Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-02-22

  1. Η Ρωσία δεν θα μποϋκοτάρει τους Ολυμπιακούς
  2. Ανγκόλα: «Σκοτώθηκε» ο ηγέτης της UNITA
  3. Ιταλία: Φυλάκιση υπόπτων τρομοκρατίας
  4. Παρέμβαση Πούτιν για την Ολυμπιάδα
  5. Ο δικηγόρος Μιλόσεβιτς
  6. Πέθανε ο "επιθεωρητής Μορς"
  7. Απόσυρση Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας
  8. Ολοκλήρωση επίσκεψης Μπους στην Κίνα
  9. Ιστορική συμφωνία εκεχειρίας στη Σρι Λάνκα
  10. Οξύτατη ρωσική αντίδραση για την Ολυμπιάδα
  11. Έποικος σκοτώνει Παλαιστίνιο βομβιστή αυτοκτονίας
  12. Μαθήματα δημοκρατίας από Μπους σε Κίνα
  13. Νέες επιθέσεις Μαοϊστών στο Νεπάλ
  14. «Νεκρός» ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal
  15. Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τις ζώνες ασφαλείας του Ισραήλ
  16. Φιλιππίνες: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου των ΗΠΑ
  17. Μπους προς Κίνα: έπαινοι και διαφωνίες
  18. Κολομβία: Βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών
  19. Συνέχεια της δίκης Μιλόσεβιτς
  20. Υπέρ Συντάγματος της ΕΕ ο Στρο
  21. "Άχρηστες" οι δωρεές αίματος για την 11η Σεπτεμβρίου
Η Ρωσία δεν θα μποϋκοτάρει τους Ολυμπιακούς
BBC News
Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι η ρωσική ομάδα έπεσε θύμα διακρίσεων

22.2.2002 23:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία απέσυρε τελικά την απειλή μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι

αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στην τελετή λήξης ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Ρωσία και η Νότια Κορέα είχαν απειλήσει να αποσύρουν τις ομάδες τους από τους αγώνες καταγγέλλοντας άδικη μεταχείριση εις βάρος των αθλητών που τις εκπροσωπούν στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Οι καταγγελίες των Ρώσων αξιωματούχων επικεντρώνονται στην απόφαση για αποκλεισμό από την Ολυμπιάδα της ρωσικής ομάδας γυναικών κρος-κάντρι μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος στις οποίες επεβλήθησαν.

Επίσης οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τη διαδικασία κρίσεως ορισμένων αγωνισμάτων όπως είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ, το χόκεϊ επί πάγου και το ελεύθερο σκι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρενέβη στη διένεξη σχετικά με τις καταγγελίες για διακρίσεις σε βάρος της ρωσικής αποστολής λέγοντας ότι αυτή «τυγχάνει άδικης μεταχείρισης από τους κριτές».

«Η ΔΟΕ επί Ζακ Ρογκ, μέχρι στιγμής, δεν τα έχει πάει καθόλου καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ζήτησε από τη ΔΟΕ να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι αθλητές που συμμετέχουν στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σολτ Λέικ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν χωρίς «εξωτερικές παρεμβολές» τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.

Ανγκόλα: «Σκοτώθηκε» ο ηγέτης της UNITA
BBC News
O Σαβίβμπι ήταν ηγέτης της UNITA από τη δεκαετία του 60'

22.2.2002 22:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γιόνας Σαβίμπι ηγέτης της οργάνωσης ανταρτών της Ανγκόλας, UNITA σκοτώθηκε από κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζει η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση ο Σαβίμπι σκοτώθηκε στην ανατολική επαρχία του Μοξίκο-περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας, Λουάντα.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Ανγκόλας δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κρατούν το πτώμα του Σαβίμπι και πως θα μεταδώσουν στην τηλεόραση εικόνες που θα αποδεικνύουν το θάνατο του ηγέτη της UNITA.

H αντάρτικη οργάνωση ιδρύθηκε για να πολεμήσει τους πορτογάλους αποικιοκράτες αν και πολλοί από τους αντιπάλους του Σαβίμπι υποστηρίζουν ότι ο ίδιος συνεργάστηκε με τους πορτογάλους.

Με την απελευθέρωση της χώρας ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος και παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Νότιας Αφρικής η οργάνωση του Σαβίμπι δεν κατάφερε να επιβληθεί του αντίπαλου Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωσης της Ανγκόλας που είχε την υλική και ηθική υποστήριξη της ΕΣΣΔ και της Κούβας.

