Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-17

  1. Χωρίς επιτυχία οι συνομιλίες Πάουελ- Αραφάτ
  2. Βελιγράδι: Διορία για την παράδοση των καταζητούμενων
  3. Αφγανιστάν: Επιστροφή του εξόριστου βασιλιά
  4. Στη δικαιοσύνη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα το Μάιο
  5. Στέλεχος της Αλ Κάιντα μιλάει για την 11η Σεπτεμβρίου
  6. Οι Ελβετικές τράπεζες επιστρέφουν χρήματα στη Νιγηρία
  7. ΗΠΑ: Αναδιάρθρωση στη στρατιωτική διοίκηση
  8. Ολλανδία: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις
  9. Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σημαντικό νεκροταφείο των Ίνκα
  10. Ο Δράκουλας στον οίκο Κρίστις
  11. Στέλεχος της Αλ Κάιντα μιλάει για την 11η Σεπτεμβρίου
  12. Οι Ελβετικές τράπεζες επιστρέφουν χρήματα στη Νιγηρία
  13. Ολλανδία: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις
  14. Βελιγράδι: Διορία για την παράδοση των καταζητούμενων
  15. Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σημαντικό νεκροταφείο των Ίνκα
  16. ΗΠΑ: Αναδιάρθρωση στη στρατιωτική διοίκηση
  17. Ολλανδία: Συνεδριάζει το κοινούλιο μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης για το "Φάκελο Σρεμπρενίτσα"
  18. Βρετανοί κομάντος καταστρέφουν προπύργια της Αλ Κάιντα
  19. Ο Δράκουλας στον οίκο Christies
  20. Ο Κόμης Δράκουλας στον οίκο Christies
  21. Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
  22. Α. Τιμόρ: O Γκουσμάο νικητής των προεδρικών εκλογών
  23. Αφγανιστάν: Δρακόντεια μέτρα για την επιστροφή του πρωην βασιλιά
  24. Ιράν: Εκτελέστηκε ο στραγγαλιστής 16 γυναικών
  25. Χωρίς επιτυχία οι συνομιλίες Πάουελ- Αραφάτ
  26. Στη Ραμάλα ο Πάουελ
  27. Ο Μπράουν ετοιμάζεται για την κατάθεση του προυπολογισμού
  28. ΗΠΑ: Αναδιάρθρωση στη στρατιωτική διοίκηση
  29. Ολλανδία: Συνεδριάζει το κοινούλιο μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης για το "Φάκελο Σρεμπρενίτσα"
  30. Άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία
  31. Θετικός ο Σαρόν στη συμμετοχή Αραφάτ σε ειρηνευτική διάσκεψη
  32. Προβλήματα στον ορίζοντα για την κινεζική οικονομία
  33. Επισκόπηση ευρωπαικού τύπου
Χωρίς επιτυχία οι συνομιλίες Πάουελ- Αραφάτ
BBC News
Ο Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος

18.4.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία και χωρίς την επίτευξη εκεχειρίας ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ και του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

"Επί του παρόντος είναι αδύνατη η επίτευξη εκεχειρίας" είπε μετά το πέρας των συνομιλιών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που απηύθηνε μήνυμα και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς περίπου 30 ισραηλινά άρματα μάχης αποχώρησαν από τη Τζενίν και τον κατεστραμμένο προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης.

Στη Βηθλεέμ, ο δήμαρχος της πόλης, Χάνα Νάσερ, είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού όσον αφορά τη λύση της πολιορκίας γύρω από το ναό της Γεννήσεως, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 200 Παλαιστίνιοι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων δεν διεξάγεται όσο γρήγορα αυτός επιθυμεί αλλά υπογράμμισε ότι έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης από τα παλαιστινιακά εδάφη.

"Κατέστησα σαφές ότι ο ίδιος ο κ. Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορούν πλέον να αμφιταλαντεύονται. Πρέπει να αποφασίσουν, όπως αποφάσισε και ο υπόλοιπος κόσμος, ότι πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία. Ο πρόεδρος Αραφάτ πρέπει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον λαό του, να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας του, να συλλάβουν και να καταδικάσουν τους τρομοκράτες και να εξαρθρώσουν τα τρομοκρατικά δίκτυα", είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Αραφάτ, οργισμένος, κατήγγειλε τους Ισραηλινούς, για ανοσιούργημα.

Ο σύμβουλός του, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι οι προσπάθειες του κ. Πάουελ τορπιλίστηκαν από τους Ισραηλινού

Ο παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιασέρ Άμπεντ Ράμπο, χαρακτήρισε "καταστροφική" τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματ ισμένη για σήμερα συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ με τον Κόλιν Πάουελ στο Κάιρο.

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εφόσον πρώτα δοθεί τέλος στον κύκλο της βίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού πρώτα επιχείρησε να εισβάλλει σε εβραϊκό οικισμό, βορείως της Λωρίδας της Γάζας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές μετέδωσε ότι 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ναμπλούς κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών πριν από δύο εβδομάδες.

Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ μετέδωσε ότι είδε τις σορούς οκτώ μελών μιας οικογένειας και άλλους 25 νεκρούς στιβαγμένους μέσα σε φορτηγό ψυγείο, το οποίο οι Ισραηλινοί μετέτρεψαν σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες επίσης αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται νέες εισβολές των Ισραηλινών σε υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη και συγκεκριμένα σε καταυλισμό έξω από την Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη και σε προάστιο της Ιερουσαλήμ.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στον καταυλισμό της Τζενίν, όπου ακόμα υπάρχουν δεκάδες τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι αλλά και κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως χολέρα.

Βελιγράδι: Διορία για την παράδοση των καταζητούμενων
BBC News
Οι κύριοι καταζητούμενοι παραμένουν άφαντοι

18.4.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κάλεσε τα άτομα που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να παραδοθούν εθελοντικά μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα προσφέρει εγγυήσεις σε όσους παραδοθούν ότι θα έχουν το δικαίωμα να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση πριν αρχίσει η δίκη, δεν προσδιόρισε όμως τι θα κάνει με όσουν αρνηθούν να παραδοθούν.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την καταναγκαστική παράδοση των καταζητούμενων.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης κατάλογο των εικοσιτριών καταζητουμένων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και εννέα πρώην πολιτικούς ηγέτες και στρατιωτικούς από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία καθώς και Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας, ανάμεσά τους τους την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς.

