Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-17
Η Κφαρ Σάμπα βρίσκεται πολύ κοντά στη Δυτική Όχθη 18.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) 'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες. Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμα ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ". Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά άρματα μάχης επίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη. Στο μεταξύ, νέα συνάντηση είχαν σήμερα αξιωματούχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη με θέμα την αποκλιμάκωση της βίας αλλά και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή εγγυηθεί ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις στις εν λόγω περιοχές. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων οφείλει να προηγηθεί των συνομιλίων για την επίτευξη εκεχειρίας. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
Πέντε νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν
18.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Η εκκλησία, η οποία ήταν κατάμεστη με προσκυνητές, βρίσκεται στην καρδιά της διπλωματικής περιοχής της πόλης και πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Αμερικανίδες, η σύζυγος και η κόρη ενός διπλωμάτη, ενώ και άλλοι δέκα Αμερικανοί είναι μεταξύ των τραυματιών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Γ. Μπους, καταδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε ότι η αμερικανική ηγεσία σε συνεργασία με τις πακιστανικές αρχές θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους αυτουργούς. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, καταδίκασε και αυτός την επίθεση και τόνισε ότι το επεισόδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την εκστρατεία της ηγεσίας του κατά της τρομοκρατίας. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο πρεσβευτής της Σρι Λάνκα στο Πακιστάν, με τη γυναίκα του και το παιδί του, καθώς και ένας αριθμός Αμερικανών. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι ανταποκριτές τονίζουν ότι πολλές είναι οι ομάδες ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από την πακιστανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον δύο και έριψαν τουλάχιστον έξι χειροβομβίδες. Ο ανταποκριτής του BBC, Τζαφάρ Αμπάς, δήλωσε ότι οι ένοπλοι έφυγαν περπατώντας από την εκκλησία και ότι μάλιστα κατά την έξοδό τους έκλεισαν ανενόχλητοι την πόρτα του ναού.
Ο Μουγκάμπε έτοιμος να προχωρήσει σε αναδασμό της γης
18.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Η επανεκλογή του και η προεδρική εκλογική διαδικασία αμφισβητήθηκε από δεκάδες χώρες της διεθνούς κοινότητας, κυρίως από τη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας του υποσχέθηκε να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος της ανακατανομής της γης, χαρακτήρισε, δε, την εκλογική του νίκη ως θρίαμβο εναντίον του "βρετανικού ιμπεριαλισμού". "Οφείλουμε να προχωρήσουμε τάχιστα και δυναμικά στον αναδασμό της γης για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε όλες τις απώλειες που έχουμε υποστεί λόγω της παρατεταμένης περιόδου της ξηρασίας", δήλωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ζιμπάμπουε. Ο Μουγκάμπε χρησιμοποίησε την υπόσχεση για ανακατανομή γης στους φτωχούς, μαύρους αγρότες στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ αναμενόταν η επιτάχυνση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, ώστε να ανταμείψει τους υποστηρικτές του. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες χώρες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, δεν παρέστησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη τελετή ορκομωσίας, που περιλάμβανε στρατιωτικούς χαιρετισμούς. Οι χώρες αυτές, μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι αγωνίζονται υπέρ της δημοκρατίας και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υποστηρίζουν ότι εκλογές ήταν αδιαφανείς. Την ίδια ώρα, δεκάδες ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Τανζανίας, της Μοζαμβίκης, του Μαλάουι και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, ήταν στην τελετή και συνεχάρησαν εκ του σύνεγγυς τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες στην Πορτογαλία
18.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα καταφέρει να αποσπάσει την πελιοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας. Οι ψηφοφόροι, πάντως, της Πορτογαλίας αψήφησαν τους δυνατούς ανέμους και τους καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών. Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες. Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών. Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου. Στις προηγούμενες γενικές εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτοί που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το κλείσιμο των καλπών το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προηγείται με 2%, αλλά κανείς δεν προβλέπει ότι το κόμμα του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.
Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της περιοδείας Τσέινι
18.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Βασικός στόχος της περιοδείας του αμερικανού αντιπροέδρου είναι η αναζήτηση συμμάχων για τη δεύτερη φάση της αμερικανικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, η οποία δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει μια νέα επίθεση κατά του Ιράκ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Ντικ Τσέινι από το Μπαχρέιν τόνισε ότι έχει συλλέξει τις απόψεις όλων των κρατών που έχει επισκεφτεί όσον αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για τη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει το σχέδιο του πρίγκιπα και διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, σύμφωνα με το οποίο τα αραβικά κράτη προτίθενται να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισράηλ εάν αυτό αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές. Ο Ντικ Τσέινι, πάντως, διευκρίνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι επίτευξη εκεχειρίας. Το Σάββατο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι μεταβίβασε προς τον πρίγκιπα Αμπντάλα πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για μία μεταξύ τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, στην οποία οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές του σαουδαραβικού ειρηνευτικού σχεδίου. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι ο πρίγκιπας Αμπντάλα δέχτηκε την πρόσκληση και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της συνάντησης των δύο ηγετών.
