Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-09
To Ισραήλ έχει αποκλίσει την πόλη Ναμπλούς 10.2.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια δεκάδων παλαιστινίων αναζητώντας μέλη οργανώσεων που ευθύνονται για το θάνατο τριών ισραηλινών την προηγούμενη εβδομάδα. Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά εναντίον νεαρών παλαιστινίων που αντιδρούσαν στη διεξαγωγή της έρευνας πετώντας πέτρες. Την ίδια ώρα πάντως δεκάδες ισραηλινοί, μέλη αριστερών οργανώσεων και κομμάτων πραγματοποίησαν πορεία στο Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησής και την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.
Αλγερία: Νεκρός ο αρχηγός της μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης
10.2.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αντάρ Ζουάμπρι και δύο άλλοι άνδρες σκοώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι στην πόλη Μπουφαρίκ, νοτίως το Αλγερίου. Η Ενοπλη Ισλαμική Οργάνωση είχε κατηγορηθεί για πολλές θηριωδίες εις βάρος Αλγερινών πολιτών, ακόμη και για σφαγές ολόκληρων οικογενειών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε όταν δεν επετράπη η άνοδος ενός ισλαμικού κόμματος στην εξουσία μετά τις εκλογές του 1992.
Επίτροπος της ΕΕ καταδικάζει την πολιτική των ΗΠΑ
10.2.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Μια ημέρα μετά την κριτική που άσκησε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν καλώντας τις ΗΠΑ να μην προσηλωθούν αποκλειστικά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο κ Πάτεν καταδίκασε τον χαρακτηρισμό χωρών όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ ως «Αξονα του Κακού». Ο χαρακτηρισμός αυτός που χρησιμοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος δεν βοηθά καθόλου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Κρις Πάτεν και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική πολιτική υποσκάπτει τις προσπάθειες προσέγγισης της ΕΕ με την Τεχεράνη. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2001 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Ιράν συζήτησαν με ευρωπαίους ομολόγους τους προτάσεις για συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού περιεχομένου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τζορτζ Μπούς, συνεργάζονται για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.
Αισιόδοξοι για τη διεθνή οικονομία οι G7
10.2.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου) Σε κοινή δήλωσή τους υποστήριξαν ότι οι προοπτικές διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης έχουν ενισχυθεί σε σχέση με την περίοδο που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προειδοποίησαν όμως ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Αναφερόμενοι στην οικονομική κρίση της Αργεντινής χαιρέτησαν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση της χώρας αλλά απέφυγαν να αναφερθούν σε οποιασδήποτε μορφής οικονομική ενίσχυση προς το Μπουένος Αιρες. Στην ίδια ανακοίνωση, οι υπουργοί των G7 αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τη διακοπή χρηματοδότησης κρατών που κατηγορούνται ότι ενισχύουν τη διεθνή τρομοκρατία.
H Βρετανία επιστρέφει αρχαιολογικό θησαυρό
10.2.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανικός Τύπος αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης έχουν αυξηθεί τα αιτήματα διαφόρων χωρών για την επιστροφή θησαυρών που φυλάσσονται σε βρετανικά μουσεία και βιβλιοθήκες. Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, πάντως, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επιστροφή του ιερού κειμηλίου- ενός ξύλινου αντιγράφου της κιβωτού της διαθήκης ηλικίας 400 ετών. Η ξύλινη κατασκευή, η οποία είναι τόσο ιερή για την ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας ώστε απαγορεύεται ακόμη και να φωτογραφηθεί, βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες σε αποθήκη εκκλησίας του Εδιμβούργου. Η ειδική αποστολή που μετέφερε την κιβωτό έφτασε στην Αιθιοπία το πρωί του Σαββάτου και μεταφέρθηκε με πομπή από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα σε καθεδρικό ναό της πόλης όπου και θα φυλαχθεί.
Απεβίωσε η πριγκήπισσα Μαργαρίτα της Βρετανίας.
10.2.2002 0:21 (Ωρα Λονδίνου) Όπως σημειώνουν πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλοι θα θυμούνται την πριγκήπισα για την απόφασή της ν'απαρνηθεί την προσωπική της ευτυχία για να αποτρέψει μία συνταγματική κρίση: τον Οκτώβριο του 1955 αποφάσισε να μην παντρευτεί τον αγαπημένο της, Πίτερ Τάουνσεντ, που ήταν διαζευγμένος, μετά τις πιέσεις που είχε δεχθεί από την πολιτική ηγεσία, την οικογένειά της και την Εκκλησία της Αγγλίας. Αργότερα, παντρεύτηκε τον φωτογράφο της καλής κοινωνίας, Άντονι Αρμστρονγκ-Τζόουβς με τον οποίον, όμως, χώρισε μετά από χρόνια. Ας σημειωθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν πάντοτε με την προσωπική της ζωή. Σε δηλώσεις της το 1981 η πριγκήπισα χαρακτήρισε τις ιστορίες για τη ζωή της με τις οποίες ασχολούνταν τα μέσα ενημέρωσης εξαιρετικά ενοχλητικές. Βεβαίως, όταν πρόκειται για μυθεύματα, κι ορισμένες απ'αυτές είναι, γελάει κανείς διαβάζοντάς τες, πρόσθεσε η πριγκήπισα Μαργαρίτα, σημειώνοντας ότι από πολύ νωρίς τα μέσα ενημέρωσης έδιναν πληροφορίες για την προσωπική της ζωή--πληροφορίες, όπως είπε, που ήταν συνήθως ανακριβείς. Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται τη βρετανική ειρηνευτική δύναμη στη Σιέρα Λεόνε, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της πριγκήπισας δήλωσε πως ολόκληρη η χώρα αισθάνεται μεγάλη θλίψη για το θάνατο της Μαργαρίτας. Πρόσθεσε ακόμα ότι η πριγκήπισα Μαργαρίτα, πριν αρρωστήσει τα τελευταία χρόνια, είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα. Οι σκέψεις όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή, κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι στραμμένες στη Βασίλισσα, στη Βασιλομήτορα κι στη βασιλική οικογένεια.
Παραδόθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλεμπάν
10.2.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι ο κ.Μουταουακίλ παραδόθηκε στις αφγανικές αρχές στη πόλη Κανταχάρ και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο που ελέγχουν αμερικανικές δυνάμεις στα περίχωρα της πόλης. Ο κ.Μουταουακίλ ήταν στενός συνεργάτης του καταζητούμενου ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομαρ και σύμφωνα με ανταποκριτές ενδέχεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τους Ταλεμπάν και την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Γ. Παπανδρέου: "Πρόκληση η ασφάλεια των Ολυμπιακών"
10.2.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη στην τελετή έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι, εξήγησε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για το ταξίδι του είναι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη θέσπιση του "θεσμού ολυμπιακής εκεχειρίας". "Εχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την καθιέρωση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. "Θα θέλαμε ο θεσμός να εξαπλωθεί στην υφήλιο, δηλαδή να γίνει κτήμα της παγκόσμιας παράδοσης, ώστε κάθε φορά που γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του ολυμπιακού κινήματος - με πρωτοπόρα την Ελλάδα - για την ολυμπιακή εκεχειρία". "Εχουμε μαζέψει σημαντικό αριθμό υπογραφών από πάρα πολλές προσωπικότητες, ξεκινώντας από τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών - και μάλιστα τόσο από το Ισραήλ όσο και από την πλευρά των Παλαιστινίων. Με την πρόταση αυτή έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας, αρκετών χωρών της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη στη συνέχεια πως αντιμετωπίζεται η πρόταση αυτή από την Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να μελετήσουν το θέμα εις βάθος. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ύστερα από συζητήσεις του ίδιου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ και έπειτα από διαβουλεύσεις του κ. Ρογκ με τον πρόεδρο Μπους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη ένα ψήφισμα για την ολυμπιακή εκεχειρία, το οποίο συνυπέγραψαν πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι δρακόντεια και ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ασφάλεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, μήπως αυτό αποτελεί μία πρόκληση για την Ελλάδα ήταν το επόμενο ερώτημα που ετέθη στον κ. Παπανδρέου. "Καταρχήν, έχει αποφασισθεί να διατεθούν περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεύτερον, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το επίπεδο ασφάλειας του Σολτ Λέικ Σίτι ίσως και καλύτερο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. "Βεβαίως είναι πρόκληση, βεβαίως είναι μία δύσκολη επιχείρηση. Ομως, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σολτ Λέικ Σίτι, άρα λοιπόν, μία υπερδύναμη, όπως η Αμερική γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που έχουν δυστυχώς οι αγώνες στον τομέα της ασφάλειας" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Αρχισαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
10.2.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κίφι Ανάν και πολλοί επίσημοι από πολλές χώρες παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων. Οι αγώνες αυτοί θα είναι οι μεγαλύτεροι στην ιστορία και θα φέρουν τις ΗΠΑ στο προσκήνιο για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Πέρνουν μέρος δύομιση χιλιάδες αθλητές από 77 χώρες μεταξύ των οποίων είναι και χώρες όπως τα νησιά Φίτζι, το Καμερούν και το Ισραήλ που δεν είχαν παράδοση στα χειμερινά αθλήματα. Φέτος θα υπάρχουν 78 συναντήσεις σε οχτώ αθλήματα. Τα μετρα ασφαλείας στηη Γιούτα είναι δρακόντεια, αλλά οι διοργανωτές βεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να επισκιάσουν τη γιορτή του αθλητισμού. Η ΔΟΕ επέτρεψε στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τη σημαία που ανασύρθηκε από τα συντρήμμια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου. Οχτώ Αμερικανοί αθλητές και αστυνομικοί και πυροσβέστες της Νέας Υόρκης μετέφεραν την αστερόεσσα σε μια σεμνή τελετή πριν την καθιερωμένη παρέλαση και στη συνέχεια στο στάδιο για την τελετή έναρξης. Στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας, το 1924, 16 χώρες αγωνίστηκαν σε πέντε αθλήματα για 16 μετάλια.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις υπήρχαν φόβοι για ματαίωση των αγώνων αλλά οι διοργανωτές και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν με ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Για την ασφάλεια ξοδεύτηκαν πάνω από 300 εκατομύρια δολλάρια και δέκα χιλιάδες πράκτορες του FBI θα βρίσκονται στο χώρο των αγώνων.
