Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-02-03

  1. Αργεντινή: Μέτρα Λιτότητας
  2. Enron: Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο
  3. Τουρκία: Δεκάδες μετασεισμοί
  4. O ευρωπαϊκός τύπος της Δευτέρας
  5. Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
  6. Το πρώτο πόρισμα για την κατάρρευση της Ενρον
  7. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη Γκαρντέζ
  8. Ο Σαρόν απορρίπτει την έκκληση για ειρήνη του Αραφάτ
  9. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την απελευθέρωση του Περλ
  10. Διχασμένη η Ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνομιλίες Σαρόν-Παλαιστινίων
  11. Ο Ράμσφελντ κατηγορεί το Ιράν
  12. Το πρώτο πόρισμα για την κατάρρευση της Ενρον
  13. Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή
  14. Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
  15. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη Γκαρντέζ
  16. Διχασμένη η Ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνομιλίες Σαρόν-Παλαιστινίων
  17. Το πρώτο πόρισμα για την κατάρρευση της Ενρον
  18. Ολοκληρώθηκε στο Μόναχο η 38η διάσκεψη για την ασφάλεια
  19. Τα μηνύματα για εκτέλεση του Περλ ήταν ψεύτικα
  20. Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή
  21. "Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας"
  22. Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
  23. Διχασμένη η Ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνομιλίες Σαρόν-Παλαιστινίων
  24. Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
  25. Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
  26. Χονγκ Κονγκ:Σφάζουν τα κοτόπουλα όταν κολλήσουν γρίπη
  27. Εκλογές στην Καμπότζη
  28. Χονγκ Κονγκ:Σφάζουν τα κοτόπουλα όταν κολλήσουν γρίπη
  29. Ο βρετανικός τύπος της Κυριακής
  30. "Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας"
  31. Νιγηρία:Πάνω από χίλιοι οι νεκροί στο Λάγος
  32. Wall Street Journal: "Ζωντανός ο Περλ"
Αργεντινή: Μέτρα Λιτότητας
BBC News
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από το κοινό

4.2.2002 3:50 (Ωρα Λονδίνου)

Τη λήψη αυστηρών μέτρων λιτότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ, επεσήμανε ότι οι συναλλαγές θα γίνονται πλέον σε πέσο και όχι σε αμερικανικό δολάριο, ενώ υπογράμμισε ότι θα αρθούν σιγά σιγά οι περιορισμοί στην ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων. Ο κ. Λενίκοβ ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειωθεί σύντομα το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση της Αργεντινής αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα πολιτική της, όταν αυτή κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

"Βασίζουμε αυτή τη διαδικασία επιστροφής του πέσο στην οικονομική ζωή της χώρας σε αρκετές παραμέτρους", τόνισε ο κ. Λενίκοβ. "Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή και να προσφέρουμε θέσεις εργασίας. Επιπλέον, θέλουμε να αποτρέψουμε τη χρεωκοπία των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος", υπογράμμισει ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής.

Enron: Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο
BBC News
Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο του χρεωκοπημένου ενεργειακού κολοσσού

4.2.2002 3:55 (Ωρα Λονδίνου)

Νέες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το σκάνδαλο του χρεωκοπημένου ενεργειακού κολοσσού των Ηνωμένων Πολιτειών, Enron, μετά την ανακοίνωση του πρώην προέδρου της εταιρείας ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Κογρέσου, το οποίο διερευνά τους λόγους της χρεωκοπίας.

Οι νομικοί σύμβουλοι του πρώην διευθυντή της εταιρείας, Κένεθ Λέι, τον συμβούλεψαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά τη δημοσιοποίηση μίας έρευνας, που υποστηρίζει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη έλαβαν εκατομμύρια δολάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Διεθνείς τράπεζες, επενδυτές, καθώς και οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν χάσει εκατομμύρια δολάρια που θα έπρεπε να τους δοθούν ως αποζημίωση.

Το σκάνδαλο της Enron φαίνεται να έχει θορυβήσει την κυβέρνηση Μπους, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία. Τόσο μέλη των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών, υπογράμμισαν ότι το σκάνδαλο αποκαλύπτει μία κοινωνία της διαφθοράς.

Τουρκία: Δεκάδες μετασεισμοί
BBC News
Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Κυριακής έξω

4.2.2002 4:02 (Ωρα Λονδίνου)

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν ταράξει την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των έξι βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, την Κυριακή ο οποίος επέφερε το θάνατο περίπου 45 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου διακοσίων στην επαρχία Αφιόν.

Εκατοντάδες άτομα πέρασαν το βράδυ τους έξω, έχοντας να αντιμετωπίσουν επίσης και την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας έσπευσαν στην περιοχή, σε μία προσπάθεια να μεταφέρουν τέντες και κουβέρτες στους πληγέντες. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Κωνσταντινούπολη - 500 χιλιόμετρα μακριά.

"Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει περισσότερους από 100 σεισμούς. Τουλάχιστον 30 από αυτούς ξεπέρασαν τους τρεις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ", είπε τούρκος σεισμολόγος.

Ο σεισμός του 1999 στην Τουρκία είχε σκοτώσει περισσότερους από 18.000 ανθρώπους. Τότε, η τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί ότι δεν αντέδρασε άμεσα. Αυτή τη φορά, στην περιοχή μετέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

"Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των ερειπίων πραγματοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς, λέει ο κ. Ετσεβίτ. Εκεί έχουν σπεύσει ομάδες του στρατού, αλλά και πολλοί γιατροί", είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

O ευρωπαϊκός τύπος της Δευτέρας

4.2.2002 4:22 (Ωρα Λονδίνου)

Tο θέμα της παγκοσμιοποίησης, τα πρώτα ρήγματα στο ΝΑΤΟ, ο βασιλικός γάμος στην Ολλάνδία και ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι που αναγορεύεται σε πρότυπο στο χώρο της μόδας είναι ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύονται οι ευρωπαϊκές εφημερίδες τη Δευτέρα.

