Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-03

  1. Εκκληση για μόνιμη διεθνή παρουσία στη Τζενίν
  2. 60 νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
  3. Αγγλία: Τρεις δημοτικές έδρες για την άκρα δεξιά
  4. Tαξίδι στη στρατόσφαιρα
  5. Σκληρή αντιπαράθεση Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα
  6. Αγγλία: Τρεις δημοτικές έδρες για την άκρα δεξιά
  7. Tαξίδι στη στρατόσφαιρα
  8. Γαλλία: στην τελική ευθεία για τις εκλογές
  9. Τροχοπέδη σε σημαντικό γενετικό τεστ
  10. Γαλλία: στην τελική ευθεία για τις εκλογές
  11. Ο Ρουγκόβα καταθέτει στη δίκη Μιλόσεβιτς
  12. Το PKK στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατίας
  13. Ο Ρουγκόβα καταθέτει στη δίκη Μιλόσεβιτς
  14. Ινδία: Αεροσκάφος συνετρίβη σε τράπεζα
  15. Επισκόπηση Ευρωπαϊκού τύπου
  16. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  17. Πάουελ: τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη
  18. Αγγλία: Δυο δημοτικές έδρες για την άκρα δεξιά
  19. Γαλλία: στην τελική ευθεία για τις εκλογές
  20. Νεπάλ: Συμπλοκές μεταξύ μαοϊστων ανταρτών και στρατού
  21. Δριμύτατη επίθεση Σιράκ προς Λεπέν
  22. "Δεν υπάρχουν ενδείξεις σφαγής στη Τζενίν"
Εκκληση για μόνιμη διεθνή παρουσία στη Τζενίν
BBC News
Ο κύκλος βίας συνεχίζεται

3.5.2002 22:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της ματαιωθείσης αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Τζενίν απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, ζητώντας να υπάρχει μόνιμη διεθνής παρουσία σε Παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Την αποστολή ακύρωσε ο Κος Αννάν, καθώς το Ισραήλ είχε επιφυλάξεις για την σύνθεση και την εντολή της.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού του συνασπισμού για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ισραήλ για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ότι η επικείμενη διεθνής διάσκεψη για την επίλυση του Μεσανατολικού θα είναι η τελευταία ευκαιρία των Παλαιστινίων για ειρήνη.

Ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Παλαιστίνια αξιωματούχος και πρώην διαπραγματευτής, Χάναν Ασράουι, πάντως, χαρακτήρισε ανακριβείς τις δηλώσεις Πάουελ. «Μου φαίνονται εξαιρετικά ειρωνικές οι δηλώσεις περί τελευταίας ευκαιρίας, διότι η μόνη πλευρά, η οποία ήταν αντίθεση προς κάθε μορφή διαπραγματεύσεων ή διευθέτηση για την ειρήνη ήταν η ισραηλινή», είπε η Χάναν Ασράουι.

Στο μεταξύ τέσσερις τραυματίες εξήλθαν από τον υπό πολιορκία ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ενώ συνεχώς καταφθάνουν νέες πληροφορίες για την κατάσταση των εγκλωβισμένων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μετέδωσε ότι οι τέσσερις τραυματίες είναι Παλαιστίνιοι, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ένας από τους ακτιβιστές που εισήλθαν την Πέμπτη στο ναό δήλωσε ότι οι περίπου 170 εγκλωβισμένοι τρέφονται πλέον με χορτάρι και βρίσκονται στα πρόθυρα της αφυδάτωσης.

60 νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
BBC News
Θεωρείται μια από τις χειρότερες επιθέσεις των ανταρτών του κινήματος FARC

3.5.2002 22:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στην Κολομβία λένε ότι πάνω από 60 πολίτες σκοτώθηκαν και εκατό τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση σε απόμακρη πόλη στα βορειοδυτικά της χώρας.

Πιστεύεται ότι για την επίθεση ευθύνονται αντάρτες.

Σύμφωνα με τις αρχές τα θύματα σκοτώθηκαν όταν αντάρτες του κινήματος FARC ανατίναξαν βόμβα σε εκκλησία που ήταν γεμάτη κόσμο στην πόλη Μπογιάγια.

