Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-27
Πολλά από τα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα φλεγόμενα βαγόνια ήταν αδύνατο να αναγνωριστούν 27.2.2002 22:28 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία στην πολιτεία Γκουτζαράτ, στα δυτικά της χώρας, λέει ότι οι Ινδουιστές επέστρεφαν από έναν αμφιλεγόμενο ιερό τόπο, την Αγιόντια, όταν το τρένο τους σταμάτησε κοντά στην πόλη Γκόντρα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Αχμενταμπάντ. ’γνωστοι άρχισαν να πετροβολούν τα βαγόνια και έπειτα έβαλαν φωτιά στο συρμό. Τοπικό στέλεχος είπε στο BBC ότι ορισμένα πτώματα στο τρένο είχαν καεί πέρα από κάθε σημείο αναγνώρισης. Δεκαπέντε τουλάχιστον από τα θύματα ήταν παιδιά. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, είπε ότι είναι συγκλονισμένος από την επίθεση και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Η αστυνομία επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Η Αγιόντια βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων πριν δέκα χρόνια, όταν ακραίοι Ινδουιστές επέδραμαν σε τζαμί της πόλης, δίνομτας το έναυσμα για ταραχές από τις οποίες περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια για το Μεσανατολικό. Η βία όμως παραμένει αμείωτη.
27.2.2002 21:48 (Ωρα Λονδίνου) Το σχεδιο που προτείνεται από τον πρίγκηπα Αμπντούλα προβλέπει την επιστροφή των κατεχομένων από τους Ισραηλινους, Παλαιστινιακών περιοχών με αντάλλαγμα την πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο. Το σχεδιο επαινέθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και συζητείται στο Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το σχέδιο το οποίο έχει ήδη υποστηρίξει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια. Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το απόγευμα κοντά σε φυλάκιο στη Δυτική Όχθη. Δράστης μιας γυναίκα που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Τρεις αστυνομικοί φέρονται τραυματισμένοι από την έκρηξη, ενώ περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Σε άλλο επεισόδιο Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις οπλοφόρους κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Δυο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από αυτή τη συμπλοκή.
Συλλήψεις νέων υπόπτων για την 11η Σεπτεμβρίου
27.2.2002 21:46 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 57 νεκροί από επίθεση στην Ινδία
27.2.2002 19:11 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία στην πολιτεία Γκουτζαράτ, στα δυτικά της χώρας, λέει ότι οι Ινδουιστές επέστρεφαν από έναν αμφιλεγόμενο ιερό τόπο, την Αγιόντια, όταν το τρένο τους σταμάτησε κοντά στην πόλη Γκόντρα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Αχμενταμπάντ. ’γνωστοι άρχισαν να πετροβολούν τα βαγόνια και έπειτα έβαλαν φωτιά στο συρμό. Τοπικό στέλεχος είπε στο BBC ότι ορισμένα πτώματα στο τρένο είχαν καεί πέρα από κάθε σημείο αναγνώρισης. Δεκαπέντε τουλάχιστον από τα θύματα ήταν παιδιά. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, είπε ότι είναι συγκλονισμένος από την επίθεση και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Η αστυνομία επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Η Αγιόντια βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων πριν δέκα χρόνια, όταν ακραίοι Ινδουιστές επέδραμαν σε τζαμί της πόλης, δίνομτας το έναυσμα για ταραχές από τις οποίες περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Τιφλίδα επιβλέπουν την 'καταπολέμηση της τρομοκρατίας'
27.2.2002 19:01 (Ωρα Λονδίνου) Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος υποστήριξης, δέκα ελικόπτερα απεστάλησαν στη Γεωργία τον περασμένο Νοέμβριο. «H ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή» δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ. Η Μόσχα φοβάται ότι η αμερικανική αποστολή ενδέχεται να εμπλακεί σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα σύνορα με την Τσετσενία όπου βρίσκονται ανεπτυγμένες ρωσικές δυνάμεις.
Δριμύ κατηγορώ Μπλερ εναντίον Μουγκάμπε
27.2.2002 19:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο κύριος Μπλερ προτίθεται τώρα να ζητήσει την εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της Ζιμπάμπουε από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία.
