυφθούν τηλεοπτικά ορισμένες στιγμές της δίκης που αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Γαλλία: Δοκιμάζεται από γενική απεργία του κλάδου Υγείας
BBC News
Οι γιατροί στη Γαλλία διαμαρτύρονται για υπερβολικό φόρτο εργασίας και χαμηλές αμοιβές

23.1.2002 22:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία χιλιάδες οικογενειακοί γιατροί συμμετείχαν από σήμερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις που οι συνάδελφοί τους και οι νοσοκόμες έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα, ζητώντας βελτίωση των αποδοχών και συνθηκών εργασίας τους.

Η σημερινή ημέρα είχε προαναγγελθεί από τα συνδικάτα Υγείας ως "Ημέρα χωρίς γιατρό" και η μαζική συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έθεσε σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Οι οικογενειακοί γιατροί αρνούνται το τελευταίο διάστημα να εργαστούν τη νύκτα ή να κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να προωθήσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των αμοιβών τους.

Εξάλλου γιατροί, νοσοκόμες και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν από τη Δευτέρα για εργασία, ζητώντας τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας.

Την Τρίτη χιλιάδες αυτο-απασχολούμενες νοσοκόμες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού και συμμετείχαν σε πορεία προς το γαλλικό υπουργείο Υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση βελτίωση των αμοιβών τους.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, έχει παραδεχθεί ότι είναι αναγκαία η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο, προσθέτοντας ότι επίκειται ευρεία αναθεώρηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Στο εδώλιο της Χάγης δύο Σερβοβόσνιοι για γενοκτονία
BBC News
Ο πρώην αντιπρόεδρος των Σερβοβοσνίων, Ράντοσλαβ Μπρτζιάνιν, προσάγεται στο δικαστήριο

23.1.2002 22:41 (Ωρα Λονδίνου)
Άρχισε στη Χάγη, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η δίκη δύο πρώην ανώτερων αξιωματούχων των Σερβοβόσνιων με την κατηγορία της γενοκτονίας - του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ράντοσλαβ Μπρτζιάνιν, και του πρώην αρχηγού του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγού Μομίρ Τάλιτς.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι στη δεκαετία του '90 οργάνωσαν αιματηρή εκστρατεία, με σκοπό να εκδιώξουν από τις εστίες τους όσους πολίτες της βορειοδυτικής Βοσνίας δεν ήταν Σέρβοι.

Εκτός από τις κατηγορίες γενοκτονίας και οι δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή για καταδιώξεις και φόνους πολιτών που σύμφωνα με το κατηγορητήριο διαπράχθηκαν στα πρώτα στάδια του πολέμου της Βοσνίας.

Οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι απορρίπτουν τη βασιμότητα όλων των κατηγοριών που τούς προσάπτονται.

Ινδονησία: Νεκρός ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ατσέ
BBC News
Αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Κινήματος του Ατσέ

23.1.2002 23:00 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ινδονησία λένε ότι σκότωσαν το στρατιωτικό ηγέτη του αυτονομιστικού κινήματος, στη βόρεια επαρχία Ατσέ.

Ο θάνατος του Αμπντουλά Σιαφέϊ συνέβη το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε αντάρτες - μέλη του Απελευθερωτικού Κινήματος του Ατσέ και κυβερνητικές δυνάμεις που επέδραμαν στο αρχηγείο του, μέσα στη ζούγκλα της βόρειας Σουμάτρας.

Η αστυνομία και στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι στις συμπλοκές βρήκαν το θάνατο και η γυναίκα του κ. Σιαφέϊ καθώς και πέντε ακόμα άτομα. Οι σοροί των αυτονομιστών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο κοντά στην Ατσέ.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών είπε ότι την ηγεσία των στρατιωτικών τους δυνάμεων ανέλαβε νέος αρχηγός.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τζακάρτα μεταδίδει ότι ο θάνατος του Αμπντουλά Σιαφέϊ αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους αντάρτες.

Ο Σιαφέϊ είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα ανεξαρτησίας του λαού της Ατσέ, και υπήρξε ηγετικό στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος από το 1989.

Aπεργία πείνας από πρόσφυγες στην Αυστραλία
BBC News
Επτά λαθρομετανάστες εισήχθησαν σε νοσοκομείο

23.1.2002 22:53 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία συνεχίζεται η απεργία πείνας 200 και πλέον παρανόμων μεταναστών, που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου.

Στην απεργία πείνας των προσφύγων που κρατούνται σε ειδικό κέντρο στο Γούμερα της κεντρικής Αυστραλίας προστέθηκαν τώρα και άλλοι 25 λαθρομετανάστες που κρατούνται στη Μελβούρνη.

Περίπου 50 άτομα, κυρίως Αφγανοί, έχουν ράψει το στόμα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Φίλιπ Ράντοκ τονίζει πως δεν πρόκειται ν'αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση κι υποστηρίζει ότι ορισμένες οργανώσεις που λένε ότι εκπροσωπούν τους πρόσφυγες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις κινητοποιήσεις.

Πάντως, ένας από τους στενούς συμβούλους του κ. Ράντοκ υπέβαλε ήδη την παραίτησή του γιατί η κυβέρνηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, πέταξε τη συμπόνοια από το παράθυρο.

Αλλαγή κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη
BBC News
Περισσότερο διαθέσιμο εναέριο χώρο κυκλοφορίας θα δημιουργηθεί με τη μείωση της απόστασης μεταξύ αεροσκαφών στο μισό

23.1.2002 22:13 (Ωρα Λονδίνου)
Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μειώθηκε η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των αεροσκαφών που διασχίζουν τους ουρανούς της Ευρώπης.

Οι νέοι κανονισμοί ισχύουν για τα αεροσκάφη που πετούν σε ύψος μεγαλύτερο των εννέα χιλιάδων μέτρων. Σύμφωνα με τον μέχρι χθές ισχύοντα κανονισμό, δύο αεροσκάφη που πετούσαν πάνω απο τα 9.000 μέτρα έπρεπε να διατηρούν μεταξύ τους μία απόσταση τουλάχιστον 600 μέτρων.

