Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-08

  1. Δυτική Όχθη: Αναμένεται αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων
  2. Εμπνευσμένα από την 11η Σεπτεμβρίου τα φετινά Πούλιτζερ
  3. Η κρίση στην Μέση Ανατολή
  4. Δυτική Όχθη: Αναμένεται αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων
  5. Εμπνευσμένα από την 11τη Σεπτεμβρίου τα φετινά Πούλιτζερ
  6. Στην Πράγα ο Μπλερ
  7. Συγκρούσεις της αστυνομίας του ΟΗΕ στο Κόσσοβο
  8. Δυτική Όχθη: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις
  9. Ξεκίνησε η αποστολή Πάουελ στη Μέση Ανατολή
  10. Σαντάμ Χουσεϊν: "Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση"
  11. Εκτακτο ευχαριστήριο διαγγελμα της Ελισάβετ
  12. Δυτική Όχθη: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις
  13. Νίκη των σοσιαλιστών στην Ουγγαρία
  14. Εκτακτο ευχαριστήριο διαγγελμα της Ελισάβετ
  15. Πτώχευση του γερμανικού ομίλου μέσων Κιρχ
  16. Πτώχευση του γερμανικού ομίλου μέσων Κιρχ
  17. Ζευγάρι κωφών ομοφυλόφιλων γυναικών αποκτά κωφό μωρό
  18. Σαρόν: "Ναι στη συνάντηση με τους άραβες ηγέτες"
  19. Σαντάμ Χουσέιν: "Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση"
  20. Αφγανιστάν: Επίθεση εναντίον του υπουργού Άμυνας
  21. Σαντάμ: "Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση"
  22. Αφγανιστάν: Επίθεση εναντίον του υπουργού άμυνας
  23. Κινητά τηλέφωνα για τους Αφγανούς
  24. Το Ισραήλ αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις
  25. Αποκλεισμένος και ο Ερυθρός Σταυρός
  26. Τέλος οι ουρές στα μπαρ
  27. Ξεκίνησε η αποστολή Πάουελ στη Μέση Ανατολή
  28. «Εκατόμβες θυμάτων» από τις ισραηλινές επιθέσεις
  29. Νίκη των σοσιαλιστών στην Ουγγαρία
  30. Ο ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
  31. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
  32. Μπλερ: Έτοιμοι να δράσουμε στο Ιράκ
  33. "Όχι" Πούτιν στην απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος
  34. Κινητά τηλέφωνα για τους Αφγανούς
Δυτική Όχθη: Αναμένεται αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων
BBC News
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ προκάλεσαν την κριτική της Διεθνούς Κοινότητας

08.4.2002 23:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ συνεχίζονται παρά τις αυστηρές συστάσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και ενώ το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις πόλεις της Δυτικής Όχθης "μόλις ολοκληρώσουν την αποστολή τους".

Τουλάχιστον δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ο επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν επίκεντρο τις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς στις οποίες οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι βρίσκονται τα στρατόπεδα εκπαίδευσης μελών των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

Νωρίτερα έτοιμος να συναντηθεί με τους αραβες ηγέτες δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν.

Μιλώντας στην Κνεσετ, το κοινοβούλιο του Ισραηλ, ο κ. Σαρόν τόνισε πως στη συνάντηση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε θα συζητηθεί το Μεσανατολικο δίχως όρους και προϋποθέσεις και η πολεμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρις ότου καταστραφεί η υποδομή του τρομοκρατικού δικτύου των Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο Κος Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι ορκίστηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας. Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Τα πυρά της καθολικής εκκλησίας δέχθηκε ο ισραηλινός στρατός για τις επιθέσεις του εναντίον του Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ, που είχαν ως αποτελεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η καθολική εκλησία της Αγίας Αικατερίνης που βρισκεται στο προάυλιο του ιστορικού ναού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας τ ου Ισραηλ απάντησαν πως οι παλαιστίνιοι ένοπλοι που έχουν καταφύγει στο ναο και τον χρησιμοποιούν ως προπύργιο για τις επιθέσεις τους εναντιον ισραηλινών, ήταν υπεύθυνη για τη φωτιά που προκάλεσε καταστροφες στο εσωτερικό του ναού.

Εμπνευσμένα από την 11η Σεπτεμβρίου τα φετινά Πούλιτζερ

08.4.2002 23:55 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11της Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασαν τα φετινά βραβεία Πούλιτζερ για τη δημοσιογραφία, που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Οι Νιού Γιόρκ Τάιμς κέρδισαν το βραβείο για ρεπορτάζ θεμάτων που έχουν σχέση με την κοινωνία και συγκεκριμένα για τις καθημερινές στήλες που αφορούσαν τις συνέπειες των επιθέσεων.

Το βραβείο που αφορά τα έκτακτα ρεπορτάζ, κέρδισε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, γατί όπως περιέγραψε η κριτική επιτροπή, η κάλυψη των γεγονότων της 11της Σεπτεμβρίου ήταν εκτενής, παρά το γεγονός οτι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδος είχαν αναγκασθεί να εκκενώσουν την αίθουσα σύνταξης.

Η κρίση στην Μέση Ανατολή
BBC News
Τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης είναι οι πολίτες που μενουν στις πόλεις που μαίνονται οι συγκρούσεις

08.4.2002 23:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η κρίση στην Μέση Ανατολή εντείνεται έχοντας παράπλευρες συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διευρημένη σύγκρουση ανάμεσα στους Άραβες και τους ισραηλινούς.

Μια ενδεχόμενη τέτοια σύγκρουση,όμως θα έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο και συγχρόνως θα ενισχύσει την σύγκρουση του Αραβικού κόσμου με τους ισραηλινούς και όσους τους στηρίζουν επισημαίνει ο Ταρίκ Καφάλα του BBC.

