Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-04
Ο δράστης σκοτώθηκε από την ισραηλινή αστυνομία 5.3.2002 3:56 (Ωρα Λονδίνου) Στην αντεπίθεση περνούν οι Παλαιστίνιοι μετά το πρόσφατο κύμα των ισραηλινών επιδρομών στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Στη διάρκεια της νύχτας ένοπλος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ σε εστιατόριο στο Τελ Αβίβ σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς και τραυματίζοντας άλλους 25. Η αστυνομία σκότωσε τελικά τον δράστη που ήταν οπλισμένος με αυτόματο όπλο, χειροβομβίδες και μαχαίρι. Η επίθεση αυτή γίνεται μετά από μια μέρα συντονισμένων επιδρομών των Ισραηλινών δυνάμεων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης εναντίον των παλαιστινιακών περιοχών. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Μεταξύ άλλων επλήγη και το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να πληγούν σκληρά για να καταλάβουν πως δεν θα κερδίσουν τίποτα με την τρομοκρατία.
Άνοδος στις διεθνείς αγορές
5.3.2002 3:57 (Ωρα Λονδίνου) Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς είχε ανέβει κατά 165 μονάδες στις έξι ώρα Λονδίνου, άνοδο 1,5%. Ο δείκτης τεχνολογίας Νάσντακ ανέβηκε κατά 2,5%, παρά την πτώση της εταιρίας Όρακλ. "Η γενική άποψη είναι ότι απομακρυνόμαστε από την ύφεση", είπε ο Μάικλ Κέις της εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων Ιστόβερ. Πόλλες είναι οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, από τους καταναλωτικούς δείκτες μέχρι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Οι επενδυτές ελπίζουν η μεταστροφή αυτή θα οδηγήσει σε βελτίωση των επιδόσεων των εταιριών. Η άνοδος στις ΗΠΑ ακολούθησε την άνοδο στο Τόκυο καθώς και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Νίκκεϊ του χρηματιστηρίου του Τόκυο έκλεισε με 5,8% άνοδο, τη μεγαλύτερη του άνοδο τον τελευταίο χρόνο. Τα διεθνή χηματιστήρια συνήθως ακολουθούν την αμερικανική οικονομία και οι προβλεψεις είναι αυτή τη στιγμή αισιόδοξες.
Το Κοσσυφοπέδιο αποκτά πρόεδρο και κυβέρνηση
5.3.2002 3:52 (Ωρα Λονδίνου) Το κόμμα του κ. Ρουγκόβα είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές αυτές, όμως χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κυριοτέρων κομμάτων των Αλβανοφώνων στην περιοχή για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο διακυβέρνησης. Η συμφωνία, που επετεύχθη τώρα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Κοσσυφοπεδίου από ένα μέλος του κόμματος εκείνου, που προέκυψε από την διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την συμμετοχή στην κυβέρνηση της περιοχής και εκπροσώπων από την Σερβική μειονότητα. Από σήμερα εξάλλου το Κοινοβούλιο παίρνει την σκυτάλη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο έργο της διαχείρησης των καθημερινών υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου παρότι - προς το παρόν, τουλάχιστον - δεν έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Κρίσιμες εκλογές στη Ζιμπάμπουε 5.3.2002 4:08 (Ωρα Λονδίνου) Μόλις πέντε ημέρες υπολείπονται από τη διεξαγωγή των πλέον κρίσιμων προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την προεκλογική περίοδο, η οποία συνοδεύεται από συνεχείς καταγγελίες για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών της αφρικανικής χώρας. Τον Απρίλιο του 1980, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έγινε ο πρώτος ηγέτης της ανεξάρτητης Ζιμπάμπουε. Οι προοπτικές τότε για το μέλλον της αφρικανικής χώρας ήταν οι πλέον ευοίωνες καθώς είχε πια τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ανταρτών και ενός μειονοτικού και παράνομου καθεστώτος των λευκών αποικιοκρατών. Η εκλογή Μουγκάμπε, αρχικώς ως πρωθυπουργός και αργότερα ως πρόεδρος της χώρας, είχε μεταδώσει ένα κλίμα ευφορίας σε ολόκληρη την Ζιμπάμπουε. Ο νυν αρχηγός του αντιπολιτευόμενοι Κίνηματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή θυμάται: "Το 1980, όταν αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας, νομίζω ότι είχε κι εγώ παρασυρθεί από την ευφορία που είχε καταβάλει τη ανεξάρτητη νεολαία της χώρας. Όλοι είμαστε τότε στο πλευρό του Μουγκάμπε. Φάνταζε στα μάτια μας ως εθνικός ήρωας. Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων, υπονόμευσε αυτή τη κληρονομιά με τα λάθη του". Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την πολιτική του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εισακούστηκαν μετά τις βίαιες καταλήψεις αγροκτημάτων που ανήκαν στους εναπομοίναντες λευκούς γαιοκτημονες της Ζιμπάμπουε από βετεράνους του εμφυλίου πολέμου. Ο πρόεδρος της χώρας δικαιολόγησε τις καταλήψεις λέγοντας ότι είναι δικαίωμα των πραγματικών κατοίκων της Ζιμπάμπουε να ελέγχουν τη γη τους. "Το 50% της γης βρίσκεται στα χέρια των λίγων Ευρωπαίων αποικιοκρατών. Κι αυτό είναι άδικο" είπε. Ωστόσο, στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μουγκάμπε δεν έχουν βρεθεί μόνο οι λευκοί γαιοκτήμονες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι επέλεξαν να ταχθούν με τις τάξεις της αντιπολίτευσης. Εκτός των πολιτικοποιημένων κατοίκων της Ζιμπάμπουε, έντονη είναι η δυσαρέσκεια και εκείνων που δν ασχολούνται με τα κοινά. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι τιμές των αγαθών συνεχώς αυξάνονται. "Δεν ξέρω τι πιστεύει η κυβέρνηση αλλά η κατάσταση χειροτερεύει από ημέρα σε ημέρα", λέει ένας πολίτης στην πρωτεύουσα Χάραρε. Η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία όχι μόνο της Βρετανίας, ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας, της οποίας μέλος είναι και η Ζιμπάμπουε. Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, βαρόνη Έιμος είπε επί του θέματος: "Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει η βία για να μπορέσουν οι πολίτες της Ζιμπάμπουε να ασκήσουν ανενόχλητοι το εκλογικό τους δικαίωμα".
Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στο Αφγανιστάν
05.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την ίδια πηγή ακόμα 10 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν τραυματισθεί. Η κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου τύπου "ΜΗ47 Σινούκ" επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αλλά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλάρκ, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το ελικόπτερο κατέπεσε, αφού είχε δεχθεί πυρά από το έδαφος, και ενώ κατευθυνόταν προς την ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη Γκαρντέζ, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις. Αυτός ο τύπος ελικοπτέρου μπορεί να μεταφέρει μμέχρι 32 στρατιώτες και πλήρωμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι επέβαιναν σ' αυτό την ώρα της πτώσης. Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό ελικόπτερο που καταρρίπτεται από εχθρικά πυρά κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σημειώνουν οι παρατηρητές.
