Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-07

  1. Χωρίς τέλος ο αιματηρός κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  2. Αμερικανική διαμεσολάβηση στο Μεσανατολικό
  3. Ενισχύσεις από Καμπούλ στις επιχειρήσεις εναντίον της Αλ-Κάϊντα
  4. Κορυφώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακές περιοχές
  5. Ενισχύσεις από Καμπούλ στις επιχειρήσεις εναντίον της Αλ-Κάϊντα
  6. Σε "θετική ατμόσφαιρα" οι συνομιλίες με τον ΟΗΕ, λέει το Ιράκ
  7. Έξοδο από την ύφεση, προβλέπει ο Άλαν Γκρίνσπαν
  8. Αμερικανική διαμεσολάβηση στο Μεσανατολικό
  9. Κορυφώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακές περιοχές
  10. Σε "θετική ατμόσφαιρα" οι συνομιλίες με τον ΟΗΕ, λέει το Ιράκ
  11. Λιχουδιά για τους Ιάπωνες το κρέας φάλαινας
  12. Ισραηλινές επιχειρήσεις σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς
  13. Σφυροκοπούνται τα κρησφύγετα της Αλ-Κάϊντα
  14. Ιρλανδία: Παραδοχή ήττας από κυβέρνηση στο δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις
  15. Επίθεση Τόνι Μπλερ κατά Ρόμπερτ Μουγκάμπε
  16. Ισραηλινοί βομβαρδίζουν καταυλισμούς προσφύγων
  17. Συνεχίζονται οι επιδρομές ισραηλινών δυνάμεων
  18. Σφυροκοπούν προπύργιο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα
  19. Γερμανικοί έπαινοι για υποψηφιότητα Παπαδήμου
  20. Κατηγορούν Nike και Adidas
  21. Γερμανία: Θετικά σχόλια για την ελληνική υποψηφιότητα στην ΕΚΤ
  22. Ισραήλ: Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
  23. Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  24. Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας
  25. Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  26. Ο ευρωπαικός τύπος
  27. Κλιμακώνεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση
  28. Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  29. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών διευρύνεται
  30. Αμερικανικές τράπεζες υπόλογες για το σκάνδαλο Ενρον
  31. Ερευνα για την Ολυμπιακή από την Κομισιόν
  32. Ο ευρωπαικός τύπος
  33. Αμερικανικές επικρίσεις κατά του Αριελ Σαρόν
  34. Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  35. Νέες απώλειες των συμμάχων στο Αφγανιστάν
  36. Εντεινονται οι πιέσεις προς το Ιράκ
  37. Πυρηνικά υλικά όπλο τρομοκρατών
  38. Επίθεση Τόνι Μπλερ κατά Ρομπερτ Μουγκάμπε
Χωρίς τέλος ο αιματηρός κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να σβήσουν πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό της πόλης Τζαμπάλγια, στη Δυτική Όχθη

7.3.2002 23:42 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον τέσσερεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 14 ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά Παλαιστινίου ενόπλου, που κατάφερε να εισχωρήσει το βράδυ της Πέμπτης σε εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας, δίπλα στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς. Ισραηλινοί στρατιώτες τελικά σκότωσαν το δράστη της επίθεσης.

Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τη μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση τους κατά Παλαιστινίων από την έναρξη της Ιντιφάντα (παλαιστινιακής εξέγερσης), πριν 17 μήνες.

Από τις επιθέσεις αυτές έχουν βρεί το θάνατο τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστίνιοι, επτά απ' αυτούς σκοτώθηκαν στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια της προέλασης των ισσραηλινών στρατευμάτων.

Τουλάχιστον πενήντα ισραηλινά άρματα μάχης, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέλαβαν την Τουλκαρέμ, ενώ συνεχίζονταν οι ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης εναντίον άλλων παλαιστινιακών στόχων.

Προηγουμένως τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε σούπερ μάρκετ του εβραϊκού οικισμού Αριέλ, στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν επιτεθεί από αέρος εναντίον του αρχηγείου της παλαιστινιακής αστυνομίας στην Πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 10 άμαχοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο η κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων αποτελεί σωστή τακτική.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απάντησε ότι δεν έχει κηρυχθεί πόλεμος επαναλαμβάνοντας ότι η δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ νομιμοποιείται, αφού, όπως είπε, αποτελεί άμυνα κατά τρομοκρατών.

Οπως αναφέρει ο αναλυτής του BBC Νικ Τσάιλντς στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Σαρόν, εκφράζονται έντονες διαφωνίες για την τακτική που ακολουθείται.

«H τακτική, που ακολουθεί αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν, αφού είναι πολύ σκληρή για την Αριστερά, όμως όχι τόσο αποτελεσματική για να ικανοποιεί την Δεξιά», υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC.

Αμερικανική διαμεσολάβηση στο Μεσανατολικό
BBC News
Νέα αμερικανική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπους

7.3.2002 23:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ένα "σχέδιο εργασίας" για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπους είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προταθεί από τη Σαουδική Αραβία παρέχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνευση. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους από τον αραβικό κόσμο και ταυτοχρόνως την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι στέλνει την επόμενη εβδομάδα εκ νέου στη Μέση Ανατολή τον Αμερικανό διαμεσολαβητή, στρατηγό Άντονι Ζίνι. Τονίζοντας δε την ιδιαίτερη σημασία που η κυβέρνησή του προσδίδει στην αποστολή, ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι σ' αυτήν θα συμετάσχει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένυ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να απόσχουν από τη βία, η οποία -- όπως είπε -- δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Ο κ. Μπους σημείωσε παράλληλα ότι κατανοεί ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά υπάρχει - είπε - εξίσου ζωτική ανάγκη για αναζήτηση ειρηνικής λύσης, κάτι το οποίο πρέπει να καταλαβαίνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατέληξε ο πρόεδρος Μπους.

Ενισχύσεις από Καμπούλ στις επιχειρήσεις εναντίον της Αλ-Κάϊντα
BBC News
Αφγανοί μαχητές που πολεμούν ατο πλευρό των Αμερικανών, εναντίον των θυλάκων αντίστασης της Αλ-Κάϊντα γύρω από την πόλη Γκαρντέζ

7.3.2002 23:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η αφγανική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι στέλνει 1.000 στρατιώτες για να ενισχυθούν οι δυνάμεις που, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μάχονται μέλη των Ταλιμπάν και της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, που εξακολουθούν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση σε ορεινή περιοχή τού ανατολικού Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ και οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του τελευταίου θύλακα αντίστασης των Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες και μεγάλος αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών. Κατα τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ-Κάϊντα.

Κορυφώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακές περιοχές
BBC News
Τραυματίας ΄ςποικος μεταφέρεται από ισραηλινούς στρατιώτες σε νοσοκομείο μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου στον εβραϊκό οικισμό Άριελ

7.3.2002 22:40 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τη μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση τους κατά Παλαιστινίων από την έναρξη της Ιντιφάντα (παλαιστινιακής εξέγερσης) πριν 17 μήνες.

