Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-19

  1. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
  2. Το FBI προειδοποιεί για τρομοκρατικό χτύπημα
  3. Συνεχίζονται οι έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα
  4. "Συναγερμός προσευχής" από το Βαρθολομαίο
  5. Απολύθηκε επικριτής της περιβαλλοντικής πολιτικής ΗΠΑ
  6. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου
  7. Έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος στις ΗΠΑ
  8. Αμφίρροπη η εκλογική μάχη στην Γαλλία
  9. Τέχνη και επενδύσεις
  10. Το κάπνισμα ευνοεί τα κορίτσια
  11. Το FBI προειδοποιεί για τρομοκρατικό χτύπημα
  12. Έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος στις ΗΠΑ
  13. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου
  14. Απολύθηκε επικριτής της περιβαλλοντικής πολιτικής ΗΠΑ
  15. "Συναγερμός προσευχής" από το Βαρθολομαίο
  16. Τέχνη και επενδύσεις
  17. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
  18. Αμφίρροπη η εκλογική μάχη στην Γαλλία
  19. Πέθανε ο ανθρωπολόγος Θορ Χέγερνταλ
  20. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
  21. Σύλληψη υπόπτου μέλους της ΕΤΑ στη Γαλλία
  22. Παραίτηση Χατζηιωάνου από τη διοίκηση της Easyjet
  23. Το κάπνισμα ευνοεί τα κορίτσια
  24. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
  25. Επιβατικό τραίνο εκτροχιάστηκε στις ΗΠΑ
  26. Επιστρέφει ο Ζαχίρ Σαχ στο Αφγανιστάν
  27. Απεχώρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα από την Τζενίν
  28. "Αποτρόπαια η κατάσταση στη Τζενίν"
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
BBC News
Παιδιά στα ερείπια της Τζενίν

20.4.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κοντά στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού, Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιος ανατινάχθηκε μέσα στο αυτοκινητό του κoντά σε σημείο ελέγχου στην είσοδο του οικισμού.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης, ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι μεταφιεσμένοι ως στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων, επιχείρησαν να διεσδύσουν στον στον εβραϊκό οικισμό, Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε οτι 15 τεθωρακισμένα είσέβαλαν στον καταυλισμό, ενώ στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε για λίγη ώρα στην πόλη της Καλκίλια και αποχώρησε αφου πρωτα πραγματοποίησε σειρά συλλήψεων.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι τερματίσθηκε η κατοχή της Τζενίν μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πόλης και ο προσφυγικός καταυλισμός να καταστραφούν.

Παρ'ολα αυτά οι ισραληλινές δυνάμεις διατηρούν τα σημεία ελέγχου γύρω από την Τζενίν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν μέχρι την Κυριακή και από τις άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης αλλά όχι από την Βηθλεέμ και τη Ραμάλα.

Σε αυτές τις δύο πόλεις οι ισραηλινοί θα παραμείνουν μέχρι να "συλλάβουν αυτούς που αναζητούν".

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα τον εικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς για τη Βηθλεέμ .

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε στο Συμβούλιο ΑΣφαλείας ότι το χάσμα που χωρίζει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι πλέον τόσο μεγάλο που καθιστά αδύνατη την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή

Το FBI προειδοποιεί για τρομοκρατικό χτύπημα
BBC News
Από την 11η Σεπτεμβρίου έχουν εκδοθεί διάφορες προειδοποιήσεις

20.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Το FBI ανακοίνωσε ότι έχει λάβει προειδοποιήσεις για τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον τραπεζών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, εκδόθηκε μια γενική προειδοποίηση προς όλες τις τράπεζες σε 12 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε ενώ οι υπουργοί οικονομικών διαφόρων χωρών βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για σύσκεψη της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου.

Το FBI δεν ανακοίνωσε ποιός σχεδιάζει το τρομοκρατικό χτύπημα αλλά αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι πρόκειται για το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ είπε ότι οι τρομοκράτες σχεδιάζουν το χτύπημα ως μέρος της εκστρατείας τους κατά των ΗΠΑ. Ο κος Ασκροφτ δήλωσε πως δεν επιθυμεί να κλεισουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών ούτε να αποφεύγει το κοινό να κάνει τις συναλλαγές του. Είπε πως η κατάσταση επιφυλακής θα αποτρέψει τα σχέδια των τρομοκρατών.

Από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά έχουν κατα καιρούς εκδοθεί διάφορες προειδοποιήσεις, με πιό πρόσφατη την κατάσταση επιφυλακής στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίιτυ.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα
BBC News
O Πύργος Πιρέλι μετά το ατύχημα

20.4.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι έρευνες των ιταλικών αρχών για να διαπιστωθούν τα αίτια της χθεσινής πρόσκρουσης ενός μικρού τουριστικού αεροσκάφους στον ουρανοξύστη Πιρέλι, στο κέντρο του Μιλάνου, με αποτέλεσμα 3 άτομα να βρουν το θάνατο και να τραυματιστούν περίπου 60.

Οπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές του BBC στη Ρώμη, διάφορα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: μυστήριο παραμένει γιατί το αεροπλάνο, που είχε ξεκινήσει από το Λοκάρνο της Ελβετίας, προσέκρουσε στο υψηλότερο κτίριο του

Μιλάνου ή γιατί δεν προσγειώθηκε το αεροπλάνο σ'εναν απ'τους διαδρόμους του αεροδρομίου Λινάτε, αφού ο πιλότος είχε αναφέρει πως παρουσίαζε πρόβλημα το σκάφος του. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι είχε θεαθεί και δεύτερο αεροπλάνο στην περιοχή.

Οι έρευνες τώρα στρέφονται περισσότερο στο παρελθόν και την προσωπικότητα του πιλότου, Λουίτζι Φασούλο, και ειδικότερα στο ενδεχόμενο ο Φασούλο να διάλεξε αυτό τον τρόπο για να αυτοκτονήσει.

Ο γιός του επιβαβαίωσε ότι ο πατέρας του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ενώ ιταλική εφημερίδα αναεβάζει το ύψος των χρεών στο 1 εκατομύριο ευρώ.

