Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-09

  1. Καθοδόν για Κύπρο οι 13 Παλαιστινίοι του ναού της Βηθλεέμ
  2. Έτοιμος για αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ
  3. Ίχνη άνθρακα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
  4. Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στο Νταγκεστάν
  5. "Αποδυνάμωση Αραφάτ επιδιώκουν ΗΠΑ και Ισραήλ"
  6. Ναός της Γεννήσεως: Μάχες και ταραχές ανά τους αιώνες
  7. Ελπίδες ότι θα τα "εκατοστήσουμε"
  8. Ανοίγει ο δρόμος για νέα φάρμακα
  9. Ιστορικές φωτογραφίες της Επανάστασης του 1848
  10. Στην αναμονή οι "φίλοι" του Χάρι Πότερ
  11. "Ναι" της Κύπρου στους 13 Παλαιστινίους του ναού της Βηθλεέμ
  12. Ελπίδες ότι θα τα "εκατοστήσουμε"
  13. Έτοιμος για αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ
  14. Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στο Νταγκεστάν
  15. "Ναι" της Κύπρου στους 13 Παλαιστινίους του ναού της Βηθλεέμ
  16. Έτοιμος για αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ
  17. Ίχνη άνθρακα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
  18. Ίχνη άνθρακα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
  19. Επίσκεψη Σρέντερ στην Καμπούλ
  20. Ιστορικές φωτογραφίες της Επανάστασης του 1848
  21. Έκρηξη βόμβας στο Νταγκεστάν
  22. Έκρηξη βόμβας στο Νταγκεστάν
  23. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Καμπούλ
  24. Ανοίγει ο δρόμος για νέα φάρμακα
  25. Νέα εμπόδια στη λύση της πολιορκίας στη Βηθλεέμ
  26. Το Ισραήλ μελετά επιχείρηση αντιποίνων
  27. Ενδείξεις ότι επίκειται λύση της πολιορκίας στη Βηθλεέμ
  28. Το Ισραήλ ετοιμάζει αντίποινα
  29. Στο Καράτσι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας
  30. Επίσκεψη Σρέντερ στην Καμπούλ
  31. Στα δικαστήρια ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ
  32. Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους ανήλικους
  33. Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
  34. Βιντεοπαιχνίδια για χαλάρωση
  35. Πώς θα θυμούνται τον Φορτέϊν
  36. Μαύρη ημέρα για την καλωδιακή τηλεόραση στην Ευρώπη
Καθοδόν για Κύπρο οι 13 Παλαιστινίοι του ναού της Βηθλεέμ
BBC News
Όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις κατέληξαν στο κενό

10.5.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου εδώ και πέντε εβδομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι.

Αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ένας αριθμός κρατών, ανάμεσά τους και κράτη μέλη της ΕΕ, προσφέρθηκαν να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στους 13 Παλαιστινίους μέλη ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι βρίσκονται εντός του ναού και παράλληλα καταζητούνται από το Ισραήλ για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι 13 επικηρυγμένοι στο Ισράηλ Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν αρχικώς στην Κύπρο και από εκεί θα σταλούν αργότερα σε άλλες χώρες υποδοχής.

"Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε να δεχτεί για λίγες ημέρες τους 13 Παλαιστινίους, την απέλαση των οποίων έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν με αεροσκάφος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο.

Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε το πότε θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των Παλαιστινίων από το ναό της Γεννήσεως.

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας οι 13 επικηρυγμένοι Παλαιστίνιοι και οι υπόλοιποι εγκλωβισμένοι θα έχουν εγκαταλείψει το ναό το αργότερο το πρωΐ της Παρασκευής.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι, επεσήμανε ότι μεταξύ των κρατών που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την χορήγηση ασύλου στους Παλαιστινίους είναι η Ιταλία και η Ισπανία ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τη λύση της πολιορκίας είχαν καταλάηξει σε αδιέξοδο.

Tα λεωφορεία, τα οποία έφτασαν στο ναό για να μεταφέρουν τους 123 συνολικά εγκλωβισμένους, έφυγαν άδεια, χωρίς επιβάτες, καθώς δεν μπόρεσαν για άλλη μια φορά οι διαπραγματευτές να βρουν κοινό έδαφος στο ζήτημα των 13 μελών παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.

Αρχικώς οι 13 Παλαιστίνιοι επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ιταλία. Η ιταλική ηγεσία, ωστόσο, αντέδρασε καθώς εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς τις εγγυήσεις που δόθηκαν για την ασφάλεια των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή για συνομιλίες στη Ρώμη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν την πρόταση για την αποστολή παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στο ναό, ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι από τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχαν δοθεί από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ βγήκε από το Ναό, όπου παρέμενε εγκλωβισμένος από την αρχή της πολιορκίας, ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Βηθλεέμ, Μοχάμεντ Αλ Μαντάνι.

