Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-29

  1. Διεθνείς αντιδράσεις για τις ισραηλινές επιθέσεις
  2. Κρίσιμες εκλογές για τον πρόεδρο της Ουκρανίας
  3. Αραφάτ: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ισραηλινές επιθέσεις»
  4. Ισραήλ: Δεν θα βλάψουμε τον Αραφάτ
  5. Μέτρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία
  6. Συλλήψεις πολιτικών προσφύγων στην Αυστραλία
  7. Ντζίντζιτς: "Αμεση η έκδοση των καταζητουμένων"
  8. Σφοδρότατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
  9. Συλλήψεις πολιτικών προσφύγων στην Αυστραλία
  10. Καταβεβλημένος ο ποντίφικας
  11. Βήματα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας
  12. Ο θησαυρός του Μπενίν και.... τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  13. Έφυγε ο σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ
  14. Σφοδρότατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
  15. Η "υπόθεση Ντάνιελ Περλ" στο προσκήνιο
  16. Δραπέτευση προσφύγων στην Αυστραλία
  17. Καταβεβλημένος ο ποντίφικας
  18. Κρίσιμες αποφάσεις για την κουρδική γλώσσα
  19. Η "υπόθεση Ντάνιελ Περλ" στο προσκήνιο
  20. Βομβιστική επίθεση στο Νεπάλ
  21. Ισραηλινή επίθεση με στόχο το αρχηγείο Αραφάτ
  22. Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για κυρώσεις στο Ιράκ
  23. Αραβικά μηνύματα και ισραηλινές αντιδράσεις
  24. Ο θησαυρός του Μπενίν και.... τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  25. Ισραηλινά αντίποινα με στόχο το αρχηγείο Αραφάτ
Διεθνείς αντιδράσεις για τις ισραηλινές επιθέσεις
BBC News
Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ραμάλα τα ξημερώματα

30.3.2002 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για τις νέες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίων των γραφείων του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα που σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του παλαιστίνιου ηγέτη.

Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία τόνισαν ότι η στρατιωτική δράση δεν θα οδηγήσει σε λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Ιάσωνα Αθανασιάδη στο Κάιρο, ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η απάντηση της Αιγύπτου που υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν δείχνει κανέναν σεβασμό σε κανένα νόμο και σε καμία αξία.

Στην Αίγυπτο όπως και σε πολλές ακόμη αραβικές χώρες πραγματοποιήθηκαν μαχητικές διαδηλώσεις υποστήριξης του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Λίβανος, που προήδρευσε της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασε την «βάρβαρη», όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια του Ισραήλ και κάλεσε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να βλάψει, να σκοτώσει ή να συλλάβει τον Αραφάτ.

Ο κ. Πάουελ κάλεσε τους ισραηλινούς να αναλογιστούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στη Ραμάλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός απεσταλμένος Αντονι Ζίνι θα παραμείνει στη Μέση Ανατολή συνεχίζοντας τη διαμεσολαβητική του αποστολή.

Πάντως, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον των γραφείων του στη Ραμάλα.

Από την πλευρά του ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και τηρώντας στάση ίσως αποστάσεων κάλεσε και τις δυο πλευρές να εκμεταλλευτούν το «όραμα ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή» όπως αυτό εκφράστηκε στη διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό.

Ο κ Ανάν μίλησε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων, Νάσ ερ αλ Κιντουα ανέφερε πως οι ενέργειες των ισραηλινών εναντίον του αρχηγείου του κ.Αραφάτ είχαν ως στόχο την διάλυση της εκλεγμένης Παλαιστινιακής Αρχής

Το Σαββατο μία γυναίκα πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και να τραυματιστούν περίπου 20 ακόμη.

Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ το Ισραήλ εξαπέλυε τη σφοδρότερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της παλαιστινιακής αρχής, από τότε που άρχισε η εξέγερση των Παλαιστινίων πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Τόνισε παράλληλα ότι κανείς στον αραβικό κόσμο δεν πρόκειται να παραδοθεί και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να γίνει μάρτυρας του παλαιστινιακού έθνους.

Κρίσιμες εκλογές για τον πρόεδρο της Ουκρανίας
BBC News
Η αντιπολίτευση κάταγγέλει προεκλογικές παρατυπίες

29.3.2002 23:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ετοιμος να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, δηλώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονιντ Κούτσμα.

Διαψεύδοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ Κούτσμα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες.

Το αποτέλεσμα των εκλογών χαρακτηρίζεται κρίσιμη δοκιμασία για το πολιτικό μέλλον του προέδρου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου αλλά και τη δολοφονία γνωστού Ουκρανού δημοσιογράφου.

Ο «Εθνικός Διχασμός» της Ουκρανίας

Οταν πριν από περίπου ένα χρόνο η Ουκρανία γιόρταζε την πρώτη δεκαετία ανεξαρτησίας της ένας περίπατος στο Κιέβο αρκούσε για να κατανοήσει κανείς το δίλημμα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.

Στο κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα παρακολουθούσε μια «σοβιετικού τύπου» στρατιωτική παρέλαση. Η στροφή του Ουκρανού προέδρου προς τη Μόσχα ήταν πλέον εμφανής προκαλώντας τις αντιδράσεις της Δύσης.

Λίγα μέτρα πιο κάτω διεξάγονταν φεστιβάλ με μουσική τέκνο και χιπ χοπ. Η Ουκρανία φλερτάριζε με το δυτικό πολιτισμό.

Ο διχασμός αυτός μεταξύ Ανατολής και Δύσης αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή και χαρακτηρίζονται ως πρόκριμα για το πολιτικό μέλλον του κ. Κούτσμα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Κίεβο, Στίβεν Ικ «η επιλογή των ψηφοφόρων θα κρίνει εάν η Ουκρανία θα έχει ένα μαχητικό κοινοβούλιο ή αν αυτό θα συμμορφωθεί περαιτέρω με τις αποφάσεις του Λεονίντ Κούτσμα.

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν αρκετοί σχηματισμοί που αποτελούνται από τουλάχιστον 30 πολιτικά κόμματα και συμμαχίες. Ο βασικός σχηματισμός που υποστηρίζει τον Κούτσμα, ονομάζεται «Για μια Ενωμένη Ουκρανία» και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Βασικός αντίπαλος του στρατοπέδου του Κούτσμα είναι ο σχηματισμός «Η δική μας Ουκρανία» με επικεφαλής των πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουστσένκο- έναν άνθρωπο με αρκετούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυρίως στη Δύση όπου κατέχει τον τίτλο του μεταρρυθμιστή.

Η τρίτη σημαντική δύναμη είναι οι κομμουνιστές που διατηρούν ισχυρή παρουσία ιδιαίτερα στις παλαιότερες γενιές.