Νέα στοιχεία για το Λόκερμπι
10.2.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα νέα στοιχεία κλονίζουν το κατηγορητήριο βάσει του οποίου ο Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ-Μεγκράχι, καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια, για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος των αερογραμμών Pan Am το 1988. Το δικαστήριο δέχθηκε να καλέσει ως μάρτυρα έναν πρώην φύλακα του αεροδρομίου του Χίθροου στο Λονδίνο ο οποίος κατέθεσε ότι παραβιάστηκε ο χώρος των αποσκευών, τη νύχτα πριν την απογείωση του αεροσκάφους και την επίθεση. Η κατάθεση του φύλακα ενισχύει το επιχείρημα της ομάδας υπεράσπιστης του Μεγκραχί που υποστηρίζει ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος από το Λονδίνο και όχι από τη Μάλτα όπως υποστήριξαν οι κατήγοροι.
Αλγερία: Νεκρός ο αρχηγός της μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης
09.2.2002 17:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αντάρ Ζουάμπρι και δύο άλλοι άνδρες σκοώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι στην πόλη Μπουφαρίκ, νοτίως το Αλγερίου. Η Ενοπλη Ισλαμική Οργάνωση είχε κατηγορηθεί για πολλές θηριωδίες εις βάρος Αλγερινών πολιτών, ακόμη και για σφαγές ολόκληρων οικογενειών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε όταν δεν επετράπη η άνοδος ενός ισλαμικού κόμματος στην εξουσία μετά τις εκλογές του 1992.
H Βρετανία επιστρέφει αρχαιολογικό θησαυρό
09.2.2002 17:50 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανικός Τύπος αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης έχουν αυξηθεί τα αιτήματα διαφόρων χωρών για την επιστροφή θησαυρών που φυλάσσονται σε βρετανικά μουσεία και βιβλιοθήκες. Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, πάντως, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επιστροφή του ιερού κειμηλίου- ενός ξύλινου αντιγράφου της κιβωτού της διαθήκης ηλικίας 400 ετών. Η ξύλινη κατασκευή, η οποία είναι τόσο ιερή για την ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας ώστε απαγορεύεται ακόμη και να φωτογραφηθεί, βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες σε αποθήκη εκκλησίας του Εδιμβούργου. Η ειδική αποστολή που μετέφερε την κιβωτό έφτασε στην Αιθιοπία το πρωί του Σαββάτου και μεταφέρθηκε με πομπή από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα σε καθεδρικό ναό της πόλης όπου και θα φυλαχθεί.
Αρχισαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
9.2.2002 13:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κίφι Ανάν και πολλοί επίσημοι από πολλές χώρες παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων. Οι αγώνες αυτοί θα είναι οι μεγαλύτεροι στην ιστορία και θα φέρουν τις ΗΠΑ στο προσκήνιο για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Πέρνουν μέρος δύομιση χιλιάδες αθλητές από 77 χώρες μεταξύ των οποίων είναι και χώρες όπως τα νησιά Φίτζι, το Καμερούν και το Ισραήλ που δεν είχαν παράδοση στα χειμερινά αθλήματα. Φέτος θα υπάρχουν 78 συναντήσεις σε οχτώ αθλήματα. Τα μετρα ασφαλείας στηη Γιούτα είναι δρακόντεια, αλλά οι διοργανωτές βεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να επισκιάσουν τη γιορτή του αθλητισμού. Η ΔΟΕ επέτρεψε στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τη σημαία που ανασύρθηκε από τα συντρήμμια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου. Οχτώ Αμερικανοί αθλητές και αστυνομικοί και πυροσβέστες της Νέας Υόρκης μετέφεραν την αστερόεσσα σε μια σεμνή τελετή πριν την καθιερωμένη παρέλαση και στη συνέχεια στο στάδιο για την τελετή έναρξης. Στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας, το 1924, 16 χώρες αγωνίστηκαν σε πέντε αθλήματα για 16 μετάλια.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις υπήρχαν φόβοι για ματαίωση των αγώνων αλλά οι διοργανωτές και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν με ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Για την ασφάλεια ξοδεύτηκαν πάνω από 300 εκατομύρια δολλάρια και δέκα χιλιάδες πράκτορες του FBI θα βρίσκονται στο χώρο των αγώνων.
Παραδόθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλεμπάν
9.2.2002 13:29 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι ο κ.Μουταουακίλ παραδόθηκε στις αφγανικές αρχές στη πόλη Κανταχάρ και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο που ελέγχουν αμερικανικές δυνάμεις στα περίχωρα της πόλης. Ο κ.Μουταουακίλ ήταν στενός συνεργάτης του καταζητούμενου ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομαρ και σύμφωνα με ανταποκριτές ενδέχεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τους Ταλεμπάν και την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής ανακοινώνει ριζικές πολιτικές αλλαγές
9.2.2002 13:30 (Ωρα Λονδίνου) Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντικαταστήσει το προεδρικό σύστημα με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο κ.Ντουάλντε είπε ότι η απόφαση του αυτή είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Η οικονομία της Αργεντινής έχει καταρρεύσει και σχεδόν καθημερινά παργματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του Ανωτάτου δικαστηρίου.
Γ. Παπανδρέου: "Πρόκληση η ασφάλεια των Ολυμπιακών"
9.2.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη στην τελετή έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι, εξήγησε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για το ταξίδι του είναι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη θέσπιση του "θεσμού ολυμπιακής εκεχειρίας". "Εχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την καθιέρωση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. "Θα θέλαμε ο θεσμός να εξαπλωθεί στην υφήλιο, δηλαδή να γίνει κτήμα της παγκόσμιας παράδοσης, ώστε κάθε φορά που γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του ολυμπιακού κινήματος - με πρωτοπόρα την Ελλάδα - για την ολυμπιακή εκεχειρία". "Εχουμε μαζέψει σημαντικό αριθμό υπογραφών από πάρα πολλές προσωπικότητες, ξεκινώντας από τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών - και μάλιστα τόσο από το Ισραήλ όσο και από την πλευρά των Παλαιστινίων. Με την πρόταση αυτή έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας, αρκετών χωρών της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη στη συνέχεια πως αντιμετωπίζεται η πρόταση αυτή από την Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να μελετήσουν το θέμα εις βάθος. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ύστερα από συζητήσεις του ίδιου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ και έπειτα από διαβουλεύσεις του κ. Ρογκ με τον πρόεδρο Μπους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη ένα ψήφισμα για την ολυμπιακή εκεχειρία, το οποίο συνυπέγραψαν πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι δρακόντεια και ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ασφάλεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, μήπως αυτό αποτελεί μία πρόκληση για την Ελλάδα ήταν το επόμενο ερώτημα που ετέθη στον κ. Παπανδρέου. "Καταρχήν, έχει αποφασισθεί να διατεθούν περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεύτερον, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το επίπεδο ασφάλειας του Σολτ Λέικ Σίτι ίσως και καλύτερο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. "Βεβαίως είναι πρόκληση, βεβαίως είναι μία δύσκολη επιχείρηση. Ομως, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σολτ Λέικ Σίτι, άρα λοιπόν, μία υπερδύναμη, όπως η Αμερική γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που έχουν δυστυχώς οι αγώνες στον τομέα της ασφάλειας" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Σκοτώθηκε ο αρχηγός της μεγαλύτερης μαχητικής οργάνωσης της Αλγερίας.
9.2.2002 13:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αντάρ Ζουάμπρι και δύο άλλοι άνδρες σκοώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι στην πόλη Μπουφαρίκ, νοτίως το Αλγερίου. Η Ενοπλη Ισλαμική Οργάνωση είχε κατηγορηθεί για πολλές θηριωδίες εις βάρος Αλγερινών πολιτών, ακόμη και για σφαγές ολόκληρων οικογενειών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε όταν δεν επετράπη η άνοδος ενός ισλαμικού κόμματος στην εξουσία μετά τις εκλογές του 1992.
Σε αδιέξοδο το Ειδικο Δικαστήριο για την Καμπότζη
9.2.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ Χανς Κόρελ δήλωσε ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για την ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα του δικαστηρίου, το οποίο θέλει να συστήσει η κυβέρνηση της χώρας. "Δεν θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις" είπε σε συνέντευξη τύπου. Η ανακοίνωση δεν σχολιάστηκε από τους διπλωμάτες της Καμπότζης, αλλά ο εκπρόσωπως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το δικαστήριο είναι πολύ σημαντικό. "θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλνμάτων της Καμπότζης", δήλωσε. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση του δικαστηρίου". Ο ΟΗΕ πιέζει την Καμπότζη να δικάσει τους πρώην αρχηγούς των Ερυθρών Χμερ για εγκλήματα που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από αυτούς μεταξύ 1975 και 1979. Εκπρόσωπος του Κόφι Αννάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Καμπότζης έχει απορρίψει τις πορτάσεις του οργανισμού για βοήθεια κατά τη δίκη. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι η επιμονή της κυβέρνησης της Καμπότζης να δοθεί προτεραιότητα στους τοπικούς νόμους και όχι στις συμφωνίες με τον ΟΗΕ. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες δίκες διχάζουν την Καμπότζη και υπάρχουν φόβοι ότι θα σπρώξουν και πάλι τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο. Πολλοί επικριτές του δικαστηρίου λένε ότι θα είναι τυπικό, μια που πολλοί από τους αρχηγούς των Ερυθρών Χμερ αμνηστέυτηκαν με το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 1990.