Έτοιμος για αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ
BBC News
Τα ισραηλινά μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί γύρω από τη Γάζα

10.5.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου)
Εφέδρους επιστρατεύει η ισραηλινή ηγεσία ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης αντιποίνων κατά παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη λήψη αντιποίνων ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης, νοτίως του Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης προέρχορνταν από τη Λωρίδα της Γάζας, προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία αναμένεται να αποτελέσει και των πιθανότερο στόχο των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, καταδίκασε τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να προχωρήσουν σε συλλήψεις μελών της Χαμάς.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 14 μέλη της στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εν λόγω κίνηση του Γιασέρ Αραφάτ, πάντως, δεν αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά την πιθανή νέα ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απηύθυνε έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών μηχανισμών ασφαλείας, που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αραφάτ ως εξαιρετικά θετικό βήμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα οι πράξεις του Παλαιστίνιου ηγέτη να ακολουθήσουν τις δηλώσεις του.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως "αναληθείς" τις πληροφορίες περί συμφωνίας της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ για απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ τόσο από την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ισραήλ.

Ίχνη άνθρακα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
BBC News
Πέντε άνθρωποι έχασαν πέρυσι της ζωής τους από έκθεση στο βάκιλο του άνθρακα

10.5.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ίχνη του θανατηφόρου βακίλου του άνθρακα βρέθηκαν σε 20 επιστολές σε μία από τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας διευκρίνισε ότι η μικρή ποσότητα του άνθρακα ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών ερευνών ρουτίνας των αμερικανικών αρχών, οι οποίες συνήθως είναι ανακριβείς.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα διενεργηθούν και περαιτέρω εξετάσεις.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, τόνισε ότι ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων ελέγχων που διενεργήθηκαν στις ταχυδρομικές εγκαταστάσεις και στο τμήμα διανομής επιστολών.

Η πιθανή ύπαρξη του θανατηφόρου βακίλου στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, είχε, πάντως, άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο και στις τιμές των μετοχών, οι οποίες έπεσαν κατακόρυφα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Ντέιβιντ Σκίντμορ, ανακοίνωσε ότι στην πλειονότητά τους οι επιστολές είχαν ως παραλήπτη τον πρόεδρο της τράπεζας, Άλαν Γκρίνσπαν.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι 20 επιστολές περιέχουν άνθρακα θα είναι η δεύτερη φορά που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ γίνεται στόχος των επικίνδυνων αυτών επιστολών.

Το 2001 και λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πέντε Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους επειδή εκτέθηκαν στο βάκιλο του άνθρακα ενώ άλλοι 13 άνθρωποι, οι οποίοι εισέπνευσαν άνθρακα έχουν ήδη αναρρώσει.

Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στο Νταγκεστάν
BBC News
Μεταξύ των θυμάτων είναι μουσικοί που συμμετείχαν στην παρέλαση και παιδιά

10.5.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν έπειτα από έκρηξη βόμβας στην Κασπίσκ, στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια παρέλασης για την 57η επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας από το ρωσικό στρατό, το 1945 στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν βετεράνοι, παιδιά και μέλη στρατιωτικής φιλαρμονικής ορχήστρας.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας λένε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στους θάμνους, δίπλα στην οδό Λένιν, και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που παρευρισκόταν σε παρέλαση στη Μόσχα, είπε στην ομιλία του πως η διεθνής τρομοκρατία αποτελεί απειλή ανάλογη με αυτή του ναζισμού.

Αργότερα έδωσε εντολή στον αρχηγό της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να μεταβείο στο Νταγκεστάν για να ηγηθεί των ερευνών.

Η ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν συνορεύει με την Τσετσενία και έχει αποτελέσει το θέατρο αρκετών βίαιων επεισοδίων σχετικών με τον πόλεμο εκεί.

Στο Κασπίσκ στρατοπεδεύει μεγάλη δύναμη του ρωσικού στρατού και πριν πεντέμισυ χρόνια αποτέλεσε στόχο βομβιστικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 68 στρατιώτες και μέλη των οικογενειών τους.

"Αποδυνάμωση Αραφάτ επιδιώκουν ΗΠΑ και Ισραήλ"
BBC News
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημένα επικρίνει τον Αραφάτ

10.5.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Την πλήρη αποδυνάμωση του Γιασέρ Αραφάτ και την εγκαθίδρυση μιας νέας Παλαιστινιακής Αρχής επιδιώκουν το Ισραηλ και οι ΗΠΑ, είπε σε συνέντευξή του στην Μαρία Καστρισιανάκη της Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Μάρτιν 'Ιντικ, πρώην υφυπουργος εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον και πρέσβυς των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το 1995-2001.

Οι κύριοι Σαρόν και Μπους συμφωνουν πως απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής, είπε ο αμερικανός επίσημος.