Οι κάτοικοι της πόλης είχαν καταφύγει στην εκκλησία για να διαφύγουν τις συνεχιζόμενες επί μέρες συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και δεξιούς παραστρατιωτικούς.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία περιγράφει τη σκηνή ως μακελειό.

Ο επιτηρητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία είπε ότι παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι κάτοικοι κινδυνεύουν λόγω των μαχών δεν είχαν σταλεί ενισχύσεις στην περιοχή.

Αγγλία: Τρεις δημοτικές έδρες για την άκρα δεξιά
BBC News
Οι ακροδεξιοί υποψήφιοι που κέρδισαν τρεις έδρες στο δήμο του Μπάρνλεϊ

3.5.2002 22:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρεταννία, το ακροδεξιό Βρεταννικό Εθνικό Κόμμα πήρε τρείς δημοτικές έδρες σε τοπικές εκλογές στην Αγγλία, σε σύνολο όμως έξι χιλιάδων εδρών.

Οι έδρες αυτές ήσαν στην πόλη Μπέρνλυ, στο βορρά, όπου πέρυσι σημειώθηκαν επεισόδια φυλετικής βίας.

Σε αλλες περιοχές το Εθνικό Κόμμα αύξησε το ποσοστό του, δεν πήρε όμως έδρες.

Συνολικά το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έχασε ορισμένους δήμους.

Η πιο εκκεντρική παρουσία ήταν ένας υποψήφιος στην πόλη Χάρτπουλ, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος ντυμένος πίθηκος -- το σύνθημά του ήταν δωρεάν μπανάνες για όλους.

Μόνο ένας στους τρεις Αγγλους ψήφισαν, αν και ορισμένοι δήμοι είχαν μεταλύτερη προσέλευση καθώς εφάρμοσαν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσει κανείς ταχυδρομικά, με το κινητό του ή μέσω του ίντερνετ.

Το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), με το σύνθημα «για μια Βρετανία των λευκών», κατέλαβε δυο έδρες στις εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια που διεξήχθησαν στην Αγγλία.

Όπως επισημαίνει αναλυτής του BBC η εξέλιξη αυτή αν και δεν αποτελεί «πολιτικό σεισμό» έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς μέχρι σήμερα τα εκλογικά κέρδη της άκρας δεξιάς στην Αγγλία ήταν ασήμαντα.

Το BNP κατέλαβε τις θέσεις στην πόλη Μπάρνλει όπου πέρυσι είχαν σημειωθεί βίαιες φυλετικές συγκρούσεις.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έχασε τον έλεγχο αρκετών συμβουλίων αλλά καθώς το κόμμα των Συντηρητικών σημείωσε πολύ μικρή άνοδο δεν αλλάζει σημαντικά ο αριθμός των περιοχών που ελέγχονται από τους τρεις μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς.

Σε κύριο χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης αναδείχθηκε η ιδιαίτερα μικρή προσέλευση ψηφοφόρων αν και οι δήμοι όπου χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές ψηφοφορίας- μέσω του Ιντερνετ ή ακόμη και γραπτών μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου.

Tαξίδι στη στρατόσφαιρα
BBC News
Οι διαστημικές στολές της αποστολής

3.5.2002 21:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ταξίδι στη στρατόσφαιρα ετοιμάζουν δύο βρεταννοί, μέσα στο μεγαλύτερο αερόστατο που έχει κατασκευαστεί.

Μηχανικοί του ρωσικού εργοστασίου κατασκευής διαστημικών στολών, Ζβέζντα, συμβουλεύουν τους βρεταννούς εξερευνητές που σκοπεύουν να πετάξουν με αερόστατο στα όρια του διαστήματος.

Οι δύο βρεταννοί, Κόλιν Πρέσκοτ και Αντυ Ελσον, θα προσπαθήσουν να κάνουν νέο ρεκόρ, πετώντας πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά.

Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πετάξουν σε ύψος σαράντα χιλιάδων μέτρων, μέσα στο μεγαλύτερο αερόστατο, από ήλιον που έχει κατασκευαστεί.

Θα φορούν τις ειδικές διαστημικές στολές, που έχουν φτιαχτεί με προδιαγραφές τη θερμότητα του ήλιου, τις αλλαγές στη θερμοκρασία και την ευελιξία που χρειάζονται.