Τώρα η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας μειώθηκε κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Ενάεριας Κυκλοφορίας, της "Γιούροκοντρόλ", η ελάχιστη διαφορά του ύψους πτήσης ανάμεσα σε δύο αεροπλάνα μειώνεται στα 305 μέτρα, μία απόσταση που τηρούν όσα αεροσκάφη πετούν κάτω απο τα 9.000 μέτρα.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος ασφαλείας πήσεων της Γιούροκοντρόλ, Τζόρτζ Πόλσον, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να επιτραπεί η ταυτόχρονη εναέρια κυκλοφορία σε περισσότερα αεροσκάφη και να μειωθούν οι καθυστερήσεις για το επιβατικό κοινό.

Η Γιούροκοντρόλ εκτιμά οτι αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν μια αύξηση της τάξεως του 20%, στο διαθέσιμο εναέριο χώρο κυκλοφορίας.

Όσο για τα ερωτηματικά που εγείρονται για την ασφάλεια των πτήσεων κάτω απο τους νέους κανονισμούς, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας απαντά οτι στο παρελθόν τα υψομετρικά όργανα των αροσκαφών λειτουργούσαν μετρώντας την ατμοσφαιρική πίεση και ήταν λιγότερο ακριβή στα μεγάλα υψόμετρα.

Έτσι είχε κριθεί αναγκαίο ανάμεσα στα δύο αεροσκάφη να τηρείτε μια μεγάλη απόσταση ασφαλείας. Σήμερα, τα σύγχρονα όργανα που διαθέτουν τα αεροσκάφη λειτουργούν με μεγάλη ακρίβεια σε όλα τα υψόμετρα. Μάλιστα η Γιούροκοντρόλ λέει οτι οι πτήσεις γίνονται ακόμα πιό ασφαλείς καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα μπορούν να μοιράζουν τον διαθέσιμο εναέριο χώρο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Όσο για τα οικονομικά οφέλη απο τις τροποποιήσεις, η Γιούκοντρόλ εκτιμά οτι οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν ετήσιο κέρδος τρεισήμιση δυσσεκατομμυρίων δολλαρίων.

Νέο εμβόλιο κατά του άνθρακα
BBC News
Δομή του βακτηρίου του άνθρακα

23.1.2002 22:28 (Ωρα Λονδίνου)
Γάλλοι ερευνητές στο Ινστιτούτο Παστέρ ανακάλυψαν ένα νεό εμβόλιο για τον άνθρακα.

Το ήδη υπάρχον εμβόλιο έχει αμφισβητηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που συνέστησε την περιορισμένη χρήση του καθώς περιέχει μονάδες άνθρακα βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το νέο εμβόλιο διαφέρει σε αυτό ακριβώς το σημείο: δεν περιέχει μονάδες άνθρακα- και στα πειραματόζωα όπου δοκιμάστηκε - παρείχε 100% προστασία απο την ασθένεια.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια κυρίως επειδή είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητα στον άνθρακα.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας στο Παρίσι, Μισέλ Μοκ, δήλωσε οτι το νέο εμβόλιο είναι κατά πολύ βελτιωμένο απο το παλαιό, όχι μόνο επειδή προστατεύει τον οργανισμό απο τις τοξικές επιπτώσεις του άνθρακα αλλά κυρίως επειδή προλαμβάνει τη μόλυνση.

Συνήθως παρέρχεται μια δεκαετία μέχρι το εμβόλιο να δοκιμαστεί και να κυκλοφορήσει ελεύθερα στην αγορά, αλλά ο καθηγητής Μοκ λέει οτι εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων με άνθρακα στις ΗΠΑ επιβάλεται η επιτάχυνση των ρυθμών.

Τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες ζητά ο Μπους
BBC News
Αμερικανοί πεζοναύτες στο Αφγανιστάν

23.1.2002 21:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες, με σκοπό τη συνέχιση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Μιλώντας σε συγκέντρωση εφέδρων αξιωματικών, ο κ. Μπους είπε ότι για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζει να ενισχύσει τον προυπολογισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με 48 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

Ο κ. Μπους παραδέχθηκε ότι οι απαιτήσεις αυτές θα αποτελέσουν δυσβάστακτο βάρος στον ομοσπονδιακό προυπολογισμό των ΗΠΑ, αλλά δικαιολόγησε τις επιπλέον δαπάνες που προτείνει, λέγοντας ότι οι άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αξίζουν κάθε παραπάνω έξοδο, προκειμένου να πετύχουν την τελική νίκη.

Τα επιπλέον κονδύλια που ζητά για τις ένοπλες δυνάμεις η κυβέρνηση Μπους θα καλύψουν έξοδα αγοράς υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι αποκαλούμενες βόμβες ακριβούς στόχευσης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επίσης θα υπάρξει σύμφωνα με τα σχέδια αυτά και επιπλέον χρηματοδότηση για ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα που θα καλύπτει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει τα επιπλέον κονδύλια, ο προυπολογισμός των ΗΠΑ για στρατιωτικές δαπάνες θα φτάσει τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του προυπολογισμού του Πενταγώνου εδώ και 20 χρόνια, σχεδόν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Μπους ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού ασφαλείας στα αεροδρόμια καθώς και στο FBI, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων στην Γκουαντάναμο
BBC News
Αλυσσοδεμένος χειροπόδαρα και με δεμένα τα μάτια, ένας κρατούμενος μεταφέρεται στο προαύλιο της φυλακής στο Γκουαντάναμο

23.1.2002 17:13 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων από το Αφγανιστάν στη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα έως ότου υπάρξουν βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις.

Πολλές οργανώσεις έχουν επικρίνει τις αμερικανικές αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούν 158 άτομα που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Αφγανιστάν με την κατηγορία ότι ήταν μέλη των Ταλεμπάν ή του δικτύου αλ-Κάιντα.

"To μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τίποτα δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή", είπε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διευκρίνησε πως οι επικρίσεις που δέχτηκε η χώρα του δεν επηρέασαν την απόφαση για την αναστολή της μεταφοράς νέων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Όπως είπε, θα προστεθούν και νέα κελιά στις εγκαταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τη βάση μετά από εκκλήσεις οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
BBC News
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία των μαχητών της Χαμάς, στην Ναμπλούς

23.1.2002 16:52 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν στην κηδεία τεσσάρων μελών της ακραίας οργάνωσης, Χαμάς, που σκοτώθηκαν μετά την εισβολή των Ισραηλινών στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, την Τρίτη.