"Μάλιστα ο προεδρος Μπους προχώρησε ακόμη παραπέρα και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός παλαιστινιακού συντάγματος. Με την εξαγγελθείσα αποστολή του Τζωρτζ Τένετ στην περιοχή ξεκινούν διαδικασίες αρχικά σε επίπεδο ασφαλείας και αμεσως μετα σε οικονομικο και πολιτικό επίπεδο, διαδικασίες που στόχο έχουν την αφαιρεση όλων των εξουσιών απο τον Γιάσερ Αραφατ, στον οποιο θα δωθεί το διακοσμητικο αξιωμα του προέδρου. Σε αυτό το σχέδιο συμφωνουν και πολλες αραβικές χώρες που θεωρούν πλέον τον Γιάσερ Αραφατ εμποδιο στα δικά τους συμφεροντα" είπε ο Ίντικ.

Ο αμερικανός διπλωμάτης πιστεύει πως υπάρχουν δυνάμεις μεταξύ των Παλαιστινίων αντιτίθενται στον Γιασέρ Αραφάτ και ταυτόχρονα διαθέτουν επηρροή.

Αυτη η ιντιφάντα ηταν μια εξέγερση οχι μόνο εναντιον της ισραηλινής κατοχής αλλά και της διαφθοράς της Παλαιστινιακής Αρχής, λέει.

Υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες στους Παλαιστίνιους που θέλουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο Ίντικ, υπενθυμίζοντας την περρίπτωση του Ναμπίλ 'Αμουρ, υπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής που την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε καταγγέλοντας την διαδεδομενη διαφθορα του καθεστώτος.

Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις, λέει, και εκτιμά ότι σε πρώτη φάση θα συνεργασθούν με τον διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ.

Η νέα δυναμική που δρομολογείται στο Μεσανατολικό, δεν προκειται να αποκλιμακώσει την κριση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα εκτιμά ο Μάρτιν Ιντικ, πρωην υφυπουργος εξωτερικών των ΗΠΑ

"Η ένταση θα συνεχισθεί και φοβάμαι πως θα κλιμακωθεί ακόμη περισσοτερο. Η Χαμάς και η Τζιχάντ δεν έχουν σκοπό να σταμ ατήσουν τις επιθέσεις και την στιγμή αυτή δεν υπάρχει ούτε η ικανότητα ούτε η θέληση απο την Παλαιστινιακή Αρχή να τις εμποδίσει. Απο ισραηλινής πλευρας ο Σαρόν θα απαντά δυναμικά με επιχειρήσεις όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα. Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμα η κατάσταση θα επιδεινωθεί", είπε ο Μάρτιν 'Ιντικ, πρώην υφυπουργος εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον και πρέσβυς των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το 1995-2001, που μίλησε στην Μαρία Καστρισιανάκη.

Ναός της Γεννήσεως: Μάχες και ταραχές ανά τους αιώνες
BBC News
Τρεις εκκλησίες ελέγχουν σήμερα από κοινού τον ναό της Γεννήσεως

10.5.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ναός της Γεννήσεως, στην καρδιά της Βηθλεέμ, είναι ίσως ο ιερότερος τόπος και σύμβολο του Χριστιανικού κόσμου.

Καταμεσής της πλατείας Μανγκέρ, σε απόσταση οκτώ μόλις χιλιομέτρων από την Ιερουσαλήμ, ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε μια σπηλιά, όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση η Παρθένος Μαρία έφερε στον κόσμο τον Ιησού.

Το εξωτερικό τείχος του ναού μοιάζει με τείχος και είναι ενδεικτικό της ταραχώδους ιστορίας του ναού ανά τους αιώνες.

Έξω αλλά και από τα τείχη του ναού έχουν εκτυλιχθεί μερικές από τις σφοδρότερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας.

Ανά τους αιώνες στρατεύματα - άλλοτε δήθεν αλλόπιστα, όπως τα μουσουλμανικά, και άλλοτε χριστιανικά, όπως των Σταυροφόρων - διεκδίκησαν την κυριότητα του ναού.

Σήμερα ο ναός της Γεννήσεως ελέγχεται από κοινού από τους εκπροσώπους τριών χριστιανικών εκκλησιών - της Εκκλησίας της Αρμενίας, τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο ναός περιήλθε στους Χριστιανούς μετά το δεύτερο αίωνα όταν ο μάρτυρας Σεν Τζάστιν κατονόμασε την τοποθεσία ως τόπο γέννησης του Ιησού.

Τόπος καταφυγίου

Το 333 μ.Χ ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ήταν αυτός που ολοκλήρωσε το ναό, βασιλικού ρυθμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να "φιλοξενεί" χιλιάδες πιστούς.

Ο πρώτος ναός της Γεννήσεως καταστράφηκε στις αρχές του 6ου αιώνα και χτίστηκε εκ νέου επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού το 527 με 565 μ.Χ.

Ανά την πάροδο των ετών ο ναός συνεχώς επεκτείνονταν. Ο ναός της Γεννήσεως καλύπτει μια περιοχή περίπου 12.000 τετραγωνικών μέτρων και εντός αυτού λειτουργού ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι, ένα αρμένικο και ένα ρωμαιοκαθολικό.