Από τις επιθέσεις αυτές έχουν βρεί το θάνατο δέκα Παλαιστίνιοι, επτά απ' αυτούς σκοτώθηκαν στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια της προέλασης των ισσραηλινών στρατευμάτων.

Τουλάχιστον πενήντα ισραηλινά άρματα μάχης, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέλαβαν την Τουλκαρέμ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης εναντίον άλλων παλαιστινιακών στόχων.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε σούπερ μάρκετ του εβραϊκού οικισμού Αριέλ, στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν επιτεθεί από αέρος εναντίον του αρχηγείου της παλαιστινιακής αστυνομίας στην Πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 10 άμαχοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο η κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων αποτελεί σωστή τακτική.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απάντησε ότι δεν έχει κηρυχθεί πόλεμος επαναλαμβάνοντας ότι η δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ νομιμοποιείται, αφού, όπως είπε, αποτελεί άμυνα κατά τρομοκρατών.

Οπως αναφέρει ο αναλυτής του BBC Νικ Τσάιλντς στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Σαρόν, εκφράζονται έντονες διαφωνίες για την τακτική που ακολουθείται.

«H τακτική, που ακολουθεί αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν, αφού είναι πολύ σκληρή για την Αριστερά, όμως όχι τόσο αποτελεσματική για να ικανοποιεί την Δεξιά», υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC.

Ενισχύσεις από Καμπούλ στις επιχειρήσεις εναντίον της Αλ-Κάϊντα
BBC News
Αφγανοί μαχητές που πολεμούν ατο πλευρό των Αμερικανών, εναντίον των θυλάκων αντίστασης της Αλ-Κάϊντα γύρω από την πόλη Γκαρντέζ

7.3.2002 22:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η αφγανική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι στέλνει 1.000 στρατιώτες για να ενισχυθούν οι δυνάμεις που, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μάχονται μέλη των Ταλιμπάν και της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, που εξακολουθούν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση σε ορεινή περιοχή τού ανατολικού Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ και οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του τελευταίου θύλακα αντίστασης των Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες και μεγάλος αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών. Κατα τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ-Κάϊντα.

Σε "θετική ατμόσφαιρα" οι συνομιλίες με τον ΟΗΕ, λέει το Ιράκ
BBC News
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, στην έδρα του ΟΗΕ με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν

7.3.2002 22:39 (Ωρα Λονδίνου)
Το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ στο Ιράκ ήταν το αντικείμενο συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρι και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Η συνάντηση στη έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αποτελεί την πρώτη παρόμοια συνάντηση των δύο πλευρών εδώ και ένα χρόνο, και η ατμόσφαιρα που επικράτησε χαρακτηρίστηκε ως θετική και εποικοδομητική από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών.

Στην αρχή οι δύο άνδρες συνομίλησαν κατ' ιδία επί 20 λεπτά και στη συνέχεια στις συνολιμίες συμμετείχαν οι σύμβουλοί του, σε μιά συνάντηση που κράτησε επί δίωρο. Για το βράδυ έχει κανονιστεί περαιτέρω συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Ανάν είχε σημειώσει πριν την έναρξή τους ότι η επιστροφή της ομάδας των επιθεωρητών όπλων των Η.Ε. στο Ιράκ, αποτελεί την προτεραιότητα.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές τα προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν σε σχέση με τις αποστολές επιθεωρητών όπλων έχουν αποτελέσει αφορμή για βομβαρδισμό ιρακινών στόχων από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ εντείνοντας τις διπλωματικές πιέσεις εναντίον της Βαγδάτης παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στοιχεία που, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Ιράκ παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από δορυφόρο και δείχνουν φορτηγά οχήματα να φθάνουν σε ιρακινά λιμάνια και να μεταφέρονται σιδηροδρομικά σε στρατιωτικές βάσεις.

Οι αμερικανοί επιμένουν ότι πολλά από τα φορτηγά αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΟΗΕ «πετρέλαιο για τρόφιμα» και πως η χρήση τους περιορίζεται αυστηρά μόνο στον τομέα της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κάλεσε σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση να μη δημιουργήσει νέο μέτωπο κατά του Ιράκ και να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον τερμα τισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Έξοδο από την ύφεση, προβλέπει ο Άλαν Γκρίνσπαν
BBC News
Με αισιόδοξα μηνύματα για τις προοπτικές εξόδου από την ύφεση εμφανίστηκε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο Άλαν Γκρίνσπαν

7.3.2002 22:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σημειώνοντας με έμφαση ότι αναμένει σύντομα τον τερματισμό της περιόδου ύφεσης.

Μια μόλις εβδομάδα μετά το αισιόδοξο μήνυμά που είχε απευθύνει προς την Οικονομική Υπηρεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ Γκρίνσπαν τροποποίησε την εισήγησή του και μιλώντας στην Γερουσία σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ακόμη πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις για έξοδο από την κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας μεταφέρει τις ίδιες εκτιμήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονιμίας, στις δύο εμφανίσεις του ενώπιον Βουλής και Γερουσίας.

Ο κ. Γκρίνσπαν πάντως επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη παράγοντες που καθυστερούν την πορεία ανάκαμψης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο χαμηλό επίπεδο επενδύσεων σε τομείς όπως αυτός των τηλεπικοινωνιών και των αερομεταφορών.

Επίσης είπε ότι παρά τις ευοίωνες προοπτικές, η ανεργία στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Αμερικανική διαμεσολάβηση στο Μεσανατολικό
BBC News
Νέα αμερικανική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπους

7.3.2002 21:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ένα "σχέδιο εργασίας" για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπους είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προταθεί από τη Σαουδική Αραβία παρέχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνευση. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους από τον αραβικό κόσμο και ταυτοχρόνως την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι στέλνει την επόμενη εβδομάδα εκ νέου στη Μέση Ανατολή τον Αμερικανό διαμεσολαβητή, στρατηγό Άντονι Ζίνι. Τονίζοντας δε την ιδιαίτερη σημασία που η κυβέρνησή του προσδίδει στην αποστολή, ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι σ' αυτήν θα συμετάσχει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένυ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να απόσχουν από τη βία, η οποία -- όπως είπε -- δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Ο κ. Μπους σημείωσε παράλληλα ότι κατανοεί ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά υπάρχει - είπε - εξίσου ζωτική ανάγκη για αναζήτηση ειρηνικής λύσης, κάτι το οποίο πρέπει να καταλαβαίνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατέληξε ο πρόεδρος Μπους.

Κορυφώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακές περιοχές
BBC News
Τραυματίας ΄ςποικος μεταφέρεται από ισραηλινούς στρατιώτες σε νοσοκομείο μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου στον εβραϊκό οικισμό Άριελ

7.3.2002 21:13 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τη μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση τους κατά Παλαιστινίων από την έναρξη της Ιντιφάντα (παλαιστινιακής εξέγερσης) πριν 17 μήνες.

