Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-18

  1. Ο Τσένει στο Ισραήλ
  2. Η Βρετανία ενισχύει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν
  3. Διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάπτυξη
  4. Ξανά στα δικαστήρια η Μάικροσοφτ
  5. Ο Τσένει στο Ισραήλ
  6. Διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάπτυξη
  7. Νέες πιέσεις των ΗΠΑ στον Αραφάτ για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  8. Η Βρετανία ενισχύει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν
  9. Νίκη της Δεξιάς στις εκλογές της Πορτογαλίας
  10. Πρώτη επίσκεψη αφρικανών ηγετών μετά τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε
  11. Ιρακινή περιοδεία στη Μέση Ανατολή στον αντίποδα της αποστολής Τσέινι
  12. Ενισχύονται οι εξουσίες της αστυνομίας του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο
  13. Το Γιαβραλτάρ "μήλον της έριδος" για Βρετανία - Ισπανία
  14. Νιγηριανή αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή για μοιχεία
  15. Νέες πιέσεις των ΗΠΑ στον Αραφάτ για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  16. Τα... πολλά πρόσωπα του ισλαμικού νόμου, "σαρία"
  17. Νίκη της Δεξιάς στις εκλογές της Πορτογαλίας
  18. Το Γιαβραλτάρ "μήλον της έριδος" για Βρετανία - Ισπανία
  19. Πρώτη επίσκεψη αφρικανών ηγετών μετά τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε
  20. Ιρακινή περιοδεία στη Μέση Ανατολή στον αντίποδα της αποστολής Τσέινι
  21. Νιγηριανή αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή για μοιχεία
  22. Πλησιάζει το τέλος της επιχείρησης "Ανακόντα" στο ανατολικό Αφγανιστάν
  23. Νίκη της Δεξιάς στις εκλογές της Πορτογαλίας
  24. Νιγηριανή αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή για μοιχεία
  25. Νέες πιέσεις των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  26. Ελπίδες για την ειρήνη και νέες επιθέσεις
  27. Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Πορτογαλία
  28. Θάτσερ εναντίον Ε.Ε
  29. Ατύχημα στην Γαλλία
  30. Δύο επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ
  31. Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Πορτογαλία
  32. Ξανά στα δικαστήρια η Μαικροσόφτ
  33. Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου
Ο Τσένει στο Ισραήλ
BBC News
Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

18.3.2002 23:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε επιστολή που έστειλε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, πριν από 6 μέρες χαρακτηρίζει "κανονικό συμβατικό πόλεμο" τις πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων.

Ο κ.Ανάν τόνιζε στην επιστολή του ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να λαμβάνει μέτρα για προστατευθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει ότι μπορεί να αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ έκκληση για "100% προσπάθειες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων" απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι προς τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Ισραήλ όπου βρίσκεται επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Άντονι Ζίνι.

Ο κ.Τσέινι ταυτόχρονα τόνισε ότι θέλει από το Ισραήλ να λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστούν τα οικονομικά δεινά των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αλλά δεν έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πίσω στους Παλαιστινίους την "ευθύνη για την ασφάλεια" των υπό παλαιστινιακής διοίκησης περιοχών, στις οποίες εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, δήλωσε ότι ελπίζει πως τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν στη διάρκεια της νύχτας από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη που είχαν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρωνται από την Βηθλεέμ.

Η Βρετανία ενισχύει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικά και καναδικά στρατεύματα ερευνούν εξονυχιστικά κάθε σπηλιά στο ανατολικό Αφγανιστάν

18.3.2002 23:24 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία στέλνει στο Αφγανιστάν 1700 στρατιώτες οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις κατά των μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, είπε στο κοινοβούλιο ότι οι βρετανικέ δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν ένα επικίνδυνο εχθρό και μπορεί να υπάρξουν απώλειες.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επετέθηκαν εναντίον αυτοκινητοπομπής μαχητών της Αλ Κάιντα και σκότωσαν τουλάχιστον 16 άτομα. Επίσης αμερικανικές μονάδες επέδραμαν σε συγκρότημα κοντά στην πόλη Κανταχάρ και συνέλλαβαν πάνω από 30 άτομα.

Νωρίτερα ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς, είχε δηλώσει ότι "εντός των επόμενων 12 ημερών" θα έχει ολοκληρωθεί η αμερικανική επιχείρηση "Ανακόντα" κατά θέσεων των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα και μελών του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, η οποία βρίσκεται σε προάστιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Ωστόσο, αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που παρέχωρησε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε ότι ακόμα δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα που κρύβονται οι επικεφαλής της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

"Το ενδεχόμενο ανασύνταξης των δυνάμεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα είναι υπαρκτό. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες στρατιωτικές επεχειρήσεις στο μέλλον", τόνισε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι περίπου 500 μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Ανακόντα" στην κοιλάδα Σαχ-ι-Κοτ, νοτίως της πόλης Γκαρντέζ.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα έχουν ήδη διαφύγει στο γειτονικό Πακιστάν.

Από αμερικανικής και αφγανικής πλευράς, οι απώλειες ανέρχονται στους 15 στρατιώτες.

Ο στρατηγός Φρανκς έφτασε σήμερα Δευτέρα στο Αφγανιστάν, ενώ το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε περιοδεία στη Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία.

Διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάπτυξη
BBC News
Διθενής Διάσκεψη για την καταπολέμηση της φτώχειας

18.3.2002 23:13 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες εκπρόσωποι χωρών, οργανώσεων και επιχειρήσεων πέρνουν μέρος στη Διάσκεψη για την καταπολέμηση της φτώχειας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη πόλη Μοντερέη του Μεξικού.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών και αποτελεί συνέχεια της Συνθήκης της Χιλιετίας που υπεγράφη πριν δύο χρόνια και ζητούσε να μειωθεί κατά 50% η φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο εώς το έτος 2015.

Η επικεφαλής της οργάνωσης για τα παιδιά του ΟΗΕ, Κάρολ Μπέλαμι, τόνισε στη Διάσκεψη ότι αυτό που χρειάζονται οι φτωχές χώρες είναι επενδύσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Το σχέδιο πρότασης που θα συζητηθεί στη Διάσκεψη του Μοντερέη αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου θα ενθαρύνουν τις ξένες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης το σχέδιο προτείνει μείωση του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσομένων χωρών καθώς και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν.

Στη Διάσκεψη πέρνουν μέρος επικριτές της παγκοσμοποίησης καθώς και επιχειρηματίες και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής θεωρούν ότι η ατζέντα της Διάσκεψης είναι περιορισμένη και στο σχέδιο πρότασης δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης λένε ότι είναι ασαφείς οι αναφορές στο άνοιγμα των αγορών των ανεπτυγμένων χωρών στα προϊόντα των αναπτυσσομένων χωρών.