Συγγνώμη ζήτησε η Γιουγκοσλαβία από τις ΗΠΑ για τη σύλληψη αμερικανού διπλωμάτη
18.3.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Η Ουάσινγκτον με επίσημο διάβημα προς το Βελιγράδι διαμαρτύρεται γιατί όπως λέει ο διπλωμάτης της κακοποιήθηκε και κρατήθηκε επί 15 ώρες δέσμιος. Ο διπλωμάτης Τζον Νέϊμπορ συνελήφθη στο Βελιγράδι από άνδρες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μαζί με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Μομτσίλο Πέρισιτς, την ώρα που συνέτρωγαν. Και οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν κατόπιν ελεύθεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα οι κατηγορίες εναντίον του κ. Πέρισιτς έχουν διαβιβαστεί σε στρατιωτικούς εισαγγελείς για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι η επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε τη σύλληψη του στενού του συνεργάτη ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.
Γερμανικό όχι σε ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ 18.3.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξή του προς κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Σάρπινγκ είπε ότι το Ιρακινό καθεστώς αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αλλά επεσήμανε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να είναι το ύστατο μέσο πίεσης. Τα σχόλια του κ. Σάρπινγκ γίνονται μετά από χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο θα υποστήριζε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Βαγδάτης μόνο εάν αυτές γίνονταν υπό την αιγίδα ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Βερολίνο, τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Άμυνας δείχνουν ότι υπάρχουν όρια στην άνευ όρων στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η Σομαλία ενδέχεται να είναι ο δεύτερος στόχος της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ
18.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ αλλά και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας επίκειμενης επίθεσης των αμερικανικών δυνάμεων στη Σομαλία. Ο στρατηγός Φρανκς έφτασε την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ερυθραία και στην Κένυα. Η επίσκεψη του στην περιοχή συνέπεσε με τις φήμες που φέρουν τις ΗΠΑ να έχουν θέσει ως δεύτερο στόχο της αντιτρομοκρατικής τους εκστρατείας την Σομαλία. "Γνωρίζαμε για τις διασυνδέσεις της Αλ Κάιντα με τη Σομαλία εδώ και καιρό αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να εισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες", δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός. Από τον Ιανουάριο του 1991 η Σομαλία είναι "ορφανή" μιας κεντρικής κυβέρνησης και ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ την συμπεριέλαβε στον κατάλογο των που προωθούν την τρομοκρατία και υποθάλπουν τρομοκράτες. Στη Σομαλία από τον Αύγουστο του 2000 υπάρχει μια μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο Αμπντικασίμ Σαλάτ Χασάν, η οποία δεν έχει την εξουσία να επιβληθεί στις δεκάδες φατρίες που ελέγχουν την αφρικανική χώρα.
Ημέρα μνήμης για τους Κούρδους του Ιράκ
18.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Στις 16 Μαρτίου του 1988, ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν από αέρος επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαλάμπια. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 5.000 νεκροί και 7.000 τρυαματίες με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Το γεγονός τιμήθηκε με διαφορετικές εκδηλώσεις από περιοχή σε περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο "Κουρδιαστάν" ανέβαλε όλα τα προγράμματα της ημέρας και στη θέση τους δεν μετέδωσε τίποτα παρά μόνο μια μαύρη οθόνη εις ένδειξη πένθους. Ολονυχτίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις με θεματικό άξονα την επίθεση διοργανώθηκαν σε ολόκληρη την κουρδική περιοχή του Ιράκ. Στο πανεπιστήμιο Σαλάχ-Αλ-Ντιν, οι φοιτητές και καθηγητές του χημικού τμήματος διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα τις συνέπειες των επιθέσεων με χημικά όπλα. Χιλιάδες Κούρδοι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Χαλάμπια και κατέθεσαν στεφάνια στους τάφους των θυμάτων της επίθεσης. "Έχασα 120 συγγενείς εκείνη την ημέρα, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Χαλάμπια για ένα γάμο", δήλωσε μία συγγενής στην κουρδική τηλεόραση και πρόσθεσε, "σήμερα είμαι απολύτως μόνη μου". Στην είσοδο της πόλης, οι τοπικές αρχές τοποθέτησαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βλήμματα χημικών βομβών, οι οποίες εφεραν πάνω τους χαραγμένο ένα ερωτηματικό. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η επίθεση δεν έχει σβηστεί από τις μνήμες των Κούρδων του βορείου Ιράκ, καθώς τα σημάδια της είναι ακόμα ορατά. "Ίχνη των χημικών στοιχείων ακόμα και σήμερα μολύνουν τον αέρα, το νερό και τις τροφές των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή", δήλωσε στο BBC ένας χειρούργος. Την επομένη της επίθεσης αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των καρκινοπαθών, των αποβολών ενώ ακόμα έρχονται στον κόσμο παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Πριν από τέσσερα χρόνια, η γιατρός Κριστίν Γκόστεν από το Λίβερπουλ, διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή κατά την οποία διαπίστωσε ότι τρία σ τα πέντε παιδιά γεννιούνται με συμπτώματα λευχαιμίας. Η επίθεση στη Χαλάμπια πραγματοποιήθηκε την εποχή της εμπόλεμης σύρραξης μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν, τότε που η δύση στήριζε την ιρακινή ηγεσία. Οι πληροφορίες περί επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας προβληματίζουν τους Κούρδους της περιοχής, οι οποίοι λένε ότι διατηρούν φοβερές επιφυλάξεις ως προς τις πρόσθεσεις των Αμερικανών. "Η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε καθόλου όταν συνέβη η επίθεση Χαλέμπια. Ο Σαντάμ είναι ακόμα στη εξουσία. Ποιος μας λέει ότι δεν θα επανάλαβει μια παρόμοια επίθεση", τόνισε ένας κούρδος δημοσιογράφος στο BBC.