Η εταιρεία Ζβέζντα έχει κατασκευάσει όλες τις διαστημικές στολές του Ρωσικού διαστημικού προγράμματος από τη δεκαετία του 1950, καθώς και τις στολές που φορούν οι κοσμοναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το αερόστατό τους, Κινετίκ 1, θα είναι τετρακόσιες φορές μεγαλύτερο από ένα κανονικό αερόστατο.

Το ταξίδι τους είναι προγραμματισμένο για το καλοκαίρι, όταν κριθούν κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι δύο εξερευνητές θα είναι καθισμένοι καθόλη τη διάρκεια της πτήσης τους που θα διαρκέσει 12 ώρες.

Σκληρή αντιπαράθεση Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα
BBC News
Ο Ρουγκόβα ανέλαβε την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου πριν από ένα χρόνο

3.5.2002 22:19 (Ωρα Λονδίνου)
Την παρέμβαση των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία προκάλεσε η κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, από τον πρώην Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Κος Ρουγκόβα στην κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου κατηγόρησε τον Μιλόσεβιτς για καταπίεση των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και υποκίνηση του πολέμου στην αποσχισθείσα επαρχία.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα ο Μιλόσεβιτς αποκάλεσε τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου πιόνι των «μεγάλων δυνάμεων».

Απαντώντας ο Κος Ρουγκόβα δήλωσε ότι οι ξένες δυνάμεις και η διεθνής κοινότητα βρέθηκε στο πλευρό των Κοσοβάρων προκειμένου να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουν τις σφαγές που διέταζε το Βελιγράδι και ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς

Ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος μεταξύ των δυο ανδρών είναι ότι κατά την είσοδο του Ρουγκόβα στην αίθουσα του δικαστηρίου απέφυγαν ακόμη και να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο ενώ ο Μιλόσεβιτς χασμουριόταν.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κου Μιλόσεβιτς, ο Νικολα Σαίνοβιτς, ο οποίος παραδόθηκε εθελοντικά στην αρχή της εβδομάδας παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου και διακήρυξε την αθωότητά του. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Αγγλία: Τρεις δημοτικές έδρες για την άκρα δεξιά
BBC News
Οι ακροδεξιοί υποψήφιοι που κέρδισαν τρεις έδρες στο δήμο του Μπάρνλεϊ

3.5.2002 22:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρεταννία, το ακροδεξιό Βρεταννικό Εθνικό Κόμμα πήρε τρείς δημοτικές έδρες σε τοπικές εκλογές στην Αγγλία, σε σύνολο όμως έξι χιλιάδων εδρών.

Οι έδρες αυτές ήσαν στην πόλη Μπέρνλυ, στο βορρά, όπου πέρυσι σημειώθηκαν επεισόδια φυλετικής βίας.

Σε αλλες περιοχές το Εθνικό Κόμμα αύξησε το ποσοστό του, δεν πήρε όμως έδρες.

Συνολικά το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έχασε ορισμένους δήμους.

Η πιο εκκεντρική παρουσία ήταν ένας υποψήφιος στην πόλη Χάρτπουλ, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος ντυμένος πίθηκος -- το σύνθημά του ήταν δωρεάν μπανάνες για όλους.

Μόνο ένας στους τρεις Αγγλους ψήφισαν, αν και ορισμένοι δήμοι είχαν μεταλύτερη προσέλευση καθώς εφάρμοσαν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσει κανείς ταχυδρομικά, με το κινητό του ή μέσω του ίντερνετ.

Το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), με το σύνθημα «για μια Βρετανία των λευκών», κατέλαβε δυο έδρες στις εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια που διεξήχθησαν στην Αγγλία.

Όπως επισημαίνει αναλυτής του BBC η εξέλιξη αυτή αν και δεν αποτελεί «πολιτικό σεισμό» έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς μέχρι σήμερα τα εκλογικά κέρδη της άκρας δεξιάς στην Αγγλία ήταν ασήμαντα.

Το BNP κατέλαβε τις θέσεις στην πόλη Μπάρνλει όπου πέρυσι είχαν σημειωθεί βίαιες φυλετικές συγκρούσεις.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έχασε τον έλεγχο αρκετών συμβουλίων αλλά καθώς το κόμμα των Συντηρητικών σημείωσε πολύ μικρή άνοδο δεν αλλάζει σημαντικά ο αριθμός των περιοχών που ελέγχονται από τους τρεις μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς.

