Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-28
Τα αντίποινα ήταν αναμενόμενα μετά την επίθεση 01.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της Αχμανταμπάντ, της μεγαλύτερης πόλης του κρατιδίου Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας, όπου εκατοντάδες ινδουιστές λεηλάτησαν καταστήματα μουσουλμάνων, ως απάντηση στην επίθεση ομάδας ισλαμιστών την Τετάρτη σε αμαξοστοιχία που μετέφερε ινδουιστές. Συμφωνα με την αστυνομια 22 Μουσουλμανοι κάηκαν ζωντανοι, οταν το σπίτι τους εγινε παρανάλωμα του πυρός ενω αστυνομικοι τραυματισαν θανασιμα 6 ατομα στην προσπαθεια τους να αποκαταστησουν την ταξη. Πολλες συνοικιες της πολης Αχμντεμπάντ εχουν καταστραφει. Οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούσαν χωρίς να μπορούν να επέμβουν, ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την Πέμπτη. Στην πόλη Γκόντρα, όπου σημειώθηκε η επίθεση την Τετάρτη η αστυνομία έχει συλλάβει 21 ισλαμιστές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σταμάτησαν και πυρπόλησαν το τρένο που μετέφερε τους ινδουιστές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τουλάχιστον 58 άνθρωποι. Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας επέστρεφαν από την πόλη Αγιόντια στη βόρειο Ινδία, όπου χιλιάδες ινδουιστές μετέβησαν στο πλαίσιο εκστρατείας υπέρ της ανέγερσης ινδουιστικού ναού στα συντρίμμια του μουσουλμανικού τεμένους, Μπαρμπί Μαστζίντ. Το εν λόγω τέμενος είχε καταστραφεί προ δεκαετίας από φανατικούς ινδουιστές, γεγονός που πρόκαλεσε τότε ένας από τους πλέον αιματηρούς κύκλους θρησκευτικής βίας στην Ινδία με τουλάχιστον 3.000 θύματα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, αρχηγός του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος Μπχαρατίγια Τζανάτα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του ινδουιστικού ναού στην πόλη Αγιόντια φέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας ζήτησε από τα μέλη του συμβουλίου να εγκαταλείψουν το εν λόγω εγχείρημα για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών αφού χαρακτήρισε την επίθεση ως "ένα δυσάρεστο και άκρως λυπηρό επεισόδιο", διευκρίνισε ότι στις 15 Μαρτίου, όπως έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ναού.
Απεργία πείνας στο Γκουντάναμο
01.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Λέγεται ότι αφορμή για τη διαμαρτυρία ήταν επεισόδιο κατά το οποίο δύο φύλακες αφαίρεσαν από κρατούμενο τον κεφαλόδεσμό του την ώρα που αυτός προσευχόταν. Ένας μικρός αριθμός κρατουμένων αρνήθηκαν να φάνε την Τετάρτη και πάνω από το ένα τρίτο από τους 300 κρατούμενους αρνήθηκαν να πάρουν το πρωινό της Πέμπτης, είπε ο εκπρόσωπος της βάσης, συνταγματάρχης Στίβεν Κοξ. Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιάτεντ Πρες ότι οι φρουροί εφάρμοζαν τον κανονισμό της βάσης. Ο κρατούμενος είχε φτιάξει κεφαλόδεσμο από κομμάτια σεντονιού και το φορούσε κατά τη διάρκεια της προσευχής. Δύο φύλακες τον διέταξαν να το βγάλει και ο κρατούμενος τους αγνόησε. Κλήθηκε μεταφραστής, ο οποίος επανέλαβε τη διαταγή αλλά ο κρατούμενος αρνήθηκε. Τότε οι φυλακες έβαλαν χειροπέδες στον κρατούμενο και αφαίρεσαν τον κεφαλόδεσμο. Δεν έγινε γνωστό γιατί οι φύλακες ζήτησαν από τον κρατούμενο να βγάλει τον κεφαλόδεσμο. Στο παρελθόν οι κρατούμενοι χρησιμοποιούσαν πετσέτες σαν κεφαλόδεσμους. Οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι 300 κρατούμενοι είναι μέλη του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπαν.
Σε επιφυλακή πτήση προς Νέα Υόρκη
01.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους, ένας ελεγκτής επιβατών στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε η πτήση, παρατήρησε ότι ένας Βρετανός επιβάτης με αραβικό όνομα, ο οποίος ταξίδευε με μία Ιρλανδή, έμοιαζε με φωτογραφία από τη λίστα υπόπτων για τρομοκρατία που έχει διανείμει η αμερικανική κυβέρνηση στα διεθνή αεροδρόμια. Το αεροπλάνο οδηγήθηκε μακριά από το κτίριο του αεροδρομίου, όπου περίμεναν πράκτορες του FBI για να ελέγξουν την ταυτότητα του επιβάτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια στην πτήση, ούτε φόβοι αεροπειρατείας και πρόσθεσαν ότι μπορεί να πρόκειται για συνωνυμία..
Ο Ενβισάτ εκτοξεύεται
01.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο πύραυλος Αριάν 5 και το πολύτιμο φορτίο τουχρειάστηκεχτες να επιστρέψουν στο χώρο τελικής συναρμολόγησης για να μπορέσουν οι μηχανικοί να ελέγξουν πιθανή βλάβη σε εξαεριστήρα. Ενα τσεκ απ στον πλανήτη μας φιλοδοξούν να κάνουν oi ευρωπαϊοι επιστήμονες που αποστέλουν γι' αυτό το λόγο στο διάστημα τον υπερσύχρονο δορυφόρο Ενβισάτ. Ο δορυφόρους θα βρίσκεται σε τροχιά για πέντε χρόνια και σύντομα θα αρχίσει να στέλνει στη Γη πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του πλανήτη μας. Ο Ενβισάτ κατασκευάστηκε με έξοδα των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, που περιλαμβάνει 13ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά. "Για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουμε μετρήσεις όλων των στοιχείων που απαρτίζουν τον πλανήτη μας- της ατμόσφαιρας, του εδάφους, των Ωκεανών, των πάγων καθώς και της χλωρίδας και της πανίδας. Είναι σημαντικό ότι θα συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία ταυτόχρονα γιατί μόνο έτσι θα κατανοήσουμε πως λειτουργεί η Γη και πως θα εξελιχθεί στο μέλλον", δήλωσε ο καθηγητής Αλαν Ο'Νίλ, ο οποίος μετέχει στην ομάδα σχεδίασης του Ενβισάτ.
Ισραήλ: Οι ΗΠΑ συστήνουν αυτοσυγκράτηση
01.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 80 τραυματίστηκαν, ενώ σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Στον καταυλισμό Μπαλάτα, στη Ναμπλούς, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν ένα σχολείο που λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ισραηλινοί διέψευσαν πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι έχουν αποκλείσει μέσα στο σχολείο ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών. Στη διάρκεια της νύχτας, μία Παλαιστίνια πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε ισραηλινό φυλάκιο της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί αστυνομικοί. Δύο Παλαιστίνοι, που τη συνόδευαν, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ή από τα πυρά των αστυνομικών. Οι νέες επιθέσεις έρχονται την περίοδο που γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην περιοχή.
