Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-02-05

  1. Νέες κατηγορίες για τον Αμερικανό Ταλεμπαν
  2. Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
  3. Δεν βρήκαν καταφύγιο στο Ιράν οι τρομοκράτες
  4. Η ιταλική γερουσία υπέρ της πρώην βασιλικής οικογένειας
  5. Το Πακιστάν συλλαμβάνει απαγωγείς
  6. Μετάνοια για τη δολοφονία Λουμούμπα από το Βέλγιο
  7. Η ιταλική γερουσία υπέρ της πρώην βασιλικής οικογένειας
  8. Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
  9. Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
  10. Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
  11. Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
  12. Γάλλος φυγόδικος επιστρέφει
  13. Απελπιστική η κατάσταση χιλιάδων κατοίκων του Αφγανιστάν
  14. Ετοιμο για "διάλογο" το Ιράκ
  15. Νέο δάνειο στην Τουρκία
  16. "Κατηγορώ" από τον Κόφι Αννάν
  17. Θέλει να μείνει τώρα στον πάγκο της Μάντσεστερ ο Αλεξ Φέργκιουσον
  18. Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
  19. Ετοιμο για "διάλογο" το Ιράκ
  20. Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
  21. Υπαινιγμοί κατά Μπους από τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας
  22. Απελπιστική η κατάσταση χιλιάδων κατοίκων του Αφγανιστάν
  23. "Κατηγορώ" από τον Κόφι Αννάν
  24. "Προϋπολογισμός πολέμου" από τον Τζωρτζ Μπους
  25. Νέο δάνειο στην Τουρκία
  26. Παραίτηση του πρώην προέδρου της Εnron και από το διοικητικό συμβούλιο
  27. Θέλει να μείνει τώρα στον πάγκο της Μάντσεστερ ο Αλεξ Φέργκιουσον
  28. Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
  29. "Προϋπολογισμός πολέμου" από τον Τζωρτζ Μπους
  30. Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
  31. Ετοιμο για "διάλογο" το Ιράκ
  32. Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
  33. Απελπιστική η κατάσταση χιλιάδων κατοίκων του Αφγανιστάν
  34. Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
  35. Μπους: "Προϋπολογισμός πολέμου".
  36. "Ανεπίκαιρος ο όρκος του Ιπποκράτη"
  37. Ο ευρωπαϊκός τύπος σήμερα
  38. Ανάν:"Η πενία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια"
  39. Μπους: "Προϋπολογισμός πολέμου".
  40. Λιμός στο Αφγανιστάν
  41. Παραιτείται ο πρώην πρόεδρος της Ενρον
Νέες κατηγορίες για τον Αμερικανό Ταλεμπαν
BBC News
Λέγεται ότο ο Αμερικανός είχε συναντηθεί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν

05.2.2002 23:04 (Ωρα Λονδίνου)
Στον Τζον Γουόκερ Λιντ, τον αμερικανό που κατηγορείται ότι πολεμούσε στο πλευρό των Ταλεμπάν, απαγγέλθηκαν επίσημα δέκα κατηγορίες για συνομωσία με σκοπό τη δολοφονία συμπατριωτών του.

Το κατηγορητήριο, που συντάχτηκε από ανώτερο δικαστήριο στην ανατολική Βιργινία των ΗΠΑ, πρόσθεσε τέσσερις κατήγορίες στις έξι για τις οποίες είχε αρχικά κατηγορηθεί και είναι το επόμενο βήμα στη δικαστική διαδικασία εναντίοον του εικοσάχρονου Καλιφορνέζου. Αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει πολλαπλές θανατικές ποινές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Άσκροφτ δήλωσε ότι το κατηγορητήριο περιγράφει τον κο Γουόκερ ως τρομοκράτη που εκπαιδεύτηκε από την Αλ Καϊντα, ο οποίος συνομώτησε με τους Ταλεμπάν για τη δολοφονία συμπατριωτών του. Είπε ότι το κατηγορητήριο βασίστηκε εν μέρει σε οικειοθελείς καταθέσεις του κου Γουόκερ.

Ο κος Ασκροφτ είπε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου ο κος Γουόκερ πολεμπύσε στο πλευρό των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν και τις εβδομάδες που ακολύθησαν παρέμεινε στο στρατόπεδό του αν και γνώριζε για τις επιθέσεις αυτοκτονίας και για άλλες μελλοντικές επιθέσεις.

Την Τετάρτη δικαστήριο θα αποφασίσει αν 0α συνεχιστεί η προφυλάκιση του κου Γουόκερ, ο οποίος συνελλήφθει στο Αφγανιστάν.

Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
BBC News
Η δυσαρέσκεια για την 'Ενρον κλιμακώνεται

05.2.2002 18:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου που διερευνά τη χρεωκοπία της 'Ενρον ψήφισε ομόφωνα υπέρ της βίαιης προσαγωγής του πρώην προέδρου της εταιρίας, Κένεθ Λέι.

Ο Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο διερευνά τους λόγους της χρεωκοπίας της εταιρείας.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πεί ο Κένεθ Λέι", δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου Πίτερ Φιτζέραλντ, στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Λέι θα αρνηθεί να καταθέσει και στις δύο επιτροπές, επικαλούμενος την αμερικανική νομοθεσία που επιτρέπει σε μάρτυρες να μην καταθέτουν στο Κογκρέσο, αν υπάρχει περίπτωση η κατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Οι δικηγόροι του κ. Λέι υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Δεν βρήκαν καταφύγιο στο Ιράν οι τρομοκράτες
BBC News
Ο Χαραζί ζήτησε από τις ΗΠα να σταματήσουν τις κατηγορίες

05.2.2002 23:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Καμάλ Χαραζί ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν ό,τι αποδεικτικά στοιχεία έχουν σχετικά με την είσοδο μελών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν στο Ιράν.

Είπε ότι ο πλήρης έλεγχος των συνόρων είναι αδύνατος λόγω της μορφολογίας του εδάφους και ότι αντί να κατηγορούν το Ιράν οι ΗΠΑ θα πρέπει να το βοηθήσουν να συλλάβει τα μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο κος Χαραζί είπε επίσης ότι έχει καταγγείλει με γράμμα του προς τον ΟΗΕ απειλές των ΗΠΑ για χρήση βίας και αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος του Ιράν.

Ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε σε δημοσιογράφους οτι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι μέλη της Αλ Κάιντα έχουν καταφύγει στο Ιράν και ότι η Ιρανική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον.

Η ιταλική γερουσία υπέρ της πρώην βασιλικής οικογένειας
BBC News
Η βασιλική οικογένεια συνδέθηκε με την πολιτική του Μουσολίνι

05.2.2002 21:25 (Ωρα Λονδίνου)
Η ιταλική γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηλία υπέρ της άρσης της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των αρρένων μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Η ψηφοφορία ηταν η πρώτη από τις τέσσερις που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος και υπερψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία γερουσιαστών.

Στο τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου οι Ιταλοί ψήφισαν κατά της βασιλείας και το νέο σύνταγμα της χώρας απαγόρευε την είσοδο στη χώρα στους άρρενες απογόνους του Βικτωρα Εμμανουήλ, του βασιλία που συνεργάστηκε με τον Μουσολίνι.

Ο οικος της Σαβοϊας, που ζει στην Ελβετία, ασκούσε από χρόνια πιέσεις για την επιστροφή του. Η παρούσα κυβέρνηση στήριξε το αίτημα τους. Η πλειοψηφία των γερουσιαστών της αντιπολίτευσης ενέκρινε επίσης την αλλαγή ενώ μόνο μερικά μικρά κόματα διαφώνησαν. Οι ψηφοφορίες θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Η συνταγματική απαγόρευση επνρεάζει δύο άτομα, τον 64χρονο Βικτωρα Εμμανουήλ, γιο του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμβέρτου, και τον γιο του Εμμανουήλ Φιλιμπέρτο, ο οποίος είναι τραπεζίτης.