Σε κύριο χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης αναδείχθηκε η ιδιαίτερα μικρή προσέλευση ψηφοφόρων αν και οι δήμοι όπου χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές ψηφοφορίας- μέσω του Ιντερνετ ή ακόμη και γραπτών μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου.

Tαξίδι στη στρατόσφαιρα
BBC News
Οι διαστημικές στολές της αποστολής

3.5.2002 21:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ταξίδι στη στρατόσφαιρα ετοιμάζουν δύο βρεταννοί, μέσα στο μεγαλύτερο αερόστατο που έχει κατασκευαστεί.

Μηχανικοί του ρωσικού εργοστασίου κατασκευής διαστημικών στολών, Ζβέζντα, συμβουλεύουν τους βρεταννούς εξερευνητές που σκοπεύουν να πετάξουν με αερόστατο στα όρια του διαστήματος.

Οι δύο βρεταννοί, Κόλιν Πρέσκοτ και Αντυ Ελσον, θα προσπαθήσουν να κάνουν νέο ρεκόρ, πετώντας πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά.

Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πετάξουν σε ύψος σαράντα χιλιάδων μέτρων, μέσα στο μεγαλύτερο αερόστατο, από ήλιον που έχει κατασκευαστεί.

Θα φορούν τις ειδικές διαστημικές στολές, που έχουν φτιαχτεί με προδιαγραφές τη θερμότητα του ήλιου, τις αλλαγές στη θερμοκρασία και την ευελιξία που χρειάζονται.

Η εταιρεία Ζβέζντα έχει κατασκευάσει όλες τις διαστημικές στολές του Ρωσικού διαστημικού προγράμματος από τη δεκαετία του 1950, καθώς και τις στολές που φορούν οι κοσμοναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το αερόστατό τους, Κινετίκ 1, θα είναι τετρακόσιες φορές μεγαλύτερο από ένα κανονικό αερόστατο.

Το ταξίδι τους είναι προγραμματισμένο για το καλοκαίρι, όταν κριθούν κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι δύο εξερευνητές θα είναι καθισμένοι καθόλη τη διάρκεια της πτήσης τους που θα διαρκέσει 12 ώρες.

Γαλλία: στην τελική ευθεία για τις εκλογές
BBC News
Αναμένεται σαρωτική νίκη του Σιράκ

3.5.2002 20:48 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία, η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα συμμετέχει στην έντονη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον ρατσισμό, ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Ανακοινωθέν του αρχηγού της εθνικής ομάδας, Μαρσέλ Ντεσαγί, επέκρινε τις απόψεις που, όπως είπε, είναι επικίνδυνες για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Ολοι οι παίχτες, λέει στο ανακοινωθέν, παρόλο που έχουν διαφορετική καταγωγή, πιστεύω και προσωπικές δεσμεύσεις, καταδικάζουν την πολιτική του αποκλεισμού και τον ρατσισμό.

Το ανακοινωθέν δεν αναφέρεται ονομαστικά στον ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος έχει στο παρελθόν επικρίνει την σύνθεση της εθνικής ομάδας, επειδή έχει πολλούς παίχτες Αφρικανικής και Αραβικής καταγωγής.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σαρωτική νίκη για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στον οποίο έχουν υποσχεθεί ψήφο και τα αριστερά κόμματα, προκειμένου να ηττηθεί ο Κος Λεπέν.

Τροχοπέδη σε σημαντικό γενετικό τεστ
BBC News
Το γενετικό τεστ προσδιορίζει τις γυναίκες που κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού

3.5.2002 20:44 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες και γιατροί προειδοποιούν ότι τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας των ανθρωπίνων γονιδίων περιορίζουν την προσφορά εξετάσεων και θεραπειών για τους ασθενείς.

Η άδεια ευρεσιτεχνίας των γονιδίων που συνθέτουν τον γενετικό χάρτη του ανθρώπου ανήκει σε φαρμακευτικές εταιρείες, που ζητούν τώρα να καταβάλλονται δικαιώματα κάθε φορά που γίνονται εξετάσεις ή θεραπείες για τον εντοπισμό των γονιδίων.

