Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-09

  1. Γιουγκοσλαβία: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στην Χάγη
  2. Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
  3. Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
  4. Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
  5. Διεθνής Αμνηστεία: Διπλασιάστηκαν οι εκτελέσεις παγκοσμίως
  6. Δημοψήφισμα στο Πακιστάν
  7. Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
  8. Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
  9. "Νέα" Γιουγκοσλαβία
  10. Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
  11. Νεκρός αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
  12. Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
  13. Η Βρετανία στις Κάννες
  14. Η Βρετανία αποχαιρέτησε μία εποχή
  15. Αραβικές δηλώσεις μειώνουν την τιμή του πετρελαίου
  16. Η Βρετανία στισ Κάννες
  17. Σφοδρές συγκρούσεις στη Δ.Όχθη
  18. Αρχίζει ο επαναπατρισμός των Αφγανών προσφύγων
  19. Ο Σρέντερ υπόσχεται βοήθεια στην Κιρχ
  20. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας στο Κόσσοβο
  21. Σαντάμ Χουσεϊν: «Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση»
  22. Χιλιάδες απολύσεις στην Αντερσεν
  23. Ο Ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα

  24. 09.4.2002 4:28 (Ωρα Λονδίνου)
    Οι εξελίξεις στη Μέση ανατολή, η απόφαση του Ιράκ να διακόψει για ένα μήνα την παραγωγή πετρελαίου αλλά και οι επιπτώσεις της αίτησης πτώχευσης του γερμανικού ομίλου Κιρχ απασχολούν σήμερα αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    Στο θάνατο τουλάχιστον 200 παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται η γαλλική Liberation. Η εφημερίδα σχολιάζει τις τεράστιες διαδηλώσεις συμπαράστασης στους παλαιστίνιους που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στις περισσότερες αραβικές χώρες.

    Aπο διαφορετική σκοπιά αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή η γαλλική Le Monde η οποία καταδικάζει τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις πορείες Αράβων και Ισραηλινών στο Παρίσι. «Ειδικά οι επιθέσεις εβραίων εξτρεμιστών εναντίον δημοσιογράφων που σημειώθηκαν την Κυριακή πρέπει να καταδικαστούν με την ίδια δριμύτητα όπως και οι επιθέσεις εναντίον των εβραίων καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

    H International Herald Tribune που εκδίδεται στο Παρίσι αναφέρεται στην απόφαση του Σαντάμ Χουσειν να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, σημειώνοντας όμως ότι ο ιρακινός ηγέτης δεν βρήκε συμμάχους σε αυτή την πρωτοβουλία του.

    «Η απόφαση του Ιράκ δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές, μακροχρόνιες επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου καθώς ο ΟΠΕΚ δεν ακολούθησε τα βήματα της Βαγδάτης και αρκετοί παραγωγοί αναμένεται να παρέμβουν για να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές» σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Le Temps της Γενεύης αναφέρεται στην αίτηση πτώχευσης που επέβαλε ο γερμανικός όμιλος Κιρχ χαρακτηρίζοντας την «θετική εξέλιξη». Όπως συνέβη και με το Ιντερνετ οι άνθρωποι που επιχείρησαν να βγάλουν γρήγορα χρήματα από το νέο αυτό μέσο απέτυχαν, σημειώνει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνδρομητική τηλεόραση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Libre Belgique από τις Βρυξέλλες κάνει λόγο για υπερβολές που χαρακτηρίζουν όχι μόνο τον όμιλο Κιρχ αλλά και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές εταιρείες που ζητούν υπερβολικά χρηματικά ποσά γ

Γιουγκοσλαβία: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στην Χάγη
BBC News
Ο νέος νόμος θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης υπόπτους για εγκλήματα πολέμου

09.4.2002 23:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα ανοίξεθ το δρόμο για την έκδοση κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο της Χάγης.

Το σχέδιο νόμου, βάσει αλλαγών της τελευταίας στιγμής, προβλέπει την έκδοση υπόπτων η οποίοι έχουν ήδη καταδικαστεί από το ΔΠΔ.

Σύμφωνα με τον γιουγκοσλάβο υπουργό Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές υποδεικνύοντας ότι χρειαζόνταν ένας τέτοιος νόμος.