Έξι νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Ραμάλα
05.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Πρίν απο λίγο στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, εξερράγη αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Το αυτοκίνητο χτυπήθηκε απο ισραηλινό άρμα μάχης με στόχο, όπως ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μέλος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Σύμφωνα όμως με παλαιστινιακές πηγές, στο αυτοκίνητο δεν επέβαινε ο καταζητούμενος άντρας, αλλά η οικογένεια του. Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, κατέδαφισαν ένα από κτίρια στο στρατόπεδο αυτό, μεταδίδουν οι ανταποκριτές . Τρείς Παλαιστίνιοι , οι δύο από αυτούς πολίτες , σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ραφάχ. Στη συνέχεια, ισραηλινά άρματα μάχης εισχώρησαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και στα δύο στρατόπεδα στόχο είχαν τον εντοπισμό ακραίων Παλαιστινίων και την κατάσχεση όπλων. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται μετά από ένα διήμερο παλαιστινιακών επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων, στις οποίες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί.
Το Κοσσυφοπέδιο αποκτά πρόεδρο και κυβέρνηση
05.3.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου) Το κόμμα του κ. Ρουγκόβα είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές αυτές, όμως χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κυριοτέρων κομμάτων των Αλβανοφώνων στην περιοχή για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο διακυβέρνησης. Η συμφωνία, που επετεύχθη τώρα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Κοσσυφοπεδίου από ένα μέλος του κόμματος εκείνου, που προέκυψε από την διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την συμμετοχή στην κυβέρνηση της περιοχής και εκπροσώπων από την Σερβική μειονότητα. Από σήμερα εξάλλου το Κοινοβούλιο παίρνει την σκυτάλη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο έργο της διαχείρησης των καθημερινών υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου παρότι - προς το παρόν, τουλάχιστον - δεν έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Κόσοβο: Αναληθές ότι Γάλλοι ευθύνονται για διαρροή πληροφοριών
05.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αυτές απαράδεκτες. Ο λοχαγός του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί λέγεται ότι τηλεφώνησε έναν Σερβοβόσνιο αστυνομικό και τον προειδοποίησε για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην πόλη Φόκα, σύμφωνα με βρετανικά και γερμανικά δημοσιεύματα. "Ένας Γάλλος αξιωματικός αποκάλυψε την επιχείρηση", λέγεται ότι είπε ένας αμερικανός διπλωμάτης, ο Σον Μπερνς, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες. Ομως εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι δήλωσε ότι ο κος Μπερνς δεν έχει κάνει δηλώσεις για το θέμα. Η Γαλλία ηγείται της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Βοσνία, όπου βρίσκεται η πόλη Φόκα. Οι Γάλλοι ήταν σύμμαχοι των Σέρβων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και θεωρούνται από πολλούς φίλοι τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο ένας Γάλλος συνταγματάρχης φυλακίστηκε μετά καταδίκη του για κατασκοπία για λογαριασμό του Βελιγραδίου τις παραμονές της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η εφημερίδα του Αμβούργου Άμπεντμπλατ, η οποία ανέφερε την είδηση, δημοσίευσε το κείμενο του διαλόγου που ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ του Γάλλου αξιωματικού και του Σερβοβοσνίου αστυνομικού. Παρόμοιες αναφορές έγιναν και στις βρετανικές εφημερίδες Τάιμς και Ντέιλι Μέιλ. Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο γνωστός καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. H SFOR ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του έχουν διακοπεί.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ινδία
05.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Η απόφαση να προχωρήσει η ανέγερση του ναού πάρθηκε από το κόμα του Διεθνές Συμβούλιο Ινδουιστών στο Δελχί. Η ανέγερση του ινδουιστικού ναού στην πόλη Αγιόντια θα αρχίσει στισ 15 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Εντωμεταξύ η ειρήνη που επικρατεί στην περιοχή παραμένει εύθραυστη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζονται μεμονωμένα βίαια επεισόδια στις περιοχές όπου δεν έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ινδικού στρατού. Περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ Ινδουϊστών και Μουσουλμάνων κατοίκων, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έχουν επιβάλλει την τάξη στις αστικές περιοχές, αλλά σποραδικές συγκρούσεις και καταστροφές περιουσιών σημειώνονται στις περισσότερο απόμακρες περιοχές. Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην πόλη Αχμενταμπάντ - επίκεντρο των ταραχών - έκανε έκκληση για να επικρατήσει αρμονία ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες.
Ζιμπάμπουε: Η αντιπολίτευση δεν ικανοποιήθηκε
05.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τεντάι Μπίτι, του κόματος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι χώρες της Κοινοπολιτείας θα έπρεπε να θέσουν εκτός Κοινοπολιτείας τη χώρα του, λόγω της κυβερνητικής βίας κατά της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, κπρόσωπος του κυβερνώντος κόματος μίλησε θετικά για την απόφαση αυτή. Μετά από αρκετές ημέρες διαφωνιών οι ηγέτες των χωρών της βρετανικής κοινοπολιτείας κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, ενόψει των επικειμένων προεδρικών εκλογών. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων συμφώνησαν να αναμένουν τη διεξαγωγή των εκλογών και την έκθεση των παρατηρητών για τις εκλογές αυτές. "Αν η έκθεση αυτή είναι αρνητική τότε θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα", είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Αρχικά μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής υποστήριζαν ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Ο ηγέτης της Νιγηρίας, Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία τριμελούς επιτροπής που ενδεχομένως να αναλάβει δράση μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι η επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα ακόμη και να αποπέμψει τη Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο. Οι αποφάσεις της τριμελούς επιτροπής θα βασισθούν σε έκθεση παρατηρητών της Κοινοπολιτείας για τη διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της επιτροπής θα προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και την Αυστραλία.
Άνοδος στις διεθνείς αγορές
05.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς είχε ανέβει κατά 165 μονάδες στις έξι ώρα Λονδίνου, άνοδο 1,5%. Ο δείκτης τεχνολογίας Νάσντακ ανέβηκε κατά 2,5%, παρά την πτώση της εταιρίας Όρακλ. "Η γενική άποψη είναι ότι απομακρυνόμαστε από την ύφεση", είπε ο Μάικλ Κέις της εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων Ιστόβερ. Πόλλες είναι οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, από τους καταναλωτικούς δείκτες μέχρι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Οι επενδυτές ελπίζουν η μεταστροφή αυτή θα οδηγήσει σε βελτίωση των επιδόσεων των εταιριών. Η άνοδος στις ΗΠΑ ακολούθησε την άνοδο στο Τόκυο καθώς και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Νίκκεϊ του χρηματιστηρίου του Τόκυο έκλεισε με 5,8% άνοδο, τη μεγαλύτερη του άνοδο τον τελευταίο χρόνο. Τα διεθνή χηματιστήρια συνήθως ακολουθούν την αμερικανική οικονομία και οι προβλεψεις είναι αυτή τη στιγμή αισιόδοξες.