Αραφάτ: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ισραηλινές επιθέσεις»
BBC News
Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ραμάλα τα ξημερώματα

29.3.2002 19:00 (Ωρα Λονδίνου)
Με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον των γραφείων του στη Ραμάλα μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους η ζωή του Γιασέρ Αραφάτ τέθηκε σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Πάντως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να βλάψει, να σκοτώσει ή να συλλάβει τον Αραφάτ.

Ο ίδιος ο παλαιστίνιος ηγέτης με συνέντευξή του στο αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δήλωσε: «Με θέλουν υπό κράτηση, εξόριστο ή νεκρό. Αλλά τους απαντάω οτι προτιμώ να γίνω μάρτυρας

Ο ίδιος κάλεσε τους ισραηλινούς να αναλογιστούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στη Ραμάλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός απεσταλμένος Αντονι Ζίνι θα παραμείνει στη Μέση Ανατολή συνεχίζοντας τη διαμεσολαβητική του αποστολή.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει σε λίγες ώρες έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει τις εξελίξεις.

Νωρίτερα μία γυναίκα πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και να τραυματιστούν περίπου 20 ακόμη.

Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ το Ισραήλ εξαπέλυε τη σφοδρότερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της παλαιστινιακής αρχής, από τότε που άρχισε η εξέγερση των Παλαιστινίων πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης γκρέμισαν τον περίγυρο του αρχηγείου της παλαιστινιακής αρχής στη Ραμάλα - όπου βρίσκεται ο Γιασέρ Αραφάτ - και άνοιξαν πυρ εναντίον των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στα κτίρια.

"Εχθρός του Ισραήλ"

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι άρματα μάχης και στρατεύματα εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία αρχηγείου. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι από τις συμπλοκές σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, είναι "εχθρός του ισραηλινού έθνους" και για αυτό διέταξε την κατάληψη του αρχηγείου του στη Ραμάλα.

Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Αντιδράσεις

Τόνισε παράλληλα ότι κανείς στον αραβικό κόσμο δεν πρόκειται να παραδοθεί και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να γίνει μάρτυρας του παλαιστινιακού έθνους.

Η παλαιστινιακή αρχή απηύθυνε εκκλήσεις σε όλους να αντισταθούν στις δυνάμεις της καταστολής και της κατοχής με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, προειδοποιεί ότι θα επιτεθεί εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλα τα σημεία της χώρας.

Εντονες ήταν πάντως οι αντιδράσεις εναντίον των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Ο Λίβανος, που προήδρευσε της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασε την "βάρβαρη", όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια του Ισραήλ και κάλεσε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Μόσχα φαίνεται να καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ δεν πρόκειται να επιφέρουν επίλυση του προβλήματος.

Ισραήλ: Δεν θα βλάψουμε τον Αραφάτ
BBC News
Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ραμάλα τα ξημερώματα

29.3.2002 18:10 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τα γραφεία του στη Ραμάλα, ανέφεραν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Πάντως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να βλάψει, να σκοτώσει ή να συλλάβει τον Αραφάτ.

Ο ίδιος ο παλαιστίνιος ηγέτης με συνέντευξή του στο αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δήλωσε: «Με θέλουν υπό κράτηση, εξόριστο ή νεκρό. Αλλά τους απαντάω οτι προτιμώ να γίνω μάρτυρας

Ο ίδιος κάλεσε τους ισραηλινούς να αναλογιστούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στη Ραμάλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός απεσταλμένος Αντονι Ζίνι θα παραμείνει στη Μέση Ανατολή συνεχίζοντας τη διαμεσολαβητική του αποστολή.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει σε λίγες ώρες έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει τις εξελίξεις.

Νωρίτερα μία γυναίκα πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και να τραυματιστούν περίπου 20 ακόμη.

Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ το Ισραήλ εξαπέλυε τη σφοδρότερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της παλαιστινιακής αρχής, από τότε που άρχισε η εξέγερση των Παλαιστινίων πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης γκρέμισαν τον περίγυρο του αρχηγείου της παλαιστινιακής αρχής στη Ραμάλα - όπου βρίσκεται ο Γιασέρ Αραφάτ - και άνοιξαν πυρ εναντίον των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στα κτίρια.

"Εχθρός του Ισραήλ"

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι άρματα μάχης και στρατεύματα εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία αρχηγείου. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι από τις συμπλοκές σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γ ιασέρ Αραφάτ, είναι "εχθρός του ισραηλινού έθνους" και για αυτό διέταξε την κατάληψη του αρχηγείου του στη Ραμάλα.

Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Αντιδράσεις

Τόνισε παράλληλα ότι κανείς στον αραβικό κόσμο δεν πρόκειται να παραδοθεί και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να γίνει μάρτυρας του παλαιστινιακού έθνους.

Η παλαιστινιακή αρχή απηύθυνε εκκλήσεις σε όλους να αντισταθούν στις δυνάμεις της καταστολής και της κατοχής με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, προειδοποιεί ότι θα επιτεθεί εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλα τα σημεία της χώρας.

Εντονες ήταν πάντως οι αντιδράσεις εναντίον των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Ο Λίβανος, που προήδρευσε της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασε την "βάρβαρη", όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια του Ισραήλ και κάλεσε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Μόσχα φαίνεται να καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ δεν πρόκειται να επιφέρουν επίλυση του προβλήματος.

Μέτρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία
BBC News
Πιστεύεται ότι έχουν σημειωθεί πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

29.3.2002 16:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους στρατιώτες του ρωστικού στρατού εναντίον των πολιτών στην Τσετσενία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, παραδέχθηκε ότι έχουν διαπραχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ρωσικό στρατό κατά την εκστρατεία εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο διοικητής του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία, Βλαντιμίρ Μολτένσκι, διέταξε τους Ρώσους στρατιώτες να υπακούσουν τις εντολές του.

Σύμφωνα με αυτές, οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να εισέρχονται σε ζώνες πολιτών της Τσετσενία μόνο υπό τη συνοδεία Τσετσένων αξιωματούχων.

Οσοι παραβαίνουν τις εντολές του επικεφαλής του ρωσικού στρατού θα συλλαμβάνονται και θα παραδίδονται κατευθείαν στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ή σε Τσετσένους αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τα νέα μέτρα.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch στη Μόσχα, Ντίντριχ Λόχμαν, προειδοποιεί ότι τα εν λόγω μέτρα προβλέπονται ήδη από το δίκαιο της χώρας και υποστηρίζει ότι ανάλογες υποσχέσεις από τη ρωσική κυβέρνηση έχουν δοθεί και στο παρελθόν.