Ένας από τουςύποπτους ήταν και ο πρώην υπουργός εσωτερικών Βλάικο Στοίλκοβιτς, ο οποίος πέθανε την Κυριακή στο Βελιγράδι.

Ο Στοίλκοβιτς, ο οποίος ήταν αρχηγός της αστυνομίας την περίοδο της προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτοπυροβολήθηκε μπροστά από το κτίριο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την ψήφηση του νομου που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Αφγανιστάν: Επιστροφή του εξόριστου βασιλιά
BBC News
Υπό την προστασία της Ιταλίας ο βασιλιάς της χώρας

18.4.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Μοχάμετ Ζαχίρ Σαχ, ο βασιλιάς του Αφγανιστάν βρίσκεται καθ 'οδόν προς τη χώρα του μετά από 30 χρόνια εξορίας στην Ιταλία.

Το ιταλικό στρατιωτικό αεροπλάνο που τον μεταφέρει απογειώθηκε. Τον συνοδεύει ο προσωρινός ηγέτης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί σε τρίτη χώρα η οποία δεν ανακοινώθηκε και το ταξίδι προσ την Καμπούλ θα συνεχοστεί με τρία μεταγωγικά ιταλικά αεροπλάνα τα οποία αναμένονται στη χώρα τις πρωινές ώρες την Πέμπτης.

Υπό την προστασία της Ιταλίας για τους επόμενους τρεις μήνες θα τελεί ο βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος επιστρεφει στη χώρα του έπειτα από πολυετή αυτοεξορία στη Ρώμη.

Τη δέσμευση της ιταλικής ηγεσίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Εν τω μεταξύ ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ για την επιστροφή του πρώην βασιλιά, Ζαχίρ Σαχ που αναμένεται στη χώρα την Πέμπτη.

Στη δικαιοσύνη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα το Μάιο
BBC News

18.4.2002 0:24 (Ωρα Λονδίνου)
Μέσα στο Μάιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βρετανία η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, είπε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο κ. Μπρους Τάτερσαλ, ένας από τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει το έργο της προσφυγής στη δικαιοσύνης για το θέμα.

Μάλιστα, ο κ. Τάτερσαλ - που, πιθανότατα, όπως λέει, είναι μακρινός απόγονος του Λόρδου Έλγιν, που έφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη Βρετανία - υποστηρίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα να στηριχθεί και από το Ελληνικό κράτος η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την επιστροφή των μαρμάρων τού Παρθενώνα.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμα την συγκεκριμένη ημερομηνία, που θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, όμως σίγουρα θα είναι μέσα στον επόμενο μήνα. Ελπίζω ότι δεν θα καθυστερήσουμε άλλο, γιατί δεν θα θέλαμε να χάσουμε την ορμή που υπάρχει αυτή την στιγμή για το ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία τού BBC, ο κ. Τάτερσαλ για την προσφυγή σχετικά με το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, που υποστηρίζεται από μια ομάδα ανθρώπων της Βρετανίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και Έλληνες επιχειρηματίες του Λονδίνου.

Πάντως, η αναμενόμενη αυτή προσφυγή με βασικό άξονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μαρμάρων, δεν έχει λάβει - τουλάχιστον, μέχρι σήμερα - την έγκριση της Ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι λύση μπορεί ευκολότερα να βρεθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Ο κ. Τάτερσαλ λέει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, τότε θα υποστηρίξει την προσφυγή και λύση του θέματος ενώπιον της Δικαιοσύνης:

"Nιώθουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να πειστεί για το ζήτημα αυτό. Χρόνια διαπραγματεύονται για το θέμα αλλά δεν απέφεραν τίποτα. Υπάρχει κάποια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις καταρέουν και τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο που η λύση μπορεί να βρεθεί μόν ο μέσω του νόμου γιατί, ούτως ή άλλως, για να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αλλάξει ή να καταργηθεί το διάταγμα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη Βρετανία", λέει ο Βρετανός δικηγόρος, που κατηγορεί την Βρετανία ότι παραποιεί τα γεγονότα:

"Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι το Βρετανικό Μoυσείο και η Βρετανική κυβέρνηση παραποιούν την αλήθεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ούτε ανήκουν, ούτε ποτέ θα τους ανήκουν", είπε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Μπρους Τάτερσαλ.

Στέλεχος της Αλ Κάιντα μιλάει για την 11η Σεπτεμβρίου
BBC News
Η ταινία δείχνει πτώματα που φέροντια να ανήκουν σε στρατιώτες

18.4.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Επίσημος εκπρόσωπος του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται ότι έδωσε την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι το δίκτυο αυτό ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Σουλειμάν Μπου Γκαϊθ φέρεται να δήλωνει ότι η Αλ Κάιντα κατάφερε να χτυπήσει τις ΗΠΑ "στην πόρτα τους". Η δήλωση αυτή έγινε σε βιντεοταινία άγνωστης ημερομηνίας η οποία προβλήθηκε την Τετάρτη από τηλεοπτικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπου Γκαϊθ, ο οποίος ανήκει στους καταζητούμενους από τις ΗΠΑ, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μάχονται δημόσια το Ισλάμ.

"Μπορέσαμε να χτυπήσουμε την πηγή των απίστων που μέρα και νύχτα μάχονται δημόσια το Ισλάμ", είπε.

Η ίδια ταινία του Μεσανατολικού Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος παρουσίαζει τον Οσάμα μπιν Λάντεν να μιλάει θετικά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άτομα.

Οι Ελβετικές τράπεζες επιστρέφουν χρήματα στη Νιγηρία
BBC News
Ο Αμπάτσα λέγεται ότι καταχράστηκε 3 δις δολάρια

18.4.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ελβετία θα επιστρέψει στη Νιγηρία καταθέσεις οι οποίες προέρχονται από κρατικά ποσά που καταχράστηκε ο πρώην δικτάτορας της χώρας, στρατηγός Σανί Αμπάτσα.