Από τις επιθέσεις αυτές έχουν βρεί το θάνατο δέκα Παλαιστίνιοι, επτά απ' αυτούς σκοτώθηκαν στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια της προέλασης των ισσραηλινών στρατευμάτων.

Τουλάχιστον πενήντα ισραηλινά άρματα μάχης, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέλαβαν την Τουλκαρέμ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης εναντίον άλλων παλαιστινιακών στόχων.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε σούπερ μάρκετ του εβραϊκού οικισμού Αριέλ, στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν επιτεθεί από αέρος εναντίον του αρχηγείου της παλαιστινιακής αστυνομίας στην Πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 10 άμαχοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο η κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων αποτελεί σωστή τακτική.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απάντησε ότι δεν έχει κηρυχθεί πόλεμος επαναλαμβάνοντας ότι η δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ νομιμοποιείται, αφού, όπως είπε, αποτελεί άμυνα κατά τρομοκρατών.

Οπως αναφέρει ο αναλυτής του BBC Νικ Τσάιλντς στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Σαρόν, εκφράζονται έντονες διαφωνίες για την τακτική που ακολουθείται.

«H τακτική, που ακολουθεί αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν, αφού είναι πολύ σκληρή για την Αριστερά, όμως όχι τόσο αποτελεσματική για να ικανοποιεί την Δεξιά», υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC.

Σε "θετική ατμόσφαιρα" οι συνομιλίες με τον ΟΗΕ, λέει το Ιράκ
BBC News
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, στην έδρα του ΟΗΕ με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν

7.3.2002 19:40 (Ωρα Λονδίνου)
Το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ στο Ιράκ ήταν το αντικείμενο συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρι και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Η συνάντηση στη έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αποτελεί την πρώτη παρόμοια συνάντηση των δύο πλευρών εδώ και ένα χρόνο, και η ατμόσφαιρα που επικράτησε χαρακτηρίστηκε ως θετική και εποικοδομητική από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών.

Στην αρχή οι δύο άνδρες συνομίλησαν κατ' ιδία επί 20 λεπτά και στη συνέχεια στις συνολιμίες συμμετείχαν οι σύμβουλοί του, σε μιά συνάντηση που κράτησε επί δίωρο. Για το βράδυ έχει κανονιστεί περαιτέρω συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Ανάν είχε σημειώσει πριν την έναρξή τους ότι η επιστροφή της ομάδας των επιθεωρητών όπλων των Η.Ε. στο Ιράκ, αποτελεί την προτεραιότητα.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές τα προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν σε σχέση με τις αποστολές επιθεωρητών όπλων έχουν αποτελέσει αφορμή για βομβαρδισμό ιρακινών στόχων από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ εντείνοντας τις διπλωματικές πιέσεις εναντίον της Βαγδάτης παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στοιχεία που, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Ιράκ παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από δορυφόρο και δείχνουν φορτηγά οχήματα να φθάνουν σε ιρακινά λιμάνια και να μεταφέρονται σιδηροδρομικά σε στρατιωτικές βάσεις.

Οι αμερικανοί επιμένουν ότι πολλά από τα φορτηγά αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΟΗΕ «πετρέλαιο για τρόφιμα» και πως η χρήση τους περιορίζεται αυστηρά μόνο στον τομέα της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κάλεσε σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση να μη δημιουργήσει νέο μέτωπο κατά του Ιράκ και να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον τερμα τισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Λιχουδιά για τους Ιάπωνες το κρέας φάλαινας
BBC News
Ιαπωνικά αλιευτικά συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία, παρά τη διεθνή απαγόρευση της δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς

7.3.2002 19:17 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, η Ιαπωνία πρόκειται να αρχίσει ξανά εισαγωγές κρέατος φάλαινας από την Νορβηγία. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση φιλοζωϊκών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες μάλιστα αποκαλύπτουν ότι στη λίστα των ειδών φάλαινας των οποίων το κυνήγι επετράπη πρόσφατα στην Ιαπωνία, περιλαμβάνονται και είδη που βρίσκονται υπό προστασία, όπως οι φάλαινες "σέϊ".

Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νορβηγία αδιαφορούν για το παγκόσμια απαγόρευση του κυνηγιού φάλαινας, που έχει επιβληθεί από το 1986. Η Ιαπωνία συνεχίζει να επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για σκοπούς που η ίδια χαρακτηρίζει ως 'αυστηρά επιστημονικούς'. Με την πρόσφατη απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης όμως, επιτρέπεται η εισαγωγή κρέατος φάλαινας που έχει αλιευθεί σε άλλη χώρα.

Η Νορβηγία από τη μεριά της άρχισε εκ νέου το κυνήγι της φάλαινας για εμπορικούς σκοπούς το 1993. Εντούτοις, το κρέας και το λίπος της φάλαινας δεν είναι πια σε τόσο μεγάλη ζήτηση στη νορβηγική αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι αποθήκες των αλιευτικών εταιρειών. Έτσι, τον προηγούμενο μήνα η Νορβηγική Κυβέρνηση επέτρεψε επισήμως την εξαγωγή των προϊόντων της φάλαινας στις αγορές του εξωτερικού -μια απόφαση, που οι ειδικοί εκτιμούν ότι προκάλεσε ουσιαστικά την αμφιλεγόμενη απόφαση της Ιαπωνίας να αρχίσει ξανά τις εισαγωγές.

Υπεύθυνοι περιβαλλοντικών οργανώσεων φοβούνται τώρα ότι η Ιαπωνία και η Νορβηγία θα δράσουν συντονισμένα ώστε να αρθεί το εμπάργκο στο κυνήγι της φάλαινας για εμπορικούς σκοπούς κατά την επόμενη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, που πρόκειται να συνεδριάσει στην Ιαπωνία τον ερχόμενο Μάϊο.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του ιαπωνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που οι νορβηγικές εξαγωγές φάλαινας αρχίσουν να βρίσκουν αγοραστές - καταναλωτές, άλλα κράτη είναι πιθανό να ακολουθήσουν επιτρέποντας ξανά τη φαλαινοθηρία και το εμπόριο της φάλαινας.

Να σημειωθεί ότι το κρέας της φάλαινας ήταν μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ένα από τα πιο συχνά συστατικά των ιαπωνικών γευμάτων. Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω της απαγόρευσης, έχει γίνει η πιο ακριβή και σπάνια λιχουδιά των ιαπωνικών μενού. Ιδιαίτερα αγαπητό είναι στην Ιαπωνία και το λίπος της φάλαινας, μολονότι υπάρχουν φόβοι ότι περιέχει πιθανώς καρκινογόνες ουσίες.

Ισραηλινές επιχειρήσεις σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς
BBC News
Βομβαρδισμένα ερείπια του αρχηγείου της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Γάζα

7.3.2002 18:00 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τη μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση τους κατά Παλαιστινίων από την έναρξη της Ιντιφάντα (παλαιστινιακής εξέγερσης) πριν 17 μήνες

Από τις επιθέσεις αυτές έχουνβρεί το θάνατο τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι, πέντε απ' αυτούς σκοτώθηκαν στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια της προέλασης των ισσραηλινών στρατευμάτων.

