Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-16
Η Ναμπλούς ύστερα από τα αντίποινα των Ισραηλινών 17.2.2002 3:42 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν ξημερώματα Κυριακής με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον στόχων στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Η επίθεση αυτοκτονίας στον οικισμό Καρνέι Σόμρον έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε νωρίς το Σάββατο όταν εξερράγη το αυτοκινητό του στη πόλη Τζενίν. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός με άρματα μάχης, μπουλντόζες και αεροσκάφη F 16 είχε επιτεθεί εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την καταστροφή από βόμβα ισραηλινού άρματος μάχης την Πέμπτη όταν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν φυλάκια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέζ. Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού είχαν εξαπολύσει επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι. Την ίδια ώρα μέλη της οργάνωσης Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτα κατά ισραηλινού οικισμού χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα.
Η Ζιμπάμπουε διώχνει τον επικεφαλή των παρατηρητών της ΕΕ
17.2.2002 3:46 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονία και είχε προσβλητική συμπεριφορά. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ζιμπάμπουε είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη χώρα με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός. Ο κ.Σόρι χαρακτήρησε την απέλαση του "παράλογη" πριν αναχωρήσει απο την Χαράρε για το Λονδίνο και διευκρήνησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ενημερώση την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ότι είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των παρατηρητών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τονίσει πως θα επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε εάν δεν επιτρέψει σε παρατηρητές τη κοινότητας να παρακολουθήσουν τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο.
Επίθεση εναντίον του Βρετανικού αποσπάσματος στο Αφγανιστάν.
17.2.2002 4:01 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αγνώστων στοιχείων οπλοφόρος άνοιξε χθες το πρωϊ πυρ εναντίον παρατηρητηρίου στη Καμπούλ. Έξι στρατιώτες του αποσπάσματος απάντησαν στα πυρά του οπλοφόρου, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης επέστρεψαν αργότερα στο τόπο όπου έγινε η ανταλλαγή πυροβολισμών και βρήκαν ένα αυτοκίνητο διάτρητο από σφαίρες, ένα άνδρα νεκρό ενώ άλλα τέσσερα άτομα σε γειτονικό κτίριο, είχαν τραυματιστεί. Εξάλλου έφθασαν στη Καμπούλ 100 και πλέον Τούρκοι στρατιώτες που θα υπηρετήσουν στην ειρηνευτική δύναμη. Οι Τούρκοι στρατιώτες, οι πρώτοι που προέρχονται από μια μουσουλμανική κυρίως χώρα, θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Εντωμεταξύ, πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ο φυγόδικος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλεμπάν Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ κρύβεται ακόμα σε μια απομακρυσμένη επαρχία του κεντρικού Αφγανιστάν. Υψηλόβαθμος συνεργάτης του κυβερνήτη της Κανταχάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις πως ο Μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην περιοχή της επαρχίας Ουρουζγκάν. Η επαρχία αυτή, που βρίσκεται μεταξύ της Κανταχάρ και της Καμπούλ, έχει μερικούς μόνο ασφαλτοστρωμένους δρόμους και είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα της περιοχής.
Εκκληση για ειρήνη απηύθυνε ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν
17.2.2002 4:03 (Ωρα Λονδίνου) Επτά άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το φόνο του Αμντούλ Ραχμάν, ανάμεσά τους και τρείς αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν οτι ο υπουργός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, απο εξαγριωμένους προσκυνητές που περίμεναν για δύο ημέρες την πτήση για τη Μέκκα. Στη συνέχεια όμως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε απο αξιωματούχους ασφαλείας που ανήκουν στην οργάνωση Τζαμιάτ ι Ισλάμι και με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Ορισμένοι απο τους δράστες διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία, απο την οποία ζητήθηκε η σύλληψη και έκδοση τους. Στην κηδεία του υπουργού, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάϊ τόνισε ότι οι Αφγανοί πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνει ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουν προς την ειρήνη.
Επισκόπηση του βρετανικού κυριακάτικου Τύπου 17.2.2002 4:09 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο εμπλοκής μελών της ειρηνευτικής αποστολής στο Αφγανιστάν σε ένοπλα επεισόδια και άρχισε όταν άγνωστος επιτέθηκε σε βρετανικό σταθμό παρακολούθησης στην Καμπούλ. Ο Αφγανός σκοτώθηκε όταν οι Βρετανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά. Εξάλλου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο των κυριακάτικων Times, ο κύριος προμηθευτής όπλων και εξοπλισμού της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ο πρώην Σοβιετικός αξιωματικός της Αεροπορίας Βίκτορ Μπουτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σοβιετικός, του οποίου οι εταιρείες εμπορικών αερομεταφορών λέγεται ότι έχουν επανειλημένα παραβιάσει κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κατηγορείται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ότι εκτέλεσε πτήσεις προς τους Ταλιμπάν και την αλ-Κάιντα μέρες μόλις πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και σύντομα πρόκειται να διοχετευθεί παγκοσμίως μέσω της Ιντερπόλ. Εξάλλου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της Observer, Βρετανοί ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν πάρει μέρος σε εκπαίδευση με όπλα καλάσνικοφ σε τζαμί του βόρειου Λονδίνου. Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι το γεγονός αυτό υπογραμμίζει το ρόλο-κλειδί που έπαιξε η Βρετανία στη στράτευση εθελοντών για να πολεμήσουν στο πλευρό του Οσάμα μπιν Λάντεν και της οργάνωσής του. Η εφημερίδα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πληροφορία θα εντείνει τις πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση να πατάξει τους φανατικούς ισλαμιστές που χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως βάση εκπαίδευσής τους. Τέλος, οι Times αναφέρουν ότι επιστολές του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με οδηγίες για τη διεξαγωγή πυρηνικού πολέμου βρίσκονται κλειδωμένες σε θυρίδες στα τέσσερα υποβρύχια Τράι ντεντ του Βρετανικού Ναυτικού. Ο Τόνι Μπλερ έγραψε τις εν λόγω επιστολές λίγο μετά την πρώτη εκλογή του το 1997 αντικαθιστώντας αυτές του προκατόχου του Τζον Μέιτζορ. Τα συγκεκριμένα γράμματα μπορούν να ανοιχτούν μόνο αν, μεταξύ άλλων κριτηρίων, το πλήρωμα κάποιου από τα υποβρύχια που κάνουν περιπολία δεν μπορέσουν να πιάσουν το ραδιοφωνικό σταθμό Radio 4 του BBC ύστερα από συγκεκριμένο αριθμό ημερών, ο οποίος είναι μυστικός. Αξιωματούχοι θεωρούν ότι μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για αξιόπιστη ένδειξη ότι η Βρετανία έχει πέσει θύμα πυρηνικής επίθεσης και ότι εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού πρωθυπουργού είναι νεκροί. Η ύπαρξη των συγγεκριμμένων επιστολών έγινε γνωστή στο βιβλίο "The Secret State" του καθηγητή Πήτερ Χένεσι, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
17.2.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Ο οικισμός Καρνέι Σόμρον βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με την Δυτική Οχθη. Η επίθεση έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε νωρίς το Σάββατο όταν εξερράγει το αυτοκινητό του στη πόλη Τζενίν. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός με άρματα μάχης, μπουλντόζες και αεροσκάφη F 16 επετέθηκε εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την καταστροφή από βόμβα ισραηλινού άρματος μάχης την Πέμπτη όταν τρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Τρείς Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν φυλάκια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέζ. Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι. Την ίδια ώρα μέλη της οργάνωσης Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτα κατά ισραηλινού οικισμού χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα.
Η Ζιμπάμπουε διώχνει τον επικεφαλης των παρατηρητών της ΕΕ
17.2.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονία και είχε προσβλητική συμπεριφορά. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ζιμπάμπουε είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη χώρα με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός. Ο κ.Σόρι χαρακτήρησε την απέλαση του "παράλογη" πριν αναχωρήσει απο την Χαράρε για το Λονδίνο και διευκρήνησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ενημερώση την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ότι είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των παρατηρητών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τονίσει πως θα επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε εάν δεν επιτρέψει σε παρατηρητές τη κοινότητας να παρακολουθήσουν τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο.
Επίθεση εναντίον του Βρετανικού αποσπάσματος στο Αφγανιστάν.
17.2.2002 0:13 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αγνώστων στοιχείων οπλοφόρος άνοιξε σήμερα το πρωϊ πύρ εναντίον παρατηρητηρίου στη Καμπούλ. Εξι στρατιώτες του αποσπάσματος απάντησαν στα πυρά του οπλοφόρου, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης επέστρεψαν αργότερα στο τόπο όπου έγινε η ανταλλαγή πυροβολισμών και βρήκαν ένα αυτοκίνητο διάτρητο από σφαίρες, ένα άνδρα νεκρό ενώ άλλα πέντε άτομα σε γειτονικό κτίριο, είχαν τραυματιστεί. Εξάλλου έφθασαν στη Καμπούλ 100 και πλέον Τούρκοι στρατιώτες που θα υπηρετήσουν στην ειρηνευτική δύναμη. Οι Τούρκοι στρατιώτες, οι πρώτοι που προέρχονται από μια μουσουλμανική κυρίως χώρα, θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ο φυγόδικος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλεμπάν Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ κρύβεται ακόμα σε μια απομακρυσμένη επαρχία του κεντρικού Αφγανιστάν. Υψηλόβαθμος συνεργάτης του κυβερνήτη της Κανταχάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις πως ο Μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην περιοχή της επαρχίας Ουρουζγκάν. Η επαρχία αυτή, που βρίσκεται μεταξύ της Κανταχάρ και της Καμπούλ, έχει μερικούς μόνο ασφαλτοστρωμένους δρόμους και είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα της περιοχής.
Εκκληση για ειρήνη απηύθυνε ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν.
17.2.2002 0:12 (Ωρα Λονδίνου) Επτά άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το φόνο του Αμντούλ Ραχμάν, ανάμεσά τους και τρείς αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν οτι ο υπουργός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, απο εξαγριωμένους προσκυνητές που περίμεναν για δύο ημέρες την πτήση για τη Μέκκα. Στη συνέχεια όμως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε απο αξιωματούχους ασφαλείας που ανήκουν στην οργάνωση Τζαμιάτ ι Ισλάμι και με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Ορισμένοι απο τους δράστες διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία, απο την οποία ζητήθηκε η σύλληψη και έκδοση τους. Στην κηδεία του υπουργού, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάϊ τόνισε ότι οι Αφγανοί πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνει ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουν προς την ειρήνη.
Ο Τζορτζ Μπους αρχίζει περιοδεία στην Ασία
17.2.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπους και η συζηγός του θα πραγματοποιήσουν σύντομη επίσκεψη στην Αλάσκα καθ'οδόν προς το Τόκυο. Η σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι προτεραιότητες του κ.Μπους στην Ιαπωνία είναι η διεθνής εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και η αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας. Οι συνομιλίες στη Νότια Κορέα πιστεύεται ότι θα επικεντρωθούν στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας χώρα την οποία ο κ.Μπους κατέταξε μαζί με το Ιράκ και το Ιράν στον "άξωνα του κακού".