Στο παρελθόν, είχαν αρνηθεί να ορκιστούν πίστη στο σύνταγμα της Ιταλίας και έκαναν δηλώσεις που κατέληγαν σε βάρος τους, ενώ ενόχλησαν τους Ιταλούς με την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά πριν λίγες μέρες ο Βικτωρ Εμμανουήλ εστειλε επιστολή στην Ιταλική κυβέρνηση δηλώνοντας πίστη στο σύνταγμα και τον πρόεδρο της Ιταλίας.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 80% των Ιταλών θεωρούν την απαγόρευση ξεπερασμένη. Αλλά η επιστροφή του Οικου της Σαβοϊας θα δημιουργήσει νομικά προβλήματα σχετικά με τη δημευμενη περιουσία τους.

Το Πακιστάν συλλαμβάνει απαγωγείς
BBC News
Οι σθλληφθέντεσ εστειλαν e-mail με φωτογραφίες του Πέρλ

05.2.2002 22:45 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοδος στην έρευνα της απαγωγής του δημοσιογράφου της Εφημερίδας Γουώλ Στριτ Τζέρναλ, Ντάνιελ Πέρλ.

Τρία άτομα συνελήφθηκαν και κατηγορούνται ότι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ με φωτογραφίες του αιχμάλωτου κου Περλ, καθώς και με αιτήματα όπως η βελτιωση των συνθήκων κράτησης των αιχμαλώτων μελών της Αλ Καϊντα από τις ΗΠΑ και την επιστροφή των Πακιστανών υπηκόων στο Αφγανιστάν.

Η αστυνομία στη Λαχώρη συνέλαβε επίσης πολλά μέλη της οικογένειας του αρχηγού των απαγωγέων.

Ο κος Περλ ερευνούσε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις κατά την εξαφάνησή του πριν δύο βδομάδες.

Μετάνοια για τη δολοφονία Λουμούμπα από το Βέλγιο
BBC News
Ο γιος του Λουμούμπα (αριστερά) επαίνεσε το Βέλγιο

05.2.2002 20:59 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Βελγίου εξέφρασε "ειλικρινή μετάνοια" για την δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα το 1961. Ο Λουμούμπα ήταν ο πρώτος πρόεδρος της κεντροαφρικανικής αυτής χώρας.

"Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι πρέπει να απευθύνει στην οικογένεια του Πατρίς Λουμούμπα και στο λαό του Κογκό τη βαθειά και ειλικρινή της θλίψη και τη συγγνώμη της για τον πόνο που τους πορκάλεσε", δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Λουί Μισέλ. Τη δηλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βελγικό κοινοβούλιο με θέμα την ανάληψη των ευθυνών για τη δολοφονία.

Η συγγνώμη έγινε δεκτή από το γιο του Λουμούμπα, Φρανσουά, ο οποίος είναι αρχήγος της αντιπολίτευσης στο Κογκό και ο οποίος παραβρέθηκε στη συζήτηση.

"Αυτή η αναγνώριση από το Βέλγιο είναι αποφασιστικό βήμα, ένα σημάδι πολιτικού θάρρους για το οποίο θα πρέπει να συγχαρούμε το Βέλγιο", είπε στους δημοσιογράφους.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο αφορούσε έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία συμπέρανε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το Βέλγιο είχε την ηθική αυτουργία του εγκλήματος.

Ο Λουμούμπα ήταν ο μόνοσ δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός του Κογκό από την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο το 1960. Ήταν χαρισματικός εθνικιστής που ανατράπηκε τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας και αργότερα δολοφονήθηκε σε ηλικία 35 ετών. Η δολοφονία του αποδόθηκε από πολλούς στη CΙΑ και στην κυβέρνηση του Βελγίου.

Η ιταλική γερουσία υπέρ της πρώην βασιλικής οικογένειας
BBC News
Η βασιλική οικογένεια συνδέθηκε με την πολιτική του Μουσολίνι

05.2.2002 21:25 (Ωρα Λονδίνου)
Η ιταλική γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηλία υπέρ της άρσης της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των αρρένων μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Η ψηφοφορία ηταν η πρώτη από τις τέσσερις που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος και υπερψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία γερουσιαστών.

Στο τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου οι Ιταλοί ψήφισαν κατά της βασιλείας και το νέο σύνταγμα της χώρας απαγόρευε την είσοδο στη χώρα στους άρρενες απογόνους του Βικτωρα Εμμανουήλ, του βασιλία που συνεργάστηκε με τον Μουσολίνι.

Ο οικος της Σαβοϊας, που ζει στην Ελβετία, ασκούσε από χρόνια πιέσεις για την επιστροφή του. Η παρούσα κυβέρνηση στήριξε το αίτημα τους. Η πλειοψηφία των γερουσιαστών της αντιπολίτευσης ενέκρινε επίσης την αλλαγή ενώ μόνο μερικά μικρά κόματα διαφώνησαν. Οι ψηφοφορίες θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Η συνταγματική απαγόρευση επνρεάζει δύο άτομα, τον 64χρονο Βικτωρα Εμμανουήλ, γιο του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμβέρτου, και τον γιο του Εμμανουήλ Φιλιμπέρτο, ο οποίος είναι τραπεζίτης.

Στο παρελθόν, είχαν αρνηθεί να ορκιστούν πίστη στο σύνταγμα της Ιταλίας και έκαναν δηλώσεις που κατέληγαν σε βάρος τους, ενώ ενόχλησαν τους Ιταλούς με την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά πριν λίγες μέρες ο Βικτωρ Εμμανουήλ εστειλε επιστολή στην Ιταλική κυβέρνηση δηλώνοντας πίστη στο σύνταγμα και τον πρόεδρο της Ιταλίας.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 80% των Ιταλών θεωρούν την απαγόρευση ξεπερασμένη. Αλλά η επιστροφή του Οικου της Σαβοϊας θα δημιουργήσει νομικά προβλήματα σχετικά με τη δημευμενη περιουσία τους.

Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
BBC News
Η δυσαρέσκεια για την 'Ενρον κλιμακώνεται

05.2.2002 20:26 (Ωρα Λονδίνου)
Η επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου που διερευνά τη χρεωκοπία της 'Ενρον ψήφισε ομόφωνα υπέρ της βίαιης προσαγωγής του πρώην προέδρου της εταιρίας, Κένεθ Λέι.

Ο Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο διερευνά τους λόγους της χρεωκοπίας της εταιρείας.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πεί ο Κένεθ Λέι", δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου Πίτερ Φιτζέραλντ, στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Λέι θα αρνηθεί να καταθέσει και στις δύο επιτροπές, επικαλούμενος την αμερικανική νομοθεσία που επιτρέπει σε μάρτυρες να μην καταθέτουν στο Κογκρέσο, αν υπάρχει περίπτωση η κατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Οι δικηγόροι του κ. Λέι υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
BBC News
Η δυσαρέσκεια για την 'Ενρον κλιμακώνεται

05.2.2002 18:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου που διερευνά τη χρεωκοπία της 'Ενρον ψήφισε ομόφωνα υπέρ της βίαιης προσαγωγής του πρώην προέδρου της εταιρίας, Κένεθ Λέι.

Ο Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο διερευνά τους λόγους της χρεωκοπίας της εταιρείας.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πεί ο Κένεθ Λέι", δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου Πίτερ Φιτζέραλντ, στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Λέι θα αρνηθεί να καταθέσει και στις δύο επιτροπές, επικαλούμενος την αμερικανική νομοθεσία που επιτρέπει σε μάρτυρες να μην καταθέτουν στο Κογκρέσο, αν υπάρχει περίπτωση η κατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Οι δικηγόροι του κ. Λέι υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
BBC News
Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέπεται η πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο

05.2.2002 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τις προτάσεις της για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Μέλη οργανώσεων καταναλωτών επιθυμούν τον τερματισμό του καθεστώτος αποκλειστικής διάθεσης αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες των εταιρειών. Αυτή η τακτική θεωρείται από μέλη των οργανώσεων αυτών ότι έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά μέχρι και 30% στις τιμές των οχημάτων μεταξύ των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται ότι θα επιτρέπει την πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο, ωστόσο δεν θα επιτρέπει την πώληση σε σούπερ-μάρκετ βάσει καταλόγου, λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου στο εμπόριο αυτοκινήτων.

Πάντως, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ίσως αποτελέσουν πλήγμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του.

Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
BBC News
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η συγκέντρωση πλήθους Παλαιστινίων έξω από δικαστήρια

05.2.2002 19:02 (Ωρα Λονδίνου)
Eκατοντάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αίθουσα δικαστηρίου της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη και εκτέλεσαν τρία άτομα, που δικάζονταν για τη δολοφονία ενός μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των εξαγριωμένων Παλαιστινίων μέσα στις τουαλέττες του κτιρίου, όπου στεγάζεται το δικαστήριο. Εκεί η αστυνομία είχε προσπαθήσει να τους κρύψει.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το στρατιωτικό δικαστήριο είχε καταδικάσει δύο από τους τρεις σε θάνατο για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων Οσάμα Κμέιλ, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία υπόπτων σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Αλλά και η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Την Δευτέρα, πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη, που σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή, ενώ αξιωματούχοι των Παλαιστινίων είπαν ότι η έκρηξη οφείλεται σε ρουκέτα, που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Πάντως, ο στρατός του Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την ανάμιξή του στο συμβάν.

Και οι πέντε Παλαιστίνιοι την ώρα της έκρηξης επέβαιναν σε αυτοκίνητο, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, κοντά στην πόλη Ραφάχ. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.

Αλλά και η οργάνωση "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" κατηγόρησε το Ισραήλ για το συμβάν. Η οργάνωση αυτή έκανε γνωστό ότι και οι πέντε ήταν μέλη της και υποσχέθηκε εκδίκηση.

Στο μεταξύ, ο κ. Αραφάτ, σε άρθρο που έγραψε και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Αμερικανική εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην περιοχή και τερματισμό της βίας, που αναζωπυρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στη Μέση Ανατολή. Υπολογίζεται ότι από τα περιστατικά βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όλο αυτό το διάστημα, έχουν χάσει την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Η έκκληση του κ. Αραφάτ έγινε ευνοϊκά δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, όμως απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Την Πέμπτη, ο κ. Σαρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στο Λευκό Οίκο και ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής Ρότζερ Χάρντι εκτιμά ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την συνάντηση αυτή, οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δείξουν στην Αμερικανική κυβέρνηση την προσήλωσή τους στην ειρήνη.

Ηδη, ο κ. Σαρόν συναντήθηκε, χωρίς να το περιμένει κανείς, την περασμένη εβδομάδα με τρεις υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ ο κ. Αραφάτ, στο άρθρο του, περιγράφει, όπως το χαρακτηρίζει, το όραμά του για την ειρήνη και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με οποιονδήποτε ηγέτη του Ισραήλ -- μια σαφής, όπως θεωρείται, αναφορά στον κ. Σαρόν και για τις εντολές, τις οποίες τον κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι είχε δώσει εναντίον τους στο παρελθόν.

Γάλλος φυγόδικος επιστρέφει
BBC News
Οι έρευνες σταμάτησαν μετά την εξαφάνιση του Σουλέ

05.2.2002 20:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Γάλλος πολιτικός καταζητούμενος για σκάνδαλο χρηματοδότησης κομάτων επέστρεψε στη Γαλλία από την Καραιβική, μετά από επτά χρόνια φυγοδικίας.

Ο Ντιντιέ Σουλέ, πρώην υπεύθυνος εργατικών κατοικιών στα δυτικά του Παρισιού, κατηγορείται για δωροληψία από κατασκευαστικές εταιρίες για λογαριασμό του κόματος του προέδρου της χώρας, Ζακ Σιράκ.

Η κατάθεσή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κο Σιράκ, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της χώρας, όπου αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Ο κοσ Σιράκ, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Παρισιού την εποχή του σκανδάλου, αρνήθηκε να καταθέσει γι'αυτό επικαλούμενος την προεδρική ασυλία.

Ο κος Σουλέ, 54 ετών, έφτασε στο Παρίσι το απόγευμα της Τρίτης. "Είμαι βέβαιος για την αθωότητα μου, αλλά προτιμώ να επιστρέψω στη Γαλλία για να τακτοποιήσω εκρεμότητες και δεν θα σιωπήσω", δήλωσε ο κος Σουλέ σε τοπική εφημερίδα πριν την αναχώρησή του από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Είπε επίσης ότι είχε οδηγίες από το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών να μην επιστρέψει στη Γαλλία και ότι λάμβανε τακτικά χρήματα από Γάλλους αξιωματούχους για τα έξοδά του.

Ο κος Σουλέ ήταν αξιωματούχος στην περιφέρεια Οτ-ντε-Σεν και εκλεγμένος αξιωματούχος του κόματος Σιράκ. Στενός συνεργάτης του συνελήφθη το 1995 ενώ λάμβανε χρήματα από επιχειρηματία, αλλά μετά την εξαφάνιση του κου Σουλέ οι έρευνες δεν προχώρησαν. Με την επιστροφή του μπορεί να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις. Ο ίδιος δήλωσε στην εφνμερίδα Λε Μοντ ότι το σύστημα δωροληψίας οργανώθηκε από ανώτερούς του και υπαινίχθηκε ότι ο κος Σιράκ μπορεί να ήταν αναμεμειγμένος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση Σουλέ έχει επηρεάσει τον προεκλογικό αγώνα, με τον κο Σιράκ για πρώτη φορά με μικρή διαφορά από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Οπαδοί του κου Σιράκ ήδη υπαινίχθηκαν ότι η επιστροφή του κου Σουλέ δεν είναι σύμπτωση.

Απελπιστική η κατάσταση χιλιάδων κατοίκων του Αφγανιστάν
BBC News
Η αδερφή των κοριτσιών της φωτογραφίας πουλήθηκε για να αγοράσει φαγητό η οικογένειά της

05.2.2002 19:15 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες κάτοικοι του Αφγανιστάν βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη σε ορισμένες δύσβατες περιοχές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα φυματίωσης.

Ανταποκριτής του BBC επισκέφθηκε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Χεράτ, και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν χάσει τουλάχιστον ένα μέλος τους λόγω του λιμού που μαστίζει την περιοχή.

"Οταν φθάσαμε στο χωριό Σιασάνχ, πάθαμε σοκ", μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή. "Τα μισά σπίτια είναι ερειπωμένα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πεθάνει από πείνα, ενώ όσοι έχουν επιζήσει τρέφονται μόνο με χορτάρι. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς αναγκάζονται να πωλήσουν τα κορίτσια τους ως νύφες με αντάλλαγμα μικρές ποσότητες σιτηρών. Η κατάσταση είναι απελπιστική", μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ποιός από τους επικεφαλής των αντιπάλων ομάδων θα αναλάβει τον έλεγχο της πόλης Γκαρντέζ, όπου πρόσφατα είχαν ξεσπάσει μάχες για τον έλεγχο της πόλης. Οι μάχες μεταξύ των αντιπάλων ομάδων είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 50 ανθρώπων.

Παρότι το καθεστώς των Ταλεμπάν, που κυβερνούσε το Αφγανιστάν για χρόνια, έπεσε ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διάφορες ομάδες της χώρας εξακολουθούν να μάχονται για τον έλεγχο περιοχών.

Ετοιμο για "διάλογο" το Ιράκ
BBC News
H "στροφή" του Ιράκ, ίσως, σημάνει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

05.2.2002 19:06 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ είναι έτοιμο για άνευ όρων συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, έκανε γνωστό ο ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ διεμήνυσε προς τον ΟΗΕ ότι είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με τον κ. Αννάν. Το μήνυμα του Ιράκ διαβιβάστηκε από τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αννάν δήλωσε έτοιμος να δεχθεί αντιπροσωπεία του Ιράκ προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Ρίτσαρντ Μπάτλερ λέει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών διαφέρουν ριζικά.

"Από τη μία πλευρά, οι Ιρακινοί λένε ότι είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς όρους. Ομως, από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι κάθε συζήτηση θα πρέπει να περιστραφεί στις υποχρεώσεις της Βαγδάτης που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.", αναφέρει ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Ο αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής του BBC Ρότζερ Χάρντι αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή του Ιράκ εξηγείται από το γεγονός ότι ο ηγέτης του Σαντάμ Χουσέιν βρίσκεται αντιμέτωπος με επανειλημμένες απειλές για τη λήψη αυστηρών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, με την κίνηση αυτή, θέλει να δείξει ότι το Ιράκ είναι ευέλικτο.

