Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-11

  1. Στρατός και πολίτες ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Βενεζουέλας
  2. Ο Κόλιν Πάουελ φθάνει στο Ισραήλ
  3. Απόπειρα αυτοκτονίας καταζητουμένου
  4. Πέντε νεκροί σε συναγωγή της Τυνησίας
  5. Ν. Αφρική: Αθώος ο "γιατρός του θανάτου"
  6. Εκατόμβη νεκρών από ναυάγιο στην Τανζανία
  7. Ανακάλυψη αρχαίας πόλης στο βυθό
  8. Νόμος για τους εγκληματίες πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
  9. Ανοίγει ο δρόμος για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  10. Διεθνής Αμνηστεία: "ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
  11. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  12. Απόπειρα αυτοκτονίας καταζητουμένου
  13. Ν. Αφρική: Αθώος ο "γιατρός του θανάτου"
  14. Εκατόμβη νεκρών από ναυάγιο στην Τανζανία
  15. Απόπειρα αυτοκτονίας καταζητουμένου
  16. Διεθνής Αμνηστεία: "ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
  17. Ανοίγει ο δρόμος για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  18. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό κράτηση
  19. Πέντε νεκροί σε συναγωγή της Τυνησίας
  20. Ανακάλυψη αρχαίας πόλης στο βυθό
  21. Διεθνής Αμνηστεία:"ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
  22. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό κράτηση
  23. Νόμος για τους εγκληματίες πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
  24. Πέντε νεκροί σε συναγωγή της Τυνησίας
  25. Διεθνής Αμνηστεία:"ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
  26. Νέες επιθέσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη
  27. Νόμος για τους εγκληματίες πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
  28. Ανοίγει ο δρόμος για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  29. Διεθνής Αμνηστία:"ΗΠΑ, Ο παράδεισος των βασανιστών"
  30. Στοιχεία για ομαδικούς τάφους στο Αφγανιστάν
  31. Νέες επιθέσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη
  32. Αισιοδοξία για ειρήνευση στη Σρι Λάνκα
  33. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  34. Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
  35. Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
  36. Eπισκόπηση του Ευρωπαικού Τύπου
  37. Πλήγμα για την Εθνική Αγγλίας ο τραυματισμός του Μπέκαμ
  38. Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
  39. Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
  40. Eπισκόπηση του Ευρωπαικού Τύπου
Στρατός και πολίτες ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Βενεζουέλας
BBC News
Η αστυνομία επιτέθηκε με πραγματικά πυρά και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών

12.4.2002 4:24 (Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για να υποβάλλει την παραίτησή του ακόμα και από τους στενούς του συνεργάτες δέχεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, καθώς τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, Καράκας.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Εφρέν Βάσκες Βελάσκο, εκ των στενότερων συνεργατών του Ούγκο Τσάβες τάχθηκε, επίσης, με το μέρος όσων ζητούν την απομάκρυνσή του από το προεδρικό αξίωμα.

"Ήμουν πιστός σε εσένα μέχρι το τέλος, σε υπηρέτησα μέχρι σήμερα το απόγευμα, αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ το θάνατο αθώων ανθρώπων", δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του στρατού της Λατινοαμερικανικής χώρας.

Νωρίτερα, δέκα υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία μιας παράλληλης στρατιωτικής διοίκησης ενώ ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς εισηγήθηκε τον άμεσο σχηματισμό νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ξέσπασαν καθώς οι περίπου 150.000 διαδηλωτές κατευθύνονταν προς το προεδρικό μέγαρο με αίτημα την άμεση παραίτηση του Ούγκο Τσάβες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διέταξε ευθύς να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από το προεδρικό μέγαρο και εισηγήθηκε τη διακοπή του προγράμματος πέντε ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων με την αιτιολογία ότι υποκινούν τα βίαια επεισόδια.

Σε διάγγελμά του, ο Ούγκο Τσάβες, επέρριψε ευθύνες για τις ταραχές στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

"Αυτοί οι διαδηλωτές έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να απομακρύνουν τον Τσάβες και πιστεύουν ότι ο στρατός θα επιτρέψει να στεφθεί με επιτυχία αυτή η εξέγερση", τόνισε από τηλεοράσεως ο Τσάβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους νεκρούς των διαδηλώσεων, είναι και ένας φωτορεπόρτερ τοπικού εντύπου.

Ο δήμαρχος του Ευρύτερου Καράκας, Αλφρέδο Πένια, υποστήριξε ότι αυτοί, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, ήταν ακροβολιστές της κυβέρνησης.

Στη Βενεζουέλα και ο αρχηγός στρατού στρατηγός EFRAIN VASQUEZ υποστηρίζει τώρα τους ανώτατους αξιωματικούς που έχουν στραφεί κατά του προέδρου Χούγκο Τσάβεζ. Ο στρατηγός Βασκουέζ παρότρυνε το στρατό να παραμείνει στους στρατώνες μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Καράκας. Προηγουμένως τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίσθηκαν κατα τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο Καράκας /// Ακούμε τον Ανταμ Ιστον //

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επεκράτησε πανικός όταν ακούσθηκαν πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο , μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι. Οι ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του προέδρου Τσάβεζ. Η διαδήλωση που έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης πρός τους απεργούς της κρατικής εταιρείας πετρελαίου άρχισε ειρηνικά , μεταδίδει ο Ανταμ Ιστον του Μπι Μπι Σι . Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν αργότερα ότα οι διαδηλωτές αποφάσισαν να κάνουν

Ο Κόλιν Πάουελ φθάνει στο Ισραήλ
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες

12.4.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, έφθασε στο Ισραήλ, σε μία προσπάθεια να επιφέρει εκεχειρία.

Ο κ. Πάουελ αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ενώ θα συναντήσει το Γιασέρ Αραφάτ το Σάββατο.

Κατά τη σύντομη στάση του στην Ιορδανία, καθ' οδόν προς την Ιερουσαλήμ, ο κ. Πάουελ επανέλαβε το αίτημα των Αμερικανών για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Το Ισραήλ πάντως, συνεχίζει τις επιθέσεις του στις παλαιστινιακές περιοχές, υποστηρίζοντας ότι έχει συλλάβει περισσότερους από 4.000 Παλαιστινίους.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι 120 από αυτούς συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των "επικίνδυνων τρομοκρατών".

Ο αριθμός των συλληφθέντων - ο οποίος διπλασιάσθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο - αντανακλά την αυξανόμενη ένταση των ισραηλινών επιθέσεων, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για τον τερματισμό της στρατιωτικής εκστρατείας των Ισραηλινών.

Λίγο πριν από την άφιξη του Κόλιν Πάουελ, οι Ισραηλινοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπιρ Ζέιτ και Νταχαρίγια και επέδραμαν στο στρατόπεδο προσφύγων Έιν Μπεΐτ Έλμα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας συνεχίσθηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς και τη Τζενίν.

Απόπειρα αυτοκτονίας καταζητουμένου
BBC News
Η απόπειρα αυτοκτονίας έλαβε χώρα στα σκαλιά του κοινοβουλίου

12.4.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος καταζητείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, πραγματοποίησε απόπειρα αυτοκτονίας την Πέμπτη στο Βελιγράδι.

Ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αστυνομίας επί προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι έξω από το κτίριο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι ζωντανός.

Αξιωματούχος του πολιτικού κόμματος του κ. Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς δήλωσε ότι η απόπειρα αυτοκτονίας του έγινε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τη θέσπιση νόμου που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

"Ο Στοτζίλκοβιτς μπήκε από την κύρια είσοδο του κοινοβουλίου, μίλησε για αρκετή ώρα με ένα στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος και κάποια στιγμή έβγαλε το όπλο του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι" δήλωσε ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς.

Η αστυνομία εκκένωσε το χώρο, ενώ στην περιοχή κατέφθασαν τηλεοπτικά συνεργεία και περίεργοι πολίτες που ήθελαν να δουν τι είχε συμβεί.

Ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς είναι ένας από τους τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους που καταζητείται από τη Χάγη για διάπραξη εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, από τον Απρίλιο του 1997 μέχρι τον Οκτώβριο του 2000, οι αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας πιστεύεται ότι είχαν διαπράξει εγκλήματα εις βάρος των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς - ο οποίος παραμένει μέλος του κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - είχε ορκισθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί.

Πέντε νεκροί σε συναγωγή της Τυνησίας
BBC News
Η συναγωγή ήταν γεμάτη από Εβραίους προσκυνητές

12.4.2002 0:07 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εβραϊκή συναγωγή του νησιού Ντζέρμπα στην Τυνησία.

Ο επικεφαλής της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, Πέρες Ταραμπούλσι, πιστεύει πάντως ότι πρόκειται για ατύχημα και ότι δεν συνδέεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στις παλαιστινιακές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένα φορτηγό που μετέφερε φυσικό αέριο προσέκρουσε σε τοίχο της συναγωγής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του φορτηγού και τέσσερις Γερμανοί που βρισκόταν στη συναγωγή Γκριμπά.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν, πιστεύει ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και όχι για ατύχημα.

Η έκρηξη ακούσθηκε μέχρι και πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη συναγωγή Γκριμπά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τυνησίας.

Περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν, ορισμένα από τα οποία μάλιστα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Στην περιοχή μετέβησαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση εναντίον ενός συμβόλου της εβραϊκής κοινότητας, σε μία περίοδο κατά την οποία εκδηλώνεται η οργή του αραβικού κόσμου εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Ν. Αφρική: Αθώος ο "γιατρός του θανάτου"
BBC News
Ο "γιατρός του θανάτου", δρ Βάουτερ Μπασόν καταθέτει στη δίκη του

12.4.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον δόκτορα Βάουτερ Μπασόν, επικεφαλής του προγράμματος μικροβιολογικού πολέμου της χώρας την εποχή του Απαρτχάϊντ, και κατηγορούμενο για σωρεία δολοφονιών, συνωμοσία, απάτη και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ο 51 ετών καρδιολόγος κατηγορείτο ότι ήταν υπεύθυνος για πειράματα που σκοπό είχαν να τελειοποιήσουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων.

Ένα από τα πειράματα αυτά -σύμφωνα με τις καταγγελίες, περιελάμβανε τον εμποτισμό τσιγάρων με το θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης που διήρκεσε δυόμιση χρόνια, μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ότι σε ένα άλλο πρόγραμμα - το Project Coast- ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να αναπτύξει δηλητήρια που θα είχαν αποτέλεσμα μόνο εναντίον μελών της μαύρης φυλής.

Αθώωση του "γιατρού του θανάτου"

"Ο κατηγορούμενος είναι αθώος όλων των κατηγοριών που τού προσάπτονται" απεφάνθη ο πρόεδρος του δικαστηρίου Βίλι Χάρτζενμπεργκ, καθώς η απαλλακτική ετυμηγορία διαβαζόταν στην κατάμεστη από υποστηρικτές του Απαρτχάϊντ δικαστική αίθουσα, στην πρωτεύουσα Πρετόρια.

"Η εισαγγελική αρχή έπρεπε να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου πέραν πάσης αμφιβολίας, κάτι που δεν κατάφερε" είπε ο δικαστής.

Ο δόκτορας Μπασόν, στον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν προσάψει τον χαρακτηρισμό "γιατρός του Θανάτου", άκουσε ανέκφραστος την απόφαση του δικαστηρίου που τον απήλλαξε από 46 κατηγορίες.

Αντιδράσεις στην απαλλακτική απόφαση

Πάντως οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι καθόλη τη διάρκεια της δίκης, που κράτησε δυόμιση χρόνια, ευνοούσε τον κηγορούμενο.

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Σίφο Νγκουέμα, δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει έφεση υπέρ του νόμου.

Το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, χαρακτήρισε την απόφαση ως "ξεκάθαρη περίπτωση προστασίας ενός ατόμου που έχει διαπράξει φόνους" και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Σματς Νγκονιάμα, είπε ότι η δικαιοσύνη απογοήτευσε το λαϊκό αίσθημα.

Εκατόμβη νεκρών από ναυάγιο στην Τανζανία
BBC News
Στην Τανζανία έχουν συμβεί και στο παρελθόν ανάλογα δυστυχήματα

12.4.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τανζανία τουλάχιστον 100 άτομα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους, όταν το ποταμόπλοιο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε, όπως ανακοίνωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη στιγμή του ναυαγίου το οχηματαγωγό πλοίο, που ανήκει στην εταιρεία εθνικής οδοποϊίας, μετέφερε 150 επιβάτες, σύμφωνα με δήλωση αστυνομικού διοικητή στην περιοχή Μορογκόρο.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις δύο το μεσημέρι τοπική ώρα στον ποταμό Κιλομπέρο, 300 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Νταρεσαλάμ, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της χώρας.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τέσσερις σοροί επιβατών στα νερά του ποταμού, ενώ αγνοούνται πάνω από 140 ακόμη.

Άλλα 20 άτομα έχουν τραυματισθεί - εκ των οποίων τέσσερα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας.

Αν και δεν υπήρξαν ενδείξεις που να καταδεικνύουν ότι το πλοίο ήταν υπέρβαρο, ένα ανάλογο δυστύχημα στην Τανζανία το 1996 είχε επιφέρει το θάνατο 500 ατόμων.

Ανακάλυψη αρχαίας πόλης στο βυθό
BBC News
Οι δύτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η πόλη ήταν εξαφανισμένη για αιώνες

12.4.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Μία αρχαία πόλη στο βυθό της θάλασσας ανακαλύφθηκε κοντά στις ακτές της νοτιοανατολικής Ινδίας.

Ομάδα δυτών από την Ινδία και την Αγγλία προέβη στην εν λόγω ανακάλυψη, βασιζόμενη σε δηλώσεις τοπικών ψαράδων και σε αρχαίους ινδικούς μύθους.

Τα ερείπια της πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μαχαμπαλιπουράμ, καλύπτουν πολλά τετραγωνικά μέτρα, αποδεικνύοντας ότι κάποτε στην επιφάνεια της θάλασσας υπήρχε μία μεγάλη πόλη εκεί κοντά.

Νέες έρευνες θα πραγματοποιηθούν και πάλι το 2003, σε μία προσπάθεια να ανακαλυφθούν και άλλα στοιχεία για το μοναδικό αυτό θησαυρό.

Η ανακάλυψη έγινε την 1η Απριλίου από μία ομάδα δυτών που προέρχονταν από το Ινδικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και την Επιστημονική Ενωση Εξερευνήσεων από το Ντόρσετ της Αγγλίας.

Η ομάδα των δυτών δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα ευρήματα και ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην περιοχή τον επόμενο χρόνο.

Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ευρήματα εκτείνονται σε μία τεράστια απόσταση στο βυθό της περιοχής, γεγονός που θα κάνει την αποστολή εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μία ανακάλυψη διεθνούς σημασίας και ότι η τοποθεσία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω".

Νόμος για τους εγκληματίες πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
BBC News
Οι περισσότεροι καταζητούμενοι βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία ή στη δημοκρατία των Σερβοβοσνίων

12.4.2002 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.

Υπουργοί της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως οι πρώτες εκδόσεις υπόπτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Πάνω από δέκα άτομα που καταζητούνται από το δικαστήριο πιστεύεται πως βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσά τους είναι και ο πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς.

Ο νόμος ψηφίσθηκε κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, οι οποίες ουσιαστικά "πάγωσαν" την οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία λόγω των καθυστερήσεων στις εκδόσεις υπόπτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία δεν επρόκειτο να δοθεί εάν δεν υπήρχαν κάποιες ενδείξεις καλής θελήσεως από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο νέος νόμος αποτελεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και θα εφαρμόζεται μόνο σε εκείνες περιπτώσεις των ατόμων για τα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το δικαστήριο.

Πιστεύεται ότι ανάμεσα σε εκείνους που θα εκδοθούν τις ερχόμενες εβδομάδες είναι συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ήδη δικάζεται στη Χάγη.

