Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-06

  1. Σφοδρές πολύνεκρες μάχες στη Δυτική Όχθη
  2. Μήνυμα προς το Ισραήλ από ...Τέξας
  3. Βελιγράδι: Συμφωνία για νομοθεσία έκδοσης κατηζητουμένων στη Χάγη
  4. Βρετανία: Χιλιάδες τιμούν τη μνήμη της Βασιλομήτορος
  5. Πακιστάν: Aντιδράσεις για το "προεδρικό" δημοψήφισμα
  6. Έρευνα για εμβόλιο κατά του AIDS
  7. Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
  8. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  9. Μήνυμα προς το Ισραήλ από ...Τέξας
  10. Συμφωνία Βελιγραδίου στην έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
  11. Βρετανία: Χιλιάδες τιμούν τη μνήμη της Βασιλομήτορος
  12. Πληροφορίες για γυναίκα που κυοφορεί κλώνο
  13. Ξαναρχίζει η προσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας
  14. Πακιστάν: Aντιδράσεις για το "προεδρικό" δημοψήφισμα
  15. Έρευνα για εμβόλιο κατά του AIDS
  16. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  17. Σφοδρές μάχες με νεκρούς εκατέρωθεν στη Τζενίν
  18. Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
  19. Προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
  20. Μεταφέρθηκε η σωρός της βασιλομήτορος στο Γουεστμίνστερ
  21. Aντιδράσεις για το δημοψήφισμα στο Πακιστάν
  22. Έτοιμη η Β. Κορέα για διάλογο με τις ΗΠΑ
  23. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  24. Πλαστά φάρμακα κατακλύζουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο
  25. Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι συζητούν το θέμα της παράδοσης υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
  26. Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
  27. Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
  28. Aντιδράσεις για το δημοψήφισμα στο Πακιστάν
  29. Ετοιμη η Β. Κορέα για διάλογο με τις ΗΠΑ
  30. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  31. Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
  32. Προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
  33. Μεταφέρθηκε η σορός της βασιλομήτορος στο Γουεστμίνστερ
  34. Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
  35. Μπους: "Ο Αραφάτ είναι ανίκανος να ηγηθεί"
Σφοδρές πολύνεκρες μάχες στη Δυτική Όχθη
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης στους δρόμους της πόλης Ναμπλούς

06.4.2002 23:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε σήμερα ελικόπτερα, άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό σε επιθέσεις του εναντίον Παλαιστινίων μαχητών, στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Όλα αυτά παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, και ιδιαίτερα το αίτημα για "άμεση αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση" που διετύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Επαπειλείται σφαγή στην Τζενίν

Οι μάχες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους ενόπλους και Ισραηλινούς στρατιώτες μαίνονται ιδιαίτερα στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται στην πόλη Τζενίν.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό, Γιασέρ Αμπέντ Ραμπό, τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Η παλαιστινιακή ηγεσία ζήτησε εκ νέου την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την αποτροπή των ισραηλινών επιθέσεων, και οι κάτοικοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν μιλούν για εξελισόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Αλλά και από την ισραηλινή πλευρά υπάρχουν πολλά θύματα, καθώς ο διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι επτά Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο στη Τζενίν το τελευταίο διήμερο.

Χαρακτηριστικές των δραματικών στιγμών που περνούν οι κάτοικοι της Τζενίν είναι οι δηλώσεις Ισραηλινού στρατιωτικού διοικητή στην περιοχή αυτή, που είπε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν περικυκλωθεί "με την πλάτη στον τοίχο" και υφίστανται πολλές απώλειες.

"Τούς έχουμε παγιδεύσει εκεί μέσα, και τους επιτεθήκαμε με την πρόθεση να τούς αναγκάσουμε σε παράδοση. Αυτοί που δεν θα παραδωθούν, θα πέσουν νεκροί" είπε ο ισραηλινός διοικητής Ταλάτ Εγιάλ Σλέϊν.

Σφοδρές μάχες και στην πόλη Ναμπλούς

Σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρότατες συγκρούσεις διεξάγονται και στην πολυπληθέστερη παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, την Ναμπλούς.

Εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον Παλαιστινίων στην κεντρική αγορά της πόλης και περικύκλωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με καταστηματάρχες της Ναμπλούς ο ήχος από τις εκρήξεις θυμίζει σεισμικές δονήσεις και τα ασθενοφόρα που προσπάθησαν να πλησιάσουν την περιοχή των συγκρούσεων δεν μπόρεσαν να κινηθούν δεχόμενα ισραηλινά πυρά.

Μήνυμα προς το Ισραήλ από ...Τέξας
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος Μπους ποζάρουν για τους φωτογράφους

06.4.2002 23:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ζήτησαν την άμεση και "χωρίς καθυστέρηση" αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στην εξοχική κατοικία του προέδρου Μπους, στο Κρώφορντ του Τέξας, έκαναν κοινή έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών από πλευράς Παλαιστινίων και ζήτησαν από την παλαιστινιακή διοίκηση να πατάξει τα "δίκτυα τρομοκρατών".

Το κοινό ανακοινωθέν εξεδόθη μετά τις συνομιλίες που είχαν οι κ.κ. Μπους και Μπλερ, με κύριο θέμα το Μεσανατολικό και τα σχέδια για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος προέβη χθές σε ταυτόσημη σύσταση για "άμεση αποχώρηση" προς τους Ισραηλινούς, θα αναχωρήσει την Κυριακή για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας.

"Επιτακτική η ανάγκη διαλόγου"

Ο κ. Μπλερ έφτασε στο ράντσο του προέδρου Μπους το βράδυ της Παρασκευής, για ένα Σαββατοκύριακο εντατικών διαβουλεύσεων.

Πριν τις συνομιλίες του με τον κ. Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι βασική προτεραιότητα στη Μέση Ανατολή είναι ο τερματισμός της βίαιης αντιπαράθεσης Ισραηλινών - Παλαιστινίων, κάτι που θα επιτρέψει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τους πρωταγωνιστές της διένεξης.

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η απροσδόκητη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει τον κ. Πάουελ στη Μέση Ανατολή θεωρείται από παρατηρητές ένδειξη του ότι ο κ. Μπους έχει αντιληφθεί ότι θα πρέπει να παρέμβει στο Μεσανατολικό προκειμένου να αποσπάσει διεθνή υποστήριξη ή ανοχή για οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική τηλεόραση ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του, και ότι ο ηγέης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν "πρέπει να απομακρυνθεί" - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε . Παράλληλα όμως ο κ. Μπους τόνισε ότι δεν έχεισχέδια για άμεση ανάληψη δράσης κατά της Βαγδάτης.