Πολλοί ομιλητές στην κηδεία ζήτησαν την επανάληψη των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στόχων.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή μεταδίδει πως στελέχη της Χαμάς στη Ναμπλούς της είπαν ότι οι επιθέσεις θα επαναληφθούν.

Στο μεταξύ, υπέκυψαν στα τραύματά τους δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν κατά την ένοπλη επίθεση Παλαιστινίου σε πολυσύχναστο δρόμο της δυτικής Ιερουσαλήμ, την Τρίτη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ άσκησαν εκ νέους πιέσεις με δηλώσεις τους στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να λάβει μέτρα ώστε να τερματισθούν οι επιθέσεις ενόπλων κατά ισραηλινών στόχων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, που η Αμερικανική κυβέρνηση καλεί τον κ. Αραφάτ να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι, παρότι οι Αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις έχουν δοκιμαστεί τον τελευταίο καιρό, τώρα φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να υποστηρίξει και πάλι πλήρως το Ισραήλ.

Εκδικάζεται η έφεση για το Λόκερμπι
BBC News
Η δίκη διεξάγεται σε Σκωτσέζικο δικαστήριο στο Καμπ Ζάϊστ

23.1.2002 18:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Λίβυος που κρίθηκε ένοχος για την έκρηξη αεροσκάφους πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, παρουσιάζεται και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στην Ολλανδία για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης καταδίκης του.

Ο Αμπντέλ Μπασέτ Αλί Αλ-Μεγκραχί καταδικάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο σε ισόβια κάθειρξη για την έκρηξη στο αεροσκάφος που στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλ-Μεγκράχι είπε ότι θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα συμπεράσματα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στηρίχθηκαν σε συμπτωματικά στοιχεία.

Εξάλλου, σε μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα του νομικού καθεστώτος της Σκωτίας με βάση το οποίο διεξάγεται η δίκη, δόθηκε άδεια να καλυφθούν τηλεοπτικά ορισμένες στιγμές της δίκης που αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Δοκιμάζεται η Γαλλία από γενική απεργία στο χώρο της Υγείας
BBC News
Οι γιατροί στη Γαλλία διαμαρτύρονται για υπερβολικό φόρτο εργασίας και χαμηλές αμοιβές

23.1.2002 17:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία χιλιάδες οικογενειακοί γιατροί συμμετείχαν από σήμερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις που οι συνάδελφοί τους και οι νοσοκόμες έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα, ζητώντας βελτίωση των αποδοχών και συνθηκών εργασίας τους.

Η σημερινή ημέρα είχε προαναγγελθεί από τα συνδικάτα Υγείας ως "Ημέρα χωρίς γιατρό" και η μαζική συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έθεσε σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Οι οικογενειακοί γιατροί αρνούνται το τελευταίο διάστημα να εργαστούν τη νύκτα ή να κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να προωθήσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των αμοιβών τους.

Εξάλλου γιατροί, νοσοκόμες και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν από τη Δευτέρα για εργασία, ζητώντας τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας.

Την Τρίτη χιλιάδες αυτο-απασχολούμενες νοσοκόμες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού και συμμετείχαν σε πορεία προς το γαλλικό υπουργείο Υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση βελτίωση των αμοιβών τους.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, έχει παραδεχθεί ότι είναι αναγκαία η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο, προσθέτοντας ότι επίκειται ευρεία αναθεώρηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Νέες απεργίες πείνας από πρόσφυγες στην Αυστραλία
BBC News
Επτά λαθρομετανάστες εισήχθησαν σε νοσοκομείο

23.1.2002 17:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία συνεχίζεται η απεργία πείνας 200 και πλέον παρανόμων μεταναστών, που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου.

Στην απεργία πείνας των προσφύγων που κρατούνται σε ειδικό κέντρο στο Γούμερα της κεντρικής Αυστραλίας προστέθηκαν τώρα και άλλοι 25 λαθρομετανάστες που κρατούνται στη Μελβούρνη.

Περίπου 50 άτομα, κυρίως Αφγανοί, έχουν ράψει το στόμα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Φίλιπ Ράντοκ τονίζει πως δεν πρόκειται ν'αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση κι υποστηρίζει ότι ορισμένες οργανώσεις που λένε ότι εκπροσωπούν τους πρόσφυγες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις κινητοποιήσεις.

Πάντως, ένας από τους στενούς συμβούλους του κ. Ράντοκ υπέβαλε ήδη την παραίτησή του γιατί η κυβέρνηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, πέταξε τη συμπόνοια από το παράθυρο.

Αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων στην Γκουαντάναμο
BBC News
Αλυσσοδεμένοι χειροπόδαρα κρατούμενοι στο προαύλιο της φυλακής στο Γκουαντάναμο

23.1.2002 16:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναστέλλεται η μεταφορά κρατουμένων από το Αφγανιστάν στη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα έως ότου υπάρξουν βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις.

Πολλές οργανώσεις έχουν επικρίνει τις αμερικανικές αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούν 158 άτομα που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Αφγανιστάν με την κατηγορία ότι ήταν μέλη των Ταλεμπάν ή του δικτύου αλ-Κάιντα.

"To μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τίποτα δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή", είπε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διευκρίνησε πως οι επικρίσεις που δέχτηκε η χώρα του δεν επηρέασαν την απόφαση για την αναστολή της μεταφοράς νέων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Όπως είπε, θα προστεθούν και νέα κελιά στις εγκαταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τη βάση μετά από εκκλήσεις οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΜΙ έσπασε το συμβόλαιο με την Κάρεϊ
BBC News
Η Κάρεϊ προσπαθούσε να ξαναφτιάξει την καριέρα της μετά από τον νευρικό κλονισμό που είχε πάθει

23.1.2002 15:30 (Ωρα Λονδίνου)
'Eνα από τα πιο ακριβά συμβόλαια στην ιστορία της δισκογραφίας τερματίστηκε άδοξα.

Πρόκειται για το συμβόλαιο 70 εκατομμυρίων λιρών που είχε υπογράψει η Μαράια Κάρεϊ τον Απρίλιο του 2001 με την Bρετανική δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ.