Ο αναλυτής του BBC εκτιμά ότι ο ηγέτης του Ιράκ δέχεται πιέσεις από τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Τουρκία και από όλο τον Αραβικό κόσμο να δεχθεί την επιθεώρηση του οπλοστασίου του για να αποφευχθεί ενδεχόμενη νέα επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ αρκετά χρόνια και οι συνομιλίες ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και αξιωματούχους του Ιράκ διεκόπησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η κυβέρνηση του Ιράκ είχε θέσει όρους, όπως η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ μετά από την ε ισβολή στο Κουβέιτ το 1990 και τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου που ακολούθησε.

Νέο δάνειο στην Τουρκία
BBC News
Με το καινούριο δάνειο, ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, η Τουρκία γίνεται ο μεγαλύτερος οφειλέτης τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

05.2.2002 19:20 (Ωρα Λονδίνου)
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την Τουρκία. Ετσι, η Τουρκία καθίσταται η χώρα που έχει δανειστεί το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι το δάνειο θα στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της Άγκυρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Με το νέο αυτό δάνειο η Τουρκία χρωστά πλέον συνολικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 31 δισεκατομμύρια δολλάρια, υπερβαίνει δηλαδή στον δανεισμό ακόμα και την Αργεντινή, που χρωστά, συνολικά, 22 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Πέρσι, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, οδήγησε στην υποτίμηση του νομίσματος της Τουρκίας κατά 50% και στην απώλεια περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο θέσεων εργασίας.

"Κατηγορώ" από τον Κόφι Αννάν
BBC News
"Η φτώχεια απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια", είπε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, που μίλησε στην διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στη Νέα Υόρκη

05.2.2002 19:17 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμύ κατηγορώ εναντίον των πολυεθνικών εταιρειών εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, που κατηγόρησε τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων ότι δεν ενδιαφέρονται για τα εκατομμύρια ανθρώπων, που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας.

Μιλώντας στην διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αννάν τόνισε ότι η φτώχεια απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο κ. Αννάν είπε ακόμα ότι όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση προκαλεί τη φτώχεια, ενώ θα έπρεπε να δράττει ευκαιρίες για το καλό της ανθρωπότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τις επιχειρήσεις να διπλασιάσουν το ποσό που προσφέρουν σε ανθρωπιστική βοήθεια.

"Εάν οι φτωχές χώρες αφεθούν στη μοίρα τους, τότε μπορεί να καταρρεύσουν ή και να οδηγηθούν σε συγκρούσεις και σε αναρχία", είπε ο κ. Αννάν. "Αυτό συνιστά απειλή όχι μόνο για τους γείτονές τους αλλά, όπως απέδειξαν και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Θέλει να μείνει τώρα στον πάγκο της Μάντσεστερ ο Αλεξ Φέργκιουσον
BBC News
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, παρά την αρχική απόφασή του να αποχωρήσει, άλλαξε γνώμη και ζήτησε από τη διοίκηση των "μπέμπηδων" να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας

05.2.2002 19:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των Βρετανικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία ο προπονητής των "μπέμπηδων" σερ Αλεξ Φέργκιουσον συζητά με την ομάδα την παραμονή του στον πάγκο και μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Ο κ. Φέργκιουσον είχε ανακοινώσει ότι η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν θα είναι η τελευταία στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

Εκπρόσωπος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι ο Σκωτσέζος προπονητής έκανε κρούση στο διοικητικό συμβούλιο για να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας και ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του και μετά από τοι τέλος της φετινής σεζόν.

Αγνωστο παραμένει τί έκανε τον Αλεξ Φέργκιουσον - που στα 16 περίπου χρόνια της παραμονής του στο Ολντ Τράφορντ έχει οδηγήσει την Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση 15 τροπαίων - να αλλάξει τώρα γνώμη και να δηλώνει έτοιμος να μην αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της περιόδου.

Οι Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο 60χρονος προπονητής άλλαξε γνώμη μετά την εντυπωσιακή απόδοση της ομάδας του και τη νίκη που πέτυχε με 4-1, το περασμένο Σάββατο στον εντός έδρα αγώνα με την Σάντερλαντ.

Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
BBC News
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η συγκλέντρωση πλήθους Παλαιστινίων έξω από δικαστήρια

5.2.2002 15:47 (Ωρα Λονδίνου)
Eκατοντάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αίθουσα δικαστηρίου της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη και εκτέλεσαν τρεις ανθρώπους, που δικάζονταν για τη δολοφονία ενός μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των εξαγριωμένων Παλαιστινίων μέσα στις τουαλέττες του κτιρίου, όπου στεγάζεται το δικαστήριο. Εκεί η αστυνομία είχε προσπαθήσει να τους κρύψει.

Λίγα λεπτά πριν, το στρατιωτικό δικαστήριο είχε καταδικάσει δύο από τους τρεις κατηγορούμενους σε θάνατο για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων Οσάμα Κμέιλ, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ.

Αλλά και η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Την Δευτέρα, πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη, που σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή, ενώ αξιωματούχοι των Παλαιστινίων είπαν ότι η έκρηξη οφείλεται σε ρουκέττα, που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Πάντως, ο στρατός του Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την ανάμιξή του στο συμβάν.

Και οι 5 Παλαιστίνιοι, την ώρα της έκρηξης, επέβαιναν σε αυτοκίνητο, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, κοντά στην πόλη Ραφάχ. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.

Αλλά και η οργάνωση "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" κατηγόρησε το Ισραήλ για το συμβάν. Η οργάνωση αυτή έκανε γνωστό ότι και οι πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν μέλη της και υποσχέθηκε εκδίκηση.

Στο μεταξύ, ο κ. Αραφάτ, σε άρθρο που έγραψε και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Αμερικανική εφημερίδα "New York Times", απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην περιοχή και τερματισμό της βίας, που αναζωπυρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στη Μέση Ανατολή. Υπολογίζεται ότι από τα περιστατικά βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όλο αυτό το διάστημα , έχουν χάσει την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Η έκκληση του κ. Αραφάτ έγινε ευνοϊκά δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, όμως απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Την Πέμπτη, ο κ. Σαρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στο Λευκό Οίκο και ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής Ρότζερ Χάρντι εκτιμά ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την συνάντηση αυτή, οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δείξουν στην Αμερικανική κυβέρνηση την προσήλωσή τους στην ειρήνη.

Ηδη, ο κ. Σαρόν συναντήθηκε, χωρίς να το περιμένει κανείς, την περασμένη εβδομάδα με 3 υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ ο κ. Αραφάτ, στο άρθρο του, περιγράφει, όπως το χαρακτηρίζει, το όραμά του για την ειρήνη και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με οποιονδήποτε ηγέτη του Ισραήλ -- μια σαφής, όπως θεωρείται, αναφορά στον κ. Σαρόν και για τις εντολές, τις οποίες τον κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι είχε δώσει εναντίον τους στο παρελθόν.

Ετοιμο για "διάλογο" το Ιράκ
BBC News
H "στροφή" του Ιράκ, ίσως, σημάνει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

5.2.2002 15:47 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ είναι έτοιμο για άνευ όρων συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο. Η. Ε.) Κόφι Αννάν, έκανε γνωστό ο Ο. Η. Ε..

Η κυβέρνηση του Ιράκ διεμήνυσε προς τον Ο. Η. Ε. ότι είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με τον κ. Αννάν. Το μήνυμα του Ιράκ διαβιβάστηκε από τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αννάν δήλωσε έτοιμος να δεχθεί αντιπροσωπεία του Ιράκ προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο. Η. Ε. σχετικά με την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Ρίτσαρντ Μπάτλερ λέει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών διαφέρουν ριζικά.

"Από τη μία πλευρά, οι Ιρακινοί λένε ότι είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς όρους. Ομως, από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του Ο. Η. Ε. επισημαίνει ότι κάθε συζήτηση θα πρέπει να περιστραφεί στις υποχρεώσεις της Βαγδάτης που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο. Η. Ε.", αναφέρει ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Ο αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής του BBC Ρότζερ Χάρντι αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή του Ιράκ εξηγείται από το γεγονός ότι ο ηγέτης του Σαντάμ Χουσέιν βρίσκεται αντιμέτωπος με επανειλημμένες απειλές για τη λήψη αυστηρών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, με την κίνηση αυτή, θέλει να δείξει ότι το Ιράκ είναι ευέλικτο.