Απέτυχε το ΝΑΤΟ να βρει τον Κάρατζιτς
01.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο BBC ότι αν και δεν συνελήφθη ο Κάρατζιτς, η επιχείρηση δείχνει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι ο κλοιός σφίγγει. Η υπό Νατοϊκή διοίκηση διεθνής δύναμη στη Βοσνία, SFOR, εξαπέλυσε την επιδρομή μετά από πληροφορίες ότι ο Κάρατζιτς βρισκόταν σε συγκρότημα κοντά στην πόλη Τσελέμπιτσι. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες που απέκλεισαν την περιοχή. Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, οι Νατοϊκές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια, σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία, απαγόρεψαν στα παιδιά να εγκαταλείψουν τα σχολεία, απέκλεισαν τα δημόσια κτίρια, και έκοψαν τις παροχές τηλεφώνου και ηλεκτρικού στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε ότι βρήκαν τελικά τρεις μεγάλες αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Ο Κάρατζιτς διώκεται για γενοκτονία σε σχέση με τη σφαγή πάνω από 7.000 Μουσουλμάνων της Βοσνίας στον πρώην ασφαλή θύλακα της Σρεμπρενίτσα.
Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης
01.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Στη Διάσκεψη -στην οποία συμμετέχουν τα 15 κράτη μέλη της Κοινότητας- οι προς ένταξη χώρες από την ανατολική και νότια Ευρώπη και η Τουρκία θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να συμμετάσχουν στην διαμορφωση της πολιτικής μιας διευρυμένης Ευρωπης. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχο έχει να τεθουν οι βάσεις για μια πιο ευέλικτη και δημοκρατική Ευρώπη, είπε ο προεδρεύων της Διάσκεψης, πρώην πρωθυπουργος του Βελγίου, Ζαν Λικ Ντεάν. "Στόχος μας δεν είναι να δημιουργησουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ούτε βεβαίως ενα υπερκράτος, αλλά να διαγράψουμε το μέλλον μιας διευρυμένης, δημοκρατικής ηπείρου στην οποία θα εκπροσωπούνται ισότιμα ολες οι χώρες," είπε ο κ. Ντεάν.
Καταγγελίες για διαφθορά στη ΦΙΦΑ
01.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Nέες καταγγελίες για διαφθορά και μάλιστα στα ανώτατα κλιμάκια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο Σομαλός αντιπρόεδρος της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Φάραχ Αντο, ισχυρίζεται ότι κάποιοι του προσέφεραν εκατό χιλιάδες δολάρια για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νύν προέδρου της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, στις αρχαιρεσίες που έγιναν το 1998. O κ. Άντο δήλωσε ότι είπε 'όχι' στην πρόταση που του έγινε, αλλά πρόσθεσε ότι δύο συμπατριώτες του πήραν χρήματα και αεροπορικά εισιτήρια. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, που είναι υπεύθυνη για το Παγκόσμιο Κύπελο και έχει εισόδημα δισεκατομμυρίων δολαρίων, απορρίπτει τις καταγγελίες. Αλλωστε κανείς δεν υποστήριξε ότι ο κ. Μπλάτερ ζήτησε από κανένα να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Όπως επισημαίνει ο αθλητικός συντάκτης του BBC που βρίσκεται στην έδρα της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη, το 1998, ο κ. Μπλάτερ, που έχει δηλώσει ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το καλοκαίρι, δεν παύει να τονίζει πως η ΦΙΦΑ είναι μια οικογένεια που φημίζεται για τις μεγάλες διαμάχες στους κόλπους της και για την απληστία της.
Φως στην προεδρία Νίξον
01.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι 1000 ταινίες που περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις από το πρώτο εξάμηνο του 1972, στην αρχή της δεύτερης θητείας του Νίξον, περιέχουν πληροφορίες για την προσπάθεια του προέδρου να συγκαλύψει το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ, για την πολιτική του στο Βιετνάμ και για την ιστορική επίσκευή του στην Κίνα. Στις ταινίες ο Νίξον ακούγεται καθαρά να συζητά εξωτερικές υποθέσεις με πολιτικούς συνεργάτες του,όπωςτον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Χένρι Κίσιγγερ. Τα θέματα που συζητούνται περιλαμβάνουν όλο το φάσμα θεμάτων, από καθημερινές υποθέσεις μέχρι την πιθανότητα χρήσης ατομικής βόμβας στο Βιετνάμ τον Απρίλιο του 1972. "Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ατομική βόμβα", ακούγεται να λέει ο Νίξον. "Αυτό, νομίζω, θα ήταν υπερβολή", απαντάει επιφυλακτικά ο Κίσιγγερ. "Σε ενοχλεί η ιδέα;" απαντάει ο Νίξον, προσθέτοντας "Θέλω να βλέπεις το θέμα μεγαλόπνοα" Ένας μεταγενέστερος διάλογος με τον σύμβουλο εσωτερικών υποθέσεων Τσαρλς Κόλσον από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς παρουσιάζει το Νίξον εξοργισμένο με το Βιετνάμ. "Πρέπει να ισοπεδώσουμε το καταραμένο μέρος", φωνάζει. "Το Βόρειο Βιετνάμ θα οργανωθεί από την αρχή... Έπρεπε να το είχαμε κάνει αυτό από καιρό" Ο Νίξον είχε ζητήσει από τη μυστική υπηρεσία να κάνει τις ηχογραφήσεις οι οποίες επριλαμβάνους ό,τι ειπώθηκε στο Οβάλ Γραφείο και στο δωμάτιο που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο. Το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ που οδήγησε τελικά το Νίξον σε παραίτηση περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στις ηχογραφήσεις, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη δημοσιοποίηση αρχειακού υλικού από τις ΗΠΑ.