Εκτός από το Μεσανατολικό και το Ιράκ, οι δύο ηγέτες συζητούν και τη συνέχιση της εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, εναντίον των μελών της Αλ-Κάϊντα και των Ταλεμπάν που συνεχίζουν να προβάλλουν αντίσταση.

Βελιγράδι: Συμφωνία για νομοθεσία έκδοσης κατηζητουμένων στη Χάγη
BBC News
Αφίσες των επικηρυγμένων Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, που διαφεύγουν τη σύλληψη

06.4.2002 23:00 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γιουγκοσλαβία πραγματοποίησε ένα ακόμα βήμα για την παράδοση ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη.

Πολιτικοί ηγέτες από τον κυβερνητικό συνασπισμό και από την δημοκρατία του Μαυροβουνίου συμφώνησαν επί της αρχής να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από μαραθώνιο συνομιλιών στο Βελιγράδι και οι λεπτομέρειες της πρότασης νόμου θα διευκρινισθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής Βουλής, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, προς τη Γιουγκοσλαβία, αφού το Βελιγράδι δεν ικανοποίησε την προθεσμία που είχε θέσει η Ουάσιγκτον για την παράδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα εγκλήματα πολέμου, Πιέρ-Ρίτσαρντ Πρόσπερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στο Βελιγράδι, προειδοποίησε ότι η Γιουγκοσλαβία κινδυνεύει να χάσει και περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον.

Ανάμεσα στα άτομα που καταζητούνται από το Δικαστήριο της Χάγης είναι ο νυν πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατιωτικός ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς και ο πρώην πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ανταποκριτής του BBC λέει ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ήταν διχασμένη στο θέμα της παράδοσης των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη.

Οι εθνικιστές, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, επέμεναν ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί νόμος για συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο δικαστικής έκδοσης υπόπτων στη Χάγη.

Αλλά η ψήφιση του νόμου αυτού απαιτεί και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσί ας του Μαυροβουνίου, η οποία, μέχρι σήμερα, αρνείτο να υποστηρίξει παρόμοια ρύθμιση.

Βρετανία: Χιλιάδες τιμούν τη μνήμη της Βασιλομήτορος
BBC News
Ουρές πολλών χιλιομέτρων σχημάτισαν οι Βρετανοί που θέλησαν να περάσουν μπροστά από τη σορό της Βασιλομήτορος

06.4.2002 22:51 (Ωρα Λονδίνου)
Εδώ στο Λονδίνο το Γουεστμίνστερ Χολ, δίπλα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έχει κατακλυσθεί από κόσμο που περνά μπροστά από τη σορό της Βασιλομήτορος Ελισάβετ, η οποία εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως την Τρίτη, οπότε και θα γίνει η κηδεία της.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι πενήντα χιλιάδες άτομα περίμεναν υπομονετικά το βράδυ του Σαββάτου, θέλοντας να εκφράσουν το σεβασμό και την αγάπη τους στην εκλιπούσα.

Νωρίτερα, είχαν σχηματιστεί ουρές πολλών χιλιομέτρων, κατά μήκος του Τάμεση.

Η αίθουσα όπου βρίσκεται η σορός θα μείνει ανοικτή όλη τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, προκειμένου ο κόσμος να τιμήσει τη μνήμη της Βασιλομήτορος που πέθανε το περασμενο Σαββάτο, σε ηλικία 101 ετών.

Την Παρασκευή τρεις γενεές της βασιλικής οικογένειας παρέστησαν στην τελετή μεταφοράς της σορού της Βασιλομήτορος Ελισάβετ, στο Γουέστμινστερ Χολ, δίπλα στο Κοινοβούλιο.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλοπρεπέστερες των τελευταίων δεκαετιών. Η η συναισθηματική φόρτιση των πολιτών που παρακολούθησαν την πομπή ήταν ανάλογη με αυτήν της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965.

Κατα μήκος της διαδρομής, είχαν παραταχθεί και παρήλασαν περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 250.000 άτομα παρακολούθησαν την τελετή, τηρώντας απόλυτη σιγή εις ένδειξη σεβασμού στην εκλιπούσα.

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, ο πρίγκηπας της Ουαλίας, Κάρολος, οι γιοί του πρίγκηπες Χάρι και Γουίλιαμ συνόδευαν το φέρετρο της βασιλομήτορος, η σορός της οποίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως την Τρίτη, ημέρα της κηδείας της.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄, δεν παρέστη στην πομπή αλλά μετέβη απευθείας στην αίθουσα όπου τοποθετήθηκε η σορός της μητέρας της.

Πακιστάν: Aντιδράσεις για το "προεδρικό" δημοψήφισμα
BBC News
Πακιστανοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατηγού Μουσαράφ

06.4.2002 22:43 (Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις δέχονται τα σχέδια του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου με σκοπό να αποφασιστεί αν αυτός θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο γενικός γραμματέας της βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ντον Μακίνον, είπε ότι το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εντάσσεται στα πλαίσια των σχεδίων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν.

Ο Ντον Μακίνον είπε ότι η Κοινοπολιτεία - που απέβαλε το Πακιστάν μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Μουσαράφ το 1999 - θέλει την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, με κανονικές εκλογές.

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος καταδίκασαν επίσης πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές οργανώσεις του Πακιστάν.

Έρευνα για εμβόλιο κατά του AIDS
BBC News
Αυξάνονται οι ελπίδες για δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS

06.4.2002 23:01 (Ωρα Λονδίνου)
Στη μάχη κατά του AIDS καλούνται να συμμετάσχουν 120 Βρετανοί υγιείς εθελοντές, παίρνοντας μέρος στα πειράματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ασθένειας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, ερευνητικά κέντρα στην Οξφόρδη και το Λονδίνο ψάχνουν 120 υγιείς εθελοντές, πάνω στους οποίους θα διεξάγουν τεστ για την εξακρίβωση της ασφάλειας ορισμένων συστατικών και την άντληση νέων πληροφοριών στη δοσολογία του εμβολίου.

Τα συγκεκριμένα πειράματα θα διεξαχθούν ύστερα από τις επιτυχημένες δοκιμές που έχουν ήδη γίνει σε πειραματόζωα και κάποιους ανθρώπους για την ασφάλεια των συστατικών του δοκιμαζόμενου εμβολίου.

Αρχίζουν δε εν μέσω έντονης διεθνούς δραστηριότητας με σκοπό την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού HIV, ο οποίος θεωρείται υπέυθυνος για το AIDS και μόνο πέρυσι εμόλυνε 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το δοκιμαζόμενο εμβόλιο δίνεται σε δύο τμήματα.