Ο αναλυτής του BBC εκτιμά ότι ο ηγέτης του Ιράκ δέχεται πιέσεις από τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Τουρκία και από όλο τον Αραβικό κόσμο να δεχθεί την επιθεώρηση του οπλοστασίου του για να αποφευχθεί ενδεχόμενη νέα επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Οι επιθεωρητές του Ο. Η. Ε. έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ αρκετά χρόνια και οι συνομιλίες ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του Ο. Η. Ε. και αξιωματούχους του Ιράκ διεκόπησαν πριν από, περίπου, ένα χρόνο όταν η κυβέρνηση του Ιράκ είχε θέσει όρους, όπως είναι η άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ μετά από την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 και τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, που ακολούθησε.

Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
BBC News
Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέπεται η πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο

5.2.2002 15:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τις προτάσεις της για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Μέλη οργανώσεων καταναλωτών επιθυμούν τον τερματισμό του καθεστώτος αποκλειστικής διάθεσης αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες των εταιρειών. Αυτή η πρακτική θεωρείται από μέλη των οργανώσεων αυτών ότι έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά μέχρι και 30% στις τιμές των οχημάτων μεταξύ των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται ότι θα επιτρέπει την πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο, ωστόσο δεν θα επιτρέπει την πώληση σε σούπερ-μάρκετ βάσει καταλόγου λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου στο εμπόριο αυτοκινήτων.

Πάντως, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ίσως, αποτελέσουν πλήγμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του.

Υπαινιγμοί κατά Μπους από τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας
BBC News
Υπαινιγμούς κατά της Αμερικανικής πολιτικής άφησε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας (στη αριστερά, από παλαιότερη φωτογραφία)

5.2.2002 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τους κατά της τρομοκρατίας υπαγορεύονται απο " πραγματικές απειλές" και όχι, όπως είπε χαρακτηριστικά, "απο φαντασία".

Ο κ. Κασιάνοφ είπε, ακόμα, οι υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών πρέπει να συνεργαστούν στενά για να βρουν ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα, που συνδέονται με την διεθνή τρομοκρατία.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στην Ουάσινγκτον. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν το διάγγελμα, που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μπους, στο οποίο κατηγόρησε το Ιράκ, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα ότι προωθούν την ανάπτυξη όπλων μαζικού ολέθρου.

Απελπιστική η κατάσταση χιλιάδων κατοίκων του Αφγανιστάν
BBC News
Η αδερφή των κοριτσιών της φωτογραφίας πουλήθηκε για να αγοράσει φαγητό η οικογένειά της

5.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες κάτοικοι του Αφγανιστάν βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη σε ορισμένες δύσβατες περιοχές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα φυματίωσης.

Ανταποκριτής του BBC επισκέφθηκε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Χεράτ, και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν χάσει, τουλάχιστον, ένα μέλος τους λόγω του λιμού που μαστίζει την περιοχή.

"Οταν φθάσαμε στο χωριό Σιασάνχ, πάθαμε σοκ", μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή. "Τα μισά από τα σπίτια είναι ερειπωμένα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πεθάνει από πείνα, ενώ όσοι έχουν επιζήσει τρέφονται μόνο με χορτάρι. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς αναγκάζονται να πωλήσουν τα κορίτσια τους ως νύφες με αντάλλαγμα μικρές ποσότητες σιτηρών. Η κατάσταση είναι απελπιστική", μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ποιός από τους επικεφαλής των αντιπάλων ομάδων θα αναλάβει τον έλεγχο της πόλης Γκαρντέζ, όπου, πρόσφατα, είχαν ξεσπάσει μάχες για τον έλεγχο της πόλης. Οι μάχες μεταξύ των αντιπάλων ομάδων είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 50 ανθρώπων.

Παρότι το καθεστώς των Ταλεμπάν, που κυβερνούσε το Αφγανιστάν για χρόνια, έπεσε ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διάφορες ομάδες της χώρας εξακολουθούν να μάχονται, αρκετά συχνά, για τον έλεγχο περιοχών.

"Κατηγορώ" από τον Κόφι Αννάν
BBC News
"Η φτώχεια απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια", είπε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, που μίλησε στην διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στη Νέα Υόρκη

5.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμύ κατηγορώ εναντίον των πολυεθνικών εταιρειών εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, που κατηγόρησε τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων ότι δεν ενδιαφέρονται για τους εκατομμύρια ανθρώπους, που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας.

Μιλώντας στην διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αννάν τόνισε ότι η φτώχεια απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο κ. Αννάν είπε, ακόμα, ότι όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση προκαλεί τη φτώχεια, ενώ θα έπρεπε να δράττει ευκαιρίες για το καλό της ανθρωπότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τις επιχειρήσεις να διπλασιάσουν το ποσό που προσφέρουν σε ανθρωπιστική βοήθεια.

"Εάν οι φτωχές χώρες αφεθούν στη μοίρα τους, τότε μπορεί να καταρρεύσουν ή και να οδηγηθούν σε συγκρούσεις και σε αναρχία", είπε ο κ. Αννάν. "Αυτό συνιστά απειλή όχι μόνο για τους γείτονές τους, αλλά, όπως απέδειξαν και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

"Προϋπολογισμός πολέμου" από τον Τζωρτζ Μπους
BBC News
Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να διοχετευθούν στην άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών

5.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους.

Ο νέος προϋπολογισμός της Αμερικανικής κυβέρνησης αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 2,13 τρισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ενα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού - περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια - θα διοχετευθεί στην άμυνα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απειλή ενός βιολογικού πολέμου, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπους.

Ομως, οι αμυντικές δαπάνες, ενδέχεται, να αποβούν εις βάρος άλλων τομέων, όπως το σύστημα υγείας, η εκπαίδευση και τα περιβαλλοντικά προγράμματα, ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να μειωθεί.

Ο κ. Μπους, που προέβη στις ανακοινώσεις αυτές κατά την ομιλία του την Δευτέρα ενώπιον των Αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολιτεία της Φλόριντα, χαρακτήρισε τις προτάσεις του ως "προϋπολογισμό του πολέμου".

"Πρέπει να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευκίνητοι", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πεπαλαιωμένα αεροσκάφη και να εξοπλισθούμε με τα καλύτερα όπλα", υπογράμμισε ο κ. Μπους.

Πάντως, οι εξαγγελίες του κ. Μπους δημιούργησαν πολλές αντιδράσεις, κυρίως, επειδή η Αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμη καμπή.

Νέο δάνειο στην Τουρκία
BBC News
Με το καινούριο δάνειο, ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, η Τουρκία γίνεται ο μεγαλύτερος οφειλέτης τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

5.2.2002 15:53 (Ωρα Λονδίνου)
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την Τουρκία. Ετσι, η Τουρκία καθίσταται η χώρα, που έχει δανειστεί το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλο κράτος στον πλανήτη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι το δάνειο θα στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της Αγκυρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Με το νέο αυτό δάνειο, η Τουρκία χρωστά, πλέον, συνολικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 31 δισεκατομμύρια δολλάρια, υπερβαίνει δηλαδή στον δανεισμό ακόμα και την Αργεντινή, που χρωστά, συνολικά, 22 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Πέρσι, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, οδήγησε στην υποτίμηση του νομίσματος της Τουρκίας κατά 50% και στην απώλεια περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο θέσεων εργασίας.

Παραίτηση του πρώην προέδρου της Εnron και από το διοικητικό συμβούλιο
BBC News
Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο του χρεωκοπημένου, πλέον, Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron (στη φωτογραφία, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών)

5.2.2002 15:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής εταιρείας Enron Κένεθ Λέι παραιτήθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που με την πρόσφατη οικονομική χρεωκοπία της δημιούργησε κλυδωνισμούς στην Αμερικανική οικονομία.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο κ. Λέι είχε παραιτηθεί από την προεδρία του χρεωκοπημένου Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, όμως είχε διατηρήσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο από την οποία παραιτήθηκε την Δευτέρα.

Προηγουμένως, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο διερευνά τους λόγους της χρεωκοπίας της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Ακολούθως, άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν και αυτοί στην ακροαματική διαδικασία.