"Περίεργο αλλά αληθινό. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη και το Αντι-Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία μοιάζουν να συμπίπτουν σε ορισμένα θέματα" γράφει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παϊς. "Με κάποιο τρόπο φαίνεται ότι το κίνημα κατά της παγκομιοποίησης θριάμβευσε γιατί οι ανησυχίες του κινήματος συζήτηθηκαν αρκετά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη" γράφει η ισπανική εφημερίδα

"Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση και τα πρώτα ρήγματα στη συμμαχία έχουν αρχίσει και διαφαίνονται" υποστηρίζει η Ντι Πρέσε της Βιέννης. "Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, προκαλεί γέλιο" γράφει η Ντι Πρέσε υποστηρίζοντας ότι ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται ενεργά στον έκτο μήνα της επιχείρησης, οι Ευρωπαίοι ακόμη προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν ένα αεροσκάφος για μεταφορές στρατιωτών τους.

Η γερμανική Σουντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ υποστηρίζει ότι ο ολλανδικός βασιλικός γάμος θα αποσπάσει ελάχιστα την προσοχή των Ολλανδών από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, η γαλλική Φιγκαρό αναγορεύει τον Χαμιντ Καρζάι, στον "πιο σικάτο άνθρωπο στον πλανήτη". Ο Τομ Φορντ, σχεδιαστής για τον οίκο Γκούτσι γράφει στην εφημερίδα ότι ο Καρζάι, κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη όχι μόνο των διαφορετικών ομάδων στο Αφγανιστάν αλλά και των γκουρού της μόδας σε όλο τον κόσμο. " Η ανάμειξη της παραδοσιακής αφγανικής ενδυμασίας με ορισμένα κομμάτια της δυτικής γκαρνταρόμπας καθιστούν τον κ. Καρζάι ικανό για να περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου αλλά και για να ξεκινήσει τη δική του σειρά ενδυμάτων" γράφει η γαλλική Φιγκαρό.

Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
BBC News
Πολλά σπίτια σε ημιαγροτικές περιοχές ισοπεδώθηκαν

3.2.2002 23:10 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 42 νεκροί και 150 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Τουρκία σήμερα το πρωϊ, 9 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ανταποκριτών και τα ρεπορτάζ των τουρκικών δικτύων, από το σεισμό κατέρρευσαν 80 περίπου κτίρια στην πόλη Μπολβαντίν, της επαρχίας Αφιόν, καθώς και δεκάδες σπίτια και αγροικίες σε πέντε γύρω χωριά. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν πάει στην περιοχή προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους.

Μονάδες του στρατού άρχισαν να στήνουν σκηνές για τους σεισμόπληκτους.

Στην περιοχή έσπευσε επίσης και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος, αν και, το γεγονός ότι σήμερα τα κτίρια γραφείων της πόλης ήταν άδεια, ίσως έσωσε τη ζωή πολλών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Κωνσταντινούπολη που απέχει 500 χιλιόμετρα από το επίκεντρό του.

Το πρώτο πόρισμα για την κατάρρευση της Ενρον
BBC News
Το σήμα της Ενρον

3.2.2002 23:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιτροπή που συγκροτήθηκε για την διερεύνηση της κατάρρευσης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ενρον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διευθυντικά στελέχη της εταιρείας γνώριζαν τα προβλήματα που προκάλεσαν την κατάρρευση που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν ακατομμύρια δολλάρια συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτές και τράπεζες.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Ενρον μετά την χρεωκοπία της κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία λογιστών Αντερσεν που παρακολουθούσε τα βιβλία της Ενρον γνώριζε τις προβληματικές διευθετήσεις της Ενρον.

Στην καρδιά της υπόθεσης Ενρον βρίσκονται οι εταιρείες που ίδρυσε η Ενρον οι οποίες καταχρεώθηκαν όμως τα χρέη τους δεν εμφανίζονταν στους ισολογισμούς της Ενρον.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρθηκαν στη πιθανότητα να αρχίσουν οι εισαγγελικές αρχές ανακρίσεις για την υπόθεση της Ενρον.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κένεθ Λέη, καταθέτει αύριο σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη Γκαρντέζ
BBC News
Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο

3.2.2002 23:22 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν έχει διευθετηθεί ακόμη η διένεξη που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολέμαρχων στο ανατολικό Αφγανιστάν για τον έλεγχο της πόλης Γκαρντέζ.

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έστειλε αντιπροσωπεία στην Γκαρντέζ για την διευθέτηση της διένεξης που ξέσπασε με αφορμή ποιός θα αναλάβει κυβερνήτης της επαρχίας Πακτία.

Οι συγκρούσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, άρχισαν όταν ο κυβερνήτης που διορίστηκε από την κυβέρνηση της Καμπούλ προσπάθησε να καταλάβει την πόλη Γκαρντέζ παρά το γεγονός ότι το τοπικό συμβούλιο αρνήθηκε να του παραδώσει τον έλεγχο της πόλης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο. Ο κ.Καρζάι δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως θα βρεθεί λύση.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι συγκρούσεις μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων της Βόρειας Συμμαχίας στη πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες οι ηγέτες των δύο ομάδων, Ρασίντ Ντοστούμ και Ατα Μοχάμαντ, υπέγρψαν συμφωνία που προβλέπει την συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας στην πόλη.