Η επίσκευση της διαδικάσιας ψήφισης είναι και αποτέλεσμα των πιέσεων της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ που έφτασαν στο σημείο να "παγώσουν" οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι ύψους 40 εκατομυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζιτζιτς, είπε ότι οι πρώτοι ύποπτοι μπορούν να εκδοθούν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ολες οι υποθέσεις για μη καταδικασθέντες υπόπτους θα διεξαχθούν σε γιουγκοσλαβικά δικαστήρια.

Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
BBC News
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Ραμπάτ του Μαρόκου

09.4.2002 22:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου,και δήλωσε ότι μπορεί να μείνει "για λίγο στην περιοχή".

Μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν σθεναρά για την ειρήνη που θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στειλούν παρατηρητές στην περιοχη για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός, έαν συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί.

Ακόμα, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αρνητική για την περιοχή αλλά και για τις σχέσεις της χώρα με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο κος Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων αλλά όχι αρκετή.

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν συγκρατημένα στις δηλώσεις Πάουελ και δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή ειρηνευτική δύναμη και Παλαιστινιακό κράτος.

Στην Αλεξάνδρεια πραγματοποιήθηκαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις κατά τις οποιές έχασε την ζωή τους ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό. Σύμφωνα με τις αρχές οι μαθητές διαδήλωσαν εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο, νωρίτερα, ρώτησε τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέρ Μαχέρ, εάν πιστεύει ότι ο Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ

«Είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν ο σκοπός του είναι η ειρήνη και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εάν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ τότε οφείλει να συναντήσει και τον ηγέτη των Παλαιστινίων. Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε στο BBC ο αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθηκε ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχή.

Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
BBC News
ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στην πόλη Ντούρα

09.4.2002 20:17 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκατρείς ισραηλινοί έφεδροι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι πυροδότησαν βόμβες καθώς οι στρατιώτες έμπαιναν σε στρατόπεδο ενώ σκοπευτές πυροβολούσαν από γειτονικά κτίρια.

Ο αριθμός των Παλαιστηνίων νεκρών δεν έχει ανακοινωθεί, αν και ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε ότι ξεπερνάει τους εκατονπενήντα.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι δυνάμεις της χεσμπολάχ εξαπέλυσαν από το έδαφος του Λιβάνου πυραύλους εναντίον ισραηλινών θέσεων. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συμβούλιο που θα συζητά τις σημαντικές αποφάσεις ασφαλείας της χώρας.

Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα στα νότια της Δυτικής Οχθης παρά τις διεθνείς πιέσεις για αποχώρηση από την περιοχή. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η αποχώρηση στρατευμάτων από της πόλεις Τουλκαρέμ και Καλκίλια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ αν και ανακοίνωσε ότι θα του επιτρέψει να συναντηθεί με Παλαιστίνιους Αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οικός χαρακτήρησε την κίνηση των ισραηλινών απλώς ως μια αρχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο Κος Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι υποσχέθηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθεια ς.

Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
BBC News
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Ραμπάτ του Μαρόκου

09.4.2002 22:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου,και δήλωσε ότι μπορεί να μείνει "για λίγο στην περιοχή".

Μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν σθεναρά για την ειρήνη που θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στειλούν παρατηρητές στην περιοχη για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός, έαν συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί.

Ακόμα, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αρνητική για την περιοχή αλλά και για τις σχέσεις της χώρα με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο κος Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων αλλά όχι αρκετή.

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν συγκρατημένα στις δηλώσεις Πάουελ και δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή ειρηνευτική δύναμη και Παλαιστινιακό κράτος.

Στην Αλεξάνδρεια πραγματοποιήθηκαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις κατά τις οποιές έχασε την ζωή τους ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό. Σύμφωνα με τις αρχές οι μαθητές διαδήλωσαν εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο, νωρίτερα, ρώτησε τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέρ Μαχέρ, εάν πιστεύει ότι ο Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ

«Είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν ο σκοπός του είναι η ειρήνη και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εάν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ τότε οφείλει να συναντήσει και τον ηγέτη των Παλαιστινίων. Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε στο BBC ο αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθηκε ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχή.

Διεθνής Αμνηστεία: Διπλασιάστηκαν οι εκτελέσεις παγκοσμίως

09.4.2002 21:22 (Ωρα Λονδίνου)
H ανθρωπιστική οργάνωση Διθνής Αμνηστεία ανακοίνωσε ότι αριθμός αυτών που εκτελέστηκαν το 2001 διπλασιάστηκε.

Η αύξηση αυτή οφείλεται και στην σκληρή πολιτικής καταπολέμησης του εγκλήματος στην Κίνα.