Συλλήψεις πολιτικών προσφύγων στην Αυστραλία
BBC News
Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις

29.3.2002 15:48 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αυστραλιανές αρχές συνέλαβαν τους 12 πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν δραπετεύσει από έναν απομονωμένο καταυλισμό προσφύγων στη νότια Αυστραλία, όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στον περίγυρο του καταυλισμού.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες σκαρφάλωσαν στους φράκτες και πήδηξαν έξω παρά τα συρματοπλέγματα, ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν από ορισμένα ανοίγματα που υπήρχαν στους φράκτες.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφθασαν στον καταυλισμό προσφύγων στη Γούμερα από όλα τα σημεία της χώρας, διαμαρτύρονταν για την πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να τηρεί υπό κράτηση τους πρόσφυγες που ζητούν χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ομάδες διαδηλωτών έριξαν τους φράκτες στον περίγυρο του καταυλισμού, επιτρέποντας σε ορισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να διαφύγουν.

Οι αυστραλιανές αστυνομικές αρχές είχαν στήσει οδοφράγματα έξω από τον καταυλισμό, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τους εξαγριωμένους πρόσφυγες να δραπετεύσουν.

Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνονται μεγάλες αναταραχές στη Γούμερα για το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες πείνας, αλλά και μία μαζική δραπέτευση.

Ορισμένοι μάλιστα από τους πολιτικούς πρόσφυγες που κρατούνται στη Γούμερα είχαν ράψει τα χείλη τους κατά την τελευταία απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Ντζίντζιτς: "Αμεση η έκδοση των καταζητουμένων"
BBC News
Ο Ζόραν Ντζίντζιτς και ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δέχονται πιέσεις από την Ουάσινγκτον

29.3.2002 15:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ντζίντζιτς, έκανε λόγο για άμεση έκδοση εκείνων που καταζητούνται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη και οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.

Ο κ. Ντζίντζιτς επεσήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, ότι τουλάχιστον ένα άτομο από εκείνα που καταζητούνται θα παραδοθεί στο δικαστήριο μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Η σερβική κυβέρνηση δήλωσε τις περασμένες ημέρες ότι θα εμμείνει στο προεδρικό διάταγμα που είχε θεσπισθεί για την έκδοση των κατηγορουμένων από τη χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας απέρριψε το προεδρικό διάταγμα, αλλά η σερβική κυβέρνηση επεσήμανε ότι το εν λόγω διάταγμα έχει ακόμη ισχύ.

Η Σερβία δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει ότι το Βελιγράδι θα χάσει την οικονομική βοήθεια που της προσφέρεται εάν δεν εκδώσει τους καταζητούμενους μέχρι το τέλος του μήνα.

Περισσότερα από δέκα άτομα καταζητούνται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη και τα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Σερβία. Ανάμεσα σε αυτά πιστεύεται ότι είναι και ο πρώην διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς.

Σφοδρότατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
BBC News
Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ραμάλα τα ξημερώματα

29.3.2002 14:38 (Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πολιορκούν το αρχηγείο του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Στην Ιερουσαλήμ, μία γυναίκα πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 20 άλλων.

Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ το Ισραήλ εξαπέλυε τη σφοδρότερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της παλαιστινιακής αρχής, από τότε που άρχισε η εξέγερση των Παλαιστινίων πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης γκρέμισαν τον περίγυρο του αρχηγείου της παλαιστινιακής αρχής στη Ραμάλα - όπου βρίσκεται ο Γιασέρ Αραφάτ - και άνοιξαν πυρ εναντίον των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στα κτίρια.

"Εχθρός του Ισραήλ"

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι άρματα μάχης και στρατεύματα εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία αρχηγείου. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι από τις συμπλοκές σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, είναι "εχθρός του ισραηλινού έθνους" και για αυτό διέταξε την κατάληψη του αρχηγείου του στη Ραμάλα.

Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Αντιδράσεις

Τόνισε παράλληλα ότι κανείς στον αραβικό κόσμο δεν πρόκειται να παραδοθεί και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να γίνει μάρτυρας του παλαιστινιακού έθνους.

Η παλαιστινιακή αρχή απηύθυνε εκκλήσεις σε όλους να αντισταθούν στις δυνάμεις της καταστολής και της κατοχής με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, προειδοποιεί ότι θα επιτεθεί εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλα τα σημεία της χώρας.

Εντονες ήταν πάντως οι αντιδράσεις εναντί ον των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Ο Λίβανος, που προήδρευσε της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασε την "βάρβαρη", όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια του Ισραήλ και κάλεσε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Μόσχα φαίνεται να καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ δεν πρόκειται να επιφέρουν επίλυση του προβλήματος.

Συλλήψεις πολιτικών προσφύγων στην Αυστραλία
BBC News
Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις

29.3.2002 14:53 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αυστραλιανές αρχές συνέλαβαν τους 12 πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν δραπετεύσει από έναν απομονωμένο καταυλισμό προσφύγων στη νότια Αυστραλία, όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στον περίγυρο του καταυλισμού.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες σκαρφάλωσαν στους φράκτες και πήδηξαν έξω παρά τα συρματοπλέγματα, ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν από ορισμένα ανοίγματα που υπήρχαν στους φράκτες.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφθασαν στον καταυλισμό προσφύγων στη Γούμερα από όλα τα σημεία της χώρας, διαμαρτύρονταν για την πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να τηρεί υπό κράτηση τους πρόσφυγες που ζητούν χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ομάδες διαδηλωτών έριξαν τους φράκτες στον περίγυρο του καταυλισμού, επιτρέποντας σε ορισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να διαφύγουν.

Οι αυστραλιανές αστυνομικές αρχές είχαν στήσει οδοφράγματα έξω από τον καταυλισμό, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τους εξαγριωμένους πρόσφυγες να δραπετεύσουν.

Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνονται μεγάλες αναταραχές στη Γούμερα για το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες πείνας, αλλά και μία μαζική δραπέτευση.

Ορισμένοι μάλιστα από τους πολιτικούς πρόσφυγες που κρατούνται στη Γούμερα είχαν ράψει τα χείλη τους κατά την τελευταία απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Καταβεβλημένος ο ποντίφικας
BBC News
Ο Πάπας Ιωάννης - Παύλος Β', κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής

29.3.2002 14:41 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά στην 23χρονη θητεία του στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' δεν πρόκειται να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του, στα πλαίσια των εορτασμών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το Πάσχα.

Ο ποντίφικας- που είναι 81 ετών και πάσχει από την ασθένεια Πάρκινσον - εμφανίστηκε χθες καταβεβλημένος και παρέμεινε στη θέση του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ παραδοσιακά θα έπρεπε να πλύνει τα πόδια 12 ανδρών, κατά το παράδειγμα του Χριστού.

Χθές όμως το παραδοσιακό αυτό καθήκον ανέλαβε αντί του Ρωμαιοκαθολικού προκαθήμενου, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο.