Πώς φτάσαμε στα αιματηρά επεισόδια στην Ινδία
01.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
· 1528 Χτίζεται τζαμί στο χώρο που θεωρείται από τους Ινδουιστές τόπος γέννησης του θεού Ράμα, μιας από τις σημαντικότερες θεότητες του Ινδουισμού. Η πόλη Αγιόντια γίνεται χώρος προσκυνήματος για τους ινδουιστές. · 1853 Τα πρώτα επεισόδια θρησκευτικής βίας στο χώρο · 1857 Η αποικιακή διοίκηση των Άγγλων ανεγείρει φράχτη που χωρίζει το χώρο. Οι μουσουλμάνοι μπορούν να χρησιμοποιούν την εσωτερική και οι Ινδουιστές το εξωτερική αυλή του κτιρίου. · 1949 Ομοιώματα του θεού Ράμα εμφανίζονται στο εσωτερικό του τζαμιού και θεωρείται ότι τα τοποθέτησαν εκεί ινδουιστές. Οι μουσουλμάνοι διαμαρτύρονται. Οι δύο πλευρές αλληλομηνύονται. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το χώρο υπό αμφισβήτιση και απαγορεύει την είσοδο σε αυτόν. · 1984 Οι ινδουιστές σχηματίζουν επιτροπή για την Απελευθέρωση της γενέτηρας του θεού Ράμα και χτίζουν ναό προς τιμή του, με την υποστήριξη του κόματος Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών (ΠΣΙ). Ο Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, αρχηγός του ινδουιστικού εθνικιστικού κόματος Μπαρατίγια Τζανάτα (ΚΜΤ), τωρινός υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, αναλαμβάνει την ηγεσία της εκστρατείας. · 1986 Τοπικός δικαστής διατάζει την επαναλείτουργία του τεμένους για ινδουιστική λατρεία. Οι μουσουλμάνοι ιδρύουν την Επιτροπή Δράσης υπέρ του Τζαμιού Μπάμπρι, σε ενδειξη διαμαρτυρίας · 1989 Το ΠΣΙ εντείνει την εκστρατεία, θεμελιώνοντας ναό του Ράμα σε χώρο δίπλα ακριβώς από το διεκδικούμενο τζαμί · 1990 Εθελοντές του ΚΒΠ καταστρέφουν μέρος του τζαμιού. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Τσάντρα Σεκάρ προσπαθεί να λύσει τη διαφορά ξεκινώντας διαπραγματεύσεις, οι οποίες ναυαγούν τον επόμενο χ ρόνο. · 1991 Το ΠΣΙ εκλέγεται στην κυβέρνηση του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, όπου βρίσκεται η πόλη Αγιόντια. · 1992 Το τζαμί κατεδαφίζεται από οπαδούς του ΠΣΙ, του κόματος Σιβ Σένα και του ΚΜΤ, προκαλώντας αιματηρά επεισόδια θρησκευτικού φανατισμού σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα 2000 νεκρούς. Τα επεισόδια θεωρήθηκαν τα σημαντικότερα στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας. · 1998 Το ΠΣΙ σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού στο κρατίδιο με πρωθυπουργό τον Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί Ο Βατζπαγί προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες της κυβέρνησης συνασπισμού και να μην δυσαρεστήσει το κόμμα του αλλά ούτε και τα άλλα κόμματα. · 2001 Ένταση κατά την επέτειο της κατεδάφισης του τζαμιού. Το ΠΣΙ υπόσχεται την ανέγερση ινδουιστικού ναού στο χώρο. · Ιανουάριος 2002 Ο κος Βατζπαγί ιδρύει ειδικό γραφείο για την Αντόγια και διορίζει ανώτερο αξιωματούχο, τον Σατρούγκνα Σινγκ, ως διαμεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων θρησκευτικών αρχηγών. · Φεβρουάριος 2002 Το ΚΜΤ αποσύρει την υποστήριξή του στην ανέγερση ινδουιστικού ναού, με την οποία είχε αρχικά συμφωνήσει προεκλογικά. Το ΠΣΙ δηλώνει ότι η ανέγερση θα αρχίσειστις 15 Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Εκατοντάδες εθελοντές συγκεντρώνονται στο χώρο. Χιλιάδες στρατιώτες μπαίνουν σε επιφυλακή. Τουλάχιστον 55 οι νεκροί απο επίθεση σε τρένο που μετέφερε ινδουιστές εθελόντές που επέστρεφαν από την Αγιόντια. Ο κος Βατζπαγί απευθύνει έκκληση να σταματήσουν τα επεισόδια.
Σε επιφυλακή για πτήση προς Νέα Υόρκη
28.2.2002 22:31 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους, ένας ελεγκτής επιβατών στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε η πτήση, είπε ότι το όνομα ενός επιβάτη της πτήσης 101 ήταν ίδιο με όνομα που βρ΄λισεκται σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία. Το αεροπλάνο περ'ιμεναν πράκτορες του FBI για να ελέγξουν την ταυτότητα του επιβάτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια στην πτήση, ούτε φόβοι αεροπειρατείας και πρόσθεσαν ότι μπορεί να πρόκειται για συνωνυμία..
Φως στην προεδρία Νίξον
28.2.2002 22:26 (Ωρα Λονδίνου) Οι 1000 ταινίες που περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις από το πρώτο εξάμηνο του 1972, στην αρχή της δεύτερης θητείας του Νίξον, περιέχουν πληροφορίες για την προσπάθεια του προέδρου να συγκαλύψει το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ, για την πολιτική του στο Βιετνάμ και για την ιστορική επίσκευή του στην Κίνα. Στις ταινίες ο Νίξον ακούγεται καθαρά να συζητά εξωτερικές υποθέσεις με πολιτικούς συνεργάτες του,όπωςτον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Χένρι Κίσιγγερ. Τα θέματα που συζητούνται περιλαμβάνουν όλο το φάσμα θεμάτων, από καθημερινές υποθέσεις μέχρι την πιθανότητα χρήσης ατομικής βόμβας στο Βιετνάμ τον Απρίλιο του 1972. "Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ατομική βόμβα", ακούγεται να λέει ο Νίξον. "Αυτό, νομίζω, θα ήταν υπερβολή", απαντάει επιφυλακτικά ο Κίσιγγερ. "Σε ενοχλεί η ιδέα;" απαντάει ο Νίξον, προσθέτοντας "Θέλω να βλέπεις το θέμα μεγαλόπνοα" Ένας μεταγενέστερος διάλογος με τον σύμβουλο εσωτερικών υποθέσεων Τσαρλς Κόλσον από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς παρουσιάζει το Νίξον εξοργισμένο με το Βιετνάμ. "Πρέπει να ισοπεδώσουμε το καταραμένο μέρος", φωνάζει. "Το Βόρειο Βιετνάμ θα οργανωθεί από την αρχή... Έπρεπε να το είχαμε κάνει αυτό από καιρό" Ο Νίξον είχε ζητήσει από τη μυστική υπηρεσία να κάνει τις ηχογραφήσεις οι οποίες επριλαμβάνους ό,τι ειπώθηκε στο Οβάλ Γραφείο και στο δωμάτιο που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο. Το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ που οδήγησε τελικά το Νίξον σε παραίτηση περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στις ηχογραφήσεις, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη δημοσιοποίηση αρχειακού υλικού από τις ΗΠΑ.
Έκτακτη είδηση-Σε επιφυλακή για πτήση προς Νέα Υόρκη
28.2.2002 21:11 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους, ένας ελεγκτής επιβατών στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε η πτήση, είπε ότι το όνομα ενός επιβάτη της πτήσης 101 ήταν ίδιο με όνομα που βρ΄λισεκται σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία. Το αεροπλάνο αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Κέννεντυ στις 2150 ώρα Λονδίνου (1650 ώρα Νέας Υόρκης), όπου θα το περιμένουν πράκτορες του FBI. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια στην πτήση, ούτε φόβοι αεροπειρατείας.