Διπλωματική διαμάχη Λονδίνου- Τεχεράνης
9.2.2002 13:25 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση του Ιράν δε δέχθηκε το νέο πρέσβη που όρισε η Βρετανία στην ιρανική πρωτεύουσα. Οι συντηρητικές εφημερίδες του Ιράν γράφουν ότι ο κ.Ντέιβιντ Ρένταουεϊ που διατέλεσε στο παρελθόν δύο φορές πρέσβης στο Ιράν, είναι Εβραίος κατάσκοπος. Ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στον ίδιο τον Ρενταουέϊ και όχι στη Βρετανία. Η Βρετανία όμως απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εφημερίδων και εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ είπε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να προτείνουν άλλον υποψήφιο για τη θέση του πρέσβη στην Τεχεράνη. Η διπλωματική διαμάχη Βρετανίας - Ιράν συμβαίνει σε μία περίοδο που φαινόταν πως οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονταν. Η Βρετανία είχε αποστασιοποιηθεί από το σχόλιο του αμερικανού Προέδρου Μπους που την περασμένη εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει το Ιράν "τμήμα του άξονα του κακού". Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Τεχεράνη, διπλωμάτες αποδίδουν την κρίση σε εσωτερική διαμάχη του Ιράν, κατά την οποία σκληροπυρηνικοί πολιτικοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν την εκσυγχρονιστική πολιτική του Ιρανού Προέδρου Χαταμί.
Νέα στοιχεία για το Λόκερμπι
9.2.2002 13:26 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα νέα στοιχεία κλονίζουν το κατηγορητήριο βάσει του οποίου ο Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ-Μεγκράχι, καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια, για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος των αερογραμμών Pan Am το 1988. Το δικαστήριο δέχθηκε να καλέσει ως μάρτυρα έναν πρώην φύλακα του αεροδρομίου του Χίθροου στο Λονδίνο ο οποίος κατέθεσε ότι παραβιάστηκε ο χώρος των αποσκευών, τη νύχτα πριν την απογείωση του αεροσκάφους και την επίθεση. Η κατάθεση του φύλακα ενισχύει το επιχείρημα της ομάδας υπεράσπιστης του Μεγκραχί που υποστηρίζει ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος από το Λονδίνο και όχι από τη Μάλτα όπως υποστήριξαν οι κατήγοροι.
Έλεγχος ματιών αντί διαβατηριών
9.2.2002 13:25 (Ωρα Λονδίνου) Μέχρι και δύο χιλιάδες τακτικοί επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ψηφιακά την ίριδα του ματιού τους, και η καταγραφή να χρησιμοποιηθεί όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα- επιτρέποντάς τους να περνούν τους ελέγχους- στην κυριολεξια ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά τους. Καθώς ο επιβάτες πλησιάζει τις κάμερες ελέγχου, ελέγχεται το αποτύπωμα του ματιού και πιστοποιείται αυτόματα η ταυτότητά του. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί με αυτόν τον τρόπο θα επιταχύνεται η διαδικασία ελέγχου και θα ενισχύονται τα συστήματα ασφαλείας. Μπορεί το σύστημα να εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ αλλά προς το παρόν συστήνεται στους επιβάτες να έχουν μαζί τους και τα διαβατήριά τους. Για καλό και για κακό.
Απεβίωσε στον ύπνο της η πριγκήπισσα Μαργαρίτα της Βρετανίας.
9.2.2002 12:59 (Ωρα Λονδίνου) Όπως σημειώνουν πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλοι θα θυμούνται την πριγκήπισα για την απόφασή της ν'απαρνηθεί την προσωπική της ευτυχία για να αποτρέψει μία συνταγματική κρίση: τον Οκτώβριο του 1955 αποφάσισε να μην παντρευτεί τον αγαπημένο της, Πίτερ Τάουνσεντ, που ήταν διαζευγμένος, μετά τις πιέσεις που είχε δεχθεί από την πολιτική ηγεσία, την οικογένειά της και την Εκκλησία της Αγγλίας. Αργότερα, παντρεύτηκε τον φωτογράφο της καλής κοινωνίας, Άντονι Αρμστρονγκ-Τζόουβς με τον οποίον, όμως, χώρισε μετά από χρόνια. Ας σημειωθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν πάντοτε με την προσωπική της ζωή. Σε δηλώσεις της το 1981 η πριγκήπισα χαρακτήρισε τις ιστορίες για τη ζωή της με τις οποίες ασχολούνταν τα μέσα ενημέρωσης εξαιρετικά ενοχλητικές. Βεβαίως, όταν πρόκειται για μυθεύματα, κι ορισμένες απ'αυτές είναι, γελάει κανείς διαβάζοντάς τες, πρόσθεσε η πριγκήπισα Μαργαρίτα, σημειώνοντας ότι από πολύ νωρίς τα μέσα ενημέρωσης έδιναν πληροφορίες για την προσωπική της ζωή--πληροφορίες, όπως είπε, που ήταν συνήθως ανακριβείς. Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται τη βρετανική ειρηνευτική δύναμη στη Σιέρα Λεόνε, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της πριγκήπισας δήλωσε πως ολόκληρη η χώρα αισθάνεται μεγάλη θλίψη για το θάνατο της Μαργαρίτας. Πρόσθεσε ακόμα ότι η πριγκήπισα Μαργαρίτα, πριν αρρωστήσει τα τελευταία χρόνια, είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα. Οι σκέψεις όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή, κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι στραμμένες στη Βασίλισσα, στη Βασιλομήτορα κι στη βασιλική οικογένεια.