Και η διεθνής κοινότητα, παρακολουθεί ένα θέατρο του παραλόγου, όπου ο "πλανητάρχης" ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών από τα εδάφη της παλαιστινιακής Αρχής, η Ευρωπαική Ενωση καλεί για ειρήνη, το Συμβούλιο του ΟΗΕ καταδικάζει την επιθετικότητα του Ισραήλ,και ο Αριέλ Σαρόν απλά να συνεχίζει την "πάταξη των τρομοκρατών".

Ποιά η γνώμη των πολιτών στο Ισραήλ; Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ραδιοφώνου του BBC το 85,8% των ισραηλινών πολιτών υποστηρίζει τις πολεμικές ενέργειες της κυβέρνησης Σαρόν.

Το ίδιο δείγμα ισραηλινών πολιτών φαίνεται να μην στηρίζει τον Σαρόν αφου σε ερώτημα ποιόν θα ψήφιζαν εάν γινόνταν τώρα εκλογές, φαίνονται διχασμένοι με μόνο το 28% να δηλώνει ότι θα τον υπερψήφιζε σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Στόχος της πολιτικής Σαρόν είναι η "εξαρθρωση των τρομοκρατών" σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Και εάν κάποιος προμετρήσει ότι μέχρι σήμερα και από τις 31 Μαρτίου, δεν έχουν επιθέσεις αυτοκτονίας, τότε η πολιτική Σαρόν και οι θιασώτες της μπορούν να ισχυρίζονται ότι πέτυχαν τον στόχο τους. Αναλυτές, όμως επισημαίνουν, ότι μια τέτοια λογική δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, αφού ενδέχεται σύντομα να ξαναρχίσουν.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων η πικρία και το μίσος μεγαλώνει ενώ στο νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, ανοιγεί καινούργιο μέτωπο επισημαίνει ο Κρίστοφερ Χακ αναλυτής του BBC με έδρα το Λίβανο.Ένα μέτωπο που ενιασχύει το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε μία γενικευμένη σύρραξη χώρες όπως η Σύρια και ο Λίβανος αν και δεν το επιθυμούν .

Οι ένοπλες δυνάμεις της Χεζμπολάχ, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε θέσ εις του ισραηλινού στρατού. Ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο η Χεσμπολάχ να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που έχει εναντίον του Ισραήλ καταλήγει ο Κρίστοφερ Χακ .

Αλλά και πριν την γενικευμένη βία, ήδη ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι είναι πραγματικότητα μια ανθρωπιστική τραγωδία. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ζουν σε de facto κατ΄οίκον περιορισμό υποστηρίζει η Καθριν Γουέστκοτ του BBC.

Μέλη των συνεργείων του ΟΗΕ παρατηρούν ότι πολλοί παλαιστίνιοι δεν έχουν τρόφιμα, νερό και αναγκαία φάρμακα και την ίδια στιγμή οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν καθώς εμποδίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής οι περισσότερες χώρες του Αραβικού κόσμου δεν μπορούν να ελεγξούν την εντεινόμενη αντίδραση των πολιτών τους που συμμετέχουν σε αντι-ισραηλινές και αντι αμερικανικές διαδηλώσεις.

Χαρακτηριστική του κλίματος που υπαρχει στον αραβικό κόσμο είναι η ερώτηση του Βασιλιά του Μαρόκου προς τον Κόλιν Παόυελ: "Δεν θα έπρεπε να αρχίσεταιι την περιοδεία σας από το Ισραήλ;"

Η απάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έγινε γνωστή.

Δυτική Όχθη: Αναμένεται αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων
BBC News
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ προκάλεσαν την κριτική της Διεθνούς Κοινότητας

08.4.2002 22:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ συνεχίζονται παρά τις αυστηρές συστάσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και ενώ το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις πόλεις της Δυτικής Όχθης "μόλις ολοκληρώσουν την αποστολή τους".

Τουλάχιστον δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ο επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν επίκεντρο τις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς στις οποίες οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι βρίσκονται τα στρατόπεδα εκπαίδευσης μελών των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

Νωρίτερα έτοιμος να συναντηθεί με τους αραβες ηγέτες δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν.

Μιλώντας στην Κνεσετ, το κοινοβούλιο του Ισραηλ, ο κ. Σαρόν τόνισε πως στη συνάντηση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε θα συζητηθεί το Μεσανατολικο δίχως όρους και προϋποθέσεις και η πολεμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρις ότου καταστραφεί η υποδομή του τρομοκρατικού δικτύου των Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο Κος Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι ορκίστηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας. Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Τα πυρά της καθολικής εκκλησίας δέχθηκε ο ισραηλινός στρατός για τις επιθέσεις του εναντίον του Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ, που είχαν ως αποτελεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η καθολική εκλησία της Αγίας Αικατερίνης που βρισκεται στο προάυλιο του ιστορικού ναού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας τ ου Ισραηλ απάντησαν πως οι παλαιστίνιοι ένοπλοι που έχουν καταφύγει στο ναο και τον χρησιμοποιούν ως προπύργιο για τις επιθέσεις τους εναντιον ισραηλινών, ήταν υπεύθυνη για τη φωτιά που προκάλεσε καταστροφες στο εσωτερικό του ναού.

Εμπνευσμένα από την 11τη Σεπτεμβρίου τα φετινά Πούλιτζερ

08.4.2002 21:55 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11της Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασαν τα φετινά βραβεία Πούλιτζερ για τη δημοσιογραφία, που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Οι Νιού Γιόρκ Τάιμς κέρδισαν το βραβείο για ρεπορτάζ θεμάτων που έχουν σχέση με την κοινωνία και συγκεκριμένα για τις καθημερινές στήλες που αφορούσαν τις συνέπειες των επιθέσεων.

Το βραβείο που αφορά τα έκτακτα ρεπορτάζ, κέρδισε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, γατί όπως περιέγραψε η κριτική επιτροπή, η κάλυψη των γεγονότων της 11της Σεπτεμβρίου ήταν εκτενής, παρά το γεγονός οτι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδος είχαν αναγκασθεί να εκκενώσουν την αίθουσα σύνταξης.