Σουμάχερ: "Άδικη και σκληρή η τιμωρία του Μοντόγια"
18.3.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Η ποινή επιβλήθηκε στον Κολομβιανό όταν προσπάθησε να προσπεράσει τον Γερμανό οδηγό της Φεράρι ενώ συναγωνίζονταν για το προβάδισμα στην πρώτη στροφή της πίστας της Μαλαισίας. Ωστόσο και οι δύο οδηγοί χαρακτήρισαν τη σύγκρουση ένα συνηθισμένο αγωνιστικό επεισόδιο και επεσήμαναν ότι η ποινή ήταν πολύ αυστηρή. "Έχουμε δει και ζήσει καταστάσεις πολύ πιο υπερβολικές και επικύνδυνες χωρίς να έχουν επιβληθεί ποινές. Σήμερα τα αυτοκίνητά μας είχαν μια ανεπαίσθητη επαφή και αμέσως κάτι έγινε", τόνισε ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ο επικεφαλής της ομάδας τεχνικών της Φεράρι, πάντως, δεν συμμερίστηκε την άποψη του Σουμάχερ. Τελικά το γκραν-πρι της Μαλαισίας έληξε με την Γουίλιμας στο βάθρο της πρώτης και δεύτερης θέσης και τη Φεράρι στην τρίτη.
Δύο επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ
17.3.2002 23:13 (Ωρα Λονδίνου) 'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες. Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμα ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ". Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά άρματα μάχης επίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη. Στο μεταξύ, νέα συνάντηση είχαν σήμερα αξιωματούχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη με θέμα την αποκλιμάκωση της βίας αλλά και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή εγγυηθεί ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις στις εν λόγω περιοχές. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων οφείλει να προηγηθεί των συνομιλίων για την επίτευξη εκεχειρίας. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
Προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες στην Πορτογαλία
17.3.2002 22:53 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα καταφέρει να αποσπάσει την πελιοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας. Οι ψηφοφόροι, πάντως, της Πορτογαλίας αψήφησαν τους δυνατούς ανέμους και τους καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών. Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες. Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών. Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου. Στις προηγούμενες γενικές εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτοί που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το κλείσιμο των καλπών το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προηγείται με 2%, αλλά κανείς δεν προβλέπει ότι το κόμμα του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.
Ημέρα μνήμης για τους Κούρδους του Ιράκ
17.3.2002 22:27 (Ωρα Λονδίνου) Στις 16 Μαρτίου του 1988, ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν από αέρος επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαλάμπια. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 5.000 νεκροί και 7.000 τρυαματίες με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Το γεγονός τιμήθηκε με διαφορετικές εκδηλώσεις από περιοχή σε περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο "Κουρδιαστάν" ανέβαλε όλα τα προγράμματα της ημέρας και στη θέση τους δεν μετέδωσε τίποτα παρά μόνο μια μαύρη οθόνη εις ένδειξη πένθους. Ολονυχτίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις με θεματικό άξονα την επίθεση διοργανώθηκαν σε ολόκληρη την κουρδική περιοχή του Ιράκ. Στο πανεπιστήμιο Σαλάχ-Αλ-Ντιν, οι φοιτητές και καθηγητές του χημικού τμήματος διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα τις συνέπειες των επιθέσεων με χημικά όπλα. Χιλιάδες Κούρδοι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Χαλάμπια και κατέθεσαν στεφάνια στους τάφους των θυμάτων της επίθεσης. "Έχασα 120 συγγενείς εκείνη την ημέρα, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Χαλάμπια για ένα γάμο", δήλωσε μία συγγενής στην κουρδική τηλεόραση και πρόσθεσε, "σήμερα είμαι απολύτως μόνη μου". Στην είσοδο της πόλης, οι τοπικές αρχές τοποθέτησαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βλήμματα χημικών βομβών, οι οποίες εφεραν πάνω τους χαραγμένο ένα ερωτηματικό. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η επίθεση δεν έχει σβηστεί από τις μνήμες των Κούρδων του βορείου Ιράκ, καθώς τα σημάδια της είναι ακόμα ορατά. "Ίχνη των χημικών στοιχείων ακόμα και σήμερα μολύνουν τον αέρα, το νερό και τις τροφές των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή", δήλωσε στο BBC ένας χειρούργος. Την επομένη της επίθεσης αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των καρκινοπαθών, των αποβολών ενώ ακόμα έρχονται στον κόσμο παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Πριν από τέσσερα χρόνια, η γιατρός Κριστίν Γκόστεν από το Λίβερπουλ, διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή κατά την οποία διαπίστωσε ότι τρία στα πέντε παιδιά γεννιούνται με συμπτώματα λευχαιμίας. Η επίθεση στη Χαλάμπια πραγματοποιήθηκε την εποχή της εμπόλεμης σύρραξης μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν, τότε που η δύση στήριζε την ιρακινή ηγεσία. Οι πληροφορίες περί επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας προβληματίζουν τους Κούρδους της περιοχής, οι οποίοι λένε ότι διατηρούν φοβερές επιφυλάξεις ως προς τις πρόσθεσεις των Αμερικανών. "Η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε καθόλου όταν συνέβη η επίθεση Χαλέμπια. Ο Σαντάμ είναι ακόμα στη εξουσία. Ποιος μας λέει ότι δεν θα επανάλαβει μια παρόμοια επίθεση", τόνισε ένας κούρδος δημοσιογράφος στο BBC.