Απεβίωσε στον ύπνο της η πριγκήπισσα Μαργαρίτα της Βρετανίας.
9.2.2002 10:29 (Ωρα Λονδίνου) Σε γραπτή ανακοίνωση από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ στο Λονδίνο, αναφέρεται ότι η Βασίλισσα έκανε την ανακοίνωση του θανάτου της πριγκήπισσας Μαργαρίτας με μεγάλη λύπη. Η Βασίλισσα ανέφερε ότι η αγαπημένη της αδελφή έκαθε εγκεφαλικο επισόδειο την Παρασκευή τη απόγευμα και ανέπτυξε καρδιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο. Η πριγκήπισσα πέθανε ενώ κοιμόταν με τα δύο παιδιά της, τον Λόρδο Λίντλεϊ και την Λαίδη Σάρα Τσάττο στο προσκέφαλό της. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ που βρίσκεται σε περιοδία στην Δυτική Αφρική, δήλωσε ότι είναι πολύ λυπημένος. Η ζωή της πριγκήπισσας Μαργαρίτας επηρεάστηκε από την άσχημη κατάσταση της υγείας της, έπαθε δύο εγκεφαλικά επισόδεια τα τελευταία τρία χρόνια. Ο θάνατος της πριγκήπισσας έρχεται τρείς μόλις μέρες μετά τους εορτασμούς με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο από την άνοδό της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο της Βρετανίας. Οπως σημειώνουν πολλά ειδησιογραφικά πρακτορεία, όλοι θα θυμούνται την πριγκήπισσα για την απόφασή της να απαρνηθεί την ευτυχία της για να αποτρέψει μια συνταγματική κρίση. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν ασχοληθεί πολλές φορές με την προσωπική ζωή της πριγκήπισσας.
Ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
9.2.2002 4:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κίφι Ανάν και πολλοί επίσημοι από πολλές χώρες παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων. Οι αγώνες αυτοί θα είναι οι μεγαλύτεροι στην ιστορία και θα φέρουν τις ΗΠΑ στο προσκήνιο για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Πέρνουν μέρος δύομιση χιλιάδες αθλητές από 77 χώρες μεταξύ των οποίων είναι και χώρες όπως τα νησιά Φίτζι, το Καμερούν και το Ισραήλ που δεν είχαν παράδοση στα χειμερινά αθλήματα. Φέτος θα υπάρχουν 78 συναντήσεις σε οχτώ αθλήματα. Τα μετρα ασφαλείας στηη Γιούτα είναι δρακόντεια, αλλά οι διοργανωτές βεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να επισκιάσουν τη γιορτή του αθλητισμού. Η ΔΟΕ επέτρεψε στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τη σημαία που ανασύρθηκε από τα συντρήμμια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου. Οχτώ Αμερικανοί αθλητές και αστυνομικοί και πυροσβέστες της Νέας Υόρκης μετέφεραν την αστερόεσσα σε μια σεμνή τελετή πριν την καθιερωμένη παρέλαση και στη συνέχεια στο στάδιο για την τελετή έναρξης. Στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας, το 1924, 16 χώρες αγωνίστηκαν σε πέντε αθλήματα για 16 μετάλια.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις υπήρχαν φόβοι για ματαίωση των αγώνων αλλά οι διοργανωτές και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν με ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Για την ασφάλεια ξοδεύτηκαν πάνω από 300 εκατομύρια δολλάρια και δέκα χιλιάδες πράκτορες του FBI θα βρίσκονται στο χώρο των αγώνων.
Παραδόθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλεμπάν
9.2.2002 5:17 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι ο κ.Μουταουακίλ παραδόθηκε στις αφγανικές αρχές στη πόλη Κανταχάρ και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο που ελέγχουν αμερικανικές δυνάμεις στα περίχωρα της πόλης. Ο κ.Μουταουακίλ ήταν στενός συνεργάτης του καταζητούμενου ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομαρ και σύμφωνα με ανταποκριτές ενδέχεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τους Ταλεμπάν και την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής ανακοινώνει ριζικές πολιτικές αλλαγές
9.2.2002 5:25 (Ωρα Λονδίνου) Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντικαταστήσει το προεδρικό σύστημα με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο κ.Ντουάλντε είπε ότι η απόφαση του αυτή είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Η οικονομία της Αργεντινής έχει καταρρεύσει και σχεδόν καθημερινά παργματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του Ανωτάτου δικαστηρίου.