Στην Πράγα ο Μπλερ

08.4.2002 20:50 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πράγα βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλαίρ, για συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό του.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η διεύρυνση της Ευρωπαικής Ένωσης.

Ο κ. Μπλερ , τόνισε ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ίδια άποψη όπου κάθε κράτος της Ευρωπαικής Ένωσης, θα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και δε θα καταπιεστούν οι εθνικές ταυτότητες των χωρών.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τις εκδιώξεις των εθνικιστών Γερμανών από την πρώην Τσεχοσλοβακία, δε θα πρέπει να σχετίζονται με το αίτημα της Τσεχίας για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση.

Συγκρούσεις της αστυνομίας του ΟΗΕ στο Κόσσοβο
BBC News
Με δακρυγόνα απάντησαν οι αστυνομικοί

08.4.2002 20:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα εξαγριωμένο πλήθος συγκρούσθηκε με την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών στην εθνικά διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα στο Κόσσοβο.

Τραυματίστηκαν δέκα έξι αστυνομικοί και αρκετοί πολίτες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το πλήθος επετέθη εναντίον των ανδρών της αστυνομίας την ώρα που προσπαθούσαν να στήσουν μπλόκο για τα αυτοκίνητα στο νότιο μέρος της πόλης το οποίο διοικείται από τους Σέρβους.

Η αστυνομία δήλωσε ότι έπεσαν πυροβολισμοί και δύο χειροβομβίδες.

Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και συνέλλαβαν τον Σέρβο ηγέτη της περιοχής.

Δυτική Όχθη: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις
BBC News
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ προκάλεσαν την κριτική της Διεθνούς Κοινότητας

08.4.2002 19:13 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Οι επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ συνεχίζονται παρά τις αυστηρές συστάσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ο επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν επίκεντρο τις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς στις οποίες οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι βρίσκονται τα στρατόπεδα εκπαίδευσης μελών των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

Νωρίτερα έτοιμος να συναντηθεί με τους αραβες ηγέτες δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν.

Μιλώντας στην Κνεσετ, το κοινοβούλιο του Ισραηλ, ο κ. Σαρόν τόνισε πως στη συνάντηση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε θα συζητηθεί το Μεσανατολικο δίχως όρους και προϋποθέσεις και η πολεμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρις ότου καταστραφεί η υποδομή του τρομοκρατικού δικτύου των Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο Κος Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι ορκίστηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας. Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Τα πυρά της καθολικής εκκλησίας δέχθηκε ο ισραηλινός στρατός για τις επιθέσεις του εναντίον του Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ, που είχαν ως αποτελεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η καθολική εκλησία της Αγίας Αικατερίνης που βρισκεται στο προάυλιο του ιστορικού ναού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραηλ απάντησαν πως οι παλαιστίνιοι ένοπλοι που έχουν καταφύγει στο ναο και τον χρησιμοποιούν ως προπύργιο για τις επιθέσεις τους εναντιον ισραηλινών, ή ταν υπεύθυνη για τη φωτιά που προκάλεσε καταστροφες στο εσωτερικό του ναού.

Ξεκίνησε η αποστολή Πάουελ στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Δυτική Όχθη, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

08.4.2002 19:29 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα έκκληση και σε υψηλότερους τόνους απηύθυνε η αμερικανική ηγεσία προς το Ισραήλ ζητώντας την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων του από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές την ίδια στιγμή που ο αμερικανός μεσολαβητής Αντόνι Ζίνι συναντάται με τον Αριέλ Σαρόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή, κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει χωρίς καθυστέρηση τις δυνάμεις του.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Ισραηλινών - και εννοεί τώρα. Επομένως θα δείτε ότι σύντομα θα ανταποκριθεί σε αυτήν την έκκληση και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν», τόνισε ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται καθοδόν για το Ραμπάτ όπου θα έχει συνάντηση με το βασιλιά Μοχάμεντ και τον διάδοχο του θρόνου της σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντάλα.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε στο BBC ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν λάβει ουδεμία εντολή αποχώρησης από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθη ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχή.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κόλιν Πάουελ είναι το Μαρόκο όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας Μοχαμεντ. Σε δηλώσεις του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι περιμένει κάποια κίνηση από την κυβέρνηση του Ισραήλ, οι επιθετικές κινήσεις της οποία προκαλούν "στρατηγικά προβλήματα" οπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επόμενοι σταθμοί του Κόλιν Πάουελ είναι η Αίγυπτος και η Ισπανία -χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε- πριν καταλήξει στο Ισραήλ

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Ισραηλινών τάχθηκε και το συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ.

Ο εκτελών χρέη προέδρου και πρεσβευτής της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της κρίσης και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τις οποίες και κάλεσε να προχωρήσουν προς την επίτευξη εκεχειρίας.

Σαντάμ Χουσεϊν: "Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση"
BBC News
Η κίνηση του Σαντάμ Χουσείν πιέζει διεθνώς τις τιμές του πετρελαίου

08.4.2002 19:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή ηταν η απάντηση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν στις απειλές Αμερικανών και Βρετανών για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Σε συνεδριαση του υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή, ο ιρακινός πρόεδρος δηλωσε πως ούτε φοβάται ούτε πτοείται από τις απειλές.

"Θα πολεμήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε από αεροπλάνα και πυραύλους μέχρι και μαχαίρια και πέτρες, ακόμα και με τις γυμνές μας γροθιες" είπε ο Σανταμ Χουσέιν.

Μάλιστα πριν λιγο η Βαγδάτη ανακοινωσε ότι σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου για ένα μήνα.

Ως γνωστον το Ιρακ εξάγει περιορισμένες ποσοτητες πετρελαίου με βάσει το προγραμμα του ΟΗΕ πετρελαιο για τροφιμα, ποσότητες που συνολικά αποτελούν το 4% της διεθνούς παραγωγής.

