Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-04

  1. Eπισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
  2. Επισκόπηση βρετανικού τύπου
  3. Παρέμβαση Μπους στο Μεσανατολικό
  4. Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός στη Δυτική Όχθη
  5. Συλλήψεις 300 ισλαμιστών στην Καμπούλ
  6. Ιταλία: "Οι πολιτικοί απειλούν τη δικαιοσύνη"
  7. Η σημασία της παρέμβασης των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό
  8. Αγκόλα: Το τέλος του εμφυλίου
  9. Ανταλλαγή πυροβολισμών στο Τέτοβο
  10. Σταθερά τα επιτόκια σε Ευρωζώνη - Βρετανία
  11. Οι 12 πληγές του… Αφγανιστάν
  12. Ο εφιάλτης της σοκολάτας!
  13. Ιταλία: "Οι πολιτικοί απειλούν τη δικαιοσύνη"
  14. Η σημασία της παρέμβασης των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό
  15. Σταθερά τα επιτόκια σε Ευρωζώνη - Βρετανία
  16. Ιταλία: "Οι πολιτικοί απειλούν τη δικαιοσύνη"
  17. Παρέμβαση Μπους στο Μεσανατολικό
  18. Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός στη Δυτική Όχθη
  19. Αμερικανική πρωτοβουλία στο Μεσανατολικό
  20. Συλλήψεις 300 ισλαμιστών στην Καμπούλ
  21. Πληροφορίες για αποστολή Πάουελ στη Μέση Ανατολή
  22. Ανταλλαγή πυροβολισμών στο Τέτοβο
  23. Ο εφιάλτης της σοκολάτας!
  24. Έκρυθμη η κατάσταση στη Βηθλεέμ
  25. «Διαπραγματεύσεις μόνο με τον Αραφάτ»
  26. Οι 12 πληγές του… Αφγανιστάν
  27. «Αντίσταση διαρκείας» ζητά η παλαιστινιακή ηγεσία
  28. Σφοδρές συγκρούσεις στη Ναμπλούς
  29. Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή
  30. Τέλος στο εμφύλιο της Αγκόλα
  31. Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
  32. Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου
  33. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης για το Ισραήλ
  34. Αργεντινή: Συνελήφθη ο Ντομίνκο Καβάγιο
  35. ΗΠΑ: "Δεν θα βασανιστεί" ο Ζουμπάιντα
  36. Αρχίζει η επιστροφή Αφγανών προσφύγων από το Ιράν
  37. Αβέβαιο το μέλλον για τους απεργούς πείνας στις τουρκικές φυλακές
Eπισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
BBC News

05.4.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ευρωπαϊκός τύπος εκφράζει σήμερα ανακούφηση για την παρέμβαση Μπους στη Μέση Ανατολή αλλά και ανησυχία για την ανίσχυρη θέση της Ευπωπαϊκής Ένωσης,

Στο γαλλικό τύπο αναφέρεται νέα επίθεση σε συναγωγή ενώ ο γερμανικός και ο γαλλικός τύπος ασχολούνται με την ειρηνευτική διαδικασία στην Αγκόλα.

"Επιτέλους" είναι η λέξη που χρησιμοποιούν η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation), η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) και η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse), σχολιάζοντας την παρέμβαση Μπους.

"Επιτέλους", γράφει η Ντι Βέλτ. "Περιμέναμε πάρα πολύ καιρό μεχρι να θυμηθεί η Ουάσιγκτον να πράξει το καθήκον της". Η εφημερίδα επαινεί επίσης τις προσπάθειες του γερμανού υπουργού εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ο οποίος όπως αναφέρει η εφημερίδα κράτησε σωστές ισορροπίες ανάμεσα στην εμμονή του Ισραήλ για στρατιωτική λύση, το πρωτεύοντα ρόλο της Ουάσιγκτον και την ανάγκη για σφάλεια στο κράτος του Ισραήλ.

Η Λιμπερασιόν αναφέρει ότι η αγανάκτηση που έξεφρασε ο πρόεδρος Μπους με τη χρήση της λέξης "αρκετά" ανανεώνει τις ελπίδες όλων και εξηγεί ότι με τη φράση αυτή ο κος Μπους δείχνει ότι συμφωνεί με αυτούς που είχαν παρόμοια αισθήματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι θα πρέπει ο λόγος Μπους να σημάνει το τέλος της ανεύθυνης, όπως την χαρακτηρίζει, στάσης αναμονής των ΗΠΑ.

Η βιενέζικη Ντι Πρέσε γράφει ότι ο πρόεδρος Μπους επιτέλους αντέδρασε και στέλνει τον Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή. Αλλά η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι η πολιτική του Ισραήλ ακόμα κατευθύνεται από την πίστη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ και συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοείται. Σαν παράδειγμα αναφέρει η εφημερίδα την παρεμπόδιση της συνάντησης της αντιπροσωπίας της ΕΕ με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Για τις επιθέσεις σε γαλλικές συναγωγές η Λιμπερασιόν αναφέρει ότι τα μέτρα της αστυνομίας ήταν αποτελέσματικά εφόσον την τελευταία επίθεση στο Μονπελιέ ακολούθησαν συλλήψεις. Αναφέρει επίσης ότι η ισραηλιτική κοινότητα οργανώνει εκδήλωση για τοθέμα στην οποία δήλωσ ε συμμετοχή η μουσουλμανική κοινότητα.

Η Βελγική Ντε Στανταρντ (De Standaard) αναρωτιέται ποιός φταίει για τα βίαια επεισόδια σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστηνίων στην Αμβέρσα, λέγοντας ότι τα επεισόδια στρέφονταιεναντίον των διοργανωτών της διαδήλωσης.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) χαιρετίζει την εκεχειρία στην Αγκόλα αλλά εκφράζει ανησυχίες επειδή στο παρελθόν κατάληξαν σε αποτυχία άλλες τρεις ειρηνευτικές συμφωνίες.

Για το ίδιο θέμα η Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) παροτρύνει τον αναπτυγμένο κόσμο και κυρίως τους αμερικανούς να στηρίξουν την Αγκόλα στην κρίσιμη αυτή φάση παρέχοντας βοήθεια και ζητώντας σε αντάλλαγμα από τη χώρα να επενδύσει στην παιδεία και την υγεία.

Επισκόπηση βρετανικού τύπου
BBC News

05.4.2002 2:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η παρέμβαση Μπους στο μεσανατολικό και οι εκδηλώσεις για το θάνατο της βασιλομήτορος Ελισάβετ απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου σήμερα.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα της στις δηλώσεις Μπούς και στις εξελίξεις στη Βηθλεέμ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρεται στην επέμβαση Μπους και σε άλλο θέμα της στην περιήγηση της βασίλισσας Ελισάβετ στο χώρο που έχουν τοποθετηθεί από το κοινό άνθη για τη βασιλομήτορα που πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Σε άλλο άρθρο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ με αφορμή την αποκάλυψη από τον ίδιο ότι οι διακοπές της οικογένειας Μπλερ στην Αίγυπτο τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν δώρο της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Με τα ίδια θέματα ασχολείται και η Τάιμς (Times) με τίτλο "Ο Μπους ζητάει από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Δυτική Όχθη" ενώ σε άλλο άρθρο αναφέρεται στην περιήγηση της βασίλισσας Ελισάβετ και στις προετοιμασίες για τη μεταφορά της σωρού της βασιλομήτορος σε χώρο δημόσιου προσκυνήματος.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται επίσης στην παρέμβαση Μπους και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, ενώ σε άλλη είδηση αναφέρεται στην πιθανή χρεοκωπία της γερμανικής εταιρίας μέσων ενημέρωσης Κιρχ.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) έχει σαν πρώτο θέμα την παρέμβαση Μπους.

Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τις ποδοσφαιρικές ομάδες που θα πληγούν από την πιθανολογούμενη χρεωκοπία της Κιρχ.

Παρέμβαση Μπους στο Μεσανατολικό
BBC News
Ομιλία του Αμερικανού προέδρου - Δίπλα του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αναλαμβάνει μεσολαβητικό ρόλο

05.4.2002 0:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων και να αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης που έχει καταλάβει.

Ο κ. Μπους είπε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, να επαναληφθούν οι συναντήσεις των υπευθύνων ασφαλείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και να τερματιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Σε διάγγελμά του σχετικά με την έκκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος Μπους είπε ότι αναμένει καλύτερη ηγεσία και αποτελέσματα από τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής.

Πράλληλα ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της κρίσης στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος "έχασε τις ευκαιρίες που τού παρουσιάστηκαν και πρόδωσε τις ελπίδες του παλαιστινιακού λαού", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους.