Το πρώτο περιλαμβάνει γενετικές πληροφορίες για τον ιό, που σκοπό έχουν να ξεγελάσει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να αρχίσει να αμύνεται ενάντια στον ιό πριν καν αυτός μπει στο σώμα.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει έναν αποδυναμωμένο ιό ευλογιάς που σκοπό έχει να διεγείρει τα κύτταρα "Τ" του οργανισμού ώστε το ανοσιοποιητικό σύστημα να παραμείνει έντονα ενεργό.

Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
BBC News
Κινδυνεύει η υγεία μας από την καθιστική ζωή

06.4.2002 22:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη φυσικής άσκησης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελεί μία από τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, η διευθύντρια του Οργανισμού, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιδημία της καθιστικής ζωής και ότι θα πρέπει να κάνουν γυμναστική τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η καθιστική ζωή ευθύνεται για το θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως και προκαλεί ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και παχυσαρκία.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 85% του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ασκούνται αρκετά.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
BBC News
Κυρίαρχο θέμα η μεγαλοπρεπής τελετή μεταφοράς της σoρού της Bασιλομήτορος

06.4.2002 22:46 (Ωρα Λονδίνου)
"400 χιλιάδες άτομα αποτίουν φόρο τιμής", γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Ντέιλι Τέλεγκραφ. "H oυρά αυτών που επιθυμούν να χαιρετίσουν για τελευταία φορά την βασιλομήτορα ήταν τόσο μεγάλη", γράφει η εφημερίδα, "που το Γουεστμίνστερ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ανοικτό όλο το βράδυ"...

"To τρυφερό αντίο μίας πιστής κόρης" είναι ο τίτλος της Τάιμς, που αναφέρεται στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ προς τη μητέρα της... "Εις μνήμη με αγάπη, Λίλιμπετ"...

Το θέμα απασχολεί και την Γκάρντιαν, που ασχολείται επίσης με το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ.

"Θα απαλλαχθούμε από τον Σαντάμ, λέει ο Μπους", γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι οι πιθανότητες ενός αμερικανο-βρετανικού πολέμου εναντίον του Ιράκ είναι ορατές στον ορίζοντα καθώς ο Τόνυ Μπλερ επισκέπτεται το Τέξας για απευθείας συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους.

Οπως αναφέρει η Γκάρντιαν στο κύριο άρθρο της, ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη, μέχρι στιγμής, δοκιμασία.

Πρόκειται, γράφει η εφημερίδα, για μία σπάνια σύνοδο που μπορεί να αποφασίσει το μέλλον πολλών ανθρώπων και ολόκληρων εθνών.

Η Ιντιπένταντ, στην πρώτη σελίδα της, προβάλλει την κρίση στη Μέση Ανατολή. "Το Ισραήλ περιφρονεί προκλητικά το ειρηνευτικό σχέδιο του Μπους", είναι ο πηχαίος τίτλος της εφημερίδας.

Οπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, το Ισραήλ αγνόησε την τελευταία έκκληση του Αμερικανού προέδρου για άμεση κατάπαυση των βίαιων επιθέσεων των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων και συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώνοντας δύο ανώτατους Παλαιστίνιους μαχητές ενώ εισέβαλε και σε ακόμα μία πόλη στη Δυτική Οχθη.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην πιθανή αύξηση της φορολογίας στη Βρετανία κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες περίπου.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν είναι πιθανό να ανακοινώσει την αύξηση των φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημόσιες δαπάνες.

Μήνυμα προς το Ισραήλ από ...Τέξας
BBC News
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος Μπους ποζάρουν για τους φωτογράφους

06.4.2002 18:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ζήτησαν την άμεση και "χωρίς καθυστέρηση" αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στην εξοχική κατοικία του προέδρου Μπους, στο Κρώφορντ του Τέξας, έκαναν κοινή έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών από πλευράς Παλαιστινίων και ζήτησαν από την παλαιστινιακή διοίκηση να πατάξει τα "δίκτυα τρομοκρατών".

Το κοινό ανακοινωθέν εξεδόθη μετά τις συνομιλίες που είχαν οι κ.κ. Μπους και Μπλερ, με κύριο θέμα το Μεσανατολικό και τα σχέδια για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος προέβη χθές σε ταυτόσημη σύσταση για "άμεση αποχώρηση" προς τους Ισραηλινούς, θα αναχωρήσει την Κυριακή για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας.

"Επιτακτική η ανάγκη διαλόγου"

Ο κ. Μπλερ έφτασε στο ράντσο του προέδρου Μπους το βράδυ της Παρασκευής, για ένα Σαββατοκύριακο εντατικών διαβουλεύσεων.

Πριν τις συνομιλίες του με τον κ. Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι βασική προτεραιότητα στη Μέση Ανατολή είναι ο τερματισμός της βίαιης αντιπαράθεσης Ισραηλινών - Παλαιστινίων, κάτι που θα επιτρέψει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τους πρωταγωνιστές της διένεξης.

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η απροσδόκητη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει τον κ. Πάουελ στη Μέση Ανατολή θεωρείται από παρατηρητές ένδειξη του ότι ο κ. Μπους έχει αντιληφθεί ότι θα πρέπει να παρέμβει στο Μεσανατολικό προκειμένου να αποσπάσει διεθνή υποστήριξη ή ανοχή για οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική τηλεόραση ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του, και ότι ο ηγέης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν "πρέπει να απομακρυνθεί" - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε . Παράλληλα όμως ο κ. Μπους τόνισε ότι δεν έχεισχέδια για άμεση ανάληψη δράσης κατά της Βαγδάτης.

Εκτός από το Μεσανατολικό και το Ιράκ, οι δύο ηγέτες συζητούν και τη συνέχιση της εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, εναντίον των μελών της Αλ-Κάϊντα και των Ταλεμπάν που συνεχίζουν να προβάλλουν αντίσταση.

Συμφωνία Βελιγραδίου στην έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
BBC News
Αφίσες των επικηρυγμένων Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, που διαφεύγουν τη σύλληψη

06.4.2002 19:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γιουγκοσλαβία πραγματοποίησε ένα ακόμα βήμα για την παράδοση ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη.

Πολιτικοί ηγέτες από τον κυβερνητικό συνασπισμό και από την δημοκρατία του Μαυροβουνίου συμφώνησαν επί της αρχής να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από μαραθώνιο συνομιλιών στο Βελιγράδι και οι λεπτομέρειες της πρότασης νόμου θα διευκρινισθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής Βουλής, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, προς τη Γιουγκοσλαβία, αφού το Βελιγράδι δεν ικανοποίησε την προθεσμία που είχε θέσει η Ουάσιγκτον για την παράδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα εγκλήματα πολέμου, Πιέρ-Ρίτσαρντ Πρόσπερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στο Βελιγράδι, προειδοποίησε ότι η Γιουγκοσλαβία κινδυνεύει να χάσει και περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον.