Ιταλία: Φυλάκιση υπόπτων τρομοκρατίας
BBC News
Οι ιταλικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες για τη σύλληψη υπόπτων

22.2.2002 22:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δικαστικές αρχές της Τυνησίας διέταξαν τη φυλάκιση τεσσάρων ατόμων από την Τυνησία που κρίθηκαν ένοχα για διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Συγκεκριμένα οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για συνενοχή σε σχέδιο μεταφοράς εκρηκτικών υλών και χημικών.

Και οι τέσσερις αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ενας από τους συλληφθέντες, ο Εσίντ Σαμί ο οποίος φέρεται και ως αρχηγός της ομάδας, πιστεύεται ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη τον Ιανουάριο.

Αν και δεν βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες στην κατοχή κανενός από τους κατηγορούμενους, οι δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των τεσσάρων προκύπτει ότι σχεδίαζαν να τις προμηθευτούν.

Παρέμβαση Πούτιν για την Ολυμπιάδα
BBC News
Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι η ρωσική ομάδα έπεσε θύμα διακρίσεων

22.2.2002 15:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρενέβη στη διένεξη σχετικά με τις καταγγελίες για διακρίσεις σε βάρος της ρωσικής αποστολής κατά τη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σολτ Λέικ λέγοντας ότι αυτή "τυγχάνει άδικης μεταχείρισης από τους κριτές".

"Η ΔΟΕ επί Ζακ Ρογκ, μέχρι στιγμής, δεν τα έχει πάει καθόλου καλά," ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η ρωσική αποστολή δεν θα αποσυρθεί από το Σολτ Λέικ.

Νωρίτερα, η Ρωσία και η Νότια Κορέα είχαν απειλήσει να αποσύρουν τις ομάδες τους από τη χειμερινή Ολυμπιάδα.

Και οι δύο χώρες διαμαρτύρονται για άδικη μεταχείριση εις βάρος των αθλητών που τις εκπροσωπούν στους αγώνες του Σλοτ Λέικ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρώιτερς , ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ ζήτησε από τη ΔΟΕ να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι αθλητές που συμμετέχουν στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σολτ Λέικ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν χωρίς "εξωτερικές παρεμβολές" τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.

Ρώσοι αξιωματούχοι μάλιστα απειλούν με μη συμμετοχή της Ρωσόας στους Ολύμπιακούς της Αθήνας το 2004 αν δεν εξετασθούν οι καταγγελίες τους για τη συμπεριφορά των κριτών .

Μέλη της ρωσικής ολυμπιακής ομάδας απείλησαν ότι οι Ρώσοι αθλητές θα αποχωρήσουν αν δεν εξετασθούν οι καταγγελίες για "άδικη αντιμετώπιση της ρωσικής ομάδας από τους κριτές".

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένες αποφάσεις των κριτών κατά τη διάρκεια των αγώνων που αδικούν τους Ρώσους αθλητές.

Οι καταγγελίες των Ρώσων αξιωματούχων επικετρώνονται στην απόφαση για αποκλεισμό από την Ολυμπιάδα της ρωσικής ομάδας γυναικών κρος-κάντρι μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος στις οποίες επεβλήθησαν.

Επίσης οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τη διαδικασία κρίσεως ορισμένων αγωνισμάτων όπως είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ , το χόκεϊ επί πάγου και το ελεύθερο σκι.

Ο δικηγόρος Μιλόσεβιτς
BBC News
Οι ερωτήσεις του Μιλόσεβιτς στους μάρτυρες ήταν καίριες

22.2.2002 15:24 (Ωρα Λονδίνου)
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της δίκης του πρώην ισχυρού άνδρα του Βελιγραδίου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη - μια δίκη, που έχει διακοπεί μετά από μία εβδομάδα μαρτυρικών καταθέσεων.

Η δίκη συνεχίζεται την Δευτέρα και πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν τώρα το δικηγορικό ταλέντο τού κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του.

Ο συντάκτης του ΒΒC για νομικά θέματα, Τζον Σίλβερσμαν, τονίζει ότι στον περιορισμένο χρόνο που είχε για να καταθέσει, ο κ. Μιλόσεβιτς προσπάθησε να αντικρούσει τις εναντίον του κατηγορίες και προτίμησε να επικεντρωθεί σε ένα βασικό θέμα: ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Γιουγκοσλαβίας και τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν, ήταν το ΝΑΤΟ και οι δυνάμεις της Δύσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έθεσε ερωτήματα για τις σχέσεις που είχαν σημαντικοί ηγέτες της Δύσης με την κυβέρνησή του, μέχρι τη Συμφωνία του Ντέιτον το 1995.