Ιταλική αντίδραση στις ανησυχίες των ΗΠΑ περί "τρομοκρατικών επιθέσεων"

Στο μεταξύ καθώς χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές άρχισαν να καταφθάνουν στη Ρώμη για το Καθολικό Πάσχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι ενδέχεται να σημειωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών στην Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές θα είναι σε επιφυλακή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες στην Ιταλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έκαναν λόγο για ενδεχόμενες επιθέσεις. Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό η ακριβής φύση της απειλής και η ταυτότητα των οργανώσεων που πιθανόν να ενέχονται σε αυτήν.

Η αμερικανική ηγεσία δεν έδωσε στοιχεία ως προς την ταυτότητα ή τη φύση των τρομοκρατικών οργανώσεων, διευκρίνισε, όμως, ότι οι "επίφοβες" ιταλικές πόλεις είναι αυτές του Μιλάνου, της Βενετίας, της Φλωρεντίας και της Βερόνα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέντεντ Πρες επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο μετέδωσε ότι η προειδοποίηση βασί ζεται σε "συγκεκριμένη πληροφορία".

Βήματα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας
BBC News
Περίπου 12 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στην Τουρκία

29.3.2002 15:00 (Ωρα Λονδίνου)
Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας συνεδριάζει για να εξετάσει εάν θα επιτρέψει τη μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην κουρδική γλώσσα.

Η μετάδοση της κουρδικής γλώσσας απαγορεύεται αυστηρώς από την τουρκική νομοθεσία, ενώ η κυβέρνηση κλείνει τους κουρδικούς σταθμούς με την αιτιολογία ότι απειλούν την εθνική ενότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν για ένα μήνα τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού στη νοτιοανατολική Τουρκία επειδή μετέδωσε ένα παραδοσιακό κουρδικό τραγούδι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί πιέσεις στην Τουρκία να παράσχει περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους, εάν θέλει να ενταχθεί στην κοινότητα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας είναι και η περίπτωση να επιτραπεί η μετάδοση μίας ωριαίας εκπομπής στην κουρδική γλώσσα στους κρατικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι η θέσπιση μιας τέτοιας ρύθμισης θα είναι ένα μεγάλο βήμα εκδημοκρατισμού για την Τουρκία.

Πιστεύεται πάντως ότι η Τουρκία ενδέχεται να προτιμήσει μία τέτοια πρόταση από το να αναγκασθεί να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών κουρδικών σταθμών στη χώρα.

Οι περισσότεροι από τους 12 εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στην Τουρκία δεν μιλούν τουρκικά και τονίζουν ότι η κουρδική γλώσσα αποτελεί βασικό κομμάτι της ταυτότητάς τους.

Ο θησαυρός του Μπενίν και.... τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
BBC News
Το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και πάλι στο προσκήνιο

29.3.2002 14:58 (Ωρα Λονδίνου)
Eντείνονται οι πιέσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian την Πέμπτη ότι το Βρετανικό Μουσείο πούλησε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, 30 μπρούντζινες πλάκες του 16ου αιώνα από τη Νιγηρία - οι οποίες έχουν ονομαστεί "θησαυρός του Μπενίν".

Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να διερωτώνται αν οι αποκαλύψεις για την πώληση των μπρούντζινων πλακών από τη Νιγηρία σε μεγαλό βαθμό αποδυναμώνουν την πάγια άποψη του Μουσείου ότι δεν μπορεί να δώσει τίποτα από τις συλλογές του.

Το ιστορικό της "λεηλασίας"

"Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η κυριότητα των πλακών του Μπενίν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Νιγηρίας αλλά κυρίως τους Ομπά ή τους βασιλείς του Μπενίν - απόγονοι των οποίων ζούν ακόμη σήμερα στη Νιγηρία", είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC η δημοσιογράφος Λίντα Μπέλος, που ηγείται της εκστρατείας για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν στη Νιγηρία.

"Οι πλάκες εκλάπησαν όταν το Μπενίν, η αρχαιότερη πρωτεύουσα της φυλής των Γιορούμπα, λεηλατήθηκε το 1897 σε αντίποινα για το φόνο εννέα Βρετανών στρατιωτών. Οι στρατιώτες αυτοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα πολεμιστών Γιορούμπα. Επίσημο αίτημα πρός τη Βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν έχει γίνει σίγουρα από τους Ομπα και τους απογόνους της βασιλικής οικογένειας του Μπενίν", σημείωσε η Βρετανίδα δημοσιογράφος.

Αντίδραση - συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Την έκπληξη και τη λύπη του εξέφρασε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Ρόμπερτ Αντερσον, για την απόφαση που έλαβαν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 οι τότε διευθύνοντες αναφορικά με την πώληση μέρους των μπρούντζινων πλακών του θησαυρού του Μπενίν.

"Πρόκειται για ατυχές γεγονός", σημείωσε ο κ. Αντερσον που έσπευσε να τονίσει ότι τα αντικείμενα που πουλήθηκαν ήταν ένα σημαντικό μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου. "Τα κριτήρια στα οποία βασίσθηκε η απόφαση για την απ οδέσμευση των πλακών του Μπενίν είναι πολύ δύσκολο να τα κατανοήσουμε σήμερα αν λάβουμε υπόψη τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Μουσείου" , παρατήρησε ο κ. Αντερσον. "Η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν έχω την εντύπωση ότι ελήφθη επειδή επεκράτησε η απόψη ότι ήταν αντίγραφα", σημείωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου οι αποκαλύψεις για το θησαυρό του Μπενίν ενισχύουν μάλλον τη βασική του θέση για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο διεθνές μουσείο όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο - "κίνδυνοι που σχετίζονται με τα αιτήματα για τη μεταφορά και απόσπαση αντικειμένων που ανήκουν στο μουσείο αυτό", είπε ο κ. Αντερσον.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν δεν είχε λόγους οικονομικούς. "Γνωρίζουμε το ποσό για την αγορά, και το ποσό αυτό δεν δικαιολογεί την απόφαση για την πώληση των αντικειμένων", είπε ο κ. Αντερσον.

Μέχρι ποιό βαθμό η πώληση μέρους του θησαυρού του Μπενίν αποδυναμώνει τις πάγιες θέσεις σας στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενών , ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

"Το ζήτημα με τις πλάκες του Μπενίν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μία απόφαση, όπως αυτή για τις πλάκες Μπενίν είναι αδύνατο να ληφθεί σήμερα. Κανένας στον κόσμο δεν ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι αντίγραφα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ουδέποτε επέτρεψα την αφαίρεση από τις συλλογές του Μουσείου καλλιτεχνικών θησαυρών που ανήκουν στις συλλογές αυτές. Η απόφαση για την πώληση των πλακών του Μπενίν είναι τελείως αντίθετη με τον τρόπο που λειτουργούμε σήμερα", τόνισε στο ΒΒC ο κ. Ρόμπερτ Αντερσον.