Ισραηλινά άρματα μάχης, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέλαβαν την Τουλκαρέμ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης εναντίον παλαιστινιακών στόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο Τουλκαρέμ όπου οι στρατιώτες κάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Κατέλαβαν επίσης θέσεις σε κοντινούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον έξι ισραηλινοί τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας παλαιστινίου σε σούπερ μάρκετ του εβραϊκού οικισμού Αριέλ στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν επιτεθεί από αέρος εναντίον του αρχηγείου της παλαιστινιακής αστυνομίας στην Πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 10 άμαχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες χτες κινδύνευσε άμεσα η ζωή του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, καθώς βόμβα εξερράγη 15 μόλις μέτρα από τα γραφεία του στη Δυτική Όχθη, την ώρα μάλιστα που ο κύριος Αραφάτ είχε συνάντηση με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μικέλ Μορατίνος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο η κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων αποτελεί σωστή τακτική.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απάντησε ότι δεν έχει κηρυχθεί πόλεμος επαναλαμβάνοντας ότι η δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ νομιμοποιείται, αφού, όπως είπε, αποτελεί άμυνα κατά τρομοκρατών.

Οπως αναφέρει ο αναλυτής του BBC Νικ Τσάιλντς στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Σαρόν, εκφράζονται έντονες διαφωνίες για τ ην τακτική που ακολουθείται.

«H τακτική, που ακολουθεί αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν, αφού είναι πολύ σκληρή για την Αριστερά, όμως όχι τόσο αποτελεσματική για να ικανοποιεί την Δεξιά», υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC .

Και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες εκφράζει την δυσαρέσκειά του με την στρατιωτική τακτική, που ακολουθείται, όμως διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν, πρώτα, δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σφυροκοπούνται τα κρησφύγετα της Αλ-Κάϊντα
BBC News
Αφγανοί μαχητές που πολεμούν ατο πλευρό των Αμερικανών, εναντίον των θυλάκων αντίστασης της Αλ-Κάϊντα γύρω από την πόλη Γκαρντέζ

7.3.2002 18:07 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του στην περιοχή.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες μεγάλος αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών. Κατα τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ-Κάϊντα.

Στην διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε Αμερικανοί και ένας Αφγανός στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των Αμερικανών.

Ιρλανδία: Παραδοχή ήττας από κυβέρνηση στο δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις
BBC News
Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η προσέλευση των Ιρλανδών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις

7.3.2002 17:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτυ Αχέρν, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξής του στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή σχετικά με τις αμβλώσεις.

Ο κ. Αχέρν ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι της χώρας του απέρριψαν - με οριακή πλειοψηφία - την καθιέρωση αυστηρότερης νομοθεσίας στις αμβλώσεις.

Μιλώντας λίγο πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Αχέρν είπε ότι είναι απογοητευμένος από την έκβαση του δημοψηφίσματος, και σημείωσε ότι αυτή η απόφαση του εκλογικού σώματος θα αποτελέσει πρόκληση προς τους νομοθέτες.

Η ιρλανδική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είχε προτείνει να εφαρμόζονται αυστηρότερες προυποθέσεις, προκειμένου να επιτραπεί μια άμβλωση. Συγκεκριμένα η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να επιτρέπεται η άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της εγγύου.

Αλλά ο Ιρλανδικός λαός προτίμησε τη λύση που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία των δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες οι αμβλώσεις επιτρέπονται και στις περιπτώσεις που η έγγυος δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, αλλά παρουσιάζει τάσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με παρατηρητές η προσέλευση των ψηφοφόρων κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 45 % των εγγεγραμμένων.

Επίθεση Τόνι Μπλερ κατά Ρόμπερτ Μουγκάμπε
BBC News
Στην αντεπίθεση η αντιπολίτευση στην Ζιμπάμπουε

07.3.2002 16:01 (Ωρα Λονδίνου)
Δρυμεία επίθεση κατά του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρομπερτ Μουγκάμπε, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Τόνι Μπλερ τόνισε σε ομιλία του στην Βουλή των Κοινοτήτων πως οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι του πρόεδρου της Ζιμπάμπουε συνιστούν, απειλή όχι μονο για την δημοκρατία στην χώρα του, με δεδομένες τις επικειμενες προεδρικές εκλογές, αλλά και της ευρύτερης συνοχής της Κοινοπολιτείας.

Συμφωνα με τους βρετανούς αναλυτές, ο κ. Μπλερ είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την άρνηση των περισσοτέρων χωρών της Κοινοπολιτείας να υποστηρίξουν την πρόταση της Βρετανίας για την αποβολή της Ζιμπάμπουε από τον οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση στην Ζιμπάμπουε προσφεύγει στην δικαιοσύνη για να ακυρώσει τις διορθώσεις στον εκλογικό νόμο στις οποίες προέβει τρια εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερ Μουγκάμπε

Ισραηλινοί βομβαρδίζουν καταυλισμούς προσφύγων
BBC News
Βαρύς ο φόρος αίματος αμάχων από τις επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης

07.3.2002 14:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέλαβαν την πόλη Τουλκαρέμ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης εναντίον παλαιστινιακών στόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο Τουλκαρέμ όπου οι στρατιώτες κάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Κατέλαβαν επίσης θέσεις σε κοντινούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον έξι ισραηλινοί τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας παλαιστινίου σε σούπερ μάρκετ του εβραϊκού οικισμού Αριέλ στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν επιτεθεί από αέρος εναντίον του αρχηγείου της παλαιστινιακής αστυνομίας στην Πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 10 άμαχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες χτες κινδύνευσε άμεσα η ζωή του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, καθώς βόμβα εξερράγη 15 μόλις μέτρα από τα γραφεία του στη Δυτική Όχθη, την ώρα μάλιστα που ο κύριος Αραφάτ είχε συνάντηση με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μικέλ Μορατίνος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο η κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων αποτελεί σωστή τακτική.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απάντησε ότι δεν έχει κηρυχθεί πόλεμος επαναλαμβάνοντας ότι η δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ νομιμοποιείται, αφού, όπως είπε, αποτελεί άμυνα κατά τρομοκρατών.

Οπως αναφέρει ο αναλυτής του BBC Νικ Τσάιλντς στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Σαρόν, εκφράζονται έντονες διαφωνίες για την τακτική που ακολουθείται.

«H τακτική, που ακολουθεί αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν, αφού είναι πολύ σκληρή για την Αριστερά, όμως όχι τόσο αποτελεσματική για να ικανοποιεί την Δεξιά», υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC .

Και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες εκφράζει την δυσαρέσκειά του με την στρατιωτική τακτική, που ακολουθείται, όμως διευκρινίζει ότι δε ν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν, πρώτα, δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Συνεχίζονται οι επιδρομές ισραηλινών δυνάμεων
BBC News
Βαρύς ο φόρος αίματος αμάχων από τις επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης

07.3.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ εντείνει την στρατιωτική του επιχείρηση εναντίον παλαιστινιακών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές από στεριά, αέρα και θάλασσα.

