Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-12

  1. Επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα εξαπολύουν οι Ισραηλινοί
  2. Απεβίωσε ο πρωήν πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού
  3. Προειδοποίηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
  4. Σωρεία παρατυπιών καταγγέλουν οι παρατηρητές στη Ζιμπάμπουε
  5. Διπλασιάστηκε το πακέτο βοηθείας προς την ΠΓΔΜ
  6. Η Ιορδανία καλεί τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν κατά του Ιράκ
  7. Ολοκληρώθηκε η αμερικανική επιχείρηση στο ανατολικό Αφγανιστάν
  8. Βάλλεται από παντού ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σαρόν
  9. Αντίδραση Μόσχας στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ
  10. O Μπερλουσκόνι στη Σαουδική Αραβία
  11. Η Ιορδανία καλεί τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν κατά του Ιράκ
  12. O Μπερλουσκόνι στη Σαουδική Αραβία
  13. Επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα εξαπολύουν οι Ισραηλινοί
  14. Σωρεία παρατυπιών καταγγέλουν οι παρατηρητές στη Ζιμπάμπουε
  15. Διπλασιάστηκε το πακέτο βοηθείας προς την ΠΓΔΜ
  16. Ολοκληρώθηκε η αμερικανική επιχείρηση στο ανατολικό Αφγανιστάν
  17. Απεβίωσε ο πρωήν πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού
  18. Σωρεία παρατυπιών καταγγέλουν οι παρατηρητές στη Ζιμπάμπουε
  19. Μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις - Παλαιστιναικές αντεπιθέσεις
  20. Πέθανε ο Σπύρος Κυπριανού
  21. Προειδοποίηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
  22. Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την Ραμάλα
  23. Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την Ραμάλα
  24. Αρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στη Ζιμπάμπουε
  25. O Μπερλουσκόνι στη Σαουδική Αραβία
  26. Προειδοποιητικό μήνυμα από Μπλερ και Τσένι στο Ιράκ
  27. Αφγανοί στρατιώτες ενισχύουν τους Αμερικανούς στο ανατολικό Αφγανιστάν
  28. Ένοπλη απαγωγή ομήρων στο Άμστερνταμ
  29. Αντίδραση Μόσχας στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ
  30. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
Επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα εξαπολύουν οι Ισραηλινοί
BBC News
Αρχικώς πολλοί Παλαιστίνιοι αντιστάθηκαν πριν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους

13.3.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες, άρματα μάχης και πλοία του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί σε παλαιστινιακές περιοχές γύρω από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωησης ως η "μεγαλύτερη" των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες κρατούνται και ανακρίνονται από τις ισραηλινές αρχές.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε στο BBC ότι στόχος της επιχείρησης είναι να πλήξουν την "υποδομή της τρομοκρατίας".

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλουν από την πλευρά τους ότι το Ισραήλ επιδιώκει να επανακαταλάβει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για να εμποδίσουν το μεσολαβητικό έργο του απεσταλμένου των ΗΠΑ, στρατηγού Άντονι Ζίνι, ο οποίος φθάνει την Πέμπτη στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Αριέλ Σαρόν και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, να οδηγήσουν το λαό τους και πάλι στο δρόμο της ειρήνης.

Νωρίτερα, στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με το Λίβανο, τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον επτά ισραηλινούς ενώ τραυμάτισαν έξι.

Ισραηλινά στρατεύματα, με την υποστήριξη περίπου 100 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, κατέλαβαν τα ξημερώματα τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της επίθεσης ήταν ο εντοπισμός εργοστασίων κατασκευής ρουκετών και όπλων.

Προηγουμένως οι Ισραηλινοί είχαν εισβάλει στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκεί.

Απεβίωσε ο πρωήν πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού
BBC News

13.3.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Τη μάχη με τη ζωή έχασε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού

Το Foreign Office εξέφρασε αμέσως την θλίψη του για την απώλεια του Σπύρου Κυπριανού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτηρίζει τον θάνατο του ως "μια θλιβερή ημέρα για την Κύπρο" και προσθέτει ότι ο Σπύρος Κυπριανού υπήρξε υπηρέτης της Κύπρου όλα τα χρόνια που ήταν στην ενεργό πολιτική ζωή.

Στο μεταξύ, η είδηση για τον θάνατο του Σπύρου Κυπριανού καλύφθηκε, σχεδόν αμέσως, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην πολύμηνη μάχη που έδωσε ο Σπύρος Κυπριανού με τον καρκίνο και τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Κύπρου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην εντεκάχρονη θητεία του ως Πρόεδρος της Κύπρου όσο και στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου όταν το νησί έγινε ανεξάρτητο από την Βρετανία το 1960.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στο ενεργητικό της πολιτικής καριέρας τού Σπύρου Κυπριανού συγκαταλέγεται το "οικονομικό θαύμα", όπως γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, της Κύπρου την περίοδο που πρόεδρο της Κύπρου ήταν ο ίδιος.

Προειδοποίηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
BBC News
Έχουν γίνει έρευνες για τους πιθανούς κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

13.3.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Μια από τις πιο φημισμένες επιστημονικές ενώσεις της Βρετανίας, η Βασιλική Ένωση (Royal Society), λέει ότι η έκθεση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ σε όπλα, που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, στην διάρκεια των πολέμων στον Περσικό Κόλπο και στα Βαλκάνια μπορεί να τους έχει δημιουργήσει προβλήματα στα νεφρά.

Παράλληλα, η επιστημονική αυτή ένωση ζητάει τον καθαρισμό περιοχών του Περσικού Κόλπου και των Βαλκανίων, όπου χρησιμοποιήθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, επειδή, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της, υπάρχει κίνδυνος το απεμπλουτισμένο ουράνιο να έχει μολύνει το νερό των περιοχών αυτών.

Ο διεθυντής της Ενωσης, καθηγητής Μπράιαν Σπρατ δήλωσε ότι απο το στρατιωτικό προσωπικό τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στο αμπεμπλουτισμένο ουράνιο έχουν οι Αμερικανοί.

"Για την πλειοψηφία των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης η έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν νομίζω ότι θα είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, τα όργανα που είναι τα πιό ευαίσθητα στην τοξικότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, είπε ο καθηγητής Σπρατ, αλλά, συνέχισε, κάποιοι αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο του Περσικού και καθάρισαν αρματα μάχης από το ουράνιο είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα νεφρά τους."

Σωρεία παρατυπιών καταγγέλουν οι παρατηρητές στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στη Ζιμπάμπουε

13.3.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι διεθνείς παρατηρητές καταδίκασαν προ ολίγου την εκλογική διαδικασία στη Ζιμπάμπουε χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, ως "άδικη και ανελεύθερη".

"Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κατάσταση πλήρους σύγχισης και χάους. Η εν λόγω εκλογική διαδικασία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως δίκαιη", τόνισε στο BBC ο πρόεδρος του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών στη Ζιμπάμπουε, το οποίο απαρτίζεται από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη ασκήθηκε σήμερα κατά ανωτάτου στελέχους του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, Χαράρε, και σε άλλες πόλεις για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να νοθεύσει τα αποτελέσματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τις αρχές, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 70% στις επαρχιακές πόλεις, όπου πιστεύεται ότι επικρατεί ο κ. Μουγκάμπε.

Στις αστικές περιοχές, όπου η αντιπολίτευση είναι πιο δημοφιλής, το ποσοστό έφθασε το 50%.

Τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Διπλασιάστηκε το πακέτο βοηθείας προς την ΠΓΔΜ
BBC News
Πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στα σπίτια τους

13.3.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική υπόσχεση από την διεθνή κοινότητα εξασφάλισε η κυβέρνηση των Σκοπίων, σε διάσκεψη δωρητών από τη διεθνή κοινότητα που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες.

H κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξασφάλισε περίπου 515 εκατομμύρια δολλάρια, πρώτον για την ανοικοδόμηση της χώρας, χρήματα που θα χρησιμοποιήσει για την οικοδόμηση κατοικιών, καθώς χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν πέρυσι από τις πολεμικές συγκρούσεις με τους Αλβανόφωνους αντάρτες και δεύτερον για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Αλβανόφωνη μειονότητα της χώρας.

"Eίναι, περίπου, το ίδιο ποσό που έχει οριστεί από την Ευρωπαική Ενωση και την Παγκόσμια Τράπεζα ως απαραίτητο για τις ανάγκες της χώρας και ο δικός μας ρόλος ήταν να ζητήσουμε από τους υποψήφιους δωρητές να ανταποκριθούν στην πολιτική βούληση που επέδειξαν η κυβέρνηση και οι Αλβανόφωνοι αντάρτες όταν υπέγραψαν, πέρυσι το καλοκαίρι, την ειρηνευτική συμφωνία επιδεικνύοντας από τη δική τους μεριά οικονομική καλή θέληση και υποστήριξη", είπε η Ιρένα Γκουζέλοβα, εκπρόσωπος του κοινοτικού απεσταλμένου στα Σκόπια, Αλέν λε Ρόι.

Η Ιορδανία καλεί τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν κατά του Ιράκ
BBC News
Στην Ιορδανία μετέβη σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ (αριστερά)

13.3.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας απηύθυνε προειδοποιητικό μήνυμα προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, ότι μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ θα διαταράξει την σταθερότητα στην περιοχή.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας δήλωσε ότι "ελπίζει σε μια λύση όλων των προβλημάτων με το Ιράκ μέσω της διπλωματικής οδού".

Η ανακοίνωση από το παλάτι της Ιορδανίας χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως πλήγμα στις αμερικανικές προσπάθειες για εξεύρεση συμμάχων για μια επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην πρωτεύουσα Αμάν της Ιορδανίας συμπεριέλαβαν και το θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα την εξεύρεση τρόπων για να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Η Ουάσινγκτον, η οποία συμπεριέλαβε το Ιράκ στις χώρες που απαρτίζουν τον "άξονα του κακού, καταγγέλει τις τελευταίες ημέρες ότι η ιρακινή ηγεσία εξακολουθεί να κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής.