Η πατέντα ενός ζωτικής σημασίας γονιδίου που υποδηλώνει επιρρέπεια για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού, του γονιδίου BRCA, στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Myriad Genetics.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που έχουν ελαττωματική μορφή του BRCA είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του μαστού.

Η Myriad Genetics ζητά από την βρεταννική κυβέρνηση να καταβάλλει δικαιώματα, έως και δύο χιλιάδες λίρες, κάθε φορά που εξετάζεται μια γυναίκα αν έχει το γονίδιο BRCA.

Mέχρι στιγμής η εξέταση έχει γίνει σε 2.000 Βρεταννίδες, αλλά η βρεταννική κυβέρνηση μέχρις στιγμής δεν έχει δώσει χρήματα στην εταιρεία.

Για την επίλυση του προβλήματος γίνονται διαπραγματεύσεις, ωστόσο πολλοί γιατροί φοβούνται ότι τα χρήματα που ζητά η Myriad Genetics θα κάνει τις εξετάσεις απαγορευτικές για πολλές γυναίκες που τις χρειάζονται.

Αν καταβληθούν δικαιώματα, το βρεταννικό Εθνικό Σύστημα Υγείας θα χρειαστεί να περιορίσει τις εξετάσεις κατά το ήμισυ, φοβούνται οι επιστήμονες.

Γαλλία: στην τελική ευθεία για τις εκλογές
BBC News
Αναμένεται σαρωτική νίκη του Σιράκ

03.5.2002 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία σήμερα εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Την Πέμπτη οι δύο υποψήφιοι μίλησαν στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους.

Δριμύτατη επίθεση εναντίον του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαν Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση.

Ο εξτρεμισμός αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας, είπε ο κ. Σιράκ ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για την τελευταία προεκλογική του ομιλία.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κο Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους τωρινούς ακροδεξιούς ηγέτες ότι ενστερνίζονται το παρελθόν της ατίμωσης, δειλίας και προδοσίας - αναφορά σε όσους συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές της Γαλλίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, δήλωσε ενώπιον των οπαδών του ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να υπερασπισθεί τους Γάλλους πολίτες απέναντι στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων στη Γαλλία.

Ο κ. Λεπέν είπε ότι η Γαλλία έχει χάσει την ανεξαρτησία της εξαιτίας της Ευρωπαϊκή Ενωσης και αμφισβήτησε την ακεραιότητα του αντιπάλου του.

Πάντως, οι αριστερές οργανώσεις στη Γαλλία ζητούν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ζακ Σιράκ, προκειμένου να αποκλείσουν μία εκλογική νίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Ο Ρουγκόβα καταθέτει στη δίκη Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο Ρουγκόβα ανέλαβε την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου πριν από ένα χρόνο

03.5.2002 10:11 (Ωρα Λονδίνου)
Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα καταθέτει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία όπου δικάζεται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ανταποκριτής του BBC στη Χάγη εκτιμά ότι η κατάθεση Ρουγκόβα δεν θα επικεντρωθεί στο το διαδραματίστηκε σε επίπεδο επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο αλλά στο ρόλο που έπαιξαν οι πολιτικοί ηγέτης του Βελιγραδίου.

Ο Ρουγκόβα αναμένεται να δεχτεί σκληρές ερωτήσεις από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας όπως συνέβη και με αρκετούς ακόμη μάρτυρες κατηγορίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την είσοδο του Ρουγκόβα στην αίθουσα του δικαστηρίου οι δυο άνδρες απέφυγαν ακόμη και να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο.

Την Παρασκευή καταθέτει στο δικαστήριο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Σαίνοβιτς ο οποίος παραδόθηκε χτες και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το PKK στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατίας
BBC News
To PKK έχει ανακοινώσει τερματισμό της ένοπλης δράσης

03.5.2002 11:20 (Ωρα Λονδίνου)
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η αριστερή οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός-Μέτωπο (DHKP-C) που πρωτοστάτησε στις απεργίες πείνας για τα «λευκά κελιά» των τουρκικών φυλακών συμπεριλαμβάνονται από την Παρασκευή στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λίστα αναφέρεται στο PKK παρά το γεγονός ότι η κουρδική οργάνωση μετονομάστηκε πριν από ένα μήνα και ανακοίνωσε ότι τερματίζει την ένοπλη δράση, γεγονός που εκλαμβάνεται ως άρνηση της Ε.Ε να αποδεχτεί την αλλαγή.