Πολεμικά αεροσκάφη F-16 εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους. Ενας εξ αυτών έπληξε το αρχηγείο της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δέκα άμαχοι.

Άρματα μάχης, συνεπικουρούμενα από στρατιωτικά ελικόπτερα εισέβαλαν στην πόλη Τουλαρέμ.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 25 παλαιστίνιους ενώ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν δυο ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κολιν Πάουελ εξεπέλυε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Αριελ Σαρόν επικρίνοντας την στρατηγική του και ζητώντας αλλαγή πλεύσης.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπαρτμεντ στράφηκε και κατά του Γιάσερ Αραφατ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να εξαρθρώσει τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας.

Σφυροκοπούν προπύργιο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα
BBC News
Οι αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

07.3.2002 12:10 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του στην περιοχή

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τομμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες μεγάλος αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών. Κατα τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα.

Στην διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε αμερικανοί και ενας αφγανός στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των αμερικανών.

Γερμανικοί έπαινοι για υποψηφιότητα Παπαδήμου
BBC News
Εξαιρετικό υποψήφιο χαρακτήρισε τον κ.Παπαδήμου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

07.3.2002 11:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χάνς Αιχελ χαρακτήρισε εξαιρετική την υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα αλλά ότι σίγουρα θα είναι θετική απέναντι στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα σχόλια του γερμανού έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Σύμφωνα πάντως με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Γερμανία έχει κατά καιρούς εκφράσει επιφυλάξεις για την κατάληψη μιας τόσο υψηλόβαθμης θέσης από έλληνα υποψήφιο λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης -όπως αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα- της ελληνικής οικονομίας.

Κατηγορούν Nike και Adidas
BBC News
Δεύτερη έκθεση καταγγέλει τις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια γνωστών πολυεθνικών

07.3.2002 11:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κατηγορεί τις εταιρείες αθλητικών ειδών Nike και Adidas για άθλιες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια της Ινδονησίας που προμηθεύουν τις δυο πολυεθνικές.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, δεκάδες χιλιάδες εργάτες ζουν σε συνθήκες εξαιρετικής ένδειας και εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες.

Με τα ημερομίσθια των εργατών να μην ξεπερνούν τα δυο δολάρια την ημέρα αρκετές οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σημειώνεται στην έκθεση ενώ αναφέρεται ότι τα μέλη των συνδικάτων φοβούνται ότι θα απολυθούν ή ότι θα δεχτούν επιθέσεις.

Σύμφωνα με την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση συχνά εκδηλώνονται ασθένειες από τα επικίνδυνα τοξικά αέρια που εισπνέουν οι εργαζόμενοι καθώς και ατυχήματα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια.

Εκπρόσωπος της Adidas διέψευσε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι οι μισθοί των εργαζομένων στα εργοστάσια της Ινδονησίας έχουν αυξηθεί.

Η έκθεση της Oxfam δημοσιεύεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις δυο εταιρείες που αναμένουν την αύξηση των εσόδων τους (που ήδη ξεπερνούν τα 750 δις δολάρια) από την έναρξη του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου σε τρεις μήνες.

Γερμανία: Θετικά σχόλια για την ελληνική υποψηφιότητα στην ΕΚΤ
BBC News
Εξαιρετικό υποψήφιο χαρακτήρισε τον κ.Παπαδήμου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

07.3.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χάνς Αιχελ χαρακτήρισε εξαιρετική την υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα αλλά ότι σίγουρα θα είναι θετική απέναντι στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα σχόλια του γερμανού έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Σύμφωνα πάντως με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Γερμανία έχει κατά καιρούς εκφράσει επιφυλάξεις για την κατάληψη μιας τόσο υψηλόβαθμης θέσης από έλληνα υποψήφιο λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης -όπως αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα- της ελληνικής οικονομίας.

Ισραήλ: Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
BBC News
Βαρύς ο φόρος αίματος αμάχων από τις επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης

07.3.2002 9:49 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ εντείνει την στρατιωτική του επιχείρηση εναντίον παλαιστινιακών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές από στεριά, αέρα και θάλασσα.

Πολεμικά αεροσκάφη F-16 εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους. Ενας εξ αυτών έπληξε το αρχηγείο της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δέκα άμαχοι.

Άρματα μάχης, συνεπικουρούμενα από στρατιωτικά ελικόπτερα εισέβαλαν στην πόλη Τουλαρέμ.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 25 παλαιστίνιους ενώ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν δυο ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κολιν Πάουελ εξεπέλυε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Αριελ Σαρόν επικρίνοντας την στρατηγική του και ζητώντας αλλαγή πλεύσης.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπαρτμεντ στράφηκε και κατά του Γιάσερ Αραφατ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να εξαρθρώσει τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας.

Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
BBC News
Οι αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

07.3.2002 9:55 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του στο ανατολικό Αφγανισταν, όπου οι αμερικανοί στρατιώτες μαζί με άνδρες της κυβέρνησης της Καμπουλ μάχονται εναντίον εκατοντάδων μελών της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε σπηλιές κοντά στην πόλη Γκαρντεζ.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τομμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες μεγάλος αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα.

Στην διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε αμερικανοί και ενας αφγανός στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των αμερικανών.

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας
BBC News
H πρώτη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία

07.3.2002 10:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της ιατρικής αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. Μία γυναίκα, 26 ετών, από την Σαουδική Αραβία είχε υποβληθεί - πριν από δύο χρόνια - στην πρώτη, όπως πιστεύεται, μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο

Παρά το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την επέμβαση, έπρεπε να γίνει αφαίρεση της μήτρας λόγω θρομβώσεων, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής, διότι η μήτρα λειτούργησε κανονικά για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση αυτή- που έγινε στο Διεθνές Περιοδικό Γυναικολογίας και Μαιευτικής - θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δημιουργεί νέες ελπίδες για πολλές γυναίκες, οι οποίες επιθυμούν να γίνουν μητέρες αλλά δεν μπορούν, επειδή η μήτρα τους δεν λειτουργεί κανονικά ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή.

Το επιστημονικό περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Σαουδάραβες γιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση, κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα από τα τελευταία σύνορα στον τομέα της μεταμόσχευσης.

Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικές ενισχύσεις στον πολεμο κατά της τρομοκρατίας

7.3.2002 8:22 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του στο ανατολικό Αφγανισταν, όπου οι αμερικανοί στρατιώτες μαζί με άνδρες της κυβέρνησης της Καμπουλ μάχονται εναντίον εκατοντάδων μελών της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε συμπλεγμα σπηλαίων κοντά στην πόλη Γκαρντεζ.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τομμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες και ένας αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα.

Στην διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε αμερικανοί και ενας αφγανός στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των αμερικανών.