Απόρεια της απόφασης του Ιρακ ήταν η άνοδος του πετρελαίου κατά ένα δολάριο αλλά οι ΗΠΑ είπαν οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την απόφαση του Ιράκ "αφού αρκετά αποθέματα διεθνώς".

Εκτακτο ευχαριστήριο διαγγελμα της Ελισάβετ
BBC News
Τους πολίτες ευχαρίστησε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β για την συμπαραστασή τους

08.4.2002 19:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η βασίλισσα Ελισάβετ σε έκτακτο διάγγελμά της,ευχαρίστησει τους Βρετανούς για την συμπαράσταση τους στη βασιλική οικογένεια μετά τον θάνατο της βασιλομήτορος το προπερασμένο Σάββατο.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα απο το παλάτι του Ουίδνσορ, η βασίλισσα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους χιλιάδες πολίτες που σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων και περιμένουν για ώρες έξω από το Ουεστμίνστερ για να αποτείσουν φόρο τιμής στην εκλειπούσα.

Η βασίλισσα είπα ότι η βασιλομήτων είχε μεγάλη διάθεση για ζωή.

Τις τελευταίες ώρες τιμητική φρουρά γύρω από το φέρετρο της εκλιπούσας στάθηκαν τα εγγόνια της.

Η κηδεία της Βασιλομήτορος θα γίνει αύριο στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Δυτική Όχθη: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις
BBC News
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ προκάλεσαν την κριτική της Διεθνούς Κοινότητας

8.4.2002 15:06 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Οι επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ συνεχίζονται παρά τις αυστηρές συστάσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ο επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν επίκεντρο τις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς στις οποίες οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι βρίσκονται τα στρατόπεδα εκπαίδευσης μελών των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

Νωρίτερα έτοιμος να συναντηθεί με τους αραβες ηγέτες δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν.

Μιλώντας στην Κνεσετ, το κοινοβούλιο του Ισραηλ, ο κ. Σαρόν τόνισε πως στη συνάντηση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε θα συζητηθεί το Μεσανατολικο δίχως όρους και προϋποθέσεις.

Τα πυρά της καθολικής εκκλησίας δέχθηκε ο ισραηλινός στρατός για τις επιθέσεις του εναντίον του Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ, που είχαν ως αποτελεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η καθολική εκλησία της Αγίας Αικατερίνης που βρισκεται στο προάυλιο του ιστορικού ναού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραηλ απάντησαν πως οι παλαιστίνιοι ένοπλοι που έχουν καταφύγει στο ναο και τον χρησιμοποιούν ως προπύργιο για τις επιθέσεις τους εναντιον ισραηλινών, ήταν υπεύθυνη για τη φωτιά που προκάλεσε καταστροφες στο εσωτερικό του ναού.

Νίκη των σοσιαλιστών στην Ουγγαρία
BBC News
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν (αρ.) παρακολουθεί ηλικιωμένη ψηφοφόρο

8.4.2002 12:16 (Ωρα Λονδίνου)
To αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα, υπό την ηγεσία του Πέτερ Μεντγκιέσι, αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ουγγαρία συγκεντρώνοντας το 42% των ψήφων.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του νυν πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν συγκεντρώνει το 41,33% ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,38 % έρχεται η Συμμαχία των Ελευθέρων Δημοκρατών, που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τους κεντροδεξιούς.

Πάντως ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν πιστεύει ότι το κεντροδεξιό κόμμα του που υπολείπεται κατά μόλις μια ποσοστιαία μονάδα από τους σοσιαλιστές μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του 1998.

Το ποσοστό συμμετοχής των Ούγγρων εκλογέων ήταν πάνω από 65% των εγγεγραμμένων.

Η καταμέτρηση διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την έξοδο των ψηφοφόρων από τις κάλπες, και οι οποίες «έδιναν» τη νίκη στον Βίκτορ Όρμπαν, και στους υποψηφίους του κεντροδεξιού κόμματός του, Φιντέτζ.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε δυο εβδομάδες

Εκτακτο ευχαριστήριο διαγγελμα της Ελισάβετ
BBC News
Ουρές χιλομέτρων σχηματίζουν οι Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν την εκλειπούσα

8.4.2002 12:34 (Ωρα Λονδίνου)

Η βασίλισσα Ελισάβετ σε έκτακτο διάγγελμά της, πρόκειται να ευχαριστήσει τους Βρετανούς για την συμπαράσταση τους στη βασιλική οικογένεια μετά τον θάνατο της βασιλομήτορος το προπερασμένο Σάββατο.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα απο το παλάτι του Ουίδνσορ, η βασίλισσα αναμένεται να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους χιλιάδες πολίτες που σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων και περιμένουν για ώρες έξω από το Ουεστμίνστερ για να αποτείσουν φόρο τιμής στην εκλειπούσα.

Η κηδεία της Βασιλομήτορος θα γίνει αύριο στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Πτώχευση του γερμανικού ομίλου μέσων Κιρχ

8.4.2002 14:48 (Ωρα Λονδίνου)

Πτώχευση κήρυξε σήμερα στη Γερμανία ο μεγάλος όμιλος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης Κίρχ, αντιμετωπίζοντας χρεή άνω των έξι δισ δολλαρίων.

Ο όμιλος Κιρχ μεταξύ άλλων διατηρούσε τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη χρεωκοπία στη γερμανική ιστορία και πλήττει μια επιχείρηση για την οποία είχε εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από τους ομίλους του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο όμιλος που απασχολούσε περισσότερους από εννέα χιλιάδες εργαζόμενους βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο διαχεριστών Πτώχευση του γερμανικού ομίλου μέσων Κιρχ

8.4.2002 14:48 (Ωρα Λονδίνου)

Πτώχευση κήρυξε σήμερα στη Γερμανία ο μεγάλος όμιλος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης Κίρχ, αντιμετωπίζοντας χρεή άνω των έξι δισ δολλαρίων.

