Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-24

  1. Εισβολή ισραηλινών και στη Χεβρόνα της Δυτικής Οχθης
  2. Αργεντινή: Πράσινο φως για τα μέτρα του ΔΝΤ
  3. Απτόητος ο Λε Πεν
  4. Ο ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
  5. Το αμερικανικό κογκρέσο εξετάζει τις σχέσεις ΙΡΑ- ανταρτών
  6. «Σχέδιο δράσης» για την παιδεραστία
  7. Τουρκία: «Βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές»
  8. Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
  9. Απολίθωμα αρχαίου θηλαστικού
  10. Σεισμική δόνηση στην ΠΓΔΜ
  11. Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
  12. Ομιλία Λε Πεν στο Ευρωκοινοβούλιο
  13. Το αμερικανικό κογκρέσο εξετάζει τις σχέσεις ΙΡΑ- ανταρτών
  14. Ντροπή και λύπη εκφράζουν οι Αμερικανοί καθολικοι καρδινάλιοι
  15. Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
  16. Αργεντινή: Ενδεχόμενο ανασχηματισμού
  17. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στην Τουρκία
  18. Το πρώτο θυλαστικό του πλανήτη μας
  19. Ομιλία Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο
  20. Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
  21. Ομιλία Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο
  22. Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
  23. Σεισμική δόνηση στην ΠΓΔΜ
  24. Σιγκαπούρη η ιδανική πόλη για επιχειρήσεις στην Ασία
  25. Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
  26. Σεισμική δόνηση στην ΠΓΔΜ
  27. Επίσκεψη Κίσιγκερ στην Βρετανία
  28. Αργεντινή: Ενδεχόμενο ανασχηματισμού
  29. Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
  30. Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
  31. Ομιλία Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο
  32. Μπλερ: "Αποκρουστικές" οι απόψεις του Λεπέν
  33. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρτατουμένων στην Τουρκία
  34. Φωτιά στην αγορά της Καλκούτας
  35. Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
  36. Δεν συζητά με τον Λε Πεν ο Σιράκ
  37. Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών
  38. Ο ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα

  39. 24.4.2002 5:23 (Ωρα Λονδίνου)
    «Τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής διέσυραν τη Γαλλία» σημειώνει η γαλλική Le Monde σύμφωνα με την οποία η χώρα σπάνια έχει υποπέσει σε τέτοια διεθνή ανυποληψία.

    «Θλιβερή επιλογή μεταξύ δύο ασθενειών» χαρακτηρίζει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το περιοδικό Nouvel Observateur. Η εβδομαδιαία έκδοση σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του «ανυπόληπτου Ζακ Σιράκ, ο οποίος χρειάζεται να επανεκλεγεί για να γλιτώσει από τα σκάνδαλα που τον βαρύνουν και του λαϊκιστή, ξενοφοβικού και οπισθοδρομικού Ζαν Μαρί Λε Πεν ο οποίος επιθυμεί να απομονώσει τη Γαλλία και να διαλύσει την ΕΕ»

    Ακόμη και έτσι, διαβάζουμε όμως στο Nouvel Observateur, είναι καλύτερα να προσβληθείς από χολέρα, η οποία αντιμετωπίζεται, παρά από πανούκλα». Το σχετικό άρθρο καταλήγει με την παρατήρηση ότι αν η πλειοψηφία ψηφίσει τον Σιράκ αυτό θα αποτελεί νίκη του στρατοπέδου που αντιτίθεται στον Λεπέν και όχι προσωπική επιτυχία του Γάλλου προέδρου.

    H Ελβετική Le Temps δανείζεται ορολογία από τις περιπέτειες του Αστεριξ για να αναφερθεί στην επιτυχία του Λε Πεν. «Ορισμένοι ψηφοφόροι βρίσκονταν υπό την επήρεια φυσικών παραισθησιογόνων» αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει :«οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με ξύγκι και παράγουν ένα μαγικό φίλτρο το οποίο προσφέρει δύναμη, παράγει ιδέες κάθε είδους και είναι πολύ χρήσιμο όταν μάχεσαι τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Υπάρχουν όμως πολλά συνθετικά υποκατάστατα του μαγικού φίλτρου και ένα από αυτά ονομάζεται ‘γαλλική ταυτότητα’. Οι φαρμακοποιοί του Λε Πεν παρείχαν μεγάλες ποσότητες από αυτό το υποκατάστατο. Τώρα» καταλήγει η ελβετική εφημερίδα «πρέπει να βρεθεί ένα ισχυρό αντίδοτο το οποίο να κάνει του ανθρώπους υπερήφανους και ευτυχισμένους χωρίς να περιέχει τόσο επικίνδυνα συστατικά».

    Τέλος η Der Standard της Βιέννης υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ του Ζαν Μαρί λε Πέν και του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς τις οποίες ο τελευταίος δεν θα ήθελε να παραδεχτεί. Φράσεις όπως αυτές για τον άξονα του κακού παρ

  40. Βατικανό: Σκληρή κριτική για την παιδεραστία
  41. Ισπανία: Σύλληψη ανώτατου στελέχους της Αλ Κάιντα
  42. Ουρουγουάη: Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα
  43. Έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
Εισβολή ισραηλινών και στη Χεβρόνα της Δυτικής Οχθης
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς για σφαγή στη Τζενίν

25.4.2002 4:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Χεβρόνα της Δυτικής Οχθης και σύμφωνα με πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί έρευνες και προσαγωγές παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεσης ειρηνικής λύσης για το ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες παλαιστίνιοι.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ναι μεν χάθηκαν αθώες ζωές, ωστόσο όταν επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη εβδομάδα δεν είδε ομαδικούς τάφους ούτε μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Ο κ.Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να διερευνήσουν τις καταγγελείες των Παλαιστινίων ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους στη Τζενίν.

Αργεντινή: Πράσινο φως για τα μέτρα του ΔΝΤ
BBC News
Τα νέα μέτρα λιτότητας προκαλούν έντονες αντιδράσεις

25.4.2002 3:56 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συμφωνία για την προώθηση των οικονομικών μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε ο πρόεδρος της Αργεντινής Εντουάρντο Δουχάλντε, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους τοπικούς κυβερνήτες του κόμματός του.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής συναντούσε αντιδράσεις στα σχέδια του για την διάσωση της οικονομίας της χώρας από κατοίκους της Αργεντινής που συνεχίζουν τις μαχητικές διαμαρτυρίες τους αλλά και στελέχη του κόμματός του.