Ανάμεσα στα άτομα που καταζητούνται από το Δικαστήριο της Χάγης είναι ο νυν πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατιωτικός ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς και ο πρώην πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ανταποκριτής του BBC λέει ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ήταν διχασμένη στο θέμα της παράδοσης των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη.

Οι εθνικιστές, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, επέμεναν ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί νόμος για συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο δικαστικής έκδοσης υπόπτων στη Χάγη.

Αλλά η ψήφιση του νόμου αυτού απαιτεί και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσί ας του Μαυροβουνίου, η οποία, μέχρι σήμερα, αρνείτο να υποστηρίξει παρόμοια ρύθμιση.

Βρετανία: Χιλιάδες τιμούν τη μνήμη της Βασιλομήτορος
BBC News
Ουρές πολλών χιλιομέτρων σχημάτισαν οι Βρετανοί που θέλησαν να περάσουν μπροστά από τη σορό της Βασιλομήτορος

06.4.2002 19:56 (Ωρα Λονδίνου)
Εδώ στο Λονδίνο το Γουεστμίνστερ Χολ, δίπλα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έχει κατακλυσθεί από κόσμο που περνά μπροστά από τη σορό της Βασιλομήτορος Ελισάβετ, που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως την Τρίτη, οπότε και θα γίνει η κηδεία της.

Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που θέλησαν να εκφράσουν το σεβασμό και την αγάπη τους στην εκλιπούσα σχηματίζουν ουρές πολλών χιλιομέτρων.

Η αίθουσα όπου βρίσκεται η σορός έμεινε ανοικτή όλη νυχτα προκειμενου ο κοσμος να τιμήσει τη μνήμη της Βασιλομήτορος που πέθανε το περασμενο Σαββάτο, σε ηλικία 101 ετών.

Την Παρασκευή τρεις γενεές της βασιλικής οικογένειας παρέστησαν στην τελετή μεταφοράς της σορού της Βασιλομήτορος Ελισάβετ, στο Γουέστμινστερ Χολ, δίπλα στο Κοινοβούλιο.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλοπρεπέστερες των τελευταίων δεκαετιών. Η η συναισθηματική φόρτιση των πολιτών που παρακολούθησαν την πομπή ήταν ανάλογη με αυτήν της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965.

Κατα μήκος της διαδρομής, είχαν παραταχθεί και παρήλασαν περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 250.000 άτομα παρακολούθησαν την τελετή, τηρώντας απόλυτη σιγή εις ένδειξη σεβασμού στην εκλιπούσα.

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, ο πρίγκηπας της Ουαλίας, Κάρολος, οι γιοί του πρίγκηπες Χάρι και Γουίλιαμ συνόδευαν το φέρετρο της βασιλομήτορος, η σορός της οποίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως την Τρίτη, ημέρα της κηδείας της.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄, δεν παρέστη στην πομπή αλλά μετέβη απευθείας στην αίθουσα όπου τοποθετήθηκε η σορός της μητέρας της.

Πληροφορίες για γυναίκα που κυοφορεί κλώνο
BBC News
Κλωνοποιημένα ανθρώπινα κύτταρα στο μικροσκόπιο

06.4.2002 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιταλός γιατρός Σεβερίνο Αντινόρι, που έγινε διάσημος εξαιτίας των ερευνών του σε θέματα ανθρώπινης γονιμότητας, φέρεται να δήλωσε ότι μία από τις γυναίκες που παρακολουθεί, περιμένει παιδί από κλωνοποιημένο έμβρυο.

Ο δόκτωρ Αντινόρι, που είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα προχωρήσει στην αναπαραγωγή ανθρωπίνων εμβρύων με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες στη δήλωση αυτή, μιλώντας σε δημοσιογράφο, σε ιατρικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο καθηγητής Αντινόρι που ηγείται μιας ομάδας κλωνοποίησης μαζί με τον ελληνικής καταγωγής Πάνο Ζαβό από τον Κεντάκυ των ΗΠΑ, αρνήθηκε να αποκαλύψει την εθνικότητα της γυναίκας και το μέρος όπου βρίσκεται, αλλά υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα βρίσκεται στην όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης της.

Αρνήθηκε πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις, ενώ το γραφείο του στη Ρώμη, αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την πληροφορία, που αναδημοσιεύτηκε την Παρασκευή από τις ηλεκτρονικές σελίδες του BBC και το Σαββάτο από τη βρετανική εφημερίδα Τάϊμς.

Να σημειωθεί ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση είναι παράνομη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας.

Στα μισά του περασμένου έτους, ο δρ Αντινόρι ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που είχαν εξαγγείλει στην παγκόσμια κοινή γνώμη, τα σχέδιά τους για την κλωνοποίηση ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι έτσι δίνεται λύση στην αγωνία χιλιάδων ζευγαριών που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές ο δρ Αντινόρι είχε επικριθεί έντονα από την επιστημονική κοινότητα, η οποία είχε χαρακτηρίσει τα σχέδια του, ανεύθυνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα Γενετικής, εάν ο δρ Αντινόρι, έχει πραγματικά προσπαθήσει να κλωνοποιήσει άνθρωπο, τότε οι ηθικές, επιστημονικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πειραμάτων του θα είναι δραματικές.

Ξαναρχίζει η προσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας
BBC News
Ο απεσταλμένος του προέδρου της Νότιας Κορέας κ. Λιμ

06.4.2002 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τη Βόρεια Κορέα.

Όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, συμφώνησε επίσης να επαναληφθεί ο διάλογος της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Την ανακοίνωση έκανε ο Λιμ Ντονγκ Γουόν, απεσταλμένος του προέδρου της Νότιας Κορέας, επιστρέφοντας από τη Βόρεια Κορέα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να ξαναρχίσει η επανένωση των οικογενειών που είχαν χωριστεί στη διάρκεια του κορεατικού πολέμου, και οι συνομιλίες για οικονομική συνεργασία.

Η Πιονγκ Γιάγκ είχε αποσυρθεί από τις συνομιλίες με τη Σεούλ τον περασμένο Νοέμβριο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην εχθρική - όπως την χαρακτήριζε - συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μέρος ένος "άξονα του κακού", που αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Πακιστάν: Aντιδράσεις για το "προεδρικό" δημοψήφισμα
BBC News
Πακιστανοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατηγού Μουσαράφ

06.4.2002 20:02 (Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις δέχονται τα σχέδια του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου για να αποφασιστεί αν θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο γενικός γραμματέας της βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ντον Μακίνον, είπε ότι το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εντάσσεται στα πλαίσια των σχεδίων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν.

Ο Ντον Μακίνον είπε ότι η Κοινοπολιτεία - που απέβαλε το Πακιστάν μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Μουσαράφ το 1999 - θέλει την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, με κανονικές εκλογές.