Σουμάχερ: "Άδικη και σκληρή η τιμωρία του Μοντόγια"
17.3.2002 20:40 (Ωρα Λονδίνου) Η ποινή επιβλήθηκε στον Κολομβιανό όταν προσπάθησε να προσπεράσει τον Γερμανό οδηγό της Φεράρι ενώ συναγωνίζονταν για το προβάδισμα στην πρώτη στροφή της πίστας της Μαλαισίας. Ωστόσο και οι δύο οδηγοί χαρακτήρισαν τη σύγκρουση ένα συνηθισμένο αγωνιστικό επεισόδιο και επεσήμαναν ότι η ποινή ήταν πολύ αυστηρή. "Έχουμε δει και ζήσει καταστάσεις πολύ πιο υπερβολικές και επικύνδυνες χωρίς να έχουν επιβληθεί ποινές. Σήμερα τα αυτοκίνητά μας είχαν μια ανεπαίσθητη επαφή και αμέσως κάτι έγινε", τόνισε ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ο επικεφαλής της ομάδας τεχνικών της Φεράρι, πάντως, δεν συμμερίστηκε την άποψη του Σουμάχερ. Τελικά το γκραν-πρι της Μαλαισίας έληξε με την Γουίλιμας στο βάθρο της πρώτης και δεύτερης θέσης και τη Φεράρι στην τρίτη.
Πέντε νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν
17.3.2002 19:43 (Ωρα Λονδίνου) Η εκκλησία, η οποία ήταν κατάμεστη με προσκυνητές, βρίσκεται στην καρδιά της διπλωματικής περιοχής της πόλης και πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Αμερικανίδες, η σύζυγος και η κόρη ενός διπλωμάτη, ενώ και άλλοι δέκα Αμερικανοί είναι μεταξύ των τραυματιών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Γ. Μπους, καταδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε ότι η αμερικανική ηγεσία σε συνεργασία με τις πακιστανικές αρχές θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους αυτουργούς. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, καταδίκασε και αυτός την επίθεση και τόνισε ότι το επεισόδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την εκστρατεία της ηγεσίας του κατά της τρομοκρατίας. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο πρεσβευτής της Σρι Λάνκα στο Πακιστάν, με τη γυναίκα του και το παιδί του, καθώς και ένας αριθμός Αμερικανών. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι ανταποκριτές τονίζουν ότι πολλές είναι οι ομάδες ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από την πακιστανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον δύο και έριψαν τουλάχιστον έξι χειροβομβίδες. Ο ανταποκριτής του BBC, Τζαφάρ Αμπάς, δήλωσε ότι οι ένοπλοι έφυγαν περπατώντας από την εκκλησία και ότι μάλιστα κατά την έξοδό τους έκλεισαν ανενόχλητοι την πόρτα του ναού.
Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της περιοδείας Τσέινι
17.3.2002 20:07 (Ωρα Λονδίνου) Βασικός στόχος της περιοδείας του αμερικανού αντιπροέδρου είναι η αναζήτηση συμμάχων για τη δεύτερη φάση της αμερικανικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, η οποία δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει μια νέα επίθεση κατά του Ιράκ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Ντικ Τσέινι από το Μπαχρέιν τόνισε ότι έχει συλλέξει τις απόψεις όλων των κρατών που έχει επισκεφτεί όσον αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για τη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει το σχέδιο του πρίγκιπα και διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, σύμφωνα με το οποίο τα αραβικά κράτη προτίθενται να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισράηλ εάν αυτό αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές. Ο Ντικ Τσέινι, πάντως, διευκρίνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι επίτευξη εκεχειρίας. Το Σάββατο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι μεταβίβασε προς τον πρίγκιπα Αμπντάλα πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για μία μεταξύ τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, στην οποία οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές του σαουδαραβικού ειρηνευτικού σχεδίου. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι ο πρίγκιπας Αμπντάλα δέχτηκε την πρόσκληση και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της συνάντησης των δύο ηγετών.
Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι αψήφησαν τα στοιχεία της φύσης
17.3.2002 18:44 (Ωρα Λονδίνου) Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες. Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Η δε εκλογική αναμέτρηση έχει χαρακτηριστεί από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών. Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου. Στις προηγούμενες γενικές εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτοί που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προηγείται με 2%, αλλά κανείς δεν προβλέπει ότι το κόμμα του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.