Ο Σαρόν απορρίπτει την έκκληση για ειρήνη του Αραφάτ
BBC News
Τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πιέζεται να απελευθερώσει ο Αραφάτ

3.2.2002 23:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν απέρριψε την τελευταία έκκληση για ειρήνη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γασέρ Αραφάτ, τον οποίο χαρακτήρησε ασήμαντο.

Ο κ.Αραφάτ είπε στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι οι οργανώσεις που επιτίθενται εναντίον Ισραηλινών αμάχων δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό και τόνισε ότι είναι αποφασησμένος να σταματήσει τις δραστηριότητες τους.

Ο κ.Σαρόν είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν τον εντυπωσιάζουν, αποκάλυψε όμως ότι σκοπεύει να έχει ξανά συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με ανώτερους παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Νωρίτερα ο κ.Σαρόν είχε ενημερώσει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της εβδομάδος με τρεις υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο κ.Σαρόν δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ παρά την συνάντηση που είχε με τους παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ήταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκότνων του πριν από ένα χρόνο, που ο κύριος Σαρόν συναντήθηκε με μέλη της παλαιστινιακής ηγεσίας. Η εξέλιξη αυτή έχει όμως διχάσει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός υπουργός δικαιοσύνης είπε οτι ελπίζει οι συνομιλίες αυτές να σημάνουν την αρχή μιας νέας περιόδου, όμως ο υπουργός τουρισμού απείλησε οτι θα αποχωρήσει απο την κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα του Μολοντέτ.

Στο μεταξύ, αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματήσθηκαν σε έκρηξη και ανταλλαγές πυροβολισμών βορείως της Λωρίδας της Γάζας.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και αξιωματικοί του ναυτικού. Ενας τραυματίας είπε στο BBC ότι 3 αξιωματικοί τραυματήσθηκαν από χειροβομβίδα που έριξαν εναντίον φυλακίου κοντά σε εβραϊκούς οικισμούς, 4 Παλαιστίνιοι από αυτοκίνητο.

Οι άνδρες στο φυλάκιο είχαν εμποδίσει νωρίτερα μέλη της μαχητικής οργάνωσης ισλαμική Τζιχάντ που ήθελαν να εκτοξεύσουν οβίδες κατά των εβραϊκών οικισμών και είναι πιθανό η επίθεση με χειροβομβίδα να συνδέεται με το περιστατικό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την απελευθέρωση του Περλ
BBC News
Η πακιστανική αστυνομία ερευνά νεκροταφεία

3.2.2002 23:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ κάλεσε τους απαγωγείς του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ να τον αφίσουν ελεύθερο επισημαίνοντας ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να εξυπηρετήσει την υπόθεση τους αν γράψει για τους στόχους τους.

Ο κ.Πάουελ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει πληροφορίες για το αν ο Ντάνιελ Περλ είναι ακόμη ζωντανός.

Νωρίτερα η αστυνομία του Πακιστάν είχε ανακοινώσει πως ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ, που απήχθη πριν 11 μέρες, είναι ζωντανός.

Η πακιστανική αστυνομία πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα για την εκτέλεση του ήταν ψεύτικα και ότι συνέλλαβε νεαρό ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε ζητήσει λύτρα για φάρσα.

Η αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στρητ, ανταποκριτής της οποίας ήταν ο Ντάνιελ Περλ, κάλεσε τους απαγωγείς του να τον αφίσουν ελεύθερο ή τουλάχιστον να δώσουν νέες αποδείξεις ότι είναι ζωντανός.

Διχασμένη η Ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνομιλίες Σαρόν-Παλαιστινίων
BBC News
Τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πιέζεται να απελευθερώσει ο Αραφάτ

3.2.2002 19:26 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενημέρωσε το πρωϊ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, με θέμα τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της εβδομάδος με τρεις υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο κ.Σαρόν δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ παρά την συνάντηση που είχε με τους παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ήταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκότνων του πριν από ένα χρόνο, που ο κύριος Σαρόν συναντήθηκε με μέλη της παλαιστινιακής ηγεσίας. Η εξέλιξη αυτή έχει όμως διχάσει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός υπουργός δικαιοσύνης είπε οτι ελπίζει οι συνομιλίες αυτές να σημάνουν την αρχή μιας νέας περιόδου, όμως ο υπουργός τουρισμού απείλησε οτι θα αποχωρήσει απο την κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα του Μολοντέτ.

Από την πλεύρα του ο κ.Αραφάτ τόνισε ξανά ότι είναι αποφασησμένος να δώσει ένα τέλος στις επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Στο μεταξύ όμως ο Παλαιστίνιος ηγέτης δέχεται πιέσεις και από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο απαιτεί την απελεύθερωση του επικεφαλής του, Αχμάντ Σααντάτ.

Ο κ. Σααντάτ συνελήφθη από την Παλαιστινιακή Αρχή τον περασμένο μήνα, μετά από σκληρές πιέσεις των Ισραηλινών, οι οποίοι τον θεωρούν υπεύθυνο για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεβί, τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματήσθηκαν σε έκρηξη και ανταλλαγές πυροβολισμών βορείως της Λωρίδας της Γάζας.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και αξιωματικοί του ναυτικού. Ενας τραυματίας είπε στο BBC ότι 3 αξιωματικοί τραυματήσθηκαν από χειροβομβίδα που έριξαν εναντίον φυλακίου κοντά σε εβραϊκούς οικισμούς, 4 Παλαιστίνιοι από αυτοκίνητο.

