Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-02-06

  1. Eπίθεση Παλαιστινίων εναντίον εβραϊκού οικισμού
  2. Οικονομικό σκάνδαλο σε ιρλανδικό οικονομικό όμιλο
  3. Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία για τον εκδημοκρατισμό της χώρας
  4. Ο Τόνι Μπλερ στην Αφρική
  5. Εκκλήσεις για ενίσχυση της δύναμης στο Αφγανιστάν
  6. Η CIA προειδοποιεί για επιθέσεις της αλ-Κάιντα
  7. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία
  8. Ο Τόνι Μπλερ στην Αφρική
  9. Ο Παντελί Μάικο υποψήφιος για νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας
  10. Πολιτική ήττα του Τζωρτζ Μπους
  11. Συλλήψεις στο Πακιστάν για την απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου
  12. Απόφαση για προσαγωγή του πρώην προέδρου της Enron στην εξεταστική επιτροπή
  13. Συνεχίζεται η οικονομική κρίση στην Αργεντινή
  14. Εκκλήσεις για ενίσχυση της δύναμης στο Αφγανιστάν
  15. Ο Παντελί Μάικο υποψήφιος για νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας
  16. Συλλήψεις στο Πακιστάν για την απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου
  17. Οικονομικό σκάνδαλο σε Ιρλανδικό οικονομικό όμιλο
  18. Συνεχίζεται η οικονομική κρίση στην Αργεντινή
  19. Απόφαση για προσαγωγή του πρώην προέδρου της Enron στην εξεταστική επιτροπή
  20. Υπέρ της επιστροφής της πρώην βασιλικής οικογένειας η Ιταλική Γερουσία
  21. Η κακοκαιρία διακόπτει τη διανομή φαγητού στο Αφγανιστάν
  22. Ο Τόνι Μπλερ στην Αφρική
  23. Απόφαση για προσαγωγή του πρώην προέδρου της Enron στην εξεταστική επιτροπή
  24. Πάνω από 4 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία
  25. Πολιτική ήττα του Τζορτζ Μπους για τις αμυντικές δαπάνες
  26. Γάλλος φυγόδικος επιστρέφει
  27. Πολιτική ήττα του Τζορτζ Μπους
  28. Φιλελευθεροποιείται η ευρωπαική αγορά αυτοκινήτων
  29. Ετοιμες για διάλογο οι ΗΠΑ
  30. Το Πακιστάν συλλαμβάνει απαγωγείς
  31. Γάλλος φυγόδικος επιστρέφει
  32. Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Αργεντινή
  33. Δεν βρήκαν καταφύγιο στο Ιράν οι τρομοκράτες
  34. Νέες κατηγορίες για τον Αμερικανό Ταλεμπαν
  35. Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
  36. Μετάνοια για τη δολοφονία Λουμούμπα από το Βέλγιο
  37. Η ιταλική γερουσία υπέρ της πρώην βασιλικής οικογένειας
Eπίθεση Παλαιστινίων εναντίον εβραϊκού οικισμού
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι οι Ισραηλινοί υπαγορεύουν την πολιτική των ΗΠΑ

6.2.2002 23:43 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη και σκότωσαν τρεις Ισραηλινούς, ανάμεσά τους και ένα, τουλάχιστον, παιδί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οπλοφόροι κατέλαβαν ένα σπίτι στον οικισμό Χαμρά στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Ενας εκ των Παλαιστινίων σκοτώθηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο στο κτίριο.

Πολλοί έποικοι τραυματίστηκαν κατά την αρχική επίθεση των Παλαιστινίων και πιστεύεται πως μία γυναίκα είναι σοβαρά τραυματισμένη.

Νωρίτερα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αναχώρησε από την Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι θα επισκεφθεί το Ισραήλ και άλλες οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Τσένι αναμένεται να επισκεφθεί και την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση του κ. Μπους υποστήριξε τις προσπάθειες των Ισραηλινών για την άσκηση πιέσεων προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ώστε να τεθεί τέρμα στη βία κατά του Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν αρνείται να συναντηθεί με τον κ. Αραφάτ, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για σύλληψη των Παλαιστινίων μαχητών οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.

Οικονομικό σκάνδαλο σε ιρλανδικό οικονομικό όμιλο
BBC News
Μεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε στον Ιρλανδικό χρηματοοικονομικό όμιλο Allied Irish Banks (στη φωτογραφία, τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Δουβλίνο)

6.2.2002 23:46 (Ωρα Λονδίνου)
Απάτη πάνω από 750 εκατομμυρίων Αμερικανικών δολλαρίων αποκαλύφθηκε στον Ιρλανδικό χρηματοοικονομικό όμιλο Allied Irish Banks.

Οπως έγινε γνωστό, ένας Αμερικανός χρηματιστής, που εργαζόταν στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου αυτού στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειων, εξαφανίστηκε την ίδια περίοδο, που εξαφανίστηκε το ποσό αυτό των 750 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο όμιλος διέκοψε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο εξωτερικό και έθεσε σε διαθεσιμότητα διευθυντικά στελέχη του σε υποκαταστήματά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απάτη διαπράχθηκε πριν από έναν χρόνο, αλλά έγινε αντιληπτή πρόσφατα.

Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία για τον εκδημοκρατισμό της χώρας
BBC News
Εκθεση που παρουσιάστηκε στο παρελθόν στην Τουρκία πρόβαλε τη λογοκρισία του Τύπου

6.2.2002 23:17 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως όρο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση της νομοθεσίας για την ελεύθερη έκφραση, σύμφωνα με την οποία είχαν σταλεί στις φυλακές πολλοί διανοούμενοι και άλλοι αγωνιστές, καθώς επίσης και την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εξεγέρσεις και τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού: η εθνικιστική πτέρυγα εξέφρασε την αντίθεσή της στις μεταρρυθμίσεις επειδή, όπως υποστηρίζει, θα ενθαρρύνουν τους Κούρδους αυτονομιστές.

Ο Τόνι Μπλερ στην Αφρική
BBC News
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα επισκεφθεί 4 χώρες της δυτικής Αφρικής σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην ανάπτυξή τους

6.2.2002 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία στη δυτική Αφρική ξεκινάει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που θα επισκεφθεί τη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Σιέρρα Λεόνε.