Δύο επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ
17.3.2002 17:28 (Ωρα Λονδίνου) 'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες. Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμα ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ". Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά άρματα μάχης επίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη. Σχολιάζοντας την πρώτη επίθεση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι είναι "ενδεικτική" της "κακής πίστης" του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ως προς τις προσπάθειες του Ισραήλ για την αποκλιμάκωση της βίας. "Το Ισραήλ έχει προτείνει την επίτευξη εκεχειρίας, απέσυρε την πλειοψηφία των στρατευμάτων του από τις παλαιστινιακές περιοχές και αυτή (σ.σ οι επιθέσεις) είναι η απάντηση που λαμβάνει", τόνισε ο Ντορ Γκολντ. Τα επεισόδια βαρύνουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, μετά τις αποτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες του Αμερικανού απεσταμένου Άντονι Ζίνι να πείσει τις δυο πλευρές να συνάψουν εκεχειρία. Εξάλλου, σύγχιση επικρατεί στην περιοχή σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ο επικεφαλής της Αριέλ Σαρόν θα συμμετάσχει σήμερα σε συνομιλίες κορυφής για την κατάπαυση του πυρός, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις συνομιλίες, εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απ' όλες τις παλαιστινιακές περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
Ο Μουγκάμπε έτοιμος να προχωρήσει σε αναδασμό της γης
17.3.2002 17:46 (Ωρα Λονδίνου) Η επανεκλογή του και η προεδρική εκλογική διαδικασία αμφισβητήθηκε από δεκάδες χώρες της διεθνούς κοινότητας, κυρίως από τη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας του υποσχέθηκε να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος της ανακατανομής της γης, χαρακτήρισε, δε, την εκλογική του νίκη ως θρίαμβο εναντίον του "βρετανικού ιμπεριαλισμού". "Οφείλουμε να προχωρήσουμε τάχιστα και δυναμικά στον αναδασμό της γης για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε όλες τις απώλειες που έχουμε υποστεί λόγω της παρατεταμένης περιόδου της ξηρασίας", δήλωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ζιμπάμπουε. Ο Μουγκάμπε χρησιμοποίησε την υπόσχεση για ανακατανομή γης στους φτωχούς, μαύρους αγρότες στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ αναμενόταν η επιτάχυνση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, ώστε να ανταμείψει τους υποστηρικτές του. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες χώρες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, δεν παρέστησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη τελετή ορκομωσίας, που περιλάμβανε στρατιωτικούς χαιρετισμούς. Οι χώρες αυτές, μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι αγωνίζονται υπέρ της δημοκρατίας και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υποστηρίζουν ότι εκλογές ήταν αδιαφανείς. Την ίδια ώρα, δεκάδες ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Τανζανίας, της Μοζαμβίκης, του Μαλάουι και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, ήταν στην τελετή και συνεχάρησαν εκ του σύνεγγυς τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Πέντε νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν
17.3.2002 16:59 (Ωρα Λονδίνου) Η εκκλησία, η οποία ήταν κατάμεστη με προσκυνητές, βρίσκεται στην καρδιά της διπλωματικής περιοχής της πόλης και πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Αμερικανίδες, η σύζυγος και η κόρη ενός διπλωμάτη, ενώ και άλλοι δέκα Αμερικανοί είναι μεταξύ των τραυματιών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Γ. Μπους, καταδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε ότι η αμερικανική ηγεσία σε συνεργασία με τις πακιστανικές αρχές θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους αυτουργούς. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, καταδίκασε και αυτός την επίθεση και τόνισε ότι το επεισόδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την εκστρατεία της ηγεσίας του κατά της τρομοκρατίας. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο πρεσβευτής της Σρι Λάνκα στο Πακιστάν, με τη γυναίκα του και το παιδί του, καθώς και ένας αριθμός Αμερικανών. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι ανταποκριτές τονίζουν ότι πολλές είναι οι ομάδες ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από την πακιστανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον δύο και έριψαν τουλάχιστον έξι χειροβομβίδες. Ο ανταποκριτής του BBC, Τζαφάρ Αμπάς, δήλωσε ότι οι ένοπλοι έφυγαν περπατώντας από την εκκλησία και ότι μάλιστα κατά την έξοδό τους έκλεισαν ανενόχλητοι την πόρτα του ναού.