Και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου κατέληξε : "Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δεχθούμε η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει τα Μάρμαρα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι για μας ανεκτίμητης αξίας. Η σπουδαιότητα το υς έγκειται στο γεγονός ότι έχουν τεράστια πολιτιστική αξία. Βρίσκονται εδώ στο Βρετανικό Μουσείο και ο κόσμος μπορεί και τα βλέπει μαζί με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς όλων των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση στο θέμα των Μαρμάρων να υπεισέλθει ο παράγοντας χρήμα".

Έφυγε ο σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ
BBC News
Ο Μπίλι Γουάιλντερ ήταν από τους πρώτους σκηνοθέτες που τιμήθηκε με τρία Όσκαρ

29.3.2002 15:02 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ηλικία 95 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο διάσημος Αμερικανός αυστριακής καταγωγής σκηνοθέτης, Μπίλι Γουάιλντερ.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης απεβίωσε από πνευμονία στην οικία του στο Μπέβερλι Χιλς.

Ο Μπίλι Γουάιλντερ έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας από την Αυστρία, την οποία είχαν ήδη καταλάβει οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Σάμιουελ Γουάιλντερ, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1906 και αρχικώς άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

Η Κινηματογραφική Ακαδημία των ΗΠΑ έχει τιμήσει τον Γουάιλντερ με τρία Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινημαγράφο ως σεναριογράφος του βωβού κινηματογράφου στο Βερολίνο μέχρι την άνοδο των ναζί στην εξουσία.

Ο Μπίλι Γουάιλντερ ποτέ δεν έχασε την αυστριακή του προφορά, ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι ο τρόπος που μιλάει είναι ένας συνδυασμός μεταξύ του επίσης αυστριακού ηθοποιού, Άρνολντ Σβατσενέκερ και του Νοτιοαφρικανού αρχιεπισκόπου και βραβευμένου με νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου.

Μερικές από τις πιο κλασικές ταινίες του Γουάιλντερ, οι οποίες και τον κατέταξαν ανάμεσα στους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα, ήταν το "Μερικοί το προτιμούν καυτό" με την Μέριλιν Μονρόε, τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις και "Η πρώτη σελίδα" με το κωμικό δίδυμο των Γουόλτερ Ματάου και Τζακ Λέμον.

Ο ίδιος, πάντως, θεωρούσε μία από τις αγαπημένες του δημιουργίες το "Σάνσετ Μπουλεβάρ", στην οποία σατιρίζει το κόσμο του Χόλιγουντ.

Σφοδρότατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
BBC News
Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ραμάλα τα ξημερώματα

29.3.2002 12:45 (Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πολιορκούν το αρχηγείο του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Στην Ιερουσαλήμ, μία γυναίκα πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό περίπου 20 άλλων.

Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ το Ισραήλ εξαπέλυε τη σφοδρότερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της παλαιστινιακής αρχής, από τότε που άρχισε η εξέγερση των Παλαιστινίων πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης γκρέμισαν τον περίγυρο του αρχηγείου της παλαιστινιακής αρχής στη Ραμάλα - όπου βρίσκεται ο Γιασέρ Αραφάτ - και άνοιξαν πυρ εναντίον των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στα κτίρια.

"Εχθρός του Ισραήλ"

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι άρματα μάχης και στρατεύματα εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία αρχηγείου. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι από τις συμπλοκές σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, είναι "εχθρός του ισραηλινού έθνους" και για αυτό διέταξε την κατάληψη του αρχηγείου του στη Ραμάλα.

Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Αντιδράσεις

Τόνισε παράλληλα ότι κανείς στον αραβικό κόσμο δεν πρόκειται να παραδοθεί και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να γίνει μάρτυρας του παλαιστινιακού έθνους.

Η παλαιστινιακή αρχή απηύθυνε εκκλήσεις σε όλους να αντισταθούν στις δυνάμεις της καταστολής και της κατοχής με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, προειδοποιεί ότι θα επιτεθεί εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλα τα σημεία της χώρας.

Εντονες ήταν πάντως οι αντιδράσεις εναντίο ν των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Ο Λίβανος, που προήδρευσε της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασε την "βάρβαρη", όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια του Ισραήλ και κάλεσε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Μόσχα φαίνεται να καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ δεν πρόκειται να επιφέρουν επίλυση του προβλήματος.

Η "υπόθεση Ντάνιελ Περλ" στο προσκήνιο
BBC News
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επικρατούν έξω από τη φυλακή στο Καράτσι

29.3.2002 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο του Πακιστάν όρισε την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης όσων κατηγορούνται για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Ντάνιελ Περλ.

Η δίκη θα αρχίσει στις 5 Απριλίου και θα διεξαχθεί στη φυλακή του Καράτσι, όπου κρατείται ο βασικός ύποπτος, Αχμέντ Ομάρ Σαϊντ Σεϊχ - ο οποίος είναι γνωστός και ως Σεϊχ Ομάρ.

Ο εισαγγελέας, Ράτζα Κουρέσι, δήλωσε ότι υπάρχουν νέα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Σεϊχ Ομάρ, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Το πτώμα του δημοσιογράφου της Washington Post, Ντάνιελ Περλ, δεν έχει ανακαλυφθεί, αν και οι απαγωγείς του κυκλοφόρησαν μία βιντεοταινία που τον δείχνει να πέφτει νεκρός από σφαίρες.

Ο Ντάνιελ Περλ εξαφανίσθηκε τον Ιανουάριο, ενώ προσπαθούσε να εξασφαλίσει σειρά συνεντεύξεων από μέλη εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Ο Σεϊχ Ομάρ αρχικώς παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην απαγωγή του Ντάνιελ Περλ, όμως μετά δήλωσε ότι η αστυνομία τον εξανάγκασε να προβεί στις εν λόγω δηλώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει από το Πακιστάν να προβεί στην έκδοση του Σεϊχ Ομάρ.

Εκτός από τον Σεϊχ Ομάρ, ακόμη 11 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Δραπέτευση προσφύγων στην Αυστραλία
BBC News
Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις

29.3.2002 11:44 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου 12 πολιτικοί πρόσφυγες - ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδί - δραπέτευσαν από έναν απομονωμένο καταυλισμό προσφύγων στη νότια Αυστραλία, όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στον περίγυρο του καταυλισμού.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες σκαρφάλωσαν στους φράκτες και πήδηξαν έξω παρά τα συρματοπλέγματα, ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν από ορισμένα ανοίγματα που υπήρχαν στους φράκτες.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφθασαν στον καταυλισμό προσφύγων στη Γούμερα από όλα τα σημεία της χώρας, διαμαρτύρονται για την πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να τηρεί υπό κράτηση τους πρόσφυγες που ζητούν χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ομάδες διαδηλωτών έριξαν τους φράκτες στον περίγυρο του καταυλισμού, επιτρέποντας σε ορισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να διαφύγουν.