Οι επικριτές της παγκοσμοποίησης λένε ότι οι προτάσεις οφελούν μόνο τις πλουσιότερες χώρες και έχουν οργανώσει εναλλακτικές συζητήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ξανά στα δικαστήρια η Μάικροσοφτ
BBC News
Η Μαϊκροσόφτ επιστρέφει στα δικαστήρια

18.3.2002 23:44 (Ωρα Λονδίνου)
Η Μαικροσοφτ επιστρέφει στα δικαστήρια καθώς 9 Πολιτείες κατηγορούν την εταιρεία- κολοσσό για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Οι Πολιτείες αυτές θέλουν να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα στην Μάικροσοφτ από εκείνα που της επιβλήθηκαν μετά από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε με άλλες Πολιτείες και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εννέα αμερικανικές Πολιτείες που ακόμα επιμένουν είναι η Καλιφόρνια, το Κονεκτικατ, η Φλόριντα , η Αιόβα, το Κάνσας, η Μασαχουσέτη, η Μινεσότα , η Γιούτα , Δυτική Βιτζίνια και η περιφέρεια της Κολούμπια.

Οι Πολιτείες αυτές επισημαίνουν ότι δεν επιθυμούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Μάικροσοφτ για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά για να εκμεταλλεύεται την ισχυρή θέση της έναντι των ανταγωνιστών της στις νέες τεχνολογίες.

Για αυτές τις εννέα Πολίτείες το θεμά δεν αφορα το τι έκανε η Μαικροσοφτ, αλλά το τι πρόκειται να κάνει για να λειτουργήσει με μονωπολιακη λογική έναντι εκείνων των εταιρειών που θα επιθυμούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αγορά των νέων τεχνολογιών.

Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να διαρκέσει το λιγότερο 8 εβδομάδες.

Οι δικηγόροι της Μάικροσοφτ υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις που ζητούν οι εννέα Πολιτείες θα σημάνουν το τέλος του συστήματος Windows.

Ειδικοί, όπως ο καθηγητής Αντριου Κάβιλ του Πανεπιστημίου Χάουαρντ επισημαίνουν ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση. Η δίκη θα κριθει κυρίως στον αριθμό των προιόντων που , εναντία στους κανόνες του ανταγωνισμού, είχε δέσει το λογισμικό για την περιήγηση στο διαδίκτυο, το γνωστό Ιντερνετ Εξπλορερ.

Όποια και αν είναι η απόφαση, για πολλούς τίθεται ευθέως το ερώτημα εάν η Μάικροσοφτ , λόγω της θέσης που κατέχει στην αγορα λογισμικού, μπορεί να αποφύγει να λειτουργεί ως μονοπώλιο.

Ο Τσένει στο Ισραήλ
BBC News
Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

18.3.2002 21:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε επιστολή που έστειλε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, πριν από 6 μέρες χαρακτηρίζει "κανονικό συμβατικό πόλεμο" τις πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων.

Ο κ.Ανάν τόνιζε στην επιστολή του ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να λαμβάνει μέτρα για προστατευθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει ότι μπορεί να αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ έκκληση για "100% προσπάθειες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων" απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι προς τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Ισραήλ όπου βρίσκεται επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Άντονι Ζίνι.

Ο κ.Τσέινι ταυτόχρονα τόνισε ότι θέλει από το Ισραήλ να λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστούν τα οικονομικά δεινά των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αλλά δεν έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πίσω στους Παλαιστινίους την "ευθύνη για την ασφάλεια" των υπό παλαιστινιακής διοίκησης περιοχών, στις οποίες εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, δήλωσε ότι ελπίζει πως τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν στη διάρκεια της νύχτας από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Συτική Οχθη που είχαν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες.

Διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάπτυξη
BBC News
Διθενής Διάσκεψη για την καταπολέμηση της φτώχειας

18.3.2002 21:04 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες εκπρόσωποι χωρών, οργανώσεων και επιχειρήσεων πέρνουν μέρος στη Διάσκεψη για την καταπολέμηση της φτώχειας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη πόλη Μοντερέη του Μεξικού.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών και αποτελεί συνέχεια της Συνθήκης της Χιλιετίας που υπεγράφη πριν δύο χρόνια και ζητούσε να μειωθεί κατά 50% η φτώχεια σε παγκόμσιο επίπεδο εώς το έτος 2015.

Το σχέδιο πρότασης που θα συζητηθεί στη Διάσκεψη του Μοντερέη αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου θα ενθαρύνουν τις ξένες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης το σχέδιο προτείνει μείωση του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσομένων χωρών καθώς και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν.

Στη Διάσκεψη πέρνουν μέρος επικριτές της παγκοσμοποίησης καθώς και επιχειρηματίες και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC οι επικριτές της παγκοσμοποίησης θεωρούν ότι η ατζέντα της Διάσκεψης είναι περιορισμένη και στο σχέδιο πρότασης δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης λένε ότι είναι ασαφείς οι αναφορές στο άνοιγμα των αγορών των ανεπτυγμένων χωρών στα προϊόντα των αναπτυσσομένων χωρών.

Οι επικριτές της Διάσκεψης λένε ότι οι προτάσεις οφελούν μόνο τις πλουσιότερες χώρες και έχουν οργανώσει εναλλακτικές συζητήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Νέες πιέσεις των ΗΠΑ στον Αραφάτ για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

18.3.2002 19:19 (Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση για "100% προσπάθειες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων" απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι προς τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Ισραήλ όπου βρίσκεται επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Άντονι Ζίνι.

Ο κ.Τσέινι ταυτόχρονα τόνισε ότι θέλει από το Ισραήλ να λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστούν τα οικονομικά δεινά των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αλλά δεν έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πίσω στους Παλαιστινίους την "ευθύνη για την ασφάλεια" των υπό παλαιστινιακής διοίκησης περιοχών, στις οποίες εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, δήλωσε ότι ελπίζει πως τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν στη διάρκεια της νύχτας από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Συτική Οχθη που είχαν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Βρετανία ενισχύει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικά και καναδικά στρατεύματα ερευνούν εξονυχιστικά κάθε σπηλιά στο ανατολικό Αφγανιστάν

18.3.2002 19:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία στέλνει στο Αφγανιστάν 1700 στρατιώτες οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις κατά των μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, είπε στο κοινοβούλιο ότι οι βρετανικέ δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν ένα επικίνδυνο εχθρό και μπορεί να υπάρξουν απώλειες.