Διαδήλωση Κούρδων για τον Οτσαλάν 17.2.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές- πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη γαλλική πόλη από το Βέλγιο, την γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ελβετία - κρατούσαν μια τεράστια φωτογραφία του κ.Οτσαλάν. Ο ηγέτης του Κομμάτος των Κούρδων Εργατών έχει καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία το 1999. Ομως η εκτέλεση της ποινής έχει αναβληθεί μέχρι να εξετάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστη΄ριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα την προσφυγή του κατά της Τουρκίας. Μετά από εκκλήσεις του κ.Οτσαλάν, το Πε Κα Κα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα για αυτοδιάθεση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία και επιδιώκει πλέον την επίλυση των αιτημάτων των Κούρδων με δημοκρατικά μέσα.
Μουσάραφ : Ιερός πόλεμος κατά της αμάθειας
17.2.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου) Κηρύσσοντας χθες την έναρξη διάσκεψης για την επιστήμη και την τεχνολογία στην Ισλαμαμπάντ, ο πρόεδος του Πακιστάν είπε ότι ο ισλαμικός κόσμος αποτελεί το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας αλλά παραμένει το πιό φτωχό, το πιό αναλφάβητο και το πιό αδύναμο μέλος του ανθρώπινου είδους. Κάμια μοσυουλμανική χώρα δεν προωθεί την παιδεία ή την ανάπτυξη της επιστήμης, τόνισε ο στρατηγός Μουσάραφ και πρόσθεσε ότι "ο πραγματικός ιερός πόλεμος θα ήταν η προώθηση της παιδείας και της επιστήμης". Ο πρόεδρος του πακσιτάν κάλεσε επίσης τις μουσουλμανικές χώρες να δημιουργήσουν ένα τάμειο δισεκατομμυρίων δολλαρίων που θα έχει στόχο την προώθηση της επιστήμης, της παιδείας και της τεχνολογίας. 17.2.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου) Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, οι 16 μήνες ταραχών στις παλαιστινιακές περιοχές, έχουν αφήσει το στίγμα τους και στο περιβάλλον. Η μόλυνση του πόσιμου νερού, η συσσώρευση σκουπιδιών και η καταστροφή της πανίδας είναι τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του Σχεδίου για το Περιβάλλον του ΟΗΕ δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η συμφωνία θα σημάνει και την αρχή μαι γενικότερης συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
17.2.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου) Οπως εξήγησε με συνέντευξη που έδωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό. Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία. Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. «Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω» είπε ο Τζόνσον «ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ.» Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου. Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός. «Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία» είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O «Έλληνας» του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος. «Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι, υποστηρίζω την εθνικ ή Ολλανδίας», λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ελληνικά. Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις-είναι Ολυμπιακός.
Στον πέμπτο της γάμο προχωρεί η Τζόαν Κόλλινς. 17.2.2002 0:16 (Ωρα Λονδίνου) Η Κόλλινς αποφάσισε στα 68 της χρόνια να κάνει τον πέμπτο της γάμο. Σχεδιαστής του νυφικού είναι ο Νόλαν Μίλερ, ο οποίος και ετοίμαζε τα κοστούμια που φορούσε η ραδιούργα Αλέξις στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά "Δυναστεία". Περίπου 180 φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού θα παρευρεθούν στην τελετή ενώ η Κόλλινς δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θέλει παπαράτσι στο γάμο της.
Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
16.2.2002 21:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο οικισμός Καρνέι Σόμρον βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με την Δυτική Οχθη. Η επίθεση έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε νωρίς το Σάββατο όταν εξερράγει το αυτοκινητό του στη πόλη Τζενίν. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός με άρματα μάχης, μπουλντόζες και αεροσκάφη F 16 επετέθηκε εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την καταστροφή από βόμβα ισραηλινού άρματος μάχης την Πέμπτη όταν τρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Τρείς Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν φυλάκια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέζ. Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι. Την ίδια ώρα μέλη της οργάνωσης Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτα κατά ισραηλινού οικισμού χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα.
Επίθεση εναντίον του Βρετανικού αποσπάσματος στο Αφγανιστάν.
16.2.2002 17:47 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αγνώστων στοιχείων οπλοφόρος άνοιξε σήμερα το πρωϊ πύρ εναντίον παρατηρητηρίου στη Καμπούλ. Εξι στρατιώτες του αποσπάσματος απάντησαν στα πυρά του οπλοφόρου, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης επέστρεψαν αργότερα στο τόπο όπου έγινε η ανταλλαγή πυροβολισμών και βρήκαν ένα αυτοκίνητο διάτρητο από σφαίρες, ένα άνδρα νεκρό ενώ άλλα πέντε άτομα σε γειτονικό κτίριο, είχαν τραυματιστεί. Εξάλλου έφθασαν στη Καμπούλ 100 και πλέον Τούρκοι στρατιώτες που θα υπηρετήσουν στην ειρηνευτική δύναμη. Οι Τούρκοι στρατιώτες, οι πρώτοι που προέρχονται από μια μουσουλμανική κυρίως χώρα, θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ο φυγόδικος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλεμπάν Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ κρύβεται ακόμα σε μια απομακρυσμένη επαρχία του κεντρικού Αφγανιστάν. Υψηλόβαθμος συνεργάτης του κυβερνήτη της Κανταχάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις πως ο Μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην περιοχή της επαρχίας Ουρουζγκάν. Η επαρχία αυτή, που βρίσκεται μεταξύ της Κανταχάρ και της Καμπούλ, έχει μερικούς μόνο ασφαλτοστρωμένους δρόμους και είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα της περιοχής.
Εκκληση για ειρήνη απηύθυνε ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν.