O Τζον Σίλβερσμαν τονίζει επίσης ότι πριν την έναρξη της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, ο προεδρεύων του δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι είχε προειδοποιήσει τον κ. Μιλόσεβιτς, να μην εκφοβίσει τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας Μαχμούτ Μπακαλί.

O πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, πάντως, εφήρμοσε πιστά τους κανονισμούς.

Οι ερωτήσεις προς τον κ. Μπακαλί ήταν σαφείς και λακωνικές, εκτός από τα τελευταία 30 λεπτά της εξετάσης, που διήρκεσε συνολικά τρισήμισι ώρες, οπότε ο κ. Μιλόσεβιτς σκλήρυνε τη στάση του και έκανε ορισμένα πολιτικά σχόλια.

Αντίθετα, ο κ. Μπακαλί, φαινόταν αρκετά ανήσυχος, και έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση.

Ο κ. Μιλόσεβιτς με δεξιοτεχνία κατάφερε να αναγκάσει τον μάρτυρα να προβεί σε δηλώσεις που έκαναν σαφές ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένος για την εγκληματικότητα και τη βία στην Αλβανία, επισημαίνει ο συντάκτης του BBC.

Πέθανε ο "επιθεωρητής Μορς"
BBC News
Ο Τζον Θόου έλεγε πως έμοιαζε σε στοιχεία του χαρακτήρα του τηλεοπτικού ήρωα που ενσάρκωνε, του επιθεωρητή Μορς

22.2.2002 15:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας από του περισσότερο αγαπητούς ηθοποιούς της βρετανικής τηλεόρασης, ο Τζον Θόου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο δημοφιλέστατος ηθοποιός άφησε τη τελευταία πνοή χθες σε ηλικία μόλις 60 ετών στο απώγειο της καριέρας του.

Στις 19 Ιουνίου το 2001είχε αρχίσει χημειοθεραπεία για την καταπόλεμιση του κακοήθους όγκου που του είχε παρουσιασθεί στον οισοφάγο.

Ο Θόου πέθανε στην κατοικία στο Γούιλσερ και μαζί του ήταν η γυναίκα του ηθοποιός, Σίλα Χάνκοκ, και οι τρείς του κόρες.

Ο ρόλος του ως επιθεωρητής Μορς, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, ήταν ένας από τους καλύτερους ρόλους στη βρετανική τηλεόραση και ο Θόου "κράτησε" το ρόλο αυτό από την αρχή της σειράς, το 1985 μέχρι το τέλος της σειράς το 2000.

Τη μεγάλη του λύπη για το θάνατο του Θόου εξέφρασαν ήδη πολλοί συνάδελφοι του και ο δημιουργός του επιθεωρητή Μορς, που έφθασε να έχει τηλεθεαματικότητα 13.000.000, ο Κόλιν Ντέξτερ, είπε ότι για την τηλεόραση και για τον κινηματόγραφο ο θάνατος του Θόου ήταν πολύ μεγάλη απώλεια.

Απόσυρση Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Η επιστροφή στο διάλογο φαντάζει σχεδόν αδύνατη στη Μέση Ανατολή

22.2.2002 12:26 (Ωρα Λονδίνου)
Μικρές ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης δημιουργεί η αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ, μετά από συνομιλίες με αξιωματούχους των Παλαιστινίων, από θέσεις που κατείχαν στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μία εβδομάδα.

Μάλιστα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τώρα δεν έχει κανέναν στρατιώτη σε περιοχές, που ελέγχονται από τους Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η αποχώρηση αυτή έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μετά από δύο νύχτες σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα και αρκετούς νεκρούς Παλαιστινίους -επιθέσεις, που προκλήθηκαν από τους φόνους έξη στρατιωτών του Ισραήλ.

Πάντως, η βία συνεχίζεται στη Δυτική Όχθη.

Στο τελευταίο περιστατικό, ένας Παλαιστίνιος, που θεωρήθηκε ότι ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας σε Εβραϊκό οικισμό, σκοτώθηκε από έναν περίοικο.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το λόγο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος υποσχέθηκε τη δημιουργία ουδέτερων ζωνών για την προστασία των Ισραηλινών από τις επιθέσεις των Παλαιστινίων.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός, Ναμπίλ Σαάθ είπε ότι η ομιλία Σαρόν δεν άφησε κανένα περιθώριο για ελπίδες ενώ ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερεκάτ, τόνισε πως ο κ. Σαρόν είναι αποφασησμένος να συνεχίσει τον πόλεμο.