Τη Δευτέρα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ.

"Μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή και θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή", κατέληξε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι ο στόχος της περιοδείας Τσένεϊ στις μουσουλμανικές χώρες είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες αλλά και την υποστηρίξη, σε διπλωματικό ή στρατιωτικό επίπεδο,που μπορεί να αποσπάσει από τα εν λόγω κράτη όσον αφορά την αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, η οποία εισήλθε στην δεύτερη της φάση σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου.

Ολοκληρώθηκε η αμερικανική επιχείρηση στο ανατολικό Αφγανιστάν
BBC News
Συνολικά οι Αμερικανοί έχασαν οκτώ στρατιώτες

13.3.2002 0:52 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αμερικανικές και αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κατάφεραν να εκδιώξουν τα εναπομείναντα μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα και των πρώην Ταλεμπάν, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε σπηλιές κοντά στην πόλη Γκαρντέζ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Τα μέλη του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν και του δικτύου Αλ Κάιντα, οι οποίοι αντιστάθηκαν σθεναρά επί μιάμισι εβδομάδα, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να υποχωρούν από τις θέσεις τους και να κατευθύνονται προς το Πακιστάν.

Τα συμμαχικά στρατεύματα εισέβαλαν στην κοιλάδα Σαχ-ι-Κοτ χωρίς να συναντήσουν καμία απολύτως αντίσταση.

Ο επικεφαλής των αφγανικών δυνάμεων, Γκαλ Χαϊντέρ, δήλωσε στο BBC ότι κατέλαβαν το βασικό κρησφύγετο των μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων γίνεται με αργούς ρυθμούς καθώς οι στρατιώτες "χτενίζουν" την περιοχή για τον εντοπισμό ναρκών.

Ένας άλλος διοικητής του αφγανικού στρατού διευκρίνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συγκρούσεις στην κοιλάδα Σαχ-ι-Κοτ "έλαβαν τέλος".

Βάλλεται από παντού ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σαρόν
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό

13.3.2002 0:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, από τους δύο διαμετρικά αντίθετους πόλους του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος παρουσιάζεται περισσότερο ευάλωτος από ποτέ.

Υπό το πρίσμα των συνεχόμενων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με θύματα ισραηλινούς πολίτες, η δεξιά πτέρυγα ζητά επιτακτικά από τον Σαρόν να λάβει ακόμα πιο σκληρά από τα υπάρχοντα μέτρα εναντίον των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή αριστερά, όμως, υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν τη διέξοδο της παρούσας κρίσης.

Ως εκ τούτου, το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ, το πολυπληθέστερο από άποψη βουλευτών στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) έχει κατ' επανάληψη απειλήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής κανένα κόμμα στην ισραηλινή βουλή δεν μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, και επομένως η κυβέρνηση του Ισραήλ σχηματίζεται πάντα από ένα συνασπισμό κομμάτων.

Πέρυσι τέτοια εποχή, οι πολιτικοί αναλυτές μιλούσαν με επαινετικά σχόλια για τον Αριέλ Σαρόν, επειδή είχε καταφέρει να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με εκπροσώπους από όλες τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας.

Σε μια κυβέρνηση τέτοιας μορφής, όμως, ο πρωθυπουργός βρίσκεται πάντα στη δύσκολη θέση του να κρατά τις ισορροπίες.

Όταν το Εργατικό Κόμμα συμφώνησε να συνταχθεί στην κυβέρνηση με τους συντηρητικούς αιώνιους αντιπάλους τους, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να προβλέψουν τη διάλυση του κόμματος.

Άλλοι, πάλι μεταξύ των οποίων και ο νυν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύουν τη φωνή των μετριοπαθών στην συντηρητική κυβέρνηση Σαρόν, η οποία έχει τη δυνατότητα να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλεθει.

Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα η φιλελεύθερη ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ" χαρακτήρισε τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ ως "επαίσχυντο" και ως μια "αβοήθητη κυβέρνηση".

Την ίδια ώρα, ο Αριέλ Σαρόν, δέχεται συνεχείς πιέ σεις και από την πτέρυγα των συντηρητικών και υπερορθοδόξων Εβραίων, οι οποίοι είναι κάθετοι ως προν την επανακατάληψη των παλαιστινιακών περιοχών στην Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντίδραση Μόσχας στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ
BBC News
Εξηγήσεις για τα σχέδια των Αμερικανών ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ

13.3.2002 0:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα ζητήσει εξηγήσεις σε ανώτατο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις πληροφορίες για ύπαρξη αμερικανικών σχεδίων "πρώτου πυρηνικού πλήγματος".

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν περί σχεδίων που έχουν επεξεργαστεί οι αμερικανικές αρχές, σχέδια τα οποία κατονομάζουν επτά χώρες - συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας - ως πιθανούς στόχους "προληπτικής πυρηνικής επίθεσης από τις ΗΠΑ"

Ο κ. Ιβανώφ δήλωσε συγκεκριμένα: "Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε παρά λύπη και ανησυχία, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά κυρίως σε όλο τον κόσμο. Γιατί τέτοια σχέδια μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια κατάσταση και να κλιμακώσουν την ένταση".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μετά τις εξηγήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα ακολουθήσουν εξηγήσεις από ακόμα πιό ανώτατο επίπεδο -- αναφερόμενος προφανώς στον πρόεδρο Μπους -- "για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα και να πειστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυοφορούν παρόμοια σχέδια" κατέληξε ο κ. Ιβανώφ.