Οι αυστραλιανές αστυνομικές αρχές είχαν στήσει οδοφράγματα έξω από τον καταυλισμό, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τους εξαγριωμένους πρόσφυγες να δραπετεύσουν.

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι όσοι δραπέτευσαν βρίσκονται τώρα ανάμεσα στους διαδηλωτές για αυτό και έχει αρχίσει ένα ανθρωποκυνηγητό.

Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνονται μεγάλες αναταραχές στη Γούμερα για το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες πείνας, αλλά και μία μαζική δραπέτευση.

Ορισμένοι μάλιστα από τους πολιτικούς πρόσφυγες που κρατούνται στη Γούμερα είχαν ράψει τα χείλη τους κατά την τελευταία απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Καταβεβλημένος ο ποντίφικας
BBC News
Ο Πάπας Ιωάννης - Παύλος Β', κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής

29.3.2002 11:35 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά στην 23χρονη θητεία στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' δεν πρόκειται να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του, στα πλαίσια των εορτασμών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το Πάσχα.

Ο Ποντίφηκας - που είναι 81 ετών και πάσχει από την ασθένεια Πάρκινσον - εμφανίστηκε χθές καταβεβλημένος και παρέμεινε στη θέση του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ παραδοσιακά θα έπρεπε να πλύνει τα πόδια 12 ανδρών, κατά το παράδειγμα του Θεανθρώπου.

Χθές όμως το παραδοσιακό αυτό καθήκον ανέλαβε αντί του Ρωμαιοκαθολικού προκαθήμενου, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο.

Ιταλική αντίδραση στις ανησυχίες των ΗΠΑ περί "τρομοκρατικών επιθέσεων"

Στο μεταξύ καθώς χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές άρχισαν να καταφθάνουν στη Ρώμη για το Καθολικό Πάσχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι ενδέχεται να σημειωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών στην Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές θα είναι σε επιφυλακή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες στην Ιταλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έκαναν λόγο για ενδεχόμενες επιθέσεις. Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό η ακριβής φύση της απειλής και η ταυτότητα των οργανώσεων που πιθανόν να ενέχονται σε αυτήν.

Η αμερικανική ηγεσία δεν έδωσε στοιχεία ως προς την ταυτότητα ή τη φύση των τρομοκρατικών οργανώσεων, διευκρίνισε, όμως, ότι οι "επίφοβες" ιταλικές πόλεις είναι αυτές του Μιλάνου, της Βενετίας, της Φλωρεντίας και της Βερόνα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέντεντ Πρες επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο μετέδωσε ότι η προειδοποίηση βασί ζεται σε "συγκεκριμένη πληροφορία".

Κρίσιμες αποφάσεις για την κουρδική γλώσσα
BBC News
Περίπου 12 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στην Τουρκία

29.3.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου)
Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας συνεδριάζει για να εξετάσει εάν θα επιτρέψει τη μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην κουρδική γλώσσα.

Η μετάδοση της κουρδικής γλώσσας απαγορεύεται αυστηρώς από την τουρκική νομοθεσία, ενώ η κυβέρνηση κλείνει τους κουρδικούς σταθμούς με την αιτιολογία ότι απειλούν την εθνική ενότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν για ένα μήνα τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού στη νοτιοανατολική Τουρκία επειδή μετέδωσε ένα παραδοσιακό κουρδικό τραγούδι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί πιέσεις στην Τουρκία να παράσχει περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους, εάν θέλει να ενταχθεί στην κοινότητα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας είναι και η περίπτωση να επιτραπεί η μετάδοση μίας ωριαίας εκπομπής στην κουρδική γλώσσα στους κρατικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι η θέσπιση μιας τέτοιας ρύθμισης θα είναι ένα μεγάλο βήμα εκδημοκρατισμού για την Τουρκία.

Πιστεύεται πάντως ότι η Τουρκία ενδέχεται να προτιμήσει μία τέτοια πρόταση από το να αναγκασθεί να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών κουρδικών σταθμών στη χώρα.

Οι περισσότεροι από τους 12 εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στην Τουρκία δεν μιλούν τουρκικά και τονίζουν ότι η κουρδική γλώσσα αποτελεί βασικό κομμάτι της ταυτότητάς τους.

Η "υπόθεση Ντάνιελ Περλ" στο προσκήνιο
BBC News
Ο αδελφός ενός από τους κατηγορουμένους εκφράζει τη διαμαρτυρία του

29.3.2002 9:56 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο του Πακιστάν όρισε την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης όσων κατηγορούνται για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Ντάνιελ Περλ.

Η δίκη θα αρχίσει στις 5 Απριλίου και θα διεξαχθεί στη φυλακή του Καράτσι, όπου κρατείται ο βασικός ύποπτος, Αχμέντ Ομάρ Σαϊντ Σεϊχ - ο οποίος είναι γνωστός και ως Σεϊχ Ομάρ.

Ο εισαγγελέας, Ράτζα Κουρέσι, δήλωσε ότι υπάρχουν νέα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Σεϊχ Ομάρ, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Το πτώμα του δημοσιογράφου της Washington Post, Ντάνιελ Περλ, δεν έχει ανακαλυφθεί, αν και οι απαγωγείς του κυκλοφόρησαν μία βιντεοταινία που τον δείχνει να πέφτει νεκρός από σφαίρες.

Ο Ντάνιελ Περλ εξαφανίσθηκε τον Ιανουάριο, ενώ προσπαθούσε να εξασφαλίσει σειρά συνεντεύξεων από μέλη εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Ο Σεϊχ Ομάρ αρχικώς παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην απαγωγή του Ντάνιελ Περλ, όμως μετά δήλωσε ότι η αστυνομία τον εξανάγκασε να προβεί στις εν λόγω δηλώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει από το Πακιστάν να προβεί στην έκδοση του Σεϊχ Ομάρ.

Εκτός από τον Σεϊχ Ομάρ, ακόμη 11 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Βομβιστική επίθεση στο Νεπάλ
BBC News
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να απενεργοποιήσουν τη βόμβα

29.3.2002 10:14 (Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, επιφέροντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 25 ατόμων - ανάμεσα στα οποία και ορισμένα παιδιά.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής σε μία γέφυρα του ποταμού Μπισνουμάτι, στο κέντρο της πρωτεύουσα της χώρας.