Το ποσό που θα επιστρέψουν οι ελβετικές τράπεζες με εντολή της κυβέρνησής τους ανέρχεται σε 535 εκατομύρια δολλάρια και συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της οικογένειας του στρατηγού Αμπάτσα, όπως ανακοίνωσε ο οκμσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό αυτό πάνω από ενα δισεκατομύριο δολλάρια θα επιστραφούν στη Νιγηρία από διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο. Σε αντάλλαγμα οι αρχές της Νιγηρίας θα διακόψουν τη δίωξη της οικογένειας του Αμπάτσα.

Ο στρατηγός Αμπάτσα πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1998. Κατηγορείται ότι καταχράστηκε πάνω από τία δισεκατομύρια δολλάρια από τα κρατικά ταμέια της πετρελαιοπαραγωγού Νιγηρίας.

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η οικογένειά του διατηρεί 100 εκατομύρια από το διαφιλονικούμενο ποσό.

Άλλα ποσά ανακαλύφθηκαν στο Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες.

ΗΠΑ: Αναδιάρθρωση στη στρατιωτική διοίκηση
BBC News
Οι αλλαγές προωθήθηκαν ειδικά ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

18.4.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου)
Τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων 40 ετών στη δομή της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους με τηνονομαζόμενη Βόρεια Διοίκηση ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ωστε να αντιμετωπισθούν επιτυχώς οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά εκπροσωπος του Πενταγώνου.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης θα έχει την ευθύνη της άμυνας από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ηγούμενος των αμυντικών δυνάμεων των ΗΠΑ εντός των συνόρων της χώρας, υποβοηθώντας έτσι τις κατά τόπουα αρχές.

Οι αλλαγές είναι απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνησει κατηγορεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο Αλ Κάιντα, αλλά εκπρόσωποι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι η αναδιάρθρωση αντικατοπρίζει επίσης τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου.

Ολλανδία: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις
BBC News
Ο αρχηγός του στρατού ακολούθησε την κυβέρνηση με την παραίτησή του

18.4.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας συνεδριάζει σήμερα έπειτα από τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπρενίτσα της Βοσνίας.

Η έκθεση επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σφαγή.

Την παραίτησή του υπέβαλε προ ολίγου και ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας, Αντ Φαν Μπάλ, εξαιτίας της έκθεσης η οποία επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική ηγεσία για μη αποτροπή της σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σερμπρενίτσα της Βοσνίας.

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βιμ Κοκ και τη κυβέρνησή του να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 15 Μαΐου.

"Η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η χθεσινή ήταν μια πολιτική κίνηση της ολλανδικής ηγεσίας. Δεν είμαι εξοικειωμένος με την πολιτική. Εκτιμώ την απόφασή τους αλλά δεν χρειάζονταν να παραιτηθούν όλοι. Το μόνο που όφειλε να κάνει η Ολλανδία ήταν να διεξάγει μια ολοκληρωμένη και ακριβή έρευνα για τα λάθη που διέπραξαν οι στρατιωτικές της δυνάμεις στη Βοσνία", τόνισε στο BBC ο Χασάν Νουχάνοβιτς, ο οποίος το 1995 εργαζόταν ως διερμηνέας στο πλευρό των ολλανδών κυανοκράνων και γι' αυτό και επέζησε.

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σημαντικό νεκροταφείο των Ίνκα
BBC News

18.4.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη νεκροταφείου με μούμιες κοντά στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Οι μούμιες χρονολογούνται από την τελευταία περίοδο του πολιτισμού των Ίνκα, ο οποίος καταστράφηκε πριν πεντακόσια χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη της κοινωνίας των Ίνκα.

Μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 2.200 μούμιες και πιστεύεται ότι το σύνολό τους θα φτάσει τις 10.000.

Πρόκειται για μούμιες ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα των Ίνκα και πολλές φέρουν διακοσμήσεις με φτερά στο κεφάλι, το οποίο υποδηλώνει την υψηλή θέση τους στην κοινωνία. Πολλές μούμιες είναι θαμένες σε οικογενειακούς τάφους, μαζί με πολύτιμα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 50.000 αντικείμενα.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε σα νεκροταφείο στα τέλη του 15ου αιώνα και τις αρχές του 16ου.

Ο πολιτισμός των Ίνκα καταστράφηκε από τους Ισπανούς κατακτητές το 16ο αιώνα. Οι Ισπανοί απαγόρευσαν την μουμιοποίηση των νεκρών, επειδή τη θεωρούσαν ειδωλολατρική συνήθεια και κατέστρεψαν πολλά νεκροταφεία, με αποτέλεσμα να σώζονται ελάχιστες μούμιες στη Νότια Αμερική.

Ο Δράκουλας στον οίκο Κρίστις

18.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Το χειρόγραφο του μυθιστορήματος "Κόμης Δράκουλας", του Μπραμ Στοκερ πρόκειται να δημοπρατηθεί την Τετάρτη στον οίκοΚρίστις στη Νέα Υόρκη.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το χειρόγραφο αυτής της φανταστικής ιστορίας είχε εξαφανιστεί για περίπου 80 χρόνια.

"O Δράκουλας ήταν σαφώς διάσημος για το ότι εξαφανιζόταν και επανεμφανιζόταν μεταμφιεσμένος, σε σύννεφο χρυσόσκονης...

Κάπως έτσι φαίνεται εξαφανίστηκε και το αυθεντικό χειρόγραφο του Στόκερ και επανεμφανίστηκε μετά από 80 χρόνια", είπε ο Κρις Κούβερ απο τον οίκο Κρίστις.

Έχουν περάσει περισσότερα απο 100 χρόνια απο την εποχή που εκδόθηκε για πρώτη φορά το έργο του Στόκερ, "Κόμης Δράκουλας", και πάρ΄όλ΄αυτά εξακολουθεί να κεντρίζει τη φαντασία του κόσμου.