Οι άνδρες στο φυλάκιο είχαν εμποδίσει νωρίτερα μέλη της μαχητικής οργάνωσης ισλαμική Τζιχάντ που ήθελαν να εκτοξεύσουν οβίδες κατά των εβραϊκών οικισμών και είναι πιθανό η επίθεση με χειροβομβίδα να συνδέεται με το περιστατικό.

Ο Ράμσφελντ κατηγορεί το Ιράν
BBC News
Ιρανοί φωνάζουν αντιαμερικανικά συνθήματα

3.2.2002 19:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατηγόρησε το Ιράν ότι επιτρέπει σε μαχητές των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα να διαφύγουν από το Αφγανιστάν στα εδάφη του.

Ο κ.Ράμσφελντ είπε ότι το Ιράν δεν εμπόδισε τις κινήσεις των καταδιωκόμενων και μάλιστα τους επέτρεψε να περάσουν ελεύθερα σε ιρανικό έδαφος.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι οπλίζει ομάδες στο δυτικό Αφγανιστάν.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο κ.Ράμσφελντ λίγες μέρες μετά το διάγγελμα του προέδρου Μπους στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει το Ιράν, το Ιράκ και την Βόρεια Κορέα "άξονα του κακού".

Το πρώτο πόρισμα για την κατάρρευση της Ενρον
BBC News
Το σήμα της Ενρον

3.2.2002 19:18 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιτροπή που συγκροτήθηκε για την διερεύνηση της κατάρρευσης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ενρον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διευθυντικά στελέχη της εταιρείας γνώριζαν τα προβλήματα που προκάλεσαν την κατάρρευση.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Ενρον μετά την χρεωκοπία της κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία λογιστών Αντερσεν που παρακολουθούσε τα βιβλία της Ενρον γνώριζε τις προβληματικές διευθετήσεις της Ενρον.

Στην καρδιά της υπόθεσης Ενρον βρίσκονται οι εταιρείες που ίδρυσε η Ενρον οι οποίες καταχρεώθηκαν όμως τα χρέη τους δεν εμφανίζονταν στους ισολογισμούς της Ενρον.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρθηκαν στη πιθανότητα να αρχίσουν οι εισαγγελικές αρχές ανακρίσεις για την υπόθεση της Ενρον.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κένεθ Λέη, καταθέτει αύριο σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί απαιτούν ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους

3.2.2002 19:16 (Ωρα Λονδίνου)

H κυβέρνηση της Αργεντινής εξετάζει την αναπροσαρμογή των μέτρων που είχε λάβει για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας ότι οι καταθέτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής δήλωσε ότι τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ανακοινωθούν απόψε από τον υπουργό Οικονομικών, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ.

O κ. Λενίκοβ αναμένεται να παρουσιάσει επίσης τον προϋπολογισμό της χώρας, που θα περιλαμβάνει δραστικές περικοπές - κάτι που θεωρείται απαραίτητο προκειμένου η χώρα να κερδίσει την υποστήριξη των δανειστών της, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η νέα τροπή στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Αργεντινή σημειώθηκε έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει αντισυνταγματικό το πάγωμα των αναλήψεων που είχε επιβληθεί τον τελευταίο μήνα.

Το πάγωμα των αναλήψεων είναι βασικό στοιχείο του σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση η οποία τώρα θα πρέπει να καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο.

Τα περισσότερα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, πολιτικό αντίπαλο του σημερινού προέδρου Εντουάρντο Ντουάλντε.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Αϋρες μεταδίδει ότι το Κογκρέσο είχε αρχίσει να διερευνά τις δραστηριότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του οικονομικού μέτρου της κυβέρνησης, μπορεί να έχει στόχο τις έρευνες αυτές.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εδουάρδο Ντουάλντε, τράπεζες και ανταλλακτήρια συναλλάγματος θα μείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις, ενώ το ειδικό οικονομικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται θα πρέπει να σταματήσει προς το παρόν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
BBC News
Πολλά σπίτια σε ημιαγροτικές περιοχές ισοπεδώθηκαν

3.2.2002 18:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 35 νεκροί και 150 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Τουρκία σήμερα το πρωϊ, 9 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ανταποκριτών και τα ρεπορτάζ των τουρκικών δικτύων, από το σεισμό κατέρρευσαν 15 ψηλά κτίρια στην πόλη Μπολβαντίν, της επαρχίας Αφιόν, καθώς και δεκάδες σπίτια και αγροικίες σε πέντε γύρω χωριά. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν πάει στην περιοχή προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους.

Μονάδες του στρατού άρχισαν να στήνουν σκηνές για τους σεισμόπληκτους.

Στην περιοχή έσπευσε επίσης και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος, αν και, το γεγονός ότι σήμερα τα κτίρια γραφείων της πόλης ήταν άδεια, ίσως έσωσε τη ζωή πολλών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Κωνσταντινούπολη που απέχει 500 χιλιόμετρα από το επίκεντρό του.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη Γκαρντέζ
BBC News
Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο

3.2.2002 18:24 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν έχει διευθετηθεί ακόμη η διένεξη που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολέμαρχων στο ανατολικό Αφγανιστάν για τον έλεγχο της πόλης Γκαρντέζ.