Η ΕΜΙ, σύμφωνα με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, πλήρωσε την τραγουδίστρια της ποπ 19 εκατομμύρια λίρες για να διακόψει το πενταετές συμβόλαιό της.

Πιστεύεται ότι αιτία ήταν οι χαμηλές πωλήσεις του τελευταίου δίσκου της Κάρεϊ, με τίτλο Glitter, ο οποίος πούλησε μόνο δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε αντίθεση με τα δεκαπλάσια που είχε πουλήσει το αλμπουμ της, Music Box το 1993.

Η ΕΜΙ αποφάσισε να διακόψει την πανάκριβη συμφωνία της με τη γνωστή τραγουδίστρια λόγω της ζημίας που υπέστη τους τελευταίους έξη μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Νεοϋορκέζα τραγουδίστρια είχε νοσηλευτεί σε κλινική πριν από ένα χρόνο ύστερα από νευρικό κλονισμό και υπερκόπωση.

"Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
BBC News
Και αυτός ο χάρτης του Παραδείσου, αποδείχτηκε δυστυχώς ανακριβής

23.1.2002 12:19 (Ωρα Λονδίνου)
Του Άρη Χατζηστεφάνου

Θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας και η Κύπρος να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο; Το ζήτημα αυτό αποτυπώνεται σε χάρτες που παρουσιάζονται σε έκθεση της Βρετανικής βιβλιοθήκης.

Τι θα συμβεί αν γυρίσουμε ανάποδα ένα παγκόσμιο άτλαντα;

Στην κορυφή του κόσμου δεν θα βρισκονται πλέον η Βρετανία, ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ αλλά η Νότια Αφρική, η Χιλή, η Μποτσουάνα και η Μοζαμβίκη.

Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι στο ανώτερο τμήμα του χάρτη πρέπει να βρίσκονται οι αναπτυγμένες χώρες του Βορρά και όχι οι υπό ανάπτυξη του Νότου;

Ερωτήματα σαν και αυτά θέτουν οι συντελεστές της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην Βρετανική Βιβλιοθήκη με τίτλο "Ψέμματα στη Γη - Η μυστική ζωή ενός χάρτη".

Ο "ψεύτης" χάρτης

Στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης συναντάμε τον γνωστό Παγκόσμιο Άτλαντα δημιούργημα του γεωγράφου Γκεράρντους Μερκατόρ.

Χάρτης

Μια διαφορετική ματιά στους χάρτες

Μόνο που όμως μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι της έκθεσης ο χαρτης που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα είναι ουσιαστικά παραπλανητικός αφού παρουσιάζει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα ενώ μειώνει το μέγεθος των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Η συγκεκριμένη απεικόνιση βοηθά στον υπολογισμό των αποστάσεων στη θάλασσα παράλληλα όμως εκφράζει την αντίληψη της αυτοκρατορικής Ευρώπης της εποχής για την ισχύ της Ευρώπης και της Αμερικής απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα "ανήθικα" στρώματα

Τα παραδείγματα εσκεμμένης παραποίησης του χά ρτη δεν σταματούν εδώ.

Στην έκθεση βλέπει κανείς χάρτες πόλεων όπου οι γραμμές των δρόμων εμφανίζονται πιο ίσιες προσδίδοντας αίσθηση τάξης και ασφάλειας.

Χάρτες του Λονδίνου από τον 19ο αιώνα παρουσιάζουν τις περιοχές όπου ζούν τα φτωχότερα στρώματα του πλυθησμού, τα οποία χαρακτηρίζονται συλλήβδην επικίνδυνα και ίσως ανήθικα.

Ένας χάρτης, που άνετα θα χαρακτηριζόταν σήμερα "ρατσιστικός".

Ο διευθυντής της τεράστιας συλλογής από χάρτες που διαθέτει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, Πίτερ Μπάρμπερ, είπε ότι ένας χάρτης ή μια αεροφωτογραφία μιας περιοχής μπορεί να λέει ψέμματα με πολλούς τρόπους.

Η Κυπριακή "κυριαρχία" στη Μεσόγειο

Μια περίπτωση είναι η σκόπιμη παραποίηση του μεγέθους μιας περιοχής.

Χάρτης της Νέας Αγγλίας

Οι χάρτες αντικατοπτρίζουν τα οράματα των δημιουργών τους

"Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας χάρτης της Κύπρου του 16ου αιώνα όπου το νησί φασίνεται να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Γεωγραφικά δεν αναπαριστά την πραγματικότητα απεικονίζει όμως τα συναισθήματα των Κυπρίων και τη σημασία που έδιναν στο νησί τους."

Η εκδίκηση των στρατιωτών

Μια άλλη περίπτωση, είπε ο κ. Μπάρμπερ, είναι η παραποίηση των ονομάτων περιοχών.

"Έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την χαρτογράφηση της Λήμνου που έγινε στα μέσα του 19ου αιώνα από ναύτες του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Αν διαβάσει κανείς τα ονόματα που έδωσε στους λόφους του νησιού ο άνθρωπος που έφτιαξε τον χάρτη φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά ελληνικά τοπωνύμια. Αν όμως τα διαβάσεις ανάποδα σχηματίζεται η φράση May Cory be damned δηλαδή: Ο Κόρι ας είναι καταραμένος. Τι είχε συμβεί; Ο ναυαρχος Κόρι που ήταν επικεφαλής της αποστολής ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής και οι υφιστάμενοί του αποφάσισαν να τον εκδικηθούν σχηματίζοντας αυτή τη φράση στον χάρτη," είπε ο Πίτερ Μπάρμπερ.

Η Ελλάδα ως βρετανική αποικία

Ένα άλλο είδος ψέμματος βλέπουμε σε χάρτη που σχεδιάσε βρετανός σοσιαλιστής βουλευτής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σε αυτόν, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας.

"Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ αλλά ο δημιουργός του χάρτη δεν ενδιαφερόταν για τα πολιτικά σύνορα της χώρας αλλά για τις οικονομική ισχύ της Βρετανίας. Ήθελε, πολύ απλά, να δηλώσει ότι σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα ήταν αποικία των Βρετανών," είπε ο διευθυντής της συλλογής χαρτών της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
BBC News
Εμφανώς σοκαρισμένοι ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης

23.1.2002 11:07 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν στην κηδεία τεσσάρων μελών της ακραίας οργάνωσης, Χαμάς, που σκοτώθηκαν μετά την εισβολή των Ισραηλινών στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, την Τρίτη.