Νωρίτερα ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς, είχε δηλώσει ότι "εντός των επόμενων 12 ημερών" θα έχει ολοκληρωθεί η αμερικανική επιχείρηση "Ανακόντα" κατά θέσεων των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα και μελών του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, η οποία βρίσκεται σε προάστιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Ωστόσο, αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που παρέχωρησε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε ότι ακόμα δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα που κρύβονται οι επικεφαλής της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

"Το ενδεχόμενο ανασύνταξης των δυνάμεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα είναι υπαρκτό. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες στρατιωτικές επεχειρήσεις στο μέλλον", τόνισε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι περίπου 500 μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Ανακόντα" στην κοιλάδα Σαχ-ι-Κοτ, νοτίως της πόλης Γκαρντέζ.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα έχουν ήδη διαφύγει στο γειτονικό Πακιστάν.

Από αμερικανικής και αφγανικής πλευράς, οι απώλειες ανέρχονται στους 15 στρατιώτες.

Ο στρατηγός Φρανκς έφτασε σήμερα Δευτέρα στο Αφγανιστάν, ενώ το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε περιοδεία στη Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία.

Νίκη της Δεξιάς στις εκλογές της Πορτογαλίας
BBC News
Οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν ήδη κυβερνητικό συνασπισμό

18.3.2002 19:29 (Ωρα Λονδίνου)
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το μικρότερο, επίσης συντηρητικό, Λαϊκό Κόμμα κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας, οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο και νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι το εκλογικό σώμα της χώρας εξέφρασε την επιθυμία του για αλλαγή.

Ο νέος πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση δημοσιών υπηρεσιών από το χώρο της υγείας, σε μείωση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας.

Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών κέρδισε 102 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα, 14.

Οι 203 στις συνολικά 230 έδρες του πορτογαλικού κοινοβουλίου δίνουν στα δύο κόμματα της δεξιάς σχετική αυτοδυναμία.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκιεται να ανακοινωθεί νωρίτερα της 27ης Μαρτίου καθώς πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί και η καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων του εξωτερικού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επεκράτησαν με κύριο σύνθημά τους την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας της Πορτογαλίας μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών.

Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.

Στις προηγούμενες εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%.

Πρώτη επίσκεψη αφρικανών ηγετών μετά τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Πιέσεις ασκεί η Κοινοπολιτεία στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Ζιμπάμπουε

18.3.2002 19:37 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πρόεδροι της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι και της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο μέτεβησαν στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, όπου είχαν συνομιλίες με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε αλλά και τον ηττηθέντα ηγέτη της αντιπλίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Την ίδια στιγμή τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, που υποστήριξαν στις προεδρικές εκλογές των κ.Τσβανγκιράι, κήρυξαν τριήμερη απεργία από την Τετάρτη, για να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Μουγκάμπε.

Ο κ.Τσβανγκιράι υποστηρίζει ότι οι εκλογές δεν ήταν ελεύθερες και δικαίες και σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής και της Νιγηρίας ζήτησαν από τον πρόεδρο Μουγκάμπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η τελετή ορκωμοσίας του Ρόμπερτ Μουγκάμπε πραγματοποιήθηκε χθες με τους διεθνείς παρατηρητές να καταγγέλουν ότι οι εκλογές ήταν "άδικες και αδιαφανείς".

Επόμενος σταθμός των Τάμπο Μπέκι και Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο θα είναι το Λονδίνο, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ για το αν θα πρέπει ή όχι η Κοινοπολιτεία να αναγνωρίσει το εκλογικό αποέλεσμα της Ζιμπάμπουε.

Στο μεταξύ, ένας λευκός γαιοκτήμονας σκοτώθηκε εντός της οικίας του σε προάστιο έξω από τη Χαράρε.

Η Ένωση Λευκών Γαιοκτημόνων ανακοίνωσε ότι ο εκλιπών είχε δεχτεί και στο παρελθόν απειλές από βετεράνους του πολέμου για την ανεξαρτησία της αφρικανικής χώρας.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αυριανή του συνάντηση με τους αφρικανούς ηγέτες ως "η ώρα της αλήθειας".

"Μία από τις πολλές δεσμεύσεις που κρατούν ενωμένη την Κοινοπολιτεία είναι η αφοσίωσή της στη δημοκρατία", πρόσθεσε ο Τζον Χάουαρντ.

Αξιωματούχοι της νιγηριανής ηγεσίας δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο πιθανοτάτα δεν θα στηρίξει την πρόταση περί απομάκρυνσης της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, πάντως, προέβη σε αντιφατικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είχε πει ότι μόνο ο λάος της Ζιμπάμπουε είν αι υπεύθυνος για τη "μοίρα" του, ωστόσο, αναγνώρισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της αντίρρησης στα όσα συμβαίνουν στην αφρικανική χώρα.

Ιρακινή περιοδεία στη Μέση Ανατολή στον αντίποδα της αποστολής Τσέινι
BBC News
Ο Ιμπραχίμ αναζητά την υποστήριξη των αραβικών κρατών κατά των αμερικανικών απειλών

18.3.2002 19:46 (Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής πραγματοποιεί ο ιρακινός αξιωματούχος, Εζάτ Ιμπραχίμ, ως απάντηση στην αποστολή του αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένει, ο οποίος επισκέφτηκε 11 μουσουλμανικές χώρες για να αποσπάσει την υποστήριξή τους στο ενδεχόμενο νέας επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον της Βαγδάτης.

Ο Ιζάτ Ιμπραχίμ, αντιπρόεδρος της ιρακινής ηγεσίας και φερόμενος ως υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν, έφτασε στο Κατάρ, το πρωί της Δευτέρας λίγο μετά την αναχώρηση του αμερικανού αντιπροέδρου για Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, περιοδεία σε κράτη της βορείου Αφρικής πραγματοποιεί ο αντιπροέδρος της ιρακινής ηγεσίας, Ταρίκ Αζίζ.

Στο μεταξύ, ο ιρακινός αξιωματούχος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, υπαινίχθη ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του Ιράκ να δώσει τη συγκατάθεσή της για την επιστροφή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, βάσει, όμως, κάποιων όρων και προϋποθέσεων.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ του Ιράκ και του γενικού γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων και την επιστροφή των παρατηρητών για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο αντιπρόεδρος του Κουβέιτ, πάντως, δήλωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών εάν αποφασίσουν να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά του Ιράκ.

Στο μεταξύ, διήμερες συνομιλίες μεταξύ Ιρακινών και Ρώσων αξιωματούχων ξεκίνησαν στην Μόσχα με θέμα την εξεύρεση τρόπων για πιο ενεργή ρωσική συμμετοχή στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ, μόλις και εφόσον αρθούν οι κυρώσεις.

Ενισχύονται οι εξουσίες της αστυνομίας του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο

18.3.2002 19:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μάικλ Στέινερ, υπέγραψε διάταγμα για την διεύρυνση των εξουσιών της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να αντιμετωπισθεί πιό αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα.