Συνόλικα εκτελέστηκαν τρεις χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και απο αυτές περίπου 2,500 στην Κίνα, 139 στο Ιράν και 66 στις ΗΠΑ.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αλλά πολλές κυβερνήσεις δεν δίνουν στην δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία.

Δημοψήφισμα στο Πακιστάν
BBC News
Διεκδικεί την νομιμοποίηση της εξουσίας του ο Μουσαράφ

09.4.2002 19:17 (Ωρα Λονδίνου)
Στο γειτονικό Πακιστάν, ο πρόεδρος Περβεζ Mουσαραφ εγκαινιάζει σημερα την εκστρατεία επανεκλογής του στο προεδρικό αξιωμα για άλλη μία πενταετία.

Μιλώντας σε χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του, ο κ Μουσαραφ τόνισε οτι το Πακιστάν βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας και οτι ο ίδιος ζητά τη στήριξη του λαού του.

Ο στρατηγός Μουσαραφ κατέλαβε την εξουσία πριν από δυομισυ χρόνια, μετα από ένα αναίμακτο πραξικόπημα.

Ομως την περασμένη εβδομάδα ανακοινωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μονο ένα το θέλει και ο λαός.

Στις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα, αν και η αντιπολίτευση διαφωνεί έντονα με αυτή την τακτική.

Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
BBC News
ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στην πόλη Ντούρα

09.4.2002 18:53 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκατρείς ισραηλινοί έφεδροι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι πυροδότησαν βόμβες καθώς οι στρατιώτες έμπαιναν σε στρατόπεδο ενώ σκοπευτές πυροβολούσαν από γειτονικά κτίρια.

Ο αριθμός των Παλαιστηνίων νεκρών δεν έχει ανακοινωθεί, αν και ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε ότι ξεπερνάει τους εκατό.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συμβούλιο που θα συζητά τις σημαντικές αποφάσεις ασφαλείας της χώρας.

Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα στα νότια της Δυτικής Οχθης παρά τις διεθνείς πιέσεις για αποχώρηση από την περιοχή. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η αποχώρηση στρατευμάτων από της πόλεις Τουλκαρέμ και Καλκίλια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ αν και ανακοίνωσε ότι θα του επιτρέψει να συναντηθεί με Παλαιστίνιους Αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οικός χαρακτήρησε την κίνηση των ισραηλινών απλώς ως μια αρχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο Κος Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι υποσχέθηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας.

Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
BBC News
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Ραμπάτ του Μαρόκου

09.4.2002 17:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου,και αναμένεται ότι θα δεχτεί και άλλες επικρίσεις για το ταξίδι του από τον αραβικό κόσμο.

Μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν σθεναρά για την ειρήνη που θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στειλούν παρατηρητές στην περιοχη για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός, έαν συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί.

Ακόμα, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστηνιακά εδάφη είναι αρνητική για την περιοχή αλλά και για τις σχέσεις της χώρα με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο κος Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων αλλά όχι αρκετή.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου, ο οποίος συναντήθηκε με τον κο Πάουελ στη Ραμπάτ του Μαρόκου, ρώτησε τον κο Πάουελ ευθέως γιατί ο δεύτερος δεν επισκέπτηκε πρώτα το Ισραήλ. Αναμένεται ότι θα εκφραστούν παρόμοιες πιέσεις για μεγαλύτερη παρέμβαση των ΗΠΑ προς στο Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο, νωρίτερα, ρώτησε τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέρ Μαχέρ, εάν πιστεύει ότι ο Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ

«Είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν ο σκοπός του είναι η ειρήνη και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εάν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ τότε οφείλει να συναντήσει και τον ηγέτη των Παλαιστινίων. Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε στο BBC ο αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθηκε ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχή.

"Νέα" Γιουγκοσλαβία

09.4.2002 18:58 (Ωρα Λονδίνου)
Η σερβική βουλή ενέκρινε το νόμο που αντικαθιστά την πρώην Γιουγκοσλαβία με μία χαλαρή ένωση ανάμεσα στην Σερβία και το Μαυροβουνίο.

Η βουλή του Μαυροβουνίου ξεκίνησε επίσης την συζήτηση του συγκεκριμένου νόμου, που για να ισχύσει πρέπει να ψηφιστεί από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο μήνα και επιτρέπει σστην Σερβία και το Μαυροβούνιο να έχουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας και την δυνατότητα σε τρία χρόνια να ακουλουθήσουν το δρόμο της ανεξαρτησίας.