Οι ιταλικές αρχές δηλώνουν πως πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ατύχημα και όχι για τρομοκρατική ενέργεια, σαν αυτή που είχε γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου εναντίον των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης, αν και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έθεσε την πολεμική αεροπορία σε κατάσταση επιφυλακής "μέχρι να ξεκαθαριστεί", όπως είπε, "η κατάσταση":

Στις 18.45 ένα μικρό τουριστικό αεροπλάνο τύπου Πάιπερ- από το Λοκάρνο της Ελβετίας με προορισμό το Μιλάνο- προσέκρουσε και συνετρίβη στο 25ο όροφο του κτιρίου Πιρέλι.

Οι τελευταίοι όροφοι του ουρανοξύστη έπιασαν φωτιά, αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να την σβήσει.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγόλα, δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για ατύχημα.

Οι έρευνες των αρχών έχουν επικεντρωθεί στο γιατί δεν βρέθηκε κάποιος διάδρομος να προσγειωθεί το αεροσκάφος και έτσι αναγκάστηκε ο πιλότος να πέσει πάνω στον Πύργο της Πιρ έλι.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Τζίνο Φασούλο, είχε στείλει σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου στο οποίο ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με την προσγείωση λίγο πριν συντριβή στο κτίριο Πιρέλι.

Η είδηση για την συντριβή του αεροσκάφους είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των μετοχών στα χτηματηστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σύλβιο Μπερλουσκόνι, διέκοψε την επίσκεψη του στην Βουλγαρία και επέστρεψε για να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πύργος Πιρέλι είναι το ψηλότερο κτίριο του Μιλάνου- με συνολικό ύψος 120 μέτρα- και βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Στο κτίριο στεγάζεται η νομαρχία Λομβαρδίας αλλά οι τελευταίοι όροφοι ανακαινίζονται και έτσι υπήρχε πολύ λιγότερος κόσμος απ'ότι συνήθως.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν αρκετους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στους ανελκυστήρες του κτιρίου.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.

"Συναγερμός προσευχής" από το Βαρθολομαίο
BBC News
O Oικουμενικός Πατριάρχης

20.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
"Συναγερμό προσευχής" για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή και τη διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων της Χριστιανοσύνης, ζητά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απ΄όλες τίς Ορθόδοξες Εκκλησίες

Με επιστολές του πρός τους προκαθημένους όλων των Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Οικουμενικός Πατριάχης ζητά να καλέσουν όλους τους πιστους σε «συναγερμό προσευχής» και να απευθύνουν εκκλήσεις προς όλους όσους μπορούν να μεσολαβήσουν για τον ιερό αυτό σκοπό.

Ο ίδιος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Αριέλ Σαρόν, του απευθύνει έκκληση να ασκήσει την επιρροή του για «να προφυλάξει τον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στην Βηθλεέμ και όλα τα άλλα ιερά προσκυνήματα όλων των θρησκειών» από κάθε βλάβη που μπορεί να οφείλεται σε πολεμικές ενέργειες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε άλλωστε επιστολή και προς τον πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ προς τον οποίος εκφράζει τη θλίψη του "δια την φοβεράν αιματοχυσίαν και τας υλικάς καταστροφάς, αλλά και δια την εντεινομένην ψυχικήν αντίθεσιν των ανθρώπων και των λαών". Η ψυχική αυτη αντιθεση «δυσχεραίνει την ειρηνική συνυπαρξη των λαών που είναι τοποθετημένοι από Θεού να ζουν εις τον αυτό τόπο», σημειώνει ο Πατριάρχης.

Απολύθηκε επικριτής της περιβαλλοντικής πολιτικής ΗΠΑ
BBC News
Οι επικριτές της Διακυβερνητικής λένε ότι είναι πολιτικοποιημένη

20.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να απολύσουν το πρόεδρο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις κλιματολογικές αλλαγές, ο οποίος υπήρξε σταθερός επικριτής της πολτικής της κυβέρνησης Μπους στα θέματα της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική ψήφισαν με 76 ψήφους έναντι 49 να αντικαταστήσουν τον αμερικανό Ρόμπερτ Ουότσον με τον ινδό επιστήμονα, Ρατζτέντρα Πατσαούρι.

Πέρυσι η πετρελαϊκή εταιρεία Έξον είχε στείλει μνημόνιο στο Λευκό Οίκο με το οποίο ζητούσε την αντικατάσταση του Ουότσον. Η οικολογική οργάνωση Γκρίνπις χαρακτήρισε το αποτέλεσμα νίκη των πετρελαιοβιομηχανιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως ήθελαν έναν πρόεδρο που να προέρχεται από αναπτυσσομενη χώρα.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου
BBC News
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγκάνοβιτς

20.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγκάνοβιτς, παραιτήθηκε εν μέσω αντιδράσεων μέσα στην κυβέρνηση του σχετικά με την νέα συμφωνία χαλαρής ένωσης του Μαυροβουνίου με την Σερβία.

Συμφωνα με πρωτες πληροφορίες η παραιτηση του κ. Βογιανοβιτς ηταν λιγο η απολύ αναποφευκτη μετα την αποχώρηση του μικροτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι βουλευτές του οποιου διαφωνούν με την υπογραφη της συμφωνίας.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επεδιωκε την αποσχιση της μικρής δημοκρατίας από τον κορμο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Το μικρό κόμμα της Φιλελευθερης Συμμαχίας συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπο την προυπόθεση να διενεργηθεί δημοψηφισμα για το ζητημα αυτό το συντομώτερο δυνατο.

Αρχικά ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Μιλο Τζουκάνοβιτς συμφώνησε, αλλαξε όμως την στάση του μετα την πιεση που του ασκησε η Ευρωπαική Ενωση να συνυπογράψει μαζι με την ηγεσία της Σερβίας συμφωνία η οποια προβλέπει την συσταση μιας νεας ομοσπονδίας και θα εχει τριετη διάρκεια.

Η συμφωνία ηταν το καιριο πλήγμα στις σχεσεις της Φιλελευθερης Συμμαχίας με τα κομματα που στηρίζουν τον πρόεδρο. Το κομμα ανακοινωσε την αποχωρηση του απο τον κυβερνητικό συνασπισμό με αποτελεσμα να υποβάλλει την παραιτηση του ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και να καταρρευσει η κυβέρνηση

Σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ο Βουγκάνοβιτς επισημαίνει ότι επιστρέφει την εντολή που του είχε δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του να κρατήσει αραγή την ενότητα της κυβέρνησης του.