Ανοίγει ο δρόμος για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
BBC News
Το Διεθνές Ποινικό ΔΙκαστήριο δεν θα εκδικάσει παλαιότερα εγκλήματα

12.4.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Γεγονός θα αποτελεί πλέον η δημιουργία του διαρκούς Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου θα εκδικάζονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ομάδα δέκα κρατών, μεταξύ των οποίων είναι η Βοσνία, η Καμπότζη και η Ρουμανία, θα υπογράψουν την ιδρυτική συνθήκη στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συνθήκη για το διεθνές δικαστήριο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και το δικαστήριο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί, με έδρα τη Χάγη, από τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη, η προσφυγή στο δικαστήριο θα αποτελεί ύστατη λύση για περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν σε κάθε χώρα.

Θα έχει αυτεπαγγέλτως δικαιοδοσία μόνο για τα εγκλήματα που διαπράττονται σε κράτος που έχει υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη ή από κατοίκους του ή σε περίπτωση παραπομπής μιας υπόθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αλλά πολλές σημαντικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να συνεργαστούν με το δικαστήριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει τη συνθήκη, αλλά η κυβέρνηση Μπούς αντιτίθεται στην λειτουργία του δικαστηρίου καθώς φοβάται ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες θα καταλήξουν στο εδώλιό του, λένε οι ανταποκριτές.

Όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπι Μέισον, αρκετοί θα μπορούσαν να ασκήσουν κριτική λέγοντας ότι το διεθνές δικαστήριο κυριαρχείται από τη Δύση αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ούτε μια αραβική χώρα ως μέλος ενώ ελάχιστες είναι οι χώρες της Ασίας που εκπροσωπούνται σε αυτό.

Διεθνής Αμνηστεία: "ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
BBC News
Στις ΗΠΑ έχουν καταφύγει και βασανιστές από τη Βοσνία

12.4.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 150 ύποπτοι για διάπραξη βασανιστηρίων ζουν ελεύθεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία.

Σύμφωνα με την έκθεση "ΗΠΑ, Ο παράδεισος των βασανιστών", η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί ότι στη χώρα ίσως να ζουν περισσότερα από 1.000 άτομα που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Είναι εξοργιστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ δίωξη σε κανέναν από αυτούς" είπε ο Ουίλιαμ Σουλτς, διευθύνον στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστείας, ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ύποπτοι βασανιστηρίων περιλαμβάνονται η Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κούβα, η Αϊτή, η Αιθιοπία και η Βοσνία.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 ύποπτοι που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονός ότι είχαν εκφρασθεί καταγγελίες εναντίον τους.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει ανενεργό έναν νόμο που είχε ψηφισθεί πριν από οκτώ χρόνια και ο οποίος επιτρέπει την καταδίωξη υπόπτων για διάπραξη βασανιστηρίων, όπου και αν βρίσκονται αυτοί στον κόσμο.

Το έγγραφο καταλήγει ότι "όταν οι βασανιστές περπατούν ελεύθεροι στο δρόμο δεν υποφέρουν μόνο τα θύματά τους, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα".

Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

12.4.2002 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων.

Απόπειρα αυτοκτονίας καταζητουμένου
BBC News
Η απόπειρα αυτοκτονίας έλαβε χώρα στα σκαλιά του κοινοβουλίου

11.4.2002 20:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος καταζητείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, πραγματοποίησε απόπειρα αυτοκτονίας την Πέμπτη στο Βελιγράδι.

Ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αστυνομίας επί προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι έξω από το κτίριο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι ζωντανός.

Αξιωματούχος του πολιτικού κόμματος του κ. Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς δήλωσε ότι η απόπειρα αυτοκτονίας του έγινε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τη θέσπιση νόμου που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

"Ο Στοτζίλκοβιτς μπήκε από την κύρια είσοδο του κοινοβουλίου, μίλησε για αρκετή ώρα με ένα στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος και κάποια στιγμή έβγαλε το όπλο του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι" δήλωσε ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς.

Η αστυνομία εκκένωσε το χώρο, ενώ στην περιοχή κατέφθασαν τηλεοπτικά συνεργεία και περίεργοι πολίτες που ήθελαν να δουν τι είχε συμβεί.

Ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς είναι ένας από τους τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους που καταζητείται από τη Χάγη για διάπραξη εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, από τον Απρίλιο του 1997 μέχρι τον Οκτώβριο του 2000, οι αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας πιστεύεται ότι είχαν διαπράξει εγκλήματα εις βάρος των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς - ο οποίος παραμένει μέλος του κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - είχε ορκισθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί.

Ν. Αφρική: Αθώος ο "γιατρός του θανάτου"
BBC News
Ο "γιατρός του θανάτου", δρ Βάουτερ Μπασόν καταθέτει στη δίκη του

11.4.2002 21:07 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον δόκτορα Βάουτερ Μπασόν, επικεφαλής του προγράμματος μικροβιολογικού πολέμου της χώρας την εποχή του Απαρτχάϊντ, και κατηγορούμενο για σωρεία δολοφονιών, συνωμοσία, απάτη και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ο 51 ετών καρδιολόγος κατηγορείτο ότι ήταν υπεύθυνος για πειράματα που σκοπό είχαν να τελειοποιήσουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων.

Ένα από τα πειράματα αυτά -σύμφωνα με τις καταγγελίες, περιελάμβανε τον εμποτισμό τσιγάρων με το θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης που διήρκεσε δυόμιση χρόνια, μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ότι σε ένα άλλο πρόγραμμα - το Project Coast- ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να αναπτύξει δηλητήρια που θα είχαν αποτέλεσμα μόνο εναντίον μελών της μαύρης φυλής.

Αθώωση του "γιατρού του θανάτου"

"Ο κατηγορούμενος είναι αθώος όλων των κατηγοριών που τού προσάπτονται" απεφάνθη ο πρόεδρος του δικαστηρίου Βίλι Χάρτζενμπεργκ, καθώς η απαλλακτική ετυμηγορία διαβαζόταν στην κατάμεστη από υποστηρικτές του Απαρτχάϊντ δικαστική αίθουσα, στην πρωτεύουσα Πρετόρια.

"Η εισαγγελική αρχή έπρεπε να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου πέραν πάσης αμφιβολίας, κάτι που δεν κατάφερε" είπε ο δικαστής.

Ο δόκτορας Μπασόν, στον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν προσάψει τον χαρακτηρισμό "γιατρός του Θανάτου", άκουσε ανέκφραστος την απόφαση του δικαστηρίου που τον απήλλαξε από 46 κατηγορίες.

Αντιδράσεις στην απαλλακτική απόφαση

Πάντως οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι καθόλη τη διάρκεια της δίκης, που κράτησε δυόμιση χρόνια, ευνοούσε τον κηγορούμενο.

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Σίφο Νγκουέμα, δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει έφεση υπέρ του νόμου.

Το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, χαρακτήρισε την απόφαση ως "ξεκάθαρη περίπτωση προστασίας ενός ατόμου που έχει διαπράξε ι φόνους" και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Σματς Νγκονιάμα, είπε ότι η δικαιοσύνη απογοήτευσε το λαϊκό αίσθημα.

Εκατόμβη νεκρών από ναυάγιο στην Τανζανία
BBC News
Στην Τανζανία έχουν συμβεί και στο παρελθόν ανάλογα δυστυχήματα

11.4.2002 21:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τανζανία τουλάχιστον 100 άτομα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους, όταν το ποταμόπλοιο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε, όπως ανακοίνωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη στιγμή του ναυαγίου το οχηματαγωγό πλοίο, που ανήκει στην εταιρεία εθνικής οδοποϊίας, μετέφερε 150 επιβάτες, σύμφωνα με δήλωση αστυνομικού διοικητή στην περιοχή Μορογκόρο.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις δύο το μεσημέρι τοπική ώρα στον ποταμό Κιλομπέρο, 300 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Νταρεσαλάμ, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της χώρας.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τέσσερις σοροί επιβατών στα νερά του ποταμού, ενώ αγνοούνται πάνω από 140 ακόμη.