Μιλώντας στο BBC λίγο πριν την αναχώρησή του, ο κ. Μπλερ είπε ότι η Αφρική έχει μία μοναδική ευκαιρία τώρα να αναπτυχθεί οικονομικά και ότι τα πλούσια κράτη πρέπει να τη βοηθήσουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασαν οι ηγέτες της Αφρικής, γνωστό με την ονομασία "Συνεργασία για την ανάπτυξη της Αφρικής", το οποίο χαρακτήρισε το "πιο συναρπαστικό πρόγραμμα" της Αφρικής.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στην Αφρική, αν η διεθνής κοινότητα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα της φτώχειας.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η περιοδεία τού κ. Μπλερ δεν αποτελεί μια μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά αποτελεί μέρος μια διεθνούς πρωτοβουλίας για την συμβολή στην ανάπτυξη της Αφρικής.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας.

Η υπουργός για την Διεθνή Ανάπτυξη της Βρετανίας Κλαιρ Σορτ επεσήμανε ότι "αν η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα για την Αφρική, τότε η αστάθεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και το κύμα των προσφύγων θα πλήξουν σύντομα όλο τον πλανήτη".

Εκκλήσεις για ενίσχυση της δύναμης στο Αφγανιστάν
BBC News
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν Λαχντάρ Μπραχίμι

6.2.2002 19:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν Λαχντάρ Μπραχίμι ζήτησε από το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει επειγόντως την πιθανότητα ενίσχυσης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ώστε να καλύπτει και περιοχές έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ο κ. Μπραχίμι είπε ότι εκκλήσεις για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας στο Αφγανιστάν έχουν κάνει όχι μόνον η μεταβατική κυβέρνηση και οι απλοί πολίτες αλλά και οι οπλαρχηγοί, όπως τους χαρακτήρισε.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε προς το συμβούλιο ασφαλείας ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, διαπίστωσε ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και προειδοποίησε ότι χωρίς ασφάλεια, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν θα αποτύχουν.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη μεταδίδει, πάντως, ότι παρά τις έντονες εκκλήσεις, τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας δεν προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, οι ισχυρές χιονοπτώσεις που σημειώνονται στo Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η διανομή φαγητού στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από ελλείψεις τροφίμων, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι η διακοπή της διανομής φαγητού αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα μέλη των διεθνών οργανώσεων. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεσα φαγητό στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων πάλευαν, σε όλη την διάρκεια του χειμώνα, με τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στο Αφγανιστάν.

Τώρα, όμως, δεν επιχειρούν καν να μπουν στην περιοχή Κάλα Ινάου, στα δυτικά του Αφγανιστάν, γιατί δεν μπορούν ούτε καν να δουν τον δρόμο λόγω του χιονιού και, επίσης, επειδή οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν συνθήκες παγωνιάς.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η ειρωνεία της τύχης είναι ότι, ύστερα από 4 χρόνια ξηρασίας, το χιόνι, μακροπρόθεσμα, θα είναι θετικό για το Αφγανιστάν, αφού θα φέρει κα ι πάλι νερό στα βουνά, όμως, βραχυπρόθεσμα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πεθάνουν επειδή τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν μπορούν να τους πλησιάσουν για να τους δώσουν φαγητό.

Η CIA προειδοποιεί για επιθέσεις της αλ-Κάιντα
BBC News
"H αλ-Κάιντα δεν έχει εξοντωθεί", λέει ο Τζορτζ Τένετ

6.2.2002 20:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηός της CIA, Τζορτζ Τένετ, απηύθυνε προειδοποίηση ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλ-Κάιντα, εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Τένετ είπε, ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες, ότι η αλ-Κάιντα δεν έχει ακόμα εξοντωθεί , παρά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και χίλιες συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε εξήντα χώρες.

Ο αρχηγός της CIA είπε ακόμα ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει ενεργούς πυρήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη και ότι ενώ ορισμένες επιθέσεις έχουν αποτραπεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναμένονται πολλές ακόμα.

Ο κ. Τένετ αρνήθηκε επίσης τις απόψεις ορισμένων μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον κατέλαβαν εξ απήνης την CIA.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία
BBC News
Η μείωση της ανεργίας ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του Καγκελάριου της Γερμανίας όταν ανέλαβε την εξουσία το 1998

6.2.2002 20:42 (Ωρα Λονδίνου)
Στα 4,3 εκατομμύρια ανέβηκε ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στη Γερμανία τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στον αριθμό των ανέργων την τελευταία πενταετία και, παράλληλα, προκαλούν αμηχανία στον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία όταν ανέλαβε την εξουσία το 1998.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι το 10,4% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει δουλειά. Μάλιστα, σε περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το ποσοστό είναι διπλάσιο.

Τα ποσοστά αυτά δύσκολα θα μειωθούν πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο ίδιος ο κ. Σρέντερ αποδίδει τις ευθύνες στην κάμψη, που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι επικριτές του αναφέρουν ότι η αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία οφείλεται στο δισταγμό που επιδεικνύει η κυβέρνησή του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ώστε η αγορά εργασίας να γίνει πιο ευέλικτη.

Ο Τόνι Μπλερ στην Αφρική
BBC News
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα επισκεφθεί 4 χώρες της δυτικής Αφρικής σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην ανάπτυξή τους

6.2.2002 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία στη δυτική Αφρική ξεκινάει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που θα επισκεφθεί τη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Σιέρρα Λεόνε.

Μιλώντας στο BBC λίγο πριν την αναχώρησή του, ο κ. Μπλερ είπε ότι η Αφρική έχει μία μοναδική ευκαιρία τώρα να αναπτυχθεί οικονομικά και ότι τα πλούσια κράτη πρέπει να τη βοηθήσουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασαν οι ηγέτες της Αφρικής, γνωστό με την ονομασία "Συνεργασία για την ανάπτυξη της Αφρικής", το οποίο χαρακτήρισε το "πιο συναρπαστικό πρόγραμμα" της Αφρικής.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στην Αφρική, αν η διεθνής κοινότητα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα της φτώχειας.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η περιοδεία τού κ. Μπλερ δεν αποτελεί μια μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά αποτελεί μέρος μια διεθνούς πρωτοβουλίας για την συμβολή στην ανάπτυξη της Αφρικής.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας.