Γ. Παπανδρέου: "Πρόκληση η ασφάλεια των Ολυμπιακών"
9.2.2002 4:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη στην τελετή έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι, εξήγησε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για το ταξίδι του είναι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη θέσπιση του "θεσμού ολυμπιακής εκεχειρίας". "Εχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την καθιέρωση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. "Θα θέλαμε ο θεσμός να εξαπλωθεί στην υφήλιο, δηλαδή να γίνει κτήμα της παγκόσμιας παράδοσης, ώστε κάθε φορά που γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του ολυμπιακού κινήματος - με πρωτοπόρα την Ελλάδα - για την ολυμπιακή εκεχειρία". "Εχουμε μαζέψει σημαντικό αριθμό υπογραφών από πάρα πολλές προσωπικότητες, ξεκινώντας από τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών - και μάλιστα τόσο από το Ισραήλ όσο και από την πλευρά των Παλαιστινίων. Με την πρόταση αυτή έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας, αρκετών χωρών της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη στη συνέχεια πως αντιμετωπίζεται η πρόταση αυτή από την Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να μελετήσουν το θέμα εις βάθος. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ύστερα από συζητήσεις του ίδιου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ και έπειτα από διαβουλεύσεις του κ. Ρογκ με τον πρόεδρο Μπους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη ένα ψήφισμα για την ολυμπιακή εκεχειρία, το οποίο συνυπέγραψαν πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι δρακόντεια και ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ασφάλεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, μήπως αυτό αποτελεί μία πρόκληση για την Ελλάδα ήταν το επόμενο ερώτημα που ετέθη στον κ. Παπανδρέου. "Καταρχήν, έχει αποφασισθεί να διατεθούν περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεύτερον, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το επίπεδο ασφάλειας του Σολτ Λέικ Σίτι ίσως και καλύτερο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. "Βεβαίως είναι πρόκληση, βεβαίως είναι μία δύσκολη επιχείρηση. Ομως, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σολτ Λέικ Σίτι, άρα λοιπόν, μία υπερδύναμη, όπως η Αμερική γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που έχουν δυστυχώς οι αγώνες στον τομέα της ασφάλειας" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε ανατίναξη αυτοκινήτου
9.2.2002 5:05 (Ωρα Λονδίνου) Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ανατινάχθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στο βόρειο Ισραήλ. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι τα θύματα σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση. Σε άλλο επεισόδιο ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Ιερουσαλήμ ενώ τον καταδίωκε η αστυνομία. Ο νεαρός, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν μέλος ομάδας που τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι Ισραηλινή. Νωρίτερα χθες οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε περιοχές που ελέγχουν οι Παλαιστίνιοι, στη Δυτική Οχθη, και συνέλαβαν τρία μαχητικά στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων. Όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ, οι επιδρομές αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να καταστρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι επιδρομές ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Αμερικανού Προέδρου, Τζόρτζ Μπους, στην Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τις τρομοκρατικές - όπως χαρακτηριστικά είπε - επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρ Γκόλντ, δήλωσε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ότι "τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ περιμένουν από τους Παλαιστινίους να συμμορφωθούν περισσότερο με τις προτάσεις εκεχειρίας που έχουν γίνει. Κανείς μας δεν είναι ικανοποιημένος από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η Παλαιστινιακή Αρχή, και επί τούτου υπάρχει απόλυτη σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών". Από την άλλη πλευρά πολλοί Παλαιστίνιοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν απήυθυνε συστάσεις αυτοσυγκράτησης και στους Ισραηλινούς. Ο αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Νέα Υόρκη, Χασάμ Ραχμάν είπε: "είχα ελπίδες ότι ο πρόεδρος Μπους - επ' ευκαιρία της συνάντησής του με τον Σαρόν - θα τού ζητούσε να σταματήσουν οι βιαιότητες του ισραηλινού στρατού εναντίον του παλαιστινιακού λαού στις κατεχόμενες περιοχές. Ο κ. Μπους όμως επέλεξε να μη ν πράξει κάτι τέτοιο." Πάντως όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, ο κ. Μπους εξέφρασε ανησυχία για τη μοίρα όσων Παλαιστινίων δεν ευθύνονται για τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, και δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων με την Παλαιστινιακή αρχή, παρά το σχετικό ισραηλινό αίτημα.
Σε αδιέξοδο το Ειδικο Δικαστήριο για την Καμπότζη
9.2.2002 4:50 (Ωρα Λονδίνου) Ο νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ Χανς Κόρελ δήλωσε ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για την ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα του δικαστηρίου, το οποίο θέλει να συστήσει η κυβέρνηση της χώρας. "Δεν θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις" είπε σε συνέντευξη τύπου. Η ανακοίνωση δεν σχολιάστηκε από τους διπλωμάτες της Καμπότζης, αλλά ο εκπρόσωπως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το δικαστήριο είναι πολύ σημαντικό. "θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλνμάτων της Καμπότζης", δήλωσε. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση του δικαστηρίου". Ο ΟΗΕ πιέζει την Καμπότζη να δικάσει τους πρώην αρχηγούς των Ερυθρών Χμερ για εγκλήματα που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από αυτούς μεταξύ 1975 και 1979. Εκπρόσωπος του Κόφι Αννάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Καμπότζης έχει απορρίψει τις πορτάσεις του οργανισμού για βοήθεια κατά τη δίκη. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι η επιμονή της κυβέρνησης της Καμπότζης να δοθεί προτεραιότητα στους τοπικούς νόμους και όχι στις συμφωνίες με τον ΟΗΕ. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες δίκες διχάζουν την Καμπότζη και υπάρχουν φόβοι ότι θα σπρώξουν και πάλι τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο. Πολλοί επικριτές του δικαστηρίου λένε ότι θα είναι τυπικό, μια που πολλοί από τους αρχηγούς των Ερυθρών Χμερ αμνηστέυτηκαν με το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 1990.