Το διάταγμα επιτρέπει στην αστυνομία να παρακολουθεί τηλέφωνα και ύποπτους, δραστηριότητες που απαγόρευονταν μέχρι τώρα από την τοπική νομοθεσία.

Το Γιαβραλτάρ "μήλον της έριδος" για Βρετανία - Ισπανία
BBC News
Έως και 30.000 κάτοικοι θα συμμετάσχουν στη πορεία διαμαρτυρίας στο Γιβραλτάρ

18.3.2002 19:52 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην οποία πήραν μέρος οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής του Γιαβραλτάρ, έγινε σήμερα το απόγευμα κατά των προσπαθειών της Βρετανίας να αλλάξει το εδαφικό καθεστώς της περιοχής.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι πήραν μέρος στην πορεία 25.000 άτομα. Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ είναι 30.000.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της βρετανικής και ισπανικής ηγεσίας συζητούν για το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, για το οποίο υποστηρίζουν ότι θα έχουν συμφωνήσει μέχρι το καλοκαίρι.

Οι δύο ηγεσίες φέρονται διατεθειμένες να καταλήξουν σε από κοινού διοίκηση της περιοχής.

Ωστόσο, η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι οι αλλαγές στο καθεστώς του Γιβραλτάρ οφείλουν πρώτα να γίνουν δεκτές από τους κατοίκους της περιοχής.

Ώρες πριν την πορεία τα σύνορα του Γιβραλτάρ έκλεισαν μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου έξω από τις εγκαταστάσεις της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι η ισπανική ηγεσία "ξεπουλά" το Γιβραλτάρ στους Βρετανούς.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας κλειστά παρέμειναν τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και οι κυβερνητικές υπηρεσίες του Γιβραλτάρ.

Νιγηριανή αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή για μοιχεία
BBC News
Οι περιοχές όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος, σαρία

18.3.2002 19:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ισλαμικό δικαστήριο της Νιγηρίας εκδικάζει την έφεση της νιγηριανής Σαφίγια Χουσεΐνι, η οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε θάνατο δια λιθοβολισμού επειδή διέπραξε μοιχεία.

Η υπόθεση έχει εγείρει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, χριστιανός στο θρήσκευμα, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Η Σαφίγια Χουσεΐνι κατηγορείται ότι διέπραξε μοιχεία καθώς το παιδί που έφερε στον κόσμο γεννήθηκε έξω από τα δεσμά του γάμου.

Η ίδια υποστηρίζει ότι πατέρας του παιδιού της είναι ο πρώην σύζυγός της. Η εκπρόσωπος της μη εκκλησιαστικής οργάνωσης για την Προστασία και Προώθηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών της Νιγηρίας άσχετως θρησκευτικών πεποιθήσεων, Ραβί Ιμπραχίμ, δήλωσε στο BBC ότι αυτό που προέχει στην εν λόγω δικαστική υπόθεση είναι η ισότιμη εφαρμογή του νόμου.

"Ακόμα κι αν αποδειχτεί η ενοχή της, οφείλουμε να με ποιον η κατηγορούμενη διέπραξε μοιχεία. Και να τιμωρηθεί. Εάν η Χουσεΐνι τιμωρηθεί για μοιχεία, πρέπει να τιμωρηθεί και αυτός με τον οποίο τη διέπραξε. Τότε θα συμφωνήσουμε", είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη Νιγηρία.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η 35χρονη Χουσεΐνι δεν κρατείται σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγηρίας, καθώς βάσει του ισλαμικού νόμου, σαρία, είναι ελεύθερη να ζει στο σπίτι της με την οικογένειά της μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή αθωώτητά της.

Ο Χουσεΐνι ως διαζευγμένη θεωρείται ότι διέπραξε μοιχεία και όχι το παράπτωμα της παράνομης συνουσίας, το οποίο επιβάλλεται στις άγαμες γυναίκες της Νιγηρίας και φέρει ελαφρύτερη ποινή.

Νέες πιέσεις των ΗΠΑ στον Αραφάτ για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

18.3.2002 17:13 (Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση για "100% προσπάθειες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων" απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι προς τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Ισραήλ όπου βρίσκεται επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Άντονι Ζίνι.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πίσω στους Παλαιστινίους την "ευθύνη για την ασφάλεια" των υπό παλαιστινιακής διοίκησης περιοχών, στις οποίες εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, είχε δηλώσει ότι θα πραγματοποιούνταν νέα συνάντηση ισραηλινών και παλαιστινίων στρατιωτιωτικών αξιωματούχων παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, στρατηγού Άντονι Ζίνι.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας διευκρόνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για εκεχειρία αλλά και για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές που κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ αναμένεται να φτάσει και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ενώ ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν θα προσεγγίσει και την παλαιστινιακή ηγεσία.

Η ανταποκριτής του BBC στη Γάζα, Κάρολαϊν Χόλει, δήλωσε ότι οι προσδοκίες της Παλαιστινιακής Αρχής για την επίτευξη συμφωνίας με την ισραηλινή ηγεσία δεν είναι υψηλές.

Ο αμερικανός μεσολαβητής καταδίκασε τις νέες επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, τόνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν "τροχοπέδη" για την αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες.

Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμ α ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα.

Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ".

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά άρματα μάχης επίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Τα... πολλά πρόσωπα του ισλαμικού νόμου, "σαρία"
BBC News
Ο ισλαμικός νόμος "σαρία" εφαρμόζεται στη Νιγηρία

18.3.2002 17:05 (Ωρα Λονδίνου)
"Σαρία" σημαίνει ισλαμικός νόμος. Στο άκουσμα της λέξης αυτής, οι πιο συνήθεις εικόνες και συνειρμοί, τουλάχιστον στον μη μουσουλμανικό,κόσμο της Δύσης, είναι αυτές της δημόσιας διαπόμπευσης ανθρώπων, των απαγχονισμών και των ακρωτηριασμών.

Ωστόσο, στον αχανή κόσμο του ισλάμ το "πρόσωπο" της "σαρία" μεταμορφώνεται από χώρα σε χώρα.

Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, έχει εδώ και χρόνια υιοθετήσει μια πιο σκληρή εφαρμογή του νόμου, ο οποίος τιμωρεί με την εσχάτη των ποινών τους δολοφόνους και τους εμπόρους ναρκωτικών ουσιών, με ακρωτηριαμό τους κλέφτες και με λιθοβολισμό όσους διαπράττουν μοιχεία.

Ο Ναντίμ Κασμί, μέλος του Ιδρύματος Αλ-Χόι στο Λονδίνο υποστηρίζει ότι η ερμηνεία που έχουν δώσει οι Δυτικοί στη "σαρία" είναι υπεραπλουστευμένη και βρίθει αφελών γενικεύσεων.