Μιλώντας προσφάτως πριν την κατάληψη του ναού από τους Παλαιστινίους ο πατριαρχής Ιεροσολύμων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας χαρακτήρισε το ναό της Γεννήσεως ως "ένα καταφύγιο για κάθε άνθρωπο".

Οι πιστοί εισέρχονται στο ναό από τη "Πόρτα της Ταπεινοφροσύνης", πάντα σκυμμένοι σαν να μπαίνουν σε σπηλιά.

Σύμφωνα με την παράδοση αυτή η συνήθεια χρονολο γείται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Βηθλεέμ πέρασε στις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές τον Δεκέμβριο του 1995 με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Η Βηθλεέμ είναι τόπος λατρείας και προσκυνήματος και για τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου.

Ελπίδες ότι θα τα "εκατοστήσουμε"
BBC News
Αυξάνεται συνεχώς το προσδόκιμο όριο ηλικίας

10.5.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου)
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντός των επόμενων ετών θα παρατηρηθεί νέα αύξηση στο προσδόκιμο όριο ηλικίας, ενώ οι αιωνόβιοι δεν θα αποτελούν πλέον την εξαίρεση του κανόνα.

Οι αιωνόβιοι - δηλαδή οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 100ό έτος της ηλικίας τους - θα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, υποστηρίζει ο καθηγητής Τζιμ Έπεν του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι πολλοί εκ των εν ζωή σήμερα ανθρώπων θα καταφέρουν να γιορτάσουν την 100ή επέτειο από τη γέννησή τους.

Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε και ο Γερμανός, Μαξ Πλανκ, του Δημογραφικού Ινστιτούτου, του Ροστόκ, ο οποίος, επίσης, τόνισε ότι η θεωρία ότι υπάρχει ένα φυσιλογικό όριο ζωής δεν έχει ισχύει.

Οι εν λόγω διαπιστώσεις έγιναν έπειτα από έρευνες των προσδόκιμων ορίων ηλικίας από το 1840 έως σήμερα.

Από το 1840 έως σήμερα το προσδόκιμο όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα τέταρτο του έτους κάθε χρόνο.

Εάν η αύξηση αυτή συνεχιστεί, τότε μέσα σε έξι χρόνια, οι κάτοικοι της υπαίθρου, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία ζουν περισσότερο, θα ζουν κατά μέσο όρο 100 χρόνια.

Ο μέσος όρος ζωής παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί από ό,τι ήταν πριν από 200 χρόνια.

Επί του παρόντος για τις γυναίκες το προσδόκιμο όριο ηλικίας είναι τα 70 και για τους άνδρες τα 65.

Το ρεκόρ του μεγαλύτερου προσδόκιμου ορίου ηλικίας κατέχουν τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες οι Ιάπωνες.

Ανοίγει ο δρόμος για νέα φάρμακα
BBC News
Το βακτηρίδιο χρησιμοποιείται στηην κατασκευή πολλών φαρμάκων

10.5.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποιήσαν το γενετικό υλικό ενός βακτηριδίου το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή των περισσότερων φυσικών αντιβιοτικών.

Το επίτευγμά τους, ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή ισχυρότατων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ισχυρών μικροβίων αλλά ακόμη και ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Ακόμη τα φάρμακα που θα προκύψουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η απόριψη μοσχευμάτων από τον οργανισμό.

Η αποκωδικοποιήση του γονιδιώματος του βακτηριδίου έγινε από την ομάδα του καθηγητή Σερ Ντέιβιντ Χόπγουντ και το κόστος του συνολικού προγράμματος έφτασε τα 2 εκατομμύρια στερλίνες -δηλαδή περίπου 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη αρκετές φαρμακοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι με βάση το γονιδιακό χάρτη του βακτηριδίου μπορούν να αρχίσουν έρευνες για την παρασκευή των νέων φαρμάκων.

Ιστορικές φωτογραφίες της Επανάστασης του 1848
BBC News
Τα οδοφράγματα στην οδό Σεν Μορ

10.5.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο φωτογραφίες του 19ου αιώνα που απεικονίζουν σκηνές της Επανάστασης του 1848 στο Παρίσι, και εωρούνται ως το πρώτο δείγμα φωτορεπορτάζ, πουλήθηκαν σε δημοπρασία στο Λονδίνο για πάνω από 250.000 δολάρια ή περίπου 275.000 ευρώ.

Fighters in Rue St Maur

Στη δεύτερη φωτογραφία ο στρατός έχει κατακλείσει τους δρόμους

Η μία από τις φωτογραφίες -που τραβήχτηκε από στέγη κάποιου κτιρίουμε την τεχνική της δαγκεροτυπίας- απεικονίζει ένα δρόμο, την οδό Σεν Μορ, αποκλεισμένο με οδοφράγματα.