Βρετανία: Ναι στην κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων
27.2.2002 16:25 (Ωρα Λονδίνου) Το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναθέτει παράλληλα την κατάρτιση των προδιαγραφών για την κλωνοποίηση εμβρύων στην Υπηρεσία Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας. Η επιτροπή συνεστήθη πριν ένα χρόνο για να εξετάσει εάν και κατά πόσο η κλωνοποίηση εμβρύων είναι διαδικασία απαραίτητη για την δημιουργία νέων μυϊκών και οστεϊκών ιστών, που θα χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία ηλικιωμένων, όπως λένε οι υποστηρικτές της μεθόδου. Από την άλλη πλευρά όσοι αντιτίθενται στην χρήση εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς λένε ότι εξίσου αποτελεσματικές θεραπείες μπορούν να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας κύτταρα ενηλίκων.
Τουλάχιστον 55 νεκροί από επίθεση στην Ινδία
27.2.2002 14:33 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία στην πολιτεία Γκουτζαράτ, στα δυτικά της χώρας, λέει ότι οι Ινδουιστές επέστρεφαν από έναν αμφιλεγόμενο ιερό τόπο, την Αγιόντια, όταν το τρένο τους σταμάτησε κοντά στην πόλη Γκόντρα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Αχμενταμπάντ και πυρπολήθηκε. Τοπικό στέλεχος είπε στο BBC ότι ορισμένα πτώματα στο τρένο είχαν καεί πέρα από κάθε σημείο αναγνώρισης. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, είπε ότι είναι συγκλονισμένος από την επίθεση και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Η αστυνομία επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Η Αγιόντια βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων πριν δέκα χρόνια, όταν ακραίοι Ινδουιστές επέδραμαν σε τζαμί της πόλης, δίνομτας το έναυσμα για ταραχές από τις οποίες περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
ΗΠΑ: ίσως όχι στρατοδικείο για τους Ταλεμπάν
27.2.2002 14:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι αμερικανικές αρχές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να μην παραπεμφθεί κανείς σε στρατοδικείο. Ο υπουργός ’υμας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν έχει ακόμη καταλήξει στους κανονισμούς που θα διέπουν τη λειτουργία των στρατοδικείων, αλλά το Πεντάγωνο δήλωσε ήδη ότι θα ήθελε να δικασθούν όσο γίνεται λιγότεροι από τις αμερικανικές αρχές. "Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα θέλαμε οι δίκες να γίνουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι κατηγορούμενοι", δήλωσε ο κ. Ράμσελντ, αλλά πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Μπους. Εν τω μεταξύ, όπως υποστηρίζουν οι σημερινοί "Τάιμς" του Λονδίνου, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για να παραπέμψουν τους 500 που κρατούν στο στρατοδικείο.
Εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια για το Μεσανατολικό
27.2.2002 12:08 (Ωρα Λονδίνου) Το σχεδιο προτάθηκε από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Αμπντάλα και προβλέπει την επιστροφή των κατεχομένων από τους Ισραηλινους, Παλαιστινιακών περιοχών με αντάλλαγμα την πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο. Το σχεδιο επαινέθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και συζητείται στο Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το σχέδιο το οποίο έχει ήδη υποστηρίξει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια. Σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν θανάσιμα έναν εικοσιπεντάχρονο Παλαιστίνιο, ενώ σε άλλο περιστατικό στην Ιερουσαλήμ σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός.
Και "επίσημα" σε ύφεση η Γερμανία
27.2.2002 12:38 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2001, μετά την μείωσή του κατά 0,2% το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Επίσης σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία το έλλειμα του γερμανικού Δημοσίου εκυμάνθη πέρισυ στο 2,7 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πολύ κοντά δηλαδή στο "κατώφλι συναγερμού" του 3% που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Για ψευδομάρτυρες κάνει λογο ο Μιλόσεβιτς
27.2.2002 12:19 (Ωρα Λονδίνου) Η εισαγγελική αρχή λέει ότι οι Σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των Αλβανών ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Κατά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τους ρώτησε για τη δράση των ανταρτών στα χωριά τους, επιδιώκοντας να δείξει ότι η δράση των αυτονομιστών του UCK προηγήθηκε της αντίδρασης τους στρατού. Κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης του στη Χάγη, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επανέλαβε το αίτημά του να αφεθεί ελέυθερος με εγγύηση προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.