"Υπάρχουν αδικήματα και παραπτώματα τα οποία απαιτούν αυστηρές τιμωρίες, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όλοι όσοι κυκλοφορούν στις πόλεις της Σαουδικής Αραβίας κουτσαίνουν ή ότι ζουν υπό το φοβό των εκτελέσεων και του μαστιγίου", δήλωσε στο BBC, ο Ναντίμ Κασμί.

Άλλοι μουσουλμάνοι επεσήμαναν στο BBC ότι το δικαστικό σώμα στη Σαουδική Αραβία είναι το μοναδικό το οποίο δεν υπόκειται στην εξουσία της βασιλικής οικογένειας, καθώς ο ισλαμικός νόμος τους προσφέρει απόλυτη ανεξαρτησία και ζητά ως αντάλλαγμα να είναι συνεπείς στις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.

Τρόπος ζωής

Η "σαρία" δεν περιορίζεται στη σφαίρα του ποινικού κώδικα. Στην ουσία πρόκειται για ένα κώδικα συμπεριφοράς, τον οποίο καλούνται να τηρούν οι μουσουλμάνοι κατά γράμμα.

Είναι ο τρόπος της ενάρετης μουσουλμανικής ζωής με συχνές και συγκεκριμένες προσευχές, περιόδους νηστείας και δωρεές προς τους φτωχούς.

Είναι ο τρόπος ζωής, ο οποίος επιβάλλει στο γυναικείο πληθυσμό να καλύπτει το πρόσωπό του.

Κατ' επέκταση αφού η "σαρία" είναι ο κώδικας συμπεριφοράς, το κοράνι είναι το σύνταγμα.

Ο Αχμέντ Σανί, κυβερνητής της Ζαμφάρα, έδωσε στο BBC τη δική του ερμηνεία του ευρύτερου ρόλου που δ ιαδραματίζει η "σαρία" στη ζωή των μουσουλμάνων.

"Καταργεί τις κλοπές και τη διαφθορά ενώ ταυτοχρόνως ανυψώνει πνευματικά και διανοητικά", είπε ο Αχμέντ Σανί.

Αυτός ο τρόπος ζωής έχει πλείστες φορές αμφισβητηθεί από τη Δύση.

Στο Ιράν, οι σιίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι ηγήθηκαν της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, υιοθέτησαν μια εκδοχή της "σαρία", με την οποία δεν συμμορφώθηκαν ούτε οι ίδιοι οι Ιρανοί.

Νίκη της Δεξιάς στις εκλογές της Πορτογαλίας
BBC News
Οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν ήδη κυβερνητικό συνασπισμό

18.3.2002 15:06 (Ωρα Λονδίνου)
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το μικρότερι επίσης συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισαν τις γενικές εκλογές της Πορτογαλίας, οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο και νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι το εκλογικό σώμα της χώρας εξέφρασε την επιθυμία του για αλλαγή.

Ο νέος πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση δημοσιών υπηρεσιών από το χώρο της υγείας, σε μείωση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας.

Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών κέρδισε 102 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα, 14.

Οι 203 στις συνολικά 230 έδρες του πορτογαλικού κοινοβουλίου δίνουν στα δύο κόμματα της δεξιάς σχετική αυτοδυναμία.

Η καταμέτρση των ψήφων θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκιεται να ανακοινωθεί νωρίτερα της 27ης Μαρτίου καθώς πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί και η καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων του εξωτερικού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επεκράτησαν με κύριο σύνθημά τους την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας της Πορτογαλίας μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών.

Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.

Στις προηγούμενες γενικές εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%.

Το Γιαβραλτάρ "μήλον της έριδος" για Βρετανία - Ισπανία
BBC News
Έως και 30.000 κάτοικοι θα συμμετάσχουν στη πορεία διαμαρτυρίας στο Γιβραλτάρ

18.3.2002 15:38 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη πορεία διμαρτυρίας ετοιμάζουν το απόγευμα της Δευτέρας οι κάτοικοι της περιοχής του Γιαβραλτάρ διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες της Βρετανίας να αλλάξει το εδαφικό καθεστώς της περιοχής.

Ο επικεφαλής της τοπικής ηγεσία του Γιβραλτάρ, Πίτερ Καρουάνα, εκτιμά ότι έως και 30.000 κάτοικοι θα κατακλύσουν το δρόμο της περιοχής.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της βρετανικής και ισπανικής ηγεσίας συζητούν για το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, για το οποίο υποστηρίζουν ότι θα έχουν συμφωνήσει μέχρι το καλοκαίρι.

Οι δύο ηγεσίες φέρονται διατεθειμένες να καταλήξουν σε από κοινού διοίκηση της περιοχής.

Ωστόσο, η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι οι αλλαγές στο καθεστώς του Γιβραλτάρ οφείλουν πρώτα να γίνουν δεκτές από τους κατοίκους της περιοχής.

Ώρες πριν την πορεία τα σύνορα του Γιβραλτάρ έκλεισαν μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου έξω από τις εγκαταστάσεις της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι η ισπανική ηγεσία "ξεπουλά" το Γιβραλτάρ στους Βρετανούς.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και οι κυβερνητικές υπηρεσίες του Γιβραλτάρ.

Πρώτη επίσκεψη αφρικανών ηγετών μετά τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Πιέσεις ασκεί η Κοινοπολιτεία στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Ζιμπάμπουε

18.3.2002 13:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι και ο νιγηριανός ομόλογός του, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο μέτεβησαν στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών ηγετών θα είναι οι πλέον αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Η τελετή ορκωμοσίας του Ρόμπερτ Μουγκάμπε πραγματοποιήθηκε χθες με τους διεθνείς παρατηρητές να καταγγέλουν ότι οι εκλογές ήταν "άδικες και αδιαφανείς".

Επόμενος σταθμός των Τάμπο Μπέκι και Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο θα είναι το Λονδίνο, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ για το αν θα πρέπει ή όχι η Κοινοπολιτεία να αναγνωρίσει το εκλογικό αποέλεσμα της Ζιμπάμπουε.

Στο μεταξύ, ένας λευκός γαιοκτήμονας σκοτώθηκε εντός της οικίας του σε προάστιο έξω από τη Χαράρε.

Η Ένωση Λευκών Γαιοκτημόνων ανακοίνωσε ότι ο εκλιπών είχε δεχτεί και στο παρελθόν απειλές από βετεράνους του πολέμου για την ανεξαρτησία της αφρικανικής χώρας.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αυριανή του συνάντηση με τους αφρικανούς ηγέτες ως "η ώρα της αλήθειας".

"Μία από τις πολλές δεσμεύσεις που κρατούν ενωμένη την Κοινοπολιτεία είναι η αφοσίωσή της στη δημοκρατία", πρόσθεσε ο Τζον Χάουαρντ.