Τώρα η Βουλή καλείται και επισήμως να αποδεχτεί την παραίτηση Βουγκάνοβιτς. Το πιθανότερο ενδεχόμενο τώρα είναι να προκηρυχθούν εκλογές.

Έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος στις ΗΠΑ
BBC News
Το δυστύχημα συνέβη σε δασώδη περιοχή

20.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδικοί άρχισαν έρευνα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το οποίο στοίχησε τη ζωή σε τέσσερις επιβάτες και άφησε πάνω από 130 τραυματίες μετά από εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας.

Πολλοί επιβάτες ήταν παγιδευμένοι για ώρες στα βαγόνια της αμαξοστοιχίας η οποία μετέφερε 468 επιβάτες και πλήρωμα από το Ορλάντο της Φλόριντας στην Ουάσιγκτον.

Τε τρένο μετέφερε επιβάτες μαζί με τα οχήματά τους και το χρησιμοποιούν κυρίως οικογένειες που πηγαίνουν για διακοπές στη Φλόριντα. Το τρένο που εκτροχιάστηκε περιλάμβανε δύο μηχανές, 16 βαγόνια με επιβάτες και 23 βαγόνια με αυτοκίνητα.

Το ότι οι μηχανές δεν εκτοπχιάστηκαν, δήλωσε στα ειδισεογραφικά πρακτορεία εκπρόσωπος της εταιρίας, σημαίνει ότι το ατύχημα πιθανόν να μην οφείλεται σε κακοτεχνία της γραμμής αλλά σε πρόβλημα με τον εξοπλισμό του τρένου.

Το ατύχημα αποτελεί μεγάλο χτύπημα για την Αμτρακ που αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Αμφίρροπη η εκλογική μάχη στην Γαλλία
BBC News
To ποσοστό του κ. Λεπέν μπορεί να στερήσει ψήφους από τον Ζακ Σιράκ

20.4.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου)
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αυτό το σαββατοκύριακο στην Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, το οποίο είναι τόσο μικρό που θεωρείται ανεπαίσθητο.

Σε αυτό αξίζει να προστεθεί και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες να εξασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, άλλα και ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό που ακόμα δηλώνει αναποφάσιστο.

Και τώρα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν οι δύο διεκδικητές είναι τόσο κοντά αλλά και το εκλογικό σώμα τόσο διασπασμένο, οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εκφράζουν την πραγματική εικόνα.

Παρόλαυτα, οι τελευταίες δημοσακοπήσεις δίνουν στον κ.Σιράκ για τον πρώτο γύρο 20% με 22%, ενώ για τον κ. Ζοσπέν δίνουν 18%.

Σημαντικό στοιχείο για αυτή τον Σιράκ είναι και οι κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του, σκάνδαλα που πραγματοποιήθηκαν ακόμα και από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Παρισιού και δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθόλου την εκλογική μάχη.

Για αυτό ακριβώς σε ενδεχόμενη ήττα του, θα πάψει να μπορεί να επικαλείται ότι αν και θέλει να καταθέσει δεν μπορεί λόγω της θέσης του και του αξιώματός του.

Εκτός απο τους κυρίους Σιράκ και Ζοσπέν, στις εκλογές συμμετέχουν άλλοι 14 υποψήφιοι.

Ανάμεσα τους και ο ακροδεξιός κ.Ζαν Μαρί Λεπέν που οι δημοσκοπήσεις τον κατατάσσουν τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 14%.Και οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το πραγματικό του ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο αφού πολλοί που τον ψηφίζουν απλά ντρέπονται να το παραδεχτούν.

Αν και μέχρι στιγμής η προεκλογική καμπάνια διεξάγεται σε καλό επίπεδο, τις τελευταίες μέρες οι διαξισμοί είναι πίο έντονοι.

Ανώνυμα γράμματα που μιλούν για την κατάσταση της υγείας του κ.Ζοσπέν απορρίφθηκαν από το στρατόπεζο του σοσιαλιστή υποψηφίου και πρωθυπουργού ως αβάσιμα.

Αυτό που όμως επισημαίνουν αναλυτές αλλά και πολίτες είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι λένε σχεδόν τα ίδια, είναι "βαρρετοί" και "ότι δεν έχουν όραμα".

Τέχνη και επενδύσεις
BBC News
Δημοπρασία στον οίκο Σόθεμπυς

20.4.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ειναι η τέχνη επένδυση; Στη Βρετανια μια χρηματιστηριακή εταιρεια υπόσχεται στους πελάτες της μεγάλα κέρδη με την αγορα έργων τέχνης που πιστεύει οτι θα πάρουν αξία.

Το Ταμείο Καλών Τεχνών, όπωςι ονομάζεται η εταιρεία υποστηρίζεται απο τους μεγαλύτερους οίκους πλειστηριασμών και ιδιοκτήτες γκαλερί του Λονδίνου. Πρόεδρος της εταιρείας ειναι ο Λόρδος Γκάουρι, που διετέλεσε υπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση Θάτσερ τη δεκαετια του '80, και ο οποίος εξήγησε στο BBC πώς σκοπεύει να διαθέσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που η εταιρεία ελπίζει πως θα προσελκύσει.

"Τα έργα τέχνης θα επιλέγονται από μια ομάδα ειδικών. Οι πελάτες μας δεν επενδύουν απλώς σε έργα τέχνης αλλά και στην εμπειρία και γνώση των ειδικών. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επενδύουν σε αληθινά περουσιακά στοιχεία και συνεπώς ειναι απίθανο να αντιμετωπίισουν την κατάρρευση της αξίας των μετοχών όπως συνέβη στους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Μαρκόνι, ή της Ενρον, ειπε στο ΒΒC ο Λορδος Γκάουρι.

