Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-20

  1. Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης
  2. Βενεζουέλα: Θάνατος αξιωματούχων του στρατού
  3. Διεθνείς αντιδράσεις για την Τζενίν
  4. Σύννεφα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Ευρώπης
  5. Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον
  6. «Αποτροπιαστική» η εικόνα στην Τζενίν
  7. Υπουργοί οικονομικών των G7 στην Ουάσιγκτον
  8. Φόβοι νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
  9. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Τζενίν
  10. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Τζενίν
  11. Φόβοι νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
  12. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Τζενίν
  13. Αφγανοί... επιστρέφοντες
  14. Φόβοι κατάρρευσης: Απαγορεύθηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή
  15. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου
  16. Συνταγματικές αλλαγές επιβάλλονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  17. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης
BBC News
Τα αντιπολεμικά συνθήματα κυριάρχησαν

20.4.2002 22:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η παγκοσμιοποίηση, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» αλλά και οι επιδρομές των ισραηλινών εναντίων των παλαιστινίων κυριάρχησαν στα συνθήματα χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπό δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ ενώ πορείες έχουν προγραμματιστεί να περάσουν έξω από το Λευκό Οίκο αλλά και τα γραφεία μεγάλων εταιρειών όπως η Coca-Cola, η Citibank αλλά και η βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και φαρμάκων Monsanto.

Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ολες οι άδειες των αστυνομικών έχουν ανασταλεί και από το κέντρο της πόλης έχουν απομακρυνθεί τα γραμματοκιβώτια, οι κάδοι σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαδηλωτές εάν σημειωθούν επεισόδια.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί οικονομικών των επτά περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε ανακοίνωσή τους οι G7 εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν οι διακυμάνσεις τις τιμής του πετρελαίου.

Βενεζουέλα: Θάνατος αξιωματούχων του στρατού
BBC News
Τα πνεύματα παραμένουν τεταμένα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

20.4.2002 22:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας, Στρατηγός Λουίς Ασεβέδο και εννέα ακόμη αξιωματούχοι του στρατού σκοτώθηκαν κατά την πτώση ελικοπτέρου βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Καράκας.

Στρατιωτικές πηγές απέδωσαν το ατύχημα στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγού Λουκας Ρινκον ο οποίος βρισκόταν επίσης σε ελικόπτερο.

Ο Ασεβέδο καθώς και τρεις ακόμη αξιωματικοί της αεροπορίας που σκοτώθηκαν είχαν διοριστεί στις αρχές της εβδομάδας από τον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες ο οποίος έπεσε θύμα πραξικοπήματος αλλά κατάφερε να επανέλθει στην εξουσία σε διάστημα δυο ήμερων.

Ο κ. Τσάβες πραγματοποίησε αλλαγές στη δομή των ενόπλων δυνάμεων από τις τάξεις των οποίων επιχειρήθηκε η απομάκρυνσή του από την εξουσία και η δημιουργία κυβέρνησης επιχειρηματιών και στρατιωτικών.

Διεθνείς αντιδράσεις για την Τζενίν
BBC News
«Αποτροπιαστική» χαρακτηρίζουν την εικόνα της Τζενίν ξένοι παρατηρητές

20.4.2002 21:40 (Ωρα Λονδίνου)
Τραγωδία για χιλιάδες Παλαιστίνιους χαρακτήρισε ο αμερικανός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπέρνς την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή αντιπροσωπείας που θα εξετάσει τις δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου έγιναν μεγάλες καταστροφές. Άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των νεκρών.

Πάντως, ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το τελικό ψήφισμα δεν χαρακτηρίζει το έργο της αποστολής ειδική έρευνα, όπως είχαν ζητήσει τα αραβικά κράτη.

Με τη συνδρομή μελών ανθρωπιστικών οργανισμών, κάτοικοι της Τζενίν βγήκαν χθες στους δρόμους με σκοπό να μαζέψουν και να θάψουν τους νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στα ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για οργανωμένη σφαγή, και ένας απεσταλμένος των ΗΕ είπε ότι η κατάσταση στη Τζενίν είναι «αποτροπιαστική πέραν κάθε φαντασίας».