Αλλά "και το Ισραήλ θα πρέπει να θέσει τέρμα στην καθημερινή ταπείνωση που υποβάλλει τους απλούς Παλαιστίνιους πολίτες" είπε ο κ. Μπους.

Προειδοποιήσεις Μπους προς Ιράν και Συρία

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε το Ιράν και τη Συρία να μην πάρουν ενεργό μέρος στη διένεξη Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Υποστήριξε δε ότι οι αποστολές - όπως είπε - όπλων από το Ιράν προς τους Παλαιστίνιους, αναζωπυρώνουν τις φλόγες στη Μέση Ανατολή, και κάλεσε την Τεχεράνη να ασχοληθεί με το πώς θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του ίδιου του ιρανικού λαού για ελευθερία.

Όσο για τη Συρία, ο κ. Μπους είπε ότι έφτασε η ώρα για τη Δαμασκό να αποφασίσει με ποιά πλευρά συμπαρατάσσεται στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο κ. Μπους αναγνώρισε ότι η Συρία έχει πάρει θέση δημοσίως εναντίον του δικτύου της Αλ-Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά επεσήμανε ότι τώρα πρέπει η χώρα αυτή να λάβει μέτρα εναντίον εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός στη Δυτική Όχθη
BBC News
Περίπολος Ισραηλινών στρατιωτών στους δρόμους της Βηθλεέμ

05.4.2002 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Άντονι Ζίνι, να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται εγκλωβισμένος από ισραηλινές δυνάμεις, εδώ και μία εβδομάδα, μέσα στο βομβαρδισμένο αρχηγείο του, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Εν τω μεταξύ η παλαιστινιακή ηγεσία καλεί τον παλαιστινιακό λαό να προετοιμαστεί για "μακροχρόνια αντίσταση" καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Πολιορκία στη Βηθλεέμ

Στη Βηθλεέμ ακούστηκαν εκρήξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών γύρω από το ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, όπου έχουν καταφύγει περίπου 200 Παλαιστίνιοι, και τα αποθέματα σε νερό και τροφή έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Η ισραηλινή πλευρά λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν βρεί καταφύγιο εκεί είναι ένοπλοι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά λέει ότι πρόκειται για αμάχους, κατοίκους της Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον περίγυρο του ναού αφού ανατίναξε μια πόρτα του εξωτερικού τοίχου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τους Ισραηλινούς.

Απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, ο υπεύθυνος ιερέας του ναού, Πατήρ Αμβρόσιος, σε δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

"Πέφτουν όλμοι στο ναό με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές" δήλωσε ο Πατέρας Αμβρόσιος, που ανέφερε ότι στο ναό βρίσκονται και τουλάχιστον 12 Έλληνες.

Νωρίτερα ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιμπραήμ Φάλτας, που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να σφαγιαστούν όλοι όσοι έχουν βρει καταφύγιο στον ναό.

Κατάληψη και άλλων παλαιστινιακών πόλεων

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα στην πόλη της Χεβρώνας.

Άλλες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ενίσχυσαν τις θέσεις τους μέσα στις πόλεις Τ ζενίν και Ναμπλούς, όπου διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.

Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς, συναντώντας σφοδρή αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων. Από τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν σήμερα δύο Παλαιστίνιοι. Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν την πόλη ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει κοντινούς παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι Ισραηλινοί, από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο όπως υποστηρίζουν να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, έχουν καταλάβει πλέον όλες τις κύριες πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός από την Ιεριχώ.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει.

Συλλήψεις 300 ισλαμιστών στην Καμπούλ
BBC News
Ο Αφγανός πρωθυπουργός, Χαμίντ Καρζάϊ, επιθεωρεί άγημα του νεοσύστατου αφγανικού στρατού

05.4.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι απεκάλυψε αντικυβερνητική συνωμοσία και συνέλαβε στην πρωτεύουσα Καμπούλ 300 περίπου υπόπτους - εκ των οποίων οι 160 κρατούνται ακόμα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της αφγανικής πρωτεύουσας, στρατηγός Ντιν Μοχάμεντ Τζουράτ, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες και να προβούν σε σειρά επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών στόχων.

Πολλοί από τους υπόπτους συνελήφθησαν στο σπίτι του Βαχιντουλάχ Σαμπά Ουν, στελέχους της οργάνωσης Χεζμπ-Ι-Ισλάμι. Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Σαμπά Ουν- που εθήτευσε στην κυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν, έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών είπε στο BBC ότι αρχικά είχαν συλληφθεί 300 άτομα, εκ των οποίων 140 απελευθερώθηκαν ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιούνους Κανούνι, είπε ότι αυτή τη στιγμή 160 άτομα κρατούνται ακόμη.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε επίσης ότι οι αρχές έχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των συλληφθέντων και αρνήθηκε ότι οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών.

Ο στρατηγός Τζουράτ είπε ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν μέλη της οργάνωσης Χεζμπ-Ι-Ισλάμι, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γκιουλμπεντίν Χεκματιάρ.

Εκπρόσωπος του κ. Χεκματιάρ είπε ότι αυτός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους συλληφθέντες.

Στην Καμπούλ επικρατεί έντονη φημολογία ότι η ομάδα των συλληφθέντων σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάϊ, του εξόριστου μονάρχη της χώρας, Ζαχίρ Σάχ, και αλλοδαπών στόχων.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC Κέητ Κλαρκ, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ελέγχονται πλέον από μία άλλη ισλαμική οργάνωση, την Τζαμάατ-Ι-Ισλάμι.

Ιταλία: "Οι πολιτικοί απειλούν τη δικαιοσύνη"
BBC News
Συνεδρίαση Ιταλικού δικαστηρίου στο Μιλάνο

05.4.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορεί σημαίνοντες Ιταλούς πολιτικούς ότι παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι στην Ιταλία οι δικαστές και οι κατήγοροι είναι λογικό να νιώθουν ότι η ανεξαρτησία τους απειλείται από τους πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά τις συνεχείς καθυστερήσεις στις δίκες του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται για διαφθορά, τονίζοντας ότι είναι επιζήμιες για την ακεραιότητα του νομικού συστήματος.

Η Έκθεση συντάχθηκε, μετά από επίσκεψη του ανώτατου εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών στην Ιταλία, Aram Cumaraswamy, που πρότεινε την πλήρη αναμόρφωση του ιταλικού νομικού συστήματος.

Στην έκθεση προστίθεται το γεγονός οτι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός αποδώθηκαν σωστά, ως απειλή για την αμεροληψία της δικαιοσύνης.

Ο κ. Cumaraswamy, δικηγόρος από τη Μαλαισία, που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη ως ειδικός εισηγητής για την ανεξαρτησία των νομικών συστημάτων, δε σχολίασε πάντως το αν και κατά πόσο ο κ. Μπερλουσκόνι είναι αναμεμειγμένος σε προσπάθεια εκφοβισμού της δικαιοσύνης.

Οι δικαστές στην Ιταλία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να της επιτρέψουν να ελέγχει περισσότερο τους κατηγόρους και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τις δίκες του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο κ. Cumaraswamy υπογράμμισε ότι η μία υπόθεση καθυστέρησε γιατί ο πρώην υπουργός Άμυνας, Cesare Previti, ζητούσε επανειλλημένα την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Βουλή.

Ο κ. Cumaraswamy, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της δίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλων μεγάλων υποθέσεων στο Μιλάνο, έχουν προκαλέσει τη δημόσια κατακραυγή και υπονομεύουν την ακεραιότητα του νομικού συστήματος.

Οι δικαστές και οι κατήγοροι, θα πρέπει να διατηρούν επαφή με έναν τέτοιο τρόπο που να μην συμβιβάζουν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους, πρεσέθεσε ο κ. Cumaraswamy. Δεν πιστεύει, ωσ τόσο, ότι έχει καταστραφεί συνολικά η ανεξαρτησία του ιταλικού νομικού συστήματος.

Η σημασία της παρέμβασης των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό
BBC News
Παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό με την ομιλία του προέδρου Μπους

05.4.2002 0:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, με την οποία καλείται το Ισραήλ να αποχωρήσει από τη Δυτική Όχθη αποτελεί μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, εκτός της κυβέρνησης Σαρόν, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

Η αμερικανική παρέμβαση προσπαθεί να απαντήσει στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ και στις αραβικές κυβερνήσεις, που επέκριναν την στάση ολιγωρίας της κυβέρνησης Μπους μπροστά στις πρωτοφανούς κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υπερψηφίσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την απόφαση που καλούσε το Ισραήλ σε αποχώρηση από τις παλαιστινιακές περιοχές, αλλά η έκκληση αυτή διατυπωμένη από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο έχει ιδιαίτερο βάρος, εκτιμά ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπυ Μέησον.