Ο ευρωπαικός τύπος

7.3.2002 8:22 (Ωρα Λονδίνου)
Δηλητηριώδη βέλη των ευρωπαικών εφημερίδων για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την κυβερνηση Μπους

"Υποκριτική" αποκαλει την αποφαση του Τζορτζ Μπους να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα, η γαλική Μοντ

"Πως είναι δυνατόν να θέλει να παρουσιάζεται ως ηγετης πιστός στις αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, να επικρίνει άλλους και στο τέλος να ενεργεί όπως ενήργησε. Υπάρχει μονο ενας χαρακτηρισμός γι αυτό "Υποκρισία" σχολιάζει η Μοντ

Ταύτιση απόψεων και από την βρετανική Ιντηπέντεντ που αναφέρεται " στο υποκριτικό πρόσωπο των αμερικανών"

"Τέτοιες μέθοδοι, γραφει η εφημερίδα, είναι από χέρι αποτυχημένες. Ο προστατευτισμός δεν οφέλησε καμμιά προβληματική βιομηχανία" επισημαίνει η Ιντηπέντεντ

"Πως τολμάς Μπους" διερωτάται η Λα Λιμπρ του Βελγίου και συνεχίζει " Ο αμερικανός πρόεδρος επανέφερε τον δαίμονα του προστατευτισμού τον οποιο ο ιδιος εχει επανειλημμένα ξορκίσει"

Η ισπανική Ελ Παις εκτιμά ότι οι δασμοί που επέβαλε ο Τζορτζ Μπους είναι πολύ πιθανό να γίνουν μπουμεραγκ εναντιον της χώρας του αφού θεωρείται από την εφημερίδα βέβαιο ότι η ενέργια αυτή θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση την διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας.

Αποστασιοποιημένη από την οργή των ευρωπαίων η Χέραντ Τρίμπιουν σημειώνει ότι η μείωση της τιμής των μετοχών του χάλυβα στις ευρωπαικές αγορες δείχνει ότι η αγωνία των ευρωπαίων είναι δικαιολογημένη.

Η ελβετική Λε Τάμ υπογραμμιζει ότι με την απόφαση του κ. Μπους ξεκινά ενας παγκοσμιος οικονομικός πόλεμος με πρώτη απώλεια την Ευρωπαική Ενωση που εξάγει το 25% της παραγωγής προιόντων χάλυβα στις ΗΠΑ

Σε πραγματικό πολεμο αναφερονται οι γερμανικές εφημερίδες... τον πολεμο του Αφγανιστάν και τις απώλειες για την χώρα τους 2 γερμανούς στρατιώτες που μαζί με άλλους 3 Δανούς συναδέλφους τους σκοτώθηκαν από έκρηξη πυραύλου.

Η Μπερλίνερ Τσάιντουνγκ αρνείται να παραδεχθεί ότι ο θάνατος των στρατιωτών οφείλεται σε ατύχημα

"Ο θάνατος σε περιοδο πολέμου δεν είναι ατύχημα. Οι νεκροί στρατιώτες μας θεωρούνται πολεμική απώλεια" τονίζει η εφημερίδα

Ο θάνατος των γερμανών στρατιωτών αποδεικνύει ότι όλα αυτά που μας σέρβιρε η κυβέρνηση περί ασφάλειας του Αφγανιστάν είναι ψέματα, υπογραμμιζει η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιντουγκ

Πιο συγκρατημένη η Ντι Βέλτ αναφέρεται σε "τρομερο ατύχημα" δεν παραλείπει ωστόσο να τονίσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι αναίμακτες.

Κλιμακώνεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση
BBC News
Ο Αριελ Σαρόν επιμένει στην στρατηγική του

7.3.2002 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ επιταχύνει την στρατιωτική του επιχείρηση εναντίον παλαιστινιακών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη.

Συμφωνα με τελευταίες πληροφορίες πολεμικά αεροσκάφη F16 εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους, ένας εξ αυτών έπληξε το αρχηγείο της παλαιστινικκής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν επίσης πως ενας παλαιστίνιος σκοτώθηκε καθώς δεκάδες ισραηλινά αρματα μάχης εισέρχονταν στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης ενω ενα μέλος της ισλαμικής τζιχάντ έπεσε από ισραηλινά πυρα στο χωριο Σιρίς της Δυτικής Οχθης.

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κολιν Πάουελ εξεπέλυε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Αριελ Σαρόν επικρίνοντας την στρατηγική του και ζητόντας αλλαγή πλεύσης.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπαρτμεντ στράφηκε και κατά του Γιάσερ Αραφατ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να εξαρθρώσει τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας.

Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικές ενισχύσεις στον πολεμο κατά της τρομοκρατίας

7.3.2002 7:51 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του στο ανατολικό Αφγανισταν, όπου οι αμερικανοί στρατιώτες μαζί με άνδρες της κυβέρνησης της Καμπουλ μάχονται εναντίον εκατοντάδων μελών της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε συμπλεγμα σπηλαίων κοντά στην πόλη Γκαρντεζ.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τομμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες και ένας αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα.

Στην διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε αμερικανοί και ενας αφγανός στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των αμερικανών.

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών διευρύνεται
BBC News
Εκκληση της Παγκοσμιας Τράπεζας για περισσοτερη βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

7.3.2002 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Εκκληση για διπλασιασμό των κονδυλίων εξωτερικής βοήθειας από τον αναπτυγμένο προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, απηύθυνε η Παγκόσμια Τράπεζα εν όψει της συνόδου κορυφής για θέματα ανάπτυξης, στο Μοντερέι του Μεξικού.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να εκμεταλευτούν τον διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας εξαπολύοντας ένα νέο πόλεμο κατά της φτώχειας.

"Την 11η Σεπτεμβρίου το τείχος που χώριζε τον πλούσιο από τον φτωχό κόσμο, κατέρρευσε. Δεν είναι πλέον δυνατόν, είπε, να θεωρούμε φυσιολογικό ένα κόσμο όπου λιγότερο από το 20% του πληθυσμού έχει την κυριότητα των πλουτοπαραγωγικών πόρων και προσπορίζεται περισσοτερο του 80% των εσόδων που απορρέουν από αυτούς" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την πρόταση του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν φαίνεται να υιοθετούν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν πρόκειται να δεσμευθούν σε τίποτα στο Μοντερέι παρά τις εκκλήσεις της Βρετανίας και άλλων χωρών. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η μέχρι τώρα πολιτική βοηθείας προς τις φτωχές χώρες δεν έχει αποδώσει και επιθυμεί να δοθεί έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όπως σημειώνει συντάκτης του BBC, το ρήγμα Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών -εμφανές ήδη στην πολιτική και το εμπόριο- πιθανότατα θα διευρυνθεί στο Μοντερέι.

Αν η σύνοδος αυτή ολοκληρωθεί χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα δείξει στον αναπτυσσόμενο κόσμο πως ότι οι πλούσιες χώρες δεν ενδιαφέρονται να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.