Πώς φτάσαμε στα αιματηρά επεισόδια στην Ινδία
28.2.2002 20:59 (Ωρα Λονδίνου)
· 1528 Χτίζεται τζαμί στο χώρο που θεωρείται από τους Ινδουιστές τόπος γέννησης του θεού Ράμα, μιας από τις σημαντικότερες θεότητες του Ινδουισμού. Η πόλη Αγιόντια γίνεται χώρος προσκυνήματος για τους ινδουιστές. · 1853 Τα πρώτα επεισόδια θρησκευτικής βίας στο χώρο · 1857 Η αποικιακή διοίκηση των Άγγλων ανεγείρει φράχτη που χωρίζει το χώρο. Οι μουσουλμάνοι μπορούν να χρησιμοποιούν την εσωτερική και οι Ινδουιστές το εξωτερική αυλή του κτιρίου. · 1949 Ομοιώματα του θεού Ράμα εμφανίζονται στο εσωτερικό του τζαμιού και θεωρείται ότι τα τοποθέτησαν εκεί ινδουιστές. Οι μουσουλμάνοι διαμαρτύρονται. Οι δύο πλευρές αλληλομηνύονται. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το χώρο υπό αμφισβήτιση και απαγορεύει την είσοδο σε αυτόν. · 1984 Οι ινδουιστές σχηματίζουν επιτροπή για την Απελευθέρωση της γενέτηρας του θεού Ράμα και χτίζουν ναό προς τιμή του, με την υποστήριξη του κόματος Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών (ΠΣΙ). Ο Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, αρχηγός του ινδουιστικού εθνικιστικού κόματος Μπαρατίγια Τζανάτα (ΚΜΤ), τωρινός υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, αναλαμβάνει την ηγεσία της εκστρατείας. · 1986 Τοπικός δικαστής διατάζει την επαναλείτουργία του τεμένους για ινδουιστική λατρεία. Οι μουσουλμάνοι ιδρύουν την Επιτροπή Δράσης υπέρ του Τζαμιού Μπάμπρι, σε ενδειξη διαμαρτυρίας · 1989 Το ΠΣΙ εντείνει την εκστρατεία, θεμελιώνοντας ναό του Ράμα σε χώρο δίπλα ακριβώς από το διεκδικούμενο τζαμί · 1990 Εθελοντές του ΚΒΠ καταστρέφουν μέρος του τζαμιού. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Τσάντρα Σεκάρ προσπαθεί να λύσει τη διαφορά ξεκινώντας διαπραγματεύσεις, οι οποίες ναυαγούν τον επόμενο χρόνο. · 1991 Το ΠΣΙ εκλέγεται στην κυβέρνηση του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, όπου βρίσκεται η πόλη Αγιόντια. · 1992 Το τζαμί κατεδαφίζεται από οπαδούς του ΠΣΙ, του κόματος Σιβ Σένα και του ΚΜΤ, προκαλώντας αιματηρά επεισόδια θρησκευτικού φανατισμού σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα 2000 νεκρούς. Τα επεισόδια θεωρήθηκαν τα σημαντικότερα στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας. · 1998 Το ΠΣΙ σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού στο κρατίδιο με πρωθυπουργό τον Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί Ο Βατζπαγί προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες της κυβέρνησης συνασπισμού και να μην δυσαρεστήσει το κόμμα του αλλά ούτε και τα άλλα κόμματα. · 2001 Ένταση κατά την επέτειο της κατεδάφισης του τζαμιού. Το ΠΣΙ υπόσχεται την ανέγερση ινδουιστικού ναού στο χώρο. · Ιανουάριος 2002 Ο κος Βατζπαγί ιδρύει ειδικό γραφείο για την Αντόγια και διορίζει ανώτερο αξιωματούχο, τον Σατρούγκνα Σινγκ, ως διαμεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων θρησκευτικών αρχηγών. · Φεβρουάριος 2002 Το ΚΜΤ αποσύρει την υποστήριξή του στην ανέγερση ινδουιστικού ναού, με την οποία είχε αρχικά συμφωνήσει προεκλογικά. Το ΠΣΙ δηλώνει ότι η ανέγερση θα αρχίσειστις 15 Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Εκατοντάδες εθελοντές συγκεντρώνονται στο χώρο. Χιλιάδες στρατιώτες μπαίνουν σε επιφυλακή. Τουλάχιστον 55 οι νεκροί απο επίθεση σε τρένο που μετέφερε ινδουιστές εθελόντές που επέστρεφαν από την Αγιόντια. Ο κος Βατζπαγί απευθύνει έκκληση να σταματήσουν τα επεισόδια.
Εισβολή Ισραηλινών σε προσφυγικούς καταυλισμούς
28.2.2002 19:17 (Ωρα Λονδίνου) Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 80 τραυματίστηκαν, ενώ σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Στον καταυλισμό Μπαλάτα, στη Ναμπλούς, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν ένα σχολείο που λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ισραηλινοί διέψευσαν πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι έχουν αποκλείσει μέσα στο σχολείο ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών. Στη διάρκεια της νύχτας, μία Παλαιστίνια πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε ισραηλινό φυλάκιο της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί αστυνομικοί. Δύο Παλαιστίνοι, που τη συνόδευαν, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ή από τα πυρά των αστυνομικών. Οι νέες επιθέσεις έρχονται την περίοδο που γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην περιοχή.
Καταγγελίες για διαφθορά στη ΦΙΦΑ
28.2.2002 19:39 (Ωρα Λονδίνου) Nέες καταγγελίες για διαφθορά και μάλιστα στα ανώτατα κλιμάκια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο Σομαλός αντιπρόεδρος της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Φάραχ Αντο, ισχυρίζεται ότι κάποιοι του προσέφεραν εκατό χιλιάδες δολάρια για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νύν προέδρου της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, στις αρχαιρεσίες που έγιναν το 1998. O κ. Άντο δήλωσε ότι είπε 'όχι' στην πρόταση που του έγινε, αλλά πρόσθεσε ότι δύο συμπατριώτες του πήραν χρήματα και αεροπορικά εισιτήρια. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, που είναι υπεύθυνη για το Παγκόσμιο Κύπελο και έχει εισόδημα δισεκατομμυρίων δολαρίων, απορρίπτει τις καταγγελίες. Αλλωστε κανείς δεν υποστήριξε ότι ο κ. Μπλάτερ ζήτησε από κανένα να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Όπως επισημαίνει ο αθλητικός συντάκτης του BBC που βρίσκεται στην έδρα της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη, το 1998, ο κ. Μπλάτερ, που έχει δηλώσει ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το καλοκαίρι, δεν παύει να τονίζει πως η ΦΙΦΑ είναι μια οικογένεια που φημίζεται για τις μεγάλες διαμάχες στους κόλπους της και για την απληστία της.