Στη λίστα, που όπως εκτιμούν αναλυτές διευρύνθηκε για να ευθυγραμμιστεί με αυτή των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται ακόμη οργανώσεις ανταρτών όπως το Φωτεινό Μονοπάτι στο Περού, η ισπανική αυτονομιστική οργάνωση βάσκων Ακσα Τασούνα αλλά και επτά άτομα που σχετίζονται με την επίσης αυτονομιστική οργάνωση βάσκων ΕΤΑ.

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι 15 χώρες μέλη της Ένωσης θα πρέπει να παγώσουν τους λογαριασμούς ατόμων και ομάδων που περιλαμβάνονται στη λίστα και να συνεργαστούν για τη συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν τη δράση τους.

Στη λίστα πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που κατηγορείται από το Ισραήλ για τη δολοφονία του ισραηλινού υπουργού τουρισμού καθώς οι 15 δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο Ρουγκόβα καταθέτει στη δίκη Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο Ρουγκόβα ανέλαβε την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου πριν από ένα χρόνο

03.5.2002 10:11 (Ωρα Λονδίνου)
Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα καταθέτει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία όπου δικάζεται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ανταποκριτής του BBC στη Χάγη εκτιμά ότι η κατάθεση Ρουγκόβα δεν θα επικεντρωθεί στο το διαδραματίστηκε σε επίπεδο επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο αλλά στο ρόλο που έπαιξαν οι πολιτικοί ηγέτης του Βελιγραδίου.

Ο Ρουγκόβα αναμένεται να δεχτεί σκληρές ερωτήσεις από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας όπως συνέβη και με αρκετούς ακόμη μάρτυρες κατηγορίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την είσοδο του Ρουγκόβα στην αίθουσα του δικαστηρίου οι δυο άνδρες απέφυγαν ακόμη και να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο.

Την Παρασκευή καταθέτει στο δικαστήριο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Σαίνοβιτς ο οποίος παραδόθηκε χτες και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ινδία: Αεροσκάφος συνετρίβη σε τράπεζα
BBC News
Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα με MiG-21

03.5.2002 9:50 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος τύπου MiG-21 της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας συνετρίβη σε κτίριο τράπεζας στην πόλη Τζαλαντάρ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα 20.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν μια έκρηξη στον αέρα πριν από την πτώση του αεροσκάφους και τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη να το εγκαταλείπουν με αλεξίπτωτα.

Από την πρόσκρουση τμήματος του αεροσκάφους στο κτίριο προκλήθηκε πυρκαγιά την οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν να θέσουν υπό έλεγχο για τουλάχιστον τρεις ώρες

Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Επισκόπηση Ευρωπαϊκού τύπου
BBC News

03.5.2002 10:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν θα γίνει ο νέος πρόεδρος της χώρας τις επόμενες ημέρες, παρ' όλα αυτά η άνοδός του προκαλεί ποικίλα σχόλια στις γαλλικές εφημερίδες.

Από την άλλη πλευρά, η διάσκεψη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Τέλος, τα άρθρα των ευρωπαϊκών εφημερίδων σήμερα εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολη πλέον η θέση του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Η γαλλική Le Figaro, χρησιμοποιώντας τον εύγλωττο τίτλο "Σταματήστε να λυπάστε και ψηφίστε", καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αυτή την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να αποκλείσουν μία ενδεχόμενη νίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Η Le Monde κάνει λόγο για μία νέα σελίδα της ιστορίας, τονίζοντας ότι η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι συμπτωματική και καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

Η L' Express από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι ακόμη και εάν χάσει στις εκλογές ο Ζαν Μαρί Λεπέν, το κόμμα του θα συνεχίσει να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή. "Η Γαλλία" γράφει η εφημερίδα "δεν πρόκειται να συνέλθει από τον εφιάλτη του Λεπέν στις 5 Μαΐου, αλλά θα συνεχίσει να υποφέρει για τα επόμενα πέντε χρόνια".