Η συμφωνία υπεγράφη και συνεπεία της πιέσης της Δύσης να εγκαταλείψει το Μαυροβούνιο τα σχέδια του για αυτονομία.

Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
BBC News
ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στην πόλη Ντούρα

09.4.2002 16:35 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκατρείς ισραηλινοί έφεδροι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι Παλαιστήνιοι πυροδότησαν βόμβες καθώς οι στρατιώτες έμπαιναν σε στρατόπεδο ενώ σκοπευτές πυροβολούσαν από γειτονικά κτίρια.

Ο αριθμός των Παλαιστηνίων νεκρών δεν έχει ανακοινωθεί, αν και ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε ότι ξεπερνάει τοπυς εκατό.

Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα στα νότια της Δυτικής Οχθης παρά τις διεθνείς πιέσεις για αποχώρηση από την περιοχή. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η αποχώρηση στρατευμάτων από της πόλεις Τουλκαρέμ και Καλκίλια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ αν και ανακοίνωσε ότι θα του επιτρέψει να συναντηθεί με Παλαιστίνιους Αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οικός χαρακτήρησε την κίνηση των ισραηλινών απλώς ως μια αρχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο Κος Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι υποσχέθηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας.

Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Νεκρός αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
BBC News
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια ανεύρεσης υπόπτων της Αλ Κάιντα

09.4.2002 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε ύστερα από επίθεση με χειροβομβίδα στην πόλη Γκαρντέζ, για την οποία υπεύθυνοι φέρονται μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα.

Επτά άλλοι αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες κοντά σε αμερικανική στρατιωτική θέση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας Πακτία.

Λέγεται ότι οι επιτιθέμενοι ήταν τουλάχιστον δύο, ένας Άραβας και ένας Πακιστανός.

Σε άλλο επεισόδιο, ένας Βρετανός ειρηνευτής σκοτώθηκε στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια περιπόλου.

Νωρίτερα Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν χωρίς μάχη ορεινά σπήλαια στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση Βρετανών στην περιοχή.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η προετοιμασία της περιοχής για το αμερικανικό πεζικό, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες για την ανακάλυψη Ταλιμπάν και οπαδών του δικτύου Αλ Κάιντα.

Οι Βρετανοί πεζοναύτες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν πολεμιστές της Αλ Κάιντα, καθώς οι τελευταίοι είχαν ήδη αποχωρήσει από τις σπηλιές. Αυτό πιστεύεται ότι είναι ενδειξη ότι οι πολεμιστές της Αλ Κάιντα κατευθύνονται προς το Πακιστάν, όπου θα αναζητήσουν καταφύγιο και πιθανό να ανασυγκροτηθούν.

Εν τω μεταξύ προς το Αφγανιστάν κατευθύνονται και άλλες δυνάμεις βρετανών πεζοναυτών. Η συνολική δύναμη των Βρετανών θα φτάσει τους 1700 άνδρες. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει μέρος σε μάχες, αναμένεται ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν συγκρούσεις.

Η αποστολή τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς, όπως επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός σήμερα, προσφέρονται 100.000 δολάρια σε όποιον Αφγανό σκοτώσει δυτικό στρατιώτη.

Η επιχείρηση Ανακόντα του αμερικανικού στρατού, η οποία ολοκληρώθηκε πριν δύο εβδομάδες, στοίχησε τη ζωή σε εννέα αμερικανούς στρατιώτες στην κοιλάδα Πακτία.

Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
BBC News
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Ραμπάτ του Μαρόκου

09.4.2002 9:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου, αναμένεται ότι θα δεχτεί και άλλες επικρίσεις για το ταξίδι του από τον αραβικό κόσμο.

Εντωμεταξύ ο κος Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων αλλά όχι αρκετή.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου, ο οποίος συναντήθηκε με τον κο Πάουελ στη Ραμπάτ του Μαρόκου, ρώτησε τον κο Πάουελ ευθέως γιατί ο δεύτερος δεν επισκέπτηκε πρώτα το Ισραήλ. Αναμένεται ότι θα εκφραστούν παρόμοιες πιέσεις για μεγαλύτερη παρέμβαση των ΗΠΑ προς στο Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο ρώτησε τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέρ Μαχέρ, εάν πιστεύει ότι ο Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ

«Είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν ο σκοπός του είναι η ειρήνη και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εάν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ τότε οφείλει να συναντήσει και τον ηγέτη των Παλαιστινίων. Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε στο BBC ο αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθηκε ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχή.