O Μπερλουσκόνι στη Σαουδική Αραβία
BBC News
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι

13.3.2002 0:52 (Ωρα Λονδίνου)
Διήμερη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία ξεκινά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρίγκηπα Αμπντάλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν το σχέδιο που πρότεινε πρόσφατα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας, για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο κ. Μπερλουσκόνι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του στη Σαουδική Αραβία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει την Παρασκευή στην Βαρκελώνη.

Η Ιορδανία καλεί τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν κατά του Ιράκ
BBC News
Στην Ιορδανία μετέβη σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ (αριστερά)

12.3.2002 22:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας απηύθυνε προειδοποιητικό μήνυμα προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, ότι μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ θα διαταράξει την σταθερότητα στην περιοχή.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας δήλωσε ότι "ελπίζει σε μια λύση όλων των προβλημάτων με το Ιράκ μέσω της διπλωματικής οδού".

Η ανακοίνωση από το παλάτι της Ιορδανίας χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως πλήγμα στις αμερικανικές προσπάθειες για εξεύρεση συμμάχων για μια επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην πρωτεύουσα Αμάν της Ιορδανίας συμπεριέλαβαν και το θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα την εξεύρεση τρόπων για να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Η Ουάσινγκτον, η οποία συμπεριέλαβε το Ιράκ στις χώρες που απαρτίζουν τον "άξονα του κακού, καταγγέλει τις τελευταίες ημέρες ότι η ιρακινή ηγεσία εξακολουθεί να κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής.

Τη Δευτέρα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ.

"Μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή και θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή", κατέληξε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι ο στόχος της περιοδείας Τσένεϊ στις μουσουλμανικές χώρες είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες αλλά και την υποστηρίξη, σε διπλωματικό ή στρατιωτικό επίπεδο,που μπορεί να αποσπάσει από τα εν λόγω κράτη όσον αφορά την αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, η οποία εισήλθε στην δεύτερη της φάση σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου.

O Μπερλουσκόνι στη Σαουδική Αραβία
BBC News
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι

12.3.2002 9:25 (Ωρα Λονδίνου)
Διήμερη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία ξεκινά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρίγκηπα Αμπντάλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν το σχέδιο που πρότεινε πρόσφατα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας, για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο κ. Μπερλουσκόνι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του στη Σαουδική Αραβία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει την Παρασκευή στην Βαρκελώνη.

Επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα εξαπολύουν οι Ισραηλινοί
BBC News
Αρχικώς πολλοί Παλαιστίνιοι αντιστάθηκαν πριν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους

12.3.2002 22:19 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες, άρματα μάχης και πλοία του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί σε παλαιστινιακές περιοχές γύρω από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωησης ως η "μεγαλύτερη" των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες κρατούνται και ανακρίνονται από τις ισραηλινές αρχές.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε στο BBC ότι στόχος της επιχείρησης είναι να πλήξουν την "υποδομή της τρομοκρατίας".

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλουν από την πλευρά τους ότι το Ισραήλ επιδιώκει να επανακαταλάβει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για να εμποδίσουν το μεσολαβητικό έργο του απεσταλμένου των ΗΠΑ, στρατηγού Άντονι Ζίνι, ο οποίος φθάνει την Πέμπτη στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Αριέλ Σαρόν και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, να οδηγήσουν το λαό τους και πάλι στο δρόμο της ειρήνης.

Νωρίτερα, στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με το Λίβανο, τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον επτά ισραηλινούς ενώ τραυμάτισαν έξι.

Ισραηλινά στρατεύματα, με την υποστήριξη περίπου 100 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, κατέλαβαν τα ξημερώματα τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της επίθεσης ήταν ο εντοπισμός εργοστασίων κατασκευής ρουκετών και όπλων.

Προηγουμένως οι Ισραηλινοί είχαν εισβάλει στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκεί.

Σωρεία παρατυπιών καταγγέλουν οι παρατηρητές στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στη Ζιμπάμπουε

12.3.2002 22:21 (Ωρα Λονδίνου)
Οι διεθνείς παρατηρητές καταδίκασαν προ ολίγου την εκλογική διαδικασία στη Ζιμπάμπουε χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, ως "άδικη και ανελεύθερη".

"Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κατάσταση πλήρους σύγχισης και χάους. Η εν λόγω εκλογική διαδικασία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως δίκαιη", τόνισε στο BBC ο πρόεδρος του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών στη Ζιμπάμπουε, το οποίο απαρτίζεται από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη ασκήθηκε σήμερα κατά ανωτάτου στελέχους του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, Χαράρε, και σε άλλες πόλεις για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να νοθεύσει τα αποτελέσματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τις αρχές, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 70% στις επαρχιακές πόλεις, όπου πιστεύεται ότι επικρατεί ο κ. Μουγκάμπε.