Δύο επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ
17.3.2002 17:24 (Ωρα Λονδίνου) 'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες. Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμα ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες. Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά άρματα μάχης επίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη. Σχολιάζοντας την πρώτη επίθεση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι είναι "ενδεικτική" της "κακής πίστης" του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ως προς τις προσπάθειες του Ισραήλ για την αποκλιμάκωση της βίας. "Το Ισραήλ έχει προτείνει την επίτευξη εκεχειρίας, απέσυρε την πλειοψηφία των στρατευμάτων του από τις παλαιστινιακές περιοχές και αυτή (σ.σ οι επιθέσεις) είναι η απάντηση που λαμβάνει", τόνισε ο Ντορ Γκολντ. Τα επεισόδια βαρύνουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, μετά τις αποτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες του Αμερικανού απεσταμένου Άντονι Ζίνι να πείσει τις δυο πλευρές να συνάψουν εκεχειρία. Εξάλλου, σύγχιση επικρατεί στην περιοχή σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ο επικεφαλής της Αριέλ Σαρόν θα συμμετάσχει σήμερα σε συνομιλίες κορυφής για την κατάπαυση του πυρός, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις συνομιλίες, εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις τ ου ισραηλινού στρατού απ' όλες τις παλαιστινιακές περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
Ο Μουγκάμπε υπόσχεται ανακατανομή γης στη Ζιμπάμπουε
17.3.2002 17:26 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας του υποσχέθηκε να επιταχύνει την υλοποίηση του αμφιλεγόμενου σχεδίου του ανακατανομής γης και είπε πως η νίκη του ήταν θρίαμβος εναντίον του "βρετανικού ιμπεριαλισμού". Ο κος Μουγκάμπε χρησιμοποίησε την υπόσχεση για ανακατανομή γης στους φτωχούς, μαύρους αγρότες στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ αναμενόταν η επιτάχυνση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, ώστε να ανταμείψει τους υποστηρικτές του. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες χώρες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, μποϊκοτάρισαν τη σημερινή τελετή ορκομωσίας, που περιλάμβανε στρατιωτικούς χαιρετισμούς. Οι χώρες αυτές, μαζί με φιλοδημοκρατικές ομάδες της Ζιμπάμπουε και τον αντίπαλο του κου Μουγκάμπε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υποστηρίζουν ότι εκλογές ήταν αδιαφανείς και απαράδεκτες. Παρόλα αυτά, πολλά αφρικανικά κράτη δέχτηκαν τη νίκη του 78χρονου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Δύο επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ
17.3.2002 14:39 (Ωρα Λονδίνου) Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιους εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ. Αναφέρονται 10 Ισραηλινοί τραυματίες από την πρώτη επίθεση και αρκετοί άλλοι από τη δεύτερη. Ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραήλ είπε ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν κοντά, πυροβόλησαν και σκότωσαν το δράστη της πρώτης επίθεσης. Τα επεισόδια βαρύνουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, μετά τις αποτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες του Αμερικανού απεσταμένου Άντονι Ζίνι να πείσει τις δυο πλευρές να συνάψουν εκεχειρία. Εξάλλου, σύγχιση επικρατεί στην περιοχή σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ο επικεφαλής της Αριέλ Σαρόν θα συμμετάσχει σήμερα σε συνομιλίες κορυφής για την κατάπαυση του πυρός, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις συνομιλίες, εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απ' όλες τις παλαιστινιακές περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
΄Ενοπλη επίθεση Παλαιστινίου εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Τελ Αβίβ
17.3.2002 13:34 (Ωρα Λονδίνου) Αναφέρονται 10 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας από τους οποίους τραυματίστηκε σοβαρά. Ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραήλ είπε ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν κοντά, πυροβόλησαν και σκότωσαν το δράστη. Το επεισόδιο βαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, μετά τις αποτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες του Αμερικανού απεσταμένου Άντονι Ζίνι να πείσει τις δυο πλευρές να συνάψουν εκεχειρία. Εξάλλου, σύγχιση επικρατεί στην περιοχή σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ο επικεφαλής της Αριέλ Σαρόν θα συμμετάσχει σήμερα σε συνομιλίες κορυφής για την κατάπαυση του πυρός, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις συνομιλίες, εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απ' όλες τις παλαιστινιακές περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
Ο Μουγκάμπε υπόσχεται ανακατανομή γης στη Ζιμπάμπουε
17.3.2002 13:51 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας του υποσχέθηκε να επιταχύνει την υλοποίηση του αμφιλεγόμενου σχεδίου του ανακατανομής γης και είπε πως η νίκη του ήταν θρίαμβος εναντίον του "βρετανικού ιμπεριαλισμού". Ο κος Μουγκάμπε χρησιμοποίησε την υπόσχεση για ανακατανομή γης στους φτωχούς, μαύρους αγρότες στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ αναμενόταν η επιτάχυνση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, ώστε να ανταμείψει τους υποστηρικτές του. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες χώρες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, μποϊκοτάρισαν τη σημερινή τελετή ορκομωσίας, που περιλάμβανε στρατιωτικούς χαιρετισμούς. Οι χώρες αυτές, μαζί με φιλοδημοκρατικές ομάδες της Ζιμπάμπουε και τον αντίπαλο του κου Μουγκάμπε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υποστηρίζουν ότι εκλογές ήταν αδιαφανείς και απαράδεκτες. Παρόλα αυτά, πολλά αφρικανικά κράτη δέχτηκαν τη νίκη του 78χρονου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν
17.3.2002 11:32 (Ωρα Λονδίνου) Η γυναίκα και η κόρη ενός Αμερικανού διπλωμάτη είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον δύο άτομα των οποίων η ταυτότητα δεν είναι γνωστή, μπήκαν στην γεμάτη από πιστούς εκκλησία και πέταξαν έξι χειροβομβίδες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την περιοχή, που βρίσκεται στην καρδιά της διπλωματικής συνοικίας κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία. Αναφέρεται ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο πρεσβευτής της Σρι Λάνκα στο Πακιστάν, με τη γυναίκα του και το παιδί του, καθώς και ένας αριθμός Αμερικανών. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι ανταποκριτές τονίζουν ότι πολλές είναι οι ομάδες φανατικών Ισλαμιστών που αντιτίθενται στην υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από την πακιστανική κυβέρνηση.