Τέλος, η La Croix, καλεί το εκλογικό σώμα να ψηφίσει τον Ζακ Σιράκ, χωρίς δισταγμό και αμφισβήτηση.

Η γερμανική Berliner Zeitung αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη διάσκεψη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι το πολυάσχολο πρόγραμμα του προέδρου Μπους δεν του επέτρεψε να αφιερώσει στη διάσκεψη παρά μόνο 20 λεπτά, κατηγορώντας την αμερικανική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για υποκρισία.

Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
BBC News

03.5.2002 10:17 (Ωρα Λονδίνου)
Με τις προτάσεις του Εργατικού Κόμματος να γίνει η ψηφοφορία υποχρεωτική ασχολείται σήμερα το πρωτοσέλιδο της Independent, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τόνι Μπλερ σχεδιάζει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο μετά τη μεγάλη αποχή που σημειώθηκε κατά τις δημοτικές εκλογές.

Η Daily Telegraph αναφέρεται στην περιοδεία της βασίλισσας Ελισάβετ σε ολόκληρη τη Βρετανία, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της, ενώ σε ένα άλλο θέμα της υποστηρίζει ότι τα βρετανικά στρατεύματα προελαύνουν στα βουνά του Αφγανιστάν, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μέλη της Αλ Κάιντα.

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ασχολείται η Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ δεν έχει αποκλιμακώσει την κρίση, καθώς η πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ συνεχίζει να προκαλεί επεισόδια βίας.

Τέλος, η Times αναφέρει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπλερ να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στις χθεσινές δημοτικές εκλογές έμειναν άκαρπες, καθώς πολλοί ψηφοφόροι δεν κατέφυγαν ούτε στις λύσεις του κινητού τηλεφώνου και του Ιντερνετ για να ψηφίσουν.

Πάουελ: τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη
BBC News
«Θα θυσιαστούμε για εσένα» φώναζαν συγκεντρωμένα παιδιά στον Αραφάτ

03.5.2002 8:39 (Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να διοργανώσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία για τη λήψη δραστικών μέτρων.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που θα του δοθεί.

Εν τω μεταξύ, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν στη Ναμπλούς. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η αποχώριση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι δεν έχει σχέδια να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν για να αρθεί ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη, στη Ραμάλα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Αρι Φλάισερ, κατέστησε σαφές ότι, προς το παρόν, ο αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται προς το παρόν να συναντήσει τον Κο Αραφάτ, αν και θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και με Αραβες ηγέτες.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές, μέλη διεθνών οργανώσεων, εισήλθαν στο ναό της γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου εδώ και εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός κρατά εγκλωβισμένους δεκάδες Παλαιστίνιους.

Αγγλία: Δυο δημοτικές έδρες για την άκρα δεξιά
BBC News
Οι ακροδεξιοί υποψήφιοι που κέρδισαν δυο έδρες στο δήμο του Μπάρνλεϊ

03.5.2002 9:21 (Ωρα Λονδίνου)
Το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), με το σύνθημα «για μια Βρετανία των λευκών», κατέλαβε δυο έδρες στις εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια που διεξήχθησαν στην Αγγλία.

Όπως επισημαίνει αναλυτής του BBC η εξέλιξη αυτή αν και δεν αποτελεί «πολιτικό σεισμό» έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς μέχρι σήμερα τα εκλογικά κέρδη της άκρας δεξιάς στην Αγγλία ήταν ασήμαντα.

Το BNP κατέλαβε τις θέσεις στην πόλη Μπάρνλει όπου πέρυσι είχαν σημειωθεί βίαιες φυλετικές συγκρούσεις.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έχασε τον έλεγχο αρκετών συμβουλίων αλλά καθώς το κόμμα των Συντηρητικών σημείωσε πολύ μικρή άνοδο δεν αλλάζει σημαντικά ο αριθμός των περιοχών που ελέγχονται από τους τρεις μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς.

Σε κύριο χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης αναδείχθηκε η ιδιαίτερα μικρή προσέλευση ψηφοφόρων αν και οι δήμοι όπου χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές ψηφοφορίας- μέσω του Ιντερνετ ή ακόμη και γραπτών μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου.