Το ίδιο εντυπωσιακή είναι προς στιγμήν και η έκκληση Μπους προς το Ισραήλ για σεβασμό της αξιοπρέπειας του παλαιστινιακού λαού και διακοπή των εποικιστικών του δραστηριοτήτων, κάτι που -σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC - αποτελεί μεν μέρος της πολιτικής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αλλά συνήθως δεν περιλαμβάνεται στις ομιλίες του προέδρου Μπους.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επενδύσει μέρος του προσωπικού του κύρους στην έκκληση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, αλλά ότι είναι πολύ αμφίβολο εάν και πόση πραγματική πίεση θα ασκήσει στον Αριέλ Σαρόν, σε περίπτωση που οι συστάσεις του δεν εισακουσθούν.

Πολλοί στις ΗΠΑ βλέπουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως πολέμιο της τρομοκρατίας, και για μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης οι Παλαιστίνιοι βομβιστές εξισώνονται με τους καμικάζι - υπαίτιους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όσο για τον εγκλωβισμένο Παλαιστίνιο ηγέτη, ο κ. Μπους δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια, επιρρίπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την επιδείνωση της κατάστασης στις πλάτες του ίδιου του Γιασέρ Αραφάτ.

Η θέση αυτή απέχει πολύ από τη στάση των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που εξακολουθούν να αντιμετ ωπίζουν τον κ, Αραφάτ ως τον εκλεγμένο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού και μελλοντικά ως αξιόπιστο συνομιλητή των Ισραηλινών.

Αγκόλα: Το τέλος του εμφυλίου
BBC News
Πολλοί αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ θα απορροφηθούν από το στράτευμα

05.4.2002 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αγκόλας, Χοσέ Εδουάρδο Ντος Σάντος, είπε ότι σχεδόν τρεις δεκαετίες εμφυλίου πολέμου στη χώρα του έφθασαν στο τέλος τους.

Σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν υπογραφεί επίσημα η ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ, ο πρόεδρος Ντος Σάντος υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για διασφαλίσει την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Και υποσχέθηκε να προχωρήσει στην προκήρυξη ελεύθερων εκλογών αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του αρχηγός της ΟΥΝΙΤΑ, στρατηγός Πάουλο Λουκάμπα είπε ότι η απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας ήταν πολιτική και δεν περιλαμβάνει τη στρατιωτική παράδοση των δυνάμεων του.

Προτεραιότητά του τώρα, είπε, είναι η διαδικασία επιστροφής των περίπου 50.000 ανταρτών της ΟΥΝΙΤΑ στην πολιτική ζωή

.

Ανταλλαγή πυροβολισμών στο Τέτοβο
BBC News
Πέρυσι το Τέτοβο συγκλονίστηκε από τις συγκρούσεις ανταρτών με την κυβέρνηση

05.4.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν πριν από λίγο στο Τέτοβο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταξύ Αλβανόφωνων.

Ένοπλη ομάδα ανδρών εισέβαλε σε εστιατόριο στο κέντρο του Τετόβου και άνοιξε πυρ εναντίον αγνώστων.

Ορισμένα μάλιστα οχήματα στη γύρω περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή όπου είχαν ξεσπάσει πέρυσι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Αλβανόφωνους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

Σταθερά τα επιτόκια σε Ευρωζώνη - Βρετανία
BBC News
Στιγμιότυπο από την τελετή εισαγωγής του Ευρώ στις συναλλαγές

05.4.2002 0:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να κρατήσει για πέμπτο συνεχή μήνα τα επιτόκια στο 3,25%.

Η απόφαση αυτή δεν εξέπληξε κανένα: όλοι οι παρατηρητές συμφωνούσαν ότι τα τραπεζικά επιτόκια θα παρέμεναν κι αυτή τη φορά αμετάβλητα.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός είναι υψηλός--στο 2,4 %, δηλ. πάνω από το όριο του 2 % που είχε θέσει η ίδια η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τα προβλήματα που αντιμετώπισε πέρσι.

Πολλοί οικονομολόγοι, πάντως, δεν αποκλείουν μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε λίγους μήνες, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για το ύψος του πληθωρισμού αλλά και των μισθολογικών αυξήσεων: το ισχυρότατο συνδικάτο IGMetall στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχει ζητήσει αυξήσεις της τάξεως του 6,5%.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι ανησυχητικές εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής που έχουν ήδη οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ας σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ανακοινώσει ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν κι αυτά, για πέμπτο συνεχή μήνα, αμετάβλητα--στο 4%.

"Εφόσον ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επίσης υψηλές οι μισθολογικές αυξήσεις που δίδονται, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε κανένα λόγο να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να διαταράξουν την κατάσταση", δήλωσε στο BBC ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων, ο Ίαν Μακάφερτι.

Αλλά η οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διευθυντικών Στελεχών, Ρουθ Λι, μιλώντας κι αυτή στο BBC, προειδοποίησε ότι τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, δείχνουν ότι θ'αυξηθούν τα επιτόκια προς τα τέλη του δευτέρου τριμήνου αυτού του έτους.

"Ορισμένοι οικονομολόγοι στο Σίτι του Λονδίνου", προσθέτει ο Τζέφρι Ντικς της επενδυτικής εταιρείας RBS Financial Μark ets, "πιστεύουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Μάιο, αλλά εγώ νομίζω ότι θα γίνει τον Αύγουστο."

Οι 12 πληγές του… Αφγανιστάν
BBC News
Χιλιάδες ακρίδες απειλούν τις σοδειές

05.4.2002 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά τους Ταλιμπάν, τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και το χτύπημα του Εγκέλαδου, το βόρειο Αφγανιστάν απειλείται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίδων, το οποίο ενδέχεται να καταστρέψει την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια σοδειά.

Ιρλανδέζική μη κυβερνητική οργάνωση έχει μεταβεί στην περιοχή και καταβάλλει προσπάθειες για την εξόντωση των εντόμων.

Τα μέλη της οργάνωσης σκάβουν αυλάκια, στα οποία ελπίζουν να παγιδεύσουν τις ακρίδες.

Οι ντόπιοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι το σμήνος των ακρίδων είναι τόσο πυκνό που οι δρόμοι της περιοχής φαίνονται κατάμαυροι.

Ο εφιάλτης της σοκολάτας!
BBC News
Και για εφιάλτες ευθύνεται η σοκολάτα υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες

05.4.2002 0:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η σοκολάτα και το κακάο έχουν άσχημες παρενέργειες ιδιαίτερα όσον αφορά τον ύπνο: προκαλούν εφιάλτες! Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο του Νόρφολκ της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ.

Η καφεΐνη, λοιπόν, που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει μία φυσική διαδικασία που λέγεται ατονία και παραλύει τον οργανισμό μας την ώρα που ονειρευόμαστε.

Η μελέτη, που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το σύνδρομο αυτό επηρεάζει κατά μέσον όρο ένα στους διακόσιους ανθρώπους--και κυρίως τους άνδρες.

Τα ίδια συμπτώματα, των διαταραχών δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, είχαν και ασθενείς που είχαν τραυματισθεί στο κεφάλι σε τροχαία ατυχήματα.

Αλλά η σοκολάτα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα αυτά. Οι γιατροί διαπίστωσαν πως με τη χορήγηση ηρεμιστικών μπορούσαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο-όχι, όμως, και όταν οι ασθενείς κατανάλωναν σοκολάτα!

Υπάρχει, όμως, κι ο αντίλογος: άλλοι ειδικοί, όπως για παράδειγμα, ο Μόρις Οχέιον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη σοκολάτα με τους εφιάλτες που βλέπουμε κάποιες φορές στον ύπνο μας.

"Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πανικοβληθούμε", δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός, "όπως δεν βλέπω και για πιο λόγο θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε καλής ποιότητας σοκολάτα!"

Ιταλία: "Οι πολιτικοί απειλούν τη δικαιοσύνη"
BBC News
Συνεδρίαση Ιταλικού δικαστηρίου στο Μιλάνο

04.4.2002 21:41 (Ωρα Λονδίνου)
Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορεί σημαίνοντες Ιταλούς πολιτικούς ότι παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι στην Ιταλία οι δικαστές και οι κατήγοροι είναι λογικό να νιώθουν ότι η ανεξαρτησία τους απειλείται από τους πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά τις συνεχείς καθυστερήσεις στις δίκες του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται για διαφθορά, τονίζοντας ότι είναι επιζήμιες για την ακεραιότητα του νομικού συστήματος.