Η άλλη που τραβήχτηκε μία μέρα αργότερα απεικονίζει τους δρόμους γεμάτους με στρατιώτες.

Συνολικά μεταξύ της 23ης και της 26ης Ιουνίου πάνω από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δεκάδες χιλιάδες στρατού που κατέστειλε την εξέγερση στο ανατολικό Παρίσι.

Οι φωτογραφίες του Θεμπό, όπως είναι γνωστός ο φωτογράφος, δημοσιεύτηκαν πέντε μέρες μετά τη λήψη τους στην εβδομαδιαία εφημερίδα Λ'Ιλουστρασιόν (L'Illustration).

Στην αναμονή οι "φίλοι" του Χάρι Πότερ
BBC News
Η Βρετανίδα συγγραφέας των ιστοριών του Χάρι Πότερ, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

10.5.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη ήταν απογοήτευση χιλιάδων "φίλων" του λογοτεχνικού ήρωα Χάρι Πότερ μετά την ανακοίνωση της συγγραφέως Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, ότι το νέο μυθιστόρημα με τις περιπέτειες του μικρού μάγου δεν πρόκειται να κυκλοφόρησει νωρίτερα από το 2003.

Όλοι ανέμεναν ότι πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέως ο "Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα" θα βρίσκονταν στα ράφια των βιβλιοπωλείων το αργότερο 2002.

Η εντύπωση αυτή είχε σχηματιστεί από τις παλαιότερες εκδόσεις της Ρόουλινγκ, οι οποίες κυκλοφορούσαν ανά έτος από το 1997 έως το 2000.

Το 2001 η συγγραφέας δεν δημοσίευσε κάποια νέα ιστορία καθώς ήταν η χρονιά της μεταφοράς του μυθιστορήματος στις "μεγάλες οθόνες". Μια μεταφορά που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και έκανε το Χάρι Πότερ γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκπρόσωπος της Τζ.Κ. Ρόουλινγκς δήλωσε στο BBC ότι ουδέποτε η συγγραφέας είχε προθεσμίες για την παρουσίαση των έργων της, ενώ επίσης διασκεύασε τις φήμες για τον μεγάλο όγκο του νέου βιβλίου.

Συνολικά η Βρετανίδα συγγραφέας έχει υποσχεθεί ότι οι περιπέτειες του Χάρι Πότερ θα ολοκληρωθούν σε επτά σειρές.

"Ναι" της Κύπρου στους 13 Παλαιστινίους του ναού της Βηθλεέμ
BBC News
Οι κάτοικοι της Βηθλεέμ περιμένουν εναγωνίως τη λύση της πολιορκίας

09.5.2002 22:36 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου εδώ και πέντε εβδομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι.

Αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ένας αριθμός κρατών, ανάμεσά τους και κράτη μέλη της ΕΕ, προσφέρθηκαν να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στους 13 Παλαιστινίους μέλη ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι βρίσκονται εντός του ναού και παράλληλα καταζητούνται από το Ισραήλ για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι 13 επικηρυγμένοι στο Ισράηλ Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν αρχικώς στην Κύπρο και από εκεί θα σταλούν αργότερα σε άλλες χώρες υποδοχής.

"Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε να δεχτεί για λίγες ημέρες τους 13 Παλαιστινίους, την απέλαση των οποίων έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν με αεροσκάφος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο.

Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε το πότε θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των Παλαιστινίων από το ναό της Γεννήσεως.

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας οι 13 επικηρυγμένοι Παλαιστίνιοι και οι υπόλοιποι εγκλωβισμένοι θα έχουν εγκαταλείψει το ναό το αργότερο το πρωΐ της Παρασκευής.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι, επεσήμανε ότι μεταξύ των κρατών που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την χορήγηση ασύλου στους Παλαιστινίους είναι η Ιταλία και η Ισπανία ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τη λύση της πολιορκίας είχαν καταλάηξει σε αδιέξοδο.

Tα λεωφορεία, τα οποία έφτασαν στο ναό για να μεταφέρουν τους 123 συνολικά εγκλωβισμένους, έφυγαν άδεια, χωρίς επιβάτες, καθώς δεν μπόρεσαν για άλλη μια φορά οι διαπραγματευτές να βρουν κοινό έδαφος στο ζήτημα των 1 3 μελών παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.

Αρχικώς οι 13 Παλαιστίνιοι επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ιταλία. Η ιταλική ηγεσία, ωστόσο, αντέδρασε καθώς εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς τις εγγυήσεις που δόθηκαν για την ασφάλεια των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή για συνομιλίες στη Ρώμη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν την πρόταση για την αποστολή παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στο ναό, ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι από τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχαν δοθεί από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ βγήκε από το Ναό, όπου παρέμενε εγκλωβισμένος από την αρχή της πολιορκίας, ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Βηθλεέμ, Μοχάμεντ Αλ Μαντάνι.