Ο όμιλος Κιρχ μεταξύ άλλων διατηρούσε τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη χρεωκοπία στη γερμανική ιστορία και πλήττει μια επιχείρηση για την οποία είχε εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από τους ομίλους του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο όμιλος που απασχολούσε περισσότερους από εννέα χιλιάδες εργαζόμενους βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο διαχεριστών

Ζευγάρι κωφών ομοφυλόφιλων γυναικών αποκτά κωφό μωρό
BBC News
Το ζευγάρι έχει ήδη ένα πεντάχρονο κοριτσάκι επίσης κωφό

8.4.2002 13:03 (Ωρα Λονδίνου)

Την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης στη Νέα Υόρκη έχει προκαλέσει η απόφαση ενός ζευγαριού ομοφυλόφιλων γυναικών, με προβλήματα ακοής, να αποκτήσουν παιδί το οποίο να είναι κωφό.

Οι Σάρον Ντούσεναου και η Κάντι Μακ Κάλοου προκειμένου να είναι σίγουρες ότι το μωρό θα τους μοιάζει σε όλα, έψαξαν να βρούν δότη σπέρματος, που να προέρχεται απο οικογένεια κωφών.

Το αγοράκι τους, ο Γκάβιν γεννήθηκε πρίν από τέσσερις μήνες και από το ένα αυτί έχει ελάχιστη δυνατότητα ακοής.

Οι δύο γυναίκες είπαν ότι όταν μεγαλώσει θα πρέπει μόνος του να αποφασίσει εάν επιθυμεί να φορέσει ακουστικό ακοής ή όχι.

Ο δότης του σπέρματος είναι επίσης ο βιολογικός πατέρας της μεγαλύτερης κόρης του ζευγαρίου, της πεντάχρονης Τζοάν που επίσης είναι κωφή και επικοινωνεί αποκλειστικά με τη νοηματική.

Οι γυναίκες υποστηρίζουν μια ανερχόμενη κίνηση στις ΗΠΑ που θεωρεί την κώφωση ως "πολιτιστικό χαρακτηριστικό" και όχι ως ειδική ανάγκη.

Σαρόν: "Ναι στη συνάντηση με τους άραβες ηγέτες"
BBC News
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ προκάλεσαν την κριτική της Διεθνούς Κοινότητας

8.4.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου)

Έτοιμος να συναντηθεί με τους αραβες ηγέτες δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν.

Μιλώντας στην Κνεσετ, το κοινοβούλιο του Ισραηλ, ο κ. Σαρόν τόνισε πως στη συνάντηση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε θα συζητηθεί το Μεσανατολικο δίχως όρους και προϋποθέσεις.

Στον λόγο του ο Αριέλ Σαρόν υπογράμμισε πως ο Γιάσερ Αραφάτ έχει χάσει και τα τελευταία υπολλείματα της αξιοπιστίας του και ηγείται μιας συμμορίας δολοφόνων.

Την ιδια ώρα, και παρά τις αυστηρές συστάσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, συνεχιζεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Δυτική Οχθη.

Ο επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν επίκεντρο τις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς στις οποίες οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι βρίσκονται τα στρατόπεδα εκπαίδευσης μελών των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

Τα πυρά της καθολικής εκκλησίας δέχθηκε ο ισραηλινός στρατός για τις επιθέσεις του εναντίον του Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ, που είχαν ως αποτελεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η καθολική εκλησία της Αγίας Αικατερίνης που βρισκεται στο προάυλιο του ιστορικού ναού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραηλ απάντησαν πως οι παλαιστίνιοι ένοπλοι που έχουν καταφύγει στο ναο και τον χρησιμοποιούν ως προπύργιο για τις επιθέσεις τους εναντιον ισραηλινών, ήταν υπεύθυνη για τη φωτιά που προκάλεσε καταστροφες στο εσωτερικό του ναού.

Σαντάμ Χουσέιν: "Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση"
BBC News
Ο Σαντάμ Χουσέιν συνέκρινε τους Ιρακινούς με τους Παλαιστινίους

8.4.2002 11:21 (Ωρα Λονδίνου)

Σκληρή ηταν η απάντηση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν στις απειλές Αμερικανών και Βρετανών για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Σε συνεδριαση του υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή, ο ιρακινός πρόεδρος δηλωσε πως ούτε φοβάται ούτε πτοείται από τις απειλές.

"Θα πολεμήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε από αεροπλάνα και πυραύλους μέχρι και μαχαίρια και πέτρες, ακόμα και με τις γυμνές μας γροθιες" είπε ο Σανταμ Χουσέιν

Αφγανιστάν: Επίθεση εναντίον του υπουργού Άμυνας

8.4.2002 11:36 (Ωρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο Αφγανιστάν εναντίον στρατιωτικού οχήματος που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Φαχίμ.

Ο στρατηγός Φαχίμ δεν τραυματίστηκε αλλά τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Φαχίμ πήγαινε σε συνάντηση με αφγανούς αγρότες για να συζητηθεί μία νέα πρόταση της κυβέρνησης για την πάταξη παραγωγής ηρωϊνης.

Το πρόγραμμα εναντίον της καλλιέργειας παπαρούνας στο Αφγανιστάν πρόκειται να ξεκινήσει από σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Αφγανιστάν είναι η πηγή περίπου του 70% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης και στους καλλιεργητές παπαρούνας δίνεται αποζημίωση προκειμένου να δεχθούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα εναντίον της καλλιέργειας του φυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεγάλο ποσοστό των καλλιεργητών είναι δυσαρεστημένοι με τα σχέδια της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στην εντολή για κάψιμό της σοδειάς ή στην κατάσχεση των καλλιεργημέων εκτάσεων.