Η Έκθεση συντάχθηκε, μετά από επίσκεψη του ανώτατου εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών στην Ιταλία, Aram Cumaraswamy, που πρότεινε την πλήρη αναμόρφωση του ιταλικού νομικού συστήματος.

Στην έκθεση προστίθεται το γεγονός οτι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός αποδώθηκαν σωστά, ως απειλή για την αμεροληψία της δικαιοσύνης.

Ο κ. Cumaraswamy, δικηγόρος από τη Μαλαισία, που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη ως ειδικός εισηγητής για την ανεξαρτησία των νομικών συστημάτων, δε σχολίασε πάντως το αν και κατά πόσο ο κ. Μπερλουσκόνι είναι αναμεμειγμένος σε προσπάθεια εκφοβισμού της δικαιοσύνης.

Οι δικαστές στην Ιταλία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να της επιτρέψουν να ελέγχει περισσότερο τους κατηγόρους και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τις δίκες του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο κ. Cumaraswamy υπογράμμισε ότι η μία υπόθεση καθυστέρησε γιατί ο πρώην υπουργός Άμυνας, Cesare Previti, ζητούσε επανειλλημένα την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Βουλή.

Ο κ. Cumaraswamy, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της δίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλων μεγάλων υποθέσεων στο Μιλάνο, έχουν προκαλέσει τη δημόσια κατακραυγή και υπονομεύουν την ακεραιότητα του νομικού συστήματος.

Οι δικαστές και οι κατήγοροι, θα πρέπει να διατηρούν επαφή με έναν τέτοιο τρόπο που να μην συμβιβάζουν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους, πρεσέθεσε ο κ. Cumaraswamy. Δεν πιστεύει, ω στόσο, ότι έχει καταστραφεί συνολικά η ανεξαρτησία του ιταλικού νομικού συστήματος.

Η σημασία της παρέμβασης των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό
BBC News
Παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό με την ομιλία του προέδρου Μπους

04.4.2002 23:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, με την οποία καλείται το Ισραήλ να αποχωρήσει από τη Δυτική Όχθη αποτελεί μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, εκτός της κυβέρνησης Σαρόν, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

Η αμερικανική παρέμβαση προσπαθεί να απαντήσει στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ και στις αραβικές κυβερνήσεις, που επέκριναν την στάση ολιγωρίας της κυβέρνησης Μπους μπροστά στις πρωτοφανούς κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υπερψηφίσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την απόφαση που καλούσε το Ισραήλ σε αποχώρηση από τις παλαιστινιακές περιοχές, αλλά η έκκληση αυτή διατυπωμένη από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο έχει ιδιαίτερο βάρος, εκτιμά ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπυ Μέησον.

Το ίδιο εντυπωσιακή είναι προς στιγμήν και η έκκληση Μπους προς το Ισραήλ για σεβασμό της αξιοπρέπειας του παλαιστινιακού λαού και διακοπή των εποικιστικών του δραστηριοτήτων, κάτι που -σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC - αποτελεί μεν μέρος της πολιτικής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αλλά συνήθως δεν περιλαμβάνεται στις ομιλίες του προέδρου Μπους.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επενδύσει μέρος του προσωπικού του κύρους στην έκκληση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, αλλά ότι είναι πολύ αμφίβολο εάν και πόση πραγματική πίεση θα ασκήσει στον Αριέλ Σαρόν, σε περίπτωση που οι συστάσεις του δεν εισακουσθούν.

Πολλοί στις ΗΠΑ βλέπουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως πολέμιο της τρομοκρατίας, και για μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης οι Παλαιστίνιοι βομβιστές εξισώνονται με τους καμικάζι - υπαίτιους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όσο για τον εγκλωβισμένο Παλαιστίνιο ηγέτη, ο κ. Μπους δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια, επιρρίπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την επιδείνωση της κατάστασης στις πλάτες του ίδιου του Γιασέρ Αραφάτ.

Η θέση αυτή απέχει πολύ από τη στάση των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που εξακολουθούν να αντιμε τωπίζουν τον κ, Αραφάτ ως τον εκλεγμένο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού και μελλοντικά ως αξιόπιστο συνομιλητή των Ισραηλινών.

Σταθερά τα επιτόκια σε Ευρωζώνη - Βρετανία
BBC News
Στιγμιότυπο από την τελετή εισαγωγής του Ευρώ στις συναλλαγές

04.4.2002 23:20 (Ωρα Λονδίνου)
Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να κρατήσει για πέμπτο συνεχή μήνα τα επιτόκια στο 3,25%.

Η απόφαση αυτή δεν εξέπληξε κανένα: όλοι οι παρατηρητές συμφωνούσαν ότι τα τραπεζικά επιτόκια θα παρέμεναν κι αυτή τη φορά αμετάβλητα.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός είναι υψηλός--στο 2,4 %, δηλ. πάνω από το όριο του 2 % που είχε θέσει η ίδια η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τα προβλήματα που αντιμετώπισε πέρσι.

Πολλοί οικονομολόγοι, πάντως, δεν αποκλείουν μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε λίγους μήνες, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για το ύψος του πληθωρισμού αλλά και των μισθολογικών αυξήσεων: το ισχυρότατο συνδικάτο IGMetall στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχει ζητήσει αυξήσεις της τάξεως του 6,5%.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι ανησυχητικές εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής που έχουν ήδη οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ας σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ανακοινώσει ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν κι αυτά, για πέμπτο συνεχή μήνα, αμετάβλητα--στο 4%.

"Εφόσον ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επίσης υψηλές οι μισθολογικές αυξήσεις που δίδονται, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε κανένα λόγο να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να διαταράξουν την κατάσταση", δήλωσε στο BBC ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων, ο Ίαν Μακάφερτι.

Αλλά η οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διευθυντικών Στελεχών, Ρουθ Λι, μιλώντας κι αυτή στο BBC, προειδοποίησε ότι τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, δείχνουν ότι θ'αυξηθούν τα επιτόκια προς τα τέλη του δευτέρου τριμήνου αυτού του έτους.

"Ορισμένοι οικονομολόγοι στο Σίτι του Λονδίνου", προσθέτει ο Τζέφρι Ντικς της επενδυτικής εταιρείας RBS Financial Μar kets, "πιστεύουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Μάιο, αλλά εγώ νομίζω ότι θα γίνει τον Αύγουστο."

Ιταλία: "Οι πολιτικοί απειλούν τη δικαιοσύνη"
BBC News
Συνεδρίαση Ιταλικού δικαστηρίου στο Μιλάνο

04.4.2002 21:41 (Ωρα Λονδίνου)
Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορεί σημαίνοντες Ιταλούς πολιτικούς ότι παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι στην Ιταλία οι δικαστές και οι κατήγοροι είναι λογικό να νιώθουν ότι η ανεξαρτησία τους απειλείται από τους πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά τις συνεχείς καθυστερήσεις στις δίκες του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται για διαφθορά, τονίζοντας ότι είναι επιζήμιες για την ακεραιότητα του νομικού συστήματος.

Η Έκθεση συντάχθηκε, μετά από επίσκεψη του ανώτατου εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών στην Ιταλία, Aram Cumaraswamy, που πρότεινε την πλήρη αναμόρφωση του ιταλικού νομικού συστήματος.

Στην έκθεση προστίθεται το γεγονός οτι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός αποδώθηκαν σωστά, ως απειλή για την αμεροληψία της δικαιοσύνης.

Ο κ. Cumaraswamy, δικηγόρος από τη Μαλαισία, που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη ως ειδικός εισηγητής για την ανεξαρτησία των νομικών συστημάτων, δε σχολίασε πάντως το αν και κατά πόσο ο κ. Μπερλουσκόνι είναι αναμεμειγμένος σε προσπάθεια εκφοβισμού της δικαιοσύνης.

Οι δικαστές στην Ιταλία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να της επιτρέψουν να ελέγχει περισσότερο τους κατηγόρους και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τις δίκες του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο κ. Cumaraswamy υπογράμμισε ότι η μία υπόθεση καθυστέρησε γιατί ο πρώην υπουργός Άμυνας, Cesare Previti, ζητούσε επανειλλημένα την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Βουλή.