Η υπουργός για την Διεθνή Ανάπτυξη της Βρετανίας Κλαιρ Σορτ επεσήμανε ότι "αν η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα για την Αφρική, τότε η αστάθεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και το κύμα των προσφύγων θα πλήξουν σύντομα όλο τον πλανήτη".

Ο Παντελί Μάικο υποψήφιος για νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας
BBC News
Ο Παντελί Μάικο, μέχρι σήμερα υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την θέση του Πρωθυπουργού της χώρας

6.2.2002 20:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τα μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας επέλεξαν τον, μέχρι σήμερα, υπουργό Αμυνας της χώρας Παντελί Μάικο ως υποψήφιό τους για νέο Πρωθυπουργό της χώρας.

Αν ο κ. Μάικο γίνει Πρωθυπουργός, θα διαδεχθεί στο αξίωμα αυτό της Αλβανίας τον κ. Ιλίρ Μέτα, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από έντονες διαφωνίες, που είχε με την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και η στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας.

Η επιλογή του κ. Μάικο έγινε μετά από ημέρες διαβουλεύσεων και διαφωνιών στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πολιτική ήττα του Τζωρτζ Μπους
BBC News
Απογοητευμένος δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους για την απόρριψη των προτάσεών του για την οικονομία από την Γερουσία

6.2.2002 20:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική πολιτική ήττα δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, το σχέδιο του οποίου για την τόνωση της Αμερικανικής οικονομίας δεν έλαβε επαρκή υποστήριξη για να προωθηθεί και να ψηφισθεί από τη Γερουσία.

Ο κ. Μπους είχε προτείνει μία σειρά από μέτρα για την ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ομως, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Γερουσίας Τομ Ντασλ, που ανήκει στο Κόμμα των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Μπους δεν πρόκειται να ψηφισθούν από τη Γερουσία γιατί υπάρχουν διχόνοιες για το θέμα ανάμεσα στους Γερουσιαστές που ανήκουν στο κόμμα των Δημοκρατικών και σε αυτούς που ανήκουν στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων του Τζωρτζ Μπους.

Ο κ. Μπους εξέφρασε τη μεγάλη απογοήτευσή του για το γεγονός, ενώ, αμέσως, άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους της απόρριψης ήταν ότι η Αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι έχει, ήδη, αρχίσει να ανακάμπτει και, έτσι, κρίθηκε ότι το οικονομικό αυτό πακέτο δεν είναι, πλέον, αναγκαίο.

Το πρόγραμμα του κ. Μπους προέβλεπε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 48 δισεκατομμύρια δολλάρια. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μπους τον είχε χαρακτηρίσει "πολεμικό προϋπολογισμό" θέλοντας να δείξει ότι θα διατεθούν αυξημένα κονδύλια για την εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, που κήρυξε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συλλήψεις στο Πακιστάν για την απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου
BBC News
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα με φωτογραφίες του απαχθέντος δημοσιογράφου

6.2.2002 20:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις έρευνες, που διεξάγει για την απαγωγή από αγνώστους του δημοσιογράφου της Αμερικανικής εφημερίδας "Wall Street Journal" Ντάνιελ Περλ.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθηκαν με την κατηγορία ότι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα σε διάφορα Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με φωτογραφίες του απαχθέντος, καθώς και με αιτήματα για την απελευθέρωσή του, όπως είναι η βελτίωση των συνθήκων κράτησης των συλληφθέντων, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη των Ταλεμπάν και της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν και έχουν μεταφερθεί στην Αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.

Απόφαση για προσαγωγή του πρώην προέδρου της Enron στην εξεταστική επιτροπή
BBC News
Νέα διάσταση στο σκάνδαλο του χρεωκοπημένου, πλέον, Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron (στη φωτογραφία, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών)

6.2.2002 20:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου, που διερευνά τη χρεωκοπία του Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της βίαιης προσαγωγής του πρώην προέδρου της εταιρείας Κένεθ Λέι.

Ο κ. Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πει ο Κένεθ Λέι", δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου Πίτερ Φιτζέραλντ στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Λέι θα αρνηθεί και πάλι να καταθέσει επικαλούμενος την Αμερικανική νομοθεσία, που επιτρέπει σε μάρτυρες να μην καταθέτουν στο Κογκρέσο αν υπάρχει περίπτωση η κατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Παράλληλα, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Συνεχίζεται η οικονομική κρίση στην Αργεντινή
BBC News
Συχνές είναι οι διαδηλώσεις στην Αργεντινή τον τελευταίο καιρό για την οικονομική κρίση, που πλήττει την χώρα

6.2.2002 20:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να επεκτείνει για άλλες δύο μέρες το κλείσιμο των τραπεζών και των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος για να αποτρέψει την μείωση των αποθεμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να της δοθεί αρκετός χρόνος για να θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να ξεπεραστεί η κρίση, που μαστίζει την οικονομία της Αργεντινής αρκετά χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Αιρες μεταδίδει ότι η κυβέρνηση φοβάται μήπως οι καταθέτες προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους επιδιώκοντας τη μετατροπή των χρημάτων, που έχουν στο νόμισμα της Αργεντινής - το πέσο - σε Αμερικανικά δολλάρια.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Αργεντινή εκδηλώθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου με μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών και επεισόδια με την αστυνομία.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής τότε παραιτήθηκε, κάτι που έκαναν, στη συνέχεια, και όσοι τον διαδέχθηκαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτική ομαλότητα φαίνεται να έχει επανέλθει στην Αργεντινή, όμως η οικονομική κρίση δεν δείχνει ακόμα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Εκκλήσεις για ενίσχυση της δύναμης στο Αφγανιστάν
BBC News
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν Λαχντάρ Μπραχίμι

6.2.2002 19:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν Λαχντάρ Μπραχίμι ζήτησε από το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει επειγόντως την πιθανότητα ενίσχυσης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ώστε να καλύπτει και περιοχές έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ο κ. Μπραχίμι είπε ότι εκκλήσεις για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας στο Αφγανιστάν έχουν κάνει όχι μόνον η μεταβατική κυβέρνηση και οι απλοί πολίτες αλλά και οι οπλαρχηγοί, όπως τους χαρακτήρισε.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε προς το συμβούλιο ασφαλείας ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, διαπίστωσε ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και προειδοποίησε ότι χωρίς ασφάλεια, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν θα αποτύχουν.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη μεταδίδει, πάντως, ότι παρά τις έντονες εκκλήσεις, τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας δεν προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, οι ισχυρές χιονοπτώσεις που σημειώνονται στo Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η διανομή φαγητού στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από ελλείψεις τροφίμων, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι η διακοπή της διανομής φαγητού αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα μέλη των διεθνών οργανώσεων. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεσα φαγητό στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων πάλευαν, σε όλη την διάρκεια του χειμώνα, με τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στο Αφγανιστάν.