Απεργία πείνας στο Γκουντάναμο
28.2.2002 18:13 (Ωρα Λονδίνου) Λέγεται ότι αφορμή για τη διαμαρτυρία ήταν επεισόδιο κατά το οποίο δύο φύλακες αφαίρεσαν από κρατούμενο τον κεφαλόδεσμό του την ώρα που αυτός προσευχόταν. Ένας μικρός αριθμός κρατουμένων αρνήθηκαν να φάνε την Τετάρτη και πάνω από το ένα τρίτο από τους 300 κρατούμενους αρνήθηκαν να πάρουν το πρωινό της Πέμπτης, είπε ο εκπρόσωπος της βάσης, συνταγματάρχης Στίβεν Κοξ. Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιάτεντ Πρες ότι οι φρουροί εφάρμοζαν τον κανονισμό της βάσης. Ο κρατούμενος είχε φτιάξει κεφαλόδεσμο από κομμάτια σεντονιού και το φορούσε κατά τη διάρκεια της προσευχής. Δύο φύλακες τον διέταξαν να το βγάλει και ο κρατούμενος τους αγνόησε. Κλήθηκε μεταφραστής, ο οποίος επανέλαβε τη διαταγή αλλά ο κρατούμενος αρνήθηκε. Τότε οι φυλακες έβαλαν χειροπέδες στον κρατούμενο και αφαίρεσαν τον κεφαλόδεσμο. Δεν έγινε γνωστό γιατί οι φύλακες ζήτησαν από τον κρατούμενο να βγάλει τον κεφαλόδεσμο. Στο παρελθόν οι κρατούμενοι χρησιμοποιούσαν πετσέτες σαν κεφαλόδεσμους. Οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι 300 κρατούμενοι είναι μέλη του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπαν.
Συγκρούσεις μουσουλμάνων - ινδουιστών στην Ινδία
28.2.2002 17:22 (Ωρα Λονδίνου) Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της Αχμανταμπάντ, της μεγαλύτερης πόλης του κρατιδίου Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας, όπου εκατοντάδες ινδουιστές λεηλάτησαν καταστήματα μουσουλμάνων, ως απάντηση στην επίθεση ομάδας ισλαμιστών την Τετάρτη σε αμαξοστοιχία που μετέφερε ινδουιστές. Συμφωνα με την αστυνομια 22 Μουσουλμανοι κάηκαν ζωντανοι, οταν το σπίτι τους εγινε παρανάλωμα του πυρός ενω αστυνομικοι τραυματισαν θανασιμα 6 ατομα στην προσπαθεια τους να αποκαταστησουν την ταξη. Πολλες συνοικιες της πολης Αχμντεμπάντ εχουν καταστραφει. Οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούσαν χωρίς να μπορούν να επέμβουν, ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την Πέμπτη. Στην πόλη Γκόντρα, όπου σημειώθηκε η επίθεση την Τετάρτη η αστυνομία έχει συλλάβει 21 ισλαμιστές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σταμάτησαν και πυρπόλησαν το τρένο που μετέφερε τους ινδουιστές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τουλάχιστον 58 άνθρωποι. Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας επέστρεφαν από την πόλη Αγιόντια στη βόρειο Ινδία, όπου χιλιάδες ινδουιστές μετέβησαν στο πλαίσιο εκστρατείας υπέρ της ανέγερσης ινδουιστικού ναού στα συντρίμμια του μουσουλμανικού τεμένους, Μπαρμπί Μαστζίντ. Το εν λόγω τέμενος είχε καταστραφεί προ δεκαετίας από φανατικούς ινδουιστές, γεγονός που πρόκαλεσε τότε ένας από τους πλέον αιματηρούς κύκλους θρησκευτικής βίας στην Ινδία με τουλάχιστον 3.000 θύματα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, αρχηγός του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος Μπχαρατίγια Τζανάτα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του ινδουιστικού ναού στην πόλη Αγιόντια φέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών. Ο πρωθυπουργός της Ινδία ς ζήτησε από τα μέλη του συμβουλίου να εγκαταλείψουν το εν λόγω εγχείρημα για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών αφού χαρακτήρισε την επίθεση ως "ένα δυσάρεστο και άκρως λυπηρό επεισόδιο", διευκρίνισε ότι στις 15 Μαρτίου, όπως έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ναού.
Απέτυχε το ΝΑΤΟ να βρει τον Κάρατζιτς
28.2.2002 15:52 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο BBC ότι αν και δεν συνελήφθη ο Κάρατζιτς, η επιχείρηση δείχνει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι ο κλοιός σφίγγει. Η υπό Νατοϊκή διοίκηση διεθνής δύναμη στη Βοσνία, SFOR, εξαπέλυσε την επιδρομή μετά από πληροφορίες ότι ο Κάρατζιτς βρισκόταν σε συγκρότημα κοντά στην πόλη Τσελέμπιτσι. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες που απέκλεισαν την περιοχή. Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, οι Νατοϊκές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια, σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία, απαγόρεψαν στα παιδιά να εγκαταλείψουν τα σχολεία, απέκλεισαν τα δημόσια κτίρια, και έκοψαν τις παροχές τηλεφώνου και ηλεκτρικού στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε ότι βρήκαν τελικά τρεις μεγάλες αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Ο Κάρατζιτς διώκεται για γενοκτονία σε σχέση με τη σφαγή πάνω από 7.000 Μουσουλμάνων της Βοσνίας στον πρώην ασφαλή θύλακα της Σρεμπρενίτσα.
Βρετανία: πράσινο φως στην κλωνοποίηση εμβρύων
28.2.2002 14:51 (Ωρα Λονδίνου) Η χθεσινή απόφαση μπορεί να λύνει τα χέρια των επιστημόνονων, ωστόσο, ακόμα η έρευνα για την τεχνική της κλωνοποίησης εμβρύων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Οι επιστήμονες προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν τρόπους για να ελέγξουν αλλά και να κατευθύνουν την ανάπτυξη των εμβρυονικών κυττάρων. Ο συντάκτης επί επιστημονικών θεμάτων του BBC, δρ Ντέιβιντ Γουάιτχάουζ, υποστηρίζει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε τα πρακτικά αποτέλεσματα της κλωνοποίησης και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητά αυτών. Οι ομάδες που αντιτίθενται στην τεχνική της γονιμοποίησης, κυρίως οργάνωσεις, οι οποίες υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή, υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα η μέθοδος αυτή θα δώσει σε κάποιον τη δύναμη να δημιουρήσει ανθρώπινους κλώνους. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που γεννά η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Λόρδων είναι εάν η Βρετανία θα αποτελέσει τώρα πόλο έλξης ερευνητών και επιστημόνων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο επιστημονικός συντάκτης του ΒΒC συμφωνεί ότι πλέον η Βρετανία απέδειξε ότι είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει σχετικά μια πιο φιλελεύθερη πολιτική απέναντι στο ζήτημα της κλωνοποίησης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδότησει την έρευνα, αλλά και με τη Γερμανία, όπου οι επιστήμονες δεν έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν κλωνοποιημένα έμβρυα εντός της χώρας τους αλλά μπορούν να τα εισάγουν από το εξωτερικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλήξει ο επιστημονικός συντάκτης του BBC, η Βρετανία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε έναν ερευνητικό παράδεισο, ο οποίος θα της αποφέρει πολλά κέρδη αλλά και μια ηγεμονική θέση στον τομέα της γενετικής.