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος καταδίκασαν επίσης πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές οργανώσεις του Πακιστάν.

Έρευνα για εμβόλιο κατά του AIDS
BBC News
Αυξάνονται οι ελπίδες για δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS

06.4.2002 19:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στη μάχη κατά του AIDS καλούνται να συμμετάσχουν 120 Βρετανοί υγιείς εθελοντές, παίρνοντας μέρος στα πειράματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ασθένειας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, ερευνητικά κέντρα στην Οξφόρδη και το Λονδίνο ψάχνουν 120 υγιείς εθελοντές, πάνω στους οποίους θα διεξάγουν τεστ για την εξακρίβωση της ασφάλειας ορισμένων συστατικών και την άντληση νέων πληροφοριών στη δοσολογία του εμβολίου.

Τα συγκεκριμένα πειράματα θα διεξαχθούν ύστερα από τις επιτυχημένες δοκιμές που έχουν ήδη γίνει σε πειραματόζωα και κάποιους ανθρώπους για την ασφάλεια των συστατικών του δοκιμαζόμενου εμβολίου.

Αρχίζουν δε εν μέσω έντονης διεθνούς δραστηριότητας με σκοπό την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού HIV, ο οποίος θεωρείται υπέυθυνος για το AIDS και μόνο πέρυσι εμόλυνε 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το δοκιμαζόμενο εμβόλιο δίνεται σε δύο τμήματα.

Το πρώτο περιλαμβάνει γενετικές πληροφορίες για τον ιό, που σκοπό έχουν να ξεγελάσει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να αρχίσει να αμύνεται ενάντια στον ιό πριν καν αυτός μπει στο σώμα.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει έναν αποδυναμωμένο ιό ευλογιάς που σκοπό έχει να διεγείρει τα κύτταρα "Τ" του οργανισμού ώστε το ανοσιοποιητικό σύστημα να παραμείνει έντονα ενεργό.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
BBC News
Κυρίαρχο θέμα η μεγαλοπρεπής τελετή μεταφοράς της σoρού της Bασιλομήτορος

06.4.2002 19:59 (Ωρα Λονδίνου)
"400 χιλιάδες άτομα αποτίουν φόρο τιμής", γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Ντέιλι Τέλεγκραφ. "H oυρά αυτών που επιθυμούν να χαιρετίσουν για τελευταία φορά την βασιλομήτορα ήταν τόσο μεγάλη", γράφει η εφημερίδα, "που το Γουεστμίνστερ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ανοικτό όλο το βράδυ"...

"To τρυφερό αντίο μίας πιστής κόρης" είναι ο τίτλος της Τάιμς, που αναφέρεται στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ προς τη μητέρα της... "Εις μνήμη με αγάπη, Λίλιμπετ"...

Το θέμα απασχολεί και την Γκάρντιαν, που ασχολείται επίσης με το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ.

"Θα απαλλαχθούμε από τον Σαντάμ, λέει ο Μπους", γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι οι πιθανότητες ενός αμερικανο-βρετανικού πολέμου εναντίον του Ιράκ είναι ορατές στον ορίζοντα καθώς ο Τόνυ Μπλερ επισκέπτεται το Τέξας για απευθείας συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους.

Οπως αναφέρει η Γκάρντιαν στο κύριο άρθρο της, ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη, μέχρι στιγμής, δοκιμασία.

Πρόκειται, γράφει η εφημερίδα, για μία σπάνια σύνοδο που μπορεί να αποφασίσει το μέλλον πολλών ανθρώπων και ολόκληρων εθνών.

Η Ιντιπένταντ, στην πρώτη σελίδα της, προβάλλει την κρίση στη Μέση Ανατολή. "Το Ισραήλ περιφρονεί προκλητικά το ειρηνευτικό σχέδιο του Μπους", είναι ο πηχαίος τίτλος της εφημερίδας.

Οπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, το Ισραήλ αγνόησε την τελευταία έκκληση του Αμερικανού προέδρου για άμεση κατάπαυση των βίαιων επιθέσεων των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων και συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώνοντας δύο ανώτατους Παλαιστίνιους μαχητές ενώ εισέβαλε και σε ακόμα μία πόλη στη Δυτική Οχθη.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην πιθανή αύξηση της φορολογίας στη Βρετανία κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες περίπου.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν είναι πιθανό να ανακοινώσει την αύξηση των φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημόσιες δαπάνες.

Σφοδρές μάχες με νεκρούς εκατέρωθεν στη Τζενίν
BBC News
Παλαιστίνιες κάτοικοι της Βηθλεέμ τόλμησαν να βγούν στο δρόμο για να αγοράσουν ψωμί

06.4.2002 17:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε σήμερα ελικόπτερα, άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό σε επιθέσεις του εναντίον Παλαιστινίων μαχητών, στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Όλα αυτά παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, και ιδιαίτερα το αίτημα για "άμεση αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση" που διετύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Επαπειλείται σφαγή στην Τζενίν

Οι μάχες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους ενόπλους και Ισραηλινούς στρατιώτες μαίνονται ιδιαίτερα στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται στην πόλη Τζενίν.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό, Γιασέρ Αμπέντ Ραμπό, τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Η παλαιστινιακή ηγεσία ζήτησε εκ νέου την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την αποτροπή των ισραηλινών επιθέσεων, και οι κάτοικοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν μιλούν για εξελισόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Αλλά και από την ισραηλινή πλευρά υπάρχουν πολλά θύματα, καθώς ο διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι επτά Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο στη Τζενίν το τελευταίο διήμερο.

Χαρακτηριστικές των δραματικών στιγμών που περνούν οι κάτοικοι της Τζενίν είναι οι δηλώσεις Ισραηλινού στρατιωτικού διοικητή στην περιοχή αυτή, που είπε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν περικυκλωθεί "με την πλάτη στον τοίχο" και υφίστανται πολλές απώλειες.

"Τούς έχουμε παγιδεύσει εκεί μέσα, και τους επιτεθήκαμε με την πρόθεση να τούς αναγκάσουμε σε παράδοση. Αυτοί που δεν θα παραδωθούν, θα πέσουν νεκροί" είπε ο ισραηλινός διοικητής Ταλάτ Εγιάλ Σλέϊν.

Σφοδρές μάχες και στην πόλη Ναμπλούς

Σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρότατες συγκρούσεις διεξάγονται και στην πολυπληθέστερη παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, την Ναμπλούς.

Εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον Παλαιστινίων στην κεντρική αγορά της πόλης και περικύκλωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα.