Στις αστικές περιοχές, όπου η αντιπολίτευση είναι πιο δημοφιλής, το ποσοστό έφθασε το 50%.

Τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Διπλασιάστηκε το πακέτο βοηθείας προς την ΠΓΔΜ
BBC News
Πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στα σπίτια τους

12.3.2002 20:20 (Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική υπόσχεση από την διεθνή κοινότητα εξασφάλισε η κυβέρνηση των Σκοπίων, σε διάσκεψη δωρητών από τη διεθνή κοινότητα που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες.

H κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξασφάλισε περίπου 515 εκατομμύρια δολλάρια, πρώτον για την ανοικοδόμηση της χώρας, χρήματα που θα χρησιμοποιήσει για την οικοδόμηση κατοικιών, καθώς χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν πέρυσι από τις πολεμικές συγκρούσεις με τους Αλβανόφωνους αντάρτες και δεύτερον για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Αλβανόφωνη μειονότητα της χώρας.

"Eίναι, περίπου, το ίδιο ποσό που έχει οριστεί από την Ευρωπαική Ενωση και την Παγκόσμια Τράπεζα ως απαραίτητο για τις ανάγκες της χώρας και ο δικός μας ρόλος ήταν να ζητήσουμε από τους υποψήφιους δωρητές να ανταποκριθούν στην πολιτική βούληση που επέδειξαν η κυβέρνηση και οι Αλβανόφωνοι αντάρτες όταν υπέγραψαν, πέρυσι το καλοκαίρι, την ειρηνευτική συμφωνία επιδεικνύοντας από τη δική τους μεριά οικονομική καλή θέληση και υποστήριξη", είπε η Ιρένα Γκουζέλοβα, εκπρόσωπος του κοινοτικού απεσταλμένου στα Σκόπια, Αλέν λε Ρόι.

Ολοκληρώθηκε η αμερικανική επιχείρηση στο ανατολικό Αφγανιστάν
BBC News
Συνολικά οι Αμερικανοί έχασαν οκτώ στρατιώτες

12.3.2002 20:08 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αμερικανικές και αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κατάφεραν να εκδιώξουν τα εναπομείναντα μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα και των πρώην Ταλεμπάν, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε σπηλιές κοντά στην πόλη Γκαρντέζ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Τα μέλη του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν και του δικτύου Αλ Κάιντα, οι οποίοι αντιστάθηκαν σθεναρά επί μιάμισι εβδομάδα, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να υποχωρούν από τις θέσεις τους και να κατευθύνονται προς το Πακιστάν.

Τα συμμαχικά στρατεύματα εισέβαλαν στην κοιλάδα Σαχ-ι-Κοτ χωρίς να συναντήσουν καμία απολύτως αντίσταση.

Ο επικεφαλής των αφγανικών δυνάμεων, Γκαλ Χαϊντέρ, δήλωσε στο BBC ότι κατέλαβαν το βασικό κρησφύγετο των μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων γίνεται με αργούς ρυθμούς καθώς οι στρατιώτες "χτενίζουν" την περιοχή για τον εντοπισμό ναρκών.

Ένας άλλος διοικητής του αφγανικού στρατού διευκρίνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συγκρούσεις στην κοιλάδα Σαχ-ι-Κοτ "έλαβαν τέλος".

Απεβίωσε ο πρωήν πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού
BBC News

12.3.2002 18:08 (Ωρα Λονδίνου)
Τη μάχη με τη ζωή έχασε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού

Το Foreign Office εξέφρασε αμέσως την θλίψη του για την απώλεια του Σπύρου Κυπριανού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτηρίζει τον θάνατο του ως "μια θλιβερή ημέρα για την Κύπρο" και προσθέτει ότι ο Σπύρος Κυπριανού υπήρξε υπηρέτης της Κύπρου όλα τα χρόνια που ήταν στην ενεργό πολιτική ζωή.

Στο μεταξύ, η είδηση για τον θάνατο του Σπύρου Κυπριανού καλύφθηκε, σχεδόν αμέσως, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην πολύμηνη μάχη που έδωσε ο Σπύρος Κυπριανού με τον καρκίνο και τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Κύπρου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην εντεκάχρονη θητεία του ως Πρόεδρος της Κύπρου όσο και στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου όταν το νησί έγινε ανεξάρτητο από την Βρετανία το 1960.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στο ενεργητικό της πολιτικής καριέρας τού Σπύρου Κυπριανού συγκαταλέγεται το "οικονομικό θαύμα", όπως γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, της Κύπρου την περίοδο που πρόεδρο της Κύπρου ήταν ο ίδιος.

Σωρεία παρατυπιών καταγγέλουν οι παρατηρητές στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στη Ζιμπάμπουε

12.3.2002 17:59 (Ωρα Λονδίνου)
Οι διεθνείς παρατηρητές καταδίκασαν προ ολίγου την εκλογική διαδικασία στη Ζιμπάμπουε χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, ως "άδικη και ανελεύθερη".

"Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κατάσταση πλήρους σύγχισης και χάους. Η εν λόγω εκλογική διαδικασία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως δίκαιη", τόνισε στο BBC ο πρόεδρος του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών στη Ζιμπάμπουε, το οποίο απαρτίζεται από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη ασκήθηκε σήμερα κατά ανωτάτου στελέχους του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, Χαράρε, και σε άλλες πόλεις για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να νοθεύσει τα αποτελέσματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τις αρχές, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 70% στις επαρχιακές πόλεις, όπου πιστεύεται ότι επικρατεί ο κ. Μουγκάμπε.

Στις αστικές περιοχές, όπου η αντιπολίτευση είναι πιο δημοφιλής, το ποσοστό έφθασε το 50%.

Τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις - Παλαιστιναικές αντεπιθέσεις
BBC News
Πάνω από 100 ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλλαν στη Ραμάλα

12.3.2002 17:17 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες, άρματα μάχης και πλοία του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί σε παλαιστινιακές περιοχές γύρω από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωησης ως η "μεγαλύτερη" των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες κρατούνται και ανακρίνονται από τις ισραηλινές αρχές.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε στο BBC ότι στόχος της επιχείρησης είναι να πλήξουν την "υποδομή της τρομοκρατίας".

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλουν από την πλευρά τους ότι το Ισραήλ επιδιώκει να επανακαταλάβει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για να εμποδίσουν το μεσολαβητικό έργο του απεσταλμένου των ΗΠΑ, στρατηγού Άντονι Ζίνι, ο οποίος φθάνει την Πέμπτη στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Αριέλ Σαρόν και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, να οδηγήσουν το λαό τους και πάλι στο δρόμο της ειρήνης.

Νωρίτερα, στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με το Λίβανο, τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον επτά ισραηλινούς ενώ τραυμάτισαν έξι.

Ισραηλινά στρατεύματα, με την υποστήριξη περίπου 100 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, κατέλαβαν τα ξημερώματα τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της επίθεσης ήταν ο εντοπισμός εργοστασίων κατασκευής ρουκετών και όπλων.

Προηγουμένως οι Ισραηλινοί είχαν εισβάλει στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκεί.

Πέθανε ο Σπύρος Κυπριανού
BBC News

12.3.2002 16:06 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως ανακοινώθηκε στη Λευκωσία πέθανε το απόγευμα στις 1732 τοπική ώρα ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, που έπασχε από καρκίνο.

Προειδοποίηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
BBC News
Έχουν γίνει έρευνες για τους πιθανούς κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

12.3.2002 15:55 (Ωρα Λονδίνου)
Μια από τις πιο φημισμένες επιστημονικές ενώσεις της Βρετανίας, η Βασιλική Ένωση (Royal Society), λέει ότι η έκθεση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ σε όπλα, που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, στην διάρκεια των πολέμων στον Περσικό Κόλπο και στα Βαλκάνια μπορεί να τους έχει δημιουργήσει προβλήματα στα νεφρά.

Παράλληλα, η επιστημονική αυτή ένωση ζητάει τον καθαρισμό περιοχών του Περσικού Κόλπου και των Βαλκανίων, όπου χρησιμοποιήθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, επειδή, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της, υπάρχει κίνδυνος το απεμπλουτισμένο ουράνιο να έχει μολύνει το νερό των περιοχών αυτών.

Ο διεθυντής της Ενωσης, καθηγητής Μπράιαν Σπρατ δήλωσε ότι απο το στρατιωτικό προσωπικό τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στο αμπεμπλουτισμένο ουράνιο έχουν οι Αμερικανοί.

"Για την πλειοψηφία των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης η έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν νομίζω ότι θα είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, τα όργανα που είναι τα πιό ευαίσθητα στην τοξικότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, είπε ο καθηγητής Σπρατ, αλλά, συνέχισε, κάποιοι αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο του Περσικού και καθάρισαν αρματα μάχης από το ουράνιο είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα νεφρά τους."

Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την Ραμάλα
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αποκλείσει τους δρόμους της Ραμάλα

12.3.2002 11:15 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ισραηλινά στρατεύματα, με την υποστήριξη περίπου 100 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, κατέλαβαν τα ξημερώματα τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της επίθεσης ήταν ο εντοπισμός εργοστασίων κατασκευής ρουκετών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης, Αβί Παζνέρ, είπε ότι η Ραμάλα έχει μεταβληθεί σε κέντρο τρομοκρατών όπου κατασκευάζονται οι ρουκέτες που πλήττουν το Ισραήλ.

Νωρίτερα οι Ισραηλινοί είχαν εισβάλει στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκεί.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της επίθεσης ήταν ο εντοπισμός εργοστασίων κατασκευής ρουκετών και όπλων.

Εκατοντάδες άτομα εγκατέλειψαν την περιοχή και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Γάζας, πριν οι Ισραηλινοί αποχωρήσουν, τρεις ώρες αργότερα.

Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την Ραμάλα
BBC News
Τα ισραηλινά τανκς στους δρόμους της Ραμάλα

12.3.2002 9:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά στρατεύματα, με την υποστήριξη περίπου 100 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, κατέλαβαν τα ξημερώματα τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Οπως δήλωσε ένας Παλαιστίνιος πανεπιστημιακός υπήρξαν θύματα από την επιδρομή, όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν εισβάλει στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκεί.

Εκατοντάδες άτομα εγκατέλειψαν την περιοχή και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Γάζας, πριν οι Ισραηλινοί αποχωρήσουν, τρεις ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της επίθεσης ήταν ο εντοπισμός εργοστασίων κατασκευής ρουκετών και όπλων.

Αρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Πολλοί ψηφοφόροι δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν

12.3.2002 8:41 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχισε η καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή νέου προέδρου στη Ζιμπάμπουε, ασκήθηκε όμως έντονη κριτική σχετικά με την εγκυρότητα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών από τη Νότια Αφρική, Ντιουκ Λεφόκο, δήλωσε ότι όταν έκλεισαν οι κάλπες, απετράπη σε πολλούς ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να νοθεύσει τα αποτελέσματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τις αρχές, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 70% στις επαρχιακές πόλεις, όπου πιστεύεται ότι επικρατεί ο κ. Μουγκάμπε.

Στις αστικές περιοχές, όπου η αντιπολίτευση είναι πιο δημοφιλής, το ποσοστό έφθασε το 50%.

Τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

O Μπερλουσκόνι στη Σαουδική Αραβία
BBC News
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι

12.3.2002 9:25 (Ωρα Λονδίνου)
Διήμερη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία ξεκινά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρίγκηπα Αμπντάλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν το σχέδιο που πρότεινε πρόσφατα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας, για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο κ. Μπερλουσκόνι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του στη Σαουδική Αραβία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει την Παρασκευή στην Βαρκελώνη.

Προειδοποιητικό μήνυμα από Μπλερ και Τσένι στο Ιράκ
BBC News
Μπλερ και Τσένι έδωσαν έμφαση στους δεσμους ΗΠΑ-Βρετανίας

12.3.2002 8:44 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του οπλοστασίου που κατασκευάζει ο Σαντάμ Χουσεΐν, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Το εν λόγω προβληματισμό σε μορφή προειδοποίησης μοιράστηκε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ντάουνινγκ Στριτ, χθες στο Λονδίνο.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Λονδίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, κατά την οποία θα επισκεφτεί 12 μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία.

"Η απειλή του Σαντάμ Χουσεΐν είναι υπαρκτή, όπως ακριβώς και τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατασκευάζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος επεσήμανε επίσης ότι πλέον οι συμμαχικές δυνάμεις οφείλουν να αναλογιστούν τους τρόπους αντιμετώπισης της προερχόμενης από το Ιράκ απειλής.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που ανέπτυξαν οι Μπλερ-Τσένι ήταν και οι δασμοί που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει η αμερικανική ηγεσία στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβος.

Αφγανοί στρατιώτες ενισχύουν τους Αμερικανούς στο ανατολικό Αφγανιστάν
BBC News
Οι Αφγανοί στρατιώτες σπεύδουν στο πλευρό των Αμερικανών

12.3.2002 8:46 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες φέρονται να έχουν συγκεντρωθεί στις ορεινές περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις κατά των εναπομείναντων μελών του δικτύου Αλ Κάιντα και των πρώην Ταλεμπάν, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε σπηλιές της εν λόγω περιοχής.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι λιγότεροι από 200 μέλη των εχθρικών τους δυνάμεων έχουν απομείνει στις ορεινές περιοχές νοτίως της πόλης Γκαρντέζ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών της Αλ Κάιντα και πρώην Ταλεμπάν έχουν ήδη σκοτωθεί ή συλληφθεί.

Ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι είδαν οχηματοπομπή με 12 άρματα μάχης και περίπου χίλιους Αφγανούς στρατιώτες να κατευθύνονται προς το μέτωπο του Σαχ-ι-Κοτ, όπου έχουν αναπτυχθεί οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Αφγανιστάν δήλωσε στο BBC ότι χιλιάδες κυβερνητικές δυνάμεις κατευθύνονται σε περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να αποκρούσουν τυχόν νέες επιθέσεις των εχθρικών τους δυνάμεων.

Ένοπλη απαγωγή ομήρων στο Άμστερνταμ
BBC News
Εκατοντάδες άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι στο υψηλότερο κτίριο του Άμστερνταμ

12.3.2002 8:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ένοπλος με ψυχολογικά πρόβληματα έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού πρώτα κράτησε για επτά ώρες ομήρους του υπαλλήλους του Πύργου Ρέμπραντ στο Άμστερνταμ.

Ο 59χρονος ήταν οπλισμένος με δύο όπλα και πιθανότατα είχε επίσης στην κατοχή του εκρηκτικά.

Υπήρξε στιγμή που ο ένοπλος κρατούσε έως και 18 ομήρους στον 32 ορόφων κτίριο, στο οποίο στεγάζονται πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 200 υπάλληλοι ήταν παγιδευμένοι στο κτίριο καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τον δράστη.