Πολλοί ομιλητές στην κηδεία ζήτησαν την επανάληψη των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στόχων.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή μεταδίδει πως στελέχη της Χαμάς στη Ναμπλούς της είπαν ότι οι επιθέσεις θα επαναληφθούν.

Στο μεταξύ, υπέκυψαν στα τραύματά τους δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν κατά την ένοπλη επίθεση Παλαιστινίου σε πολυσύχναστο δρόμο της δυτικής Ιερουσαλήμ, την Τρίτη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ άσκησαν εκ νέους πιέσεις με δηλώσεις τους στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να λάβει μέτρα ώστε να τερματισθούν οι επιθέσεις ενόπλων κατά ισραηλινών στόχων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, που η Αμερικανική κυβέρνηση καλεί τον κ. Αραφάτ να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι, παρότι οι Αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις έχουν δοκιμαστεί τον τελευταίο καιρό, τώρα φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να υποστηρίξει και πάλι πλήρως το Ισραήλ.

Άρχισε η έφεση για το Λόκερμπι
BBC News
Η δίκη διεξάγεται σε Σκωτσέζικο δικαστήριο στο Καμπ Τσάιστ

23.1.2002 11:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Λίβυος που κρίθηκε ένοχος για την έκρηξη αεροσκάφους πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, παρουσιάζεται και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στην Ολλανδία για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης καταδίκης του.

Ο Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ-Μεγκράχι καταδικάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο σε ισόβια κάθειρξη για την έκρηξη στο αεροσκάφος που στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους.

Ο συνηγορος υπεράσπισης του αλ-Μεγκράχι είπε ότι θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα συμπεράσματα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στηρίχθηκαν σε συμπτωματικά στοιχεία.

Εξάλλου, σε μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα του νομικού καθεστώτος της Σκωτίας με βάση το οποίο διεξάγεται η δίκη, δόθηκε άδεια να καλυφθούν τηλεοπτικά ορισμένες στιγμές της δίκης που αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

ΗΠΑ: Δικαστήριο δηλώνει "αναρμόδιο" για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
BBC News
Πεζοναύτης σε στρατιωτικό όχημα φυλά την περίμετρο της βάσης Γκουαντάναμο

23.1.2002 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έκανε γνωστό ότι μέλη του, που μετέβησαν στην Αμερικανική ναυτική βάση του Guantanamo, στην Κούβα, μίλησαν με 30 συλληφθέντες στο Αφγανιστάν, που έχουν μεταφερθεί εκεί κατηγορούμενοι ότι είναι μέλη των Taleban και της οργάνωσης Al-Qaeda του Σαουδάραβα καταζητούμενου Osama bin Laden.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας είπε ότι τα συμπεράσματα από την επίσκεψη αυτή θα συζητηθούν με τους Αμερικανούς.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυριού έγινε μετά από τις καταγγελίες ότι οι κρατούμενοι πέφτουν θύματα κακής μεταχείρισης από τους Αμερικανούς.

Την Τρίτη, αμερικανός δικαστής εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει την αρμοδιότητα να δικάσει την υπόθεση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των μελών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα, στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Η υπόθεση ήρθε ενώπιον δικαστηρίου του Λος Άντζελες μετά από την πρώτη προσφυγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, από ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα και έχει την υποστήριξη ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο κρατούνται κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 και του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Και απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσάγει τους κρατούμενους ενώπιον δικαστηρίου και να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Όπως τόνισαν οι ενάγοντες, η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να προσδιορίσει το ακριβές νομικό καθεστώς των κρατουμένων γιατί, όπως εξήγησαν, ούτε η αμερικανική αλλά ούτε και η διεθνής νομοθεσία αναγνωρίζoυν τον όρο "παράνομοι μαχητές" που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Στο μεταξύ με νέες δηλώσεις του ο κ. Ράμσφελντ επέμεινε ότι οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο είναι ανθρώπινες και συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Κούρσκ: Το ναυάγιο δεν οφείλεται σε σύγκρουση, λένε οι Ρώσοι
BBC News
Το ναυαγισμένο Κούρσκ ανελκύσθηκε και ρυμουλκήθηκε σε Ρωσικό λιμάνι, το περασμένο καλοκαίρι

23.1.2002 4:46 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν για πρώτη φορά δημοσίως ότι το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ και ο θάνατος όλων των μελών του πληρώματος δεν προκλήθηκε από προηγούμενη σύγκρουση του σκάφους με υποβρύχιο άλλης χώρας.

Οι Ρώσοι ειδικοί εξέτασαν την άτρακτο του υποβρυχίου που ανελκύσθηκε από τον πυθμένα του Αρκτικού ωκεανού, και απεφάνθησαν ότι το ναυάγιο δεν μπορεί να οφείλεται σε σύγκρουση του σκάφους με άλλο.

Ο αναλυτής ρωσικών υποθέσεων του BBC επισημαίνει ότι το σενάριο της σύγκρουσης του μοιραίου υποβρυχίου με υποβρύχιο άλλης δύναμης είχε ανέκαθεν απορριφθεί από τις χώρες της Δύσης.

Αντίθετα το πιό πιθανολογούμενο σενάριο είναι ότι η ναυτική τραγωδία προκλήθηκε όταν το Κούρσκ βυθίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο πρόσθιο τμήμα του, όπου βρίσκονται οι τορπίλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το Κούρσκ βυθίστηκε αύτανδρο στη θάλασσα του Μπάρεντς τον Αύγουστο του 2000, με αποτέλεσμα το θάνατο των 118 ανδρών του πληρώματός του.

Επικίνδυνος στομαχικός ιός στη Βρετανία

23.1.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία προκαλεί στη Βρετανία ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται ο στομαχικός ιός εξαιτίας μάλιστα του οποίου έκλεισαν δύο νοσoκομεία στη Γλασκόβη.