Γαλλία: στην τελική ευθεία για τις εκλογές
BBC News
Αναμένεται σαρωτική νίκη του Σιράκ

03.5.2002 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία σήμερα εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Την Πέμπτη οι δύο υποψήφιοι μίλησαν στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους.

Δριμύτατη επίθεση εναντίον του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαν Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση.

Ο εξτρεμισμός αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας, είπε ο κ. Σιράκ ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για την τελευταία προεκλογική του ομιλία.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κο Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους τωρινούς ακροδεξιούς ηγέτες ότι ενστερνίζονται το παρελθόν της ατίμωσης, δειλίας και προδοσίας - αναφορά σε όσους συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές της Γαλλίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, δήλωσε ενώπιον των οπαδών του ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να υπερασπισθεί τους Γάλλους πολίτες απέναντι στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων στη Γαλλία.

Ο κ. Λεπέν είπε ότι η Γαλλία έχει χάσει την ανεξαρτησία της εξαιτίας της Ευρωπαϊκή Ενωσης και αμφισβήτησε την ακεραιότητα του αντιπάλου του.

Πάντως, οι αριστερές οργανώσεις στη Γαλλία ζητούν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ζακ Σιράκ, προκειμένου να αποκλείσουν μία εκλογική νίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Νεπάλ: Συμπλοκές μεταξύ μαοϊστων ανταρτών και στρατού
BBC News
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τοΝοέμβριο

03.5.2002 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 μαοϊστές αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών με τις δυνάμεις ασφαλείας στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Ντεβέντρα Ρατζ Καντέλ ανακοίνωσε ότι οι συμπλοκές έλαβαν χώρα σε δύο δυτικές επαρχίες του Νεπάλ την Πέμπτη.

Εικοσιέξι μαοϊστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Λισνέ, 300 χιλιόμετρα δυτικάτης πρωτευουσας Κατμαντού.

Άλλοι 25 σκοτπώθηκαν στην πόλη Ντότι, 450 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Πληροφορίες και από τις δύο αυτές πόλεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Απότο 1996, οπότε άρχισε η δράση των μαοϊστων αντατρών στο Νεπάλ, σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατού έχουν χάσε τη ζωή τους πάνω από 3700 άτομα.

Δριμύτατη επίθεση Σιράκ προς Λεπέν
BBC News
Αναμένεται σαρωτική νίκη του Σιράκ

03.5.2002 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμύτατη επίθεση εναντίον του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαν Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου.

Ο εξτρεμισμός αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας, είπε ο κ. Σιράκ ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για την τελευταία προεκλογική του ομιλία.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κο Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους τωρινούς ακροδεξιούς ηγέτες ότι ενστερνίζονται το παρελθόν της ατίμωσης, δειλίας και προδοσίας - αναφορά σε όσους συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές της Γαλλίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, δήλωσε ενώπιον των οπαδών του ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να υπερασπισθεί τους Γάλλους πολίτες απέναντι στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων στη Γαλλία.

Ο κ. Λεπέν είπε ότι η Γαλλία έχει χάσει την ανεξαρτησία της εξαιτίας της Ευρωπαϊκή Ενωσης και αμφισβήτησε την ακεραιότητα του αντιπάλου του.

Πάντως, οι αριστερές οργανώσεις στη Γαλλία ζητούν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ζακ Σιράκ, προκειμένου να αποκλείσουν μία εκλογική νίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

"Δεν υπάρχουν ενδείξεις σφαγής στη Τζενίν"
BBC News
Η έκθεσηκάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου

03.5.2002 4:51 (Ωρα Λονδίνου)
H διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ισραηλινός στρατός προέβη σε σφαγή εκατοντάδων αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα πρέπει να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Human Rights Watch αναφέρει ότι τουλάχιστον 52 άτομα σκοτώθηκαν στον καταυλισμό, από τα οποία μόνο 22 ήταν άμαχοι.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι.

Ωστόσο, το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά τους εν λόγω ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η στρατιωτική επίθεση στον καταυλισμό της Τζενίν είχε σκοπό να εξολοθρεύσει τους Παλαιστίνιους "τρομοκράτες", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.