Άλλα 20 άτομα έχουν τραυματισθεί - εκ των οποίων τέσσερα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας.

Αν και δεν υπήρξαν ενδείξεις που να καταδεικνύουν ότι το πλοίο ήταν υπέρβαρο, ένα ανάλογο δυστύχημα στην Τανζανία το 1996 είχε επιφέρει το θάνατο 500 ατόμων.

Απόπειρα αυτοκτονίας καταζητουμένου
BBC News
Η απόπειρα αυτοκτονίας έλαβε χώρα στα σκαλιά του κοινοβουλίου

11.4.2002 20:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος καταζητείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, πραγματοποίησε απόπειρα αυτοκτονίας την Πέμπτη στο Βελιγράδι.

Ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αστυνομίας επί προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι έξω από το κτίριο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι ζωντανός.

Αξιωματούχος του πολιτικού κόμματος του κ. Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς δήλωσε ότι η απόπειρα αυτοκτονίας του έγινε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τη θέσπιση νόμου που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

"Ο Στοτζίλκοβιτς μπήκε από την κύρια είσοδο του κοινοβουλίου, μίλησε για αρκετή ώρα με ένα στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος και κάποια στιγμή έβγαλε το όπλο του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι" δήλωσε ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς.

Η αστυνομία εκκένωσε το χώρο, ενώ στην περιοχή κατέφθασαν τηλεοπτικά συνεργεία και περίεργοι πολίτες που ήθελαν να δουν τι είχε συμβεί.

Ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς είναι ένας από τους τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους που καταζητείται από τη Χάγη για διάπραξη εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, από τον Απρίλιο του 1997 μέχρι τον Οκτώβριο του 2000, οι αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας πιστεύεται ότι είχαν διαπράξει εγκλήματα εις βάρος των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλάτζκο Στοτζίλκοβιτς - ο οποίος παραμένει μέλος του κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - είχε ορκισθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί.

Διεθνής Αμνηστεία: "ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
BBC News
Στις ΗΠΑ έχουν καταφύγει και βασανιστές από τη Βοσνία

11.4.2002 20:00 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 150 ύποπτοι για διάπραξη βασανιστηρίων ζουν ελεύθεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία.

Σύμφωνα με την έκθεση "ΗΠΑ, Ο παράδεισος των βασανιστών", η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί ότι στη χώρα ίσως να ζουν περισσότερα από 1.000 άτομα που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Είναι εξοργιστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ δίωξη σε κανέναν από αυτούς" είπε ο Ουίλιαμ Σουλτς, διευθύνον στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστείας, ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ύποπτοι βασανιστηρίων περιλαμβάνονται η Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κούβα, η Αϊτή, η Αιθιοπία και η Βοσνία.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 ύποπτοι που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονός ότι είχαν εκφρασθεί καταγγελίες εναντίον τους.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει ανενεργό έναν νόμο που είχε ψηφισθεί πριν από οκτώ χρόνια και ο οποίος επιτρέπει την καταδίωξη υπόπτων για διάπραξη βασανιστηρίων, όπου και αν βρίσκονται αυτοί στον κόσμο.

Το έγγραφο καταλήγει ότι "όταν οι βασανιστές περπατούν ελεύθεροι στο δρόμο δεν υποφέρουν μόνο τα θύματά τους, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα".

Ανοίγει ο δρόμος για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
BBC News
Το Διεθνές Ποινικό ΔΙκαστήριο δεν θα εκδικάσει παλαιότερα εγκλήματα

11.4.2002 20:04 (Ωρα Λονδίνου)
Γεγονός θα αποτελεί πλέον η δημιουργία του διαρκούς Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου θα εκδικάζονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ομάδα δέκα κρατών, μεταξύ των οποίων είναι η Βοσνία, η Καμπότζη και η Ρουμανία, θα υπογράψουν την ιδρυτική συνθήκη στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συνθήκη για το διεθνές δικαστήριο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και το δικαστήριο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί, με έδρα τη Χάγη, από τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη, η προσφυγή στο δικαστήριο θα αποτελεί ύστατη λύση για περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν σε κάθε χώρα.

Θα έχει αυτεπαγγέλτως δικαιοδοσία μόνο για τα εγκλήματα που διαπράττονται σε κράτος που έχει υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη ή από κατοίκους του ή σε περίπτωση παραπομπής μιας υπόθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αλλά πολλές σημαντικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να συνεργαστούν με το δικαστήριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει τη συνθήκη, αλλά η κυβέρνηση Μπούς αντιτίθεται στην λειτουργία του δικαστηρίου καθώς φοβάται ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες θα καταλήξουν στο εδώλιό του, λένε οι ανταποκριτές.

Όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπι Μέισον, αρκετοί θα μπορούσαν να ασκήσουν κριτική λέγοντας ότι το διεθνές δικαστήριο κυριαρχείται από τη Δύση αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ούτε μια αραβική χώρα ως μέλος ενώ ελάχιστες είναι οι χώρες της Ασίας που εκπροσωπούνται σε αυτό.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό κράτηση
BBC News
Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες έχουν απελευθερωθεί

11.4.2002 19:03 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότεροι από 4.000 Παλαιστινίοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι 120 από αυτούς συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των "επικίνδυνων τρομοκρατών".

Ο αριθμός των συλληφθέντων - ο οποίος διπλασιάσθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο - αντανακλά την αυξανόμενη ένταση των ισραηλινών επιθέσεων, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις των Ισραηλινών έγιναν ενώ στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να καταφθάσει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, σε μία προσπάθεια να επιβληθεί εκεχειρία και να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για τον τερματισμό της στρατιωτικής εκστρατείας των Ισραηλινών.

Ο Κόλιν Πάουελ αναμένεται να συναντήσει τον Αριέλ Σαρόν την Παρασκευή και τον ηγέτη των Παλαιστινίων το Σάββατο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αριέλ Σαρόν, ο Κόλιν Πάουελ επεσήμανε την ανάγκη να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο Κόλιν Πάουελ δεν επανέλαβε το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Λίγο πριν από την άφιξη του Κόλιν Πάουελ, οι Ισραηλινοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπιρ Ζέιτ και Νταχαρίγια και επέδραμαν στο στρατόπεδο προσφύγων Έιν Μπεΐτ Έλμα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς και τη Τζενίν.

Πέντε νεκροί σε συναγωγή της Τυνησίας
BBC News
Η συναγωγή ήταν γεμάτη από Εβραίους προσκυνητές

11.4.2002 17:08 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εβραϊκή συναγωγή του νησιού Ντζέρμπα στην Τυνησία.

Ο επικεφαλής της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, Πέρες Ταραμπούλσι, πιστεύει πάντως ότι πρόκειται για ατύχημα και ότι δεν συνδέεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στις παλαιστινιακές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένα φορτηγό που μετέφερε φυσικό αέριο προσέκρουσε σε τοίχο της συναγωγής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του φορτηγού και τέσσερις Γερμανοί που βρισκόταν στη συναγωγή Γκριμπά.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν, πιστεύει ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και όχι για ατύχημα.

Η έκρηξη ακούσθηκε μέχρι και πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη συναγωγή Γκριμπά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τυνησίας.

Περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν, ορισμένα από τα οποία μάλιστα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Στην περιοχή μετέβησαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση εναντίον ενός συμβόλου της εβραϊκής κοινότητας, σε μία περίοδο κατά την οποία εκδηλώνεται η οργή του αραβικού κόσμου εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Ανακάλυψη αρχαίας πόλης στο βυθό
BBC News
Οι δύτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η πόλη ήταν εξαφανισμένη για αιώνες

11.4.2002 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Μία αρχαία πόλη στο βυθό της θάλασσας ανακαλύφθηκε κοντά στις ακτές της νοτιοανατολικής Ινδίας.

Ομάδα δυτών από την Ινδία και την Αγγλία προέβη στην εν λόγω ανακάλυψη, βασιζόμενη σε δηλώσεις τοπικών ψαράδων και σε αρχαίους ινδικούς μύθους.