Σύμφωνα με καταστηματάρχες της Ναμπλούς ο ήχος από τις εκρήξεις θυμίζει σεισμικές δονήσεις και τα ασθενοφόρα που προσπάθησαν να πλησιάσουν την περιοχή των συγκρούσεων δεν μπόρεσαν να κινηθούν δεχόμενα ισραηλινά πυρά.

Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
BBC News
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει πόλεις στη Δυτική Όχθη

06.4.2002 13:49 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις αναφέρονται στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Ναμπλούς και σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Τζενίν.

Οι Ισραηλινοί στις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιούν πυραύλους από ελικόπτερα, άρματα μάχης και αυτόματα όπλα.

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, το οποίο λένε ότι ευθύνεται για το σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε κατά το εβραϊκό Πάσχα και που είχε ως αποτέλεσμα 26 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους.

Η επίθεση αυτή έδωσε και το έναυσμα για τις τρέχουσες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Καΐς Ιντουάν και πέντε ακόμα μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα βομβάρδισαν το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν.

Χθες, οι Ισραηλινοί σκότωσαν τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων τη νύχτα στη Τζενίν.

Οι Παλαιστίνιοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση γύρω από τη Ναμπλούς και τη Τζενίν, ενώ στη Βηθλεέμ 200 Παλαιστίνιοι οπλοφόροι που έχουν καταφύγει από την Τρίτη στο Ναό της Θείας Γέννησης, παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
BBC News
Ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν έρευνα σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου

06.4.2002 11:18 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης συνεχίζονται, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, διεμήνυσε προς το Ισραήλ ότι οι δυνάμεις του θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις παλαιστινιακές περιοχές "χωρίς καθυστέρηση".

Ο κ. Πάουελ, που όπως ανακοινώθηκε αναχωρεί την Κυριακή με προορισμό τη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εκμεταλευθεί το διάστημα πριν την άφιξή του για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της σε παλαιστινιακές περιοχές.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, φάνηκε πιο διαλλακτικός λέγοντας ότι αν και ο πρόεδρος Μπους αναμένει αποτελέσματα, εν τούτοις αναγνωρίζει πως σε μια περιοχή που μαστίζεται από τη βία για δεκαετίες, οι μεγάλες αλλαγές δεν συμβαίνουν απαραίτητα μέσα σε μια νύχτα.

Εξάλλου φάνηκε ότι ο Κόλιν Πάουελ ενδέχεται τελικά να μη συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Αμερικανός υπουργός, δεν έχει ακόμα καθοριστεί το πρόγραμμα των συναντήσεων του.

Μεταφέρθηκε η σωρός της βασιλομήτορος στο Γουεστμίνστερ
BBC News
Τη σορό της Βασιλομήτορος συνόδευαν μέλη της βασιλικής οικογένειας

06.4.2002 11:09 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Λονδίνο τρεις γενεές της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας παρέστησαν στη χθεσινή τελετή μεταφοράς της σωρού της βασιλομήτορος Ελισάβετ, στο Γουέστμινστερ Χολ, δίπλα στο Κοινοβούλιο.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλοπρεπέστερες των τελευταίων δεκαετιών. Η συναισθηματική φόρτιση των πολιτών που παρακολούθησαν την πομπή ήταν ανάλογη με αυτήν της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 250.000 άτομα παρακολούθησαν την τελετή, τηρώντας απόλυτη σιγή εις ένδειξη σεβασμού στην εκλιπούσα.

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, ο πρίγκηπας της Ουαλίας, Κάρολος, οι γιοί του πρίγκηπες Χάρι και Γουίλιαμ συνόδευαν το φέρετρο της βασιλομήτορος, η σορός της οποίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως την Τρίτη, ημέρα της κηδείας της.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄, δεν παρέστη στην πομπή αλλά μετέβη απευθείας στην αίθουσα του αββαείου όπου τοποθετήθηκε η σορός της μητέρας της.

Κατα μήκος της διαδρομής, είχαν παραταχθεί και παρήλασαν περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες, ενώ την πομπή παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών που περίμεναν την άφιξη της σωρού στο Γουεστμίνστερ ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ενώ στην πομπή συμμετείχαν επίσης μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων.

Aντιδράσεις για το δημοψήφισμα στο Πακιστάν
BBC News
Πακιστανοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατηγού Μουσαράφ

06.4.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις δέχονται τα σχέδια του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου για να αποφασιστεί αν θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο γενικός γραμματέας της βρετανικής Κοινοπολιτείας είπε ότι το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εντάσσεται στα πλαίσια των σχεδίων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν.

Ο Ντον Μακίνον είπε ότι η Κοινοπολιτεία - που απέβαλλε το Πακιστάν μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Μουσαράφ το 1999 - θέλει την επιστροφή στις κανονικές εκλογές.

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος καταδίκασαν επίσης πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές οργανώσεις του Πακιστάν.

Έτοιμη η Β. Κορέα για διάλογο με τις ΗΠΑ
BBC News
Ο απεσταλμένος του προέδρου της Νότιας Κορέας κ. Λιμ

06.4.2002 11:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζογκ-ιλ, συμφώνησε να επαναληφθεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ανακοίνωση έκανε ο απεσταλμένος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Λιμ Ντονγκ-γουόν, επιστρέφοντας από τη Βόρεια Κορέα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να ξαναρχίσει η επανένωση των οικογενειών και οι συνομιλίες για οικονομική συνεργασία.

Η Πιογκγιάγκ είχε αποσυρθεί από τις συνομιλίες με τη Σεούλ τον περασμένο Νοέμβριο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην εχθρική - όπως την χαρακτήρισε - συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μέρος ένος άξονα του κακού, που αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

06.4.2002 11:13 (Ωρα Λονδίνου)
"400 χιλιάδες άτομα αποτίουν φόρο τιμής", γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Ντέιλι Τέλεγκραφ. "H oυρά αυτών που επιθυμούν να χαιρετίσουν για τελευταία φορά την βασιλομήτορα ήταν τόσο μεγάλη", γράφει η εφημερίδα, "που το Γουεστμίνστερ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ανοικτό όλο το βράδυ"...

"To τρυφερό αντίο μίας πιστής κόρης" είναι ο τίτλος της Τάιμς, που αναφέρεται στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ προς τη μητέρα της... "Εις μνήμη με αγάπη, Λίλιμπετ"...

Το θέμα απασχολεί και την Γκάρντιαν, που ασχολείται επίσης με το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ.

"Θα απαλλαχθούμε από τον Σαντάμ, λέει ο Μπους", γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι οι πιθανότητες ενός αμερικανο-βρετανικού πολέμου εναντίον του Ιράκ είναι ορατές στον ορίζοντα καθώς ο Τόνυ Μπλερ επισκέπτεται το Τέξας για απευθείας συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους.