Στη δημοπρασία το χειρόγραφο του Στόκερ αναμένεται να φθάσει το 1 ή και 1.5 εκατομμύριο δολλάρια, δηλαδη πάνω από 1.5 εκατομμύρια ευρώ.

Στέλεχος της Αλ Κάιντα μιλάει για την 11η Σεπτεμβρίου
BBC News
Η ταινία δείχνει πτώματα που φέροντια να ανήκουν σε στρατιώτες

17.4.2002 21:47 (Ωρα Λονδίνου)
Επίσημος εκπρόσωπος του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται ότι έδωσε την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι το δίκτυο αυτό ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Σουλειμάν Μπου Γκαϊθ φέρεται να δήλωνει ότι η Αλ Κάιντα κατάφερε να χτυπήσει τις ΗΠΑ "στην πόρτα τους". Η δήλωση αυτή έγινε σε βιντεοταινία άγνωστης ημερομηνίας η οποία προβλήθηκε την Τετάρτη από τηλεοπτικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπου Γκαϊθ, ο οποίος ανήκει στους καταζητούμενους από τις ΗΠΑ, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μάχονται δημόσια το Ισλάμ.

"Μπορέσαμε να χτυπήσουμε την πηγή των απίστων που μέρα και νύχτα μάχονται δημόσια το Ισλάμ", είπε.

Η ίδια ταινία του Μεσανατολικού Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος παρουσίαζει τον Οσάμα μπιν Λάντεν να μιλάει θετικά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άτομα.

Οι Ελβετικές τράπεζες επιστρέφουν χρήματα στη Νιγηρία
BBC News
Ο Αμπάτσα λέγεται ότι καταχράστηκε 3 δις δολάρια

17.4.2002 21:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ελβετία θα επιστρέψει στη Νιγηρία καταθέσεις οι οποίες προέρχονται από κρατικά ποσά που καταχράστηκε ο πρώην δικτάτορας της χώρας, στρατηγός Σανί Αμπάτσα.

Το ποσό που θα επιστρέψουν οι ελβετικές τράπεζες με εντολή της κυβέρνησής τους ανέρχεται σε 535 εκατομύρια δολλάρια και συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της οικογένειας του στρατηγού Αμπάτσα, όπως ανακοίνωσε ο οκμσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό αυτό πάνω από ενα δισεκατομύριο δολλάρια θα επιστραφούν στη Νιγηρία από διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο. Σε αντάλλαγμα οι αρχές της Νιγηρίας θα διακόψουν τη δίωξη της οικογένειας του Αμπάτσα.

Ο στρατηγός Αμπάτσα πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1998. Κατηγορείται ότι καταχράστηκε πάνω από τία δισεκατομύρια δολλάρια από τα κρατικά ταμέια της πετρελαιοπαραγωγού Νιγηρίας.

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η οικογένειά του διατηρεί 100 εκατομύρια από το διαφιλονικούμενο ποσό.

Άλλα ποσά ανακαλύφθηκαν στο Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες.

Ολλανδία: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις
BBC News
Ο αρχηγός του στρατού ακολούθησε την κυβέρνηση με την παραίτησή του

17.4.2002 21:07 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας συνεδριάζει σήμερα έπειτα από τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπρενίτσα της Βοσνίας.

Η έκθεση επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σφαγή.

Την παραίτησή του υπέβαλε προ ολίγου και ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας, Αντ Φαν Μπάλ, εξαιτίας της έκθεσης η οποία επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική ηγεσία για μη αποτροπή της σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σερμπρενίτσα της Βοσνίας.

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βιμ Κοκ και τη κυβέρνησή του να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 15 Μαΐου.

"Η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η χθεσινή ήταν μια πολιτική κίνηση της ολλανδικής ηγεσίας. Δεν είμαι εξοικειωμένος με την πολιτική. Εκτιμώ την απόφασή τους αλλά δεν χρειάζονταν να παραιτηθούν όλοι. Το μόνο που όφειλε να κάνει η Ολλανδία ήταν να διεξάγει μια ολοκληρωμένη και ακριβή έρευνα για τα λάθη που διέπραξαν οι στρατιωτικές της δυνάμεις στη Βοσνία", τόνισε στο BBC ο Χασάν Νουχάνοβιτς, ο οποίος το 1995 εργαζόταν ως διερμηνέας στο πλευρό των ολλανδών κυανοκράνων και γι' αυτό και επέζησε.

Βελιγράδι: Διορία για την παράδοση των καταζητούμενων
BBC News
Οι κύριοι καταζητούμενοι παραμένουν άφαντοι

17.4.2002 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κάλεσε τα άτομα που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να παραδοθούν εθελοντικά μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα προσφέρει εγγυήσεις σε όσους παραδοθούν ότι θα έχουν το δικαίωμα να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση πριν αρχίσει η δίκη, δεν προσδιόρισε όμως τι θα κάνει με όσουν αρνηθούν να παραδοθούν.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την καταναγκαστική παράδοση των καταζητούμενων.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης κατάλογο των εικοσιτριών καταζητουμένων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και εννέα πρώην πολιτικούς ηγέτες και στρατιωτικούς από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία καθώς και Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας, ανάμεσά τους τους την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς.

Ένας από τουςύποπτους ήταν και ο πρώην υπουργός εσωτερικών Βλάικο Στοίλκοβιτς, ο οποίος πέθανε την Κυριακή στο Βελιγράδι.

Ο Στοίλκοβιτς, ο οποίος ήταν αρχηγός της αστυνομίας την περίοδο της προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτοπυροβολήθηκε μπροστά από το κτίριο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την ψήφηση του νομου που επιτρέπει την έκδοση των υπόπτων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σημαντικό νεκροταφείο των Ίνκα
BBC News

17.4.2002 19:47 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη νεκροταφείου με μούμιες κοντά στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Οι μούμιες χρονολογούνται από την τελευταία περίοδο του πολιτισμού των Ίνκα, ο οποίος καταστράφηκε πριν πεντακόσια χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη της κοινωνίας των Ίνκα.

Μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 2.200 μούμιες και πιστεύεται ότι το σύνολό τους θα φτάσει τις 10.000.