Η Βρετανία στις Κάννες
BBC News
Σκηνή από την ταινία "24 hour party people"

09.4.2002 17:02 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ταινίες βρετανικής παραγωγής φαίνεται πως θα έχουν φέτος την ισχυρότερη, μέχρι σήμερα, παρουσία τους, στο περίφημο Φεστιβάλ των Καννών.

Οπως αποκαλύπτει η επιθεώρηση Βαράιετι (Variety), aνάμεσα στις ταινίες που έχουν επιλεγεί για το διαγωνισμό, είναι οι ταινίες "24 Ηour Party People" του Μάικλ Ουίντερμπότομ, το "Sweet Sixteen" του Κεν Λόουτς και το "All or Nothing" του Μάικ Λι.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κανένας από τους παραγωγούς των ταινιών αυτών δεν έχει ανακοινώσει εάν οι ταινίες τους έχουν επιλεγεί από την επιτροπή.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που αρχίζει στις 15 Μαϊου, θα είναι ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς ενώ θα ανοίξει το φεστιβάλ με τη νέα ταινία του Γούντυ Άλλεν, η οποία προβάλλεται εκτός συναγωνισμού.

Η Βρετανία αποχαιρέτησε μία εποχή
BBC News
Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας κατά την τελετή

09.4.2002 15:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώθηκε η κηδεία της βασιλομήτορος Ελισάβετ στο Λονδίνο. Η σορός της βασιλομήτορος μεταφέρθηκε στη βασιλική κατοικία του κάστρου του Ουίνδσορ, όπου θα ταφεί σε ιδιωτική τελετή δίπλα στον σύζυγό της Γεώργιο τον ΣΤ' και την κόρη της πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία πέθανε πρόσφατα.

Τη σορό συνόδευσε ο διάδοχος του αγγλικού χρόνου πρίγκιπας Κάρολος ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν.

Πάνω από ένα εκατομύριο ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν γύρω από το Αββαείο του Ουεστμίνστερ και τη διαδρομή προς το Ουίνδσορ, ραίνοντας με άνθη τη νεκροφόρα που μετέφερε τη βασιλομήτορα στην τελευταία της κατοικία.

H καμπάνα του Μπιγκ Μπεν χτύπησε 101 φορές πριν και μετά την τελετή, μία φορά για κάθε χρόνο ζωής της βασιλομήτορος.

Πριν την τελετή, υπό τον πένθιμο ήχο 128 παικτών σκωτσέζικης γκάιντας, η σορός της βασιλομήτορος μεταφέρθηκε πάνω σε κυλίβαντα όπλου στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, ακολουθούμενη από μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ πρίγκιπας Φίλιππος, οι εγγονοί της βασιλομήτορος πρίγκηπες Κάρολος, Ανδρέας και Εδουάρδος και ο ο Αντικόμης Λίνλευ, οι δισεγγονοί της και άλλοι άρρενες συγγενείς της καθώς και η πριγκίπισσα Άννα, σε αντίθεση με το πρωτόκολλο το οποίο δεν προβλέπει τη συμμετοχή γυναικών, συνόδευσαν τη σορό στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, όπου βρίσκονταν ήδη η βασίλισσα Ελισάβετ, άλλα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και άλλοι επίσημοι.

Πανω από 30 μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, 25 μέλη ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων, ηγέτες από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας και άλλοι επίσημοι παρακολουθούν την τελετή. Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Λόρα Μπους και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

Την ώρα έναρξης της τελετήςπραγματοποιήθηκε σιγή δύο λεπτών σε όλη τη Βρετανία ενώ πολλά καταστήματα παραμενουν κλειστά.

Περίπου 200.000 άτομα προσήλθαν στο δημόσιο προσκύνημα της σορού της βασιλομήτορος Ελισάβετ ενώ πάνω από 100 άτομα πέρασαν τη νύχτα έξω από το Αββαείο, ώστε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των θεατών.

Αραβικές δηλώσεις μειώνουν την τιμή του πετρελαίου
BBC News
Οι πετρελαιαγωγοί του Ιράκ έχουν κλείσει

09.4.2002 15:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί Ναϊμι δήλωσε χτες ότι δεν θα μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου.

Αμέσως η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορέςπαρουσίασε πτώση σε απάντηση στις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού της χώρας που εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στον κόσμο.