17.3.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου) Πολλοί Ισραηλινοί τραυματίσθηκαν από επίθεση ένοπλου Παλαιστίνιου, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Οι πρώτες αναφορές από το ισραηλινό ραδίοφωνο μιλούν για τουλάχιστον 10 τραυματίες, ένας από τους οποίους σοβαρά. Η επίθεση σημειώθηκε, στην πόλη Κφαρ Σάμπα, 3 μόλις χιλιόμετρα από την Δυτική Οχθη. Το επεισόδιο βαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, μετά τις αποτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες του Αμερικανού απεσταμένου Άντονι Ζίνι να πείσει τις δυο πλευρές να συνάψουν εκεχειρία.
Σύγχιση για την πρόταση εκεχειρίας Ισραήλ - Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή
17.3.2002 11:36 (Ωρα Λονδίνου) Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις συνομιλίες, εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απ' όλες τις παλαιστινιακές περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
Δολοφονήθηκε ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της πόλης Κάλι στην Κολομβία
17.3.2002 11:38 (Ωρα Λονδίνου) Ο αρχιεπίσκοπος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άγνωστο οπλοφόρο ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Η δολοφονία έγινε σε εκκλησία σε μια φτωχογειτονιά της επαρχίας Κάλι, αφού ο αρχιεπίσκοπος πάντρεψε εκατό περίπου ζευγάρια. Στο παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος Ντουάρτε είχε ασκήσει έντονη κριτική τόσο στους βαρώνους των ναρκωτικών όσο και στους αντάρτες και τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Κολομβίας. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο του Ντουάρτε. Μετά τους πυροβολισμούς εναντίον του αρχιεπισκόπου πολλοί άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους έκλαιγαν, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Κολομβία λέει ότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν αποδέκτης απειλών κατά της ζωής του και ζητούσε προστασία από την αστυνομία.
Γερμανικό όχι σε ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ 17.3.2002 11:46 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξή του προς κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Σάρπινγκ είπε ότι το Ιρακινό καθεστώς αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αλλά επεσήμανε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να είναι το ύστατο μέσο πίεσης. Τα σχόλια του κ. Σάρπινγκ γίνονται μετά από χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο θα υποστήριζε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Βαγδάτης μόνο εάν αυτές γίνονταν υπό την αιγίδα ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Βερολίνο, τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Άμυνας δείχνουν ότι υπάρχουν όρια στην άνευ όρων στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Συγγνώμη ζήτησε η Γιουγκοσλαβία από τις ΗΠΑ για τη σύλληψη αμερικανού διπλωμάτη 17.3.2002 11:45 (Ωρα Λονδίνου) Η Ουάσινγκτον με επίσημο διάβημα προς το Βελιγράδι διαμαρτύρεται γιατί όπως λέει ο διπλωμάτης της κακοποιήθηκε και κρατήθηκε επί 15 ώρες δέσμιος. Ο διπλωμάτης Τζον Νέϊμπορ συνελήφθη στο Βελιγράδι από άνδρες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μαζί με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Μομτσίλο Πέρισιτς, την ώρα που συνέτρωγαν. Και οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν κατόπιν ελεύθεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα οι κατηγορίες εναντίον του κ. Πέρισιτς έχουν διαβιβαστεί σε στρατιωτικούς εισαγγελείς για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι η επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε τη σύλληψη του στενού του συνεργάτη ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.
Στο Κατάρ μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
17.3.2002 11:44 (Ωρα Λονδίνου) Στη συνάντηση που είχε με τον πρίγκηπα του θρόνου Αμπντουλάχ το θέμα που κυριάρχησε ήταν το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού. Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι σκοπός της περιοδείας του είναι ο συντονισμός του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία". Ωστόσο όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC το κοινό αίτημα που διετύπωσαν οι ηγεσίες των αραβικών κρατών προς τον κ. Τσέινι είναι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Σφοδρές συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό
17.3.2002 11:42 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα, εκπρόσωποι ανταρτικών δυνάμεων προσκείμενων στην Ρουάντα ανακοίνωσαν την επανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μολίρο, η οποία βρίσκεται κοντά στη λίμνη Τανγκανίκα. Συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώνονται εδώ και εβδομάδες αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια πλευρά ξεκίνησε πρώτη και για ποιο λόγο. Η Γαλλία κατήγγειλε προ ημερών της κυβέρνησης της Ρουάντα για αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Μάλιστα, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, υποστήριξε ότι η ηγεσία της Ρουάντα έχει στείλει 10.000 στρατιώτες της για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών. Την κατηγορία διέψευσε, αμέσως, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.