Ο Γκόντφρυ Μπάρκερ, δημοσιογραφος που ειδικεύεται στην αγορά έργα τέχνης είπε: "Το 1974 ο Βρετανικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων ήθελε να επενδύσει και είχε να αντιμετωπίσει ποσοστό πληθωρισμού 26% ενώ οι τιμές των μετοχών ήταν σε κατιούσα πορεια. Ετσι επένδυσε 40 εκατομμύρια λίρες, περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ σε έργα τέχνης . Ηταν ένα πείραμα επιτυχημένο. Αγοράσανε όταν η αγορά τέχνης ήταν πεσμένη και πουλήσανε 20 χρόνια αργότερα όταν ανθούσε".

Πράγματι ένα από τα εργα που είχε αγοράσει ο οργανισμός ήταν ο πίνακας "Ο Περιπατος" του Ρενουάρ. Αγοράστηκε για ένα περίπου εκατομμύριο δολλάρια το 1976 και το 1989 πουλήθηκε για 13 εκατομμύρια δολλάρια.

Η δεκαετία του '90 όμως απέδειξε οτι και η αγορά έργων τέχνης μπορεί να καταρρεύσει. Η νέα εταιρεία όμως πιστεύει πως διαθέτει την εμπειρία και μπορεί να διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος για να εξασφαλίσει κέρδη για τους επενδυτές της.

Το κάπνισμα ευνοεί τα κορίτσια
BBC News
Το κάπνισμα φαίνεται να επηρεάζει το φύλο του παιδιού

20.4.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οι γονείς που καπνίζουν πριν και κατά την περίοδο της σύλληψης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα κορίτσι, παρά ένα αγόρι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η αναλογία των αγοριών προς τα κορίτσια έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες και πολλοί πιστεύουν ότι η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μια σειρά από τοξικούς παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τους άνδρες και το αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Αλλά τελευταία έρευνα δείχνει πως το κάπνισμα είτε καταστρέφει τα σπερματοζωάρια είτε επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητες ανάπτυξης ενός αρσενικού εμβρύου ή ίσως και τα δύο. Η έρευνα τα πορίματα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης Λάνσετ, έγινε σε σχεδόν 12 χιλιάδες νεογέννητα στη Δανία και στην Ιαπωνία, σε μια περίοδο επτά μηνών.

Η κάθε μητέρα ρωτήθηκε για τα τσιγάρα που κάπνιζε η ίδια και ο σύζυγός της την περίοδο της σύλληψης -τρεις μήνες δηλαδή πριν την τελευταία περίοδο της γυναίκας έως και τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη.

Η σχέση αρσενικών προς θυληκά παιδιά υπολογίστηκε με βάση τρεις διαφορετικές ομάδες: ανδρες και γυναίκες που δεν κάπνιζαν, εκείνους που κάπνιζαν έως και ένα πακέτο την ημέρα κι εκείνους που κάπνιζαν πάνω από ένα πακέτο. Η αναλογία αγοριών προς κορίτσια μειωνόταν ανάλογα με το πόσα τσιγάρα κάπνιζαν οι γονείς. Στα ζευγάρια που οι γονείς δεν κάπνιζαν αντιστοιχούσαν 1,28 αγόρια σε κάθε κορίτσι, ενώ στα ζευγάρια που και οι δυο γονείς κάπνιζαν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα, αντιστοιχούσαν μόλις 0,82 αγόρια σε κάθε κορίτσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπ΄αρχουν και ορισμένες άλλες ομάδες -πλην των καπνιστών- που έχουν την τάση να γεννούν κυρίως κορίτσια. Πρόκειται για τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών και για τους δύτες που έχουν πάνω από 20 ώρες καταδύσεις την εβδομάδα. Εν τούτοις παγκοσμίως γεννιούνται λίγο περισσότερα αγόρια από κορίτσια, αν και τα κορίτσια έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Το FBI προειδοποιεί για τρομοκρατικό χτύπημα
BBC News
Από την 11η Σεπτεμβρίου έχουν εκδοθεί διάφορες προειδοποιήσεις

19.4.2002 22:05 (Ωρα Λονδίνου)
Το FBI ανακοίνωσε ότι έχει λάβει προειδοποιήσεις για τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον τραπεζών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, εκδόθηκε μια γενική προειδοποίηση προς όλες τις τράπεζες σε 12 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε ενώ οι υπουργοί οικονομικών διαφόρων χωρών βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για σύσκεψη της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου.

Το FBI δεν ανακοίνωσε ποιός σχεδιάζει το τρομοκρατικό χτύπημα αλλά αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι πρόκειται για το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ είπε ότι οι τρομοκράτες σχεδιάζουν το χτύπημα ως μέρος της εκστρατείας τους κατά των ΗΠΑ. Ο κος Ασκροφτ δήλωσε πως δεν επιθυμεί να κλεισουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών ούτε να αποφεύγει το κοινό να κάνει τις συναλλαγές του. Είπε πως η κατάσταση επιφυλακής θα αποτρέψει τα σχέδια των τρομοκρατών.

Από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά έχουν κατα καιρούς εκδοθεί διάφορες προειδοποιήσεις, με πιό πρόσφατη την κατάσταση επιφυλακής στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίιτυ.

Έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος στις ΗΠΑ
BBC News
Το δυστύχημα συνέβη σε δασώδη περιοχή

19.4.2002 21:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδικοί άρχισαν έρευνα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το οποίο στοίχησε τη ζωή σε τέσσερις επιβάτες και άφησε πάνω από 130 τραυματίες μετά από εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας.

Πολλοί επιβάτες ήταν παγιδευμένοι για ώρες στα βαγόνια της αμαξοστοιχίας η οποία μετέφερε 468 επιβάτες και πλήρωμα από το Ορλάντο της Φλόριντας στην Ουάσιγκτον.

Τε τρένο μετέφερε επιβάτες μαζί με τα οχήματά τους και το χρησιμοποιούν κυρίως οικογένειες που πηγαίνουν για διακοπές στη Φλόριντα. Το τρένο που εκτροχιάστηκε περιλάμβανε δύο μηχανές, 16 βαγόνια με επιβάτες και 23 βαγόνια με αυτοκίνητα.

Το ότι οι μηχανές δεν εκτοπχιάστηκαν, δήλωσε στα ειδισεογραφικά πρακτορεία εκπρόσωπος της εταιρίας, σημαίνει ότι το ατύχημα πιθανόν να μην οφείλεται σε κακοτεχνία της γραμμής αλλά σε πρόβλημα με τον εξοπλισμό του τρένου.