Η τιμή του αργού πτρελαίου ανεβαίνει συνεχώς από τον Ιανουάριο και η αύξηση έφτασε το 5% τη Δευτέρα λόγω των φόβων για μείωση της παραγωγής στη Μέση Ανατολή.

"Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ είναι σταθερές και φερέγγυες πηγές πετρελαίου", είπε ο κος Ναϊμι σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Όμως οι δηλώσεις του φανερώνουν το σχίσμα ανάμεσα στις χώρες μέλητου ΟΠΕΚ. Οι χώρες που εξαρτώνται από την εξαγωγή πετρελαίου φοβούνται ότι οι υψηλές τιμές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους ανάπτυξη.

Το Ιράκ διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου για 30 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του Ισραήλ.

Η Βρετανία στισ Κάννες
BBC News
Σκηνή από την ταινία "24 hour party people"

09.4.2002 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ταινίες βρετανικής παραγωγής φαίνεται πως θα έχουν φέτος την ισχυρότερη, μέχρι σήμερα, παρουσία τους, στο περίφημο Φεστιβάλ των Καννών.

Οπως αποκαλύπτει η επιθεώρηση Βαράιετι (Variety), aνάμεσα στις ταινίες που έχουν επιλεγεί για το διαγωνισμό, είναι οι ταινίες "24 Ηour Party People" του Μάικλ Ουίντερμπότομ, το "Sweet Sixteen" του Κεν Λόουτς και το "All or Nothing" του Μάικ Λι.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κανένας από τους παραγωγούς των ταινιών αυτών δεν έχει ανακοινώσει εάν οι ταινίες τους έχουν επιλεγεί από την επιτροπή.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που αρχίζει στις 15 Μαϊου, θα είναι ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς ενώ θα ανοίξει το φεστιβάλ με τη νέα ταινία του Γούντυ Άλλεν, η οποία προβάλλεται εκτός συναγωνισμού.

Σφοδρές συγκρούσεις στη Δ.Όχθη
BBC News
ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στην πόλη Ντούρα

09.4.2002 14:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις ισραηλινών και παλαιστηνίων σημειώνονται στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, με βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέκα ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί.

Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα στα νότια της Δυτικής Οχθης παρά τις διεθνείς πιέσεις για αποχώρηση από την περιοχή. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους.

Εντωμεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη αποχώρηση στρατευμάτων από της πόλεις Τουλκαρέμ και Καλκίλια.

Ο Λευκός Οικός χαρακτήρησε την κίνηση των ισραηλινών απλώς ως μια αρχή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ αν και ανακοίνωσε ότι θα του επιτρέψει να συναντηθεί με Παλαιστίνιους Αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο Κος Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι υποσχέθηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας.

Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Αρχίζει ο επαναπατρισμός των Αφγανών προσφύγων
BBC News
Πολλοί περιμένουν τις εξελίξεις πριν πάρουν την απόφαση

09.4.2002 10:46 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζει στο Ιράν η προσπάθεια επαναπατρισμού των αφγανών προσφύγων που έχουν καταφύγει σε αυτή τη χώρα.

Οι κυβερνήσεις του Ιράν και του Αφγανιστάν και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αποφάσισαν να συνεργαστούν για τον επαναπατρισμό 400.000 προσφύγων σε ένα χρόνο.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα επαναπατρισμού προσφύγων από το Πακιστάν ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία πριν ένα μήνα, αλλά αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι συνθήκες στο Ιράν διαφέρουν.

Ενώ στο Πακιστάν οι Αφγανοί πρόσφυγες ζουν σε άσχημες συνθήκες σε στρατόπεδα προσφύγων, ελάχιστοι από τα 2.4 εκατομύρια Αφγανών του Ιράν ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο Ιράν για πάνω από 20 χρόνια, έργάζονται θεωρούν ότι δεν έχουν λόγους επιστροφής στο Αφγανιστάν, όπου το μέλλον είναι αβέβαιο.

Αναμένεται ότι αυτοί που θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν θα είναι κυρίως οι 40.000 που πε΄ρασαν στο Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι ο επαναπατρισμός των προσφύγων είναι εθελοντικός.

Η Ιρανική κυβέρνηση θα ήθελε να μειώσει το οικονομικό βάρος που υφίσταται από την παρουσία των προσφύγων εντούτοις πολλοί κλάδοι της οικονομίας της χώρας στηρίζονται στους Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν φτηνά εργατικά χέρια.