Πρόκειται για μούμιες ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα των Ίνκα και πολλές φέρουν διακοσμήσεις με φτερά στο κεφάλι, το οποίο υποδηλώνει την υψηλή θέση τους στην κοινωνία. Πολλές μούμιες είναι θαμένες σε οικογενειακούς τάφους, μαζί με πολύτιμα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 50.000 αντικείμενα.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε σα νεκροταφείο στα τέλη του 15ου αιώνα και τις αρχές του 16ου.

Ο πολιτισμός των Ίνκα καταστράφηκε από τους Ισπανούς κατακτητές το 16ο αιώνα. Οι Ισπανοί απαγόρευσαν την μουμιοποίηση των νεκρών, επειδή τη θεωρούσαν ειδωλολατρική συνήθεια και κατέστρεψαν πολλά νεκροταφεία, με αποτέλεσμα να σώζονται ελάχιστες μούμιες στη Νότια Αμερική.

ΗΠΑ: Αναδιάρθρωση στη στρατιωτική διοίκηση
BBC News
Οι αλλαγές προωθήθηκαν ειδικά ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

17.4.2002 19:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων 40 ετών στη δομή της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους με τηνονομαζόμενη Βόρεια Διοίκηση ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ωστε να αντιμετωπισθούν επιτυχώς οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά εκπροσωπος του Πενταγώνου.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης θα έχει την ευθύνη της άμυνας από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ηγούμενος των αμυντικών δυνάμεων των ΗΠΑ εντός των συνόρων της χώρας, υποβοηθώντας έτσι τις κατά τόπουα αρχές.

Οι αλλαγές είναι απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνησει κατηγορεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο Αλ Κάιντα, αλλά εκπρόσωποι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι η αναδιάρθρωση αντικατοπρίζει επίσης τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου.

Ολλανδία: Συνεδριάζει το κοινούλιο μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης για το "Φάκελο Σρεμπρενίτσα"
BBC News
Ο αρχηγός του στρατού ακολούθησε την κυβέρνηση με την παραίτησή του

17.4.2002 19:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας συνεδριάζει σήμερα έπειτα από τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπρενίτσα της Βοσνίας.

Η έκθεση επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σφαγή.

Την παραίτησή του υπέβαλε προ ολίγου και ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας, Αντ Φαν Μπάλ, εξαιτίας της έκθεσης η οποία επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική ηγεσία για μη αποτροπή της σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σερμπρενίτσα της Βοσνίας.

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βιμ Κοκ και τη κυβέρνησή του να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 15 Μαΐου.

"Η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η χθεσινή ήταν μια πολιτική κίνηση της ολλανδικής ηγεσίας. Δεν είμαι εξοικειωμένος με την πολιτική. Εκτιμώ την απόφασή τους αλλά δεν χρειάζονταν να παραιτηθούν όλοι. Το μόνο που όφειλε να κάνει η Ολλανδία ήταν να διεξάγει μια ολοκληρωμένη και ακριβή έρευνα για τα λάθη που διέπραξαν οι στρατιωτικές της δυνάμεις στη Βοσνία", τόνισε στο BBC ο Χασάν Νουχάνοβιτς, ο οποίος το 1995 εργαζόταν ως διερμηνέας στο πλευρό των ολλανδών κυανοκράνων και γι' αυτό και επέζησε.

Βρετανοί κομάντος καταστρέφουν προπύργια της Αλ Κάιντα
BBC News
Περίπου 500 βρετανοί κομάντος του βασιλικού ναυτικού βρίσκονται στο Αφγανιστάν

17.4.2002 19:30 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί κομάντος του βασιλικού ναυτικού σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν οχυρά της Αλ Κάιντα σε ορεινές περιοχές του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν.

Στην περιοχή είχε διεξαχθεί τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική επιχείρηση Ανακόντα, στην οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο οκτώ αμερικανοί και εκατοντάδες Αφγανοί μέλη της Αλ Κάιντα και μαχητές Ταλεμπάν έχασαν τη ζωή τους.

Επίσης οι βρετανοί κομάντος διεξάγουν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό μαχητών Ταλεμπάν και μελών της Αλ Κάιντα.

Μέχρι στιγμής όμως οι βρετανοί κομάντος δεν έχουν εντοπίσει μαχητές Ταλεμπάν γεγονός που επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι οι μαχητές έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και κατευθυνονται προς τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές η διεξαγωγή των επιχειρήσεων από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις είναι δύσκολη και θα δυσκολεύσει ακόμη περισσότερο λόγω των καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Ο Δράκουλας στον οίκο Christies

17.4.2002 14:52 (Ωρα Λονδίνου)

Η αυθεντική χειρόγραφη νουβέλα "Κόμης Δράκουλας", του Μπραμ Στοκερ πρόκειται να δημοπρατηθεί την Τετάρτη στον οίκο Christies στη Νέα Υόρκη.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το χειρόγραφο αυτής της φανταστικής ιστορίας είχε εξαφανιστεί για περίπου 80 χρόνια.

"O Δράκουλας ήταν σαφώς διάσημος για το ότι εξαφανιζόταν και επανεμφανιζόταν μεταμφιεσμένος, σε σύννεφο χρυσόσκονης...

Κάπως έτσι φαίνεται εξαφανίστηκε και το αυθεντικό χειρόγραφο του Στόκερ και επανεμφανίστηκε μετά από 80 χρόνια", είπε ο Κρις Κούβερ απο τον οίκο Christies.

Έχουν περάσει περισσότερα απο 100 χρόνια απο την εποχή που εκδόθηκε για πρώτη φορά το έργο του Στόκερ, "Κόμης Δράκουλας", και πάρ΄όλ΄αυτά εξακολουθεί να κεντρίζει τη φαντασία του κόσμου.