Το διάγγελμα του κ.Σαρόν είχε στόχο να απαντήσει στις αυξανόμενες επικρίσεις που δέχεται και να αποδείξει ότι έχει κάποιο σχέδιο για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης των τελευταίων 17 μηνών.

Ο κ. Σαρόν υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει ένα πόλεμο σε όλα τα μέτωπα.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μετέδωσε ότι η στρατηγική που ανέπτυξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε κανένα νέο στοιχείο.

Ολοκλήρωση επίσκεψης Μπους στην Κίνα
BBC News
Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν "ειλικρινείς και θετικές"

22.2.2002 12:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνεται σήμερα η ιστορική επίσκεψη του πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Γ. Μπους, στην Κίνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του να απευθυνθεί στη νεολαία της Κίνας, την οποία και προέτρεψε να ασπαστεί τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η ομιλία Μπους σε πανεπιστήμιο της Κίνας μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους κινέζους φοιτητές να μην φοβούνται τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την ελευθερία και διευκίνισε ότι είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα διεξάχονται δημοκρατικές εκλογές σε πανεθνικό επίπεδο.

Το Σινικό Τείχος ήταν ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης Μπους στην Κίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε 30 χρόνια μετά την επίσκεψη Νίξον, του πρώτου αμερικανού προέδρου που μετέβη στην ασιατική χώρα επί κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ωστόσο, κατά τις συνομιλίες την Πέμπτη με τον κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν, ο κ. Μπους δεν κατέληξε σε συμφωνία για τις πωλήσεις των κινεζικών πυραύλων και την τεχνολογία όπλων σε χώρες, όπως το Ιράν και το Πακιστάν.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ζιάνγκ, ο κ. Μπους είπε ότι ζήτησε τη βοήθεια της Κίνας για την έναρξη διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα -μία από τις τρεις χώρες που είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα μέρος "ενός άξονα του κακού".

Ανταποκριτής του ΒΒC εκτιμά ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε μία σειρά από θέματα, όπως οι θρησκευτικές ελευθερίες, η άρνηση της Κίνας να ανοίξει τις αγορές της προς τους Αμερικανούς αγρότες και το θέμα της Ταϊβάν.

Ιστορική συμφωνία εκεχειρίας στη Σρι Λάνκα
BBC News
Ελπίδες ότι η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί

22.2.2002 12:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και το αυτονομιστικό κίνημα των Τίγρεων Ταμίλ υπέγραψαν συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και άνοιξαν το δρόμο για απ'ευθείας ειρηνευτικής συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στο Όσλο ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Πέτερσεν, του οποίου η χώρα ηγείται των τελευταίων διαμεσολαβητικών προσπαθειών.

Ο κ. Πέτερσεν είπε ότι η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα αρχίσει από το Σάββατο, προσθέτοντας πως και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να δεχτούν διεθνείς παρατηρητές για την επιτήρηση της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικραμασίνγκε, βρίσκεται στην πόλη Βανουνίγια, στα βόρεια της χώρας για να υπογράψει τη συμφωνία και να την εξηγήσει στα κυβερνητικά στρατεύματα που μάχονται τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ εδώ και 19 χρόνια.

Οι ρίζες της μακρόχρονης εμφύλιας αυτής διαμάχης βρίσκονται αφ'ενός στην ποικίλη εθνοτική σύνθεση του πληθυσμού της Σρι Λάνκα, αλλά και στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" που εφάρμοσε η Βρετανία την περίοδο της αποικιοκρατίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις όξυνσης των σχέσεων των Σινχάλα που συνιστούν το 74% του πληθυσμού και άλλων εθνοτικών ομάδων, κυρίως των Ταμίλ.

Το κίνημα των Τίγρεων Ταμίλ εμφανίστηκε στη δεκαετία του '70 ως αντίδραση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έπληξαν την κοινότητα των Ταμίλ, που αποτελεί το 12% περίπου του πληθυσμού και κατοικεί στα βόρεια και ανατολικά της Σρι Λάνκα.

Μια άλλη ακόμα κοινότητα Ταμίλ από την Ινδία, ζει στις κεντρικές και νότιες επαρχίες, αποτελώντας περίπου το 6% του πληθυσμού.

Το 1983 η διένεξη είχε πλέον εξελιχθεί σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και ενέπλεξε και την Ινδία η οποία έχει μεγάλο πληθυσμό Ταμίλ στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού.

Οξύτατη ρωσική αντίδραση για την Ολυμπιάδα
BBC News
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λεονίντ Τιαγκάτσεφ (αριστερά), είναι δυσαρεστημένος από τους κριτές

22.2.2002 12:12 (Ωρα Λονδίνου)
H Ρωσία και η Νότια Κορέα απειλούν να αποσύρουν τις ομάδες τους από τη χειμερινή Ολυμπιάδα.