Αμερικανικές τράπεζες υπόλογες για το σκάνδαλο Ενρον
BBC News
Τράπεζες-Ενρον συγκοινωνούντα δοχεία

7.3.2002 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσσου ζήτησε από μεγάλες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσουν τα στοιχεία που διαθέτουν σχετικά με το σκάνδαλο της κατάρρευσης του ενεργειακού κολοσσού Ένρον, που χρεωκόπησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πιστεύεται ότι ορισμένες από τις τράπεζες είχαν χρηματοδοτήσει τις μυστικές συνεργασίες στις οποίες επιδίδετο ο πάλαι ποτέ ενεργιακός κολοσσος για να αποκρύψει τις ζημίες και εντέχνως να διογκώσει τα έσοδά της.

Όπως σημειώνει ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσιγκτον, από την έρευνα μπορεί να απειληθεί το κύρος μερικών εκ των μεγαλυτέρων οικονομικώνπαραγόντων του κόσμου.

Ερευνα για την Ολυμπιακή από την Κομισιόν
BBC News
Ερευνα για την Ολυμπιακή ξεκινά η Ευρωπαική Επιτροπή

7.3.2002 5:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χτες, όπως αναμενόταν τη διεξαγωγή έρευνας για την οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ολυμπιακή Αεροπορία από την ελληνική κυβέρνηση, μια έρευνα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην οριστική διάλυση της εταρείας, επισημαίνει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Γιώργος Δαράτος.

Αυτό που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να ξεκινήσει μία εφ' όλης της ύλης έρευνα για την Ολυμπιακή Αεροπορία, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του ο Ζιλ Γκαντλέ εκπρόσωπος της αρμοδίας επιτρόπου Λογιόλα ντε Παλάσιο.

Θα εξετασθούν τρεις παράμετροι. Πρώτον, εάν η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τους όρους που είχαν τεθεί για τις επιχορηγήσεις στη δεκαετία του '90, δεύτερον εάν είχαν δοθεί κάποια προνόμια στην Ολυμπιακή όσον αφορά τα αερολιμενικά τέλη, τα μισθώματα, τις αμοιβές και τις προμήθειες των ελληνικών αεροδρομίων και τρίτον εάν ήταν νόμιμο το δάνειο που έλαβε η Ολυμπιακή Αεροπορία πριν από λίγες ημέρες. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να αποδειχθεί ότι το δάνειο δεν προερχόταν από το κράτος γιατί αυτό έχει απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ο Ζιλ Γκαντλέ.

Από τη στιγμή που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση την επιστολή που της έχουμε στείλει έχει στη διάθεσή της ένα μήνα για να υποβάλει τα στοιχεία που της ζητούμε, αναφέρει ο Ζιλ Γκαντλέ. Από εκεί και πέρα η έρευνα μπορεί να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις μήνες - κάτι που εξαρτάται από το εάν είναι ελλειπή τα στοιχεία που θα λάβουμε, επισημαίνει ο κοινοτικός αξιωματούχος

Εάν όντως ήταν παράνομες οι κρατικές επιχορηγήσεις, τότε η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα στο ελληνικό κράτος και η υπόθεση θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αναφέρει ο κ. Γκαντλέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρέος να εξετάζει τις καταγγελίες που γίνονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καταγγελίες έγιναν από ανταγωνίστριες εταιρείες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Λογιόλα ντε Παλάσιο.

Ο ευρωπαικός τύπος

7.3.2002 5:22 (Ωρα Λονδίνου)
Δηλητηριώδη βέλη των ευρωπαικών εφημερίδων για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την κυβερνηση Μπους

"Υποκριτική" αποκαλει την αποφαση του Τζορτζ Μπους να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα, η γαλική Μοντ

"Πως είναι δυνατόν να θέλει να παρουσιάζεται ως ηγετης πιστός στις αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, να επικρίνει άλλους και στο τέλος να ενεργεί όπως ενήργησε. Υπάρχει μονο ενας χαρακτηρισμός γι αυτό "Υποκρισία" σχολιάζει η Μοντ

Ταύτιση απόψεων και από την βρετανική Ιντηπέντεντ που αναφέρεται " στο υποκριτικό πρόσωπο των αμερικανών"

"Τέτοιες μέθοδοι, γραφει η εφημερίδα, είναι από χέρι αποτυχημένες. Ο προστατευτισμός δεν οφέλησε καμμιά προβληματική βιομηχανία" επισημαίνει η Ιντηπέντεντ

"Πως τολμάς Μπους" διερωτάται η Λα Λιμπρ του Βελγίου και συνεχίζει " Ο αμερικανός πρόεδρος επανέφερε τον δαίμονα του προστατευτισμού τον οποιο ο ιδιος εχει επανειλημμένα ξορκίσει"

Η ισπανική Ελ Παις εκτιμά ότι οι δασμοί που επέβαλε ο Τζορτζ Μπους είναι πολύ πιθανό να γίνουν μπουμεραγκ εναντιον της χώρας του αφού θεωρείται από την εφημερίδα βέβαιο ότι η ενέργια αυτή θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση την διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας.

Αποστασιοποιημένη από την οργή των ευρωπαίων η Χέραντ Τρίμπιουν σημειώνει ότι η μείωση της τιμής των μετοχών του χάλυβα στις ευρωπαικές αγορες δείχνει ότι η αγωνία των ευρωπαίων είναι δικαιολογημένη.

Η ελβετική Λε Τάμ υπογραμμιζει ότι με την απόφαση του κ. Μπους ξεκινά ενας παγκοσμιος οικονομικός πόλεμος με πρώτη απώλεια την Ευρωπαική Ενωση που εξάγει το 25% της παραγωγής προιόντων χάλυβα στις ΗΠΑ

Σε πραγματικό πολεμο αναφερονται οι γερμανικές εφημερίδες... τον πολεμο του Αφγανιστάν και τις απώλειες για την χώρα τους 2 γερμανούς στρατιώτες που μαζί με άλλους 3 Δανούς συναδέλφους τους σκοτώθηκαν από έκρηξη πυραύλου.

Η Μπερλίνερ Τσάιντουνγκ αρνείται να παραδεχθεί ότι ο θάνατος των στρατιωτών οφείλεται σε ατύχημα

"Ο θάνατος σε περιοδο πολέμου δεν είναι ατύχημα. Οι νεκροί στρατιώτες μας θεωρούνται πολεμική απώλεια" τονίζει η εφημερίδα

Ο θάνατος των γερμανών στρατιωτών αποδεικνύει ότι όλα αυτά που μας σέρβιρε η κυβέρνηση περί ασφάλειας του Αφγανιστάν είναι ψέματα, υπογραμμιζει η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιντουγκ

Πιο συγκρατημένη η Ντι Βέλτ αναφέρεται σε "τρομερο ατύχημα" δεν παραλείπει ωστόσο να τονίσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι αναίμακτες.

Αμερικανικές επικρίσεις κατά του Αριελ Σαρόν
BBC News
Ο Αριελ Σαρόν επιμένει στην στρατηγική του

7.3.2002 4:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κολιν Πάουελ, επέκρινε με έντονο ύφος τις από αέρα και έδαφος επιθέσεις του Ισραηλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Σε ομιλία του ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Πάουελ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του Αριελ Σαρόν, καλέσε δε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να επανεξετάσει την πολιτική του επειδή, οπως τόνισε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών : "είναι μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο".