Απέτυχε το ΝΑΤΟ να βρει τον Κάραζιτς
28.2.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC ότι αν και δεν συνελήφθη ο Κάραζιτς, η επιχείρηση δείχνει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ και είπε ότι ο κλοιός σφίγγει. Η υπό Νατοϊκή διοίκηση διεθνής δύναμη στη Βοσνία, SFOR, εξαπέλυσε την επιδρομή μετά από πληροφορίες ότι ο Κάραζιτς βρισκόταν σε συγκρότημα κοντά στην πόλη Τσελέμπιτσι. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες που απέκλεισαν την περιοχή. Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, οι Νατοϊκές δυνάμεις εισέβαλλαν σε σπίτια, σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία, απαγόρεψαν στα παιδιά να εγκαταλείψουν τα σχολεία, απέκλεισαν τα δημόσια κτίρια, και έκοψαν τις παροχές τηλεφώνου και ηλεκτρικού στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε ότι βρήκαν τεικά τρεις μεγάλες αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Ο Κάραζιτς διώκεται για γενοκτονία σε σχέση με τη σφαγή πάνω από 7.000 Μουσουλμάνων της Βοσνίας στον πρώην ασφαλή θύλακα της Σρεμπρενίτσα.
Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης
28.2.2002 13:50 (Ωρα Λονδίνου) Στη Διάσκεψη -στην οποία συμμετέχουν τα 15 κράτη μέλη της Κοινότητας- οι προς ένταξη χώρες από την ανατολική και νότια Ευρώπη και η Τουρκία θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να συμμετάσχουν στην διαμορφωση της πολιτικής μιας διευρυμένης Ευρωπης. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχο έχει να τεθουν οι βάσεις για μια πιο ευέλικτη και δημοκρατική Ευρώπη, είπε ο προεδρεύων της Διάσκεψης, πρώην πρωθυπουργος του Βελγίου, Ζαν Λικ Ντεάν. "Στόχος μας δεν είναι να δημιουργησουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ούτε βεβαίως ενα υπερκράτος, αλλά να διαγράψουμε το μέλλον μιας διευρυμένης, δημοκρατικής ηπείρου στην οποία θα εκπροσωπούνται ισότιμα ολες οι χώρες," είπε ο κ. Ντεάν.
Σφοδρές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη
28.2.2002 12:35 (Ωρα Λονδίνου) Oκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Στον καταυλισμό Μπαλάτα, στη Ναμπλούς, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν ένα σχολείο που λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ισραηλινοί διέψευσαν πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι έχουν αποκλείσει μέσα στο σχολείο ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών. Στη διάρκεια της νύχτας, μία Παλαιστίνια πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε ισραηλινό φυλάκιο της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί αστυνομικοί. Δύο Παλαιστίνοι, που τη συνόδευαν, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ή από τα πυρά των αστυνομικών.
Συγκρούσεις μουσουλμάνων - ινδουιστών στην Ινδία
28.2.2002 12:58 (Ωρα Λονδίνου) Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της Αχμανταμπάντ, της μεγαλύτερης πόλης του κρατιδίου Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας, όπου εκατοντάδες ινδουιστές λεηλάτησαν καταστήματα μουσουλμάνων, ως απάντηση στην επίθεση ομάδας ισλαμιστών την Τετάρτη σε αμαξοστοιχία που μετέφερε ινδουιστές. Στην πόλη Γκόντρα, όπου σημειώθηκε η επίθεση την Τετάρτη η αστυνομία έχει συλλάβει 21 ισλαμιστές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σταμάτησαν και πυρπόλησαν το τρένο που μετέφερε τους ινδουιστές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τουλάχιστον 58 άνθρωποι. Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας επέστρεφαν από την πόλη Αγιόντια στη βόρειο Ινδία, όπου χιλιάδες ινδουιστές μετέβησαν στο πλαίσιο εκστρατείας υπέρ της ανέγερσης ινδουιστικού ναού στα συντρίμμια του μουσουλμανικού τεμένους, Μπαρμπί Μαστζίντ. Το εν λόγω τέμενος είχε καταστραφεί προ δεκαετίας από φανατικούς ινδουιστές, γεγονός που πρόκαλεσε τότε ένας από τους πλέον αιματηρούς κύκλους θρησκευτικής βίας στην Ινδία με τουλάχιστον 3.000 θύματα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, αρχηγός του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος Μπχαρατίγια Τζανάτα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του ινδουιστικού ναού στην πόλη Αγιόντια φέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας ζήτησε από τα μέλη του συμβουλίου να εγκαταλείψουν το εν λόγω εγχείρημα για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών αφού χαρακτήρισε την επίθεση ως "ένα δυσάρεστο και άκρως λυπηρό επεισόδιο", διευκρίνισε ότι στις 15 Μαρτίου, όπως έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ναού.
Κυνηγητό ΝΑΤΟ για Κάραζιτς
28.2.2002 12:09 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της υπό Νατοϊκή διοίκηση διεθνούς δύναμης στη Βοσνία, SFOR, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της επιχείρησης αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Σερβοσνιακό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε πως στην περιοχή βρίσκονται ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες που εισβάλλουν σε σπίτια, σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία. Έχει απαγορευτεί στα παιδιά να εγκαταλείψουν τα σχολεία και έχουν αποκλειστεί τα δημόσια κτίρια, ενώ έχουν κοπεί οι παροχές τηλεφώνου και ηλεκτρικού στην περιοχή. Ο Κάραζιτς διώκεται για γενοκτονία σε σχέση με τη σφαγή πάνω από 7.000 Μουσουλμάνων της Βοσνίας στον πρώην ασφαλή θύλακα της Σρεμπρενίτσα.
Νύχτα βίας στη Δυτική Όχθη
28.2.2002 7:45 (Ωρα Λονδίνου) Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν οτι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην πόλη Τζενίν. Δύο στρατιώτες, ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος, έχασαν τη ζωή τους όταν Ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα έπληξαν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Παλαιστινίων ξεκίνησαν αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιας σε ισραηλινό φυλάκιο στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη. Η γυναίκα σκοτώθηκε, ενώ ο συνοδός της και τρείς ακόμα ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Τα βίαια αυτά επεισόδια επισκιάζουν βεβαίως τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα, με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ. Σολάνα βρίσκεται τώρα στην Αίγυπτο μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στη Σαουδική Αραβία με τον πρίγκηπα Αμπντουλάχ το ειρηνευτικό σχέδιο του οποίου προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ από τα αραβικά κράτη αν το Ισραήλ αποσυρθεί από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη--πρόταση, ας σημειωθεί, που έχει αρχίσει να βρίσκει υποστήριξη στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε τη νύχτα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η στάση του πρέσβυ της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος επέκρινε εντονότατα την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση Σαρόν για ρατσισμό και τρομοκρατία.