Και οι δύο χώρες διαμαρτύρονται για άδικη μεταχείριση εις βάρος των αθλητών που τις εκπροσωπούν στους αγώνες του Σλοτ Λέικ.

Ρώσοι αξιωματούχοι μάλιστα απειλούν με μη συμμετοχή της Ρωσόας στους Ολύμπιακούς της Αθήνας το 2004 αν δεν εξατασθούν οι καταγγελίες τους για τη συμπεριφορά των κριτών .

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας ότι η ρωσική ομάδα στους Ολυμπιακούς του Σολτ Λέικ "τυγχάνει άδικης μετραχείρισης από τους κριτές".

"Η ΔΟΕ επι Ζακ Ρογκ, μέχρι στιγμής, δεν τα έχει πάει καθόλου καλά" , ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρώιτερς , ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ ζήτησε από τη ΔΟΕ να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι αθλητές που συμμετέχουν στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σολτ Λέικ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν χωρίς "εξωτερικές παρεμβολές" τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.

Μέλη της ρωσικής ολυμπιακής ομάδας απείλησαν ότι οι Ρώσοι αθλητές θα αποχωρήσουν αν δεν εξετασθούν οι καταγγελίες για "άδικη αντιμετώπιση της ρωσικής ομάδας από τους κριτές".

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένες αποφάσεις των κριτών κατά τη διάρκεια των αγώνων που αδικούν τους Ρώσους αθλητές.

Οι καταγγελίες των Ρώσων αξιωματούχων επικετρώνονται στην απόφαση για αποκλεισμό από την Ολυμπιάδα της ρωσικής ομάδας γυναικών κρος-κάντρι μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος στις οποίες επεβλήθησαν.

Επίσης οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τη διαδικασία κρίσεως ορισμένων αγωνισμάτων όπως είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ , το χόκεϊ επί πάγου και το ελεύθερο σκι.

Έποικος σκοτώνει Παλαιστίνιο βομβιστή αυτοκτονίας
BBC News
Η επιστροφή στο διάλογο φαντάζει σχεδόν αδύνατη στη Μέση Ανατολή

22.2.2002 9:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινός έποικος σκότωσε Παλαιστίνιο φερόμενο ως βομβιστή αυτοκτονίας σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης ήταν έτοιμος να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο έφερε πάνω του, έξω από εμπορικό κατάστημα.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το λόγο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος υποσχέθηκε τη δημιουργία ουδέτερων ζωνών για την προστασία των Ισραηλινών από τις επιθέσεις των Παλαιστινίων.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός, Ναμπίλ Σαάθ είπε ότι η ομιλία Σαρόν δεν άφησε κανένα περιθώριο για ελπίδες ενώ ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερεκάτ, τόνισε πως ο κ. Σαρόν είναι αποφασησμένος να συνεχίσει τον πόλεμο.

Το διάγγελμα του κ.Σαρόν είχε στόχο να απαντήσει στις αυξανόμενες επικρίσεις που δέχεται και να αποδείξει ότι έχει κάποιο σχέδιο για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης των τελευταίων 17 μηνών.

Ο κ. Σαρόν υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει ένα πόλεμο σε όλα τα μέτωπα.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μετέδωσε ότι η στρατηγική που ανέπτυξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε κανένα νέο στοιχείο.

Την ίδια ώρα, ελικόπετρα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, άνοιξαν και πάλι πυρ κατά στόχων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα και στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά χωρίς ένα πολιτικό πλαίσιο.

"Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου" είπε ο κ.Ανάν και πρόσθεσε ότι μια από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις είναι ότι και στις δυο πλευρές κερδίζει έδαφος η άποψη οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τρία άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι συλλήψεις έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατ'εντολήν του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος τελεί ουσιαστικά από τον περασμένο Δεκέμβριο σε κατ'οίκον περιορισμό στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Μαθήματα δημοκρατίας από Μπους σε Κίνα
BBC News
Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν "ειλικρινείς και θετικές"

22.2.2002 9:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνεται σήμερα η ιστορική επίσκεψη του πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Γ. Μπους, στην Κίνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του να απευθυνθεί στη νεολαία της Κίνας, την οποία και ποέτρεψε να ασπαστεί τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η ομιλία Μπους σε πανεπιστήμιο της Κίνας μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους κινέζους φοιτητές να μην φοβούνται τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την ελευθερία και διευκίνισε ότι είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα διεξάχονται δημοκρατικές εκλογές σε πανεθνικό επίπεδο.