Πρόκειται για την πιο οξεία κριτική που δέχεται η ισραηλινή πλευρά από την Ουασινκτον, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο Κόλιν Πάουελ δεν παρέλειψε να επικρίνει και την άλλη πλευρά, την Παλαιστινιακή Διοίκηση και ειδικά τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, όπως διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, θα έπρεπε να είχε καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την πάταξη των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Παρά τα επικριτικά σχόλια του επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ και τις παραινέσεις της Διεθνούς Κοινότητας για εκτόνωση της κρίσης, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.

Ισραηλινά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία εξακολουθούν να σφυροκοπούν παλαιστινιακους στόχους στην Γάζα. Ο απολογισμός του τελευταίου εικοσιτετραώρου:

Δύο παλαιστίνοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σοβαρά από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από ισραηλινό πολεμικό σκάφος και στόχευαν το αρχηγείο της προσωπικής φρουράς του Γιάσερ Αραφατ.

Επτά παλαιστίνιοι και δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στην Λωρίδα της Γάζας.

Δύο ακόμα παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς επιχειρούσαν να πυροδοτήσουν βόμβα κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο. Συμφωνα με την οργάνωση "Μάρτυρες του Αλ Ακτσα", στρατιωτικού βραχίονα της Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, οι δύο βομβιστές ήταν μέλη της.

Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικές ενισχύσεις στον πολεμο κατά της τρομοκρατίας

7.3.2002 4:34 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του στο ανατολικό Αφγανισταν, όπου οι αμερικανοί στρατιώτες και οι συμμαχοί τους μάχονται εναντίον εκατοντάδων μελών της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε συμπλεγμα σπηλαίων κοντά στην πόλη Γκαρντεζ.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τομμυ Φράνκς είπε πως 1.200 αμερικανοί στρατιώτες και ένας αριθμός μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωναν πως οι δυνάμεις τους σκότωσαν πάνω από 400 μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως το αμερικανικό πεζικό κατέλαβε αρκετά σπήλαια στην δυσπρόσιτη επαρχία Πάκτια όπου και συνεχίζονται με αμειωτη ένταση οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα.

Στην διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε αμερικανοί και ενας αφγανός στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των αμερικανών.

Νέες απώλειες των συμμάχων στο Αφγανιστάν
BBC News
Η αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν προκάλεσε αντιδράσεις στην Γερμανία

7.3.2002 4:38 (Ωρα Λονδίνου)
Τρείς Δανοί και δυο Γερμανοί στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούσαν στην Διεθνή Δύναμη Ασφαλείας που εδρευει κοντά στην Καμπούλ, πρωτευουσα του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν και επτά άλλοι τραυματίσθηκαν, οι τρεις πολύ σοβαρα, σε ατύχημα κοντά σε αποθήκη πυρομαχικών.

Οπως ανακοινώθηκε από τον διοικητή της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν οι πέντε άνδρες βρήκαν τον θάνατο καθώς προσπαθούσαν να απενεργοποιήσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους. Δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι πρόκειται για σαμποτάζ, τόνισε η ιδια πηγή.

Η γερμανική αποστολή στο Αφγανιστάν αποτελείται από 1.200 στρατιώτες και εδρεύει έξω από την Καμπούλ. Το ατύχημα θα αυξήσει τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Εντεινονται οι πιέσεις προς το Ιράκ
BBC News
Αυξάνουν οι πιέσεις στο Ιρακ

7.3.2002 4:44 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ παρουσιάσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στοιχεία που οπως λένε αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Ιρακ παραβιάζει τις κυρώσεις που επέβαλλε εναντίον της χώρας η διεθνής κοινότητα.

Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από δορυφόρο και δείχνουν φορτηγά οχήματα να φθάνουν σε ιρακινά λιμάνια και να μεταφέρονται σιδηροδρομικά σε στρατιωτικές βάσεις.

Οι αμερικανοί επιμένουν ότι πολλά από τα εν λόγω φορτηγά αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΟΗΕ "πετρέλαιο για τρόφιμα" και πως η χρήση τους περιοριορίζεται αυστηρά μόνο στον τομέα της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η χρονική στιγμή που επελέγει από τις ΗΠΑ να επιδόσουν τα στοιχεία αυτά στον ΟΗΕ δεν είναι τυχαία. Ο Γεν. Γραμματέας του Οργανισμού Κόφι Αναν συναντάται σημερα με διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιρακ και η ενέργεια των αμερικανών αποσκοπεί στην ασκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης επί του Ιρακ επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πυρηνικά υλικά όπλο τρομοκρατών
BBC News
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους

7.3.2002 4:52 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί επιστήμονες επεσήμαναν στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου τον μεγάλο κινδυνο που συνιστά το ενδεχομενο χρησιμοποίησης πυρηνικού υλικού σε τρομοκρατική επίθεση.

Τα στοιχεία που στηρίζουν την επιστημονική αυτη υπόθεση έχουν κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Οι επιστήμονες διέγραψαν το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει είτε η αποκαλούμενη "βρώμικη βόμβα"--συνδυασμός συμβατικών εκρηκτικών υλών με ραδιενεργο υλικό ή η διασπορα ραδιενεργιας με την μέθοδο του ψεκασμού σε τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Στήβεν Κούνιν από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια είπε πως ακόμα και μια απειροελάχιστη ποσότητα πυρηνικού υλικού αν απελευθερωθεί στο επιχειρηματικό κέντρο μιας μεγάλης πόλης θα προκαλέσει όλεθρο στην κοινωνία και την οικονομία.

Επίθεση Τόνι Μπλερ κατά Ρομπερτ Μουγκάμπε
BBC News
Στην αντεπίθεση η αντιπολίτευση στην Ζιμπάμπουε

7.3.2002 5:08 (Ωρα Λονδίνου)
Δρυμεία επίθεση κατά του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρομπερτ Μουγκάμπε, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Τόνι Μπλερ τόνισε σε ομιλία του στην Βουλή των Κοινοτήτων πως οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι του πρόεδρου της Ζιμπάμπουε συνιστούν, απειλή όχι μονο για την δημοκρατία στην χώρα του, με δεδομένες τις επικειμενες προεδρικές εκλογές, αλλά και της ευρύτερης συνοχής της Κοινοπολιτείας.

Συμφωνα με τους βρετανούς αναλυτές, ο κ. Μπλερ είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την άρνηση των περισσοτέρων χωρών της Κοινοπολιτείας να υποστηρίξουν την πρόταση της Βρετανίας για την αποβολή της Ζιμπάμπουε από τον οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση στην Ζιμπάμπουε προσφεύγει στην δικαιοσύνη για να ακυρώσει τις διορθώσεις στον εκλογικό νόμο στις οποίες προέβει τρια εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερ Μουγκάμπε

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.