Από σήμερα μόνο Ευρώ...
28.2.2002 5:45 (Ωρα Λονδίνου) Το γερμανικό μάρκο με τη μορφή που είχε κατά την απόσυρσή του, κυκλοφόρησε το 1948 στη Δυτική Γερμανία. Όμως η ιστορία του είναι πιο παλιά: το χρυσό μάρκο υιοθετήθηκε ως εθνικό νόμισμα της νεοϊδρυθείσας Γερμανικής Αυτοκρατορίας, το 1873. Το μαρκο της Φινλανδιας κυκλοφόρησε το 1862, σε αντικατάσταση των ρωσικών και σουηδικών νομισμάτων που κυκλοφορούσαν στη χωρα πριν την μερική αυτονομία της από τη Ρωσία και εγινε και τυπικά ανεξάρτητο από το ρούβλι με την ανεξαρτησία της Φινλανδίας το 1917. Το αυστριακό σελίνι πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία της Ευρώπης το 13ο αιώνα, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ως νόμισμα σε διάφορα γερμανόφωνα και αγγλοσαξονικά κρατίδια. Στην Αυστρία υιοθετήθηκε το 1924, σε αντικατάσταση της κορώνας, η οποία έχασε την αξία της με τη διάλυση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Το γαλλικο φράγκο πρωτοκυκλοφόρησε το 1360 από το βασιλιά Ιωάννη το Β΄, τον επονομαζόμενο Καλό, για να εορταστεί η απελευθέρωσή του από τους Άγγλους, οι οποίοι τον είχαν αιχμαλωτίσει κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, ζητώντας λύτρα για να τον αφήσουν ελεύθερο. Καθιερώθηκε οριστικά ως εθνικό νόμισμα μετά τη γαλλική επανάσταση, το 1799. Το βελγικό φράγκο κυκλοφόρησε το 1832, δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία του Βελγίου. Το φράγκο του Λουξεμβούργου πρωτοεμφανίζεται κατά τη γαλλική επανάσταση. Καταργήθηκε το 1842 και επανήλθε το 1848, σε αντικατάσταση του ολλανδικού φιορινιού. Το ολλανδικό φιορίνι κατάγεται από το χρυσό φιορίνι της Φλωρεντίας του 13ου αιώνα, το οποίο υιοθέτησαν οι Ολλανδοί έμποροι. Τα πρώτα αργυρά φιορίνια κυκλοφόρησαν το 1543 από τον Κάρολο τον Ε'. Το σύγχρονο φιορίνι κυκλοφόρησε το 1816 μετά την πτώση της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα. Η ιταλικη λιρέτα λέγεται ότι προέρχεται από τα αργυρά νομίσματα με βάση τη λίβρα, τα οποία έκοψε ο Καρλομάγνος. Μετά την ενοποίηση της Ιταλίας το 1860, η λιρέτα καθιερώθηκε σε αντικατάσταση των νομισμάτων των ιταλικών κρατιδίων. Η ιρλανδικη λιρα αντικατέστησε τη στερλίνα το 1928, έξι χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χωρας. Και είναι το μοναδικό νόμισμα της Ευρωζώνης με αξία μεγαλύτερη του ενός ευρώ. Το εσκούδο της Πορτογαλίιας ήταν αρχικά ισπανικό νόμισμα και κόπηκε πρώτη φορά στην Πορτογαλία το 1523. Αντικαταστάθηκε από το ριάλι αλλά επανήλθε με το τέλος της πορτογαλικής μοναρχίας το 1910. Η ισπανικη πεσέτα ήταν υποδιαίρεση του πέσο και δημιουργήθηκε για τη συμμετοχή της Ισπανίας στη λατινική νομισματική ένωση του 1865, η οποία ματαιώθηκε λόγω της μεταβολής της τιμής του χρυσού.
Καταγγελίες για διαφθορά στη ΦΙΦΑ
28.2.2002 4:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σομαλός αντιπρόεδρος της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Φάραχ Αντο, ισχυρίζεται ότι κάποιοι του προσέφεραν εκατό χιλιάδες δολάρια για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νύν προέδρου της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, στις αρχαιρεσίες που έγιναν το 1998. O κ. Άντο δήλωσε ότι είπε 'όχι' στην πρόταση που του έγινε, αλλά πρόσθεσε ότι δύο συμπατριώτες του πήραν χρήματα και αεροπορικά εισιτήρια. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, που είναι υπεύθυνη για το Παγκόσμιο Κύπελο και έχει εισόδημα δισεκατομμυρίων δολαρίων, απορρίπτει τις καταγγελίες. Αλλωστε κανείς δεν υποστήριξε ότι ο κ. Μπλάτερ ζήτησε από κανένα να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Όπως επισημαίνει ο αθλητικός συντάκτης του BBC που βρίσκεται στην έδρα της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη, το 1998, ο κ. Μπλάτερ, που έχει δηλώσει ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το καλοκαίρι, δεν παύει να τονίζει πως η ΦΙΦΑ είναι μια οικογένεια που φημίζεται για τις μεγάλες διαμάχες στους κόλπους της και για την απληστία της.
Ο Ευρωπαϊκός Τύπος
28.2.2002 4:47 (Ωρα Λονδίνου) Η αυστριακή DER STANDARD εκφράζει την ελπίδα οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτέλους, θα συνειδητοποιήσει οτι πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ξεπερασμένα κλισέ και να υιοθετήσει τις αλλαγές που προαναγγέλθηκαν στην περασμένη σύνοδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε χρειάζεται μια καινούρια εικόνα, αλλά πραγματικές αλλαγές, καταλήγει το άρθρο. Η ελβετική LE TEMPS καλοσωρίζει το γεγονός οτι αυτή τη φορά η Συντακτική Συνέλευση καταργεί την παλαιά τακτική των μυστικών διαπραγματεύσεων. Όμως το νέο σώμα έχει να φέρει εις πέρας μια αποστολή όμοια με τους άθλους του Ηρακλή,γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Οι τρείς μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Γερμανία, πρόσθέτει η LE TEMPS, ονειρεύονται να δημιουργήσουν ένα διευθυντήριο για να θέσουν τέρμα στην δικτατορία των μικρών, που αναμένεται να αυξηθούν με τη διεύρυνση της Ένωσης το 2004. Η γαλλική LE MONDE αναφέρει οτι ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης στη Συνέλευση θα ζητήσει τη ριζική ανανέωση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναπροσαρμογή τους στον 21ο αιώνα. Νέα προβλήματα για το κυβερνών κόμμα των Εργατικών. Σύμφωνα με την GUARDIAN, ένας απο τους μεγαλύτερους δωρητές του κόμματος ανακρίνεται απο τις ελβετικές αρχές με την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος. Η εφημερίδα ΤIMES γράφει στην πρώτη σελίδα της οτι η δημοτικότητα του βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ και της κυβέρνησης του μειώθηκε σημαντικά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου απο τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Τα προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας και στο υπουργείο μεταφορών πιστεύεται οτι συνέβαλαν στην κακή δημόσια εικόνα της βρετανικής κυβέρνησης. Στις δηλώσεις του Άλαν Γκρίνσπαν, του προέδρ ου της Κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για τις προοπτικές της Αμερικανικής οικονομίας αναφέρεται η εφημερίδα FINANCIAL TIMES. "Ο Γρκίσπαν λέι οτι η αμερικανική οικονομία θα ανκάμψει" είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας.