Αλλά και στην Κορνουάλη, στο Σάουθάμπτον, στο Μπέρμινγχαμ και στο Μάντσεστερ καταγράφηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας που προκλήθηκαν απο τον ίδιο ιό.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα σχολεία του Μάντσεστερ. 300 απο τους 900 μαθητές που φοιτούν στο σχολείο All Hallows απουσιάζουν λόγω ασθενείας.

Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Βασικό χαρακτηριστικό του έιναι η απότομη αδιαθεσία και η έντονη εμμετική διάθεση.

"Αυτός που έχει προσβληθεί απο τον ιό, τη μία στιγμή μπορεί να αισθάνεται απολύτως καλά και μέσα σε ένα λεπτό μπορεί α νοιώθει αδύναμος και να κάνει εμμετό" λένε οι γιατροί.

Τα συμπτώματα,μεταξύ των οποίων και η διάρροια, διαρκούν απο 24 έως 36 ώρες.

Τη Δευτέρα, μέσα σε μία και μόνο ημέρα νόσησαν περισσότεροι από 250 ασθενείς και προσωπικό στo νοσκομείο Victoria της Γλασκόβης.

Ως αποτέλεσμα η διεύθυνση του νοσοκομείου αναγκάστηκε για προληπτικούς λόγους να απαγορεύσει τις εισαγωγές νέων περιστατικών για 3 τουλάχιστον 24ωρα.

Αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βορείου Γλασκόβης ανακοίνωσε οτι δεν θα κάνει νέες εισαγωγές για τουλάχιστον 24 ώρες αφού 11 απο τους ασθενείς που νοσηελύονται στο νοσοκομείο αυτό εμφάνισαν τη νόσο.

Σε άλλα νοσοκομεία της Βρετανίας όσοι ασθενείς εμφανίζουν ύποπτα συμπτωματα τιθενται σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους.

Οι υγειονομικές αρχές επισημείνουν οτι η επιδημία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες υγιεινής.

Πρόκειται για έναν κοινό ιό που επηρεάζει περίπου 3 εκατομμύρια βρετανούς ετησίως.

Όμως, αυτή την φορά, ο ασυν΄θιστα μεγάλος αριθμος κρουσμάτων στο νοσοκομείο Βικτόρια της Γλασκόβης προκαλέι ανησυχία.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου

23.1.2002 5:25 (Ωρα Λονδίνου)
Η δυνατότητα νέων επεκτάσεων στα αεροδρόμια του Λονδίνου και η καταδίκη για τα γεγονότα της Ομα στην Βόρεια Ιρλανδία απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Βρετανικού Τύπου σήμερα.

Η εφημερίδα Daily Telegraph γράφει στον κεντρικό της τίτλο για το λάθος που κοστίζει αρκετά στις συντάξεις των Βρετανών βετεράνων πολέμου.

Ακόμα, ότι οι αγρότες στην Βρετανία θα πρέπει να καλλιεργουν τις εκτάσεις με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον ώστε να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις. Τελος, γράφει ότι "πατέρας τεσσάρων παιδιών ενοχος για τα γεγονότα στην Ομα".

Η εφημερίδα Guardian στον κεντρικό της τίτλο γράφει "29 νεκροί , ένας άντρας ένοχος και δεν είναι ο βομβιστής".

Ακόμα σε άλλο τίτλο, αναφέρεται σε "νέο σχέδιο για μεγάλες επεκτάσεις στα αεροδρόμια".

Η εφημερίδα Times έχει ως πρώτο της θέμα την υποστήριξη της Βρετανίδας υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας στην ενταξη της χώρας της στο ευρώ.

H εφημερίδα Intependent στο βασικό της θέμα γράφει για "την υπουργική υποστήριξη για τρεις νέους αεροδιαδρόμους στα νοτιαανατολικα".

Ακόμα μαθαίνουμε ότι βάσει νόμου άγαμα ζευγάρια θα δικαιούνται, υπο συγκεκριμένες προυποθέσεις, να υιοθετούν παιδιά.

Η εφημερίδα Financial Times εχει στον κεντρικό της τίτλο τις δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή κάνοντας λόγο στον κεντρικό τίτλο για "τέσσερις νεκρούς και είκοσι τραυματίες στις τελευταίες ανταλλαγές πυρών".

Στην πρώτη σελίδα φιλοξενείται και η πρόθεση της εταιρείας Τικο να χωριστεί σε τέσσερις εταιρείας για να αποφύγη της κατηγορίας ότι υπονευει τον ανταγωνισμό.

Επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
BBC News
Εμφανώς σοκαρισμένοι ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης

23.1.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
Έκρυθμη και πάλι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από τα συνεχή περιστατικά βίας των δύο τελευταίων ημερών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η χθεσινή επίθεση Παλαιστινίου εξτρεμιστή, που άνοιξε αδιακρίτως πυρ σε πολυσύχναστο δρόμο της δυτικής Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας πάνω από 20 ανθρώπους, ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στην άσκηση και πάλι πιέσεων κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Yasser Arafat για να θέσει τέρμα στις επιθέσεις, που πραγματοποιούν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές κατά του Ισραήλ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, που η Αμερικανική κυβέρνηση καλεί τον κ. Arafat να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι, παρότι οι Αμερικανοϊσραλινές σχέσεις έχουν δοκιμαστεί τον τελευταίο καιρό, τώρα φαίνεται ότι η Washington αποφάσισε να υποστηρίξει και πάλι πλήρως το Ισραήλ.

Οι δύο πλευρές τώρα αλληλοκατηγορούντα και εκπρόσωπος τής κυβέρνησης τού Ισραήλ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης από την χώρα του ακόμα σκληρότερων μέτρων, ενώ οι Παλαιστίνιοι λένε ότι θεωρούν υπεύθυνο για την βία τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Ariel Sharon.

Μετά την επίθεση,ο δράστης σκοτώθηκε, ενώ περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έγινε την ώρα που οι δρόμοι της περιοχής ήταν γεμάτοι κόσμο που επέστρεφε σπίτι από την εργασία του.