Τώρα, όμως, δεν επιχειρούν καν να μπουν στην περιοχή Κάλα Ινάου, στα δυτικά του Αφγανιστάν, γιατί δεν μπορούν ούτε καν να δουν τον δρόμο λόγω του χιονιού και, επίσης, επειδή οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν συνθήκες παγωνιάς.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η ειρωνεία της τύχης είναι ότι, ύστερα από 4 χρόνια ξηρασίας, το χιόνι, μακροπρόθεσμα, θα είναι θετικό για το Αφγανιστάν, αφού θα φέρει κα ι πάλι νερό στα βουνά, όμως, βραχυπρόθεσμα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πεθάνουν επειδή τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν μπορούν να τους πλησιάσουν για να τους δώσουν φαγητό.

Ο Παντελί Μάικο υποψήφιος για νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας
BBC News
Ο Παντελί Μάικο, μέχρι σήμερα υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την θέση του Πρωθυπουργού της χώρας

6.2.2002 16:52 (Ωρα Λονδίνου)
Τα μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας επέλεξαν τον, μέχρι σήμερα, υπουργό Αμυνας της χώρας Παντελί Μάικο ως υποψήφιό τους για νέο Πρωθυπουργό της χώρας.

Αν ο κ. Μάικο γίνει Πρωθυπουργός, θα διαδεχθεί στο αξίωμα αυτό της Αλβανίας τον κ. Ιλίρ Μέτα, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από έντονες διαφωνίες, που είχε με την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και η στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας.

Η επιλογή του κ. Μάικο έγινε μετά από ημέρες διαβουλεύσεων και διαφωνιών στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Συλλήψεις στο Πακιστάν για την απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου
BBC News
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα με φωτογραφίες του απαχθέντος δημοσιογράφου

6.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις έρευνες, που διεξάγει για την απαγωγή από αγνώστους του δημοσιογράφου της Αμερικανικής εφημερίδας "Wall Street Journal" Ντάνιελ Περλ.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθηκαν με την κατηγορία ότι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα σε διάφορα Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με φωτογραφίες του απαχθέντος, καθώς και με αιτήματα για την απελευθέρωσή του, όπως είναι η βελτίωση των συνθήκων κράτησης των συλληφθέντων, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη των Ταλεμπάν και της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν και έχουν μεταφερθεί στην Αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.

Οικονομικό σκάνδαλο σε Ιρλανδικό οικονομικό όμιλο
BBC News
Μεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε στον Ιρλανδικό χρηματοοικονομικό όμιλο Allied Irish Banks (στη φωτογραφία, τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Δουβλίνο)

6.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Απάτη πάνω από 750 εκατομμυρίων Αμερικανικών δολλαρίων αποκαλύφθηκε στον Ιρλανδικό χρηματοοικονομικό όμιλο Allied Irish Banks.

Οπως έγινε γνωστό, ένας Αμερικανός χρηματιστής, που εργαζόταν στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου αυτού στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειων, εξαφανίστηκε την ίδια περίοδο, που εξαφανίστηκε το ποσό αυτό των 750 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο όμιλος διέκοψε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο εξωτερικό και έθεσε σε διαθεσιμότητα διευθυντικά στελέχη του σε υποκαταστήματά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απάτη διαπράχθηκε πριν από έναν χρόνο, αλλά έγινε αντιληπτή πρόσφατα.

Συνεχίζεται η οικονομική κρίση στην Αργεντινή
BBC News
Συχνές είναι οι διαδηλώσεις στην Αργεντινή τον τελευταίο καιρό για την οικονομική κρίση, που πλήττει την χώρα

6.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να επεκτείνει για άλλες δύο μέρες το κλείσιμο των τραπεζών και των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος για να αποτρέψει την μείωση των αποθεμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να της δοθεί αρκετός χρόνος για να θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να ξεπεραστεί η κρίση, που μαστίζει την οικονομία της Αργεντινής αρκετά χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Αιρες μεταδίδει ότι η κυβέρνηση φοβάται μήπως οι καταθέτες προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους επιδιώκοντας τη μετατροπή των χρημάτων, που έχουν στο νόμισμα της Αργεντινής - το πέσο - σε Αμερικανικά δολλάρια.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Αργεντινή εκδηλώθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου με μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών και επεισόδια με την αστυνομία.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής τότε παραιτήθηκε, κάτι που έκαναν, στη συνέχεια, και όσοι τον διαδέχθηκαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτική ομαλότητα φαίνεται να έχει επανέλθει στην Αργεντινή, όμως η οικονομική κρίση δεν δείχνει ακόμα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Απόφαση για προσαγωγή του πρώην προέδρου της Enron στην εξεταστική επιτροπή
BBC News
Νέα διάσταση στο σκάνδαλο του χρεωκοπημένου, πλέον, Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron (στη φωτογραφία, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών)

6.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου, που διερευνά τη χρεωκοπία του Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της βίαιης προσαγωγής του πρώην προέδρου της εταιρείας Κένεθ Λέι.