Γεννήθηκε κοριτσάκι χωρίς το γονίδιο του Αλτσχάιμερ
27.2.2002 12:46 (Ωρα Λονδίνου) Το βρέφος που αναπτύχθηκε από ένα ελεγχόμενο από τους επιστήμονες ωάριο είναι σήμερα 15 μηνών. Η μητέρα του, που η ίδια είναι ειδικός σε θέματα γεννετικής, περιμένει τώρα και δεύτερο παιδί που θα έρθει στον κόσμο με την ίδια ακριβώς τεχνική. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα έχει διχάσει τους ιατρικούς κύκλους στις ΗΠΑ. Μολονότι η γυναίκα έχει εξασφαλίσει ότι τα παιδιά της δεν θα προσβληθούν από την νόσο Αλτσχάιμερ, η ίδια δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να τα μεγαλώσει καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι λόγω κληρονομικότητας θα προσβληθεί από την ανίατη νόσο.
Εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια για το Μεσανατολικό
27.2.2002 12:08 (Ωρα Λονδίνου) Το σχεδιο προτάθηκε από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Αμπντάλα και προβλέπει την επιστροφή των κατεχομένων από τους Ισραηλινους, Παλαιστινιακών περιοχών με αντάλλαγμα την πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο. Το σχεδιο επαινέθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και συζητείται στο Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το σχέδιο το οποίο έχει ήδη υποστηρίξει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια. Σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν θανάσιμα έναν εικοσιπεντάχρονο Παλαιστίνιο, ενώ σε άλλο περιστατικό στην Ιερουσαλήμ σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός.
Τουλάχιστον 30 νεκροί στην Ινδία
27.2.2002 12:05 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία στην πολιτεία Γκουτζαράτ, στα δυτικά της χώρας, λέει ότι οι Ινδουιστές επέστρεφαν από έναν αμφιλεγόμενο ιερό τόπο, την Αγιόντια, όταν το τρένο τους σταμάτησε κοντά στην πόλη Γκόντρα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Αχμενταμπάντ και πυρπολήθηκε. Τοπικό στέλεχος είπε στο BBC ότι ορισμένα πτώματα στο τρένο είχαν καεί πέρα από κάθε σημείο αναγνώρισης. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, είπε ότι είναι συγκλονισμένος από την επίθεση και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Η αστυνομία επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Η Αγιόντια βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων πριν δέκα χρόνια, όταν ακραίοι Ινδουιστές επέδραμαν σε τζαμί της πόλης, δίνομτας το έναυσμα για ταραχές από τις οποίες περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Και "επίσημα" σε ύφεση η Γερμανία
27.2.2002 12:05 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2001, μετά την μείωσή του κατά 0,2% το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Επίσης σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία το έλλειμα του γερμανικού Δημοσίου εκυμάνθη πέρισυ στο 2,7 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πολύ κοντά δηλαδή στο "κατώφλι συναγερμού" του 3% που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες της Ευρωζώνης.
"Απειλή" η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν
27.2.2002 11:58 (Ωρα Λονδίνου) H Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά ανακοίνωσε ότι η καλλιέργεια της παπαρούνας από την οποία παράγεται το όπιο έχει αρχίσει και πάλι να επεκτείνεται στο Αφγανιστάν μετα την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν. Ο Χέρμπερτ Σάεμπε, γενικός γραμματέας της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, είπε ότι "θα πρέπει να μη δίνουμε την εντύπωση ότι μπορεί να ανεχθούμε τη χρήση των ναρκωτικών και ότι είμαστε πρόθυμοι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά." Η μεταβατική κυβέρνηση στην Καμπούλ έχει θέσει εκτός νόμου την παραγωγή οπίου, αλλά δεν έχει τον έλεγχο της υπαίθρου. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα του ΟΗΕ, οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού παραδέχονται ότι λόγω των προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομικής αστάθειας στο Αφγανιστάν είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση να ελεγχθεί η καλλιέργεια της παπαρούνας στη χώρα αυτή.
Βίαιες συγκρούσεις στη Μαδαγασκάρη
27.2.2002 11:40 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα. Οπαδοί της κυβέρνησης κατέβηκαν δυναμικά στο κέντρο της πόλης για να στηρίξουν τον πρόεδρο Ντιντιέ Ρατσιράκα έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μαρκ Ραβαλομανάνα, ο οποιος δηλώνει ότι είναι ο νικητης των εκλογων. Χιλιάδες οπαδοί του κ. Ραβαλομανάνα, οπλισμένοι με ξύλα και πέτρες επέδραμαν σε κυβερνητικά κτίρια και πέταξαν έγγραφα από τα παράθυρα.