16.2.2002 17:52 (Ωρα Λονδίνου) Επτά άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το φόνο του Αμντούλ Ραχμάν, ανάμεσά τους και τρείς αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν οτι ο υπουργός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, απο εξαγριωμένους προσκυνητές που περίμεναν για δύο ημέρες την πτήση για τη Μέκκα. Στη συνέχεια όμως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε απο αξιωματούχους ασφαλείας που ανήκουν στην οργάνωση Τζαμιάτ ι Ισλάμι και με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Ορισμένοι απο τους δράστες διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία, απο την οποία ζητήθηκε η σύλληψη και έκδοση τους. Στην κηδεία του υπουργού, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάϊ δήλωσε ότι οι Αφγανοί πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνει ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουν προς την ειρήνη.
Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
16.2.2002 18:40 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός με άρματα μάχης, μπουλντόζες και αεροσκάφη F 16 επετέθηκε εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την καταστροφή από βόμβα ισραηλινού άρματος μάχης την Πέμπτη όταν τρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Τρείς Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν φυλάκια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέζ. Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι. Την ίδια ώρα μέλη της οργάνωσης Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτα κατά ισραηλινού οικισμού χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Δυτική οχθη όπου μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου μέχρις στιγμής ανεξήγητη, ενώ ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε κοντά σε οδόφραγμα.
Μουσάραφ : Ιερός πόλεμος κατά της αμάθειας
16.2.2002 18:07 (Ωρα Λονδίνου) Κηρύσσοντας την έναρξη διάσκεψης για την επιστήμη και την τεχνολογία στην Ισλαμαμπάντ, ο πρόεδος του Πακιστάν είπε ότι ο ισλαμικός κόσμος αποτελεί το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας αλλά παραμένει το πιό φτωχό, το πιό αναλφάβητο και το πιό αδύναμο μέλος του ανθρώπινου είδους. Κάμια μοσυουλμανική χώρα δεν προωθεί την παιδεία ή την ανάπτυξη της επιστήμης, τόνισε ο στρατηγός Μουσάραφ και πρόσθεσε ότι "ο πραγματικός ιερός πόλεμος θα ήταν η προώθηση της παιδείας και της επιστήμης". Ο πρόεδρος του πακσιτάν κάλεσε επίσης τις μουσουλμανικές χώρες να δημιουργήσουν ένα τάμειο δισεκατομμυρίων δολλαρίων που θα έχει στόχο την προώθηση της επιστήμης, της παιδείας και της τεχνολογίας.
Διαδήλωση Κούρδων για τον Οτσαλάν 16.2.2002 18:17 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές- πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη γαλλική πόλη από το Βέλγιο, την γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ελβετία - κρατούσαν μια τεράστια φωτογραφία του κ.Οτσαλάν. Ο ηγέτης του Κομμάτος των Κούρδων Εργατών έχει καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία το 1999. Ομως η εκτέλεση της ποινής έχει αναβληθεί μέχρι να εξετάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστη΄ριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα την προσφυγή του κατά της Τουρκίας. Μετά από εκκλήσεις του κ.Οτσαλάν, το Πε Κα Κα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα για αυτοδιάθεση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία και επιδιώκει πλέον την επίλυση των αιτημάτων των Κούρδων με δημοκρατικά μέσα.
Ο Τζορτζ Μπους αρχίζει περιοδεία στην Ασία
16.2.2002 18:25 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπους και η συζηγός του θα πραγματοποιήσουν σύντομη επίσκεψη στην Αλάσκα καθ'οδόν προς το Τόκυο. Η σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι προτεραιότητες του κ.Μπους στην Ιαπωνία είναι η διεθνής εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και η αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας. Οι συνομιλίες στη Νότια Κορέα πιστεύεται ότι θα επικεντρωθούν στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας χώρα την οποία ο κ.Μπους κατέταξε μαζί με το Ιράκ και το Ιράν στον "άξωνα του κακού".
Η Ζιμπάμπουε διώχνει τον επικεφαλης των παρατηρητών της ΕΕ
16.2.2002 18:53 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονία και είχε προσβλητική συμπεριφορά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τονίσει πως θα επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε εάν δεν επιτρέψει σε παρατηρητές τη κοινότητας να παρακολουθήσουν τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο.
Επίθεση εναντίον του Βρετανικού αποσπάσματος στο Αφγανιστάν.
16.2.2002 15:32 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αγνώστων στοιχείων οπλοφόρος άνοιξε σήμερα το πρωϊ πύρ εναντίον παρατηρητηρίου στη Καμπούλ. Εξι στρατιώτες του αποσπάσματος απάντησαν στα πυρά του οπλοφόρου, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης επέστρεψαν αργότερα στο χώρο όπου έγινε η ανταλλαγή πυροβολισμών και βρήκαν ένα αυτοκίνητο διάτρητο από σφαίρες, ένα άνδρα νεκρό ενώ άλλα πέντε άτομα σε γειτονικό κτίριο, είχαν τραυματιστεί. Εν τω μεταξύ πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ο φυγόδικος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλεμπάν Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ κρύβεται ακόμα σε μια απομακρυσμένη επαρχία του Κεντρικού Αφγανιστάν. Υψηλόβαθμος συνεργάτης του κυβερνήτη της Κανταχάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις πως ο Μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην περιοχή. Πιστεύουμε, πρόσθεσε πως βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της επαρχίας Ουρουζγκάν. Η επαρχία αυτή, που βρίσκεται μεταξύ της Κανταχάρ και της Καμπούλ, έχει μερικούς μόνο ασφαλτοστρωμένους δρόμους ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε ορισμένα μεγάλα τμήματα της περιοχής.
Εκκληση για ειρήνη απηύθυνε ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν.