Οι δικηγόροι του κ. Λέι υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Θέλει να μείνει τώρα στον πάγκο της Μάντσεστερ ο Αλεξ Φέργκιουσον
BBC News
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, παρά την αρχική απόφασή του να αποχωρήσει, άλλαξε γνώμη και ζήτησε από τη διοίκηση των "μπέμπηδων" να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας

5.2.2002 15:54 (Ωρα Λονδίνου)
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των Βρετανικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία ο προπονητής των "μπέμπηδων" Σερ Αλεξ Φέργκιουσον συζητά με την ομάδα την παραμονή του στον πάγκο και μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Ο κ. Φέργκιουσον είχε ανακοινώσει ότι η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν θα είναι η τελευταία στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

Εκπρόσωπος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι ο Σκωτσέζος προπονητής έκανε κρούση στο διοικητικό συμβούλιο για να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας και ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του και μετά από τοι τέλος της φετινής σεζόν.

Αγνωστο παραμένει τί έκανε τον Αλεξ Φέργκιουσον - που στα 16 χρόνια, περίπου, της παραμονής του στο Ολντ Τράφορντ έχει οδηγήσει την Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση 15 τροπαίων - να αλλάξει τώρα γνώμη και να δηλώνει έτοιμος να μην αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της περιόδου.

Οι Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο 60χρονος προπονητής άλλαξε γνώμη μετά την εντυπωσιακή απόδοση της ομάδας του και τη νίκη, που πέτυχε με 4-1, το περασμένο Σάββατο στον εντός έδρα αγώνα με την Σάντερλαντ.

Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
BBC News
Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέπεται η πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο

5.2.2002 14:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τις προτάσεις της για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Μέλη οργανώσεων καταναλωτών επιθυμούν τον τερματισμό του καθεστώτος αποκλειστικής διάθεσης αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες των εταιρειών. Αυτή η πρακτική θεωρείται από μέλη των οργανώσεων αυτών ότι έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά μέχρι και 30% στις τιμές των οχημάτων μεταξύ των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται ότι θα επιτρέπει την πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο, ωστόσο δεν θα επιτρέπει την πώληση σε σούπερ-μάρκετ βάσει καταλόγου λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου στο εμπόριο αυτοκινήτων.

Πάντως, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ίσως, αποτελέσουν πλήγμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του.

"Προϋπολογισμός πολέμου" από τον Τζωρτζ Μπους
BBC News
Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να διοχετευθούν στην άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών

5.2.2002 14:37 (Ωρα Λονδίνου)
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους.

Ο νέος προϋπολογισμός της Αμερικανικής κυβέρνησης αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 2,13 τρισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ενα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού - περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια - θα διοχετευθεί στην άμυνα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απειλή ενός βιολογικού πολέμου, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπους.

Ομως, οι αμυντικές δαπάνες, ενδέχεται, να αποβούν εις βάρος άλλων τομέων, όπως το σύστημα υγείας, η εκπαίδευση και τα περιβαλλοντικά προγράμματα, ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να μειωθεί.

Ο κ. Μπους, που προέβη στις ανακοινώσεις αυτές κατά την ομιλία του την Δευτέρα ενώπιον των Αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολιτεία της Φλόριντα, χαρακτήρισε τις προτάσεις του ως "προϋπολογισμό του πολέμου".

"Πρέπει να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευκίνητοι", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πεπαλαιωμένα αεροσκάφη και να εξοπλισθούμε με τα καλύτερα όπλα", υπογράμμισε ο κ. Μπους.

Πάντως, οι εξαγγελίες του κ. Μπους δημιούργησαν πολλές αντιδράσεις, κυρίως, επειδή η Αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμη καμπή.

Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
BBC News
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η συγκλέντρωση πλήθους Παλαιστινίων έξω από δικαστήρια

5.2.2002 12:42 (Ωρα Λονδίνου)
Eκατοντάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αίθουσα δικαστηρίου της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη και εκτέλεσαν τρεις ανθρώπους, που δικάζονταν για τη δολοφονία ενός μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των εξαγριωμένων Παλαιστινίων μέσα στις τουαλέττες του κτιρίου, όπου στεγάζεται το δικαστήριο. Εκεί η αστυνομία είχε προσπαθήσει να τους κρύψει.

Λίγα λεπτά πριν, το στρατιωτικό δικαστήριο είχε καταδικάσει δύο από τους τρεις κατηγορούμενους σε θάνατο για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων Οσάμα Κμέιλ, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ.

Αλλά και η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Την Δευτέρα, πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη, που σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή, ενώ αξιωματούχοι των Παλαιστινίων είπαν ότι η έκρηξη οφείλεται σε ρουκέττα, που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Πάντως, ο στρατός του Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την ανάμιξή του στο συμβάν.

Και οι 5 Παλαιστίνιοι, την ώρα της έκρηξης, επέβαιναν σε αυτοκίνητο, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, κοντά στην πόλη Ραφάχ. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.

Αλλά και η οργάνωση "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" κατηγόρησε το Ισραήλ για το συμβάν. Η οργάνωση αυτή έκανε γνωστό ότι και οι πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν μέλη της και υποσχέθηκε εκδίκηση.

Στο μεταξύ, ο κ. Αραφάτ, σε άρθρο που έγραψε και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Αμερικανική εφημερίδα "New York Times", απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην περιοχή και τερματισμό της βίας, που αναζωπυρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στη Μέση Ανατολή. Υπολογίζεται ότι από τα περιστατικά βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όλο αυτό το διάστημα , έχουν χάσει την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Η έκκληση του κ. Αραφάτ έγινε ευνοϊκά δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, όμως απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Την Πέμπτη, ο κ. Σαρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στο Λευκό Οίκο και ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής Ρότζερ Χάρντι εκτιμά ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την συνάντηση αυτή, οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δείξουν στην Αμερικανική κυβέρνηση την προσήλωσή τους στην ειρήνη.

Ηδη, ο κ. Σαρόν συναντήθηκε, χωρίς να το περιμένει κανείς, την περασμένη εβδομάδα με 3 υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ ο κ. Αραφάτ, στο άρθρο του, περιγράφει, όπως το χαρακτηρίζει, το όραμά του για την ειρήνη και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με οποιονδήποτε ηγέτη του Ισραήλ -- μια σαφής, όπως θεωρείται, αναφορά στον κ. Σαρόν και για τις εντολές, τις οποίες τον κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι είχε δώσει εναντίον τους στο παρελθόν.

Ετοιμο για "διάλογο" το Ιράκ
BBC News
H "στροφή" του Ιράκ, ίσως, σημάνει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

5.2.2002 12:29 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ είναι έτοιμο για άνευ όρων συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο. Η. Ε.) Κόφι Αννάν, έκανε γνωστό ο Ο. Η. Ε..

Η κυβέρνηση του Ιράκ διεμήνυσε προς τον Ο. Η. Ε. ότι είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με τον κ. Αννάν. Το μήνυμα του Ιράκ διαβιβάστηκε από τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αννάν δήλωσε έτοιμος να δεχθεί αντιπροσωπεία του Ιράκ προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο. Η. Ε. σχετικά με την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Ρίτσαρντ Μπάτλερ λέει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών διαφέρουν ριζικά.

"Από τη μία πλευρά, οι Ιρακινοί λένε ότι είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς όρους. Ομως, από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του Ο. Η. Ε. επισημαίνει ότι κάθε συζήτηση θα πρέπει να περιστραφεί στις υποχρεώσεις της Βαγδάτης που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο. Η. Ε.", αναφέρει ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Ο αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής του BBC Ρότζερ Χάρντι αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή του Ιράκ εξηγείται από το γεγονός ότι ο ηγέτης του Σαντάμ Χουσέιν βρίσκεται αντιμέτωπος με επανειλημμένες απειλές για τη λήψη αυστηρών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, με την κίνηση αυτή, θέλει να δείξει ότι το Ιράκ είναι ευέλικτο.