Τα ερείπια της πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μαχαμπαλιπουράμ, καλύπτουν πολλά τετραγωνικά μέτρα, αποδεικνύοντας ότι κάποτε στην επιφάνεια της θάλασσας υπήρχε μία μεγάλη πόλη εκεί κοντά.

Νέες έρευνες θα πραγματοποιηθούν και πάλι το 2003, σε μία προσπάθεια να ανακαλυφθούν και άλλα στοιχεία για το μοναδικό αυτό θησαυρό.

Η ανακάλυψη έγινε την 1η Απριλίου από μία ομάδα δυτών που προέρχονταν από το Ινδικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και την Επιστημονική Ενωση Εξερευνήσεων από το Ντόρσετ της Αγγλίας.

Η ομάδα των δυτών δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα ευρήματα και ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην περιοχή τον επόμενο χρόνο.

Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ευρήματα εκτείνονται σε μία τεράστια απόσταση στο βυθό της περιοχής, γεγονός που θα κάνει την αποστολή εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μία ανακάλυψη διεθνούς σημασίας και ότι η τοποθεσία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω".

Διεθνής Αμνηστεία:"ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
BBC News
Στις ΗΠΑ έχουν καταφύγει και βασανιστές από τη Βοσνία

11.4.2002 18:32 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 150 ύποπτοι για διάπραξη βασανιστηρίων ζουν ελεύθεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία.

Σύμφωνα με την έκθεση "ΗΠΑ, Ο παράδεισος των βασανιστών", η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί ότι στη χώρα ίσως να ζουν περισσότερα από 1.000 άτομα που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Είναι εξοργιστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ δίωξη σε κανέναν από αυτούς" είπε ο Ουίλιαμ Σουλτς, διευθύνον στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστείας, ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ύποπτοι βασανιστηρίων περιλαμβάνονται η Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κούβα, η Αϊτή, η Αιθιοπία και η Βοσνία.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 ύποπτοι που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονός ότι είχαν εκφρασθεί καταγγελίες εναντίον τους.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει ανενεργό έναν νόμο που είχε ψηφισθεί πριν από οκτώ χρόνια και ο οποίος επιτρέπει την καταδίωξη υπόπτων για διάπραξη βασανιστηρίων, όπου και αν βρίσκονται αυτοί στον κόσμο.

Το έγγραφο καταλήγει ότι "όταν οι βασανιστές περπατούν ελεύθεροι στο δρόμο δεν υποφέρουν μόνο τα θύματά τους, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα".

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό κράτηση
BBC News
Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες έχουν απελευθερωθεί

11.4.2002 17:30 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότεροι από 4.000 Παλαιστινίοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι 120 από αυτούς συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των "επικίνδυνων τρομοκρατών".

Ο αριθμός των συλληφθέντων - ο οποίος διπλασιάσθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο - αντανακλά την αυξανόμενη ένταση των ισραηλινών επιθέσεων, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις των Ισραηλινών έγιναν ενώ στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να καταφθάσει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, σε μία προσπάθεια να επιβληθεί εκεχειρία και να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για τον τερματισμό της στρατιωτικής εκστρατείας των Ισραηλινών.

Ο Κόλιν Πάουελ αναμένεται να συναντήσει τον Αριέλ Σαρόν την Παρασκευή και τον ηγέτη των Παλαιστινίων το Σάββατο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αριέλ Σαρόν, ο Κόλιν Πάουελ επεσήμανε την ανάγκη να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο Κόλιν Πάουελ δεν επανέλαβε το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Λίγο πριν από την άφιξη του Κόλιν Πάουελ, οι Ισραηλινοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπιρ Ζέιτ και Νταχαρίγια και επέδραμαν στο στρατόπεδο προσφύγων Έιν Μπεΐτ Έλμα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς και τη Τζενίν.

Νόμος για τους εγκληματίες πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
BBC News
Οι περισσότεροι καταζητούμενοι βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία ή στη δημοκρατία των Σερβοβοσνίων

11.4.2002 18:04 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.

Υπουργοί της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως οι πρώτες εκδόσεις υπόπτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Πάνω από δέκα άτομα που καταζητούνται από το δικαστήριο πιστεύεται πως βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσά τους είναι και ο πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς.

Ο νόμος ψηφίσθηκε κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, οι οποίες ουσιαστικά "πάγωσαν" την οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία λόγω των καθυστερήσεων στις εκδόσεις υπόπτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία δεν επρόκειτο να δοθεί εάν δεν υπήρχαν κάποιες ενδείξεις καλής θελήσεως από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο νέος νόμος αποτελεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και θα εφαρμόζεται μόνο σε εκείνες περιπτώσεις των ατόμων για τα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το δικαστήριο.

Πιστεύεται ότι ανάμεσα σε εκείνους που θα εκδοθούν τις ερχόμενες εβδομάδες είναι συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ήδη δικάζεται στη Χάγη.

Πέντε νεκροί σε συναγωγή της Τυνησίας
BBC News
Η συναγωγή ήταν γεμάτη από Εβραίους προσκυνητές

11.4.2002 17:08 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εβραϊκή συναγωγή του νησιού Ντζέρμπα στην Τυνησία.

Ο επικεφαλής της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, Πέρες Ταραμπούλσι, πιστεύει πάντως ότι πρόκειται για ατύχημα και ότι δεν συνδέεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στις παλαιστινιακές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένα φορτηγό που μετέφερε φυσικό αέριο προσέκρουσε σε τοίχο της συναγωγής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του φορτηγού και τέσσερις Γερμανοί που βρισκόταν στη συναγωγή Γκριμπά.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν, πιστεύει ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και όχι για ατύχημα.

Η έκρηξη ακούσθηκε μέχρι και πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη συναγωγή Γκριμπά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τυνησίας.

Περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν, ορισμένα από τα οποία μάλιστα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Στην περιοχή μετέβησαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση εναντίον ενός συμβόλου της εβραϊκής κοινότητας, σε μία περίοδο κατά την οποία εκδηλώνεται η οργή του αραβικού κόσμου εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Διεθνής Αμνηστεία:"ΗΠΑ, ο παράδεισος των βασανιστών"
BBC News
Στις ΗΠΑ έχουν καταφύγει και βασανιστές από τη Βοσνία

11.4.2002 18:05 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 150 ύποπτοι για βασανιστήρια ζουν ελεύθεροι στις ΗΠΑ αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική αναφορά της οργάνωσης, με τίτλο "ΗΠΑ, Ο παράδεισος των βασανιστών", η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί ότι στη χώρα ίσως να ζουν περισσότερα από 1.000 άτομα που κατηγορούνται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Είναι εξοργιστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ δίωξη σε κανέναν από αυτούς" είπε ο Ουίλιαμ Σουλτς, διευθύνον στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστείας.

Μεταξύ των χωρών από όπου, σύμφωνα με την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστείας προέρχονται οι ύποπτοι βασανιστηρίων περιλαμβάνονται η Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κούβα, η Αϊτή, η Αιθιοπία και η Βοσνία.

Νέες επιθέσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη
BBC News
Το Ισραήλ λέει πως δεν πρέπει να υπάρξουν αμερικανικές πιέσεις

11.4.2002 14:27 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν τις πόλεις Μπιρ Ζέιτ και Νταχαρίγια και επέδραμαν στο στρατόπεδο προσφύγων Έιν Μπεΐτ Έλμα, λίγες μόλις ώρες πριν την άφιξη στην Ιερουσαλήμ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος προσπαθεί να διαμεσολαβήσει σε μια ειρηνική λύση.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στηΡαμάλα, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς και τη Τζενίν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη Τζενίν, οι τελευταίοι ένοπλοι Παλαιστίνιοι που προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση παραδόθηκαν στα Ισραηλινά στρατεύματα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει ότι πάνω από 4.000 Παλαιστίνιοι ένοπλοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των δύο εβδομάδων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Όπως λένε 120 από αυτούς συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των επικίνδυνων τρομοκρατών που καταζητούνται από τις ισραηλινές αρχές..