Όμως ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν έχει να κρύψει τίποτα σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Τζενίν».

Αλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν ότι ο στρατός θα θέσει στη διάθεση της ομάδας του ΟΗΕ, όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Με το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη συνύπαρξης δυο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζοντας τη μερική αποχώρησή τους από τη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζενίν την Παρασκευή -όμως οδομαχίες σημειώθηκαν εκ νέου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύννεφα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Ευρώπης
BBC News
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα έχουν ενοχλήσει την Ευρώπη

20.4.2002 22:13 (Ωρα Λονδίνου)
Την αντίδραση τους στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει δασμούς ύψους 100% στην αξία αρκετών αμερικανικών προϊόντων εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς η Κομισιόν παρουσίασε τη σχετική πρόταση στις χώρες μέλη της Ε.Ε την Παρασκευή ως απάντηση στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ζητά την επιβολή των δασμών από τις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναλυτές η επιλογή των προϊόντων, στα οποία αναμένεται να επιβληθούν δασμοί, έχει ως στόχο την άσκηση πολιτικών πιέσεων στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπούς.

Ετσι μεταξύ των προϊόντων αυτών αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα εσπεριδοειδή της Φλόριντας- μιας πολιτείας που έκρινε σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2000.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορείου.

Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χάνς Αιχελ αναφέρθηκε το Σάββατο στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον
BBC News
Γραμματοκιβώτια και αλλα αντικείμενα που ενδεχομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαδηλώτες, έχουν απομακρυνθεί από την πόλη.

20.4.2002 17:23 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης, του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας αλλά και των ισραηλινών επιδρομών στη Μέση Ανατολή.

Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ολες οι άδειες των αστυνομικών έχουν ανασταλεί και από το κέντρο της πόλης έχουν απομακρυνθεί τα γραμματοκιβώτια, οι κάδοι σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαδηλωτές εάν σημειωθούν επεισόδια.

Οι υπουργοί οικονομικών των επτά περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών ολοκλήρωσαν την πρώτη συνάντησή τους και ακολουθεί η συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στη διάσκεψη επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη που έχει αρχίσει να παρατηρείται στην αμερικανική οικονομία αλλά οι υπουργοί των G7 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Αργεντινή και η Ιαπωνία- θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

«Αποτροπιαστική» η εικόνα στην Τζενίν
BBC News
Σύμφωνα με το Ισραήλ, δεν υπήρξε σφαγή στη Τζενίν

20.4.2002 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκλονισμένοι από τις καταστροφές του ισραηλινού στρατού δηλώνουν απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας που επισκέπτονται την πόλη Τζενίν ενώ μέλη ομάδων αρωγής καταγελούν παρεμπόδιση του έργου τους από τον ισραηλινό στρατό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή αντιπροσωπείας που θα εξετάσει τις δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου έγιναν μεγάλες καταστροφές. Άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των νεκρών.

Πάντως, ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το τελικό ψήφισμα δεν χαρακτηρίζει το έργο της αποστολής ειδική έρευνα, όπως είχαν ζητήσει τα αραβικά κράτη.

Συνεχίζοντας τη μερική αποχώρησή τους από τη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζενίν την Παρασκευή -όμως οδομαχίες σημειώθηκαν εκ νέου στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη συνδρομή μελών ανθρωπιστικών οργανισμών, κάτοικοι της Τζενίν βγήκαν χθες στους δρόμους με σκοπό να μαζέψουν και να θάψουν τους νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στα ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για οργανωμένη σφαγή, και ένας απεσταλμένος των ΗΕ είπε ότι η κατάσταση στη Τζενίν είναι «αποτροπιαστική πέραν κάθε φαντασίας».

Όμως ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν έχει να κρύψει τίποτα σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Τζενίν».

Αλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν ότι ο στρατός θα θέσει στη διάθεση της ομάδας του ΟΗΕ, όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Υπουργοί οικονομικών των G7 στην Ουάσιγκτον
BBC News
Γραμματοκιβώτια και αλλα αντικείμενα που ενδεχομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαδηλώτες, έχουν απομακρυνθεί από την πόλη.