Αστροναύτες εγκαθιστούν νέα εξαρτήματα στο Χαμπλ
05.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι αστροναύτες Τζον Γκράνσφελντ και Ρικ Λίνεχαν ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση σε εφτά ώρες. Οι ελεγκτές της ΝΑΣΑ ανέφεραν ότι το νέο εξάρτημα, το οποίο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική για τη λειτουργία του τηλεσκοπίου, λειτούργησε κανονικά. "Η εγκατάσταση της στήλης ήταν επιτυχής", είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Ρομπ Νάβιας. "Όλα πήγαν καλά σήμερα στον πρώτο περίπατο στο διάστημα". Η δεύτερη φωτοβολταϊκή γεννήτρια του Χαμπλ θα αντικατασταθεί με τον ίδιο τρόπο την Τρίτη. Οι νέες στήλες είναι μικρότερες - μόλις οχτώ μέτρα η καθεμία- και παράγουν 20% περισσότερη ενέργεια από τις παλιές. Το Χαμπλ βρίσκεται στο δωδέκατο χρόνο της εικοσάχρονης αποστολής του και θεωρείται ένα από τα καλύτερα όργανα επιστημονικής παρατήρησης, μια που συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων μαύρων τρυπών, παρακολούθησε τη γέννηση ηλιακών συστημάτων και βοήθησε τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ηλικία του σύμπαντος. Η παρούσα αποστολή συντήρησης του Χαμπλ, την οποία κάνει το επταμελές πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, θα βελτιώσει τη λειτουργία του Χαμπλ. Τισε πόμενες μέες θα γίνει η εγκατάσταση νέου βελτιωμένουσυστήματος φωτογράφισης και την Τετάρτη θα αντικατασταθεί η μονάδα ελέγχου ισχύος, εργασία που θεωρείται ιδιαίτερα πολύπλοκη, για την οποία θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του τηλεσκοπίου και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μην επαναλειτουργήσει το σύστημα, αν και η ΝΑΣΑ αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το Κολούμπια αναμένεται να επιστρέψει στις 12 Μαρτίου.
Τους 150 έφτασαν οι νεκροί από το σεισμό στο Αφγανιστάν
05.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα τοπικός εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 50 άτομα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 100 αγνοούνται, σε δύο απομεμακρυσμένα χωριά του βορείου Αφγανιστάν, κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού χθεσινού σεισμού. Η σεισμική δόνηση - που σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - είχε επίκεντρο την οροσειρά Χιντουκούς και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική Ασία. Στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ τουλάχιστον ένα άτομο βρήκε το θάνατο από το κτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ όπως δήλωσε στους ανταποκριτές ένας αξιωματούχος, ισοπεδώθηκαν 30 κατοικίες. Πολλά ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις, σε πέντε χώρες της ασιατικής ηπείρου.
Εκλογές εν μέσω πολιτικής κρίσης στη Ζιμπάμπουε
05.3.2002 0:07 (Ωρα Λονδίνου) Οι προοπτικές τότε για το μέλλον της αφρικανικής χώρας ήταν οι πλέον ευοίωνες καθώς είχε πια τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ανταρτών και ενός μειονοτικού και παράνομου καθεστώτος των λευκών αποικιοκρατών. Η εκλογή Μουγκάμπε, αρχικώς ως πρωθυπουργός και αργότερα ως πρόεδρος της χώρας, είχε προκαλέσει ένα κλίμα ευφορίας στη Ζιμπάμπουε. "Το 1980, όταν αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας, νομίζω ότι είχε κι εγώ παρασυρθεί από την ευφορία που είχε καταβάλει τη ανεξάρτητη νεολαία της χώρας. Όλοι είμαστε τότε στο πλευρό του Μουγκάμπε. Φάνταζε στα μάτια μας ως εθνικός ήρωας. Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων, υπονόμευσε αυτή τη κληρονομιά με τα λάθη του", δήλωσε στο BBC o νυν αρχηγός του αντιπολιτευόμενοι Κίνηματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μόργκαν Τσβανγκιράι. Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την πολιτική του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εισακούστηκαν μετά τις βίαιες καταλήψεις αγροκτημάτων που ανήκαν στους εναπομοίναντες λευκούς γαιοκτημονες της Ζιμπάμπουε από βετεράνους του εμφυλίου πολέμου. Ο πρόεδρος της χώρας δικαιολόγησε τις καταλήψεις λέγοντας ότι είναι δικαίωμα των πραγματικών κατοίκων της Ζιμπάμπουε να ελέγχουν τη γη τους. "Το 50% της γης βρίσκεται στα χέρια των λίγων Ευρωπαίων αποικιοκρατών. Κι αυτό είναι άδικο", είχε χαρακτηριστικά δηλώσει προ ετών ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε. Ωστόσο, στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μουγκάμπε δεν έχουν βρεθεί μόνο οι λευκοί γαιοκτήμονες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι επέλεξαν να ταχθούν με τις τάξεις της αντιπολίτευσης. Ο αδελφός του Έλιοτ Πφέβε ήταν ένα από τα θύματα των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος. "Τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου με σιδερένιους λοστούς. Τους εκλπιαρούσα να μην τον σκοτώσουν αλλά δεν τους ενδιέφερε τίποτα", τόνισε ο Έλιοτ Πφέβε. Εκτός των πολιτικοποιημένων κατοίκων της Ζιμπάμπουε, έντονη είναι η δυσαρέσκεια και εκείνων που δεν ασχολούνται με τα κοινά. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι τιμές των αγαθών συνεχώς αυξάνονται. "Δεν ξέρω τι πιστεύει η κυβέρνηση αλλά η κατάσταση χειροτερεύει από ημέρα σε ημέρα", λέει ένας πολίτης στην πρωτεύουσα Χάραρε. Η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία όχι μόνο της Βρετανίας, ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας, της οποίας μέλος είναι και η Ζιμπάμπουε. "Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει η βία για να μπορέσουν οι πολίτες της Ζιμπάμπουε να ασκήσουν ανενόχλητοι το εκλογικό τους δικαίωμα", διευκρίνσισε στο BBC υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, βαρόνη Έιμος .