Στο μεταξύ σέ έκρηξη στη Χεβρώνα ένας άνδρας σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Πιστεύεται πως επρόκειτο για βομβιστή σε αποστολή αυτοκτονίας, του οποίου η βομβα που μετέφερε εξερράγη πρόωρα.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν ιδιαίτερα δυσοίωνη την αποστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Κόλιν Πάουελ την Τετάρτη στην Μαδρίτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρώσο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, ήταν η εκδοση μιας κοινής ανακοίνωσης με την οποία καλείται το Ισραηλ να αποχωρήσει αμέσως από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση του Κόλιν Πάουελ να συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ, δυσαρέστησε την ισραηλινή ηγεσία.

"Μεγάλος λάθος" την χαρακτηρισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρον.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει η αμερικανική ηγεσία να κατανοήσει ότι το Ισραήλ μάχεται για την επιβίωσή του.

Νόμος για τους εγκληματίες πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
BBC News
Οι περισσότεροι καταζητούμενοι βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία ή στη δημοκρατία των Σερβοβοσνίων

11.4.2002 15:42 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήροο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Υπουργοί της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης λένε πως οι πρώτες εκδόσεις υπόπτων αναμένεται να γινουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Πάνω από δέκα άτομα που καταζητούνται από το δικαστήριο είναι γνωστό πως βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία.

Ανάμεσά τους είναι και ο πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς.

Ο νόμος πέρασε μετά από πιέσεις των ΗΠΑ που ουσιαστικά πάγωσαν την οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία λόγω των καθυστερήσεων στις εκδόσεις υπόπτων.

Ο νέος νόμος αποτελεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και έχει εφαρμογή μόνο για εκείνους εναντίον των οποίων έχει δημοσίως εκδοθεί ένταλμα από το δικαστήριο.

Ανοίγει ο δρόμος για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
BBC News
Το Διεθνές Ποινικό ΔΙκαστήριο δεν θα εκδικάσει παλαιότερα εγκλήματα

11.4.2002 12:45 (Ωρα Λονδίνου)
Γεγονός θα αποτελεί πλέον η δημιουργία του διαρκούς Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όπου θα εκδικάζονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ομάδα δέκα κρατών, μεταξύ των οποίων είναι η Βοσνία, η Καμπότζη και η Ρουμανία, θα υπογράψουν την ιδρυτική συνθήκη στα Ηνωμένα Έθνη, γεγονός που σημαίνει ότι συμπληρώνεται πλέον ο απαιτούμενος αριθμός των 60 χωρών.

Η συνθήκη για το διεθνές δικαστήριο θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιουλίου και το δικαστήριο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί, με έδρα τη Χάγη από τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την ιδρυτική του συνθήκη η προσφυγή στο δικαστήριο αυτό θα αποτελεί ύστατη λύση για περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν σε κάθε χώρα.

Θα έχει αυτεπαγγέλτως δικαιοδοσία μόνο για τα εγκλήματα που διαπράττονται σε κράτος που έχει υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη, ή από κατοίκους του, ή σε περίπτωση παραπομπής μιας υπόθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αλλά πολλές σημαντικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και κυρίως οι ΗΠΑ αρνούνται να συνεργαστούν με το δικαστήριο.

Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τη συνθήκη, αλλά η κυβέρνηση Μπούς αντιτίθεται στην λειτουργία του δικαστηρίου καθώς φοβάται ότι αρκετοί αμερικανοί στρατιώτες θα καταλήξουν στο εδώλιό του.

Όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπι Μέισον, αρκετοί θα μπορούσαν να ασκήσουν κριτική λέγοντας ότι το διεθνές δικαστήριο κυριαρχείται από τη Δύση αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ούτε μια αραβική χώρα ως μέλος ενώ ελάχιστες είναι οι χώρες της Ασίας που εκπροσωπούνται σε αυτό.

Διεθνής Αμνηστία:"ΗΠΑ, Ο παράδεισος των βασανιστών"
BBC News
Στις ΗΠΑ έχουν καταφύγει και βασανιστές από τη Βοσνία

11.4.2002 11:56 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 150 ύποπτοι για βασανιστήρια ζουν ελεύθεροι στις ΗΠΑ αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική αναφορά της οργάνωσης, με τίτλο "ΗΠΑ, Ο παράδεισος των βασανιστών", η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί ότι στη χώρα ίσως να ζουν περισσότερα από 1.000 άτομα που κατηγορούνται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Είναι εξοργιστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ δίωξη σε κανέναν από αυτούς" είπε ο Ουίλιαμ Σουλτς, διευθύνον στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μεταξύ των χωρών από όπου, σύμφωνα με την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας προέρχονται οι ύποπτοι βασανιστηρίων περιλαμβάνονται η Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κούβα, η Αϊτή, η Αιθιοπία και η Βοσνία.

Στοιχεία για ομαδικούς τάφους στο Αφγανιστάν
BBC News
Η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας είναι ανησυχητική

11.4.2002 11:38 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Έθνη στο Αφγανιστάν λένε πως βρήκαν ανθρώπινα λείψανα κοντά στη Μπαμιγιάν του κεντρικού Αφγανιστάν, όπου οι ντόπιοι λένε πως υπάρχουν ομαδικοί τάφοι.

Είναι γνωστό πως οι Ταλεμπάν είχαν διαπράξει αρκετές σφαγές αμάχων στο κεντρικό Αφγανιστάν οι οποίες κορυφώθηκαν στα χωριά γύρω από τη Μπαμιγιάν πριν μερικούς μήνες όταν ακολούθησαν τακτική καμμένης γης.

Ο ΟΗΕ λέει ότι έχει βρει μέχρι στιγμής περίπου τέσσερα πτώματα, αλλά θα στείλει μια πιο ειδικευμένη ομάδα και θα διευρύνει τις έρευνες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΟΗΕ είπε ότι ένας Αφγανός εργαζόμενος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας σκοτώθηκε από ένοπλους στην πολη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Πρόκειται για την τελευταία από σειρά επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής.

Νέες επιθέσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη
BBC News
Το Ισραήλ λέει πως δεν πρέπει να υπάρξουν αμερικανικές πιέσεις

11.4.2002 10:26 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν τις πόλεις Μπιρ Ζέιτ και Νταχαρίγια και επέδραμαν στο στρατόπεδο προσφύγων Έιν Μπεΐτ Έλμα, λίγες μόλις ώρες πριν την άφιξη στην Ιερουσαλήμ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος προσπαθεί να διαμεσολαβήσει σε μια ειρηνική λύση.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στηΡαμάλα, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς και τη Τζενίν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη Τζενίν, οι τελευταίοι ένοπλοι Παλαιστίνιοι που προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση παραδόθηκαν στα Ισραηλινά στρατεύματα.

Εκπρόσωπος της Γιούνισεφ λέει πως εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.

Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλουν ότι οι Ισραηλινοί κατεδαφίζουν με μπουλντόζες τα σπίτια των Παλαιστινίων.

Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας, ο Μίρι Άισεν, είπε ότι η συνέχιση των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη.

"Άν οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ορισμένα ατομα που επιδίδονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας, κανουν λάθος. Στη βάση όλων των προβλημάτων βρίσκεται η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία προμηθεύει με όπλα και οικονομικούς πόρους τους τρομοκράτες," είπε ο ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ σέ έκρηξη στη Χεβρώνα ένας άνδρας σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Πιστεύεται πως επρόκειτο για βομβιστή σε αποστολή αυτοκτονίας, του οποίου η βομβα που μετέφερε εξερράγη πρόωρα.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν ιδιαίτερα δυσοίωνη την αποστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Κόλιν Πάουελ την Τετάρτη στην Μαδρίτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρώσο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, ήταν η εκδοση μιας κοινής ανακοίνωσης με την οποία καλείται το Ισραηλ να αποχωρήσει αμέσως από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση του Κόλιν Πάουελ να συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ, δυσαρέστησε την ισραηλινή ηγεσία.

"Μεγάλος λάθος" την χαρακτηρισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρον.