Ο αναλυτής του BBC εκτιμά ότι ο ηγέτης του Ιράκ δέχεται πιέσεις από τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Τουρκία και από όλο τον Αραβικό κόσμο να δεχθεί την επιθεώρηση του οπλοστασίου του για να αποφευχθεί ενδεχόμενη νέα επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Οι επιθεωρητές του Ο. Η. Ε. έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ αρκετά χρόνια και οι συνομιλίες ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του Ο. Η. Ε. και αξιωματούχους του Ιράκ διεκόπησαν πριν από, περίπου, ένα χρόνο όταν η κυβέρνηση του Ιράκ είχε θέσει όρους, όπως είναι η άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ μετά από την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 και τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, που ακολούθησε.

Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων
BBC News
Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέπεται η πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο

5.2.2002 13:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τις προτάσεις της για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Μέλη οργανώσεων καταναλωτών επιθυμούν τον τερματισμό του καθεστώτος αποκλειστικής διάθεσης αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες των εταιρειών. Αυτή η πρακτική θεωρείται από μέλη των οργανώσεων αυτών ότι έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά μέχρι και 30% στις τιμές των οχημάτων μεταξύ των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται ότι θα επιτρέπει την πώληση αυτοκινήτων διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο, ωστόσο δεν θα επιτρέπει την πώληση σε σούπερ-μάρκετ βάσει καταλόγου λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου στο εμπόριο αυτοκινήτων.

Πάντως, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ίσως, αποτελέσουν πλήγμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του.

Απελπιστική η κατάσταση χιλιάδων κατοίκων του Αφγανιστάν
BBC News
Η αδερφή των κοριτσιών της φωτογραφίας πουλήθηκε για να αγοράσει φαγητό η οικογένειά της

5.2.2002 14:12 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες κάτοικοι του Αφγανιστάν βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη σε ορισμένες δύσβατες περιοχές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα φυματίωσης.

Ανταποκριτής του BBC επισκέφθηκε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Χεράτ, και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν χάσει, τουλάχιστον, ένα μέλος τους λόγω του λιμού που μαστίζει την περιοχή.

"Οταν φθάσαμε στο χωριό Σιασάνχ, πάθαμε σοκ", μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή. "Τα μισά από τα σπίτια είναι ερειπωμένα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πεθάνει από πείνα, ενώ όσοι έχουν επιζήσει τρέφονται μόνο με χορτάρι. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς αναγκάζονται να πωλήσουν τα κορίτσια τους ως νύφες με αντάλλαγμα μικρές ποσότητες σιτηρών. Η κατάσταση είναι απελπιστική", μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ποιός από τους επικεφαλής των αντιπάλων ομάδων θα αναλάβει τον έλεγχο της πόλης Γκαρντέζ, όπου, πρόσφατα, είχαν ξεσπάσει μάχες για τον έλεγχο της πόλης. Οι μάχες μεταξύ των αντιπάλων ομάδων είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 50 ανθρώπων.

Παρότι το καθεστώς των Ταλεμπάν, που κυβερνούσε το Αφγανιστάν για χρόνια, έπεσε ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διάφορες ομάδες της χώρας εξακολουθούν να μάχονται, αρκετά συχνά, για τον έλεγχο περιοχών.

Εκτέλεση μέσα σε Παλαιστινιακό δικαστήριο
BBC News
Τα περιστατικά βίας είναι συχνά τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή

5.2.2002 12:01 (Ωρα Λονδίνου)
Eκατοντάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αίθουσα δικαστηρίου της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη και εκτέλεσαν τρεις ανθρώπους, που δικάζονταν για τη δολοφονία ενός μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Λίγα λεπτά πριν, το δικαστήριο είχε καταδικάσει δύο από τους τρεις κατηγορούμενους σε θάνατο για τη δολοφονία του μέλους των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων Οσάμα Κμέιλ, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία συνεργατών του Ισραήλ.

Αλλά και η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Την Δευτέρα, πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη, που σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή, ενώ αξιωματούχοι των Παλαιστινίων είπαν ότι η έκρηξη οφείλεται σε ρουκέττα, που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Πάντως, ο στρατός του Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την ανάμιξή του στο συμβάν.

Και οι 5 Παλαιστίνιοι, την ώρα της έκρηξης, επέβαιναν σε αυτοκίνητο, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, κοντά στην πόλη Ραφάχ. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.

Αλλά και η οργάνωση "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" κατηγόρησε το Ισραήλ για το συμβάν. Η οργάνωση αυτή έκανε γνωστό ότι και οι πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν μέλη της και υποσχέθηκε εκδίκηση.

Στο μεταξύ, ο κ. Αραφάτ, σε άρθρο που έγραψε και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Αμερικανική εφημερίδα "New York Times", απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην περιοχή και τερματισμό της βίας, που αναζωπυρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στη Μέση Ανατολή. Υπολογίζεται ότι από τα περιστατικά βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όλο αυτό το διάστημα, έχουν χάσει την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Η έκκληση του κ. Αραφάτ έγινε ευνοϊκά δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, όμως απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Την Πέμπτη, ο κ. Σαρόν αναμένεται ν α συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στο Λευκό Οίκο και ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής Ρότζερ Χάρντι εκτιμά ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την συνάντηση αυτή, οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δείξουν στην Αμερικανική κυβέρνηση την προσήλωσή τους στην ειρήνη.

Ηδη, ο κ. Σαρόν συναντήθηκε, χωρίς να το περιμένει κανείς, την περασμένη εβδομάδα με 3 υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ ο κ. Αραφάτ, στο άρθρο του, περιγράφει, όπως το χαρακτηρίζει, το όραμά του για την ειρήνη και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με οποιονδήποτε ηγέτη του Ισραήλ -- μια σαφής, όπως θεωρείται, αναφορά στον κ. Σαρόν και για τις εντολές, τις οποίες τον κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι είχε δώσει εναντίον τους στο παρελθόν.

Μπους: "Προϋπολογισμός πολέμου".
BBC News
Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια - θα διοχετευθούν στην άμυνα της χώρας

5.2.2002 9:37 (Ωρα Λονδίνου)
Μία τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπους. Ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπους αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 2,13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού - περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια - θα διοχετευθεί στην άμυνα της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απειλή ενός βιολογικού πολέμου - σύμφωνα με τον κ. Μπους.

Οι αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να αποβούν εις βάρος άλλων τομέων, όπως το σύστημα υγείας, η εκπαίδευση και τα περιβαλλοντικά προγράμματα - ο προϋπολογισμός των οποίων θα μειωθεί.

Ο κ. Μπους προέβη στις εν λόγω εξαγγελίες, κατά την ομιλία του ενώπιον των αμερικανικών στρατευμάτων στη Φλόριδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις προτάσεις του "προϋπολογισμό του πολέμου".

"Πρέπει να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευκίνητοι, λέει ο κ. Μπους. Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πεπαλαιωμένα αεροσκάφη και να εξοπλισθούμε με τα καλύτερα όπλα", υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.

Οι εξαγγελίες του κ. Μπους όμως έχουν επιφέρει πολλές αντιδράσεις. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του BBC Μαρκ Γκρέγκορι, sε μία προσπάθεια να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Αμερικής εναντίον της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος Μπους θέλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό της χώρας σε περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια - για πρώτη φορά στα χρονικά. "Ωστόσο, τα σχέδια του κ. Μπους έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής. Και αυτό γιατί η οικονομία της χώρας βρίσκεται ακόμη σε καμπή", υπογραμμίζει ο αναλυτής του BBC.

"Ανεπίκαιρος ο όρκος του Ιπποκράτη"

5.2.2002 7:40 (Ωρα Λονδίνου)

Οι σύλλογοι γιατρών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προτείνουν να αναθεωρηθεί ο παραδοσιακός ιατρικός όρκος του Ιπποκράτη.

Οι ιατρικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι ο όρκος - που υιοθετήθηκε πριν από 2.5 χιλιάδες χρόνια - υστερεί και δεν πληρεί σύγχρονες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι δεν καλύπτει τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από τις εξελίξεις στο χώρο της γενετικής, δεν εξετάζει τις προτεραιότητες των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων και τέλος δεν υποδεικνύει ότι η ιατρική περίθαλψη πρέπει να είναι ίδια για όλους τους ασθενείς.