ΗΠΑ: πιθανόν όχι στρατοδικείο για τους Ταλεμπάν
27.2.2002 10:57 (Ωρα Λονδίνου) Οι αμερικανικές αρχές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να μην παραπεμφθεί κανείς σε στρατοδικείο. Ο υπουργός ’υμας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν έχει ακόμη καταλήξει στους κανονισμούς που θα διέπουν τη λειτουργία των στρατοδικείων, αλλά το Πεντάγωνο δήλωσε ήδη ότι θα ήθελε να δικασθούν όσο γίνεται λιγότεροι από τις αμερικανικές αρχές. "Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα θέλαμε οι δίκες να γίνουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι κατηγορούμενοι", δήλωσε ο κ. Ράμσελντ, αλλά πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Μπους. Εν τω μεταξύ, όπως υποστηρίζουν οι σημερινοί "Τάιμς" του Λονδίνου, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για να παραπέμψουν τους 500 που κρατούν στο στρατοδικείο.
Τουλάχιστον 30 νεκροί στην Ινδία
27.2.2002 10:53 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία στην πολιτεία Γκουτζαράτ, στα δυτικά της χώρας, λέει ότι οι Ινδουιστές επέστρεφαν από έναν αμφιλεγόμενο ιερό τόπο, την Αγιόντια, όταν το τρένο τους σταμάτησε κοντά στην πόλη Γκόντρα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Αχμενταμπάντ και πυρπολήθηκε. Τοπικό στέλεχος είπε στο BBC ότι ορισμένα πτώματα στο τρένο είχαν καεί πέρα από κάθε σημείο αναγνώρισης. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, είπε ότι είναι συγκλονισμένος από την επίθεση και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Η αστυνομία επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Η Αγιόντια βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων πριν εννέα χρόνια, όταν ακραίοι Ινδουιστές επέδραμαν σε τζαμί της πόλης, δίνομτας το έναυσμα για ταραχές από τις οποίες περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
"Mπορεί ν'αποφύγουν το στρατοδικείο" οι 500 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο και στο Αφγανιστάν
27.2.2002 8:58 (Ωρα Λονδίνου) Οι αμερικανικές αρχές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να μην παραπεμφθεί κανείς σε στρατοδικείο. Ο υπουργός ’υμας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν έχει ακόμη καταλήξει στους κανονισμούς που θα διέπουν τη λειτουργία των στρατοδικείων, αλλά το Πεντάγωνο δήλωσε ήδη ότι θα ήθελε να δικασθούν όσο γίνεται λιγότεροι από τις αμερικανικές αρχές. "Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα θέλαμε οι δίκες να γίνουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι κατηγορούμενοι", δήλωσε ο κ. Ράμσελντ, αλλά πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Μπους. Εν τω μεταξύ, όπως υποστηρίζουν οι σημερινοί "Τάιμς" του Λονδίνου, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για να παραπέμψουν τους 500 που κρατούν στο στρατοδικείο.
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες στο Μεσανατολικό
27.2.2002 7:53 (Ωρα Λονδίνου) Αρκετοί άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών στον καταυλισμό Μπαλάτα. Στη Νέα Υόρκη, εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητεί την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και το ειρηνευτικό σχέδιο του πρίγκηπα Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας. Ας σημειωθεί ότι ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, θα συζητήσει στο Ριάντ με τον πρίγκηπα Αμπντουλάχ το σχέδιο που προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ από τα αραβικά κράτη αν το Ισραήλ αποσυρθεί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες στο Μεσανατολικό
27.2.2002 5:17 (Ωρα Λονδίνου) Αρκετοί άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών στον καταυλισμό Μπαλάτα. Στη Νέα Υόρκη, εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητεί την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και το ειρηνευτικό σχέδιο του πρίγκηπα Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας. Ας σημειωθεί ότι ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, θα συζητήσει σήμερα με τον πρίγκηπα Αμπντουλάχ το σχέδιο που προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ από τα αραβικά κράτη αν το Ισραήλ ασποσυρθεί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Δ. Αφρική: Σκάνδαλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων προσφύγων
27.2.2002 5:22 (Ωρα Λονδίνου)