Σαντάμ: "Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση"
BBC News
Ο Σαντάμ Χουσέιν συνέκρινε τους Ιρακινούς με τους Παλαιστινίους

8.4.2002 10:21 (Ωρα Λονδίνου)

Σκληρή ηταν η απάντηση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν στις απειλές Αμερικανών και Βρετανών για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Σε συνεδριαση του υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή, ο ιρακινός πρόεδρος δηλωσε πως ούτε φοβάται ούτε πτοείται από τις απειλές.

"Θα πολεμήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε από αεροπλάνα και πυραύλους μέχρι και μαχαίρια και πέτρες, ακόμα και με τις γυμνές μας γροθιες" είπε ο Σανταμ Χουσέιν

Αφγανιστάν: Επίθεση εναντίον του υπουργού άμυνας

8.4.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο Αφγανιστάν εναντίον στρατιωτικού οχήματος που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Φαχίμ.

Ο στρατηγός Φαχίμ δεν τραυματίστηκε αλλά τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Φαχίμ πήγαινε σε συνάντηση με αφγανούς αγρότες για να συζητηθεί μία νέα πρόταση της κυβέρνησης για την πάταξη παραγωγής ηρωϊνης.

Το πρόγραμμα εναντίον της καλλιέργειας παπαρούνας στο Αφγανιστάν πρόκειται να ξεκινήσει από σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Αφγανιστάν είναι η πηγή περίπου του 70% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης και στους καλλιεργητές παπαρούνας δίνεται αποζημίωση προκειμένου να δεχθούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα εναντίον της καλλιέργειας του φυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεγάλο ποσοστό των καλλιεργητών είναι δυσαρεστημένοι με τα σχέδια της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στην εντολή για κάψιμό της σοδειάς ή στην κατάσχεση των καλλιεργημέων εκτάσεων.

Κινητά τηλέφωνα για τους Αφγανούς

08.4.2002 4:48 (Ωρα Λονδίνου)
Το Αφγανιστάν κάνει ακόμα ένα βήμα μακρυά από το καθεστώς των Ταλεμπάν, εγκαινιάζοντας το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

Με στόχο να υπογραμμίσει το πέρασμα της χώρας σε μια πιο μοντέρνα εποχή, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι, παρέστη στην τελετή παρουσίασης του δικτυου.

Ο κ. Καρζάι, πραγματοποίησε συμβολικά το πρώτο τηλεφώνημα, σε ένα φίλο του στη Γερμανία.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, θεωρεί ότι το κόστος των κινητών τηλεφώνων, θα είναι απαγορευτικό για τους Αφγανούς.

Το Ισραήλ αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις
BBC News
Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 200 Παλαιστίνιους τις τελευταίες ημέρες

08.4.2002 8:21 (Ωρα Λονδίνου)
To Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Δυτική Όχθη παρά την εντεινόμενη αμερικανική πίεση για απόσυρση των στρατευμάτων του από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός έβαλε και εναντίον του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 200 παλαιστίνιοι.

Από τα ισραηλινά πυρά προκλήθηκε πυρκαγιά σε τοπική μονή ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές σκοτώθηκε ένας παλαιστίνιος.

Το επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται πλέον γύρω από τις πόλεις Τζενίν και Νάμπλους αν και οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι θα ολοκληρώσουν σύντομα τις επιχειρήσεις τους σε αυτές τις περιοχές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην πόλη Τζενίν ενώ παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούν για σφαγή αμάχων στην Τζενίν, με τουλάχιστον 30 νεκρούς - ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι δεκάδες πτώματα Παλαιστινίων κείτονται στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού, της πόλης, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές.

Στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Τζενίν έχουν σκοτωθεί και επτά Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 200 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 10ημέρου στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Πάντως οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθούν καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει την πρόσβαση δημοσιογράφων στην περιοχή.

Αποκλεισμένος και ο Ερυθρός Σταυρός
BBC News
Απαράδεκτους χαρακτηρίζει τους περιορισμούς του Ισραήλ Ο Ερυθρός Σταυρός

08.4.2002 5:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ακόμα και στις περιπτώσεις των πιο αιματηρών διενέξεων, υπάρχει πάντα μια διεθνής οργάνωση, ο Ερυθρός Σταυρός, στην οποία οι εμπόλεμοι επιτρέπουν την πρόσβαση στα πεδία των μαχών.

Και αυτό γιατί βασική αρχή του Ερυθρού Σταυρού είναι η ουδετερότητα, και σύμφωνα με το καταστατικό του έχει σκοπό την περίθαλψη των θυμάτων, ανεξαρτήτως στρατοπέδου.

Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν αναλάβει δράση στη Δυτική Όχθη έχουν επιβάλλει περιορισμούς ακόμα και στη μετακίνηση αντιπροσώπων του Ερυθρού.

Ο Γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, Πωλ Γκρωράϊντερ, που διεξάγει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τον ισραηλινό στρατό, μίλησε στο BBC για τα προσκόμματα που συναντούν τα ασθενοφόρα και τα πληρώματά τους:

«Προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου - του αδελφού οργανισμού μας - και τη συνοδεία των οχημάτων αυτών, οι αντιπρόσωποι μας υφίστανται πολλαπλές ταπεινώσεις από τους στρατιώτες» δήλωσε Πωλ Γκρωράϊντερ και συμπλήρωσε «για να σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα, το Σαββάτο προσπαθούσαμε να διαπραγματευθούμε το πέρασμα ενός ασθενοφόρου σε περιοχή της Δυτικής Όχθης... και χρειάστηκαν 13 ώρες για να διανύσει το όχημα απόσταση δύο χιλιομέτρων...».