Το Σινικό Τείχος θα είναι ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης Μπους στην Κίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε 30 χρόνια μετά την επίσκεψη Νίξον, του πρώτου αμερικανού προέδρου που μετέβη στην ασιατική χώρα επί κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ωστόσο, κατά τις χθεσινές του συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν, ο κ. Μπους δεν κατέληξε σε συμφωνία για τις πωλήσεις των κινεζικών πυραύλων και την τεχνολογία όπλων σε χώρες, όπως το Ιράν και το Πακιστάν.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ζιάνγκ, ο κ. Μπους είπε ότι ζήτησε τη βοήθεια της Κίνας για την έναρξη διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα -μία από τις τρεις χώρες που είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα μέρος "ενός άξονα του κακού".

Ανταποκριτής του ΒΒC εκτιμά ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε μία σειρά από θέματα, όπως οι θρησκευτικές ελευθερίες, η άρνηση της Κίνας να ανοίξει τις αγορές της προς τους Αμερικανούς αγρότες και το θέμα της Ταϊβάν.

Νέες επιθέσεις Μαοϊστών στο Νεπάλ
BBC News
Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο κέντρο της πρωτεύουσας Κατμαντού του Νεπάλ

22.2.2002 9:45 (Ωρα Λονδίνου)
Επιθέσεις σε ολόκληρο το Νεπάλ εξαπολύουν ομάδες Μαοϊστών ανταρτών στο Νεπάλ, λίγες ώρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τρίμηνη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Οι αντάρτες σκότωσαν 30 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιδρομής σε φυλάκιο των αστυνομικών δυνάμεων στη δυτική επαρχία Σαλγιάν.

Αξίζει να σημειωθεί προ εβδομάδος σε κοντινή περιοχή, οι αντάρτες είχαν σκοτώσει περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως στρατιώτες και μέλη των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αντάρτες έχουν ήδη εξαγγείλει ότι οι επιθέσεις τους θα διαρκέσουν δύο ημέρες και ότι θα εκδηλωθούν ενόψει της έκτης επετείου της εξεγέρσεώς τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Νεπάλ, Ντεβέντρα Ρατζ Καντέλ, δήλωσε ότι οι αντάρτες υπέστησαν μόλις τέσσερις απώλειες.

«Νεκρός» ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal
BBC News
Ο Ντάνι Πέρλ πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του

22.2.2002 8:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Ντάνιελ Περλ στο Πακιστάν, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η δολοφονία του Ντάνιελ Περλ ενίσχυσε περαιτέρω την αποφασηστηκότητα της Ουάσινγκτον να εξουδετερώσει την τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε αποφασισμένος να "συλλάβει κάθε ένα ξεχωριστά τα μέλη της τρομοκρατικής αυτής συμμορίας που ενεπλέκονται σε αυτήν την αποτρόπαια δολοφονία".

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Πακιστάν έλαβε βιντεοταινία που έδειχνε τους απαγωγείς να σκοτώνουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσνιγκτον Ποστ, οι απαγωγείς έκοψαν τον λαιμό του θύματός τους.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η οικογένεια του πίστευε ότι θα τον άφηναν ελεύθερο. Η σύζυγος του Ντάνιελ Περλ, Μαριάν, είναι 7 μηνών έγγυος με το πρώτο παιδί τους.

Εκπρόσωπος της Γουόλ Στριτ Τζέρναλl, στην οποία εργαζόταν τα τελευταία 12 χρόνια ο Ντάνιελ Περλ, απέτισε φόρο τιμής στον δημοσιογράφο που ήταν επικεφαλής του γραφείου της οικονομικής ημερήσιας στη Νότια Ασία.

O Πέρλ έπεσε θύμα απαγωγής στο Πακιστάν ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ισλαμικές οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με τον επικεφαλής του δικτύου, Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν .

Σημειώνεται ότι η απαγωγή του αμερικανού δημοσιογράφου εκδηλώθηκε στις 23 Ιανουαρίου στο Καράτσι.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τις ζώνες ασφαλείας του Ισραήλ
BBC News
Η επιστροφή στο διάλογο φαντάζει σχεδόν αδύνατη στη Μέση Ανατολή

22.2.2002 9:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινός έποικος σκότωσε Παλαιστίνιο φερόμενο ως βομβιστή αυτοκτονίας σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης ήταν έτοιμος να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο έφερε πάνω του, έξω από εμπορικό κατάστημα.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το λόγο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος υποσχέθηκε τη δημιουργία ουδέτερων ζωνών για την προστασία των Ισραηλινών από τις επιθέσεις των Παλαιστινίων.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός, Ναμπίλ Σαάθ είπε ότι η ομιλία Σαρόν δεν άφησε κανένα περιθώριο για ελπίδες ενώ ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερεκάτ, τόνισε πως ο κ. Σαρόν είναι αποφασησμένος να συνεχίσει τον πόλεμο.