Ο κ Δουχάλντε δεν ανακοίνωσε πάντως τον αντικαταστάτη του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, Χόρχε Ρέμες Λένικοβ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα την άρνηση του κογκρέσου να εγκρίνει νέων πακέτο μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Το πακέτο μέτρων που είχε προτείνει ο κ. Λενίκοβ θα επέτρεπε στις τράπεζες της Αργεντινής να μετατρέψουν περίπου το 60% των καταθέσεων των πολιτών σε ομόλογα του δημοσίου, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους καταθέτες να δανείσουν χρήματα στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Απτόητος ο Λε Πεν
BBC News
Εις ώτα μη ακουόντων φαίνεται ότι κατέληξαν οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών

25.4.2002 3:25 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανησυχία του για το μέλλον της Γαλλίας, μετά την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εξέφρασε ο Ζακ Σιράκ, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο κανάλι 2 της Γαλλικής τηλεόρασης

«Θέλω να εκφράσω στους Γάλλους την μεγάλη ανησυχία μου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην χώρα μας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Ανησυχώ και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η Γαλλία προκαλούσε σεβασμό για τις αξίες της. Μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής οι εταίροι και φίλοι μας αρχίζουν να αμφισβητούν την δημοκρατία μας».

Εν τω μεταξύ, το στρατόπεδο του Λε Πεν ελάχιστα φαίνεται να επηρέασε η εχθρότητα που επέδειξαν χθες στον αρχηγό τους, οι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Η Μαρί Φρανς Στριμπουά, υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Ζαν Μαρί Λε Πεν χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες «αντίδραση της αριστερής πτέρυγας».

«Οι Πράσινοι και οι αριστεροί το κάνουν σε όλους τους ηγέτες... στον Μπερλουσκόνι και παλαιότερα στην Μάργκαρετ Θάτσερ» δήλωσε η Μαρί Στριμπουά

Έξω από το ευρωκοινοβούλιο, όπου μίλησε ο ακροδεξιός υποψήφιος, διαδήλωναν φοιτητές και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου σε σύντομη ομιλία του ο κ.Λε Πεν καταδίκασε την βία στην Μέση Ανατολή.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της ομιλίας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους και μερικοί κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή «Όχι» στα γαλλικά

Ο κ.Λε Πεν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και έτσι προκρίθηκε για τον δεύτερο γύρο όπου θα αναμετρηθεί με τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του.

«Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Από την πλευρά του ο Ζαν Μαρι Λε Πεν σχο λίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

Ο ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
BBC News

25.4.2002 3:06 (Ωρα Λονδίνου)
H άρνηση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό διάλογο με τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λε Πεν προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Τα επιχειρήματα του Ζακ Σιράκ έχουν κάποια βάση υποστηρίζει το Nouvel Observateur σημειώνοντας όμως ότι «η αντιπαράθεση θα βοηθούσε τον Σιράκ να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του Λε Πέν -το πρόσωπο της δημαγωγίας και του μίσους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Tribune de Geneve η οποία αναγνωρίζει μεν την άρνηση του Σιράκ να συνομιλήσει με τον ακροδεξιό αντίπαλό του αλλά συμπληρώνει ότι «η στρατηγική του Γάλλου προέδρου ενέχει σημαντικούς κινδύνους καθώς μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα ενισχύει τον Λε Πεν καθώς η πλειονότητα των γάλλων φαίνεται να επιθυμεί το διάλογο» συμπληρώνει η ελβετική εφημερίδα.

Διαφορετική θέση εκφράζει η Libre Belgique, σύμφωνα με την οποία η αποδοχή της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης θα παρείχε στον Λε Πεν νομιμοποίηση την οποία δεν δικαιούται. «Δυστυχώς η δημοκρατία επιβάλλει να ακουστεί και η φωνή του Λε Πεν» διαβάζουμε στη Βελγική εφημερίδα που συμπληρώνει όμως ότι «η αναγνώριση του ακροδεξιού υποψηφίου μέσω της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης θα αποτελούσε προσβολή για τη δημοκρατία».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από την πλευρά της η γαλλική Le Monde που χαρακτηρίζει ως «συνταγή εμφύλιου πολέμου» τις αποφάσεις που φιλοδοξεί να προωθήσει ο Λε Πεν αν αναρριχηθεί στην προεδρία-αποφάσεις που σύμφωνα με την εφημερίδα περιλαμβάνουν, δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε, επαναφορά του φράγκου, κατάργηση του φόρου εισοδήματος, επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων και επαναφορά της θανατικής ποινής.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

«Τα παιδιά γίνονται οι νέοι μάρτυρες στη Γάζα » διαβάζουμε στον πηχυαίο τίτλο της Guardian που αναφέρεται σε ένα 14χρονο παλαιστίνιο αγόρι που σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες ενώ προετοίμαζε επίθεση αυτοκτο νίας.

Στην ίδια εφημερίδα γίνεται ακόμη αναφορά σε «μυστικά σχέδια της κυβέρνησης για την μερική ιδιωτικοποίηση της βρετανικής αστυνομίας».

«Ο Τόνι Μπλέρ συγκαλεί έκτακτη ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να αντιμετωπίσει τους ληστές των δρόμων» είναι ο βασικός τίτλος της εφημερίδας Times. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας κυριαρχεί φωτογραφία των σοσιαλιστών βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου που κρατούν πλακάτ με το σύνθημα όχι στον Λε Πέν.

«Ανώτατα στελέχη του ΙRΑ δίδαξαν τεχνικές τρομοκρατικών ενεργειών σε αντάρτες», υποστηρίζει με τον πηχυαίο τίτλο της η Daily Telegraph επικαλούμενη τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού της Κολομβίας.

Το αμερικανικό κογκρέσο εξετάζει τις σχέσεις ΙΡΑ- ανταρτών
BBC News
Ο πρόεδρος της επιτροπής του αμερικανικού κογκρέσου, Χένρυ Χάιντ

25.4.2002 3:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτροπή του κογκρέσου εξετάζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η παραστρατιωτική οργάνωση της Βορειας Ιρλανδίας ΙΡΑ είχε σχέσεις με ανταρτική οργάνωση της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του κογκρέσου, Χένρυ Χάιντ, είπε ότι ο ΙΡΑ είχε στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών από όλο τον κόσμο στη Κολομβία.

Ωστόσο άλλο μέλος της επιτροπής, ο Πήτερ Κινγκ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις σχέσεις μεταξύ του ΙΡΑ και των ανταρτών της Κολομβίας.

Ο ΙΡΑ έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

«Σχέδιο δράσης» για την παιδεραστία
BBC News
Μέτρα για την αντιμετώπιση παιδεραστών ιερέων αποφάσισε η ηγεσία της αμερικανικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

25.4.2002 3:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί καρδινάλιοι συνέταξαν επιστολή προς τους ιερείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρεται στα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει την εκκλησία.

Η ηγεσία της καθολικής εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε διήμερες συνομιλίες με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και αξιωματούχους του Βατικανού με θέμα την κρίση και τρόπους αντιμετώπισης της.

Παρόλα αυτά δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για την αποπομπή του συνόλου των ιερέων που ενέχονται σε σκάνδαλα παιδεραστίας

Τουρκία: «Βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές»
BBC News
Βελτίωμένη χαρακτηρίζει την κατάσταση το Συμβούλιο της Ευρώπης

25.4.2002 3:59 (Ωρα Λονδίνου)
To Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο στην επίδοση της Τουρκίας όσον αφορά στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Σε έκθεση της που δημοσιευτηκε την Τετάρτη, η επιτροπή του Συμβουλίου για την αποτροπή των Βασανιστηρίων αναφέρει ότι τα περιστατικά κακομεταχείρησης είναι λιγότερα συχνά αν και ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων περιστατικών συμβαίνουν ακόμα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η επιτροπή δεν παραλείπει να επικρίνει την συνεχιζόμενη απομόνωση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλά Οτσαλάν αν και επισημαίνει ότι οι συνθήκες κράτησής του έχουν βελτιωθεί.

Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
BBC News
Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ανώνυμος στο διαδίκτυο

25.4.2002 3:34 (Ωρα Λονδίνου)
Αστυνομικοί από όλη την Βρετανία συμμετείχαν σε επιχείρηση που σκοπό είχε υπόπτους για παιδεραστία οι οποίοι διακινούν φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν κατ΄οίκον έρευνες σε περισσότερα από 75 σπίτια τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Κατασχέθηκαν υπολογιστές και άλλος εξοπλισμός.

Εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν αποτέλεσμα της επιχψείρησης με την κωδική ονομασία "Operation Magenta".

Προκείται για την μεγαλύτερη επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας για την σύλληψη υπόπτων για παιδεραστία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα στις αρχές να εντοπίσουν τους χρήστες των chat rooms του διαδικτύου.

Απολίθωμα αρχαίου θηλαστικού
BBC News
To θηλαστικό που θυμίζει ποντίκι καλύπτονταν από γούνα

25.4.2002 3:12 (Ωρα Λονδίνου)
Το απολίθωμα ενός θυλαστικού που έμοιαζε με ποντίκι βρέθηκε στην βορειοανατολική Κίνα.

Το τριχωτό αυτό ζωάκι πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο μέλος της οικογένειας των θυλαστικών από την οποία προέρχεται και ο άνθρωπος.

Εζησε την ίδια εποχή που κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας οι δεινόσαυροι δηλαδή πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια. Σαράντα πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν από το θυλαστικό που μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν το αρχαιότερο.

Σεισμική δόνηση στην ΠΓΔΜ
BBC News
O σεισμός προκάλεσε πανικό

25.4.2002 4:00 (Ωρα Λονδίνου)
Δυνατός σεισμός σημειώθηκε στα νότια Βαλκάνια και έγινε αισθητός στην ΠΓΔΜ και την Σερβία.

Ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,9 της κλίμακας ρίχτερ και το επικεντρό του ήταν στην Νότια Σερβία.

Η δόνηση προκάλεσε πανικό και στην πόλη των Σκοπίων εκκένωσαν αρκετά κτίρια.

Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ

24.4.2002 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ναι μεν χάθηκαν αθώες ζωές, ωστόσο όταν επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη εβδομάδα δεν είδε ομαδικούς τάφους ούτε μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Ο κ.Πάουελ τόνισε παράλληλα ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να διερευνήσουν τις καταγγελείες των Παλαιστινίων ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους στη Τζενίν.

Το Ισραήλ έθεσε σαν όρο τα μέλη της επιτροπής που θα διεξάγει τις έρευνες να είναι εμπειρογνώμονες.

Στο μεταξύ στην Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη στην πόλη Τζαμπαλίγια.Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν από την έκρηξη γκρεμίστηκαν τέσσερα σπίτια.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς απύηθηνε έκκληση στους νέους να αποφευγουν τις επιχειρήσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων γιατί εκτός των άλλων είναι και καταστροφικό για τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Στο διπλωματικο πεδίο και ενω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αποκλεισμού της Ραμάλα και τους Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ, στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολίτική Χαβιέ Σολάνα. Στο πρόγραμμα του κ.Σολάνα συμπεριλαμβάνεται και συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Ομιλία Λε Πεν στο Ευρωκοινοβούλιο
BBC News
Θα είνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας;

24.4.2002 21:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Ζαν Μαρί Λε Πέν, που διατηρεί την έδρα του ευρωβουλευτή, μετέβη στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Έξω από την Ευρωβουλή διαδήλωναν φοιτητές και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου σε σύντομη ομιλία του ο κ.Λε Πεν καταδίκασε την βία στην Μέση Ανατολή.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της ομιλίας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους και μερικοί κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή "Όχι" στα γαλλικά

Ο κ.Λε Πεν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και έτσι προκρίθηκε για τον δεύτερο γύρο όπου θα αναμετρηθεί με τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του.

«Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Από την πλευρά του ο Ζαν Μαρι Λε Πεν σχολίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

Ο κ. Λε Πέν εξέπληξε τους πάντες όταν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία αποκλείοντας τον υποψήφιο των σοσιαλιστών και πρωθυπουργό της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν.

Το αμερικανικό κογκρέσο εξετάζει τις σχέσεις ΙΡΑ- ανταρτών
BBC News
Ο πρόεδρος της επιτροπής του αμερικανικού κογκρέσου, Χένρυ Χάιντ

24.4.2002 21:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτροπή του κογκρέσου εξετάζει τις κατηγορίες ότι η παραστρατιωτική οργάνωση της Βορειας Ιρλανδίας ΙΡΑ είχε σχέσεις με ανταρτική οργάνωση της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του κογκρέσου, Χένρυ Χάιντ, είπε ότι ο ΙΡΑ είχε στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών από όλο τον κόσμο στη Κολομβία.

Ωστόσο ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Πήτερ Κινγκ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις σχέσεις μεταξύ του ΙΡΑ και των ανταρτών της Κολομβίας.

Ο ΙΡΑ έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Ντροπή και λύπη εκφράζουν οι Αμερικανοί καθολικοι καρδινάλιοι
BBC News
Μέτρα για την αντιμετώπιση παιδεραστών ιερέων αποφάσισε η ηγεσία της αμερικανικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

24.4.2002 21:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί καρδινάλιοι συνέταξαν επιστολή προς τους ιερείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρεται στα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, σκάνδαλα που έχουν συγκλονήσει την εκκλησία.

Η ηγεσία της καθολικης εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε διήμερες συνομιλίες με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και αξιωματούχους του Βατικανού με θέμα την κρίση και τρόπους αντιμετώπισης της.

Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
BBC News
Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ανώνυμος στο διαδίκτυο

24.4.2002 21:13 (Ωρα Λονδίνου)
Αστυνομικοί από όλη την Βρετανία συμμετείχαν σε επιχείρηση που σκοπό είχε υπόπτους για παιδεραστία οι οποίοι διακινούν φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν κατ΄οίκον έρευνες σε περισσότερα από 75 σπίτια τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Κατασχέθηκαν υπολογιστές και άλλος εξοπλισμός.

Εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν αποτέλεσμα της επιχψείρησης με την κωδική ονομασία "Operation Magenta".

Προκείται για την μεγαλύτερη επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας για την σύλληψη υπόπτων για παιδεραστία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα στις αρχές να εντοπίσουν τους χρήστες των chat rooms του διαδικτύου.