Το ατύχημα αποτελεί μεγάλο χτύπημα για την Αμτρακ που αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου
BBC News
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγκάνοβιτς

19.4.2002 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγκάνοβιτς, παραιτήθηκε εν μέσω αντιδράσεων μέσα στην κυβέρνηση του σχετικά με την νέα συμφωνία χαλαρής ένωσης του Μαυροβουνίου με την Σερβία.

Συμφωνα με πρωτες πληροφορίες η παραιτηση του κ. Βογιανοβιτς ηταν λιγο η απολύ αναποφευκτη μετα την αποχώρηση του μικροτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι βουλευτές του οποιου διαφωνούν με την υπογραφη της συμφωνίας.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επεδιωκε την αποσχιση της μικρής δημοκρατίας από τον κορμο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Το μικρό κόμμα της Φιλελευθερης Συμμαχίας συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπο την προυπόθεση να διενεργηθεί δημοψηφισμα για το ζητημα αυτό το συντομώτερο δυνατο.

Αρχικά ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Μιλο Τζουκάνοβιτς συμφώνησε, αλλαξε όμως την στάση του μετα την πιεση που του ασκησε η Ευρωπαική Ενωση να συνυπογράψει μαζι με την ηγεσία της Σερβίας συμφωνία η οποια προβλέπει την συσταση μιας νεας ομοσπονδίας και θα εχει τριετη διάρκεια.

Η συμφωνία ηταν το καιριο πλήγμα στις σχεσεις της Φιλελευθερης Συμμαχίας με τα κομματα που στηρίζουν τον πρόεδρο. Το κομμα ανακοινωσε την αποχωρηση του απο τον κυβερνητικό συνασπισμό με αποτελεσμα να υποβάλλει την παραιτηση του ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και να καταρρευσει η κυβέρνηση

Σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ο Βουγκάνοβιτς επισημαίνει ότι επιστρέφει την εντολή που του είχε δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του να κρατήσει αραγή την ενότητα της κυβέρνησης του.

Τώρα η Βουλή καλείται και επισήμως να αποδεχτεί την παραίτηση Βουγκάνοβιτς. Το πιθανότερο ενδεχόμενο τώρα είναι να προκηρυχθούν εκλογές.

Απολύθηκε επικριτής της περιβαλλοντικής πολιτικής ΗΠΑ
BBC News
Οι επικριτές της Διακυβερνητικής λένε ότι είναι πολιτικοποιημένη

19.4.2002 21:08 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να απολύσουν το πρόεδρο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις κλιματολογικές αλλαγές, ο οποίος υπήρξε σταθερός επικριτής της πολτικής της κυβέρνησης Μπους στα θέματα της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική ψήφισαν με 76 ψήφους έναντι 49 να αντικαταστήσουν τον αμερικανό Ρόμπερτ Ουότσον με τον ινδό επιστήμονα, Ρατζτέντρα Πατσαούρι.

Πέρυσι η πετρελαϊκή εταιρεία Έξον είχε στείλει μνημόνιο στο Λευκό Οίκο με το οποίο ζητούσε την αντικατάσταση του Ουότσον. Η οικολογική οργάνωση Γκρίνπις χαρακτήρισε το αποτέλεσμα νίκη των πετρελαιοβιομηχανιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως ήθελαν έναν πρόεδρο που να προέρχεται από αναπτυσσομενη χώρα.

"Συναγερμός προσευχής" από το Βαρθολομαίο
BBC News
O Oικουμενικός Πατριάρχης

19.4.2002 20:47 (Ωρα Λονδίνου)
"Συναγερμό προσευχής" για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή και τη διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων της Χριστιανοσύνης, ζητά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απ΄όλες τίς Ορθόδοξες Εκκλησίες

Με επιστολές του πρός τους προκαθημένους όλων των Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Οικουμενικός Πατριάχης ζητά να καλέσουν όλους τους πιστους σε «συναγερμό προσευχής» και να απευθύνουν εκκλήσεις προς όλους όσους μπορούν να μεσολαβήσουν για τον ιερό αυτό σκοπό.

Ο ίδιος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Αριέλ Σαρόν, του απευθύνει έκκληση να ασκήσει την επιρροή του για «να προφυλάξει τον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στην Βηθλεέμ και όλα τα άλλα ιερά προσκυνήματα όλων των θρησκειών» από κάθε βλάβη που μπορεί να οφείλεται σε πολεμικές ενέργειες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε άλλωστε επιστολή και προς τον πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ προς τον οποίος εκφράζει τη θλίψη του "δια την φοβεράν αιματοχυσίαν και τας υλικάς καταστροφάς, αλλά και δια την εντεινομένην ψυχικήν αντίθεσιν των ανθρώπων και των λαών". Η ψυχική αυτη αντιθεση «δυσχεραίνει την ειρηνική συνυπαρξη των λαών που είναι τοποθετημένοι από Θεού να ζουν εις τον αυτό τόπο», σημειώνει ο Πατριάρχης.

Τέχνη και επενδύσεις
BBC News
Δημοπρασία στον οίκο Σόθεμπυς

19.4.2002 17:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ειναι η τέχνη επένδυση; Στη Βρετανια μια χρηματιστηριακή εταιρεια υπόσχεται στους πελάτες της μεγάλα κέρδη με την αγορα έργων τέχνης που πιστεύει οτι θα πάρουν αξία.

Το Ταμείο Καλών Τεχνών, όπωςι ονομάζεται η εταιρεία υποστηρίζεται απο τους μεγαλύτερους οίκους πλειστηριασμών και ιδιοκτήτες γκαλερί του Λονδίνου. Πρόεδρος της εταιρείας ειναι ο Λόρδος Γκάουρι, που διετέλεσε υπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση Θάτσερ τη δεκαετια του '80, και ο οποίος εξήγησε στο BBC πώς σκοπεύει να διαθέσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που η εταιρεία ελπίζει πως θα προσελκύσει.

"Τα έργα τέχνης θα επιλέγονται από μια ομάδα ειδικών. Οι πελάτες μας δεν επενδύουν απλώς σε έργα τέχνης αλλά και στην εμπειρία και γνώση των ειδικών. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επενδύουν σε αληθινά περουσιακά στοιχεία και συνεπώς ειναι απίθανο να αντιμετωπίισουν την κατάρρευση της αξίας των μετοχών όπως συνέβη στους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Μαρκόνι, ή της Ενρον, ειπε στο ΒΒC ο Λορδος Γκάουρι.