16.2.2002 15:29 (Ωρα Λονδίνου) Δέκα άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το φόνο του Αμντούλ Ραχμάν. Επτά από τους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και τρείς αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης, κρατούνται στην Καμπούλ. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν οτι ο υπουργός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, απο εξαγριωμένους προσκυνητές που περίμεναν για δύο ημέρες την πτήση για τη Μέκκα. Στη συνέχεια όμως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε απο αξιωματούχους ασφαλείας με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Ορισμένοι απο τους δράστες διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία, απο την οποία ζητήθηκε η σύλληψη και έκδοση τους. Στην κηδεία του υπουργού, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάϊ δήλωσε ότι οι Αφγανοί πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνει ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουν προς την ειρήνη. Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Σασί Θαρούρ υπογράμμισε στο Μπι Μπι Σι ότι το θέμα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα, παράλληλα όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση του προβλήματος Στις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, κυριάρχησε το θέμα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ ο κύριος Καρζάι επανέλαβε το αίτημα του για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Ο κ. Θαρούρ είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι.Και γι αυτό υπάρχουν δύο λόγοι . Κατ αρχάς είναι πολύ νωρίς για να ισχυρισθεί κάποιος ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρε΄ωσεις της . Επειτα υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν από τους ίδιους του Αφγανούς με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ο σύμβουλος των ΗΕ για το Αφγανιστάν .
Ισραηλινά F-16 βομβαρδίζουν τις παλαιστινιακές περιοχές
16.2.2002 15:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο πύραυλος εκτοξεύλθηκε εναντίον ισραηλινών κατοικιών που βρίσκονται κοντά στη Γάζα. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού, για τη δεύτερη φορά που γίνεται χρήση όπλου τέτοιου βεληνεκούς από την παλαιστινιακή πλευρά. Να υπενθυμίσουμε ότι ένας παρόμοιος πύραυλος είχε εκτοξευσθεί εναντίον του οικισμού Κφαρ Αζά προκαλώντας εκτεταμένα αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό. Εν τω μεταξύ πηγές προσκείμενες στους Παλαιστινίους ανέφεραν ότι τρείς Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων δύο νέοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στον Παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια πυροβολισμών, όταν έγινε η επίθεση εναντίον του στρατοπέδου προσφύγων Ελ Μπουρέγι. Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι. Ο ανταποκριτής του BBC στη Ιερουσαλήμ, αναφέρει οτι οι Παλαιστίνιοι περίμεναν τις επιθέσεις ως αντίποινα για το θάνατο τριών Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι επέβαιναν σε τεθωρακισμένο που επλήγη από βόμβα την Πέμπτη. Την ευθύνη για την επίθεση στο τεθωρακισμένο ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση "Μεραρχία Σαλαχουντίν". Ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σε συγκρούσεις με Ισραηλινές δυνάμεις στη Βόρεια Γάζα
Η Μαργαρίτα συνειδητοποίησε ότι "η αγάπη και το καθήκον μιλούν δύο διαφορικές γλώσσες".
16.2.2002 15:41 (Ωρα Λονδίνου) Το ποίημα που τιτλοφορείται "η μικρή αδελφή" αναφέρεται στο χάσμα μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του υπόλοιπου πληθυσμού της Βρετανίας. Στο ποίημα σημειώνεται ότι η πριγκήπισσα Μαργαρίτα η οποία κηδεύτηκε χθες στο Windsor, πέθανε συνειδητοποιώντας ότι "η αγάπη και το καθήκον μιλούν δύο διαφορετικές γλώσσες".
60 χιλιάδες στερλίνες έχει "πιάσει" μέχρι στιγμή η φεράρι του 1966. 16.2.2002 15:38 (Ωρα Λονδίνου) Η μέχρι στιγμής υψηλότερη τιμή που έχει γίνει για το κόκκινο κουπέ του 1966, είναι 60 χιλιάδες στερλίνες. Η φερράρι, το εσωτερικό της οποίας αποτελείται από μαύρο δέρμα, είναι σε πολύ καλή κατάσταση παρά το γεγονός ότι έχει λάβει μέρος τρείς φορές στο ράλι Παρισιού - Μπασέλ. Η δημοπρασία για το αυτοκίνητο λήγει στις 20 Φεβρουαρίου.
Στον πέμπτο της γάμο προχωρεί η Τζόαν Κόλλινς. 16.2.2002 15:36 (Ωρα Λονδίνου) Η Κόλλινς αποφάσισε στα 68 της χρόνια να κάνει τον πέμπτο της γάμο. Σχεδιαστής του νυφικού είναι ο Νόλαν Μίλερ, ο οποίος και ετοίμαζε τα κοστούμια που φορούσε η ραδιούργα Αλέξις στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά "Δυναστεία". Περίπου 180 φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού θα παρευρεθούν στην τελετή ενώ η Κόλλινς δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θέλει παπαράτσι στο γάμο της.