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έστειλε αντιπροσωπεία στην Γκαρντέζ για την διευθέτηση της διένεξης που ξέσπασε με αφορμή ποιός θα αναλάβει κυβερνήτης της επαρχίας Πακτία.

Οι συγκρούσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, άρχισαν όταν ο κυβερνήτης που διορίστηκε από την κυβέρνηση της Καμπούλ προσπάθησε να καταλάβει την πόλη Γκαρντέζ παρά το γεγονός ότι το τοπικό συμβούλιο αρνήθηκε να του παραδώσει τον έλεγχο της πόλης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι συγκρούσεις μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων της Βόρειας Συμμαχίας στη πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες οι ηγέτες των δύο ομάδων, Ρασίντ Ντοστούμ και Ατα Μοχάμαντ, υπέγρψαν συμφωνία που προβλέπει την συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας στην πόλη.

Διχασμένη η Ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνομιλίες Σαρόν-Παλαιστινίων
BBC News
Τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πιέζεται να απελευθερώσει ο Αραφάτ

3.2.2002 17:50 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενημέρωσε το πρωϊ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, με θέμα τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της εβδομάδος με τρεις υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο κ.Σαρόν δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ παρά την συνάντηση που είχε με τους παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ήταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκότνων του πριν από ένα χρόνο, που ο κύριος Σαρόν συναντήθηκε με μέλη της παλαιστινιακής ηγεσίας. Η εξέλιξη αυτή έχει όμως διχάσει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός υπουργός δικαιοσύνης είπε οτι ελπίζει οι συνομιλίες αυτές να σημάνουν την αρχή μιας νέας περιόδου, όμως ο υπουργός τουρισμού απείλησε οτι θα αποχωρήσει απο την κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα του Μολοντέτ.

Από την πλεύρα του ο κ.Αραφάτ τόνισε ξανά ότι είναι αποφασησμένος να δώσει ένα τέλος στις επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Στο μεταξύ όμως ο Παλαιστίνιος ηγέτης δέχεται πιέσεις και από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο απαιτεί την απελεύθερωση του επικεφαλής του, Αχμάντ Σααντάτ.

Ο κ. Σααντάτ συνελήφθη από την Παλαιστινιακή Αρχή τον περασμένο μήνα, μετά από σκληρές πιέσεις των Ισραηλινών, οι οποίοι τον θεωρούν υπεύθυνο για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεβί, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υποστήριξε ότι η ενότητα των Παλαιστινίων δεν είναι εφικτή όσο ο κ. Σανταάτ παραμένει στη φυλακή και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου των Παλαιστινίων. Πάντως ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Αμπντάλ Ραχίμ Μαλού, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Aλ Tζαζίρα είπε ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει την αποχώρηση του Λαϊκού Μετώπου από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Το πρώτο πόρισμα για την κατάρρευση της Ενρον
BBC News
Το σήμα της Ενρον

3.2.2002 17:42 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιτροπή που συγκροτήθηκε για την διερεύνηση της κατάρρευσης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ενρον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διευθυντικά στελέχη της εταιρείας γνώριζαν τα προβλήματα που προκάλεσαν την κατάρρευση.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Ενρον μετά την χρεωκοπία της κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία λογιστών Αντερσεν που παρακολουθούσε τα βιβλία της Ενρον γνώριζε τις προβληματικές διευθετήσεις της Ενρον.

Στην καρδιά της υπόθεσης Ενρον βρίσκονται οι εταιρείες που ίδρυσε η Ενρον οι οποίες καταχρεώθηκαν όμως τα χρέη τους δεν εμφανίζονταν στους ισολογισμούς της Ενρον.

Ολοκληρώθηκε στο Μόναχο η 38η διάσκεψη για την ασφάλεια
BBC News
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ με τον Αμερικανό υφυπουργό Πολ Γούλφοβιτς

3.2.2002 18:10 (Ωρα Λονδίνου)
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η 38η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια, στην οποία συμμετείχαν 250 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, ινστιτούτων στρατηγικών μελετών και πανεπιστημίων από 43 χώρες.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα. Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Συμμαχίας να βελτιώσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες διαφορετικά, προειδοποίησε, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις μαζί με τις αμερικανικές.

Ο αμυντικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι ο λόρδος Ρόμπερτσον ανησυχεί για το αυξανόμενο ρήγμα τεχνολογίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.

Χθες, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς τόνισε τη σημασία του σχηματισμού συνασπισμών συνεργασίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο κος Γούλφοβιτς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ένας και μόνο συνασπισμός, αλλά διάφορες συμμαχίες με διαφορετικούς στόχους η καθεμία.

Τα μηνύματα για εκτέλεση του Περλ ήταν ψεύτικα
BBC News
Η πακιστανική αστυνομία ερευνά νεκροταφεία

3.2.2002 18:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ, που απήχθη πριν 11 μέρες, είναι ζωντανός.

Η πακιστανική αστυνομία πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα για την εκτέλεση του ήταν ψεύτικα και ότι συνέλλαβε νεαρό ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε ζητήσει λύτρα για φάρσα.

Η αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στρητ, ανταποκριτής της οποίας ήταν ο Ντάνιελ Περλ, κάλεσε τους απαγωγείς του να τον αφίσουν ελεύθερο ή τουλάχιστον να δώσουν νέες αποδείξεις ότι είναι ζωντανός.

Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί απαιτούν ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους

3.2.2002 18:34 (Ωρα Λονδίνου)

H κυβέρνηση της Αργεντινής εξετάζει την αναπροσαρμογή των μέτρων που είχε λάβει για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας ότι οι καταθέτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής δήλωσε ότι τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ανακοινωθούν απόψε από τον υπουργό Οικονομικών, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ.

O κ. Λενίκοβ αναμένεται να παρουσιάσει επίσης τον προϋπολογισμό της χώρας, που θα περιλαμβάνει δραστικές περικοπές - κάτι που θεωρείται απαραίτητο προκειμένου η χώρα να κερδίσει την υποστήριξη των δανειστών της, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η νέα τροπή στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Αργεντινή σημειώθηκε έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει αντισυνταγματικό το πάγωμα των αναλήψεων που είχε επιβληθεί τον τελευταίο μήνα.

Το πάγωμα των αναλήψεων είναι βασικό στοιχείο του σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση η οποία τώρα θα πρέπει να καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο.

Τα περισσότερα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, πολιτικό αντίπαλο του σημερινού προέδρου Εντουάρντο Ντουάλντε.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Αϋρες μεταδίδει ότι το Κογκρέσο είχε αρχίσει να διερευνά τις δραστηριότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του οικονομικού μέτρου της κυβέρνησης, μπορεί να έχει στόχο τις έρευνες αυτές.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εδουάρδο Ντουάλντε, τράπεζες και ανταλλακτήρια συναλλάγματος θα μείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις, ενώ το ειδικό οικονομικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται θα πρέπει να σταματήσει προς το παρόν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

"Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας"
BBC News
Aν και η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη στη Νέα Υόρκη, δεν ξέσπασαν βίαια επεισόδια

3.2.2002 17:43 (Ωρα Λονδίνου)

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη ότι πιστεύει πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη.

Ο Χορστ Κέλερ, επικεφαλής του Δ.Ν.Τ είπε: "Νομίζω ότι πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόλο που η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη αδύναμη, μπορούμε να ελπίζουμε, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ξεκινήσει".

Στη Νέα Υόρκη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης. Τους διαδηλωτές συνόδευσαν χιλιάδες αστυνομικοί πεζοί, με άλογα και με μοτοσυκλέτες. Ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη μεταδίδει ότι αν και η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη, δεν ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μίλησαν και ο πρόεδρος της Μicrosoft, Μπιλ Γκέιτς, και ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος U2, Bono, οι οποίοι κάλεσαν τις διεθνείς κυβερνήσεις να αυξήσουν τις επιδοτήσεις για τα παγκόσμια προγράμματα υγείας

Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
BBC News
Πολλά σπίτια σε ημιαγροτικές περιοχές ισοπεδώθηκαν

3.2.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 35 νεκροί και 150 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Τουρκία σήμερα το πρωϊ, 9 τοπική ώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των ανταποκριτών και τα ρεπορτάζ των τουρκικών δικτύων, από το σεισμό κατέρρευσαν 15 ψηλά κτίρια στην πόλη Μπολβαντίν, της επαρχίας Αφιόν, καθώς και δεκάδες σπίτια και αγροικίες σε πέντε γύρω χωριά. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν πάει στην περιοχή προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους.

Στην περιοχή έσπευσε επίσης και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος, αν και, το γεγονός ότι σήμερα τα κτίρια γραφείων της πόλης ήταν άδεια, ίσως έσωσε τη ζωή πολλών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια απόσταση 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του, στις επαρχίες της Άγκυρας, του Μπουρντούρ, της Ισπαρτά, του Εσκισεχίρ, τους Κοτσαελί και της Σακαρια.

Διχασμένη η Ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνομιλίες Σαρόν-Παλαιστινίων
BBC News
Τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πιέζεται να απελευθερώσει ο Αραφάτ

3.2.2002 14:03 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενημερώνει από το πρωϊ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, με θέμα τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της εβδομάδος με τρεις υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ήταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκότνων του πριν από ένα χρόνο, που ο κύριος Σαρόν συναντήθηκε με μέλη της παλαιστινιακής ηγεσίας. Η εξέλιξη αυτή έχει όμως διχάσει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός υπουργός δικαιοσύνης είπε οτι ελπίζει οι συνομιλίες αυτές να σημάνουν την αρχή μιας νέας περιόδου, όμως ο υπουργός τουρισμού απείλησε οτι θα αποχωρήσει απο την κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα του Μολοντέτ.

Νέες πιέσεις δέχεται ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, αυτή τη φορά από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο απαιτεί την απελεύθερωση του επικεφαλής του, Αχμάντ Σααντάτ.

Ο κ. Σααντάτ συνελήφθη από την Παλαιστινιακή Αρχή τον περασμένο μήνα, μετά από σκληρές πιέσεις των Ισραηλινών, οι οποίοι τον θεωρούν υπεύθυνο για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεβί, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υποστήριξε ότι η ενότητα των Παλαιστινίων δεν είναι εφικτή όσο ο κ. Σανταάτ παραμένει στη φυλακή και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου των Παλαιστινίων. Πάντως ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Αμπντάλ Ραχίμ Μαλού, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Aλ Tζαζίρα είπε ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει την αποχώρηση του Λαϊκού Μετώπου από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
BBC News
Το επίκεντρο του σεισμού

3.2.2002 12:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 23 νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Τουρκία σήμερα το πρωϊ, 9 τοπική ώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των ανταποκριτών και τα ρεπορτάζ των τουρκικών δικτύων, από το σεισμό κατέρρευσαν 15 ψηλά κτίρια στην πόλη Μπολβαντίν, της επαρχίας Αφιόν, καθώς και δεκάδες σπίτια και αγροικίες σε πέντε γύρω χωριά. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν πάει στην περιοχή προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος, αν και, το γεγονός ότι σήμερα τα κτίρια γραφείων της πόλης ήταν άδεια, ίσως έσωσε τη ζωή πολλών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια απόσταση 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του, στις επαρχίες της Άγκυρας, του Μπουρντούρ, της Ισπαρτά, του Εσκισεχίρ, τους Κοτσαελί και της Σακαρια.