Ο Γκόντφρυ Μπάρκερ, δημοσιογραφος που ειδικεύεται στην αγορά έργα τέχνης είπε: "Το 1974 ο Βρετανικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων ήθελε να επενδύσει και είχε να αντιμετωπίσει ποσοστό πληθωρισμού 26% ενώ οι τιμές των μετοχών ήταν σε κατιούσα πορεια. Ετσι επένδυσε 40 εκατομμύρια λίρες, περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ σε έργα τέχνης . Ηταν ένα πείραμα επιτυχημένο. Αγοράσανε όταν η αγορά τέχνης ήταν πεσμένη και πουλήσανε 20 χρόνια αργότερα όταν ανθούσε".

Πράγματι ένα από τα εργα που είχε αγοράσει ο οργανισμός ήταν ο πίνακας "Ο Περιπατος" του Ρενουάρ. Αγοράστηκε για ένα περίπου εκατομμύριο δολλάρια το 1976 και το 1989 πουλήθηκε για 13 εκατομμύρια δολλάρια.

Η δεκαετία του '90 όμως απέδειξε οτι και η αγορά έργων τέχνης μπορεί να καταρρεύσει. Η νέα εταιρεία όμως πιστεύει πως διαθέτει την εμπειρία και μπορεί να διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος για να εξασφαλίσει κέρδη για τους επενδυτές της.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
BBC News
To κατεστραμμένο αυτοκίνητο της τελευταίας επίθεσης αυτοκτονίας

19.4.2002 15:45 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κοντά στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού, Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιος ανατινάχθηκε μέσα στο αυτοκινητό του κόντα στο σημείο ελέγχου στην είσοδο του οικισμού.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης, ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι μεταφιεσμένοι ως στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων, επιχείρησαν να διεσδύσουν στον στον εβραϊκό οικισμό, Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε οτι 15 τεθωρακισμένα είσέβαλαν στον καταυλισμό, ενώ στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε για λίγη ώρα στην πόλη της Καλκίλια και αποχώρησε αφου πρωτα πραγματοποίησε σειρά συλλήψεων.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι τερματίσθηκε η κατοχή της Τζενίν μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πόλης και ο προσφυγικός καταυλισμός να καταστραφούν.

Παρολαυτά οι ισραληλινές δυνάμεις διατηρούν τα σημεία ελέγχου γύρω από την Τζενίν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν μέχρι την Κυριακή και από τις άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης αλλά όχι από την Βηθλεέμ και τη Ραμάλα.

Σε αυτές τις δύο πόλεις οι ισραηλινοί θα παραμείνουν μέχρι να "συλλάβουν αυτούς που αναζητούν".

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα τον εικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς για τη Βηθλεέμ .

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε στο Συμβούλιο ΑΣφαλείας ότι το χάσμα που χωρίζει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι πλέον τόσο μεγάλο που καθιστά αδύνατη την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή

Αμφίρροπη η εκλογική μάχη στην Γαλλία
BBC News
To ποσοστό του κ. Λεπέν μπορεί να στερήσει ψήφους από τον Ζακ Σιράκ

19.4.2002 15:38 (Ωρα Λονδίνου)
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αυτό το σαββατοκύριακο στην Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, το οποίο είναι τόσο μικρό που θεωρείται ανεπαίσθητο.

Σε αυτό αξίζει να προστεθεί και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες να εξασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, άλλα και ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό που ακόμα δηλώνει αναποφάσιστο.

Και τώρα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν οι δύο διεκδικητές είναι τόσο κοντά αλλά και το εκλογικό σώμα τόσο διασπασμένο, οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εκφράζουν την πραγματική εικόνα.

Παρόλαυτα, οι τελευταίες δημοσακοπήσεις δίνουν στον κ.Σιράκ για τον πρώτο γύρο 20% με 22%, ενώ για τον κ. Ζοσπέν δίνουν 18%.

Σημαντικό στοιχείο για αυτή τον Σιράκ είναι και οι κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του, σκάνδαλα που πραγματοποιήθηκαν ακόμα και από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Παρισιού και δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθόλου την εκλογική μάχη.

Για αυτό ακριβώς σε ενδεχόμενη ήττα του, θα πάψει να μπορεί να επικαλείται ότι αν και θέλει να καταθέσει δεν μπορεί λόγω της θέσης του και του αξιώματός του.

Εκτός απο τους κυρίους Σιράκ και Ζοσπέν, στις εκλογές συμμετέχουν άλλοι 14 υποψήφιοι.

Ανάμεσα τους και ο ακροδεξιός κ.Ζαν Μαρί Λεπέν που οι δημοσκοπήσεις τον κατατάσσουν τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 14%.Και οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το πραγματικό του ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο αφού πολλοί που τον ψηφίζουν απλά ντρέπονται να το παραδεχτούν.

Αν και μέχρι στιγμής η προεκλογική καμπάνια διεξάγεται σε καλό επίπεδο, τις τελευταίες μέρες οι διαξισμοί είναι πίο έντονοι.

Ανώνυμα γράμματα που μιλούν για την κατάσταση της υγείας του κ.Ζοσπέν απορρίφθηκαν από το στρατόπεζο του σοσιαλιστή υποψηφίου και πρωθυπουργού ως αβάσιμα.

Αυτό που όμως επισημαίνουν αναλυτές αλλά και πολίτες είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι λένε σχεδόν τα ίδια, είναι "βαρρετοί" και "ότι δεν έχουν όραμα".

Πέθανε ο ανθρωπολόγος Θορ Χέγερνταλ
BBC News
Ο καθηγητής Χέγερνταλ πέθανε στην Ιταλία σε ηλικία 87 ετών

19.4.2002 16:01 (Ωρα Λονδίνου)
Απεβίωσε ο νορβηγός ερευνητής και ανθρωπολόγος Θόρ Χέγερνταλ σε ηλικία 87 ετών αφού έχασε την μάχη με τον καρκίνο.