Η βόμβα εξερράγη ενώ οι κάτοικοι της Κατμαντού πήγαιναν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους. Ορισμένα από τα παιδιά που τραυματίσθηκαν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας προσπαθούσαν να απενεργοποιήσουν την βόμβα όταν εξερράγη.

Πιστεύεται ότι περίπου 2.700 άτομα έχουν σκοτωθεί στο Νεπάλ από τότε που άρχισαν οι οργανωμένες επιθέσεις των μαοϊστών ανταρτών, εδώ και πέντε περίπου χρόνια.

Η αστυνομία στη χώρα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι και αυτή τη φορά πίσω από την επίθεση κρύβονται οργανώσεις μαοϊστών ανταρτών.

Οι αντάρτες μάχονται εναντίον του συστήματος της συνταγματικής μοναρχίας στο Νεπάλ και επιδιώκουν τη θέσπιση κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι οργανώσεις των μαοϊστών ανταρτών έχουν κηρύξει πενθήμερη εθνική απεργία, η οποία αναμένεται να αρχίσει σε πέντε ημέρες.

Ισραηλινή επίθεση με στόχο το αρχηγείο Αραφάτ
BBC News
Στιγμιότυπο από προηγούμενη εισβολή ισραηλινών τάνκ στη Ραμάλα

29.3.2002 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, με επίκεντρο το συγκρότημα όπου βρίσκεται το επιτελείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, και περικύκλωσαν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών που επακολούθησε ενώ Παλαιστίνιοι αστυνομικοί που προσπάθησαν να αναχαιτίσουν την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων, έχουν τραυματισθεί.

Στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να κατεδαφίζουν με μπουλντόζα τον φράκτη της κεντρικής εισόδου του συγκροτήματος, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται εδώ και τρείς μήνες σε ουσιαστικό κατ' οίκον περιορισμό.

Τα ισραηλινά τάνκ έπληξαν και το κτίριο όπου βρίσκεται ο Γιασέρ Αραφάτ, σύμφωνα με δήλωση του Παλαιστίνιου υπουργού Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, σε πρωϊνό τηλεοπτικό του διάγγελμα είπε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα θεωρείται στο εξής "εχθρός" του Ισραήλ και η γενικής κλίμακας επιχείρηση στη Δυτική Οχθη γίνεται με στόχο την ολική του απομόνωση, αλλά όχι τον εξοστρακισμό του.

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο κανάλι "Αλ-Τζαζίρα", είπε ότι το Ισραήλ θέλει την αιχμαλωσία του ή και το θάνατό του, και δήλωσε ότι το κτίριο μέσα στο οποίο βρίσκεται δέχεται πυρά από άρματα μάχης.

Ο Αριέλ Σαρόν είχε προεδρεύσει νωρίτερα ολονύκτιας συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε ο τρόπος αντίδρασης στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της πόλης Νετάνια και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 20 Ισραηλινών πολιτών.

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για κυρώσεις στο Ιράκ
BBC News
Στιγμιότυπο από πρόσφατη συγκέντρωση κατοίκων της Βαγδάτης, που διαμαρτυρονταν για την συνέχιση των διεθνών κυρώσεων

29.3.2002 7:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον κατάλογο των αγαθών που θα επιτρέπεται να εισαγάγει το Ιράκ, κάτω από το νέο καθεστώς κυρώσεων που έχει προταθεί από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με ανταποκριτές η συμφωνία παραμερίζει ένα μεγάλο εμπόδιο στην εφαρμογή των νέων - "έξυπνων" όπως έχουν ονομαστεί από τις ΗΠΑ- κυρώσεων, που στοχεύουν στην διευκόλυνση της προμήθειας τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από τη Βαγδάτη, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται δυσκολότερη η προμήθεια ειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μέχρι πέρυσι η Ρωσία είχε προβάλλει βέτο σε κάθε αλλαγή του καθεστώτος κυρώσεων και υποστήριζε το ιρακινό αίτημα για ολική άρση των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, το 1991.

Μιλώντας μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών στη Μόσχα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Γουλφ, είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρτιση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο θα εγκριθούν οι νέες κυρώσεις, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Αραβικά μηνύματα και ισραηλινές αντιδράσεις
BBC News
Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου

29.3.2002 7:19 (Ωρα Λονδίνου)
O Ευρωπαϊκός Τύπος εξετάζει σήμερα τη σημασία της τελικής διακήρυξης της Αραβικής Διάσκεψης στη Βηρυτό, και τις ισραηλινές αντιδράσεις.

Στη Βιέννη η εφημερίδα Der Standard εκτιμά ότι το Ισραήλ αν και αναμένεται να επικρίνει το κοινό ανακοινωθέν της αραβικής συνόδου, εντούτοις δεν μπορεί να το αγνοήσει. "Δεν περιμένουμε βέβαια η ισραηλινή κυβέρνηση να ανταποκριθεί με ενθουσιασμό στη διακήρυξη των Αράβων ηγετών, ιδίως μετά τη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης, αλλά σίγουρα αναμένουμε το Ισραήλ να απαντήσει με σοβαρό και εποικοδομητικό τρόπο στην ειρηνευτική πρωτοβουλία" σημείωνει η Αυστριακή εφημερίδα.

Σύμφωνα με άρθρο ανταποκριτή της International Herald Tribune στη Βηρυτό, οι Άραβες πολιτικοί ηγέτες ενώ με τη διακήρυξή τους έδειξαν στο Ισραήλ ότι η προοπτική ειρήνευσης είναι ορατή υπό όρους, την ίδια στιγμή τόσο δημόσια όσο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ξεκαθάρισαν ότι η εξέγερση των Παλαιστινίων πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Χαρακτηριστικό και το σχόλιο του γενικού γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, και υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, που αρνήθηκε να μιλήσει για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ αλλά αναφέρθηκε στον "αγώνα ενός λαού ενάντια στον κατακτητή".

Η Ιταλική Corriere Della Serra υπογραμίζει τη δήλωση του αρχιτέκτονα του σχεδίου, Πρίγκηπα Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, που ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για την αποδοχή του. Η εφημερίδα σημειώνει και την πρώτη αντίδραση, από τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουήλ Ναξόν: "Δεν μπορούμε να δεχθούμε διαπραγματεύσεις από τη μιά πλευρά για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους και ταυτόχρονα για την επιστροφή όσων Παλαιστινίων προσφύγων το θελήσουν, στα σπίτια τους, που βρίσκονται μέσα σε ισραηλινό έδαφος - Αυτό θα σήμαινε καταστροφή του Εβραϊκού κράτους" είπε ο ισραηλινός αξιωματούχος στην ιταλική εφημερίδα.

Στη Βρετανία η Guardian έχει κεντρικό τίτλο "Οι Άραβες προτείνουν σχέδιο ειρήν ευσης αλλά οι σκοτωμοί συνεχίζονται" και στον υπότιτλο χαρακτηρίζει ιστορική κίνηση την αναγνώριση του Εβραϊκού κράτους, στο ανακοινωθέν της αραβικής συνόδου κορυφής.