Ο κ. Cumaraswamy, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της δίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλων μεγάλων υποθέσεων στο Μιλάνο, έχουν προκαλέσει τη δημόσια κατακραυγή και υπονομεύουν την ακεραιότητα του νομικού συστήματος.

Οι δικαστές και οι κατήγοροι, θα πρέπει να διατηρούν επαφή με έναν τέτοιο τρόπο που να μην συμβιβάζουν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους, πρεσέθεσε ο κ. Cumaraswamy. Δεν πιστεύει, ω στόσο, ότι έχει καταστραφεί συνολικά η ανεξαρτησία του ιταλικού νομικού συστήματος.

Παρέμβαση Μπους στο Μεσανατολικό
BBC News
Ομιλία του Αμερικανού προέδρου - Δίπλα του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αναλαμβάνει μεσολαβητικό ρόλο

04.4.2002 21:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων και να αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης που έχει καταλάβει.

Ο κ. Μπους είπε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, να επαναληφθούν οι συναντήσεις των υπευθύνων ασφαλείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και να τερματιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Σε διάγγελμά του σχετικά με την έκκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος Μπους είπε ότι αναμένει καλύτερη ηγεσία και αποτελέσματα από τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής.

Πράλληλα ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της κρίσης στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος "έχασε τις ευκαιρίες που τού παρουσιάστηκαν και πρόδωσε τις ελπίδες του παλαιστινιακού λαού", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους.

Αλλά "και το Ισραήλ θα πρέπει να θέσει τέρμα στην καθημερινή ταπείνωση που υποβάλλει τους απλούς Παλαιστίνιους πολίτες" είπε ο κ. Μπους.

Προειδοποιήσεις Μπους προς Ιράν και Συρία

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε το Ιράν και τη Συρία να μην πάρουν ενεργό μέρος στη διένεξη Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Υποστήριξε δε ότι οι αποστολές - όπως είπε - όπλων από το Ιράν προς τους Παλαιστίνιους, αναζωπυρώνουν τις φλόγες στη Μέση Ανατολή, και κάλεσε την Τεχεράνη να ασχοληθεί με το πώς θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του ίδιου του ιρανικού λαού για ελευθερία.

Όσο για τη Συρία, ο κ. Μπους είπε ότι έφτασε η ώρα για τη Δαμασκό να αποφασίσει με ποιά πλευρά συμπαρατάσσεται στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο κ. Μπους αναγνώρισε ότι η Συρία έχει πάρει θέση δημοσίως εναντίον του δικτύου της Αλ-Κάϊντα του Οσάμ α Μπιν Λάντεν, αλλά επεσήμανε ότι τώρα πρέπει η χώρα αυτή να λάβει μέτρα εναντίον εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός στη Δυτική Όχθη
BBC News
Μοναχές αντιμέτωπες με Ισραηλινό στρατιώτη, στον περίβολο ναού της Βηθλεέμ

04.4.2002 20:45 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Άντονι Ζίνι, να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται εγκλωβισμένος από ισραηλινές δυνάμεις, εδώ και μία εβδομάδα, μέσα στο βομβαρδισμένο αρχηγείο του, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Εν τω μεταξύ η παλαιστινιακή ηγεσία καλεί τον παλαιστινιακό λαό να προετοιμαστεί για "μακροχρόνια αντίσταση" καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Πολιορκία στη Βηθλεέμ

Στη Βηθλεέμ ακούστηκαν εκρήξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών γύρω από το ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, όπου έχουν καταφύγει περίπου 200 Παλαιστίνιοι, και τα αποθέματα σε νερό και τροφή έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Η ισραηλινή πλευρά λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν βρεί καταφύγιο εκεί είναι ένοπλοι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά λέει ότι πρόκειται για αμάχους, κατοίκους της Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον περίγυρο του ναού αφού ανατίναξε μια πόρτα του εξωτερικού τοίχου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τους Ισραηλινούς.

Απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, ο υπεύθυνος ιερέας του ναού, Πατήρ Αμβρόσιος, σε δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

"Πέφτουν όλμοι στο ναό με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές" δήλωσε ο Πατέρας Αμβρόσιος, που ανέφερε ότι στο ναό βρίσκονται και τουλάχιστον 12 Έλληνες.

Νωρίτερα ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιμπραήμ Φάλτας, που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να σφαγιαστούν όλοι όσοι έχουν βρει καταφύγιο στον ναό.

Κατάληψη και άλλων παλαιστινιακών πόλεων

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα στην πόλη της Χεβρώνας.

Άλλες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ενίσχυσαν τις θέσεις τους μέσα στις πό λεις Τζενίν και Ναμπλούς, όπου διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.

Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς, συναντώντας σφοδρή αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων. Από τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν σήμερα δύο Παλαιστίνιοι. Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν την πόλη ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει κοντινούς παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι Ισραηλινοί, από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο όπως υποστηρίζουν να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, έχουν καταλάβει πλέον όλες τις κύριες πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός από την Ιεριχώ.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει.

Αμερικανική πρωτοβουλία στο Μεσανατολικό
BBC News
Μοναχές αντιμέτωπες με Ισραηλινό στρατιώτη, στον περίβολο ναού της Βηθλεέμ

04.4.2002 18:00 (Ωρα Λονδίνου)
Με διάγγελμά του στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει εντός των ημερών στη Μέση Ανατολή για τη διευθέτηση της κρίσης μεταβαίνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε δραματικά την τελευταία εβδομάδα και ζήτησε από την ισραηλινή ηγεσία να σταματήσει τις εισβολές στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη

"Οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές οφείλουν να σταματήσουν και με την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων να αναγνωριστούν τα όρια των δύο περιοχών βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπους κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ να μην υποθάλπει τρομοκράτες και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Πολιορκία Παλαιστινίων μαχητών στη Βηθλεέμ

Εν τω μεταξύ, απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, ο υπεύθυνος ιερέας του ναού, Πατήρ Αμβρόσιος, σε δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

"Πέφτουν όλμοι στο ναό με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές" δήλωσε ο Πατέρας Αμβρόσιος, που ανέφερε ότι στο ναό βρίσκονται και τουλάχιστον 12 Έλληνες.

Μέσα στο ναό παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 200 Παλαιστίνιοι και τα αποθέματα σε νερό και τροφή έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον περίγυρο του ναού αφού ανατίναξε μια πόρτα του εξωτερικού τοίχου. Οι Ισραηλινοί πάντως δεν επιβεβαιώνουν τη σχετική πληροφορία.

Νωρίτερα ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιμπραήμ Φάλτας, που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να σφαγιαστούν όλοι όσοι έχουν βρει καταφύγιο στον ναό.

Εν τω μεταξύ η παλαιστινιακή ηγεσία καλεί τον παλαιστινιακό λαό να προετοιμαστεί για "μακροχρόνια αντίσταση" καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Κατάληψη παλαιστινιακών πόλεων

Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς, συναντώντας σφοδρή αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων. Από τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν σήμερα δύο Παλαιστίνιοι.

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν την πόλη ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει κοντινούς παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι Ισραηλινοί, από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο όπως υποστηρίζουν να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, έχουν καταλάβει πλέον όλες τις κύριες πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός από δύο, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει.

Συλλήψεις 300 ισλαμιστών στην Καμπούλ
BBC News
Ο Αφγανός πρωθυπουργός, Χαμίντ Καρζάϊ, επιθεωρεί άγημα του νεοσύστατου αφγανικού στρατού

04.4.2002 17:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι απεκάλυψε αντικυβερνητική συνωμοσία και συνέλαβε στην πρωτεύουσα Καμπούλ 300 περίπου υπόπτους - εκ των οποίων οι 160 κρατούνται ακόμα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της αφγανικής πρωτεύουσας, στρατηγός Ντιν Μοχάμεντ Τζουράτ, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες και να προβούν σε σειρά επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών στόχων.

Πολλοί από τους υπόπτους συνελήφθησαν στο σπίτι του Βαχιντουλάχ Σαμπά Ουν, στελέχους της οργάνωσης Χεζμπ-Ι-Ισλάμι. Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Σαμπά Ουν- που εθήτευσε στην κυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν, έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών είπε στο BBC ότι αρχικά είχαν συλληφθεί 300 άτομα, εκ των οποίων 140 απελευθερώθηκαν ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιούνους Κανούνι, είπε ότι αυτή τη στιγμή 160 άτομα κρατούνται ακόμη.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε επίσης ότι οι αρχές έχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των συλληφθέντων και αρνήθηκε ότι οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών.