Εκλογές ενμέσω πολιτικής κρίσης στην Ζιμπάμπουε
04.3.2002 23:25 (Ωρα Λονδίνου) Οι προοπτικές τότε για το μέλλον της αφρικανικής χώρας ήταν οι πλέον ευοίωνες καθώς είχε πια τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ανταρτών και ενός μειονοτικού και παράνομου καθεστώτος των λευκών αποικιοκρατών. Η εκλογή Μουγκάμπε, αρχικώς ως πρωθυπουργός και αργότερα ως πρόεδρος της χώρας, είχε προκαλέσει ένα κλίμα ευφορίας στη Ζιμπάμπουε. "Το 1980, όταν αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας, νομίζω ότι είχε κι εγώ παρασυρθεί από την ευφορία που είχε καταβάλει τη ανεξάρτητη νεολαία της χώρας. Όλοι είμαστε τότε στο πλευρό του Μουγκάμπε. Φάνταζε στα μάτια μας ως εθνικός ήρωας. Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων, υπονόμευσε αυτή τη κληρονομιά με τα λάθη του", δήλωσε στο BBC o νυν αρχηγός του αντιπολιτευόμενοι Κίνηματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μόργκαν Τσβανγκιράι. Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την πολιτική του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εισακούστηκαν μετά τις βίαιες καταλήψεις αγροκτημάτων που ανήκαν στους εναπομοίναντες λευκούς γαιοκτημονες της Ζιμπάμπουε από βετεράνους του εμφυλίου πολέμου. Ο πρόεδρος της χώρας δικαιολόγησε τις καταλήψεις λέγοντας ότι είναι δικαίωμα των πραγματικών κατοίκων της Ζιμπάμπουε να ελέγχουν τη γη τους. "Το 50% της γης βρίσκεται στα χέρια των λίγων Ευρωπαίων αποικιοκρατών. Κι αυτό είναι άδικο", είχε χαρακτηριστικά δηλώσει προ ετών ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε. Ωστόσο, στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μουγκάμπε δεν έχουν βρεθεί μόνο οι λευκοί γαιοκτήμονες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι επέλεξαν να ταχθούν με τις τάξεις της αντιπολίτευσης. Ο αδελφός του Έλιοτ Πφέβε ήταν ένα από τα θύματα των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος. "Τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου με σιδερένιους λοστούς. Τους εκλπιαρούσα να μην τον σκοτώσουν αλλά δεν τους ενδιέφερε τίποτα", τόνισε ο Έλιοτ Πφέβε. Εκτός των πολιτικοποιημένων κατοίκων της Ζιμπάμπουε, έντονη είναι η δυσαρέσκεια και εκείνων που δεν ασχολούνται με τα κοινά. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι τιμές των αγαθών συνεχώς αυξάνονται. "Δεν ξέρω τι πιστεύει η κυβέρνηση αλλά η κατάσταση χειροτερεύει από ημέρα σε ημέρα", λέει ένας πολίτης στην πρωτεύουσα Χάραρε. Η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία όχι μόνο της Βρετανίας, ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας, της οποίας μέλος είναι και η Ζιμπάμπουε. "Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει η βία για να μπορέσουν οι πολίτες της Ζιμπάμπουε να ασκήσουν ανενόχλητοι το εκλογικό τους δικαίωμα", διευκρίνσισε στο BBC υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, βαρόνη Έιμος .
Κόσοβο: Αναληθές ότι Γάλλοι ευθύνονται για διαρροή πληροφοριών
04.3.2002 20:02 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αυτές απαράδεκτες. Ο λοχαγός του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί λέγεται ότι τηλεφώνησε έναν Σερβοβόσνιο αστυνομικό και τον προειδοποίησε για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην πόλη Φόκα, σύμφωνα με βρετανικά και γερμανικά δημοσιεύματα. "Ένας Γάλλος αξιωματικός αποκάλυψε την επιχείρηση", λέγεται ότι είπε ένας αμερικανός διπλωμάτης, ο Σον Μπερνς, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες. Ομως εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι δήλωσε ότι ο κος Μπερνς δεν έχει κάνει δηλώσεις για το θέμα. Η Γαλλία ηγείται της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Βοσνία, όπου βρίσκεται η πόλη Φόκα. Οι Γάλλοι ήταν σύμμαχοι των Σέρβων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και θεωρούνται από πολλούς φίλοι τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο ένας Γάλλος συνταγματάρχης φυλακίστηκε μετά καταδίκη του για κατασκοπία για λογαριασμό του Βελιγραδίου τις παραμονές της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η εφημερίδα του Αμβούργου Άμπεντμπλατ, η οποία ανέφερε την είδηση, δημοσίευσε το κείμενο του διαλόγου που ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ του Γάλλου αξιωματικού και του Σερβοβοσνίου αστυνομικού. Παρόμοιες αναφορές έγιναν και στις βρετανικές εφημερίδες Τάιμς και Ντέιλι Μέιλ. Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο γνωστός καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. H SFOR ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του έχουν διακοπεί.
Ζιμπάμπουε: Η αντιπολίτευση δεν ικανοποιήθηκε
04.3.2002 19:43 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τεντάι Μπίτι, του κόματος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι χώρες της Κοινοπολιτείας θα έπρεπε να θέσουν εκτός Κοινοπολιτείας τη χώρα του, λόγω της κυβερνητικής βίας κατά της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, κπρόσωπος του κυβερνώντος κόματος μίλησε θετικά για την απόφαση αυτή. Μετά από αρκετές ημέρες διαφωνιών οι ηγέτες των χωρών της βρετανικής κοινοπολιτείας κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, ενόψει των επικειμένων προεδρικών εκλογών. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων συμφώνησαν να αναμένουν τη διεξαγωγή των εκλογών και την έκθεση των παρατηρητών για τις εκλογές αυτές. "Αν η έκθεση αυτή είναι αρνητική τότε θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα", είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Αρχικά μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής υποστήριζαν ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Ο ηγέτης της Νιγηρίας, Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία τριμελούς επιτροπής που ενδεχομένως να αναλάβει δράση μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι η επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα ακόμη και να αποπέμψει τη Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο. Οι αποφάσεις της τριμελούς επιτροπής θα βασισθούν σε έκθεση παρατηρητών της Κοινοπολιτείας για τη διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της επιτροπής θα προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και την Αυστραλία.
Άνοδος στις διεθνείς αγορές
04.3.2002 19:18 (Ωρα Λονδίνου) Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς είχε ανέβει κατά 165 μονάδες στις έξι ώρα Λονδίνου, άνοδο 1,5%. Ο δείκτης τεχνολογίας Νάσντακ ανέβηκε κατά 2,5%, παρά την πτώση της εταιρίας Όρακλ. "Η γενική άποψη είναι ότι απομακρυνόμαστε από την ύφεση", είπε ο Μάικλ Κέις της εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων Ιστόβερ. Πόλλες είναι οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, από τους καταναλωτικούς δείκτες μέχρι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Οι επενδυτές ελπίζουν η μεταστροφή αυτή θα οδηγήσει σε βελτίωση των επιδόσεων των εταιριών. Η άνοδος στις ΗΠΑ ακολούθησε την άνοδο στο Τόκυο καθώς και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Νίκκεϊ του χρηματιστηρίου του Τόκυο έκλεισε με 5,8% άνοδο, τη μεγαλύτερη του άνοδο τον τελευταίο χρόνο. Τα διεθνή χηματιστήρια συνήθως ακολουθούν την αμερικανική οικονομία και οι προβλεψεις είναι αυτή τη στιγμή αισιόδοξες.
Αστροναύτες εγκαθιστούν νέα εξαρτήματα στο Χαμπλ
04.3.2002 18:17 (Ωρα Λονδίνου) Οι αστροναύτες Τζον Γκράνσφελντ και Ρικ Λίνεχαν ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση σε εφτά ώρες. Οι ελεγκτές της ΝΑΣΑ ανέφεραν ότι το νέο εξάρτημα, το οποίο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική για τη λειτουργία του τηλεσκοπίου, λειτούργησε κανονικά. "Η εγκατάσταση της στήλης ήταν επιτυχής", είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Ρομπ Νάβιας. "Όλα πήγαν καλά σήμερα στον πρώτο περίπατο στο διάστημα". Η δεύτερη φωτοβολταϊκή γεννήτρια του Χαμπλ θα αντικατασταθεί με τον ίδιο τρόπο την Τρίτη. Οι νέες στήλες είναι μικρότερες - μόλις οχτώ μέτρα η καθεμία- και παράγουν 20% περισσότερη ενέργεια από τις παλιές. Το Χαμπλ βρίσκεται στο δωδέκατο χρόνο της εικοσάχρονης αποστολής του και θεωρείται ένα από τα καλύτερα όργανα επιστημονικής παρατήρησης, μια που συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων μαύρων τρυπών, παρακολούθησε τη γέννηση ηλιακών συστημάτων και βοήθησε τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ηλικία του σύμπαντος. Η παρούσα αποστολή συντήρησης του Χαμπλ, την οποία κάνει το επταμελές πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, θα βελτιώσει τη λειτουργία του Χαμπλ. Τισε πόμενες μέες θα γίνει η εγκατάσταση νέου βελτιωμένουσυστήματος φωτογράφισης και την Τετάρτη θα αντικατασταθεί η μονάδα ελέγχου ισχύος, εργασία που θεωρείται ιδιαίτερα πολύπλοκη, για την οποία θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του τηλεσκοπίου και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μην επαναλειτουργήσει το σύστημα, αν και η ΝΑΣΑ αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το Κολούμπια αναμένεται να επιστρέψει στις 12 Μαρτίου.
Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στο Αφγανιστάν
04.3.2002 17:33 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την ίδια πηγή ακόμα 10 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν τραυματισθεί. Η κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου τύπου "ΜΗ47 Σινούκ" επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αλλά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλάρκ, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το ελικόπτερο κατέπεσε, αφού είχε δεχθεί πυρά από το έδαφος, και ενώ κατευθυνόταν προς την ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη Γκαρντέζ, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις. Αυτός ο τύπος ελικοπτέρου μπορεί να μεταφέρει μμέχρι 32 στρατιώτες και πλήρωμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι επέβαιναν σ' αυτό την ώρα της πτώσης. Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό ελικόπτερο που καταρρίπτεται από εχθρικά πυρά κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σημειώνουν οι παρατηρητές.
Έξι νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Ραμάλα
04.3.2002 17:36 (Ωρα Λονδίνου) Πρίν απο λίγο στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, εξερράγη αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Το αυτοκίνητο χτυπήθηκε απο ισραηλινό άρμα μάχης με στόχο, όπως ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μέλος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Σύμφωνα όμως με παλαιστινιακές πηγές, στο αυτοκίνητο δεν επέβαινε ο καταζητούμενος άντρας, αλλά η οικογένεια του. Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, κατέδαφισαν ένα από κτίρια στο στρατόπεδο αυτό, μεταδίδουν οι ανταποκριτές . Τρείς Παλαιστίνιοι , οι δύο από αυτούς πολίτες , σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ραφάχ. Στη συνέχεια, ισραηλινά άρματα μάχης εισχώρησαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και στα δύο στρατόπεδα στόχο είχαν τον εντοπισμό ακραίων Παλαιστινίων και την κατάσχεση όπλων. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται μετά από ένα διήμερο παλαιστινιακών επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων, στις οποίες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί.
Το Κοσσυφοπέδιο αποκτά πρόεδρο και κυβέρνηση
04.3.2002 17:38 (Ωρα Λονδίνου) Το κόμμα του κ. Ρουγκόβα είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές αυτές, όμως χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κυριοτέρων κομμάτων των Αλβανοφώνων στην περιοχή για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο διακυβέρνησης. Η συμφωνία, που επετεύχθη τώρα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Κοσσυφοπεδίου από ένα μέλος του κόμματος εκείνου, που προέκυψε από την διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την συμμετοχή στην κυβέρνηση της περιοχής και εκπροσώπων από την Σερβική μειονότητα. Από σήμερα εξάλλου το Κοινοβούλιο παίρνει την σκυτάλη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο έργο της διαχείρησης των καθημερινών υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου παρότι - προς το παρόν, τουλάχιστον - δεν έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Κάρατζιτς λέγεται ότι διέφυγε με βοήθεια Γάλλων
04.3.2002 17:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο λοχαγός του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί λέγεται ότι τηλεφώνησε έναν Σερβοβόσνιο αστυνομικό και τον προειδοποίησε για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην πόλη Φόκα, σύμφωνα με βρετανικά και γερμανικά δημοσιεύματα. "Ένας Γάλλος αξιωματικός αποκάλυψε την επιχείρηση", λέγεται ότι είπε ένας αμερικανός διπλωμάτης, ο Σον Μπερνς, σ΄λυμφωνα με γερμανικές εφημερίδες. Ομως εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι δήλωσε ότι ο κος Μπερνς δεν έχει κάνει δηλώσεις για το θέμα. Η Γαλλία ηγείται της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Βοσνία, όπου βρίσκεται η πόλη Φόκα. Η εκπρόσωπος των Νατοϊκών δυνάμεων SFΟR επιβεβαίωσε ότι μια εξονυχιστική, όπως την χαρακτήρισε, έρευνα γίνεται για την εξακρίβωση των πληροφοριών. Η εκπρόσωπος, λοχαγός Άντζελα Τζόνσον είπε στο BBC ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι οι πληροφορίες είναι αληθείς. Οι Γάλλοι ήταν σύμμαχοι των Σέρβων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και θεωρούνται από πολλούς φίλοι τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο ένας Γάλλος συνταγματάρχης φυλακίστηκε μετά καταδίκη του για κατασκοπία για λογαριασμό του Βελιγραδίου τις παραμονές της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η εφημερίδα του Αμβούργου Άμπεντμπλατ, η οποία ανέφερε την είδηση, δημοσίευσε το κείμενο του διαλόγου που ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ του Γάλλου αξιωματικού και του Σερβοβοσνίου αστυνομικού. Παρόμοιες αναφορές έγιναν και στις βρετανικές εφημερίδες Τάιμς και Ντέιλι Μέιλ. Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο γνωστός καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. H SFOR ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του έχουν διακοπεί.
Τους 150 έφτασαν οι νεκροί από το σεισμό στο Αφγανιστάν
04.3.2002 17:34 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα τοπικός εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 50 άτομα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 100 αγνοούνται, σε δύο απομεμακρυσμένα χωριά του βορείου Αφγανιστάν, κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού χθεσινού σεισμού. Η σεισμική δόνηση - που σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - είχε επίκεντρο την οροσειρά Χιντουκούς και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική Ασία. Στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ τουλάχιστον ένα άτομο βρήκε το θάνατο από το κτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ όπως δήλωσε στους ανταποκριτές ένας αξιωματούχος, ισοπεδώθηκαν 30 κατοικίες. Πολλά ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις, σε πέντε χώρες της ασιατικής ηπείρου.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ινδία
04.3.2002 17:56 (Ωρα Λονδίνου) Η απόφαση να προχωρήσει η ανέγερση του ναού πάρθηκε από το κόμα του Διεθνές Συμβούλιο Ινδουιστών στο Δελχί. Η ανέγερση του ινδουιστικού ναού στην πόλη Αγιόντια θα αρχίσει στισ 15 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Εντωμεταξύ η ειρήνη που επικρατεί στην περιοχή παραμένει εύθραυστη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζονται μεμονωμένα βίαια επεισόδια στις περιοχές όπου δεν έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ινδικού στρατού. Περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ Ινδουϊστών και Μουσουλμάνων κατοίκων, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έχουν επιβάλλει την τάξη στις αστικές περιοχές, αλλά σποραδικές συγκρούσεις και καταστροφές περιουσιών σημειώνονται στις περισσότερο απόμακρες περιοχές. Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην πόλη Αχμενταμπάντ - επίκεντρο των ταραχών - έκανε έκκληση για να επικρατήσει αρμονία ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες.
Καττερίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στο Αφγανιστάν
4.3.2002 15:49 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την ίδια πηγή ακόμα 10 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν τραυματισθεί. Η κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου τύπου "ΜΗ47 Τσινούκ" επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αλλά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλάρκ, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το ελικόπτερο κατέπεσε, αφού είχε δεχθεί πυρά από το έδαφος, και ενώ κατευθυνόταν προς την ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη Γκαρντέζ, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις. Αυτός ο τύπος ελικοπτέρου μπορεί να μεταφέρει μμέχρι 32 στρατιώτες και πλήρωμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι επέβαιναν σ' αυτό την ώρα της πτώσης.
Clarke said more than 1,000 American troops were involved in the fighting, which began on Friday night. One U.S. soldier was killed in initial fighting over the weekend.. Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό ελικόπτερο που καταρρίπτεται από εχθρικά πυρά κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σημειώνουν οι παρατηρητές.
Έξη νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Ραμάλα
4.3.2002 15:33 (Ωρα Λονδίνου) Πρίν απο λίγο στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, εξερράγη αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Το αυτοκίνητο χτυπήθηκε απο ισραηλινό άρμα μάχης με στόχο, όπως ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μέλος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Σύμφωνα όμως με παλαιστινιακές πηγές, στο αυτοκίνητο δεν επέβαινε ο καταζητούμενος άντρας, αλλά η οικογένεια του. Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, κατέδαφισαν ένα από κτίρια στο στρατόπεδο αυτό, μεταδίδουν οι ανταποκριτές . Τρείς Παλαιστίνιοι , οι δύο από αυτούς πολίτες , σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ραφάχ. Στη συνέχεια, ισραηλινά άρματα μάχης εισχώρησαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και στα δύο στρατόπεδα στόχο είχαν τον εντοπισμό ακραίων Παλαιστινίων και την κατάσχεση όπλων. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται μετά από ένα διήμερο παλαιστινιακών επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων, στις οποίες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί.
Το Κοσσυφοπέδιο αποκτά πρόεδρο και κυβέρνηση
4.3.2002 15:31 (Ωρα Λονδίνου) Το κόμμα του κ. Ρουγκόβα είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές αυτές, όμως χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κυριοτέρων κομμάτων των Αλβανοφώνων στην περιοχή για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο διακυβέρνησης. Η συμφωνία, που επετεύχθη τώρα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Κοσσυφοπεδίου από ένα μέλος του κόμματος εκείνου, που προέκυψε από την διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την συμμετοχή στην κυβέρνηση της περιοχής και εκπροσώπων από την Σερβική μειονότητα. Από σήμερα εξάλλου το Κοινοβούλιο παίρνει την σκυτάλη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο έργο της διαχείρησης των καθημερινών υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου παρότι - προς το παρόν, τουλάχιστον - δεν έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Καττερίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στο Αφγανιστάν
4.3.2002 15:49 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την ίδια πηγή ακόμα 10 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν τραυματισθεί. Η κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου τύπου "ΜΗ47 Τσινούκ" επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αλλά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλάρκ, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το ελικόπτερο κατέπεσε, αφού είχε δεχθεί πυρά από το έδαφος, και ενώ κατευθυνόταν προς την ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη Γκαρντέζ, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις. Αυτός ο τύπος ελικοπτέρου μπορεί να μεταφέρει μμέχρι 32 στρατιώτες και πλήρωμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι επέβαιναν σ' αυτό την ώρα της πτώσης.
Clarke said more than 1,000 American troops were involved in the fighting, which began on Friday night. One U.S. soldier was killed in initial fighting over the weekend.. Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό ελικόπτερο που καταρρίπτεται από εχθρικά πυρά κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σημειώνουν οι παρατηρητές.
Τους 150 έφτασαν οι νεκροί απ' το σεισμό στο Αφγανιστάν
4.3.2002 15:45 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα τοπικός εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 50 άτομα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 100 αγνοούνται, σε δύο απομεμακρυσμένα χωριά του βορείου Αφγανιστάν, κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού χθεσινού σεισμού. Η σεισμική δόνηση - που σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - είχε επίκεντρο την οροσειρά Χιντουκούς και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική Ασία. Στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ τουλάχιστον ένα άτομο βρήκε το θάνατο από το κτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ όπως δήλωσε στους ανταποκριτές ένας αξιωματούχος, ισοπεδώθηκαν 30 κατοικίες. Πολλά ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις, σε πέντε χώρες της ασιατικής ηπείρου.
Έξη νέα θύματα από ισραηλινή επίθεση στη Ραμάλα
4.3.2002 13:49 (Ωρα Λονδίνου) Πρίν απο λίγο στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, εξερράγη αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Το αυτοκίνητο χτυπήθηκε απο ισραηλινό άρμα μάχης με στόχο, όπως ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μέλος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Σύμφωνα όμως με παλαιστινιακές πηγές, στο αυτοκίνητο δεν επέβαινε ο καταζητούμενος άντρας, αλλά η οικογένεια του. Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, κατέδαφισαν ένα από κτίρια στο στρατόπεδο αυτό, μεταδίδουν οι ανταποκριτές . Τρείς Παλαιστίνιοι , οι δύο από αυτούς πολίτες , σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ραφάχ. Στη συνέχεια, ισραηλινά άρματα μάχης εισχώρησαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και στα δύο στρατόπεδα στόχο είχαν τον εντοπισμό ακραίων Παλαιστινίων και την κατάσχεση όπλων. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται μετά από ένα διήμερο παλαιστινιακών επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων, στις οποίες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί.
Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
4.3.2002 14:02 (Ωρα Λονδίνου) Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση που έχει τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν λέει πως σημειώνονται σφοδρές μάχες καθώς Αφγανοί και Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να προελάσουν. Όπως λένε, η επίθεση στα βουνά νότια της πόλης Γκαρντέζ συνεχίζεται. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι στην περιοχή έχουν καταφύγει 450 Ταλεμπάν και μέλη της Αλ-Κάϊντα με τις οικογενειές τους, χρησιμοποιούν δε βόμβες θερμικής βαρύτητας για να αναγκάσουν τους μαχητές να βγούν από τα κρησφύγετά τους. Αμερικανοί επίσημοι είπαν πως τα αεροσκάφη τους βομβάρδισαν χθες εχθρικές θέσεις. Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 80 βόμβες στην περιοχή.