Αργεντινή: Ενδεχόμενο ανασχηματισμού
BBC News
Μόλις τέσσερις μήνες διατήρησε τη θέση του υπουργού

24.4.2002 21:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Εντουάρντο Ντουχάλντε, συναντάται την Τετάρτη με τους τοπικούς κυβερνήτες του κόμματός του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση που ξέσπασε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από τέσσερις μήνες στο υπουργείο, και η απόφασή του ενισχύει τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση της χώρας.

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας ακολούθησε απόφαση του κογκρέσου της Αργεντινής να αναβάλει ψηφοφορία για την εφαρμογή πακέτου μέτρων, που είχε προτείνει ο κ. Λένικοφ, για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Αργεντινής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας είπε ότι ο πρόεδρος Εδουάρδο Δουάλδε έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού του.

Ο κ.Δουάλδε λέγεται ότι αναμένεται να προβεί σε μεγαλύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση του.

Το πακέτο μέτρων που είχε προτείνει ο κ. Λενίκοβ θα επέτρεπε στις τράπεζες της Αργεντινής να μετατρέψουν περίπου το 60% των καταθέσεων των πολιτών σε ομόλογα του δημοσίου, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους καταθέτες να δανείσουν χρήματα στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε ανησυχία στην κοινή γνώμη και χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους.

Η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο επανάληψης της εξέγερσης που οδήγησε την συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ντε Λα Ρούα σε κατάρρευση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στην Τουρκία

24.4.2002 20:59 (Ωρα Λονδίνου)
To Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο στην επίδοση της Τουρκίας όσον αφορά στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Σε έκθεση της που δημοσιευτηκε την Τετάρτη, η επιτροπή του Συμβουλίου για την αποτροπή των Βασανιστηρίων αναφέρει ότι τα περιστατικά κακομεταχείρησης είναι λιγότερα συχνά αν και ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων περιστατικών συμβαίνουν ακόμα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η επιτροπή δεν παραλείπει να επικρίνει την συνεχιζόμενη απομόνωση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλά Οτσαλάν αν και επισημαίνει ότι οι συνθήκες κράτησής του έχουν βελτιωθεί.

Το πρώτο θυλαστικό του πλανήτη μας

24.4.2002 21:41 (Ωρα Λονδίνου)
Το απολίθωμα ενός θυλαστικού που έμοιαζε με ποντίκι βρέθηκε στην βορειοανατολική Κίνα.

Το τριχωτό αυτό ζωάκι πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο μέλος της οικογένειας των θυλαστικών από την οποία προέρχεται και ο άνθρωπος.

Εζησε την ίδια εποχή που κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας οι δεινόσαυροι δηλαδή πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια. Σαράντα πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν από το θυλαστικό που μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν το αρχαιότερο.

Ομιλία Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο
BBC News
Θα είνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας;

24.4.2002 20:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο κ. Λε Πέν, που διατηρεί την έδρα του ευρωβουλευτή, μετέβη στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Έξω από την Ευρωβουλή διαδήλωναν μαθητές και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου σε σύντομη ομιλία του καταδίκασε την βία στην Μέση Ανατολή.

αν και πολύ ανέμεναν να εκφράσει αντιευρωπαικές απόψεις δεν το έπραξε.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της ομιλίας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους και μερικοί κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή "Όχι στα γαλλικά".

Στόχος του Λε Πεν είναι, από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν να διακηρύξει την αντίθεσή του στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο κ. Λεπέν αναμένεται να δώσει και συνέντευξη τύπου μετά την ομιλία του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Ζαν Μαρι Λε Πέν.

«Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Από την πλευρά του ο Ζαν Μαρι Λε Πεν σχολίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

Ο κ. Λε Πέν εξέπληξε τους πάντες όταν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία αποκλείοντας τον υποψήφιο των σοσιαλιστών και πρωθυπουργό της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ

24.4.2002 19:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν μακελειό στην πόλη Τζενίν.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ναι μεν χάθηκαν αθώες ζωές, ωστόσο όταν επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη εβδομάδα δεν είδε μαζικούς τάφους ούτε μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Στην Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη στην πόλη Τζαμπαλίγια.Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Αυτόπτεις μάρτυρες είπαν από την έκρηξη γκρεμίστηκαν τέσσερα σπίτια.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς απύηθηνε έκκληση στους νέους να αποφευγουν τις επιχειρήσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων γιατί εκτός των άλλων είναι και καταστροφικό για τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Στο διπλωματικο πεδίο και ενω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αποκλεισμού της Ραμάλα και τους Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ, στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολίτική Χαβιέ Σολάνα. Στο πρόγραμμα του κ.Σολάνα συμπεριλαμβάνεται και συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν ανέβαλε την αποστολή εκπροσώπων του οργανισμού στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι θα εξέταζαν τις καταγγελίες για τις επιθέσεις ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον αμάχων στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστεί η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν και εμπειρογνώμονες για στρατιωτικά θέματα- ένα από τα βασικά σημεία στα οποία εμμένουν οι ισραηλινοί.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την υπαναχώρηση της ισραηλινής κυβέρνησης και την απόφασή της να καθυστερήσει την αποστολή της αντιπροσωπείας παρατηρητών του ΟΗΕ στην Τζενίν.

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης ύστερα από έκτακτη συνάντηση ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαφωνεί με την σύνθεση της αντιπροσωπείας και τους όρους που θέτουν τα Ηνωμένων Εθνών για την διεξαγωγή έρευνας.

Ο Αλαν Μπέικερ, σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ διευκρίνισε: «Ζητήσαμε αυτή την καθυστέρηση έτσι ώστε να διαπραγματευθούμε με τα Ηνωμένα Έθνη τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η έρευνα».

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επικεφαλής την Ρωσία προειδοποίησαν το Ισραήλ να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Γιάσερ Αραφατ.

Η προειδοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία της Συρίας, που μετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά τις πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε τμήμα του αρχηγείου του Αραφατ στην Ραμάλα.

Ο κ. Αραφατ είναι σωος και ασφαλής απαντησαν οι ισραηλινοί.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιορκία του ναού της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετά και την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια ισραηλινών και παλαιστίνιων αξιωματούχων ασφαλείας να βρουν διέξοδο.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρία ακόμα στελέχη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι τρεις παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικά και σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητα εβραίων εποίκων στην Νετζεριν.

Ομιλία Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο
BBC News
Μαθητές διαδηλωσαν εναντίον της πολιτικής του Λεπέν

24.4.2002 20:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο κ. Λε Πέν, που διατηρεί την έδρα του ευρωβουλευτή, μετέβη στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Έξω από την Ευρωβουλή διαδήλωναν μαθητές και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου σε σύντομη ομιλία του καταδίκασε την βία στην Μέση Ανατολή.

αν και πολύ ανέμεναν να εκφράσει αντιευρωπαικές απόψεις δεν το έπραξε.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της ομιλίας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους και μερικοί κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή "Όχι στα γαλλικά".

Στόχος του Λε Πεν είναι, από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν να διακηρύξει την αντίθεσή του στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο κ. Λεπέν αναμένεται να δώσει και συνέντευξη τύπου μετά την ομιλία του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Ζαν Μαρι Λε Πέν.

«Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Από την πλευρά του ο Ζαν Μαρι Λε Πεν σχολίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

Ο κ. Λε Πέν εξέπληξε τους πάντες όταν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία αποκλείοντας τον υποψήφιο των σοσιαλιστών και πρωθυπουργό της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν.

Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
BBC News
Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ανώνυμος στο διαδίκτυο

24.4.2002 20:23 (Ωρα Λονδίνου)
Αστυνομικοί από όλη την Βρετανία συμμετείχαν σε επιχείρηση που σκοπό είχε υπόπτους για παιδεραστία οι οποίοι διακινούν φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν κατ΄οίκον έρευνες σε περισσότερα από 75 σπίτια τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατασχέθηκαν υπολογιστές και άλλος εξοπλισμός.

Εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν αποτέλεσμα της επιχψείρησης με την κωδική ονομασία "Operation Magenta".

Προκείται για την μεγαλύτερη επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας για την σύλληψη υπόπτων για παιδεραστία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα στις αρχές να εντοπίσουν τους χρήστες των chat rooms του διαδικτύου.

Σεισμική δόνηση στην ΠΓΔΜ
BBC News
O σεισμός προκάλεσε πανικό

24.4.2002 17:49 (Ωρα Λονδίνου)
Δυνατός σεισμός σημειώθηκε στα νότια Βαλκάνια και έγινε αισθητός στην ΠΓΔΜ και την Σερβία.

Ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,9 της κλίμακας ρίχτερ και το επικεντρό του ήταν στην Νότια Σερβία.

Η δόνηση προκάλεσε πανικό και στην πόλη των Σκοπίων εκκένωσαν αρκετά κτίρια.

Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Σιγκαπούρη η ιδανική πόλη για επιχειρήσεις στην Ασία

24.4.2002 12:48 (Ωρα Λονδίνου)
Το Χονγκ Κονγκ φαίνεται οτι έχασε τα πρωτεία της πιο ιδανικης πολης για επιχειρήσεις στην Ασία συμφωνα με νεα διεθνή έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Συμφωνα με την ετήσια οικονομική έρευνα του Εconomist,ο τίτλος δώθηκε στη Σιγκαπούρη. Παράλληλα εκφράστηκαν ανησυχίες για την πολιτική κατασταση στο Χονγκ Κονγκ και την κυβερνητική πολιτική που φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος των κολοσσιαίων επιχειρήσεων.

Οι αρμόδιοι στο Χονγκ Κονγκ αντεδρασαν έντονα, ενώ δεν απέφυγαν και να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της έκθεσης, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους εχει ως γνώμονα τα δυτικά πρότυπα για την αξιολόγηση της ανάπτυξης.

Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
BBC News
Oι επιδρομές στη Τζενίν προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις

24.4.2002 14:53 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν νεαρό καθώς προσπαθούσαν να περικυκλώσουν σχολικό συγκρότημα έξω από την Τζενίν ενώ στην Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι- μέλη της οργάνωσης των Μαρτύρων του Αλ Ακσα- έχασαν την ζωή τους από έκρηξη στην πόλη Τζαμπαλίγια.

Αυτόπτεις μάρτυρες είπαν από την έκρηξη γκρεμίστηκαν τέσσερα σπίτια.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς απήυθηνε έκκληση στους νέους νασταματήσουν τις επιχειρήσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων γιατί εκτός των άλλων είναι και καταστροφικό για τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους για να εξοντώσει τους Παλαιστινίους. Ο κ. Μουμπάρακ, κατηγόρησε τις μεγάλες δυνάμεις - εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους ανταποκριτές - ότι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Στο διπλωματικο πεδίο και ενω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αποκλεισμού της Ραμάλα και τους Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους διαπραγματευτές. Την νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν οπλισμένο Παλαιστίνιο.

Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολίτική Χαβιέ Σολάνα. Στο πρόγραμμα του κ.Σολάνα συμπεριλαμβάνεται και συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Σημαντική πρωτοβουλία λαμβάνουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Παπανδρέου και Τζεμ, σε μία κίνηση με περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, μεταβαίνοντας στην περιοχή σε κοινή αποστολή.

Νωρίτερα, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν ανέβαλε την αποστολή εκπροσώπων του οργανισμού στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι θα εξέταζαν τις καταγγελίες για τις επιθέσεις ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον αμάχων στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστεί η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών ώστε να συμπεριληφθού ν σε αυτήν και εμπειρογνώμονες για στρατιωτικά θέματα- ένα από τα βασικά σημεία στα οποία εμμένουν οι ισραηλινοί.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την υπαναχώρηση της ισραηλινής κυβέρνησης και την απόφασή της να καθυστερήσει την αποστολή της αντιπροσωπείας παρατηρητών του ΟΗΕ στην Τζενίν.

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης ύστερα από έκτακτη συνάντηση ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαφωνεί με την σύνθεση της αντιπροσωπείας και τους όρους που θέτουν τα Ηνωμένων Εθνών για την διεξαγωγή έρευνας.

Ο Αλαν Μπέικερ, σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ διευκρίνισε: «Ζητήσαμε αυτή την καθυστέρηση έτσι ώστε να διαπραγματευθούμε με τα Ηνωμένα Έθνη τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η έρευνα».

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επικεφαλής την Ρωσία προειδοποίησαν το Ισραήλ να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Γιάσερ Αραφατ.

Η προειδοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία της Συρίας, που μετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά τις πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε τμήμα του αρχηγείου του Αραφατ στην Ραμάλα.

Ο κ. Αραφατ είναι σωος και ασφαλής απαντησαν οι ισραηλινοί.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιορκία του ναού της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετά και την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια ισραηλινών και παλαιστίνιων αξιωματούχων ασφαλείας να βρουν διέξοδο.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρία ακόμα στελέχη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι τρεις παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικά και σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητα εβραίων εποίκων στην Νετζεριν.

Σεισμική δόνηση στην ΠΓΔΜ
BBC News
O σεισμός προκάλεσε πανικό

24.4.2002 14:55 (Ωρα Λονδίνου)
Δυνατός σεισμός σημειώθηκε στα νότια Βαλκάνια και έγινε αισθητός στην ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και την Σερβία.

Ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,9 της κλίμακας ρίχτερ και το επικεντρό του ήταν στην Νότια Σερβία.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι ένας νεκρός και 12 τραυματίες.

Η δόνηση προκάλεσε πανικό και στην πόλη των Σκοπίων εκκένωσαν αρκετά κτίρια.

Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Επίσκεψη Κίσιγκερ στην Βρετανία

24.4.2002 12:40 (Ωρα Λονδίνου)
Αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εξω από το Royal Albert Hall για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Χένρι Κίσιγκερ στο Λονδίνο.

Ο πρώην αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ βρίσκεται στην Βρετανία για να μιλήσει σε συνέδριο επιχειρηματιών για την παγκοσμιοιποίηση.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Κίσιγκερ για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λατινική Αμερική την Νοτιοανατολική Ασία την δεκαετία του 1970.