Στη δημοπρασία το χειρόγραφο του Στόκερ αναμένεται να φθάσει το 1 ή και 1.5 εκατομμύριο δολλάρια, δηλαδη πάνω από 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κόμης Δράκουλας στον οίκο Christies

17.4.2002 14:52 (Ωρα Λονδίνου)

Η αυθεντική χειρόγραφη νουβέλα "Κόμης Δράκουλας", του Μπραμ Στοκερ πρόκειται να δημοπρατηθεί την Τετάρτη στον οίκο Christies στη Νέα Υόρκη.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το χειρόγραφο αυτής της φανταστικής ιστορίας είχε εξαφανιστεί για περίπου 80 χρόνια.

"O Δράκουλας ήταν σαφώς διάσημος για το ότι εξαφανιζόταν και επανεμφανιζόταν μεταμφιεσμένος, σε σύννεφο χρυσόσκονης...

Κάπως έτσι φαίνεται εξαφανίστηκε και το αυθεντικό χειρόγραφο του Στόκερ και επανεμφανίστηκε μετά από 80 χρόνια", είπε ο Κρις Κούβερ απο τον οίκο Christies.

Έχουν περάσει περισσότερα απο 100 χρόνια απο την εποχή που εκδόθηκε για πρώτη φορά το έργο του Στόκερ, "Κόμης Δράκουλας", και πάρ΄όλ΄αυτά εξακολουθεί να κεντρίζει τη φαντασία του κόσμου.

Στη δημοπρασία το χειρόγραφο του Στόκερ αναμένεται να φθάσει το 1 ή και 1.5 εκατομμύριο δολλάρια, δηλαδη πάνω από 1.5 εκατομμύρια ευρώ.

Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου

17.4.2002 14:00 (Ωρα Λονδίνου)

Η αυστριακή Ντι Πρέσσε, αναφέρεται στη χθεσινη γενική απεργία στην Ιταλία υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά οι απεργοί δοκίμασαν την αξιοπιστία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

"Τα συδικάτα", σημειώνει η εφημερίδα, "θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι ακόμα και μια δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τα εξουσιάσει".

Η ελβετική εφημερίδα, Λε Τεμπ, σημειώνει ότι η πρώτη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπεσε πριν από οχτώ χρόνια μετά από διαδηλώσεις ενάντια στις προτάσεις του τότε για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ωστοσο, η εφημερίδα διευκρινίζει, ότι αυτή τη φορά η δεξιά έχει πιο συμπαγή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι πολιτικοί σύμμαχοι του κ. Μπερλουσκόνι, έχουν ταχθεί υπέρ των προτάσεων.

Η γερμανικη Ντι Βελτ, περιγράφει την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης, σαν μία πράξη ταπεινοφροσύνης.

"Ειδικά ο πρωθυπουργός Βιμ Κοκ", γράφει η εφημερίδα, "που εκείνη την περίοδο ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και που θα πρέπει να δει την ανάπτυξη των ολλανδικών στρατευμάτων σαν τη μεγαλύτρη αποτυχία της ζωή του, απαιτεί το σεβασμό μας".

Η εφημερίδα εκφράζει την ελπίδα ότι και άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί που κυβερνούσαν εκείνη την περίοδο θα πρέπει να καταλάβουν την ιστορική σημασία της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η επίσης γερμανική Μπερλίν Ζάιτουνγκ, θεωρεί την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης σαν ένα μοναδικό γεγονός στην ιστορία του πολέμου και της διεθνούς πολιτικής.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ποτέ στην ιστορία, ένα έγκλημα πολέμου, δεν οδήγησε στην πτώση κυβέρνησης της οποίας ο στρατός δεν είχε καμία ανάμειξη στο έγκλημα αλλά πολύ περισσότερο στον πόλεμο.

Α. Τιμόρ: O Γκουσμάο νικητής των προεδρικών εκλογών
BBC News
Ο κ. Γκουσμάο κάλεσε όλους τους κατοίκους του Α. Τιμόρ να συνεργασθούν για την πρόοδο του νησιού

17.4.2002 11:07 (Ωρα Λονδίνου)

Αδιαμφισβήτητος νικητής των πρώτων προεδρικών εκλογών του Ανατολικού Τιμόρ ανεδείχθη ο ηγέτης των ανταρτών, Σανάνα Γκουσμάο.

O κ. Γκουσμάο θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Μαΐου, με την επίσημη ανακήρυξη του νησιού σε ανεξάρτητο κράτος.

Ο ηγέτης των ανταρτών εξασφάλισε ποσοστό 82% στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή κερδίζοντας τον μοναδικό αντίπαλό του Φρανσισκο Χαβιέ ντο Αμαράλ.

Αφγανιστάν: Δρακόντεια μέτρα για την επιστροφή του πρωην βασιλιά
BBC News
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Καμπούλ

17.4.2002 12:07 (Ωρα Λονδίνου)

Υπό την προστασία της Ιταλίας για τους επόμενους τρεις μήνες θα τελεί ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος επιστρέφει στη χώρα του έπειτα από πολυετή αυτοεξορία στη Ρώμη.

Τη δέσμευση της ιταλικής ηγεσίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Εν τω μεταξύ ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ για την επιστροφή του πρώην βασιλιά, Ζαχίρ Σαχ που αναμένεται στη χώρα την Πέμπτη.

Ιράν: Εκτελέστηκε ο στραγγαλιστής 16 γυναικών
BBC News
Τα θύματα στραγγαλίσθηκαν με τα ίδια τους τα μαντήλια

17.4.2002 11:43 (Ωρα Λονδίνου)

Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού ο στραγγαλιστής 16 γυναικών στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν, Μασχάντ.

Τα θύματα του Σαΐντ Χανάι ήταν ως επί το πλείστον ιερόδουλες ναρκωμανείς και ο δράστης αφού ομολόγησε τα εγκλήματά του δήλωσε ότι ουδέποτε μετάνιωσε για τις πράξεις του αφού, όπως χαρακτηριστικά, είπε ήταν θέλημα Θεού.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μετέδωσε ότι η φύση των εγκλημάτων ήταν τόσο απάνθρωπη ώστε προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Ωστόσο, η εκτέλεση του στραγγαλιστή δεν έγινε δημόσια, αν και είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Χωρίς επιτυχία οι συνομιλίες Πάουελ- Αραφάτ
BBC News
Η Ουάσινγκτον προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια εάν τερματιστεί ο κύκλος της βίας

17.4.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ και του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιασέρ Άμπεντ Ράμπο, χαρακτήρισε "καταστροφική" τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από την αιγυπτιακή ηγεσία, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ με τον Κόλιν Πάουελ στο Κάιρο.