Οπως αναφέρει η Γκάρντιαν στο κύριο άρθρο της, ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη, μέχρι στιγμής, δοκιμασία.

Πρόκειται, γράφει η εφημερίδα, για μία σπάνια σύνοδο που μπορεί να αποφασίσει το μέλλον πολλών ανθρώπων και ολόκληρων εθνών.

Η Ιντιπένταντ, στην πρώτη σελίδα της, προβάλλει την κρίση στη Μέση Ανατολή. "Το Ισραήλ περιφρονεί προκλητικά το ειρηνευτικό σχέδιο του Μπους", είναι ο πηχαίος τίτλος της εφημερίδας.

Οπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, το Ισραήλ αγνόησε την τελευταία έκκληση του Αμερικανού προέδρου για άμεση κατάπαυση των βίαιων επιθέσεων των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων και συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώνοντας δύο ανώτατους Παλαιστίνιους μαχητές ενώ εισέβαλε και σε ακόμα μία πόλη στη Δυτική Οχθη.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην πιθανή αύξηση της φορολογίας στη Βρετανία κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες περίπου.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν είναι πιθανό να ανακοινώσει την αύξηση των φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημόσιες δαπάνες.

Πλαστά φάρμακα κατακλύζουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο
BBC News
Φάρμακα σπέρνουν το θάνατο στον αναπτυσσόμενο κόσμο

06.4.2002 11:16 (Ωρα Λονδίνου)
Εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα παρασκευασμένο από νερό βρύσης. Αντισυλληπτικά χάπια με κύριο συστατικό το αλεύρι και σιρόπια για διάφορες παθήσεις παρασκευασμένα από βιομηχανικά έλαια.

Πρόκειται για μερικά από τα αναρίθμητα παραδείγματα πλαστών φαρμάκων που κυκλοφορούν στις αγορές κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Σε δημοσίευμα της Ιατρικής Επιθεώρησης της Βρετανίας, ο ιατρικός σύλλογος καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για την πάταξη του "δολοφονικού", όπως το χαρακτήρισαν, εμπορίου.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Πολ Νιούτον, απο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν κυκλώματα, παρόμοια με αυτά της μαφίας, που παρασκευάζουν στα εργαστήρια τους τα ψεύτικα φάρμακα και ευθύνονται για το θάνατο αθώων ανθρώπων.

"Το ένα τρίτο των φαρμάκων κατά της ελονοσίας που αγοράσαμε στη νοτιοανατολική Ασία ήταν ψέυτικα", δήλωσε στο BBC, ο επικεφαλής της ομάδας, Πολ Νιούτον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα 10% των φαρμάκων που παρασκευάζουν και προωθούν στην αγορά οι φαρμακοβιομηχανίες είναι πλαστά.

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες για την πάταξη του παράνομου αυτού εμπορίου, οι κυβερνήσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου τις αγνοούν παντελώς.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διευκρίνησε ότι το πρόβλημα των αναπτυσσόμενων κρατών είναι η έλλειψη υποδομής και έλλειψη οικονομικών πόρων.

Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι συζητούν το θέμα της παράδοσης υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
BBC News
Ο Μλάντιτς και ο Κάρατζιτς ακόμα καταζητούνται

6.4.2002 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και αξιωματούχων από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Στόχος των συνομιλίων είναι να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές στην ψήφιση νομοθεσίας για την ομαλή συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους 40 εκατομμυρίων δολλαρίων, προς τη Γιουγκοσλαβία, αφού το Βελιγράδι δεν ικανοποίησε την προθεσμία που είχε θέσει η Ουάσιγκτον για την παράδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα εγκλήματα πολέμου, Πιέρ-Ρίτσαρντ Πρόσπερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στο Βελιγράδι, προειδοποίησε ότι η Γιουγκοσλαβία κινδυνεύει να χάσει και περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον.

Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
BBC News
Κινδυνεύει η υγεία μας από την καθιστική ζωή

6.4.2002 7:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγγυμονεί η έλλειψη φυσικής άσκησης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελεί μία από τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, η διευθύντρια του Οργανισμού, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιδημία της καθιστικής ζωής και ότι θα πρέπει να κάνουν γυμναστική τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η καθιστική ζωή ευθύνεται για το θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως και προκαλεί ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και παχυσαρκία.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 85% του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ασκούνται αρκετά.

Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
BBC News
Iσραηλινά στρατεύματα στη Δυτική Οχθη

6.4.2002 7:49 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, το οποίο λένε ότι ευθύνεται για το σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε κατά το εβραϊκό Πάσχα και που είχε ως αποτέλεσμα 26 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους.

Η επίθεση αυτή έδωσε και το έναυσμα για τις τρέχουσες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Καΐς Ιντουάν και πέντε ακόμα μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα βομβάρδισαν το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν.

Χθες, οι Ισραηλινοί σκότωσαν τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων τη νύχτα στη Τζενίν.

Οι Παλαιστίνιοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση γύρω από τη Ναμπλούς και τη Τζενίν, ενώ στη Βηθλεέμ 200 Παλαιστίνιοι οπλοφόροι που έχουν καταφύγει από την Τρίτη στο Ναό της Θείας Γέννησης, παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Aντιδράσεις για το δημοψήφισμα στο Πακιστάν
BBC News
Πακιστανοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατηγού Μουσαράφ

6.4.2002 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις δέχονται τα σχέδια του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου για να αποφασιστεί αν θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο γενικός γραμματέας της βρετανικής Κοινοπολιτείας είπε ότι το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εντάσσεται στα πλαίσια των σχεδίων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν.

Ο Ντον Μακίνον είπε ότι η Κοινοπολιτεία - που απέβαλλε το Πακιστάν μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Μουσαράφ το 1999 - θέλει την επιστροφή στις κανονικές εκλογές.

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος καταδίκασαν επίσης πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές οργανώσεις του Πακιστάν.

Ετοιμη η Β. Κορέα για διάλογο με τις ΗΠΑ
BBC News
Ο απεσταλμένος του προέδρου της Νότιας Κορέας κ. Λιμ

6.4.2002 8:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι επετεύχθη σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Οπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζογκ-ιλ, συμφώνησε να επαναληφθεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ανακοίνωση έκανε ο απεσταλμένος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Λιμ Ντονγκ-γουόν, επιστρέφοντας από τη Βόρεια Κορέα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να ξαναρχίσει η επανένωση των οικογενειών και οι συνομιλίες για οικονομική συνεργασία.