Οι διαδηλώσεις έγιναν και εξαιτίας της άρνησης των βρετανικών αρχών να ικανοποιήσουν το αίτημα γάλλων και ισπανών Δικαστών να ανακρίνουν τον πρώην υπουργό σχετικά με την αναμειξή του στην υπόθεση "Κονδορας".

Αργεντινή: Ενδεχόμενο ανασχηματισμού
BBC News
Μόλις τέσσερις μήνες διατήρησε τη θέση του υπουργού

24.4.2002 11:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Εντουάρντο Ντουάλντε, συναντάται την Τετάρτη με τους τοπικούς κυβερνήτες του κόμματός του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση που ξέσπασε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από τέσσερις μήνες στο υπουργείο, και η απόφασή του ενισχύει τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση της χώρας.

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας ακολούθησε απόφαση του κογκρέσου της Αργεντινής να αναβάλει ψηφοφορία για την εφαρμογή πακέτου μέτρων, που είχε προτείνει ο κ. Λένικοφ, για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Αργεντινής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας είπε ότι ο πρόεδρος Εδουάρδο Ντουάλντε έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού του.

Ο κ.Ντουάλντε λέγεται ότι αναμένεται να προβεί σε μεγαλύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση του.

Το πακέτο μέτρων που είχε προτείνει ο κ. Λενίκοβ θα επέτρεπε στις τράπεζες της Αργεντινής να μετατρέψουν περίπου το 60% των καταθέσεων των πολιτών σε ομόλογα του δημοσίου, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους καταθέτες να δανείσουν χρήματα στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε ανησυχία στην κοινή γνώμη και χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους.

Η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο επανάληψης της εξέγερσης που οδήγησε την συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ντε Λα Ρούα σε κατάρρευση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Βρετανία: Επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων παιδεραστών
BBC News
Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ανώνυμος στο διαδίκτυο

24.4.2002 11:57 (Ωρα Λονδίνου)
Αστυνομικοί από όλη την Βρετανία συμμετείχαν σε επιχείρηση που σκοπό είχε υπόπτους για παιδεραστία οι οποίοι διακινούν φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν κατ΄οίκον έρευνες σε περισσότερα από 75 σπίτια τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατασχέθηκαν υπολογιστές και άλλος εξοπλισμός.

Εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν αποτέλεσμα της επιχψείρησης με την κωδική ονομασία "Operation Magenta".

Προκείται για την μεγαλύτερη επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας για την σύλληψη υπόπτων για παιδεραστία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα στις αρχές να εντοπίσουν τους χρήστες των chat rooms του διαδικτύου.

Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
BBC News
Oι επιδρομές στη Τζενίν προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις

24.4.2002 11:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη στην πόλη Τζαμπαλίγια.Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Αυτόπτεις μάρτυρες είπαν από την έκρηξη γκρεμίστηκαν τέσσερα σπίτια.

Νωρίτερα, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν ανέβαλε την αποστολή εκπροσώπων του οργανισμού στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι θα εξέταζαν τις καταγγελίες για τις επιθέσεις ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον αμάχων στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστεί η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν και εμπειρογνώμονες για στρατιωτικά θέματα- ένα από τα βασικά σημεία στα οποία εμμένουν οι ισραηλινοί.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την υπαναχώρηση της ισραηλινής κυβέρνησης και την απόφασή της να καθυστερήσει την αποστολή της αντιπροσωπείας παρατηρητών του ΟΗΕ στην Τζενίν.

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης ύστερα από έκτακτη συνάντηση ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαφωνεί με την σύνθεση της αντιπροσωπείας και τους όρους που θέτουν τα Ηνωμένων Εθνών για την διεξαγωγή έρευνας.

Ο Αλαν Μπέικερ, σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ διευκρίνισε: «Ζητήσαμε αυτή την καθυστέρηση έτσι ώστε να διαπραγματευθούμε με τα Ηνωμένα Έθνη τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η έρευνα».

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επικεφαλής την Ρωσία προειδοποίησαν το Ισραήλ να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Γιάσερ Αραφατ.

Η προειδοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία της Συρίας, που μετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά τις πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε τμήμα του αρχηγείου του Αραφατ στην Ραμάλα.

Ο κ. Αραφατ είναι σωος και ασφαλής απαντησαν οι ισραηλινοί.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιορκία του ναού της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετά και την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια ισραηλινών και παλαιστίνιων αξιωματούχων ασφαλείας να βρουν διέξοδο.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρία ακόμα στελέχη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι τρεις παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικά και σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητα εβραίων εποίκων στην Νετζεριν.

Ομιλία Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο
BBC News
Μαθητές διαδηλωσαν εναντίον της πολιτικής του Λεπέν

24.4.2002 11:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο κ. Λε Πέν, που διατηρεί την έδρα του ευρωβουλευτή, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Στόχος του Λε Πεν είναι, από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, να διακηρύξει την αντίθεσή του στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο κ. Λεπέν αναμένεται να δώσει και συνέντευξη τύπου μετά την ομιλία του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Ζαν Μαρι Λε Πέν.

«Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Από την πλευρά του ο Ζαν Μαρι Λε Πεν σχολίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

Ο κ. Λε Πέν εξέπληξε τους πάντες όταν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία αποκλείοντας τον υποψήφιο των σοσιαλιστών και πρωθυπουργό της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν.

Μπλερ: "Αποκρουστικές" οι απόψεις του Λεπέν
BBC News
"Καταπολεμήστε το φασισμό" καλεί την κοινωνία ο Μπλέρ

24.4.2002 9:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε αποκρουστικές τις απόψεις Λεπέν αφού υποστηρίζουν "το ρατσισμό και τον κοντόφθαλμο εθνικισμό".

Επισήμανε ακόμα ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να αντιταχθεί στην άκρα Δεξιά σε κάθε επίπεδο --πολιτικό, οργανωτικό και πολίτιστικό.

Ο Τόνι Μπλερ έκανε έκκληση για ηρεμία και για αναζήτηση της προοπτικής.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η ήττα Ζοσπέν στην Γαλλία αφήνει πιο απομονωμένη την Βρετανία στην Ευρώπη.

Μεταφέρωντας με σαφήνεια το μήνυμά του στα ακροδεξία κόμματα της Βρετανίας, τόνισε οτι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές τα κόματα αυτά δεν μπορούν να ελπίζουν σε αντιστιοχή επιτυχία με αυτή του κ. Λεπέν αφού η κυβέρνηση με την πολιτική της αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της εγκληματικότητας και μετανάστευσης.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρτατουμένων στην Τουρκία

24.4.2002 10:59 (Ωρα Λονδίνου)
To Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο στην επίδοση της Τουρκίας όσον αφορά στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Σε έκθεση της που δημοσιευτηκε την Τετάρτη, η επιτροπή του Συμβουλίου για την αποτροπή των Βασανιστηρίων αναφέρει ότι τα περιστατικά κακομεταχείρησης είναι λιγότερα συχνά αν και ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων περιστατικών είναι συμβαίνουν ακόμα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η επιτροπή δεν παραλείπει να επικρίνει την συνεχόμενη απομόνωση του κούρδου ηγέτη, Αμπντουλά Οτσαλάν αν και επισημαίνει ότι οι συνθήκες κράτησής του έχουν βελτιωθεί.