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εφόσον πρώτα δοθεί τέλος στον κύκλο της βίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού πρώτα επιχείρησε να εισβάλλει σε εβραϊκό οικισμό, βορείως της Λωρίδας της Γάζας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές μετέδωσε ότι 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ναμπλούς κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών πριν από δύο εβδομάδες.

Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ μετέδωσε ότι είδε τις σορούς οκτώ μελών μιας οικογένειας και άλλους 25 νεκρούς στιβαγμένους μέσα σε φορτηγό ψυγείο, το οποίο οι Ισραηλινοί μετέτρεψαν σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες επίσης αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται νέες εισβολές των Ισραηλινών σε υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη και συγκεκριμένα σε καταυλισμό έξω από την Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη και σε προάστιο της Ιερουσαλήμ.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στον καταυλισμό της Τζενίν, όπου ακόμα υπάρχουν δεκάδες τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι αλλά και κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως χολέρα.

Στη Ραμάλα ο Πάουελ
BBC News
Η Ουάσινγκτον προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια εάν τερματιστεί ο κύκλος της βίας

17.4.2002 9:32 (Ωρα Λονδίνου)

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εφόσον πρώτα δοθεί τέλος στον κύκλο της βίας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν υπαινίχθη ότι δεν θα είχε πρόβλημα να παραστεί σε επίκειμενη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ακόμη κι εάν σε αυτή συμμετείχε ο ηγέτης των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις αρχές του Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας, Αριέλ Μεκέλ, δήλωσε στο BBC ότι δεν θεωρεί τον Γιασέρ Αραφάτ ως ενεργό μέλος του συνασπισμού για την ειρήνη

"Ο Αριέλ Σαρόν ήταν ο εμπνευστής αυτού που αποκαλείται συνασπισμός της ειρήνης, δηλαδή της διεξαγωγής ενός συνεδρίου στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και φυσικά το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι. Ωστόσο, μου είναι πολύ δύσκολο να συγκαταλέξω τον Αραφάτ ανάμεσα στους ηγέτες που επιζητούν την αποκατάσταση της ειρήνης", τόνισε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού πρώτα επιχείρησε να εισβάλλει σε εβραϊκό οικισμό, βορείως της Λωρίδας της Γάζας.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στον καταυλισμό της Τζενίν, όπου ακόμα υπάρχουν δεκάδες τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι αλλά και κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως η χολέρα.

Ο Μπράουν ετοιμάζεται για την κατάθεση του προυπολογισμού
BBC News
Σήμερα η κατάθεση του προυπολογισμού

17.4.2002 9:38 (Ωρα Λονδίνου)
Σήμερα, Τετάρτη, ο βρετανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, καταθέτει στη Βουλή των Κοινοτήτων το νέο προϋπολογισμό και, όπως εκτιμούν οι βρετανικές εφημερίδες, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι για να διατεθούν έτσι περισσότερα κονδύλια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε άλλες υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο.

Όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, με τους προηγούμενους πέντε προϋπολογισμούς που είχε καταθέσει, η κυβέρνηση των Εργατικών είχε προσπαθήσει να γίνει αρεστή στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και να προσελκύσει ψηφοφοφόρους από τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αποφεύγοντας να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες και ακολουθώντας σώφρονα οικονομική πολιτική.

Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι, όμως, διαφορετικός. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε τονίσει προ ημερών πως "η κοινή γνώμη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να έχει Εθνικό Σύστημα Υγείας που να το ζηλεύει ο υπόλοιπος κόσμος, εάν δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος ..".

ΗΠΑ: Αναδιάρθρωση στη στρατιωτική διοίκηση

17.4.2002 10:06 (Ωρα Λονδίνου)

Τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων 40 ετών στη δομή της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ωστε να αντιμετωπισθούν επιτυχώς οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά εκπροσωπος του Πενταγώνου.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και οι σύμβουλοί του αναμένονται σήμερα Τετάρτη να ανακοινώσουν τις αναδιαρθρώσεις και τα νέα μέτρα πρόκειται να αρχίζουν να εφαρμόζονται από την 1η Οκτωβρίου.

Ολλανδία: Συνεδριάζει το κοινούλιο μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης για το "Φάκελο Σρεμπρενίτσα"
BBC News
Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι σφαγιάσθηκαν στη Σρεμπρένιτσα

17.4.2002 9:52 (Ωρα Λονδίνου)

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας συνεδριάζει σήμερα έπειτα από τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπρενίτσα της Βοσνίας.

Η έκθεση επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σφαγή.

Η βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βιμ Κοκ και τη κυβέρνησή του να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 15 Μαΐου.

"Η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η χθεσινή ήταν μια πολιτική κίνηση της ολλανδικής ηγεσίας. Δεν είμαι εξοικειωμένος με την πολιτική. Εκτιμώ την απόφασή τους αλλά δεν χρειάζονταν να παραιτηθούν όλοι. Το μόνο που όφειλε να κάνει η Ολλανδία ήταν να διεξάγει μια ολοκληρωμένη και ακριβής έρευνα για τα λάθη που διέπραξαν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις στη Βοσνία", τόνισε στο BBC ο Χασάν Νουχάνοβιτς, ο οποίος το 1995 εργαζόταν ως διερμηνέας στο πλευρό των ολλανδών κυανοκράνων και γι' αυτό και επέζησε

Άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία
BBC News
Άνοδος πληθωρισμού στη Βρετανία (2,3 %), καθώς συνεχίζεται η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών

17.4.2002 9:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή άνοδο το Μάρτιο, φθάνοντας το 2,3 % σε ετήσια βάση, έναντι 2,2 % τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Εάν ληφθούν υπόψιν οι δόσεις αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού φθάνει το 1,3 % έναντι 1 % που κυμαινόταν το Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις ενδείξεις ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο οικονομολόγοι δεν θεωρούν πιθανή την άνοδο των επιτοκίων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται μέσα στα πλαίσια που προέβλεπε η κυβέρνηση (2,5 % ετησίως).