Ο κ. Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πει ο Κένεθ Λέι", δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου Πίτερ Φιτζέραλντ στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Λέι θα αρνηθεί και πάλι να καταθέσει επικαλούμενος την Αμερικανική νομοθεσία, που επιτρέπει σε μάρτυρες να μην καταθέτουν στο Κογκρέσο αν υπάρχει περίπτωση η κατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Παράλληλα, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Υπέρ της επιστροφής της πρώην βασιλικής οικογένειας η Ιταλική Γερουσία
BBC News
"Πράσινο φως" για την επιστροφή των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας στην Ιταλία (φωτογραφία του 1945 των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ιταλίας) , στιγμιότυπο απ΄

6.2.2002 15:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερουσία της Ιταλίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της άρσης της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των αρρένων μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας της χώρας.

Η ψηφοφορία ήταν η πρώτη από τις τέσσερις, που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της Ιταλίας και υπερψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία Γερουσιαστών.

Στο τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ιταλοί ψήφισαν κατά της βασιλείας.

Ο οίκος της Σαβοϊας, που ζει στην Ελβετία, ασκούσε χρόνια πιέσεις για να επιτραπεί η επιστροφή των μελών του στην Ιταλία.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας στήριξε το αίτημα της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ιταλίας.

Αλλά και η πλειοψηφία των Γερουσιαστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενέκριναν την αλλαγή, ενώ μόνο τα μέλη ορισμένων μικρών κομμάτων εξέφρασαν την διαφωνία τους.

Οι ψηφοφορίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, όμως δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι το 80% των Ιταλών θεωρούν την απαγόρευση για είσοδο στην Ιταλία των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας της χώρας ξεπερασμένη.

Η κακοκαιρία διακόπτει τη διανομή φαγητού στο Αφγανιστάν
BBC News
Περίπου 7 εκατομμύρια κάτοικοι του Αφγανιστάν χρειάζονται, επειγόντως, φαγητό για να επιζήσουν

6.2.2002 12:16 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ισχυρές χιονοπτώσεις, που σημειώνονται στo Αφγανιστάν, είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η διανομή φαγητού στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από ελλείψεις τροφίμων, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι η διακοπή της διανομής φαγητού αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα μέλη των διεθνών οργανώσεων. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεσα φαγητό στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων πάλευαν, σε όλη την διάρκεια του χειμώνα, με τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στο Αφγανιστάν.

Τώρα, όμως, δεν επιχειρούν καν να μπουν στην περιοχή Κάλα Ινάου, στα δυτικά του Αφγανιστάν, γιατί δεν μπορούν ούτε καν να δουν τον δρόμο λόγω του χιονιού και, επίσης, επειδή οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν συνθήκες παγωνιάς.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η ειρωνεία της τύχης είναι ότι, ύστερα από 4 χρόνια ξηρασίας, το χιόνι, μακροπρόθεσμα, θα είναι θετικό για το Αφγανιστάν, αφού θα φέρει και πάλι νερό στα βουνά, όμως, βραχυπρόθεσμα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πεθάνουν επειδή τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν μπορούν να τους πλησιάσουν για να τους δώσουν φαγητό.

Ο Τόνι Μπλερ στην Αφρική
BBC News
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα επισκεφθεί 4 χώρες της δυτικής Αφρικής σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην ανάπτυξή τους

6.2.2002 12:31 (Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία στη δυτική Αφρική ξεκινάει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που θα επισκεφθεί τη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Σιέρρα Λεόνε.

Σε δηλώσεις του προειδοποίησε ότι η Δύση μπορεί να δεχθεί και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εκτός αν ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια στην Αφρική.

Μάλιστα, ο κ. Μπλερ είπε ότι η Αφρική μπορεί να ακολουθήσει το άσχημο παράδειγμα του Αφγανιστάν, μια χώρα, δηλαδή, που έγινε, όπως είπε, εξαρτημένη από τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η περιοδεία τού κ. Μπλερ δεν αποτελεί μια μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά αποτελεί μέρος μια διεθνούς πρωτοβουλίας για την συμβολή στην ανάπτυξη της Αφρικής.

Η Αφρική αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα φτώχειας σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας.

Η υπουργός για την Διεθνή Ανάπτυξη της Βρετανίας Κλαιρ Σορτ επεσήμανε ότι "αν η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα για την Αφρική, τότε η αστάθεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και το κύμα των προσφύγων θα πλήξουν σύντομα όλο τον πλανήτη".

Απόφαση για προσαγωγή του πρώην προέδρου της Enron στην εξεταστική επιτροπή
BBC News
Νέα διάσταση στο σκάνδαλο του χρεωκοπημένου, πλέον, Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron (στη φωτογραφία, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών)

6.2.2002 14:02 (Ωρα Λονδίνου)
Η επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου, που διερευνά τη χρεωκοπία του Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της βίαιης προσαγωγής του πρώην προέδρου της εταιρείας Κένεθ Λέι.

Ο κ. Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πει ο Κένεθ Λέι", δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου Πίτερ Φιτζέραλντ στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Λέι θα αρνηθεί και πάλι να καταθέσει επικαλούμενος την Αμερικανική νομοθεσία, που επιτρέπει σε μάρτυρες να μην καταθέτουν στο Κογκρέσο αν υπάρχει περίπτωση η κατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Παράλληλα, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Πάνω από 4 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία
BBC News
Η μείωση της ανεργίας ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του Καγκελάριου της Γερμανίας όταν ανέλαβε την εξουσία το 1998

6.2.2002 12:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στα 4,3 εκατομμύρια ανέβηκε ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στη Γερμανία τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στον αριθμό των ανέργων την τελευταία πενταετία και, παράλληλα, προκαλούν αμηχανία στον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία όταν ανέλαβε την εξουσία το 1998.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι το 10,4% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει δουλειά. Μάλιστα, σε περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το ποσοστό είναι διπλάσιο.

Τα ποσοστά αυτά δύσκολα θα μειωθούν πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο ίδιος ο κ. Σρέντερ αποδίδει τις ευθύνες στην κάμψη, που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι επικριτές του αναφέρουν ότι η αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία οφείλεται στο δισταγμό που επιδεικνύει η κυβέρνησή του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ώστε η αγορά εργασίας να γίνει πιο ευέλικτη.