Ο Χέγερνταλ έγινε διάσημος όταν διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μία ξύλινη σχεδία προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι ιθαγενείς του Ειρηνικού προέρχονταν από την Βόρεια Αμερική και όχι από τις Ινδίες.

Η αποστολή που αποτυπώθηκε και σε ντοκυμαντερ κέρδισε το βραβείο Οσκαρ, ενώ το βιβλίο που περιέγραφε την αποστολή πούλησε περισσότερα από 60 εκατομύρια αντίτυπα.

Στα επιτευγματά του ακόμα προσμετράται το ότι διέσχισε τον Ατλαντικό από αυσχέδια σχεδία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.

Με αυτή την αποστολή ήθελε να δείξει ότι ενδεχομένως οι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό πολλοί πριν από τον Κολόμβο.

Πολλοί γενετιστές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις θεωρίες του, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν λανθασμένες.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
BBC News
Αποχωρούν οι ισραηλινοί από την Τζενίν

19.4.2002 10:21 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κοντά στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού, Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιος ανατινάχθηκε μέσα στο αυτοκινητό του κόντα στο σημείο ελέγχου στην είσοδο του οικισμού.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης, ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι μεταφιεσμένοι ως στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων, επιχείρησαν να διεσδύσουν στον στον εβραϊκό οικισμό, Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε οτι 15 τεθωρακισμένα είσέβαλαν στον καταυλισμό, ενώ στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε για λίγη ώρα στην πόλη της Καλκίλια και αποχώρησε αφου πρωτα πραγματοποίησε σειρά συλλήψεων.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι τερματίσθηκε η κατοχή της Τζενίν μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πόλης και ο προσφυγικός καταυλισμός να καταστραφούν.

Παρολαυτά οι ισραληλινές δυνάμεις διατηρούν τα σημεία ελέγχου γύρω από την Τζενίν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν μέχρι την Κυριακή και από τις άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης αλλά όχι από την Βηθλεέμ και τη Ραμάλα.

Σε αυτές τις δύο πόλεις οι ισραηλινοί θα παραμείνουν μέχρι να "συλλάβουν αυτούς που αναζητούν".

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα τον εικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς για τη Βηθλεέμ .

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε στο Συμβούλιο ΑΣφαλείας ότι το χάσμα που χωρίζει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι πλέον τόσο μεγάλο που καθιστά αδύνατη την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή

Σύλληψη υπόπτου μέλους της ΕΤΑ στη Γαλλία

19.4.2002 10:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα που πιστεύεται ότι είναι ηγετικό στέλεχος της αυτονιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ.

Ο συλληφθείς, Χοσέ Μαρία Ζαλζουά Κορτά, είναι ύποπτος για την συμμετοχή του σε δεκατρείς δολοφονίες και έχει εκδόσει διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 1986.

Η σύλληψη Κορτά είναι η τελευταία σύλληψη αποτέλεσμα της συντονισμένης συνεργασίας ανάμεσα σε γαλλικές και ισπανικές αρχές το 2001.

Η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνη για περισσότερες 800 δολοφονίες κατά την 30χρονη πορείας της.

Παραίτηση Χατζηιωάνου από τη διοίκηση της Easyjet
BBC News
Ο ιδρυτής της Easyjet κ. Στέλιος Χατζηιωάννου

19.4.2002 9:43 (Ωρα Λονδίνου)
O ιδρυτής της 'EasyJet' αναγκάστηκε να παραιτηθεί" είναι ο σημερινός τίτλος της "Γκάρντιαν" η οποία εξηγεί στον υπότιτλο πως ένας ιππότης του Σίτυ, συγκεκριμένα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της αεροναυτικής εταιρείας "Βίκερς", Σερ Κόλιν Τσάντλερ, θα αντικασταστήσει του χρόνου τον Στέλιο Χατζηιωάννου γιατί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι θεσμικοί επενδυτές ζήτησαν αλλαγές.

Ο Σερ Κόλιν συμμετέχει από χθες στο διοικητικό συμβούλιο της 'EasyJet'.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, όπως δήλωσε, είχε "πολύ φιλικές, ειλικρινείς και ανοικτές συνομιλίες" με τους επικριτές του. Και, ανεξαρτήτως των απόψεων που είχαν αυτοί, δήλωσε πως είναι έτοιμος ν'άποχωρήσει από την 'EasyJet' για ν'αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις άλλες εταιρείες που ανήκουν στην αυτοκρατορία "Εasy" που ίδρυσε, όπως είναι η εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων Easyrentacar, η αλυσσίδα ιντερνετ καφέ Easyeveryhing και η νέα εταιρείας EasyCinema.

Σε αυτές τις εταιρείες ο κ. Χατζηιωάννου θα παραμείνει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο κ. Χατζηιωάνου δεν παρέλειψε, πάντως, να επικρίνει τους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι, είπε, "ήθελαν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο": οι επενδυτές αυτοί, εξήγησε, ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι όταν δημιούργησε την 'EasyJet', την ανέπτυξε και την εισήγαγε στο χρηματιστήριο, αλλά όταν η εταιρεία αυτή απεδείχθη επιτυχής, άρχισαν αιφνιδίως να διερωτώνται εάν και κατά πόσον ήταν όντως ανεξάρτητος, εάν θα έπρεπε δηλαδή να έχει τόσο μεγάλη ανάμιξη με την εταιρεία ως πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου.

Ο ιδρυτής της 'EasyJet' τόνισε επίσης ότι το Σίτυ του Λονδίνου είναι γεμάτο με ιδρυτές εταιρειών οι οποίοι παρέμειναν πρόεδροι των διοικητικών συμβουλιών των εταιρειών αυτών περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε.

Υπενθυμίζεται ότι η 'EasyJet' ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρει με τα αεροπλάνα της--κατά 39% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η 'EasyJet ' απέφυγε εν πολλοίς την κρίση στην οποία περιήλθε ο τομέας των αερομεταφορών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το κάπνισμα ευνοεί τα κορίτσια
BBC News
Το κάπνισμα φαίνεται να επηρεάζει το φύλο του παιδιού

19.4.2002 10:10 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ζευγάρια, τα οποία καπνίζουν πριν, κατά τη διάρκεια, ή λίγο μετά τη σεξουαλική πράξη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν κορίτσια παρά αγόρια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι έρευνες επιστημόνων από την Ιαπωνία και τη Δανία, οι οποίοι δημοσίευσαν την Παρασκευή τα πορίσματά τους στην ιατρική επιθεωρήση "Λάνσετ".