Το Κοσσυφοπέδιο αποκτά πρόεδρο και τοπική κυβέρνηση
4.3.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου) Το κόμμα του κ. Ρουγκόβα είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές αυτές, όμως χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κυριοτέρων κομμάτων των Αλβανοφώνων στην περιοχή για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο διακυβέρνησης. Η συμφωνία, που επετεύχθη τώρα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Κοσσυφοπεδίου από ένα μέλος του κόμματος εκείνου, που προέκυψε από την διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την συμμετοχή στην κυβέρνηση της περιοχής και εκπροσώπων από την Σερβική μειονότητα. Από σήμερα εξάλλου το Κοινοβούλιο παίρνει την σκυτάλη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο έργο της διαχείρησης των καθημερινών υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου παρότι - προς το παρόν, τουλάχιστον - δεν έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Μ. Ανατολή: Απαισιοδοξία για τις προοπτικές ειρήνευσης
4.3.2002 12:46 (Ωρα Λονδίνου) Το σχέδιο αυτό προβλέπει αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο και ταυτόχρονη αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα. Οι αισιόδοξες προβλέψεις διπλωματικών κύκλων για τις προοπτικές του σχεδίου έχουν παραχωρήσει τη θέση τους το τελευταίο διήμερο σε ένα κλίμα απόγνωσης, σημειώνουν οι ανταποκριτές. Εντούτοις, ο κ. Σολάνα, που θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους και θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δεν πτοείται και δηλώνει "Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να προσπαθούμε, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συνδυάσουμε τα πλεονεκτήματα των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών που έχουν κατατεθεί, ιδιαίτερα του Σαουδαραβικού σχεδίου ειρήνευσης. Είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά το κρίσιμο θέμα είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στο έδαφος". Σύμφωνα με ανταποκριτές η κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους πάντοτε καταφέρνει να περιθωριοποιεί κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία. Και πολλοί ανησυχούν ότι - όπως συνέβη στο παρελθόν με παρόμοια αμερικανικά και ευρωπαϊκά ειρηνευτικά σχέδια- οι διπλωματικές προσπάθειες μπορεί να υπερκερασθούν από εξελίξεις στο πεδίο της ολοένα και πιό αιματηρής αντιπαράθεσης.
Ισραηλινές επιδρομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς
4.3.2002 12:02 (Ωρα Λονδίνου) Στην πρώτη των επιχειρήσεων, εκσκαφείς και άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας και παρέμειναν εκεί επί πέντε ώρες. Στις ανταλλαγές πυρών που επακολούθησαν την εισβολή τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο ήταν πολίτες. Αργότερα ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εισχώρησαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι επιχειρήσεις του στους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη εξτρεμιστών και την έρευνα για τυχόν όπλα. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται μετά από ένα διήμερο παλαιστινιακών επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων, στις ο΄ποιες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί.
Σποραδικά επεισόδια βίας στην Γκουτζαράτ
4.3.2002 11:54 (Ωρα Λονδίνου) Περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ Ινδουϊστών και Μουσουλμάνων κατοίκων, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έχουν επιβάλλει την τάξη στις αστικές περιοχές, αλλά σποραδικές συγκρούσεις και καταστροφές περιουσιών σημειώνονται στις περισσότερο απόμακρες περιοχές. Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην πόλη Αχμενταμπάντ - επίκεντρο των ταραχών - έκανε έκκληση για να επικρατήσει αρμονία ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες.
Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
4.3.2002 10:55 (Ωρα Λονδίνου) Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση που έχει τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν λέει πως σημειώνονται σφοδρές μάχες καθώς Αφγανοί και Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να προελάσουν. Όπως λένε, η επίθεση στα βουνά νότια της πόλης Γκαρντέζ συνεχίζεται. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι στην περιοχή έχουν καταφύγει 450 Ταλεμπάν και μέλη της Αλ-Κάϊντα με τις οικογενειές τους, χρησιμοποιούν δε βόμβες θερμικής βαρύτητας για να αναγκάσουν τους μαχητές να βγούν από τα κρησφύγετά τους. Αμερικανοί επίσημοι είπαν πως τα αεροσκάφη τους βομβάρδισαν χθες εχθρικές θέσεις. Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 80 βόμβες στην περιοχή.
Τουλάχιστον 50 νεκροί από σεισμό στο Αφγανιστάν
4.3.2002 10:28 (Ωρα Λονδίνου) Η σεισμική δόνηση - που σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - είχε επίκεντρο την οροσειρά Χιντουκούς και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική Ασία. Στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ τουλάχιστον ένα άτομο βρήκε το θάνατο από το κτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ όπως δήλωσε στους ανταποκριτές ένας αξιωματούχος, ισοπεδώθηκαν 30 κατοικίες. Πολλά ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις, σε πέντε χώρες της ασιατικής ηπείρου. Υπάρχοθν φόβοι ότι ο απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό θα είναι μεγαλύτερος, καθώς συνεχίζουν να έρχονται πληροφορίες για εκτεταμένες καταστροφές, από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Συμφωνία στην Κοινοπολιτεία για τη Ζιμπάμπουε
4.3.2002 10:32 (Ωρα Λονδίνου) Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων συμφώνησαν να αναμένουν τη διεξαγωγή των εκλογών και την έκθεση των παρατηρητών για τις εκλογές αυτές. "Αν η έκθεση αυτή είναι αρνητική τότε θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα", είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Αρχικά μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής υποστήριζαν ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Ο ηγέτης της Νιγηρίας, Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία τριμελούς επιτροπής που ενδεχομένως να αναλάβει δράση μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι η επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα ακόμη και να αποπέμψει τη Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο. Οι αποφάσεις της τριμελούς επιτροπής θα βασισθούν σε έκθεση παρατηρητών της Κοινοπολιτείας για τη διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της επιτροπής θα προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και την Αυστραλία.
Ισραηλινές επιδρομές σε δύο παλαιστινιακές περιοχές
4.3.2002 9:36 (Ωρα Λονδίνου) Στην πρώτη των επιχειρήσεων, εκσκαφείς και άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας και παρέμειναν εκεί επί πέντε ώρες. Στις ανταλλαγές πυρών που επακολούθησαν την εισβολή τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο ήταν πολίτες. Αργότερα ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εισχώρησαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι επιχειρήσεις του στους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη εξτρεμιστών και την έρευνα για τυχόν όπλα. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται μετά από ένα διήμερο παλαιστινιακών επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων, στις ο΄ποιες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί.
Συμφωνία στην Κοινοπολιτεία για τη Ζιμπάμπουε
4.3.2002 10:02 (Ωρα Λονδίνου) Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων συμφώνησαν να αναμένουν τη διεξαγωγή των εκλογών και την έκθεση των παρατηρητών για τις εκλογές αυτές. "Αν η έκθεση αυτή είναι αρνητική τότε θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα", είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Αρχικά μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής υποστήριζαν ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Ο ηγέτης της Νιγηρίας, Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία τριμελούς επιτροπής που ενδεχομένως να αναλάβει δράση μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι η επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα ακόμη και να αποπέμψει τη Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο. Οι αποφάσεις της τριμελούς επιτροπής θα βασισθούν σε έκθεση παρατηρητών της Κοινοπολιτείας για τη διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της επιτροπής θα προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και την Αυστραλία.
Συμφωνία στην Κοινοπολιτεία για τη Ζιμπάμπουε
4.3.2002 8:16 (Ωρα Λονδίνου) Οι ηγέτες των κρατών - μέλων της βρετανικής Κοινοπολιτείας, που μετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού στην Αυστραλία, συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ακανθώδες ζήτημα της πολιτικής βίας στην Ζιμπάμπουε. Αρχικά μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής υποστήριζαν ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Αρχικά ο ηγέτης της Νιγηρίας Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, ζήτησε από τη Βρετανία και άλλες χώρες να παρέχουν πρώτα αποδείξεις για τη βία που - όπως επικαλούνται - ασκεί το καθεστώς Μουγκάμπε εναντίον πολιτικών του αντιπάλων.