Ισραηλινά F-16 βομβαρδίζουν τις παλαιστινιακές περιοχές
16.2.2002 11:05 (Ωρα Λονδίνου) Ο πύραυλος εκτοξεύλθηκε εναντίον ισραηλινών κατοικιών που βρίσκονται κοντά στη Γάζα. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού, για τη δεύτερη φορά που γίνεται χρήση όπλου τέτοιου βεληνεκούς από την παλαιστινιακή πλευρά. Να υπενθυμίσουμε ότι ένας παρόμοιος πύραυλος είχε εκτοξευσθεί εναντίον του οικισμού Κφαρ Αζά προκαλώντας εκτεταμένα αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό. Εν τω μεταξύ πηγές προσκείμενες στους Παλαιστινίους ανέφεραν ότι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στον Παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο νέος σκοτώθηκε στη διάρκεια πυροβολισμών, όταν έγινε η επίθεση εναντίον του στρατοπέδου προσφύγων Ελ Μπουρέγι. Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι. Ο ανταποκριτής του BBC στη Ιερουσαλήμ, αναφέρει οτι οι Παλαιστίνιοι περίμεναν τις επιθέσεις ως αντίποινα για το θάνατο τριών Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι επέβαιναν σε τεθωρακισμένο που επλήγη από βόμβα την Πέμπτη. Την ευθύνη για την επίθεση στο τεθωρακισμένο ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση "Μεραρχία Σαλαχουντίν". Ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σε συγκρούσεις με Ισραηλινές δυνάμεις στη Βόρεια Γάζα
'Ξεκαθάρισμα λογαριασμών' η δολοφονία του Αφγανού Υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας
16.2.2002 11:06 (Ωρα Λονδίνου) Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν οτι ο υπουργός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, απο εξαγριωμένους προσκυνητές που περίμεναν για δύο ημέρες την πτήση για τη Μέκκα. Στη συνέχεια όμως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε απο αξιωματούχους ασφαλείας με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Ορισμένοι απο τους δράστες διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία, απο την οποία ζητήθηκε η σύλληψη και έκδοση τους. Αυτό το τελευταίο δείγμα πολιτικής αστάθειας στο Αφγανιστάν συνέπεσε με την άφιξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρό, στην Καμπούλ. Στις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, κυριάρχησε το θέμα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ ο κύριος Καρζάι επανέλαβε το αίτημα του για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.
Μιλόσεβιτς: «Κατηγορώ το ΝΑΤΟ»
16.2.2002 11:07 (Ωρα Λονδίνου) Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο. Oι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και της χρησιμοποίησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης ως πολεμικού εργαλείου δήλωσε ο κ. Μιλόσεβιτς. Προχθές με βίντεο, χάρτες, φωτοτυπίες εγγράφων και άλλα στοιχεία η κατηγορούσα αρχή είχε προσπάθησει να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τακτικές δυνάμεις του σερβικού στρατού και παραστρατιωτικούς, στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, είχαν την εξουσιοδότηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Τζέφρι Νάϊς επικαλέστηκε υποκλοπή μιας συνομιλίας του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Σέρβων εθνικιστών, Βόϊσλαβ Σέσελι: «Σου δώσαμε χρήματα, άνδρες, και όπλα, σου δώσαμε την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις.. Τί αλλο θέλεις από εμάς;» φέρεται να ρώτησε ο υπουργός τον Σέσελι. Εκείνος του απάντησε ότι στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει τη «δουλειά», στα χωριά κατά μήκος του ποταμού Δρίνα όπου και επακολούθησαν σφαγές. 16.2.2002 11:13 (Ωρα Λονδίνου) Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, οι 16 μήνες ταραχών στις παλαιστινιακές περιοχές, έχουν αφήσει το στίγμα τους και στο περιβάλλον. Η μόλυνση του πόσιμου νερού, η συσσώρευση σκουπιδιών και η καταστροφή της πανίδας είναι τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του Σχεδίου για το Περιβάλλον του ΟΗΕ δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η συμφωνία θα σημάνει και την αρχή μαι γενικότερης συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Φιλιππίνες από εκρήξεις.
16.2.2002 11:18 (Ωρα Λονδίνου) Η πρώτη βομβιστική επίθεση έγινε στην αγορά σήμερα το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε μία άλλη έκρηξη σε κινηματόγραφο της πόλης Ζαμποάνγκα , που είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Στην πόλη αυτή έχουν αφιχθεί Αμερικανοί στρατιώτες για να συμμετάσχουν στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το στρατό των Φιλιππίνων που στόχο έχουν την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
16.2.2002 11:09 (Ωρα Λονδίνου) Οπως εξήγησε με συνέντευξη που έδωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό. Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία. Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. «Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω» είπε ο Τζόνσον «ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ.» Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου. Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός. «Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία» είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O «Έλληνας» του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος. «Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι, υποστηρίζω την εθνι κή Ολλανδίας», λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ελληνικά. Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις-είναι Ολυμπιακός.
Ο Πάουελ για την εξωτερική πολιτική, το Ιράκ και…τα προφυλακτικά
16.2.2002 11:10 (Ωρα Λονδίνου) Δεδομένου ότι κανένας από τους τηλεθεατές δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για τις μουσικές προτιμήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν αμφιλεγόμενες κινήσεις και αποφάσεις της Ουάσινγκτον. «Πως αισθάνεστε που εκπροσωπείτε μια χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο σατανάς της σύγχρονης πολιτικής» ρώτησε ένας από τους τηλεθεατές ενώ ένας άλλος από την Αίγυπτο τον ρώτησε αν μπορεί να εξηγήσει πώς «τιμωρεί το καθεστώς του Ιράκ σκοτώνοντας χιλιάδες παιδιά που έχουν στερηθεί το φαγητό και τα φάρμακα». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πάντως, κλήθηκε να απαντήσει και σε ευκολότερες ερωτήσεις όταν μια Ιταλίδα ζήτησε τη γνώμη του για την καθολική εκκλησία που απαγορεύει τη χρήση προφυλακτικών Και εκεί η απάντηση του κ. Πάουελ ήταν σαφής:«Τα προφυλακτικά είναι μια μέθοδος αποφυγής ασθενειών και συνεπώς υποστηρίζω και ενθαρρύνω τη χρήση τους.