Τέλος οι ουρές στα μπαρ
BBC News
Τέλος στην ταλαιπωρία των μπαρ υπόσχεται η Mitsubishi

08.4.2002 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Τέλος οι ουρές μπροστά από τα μπαρ και η αναμονή μέχρι να δει ο μπάρμαν τον πελάτη και να ανανεώσει το ποτό του και

Ομάδα ερευνών της εταιρείας ηλεκτρονικών συσκευών Mitsubishi αναμένεται να προωθήσει στην αγορά ένα ποτήρι, το οποίο θα προειδοποιεί τους σερβιτόρους για το πότε το ποτό του πελάτη χρειάζεται ανανέωση χωρίς ο τελευταίος να χρειάζεται να σηκωθεί από το τραπέζι.

Το εν λόγω «έξυπνο ποτήρι» έχει στη βάση του ένα πηνίο με ραδιοσυχνότητα, η οποία εκπέμπει σήμα μόλις αδειάσει από το περιεχόμενό του.

Ωστόσο, οι εμπνευστές του πρωτότυπου ποτηριού παραδέχονται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προωθήσουν το προϊόν τους στη βρετανική αγορά.

«Ακούγεται ωραίο αλλά δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει στις βρετανικές παμπ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ ο εκπρόσωπος 500 παμπ στη Βρετανία και κατέληξε, «οι Βρετανοί δεν έχουν μάθει να παίρνουν τα ποτά τους από κάποιο σερβιτόρο. Η ταχύτητα δεν τους ενδιαφέρει. Απλώς θέλουν να σηκώνονται από τη θέση τους και να τρέχουν στο μπαρ».

Ξεκίνησε η αποστολή Πάουελ στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Δυτική Όχθη, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

08.4.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα έκκληση και σε υψηλότερους τόνους απηύθυνε η αμερικανική ηγεσία προς το Ισραήλ ζητώντας την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων του από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή, κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει χωρίς καθυστέρηση τις δυνάμεις του.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Ισραηλινών - και εννοεί τώρα. Επομένως θα δείτε ότι σύντομα θα ανταποκριθεί σε αυτήν την έκκληση και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν», τόνισε ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται καθοδόν για το Ραμπάτ όπου θα έχει συνάντηση με το βασιλιά Μοχάμεντ και τον διάδοχο του θρόνου της σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντάλα.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε στο BBC ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν λάβει ουδεμία εντολή αποχώρησης από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθη ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχή.

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Ισραηλινών τάχθηκε και το συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ.

Ο εκτελών χρέη προέδρου και πρεσβευτής της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της κρίσης και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τις οποίες και κάλεσε να προχωρήσουν προς την επίτευξη εκεχειρίας.

«Εκατόμβες θυμάτων» από τις ισραηλινές επιθέσεις
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης μπαίνουν στη Βηθλεέμ

08.4.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 200 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 10ημέρου στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούν για σφαγή αμάχων στην Τζενίν, με τουλάχιστον 30 νεκρούς - ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι δεκάδες πτώματα Παλαιστινίων κείτονται στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού, της πόλης, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές.

Στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Τζενίν έχουν σκοτωθεί και επτά Ισραηλινοί στρατιώτες.

Πάντως οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθούν καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει την πρόσβαση δημοσιογράφων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σφοδροί πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου τουλάχιστον 200 Παλαιστίνιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Νίκη των σοσιαλιστών στην Ουγγαρία
BBC News
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν (αρ.) παρακολουθεί ηλικιωμένη ψηφοφόρο

08.4.2002 4:45 (Ωρα Λονδίνου)
To αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ουγγαρία συγκεντρώνοντας το 42% των ψήφων.

Ο κεντροδεξιό συνασπισμός του νυν πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν συγκεντρώνει το. 41,33% ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,38 % έρχεται η Συμμαχία των Ελευθέρων Δημοκρατών, που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τους κεντροδεξιούς.

Πάντως ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν πιστεύει ότι το κεντροδεξιό κόμμα του που υπολείπεται κατά μόλις μια ποσοστιαία μονάδα από τους σοσιαλιστές μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του 1998.

Το ποσοστό συμμετοχής των Ούγγρων εκλογέων ήταν πάνω από 65% των εγγεγραμμένων.

Η καταμέτρηση διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την έξοδο των ψηφοφόρων από τις κάλπες, και οι οποίες «έδιναν» τη νίκη στον Βίκτορ Όρμπαν, και στους υποψηφίους του κεντροδεξιού κόμματός του, Φιντέτζ.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε δυο εβδομάδες

Ο ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
BBC News

08.4.2002 2:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η κρίση στη Μέση Ανατολή βγάζει του γάλλους στους δρόμους φαίνεται να συμπεραίνει η γαλλική Le Figaro αναφερόμενη στις μεγάλες διαδηλώσεις υποστήριξης των παλαιστινίων αλλά και των ισραηλινών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και οποίες σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν στην πρόκληση επεισοδίων.

«Την ένταση όξυναν οι αντισημιτικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα» αναφέρει η Le Figaro.

H Die Welt στο Αμβούργο θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένες τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ενέργειες του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα πραγματοποιεί ολομέτωπη επίθεση στον Γιασέρ Αραφάτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αραφάτ «επιχειρεί να προκαλέσει τον τέταρτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο» με στόχο την απομάκρυνση των εβραίων από την περιοχή.

Στην ίδια εφημερίδα επιχειρείται ένας παραλληλισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου με τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. «Και οι δυο αποτελούν επιθέσεις εναντίον του πολιτισμού. Εναντίων όλων ημών» διαβάζουμε στη Die Welt.

«Γόρδιο δεσμό» για τον Τζορτζ Μπούς χαρακτηρίζει την κρίση στην Μέση Ανατολή η εφημερίδα Le Temps της Γενεύης. Αναφερόμενη στη στάση των ισραηλινών, υποστηρίζει ότι παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του, ο Αριέλ Σαρόν δεν επιθυμεί την ύπαρξη ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και δεν σκοπεύει να παραχωρήσει τη μισή Ιερουσαλήμ. «Καταλαβαίνει ο κύριος Μπούς ότι ο φίλος του έχει μετατραπεί σε εχθρό του» αναρωτιέται η Le Temps.