Φωτιά στην αγορά της Καλκούτας

24.4.2002 9:29 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην ινδική πόλη Καλκούτα καταστρέφοντας περισσότερα από 300 καταστήματα.

Η φωτιά σύμφωνα με τις αρχές εξαπλώθηκε γρήγορα αλλά πολλά καταστήματα ήταν κλειστά εκείνη την ώρα, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Στο χώρο της πυρκαγιάς κατέφθασαν περισσότερα από τριάντα πυροσβεστικά οχήματα για να την αντιμετωπίσουν.

Ο ΟΗΕ ανέβαλε την αποστολή στην Τζενίν
BBC News
Oι επιδρομές στη Τζενίν προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις

24.4.2002 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν ανέβαλε την αποστολή εκπροσώπων του οργανισμού στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι θα εξέταζαν τις καταγγελίες για τις επιθέσεις ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον αμάχων στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστεί η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν και εμπειρογνώμονες για στρατιωτικά θέματα- ένα από τα βασικά σημεία στα οποία εμμένουν οι ισραηλινοί.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την υπαναχώρηση της ισραηλινής κυβέρνησης και την απόφασή της να καθυστερήσει την αποστολή της αντιπροσωπείας παρατηρητών του ΟΗΕ στην Τζενίν.

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης ύστερα από έκτακτη συνάντηση ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαφωνεί με την σύνθεση της αντιπροσωπείας και τους όρους που θέτουν τα Ηνωμένων Εθνών για την διεξαγωγή έρευνας.

Ο Αλαν Μπέικερ, σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ διευκρίνισε: «Ζητήσαμε αυτή την καθυστέρηση έτσι ώστε να διαπραγματευθούμε με τα Ηνωμένα Έθνη τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η έρευνα».

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επικεφαλής την Ρωσία προειδοποίησαν το Ισραήλ να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Γιάσερ Αραφατ.

Η προειδοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία της Συρίας, που μετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά τις πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε τμήμα του αρχηγείου του Αραφατ στην Ραμάλα.

Ο κ. Αραφατ είναι σωος και ασφαλής απαντησαν οι ισραηλινοί.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιορκία του ναού της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετά και την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια ισραηλινών και παλαιστίνιων αξιωματούχων ασφαλείας να βρουν διέξοδο.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρία ακόμα στελέχη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι τρεις παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικά και σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητα εβ ραίων εποίκων στην Νετζεριν.

Δεν συζητά με τον Λε Πεν ο Σιράκ
BBC News
Νίκη του προέδρου Σιράκ προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές

24.4.2002 5:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Ζαν Μαρι Λε Πέν.

«Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Από την πλευρά του ο Ζαν Μαρι Λε Πεν σχολίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

Ο κ. Λε Πέν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Στόχος του Λε Πεν είναι, από την έδρα του ευρωβουλευτή, να διακηρύξει την αντίθεσή του στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο κ. Λε Πέν εξέπληξε τους πάντες όταν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία αποκλείοντας τον υποψήφιο των σοσιαλιστών και πρωθυπουργό της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν.

Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών
BBC News
Μόλις τέσσερις μήνες διατήρησε τη θέση του υπουργού

24.4.2002 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από τέσσερις μήνες στο υπουργείο, και η απόφασή του ενισχύει τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση της χώρας.

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας ακολούθησε απόφαση του κογκρέσου της Αργεντινής να αναβάλει ψηφοφορία για την εφαρμογή πακέτου μέτρων, που είχε προτείνει ο κ. Λένικοφ, για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Αργεντινής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας είπε ότι ο πρόεδρος Εδουάρδο Δουάλδε έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού του.

Το πακέτο μέτρων που είχε προτείνει ο κ. Λενίκοβ θα επέτρεπε στις τράπεζες της Αργεντινής να μετατρέψουν περίπου το 60% των καταθέσεων των πολιτών σε ομόλογα του δημοσίου, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους καταθέτες να δανείσουν χρήματα στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε ανησυχία στην κοινή γνώμη και χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους.

Η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο επανάληψης της εξέγερσης που οδήγησε την συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ντε Λα Ρούα σε κατάρρευση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
BBC News

24.4.2002 5:23 (Ωρα Λονδίνου)
«Τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής διέσυραν τη Γαλλία» σημειώνει η γαλλική Le Monde σύμφωνα με την οποία η χώρα σπάνια έχει υποπέσει σε τέτοια διεθνή ανυποληψία.

«Θλιβερή επιλογή μεταξύ δύο ασθενειών» χαρακτηρίζει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το περιοδικό Nouvel Observateur. Η εβδομαδιαία έκδοση σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του «ανυπόληπτου Ζακ Σιράκ, ο οποίος χρειάζεται να επανεκλεγεί για να γλιτώσει από τα σκάνδαλα που τον βαρύνουν και του λαϊκιστή, ξενοφοβικού και οπισθοδρομικού Ζαν Μαρί Λε Πεν ο οποίος επιθυμεί να απομονώσει τη Γαλλία και να διαλύσει την ΕΕ»

Ακόμη και έτσι, διαβάζουμε όμως στο Nouvel Observateur, είναι καλύτερα να προσβληθείς από χολέρα, η οποία αντιμετωπίζεται, παρά από πανούκλα». Το σχετικό άρθρο καταλήγει με την παρατήρηση ότι αν η πλειοψηφία ψηφίσει τον Σιράκ αυτό θα αποτελεί νίκη του στρατοπέδου που αντιτίθεται στον Λεπέν και όχι προσωπική επιτυχία του Γάλλου προέδρου.

H Ελβετική Le Temps δανείζεται ορολογία από τις περιπέτειες του Αστεριξ για να αναφερθεί στην επιτυχία του Λε Πεν. «Ορισμένοι ψηφοφόροι βρίσκονταν υπό την επήρεια φυσικών παραισθησιογόνων» αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει :«οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με ξύγκι και παράγουν ένα μαγικό φίλτρο το οποίο προσφέρει δύναμη, παράγει ιδέες κάθε είδους και είναι πολύ χρήσιμο όταν μάχεσαι τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Υπάρχουν όμως πολλά συνθετικά υποκατάστατα του μαγικού φίλτρου και ένα από αυτά ονομάζεται ‘γαλλική ταυτότητα’. Οι φαρμακοποιοί του Λε Πεν παρείχαν μεγάλες ποσότητες από αυτό το υποκατάστατο. Τώρα» καταλήγει η ελβετική εφημερίδα «πρέπει να βρεθεί ένα ισχυρό αντίδοτο το οποίο να κάνει του ανθρώπους υπερήφανους και ευτυχισμένους χωρίς να περιέχει τόσο επικίνδυνα συστατικά».