Πολιτική ήττα του Τζορτζ Μπους για τις αμυντικές δαπάνες
BBC News
Απογοητευμένος ο πρόεδρος Μπους

6.2.2002 12:05 (Ωρα Λονδίνου)
Μία σημαντική πολιτική ήττα δέχθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, το σχέδιο του οποίου για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας δεν έλαβε επαρκή υποστήριξη για να προωθηθει και να ψηφισθεί από τη Γερουσία.

Ο κ. Μπους είχε προτείνει μία σειρά μέτρων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ομως, ο επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας - ο Τομ Ντασλ των Δημοκρατικών - δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Μπους δεν πρόκειται να ψηφισθούν από τη Γερουσία γιατί υπάρχουν διχόνοιες για το θέμα ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Ο κ. Μπους εξέφρασε τη μεγάλη απογοήτευσή του για το γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητική ήταν η αντίδραση των χρηματιστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το δείκτη Dow Jones να κλείνει με πτώση 1,66%.

Γάλλος φυγόδικος επιστρέφει
BBC News
Οι έρευνες σταμάτησαν μετά την εξαφάνιση του Σουλέ

6.2.2002 10:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Γάλλος πολιτικός καταζητούμενος για σκάνδαλο χρηματοδότησης κομάτων επέστρεψε στη Γαλλία από την Καραιβική, μετά από επτά χρόνια φυγοδικίας.

Ο Ντιντιέ Σουλέ, πρώην υπεύθυνος εργατικών κατοικιών στα δυτικά του Παρισιού, κατηγορείται για δωροληψία από κατασκευαστικές εταιρίες για λογαριασμό του κόματος του προέδρου της χώρας, Ζακ Σιράκ.

Η κατάθεσή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κο Σιράκ, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της χώρας, όπου αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Ο κοσ Σιράκ, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Παρισιού την εποχή του σκανδάλου, αρνήθηκε να καταθέσει γι'αυτό επικαλούμενος την προεδρική ασυλία.

Ο κος Σουλέ, 54 ετών, έφτασε στο Παρίσι το απόγευμα της Τρίτης. "Είμαι βέβαιος για την αθωότητα μου, αλλά προτιμώ να επιστρέψω στη Γαλλία για να τακτοποιήσω εκρεμότητες και δεν θα σιωπήσω", δήλωσε ο κος Σουλέ σε τοπική εφημερίδα πριν την αναχώρησή του από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Είπε επίσης ότι είχε οδηγίες από το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών να μην επιστρέψει στη Γαλλία και ότι λάμβανε τακτικά χρήματα από Γάλλους αξιωματούχους για τα έξοδά του.

Ο κος Σουλέ ήταν αξιωματούχος στην περιφέρεια Οτ-ντε-Σεν και εκλεγμένος αξιωματούχος του κόματος Σιράκ. Στενός συνεργάτης του συνελήφθη το 1995 ενώ λάμβανε χρήματα από επιχειρηματία, αλλά μετά την εξαφάνιση του κου Σουλέ οι έρευνες δεν προχώρησαν. Με την επιστροφή του μπορεί να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις. Ο ίδιος δήλωσε στην εφνμερίδα Λε Μοντ ότι το σύστημα δωροληψίας οργανώθηκε από ανώτερούς του και υπαινίχθηκε ότι ο κος Σιράκ μπορεί να ήταν αναμεμειγμένος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση Σουλέ έχει επηρεάσει τον προεκλογικό αγώνα, με τον κο Σιράκ για πρώτη φορά με μικρή διαφορά από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Οπαδοί του κου Σιράκ ήδη υπαινίχθηκαν ότι η επιστροφή του κου Σουλέ δεν είναι σύμπτωση.

Πολιτική ήττα του Τζορτζ Μπους
BBC News
Απογοητευμένος ο πρόεδρος Μπους

6.2.2002 7:39 (Ωρα Λονδίνου)
Μία σημαντική πολιτική ήττα έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, το σχέδιο του οποίου για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας δεν έλαβε επαρκή υποστήριξη για να προωθηθει και να ψηφισθεί από τη Γερουσία.

Ο κ. Μπους είχε προτείνει μία σειρά μέτρων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ομως, ο επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας - ο Τομ Ντασλ των Δημοκρατικών - δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Μπους δεν πρόκειται να ψηφισθούν από τη Γερουσία γιατί υπάρχουν διχόνοιες για το θέμα ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς. Ο κ. Μπους εξέφρασε τη μεγάλη απογοήτευσή του για το γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητική ήταν η αντίδραση των χρηματιστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το δείκτη Dow Jones να κλείνει με πτώση 1,66%.

Φιλελευθεροποιείται η ευρωπαική αγορά αυτοκινήτων
BBC News
Οι τιμές των αυτοκινήτων στην Ευρώπη αναμένεται στο μέλλον να μειωθούν

6.2.2002 7:49 (Ωρα Λονδίνου)
Το πράσινο φως για το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτων στον ανταγωνισμό έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Στρασβούργο. Η σημαντική αυτή εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και προσφέρει περισσότερα προνόμια στους καταναλωτές, καθώς αναμένεται να επιφέρει μείωση στις τιμές των αυτοκινήτων.

Ετοιμες για διάλογο οι ΗΠΑ
BBC News
Ο Αμεδρικανός υπουργός των Εξωτερικών έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να αρχίσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.

6.2.2002 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ετοιμες για διάλογο με Ιράκ, Ιράν και Βόρειο Κορέα εμφανίζονται τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μπους ότι οι τρεις χώρες αποτελούν τον "άξονα του κακού" και ότι συνιστούν απειλή για τη διεθνή κοινότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου και με τις τρεις χώρες, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να εισβάλουν σε αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ενώ η Βαγδάτη δήλωσε έτοιμη να αρχίσει άνευ όρων διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Πάουελ δεν φάνηκε ικανοποιημένος με αυτό και ζήτησε από το Ιράκ να επιτρέψει την παρουσία επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Εν τω μεταξύ, το Ιράν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να παράσχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς της ότι μέλη της Αλ Κάιντα έχουν καταφύγει στη χώρα από το Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν συλλαμβάνει απαγωγείς
BBC News
Οι σθλληφθέντεσ εστειλαν e-mail με φωτογραφίες του Πέρλ

6.2.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοδος στην έρευνα της απαγωγής του δημοσιογράφου της Εφημερίδας Γουώλ Στριτ Τζέρναλ, Ντάνιελ Πέρλ.