Όπως δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκπρόσωπος του νοσοκολείου Μπικούρ Χολίμ, όπου διακομίστηκαν 17 θύματα της επίθεσης, μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες του Τεμένους Αλ-Ακσά", που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

ΗΠΑ: Δικαστήριο δηλώνει "αναρμόδιο" για τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο
BBC News
Πεζοναύτης σε στρατιωτικό όχημα φυλά την περίμετρο της βάσης Γκουαντάναμο

23.1.2002 4:30 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός δικαστής εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει την αρμοδιότητα να δικάσει την υπόθεση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των μελών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα, στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Η υπόθεση ήρθε ενώπιον δικαστηρίου του Λος Άντζελες μετά από την πρώτη προσφυγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, από ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα και έχει την υποστήριξη ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο κρατούνται κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 και του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Και απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσάγει τους κρατούμενους ενώπιον δικαστηρίου και να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Όπως τόνισαν οι ενάγοντες, η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να προσδιορίσει το ακριβές νομικό καθεστώς των κρατουμένων γιατί, όπως εξήγησαν, ούτε η αμερικανική αλλά ούτε και η διεθνής νομοθεσία αναγνωρίζoυν τον όρο "παράνομοι μαχητές" που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Στο μεταξύ με νέες δηλώσεις του ο κ. Ράμσφελντ επέμεινε ότι οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο είναι ανθρώπινες και συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Πόλεμος γιγάντων του Διαδικτύου στα δικαστήρια
BBC News
Στο στόχαστρο της America Online βρέθηκε η Microsoft

23.1.2002 0:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παροχής διαδικτυακής πρόσβασης, America Online - που αποτελεί μέρος του ομίλου των ΜΜΕ, AOL Time Warner, κατέθεσε αγωγή εναντίον της μεγαλύτερης στο κόσμο εταιρείας λογισμικού, Microsoft, κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η America Online λέει ότι η Microsoft χρησιμοποίησε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά λογισμικού, ιδιαίτερα στα προγράμματα πρόσβασης στο Διαδίκτυο (τα γνωστά και ως browser), με σκοπό να προκαλέσει ζημιά στο ανάλογο πρόγραμμα της America Online που ονομάζεται Netscape.

H Microsoft ας σημειωθεί περιλαμβάνει δωρεάν το browser tης - που ονομάζεται Explorer - στο πακέτο προγραμμάτων λειτουργίας Windows.

Η America Online ζητά τώρα από την Μicrosoft αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό.

Επίσης στην αγωγή ζητείται από την εταιρεία του Bill Gates να σταματήσει την αθέμιτη συμπεριφορά της.

Θα ενισχυθεί η διεθνής στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ;
BBC News
Βρετανοί πεζοναύτες - μέλη της Διεθνούς Δύναμης στο Αφγανιστάν

23.1.2002 4:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Φρανσέσκ Βεντρέλ, έδωσε την σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας μπορεί να ζητήσει την αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας.

Μιλώντας στο BBC από την Ισλαμαμπάντ, ο κ. Βεντρέλ είπε ότι υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.

Ο κ. Βεντρέλ πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη μιάς διεθνούς δύναμης ασφαλείας σε αστικές περιοχές εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ, μιά δύναμη - είπε - που ίσως θα αποτελείται από τριάντα χιλιάδες στρατιώτες. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η ανάπτυξη δύναμης 4.000 - 5.000 ανδρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βεντρέλ αρνήθηκεε ότι οι Αφγανοί θα δουν τα στρατεύματα αυτά σαν ως δυνάμεις κατοχής. Είπε μάλιστα ότι ο λαός του Αφγανιστάν επιθυμεί να τερματισθεί η εξουσία των όπλων που ακούν οι διάφοροι επί τόπου πολέμαρχοι σε περιοχές της χώρας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης που έγινε χθές στο Τόκιο.

Συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις 60 κρατών υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στην Καμπούλ βοήθεια ύψους τεσσεράμισι και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού διοικητικού και οικονομικού συστήματος στην Καμπούλ, όπως επίσης και για την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της γεωργίας.

Άμεση προτεραιότητα είναι επίσης και η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Καρζάϊ άρχισε να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Πέντε νεκροί από επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Καλκούτας
BBC News
Αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή όπου συνέβη η επίθεση των αγνώστων ενόπλων

23.1.2002 4:30 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν διέψευσε τις καταγγελίες της Ινδίας ότι η επίθεση εναντίον υπηρεσίας του προξενείου των ΗΠΑ στην Καλκούτα μπορεί να είχε σχέση με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά την επίθεση, ομάδα αγνώστων ενόπλων ανδρών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άτομα να χάσουν την ζωή τους και 16 να τραυματισθούν.

Όπως είπε ο εκπρόωπος της αστυνομίας στην Καλκούτα, την ώρα της επίθεσης δεν βρίσκονταν στο κτίριο υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου.

Γαλλία: Άρχισε εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία
BBC News
Οι γιατροί στη Γαλλία διαμαρτύρονται για υπερβολικό φόρτο εργασίας και χαμηλές αμοιβές

23.1.2002 4:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας άρχισαν σήμερα σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, θέτοντας σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Γιατροί, νοσοκόμες και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν σήμερα για εργασία, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας.

Την Τετάρτη χιλιάδες αυτο-απασχολούμενες νοσοκόμες σχεδιάζουν πορεία στην καρδιά του Παρισιού, απαιτώντας από την κυβέρνηση βελτίωση των αμοιβών τους.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαία η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο, προσθέτοντας ότι επίκειται ευρεία αναθεώρηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Την Τετάρτη επίσης οι οικογενειακοί γιατροί - που αρνούνται το τελευταίο διάστημα να εργαστούν τη νύκτα ή να κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να προωθήσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των αμοιβών τους -

έχουν εξαγγείλει ότι δεν θα πάνε καθόλου στα ιατρεία τους.

Κούρσκ: Το ναυάγιο δεν οφείλεται σε σύγκρουση, λένε οι Ρώσοι
BBC News
Το ναυαγισμένο Κούρσκ ανελκύσθηκε και ρυμουλκήθηκε σε Ρωσικό λιμάνι, το περασμένο καλοκαίρι

23.1.2002 4:37 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν για πρώτη φορά δημοσίως ότι το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ και ο θάνατος όλων των μελών του πληρώματος δεν προκλήθηκε από προηγούμενη σύγκρουση του σκάφους με υποβρύχιο άλλης χώρας.