Αξιωματούχοι της νιγηριανής ηγεσίας δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο πιυανοτάτα δεν θα στηρίξει την πρόταση περί απομάκρυνσης της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, πάντως, προέβη σε αντιφατικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είχε πει ότι μόνο ο λάος της Ζιμπάμπουε είναι υπεύθυνος για τη "μοίρα" του, ωστόσο, αναγνώρισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της αντίρρησης στα όσα συμβαίνουν στην αφρικανική χώρα.

Ιρακινή περιοδεία στη Μέση Ανατολή στον αντίποδα της αποστολής Τσέινι
BBC News
Ο Ιμπραχίμ αναζητά την υποστήριξη των αραβικών κρατών κατά των αμερικανικών απειλών

18.3.2002 13:48 (Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής πραγματοποιεί ο ιρακινός αξιωματούχος, Εζάτ Ιμπραχίμ, ως απάντηση στην αποστολή του αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένει, ο οποίος επισκέφτηκε 11 μουσουλμανικές για να αποσπάσει την υποστήριξή του στο ενδεχόμενο νέας επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον της Βαγδάτης.

Ο Ιζάτ Ιμπραχίμ, αντιπρόεδρος της ιρακινής ηγεσίας και φερόμενος ως υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν, έφτασε στο Κατάρ, το πρωί της Δευτέρας λίγο μετά την αναχώρηση του αμερικανού αντιπροέδρου για Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, περιοδεία σε κράτη της βορείου Αφρικής πραγματοποιεί ο αντιπροέδρος της ιρακινής ηγεσίας, Ταρίκ Αζίζ.

Στο μεταξύ, ο ιρακινός αξιωματούχος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, υπαινίχθη ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του Ιράκ να δώσει τη συγκατάθεσή της για την επιστροφή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, βάσει, όμως, κάποιων όρων και προϋποθέσεων.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ του Ιράκ και του γενικού γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων και την επιστροφή των παρατηρητών για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο αντιπρόεδρος του Κουβέιτ, πάντως, δήλωσε πως η χώρα δεν πρόκειται να ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών εάν αποφασίσουν να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά του Ιράκ.

Στο μεταξύ, διήμερες συνομιλίες μεταξύ Ιρακινών και Ρώσων αξιωματούχων ξεκίνησαν στην Μόσχα με θέμα την εξεύρεση τρόπων για πιο ενεργή ρωσική συμμετοχή στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ, μόλις και εφόσον αρθούν οι κυρώσεις.

Νιγηριανή αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή για μοιχεία
BBC News
Οι περιοχές όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος, σαρία

18.3.2002 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ισλαμικό δικαστήριο της Νιγηρίας εκδικάζει την έφεση της νιγηριανής Σαφίγια Χουσεΐνι, η οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε θάνατο δια λιθοβομισμού επειδή διέπραξε μοιχεία.

Η υπόθεση έχει εγείρει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, χριστιανός στο θρήσκευμα, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Η Σαφίγια Χουσεΐνι κατηγορείται ότι διέπραξε μοιχεία καθώς το παιδί που έφερε στον κόσμο γεννήθηκε έξω από τα δεσμά του γάμου.

Η ίδια υποστηρίζει ότι πατέρας του παιδιού της είναι ο πρώην σύζυγός της. Η εκπρόσωπος της μη εκκλησιαστικής οργάνωσης για την Προστασία και Προώθηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών της Νιγηρίας άσχετως θρησκευτικών πεποιθήσεων, Ραβί Ιμπραχίμ, δήλωσε στο BBC ότι αυτό που προέχει στην εν λόγω δικαστική υπόθεση είναι η ισότιμη εφαρμογή του νόμου.

"Ακόμα κι αν αποδειχτεί η ενοχή της, οφείλουμε να με ποιον η κατηγορούμενη διέπραξε μοιχεία. Και να τιμωρηθεί. Εάν η Χουσεΐνι τιμωρηθεί για μοιχεία, πρέπει να τιμωρηθεί και αυτός με τον οποίο τη διέπραξε. Τότε θα συμφωνήσουμε", είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη Νιγηρία.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η 35χρονη Χουσεΐνι δεν κρατείται σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγηρίας, καθώς βάσει του ισλαμικού νόμου, σαρία, είναι ελεύθερη να ζει στο σπίτι της με την οικογένειά της μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή αθωώτητά της.

Ο Χουσεΐνι ως διαζευγμένη θεωρείται ότι διέπραξε μοιχεία και όχι το παράπτωμα της παράνομης συνουσίας, το οποίο επιβάλλεται στις άγαμες γυναίκες της Νιγηρίας και φέρει ελαφρύτερη ποινή.

Πλησιάζει το τέλος της επιχείρησης "Ανακόντα" στο ανατολικό Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικά και καναδικά στρατεύματα ερευνούν εξονυχιστικά κάθε σπηλιά στο ανατολικό Αφγανιστάν

18.3.2002 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
"Εντός των επόμενων 12 ημερών" θα έχει ολοκληρωθεί η αμερικανική επιχείρηση "Ανακόντα" κατά θέσεων των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα και μελών του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, η οποία βρίσκεται σε προάστιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Ωστόσο, αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που παρέχωρησε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε ότι ακόμα δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα που κρύβονται οι επικεφαλής της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

"Το ενδεχόμενο ανασύνταξης των δυνάμεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα είναι υπαρκτό. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες στρατιωτικές επεχειρήσεις στο μέλλον", τόνισε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι περίπου 500 μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Ανακόντα" στην κοιλάδα Σαχ-ι-Κοτ, νοτίως της πόλης Γκαρντέζ.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα έχουν ήδη διαφύγει στο γειτονικό Πακιστάν.

Από αμερικανικής και αφγανικής πλευράς, οι απώλειες ανέρχονται στους 15 στρατιώτες.

Ο στρατηγός Φρανκς έφτασε σήμερα Δευτέρα στο Αφγανιστάν, ενώ το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε περιοδεία στη Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία.

Νίκη της Δεξιάς στις εκλογές της Πορτογαλίας
BBC News
Οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν ήδη κυβερνητικό συνασπισμό

18.3.2002 12:22 (Ωρα Λονδίνου)
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το μικρότερι επίσης συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισαν τις γενικές εκλογές της Πορτογαλίας, οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο και νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι το εκλογικό σώμα της χώρας εξέφρασε την επιθυμία του για αλλαγή.

Ο νέος πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση δημοσιών υπηρεσιών από το χώρο της υγείας, σε μείωση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας.

Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών κέρδισε 102 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα, 14.

Οι 203 στις συνολικά 230 έδρες του πορτογαλικού κοινοβουλίου δίνουν στα δύο κόμματα της δεξιάς σχετική αυτοδυναμία.