Ο ισραηλινός πρ ωθυπουργός είπε ότι ελπίζει η αμερικανική ηγεσία να κατανοήσει ότι το Ισραήλ μάχεται για την επιβίωσή του.

Αισιοδοξία για ειρήνευση στη Σρι Λάνκα
BBC News
Οι Τίγρεις Ταμίλ λένε πως θα σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας

11.4.2002 11:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίγκε είπε ότι οι δηλώσεις του ηγέτη των ανταρτών, Τίγρεων Ταμίλ, Βελουπιλάι Πραμπαχαράν, δίνουν μιαν ευκαιρία για τον τερματισμό των σχεδόν εικοσαετών συγκρούσεων.

Ο Βελουπιλάι Πραμπαχαράν, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, είπε ότι θα σεβασθεί την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της οργάνωσής του, πριν ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Βικρεμεσίγκε σημείωσε ιδιαίτερα τη δήλωση του ηγέτη των Τίγρεων Ταμίλ ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως θα συμφωνούσε σε μια ενδεχόμενη αυτονομία στα πλαίσια της Σρι Λάνκα παρά στην κύρηξη ανεξαρτησίας.

Στα σχόλια αυτά, είπε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, βρίσκεται το κλειδί για επίλυση της κρίσης.

Κατά το πρώτο του δημόσιο διάγγελμα έπειτα από 12 χρόνια, ο Βελουπιλάι Πραμπαχαράν, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Τίγρεων Ταμίλ αποτελούν παρελθόν.

Περισσότερες από 200 επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβαν χώρα τα τελευταία 15 χρόνια στη Σρι Λάνκα.

Θύματα των επιθέσεων ήταν και υψηλόβαθμες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι.

Ο Βελουπιλάι Πραμπαχαράν τόνισε επίσης ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ινδία - μία χώρα την οποία θεωρεί σημαντική για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Σρι Λάνκα.

Η απόφασή του να μιλήσει δημοσίως αναβίωσαν τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία που επιθυμεί να θέσει τέρμα σε μία διαμάχη, η οποία στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 65.000 ατόμων.

Τον Δεκέμβριο οι Τίγρεις Ταμίλ και η κυβέρνηση της χώρας προέβησαν σε εκεχειρία.

Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

11.4.2002 10:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων.

Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν στη Τζενίν

11.4.2002 7:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σήμερα το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν άλλες δύο περιοχές στη Δυτική Οχθη ενώ απεχώρησαν από τρία χωριά λίγες ώρες πρίν την άφιξη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ιερουσαλήμ.

]

Χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή Μπερ Ζεΐτ, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Λίγες ώρες νωρίτερα, η στρατιωτική ηγεσία του Ισράηλ είχε ανακοινώσει ότι θα απέσυρε τις δυνάμεις της από τρία παλαιστινιακά χωριά.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπερ Ζεΐτ και αμέσως κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας και άρχισαν τις κατ' οίκον έρευνες, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων. Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν έχει ήδη περιέλθει υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών δυνάμεων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γιούνισεφ, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλουν ότι οι Ισραηλινοί κατεδαφίζουν με μπουλντόζες τα σπίτια των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, ανένδοτος παραμένει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, όσον αφορά το μέλλον της στρατιωτικής επιχείρησης στις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές, οι οποίες διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ελπίζει η αμερικανική ηγεσία να κατανοήσει ότι το Ισραήλ μάχεται για την επιβίωσή του. Ο Αριέλ Σαρόν μετέβη στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν λίγες ώρες μετά τη νέα βομβιστική επίθεση χθες στο βόρειο Ισραήλ κατά την οποία οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

O επικεφαλής της φιλοϊρανικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολά, Σεΐχ Χασάν Νασραλά, διεμήνυσε στους Ισραηλινούς ότι είναι έτοιμος να αφήσει ελεύθερο έναν Ισραηλινό στρατιώτη εάν σταματήσουν οι επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και αφεθούν ελεύθεροι οι παλαιστίνιοι μαχητές, όπως είπε.

O Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ, είχε συνάντηση χθες με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή στρατηγό Άντονι Ζίνι. Μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε στο BBC ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

[GOTO AUDIO

NAME: ZIP 2 CUT 2; SHORT STING

DURATION:0'06"]

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι αρνείται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις και να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Δυτική Οχθη.

Ο κ. Σαρόν τόνισε ότι θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή όσο υπάρχουν "τρομοκράτες" - όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα χαράματα της Τετάρτης, τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ματαίωσε την προγραμματισμένη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές, δηλώνοντας ότι "η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί".

Σε δηλώσεις του, ο Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε την ελπίδα να κατανοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι "αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος επιβίωσης για το Ισραήλ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πραγματοποίησε επίσκεψη στα ισραηλινά στρατεύματα στη Τζενίν, όπου πραγματοποιούνται οι σφοδρότερες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως δήλωσαν ότι μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας οι Ισραηλινοί οφείλουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, στη Μαδρίτη κάλεσε τους Ισραηλινούς και του Παλαιστινίους να σταματήσουν την "παράλογη", όπως τη χαρακτήρισε, "αντιπαράθεσή τους".

Η κοινή δήλωση καλεί το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσυρθεί από τις παλαιστιναικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ.

Αλλά , όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γουντ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις οι Ισραηλινοί είναι μάλλον απίθανο να αποχωρήσουν πλήρως από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τις μεγάλες πόλεις αλλά θα περιμένει έτοιμος για το επόμενο κτύπημα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, οι Ισραηλινοί θελουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη - με άλλα λόγια να προχωρήσουν σε μια μερική αλλά μόνιμη ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών.

Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
BBC News
Οι Τίγρεις Ταμίλ αποτελούν μία ισχυρή δύναμη

11.4.2002 7:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός της οργάνωσης ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, δήλωσε ότι θα σεβασθεί την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της οργάνωσής του, πριν ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες τον επόμενο μήνα.

Κατά το πρώτο του δημόσιο διάγγελμα έπειτα από 12 χρόνια, ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Τίγρεων Ταμίλ αποτελούν παρελθόν.

Περισσότερες από 200 επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβαν χώρα τα τελευταία 15 χρόνια στη Σρι Λάνκα. Θύματα των επιθέσεων ήταν και υψηλόβαθμες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι.

Ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν τόνισε επίσης ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ινδία - μία χώρα την οποία θεωρεί σημαντική για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Σρι Λάνκα.

Η απόφασή του να μιλήσει δημοσίως αναβίωσαν τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία που επιθυμεί να θέσει τέρμα σε μία διαμάχη, η οποία στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 65.000 ατόμων.

Τον Δεκέμβριο οι Τίγρεις Ταμίλ και η κυβέρνηση της χώρας προέβησαν σε εκεχειρία. Ενα από τα θέματα που παρακολύει την ειρηνευτική διαδικασία είναι εάν οι Τίγρεις Ταμίλ θα ζητήσουν την ίδρυση ξεχωριστού κράτους ή περισσότερη αυτονομία από τη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη χώρα, ο αρχηγός των ανταρτών απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, δηλώνοντας ότι περιμένει να ακούσει πρώτα τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Eπισκόπηση του Ευρωπαικού Τύπου

11.4.2002 7:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η ευρωπαική έκδοση της INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE επισημαίνει ότι το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ισραήλ καθιστά πλέον πολύ πιθανή την περίπτωση η ΕΕ, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ , να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ για να συναιτίσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Η εφημερίδα επικαλείται κοινοτικούς αξιωματούχους για να υποστηρίξει την άποψη ότι πολλοί στην ΕΕ είναι δυσαρεστημένοι για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη. "Στα παλαιστινιακά εδάφη πολλά έργα υποδομής έχουν γίνει με χρήματα της Κοινότητας" , υπογραμμίζει ο συντάκτης της INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE .

Η DIE PRESSE της Βιέννης εκτιμά ότι λόγω των διαφορών στους κόλπους της ΕΕ τελικά οι 15 δεν πρόκειται να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ. Από τη μιά μεριά έχουμε τη Γαλλία και την Ισπανία που διάκεινται φιλικά πρός τους Αραβές, και από την άλλη έχουμε τη Γερμανία , τη Βρετανία και την Ολλανδία που για ιστορικούς λόγους αισθάνονται ότι πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ , γράφει η DIE PRESSE. Η έλλειψη ενότητας είναι ενας από τους λόγους που στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του Μεσανατολικού η ΕΕ έρχεται "δεύτερη και ιδρωμένη". (((Ο άλλος λόγος είναι ότι το Ισραήλ ποτέ δεν συγχώρεσε την Κοινότητα όταν για πρώτη φορά υποστήριξε τους Παλαιστίνιους στη Διακήρυξη της Βενετίας το 1980 , παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα. )))

Ταξίδι στην κόλαση , χαρακτηρίζει η EL MUNDO της Μαδρίτης την αποστολή του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα αυτή θεωρεί ότι οι δηλώσεις που έγιναν χθές στην ισπανική πρωτεύουσα από την πλευρά των εκπροσώπων της ΕΕ και της Ρωσίας καθώς και από τον γγ. των ΗΕ ενισχύουν σημαντικά την αποστολή του υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ισπανική ABC θεωρεί ότι οι κύριοι Σαρόν κα ι Αραφάτ είναι βουτιγμένοι τόσο πολύ μέσα στο μίσος που τρέφει ό ενας για τον άλλο ώστε είναι αδύνατο για τους δύο αυτούς ηγέτες να οδηγήσουν τους λαούς τους στην ειρήνη. Ο συντάκτης του σχετικού άρθρου παροτρύνει τις ΗΠΑ να ηγηθούν της εκστρατείας για την άσκηση πιέσεων και πρός τους δύο ηγέτες διότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί χρειάζονται βοήθεια την οποία δεν μπορούν να τους την προσφέρουν οι κύριοι Σαρόν και Αραφάτ .

Πλήγμα για την Εθνική Αγγλίας ο τραυματισμός του Μπέκαμ
BBC News
Στο έδαφος ο "άσος" της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ μετά το φάουλ του ισπανού αμυντικού

11.4.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιντετ σερ Αλεξ Φέργκουσον είπε ότι ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας Ντέιβιντ Μπέκαμ υπάρχει κίνδυνος να μη μπορέσει να συμμετάσχει στο Μουντιάλ 2002 μετά το κάταγμα που υπέστη στο αριστερό του πόδι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετα τη νίκη της Γιουνάιντεντ επί της Ντεπορτίβο με 3-2 στα πλαίσια των αγώνων για το Champions League, ο Φέργκουσον είπε ότι ο ηλικίας 26 ετών μέσος επιθετικός είναι αμφίβολο αν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κορέα και την Ιαπωνία φέτος το καλοκαίρι.

Ο Μπέκαμ αναμένεται να παραμείνει εκτός γηπέδου 6 με 8 εβδομάδες. Η εκστρατεία της Εθνικής Αγγλίας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αρχίζει στις 2 Ιουνίου.

Λόγω του τραυματισμού του ο Μπέκαμ δεν θα συμμετάσχει σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες της Premiership και του Champions League.

Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
BBC News
Το 1973 είχε παρουσιασθεί σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης

11.4.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Αλι Ροντρίγκεζ, ανακοίνωσε ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν πρόκειται να διακόψουν τις εξαγωγές πετρελαίου, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κ. Ροντρίγκεζ είπε στους δημοσιογράφους στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν θα συμπαρασταθούν στο Ιράκ, το οποίο ανακοίνωσε ένα εμπάργκο 30 ημερών στις εξαγωγές του.

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, είπε ότι η απόφασή του ελήφθη εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας μάλιστα από τη Λιβύη να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά ένα δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις του Ιράκ.

Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, το 1973, το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι αραβικές χώρες προς τη Δύση, είχε προκαλέσει χάος, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν φθάσει στα ύψη.

Ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει τότε να διακόψει την παροχή πετρελαίου προς τις χώρες της Δύσης, όταν η αγορά αντιμετώπιζε ήδη σοβαρές ελλείψεις.

Οι αναλυτές εξέφραζαν τις ανησυχίες τους ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συνέβαινε και τώρα.

Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
BBC News
Το έργο της ανακατασκευής των αγαλμάτων θα κρατήσει πέντε χρόνια

11.4.2002 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Aφγανός γλύπτης βρίσκεται στην περιοχή Μπαμιγιάν, του κεντρικού Αφγανιστάν, για να εξετάσει τρόπους ανακατασκευής του ενός από τα δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλεμπάν πριν ένα χρόνο, θεωρώντας τα αντι-ισλαμικά.

Ο γλύπτης, Αμανουλά Χαϊντερζάντ, είπε ότι σχεδιάζει να αφήσει κενή τη μικρότερη από τις δύο υποδοχές στο βουνό όπου είχαν σκαλιστεί τα αγάλματα, για να θυμίζει τη βαρβαρότητα.

Ο Αμανουλά Χαϊντερζάντ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακατασκευάσει μόνο το μεγαλύτερο από τα δύο αγάλματα.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί χρήματα για την ανακατασκευή των αγαλμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ μεταδίδει πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται πολύ άσχημα για το γεγονός ότι τα αγάλματα έχουν καταστραφεί.

Η κατεδάφιση των αγαλμάτων από το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, πριν από έναν χρόνο περίπου.

Eπισκόπηση του Ευρωπαικού Τύπου

11.4.2002 4:54 (Ωρα Λονδίνου)
Η ευρωπαική έκδοση της INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE επισημαίνει ότι το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ισραήλ καθιστά πλέον πολύ πιθανή την περίπτωση η ΕΕ, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ , να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ για να συναιτίσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Η εφημερίδα επιλαλείται κοινοτικούς αξιωματούχους για να υποστηρίξει την άποψη ότι πολλοί στην ΕΕ είναι δυσαρεστημένοι για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη. "Στα παλαιστινιακά εδάφη πολλά έργα υποδομής έχουν γίνει με χρήματα της Κοινότητας" , υπογραμμίζει ο συντάκτης της INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE .

Η DIE PRESSE της Βιέννης εκτιμά ότι λόγω των διαφορών στους κόλπους της ΕΕ τελικά οι 15 δεν πρόκειται να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ. Από τη μιά μεριά έχουμε τη Γαλλία και την Ισπανία που διάκεινται φιλικά πρός τους Αραβές, και από την άλλη έχουμε τη Γερμανία , τη Βρετανία και την Ολλανδία που για ιστορικούς λόγους αισθάνονται ότι πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ , γράφει η DIE PRESSE. Η έλλειψη ενότητας είναι ενας από τους λόγους που στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του Μεσανατολικού η ΕΕ έρχεται "δεύτερη και ιδρωμένη". (((Ο άλλος λόγος είναι ότι το Ισραήλ ποτέ δεν συγχώρεσε την Κοινότητα όταν για πρώτη φορά υποστήριξε τους Παλαιστίνιους στη Διακήρυξη της Βενετίας το 1980 , παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα. )))

Ταξίδι στην κόλαση , χαρακτηρίζει η EL MUNDO της Μαδρίτης την αποστολή του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα αυτή θεωρεί ότι οι δηλώσεις που έγιναν χθές στην ισπανική πρωτεύουσα από την πλευρά των εκπροσώπων της ΕΕ και της Ρωσίας καθώς και από τον γγ. των ΗΕ ενισχύουν σημαντικά την αποστολή του υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ισπανική ABC θεωρεί ότι οι κύριοι Σαρόν κα ι Αραφάτ είναι βουτιγμένοι τόσο πολύ μέσα στο μίσος που τρέφει ό ενας για τον άλλο ώστε είναι αδύνατο για τους δύο αυτούς ηγέτες να οδηγήσουν τους λαούς τους στην ειρήνη. Ο συντάκτης του σχετικού άρθρου παροτρύνει τις ΗΠΑ να ηγηθούν της εκστρατείας για την άσκηση πιέσεων και πρός τους δύο ηγέτες διότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί χρειάζονται βοήθεια την οποία δεν μπορούν να τους την προσφέρουν οι κύριοι Σαρόν και Αραφάτ .

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.