Η ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες 17.3.2002 11:41 (Ωρα Λονδίνου) Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Sunday Telegraph με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Μπλάνκετ προειδοποιεί τον Τόνι Μπλερ για ταραχές εντός της Βρετανίας με αφορμή το Ιράκ". Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο υπουργός εσωτερικών, Νταίηβιντ Μπλάνκετ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στη χώρα. Η εφημερίδα Sunday Times αναφέρει στην πρώτη σελίδα της ότι ένας από τα μέλη της Αλ Κάιντα, ο οποίος ήταν μεταξύ των 22 πιο επικίνδυνων ατόμων στον κόσμο στον κατάλογο του FΒΙ, έχει συλληφθεί στην Αφρική. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμπού Ανάς Αλ-Λίμπι είχε κατηγορηθεί ότι σχεδίασε τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 224 άτομα. Σε περίπτωση που η σύλληψη του Αλ-Λίμπι επιβεβαιωθεί, θα είναι ο πρώτος από τον κατάλογο του FΒΙ των πιο επικίνδυνων ατόμων στον κόσμο που συλλαμβάνεται. Σε ένα άλλο θέμα της ο Observer αναφέρει ότι καινούργια στοιχεία που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ένα στα τρία τραίνα του βρετανικού σιδηροδρομικού συστήματος είχε καθυστέρηση, μετά την κατάρρευση της εταιρείας Railtrack το περασμένο Φθινόπωρο. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι ιδιωτικές εταιρείες σιδηροδρόμων προσανατολίζονται στη μείωση του αριθμού των τρένων που θα κυκλοφορούν προκειμένου να διατηρήσουν το πρόγραμμα δρομολογίων.
Επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν
17.3.2002 11:11 (Ωρα Λονδίνου) Η γυναίκα και η κόρη ενός Αμερικανού διπλωμάτη είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον δύο άτομα των οποίων η ταυτότητα δεν είναι γνωστή, μπήκαν στην γεμάτη από πιστούς εκκλησία και πέταξαν έξι χειροβομβίδες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την περιοχή, που βρίσκεται στην καρδιά της διπλωματικής συνοικίας κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία. Αναφέρεται ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο πρεσβευτής της Σρι Λάνκα στο Πακιστάν, με τη γυναίκα του και το παιδί του, καθώς και ένας αριθμός Αμερικανών. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι ανταποκριτές τονίζουν ότι πολλές είναι οι ομάδες φανατικών Ισλαμιστών που αντιτίθενται στην υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από την πακιστανική κυβέρνηση.
Επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν
17.3.2002 8:52 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα άτομο, του οποίου η ταυτότητα δεν είναι γνωστή, μπήκε στην γεμάτη από πιστούς εκκλησία και άρχισε να πετά χειροβομβίδες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την περιοχή, που βρίσκεται στην καρδιά της διπλωματικής συνοικίας. Αναφέρεται ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι ανταποκριτές τονίζουν ότι πολλές είναι οι ομάδες φανατικών Ισλαμιστών που αντιτίθενται στην υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από την πακιστανική κυβέρνηση.
Δολοφονήθηκε ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της πόλης Κάλι στην Κολομβία.
17.3.2002 6:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο αρχιεπίσκοπος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άγνωστο οπλοφόρο ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Η δολοφονία έγινε σε εκκλησία σε μια φτωχογειτονιά της επαρχίας Κάλι, αφού ο αρχιεπίσκοπος πάντρεψε εκατό περίπου ζευγάρια. Στο παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος Ντουάρτε είχε ασκήσει έντονη κριτική τόσο στους βαρώνους των ναρκωτικών όσο και στους αντάρτες και τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Κολομβίας. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο του Ντουάρτε. Μετά τους πυροβολισμούς εναντίον του αρχιεπισκόπου πολλοί άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους έκλαιγαν, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Κολομβία λέει ότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν αποδέκτης απειλών κατά της ζωής του και ζητούσε προστασία από την αστυνομία.
Στο Κατάρ μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
17.3.2002 3:19 (Ωρα Λονδίνου) Στη συνάντηση που είχε με τον πρίγκηπα του θρόνου Αμπντουλάχ το θέμα που κυριάρχησε ήταν το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού. Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι σκοπός της περιοδείας του είναι ο συντονισμός του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία". Ωστόσο όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC το κοινό αίτημα που διετύπωσαν οι ηγεσίες των αραβικών κρατών προς τον κ. Τσένεϊ είναι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Δολοφονήθηκε ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της πόλης Κάλι στην Κολομβία.
17.3.2002 5:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο αρχιεπίσκοπος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άγνωστο οπλοφόρο ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Η δολοφονία έγινε σε εκκλησία σε μια φτωχογειτονιά της επαρχίας Κάλι, αφού ο αρχιεπίσκοπος πάντρεψε εκατό περίπου ζευγάρια. Στο παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος Ντουάρτε είχε ασκήσει έντονη κριτική τόσο στους βαρώνους των ναρκωτικών όσο και στους αντάρτες και τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Κολομβίας. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο του Ντουάρτε. Μετά τους πυροβολισμούς εναντίον του αρχιεπισκόπου πολλοί άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους έκλαιγαν, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Κολομβία λέει ότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν αποδέκτης απειλών κατά της ζωής του και ζητούσε προστασία από την αστυνομία.
|