Στην πρώτη σελίδα πάντως κυριαρχεί ένα σκίτσο για την ισραηλινή επίθεση στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ «Δεν είδες τον σταυρό βρε ηλίθιε!» φαίνεται να φωνάζει ένας ισραηλινός στρατηγός στον οδηγό ενός τεθωρακισμένου για να λάβει την απάντηση «με συγχωρείτε νόμιζα ότι ήταν νοσοκομείο».

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

«Αποχώρησε τώρα, λένε οι ΗΠΑ στον απείθαρχο Σαρόν» είναι ο τίτλος της Guardian. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μπορεί κανείς να δει φωτογραφία των χιλιάδων βρετανών πολιτών που περίμεναν έως και 12 ώρε ς για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασιλομήτωρ.

«Μπλερ και Μπους συμφωνούν σε σχέδιο για το Μεσανατολικό» διαβάζουμε στους Financial Times.

«Η Ευρώπη απειλεί το Ισραήλ με κυρώσεις» είναι ο βασικός τίτλος της Independent ενώ στον υπότιτλο διαβάζουμε ότι «ο Μπλέρ υιοθετεί τη γλώσσα του αμερικανού προέδρου για τον Σαντάμ Χουσείν».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Times με πηχυαίο τίτλο: «O Μπλερ υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ πρέπει να απομακρυνθεί».

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
BBC News
Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε η βομβιστική επίθεση

08.4.2002 4:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κολομβία, βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο εξερράγη στην πολυσύχναστη περιοχή Βιλαβισένσιο, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων και τον τραυματισμό 70 άλλων.

Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, την ώρα που πολύς κόσμος έφευγε από τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να δωρήσουν αίμα για την περίθαλψη των τραυματιών και ο δήμαρχος της πόλης προσέφερε αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των βομβιστών.

Ο συναγματάρχης της αστυνομίας Χόρχε Αλίριο Μπαρόν είπε στο πρακτορείο Ρώυτερς ότι η έκρηξη αποτελεί τυφλό τρομοκρατικό πλήγμα.

Από την ισχυρότατη έκρηξη υπέστησαν επίσης μεγάλες καταστροφές πολλά κτίρια της περιοχής και αρκετά οχήματα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία, Τζέρεμι Μακντέρμοτ λέει ότι οι υποψίες για την επίθεση πέφτουν πάνω στην κύρια οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις "Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας".

Η οργάνωση αυτή είχε πρόσφατα εξαγγείλει ότι θα διεξάγει τον ένοπλο αγώνα της μέσα στις πόλεις της χώρας.

Μπλερ: Έτοιμοι να δράσουμε στο Ιράκ
BBC News
Στιγμιότυπο από το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων Τόνι Μπλερ - Τζορτζ Μπους

08.4.2002 4:48 (Ωρα Λονδίνου)
Την κατάσταση στο Ιράκ συζήτησαν στη συνάντησή τους στο Τέξας ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Μπους είπε ότι επιθυμεί την "αλλαγή του καθεστώτος", δηλαδή την απομάκρυνση του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές εάν το Ιράκ συνεχίσει να αψηφά τα Ηνωμένα Εθνη, εμποδίζοντας την επιθεώρηση του οπλοστασίου του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στο Ιράκ θα είναι καλύτερη χωρίς τον Σαντάμ.

Οι δύο ηγέτες πάντως απέφυγαν να κάνουν λόγο για άμεση στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.

"Όχι" Πούτιν στην απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος
BBC News
Συνεδρίαση της Ρωσικής Κάτω Βουλής (Δούμας)

08.4.2002 4:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι ενδεχόμενη απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας θα αποτελούσε κίνηση που φανερώνει έλλειψη σεβασμού για εκατομμύρια Ρώσους πολίτες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν είπε ότι το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα δρά μέσα στα νόμιμα πλαίσια, έχει κερδίσει την υποστήριξη εκατομμυρίων ψηφοφόρων και θα αποτελούσε λάθος κάθε ενέργεια που θα έθετε την πολιτική βάση των Κομμουνιστών στην παρανομία.

Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκαθάρισε ότι αν και δεν συμμερίζεται τις πολιτικές και προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, εντούτοις αντιτίθεται στην πρόσφατη πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Δούμα (Ρωσική Κάτω Βουλή), και ζητά την απαγόρευση των Κομμουνιστών.

Η πρόταση κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Δούμα, μετά την εκλογή βουλευτών προσκείμενων στην πολιτική του Ρώσου προέδρου στην προεδρία επτά κοινοβουλευτικών επιτροπών, σε θέσεις που μέχρι πρότινος κατείχαν κομμουνιστές βουλευτές.

Η πρόταση να τεθεί εκτός νόμου το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα συζητηθεί μέσα στον Απρίλιο.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος έρχεται σε δημόσια αντίθεση με βουλευτές προσκείμενους σ' αυτόν. Πριν ένα μήνα ο κ. Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει σε ισχύ την θανατική ποινή, παρά τις επικλήσεις βουλευτών της Δούμας.

Κινητά τηλέφωνα για τους Αφγανούς

08.4.2002 4:48 (Ωρα Λονδίνου)
Το Αφγανιστάν κάνει ακόμα ένα βήμα μακρυά από το καθεστώς των Ταλεμπάν, εγκαινιάζοντας το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

Με στόχο να υπογραμμίσει το πέρασμα της χώρας σε μια πιο μοντέρνα εποχή, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι, παρέστη στην τελετή παρουσίασης του δικτυου.

Ο κ. Καρζάι, πραγματοποίησε συμβολικά το πρώτο τηλεφώνημα, σε ένα φίλο του στη Γερμανία.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, θεωρεί ότι το κόστος των κινητών τηλεφώνων, θα είναι απαγορευτικό για τους Αφγανούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.