Τουρκία: Στο στόχαστρο και πάλι ο Τσόμσκι
16.2.2002 11:07 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Τσόμσκι εξέφρασε την ελπίδα πως θα δει μια μέρα ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Ζήτησε επίσης να διδάσκεται η κουρδική γλώσσα στα τουρκικά σχολεία. «Η ελεύθερη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, είπε, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Σύμφωνα με ανταποκριτές, Τούρκοι συγγραφείς και πολιτικοί αγωνιστές έχουν σταλεί στις φυλακές στο παρελθόν επειδή εξέφρασαν ανάλογες απόψεις. Ο Νόαμ Τσόμσκι βρέθηκε στην Τουρκία προκειμένου να παραστεί στη δίκη του εκδότη του βιβλίου του, Φατίχ Τάς ο οποίος κατηγορούνταν για αυτονομιστική προπαγάνδα Στο βιβλίο του «Αμερικανικός Παρεμβατισμός» που αναφέρεται και στο κουρδικό ζήτημα ο γνωστός αμερικανός κατηγορεί τις ΗΠΑ επειδή, όπως αναφέρει, στηρίζουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εθνικές εκκαθαρίσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας κατά της Κουρδικής μειονότητας της χώρας. Ο Νόαμ Τσόμσκι εξέφρασε την ελπίδα του η απόφαση αυτή του δικαστηρίου να βοηθήσει στην εδραίωση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Τσόμσκι έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο όταν παρουσιάστηκε στο τουρκικό δικαστήριο καθώς το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και τον ίδιο.
Τεξανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν γάτα
16.2.2002 11:08 (Ωρα Λονδίνου) Οπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το γατάκι Cc: είναι το πρώτο κλωνοποιημένο κατοικίδιο ζώο. Η Cc: είναι γενετικό αντίγραφο της γάτας που κλωνοποιήθηκε, και όχι της γάτας που την έφερε στη ζωή... Παρά το γεγονός ότι το γατάκι έχει τα ίδια γονίδια και το ίδιο χρώμα τριχώματος με την κλωνοποιημένη γάτα, η Cc: έχει διαφορετικό σχέδιο τριχώματος επειδή αυτές οι μορφοποιήσεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στα γονίδια. Η εφημερίδα Γουόλ Στρητ Τζούρναλ αναφέρει ότι τις έρευνες του πανεπιστημίου A&M του Τέξας χρηματοδότησε ένας χρηματιστής 81 ετών, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει εταιρία κλωνοποίησης κατοικιδίων ζώων. Ο χρηματιστής κος Τζον Σπέρλιγκ, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερ, ότι επιθυμεί την χρήση της μεθόδου της κλωνοποίησης για της δημιουργία ζώων που προσφέρουν κοινωνικό έργο, όπως για παράδειγμα, σκύλους σωστικών ομάδων. Σημειώνεται ότι το γατάκι Cc: είναι το μοναδικό ζώο που επιβίωσε, από τα 87 κλωνοποιημένα έμβρυα που δημιουργήθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η μέθοδος αυτή θα πρέπει να βελτιωθεί για να γίνει πραγματικότητα η κλωνοποίηση κατοικιδίων ζώων.
Τέσσερεις νεκροί και σαράντα τραυματίες από έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες
16.2.2002 6:47 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε οτι η βόμβα τοποθετήθηκε μάλον απο μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ. Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στις Φιλιππίνες συμμετέχοντας σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με στόχο να παράσχουν βοήθεια εναντίον της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ- που έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Καϊντα.
'Ξεκαθάρισμα λογαριασμών' η δολοφονία του Αφγανού Υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας
16.2.2002 5:02 (Ωρα Λονδίνου) Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν οτι ο υπουργός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, απο εξαγριωμένους προσκυνητές που περίμεναν για δύο ημέρες την πτήση για τη Μέκκα. Στη συνέχεια όμως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε απο αξιωματούχους ασφαλείας με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Ορισμένοι απο τους δράστες διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία, απο την οποία ζητήθηκε η σύλληψη και έκδοση τους. Αυτό το τελευταίο δείγμα πολιτικής αστάθειας στο Αφγανιστάν συνέπεσε με την άφιξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρό, στην Καμπούλ. Στις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, κυριάρχησε το θέμα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ ο κύριος Καρζάι επανέλαβε το αίτημα του για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.
Μιλόσεβιτς: Θα καλέσω τον Κλίντον για μάρτυρα
16.2.2002 4:41 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση δεν έγινε κατά λάθος δήλωσε ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καλέσει ως μάρτυρες στο δικαστήριο τον Μπιλ Κλίντον και άλλους ηγέτες χωρών οι οποίες έπαιξαν διπλωματικό και άλλο ρόλο κατά τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία. Χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μιλόσεβιτς χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ως «έναν ωκεανό από ψέματα» που στρέφονται εναντίον του σερβικού λαού. Ξεκινώντας την κατάθεσή του παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο. Αναφέρθηκε στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, που προκάλεσαν - όπως είπε - χιλιάδες θύματα. «Στον πόλεμο αυτό οι δυνάμεις μας αντιδρούσαν στην τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Παράλληλα τόνισε ότι οι συγκρούσεις στη Βοσνία και την Κροατία στην πραγματικότητα συνιστούσαν «εμφύλιους πολέμους τους οποίους προκάλεσε η Δύση». Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ΝΑΤΟ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απάντησε ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, χαρακτηρίζοντας ως ψεύδη τους ισχυρισμούς του υπόδικου πρώην ηγέτη, ότι η Νατοϊκή εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 αποτελεί έγκλημα πολέμου που πρέπει να δικαστεί.