Ο Δρ Ουόλτερ Μακ Ντόναλντ, ένας από τους ιατρούς που προωθούν την ανανέωση του όρκου, είπε στο BBC ότι οι αλλαγές θα θέσουν το συμφέρον του ασθενή στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος. "Ελπίζω" είπε επίσης "ότι ο νέος όρκος θα υιοθετηθεί από όλες τις ιατρικές σχολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ".

Ο ευρωπαϊκός τύπος σήμερα

5.2.2002 5:33 (Ωρα Λονδίνου)

Η γαλλική Φιγκαρό σε σχόλιό της για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές σημειώνει ότι πρόκειται να διεξαχθεί αγώνας στήθος με στήθος μεταξύ του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και του προέδρου Ζακ Σιράκ. Παράλληλα η εφημερίδα συγκρίνει τις γαλλικές αμυντικές δαπάνες και τις βρίσκει να υστερούν σημαντικά όχι μόνο σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ αλλά και αυτές της Μεγάλης Βρετανίας.

΄"Ο τρόπος αντιμετώπισης του Σαντάμ Χουσέιν αποτελεί αντικείμενο διαλόγου" γράφει η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε "αλλά" σχολιάζει ότι " μία ήπια προσέγγιση διαλόγου δεν είναι αρκετή στη συγκεκριμένη περίπτωση". Η εφημερίδα προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι οι επικρίσεις τους στην πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ για το Ιράκ διακυβέυει τη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ - "μόνο η φωνή των πραγματικών εταίρων θα ακουστεί στις ΗΠΑ" καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Στον αντίποδα βρίσκεται άλλη γερμανική εφημερίδα, η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου που συμβουλεύει τους Ευρωπαίους ηγέτες να εναντιωθούν στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν στρατιωτική επέμβαση στο Ιρακ.

Έκπληξη προκάλεσε στον τύπο της Δανίας αλλά και τις ευρωπαϊκές εφημερίδες μια εξαιρετικά ειλικρινής συνέντευξη συζύγου της Βασίλισσας της Δανίας. Ο πρίγκιπας Χένρι δήλωσε ότι αρνείται να δεχθεί ότι στην επίσημη σειρά διαδοχής η βασίλισσα και ο διάδοχος του θρόνου προηγούνται από το βασιλικό σύζυγο. "Γυρίζω πίσω στην πατρίδα μου τη Γαλλία για να αναθεωρήσω τη ζωή μου" δήλωσε ο πρίγκιπας Χένρι στα μέσα της Δανίας.

"Ο πρίγκιπας Χένρι πήρε ένα δραματικό ρίσκο με αυτή του την απόφαση" γράφει η εφημερίδα της Κοπενχάγης, Μπερλίνγκσε Τιντέντε, " γιατί σύμφωνα με το σύνταγμα η θέση του δεν υφίσταται".

Ανάν:"Η πενία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια"
BBC News
"Η φτώχεια απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια" είπε ο κ. Ανάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη

5.2.2002 5:22 (Ωρα Λονδίνου)

"Δριμύ κατηγορώ" εναντίον των πολυεθνικών εταιρειών εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων δεν ενδιαφέρονται για τα εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας. Μιλώντας κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ανάν τόνισε ότι η φτώχεια απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο κ. Ανάν τόνισε ότι όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση προκαλεί τη φτώχεια, ενώ θα έπρεπε να δράττει ευκαιρίες για το καλό της ανθρωπότητας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τις επιχειρήσεις να διπλασιάσουν το ποσό που προσφέρουν σε ανθρωπιστική βοήθεια και να το αυξήσουν κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Εάν αφεθούν στη φτώχεια τους, οι χώρες αυτές μπορεί να καταρρεύσουν ή να οδηγηθούν σε συγκρούσεις και σε αναρχία", είπε ο κ. Ανάν. "Αυτό συνιστά απειλή όχι μόνο για τους γείτονές τους, αλλά - όπως απέδειξαν και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα", τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Μπους: "Προϋπολογισμός πολέμου".
BBC News
Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια - θα διοχετευθούν στην άμυνα της χώρας

5.2.2002 5:14 (Ωρα Λονδίνου)

Μία τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπους. Ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπους αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 2,13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού - περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια - θα διοχετευθεί στην άμυνα της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απειλή ενός βιολογικού πολέμου - σύμφωνα με τον κ. Μπους.

Οι αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να αποβούν εις βάρος άλλων τομέων, όπως το υγειονομικό σύστημα, η εκπαίδευση και τα περιβαλλοντικά προγράμματα - ο προϋπολογισμός των οποίων θα μειωθεί.

Ο κ. Μπους προέβη στις εν λόγω εξαγγελίες, κατά την ομιλία του ενώπιον των αμερικανικών στρατευμάτων στη Φλόριδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις προτάσεις του "προϋπολογισμό του πολέμου".

"Πρέπει να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευκίνητοι, λέει ο κ. Μπους. Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πεπαλαιωμένα αεροσκάφη και να εξοπλισθούμε με τα καλύτερα όπλα", υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.

Οι εξαγγελίες του κ. Μπους όμως έχουν επιφέρει πολλές αντιδράσεις. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του BBC Μαρκ Γκρέγκορι, sε μία προσπάθεια να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Αμερικής εναντίον της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος Μπους θέλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό της χώρας σε περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια - για πρώτη φορά στα χρονικά. "Ωστόσο, τα σχέδια του κ. Μπους έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής. Και αυτό γιατί η οικονομία της χώρας βρίσκεται ακόμη σε καμπή", υπογραμμίζει ο αναλυτής του BBC.

Λιμός στο Αφγανιστάν
BBC News
Η αδερφή των κοριτσιών της φωτογραφίας πουλήθηκε για να αγοράσει φαγητό η οικογένειά της

5.2.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου)

Χιλιάδες άτομα βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη σε ορισμένες δύσβατες περιοχές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα φυματίωσης.

Ανταποκριτής του BBC επισκέφθηκε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή, ανατολικά της Χεράτ, όπου σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν χάσει τουλάχιστον ένα μέλος τους λόγω του λιμού που μαστίζει τα γύρω χωριά.

"Οταν φθάσαμε στο χωριό Σιασάνχ, το θέαμα ήταν σοκαριστικό", αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC. "Τα μισά από τα σπίτια είναι ερειπωμένα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πεθάνει από πείνα, ενώ όσοι έχουν επιζήσει τρέφονται μόνο με χορτάρι. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς αναγκάζονται να πωλήσουν τα κορίτσια τους ως νύφες με αντάλλαγμα μικρές ποσότητες σιτηρών. Η κατάσταση είναι απελπιστική", υπογράμμισεο ανταποκριτής του BBC.

Να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα στην Καμπούλ, κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ποιοί από τους αντίπαλους πολέμαρχους θα αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης Γκαρντέζ - όπου είχαν ξεσπάσει πρόσφατα μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες.

Οι μάχες των τελευταίων ημερών στην Γκαρντέζ επέφεραν το θάνατο 50 ατόμων. Παράλληλα, έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν είναι σε θέση να διακυβερνήσει ολόκληρη τη χώρα.

Παραιτείται ο πρώην πρόεδρος της Ενρον
BBC News
Ο Κένεθ Λέι έχει γίνει σύμβολο του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης

5.2.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος της Ενρον, Κένεθ Λέι, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Κος Λέι παραιτήθηκε από την προεδρία του χρεωκοπημένου αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, διατηρώντας όμως τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο.

Προηγουμένως ο Κος Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο διερευνά τους λόγους της χρεωκοπίας της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοι του πρώην προέδρου της εταιρείας, Κένεθ Λέι, τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Ακολούθως, άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν και αυτοί στην ακροαματική διαδικασία.

Οι δικηγόροι του Κου Λέι υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη, μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν οι πολιτικοί το Σαββατοκύριακο.

Η Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας θα συγκληθεί αύριο για να αποφασίσει αν θα καλέσει τον Κο Λέι να καταθέσει παρά τη θέλησή του.

Ανταποκριτής του BBC σχολιάζει πάντως ότι ακόμη και αν ο Κος Λέι και οι συνεργάτες του εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου, έχουν το δικαίωμα να μην μιλήσουν βάσει του αμερικανικού συντάγματος.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.