Σήμερα, Τετάρτη ανακοινώνεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης των Εργατικών, ο οποίος αναμένεται να περιέχει αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που από μόνες τους θα είναι αρκετές για να ανακόψουν τις πληθωριστικές πιέσεις στα καταναλωτικά αγαθά, καθιστώντας μη αναγκαία τυχόν αύξηση των επιτοκίων.

Θετικός ο Σαρόν στη συμμετοχή Αραφάτ σε ειρηνευτική διάσκεψη
BBC News
Αλλαγή πολιτικής από το Σαρόν

17.4.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο ειρηνευτικής διάσκεψης παρουσία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ισραήλ, ο κ. Σαρόν σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό η διάσκεψη να λάβει χώρα στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν είχε δηλώσει ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να αποσυρθούν από τις παλαιστινιακές περιοχές σε μια βδομάδα, μια που έχει ήδη συληφθεί ένας στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ μέχρι να παραδοθούν οι, όπως τους χαρακτήρησε, παλαιστήνιοι τρομοκράτες.

"Σε γενικές γραμμές, αποχωρούμε", είπε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να παραμείνει σε "πόλεις τρομοκρατών".

Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι ο κος Σαρόν περιφρονεί με τη στάση του τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα με την παραμονή των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Νωρίτερα το Ισραήλ συνέλαβε τον Μαρουάν Μπαργκούντι, αρχηγό της Φατάχ, οργάνωσης του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

Ο 41χρονος Μπαργκούτι καταζητείτο από το Μάιο, και συνελλήφθη στη Ραμάλα με την κατηγορία ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις της Φατάχ εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο κος Μαργκούτι, ο σωματοφύλακάς του και άλλο ένα άτομο συνελήφθηκαν σε σπίτι μέλους της Φατάχ και προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην πειράξει τον κο Μπαργκούτι, ο οποίος είναι μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού συμβουλίου και από πολλούς θεωρείται διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ.

Το Ισραήλ θεωρεί τον κο Μαργκούτι τον κύριο υπεύθυνο για τη βία στη δεύτερη Ιντιφάντα.

Προβλήματα στον ορίζοντα για την κινεζική οικονομία
BBC News
Μεγάλες οι κινεζικές επενδύσεις σε δημόσια έργα, όπως το μετρό του Πεκίνου

17.4.2002 3:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Ξιάνγκ Χουάϊτσένγκ, ανακοίνωσε ότι η εθνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7.6 % το πρώτο τρίμηνο του 2002, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες προβλέψεις.

Αλλά παρά τον ενθαρρυντικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης ο κ. Ξιάνγκ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για την εθνική οικοονμία διαγράφονται δυσοίωνες.

Ο Κινέζος υπουργός επεσήμανε ότι ο κυβερνητικός προυπολογισμός εμφάνισε μικρή αύξηση στα έσοδα από φορολογία και ραγδαία άνοδο στις δαπάνες.

Παράλληλα ο κ. Ξιάνγκ σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στους ρυθμούς ανάπτυξης χρεώνεται στο εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο λέει ότι λαμβάνοντας υπόψιν την τάση των τοπικών αρχών να υπερεκτιμούν τα επιτεύγματά τους και τις συνηθισμένες ανακρίβειες στα οικονομικά στοιχεία, αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης του 7,6 % είναι πραγματικός.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 1998 μέχρι το 2001, όταν η κινεζική κυβέρνηση έλεγε ότι η οικονομία διογκώθηκε κατά το ένα τρίτο, η συνολική παραγωγή ενέργειας και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών είχαν μειωθεί.

Επισκόπηση ευρωπαικού τύπου
BBC News

17.4.2002 3:59 (Ωρα Λονδίνου)
Η αυστριακή Ντι Πρέσσε, αναφέρεται στη χθεσινη γενική απεργία στην Ιταλία υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά οι απεργοί δοκίμασαν την αξιοπιστία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τα συδικάτα, σημειώνει η εφημερίδα, θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι ακόμα και μια δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τα εξουσιάσει.

Η ελβετική εφημερίδα, Λε Τεμπ, σημειώνει ότι η πρώτη κυβέρνηση τπυ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπεσε πριν από οχτώ χρόνια μετά από διαδηλώσεις ενάντια στις προτάσεις του τότε για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ωστοσο, η εφημερίδα διευκρυνίζει, ότι αυτή τη φορά η δεξιά έχει πιο συμπαγή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι πολιτικοί σύμμαχοι του κ. Μπερλουσκόνι, έχουν ταχθεί υπέρ των προτάσεων.

Η γερμανικη ΝτιΒελτ, περιγράφει την παραίτηση της Ολλανδικής κυβέρνησης, σαν μία πράξη ταπεινοφροσύνης.

Ειδικά ο πρωθυπουργός Γουίμ Κοκ, γράφει η εφημερίδα, που εκείνη την περίοδο ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και που θα πρέπει να δει την ανάπτυξη των ολλανδικών στρατευμάτων σαν τη μεγαλύτρη αποτυχία της ζωή του, απαιτεί το σεβασμό μας.

Η εφημερίδα εκφράζει την ελπίδα ότι και άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί που κυβερνούσαν εκείνη την περίοδο θα πρέπει να καταλάβουν την ιστορική σημασία της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η επίσης γερμανική Μπερλίν Ζάιτουνγκ, θεωρεί την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης σαν ένα μοναδικό γεγονός στην ιστορία του πολέμου και της διεθνούς πολιτικής.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ποτέ στην ιστορία, ένα έγκλημα πολέμου, δεν ογήσε στην πτώση κυβέρνησης της οποίας ο στρατός δεν είχε καμία ανάμειξη στο έγκλημα αλλά πολύ περισσότερο στον πόλεμο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.