Ο Σρέντερ υπόσχεται βοήθεια στην Κιρχ
BBC News
Επιπτώσεις και στο χώρο των αθλητικών εκδηλώσεων προκαλεί η αίτηση πτώχευσης

09.4.2002 13:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι θα επέμβει για να σώσει όσες θέσεις εργασίας μπορεί, εφόσον του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους διαχειριστές της χρεωκοπημένης εταιρίας ΜΜΕ Κιρχμέντια.

Η εταιρία, η οποία ανήκει στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Κιρχ, κήρυξε χτες πτώχευση, αντιμετωπίζοντας χρεή άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερν χρεοκωπία στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Ο κοσ Σρέντερ δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός των εργαζομένων στην Κιρχ δικαιολογεί την παρέμβαση της κυβέρνησης.Η κατάρρευση της εταιρίας αποτελεί πλήγμα για τον ίδιο τον κο Σρέντερ καθώς επικρίνεται για την κατάσταση της Γερμανικής οκονομίας και την ανεργία, ενόψει των εκλογών στη χώρα.

Ο όμιλος Κιρχ μεταξύ άλλων διατηρούσε τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. θυγατρικές εταιρίες του ομίλου δεν έχουν μέχρι στιγμής επηρεαστεί, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει συνολική κατάρρευση του ομίλου.

Η χρεωκοπία πλήττει μια επιχείρηση για την οποία είχε εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από τους ομίλους του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο όμιλος που απασχολούσε περισσότερους από εννέα χιλιάδες εργαζόμενους βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο διαχειριστών

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας στο Κόσσοβο
BBC News
Με δακρυγόνα απάντησαν οι αστυνομικοί

09.4.2002 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Λέτσεκ Μίλερ μεταβάινει σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο για να επισκεφτεί τους Πολωνούς αστυνομικούς των δυνάμεων του ΟΗΕ που τραυματίστηκαν στισ χτεσινές συγκρούσεις με πολίτες.

Ένα εξαγριωμένο πλήθος συγκρούσθηκε χτες με την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών στην εθνικά διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο. Τραυματίστηκαν δεκαέξι αστυνομικοί και αρκετοί πολίτες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το πλήθος επετέθη εναντίον των ανδρών της αστυνομίας την ώρα που προσπαθούσαν να στήσουν μπλόκο για τα αυτοκίνητα στο νότιο μέρος της πόλης το οποίο διοικείται από τους Σέρβους.

Η αστυνομία δήλωσε ότι έπεσαν πυροβολισμοί και δύο χειροβομβίδες. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και συνέλλαβαν τον Σέρβο ηγέτη της περιοχής.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή.

Σαντάμ Χουσεϊν: «Θα νικήσουμε τον εχθρό από τη Δύση»
BBC News
Η κίνηση του Σαντάμ Χουσείν πιέζει διεθνώς τις τιμές του πετρελαίου

09.4.2002 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή ηταν η απάντηση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν στις απειλές Αμερικανών και Βρετανών για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Σε συνεδριαση του υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή, ο ιρακινός πρόεδρος δηλωσε πως ούτε φοβάται ούτε πτοείται από τις απειλές.

"Θα πολεμήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε από αεροπλάνα και πυραύλους μέχρι και μαχαίρια και πέτρες, ακόμα και με τις γυμνές μας γροθιες" είπε ο Σανταμ Χουσέιν.

Μάλιστα πριν λιγο η Βαγδάτη ανακοινωσε ότι σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου για ένα μήνα.

Ως γνωστον το Ιρακ εξάγει περιορισμένες ποσοτητες πετρελαίου με βάσει το προγραμμα του ΟΗΕ πετρελαιο για τροφιμα, ποσότητες που συνολικά αποτελούν το 4% της διεθνούς παραγωγής.

Απόρεια της απόφασης του Ιρακ ήταν η άνοδος του πετρελαίου κατά ένα δολάριο αλλά οι ΗΠΑ είπαν οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την απόφαση του Ιράκ "αφού αρκετά αποθέματα διεθνώς".

Χιλιάδες απολύσεις στην Αντερσεν
BBC News
Η Αντερσεν κατηγορείται για καταστροφή στοιχείων της υπόθεσης Ενρον

09.4.2002 4:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η αμερικανική εταιρεία ορκωτών λογιστών, Άρθουρ Άντερσεν, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της οικονομικής κατάρρευσης του ενεργειακού κολοσσού των ΗΠΑ, Ένρον, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση έως και 7.000 υπαλλήλων της, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της.