Τέλος η Der Standard της Βιέννης υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ του Ζαν Μαρί λε Πέν και του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς τις οποίες ο τελευταίος δεν θα ήθελε να παραδεχτεί. Φράσεις όπως αυτές για τον άξονα του κακού παρ απέμπουν στο δεξιό λαϊκισμό σημειώνει η Le Temps και συμπληρώνει :«Η ρητορική του Τζορτζ Μπούς, η εικόνα που έχει για τον κόσμο, η αυταρχική αντιμετώπιση κάθε διαφορετικής άποψης και η προσπάθειά του να περιορίσει την ελευθερία του λόγου τον φέρνουν πιο κοντά στον Λε Πέν από ότι τον προπαγανδιστή του -τον Τόνι Μπλέρ.»

Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων

«Τόνι Μπλερ: Αυτό δεν θα συμβεί και εδώ» είναι ο πηχυαίος τίτλος της Guardian που φιλοξενεί δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Ο Σιράκ δηλώνει ότι θα καταστρέψει τον Λε Πέν για να σώσει την ψυχή της Γαλλίας» διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Times.

«Έχοντας αποκτηνωθεί από τον πόλεμο, το εξαγριωμένο πλήθος στρέφεται ενάντια στον εαυτό του» ο βασικός τίτλος της Inependent, που αναφέρεται στην εκτέλεση από Παλαιστίνιους ενός ομοεθνή τους που κατηγορούνταν ότι συνεργάστηκε με τους ισραηλινούς.

Financial Times: «Τρομοκρατικές ομάδες της Κολομβίας εκπαιδεύτηκαν από τον IRA σύμφωνα με έρευνα». Επικαλούμενη σχετική αναφορά του αμερικανικού κογκρέσου η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός έχει δημιουργήσει τμήμα διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου εκπαιδεύοντας μαρξιστές αντάρτες, βάσκους τρομοκράτες αλλά και ιρανούς και κουβανούς αξιωματούχους.

Βατικανό: Σκληρή κριτική για την παιδεραστία
BBC News
Ο Πάπας καταδίκασε την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

24.4.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
Με ανακοίνωσή τους ο Πάπας Ιωάννης Παυλος ο 2ος και το Βατικανό καταδίκασαν τους καθολικούς ιερωμένους που ενέχονται σε σκάνδαλα παιδεραστίας.

Ο Πάπας εξέδωσε την προειδοποίηση του μετά την συνάντηση του είχε χθες με 12 καθολικούς καρδινάλιους από τις ΗΠΑ, όπου το σκάνδαλο έλαβε τεράστιες διαστάσεις.

Ο ποντίφικας έκανε λόγο για μεγάλη κρίση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα απαράδεκτο αμάρτημα.

Υπογράμμισε όμως ότι δεν πρέπει να θεωρηθούν ένοχοι όλοι οι Αμερικανοί ιερείς και κάλεσε τους Καθολικούς των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν τους ιερείς των κοινοτήτων τους.

Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις.

Εναντίον της καθολικής εκκλησίας ασκούνται πλέον ασφυκτικές πιέσεις για λήψη δραστικών μέτρων, μετά τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο πλέον υψηλόβαθμος καρδινάλιος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης Μπέρναρντ Λο, δέχεται τα βέλη της κριτικής διότι έχει επιτρέψει σε έναν ιερέα να παραμείνει στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες εις βάρος του.

Ισπανία: Σύλληψη ανώτατου στελέχους της Αλ Κάιντα
BBC News
Στην Ισπανία κρατούνται 16 ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

24.4.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ανώτατο στέλεχος του δικτύου Αλ Κάιαντα.

Ο Μοχάμεντ Γκάλεμπ Ζουαντί, γνωστός ως και Αμπού Τάλα συνελήφθη στη Μαδρίτη με εντολή του ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, ο Αμπου Τάλα, ισπανός πολίτης συριακής καταγωγής, έστελνε υψηλά χρηματικά ποσά σε ισλαμικές οργανώσεις στην Ευρώπη, την Ασία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας ως κάλυψη για τις διακινήσεις κατασκευαστική εταιρία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη ύστερα από τη σύλληψη του Τάλα, οι αρχές στην Ισπανία πιστεύουν ότι ένας σημαντικός κρίκος στο δίκτυο της Αλ Κάιντα εξαρθρώθηκε.

Στις ισπανικές φυλακές κρατούνται τώρα περισσότεροι από 15 ύποπτοι για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα

Ουρουγουάη: Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα
BBC News
Η Κούνα υποστηρίζει ότι γειτονικές χώρες υποκύπτουν στις αμερικανικές πιέσεις

24.4.2002 7:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις του Φιντέλ Κάστρο που την χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο Ιούδα» όταν συντάχθηκε με τις αμερικανικές θέσεις περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Ο πρόεδρος της Κούβας είχε εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ και εναντίον του Μεξικού.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Φιντέλ Κάστρο κατηγόρησε την ηγεσία της χώρας για υποκρισία, δημοσιοποιώντας μάλιστα λεπτομέρειες από μια τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μεξικανό ομόλογό του, Βινσέντε Φοξ.

Η Κούβα κατηγορεί το Μεξικό ότι υποκύπτει στις πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ώθησε τον Φιντέλ Κάστρο να φύγει νωρίτερα από τη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον προηγούμενο μήνα στο Μοντερέι, ώστε να μη συναντήσει τον πρόεδρο Μπους.

Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής μετάδοσης, άσκησε έντονη κριτική στην πρώην σύμμαχο χώρα επικεντρώνοντας την οργή του στον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, Χόρχε Καστανέντα.

Ο πρόεδρος της Κούβας ισχυρίζεται ότι, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Βινσέντε Φοξ προσπάθησε να τον πείσει να εγκαταλείψει τη συνδιάσκεψη νωρίς, για να αποφύγει μία ενδεχόμενη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Από την πλευρά του, το Μεξικό αρνείται τις κατηγορίες ότι υποκύπτει στις πιέσεις των Αμερικανών.

Κατά την ομιλία του στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, ο Φιντέλ Κάστρο είχε αναφερθεί στην εκμετάλλευση των μη ανεπτυγμένων χωρών.

Έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
BBC News
O υπ αριθμό ένα καταζητούμενος Κάρταζιτς διεφεύγει

24.4.2002 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στις αμέσως επόμενες ημέρες το Βελιγράδι θα ξεκινήσει την έκδοση των πρώτων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε δήλωση του στο ΒΒΣ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς διευκρίνισε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα έχουν εκδοθεί όλοι όσοι καταζητούνται από το δικαστήριο της Χάγης.

Στο Βελιγράδι, ο υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς επιβεβαίωσε ότι έξι από τους τουλάχιστον 20 καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου έχουν παραδοθεί οικειοθελώς.

Ο κ.Σβιλάνοβιτς πρόσθεσε ότι μεταξύ των έξι περιλαμβάνονται και πρώην αξιωματικοί του στρατού οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο 200 ανθρώπων στην κροατική πόλη Βούκοβαρ, το 1991.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.