Η καταμέτρση των ψήφων θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκιεται να ανακοινωθεί νωρίτερα της 27ης Μαρτίου καθώς πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί και η καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων του εξωτερικού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επεκράτησαν με κύριο σύνθημά τους την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας της Πορτογαλίας μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών.

Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.

Στις προηγούμενες γενικές εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%.

Νιγηριανή αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή για μοιχεία
BBC News
Οι περιοχές όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος, σαρία

18.3.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ισλαμικό δικαστήριο της Νιγηρίας εκδικάζει την έφεση της νιγηριανής Σαφίγια Χουσεΐνι, η οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε θάνατο δια λιθοβομισμού επειδή διέπραξε μοιχεία.

Η υπόθεση ε΄χει εγείρει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, χριστιανός στο θρήσκευμα, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Η Σαφίγια Χουσεΐνι κατηγορείται ότι διέπραξε μοιχεία καθώς το παιδί που έφερε στον κόσμο γεννήθηκε έξω από τα δεσμά του γάμου.

Η ίδια υποστηρίζει ότι πατέρας του παιδιού της είναι ο πρώην σύζυγός της. Η εκπρόσωπος της μη εκκλησιαστικής οργάνωσης για την Προστασία και Προώθηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών της Νιγηρίας άσχετως θρησκευτικών πεποιθήσεων, Ραβί Ιμπραχίμ, δήλωσε στο BBC ότι αυτό που προέχει στην εν λόγω δικαστική υπόθεση είναι η ισότιμη εφαρμογή του νόμου.

"Ακόμα κι αν αποδειχτεί η ενοχή της, οφείλουμε να με ποιον η κατηγορούμενη διέπραξε μοιχεία. Και να τιμωρηθεί. Εάν η Χουσεΐνι τιμωρηθεί για μοιχεία, πρέπει να τιμωρηθεί και αυτός με τον οποίο τη διέπραξε. Τότε θα συμφωνήσουμε", είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη Νιγηρία.

Η 35χρονη Χουσεΐνι δεν κρατείται σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγηρίας, καθώς βάσει του ισλαμικού νόμου, σαρία, είναι ελεύθερη να ζει στο σπίτι της με την οικογένειά της μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή αθωώτητά της.

Ο Χουσεΐνι ως διαζευγμένη θεωρείται ότι διέπραξε μοιχεία και όχι το παράπτωμα της παράνομης συνουσίας, το οποίο επιβάλλεται στις άγαμες γυναίκες της Νιγηρίας και φέρει ελαφρύτερη ποινή.

Νέες πιέσεις των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

18.3.2002 11:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ισραηλινών και παλαιστινίων στρατιωτιωτικών αξιωματούχων παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, στρατηγού Άντονι Ζίνι.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας διευκρόνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για εκεχειρία αλλά και για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές που κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ αναμένεται να φτάσει και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ενώ ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν θα προσεγγίσει και την παλαιστινιακή ηγεσία.

Η ανταποκριτής του BBC στη Γάζα, Κάρολαϊν Χόλει, δήλωσε ότι οι προσδοκίες της Παλαιστινιακής Αρχής για την επίτευξη συμφωνίας με την ισραηλινή ηγεσία δεν είναι υψηλές.

Ο αμερικανός μεσολαβητής καταδίκασε τις νέες επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, τόνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν "τροχοπέδη" για την αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες.

Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμα ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα.

Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ".

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά άρματα μάχης ε πίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Ελπίδες για την ειρήνη και νέες επιθέσεις
BBC News
Η ένταση απειλεί την διπλωματία στην Μέση Ανατολή

18.3.2002 8:29 (Ωρα Λονδίνου)
Οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων φαίνεται να μην αποδίδουν καρπούς, ειδικά μετά το νέο κύμα επιθέσεων.

'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες.

Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμα ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα.

Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ".

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά άρματα μάχης επίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση είχαν σήμερα αξιωματούχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη με θέμα την αποκλιμάκωση της βίας αλλά και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή εγγυηθεί ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις στις εν λόγω περιοχές.

Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων οφείλει να προηγηθεί των συνομιλίων για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Πορτογαλία
BBC News
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αντιπολίτευση

18.3.2002 7:49 (Ωρα Λονδίνου)
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών δείχνουν τα αποτελέσματα στην Πορτογαλία, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Αυτή η εξέλιση ίσως αναγκάσει τους Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο μικρότερο δεξιό κόμμα.

H διαφορά των δύο κομμάτων, στα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, είναι λίγο πάνω από το 2%, όμως οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν από τη μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων - μόλις το 62% προσήλθε στις κάλπες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επεκράτησαν με κύριο σύνθημά τους την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας της Πορτογαλίας μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

Οι ψηφοφόροι, πάντως, της Πορτογαλίας αψήφησαν τους δυνατούς ανέμους και τους καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών.

Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών.

Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.

Στις προηγούμενες γενικές εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτοί που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το κλείσιμο των καλπών το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προηγείται με 2%, αλλά κανείς δεν προβλέπει ότι το κόμμα του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.

Θάτσερ εναντίον Ε.Ε
BBC News
Σταθερά εναντίον της Ε.Ε η κα Θάτσερ

18.3.2002 5:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρώην "σιδηρά κυριά"Μάργκαρετ Θάτσερ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από σημαντικούς τομείς της κοινής πολιτικής, που εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη της.

Στο καινούριο βιβλίο της, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Times", η κυρία Θάτσερ - δριμεία κατήγορος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο παρελθόν - την κατηγορεί για ανικανότητα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της και χαρακτηρίζει την δημιουργία της ως το μεγαλύτερο λάθος της σύγχρονης εποχής.

Πάντως, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφεύγει να κάνει λόγο για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως λέει ότι - μπορεί, συχνά, να είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι η Βρετανία είναι δυνατό να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση - δεν είναι σωστό, όμως, όπως εκτιμά, να αποφεύγεται η σκέψη για μια τέτοια προοπτική.

Ατύχημα στην Γαλλία

18.3.2002 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Γαλλία, επτά άτομα έχασαν την ζωή τους και είκοσι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μετωπική σύγκρουση ολλανδικού πούλμαν και ιταλικής νταλίκας.

Το λεωφορειο μετέφερε 59 τουρίστες.

To τραγικό δυστύχημα συνέβη στην πόλη Μετζ της Γαλλίας τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο οδηγός της νταλίκας ενώ αρκετοί από τους επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμια.

Δύο επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ
BBC News
Η ένταση απειλεί την διπλωματία στην Μέση Ανατολή

18.3.2002 4:33 (Ωρα Λονδίνου)
Οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων φαίνεται να μην αποδίδουν καρπούς, ειδικά μετά το νέο κύμα επιθέσεων.