Ισραηλινά F-16 βομβαρδίζουν τις παλαιστινιακές περιοχές
16.2.2002 4:57 (Ωρα Λονδίνου) Ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σε συγκρούσεις με Ισραηλινές δυνάμεις στη Βόρεια Γάζα 16.2.2002 5:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο επικεφαλής του Σχεδίου για το Περιβάλλον του ΟΗΕ δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η συμφωνία θα σημάνει και την αρχή μαι γενικότερης συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Ανασκόπηση του βρετανικού τύπου 16.2.2002 5:12 (Ωρα Λονδίνου) Η δολοφονίατου Υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν, ενδεικτική, όπως επισημαίνουν οι περισσότερες εφημερίδες, του κλίματος αναρχίας που ακόμη επικρατεί στη χώρα, δίνει την αφορμή για κριτική σε σχέση με τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τους Times, Βρετανοί στρατιώτες της διεθνούς δύναμης παρακολούθησαν από απόσταση το λιντσάρισμα του Αμπντούλ Ραχμάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δεν μπορούσαν όμως να επέμβουν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τους κανονισμούς που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν όπλα μόνο στην περίπτωση που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Μια άλλη όμως πιο ευχάριστη ιστορία από το Αφγανιστάν βρίσκεται στις σελίδες πολλών σημερινών εφημερίδων. Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου στην Καμπούλ, από τότε που το άθλημα απαγορεύτηκε υπό τους Ταλεμπάν. Αντίπαλοι, μια ομάδα επιλέκτων από την πολυεθνική ομάδα Ασφαλείας και μια πρόχειρα συγκροτημένη ομάδα αφγανών παικτών, η 'Καμπούλ Γιουνάϊτηντ'. Το παιχνίδι, που έγινε προχθές στο στάδιο της Καμπούλ και παρακολούθησαν 35.000 άνθρωποι, είχε περισσότερο συμβολική σημασία. Στον ίδιο άλλωστε χώρο, οι Ταλεμπάν συνήθιζαν να πραγματοποιούν εκτελέσεις ή ακρωτηριασμούς όσων είχαν καταδικαστεί με το νόμο της Σαρίας, για παραδειγματισμό. Όπως γράφει ο ανταποκριτής της Γκάρντιαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, 'μετά από 23 χρόνια πολέμου και γενικευμένου χάους, οι Αφγανοί μπορούσαν να ζητωκραυγάσουν για μια αθλητική εκδήλωση'. Για την ιστορία, ο αγώνας έληξε 3-1 υπέρ της πολυεθνικής δύναμης.
Τουρκία: Στο στόχαστρο και πάλι ο Τσόμσκι
16.2.2002 4:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Τσόμσκι εξέφρασε την ελπίδα πως θα δει μια μέρα ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Ζήτησε επίσης να διδάσκεται η κουρδική γλώσσα στα τουρκικά σχολεία. «Η ελεύθερη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, είπε, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Σύμφωνα με ανταποκριτές, Τούρκοι συγγραφείς και πολιτικοί αγωνιστές έχουν σταλεί στις φυλακές στο παρελθόν επειδή εξέφρασαν ανάλογες απόψεις. Ο Νόαμ Τσόμσκι βρέθηκε στην Τουρκία προκειμένου να παραστεί στη δίκη του εκδότη του βιβλίου του, Φατίχ Τάς ο οποίος κατηγορούνταν για αυτονομιστική προπαγάνδα Στο βιβλίο του «Αμερικανικός Παρεμβατισμός» που αναφέρεται και στο κουρδικό ζήτημα ο γνωστός αμερικανός κατηγορεί τις ΗΠΑ επειδή, όπως αναφέρει, στηρίζουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εθνικές εκκαθαρίσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας κατά της Κουρδικής μειονότητας της χώρας. Ο Νόαμ Τσόμσκι εξέφρασε την ελπίδα του η απόφαση αυτή του δικαστηρίου να βοηθήσει στην εδραίωση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Τσόμσκι έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο όταν παρουσιάστηκε στο τουρκικό δικαστήριο καθώς το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και τον ίδιο.
Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
16.2.2002 4:43 (Ωρα Λονδίνου) Ο Στιβ Τζόνσον, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε κάθε εντός έδρας αγώνα των «μπέμπηδων» ανεμίζει την ελληνική σημαία στις εξέδρες του γηπέδου. Ζητά συγγνώμη μόνο επειδή μερικές φορές την κρατάει ανάποδα. Οπως εξήγησε με συνέντευξη που έδωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό. Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία. Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. «Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω» είπε ο Τζόνσον «ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ.» Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου. Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός. «Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία» είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O «Έλληνας» του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος. «Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι, υποστηρίζω την εθνική Ολλανδίας», λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ελληνικά. Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις-είναι Ολυμπιακός.
Ο Πάουελ για την εξωτερική πολιτική, το Ιράκ και…τα προφυλακτικά
16.2.2002 4:44 (Ωρα Λονδίνου) Δεδομένου ότι κανένας από τους τηλεθεατές δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για τις μουσικές προτιμήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν αμφιλεγόμενες κινήσεις και αποφάσεις της Ουάσινγκτον. «Πως αισθάνεστε που εκπροσωπείτε μια χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο σατανάς της σύγχρονης πολιτικής» ρώτησε ένας από τους τηλεθεατές ενώ ένας άλλος από την Αίγυπτο τον ρώτησε αν μπορεί να εξηγήσει πώς «τιμωρεί το καθεστώς του Ιράκ σκοτώνοντας χιλιάδες παιδιά που έχουν στερηθεί το φαγητό και τα φάρμακα». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πάντως, κλήθηκε να απαντήσει και σε ευκολότερες ερωτήσεις όταν μια Ιταλίδα ζήτησε τη γνώμη του για την καθολική εκκλησία που απαγορεύει τη χρήση προφυλακτικών Και εκεί η απάντηση του κ. Πάουελ ήταν σαφής:«Τα προφυλακτικά είναι μια μέθοδος αποφυγής ασθενειών και συνεπώς υποστηρίζω και ενθαρρύνω τη χρήση τους.
|