Κατά της Άντερσεν εκκρεμεί δικαστική υπόθεση για το ρόλο που διαδραμάτισε η λογιστική εταιρεία στην χρεοκοπία της Ένρον.

Συγκεκριμένα η Άντερσεν κατηγορείται ότι προέβη στην καταστροφή αρχείων τα οποία απεδείκνυαν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ένρον είχε επίγνωση της δεινής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η Άντερσεν δίνει πραγματική μάχη για την επιβίωση της αφού πολλοί από τους πελάτες της την έχουν ήδη εγκαταλείψει.

Ο Ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
BBC News

09.4.2002 4:28 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εξελίξεις στη Μέση ανατολή, η απόφαση του Ιράκ να διακόψει για ένα μήνα την παραγωγή πετρελαίου αλλά και οι επιπτώσεις της αίτησης πτώχευσης του γερμανικού ομίλου Κιρχ απασχολούν σήμερα αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Στο θάνατο τουλάχιστον 200 παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται η γαλλική Liberation. Η εφημερίδα σχολιάζει τις τεράστιες διαδηλώσεις συμπαράστασης στους παλαιστίνιους που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στις περισσότερες αραβικές χώρες.

Aπο διαφορετική σκοπιά αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή η γαλλική Le Monde η οποία καταδικάζει τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις πορείες Αράβων και Ισραηλινών στο Παρίσι. «Ειδικά οι επιθέσεις εβραίων εξτρεμιστών εναντίον δημοσιογράφων που σημειώθηκαν την Κυριακή πρέπει να καταδικαστούν με την ίδια δριμύτητα όπως και οι επιθέσεις εναντίον των εβραίων καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

H International Herald Tribune που εκδίδεται στο Παρίσι αναφέρεται στην απόφαση του Σαντάμ Χουσειν να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, σημειώνοντας όμως ότι ο ιρακινός ηγέτης δεν βρήκε συμμάχους σε αυτή την πρωτοβουλία του.

«Η απόφαση του Ιράκ δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές, μακροχρόνιες επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου καθώς ο ΟΠΕΚ δεν ακολούθησε τα βήματα της Βαγδάτης και αρκετοί παραγωγοί αναμένεται να παρέμβουν για να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές» σημειώνει η εφημερίδα.

Η Le Temps της Γενεύης αναφέρεται στην αίτηση πτώχευσης που επέβαλε ο γερμανικός όμιλος Κιρχ χαρακτηρίζοντας την «θετική εξέλιξη». Όπως συνέβη και με το Ιντερνετ οι άνθρωποι που επιχείρησαν να βγάλουν γρήγορα χρήματα από το νέο αυτό μέσο απέτυχαν, σημειώνει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνδρομητική τηλεόραση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Libre Belgique από τις Βρυξέλλες κάνει λόγο για υπερβολές που χαρακτηρίζουν όχι μόνο τον όμιλο Κιρχ αλλά και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές εταιρείες που ζητούν υπερβολικά χρηματικά ποσά γ ια την αναμετάδοση ταινιών και αθλητικών γεγονότων.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

«Τα αντίποινα του Ιράκ απειλούν τις αγορές πετρελαίου» διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα των Financial Times που αναφέρονται στην απόφαση του Ιράκ να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου για ένα μήνα ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των παλαιστινίων. Στο σχετικό άρθρο σημειώνεται ότι η απόφαση του ιρακινού προέδρου έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Τονι Μπλέρ στο Τέξας οπού συζητήθηκε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσειν από την εξουσία.

Σε δεύτερο θέμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί να αποφύγει τους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές Χάλυβα και οι οποίες είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε τις μάχες δηλώνει ο ανυποχώρητος Σαρόν» είναι ο βασικός τίτλος της Guardian η οποία ασχολείται ακόμη με τις επιδρομές αμερικανών πεζοναυτών σε σπήλαια που πιστεύεται ότι έβρισκαν καταφύγιο μαχητές της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

«Η βασίλισσα ευχαριστεί το έθνος για την αγάπη του» είναι ο βασικός τίτλος της Daily Telegraph.

«Δημοσκόπηση αποκαλύπτει αύξηση της υποστήριξης προς το θεσμό της μοναρχίας» αναφέρει στο πηχυαίο τίτλο της η Independent.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.