20.4.2002 14:16 (Ωρα Λονδίνου)

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Ουάσιγκτον όπου αργότερα σήμερα προγραμματίζονται μεγάλες διαδηλώσεις με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ολες οι άδειες των αστυνομικών έχουν ανασταλεί και από το κέντρο της πόλης έχουν απομακρυνθεί τα γραμματοκιβώτια, οι κάδοι σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαδηλωτές εάν σημειωθούν επεισόδια.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στη διάσκεψη επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη που έχει αρχίσει να παρατηρείται στην αμερικανική οικονομία αλλά οι υπουργοί των G7 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Αργεντινή και η Ιαπωνία- θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Φόβοι νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
BBC News
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοια προειδοποίηση αποστέλλεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου

20.4.2002 13:18 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό FBI προειδοποίησε εκατοντάδες τράπεζες και άλλους οργανισμούς σε δώδεκα πολιτείες και στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, να βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωίσουν ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, έσπευσε ωστόσο να διευκρινήσει πως δεν είναι βέβαιες οι αρχές πόσο βάσιμα είναι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους -στοιχεία που πιστεύεται πως προέρχονται από πληροφορίες που έδωσαν συλληφθέντα μέλη του δικτύου αλ-Κάιντα. Ας σημειωθεί ότι η προειδοποίηση του FBI έγινε καθώς στην Ουάσινγκτον συγκεντρώνονται πολλοί ξένοι υπουργοί Οικονομικών για τη σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Τζενίν
BBC News
Σύμφωνα με το Ισραήλ, δεν υπήρξε σφαγή στη Τζενίν

20.4.2002 11:11 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή αντιπροσωπείας που θα εξετάσει τις δραστηρότητες του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου έγιναν μεγάλες καταστροφές, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των νεκρών. Όμως, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το τελικό ψήφισμα δεν χαρακτηρίζει το έργο της αποστολής ειδική έρευνα, όπως είχαν ζητήσει τα αραβικά κράτη.

Συνεχίζοντας τη μερική αποχώρησή τους από τη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζενίν την Παρασκευή -όμως οδομαχίες σημειώθηκαν εκ νέου στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη συνδρομή μελών ανθρωπιστικών οργανισμών, κάτοικοι της Τζενίν βγήκαν εχθές στους δρόμους με σκοπό να μαζέψουν και να θάψουν τους νεκρούς, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στα ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για οργανωμένη σφαγή, και ένας απεσταλμένος των ΗΕ είπε ότι η κατάσταση στη Τζενίν είναι 'αποτροπιαστική πέραν κάθε φαντασίας'. Όμως ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι 'το Ισραήλ δεν έχει να κρύψει τίποα σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Τζενίν. Μάλιστα, άλλοι υψηλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν ότι ο στρατός θα θέσει στη διάθεση της ομάδας του ΟΗΕ, όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εολαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Τζενίν
BBC News
Σύμφωνα με το Ισραήλ, δεν υπήρξε σφαγή στη Τζενίν

20.4.2002 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή αντιπροσωπείας που θα εξετάσει τις δραστηρότητες του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου έγιναν μεγάλες καταστροφές, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των νεκρών. Όμως, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το τελικό ψήφισμα δεν χαρακτηρίζει το έργο της αποστολής ειδική έρευνα, όπως είχαν ζητήσει τα αραβικά κράτη.

Συνεχίζοντας τη μερική αποχώρησή τους από τη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζενίν την Παρασκευή -όμως οδομαχίες σημειώθηκαν εκ νέου στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη συνδρομή μελών ανθρωπιστικών οργανισμών, κάτοικοι της Τζενίν βγήκαν εχθές στους δρόμους με σκοπό να μαζέψουν και να θάψουν τους νεκρούς, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στα ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για οργανωμένη σφαγή, και ένας απεσταλμένος των ΗΕ είπε ότι η κατάσταση στη Τζενίν είναι 'αποτροπιαστική πέραν κάθε φαντασίας'. Όμως ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι 'το Ισραήλ δεν έχει να κρύψει τίποα σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Τζενίν.