'Ενας ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Κφαρ Σάμπα, βόρεια του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον επτά πολίτες.

Τον δράστη πυροβόλησαν θανάσιμα ένας οδηγός φορτηγού και αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο των συμπλοκών από κοντινό αστυνομικό τμήμα.

Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος εκτέλεσε αποστολή αυτοκτονίας σε εβραϊκό προάστειο της Ιερουσαλήμ με δεκάδες τραυματίες.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ".

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά άρματα μάχης επίσης πραγματοποίησαν σύντομη σε διάρκεια επιδρομή στην κεντρική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση είχαν σήμερα αξιωματούχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη με θέμα την αποκλιμάκωση της βίας αλλά και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή εγγυηθεί ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις στις εν λόγω περιοχές.

Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων οφείλει να προηγηθεί των συνομιλίων για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Πορτογαλία
BBC News
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αντιπολίτευση

18.3.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών δείχνουν τα αποτελέσματα στην Πορτογαλία, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Αυτή η εξέλιση ίσως αναγκάσει τους Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο μικρότερο δεξιό κόμμα.

Οι ψηφοφόροι, πάντως, της Πορτογαλίας αψήφησαν τους δυνατούς ανέμους και τους καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών.

Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά τα ολέθρια για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων ετών.

Η προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.

Στις προηγούμενες γενικές εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος είχε φτάσει στο 40%.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτοί που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το κλείσιμο των καλπών το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προηγείται με 2%, αλλά κανείς δεν προβλέπει ότι το κόμμα του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.

Ξανά στα δικαστήρια η Μαικροσόφτ

18.3.2002 5:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η Μαικροσοφτ επιστρέφει στα δικαστήρια καθώς 9 Πολιτείες ακόμα επιθυμουν η εταιρεία κολοσσος να δικαστει για την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Οι πολιτείες αυτές θέλουν να επιβληθουν σκληρότερα μέτρα στην Μαικροσοφτ απο εκείνα που τις επιβλήθηκαν με των εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα σε άλλες πολιτείες και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εννέα αμερικανικές πολιτείες που ακόμα επιμένουν είναι η Καλιφόρνια, το Κονεκτικατ, η Φλόριντα , η Αιοβα, το Κάνσας, η Μασαχουσέτη, η Μινεσότα , η Γιουτα , Δυτική Βιτζινια και η περιφέρεια της Κολούμπια.

Οι Πολιτείες αυτές επισημαίνουν ότι ουσιαστικά δεν έχει καμία σημασία να επιβληθούν κυρώσεις στην Μαικροσοφτ για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά κυριώς να τις επιβληθούν κυρώσεις που θα την αποτρέψουν απο το να χρησιμοποιήσει την ισχυρή θέση έναντι των ανταγωνιστών στις νέες τεχνολογίες.

Δηλαδή, για αυτές τις εννέα πολίτείες το θεμά δεν αφορα το τι έκανε η Μαικροσοφτ, αλλα το τι πρόκειται να κάνει για να λειτουργήσει με μονωπολιακη λογική έναντι εκείνων των εταιρειών που θα επιθυμούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αγορά των νέων τεχνολογιών.

Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να διαρκέσει το λιγότερο 8 εβδομάδες.

Η Μαικροσοφτ θα επικαλεστεί ότι αυτά που ζητάνε οι εννέα πολιτείες είναι υπερβολικά και θα ζητήσει οι επονομαζόμενες επανορθώσεις που τις έχουν επιβληθεί να επικεντρωθούν σε συντελεσθείσες πράξεις στις οποίες κρίθηκε ένοχη.

Ειδικοι, όπως ο καθηγητής Andrew Καβιλ του Πανεπιστημίου Χάουαρντ επισημαίνουν ότι προκειται για σημαντική διαφωνία. Η δίκη θα κριθει κυρίως στον αριθμό των προιόντων που , εναντία στους κανόνες του ανταγωνισμού, είχε δέσει το λογισμικό για την περιήγηση στο διαδίκτυο, το γνωστό Ιντερνετ Εξπλορερ.

Ο δικαστής που προίσταται της διαδικασίας, είναι ο περιφερειακός δικαστής Κολαν Κολλαρ Κοτελι ο οποίος ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα δεχτει ότι ο εξωδικαστικος συμβιβασμός είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Όποια κα ι αν είναι η απόφαση, για πολλούς τίθεται ευθέως το ερώτημα εάν η Μαικροσοφτ , λόγω της θέσης που κατέχει στην αγορα λογισμικου, μπορεί να αποφύγει να λειτουργεί με μονωπολιακή πρακτική.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου

18.3.2002 4:47 (Ωρα Λονδίνου)
H έκρηξη σε εκκλησία στο Πακιστάν,η συνέντευξη της πρώην Σιδηράς Κυρίας Μάργκαρέτ Θάτσερ αλλά και απειλή παραίτησης υπουργού της κυβερνησης Μπλερ και η τύχη της Αντερσεν κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου.

Στον Ιντεπέντεντ μαθάινουμε για την ραγδαία αυξηση στην παιδιών με γενετικές ανωμαλίες εδω στην Βρετανία. Βασική αιτία για αυτή την αύξηση , σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η μόλυνση της ατμοσφαιρας και η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αλλα θέματα αναφέρονται στην ορκομωσία Μουγκάμπε και στην επίθεση στην χριστιανική εκκλησία στο Πακιστάν.

Οι Τιμες φιλοξενούν συνέντευξη της πρώην Σιδηράς Κυρίας της Βρετανίας, της κας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία ισχυρίζεται ότι η Βρετανια πρέπει να ξεκινήσει την αποχωρησή της απο την Ε.Ε και να ενταχθεί στην ζώνη ελευθερου εμπορίου Βορείου Αμερικής.

Στον Γκαρντιαν πληροφορούμαστε ότι η υπουργός Διεθνής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μπλέρ απείλησε με παραίτησε εάν η Βρετανία προχωρήσει σε τυφλό χτύπημα εναντίον του Ιρακ.

Η Ντειλι Τελεγκραφ κάνει κεντρικό θέμα την επίθεση εναντίον εκκλησίας στο Πακιστάν όπου ανάμεσα στα θύματε ήταν και μέλη οικογένειας αμερικανού διπλωμάτη και ακόμα υπάρχει θέμα για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιρακ με δήλωση του ηγέτη των Συντηρητικών της Βρετανίας, Ντάνκαν Σμιθ που λέει ότι "πρέπει να εκδιωχθεί ο Σαντάμ τώρα".

Τέλος οι Φινανσιαλ Τιμες έχει στο κεντρικό της θέμα την είδηση ότι πολλά τμήματα της εταιρειας Αντερσεν προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από την μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσουν την εταιρεία που αντιμετωπίζει δικαστική έρευνα για την σχέση της με την χρεωκοπία της Ενρον.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.