Το διάγγελμα του κ.Σαρόν είχε στόχο να απαντήσει στις αυξανόμενες επικρίσεις που δέχεται και να αποδείξει ότι έχει κάποιο σχέδιο για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης των τελευταίων 17 μηνών.

Ο κ. Σαρόν υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει ένα πόλεμο σε όλα τα μέτωπα.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μετέδωσε ότι η στρατηγική που ανέπτυξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε κανένα νέο στοιχείο.

Την ίδια ώρα, ελικόπετρα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, άνοιξαν και πάλι πυρ κατά στόχων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα και στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά χωρίς ένα πολιτικό πλαίσιο.

"Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου" είπε ο κ.Ανάν και πρόσθεσε ότι μια από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις είναι ότι και στις δυο πλευρές κερδίζει έδαφος η άποψη οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τρία άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι συλλήψεις έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατ'εντολήν του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος τελεί ουσιαστικά από τον περασμένο Δεκέμβριο σε κατ'οίκον περιορισμό στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Φιλιππίνες: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου των ΗΠΑ
BBC News
Τα Σινούκ χρησιμοποιούνται από τον πόλεμο του Βιετνάμ

22.2.2002 8:22 (Ωρα Λονδίνου)
Δώδεκα αμερικανοί στρατιώτες αγνοούνται ύστερα από την πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ (CH-47) το οποίο τους μετέφερε από τη νήσο Μπαζιλαν των Φιλιππίνων στην αεροπορική βάση Μακτάν.

Το ελικόπτερο έπεσε στη Θάλασσα καθώς εκτελούσε νυχτερινή πτήση. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου πάντως δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για εχθρικά πυρά αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της πτώσης.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ οι αμερικανοί στρατιώτες που καταφθάνουν στις Φιλιππίνες έχουν ως αποστολή να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις για τις μάχες που δίνου εναντίον μουσουλμάνων ανταρτών

Μπους προς Κίνα: έπαινοι και διαφωνίες
BBC News
Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν "ειλικρινείς και θετικές"

22.2.2002 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, -ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία- επαίνεσε την Κινεζική κυβέρνηση για την υποστήριξή της προς την αμερικανική εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Αλλά ο κ. Μπους δεν κατέληξε σε συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Ζιάγκ Ζεμίν για τις πωλήσεις των κινεζικών πυραύλων και την τεχνολογία όπλων σε χώρες, όπως το Ιράν και το Πακιστάν.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ζιάνγκ, ο κ. Μπους είπε ότι ζήτησε τη βοήθεια της Κίνας για την έναρξη διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα -μία από τις τρεις χώρες που είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα μέρος "ενός άξονα του κακού".

Ανταποκριτής του ΒΒC εκτιμά ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε μία σειρά από θέματα, όπως οι θρησκευτικές ελευθερίες, η άρνηση της Κίνας να ανοίξει τις αγορές της προς τους Αμερικανούς αγρότες και το θέμα της Ταϊβάν.

Ο Τζορτζ. Μπους επανέλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ταϊβάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το μέλλον της Κίνας θα το αποφασίσει ο Κινεζικός λαός, όμως κανένα έθνος δεν εξαιρείται από τις απαιτήσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας."

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά συμφέροντα με την Κίνα, όμως έχουμε και ορισμένες διαφορές. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαία καταννόηση και σεβασμό", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κολομβία: Βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών
BBC News
Το αεροσκάφος του γερουσιαστή που έπεσε θύμα αεροπειρατείας

22.2.2002 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Μαχητικά αεροσκάφη της Κολομβίας βομβαρδίζουν περιοχές που ελέγχουν οι αριστεροί αντάρτες της χώρας ύστερα από την ολοκληρωτική κατάρρευση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός που διήρκεσαν τρία χρόνια.

Χιλιάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και ελικόπτερα βρίσκονται πολύ κοντά στο θύλακα που ελέγχουν μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης της χώρας, που εκτιμάται ότι αριθμεί 17 χιλιάδες μέλη.

Κάτοικοι της περιοχής είχαν εκφράσει εδώ και αρκετές εβδομάδες φόβους ότι σε ενδεχόμενη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων θα υπάρξουν αντίποινα παραστρατιωτικών ομάδων εναντίον τους.