Ο στρατηγός Τζουράτ είπε ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν μέλη της οργάνωσης Χεζμπ-Ι-Ισλάμι, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γκιουλμπεντίν Χεκματιάρ.

Εκπρόσωπος του κ. Χεκματιάρ είπε ότι αυτός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους συλληφθέντες.

Στην Καμπούλ επικρατεί έντονη φημολογία ότι η ομάδα των συλληφθέντων σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάϊ, του εξόριστου μονάρχη της χώρας, Ζαχίρ Σάχ, και αλλοδαπών στόχων.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC Κέητ Κλαρκ, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ελέγχονται πλέον από μία άλλη ισλαμική οργάνωση, την Τζαμάατ-Ι-Ισλάμι.

Πληροφορίες για αποστολή Πάουελ στη Μέση Ανατολή
BBC News
Μοναχές αντιμέτωπες με Ισραηλινό στρατιώτη, στον περίβολο ναού της Βηθλεέμ

04.4.2002 17:03 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή θα μεταβεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε μια προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπούς, για εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Την πληροφορία έδωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Αμερικανός αξιωματούχος που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εν τω μεταξύ, απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, ο υπεύθυνος ιερέας του ναού, Πατήρ Αμβρόσιος, σε δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

"Πέφτουν όλμοι στο ναό με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές" δήλωσε ο Πατέρας Αμβρόσιος, που ανέφερε ότι στο ναό βρίσκονται και τουλάχιστον 12 Έλληνες.

Μέσα στο ναό παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 200 Παλαιστίνιοι και τα αποθέματα σε νερό και τροφή έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον περίγυρο του ναού αφού ανατίναξε μια πόρτα του εξωτερικού τοίχου. Οι Ισραηλινοί πάντως δεν επιβεβαιώνουν τη σχετική πληροφορία.

Νωρίτερα ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιμπραήμ Φάλτας, που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να σφαγιαστούν όλοι όσοι έχουν βρει καταφύγιο στον ναό.

Εν τω μεταξύ η παλαιστινιακή ηγεσία καλεί τον παλαιστινιακό λαό να προετοιμαστεί για "μακροχρόνια αντίσταση" καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Κατάληψη παλαιστινιακών πόλεων

Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς, συναντώντας σφοδρή αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων. Από τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν σήμερα δύο Παλαιστίνιοι.

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν την πόλη ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει κοντινούς παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι Ισραηλινοί, από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο όπως υποστηρίζουν να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, έχουν καταλάβει πλέον όλες τις κύριες πόλεις τη ς Δυτικής Όχθης εκτός από δύο, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει.

Ανταλλαγή πυροβολισμών στο Τέτοβο
BBC News
Πέρυσι το Τέτοβο συγκλονίστηκε από τις συγκρούσεις ανταρτών με την κυβέρνηση

04.4.2002 16:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν πριν από λίγο στο Τέτοβο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταξύ Αλβανόφωνων.

Ένοπλη ομάδα ανδρών εισέβαλε σε εστιατόριο στο κέντρο του Τετόβου και άνοιξε πυρ εναντίον αγνώστων.

Ορισμένα μάλιστα οχήματα στη γύρω περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή όπου είχαν ξεσπάσει πέρυσι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Αλβανόφωνους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

Ο εφιάλτης της σοκολάτας!
BBC News
Και για εφιάλτες ευθύνεται η σοκολάτα υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες

04.4.2002 16:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η σοκολάτα και το κακάο έχουν άσχημες παρενέργειες ιδιαίτερα όσον αφορά τον ύπνο: προκαλούν εφιάλτες! Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο του Νόρφολκ της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ.

Η καφεΐνη, λοιπόν, που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει μία φυσική διαδικασία που λέγεται ατονία και παραλύει τον οργανισμό μας την ώρα που ονειρευόμαστε.

Η μελέτη, που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το σύνδρομο αυτό επηρεάζει κατά μέσον όρο ένα στους διακόσιους ανθρώπους--και κυρίως τους άνδρες.

Τα ίδια συμπτώματα, των διαταραχών δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, είχαν και ασθενείς που είχαν τραυματισθεί στο κεφάλι σε τροχαία ατυχήματα.

Αλλά η σοκολάτα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα αυτά. Οι γιατροί διαπίστωσαν πως με τη χορήγηση ηρεμιστικών μπορούσαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο-όχι, όμως, και όταν οι ασθενείς κατανάλωναν σοκολάτα!

Υπάρχει, όμως, κι ο αντίλογος: άλλοι ειδικοί, όπως για παράδειγμα, ο Μόρις Οχέιον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη σοκολάτα με τους εφιάλτες που βλέπουμε κάποιες φορές στον ύπνο μας.

"Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πανικοβληθούμε", δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός, "όπως δεν βλέπω και για πιο λόγο θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε καλής ποιότητας σοκολάτα!"

Έκρυθμη η κατάσταση στη Βηθλεέμ
BBC News
Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ

04.4.2002 14:11 (Ωρα Λονδίνου)
Απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, ο υπεύθυνος ιερέας του ναού Πατέρας Αμβρόσιος, με δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Πέφτουν όλμοι στο ναό με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές δήλωσε ο Πατέρας Αμβρόσιος» που ανέφερε ότι στο ναό βρίσκονται και τουλάχιστον 12 έλληνες.

Μέσα στο ναό παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 200 παλαιστίνιοι τα αποθέματα των οποίων σε νερό και τροφή έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον περίγυρο του ναού αφού ανατίναξε μια πόρτα του εξωτερικού τοίχου. Οι ισραηλινού πάντως δεν επιβεβαιώνουν τη σχετική πληροφορία.

Νωρίτερα ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιμπραήμ Φάλτας, που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να σφαγιαστούν όλοι όσοι έχουν βρει καταφύγει στον ναό.

Εν τω μεταξύ η Παλαιστινιακή ηγεσία καλεί τον παλαιστινιακό λαό να προετοιμαστεί για «μακροχρόνια αντίσταση» καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στη Ναμπλούς συναντώντας σφοδρή αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων.

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν την Ναμπλούς ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει κοντινούς παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι Ισραηλινοί, από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο όπως υποστηρίζουν να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών, έχουν καταλάβει πλέον όλες τις κύριες πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός από δύο, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει.

«Διαπραγματεύσεις μόνο με τον Αραφάτ»
BBC News
Σαέμπ Ερεκάτ:«Το ισραήλ παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου»

04.4.2002 14:01 (Ωρα Λονδίνου)
«Κανένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν θα συναντηθεί με την ειρηνευτική αντιπροσωπεία της Ε.Ε εάν αυτή δεν έρθει σε επαφή με τον Γιασέρ Αραφάτ» δήλωσε με συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Σαέμπ Ερεκάτ.

«Εάν ο Σολάνα και ο Πικέ δεν συναντήσουν τον Αραφάτ πως περιμένουν να πιστέψουμε ότι θα βοηθήσουν με την παρουσία τους τους παλαιστίνιους» τόνισε ο κ Ερεκάτ αναφερόμενος στην αποστολή που αναμένεται να πραγματοποιήσουν στη Μέση Ανατολή ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Πικέ-η χώρα του οποίου διατηρεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ο κ Αραφάτ βρίσκεται στο γραφείο του και όποιος το επιθυμεί μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί του» σημείωσε ο Σαέμπ Ερακάτ.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας λένε ότι με την απόφασή μας αυτή είναι σαν να πυροβολούμε το πόδι μας αλλά τους απαντάμε ότι προτιμάμε να πυροβολήσουμε το κεφάλι μας».

Ο κ Ερεκάτ ανέφερε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί έναν «πόλεμο καταστροφής» διαλύοντας την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και τον τρόπο ζωής των Παλαιστινίων.

«Εδώ και μια εβδομάδα δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας στα σχολεία και τους τραυματίες μας στα νοσοκομεία» είπε ο κ Ερεκάτ και συμπλήρωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν το δίκτυο επικοινωνίας, τα υπουργεία της Παλαιστινιακής Αρχής ενώ πραγματοποιούν επιθέσεις ακόμη και εναντίον οχημάτων.

Το Ισραήλ παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου ανέφερε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής συμπληρώνοντας ότι η στάση απέναντι σε 3,5 εκατομμύρια παλαιστινίους αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη ηθική της διεθνούς κοινότητας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδρασή τους στις ενέργειες των ισραηλινών εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας- μιας χώρας που συνεργάζεται στρατιωτικά με το Ισραήλ.