Σεισμός έξι ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

3.2.2002 10:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 17 νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Τουρκία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το Ασσοσιέϊντεντ Πρέςς από το σεισμό κατέρρευσαν 15 ψηλά κτίρια στην πόλη Μπολβαντίν, της επαρχίας Αφιόν, καθώς και δεκάδες σπίτια και αγροικίες σε πέντε γύρω χωριά.

Τα σωστικά συνεργεία που έχουν πάει στην περιοχή προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια απόσταση 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του, στις επαρχίες της Άγκυρας, του Μπουρντούρ, της Ισπαρτά, του Εσκισεχίρ, τους Κοτσαελί και της Σακαρια.

Χονγκ Κονγκ:Σφάζουν τα κοτόπουλα όταν κολλήσουν γρίπη

3.2.2002 7:42 (Ωρα Λονδίνου)

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υγείας στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι θα σφαγιαστούν περισσότερα από εκατό χιλιάδες κοτούπουλα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί επιδημία γρίπης των πτηνών η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για τους ανθρώπους.

Η απόφαση για το μαζικό σφαγιασμό, τον τρίτο μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, έρχεται ύστερα από το θάνατο δεκάδων χιλιάδων πτηνών που είχαν κολλήσει τη γρίπη και εκτρέφονταν σε συγκεκριμένα αγροκτήματα στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν προλάβει να περιορίσουν την ασθένεια και ότι με το μαζικό σφαγιασμό δεν θα εξαπλωθεί η γρίπη και σε άλλα αγροκτήματα.

Εκλογές στην Καμπότζη
BBC News
Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάσθηκε από τη βία

3.2.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου)

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές τα τελευταία τριάντα χρόνια διεξάγονται την Κυριακή στην Καμπότζη, γεγονός, που όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, θεωρείται σημαντικό βήμα για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

Περισσότεροι από 20 ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων για τον έλεγχο περισσοτέρων από 1600 τοπικών συμβουλίων στα χωριά της χώρας. Τα τοπικά συμβούλια εκλεγχονταν από το Λαϊκό Κόμμα της Καμπίτζης ύστερα από την πτώση των Ερυθρών Χμερ το 1979.

Έκθεση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποιεί για συνέχιση της βίας ύστερα από τις σημερινές εκλογές.

Οι εκατοντάδες διεθνείς επιτηρητές για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Καμπότζη έχουν εκφράσει ανησυχίες για την έγκυρη διεξαγωγή τους.

Υποστηρίζουν ότι οι τοπικοί παράγοντες του Λαϊκού Κόμματος της Καμπότζης ενδέχεται να κάνουν κατάχρηση της επιρροής τους ώστε να κερδίσουν υποστήριξη για την παράταξή τους.

Χονγκ Κονγκ:Σφάζουν τα κοτόπουλα όταν κολλήσουν γρίπη

3.2.2002 6:30 (Ωρα Λονδίνου)

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υγείας στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι θα σφαγιαστούν περισσότερα από 100 χιλιάδες κοτούπουλα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί επιδημία γρίπης των πτηνών η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για τους ανθρώπους.

Η απόφαση για το μαζικό σφαγιασμό, τον τρίτο μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, έρχεται ύστερα από το θάνατο δεκάδων χιλιάδων πτηνών συγκεκριμέων αγροκτημάτων στο Χονγκ Κονγκ, που είχαν κολλήσει τη γρίπη.

Οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν προλάβει να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας και ότι με το μαζικό σφαγιασμό δεν θα εξαπλωθεί η γρίπη και σε άλλα αγροκτήματα.

Ο βρετανικός τύπος της Κυριακής

3.2.2002 5:29 (Ωρα Λονδίνου)

Oι δωρεές της χρεωκοκοπημένης εταιρίας ενέργειας ENRON στον πρίγκιπα Κάρολο, η πιθανή πρώτη επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στο μνήμα της Νταϊανα, και η αποκάλυψη ότι στη Κανταχάρ κρατείται από τους αμερικανούς ένας πέμπτος Βρετανός ως ύποπτος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, είναι τα θέματα που απασχολούν το βρετανικό τύπο της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Κυριακής, ανώτατα στελέχη της αμερικανικής εταιρίας ενέργειας Enron αποκάλυψαν ότι είχαν χορηγήσει περισσότερες από 800.000 στερλίνες, υπό τη μορφή δωρεών στον πρίγκιπα Κάρολο για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία υποστηρίζει.

"Η σχέση της χρεωκοπημένης Εnron με τον πρίγκιπα Κάρολο, αποκαλύπτεται μετά τις συνδέσεις της εταιρίας με την κυβέρνηση των Εργατικών και φαίνεται ότι η εταιρία εξασφάλιζε τις ισχυρότερες διασυνδέσεις στο βρετανικό κατεστημένο" γράφουν οι Τάιμς.

Άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Τάιμς αναφέρει ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ σκέφτεται να επισκεφθεί το μνήμα της Νταϊάνα. "Το Μπάκιγχαμ και ο αδερφός της Νταϊάνα, κόμης Σπένσερ, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να επισκεφθεί η Βασίλισσα το μνήμα στο Ολθορπ, την οικογενειακή κατοικία των Σπένσερ στο Νότιγχαμσίαρ" αναφέρουν οι Τάιμς. Εάν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν θα είναι η πρώτη φορά που η Βασίλισσα θα επισκεφθεί το μνήμα της πριγκίπισσας της Ουαλίας από το θάνατό της το 1997 σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Ομπσέρβερ και τους Τάιμς ένας μαύρος μουσουλμάνος από το Μάντσεστερ είναι ο πέμπτος Βρετανός που κρατείται από τους Αμερικανούς στη Κανταχάρ ως ύποπτος για δράση με το δίκτυο Αλ Κάιντα. Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο 35χρόνος Τζαμάλ Ουντίν, σχεδιαστής ιστοσελίδων από το Μάντσεστερ κρατείται από τους Αμερικανούς στη Κανταχάρ και ενδέχεται να μεταφερθεί στην αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο στην Κούβα.

Σύμφωνα επίσης με τον Ομπσέρβερ, ισλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν το" γονίδιο του Μαθουσάλα", όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά το γονίδιο που σχετίζεται με τη μακροζωϊα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα με την ανακάλυψή τους οι επιστήμονες του ισλανδικού κέντρου βιοτεχνολογίας DeCode, ενδέχεται να δημιουργήσουν φάρμακα που θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του κέντρου βιοτεχνολογίας DeCode χρησιμοποιήσαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους τα μοναδικά αρχεία γεννήσεων και θανάτων της Ισλανδίας που φθάνουν μέχρι και την εποχή των Βίκινγκς. Εντόπισαν άτομα που έζησαν περισσότερο από 100 χρόνια και σε αυτούς επικέντρωσαν την γονιδιακή έρευνα για να βρουν το μυστικό της μακροζωίας τους.

"Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας"
BBC News
Aν και η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη στη Νέα Υόρκη, δεν ξέσπασαν βίαια επεισόδια

3.2.2002 4:55 (Ωρα Λονδίνου)

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη ότι πιστεύει πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη.

Ο Χερστ Κέλερ, επικεφαλής του Δ.Ν.Τ είπε: "Νομίζω ότι πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόλο που η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη αδύναμη, μπορούμε να ελπίζουμε, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ξεκινήσει".

Στη Νέα Υόρκη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης. Τους διαδηλωτές συνόδευσαν χιλιάδες αστυνομικοί πεζοί, με άλογα και με μοτοσυκλέτες. Ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη μεταδίδει ότι αν και η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη, δεν ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μίλησαν και ο πρόεδρος της Μicrosoft, Μπιλ Γκέιτς, και ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος U2, Bono, οι οποίοι κάλεσαν τις διεθνείς κυβερνήσεις να αυξήσουν τις επιδοτήσεις για τα παγκόσμια προγράμματα υγείας

Νιγηρία:Πάνω από χίλιοι οι νεκροί στο Λάγος
BBC News
Οι αρχές βρίσκουν ακόμα πτώματα, μία εβδομάδα μετά την καταστροφή

3.2.2002 4:28 (Ωρα Λονδίνου)

Περισσότερα από 1.000 άτομα έχασαν την ζωή τους λόγω των εκρήξεων που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στο Λάγος της Νιγηρίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο απεσταλμένος του Νιγηριανού υπουργείου Εσωτερικών στο Λάγος, Μουσίλιου Ομπανικόρο, είπε πως καθώς περισσότερα πτώματα βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τα 1.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι παιδιά.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν ή πνίγηκαν σε κανάλι, καθώς πανικοβλήθηκαν προσπαθώντας να γλυτώσουν από τις εκρήξεις.

Σε προηγούμενες δηλώσεις τους, αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι νεκροί υπολογίζονταν στους 700.

Ο κ. Ομπανικόρο δήλωσε ότι ο αριθμός τον πνιγμένων στο κανάλι αυξάνεται, αλλά ευτυχώς η συχνότητα με την οποία βρίσκονται πλέον νεκροί έχει αρχίσει να μειώνεται.

Αγνοούνται ακόμα 350 άτομα, αλλά ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ελπίζει πως θα βρεθούν σε σπίτια συγγενών ή σε δύο καταυλισμούς που στεγάζουν χιλιάδες άτομα.

Wall Street Journal: "Ζωντανός ο Περλ"
BBC News
κυβέρνηση του Πακιστάν έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για τον εντοπισμό του αμερικανού δημοσιογράφου

3.2.2002 4:42 (Ωρα Λονδίνου)

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ, ο οποίος απήχθη πριν από περίπου 10 μέρες από Μουσουλμάνους μαχητές στο Πακιστάν - είναι ακόμα ζωντανός.

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου, όμως σύμφωνα με τον διευθυντή της Wall Street Journal, το ηλεκτρονικό μήνυμαl το οποίο είχε σταλεί στην εφημερίδα και ανέφερε ότι ο Pearl ήταν νεκρός, ήταν ψευδές.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δηλώσει ότι έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για τον εντοπισμό του αμερικανού δημοσοιγράφου.

Ο Ντάνιελ Περλ απήχθη από μία άγνωστη μέχρι προτινος οργάνωση η οποία απαιτεί την βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μελών της Αλ Κάιντα στο Γκουαντάναμο στην Κούβα και την απελευθέρωση όσων Πακιστανών βρίσκονται εκεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.