Συλλήψεις νέων υπόπτων για την 11η Σεπτεμβρίου
28.2.2002 5:14 (Ωρα Λονδίνου) Οι συλληφθέντες, που πιστεύεται οτι είναι παράνομοι μετανάστες, κατηγορούνται οτι χρησιμοποίησαν ψεθδή στοιχεία για να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση σε ευαίσθητους χώρους του αεροδρομίου. Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι τα άτομα αυτά είχαν σχέσεις με τρομοκράτες. Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, η κυβέρνηση έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού, σχεδόν έξι μήνες μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, μπορεί κάποιος να εργασθεί σε μεγάλα αεροδρόμια, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητος.
Βρετανία: πράσινο φως στην κλωνοποίηση εμβρύων
28.2.2002 5:23 (Ωρα Λονδίνου) Η χθεσινή απόφαση μπορεί να λύνει τα χέρια των επιστημόνονων, ωστόσο, ακόμα η έρευνα για την τεχνική της κλωνοποίησης εμβρύων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Οι επιστήμονες προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν τρόπους για να ελέγξουν αλλά και να κατευθύνουν την ανάπτυξη των εμβρυονικών κυττάρων. Ο συντάκτης επί επιστημονικών θεμάτων του BBC, δρ Ντέιβιντ Γουάιτχάουζ, υποστηρίζει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε τα πρακτικά αποτέλεσματα της κλωνοποίησης και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητά αυτών. Οι ομάδες που αντίτιθεται στην τεχνική της γονιμοποίησης, κυρίως οργάνωσεις, οι οποίες υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή, υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα η μέθοδος αυτή θα δώσει σε κάποιον τη δύναμη να δημιουρήσει ανθρώπινους κλώνους. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που γεννά η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Λόρδων είναι εάν η Βρετανία θα αποτελέσει τώρα πόλο έλξης ερευνητών και επιστημόνων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο επιστημονικός συντάκτης του ΒΒC συμφωνεί ότι πλέον η Βρετανία απέδειξε ότι είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει σχετικά μια πιο φιλελεύθερη πολιτική απέναντι στο ζήτημα της κλωνοποίησης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδότησει την έρευνα, αλλά και με τη Γερμανία, όπου οι επιστήμονες δεν έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν κλωνοποιημένα έμβρυα εντός της χώρας τους αλλά μπορούν να τα εισάγουν από το εξωτερικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλήξει ο επιστημονικός συντάκτης του BBC, η Βρετανία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε έναν ερευνητικό παράδεισο, ο οποίος θα της αποφέρει πολλά κέρδη αλλά και μια ηγεμονική θέση στον τομέα της Γενατικής. Από σή μερα η Υπηρεσία Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της Βρετανίας έχει τη δυνατότητα να εκδίδει άδειες στους επιστήμονες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική της κλωνοποίησης εμβρύων για τη δημιουργία νέων μυϊκών και οστεϊκών ιστών για τη θεραπεία ανίατων ασθενείων, όπως του καρκίνου και του Πάρκισον. Η Βαρώνη Ο' Νιλ, μέλος της επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, εξηγεί τους λόγους που ώθησαν την επιτροπή σε αυτήν την απόφαση. [GOTO AUDIO NAME: Zip cut 1 - O' Neil - play and fade under DURATION:0'05"] "Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τεχνική της κλωνοποίησης είναι ένα ανεκτίμητης αξίας εργαλείο και ότι το μέλλον της επιστημονικής έρευνας εξαρτάται από αυτήν", τόνισε η βαρώνη Ο' Νιλ. Η χθεσινή απόφαση μπορεί να λύνει τα χέρια των επιστημόνονων, ωστόσο, ακόμα η έρευνα για την τεχνική της κλωνοποίησης εμβρύων βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Οι επιστήμονες προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν τρόπους για να ελέγξουν αλλά και να κατευθύνουν την ανάπτυξη των εμβρυονικών κυττάρων. Ο συντάκτης επί επιστημονικών θεμάτων του BBC, δρ Ντέιβιντ Γουάιτχάουζ, υποστηρίζει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε τα πρακτικά αποτέλεσματα της κλωνοποίησης και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητά αυτών. Οι ομάδες που αντίτιθεται στην τεχνική της γονιμοποίησης, κυρίως οργάνωσεις, οι οποίες υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή, υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα η μέθοδος αυτή θα δώσει σε κάποιον τη δύναμη να δημιουρήσει ανθρώπινους κλώνους. Η βαρώνη Ο' Νιλ διαφωνεί πλήρως. "Οι επιστήμονες δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να χρησιμοποιήσουν την τεχνική αυτή για αναπαραγωγή. Η επιτροπή, από την αρχή, είχε ταχθεί υπέρ του νόμου που απαγορεύει την κλωνοποίηση για αναπαραγωγή", κατέληξε η κ. Ο' Νιλ. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που γεννά η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Λόρδων είναι εάν η Βρετανία θα αποτελέσει τώρα πόλο έλξης ερευνητών και επιστημόνων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο επιστημονικός συντάκτης του ΒΒC συμφωνεί ότι πλέον η Βρετανία απέδειξε ότι είναι διατεθειμένη να υιοθετή σει σχετικά μια πιο φιλελεύθερη πολιτική απέναντι στο ζήτημα της κλωνοποίησης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδότησει την έρευνα, αλλά και με τη Γερμανία, όπου οι επιστήμονες δεν έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν κλωνοποιημένα έρευνα εντός της χώρας τους αλλά μπορούν να τα εισάγουν από το εξωτερικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλήξει ο επιστημονικός συντάκτης του BBC, η Βρετανία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε έναν ερευνητικό παράδεισο, ο οποίος θα της αποφέρει πολλά κέρδη αλλά και μια ηγεμονική θέση στον τομέα της Γενατικής.
|