Ο κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι πραγματοποιεί γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Χιλιάδες Τούρκοι, συνέχισαν για τρίτη ημέρα τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αγκυρα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ-δολοφόνος»

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκτιμά ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, στους κόλπους της ΕΕ δεν υπάρχει ομοφωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Γαλλία, που έχει υιοθετήσει σκληρή θέση απέναντι στο Ισραήλ, τάσσεται υπέρ της επέμβασης διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κατηγόρησε έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η αμερικανική διαμεσολάβηση στη Μέση Ανατολή απέτυχε και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτραβηχτούν ώστε ένας ευρύς συνασπισμός κρατών να μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα τέλος στη βία.

Ο κ. Πρόντι ζήτησε τη διοργάνωση διάσκεψης για την κρίση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας, του Ισραήλ, των Παλαιστινίων αλλά και "μετριοπαθών" - όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά - αραβικών χωρών.

Το Ισραήλ απέρριψε τη σχετική πρόταση.

Οι 12 πληγές του… Αφγανιστάν
BBC News
Χιλιάδες ακρίδες απειλούν τις σοδειές

04.4.2002 14:23 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά τους Ταλιμπάν, τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και το χτύπημα του Εγκέλαδου, το βόρειο Αφγανιστάν απειλείται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίδων, το οποίο ενδέχεται να καταστρέψει την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια σοδειά.

Ιρλανδέζική μη κυβερνητική οργάνωση έχει μεταβεί στην περιοχή και καταβάλλει προσπάθειες για την εξόντωση των εντόμων.

Τα μέλη της οργάνωσης σκάβουν αυλάκια, στα οποία ελπίζουν να παγιδεύσουν τις ακρίδες.

Οι ντόπιοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι το σμήνος των ακρίδων είναι τόσο πυκνό που οι δρόμοι της περιοχής φαίνονται κατάμαυροι.

«Αντίσταση διαρκείας» ζητά η παλαιστινιακή ηγεσία
BBC News
Η Ναμπλούς ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης που δεν είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί

04.4.2002 10:27 (Ωρα Λονδίνου)
H Παλαιστινιακή ηγεσία καλεί τον παλαιστινιακό λαό να προετοιμαστεί για «μακροχρόνια αντίσταση» καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στη Ναμπλούς συναντώντας φοδρή αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Ναμπλούς λέει ότι οι σφοδρές μάχες εμποδίζουν την προέλαση των Ισραηλινών στο κέντρο της πόλης.

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν την Ναμπλούς ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει κοντινούς παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Την ίδια ώρα απελπιστική χαρακτηρίζεται η κατάσταση περίπου 200 παλαιστινίων οι οποίοι παραμένουν περικυκλωμένοι στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα νερού και τροφίμων.

Ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιμπραήμ Φάλτας, που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία έκανε εκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να σφαγιαστούν όλοι όσοι έχουν καταφύγει στον ναό.

Οι Ισραηλινοί, από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο όπως λένε να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραλινών, έχουν καταλάβει πλέον όλες τις κύριες πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός από δύο, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησαν τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει.

Σφοδρές συγκρούσεις στη Ναμπλούς
BBC News
Η Ναμπλούς ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης που δεν είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί

04.4.2002 5:47 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης συναντώντας τη σφοδρή αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Ναμπλούς λέει ότι οι σφοδρές μάχες εμποδίζουν την προέλαση των Ισραηλινών στο κέντρο της πόλης.

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν την Ναμπλούς ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει κοντινούς παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στο μεταξύ στην Βηθλεέμ οι Ισραηλινές δυνάμεις εχουν περικυκλώσει τον Ναό της Γεννήσεως όπου έχουν καταφύγει περίπου 200 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους είναι οπλισμένοι.

Ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιμπραήμ Φάλτας, που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία έκανε εκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να σφαγιαστούν όλοι όσοι έχουν καταφύγει στον ναό.

Οι Ισραηλινοί, από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο όπως λένε να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραλινών, έχουν καταλάβει πλέον όλες τις κύριες πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός από δύο, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησαν τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή
BBC News
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνονται διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

04.4.2002 7:18 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, συμφώνησαν στην αποστολή διπλωματικής αντιπροσωπείας υψηλών αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Κοινότητα επιδιώκει να λάβει άδεια για να επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ που βρίσκεται αποκλεισμένος στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η απόφαση ελήφθη ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

Παράλληλα, οι 15 αναμένεται να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή του τελευταίου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, που περιλαμβάνει την επίτευξη εκεχειρίας και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Οπως όμως εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει ομοφωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Γαλλία, που έχει υιοθετήσει σκληρή θέση απέναντι στο Ισραήλ, τάσσεται υπέρ της επέμβασης διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Ζητά ακόμα την αποστολή αντιπροσωπείας ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή - μεταξύ αυτών και του αρμόδιου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και πιθανότατα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κατηγόρησε έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η αμερικανική διαμεσολάβηση στη Μέση Ανατολή απέτυχε και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτραβηχτούν ώστε ένας ευρύς συνασπισμός κρατών να μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα τέλος στηβία.

Ο κ. Πρόντι ζήτησε τη διοργάνωση διάσκεψης για την κρίση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας, του Ισραήλ, των Παλαιστινίων αλλά και "μετριοπαθών" - όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά - αραβικών χωρών.

Το Ισραήλ απέρριψε τη σχετική πρόταση.

Τέλος στο εμφύλιο της Αγκόλα
BBC News
Πολλοί ανταάρτες της ΟΥΝΙΤΑ θα απορροφηθούν από το στράτευμα

04.4.2002 7:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αγκόλας, Χοσέ Εδουάρδο Ντος Σάντος, είπε ότι σχεδόν τρεις δεκαετίες εμφυλίου πολέμου στη χώρα του έφθασαν στο τέλος τους.

Σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν υπογραφεί επίσημα η ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ, ο πρόεδρος Ντος Σάντος υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για διασφαλίσει την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Και υποσχέθηκε να προχωρήσει στην προκήρυξη ελεύθερων εκλογών αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του αρχηγός της ΟΥΝΙΤΑ, στρατηγός Πάουλο Λουκάμπα είπε ότι η απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας ήταν πολιτική και δεν περιλαμβάνει τη στρατιωτική παράδοση των δυνάμεων του.

Προτεραιότητά του τώρα, είπε, είναι η διαδικασία επιστρφοής των περίπου 50.000 ανταρτών της ΟΥΝΙΤΑ στην πολιτική ζωή.

Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
BBC News

04.4.2002 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ασχολείται, όπως είναι φυσικό σύσσωμος ο σημερινός ευρωπαϊκός τύπος που στην πλειοψηφία του επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ελλειψη ουσιαστικης παρεμβασης στην κρίση.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) του Βερολίνου λέει πως το κλειδί για την επίλυση της κρίσης βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε σχόλιο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Πού είναι η Αμερική;" η γερμανική εφημερίδα επικρίνει την Ουάσιγκτον για την έλλειψη σαφούς πολιτικής έναντι του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

Η Ντι Βελτ θεωρεί την "αμηχανία" των ΗΠΑ ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η μόνη δύναμη με επηροή και στις δύο πλευρές.

Σε ανάλογους τόνους η Λα Τριμπιούν ντε Ζενέβ (La Tribune de Geneve) λέει χαρακτηριστικά ότι "μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει φανεί ικανή να απεμπλακεί από την ίδια της την ερμηνεία για τον παγκόσμιο αγώνα του καλού εναντίον του κακού της τρομοκρατίας."

Για τη βρετανική (The Independent) η εμμονή του πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην απειλή που πιστεύει πως αντιπροσωπευει το Ιράκ, έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες και έχει δώσει το μήνυμα της αδιαφορίας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) επικρίνει τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, για τη στήριξη που παρέχει στον Μπους σχετικά με την προοπτική στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.

"Οι ενέργειες του πρωθυπουργού των Εργατικών καθορίζονται από την ισχυρή επιθυμία του να διατηρήσει την αυταπάτη πως οι Αμερικανοί τον παίρνουν στα σοβαρά" λέει χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Ο γαλλικός τύπος ασχολείται ιδιαιτέρως με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ο αριθμός των υποψηφίων, λέει η Λε Μοντ (Le Monde) στο πρωτοσέλιδό της, θα σπάσει τα ρεκόρ.

Όπως λέει η παρισινή φημερίδα 17 υποψήφιοι έχουν δηλώσει πω ς κατέθεσαν τις απαιτούμενες 500 υπογραφές εκλεγμένων αντιπροσώπων για να συμμετάσχουν στις εκλογές αυτού του μήνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 1972 με 12 υποψηφίους.