Τρία άτομα συνελήφθηκαν και κατηγορούνται ότι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ με φωτογραφίες του αιχμάλωτου κου Περλ, καθώς και με αιτήματα όπως η βελτιωση των συνθήκων κράτησης των αιχμαλώτων μελών της Αλ Καϊντα από τις ΗΠΑ και την επιστροφή των Πακιστανών υπηκόων στο Αφγανιστάν.

Η αστυνομία στη Λαχώρη συνέλαβε επίσης πολλά μέλη της οικογένειας του αρχηγού των απαγωγέων.

Ο κος Περλ ερευνούσε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις κατά την εξαφάνησή του πριν δύο βδομάδες.

Γάλλος φυγόδικος επιστρέφει
BBC News
Οι έρευνες σταμάτησαν μετά την εξαφάνιση του Σουλέ

6.2.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Γάλλος πολιτικός καταζητούμενος για σκάνδαλο χρηματοδότησης κομάτων επέστρεψε στη Γαλλία από την Καραιβική, μετά από επτά χρόνια φυγοδικίας.

Ο Ντιντιέ Σουλέ, πρώην υπεύθυνος εργατικών κατοικιών στα δυτικά του Παρισιού, κατηγορείται για δωροληψία από κατασκευαστικές εταιρίες για λογαριασμό του κόματος του προέδρου της χώρας, Ζακ Σιράκ.

Η κατάθεσή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κο Σιράκ, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της χώρας, όπου αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Ο κοσ Σιράκ, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Παρισιού την εποχή του σκανδάλου, αρνήθηκε να καταθέσει γι'αυτό επικαλούμενος την προεδρική ασυλία.

Ο κος Σουλέ, 54 ετών, έφτασε στο Παρίσι το απόγευμα της Τρίτης. "Είμαι βέβαιος για την αθωότητα μου, αλλά προτιμώ να επιστρέψω στη Γαλλία για να τακτοποιήσω εκρεμότητες και δεν θα σιωπήσω", δήλωσε ο κος Σουλέ σε τοπική εφημερίδα πριν την αναχώρησή του από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Είπε επίσης ότι είχε οδηγίες από το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών να μην επιστρέψει στη Γαλλία και ότι λάμβανε τακτικά χρήματα από Γάλλους αξιωματούχους για τα έξοδά του.

Ο κος Σουλέ ήταν αξιωματούχος στην περιφέρεια Οτ-ντε-Σεν και εκλεγμένος αξιωματούχος του κόματος Σιράκ. Στενός συνεργάτης του συνελήφθη το 1995 ενώ λάμβανε χρήματα από επιχειρηματία, αλλά μετά την εξαφάνιση του κου Σουλέ οι έρευνες δεν προχώρησαν. Με την επιστροφή του μπορεί να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις. Ο ίδιος δήλωσε στην εφνμερίδα Λε Μοντ ότι το σύστημα δωροληψίας οργανώθηκε από ανώτερούς του και υπαινίχθηκε ότι ο κος Σιράκ μπορεί να ήταν αναμεμειγμένος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση Σουλέ έχει επηρεάσει τον προεκλογικό αγώνα, με τον κο Σιράκ για πρώτη φορά με μικρή διαφορά από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Οπαδοί του κου Σιράκ ήδη υπαινίχθηκαν ότι η επιστροφή του κου Σουλέ δεν είναι σύμπτωση.

Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Αργεντινή
BBC News
Νέες διαδηλώσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα

6.2.2002 6:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει για άλλες δύο μέρες το κλείσιμο των τραπεζών και των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος για να αποτρέψει την μείωση των αποθεμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να της δοθεί αρκετός χρόνος γιά να θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την οικονομία που προβλέπει κατάργηση των συναλλαγματικών ελέγχων. Το μέτρο αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αξίας του πέσο , επισημαίνουν οι αναλυτές .

Ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Μπουένος Αυρες μεταδίδει ότι η κυβέρνηση φοβάται μήπως οι καταθέτες προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους επιδιώκοντας τη μετατροπή τους σε δολάρια .

Δεν βρήκαν καταφύγιο στο Ιράν οι τρομοκράτες
BBC News
Ο Χαραζί ζήτησε από τις ΗΠα να σταματήσουν τις κατηγορίες

6.2.2002 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Καμάλ Χαραζί ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν ό,τι αποδεικτικά στοιχεία έχουν σχετικά με την είσοδο μελών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν στο Ιράν.

Είπε ότι ο πλήρης έλεγχος των συνόρων είναι αδύνατος λόγω της μορφολογίας του εδάφους και ότι αντί να κατηγορούν το Ιράν οι ΗΠΑ θα πρέπει να το βοηθήσουν να συλλάβει τα μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο κος Χαραζί είπε επίσης ότι έχει καταγγείλει με γράμμα του προς τον ΟΗΕ απειλές των ΗΠΑ για χρήση βίας και αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος του Ιράν.

Ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε σε δημοσιογράφους οτι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι μέλη της Αλ Κάιντα έχουν καταφύγει στο Ιράν και ότι η Ιρανική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον.

Νέες κατηγορίες για τον Αμερικανό Ταλεμπαν
BBC News
Λέγεται ότο ο Αμερικανός είχε συναντηθεί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν

6.2.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στον Τζον Γουόκερ Λιντ, τον αμερικανό που κατηγορείται ότι πολεμούσε στο πλευρό των Ταλεμπάν, απαγγέλθηκαν επίσημα δέκα κατηγορίες για συνομωσία με σκοπό τη δολοφονία συμπατριωτών του.

Το κατηγορητήριο, που συντάχτηκε από ανώτερο δικαστήριο στην ανατολική Βιργινία των ΗΠΑ, πρόσθεσε τέσσερις κατήγορίες στις έξι για τις οποίες είχε αρχικά κατηγορηθεί και είναι το επόμενο βήμα στη δικαστική διαδικασία εναντίοον του εικοσάχρονου Καλιφορνέζου. Αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει πολλαπλές θανατικές ποινές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Άσκροφτ δήλωσε ότι το κατηγορητήριο περιγράφει τον κο Γουόκερ ως τρομοκράτη που εκπαιδεύτηκε από την Αλ Καϊντα, ο οποίος συνομώτησε με τους Ταλεμπάν για τη δολοφονία συμπατριωτών του. Είπε ότι το κατηγορητήριο βασίστηκε εν μέρει σε οικειοθελείς καταθέσεις του κου Γουόκερ.