Οι καταγγελίες περιέχονται σε έκθεση που συνέταξε η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωσης "Save the children" μετά τις αποκαλύψεις του BBC για τη συστηματική κακοποίηση που υφίστανται τα παιδιά στους καταυλισμούς αυτούς. Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι ερωτήθηκαν πάνω από 1500 παιδιά στη Λιβερία, στη Σιέρρα Λεόνε και στη Γουϊνέα πολλά από τα οποία μίλησαν για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν από υπαλλήλους των υπηρεσιών αρωγής. Νεαρά κορίτσια είπαν στους ερευνητές ότι υποχρεώθηκαν να έχουν σεξουαλικές επαφές με αντάλλαγμα φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατονομάζονται 70 υπάλληλοι ενώ η έκθεση αναφέρεται και σε καταγγελίες που φέρουν στρατιώτες των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων να έχουν ανάμιξη σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Ο πρόεδρος Μπους ζητεί την κήρυξη εκεχειρίας στην Αγκόλα
27.2.2002 5:26 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους δήλωσε, μετά την αφρικανική σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, ότι κάλεσε τον πρόεδρο ντος Σάντος της Αγκόλας να καταβάλλει προσπάθειες για την κήρυξη εκεχειρίας και την εδραίωσή της. Από τη δική του πλευρά, ο κ. ντος Σάντος δήλωσε πως περιμένει πρώτα να δει ότι οι αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης. Επιβεβαίωσε, όμως, την πληροφορία ότι γίνονται επαφές με διοικητές των ανταρτών και πως οι επαφές αυτές αποδίδουν καρπούς. Πάντως, εννέα άτομα σκοτώθηκαν στην Αγκόλα. Είναι η πρώτη επίθεση που πραγματοποιούν οι αντάρτες μετά το θάνατο του ηγέτη τους. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Λισαβώνα αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΟΥΝΙΤΑ ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος, μετά το θάνατο του Τζόνας Σαβίμπι.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
27.2.2002 5:31 (Ωρα Λονδίνου) Η σουηδική "Συντβένσκα Νταγκμπλάντε" εκφράζει αισιοδοξία για το σχέδιο του πρίγκηπα Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας το οποίο προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ από τα αραβικά κράτη αν το Ισραήλ αποσύρει τις δυνάμεις του από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη: και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες προτάσεις, σημειώνει η εφημερίδα, αλλά είναι σημαντικό ότι η πρόταση αυτή γίνεται τώρα από μία "συντηρητική" χώρα σαν την Σαουδική Αραβία, η οποία υιοθετούσε ανέκαθεν σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ. Η "Ντι Πρέσε" της Βιένης, ωστόσο, δεν είναι αισιόδοξη πως η πρωτοβουλία του Ριάντ θα φέρει τις δύο αντίπαλες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Εχούντ Μπάρακ δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί μία τέτοια πρόταση κι είναι μάλον απίθανο πως ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα πει 'ναι", επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα ... Η ιταλική εβδομαδιαία επιθεώρηση "Πανοράμα", εν τω μεταξύ, εκτιμά ότι με τις συμμαχίες που συνάπτει ο Βρετανός πρωθυπουργός στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία, για παράδεθγμα, προσπαθεί να "σπάσει τον σοσιαλδημοκρατικό άξονα που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Μία τέτοια στάση, λέει η "Πανοράμα", θα διευκόλυνε την υιοθέτηση του ευρώ από τον βρετανικό λαό. Η ελβετική "Le Temps", εξάλλου, εκτιμά πως η διεύρυνση θα είναι το δυσκολότερο πρόβλημα που θα κληθεί να λύσει ο σύμμαχος του κ. Μπλερ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το εξάμηνο που θα έχει την προεδρία της Κοινότητας: η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για την ενίσχυση των 10 νέων μελών που θα αποκτήσει η Κοινότητα, ενώ ένα άλο πρόβλημα, τονίζει η ελβετική εφημερίδα, είν αι το Κυπριακό και η στάση της Ελλάδος η οποία απειλεί να ασκήσει βέτο στη διεύρυνση εάν μείνει η Κύπρος έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, η γερμανική "Σουντόιτσε Τσαϊτούνγκ" πιστεύει πως ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, αρνείται να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον πρώην στρατιωτικό διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, όχι γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα του σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά γιατί θέλει να δοθούν στη Σερβία μεγαλύτερα κονδύλια προκειμένου να παραδώσει στη Χάγη τον Μλάντιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.
|