Επιδημία πυρετού στο Ρίο
9.2.2002 4:41 (Ωρα Λονδίνου) Επιδημία δάγγειου πυρετού που έχει ξεσπάσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο επισκιάζει τις προετοιμασίες για το καρναβάλι που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο. Μέχρι στιγμής από τον πυρετό έχουν πεθάνει επτά άτομα αλλά χιλιάδες υποφέρουν από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Τα άρματα του καρναβαλιού ψεκάζονται με εντομοκτόνα για να προστατευθούν αυτοί που συμμετέχουν και τα γυρίσματα μιας από τις πιο δημοφιλείς σαπουνόπερες της Βραζιλίας έχουν αναβληθεί γιατί πολλοί από τους ηθοποιούς έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Οι αρχές στο Ρίο έχουν επιστρατεύσει εκατοντάδες γιατρούς αλλά και στρατιώτες για να αντιμετωπιστεί η επιδημία.
Διπλωματική διαμάχη Λονδίνου- Τεχεράνης
9.2.2002 4:42 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση του Ιράν δε δέχθηκε το νέο πρέσβη που όρισε η Βρετανία στην ιρανική πρωτεύουσα. Οι συντηρητικές εφημερίδες του Ιράν γράφουν ότι ο κ.Ντέιβιντ Ρένταουεϊ που διατέλεσε στο παρελθόν δύο φορές πρέσβης στο Ιράν, είναι Εβραίος κατάσκοπος. Ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στον ίδιο τον Ρενταουέϊ και όχι στη Βρετανία. Η Βρετανία όμως απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εφημερίδων και εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ είπε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να προτείνουν άλλον υποψήφιο για τη θέση του πρέσβη στην Τεχεράνη. Η διπλωματική διαμάχη Βρετανίας - Ιράν συμβαίνει σε μία περίοδο που φαινόταν πως οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονταν. Η Βρετανία είχε αποστασιοποιηθεί από το σχόλιο του αμερικανού Προέδρου Μπους που την περασμένη εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει το Ιράν "τμήμα του άξονα του κακού". Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Τεχεράνη, διπλωμάτες αποδίδουν την κρίση σε εσωτερική διαμάχη του Ιράν, κατά την οποία σκληροπυρηνικοί πολιτικοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν την εκσυγχρονιστική πολιτική του Ιρανού Προέδρου Χαταμί.
Νέα στοιχεία για το Λόκερμπι
9.2.2002 4:46 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα νέα στοιχεία κλονίζουν το κατηγορητήριο βάσει του οποίου ο Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ-Μεγκράχι, καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια, για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος των αερογραμμών Pan Am το 1988. Το δικαστήριο δέχθηκε να καλέσει ως μάρτυρα έναν πρώην φύλακα του αεροδρομίου του Χίθροου στο Λονδίνο ο οποίος κατέθεσε ότι παραβιάστηκε ο χώρος των αποσκευών, τη νύχτα πριν την απογείωση του αεροσκάφους και την επίθεση. Η κατάθεση του φύλακα ενισχύει το επιχείρημα της ομάδας υπεράσπιστης του Μεγκραχί που υποστηρίζει ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος από το Λονδίνο και όχι από τη Μάλτα όπως υποστήριξαν οι κατήγοροι.
Έλεγχος ματιών αντί διαβατηριών
9.2.2002 4:44 (Ωρα Λονδίνου) Δύο βρετανικές εταιρίες δοκιμάζουν τις νέες τεχνολογίες στα αεροδρόμια του Λονδίνου ώστε να επιτρέπεται στους επιβάτες να περνούν τoν έλεγχο διαβατηρίων εξαιρετικά γρήγορα. Μέχρι και δύο χιλιάδες τακτικοί επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ψηφιακά την ίριδα του ματιού τους, και η καταγραφή να χρησιμοποιηθεί όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα- επιτρέποντάς τους να περνούν τους ελέγχους- στην κυριολεξια ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά τους. Καθώς ο επιβάτες πλησιάζει τις κάμερες ελέγχου, ελέγχεται το αποτύπωμα του ματιού και πιστοποιείται αυτόματα η ταυτότητά του. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί με αυτόν τον τρόπο θα επιταχύνεται η διαδικασία ελέγχου και θα ενισχύονται τα συστήματα ασφαλείας. Μπορεί το σύστημα να εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ αλλά προς το παρόν συστήνεται στους επιβάτες να έχουν μαζί τους και τα διαβατήριά τους. Για καλό και για κακό.
|