Φόβοι νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
BBC News
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοια προειδοποίηση αποστέλλεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου

20.4.2002 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό FBI προειδοποίησε εκατοντάδες τράπεζες και άλλους οργανισμούς σε δώδεκα πολιτείες και στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, να βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωίσουν ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, έσπευσε ωστόσο να διευκρινήσει πως δεν είναι βέβαιες οι αρχές πόσο βάσιμα είναι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους -στοιχεία που πιστεύεται πως προέρχονται από πληροφορίες που έδωσαν συλληφθέντα μέλη του δικτύου αλ-Κάιντα. Ας σημειωθεί ότι η προειδοποίηση του FBI έγινε καθώς στην Ουάσινγκτον συγκεντρώνονται πολλοί ξένοι υπουργοί Οικονομικών για τη σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Τζενίν
BBC News
Σύμφωνα με το Ισραήλ, δεν υπήρξε σφαγή στη Τζενίν

20.4.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή αντιπροσωπείας που θα εξετάσει τις δραστηρότητες του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου έγιναν μεγάλες καταστροφές, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των νεκρών. Όμως, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το τελικό ψήφισμα δεν χαρακτηρίζει το έργο της αποστολής ειδική έρευνα, όπως είχαν ζητήσει τα αραβικά κράτη.

Αφγανοί... επιστρέφοντες

20.4.2002 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 300 χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν γυρίσει στις εστίες τουςτις τελευταίες εβδομάδες. Από τη στιγμή που ο Οργανισμός ξεκίνησε ειδικά προγράμματα επαναπατρισμού πριν από ένα μήνα, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 40 χιλιάδες πρόσφυγες γυρίζουν στο Αφγανιστάν από το Πακιστάν κάθε εβδομάδα, και αρκετές χιλιάδες ακόμα ξεκινούν με τον ίδιο προορισμό από το Ιράν.

Φόβοι κατάρρευσης: Απαγορεύθηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί έσπευδαν μέχρι εχθές να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν από τις τράπεζες

20.4.2002 6:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δήλωσε πως αναστέλλει επ'αόριστον από τη Δευτέρα τις τραπεζικές και συναλλαγματικές συναλλαγές. Το μέτρο αυτό ελήφθη μετά τις αποφάσεις που εξέδωσαν πολλά δικαστήρια επιτρέποντας στους καταθέτες ν'αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους παρά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, χθες μόνο απεσύρθησαν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια, και οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου
BBC News
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγκάνοβιτς

20.4.2002 6:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγκάνοβιτς, παραιτήθηκε εν μέσω αντιδράσεων προερχόμενων από μέλη της κυβέρνησής του σχετικά με την νέα συμφωνία χαλαρής ένωσης του Μαυροβουνίου με την Σερβία.

Η παραίτηση του κ. Βογιάνοβιτς ήταν αναπόφευκτη μετά την αποχώρηση του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, οι βουλευτές του οποίου διαφωνούν με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Σερβία.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επεδίωκε την απόσχιση της μικρής δημοκρατίας από τον κορμο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Το μικρό κόμμα της Φιλελευθερης Συμμαχίας συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπο την προυπόθεση να διενεργηθεί δημοψηφισμα για το ζητημα αυτό το συντομότερο δυνατο.

Αρχικά ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μιλο Τζουκάνοβιτς, συμφώνησε, άλλαξε όμως τη στάση του μετά την πίεση που του άσκησε η Ευρωπαική Ένωση να συνυπογράψει μαζί με την ηγεσία της Σερβίας συμφωνία η οποια προβλέπει την σύσταση νέας ομοσπονδίας και θα έχει τριετή διάρκεια.

Η συμφωνία ήταν το καίριο πλήγμα στις σχέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας με τα κόμματα που στηρίζουν τον πρόεδρο. Το κόμμα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτηση του ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και να καταρρεύσει η κυβέρνηση.