Το επεισόδιο έληξε όταν ο ένοπλος έδωσε μόνος του τέρμα στη ζωή του.

Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας ΝΟS είχε λάβει επιστολή από τον ένοπλο, ο οποίος δήλωνε ότι "ήθελε να διαμαρτυρηθεί κατά της αισχροκέρδιας των πωλητών τηλεοράσεων μεγάλης ευκρίνιας".

Αντίδραση Μόσχας στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ
BBC News
Εξηγήσεις για τα σχέδια των Αμερικανών ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ

12.3.2002 8:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα ζητήσει εξηγήσεις σε ανώτατο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις πληροφορίες για ύπαρξη αμερικανικών σχεδίων "πρώτου πυρηνικού πλήγματος".

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν περί σχεδίων που έχουν επεξεργαστεί οι αμερικανικές αρχές, σχέδια τα οποία κατονομάζουν επτά χώρες - συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας - ως πιθανούς στόχους "προληπτικής πυρηνικής επίθεσης από τις ΗΠΑ"

Ο κ. Ιβανώφ δήλωσε συγκεκριμένα: "Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε παρά λύπη και ανησυχία, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά κυρίως σε όλο τον κόσμο. Γιατί τέτοια σχέδια μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια κατάσταση και να κλιμακώσουν την ένταση".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μετά τις εξηγήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα ακολουθήσουν εξηγήσεις από ακόμα πιό ανώτατο επίπεδο -- αναφερόμενος προφανώς στον πρόεδρο Μπους -- "για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα και να πειστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυοφορούν παρόμοια σχέδια" κατέληξε ο κ. Ιβανώφ.

Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
BBC News
O ευρωπαϊκός Τύπος

12.3.2002 5:46 (Ωρα Λονδίνου)

Ο Μπλερ υποστηρίζει την πολιτική Μπους

Αμφιβολίες εκφράζει η "Σουντόιτσε Τσάιτουγκ" για το εάν και κατά πόσο η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντίκ Τσένι στο Λονδίνο, θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις που επικρατούν στη Βρετανία, ότι, δηλαδή, ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική του Τζορτζ Μπους.

Η γερμανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι μάλλον το αντίθετο θα συμβεί: "Οι επικριτές του κ. Μπλερ θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός τάσσεται στο πλευρό των Αμερικανών σε μία ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ", αναφέρει χαρακτηριστικά η "Σουντόιτσε Τσάιτουγκ".

Παράλληλα, όμως, η εφημερίδα επαινεί την υπουργό Ανάπτυξης της Βρετανίας, Κλερ Σορτ, η οποία έχει δηλώσει ότι οι πολίτες του Ιράκ έχουν υποστεί αρκετά και δεν θα πρέπει να υποφέρουν περισσότερο.

Η γερμανική εφημερίδα συμπεραίνει ότι η στάση της κ. Σορτ αποδεικνύει ότι η βρετανίδα υπουργός βρίσκεται πιο κοντά στα αισθήματα του βρετανικού λαού από ότι ο κ. Μπλερ.

Οικονομικό σκάνδαλο στο SPD

Η "Tαγκεσπίγκελ" του Βερολίνου ασχολείται με το οικονομικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει, αυτή τη φορά, στους κόλπους του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD στην Κολονία, όπου μέλος του κόμματος παραδέχθηκε ότι έλαβε 255 χιλιάδες ευρώ από δύο εταιρίες που συμμετέχουν στην κατασκευή σταθμού επεξεργασίας αποβλήτων.

H "Ταγκεσπίγκελ" υπενθυμίζει ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, στο Βερολίνο, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Χέλμουτ Κολ ήταν αναμεμειγμένο σε παρόμοιο σκάνδαλο.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει: "Χθες το Βερολίνο, σήμερα η Κολωνία, αύριο... Έτσι αρέσει στους πολιτικούς: πρόκειται για ένα τοπικό πρόβλημα, που σύντομα ξεπερνιέται και ξεχνιέται".

Ομως η εφημερίδα τονίζει ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καθόλου για τοπικό πρόβλημα και ότι κινδυνεύει η ηθική της πολιτικής.

Κοινωνική δυσαρέσκεια στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα μήνα περίπου πριν από τις προεδρικές εκλογές, η "Λε Φιγκαρό" επισημαίνει ότι "η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει επιστρέψει" στη χώρα.

Οδηγοί φορτηγών, εφοριακοί, και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απεργούν ή διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η εισαγωγή των 35 ωρών εργασίας στα επαγγέλματά τους.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι αυτό έγινε περίπου τρεις εβδομάδες πριν ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία και συμπληρώνει ότι αν και οι σύμβουλοι του κ. Ζοσπέν δεν φαίνεται να ανησυχούν, "αυτό δίνει ακόμα μία ευκαιρία στους αντιπάλους του να τον κατηγορήσουν ότι απέτυχε να ξεκινήσει έναν κοινωνικό διάλογο ή να ταχθεί με το πλευρό των διαρτυρομένων".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.