Ο κος Ασκροφτ είπε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου ο κος Γουόκερ πολεμπύσε στο πλευρό των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν και τις εβδομάδες που ακολύθησαν παρέμεινε στο στρατόπεδό του αν και γνώριζε για τις επιθέσεις αυτοκτονίας και για άλλες μελλοντικές επιθέσεις.

Την Τετάρτη δικαστήριο θα αποφασίσει αν 0α συνεχιστεί η προφυλάκιση του κου Γουόκερ, ο οποίος συνελλήφθει στο Αφγανιστάν.

Προσαγωγή του πρώην προέδρου της Ένρον στην εξεταστική επιτροπή
BBC News
Η δυσαρέσκεια για την 'Ενρον κλιμακώνεται

6.2.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου που διερευνά τη χρεωκοπία της 'Ενρον ψήφισε ομόφωνα υπέρ της βίαιης προσαγωγής του πρώην προέδρου της εταιρίας, Κένεθ Λέι.

Ο Λέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο διερευνά τους λόγους της χρεωκοπίας της εταιρείας.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πεί ο Κένεθ Λέι", δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου Πίτερ Φιτζέραλντ, στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Λέι θα αρνηθεί να καταθέσει και στις δύο επιτροπές, επικαλούμενος την αμερικανική νομοθεσία που επιτρέπει σε μάρτυρες να μην καταθέτουν στο Κογκρέσο, αν υπάρχει περίπτωση η κατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από τη γνωστοποίηση μίας έρευνας, που αναφέρει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έλαβαν εκατομμύρια δολλάρια που δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Οι δικηγόροι του κ. Λέι υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν θα είναι αμερόληπτη μετά από τα σχόλια στα οποία προέβησαν Αμερικανικοί πολιτικοί στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο της Enron έχει θορυβήσει την Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την εταιρεία.

Μετάνοια για τη δολοφονία Λουμούμπα από το Βέλγιο
BBC News
Ο γιος του Λουμούμπα (αριστερά) επαίνεσε το Βέλγιο

6.2.2002 5:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Βελγίου εξέφρασε "ειλικρινή μετάνοια" για την δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα το 1961. Ο Λουμούμπα ήταν ο πρώτος πρόεδρος της κεντροαφρικανικής αυτής χώρας.

"Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι πρέπει να απευθύνει στην οικογένεια του Πατρίς Λουμούμπα και στο λαό του Κογκό τη βαθειά και ειλικρινή της θλίψη και τη συγγνώμη της για τον πόνο που τους πορκάλεσε", δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Λουί Μισέλ. Τη δηλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βελγικό κοινοβούλιο με θέμα την ανάληψη των ευθυνών για τη δολοφονία.

Η συγγνώμη έγινε δεκτή από το γιο του Λουμούμπα, Φρανσουά, ο οποίος είναι αρχήγος της αντιπολίτευσης στο Κογκό και ο οποίος παραβρέθηκε στη συζήτηση.

"Αυτή η αναγνώριση από το Βέλγιο είναι αποφασιστικό βήμα, ένα σημάδι πολιτικού θάρρους για το οποίο θα πρέπει να συγχαρούμε το Βέλγιο", είπε στους δημοσιογράφους.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο αφορούσε έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία συμπέρανε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το Βέλγιο είχε την ηθική αυτουργία του εγκλήματος.

Ο Λουμούμπα ήταν ο μόνοσ δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός του Κογκό από την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο το 1960. Ήταν χαρισματικός εθνικιστής που ανατράπηκε τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας και αργότερα δολοφονήθηκε σε ηλικία 35 ετών. Η δολοφονία του αποδόθηκε από πολλούς στη CΙΑ και στην κυβέρνηση του Βελγίου.

Η ιταλική γερουσία υπέρ της πρώην βασιλικής οικογένειας
BBC News
Η βασιλική οικογένεια συνδέθηκε με την πολιτική του Μουσολίνι

6.2.2002 5:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η ιταλική γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηλία υπέρ της άρσης της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των αρρένων μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Η ψηφοφορία ηταν η πρώτη από τις τέσσερις που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος και υπερψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία γερουσιαστών.

Στο τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου οι Ιταλοί ψήφισαν κατά της βασιλείας και το νέο σύνταγμα της χώρας απαγόρευε την είσοδο στη χώρα στους άρρενες απογόνους του Βικτωρα Εμμανουήλ, του βασιλία που συνεργάστηκε με τον Μουσολίνι.

Ο οικος της Σαβοϊας, που ζει στην Ελβετία, ασκούσε από χρόνια πιέσεις για την επιστροφή του. Η παρούσα κυβέρνηση στήριξε το αίτημα τους. Η πλειοψηφία των γερουσιαστών της αντιπολίτευσης ενέκρινε επίσης την αλλαγή ενώ μόνο μερικά μικρά κόματα διαφώνησαν. Οι ψηφοφορίες θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Η συνταγματική απαγόρευση επνρεάζει δύο άτομα, τον 64χρονο Βικτωρα Εμμανουήλ, γιο του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμβέρτου, και τον γιο του Εμμανουήλ Φιλιμπέρτο, ο οποίος είναι τραπεζίτης.

Στο παρελθόν, είχαν αρνηθεί να ορκιστούν πίστη στο σύνταγμα της Ιταλίας και έκαναν δηλώσεις που κατέληγαν σε βάρος τους, ενώ ενόχλησαν τους Ιταλούς με την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά πριν λίγες μέρες ο Βικτωρ Εμμανουήλ εστειλε επιστολή στην Ιταλική κυβέρνηση δηλώνοντας πίστη στο σύνταγμα και τον πρόεδρο της Ιταλίας.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 80% των Ιταλών θεωρούν την απαγόρευση ξεπερασμένη. Αλλά η επιστροφή του Οικου της Σαβοϊας θα δημιουργήσει νομικά προβλήματα σχετικά με τη δημευμενη περιουσία τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.