Ελπίδες ότι θα τα "εκατοστήσουμε"
BBC News
Αυξάνεται συνεχώς το προσδόκιμο όριο ηλικίας

09.5.2002 23:01 (Ωρα Λονδίνου)
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντός των επόμενων ετών θα παρατηρηθεί νέα αύξηση στο προσδόκιμο όριο ηλικίας, ενώ οι αιωνόβιοι δεν θα αποτελούν πλέον την εξαίρεση του κανόνα.

Οι αιωνόβιοι - δηλαδή οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 100ό έτος της ηλικίας τους - θα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, υποστηρίζει ο καθηγητής Τζιμ Έπεν του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι πολλοί εκ των εν ζωή σήμερα ανθρώπων θα καταφέρουν να γιορτάσουν την 100ή επέτειο από τη γέννησή τους.

Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε και ο Γερμανός, Μαξ Πλανκ, του Δημογραφικού Ινστιτούτου, του Ροστόκ, ο οποίος, επίσης, τόνισε ότι η θεωρία ότι υπάρχει ένα φυσιλογικό όριο ζωής δεν έχει ισχύει.

Οι εν λόγω διαπιστώσεις έγιναν έπειτα από έρευνες των προσδόκιμων ορίων ηλικίας από το 1840 έως σήμερα.

Από το 1840 έως σήμερα το προσδόκιμο όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα τέταρτο του έτους κάθε χρόνο.

Εάν η αύξηση αυτή συνεχιστεί, τότε μέσα σε έξι χρόνια, οι κάτοικοι της υπαίθρου, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία ζουν περισσότερο, θα ζουν κατά μέσο όρο 100 χρόνια.

Ο μέσος όρος ζωής παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί από ό,τι ήταν πριν από 200 χρόνια.

Επί του παρόντος για τις γυναίκες το προσδόκιμο όριο ηλικίας είναι τα 70 και για τους άνδρες τα 65.

Το ρεκόρ του μεγαλύτερου προσδόκιμου ορίου ηλικίας κατέχουν τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες οι Ιάπωνες.

Έτοιμος για αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ
BBC News
Εκστρατεία κατά επιλεγμένων στόχων αναμένεται να εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

09.5.2002 22:26 (Ωρα Λονδίνου)
Εφέδρους επιστρατεύει η ισραηλινή ηγεσία ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης αντιποίνων κατά παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη λήψη αντιποίνων ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης, νοτίως του Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης προέρχορνταν από τη Λωρίδα της Γάζας, προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία αναμένεται να αποτελέσει και των πιθανότερο στόχο των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, καταδίκασε τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να προχωρήσουν σε συλλήψεις μελών της Χαμάς.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 14 μέλη της στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εν λόγω κίνηση του Γιασέρ Αραφάτ, πάντως, δεν αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά την πιθανή νέα ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απηύθυνε έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών μηχανισμών ασφαλείας, που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αραφάτ ως εξαιρετικά θετικό βήμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα οι πράξεις του Παλαιστίνιου ηγέτη να ακολουθήσουν τις δηλώσεις του.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως "αναληθείς" τις πληροφορίες περί συμφωνίας της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ για απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ τόσο από την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ισραήλ.

Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στο Νταγκεστάν
BBC News
Μεταξύ των θυμάτων είναι μουσικοί που συμμετείχαν στην παρέλαση και παιδιά

09.5.2002 21:32 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν έπειτα από έκρηξη βόμβας στην Κασπίσκ, στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια παρέλασης για την 57η επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας από το ρωσικό στρατό, το 1945 στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν βετεράνοι, παιδιά και μέλη στρατιωτικής φιλαρμονικής ορχήστρας.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας λένε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στους θάμνους, δίπλα στην οδό Λένιν, και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που παρευρισκόταν σε παρέλαση στη Μόσχα, είπε στην ομιλία του πως η διεθνής τρομοκρατία αποτελεί απειλή ανάλογη με αυτή του ναζισμού.

Αργότερα έδωσε εντολή στον αρχηγό της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να μεταβείο στο Νταγκεστάν για να ηγηθεί των ερευνών.

Η ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν συνορεύει με την Τσετσενία και έχει αποτελέσει το θέατρο αρκετών βίαιων επεισοδίων σχετικών με τον πόλεμο εκεί.

Στο Κασπίσκ στρατοπεδεύει μεγάλη δύναμη του ρωσικού στρατού και πριν πεντέμισυ χρόνια αποτέλεσε στόχο βομβιστικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 68 στρατιώτες και μέλη των οικογενειών τους.

"Ναι" της Κύπρου στους 13 Παλαιστινίους του ναού της Βηθλεέμ
BBC News
Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν ελπίδες για λύση της πολιορκίας

09.5.2002 21:02 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου εδώ και πέντε εβδομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι.

Αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ένας αριθμός κρατών, ανάμεσά τους και κράτη μέλη της ΕΕ, προσφέρθηκαν να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στους 13 Παλαιστινίους μέλη ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι βρίσκονται εντός του ναού και παράλληλα καταζητούνται από το Ισραήλ για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι 13 επικηρυγμένοι στο Ισράηλ Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν αρχικώς στην Κύπρο και από εκεί θα σταλούν αργότερα σε άλλες χώρες υποδοχής.

"Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε να δεχτεί για λίγες ημέρες τους 13 Παλαιστινίους, την απέλαση των οποίων έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν με αεροσκάφος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο.

Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε το πότε θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των Παλαιστινίων από το ναό της Γεννήσεως.

Νωρίτερα, οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τη λύση της πολιορκίας κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Tα λεωφορεία, τα οποία έφτασαν στο ναό για να μεταφέρουν τους 123 συνολικά εγκλωβισμένους, έφυγαν άδεια, χωρίς επιβάτες, καθώς δεν μπόρεσαν για άλλη μια φορά οι διαπραγματευτές να βρουν κοινό έδαφος στο ζήτημα των 13 μελών παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.

Αρχικώς οι 13 Παλαιστίνιοι επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ιταλία. Η ιταλική ηγεσία, ωστόσο, αντέδρασε καθώς εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς τις εγγυήσεις που δόθηκαν για την ασφάλεια των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή για συνομιλίες στη Ρώμη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν την πρόταση για την αποστολή παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στο ναό, ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι από τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχαν δοθεί από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ βγήκε από το Ναό, όπου παρέμενε εγκλωβισμένος από την αρχή της πολιορκίας, ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Βηθλεέμ, Μοχάμεντ Αλ Μαντάνι.

Έτοιμος για αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ
BBC News
Τα ισραηλινά μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί γύρω από τη Γάζα

09.5.2002 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Εφέδρους επιστρατεύει η ισραηλινή ηγεσία ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης αντιποίνων κατά παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη λήψη αντιποίνων ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης, νοτίως του Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης προέρχορνταν από τη Λωρίδα της Γάζας, προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία αναμένεται να αποτελέσει και των πιθανότερο στόχο των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, καταδίκασε τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να προχωρήσουν σε συλλήψεις μελών της Χαμάς.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 14 μέλη της στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εν λόγω κίνηση του Γιασέρ Αραφάτ, πάντως, δεν αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά την πιθανή νέα ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απηύθυνε έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών μηχανισμών ασφαλείας, που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αραφάτ ως εξαιρετικά θετικό βήμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα οι πράξεις του Παλαιστίνιου ηγέτη να ακολουθήσουν τις δηλώσεις του.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως "αναληθείς" τις πληροφορίες περί συμφωνίας της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ για απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ τόσο από την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ισραήλ.

Ίχνη άνθρακα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
BBC News
Πέντε άνθρωποι έχασαν πέρυσι της ζωής τους από έκθεση στο βάκιλο του άνθρακα

09.5.2002 19:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ίχνη του θανατηφόρου βακίλου του άνθρακα βρέθηκαν σε 20 επιστολές σε μία από τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας διευκρίνισε ότι η μικρή ποσότητα του άνθρακα ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών ερευνών ρουτίνας των αμερικανικών αρχών, οι οποίες συνήθως είναι ανακριβείς.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα διενεργηθούν και περαιτέρω εξετάσεις.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, τόνισε ότι ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων ελέγχων που διενεργήθηκαν στις ταχυδρομικές εγκαταστάσεις και στο τμήμα διανομής επιστολών.

Η πιθανή ύπαρξη του θανατηφόρου βακίλου στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, είχε, πάντως, άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο και στις τιμές των μετοχών, οι οποίες έπεσαν κατακόρυφα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Ντέιβιντ Σκίντμορ, ανακοίνωσε ότι στην πλειονότητά τους οι επιστολές είχαν ως παραλήπτη τον πρόεδρο της τράπεζας, Άλαν Γκρίνσπαν.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι 20 επιστολές περιέχουν άνθρακα θα είναι η δεύτερη φορά που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ γίνεται στόχος των επικίνδυνων αυτών επιστολών.

Το 2001 και λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πέντε Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους επειδή εκτέθηκαν στο βάκιλο του άνθρακα ενώ άλλοι 13 άνθρωποι, οι οποίοι εισέπνευσαν άνθρακα έχουν ήδη αναρρώσει.

Ίχνη άνθρακα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
BBC News

09.5.2002 17:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ίχνη του θανατηφόρου βακίλου του άνθρακα βρέθηκαν σε 20 επιστολές της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι σπόροι του άνθρακα δεν εντοπίστηκαν στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας στην Ουάσινγκτον αλλά σε μία από τις εξωτερικές της εγκαταστάσεις.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας διευκρίνισε ότι η μικρή ποσότητα του άνθρακα ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών ερευνών ρουτίνας των αμερικανικών αρχών, οι οποίες συνήθως είναι ανακριβείς.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα διενεργηθούν και περαιτέρω εξετάσεις.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι 20 επιστολές περιέχουν άνθρακα θα είναι η δεύτερη φορά που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ γίνεται στόχος των επικίνδυνων αυτών επιστολών, οι οποίες πέρυσι στοίχισαν τη ζωή πέντε ανθρώπων.