Ο θησαυρός του Μπενίν και.... τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
BBC News
Το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και πάλι στο προσκήνιο

29.3.2002 6:55 (Ωρα Λονδίνου)
Eντείνονται οι πιέσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian (28-03-2002) ότι το Βρετανικό Μουσείο πούλησε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, 30 μπρούντζινες πλάκες του 16ου αιώνα από τη Νιγηρία - που έχουν ονομαστεί "θησαυρός του Μπενίν".

Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να διερωτώνται αν οι αποκαλύψεις για την πώληση των μπρούντζινων πλακών από τη Νιγηρία σε μεγαλό βαθμό αποδυναμώνουν την πάγια άποψη του Μουσείου ότι δεν μπορεί να δώσει τίποτα από τις συλλογές του.

Το ιστορικό της "λεηλασίας"

"Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η κυριότητα των πλακών του Μπενίν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Νιγηρίας αλλά κυρίως τους Ομπά η τους βασιλείς του Μπενίν απόγονοι των οποίων ζούν ακόμη σήμερα στη Νιγηρία", είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC η δημοσιογράφος Λίντα Μπέλος που ηγείται της εκστρατείας για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν στη Νιγηρία.

"Οι πλάκες εκλάπησαν όταν το Μπενίν, η αρχαιότερη πρωτεύουσα της φυλής των Γιορούμπα, λεηλατήθηκε το 1897 σε αντίποινα για το φόνο 9 Βρετανών στρατιωτών. Οι στρατιώτες αυτοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα πολεμιστών Γιορούμπα. Επίσημο αίτημα πρός τη Βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν έχει γίνει σίγουρα από τους Ομπα και τους απογόνους της βασιλικής οικογένειας του Μπενίν", σημείωσε η βρετανίδα δημοσιογράφος .

Αντίδραση - συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Την έκπληξη και τη λύπη του εξέφρασε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ. Ρόμπερτ Αντερσον για την απόφαση που έλαβαν στις δεκαετίες του 50' και του 60' οι τότε διευθύνοντες αναφορικά με την πώληση μέρους των μπρούντζινων πλακών του θησαυρού του Μπενίν.

"Πρόκειται για ατυχές γεγονός" , σημειώσε ο Δρ. Αντερσον που έσπευσε να τονίσει ότι τα αντικείμενα που πουλήθηκαν ήταν ένα σημαντικό μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου. "Τα κριτήρια στα οποία βασίσθηκε η απόφαση για την απο δέσμευση των πλακών του Μπενίν είναι πολύ δύσκολο να τα κατανοήσουμε σήμερα αν λάβουμε υπόψη τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Μουσείου" , παρατήρησε ο Δρ. Αντερσον . "Η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν έχω την εντύπωση ότι ελήφθη επειδή επεκράτησε η απόψη ότι ήταν αντίγραφα ", σημείωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου οι αποκαλύψεις για το θησαυρό του Μπενίν ενισχύουν μάλλον τη βασική του θέση για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο διεθνές μουσείο όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο - "κίνδυνοι που σχετίζονται με τα αιτήματα για τη μεταφορά και απόσπαση αντικειμένων που ανήκουν στο μουσείο αυτό" , μας είπε ο Δρ. Αντερσον.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν δεν είχε λόγους οικονομικούς. "Γνωρίζουμε το ποσό για την αγορά, και το ποσό αυτό δεν δικαιολογεί την απόφαση για την πώληση των αντικειμένων", είπε ο Δρ. Αντερσον .

Μέχρι ποιό βαθμό η πώληση μέρους του θησαυρού του Μπενίν αποδυναμώνει τις πάγιες θέσεις σας στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα , ήταν ένα απο τα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου:

"Το ζήτημα με τις πλάκες του Μπενίν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μία απόφαση, όπως αυτή για τις πλάκες Μπενίν είναι αδύνατο να ληφθεί σήμερα. Κανένας στον κόσμο δεν ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι αντίγραφα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ουδέποτε επέτρεψα την αφαίρεση από τις συλλογές του Μουσείου καλλιτεχνικών θησαυρών που ανήκουν στις συλλογές αυτές. Η απόφαση για την πώληση των πλακών του Μπενίν είναι τελείως αντίθετη με τον τρόπο που λειτουργούμε σήμερα", τόνισε στο ΒΒC ο Δρ. Ρόμπερτ Αντερσον.

Και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου κατέληξε : "Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δεχθούμε η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει τα Μάρμαρα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι για μας ανεκτίμητης αξίας . Η σπουδαιότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι έχουν τεράστια πολιτιστική αξία. Βρίσκονται εδώ στο Βρετανικό Μουσείο και ο κόσμος μπορεί και τα βλέπει μαζί με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς όλων των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση στο θέμα των Μαρμάρων να υπεισέλθει ο παράγοντας χρήμα".

Ισραηλινά αντίποινα με στόχο το αρχηγείο Αραφάτ
BBC News
Στιγμιότυπο από προηγούμενη εισβολή ισραηλινών τάνκ στη Ραμάλα

29.3.2002 5:58 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, με επίκεντρο το συγκρότημα όπου βρίσκεται το επιτελείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, και περικύκλωσαν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών που επακολούθησε ενώ Παλαιστίνιοι αστυνομικοί που προσπάθησαν να αναχαιτίσουν την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων, έχουν τραυματισθεί.

Στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να κατεδαφίζουν με μπουλντόζα τον φράκτη της κεντρικής εισόδου του συγκροτήματος, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται εδώ και τρείς μήνες σε ουσιαστικό κατ' οίκον περιορισμό.

Τα ισραηλινά τάνκ έπληξαν και το κτίριο όπου βρίσκεται ο Γιασέρ Αραφάτ, σύμφωνα με δήλωση του Παλαιστίνιου υπουργού Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.

Πριν από λίγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, που προήδρευσε ολονύκτιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα προσπάθησε να εξηγήσει γιατί το Ισραήλ προέβη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρόν το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι στο εξής ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα θεωρείται "εχθρός" του Ισραήλ και η γενικής κλίμακας επιχείρηση στη Δυτική Οχθη γίνεται με στόχο την ολική του απομόνωση, αλλά όχι τον εξοστρακισμό του.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε την κινητοποίηση εφεδρικών στρατευμάτων, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε αργά τη νύκτα υπό την προεδρία του Αριέλ Σαρόν, για να εξετάσει τον τρόπο αντίδρασης στην επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της πόλης Νετάνια και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 20 Ισραηλινών πολιτών.

Πριν από την συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αλλά δεν προέβη στην κήρυξή της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.