Η Λε Μοντ λέει πως ο αιρθμός των υποψηφίων δείχνει πως το σύστημα υποβολής υποψηφιοτήτων δεν αποκλείει τους μικρούς υποψηφίους όπως είχε καταγγελθεί.

Αλλά η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) διαβλέπει ένα πρόβλημα στον αριθμό των υποψηφίων.

"Πώς είναι δυνατόν να οργανωθεί μια εκστρατεία με 17 υποψηφίους;" διερωτάται η εφημερίδα.

Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση καθώς ίσως αποδειχθεί αδύνατο να διασφαλιστεί η παροχή ίσου ραδιοτηλεοπτικού χρόνου σε τόσο πολλούς υποψηφίους λέει η γαλλική εφημερίδα.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου
BBC News

04.4.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
"Η αμαιτηρή μάχη της Βηθλεέμ" είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που συνοδεύεται από μια μεγάλή φωτογραφία ισραηλινών στρατιωτών δίπλα στην Εκκλησία της Γέννησης.

"Αν η Εκκλησία της Θείας Γέννησης αποτελεί τωρα το πεδίο της μάχης, τί απομένει ιερό πλέον", διερωτάται ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Ρόμπερτ Φισκ.

Παρόμοιος ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph): "Αιματηρή πολιορκία της Βηθλεέμ".

Και εδώ κυριαρχεί μια μεγάλη φωτογραφία με ισραηλινούς στρατιώτες να περιπολούν γύρω από την Εκκλησία της Γέννησης.

"Το Ισραήλ σφίγγει τη σιδερένια γροθιά του γύρω από το ένα εκατομμύριο των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη" αναφέρει ο κύριος τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian).

Η φωτογραφία που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο είναι μια πολύ κοντινή εικόνα με τα δακρυσμένα μάτια της μητέρας του εικοσιδυάχρονου Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Σαλέχ που σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις και κηδεύτηκε την Τετάρτη.

"Εντείνονται οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ για να παρέμβουν στη Μέση Ανατολή" είναι ο κύριος τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Αλλά η φωτογραφία που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο είναι μια της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, κατά την παρουσίαση του νέου της βιβλίου την Τετάρτη.

Οι Τάιμς (The Times) αναφέρονται στο πρωτοσέλιδό τους στις εξελίξεις στη Βηθλεέμ, αλλά το θέμα που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η έκτακτη συνεδρίαση του Βρετανικού Κοινοβούλιου για το θάνατο της Βασιλομήτορος.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης για το Ισραήλ
BBC News
Η βία έχει στοιχίσει στην οικονομία του Ισραήλ

04.4.2002 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η συνεχιζόμενη διαμάχη στη Μέση Ανατολή και η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, έχουν και τις οικονομικές συνέπειές τους: καταρχάς, το νόμισμα του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει πολύ και μόλις την Τετάρτη κατάφερε κάπως να σταθεροποιηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η τιμη του ισραηλινού σέκελ έναντι του αμερικανικού δολλαρίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Οι αιτίες ειναι βασικά πολιτικές, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο προϋπολογισμός τού Ισραήλ έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω, κυρίως, των αυξανόμενων αμυντικών δαπανών τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον για όσο συνεχίζεται η διένεξη και η πολιτική αστάθεια, η τιμή του σέκελ θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία.

Η αδυναμία του ισραηλινού νομίσματος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, που μέχρι τα τέλη του 2000 είχε ρυθμό ανάπτυξης πάνω απο 6%.

Η κατάσταση άλλαξε το 2001 λόγω της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διένεξης αλλά και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και για το 2002 οι αναλυτές προβλέπουν ότι το δημόσιο έλλειμα μπορει να φθάσει το 5-6 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Αργεντινή: Συνελήφθη ο Ντομίνκο Καβάγιο
BBC News
O λεγόμενος «υπερυπουργός» οικονομικών κατηγορείται για λαθρεμπόριο όπλων

04.4.2002 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Ντομίνκο Καβάγιο, συνελήφθη με την κατηγορία της εμπλοκής σε υπόθεση παράνομης πώλησης όπλων προς την Κροατία και τον Ισημερινό στη δεκαετία του 1990.

Η σύλληψη έγινε αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεση του κ. Καβάγιο ενώπιον δικαστηρίου στο Μπουένος Αϊρες.

Πριν από ένα χρόνο ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, παρέμεινε υπό κατοίκον περιορισμό για διάστημα έξι μηνών κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση.

Ο κ. Καβάγιο εθεωρείτο "ήρωας" για την οικονομική πολιτική που είχε εισηγηθεί, σήμερα όμως πολλοί τον κατηγορούν για τα μέτρα λιτότητας που έλαβε τον περασμένο χρόνο και αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποίησε ο λαός της Αργεντινής.

Τα πρώτα στοιχεία για το σκάνδαλο παράνομης πώλησης όπλων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 1995 όταν αποκαλύφθηκε ότι η κρατική βιομηχανία όπλων της Αργεντινής είχε πουλήσει οπλισμό στον Ισημερινό κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με το Περού.

Επισήμως το φορτίο όπλων κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα αλλά κατέληξε στον Ισημερινό.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1991, η Αργεντινή είχε στείλει 6.500 τόνους όπλων στον Παναμά - χώρα η οποία δεν διέθετε ένοπλες δυνάμεις μετά την αμερικανική εισβολή των ΗΠΑ.

Τα όπλα αυτά κατέληξαν στην Κροατία που την εποχή εκείνη αντιμετώπιζε το εμπάργκο του ΟΗΕ.

ΗΠΑ: "Δεν θα βασανιστεί" ο Ζουμπάιντα
BBC News
Ο Ζουμπάιντα πυροβολήθηκε από την πακιστανική αστυνομία καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει

04.4.2002 8:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διέψευσε πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο συλληφθείς Αμπού Ζουμπάιντα, ηγετικό στέλεχος της αλ-Κάιντα, μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια.

Ο Ράμσφελντ χαρακτήρισε τις πληροφορίες πως ο Ζουμπάιντα ίσως σταλεί σε τρίτη χώρα ώστε να μπορέσουν να του ασκηθούν ισχυρότερες πιέσεις και να αποκαλύψει τα οσα γνωρίζει, λανθασμένες και ανεύθυνες.

Χτυπώντας το χέρι του στο πόντιουμ, ο Ράμσφελντ είπε ότι δεν θέλει καν να χρησιμοποιήσει τη λέξη "βασανιστήρια".

Όπως είπε, ο Αμπού Ζουμπάιντα που συνελλήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Πακιστάν, βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση για τραύματα από σφαίρες και στη συνέχεια θα υποβληθεί σε ανάκριση από αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Ζουμπάιντα πιστεύεται πως είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ-Κάιντα που έχουν συλλάβει οι ΗΠΑ.

Αρχίζει η επιστροφή Αφγανών προσφύγων από το Ιράν
BBC News
Αφγανοί πρόσφυγες παίρνουν το δρόμο της επιστροφής

04.4.2002 8:18 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες από το Ιράν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά των προσφύγων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, καθώς και την χορήγηση σε αυτούς μικρής ποσότητας φαγητού και χρηματικού ποσού.

Πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες είχαν καταφύγει στο Ιράν (και το Πακιστάν) πριν την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τώρα όμως η Τεχεράνη λέει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.

Στη Γενεύη, το Αφγανιστάν ζήτησε επίσης από τις δωρήτριες χώρες οικονομική βοήθεια ύψους εκατομμυρίων δολλαρίων ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση των νέων δυνάμεων του στρατού, της αστυνομίας και των συνοριακών φρουρών.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν λέει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας στο μέλλον.

Αβέβαιο το μέλλον για τους απεργούς πείνας στις τουρκικές φυλακές
BBC News
Φρουροί στη φυλακή Μπούκα στη Σμύρνη

04.4.2002 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμί Τουρκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για τις φυλακές.

Τους τελευταίους 18 μήνες, 50 απεργοί έχουν βρει το θάνατο, ενώ 64 κρατούμενοι που εξακολουθούν την απεργία πείνας λένε ότι στις καινούργιες φυλακές θα είναι πιο ευάλωτοι σε βασανιστήρια και σε μακροχρόνια απομόνωση.

Ο κ. Τουρκ είπε οτι οι πτέρυγες στις παλιές φυλακές χρησιμοποιούνται ως στρατόπεδα εκπαίδευσης για τις αριστερές οργανώσεις.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν πλήγμα στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.