Οι κυβερνητικές επιχειρήσεις ακολουθούν την απαγωγή κολομβιανού γερουσιαστή ύστερα από αεροπειρατία που σημειώθηκε στο αεροπλάνο του. Ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Παστράνα κατηγόρησε τους αντάρτες του FARC για την αεροπειρατεία.

Συνέχεια της δίκης Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξετάζει ο ίδιος τους μάρτυρες

22.2.2002 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία -όπου δικάζεται ο πρώην ισχυρός άνδρας του Βελιγραδίου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς- απήλλαξε έναν αγρότη, Αλβανό του Κοσσυφοπεδίου, από την υποχρέωση να συνεχίσει, για δεύτερη ημέρα, την κατάθεσή του, επειδή όπως είπε ήταν άρρωστος.

Ο Αγκίμ Ζεκίρι ζήτησε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, επειδή, όπως λέει, πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, μετά από ξυλοδαρμό που υπέστη από τις σερβικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο κ. Ζεκίρι είπε στο δικαστήριο ότι 16 μέλη της οικογενείας του είχαν δολοφονηθεί από τις σερβικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστρεψαν το χωριό τους.

Ο κ. Μιλόσεβιτς διαμαρτυρήθηκε ότι η απόφαση του δικαστηρίου να απαλλάξει τον μάρτυρα από την εξέταση, αποτελεί μέρος συνωμοσίας εναντίον του και κατηγόρησε τους διερμηνείς του δικαστηρίου ότι παραποιούν τα στοιχεία.

Ο δικαστής είπε ότι το δικαστήριο θα λάβει υπόψιν την αδυναμία του μάρτυρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία εξέτασης, πριν αξιολογήσει την κατάθεσή του.

Υπέρ Συντάγματος της ΕΕ ο Στρο
BBC News
Ο Στρο θέλει να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερα κατανοητή

22.2.2002 8:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, εξέφρασε την κατ'αρχήν υποστήριξή του σε ένα γραπτό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε, επιθυμεί την απλοποίηση του νομικού πλαισίου στο οποίο λειτουργεί η Κοινότητα προκειμένου να γίνει αυτή πιο διαφανής και υπόλογη.

Μιλώντας στο BBC είπε ότι αν αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός Συντάγματος για την Κοινότητα, τότε "ας είναι, έτσι".

Ο Βρετανός υπουργός, μιλώντας στη Χάγη της Ολλανδίας, τον στόχο των προτάσεων του για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι στόχος του δεν είναι να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την πορεία της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, αλλά να θέσει ερωτήματα, όπως το πώς μπορεί να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση "καλύτερα κατανοητή, δημοκρατικά υπόλογη και αποτελεσματική."

Η ομιλία αυτή του Τζακ Στρο χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.

"Άχρηστες" οι δωρεές αίματος για την 11η Σεπτεμβρίου
BBC News
Οι γιατροί ελπίζουν να αλλάξει η στάση των εθελοντών για αιμοδοσία

22.2.2002 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, ούτε το 1% του αίματος που δωρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν χρησιμοποιήθηκε για τα θύματα της επίθεσης.

Μεγάλες ποσότητες αίματος πετάχτηκαν, γεγονός που δείχνει ότι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η συνήθης πολιτική του να απευθύνονται έκτακτες εκκλήσεις για αιμοδοσία μετά από τέτοια σοβαρά περιστατικά.

Η Επιθεώρηση λέει ότι οι οργανισμοί που απηύθηναν εκκλήσεις για αίμα μετά τις επιθέσεις, παραπλάνησαν τους αιμοδότες.

Δεν τους είπαν ότι όπως είναι γνωστό, οι τακτικές αιμοδοσίες που γίνονται πριν τα έκτακτα περιστατικά, είναι αυτές που σώζουν ζωές και όχι οι αιμοδοσίες εκείνων που καλή τη πίστει περιμένουν για ώρς στις ουρές μετά από τα επέιγοντα περιστατικά.

Από τις 475.000 μονάδες αίματος που δόθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι 300.

Και ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ πέταξε το 17% του αίματος που συνέλξε επειδή είχε μέινει αχρησιμοποίητο για πάνω από 42 μέρες.

Η Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας που εξέτασε και άλλα έκτακτα περιστατικά διαπίστωσε ότι δεν συντρέχει λόγος έκτακτων αιμοδοσιών.

Αντιθέτως, λέει, θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία για να πειστεί ο κόσμος να δίνει τακτικά αίμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.