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν, επίσης, ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην αναλογία κοριτσιών - αγοριών στον κόσμο οφείλονται στο κάπνισμα.

Ο συντάκτης επιστημονικών θεμάτων του BBC, Ρίτσαρντ Μπλακ, διευκρινίζει ότι οι έρευνες των επιστημόνων διεξήχθησαν σε δείγμα 12.000 νεογέννητων παιδιών.

"Αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού, οι επιστήμονες ζητούσαν από τους γονείς να τους περιγράψουν τις καπνιστικές τους συνήθειες τους, λίγους μήνες προ και μετά τη σύλληψη. Διαπίστωσαν ότι οι γονείς που δεν κάπνιζαν καθόλου είχαν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο αγόρια",εξηγεί ο Ρίτσαρντ Μπλακ.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Γάζα
BBC News
Αποχωρούν οι ισραηλινοί από την Τζενίν

19.4.2002 9:06 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε προ ολίγου κοντά στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού, Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι μεταφιεσμένοι ως στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων, επιχείρησαν να διεσδύσουν στον στον εβραϊκό οικισμό, Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε οτι 15 τεθωρακισμένα είσέβαλαν στον καταυλισμό, ενώ στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε για λίγη ώρα στην πόλη της Καλκίλια και αποχώρησε αφου πρωτα πραγματοποίησε σειρά συλλήψεων.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι τερματίσθηκε η κατοχή της Τζενίν μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πόλης και ο προσφυγικός καταυλισμός να καταστραφούν.

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα τον εικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς για τη Βηθλεέμ .

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε στο Συμβούλιο ΑΣφαλείας ότι το χάσμα που χωρίζει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι πλέον τόσο μεγάλο που καθιστά αδύνατη την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή

Eν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Γάζα αναφέρουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ρεφάχ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ισραηλινοί εισήλθαν με 15 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στον καταυλισμό και άνοιξαν πυρ.

Στη Δυτική Όχθη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη Καλκίλια, αν και εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν πρόκειται για κατοχή της πόλεως.

Επιβατικό τραίνο εκτροχιάστηκε στις ΗΠΑ
BBC News
Το δυστύχημα συνέβη σε δασώδη περιοχή

19.4.2002 9:01 (Ωρα Λονδίνου)
Επιβατικό τραίνο της εταιρείας Άμτρακ εκτροχιάστηκε στις ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα του δυστυχήματος που συνέβη στην διαδρομή από το Ορλάντο της Φλόριντα στην Ουάσιγκτον, ήταν να χάσουν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και περοσσότεροι από 70 να παγιδευτούν στα εκτροχιασμένα βαγόνια.

Τα ειδησειογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι στα δέκα εκτροχιασμένα βαγόνια έχουν παγιδευτεί περισσότερα από 75 άτομα.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 153

Το τραίνο που μεταφέρει 467 επιβάτες, μετέφερε και αυτοκίνητα.

Αμέσως στην δασώδη περιοχή έφτασαν τα σωστικά συνεργεία.

Εικόνες από το μέρος του ατυχύματος δείχνουν αυτοκίνητα γύρω από τις γραμμές.

Οι αρχές θεωρούν ως υπαίτιο του ατυχήματος σε κακοτεχνία στις γραμμές, ενω στην Ουάσινκτον η Υπηρεσία ελέγχου Ασφαλείας των Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα που θα ερευνησουν τι συνέβη.

Το ατύχημα αποτελεί μεγάλο "χτύπημα" για την Αμτρακ που αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Επιστρέφει ο Ζαχίρ Σαχ στο Αφγανιστάν

19.4.2002 8:47 (Ωρα Λονδίνου)
O τέως βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από 30 χρόνια εξορίας.

Οι ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας, Αφγανοί φρουροί και η διεθνής δύναμη στην Καμπούλ έχουν αναλάβει να τον προστατεύσουν.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν σχεδιάζει να επιζητήσει την παλινόρθωση της βασιλείας, αλλά, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλοί Αφγανοί πιστεύουν ότι η παρουσία του θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας.

Απεχώρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα από την Τζενίν
BBC News
Αποχωρούν οι ισραηλινοί από την Τζενίν

19.4.2002 7:46 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι τερματίσθηκε η κατοχή της Τζενίν μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πόλης και ο προσφυγικός καταυλισμός να καταστραφούν.

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα τον εικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς για τη Βηθλεέμ .

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε στο Συμβούλιο ΑΣφαλείας ότι το χάσμα που χωρίζει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι πλέον τόσο μεγάλο που καθιστά αδύνατη την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή

Eν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Γάζα αναφέρουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ρεφάχ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ισραηλινοί εισήλθαν με 15 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στον καταυλισμό και άνοιξαν πυρ.

Στη Δυτική Όχθη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη Καλκίλια, αν και εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν πρόκειται για κατοχή της πόλεως.

"Αποτρόπαια η κατάσταση στη Τζενίν"
BBC News
H κατάσταση στην Τζενίν είναι τραγική και τα συνεργεία προσπαθούν να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν

19.4.2002 7:53 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή περιγράφουν ως "αποτρόπαια πέρα από κάθε πραγματικότητα" την κατάσταση στον κατεστραμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου σημειώθηκαν οι αιματηρότερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τέρζε Ρόαντ Λάρσεν είπε ότι πτώματα σε αποσύνθεση ήταν σπαρμένα σε ολόκληρο τον καταυλισμό, ο οποίος έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από σεισμό.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έκανε έκκληση στο Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του καταυλισμού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής ώστε να προσφέρουν τροφη, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους επιζώντες.

Επίσης ο κ. Λάρσεν είπε ότι θα ζητήσει από το γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν να προτείνει τη διεξαγωγή έρευνας του Οργανισμού για το τι πραγματικά συνέβη στη Τζενίν.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ "ήταν υπερβολικές λόγω συναισθηματικής φόρτισης".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.