Οι Ρώσοι ειδικοί εξέτασαν την άτρακτο του υποβρυχίου που ανελκύσθηκε από τον πυθμένα του Αρκτικού ωκεανού, και απεφάνθησαν ότι το ναυάγιο δεν μπορεί να οφείλεται σε σύγκρουση του σκάφους με άλλο.

Ο αναλυτής ρωσικών υποθέσεων του BBC επισημαίνει ότι το σενάριο της σύγκρουσης του μοιραίου υποβρυχίου με υποβρύχιο άλλης δύναμης είχε ανέκαθεν απορριφθεί από τις χώρες της Δύσης.

Αντίθετα το πιό πιθανολογούμενο σενάριο είναι ότι η ναυτική τραγωδία προκλήθηκε όταν το Κούρσκ βυθίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο πρόσθιο τμήμα του, όπου βρίσκονται οι τορπίλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το Κούρσκ βυθίστηκε αύτανδρο στη θάλασσα του Μπάρεντς τον Αύγουστο του 2000, με αποτέλεσμα το θάνατο των 118 ανδρών του πληρώματός του.

"Η μυστική ζωή ενός χάρτη"
BBC News
Και αυτός ο χάρτης του Παραδείσου, αποδείχτηκε δυστυχώς ανακριβής

23.1.2002 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Του Άρη Χατζηστεφάνου

Θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας και η Κύπρος να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο; Το ζήτημα αυτό αυτό αποτυπώνεται σε χάρτες που παρουσιάζονται σε έκθεση της Βρετανικής βιβλιοθήκης.

Τι θα συμβεί αν γυρίσουμε ανάποδα ένα παγκόσμιο άτλαντα;

Στην κορυφή του κόσμου δεν θα βρισκονται πλέον η Βρετανία, ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ αλλά η Νότια Αφρική, η Χιλή, η Μποτσουάνα και η Μοζαμβίκη.

Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι στο ανώτερο τμήμα του χάρτη πρέπει να βρίσκονται οι αναπτυγμένες χώρες του Βορρά και όχι οι υπό ανάπτυξη του Νότου;

Ερωτήματα σαν και αυτά θέτουν οι συντελεστές της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην Βρετανική Βιβλιοθήκη με τίτλο "Ψέμματα στη Γη - Η μυστική ζωή ενός χάρτη".

Ο "ψεύτης" χάρτης

Στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης συναντάμε τον γνωστό Παγκόσμιο Άτλαντα δημιούργημα του γεωγράφου Γκεράρντους Μερκατόρ.

Χάρτης

Μια διαφορετική ματιά στους χάρτες

Μόνο που όμως μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι της έκθεσης ο χαρτης που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα είναι ουσιαστικά παραπλανητικός αφού παρουσιάζει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα ενώ μειώνει το μέγεθος των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Η συγκεκριμένη απεικόνιση βοηθά στον υπολογισμό των αποστάσεων στη θάλασσα παράλληλα όμως εκφράζει την αντίληψη της αυτοκρατορικής Ευρώπης της εποχής για την ισχύ της Ευρώπης και της Αμερικής απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα "ανήθικα" στρώματα

Τα παραδείγματα εσκεμμένης παραποίησης του χάρτη δεν σταματούν εδώ.

Στην έκθεση βλέπει κανείς χάρτες πόλεων όπου οι γραμμές των δρόμων εμφανίζονται πιο ίσιες προσδίδοντας αίσθηση τάξης και ασφάλειας.

Χάρτες του Λονδίνου από τον 19ο αιώνα παρουσιάζουν τις περιοχές όπου ζούν τα φτωχότερα στρώματα του πλυθησμού, τα οποία χαρακτηρίζονται συλλήβδην επικίνδυνα και ίσως ανήθικα.

Ένας χάρτης, που άνετα θα χαρακτηριζόταν σήμερα "ρατσιστικός".

Ο διευθυντής της τεράστιας συλλογής από χάρτες που διαθέτει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, Πίτερ Μπάρμπερ, είπε ότι ένας χάρτης ή μια αεροφωτογραφία μιας περιοχής μπορεί να λέει ψέμματα με πολλούς τρόπους.

Η Κυπριακή "κυριαρχία" στη Μεσόγειο

Μια περίπτωση είναι η σκόπιμη παραποίηση του μεγέθους μιας περιοχής.

Χάρτης της Νέας Αγγλίας

Οι χάρτες αντικατοπτρίζουν τα οράματα των δημιουργών τους

"Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας χάρτης της Κύπρου του 16ου αιώνα όπου το νησί φασίνεται να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Γεωγραφικά δεν αναπαριστά την πραγματικότητα απεικονίζει όμως τα συναισθήματα των Κυπρίων και τη σημασία που έδιναν στο νησί τους."

Η εκδίκηση των στρατιωτών

Μια άλλη περίπτωση, είπε ο κ. Μπάρμπερ, είναι η παραποίηση των ονομάτων περιοχών.

"Έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την χαρτογράφηση της Λήμνου που έγινε στα μέσα του 19ου αιώνα από ναύτες του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Αν διαβάσει κανείς τα ονόματα που έδωσε στους λόφους του νησιού ο άνθρωπος που έφτιαξε τον χάρτη φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά ελληνικά τοπωνύμια. Αν όμως τα διαβάσεις ανάποδα σχηματίζεται η φράση May Cory be damned δηλαδή: Ο Κό ρι ας είναι καταραμένος. Τι είχε συμβεί; Ο ναυαρχος Κόρι που ήταν επικεφαλής της αποστολής ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής και οι υφιστάμενοί του αποφάσισαν να τον εκδικηθούν σχηματίζοντας αυτή τη φράση στον χάρτη," είπε ο Πίτερ Μπάρμπερ.

Η Ελλάδα ως βρετανική αποικία

Ένα άλλο είδος ψέμματος βλέπουμε σε χάρτη που σχεδιάσε βρετανός σοσιαλιστής βουλευτής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σε αυτόν, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποτελεί αποικία της Μεγάλης Βρετανίας.

"Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ αλλά ο δημιουργός του χάρτη δεν ενδιαφερόταν για τα πολιτικά σύνορα της χώρας αλλά για τις οικονομική ισχύ της Βρετανίας. Ήθελε, πολύ απλά, να δηλώσει ότι σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα ήταν αποικία των Βρετανών," είπε ο διευθυντής της συλλογής χαρτών της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.