Τη Δευτέρα ο ηγέτης της Νιγηρίας είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία τριμελούς επιτροπής που ενδεχομένως να αναλάβει δράση μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι η επιτροπή θα έχει ισχύ ακόμη και να διαγράψει τη Ζιμπάμπουε από την Κοινιπολιτεία εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο. Οι αποφάσεις της τριμελούς επιτροπής θα βασισθούν σε έκθεση παρατηρητών της Κοινοπολιτείας για τη διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της επιτροπής θα προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και την Αυστραλία.
Μ. Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση
4.3.2002 7:49 (Ωρα Λονδίνου) Μετά από ένα αιματηρό Σαββατοκύριακο, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων. Μέσα σε μία ώρα από την απόφαση αυτή του Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας, άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ της Λωρίδας της Γάζας. Αργότερα, στη διάρκεια της νύχτας αποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον τρεις Παλαιστινίους νεκρούς. Τη Δευτέρα τα ξημερώματα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλν επίσης σε παλαιστινιακό καταυλισμό στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Οι επιχειρήσεις γίνονται σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις Παλαιστινίων από τις οποίες τις δύο τελευταίες μέρες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί. Την ευθύνη για τις πρόσφατες αυτές επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που συνδέεται με την "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Η οργάνωση λέει ότι η επιχείρησή της αποτελούσε αντίποινα για το θάνατο 19 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη. Σε απάντηση, το υπουργικό συμβούλιο για θέματα ασφαλείας του Ισραήλ, είπε ότι θα ασκεί πλέον συνεχή στρατιωτική πίεση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και των ισλαμικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοεί με αυτή την διατύπωση αλλά οι αναλυτές πιστεύουν πως διευρυνθούν οι στόχοι των Ισραηλινών επιχειρήσεων. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει πως η απόφαση αυτή θα δυσαρεστήσει τους Ισραηλινούς εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν ακριβώς επειδή με αυτή την τακτική δεν έχει καταφέρει να τερματίσει τη βία. Αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις και από το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος που τον πιέζει σε σκληρότερα μέτρα, ανατροπή του Γιασέρ Αραφάτ και ανακατάληψη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
O Ανάν χαιρέτισε την απόφαση των Ελβετών
4.3.2002 7:53 (Ωρα Λονδίνου) Με οριακή πλειοψηφία οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν στο δημοψήφισμα που διενεργήθη την Κυριακή για την ένταξη της χώρας τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης, Ακίλε Κασανόβα, ανακοίνωσε ότι το 55% των ψηφοφόρων - περίπου 1.484.818 ψήφοι - τάχθηκαν υπέρ της ένταξης και το 45% - περίπου 1.236.067 ψήφοι - καταψήφισε την πρόταση. Από τα 23 καντόνια της Ελβετίας, τα 12 είπαν "ναι" και τα υπόλοιπα 11 είπαν "όχι". Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει στην Ελβετία τη δυνατότητα να προβεί σε επίσημη αίτηση ένταξής της στους κόλπους του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού τον Σεπτέμβριο. "Εάν υπάρχει κάποιος νικητής από αυτό το δημοψήφισμα, αυτός είναι η χώρα μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Γιόζεφ Ντεΐς. Αξίξει να σημειωθεί ότι τα μικρότερα καντόνια καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τα μεγαλύτερα, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης. Το προηγούμενο δημοψήφισμα είχε διενεργηθεί το 1986 και τότε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελβετών είχε ταχθεί κατά της εισόδου στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η είσοδος στον ΟΗΕ θα θέσει σε κίνδυνο την ουδετερότητα της Ελβετίας.
Ευρωπαϊκός και βρετανικός τύπος 4.3.2002 5:32 (Ωρα Λονδίνου) Το "Ναι" των Ελβετών για ενταξή τους στα Ηνωμένα Έθνη 57 χρόνια μετά την ίδρυση του οργανισμού "αποτελεί μεγάλο βήμα για τη χώρα αλλά μικρό για τα Ηνωμένα Έθνη" σχολιάζει η Λε Τον της Γενεύης. Μια άλλη ελβετική εφημερίδα, η Λα Τριμπιουν θυμάται ότι 16 χρόνια πριν οι Ελβετοί με ποσοστό 75% είχαν αρνηθεί την ένταξη στα Ηνωμένα Εθνη ενώ τώρα αποδέχονται με ποσοστό 54%- "εμείς οι Ελβετοί" γράφει η εφημερίδα " δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε και να είμαστε όλοι ενωμένοι". Η απόφαση των Ελβετών χαρακτηρίζεται ως "νευρικό ναι" από τη γαλλική Λε Φιγκαρό ενώ η Ντι Βελτ του Αμβούργου σημειώνει ότι μετά το δημοψήφισμά δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει στην Ελβετία. Περνώντας στις διαδηλώσεις στην Ιταλία,τώρα, η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ του Μονάχου θεωρεί πως οι διαδηλώσεις εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο στη Ρώμη είναι μια καθυστερημένη αντίδραση από την αριστερή αντιπολίτευση. Οι διαδιαδηλωτές διαμαρτύρονταν για ένα νέο νόμο που επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι και να είναι πολιτικός αλλά και ιδιοκτήτης μεγάλης μερίδας των ιταλικών μέσων. "Ο νόμος αυτός είναι σκανδαλώδης αλλά και η αντιπολίτευση δεν είναι αμέτοχη" γράφει η γερμανική εφημερίδα υποδεικνύοντας ότι "όταν η αντιπολίτευση ήταν κυβέρνηση δεν έδρασε με τρόπο που να φρενάρει τον Μπερλουσκόνι". και τέλος σε συνέντευξή του στη γαλλική Φιγκαρό ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ προειδοποιεί ότι έαν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εισβάλουν στο Ιράκ θα αποτύχουν γιατί οι Ιρακινοί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι εσχάτων. "Κάθε χωριό θα γίνει άλλη μια ζούγκλα του Βιετνάμ" είπε ο κ. Αζίζ και υπογράμμισε ότι ο λαός του Ιράκ θα προστατεύσει το Σαντάμ Χουσεϊν "Ο Μουγκάμπε παραδίδει τις εκλογές στο στρατό" γράφει η Γκάρντιαν και σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανέθεσε στο στρατό την επιτήρηση των προεδρικών εκλογών το επόμενο Σαββατοκύριακο αλλά και την καταμέτρηση των ψήφων. "Αυτή του η κίνηση ενισχύει τους φόβους για νοθεία στην προσπάθεια του Μουγκάμπε να παραμείνει στην εξουσία" σχολιάζει η σημερινή Γκάρντιαν. Οι Τάιμς και ο Ιντιπέντεντ στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους ασχολούνται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή- και σημειώνουν ότι ενώ ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ δέχεται εκκλήσεις και συστάσεις από τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της βίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν δέχεται πιέσεις από τους δεξιούς του Ισραήλ να κινηθεί εναντίον των Παλαιστινίων.
|