Η Πιογκγιάγκ είχε αποσυρθεί από τις συνομιλίες με τη Σεούλ τον περασμένο Νοέμβριο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην εχθρική - όπως την χαρακτήρισε - συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μέρος ένος άξονα του κακού, που αναπτύσσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

6.4.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
"400 χιλιάδες άτομα αποτίουν φόρο τιμής", γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Ντέιλι Τέλεγκραφ. "H oυρά αυτών που επιθυμούν να χαιρετίσουν για τελευταία φορά την βασιλομήτορα ήταν τόσο μεγάλη", γράφει η εφημερίδα, "που το Γουεστμίνστερ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ανοικτό όλο το βράδυ"...

"To τρυφερό αντίο μίας πιστής κόρης" είναι ο τίτλος της Τάιμς, που αναφέρεται στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ προς τη μητέρα της... "Εις μνήμη με αγάπη, Λίλιμπετ"...

Το θέμα απασχολεί και την Γκάρντιαν, που ασχολείται επίσης με το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ.

"Θα απαλλαχθούμε από τον Σαντάμ, λέει ο Μπους", γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι οι πιθανότητες ενός αμερικανο-βρετανικού πολέμου εναντίον του Ιράκ είναι ορατές στον ορίζοντα καθώς ο Τόνυ Μπλερ επισκέπτεται το Τέξας για απευθείας συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους.

Οπως αναφέρει η Γκάρντιαν στο κύριο άρθρο της, ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη, μέχρι στιγμής, δοκιμασία.

Πρόκειται, γράφει η εφημερίδα, για μία σπάνια σύνοδο που μπορεί να αποφασίσει το μέλλον πολλών ανθρώπων και ολόκληρων εθνών.

Η Ιντιπένταντ, στην πρώτη σελίδα της, προβάλλει την κρίση στη Μέση Ανατολή. "Το Ισραήλ περιφρονεί προκλητικά το ειρηνευτικό σχέδιο του Μπους", είναι ο πηχαίος τίτλος της εφημερίδας.

Οπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, το Ισραήλ αγνόησε την τελευταία έκκληση του Αμερικανού προέδρου για άμεση κατάπαυση των βίαιων επιθέσεων των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων και συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώνοντας δύο ανώτατους Παλαιστίνιους μαχητές ενώ εισέβαλε και σε ακόμα μία πόλη στη Δυτική Οχθη.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην πιθανή αύξηση της φορολογίας στη Βρετανία κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες περίπου.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Gordon Brown είναι πιθανό να ανακοινώσει την αύξηση των φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημόσιες δαπάνες.

Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
BBC News
Κινδυνεύει η υγεία μας από την καθιστική ζωή

6.4.2002 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγγυμονεί η έλλειψη φυσικής άσκησης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελεί μία από τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιδημία της καθιστικής ζωής και ότι θα πρέπει να κάνουν γυμναστική τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η καθιστική ζωή ευθύνεται για το θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως και προκαλεί ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και παχυσαρκία.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 85% του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ασκούνται αρκετά.

Προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
BBC News
Ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν έρευνα σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου

6.4.2002 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης συνεχίζονται, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, διεμήνυσε προς το Ισραήλ ότι οι δυνάμεις του θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις παλαιστινιακές περιοχές "χωρίς καθυστέρηση".

Ο κ. Πάουελ, που όπως ανακοινώθηκε αναχωρεί την Κυριακή με προορισμό τη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εκμεταλευθεί το διάστημα πριν την άφιξή του για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της σε παλαιστινιακές περιοχές.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, φάνηκε πιο διαλλακτικός λέγοντας ότι αν και ο πρόεδρος Μπους αναμένει αποτελέσματα, εν τούτοις αναγνωρίζει πως σε μια περιοχή που μαστίζεται από τη βία για δεκαετίες, οι μεγάλες αλλαγές δεν συμβαίνουν απαραίτητα μέσα σε μια νύχτα.

Εξ άλλου φάνηκε ότι ο Κόλιν Πάουελ ενδέχεται τελικά να μη συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Αμερικανός υπουργός, δεν έχει ακόμα καθοριστεί το πρόγραμμα των συναντήσεων του.

Μεταφέρθηκε η σορός της βασιλομήτορος στο Γουεστμίνστερ
BBC News
Τη σορό της Βασιλομήτορος συνόδευαν μέλη της βασιλικής οικογένειας

6.4.2002 3:04 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Λονδίνο τρεις γενεές της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας παρέστησαν στη χθεσινή τελετή μεταφοράς της σορού της βασιλομήτορος Ελισάβετ, στο Γουέστμινστερ Χολ, δίπλα στο Κοινοβούλιο.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλοπρεπέστερες των τελευταίων δεκαετιών. Η η συναισθηματική φόρτιση των πολιτών που παρακολούθησαν την πομπή ήταν ανάλογη με αυτήν της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 250.000 άτομα παρακολούθησαν την τελετή, τηρώντας απόλυτη σιγή εις ένδειξη σεβασμού στην εκλιπούσα.

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, ο πρίγκηπας της Ουαλίας, Κάρολος, οι γιοί του πρίγκηπες Χάρι και Γουίλιαμ συνόδευαν το φέρετρο της βασιλομήτορος, η σορός της οποίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως την Τρίτη, ημέρα της κηδείας της.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄, δεν παρέστη στην πομπή αλλά μετέβη απευθείας στην αίθουσα του αββαείου όπου τοποθετήθηκε η σορός της μητέρας της.

Κατα μήκος της διαδρομής, είχαν παραταχθεί και παρήλασαν περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες, ενώ την πομπή παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών που περίμεναν την άφιξη της σορού στο Γουεστμίνστερ ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ενώ στην πομπή συμμετείχαν επίσης μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων.

Επικίνδυνη η καθιστική ζωή
BBC News
Κινδυνεύει η υγεία μας από την καθιστική ζωή

6.4.2002 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγγυμονεί η έλλειψη φυσικής άσκησης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελεί μία από τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιδημία της καθιστικής ζωής και ότι θα πρέπει να κάνουν γυμναστική τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η καθιστική ζωή ευθύνεται για το θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως και προκαλεί ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και παχυσαρκία.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 85% του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ασκούνται αρκετά.

Μπους: "Ο Αραφάτ είναι ανίκανος να ηγηθεί"
BBC News
O Tζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου

6.4.2002 5:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είπε ότι δεν πιστεύει πως ο Γιασέρ Αραφάτ μπορεί να αποδώσει στις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε πολλές ευκαιρίες αλλά απογοήτευσε το λαό του.

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ΙΤΝ, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλίων με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο κ. Μπους είπε ότι υπάρχουν άλλοι στην περιοχή που μπορούν να ηγηθούν.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται στο ράντσο του κ. Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας, αναμένεται να κυριαρχήσει η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Καθοδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μπλερ είπε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται και η πιθανότητα χρονοδιαγράμματος για την κήρυξη εκεχειρίας καθώς και η επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.