Συνταγματικές αλλαγές επιβάλλονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

20.4.2002 6:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ανώτατος εκπρόσωπος των διεθνών δυνάμεων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόλφγκαν Πέτριτς, επέβαλε αλλαγές συνταγματικών διατάξεων και για τις δύο κοινότητες της χώρας, έτσι ώστε να συντηρηθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας της χώρας. Τα έκτακτα μέτρα επεβλήθηκαν, έπειτα από την άρνηση των κοινοβουλίων των δύο κοινοτήτων να τα κυρώσουν με ψηφοφορίας. Τα νέα μέτρα θα εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τον κύριο Πέτριτς, ότι όλοι οι πολίτες, Μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι, θα συμμετάσχουν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταγματικές αλλαγές που να ευνοούν τον πολυεθνικό χαρακτήρα των δύο κοινοτήτων ήταν ένας από τους όρους που πρέπει να πληρωθούν πριν τις γενικές εκλογές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη τον Οκτώβριο.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

20.4.2002 6:59 (Ωρα Λονδίνου)
"Στα ερείπια της Τζενίν οι Παλαιστίνιοι θάβουν τους νεκρούς τους" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Ιντιπέντεντ" (The Independent), δίπλα στη φωτογραφία ενός νεαρού Παλαιστίνιου που προσεύχεται γονατιστός πάνω από τη σορό κάποιου συγγενούς του. Σοροί γύρω του τα πτώματα, τυλιγμένα σε άσπρα σεντόνια. "Από τα ερείπια της Τζενίν, η αλήθεια για τη θηριωδία που διέπραξαν οι Ισραηλινοί" είναι ένας άλλος χαρακτηριστικός τίτλος της "Ιντιπέντεντ".

"Η Βρετανία και οι ΗΠΑ συγκρούστηκαν στο θέμα της Τζενίν" είναι ο επίσης πρωτοσέλιδος τίτλος των "Τάιμς" (The Times) που αναφέρονται στην άρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πρόταση της Βρετανίας που καλούσε τον ΟΗΕ να αναθέσει σε ανεξάρτητη επιτροπή να ερςευνήσει τα "πρόσφατα γεγονότα" στη Τζενίν. Οι Αμερικανοί, όμως, όπως αναφέρουν οι "Τάιμς", απείλησαν με βέο.

Η "Γκάρντιαν" (The Guardian), από τη δική της πλευρά, έχει τον τίτλο" Ο Μπους δηλώνει πως θα πρέπει να ερευνηθεί τί συνέβη στη Τζενίν" και αναφέρει τί δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου: "Ο πρόεδρος", εξήγησε ο Άρι Φλάισερ, ζήτησε να επιτραπεί στα Ηνωμένα Έθνη και στον Ερυθρό Σταυρό να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στη Τζενίν. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει διαφάνεια."

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον σημερινό βρετανικό Τύπο είναι η ανακάλυψη από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο δυτικό Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας λίστας με τα ονόματα ανώτερων στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που είναι, όπως υποστηρίζεται, μεταξύ των πιθανών στόχων του ΙΡΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, και ο σημερινός ηγέτης των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, είναι μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνει η λίστα, γράφει στην πρώτη της σελίδα η "Ντέλι Τέλεγκραφ" (Τhe DAily Telegraph), αν και μία άλλη εφημερίδα, η "Γκάρντιαν" (The Guardian"), υπογραμμίζει ότι οι αρχές επιμένουν πως "δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο ΙΡΑ πρόκειται ή σκοπεύει να ξαναρχίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις".

Η πρ οχθεσινή πρόσκρουση του μικρού αεροπλάνου στον ουρανοξύστη του Μιλάνου εξακολουθεί ν'απασχολεί τον βρετανικό Τύπο: "Τα χρέη οδήγησαν τον πιλότο στην αυτοκτονία" είναι ο τίτλος των "Τάιμς" (Τhe Times), άποψη με την οποία συμφωνεί και η "Ιντιπέντεντ" (The Independent): "Ο γιός του πιλότου λέει πως ήταν αυτοκτονία".

Τέλος, ένα άλλο θέμα που απασχολεί τα βρετανικά πρωτοσέλιδα είναι η ερωτική ζωή του προπονητή της Εθνικής Αγγλίας--η σχέση του πενηντα-τριάχρονου Σουηδού Σβεν-Γκόραν Έρικσον με την τριαντατετράχρονη παρουσιάστρια της τηεόρασης, Ούλρικα Τζόνσον.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.