Επίσκεψη Σρέντερ στην Καμπούλ
BBC News
Εργασίες ανοικοδόμησης σε σχολείο της Καμπούλ, που πρόκειται να επισκεφθεί ο Γερμανός καγγελάριος

09.5.2002 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Την Καμπούλ επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για συνομιλίες με την αφγανική ηγεσία, σχετικά με την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο κ. Σρέντερ είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα περιοδεύσει στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Μέχρι σήμερα όλοι οι ξένοι επίσημοι που επισκέπτονταν το Αφγανιστάν, παρέμεναν για λόγους ασφαλείας στην καλά φρουρούμενη από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η ενέργεια του Γερμανού καγκελαρίου δείχνει ότι η καάσταση ασφαλείας στη Καμπούλ έχει βελτιωθεί.

Τον κ. Σρέντερ συνοδεύει στην επίσκεψή του και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Φράντς Μπεκενμπάουερ, που θα αναλάβει ρόλο συμβούλου της αφγανικής κυβέρνησης, για την ανοικοδόμηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Ιστορικές φωτογραφίες της Επανάστασης του 1848
BBC News
Τα οδοφράγματα στην οδό Σεν Μορ

09.5.2002 17:12 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο φωτογραφίες του 19ου αιώνα που απεικονίζουν σκηνές της Επανάστασης του 1848 στο Παρίσι, και εωρούνται ως το πρώτο δείγμα φωτορεπορτάζ, πουλήθηκαν σε δημοπρασία στο Λονδίνο για πάνω από 250.000 δολάρια ή περίπου 275.000 ευρώ.

Fighters in Rue St Maur

Στη δεύτερη φωτογραφία ο στρατός έχει κατακλείσει τους δρόμους

Η μία από τις φωτογραφίες -που τραβήχτηκε από στέγη κάποιου κτιρίουμε την τεχνική της δαγκεροτυπίας- απεικονίζει ένα δρόμο, την οδό Σεν Μορ, αποκλεισμένο με οδοφράγματα.

Η άλλη που τραβήχτηκε μία μέρα αργότερα απεικονίζει τους δρόμους γεμάτους με στρατιώτες.

Συνολικά μεταξύ της 23ης και της 26ης Ιουνίου πάνω από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δεκάδες χιλιάδες στρατού που κατέστειλε την εξέγερση στο ανατολικό Παρίσι.

Οι φωτογραφίες του Θεμπό, όπως είναι γνωστός ο φωτογράφος, δημοσιεύτηκαν πέντε μέρες μετά τη λήψη τους στην εβδομαδιαία εφημερίδα Λ'Ιλουστρασιόν (L'Illustration).

Έκρηξη βόμβας στο Νταγκεστάν
BBC News
Μεταξύ των θυμάτων είναι μουσικοί που συμμετείχαν στην παρέλαση και παιδιά

09.5.2002 14:51 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην πόλη Κασπίσκ, στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, κοντά στην Κασπία θάλασσα.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν βετεράνοι, παιδιά και μέλη στρατιωτικής μπάντας.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας λένε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στους θάμνους, δίπλα στο δρόμο, και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που παρευρισκόταν σε παρέλαση στη Μόσχα, είπε στην ομιλία του πως η διεθνής τρομοκρατία αποτελεί απειλή ανάλογη με αυτή του ναζισμού.

Αργότερα έδωσε εντολή στον αρχηγό της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να μεταβείο στο Νταγκεστάν για να ηγηθεί των ερευνών.

Η ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν συνορεύει με την Τσετσενία και έχει αποτελέσει το θέατρο αρκετών βίαιων επεισοδίων σχετικών με τον πόλεμο εκεί.

Στο Κασπίσκ στρατοπεδεύει μεγάλη δύναμη του ρωσικού στρατού και πριν πεντέμισυ χρόνια αποτέλεσε στόχο βομβιστικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 68 στρατιώτες και μέλη των οικογενειών τους.

Έκρηξη βόμβας στο Νταγκεστάν
BBC News
Μεταξύ των θυμάτων είναι μουσικοί που συμμετείχαν στην παρέλαση και παιδιά

09.5.2002 12:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην πόλη Κασπίσκ, στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, κοντά στην Κασπία θάλασσα.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν βετεράνοι, παιδιά και μέλη στρατιωτικής μπάντας.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας λένε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στους θάμνους, δίπλα στο δρόμο, και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που παρευρισκόταν σε παρέλαση στη Μόσχα, είπε στην ομιλία του πως η διεθνής τρομοκρατία αποτελεί απειλή ανάλογη με αυτή του ναζισμού.

Αργότερα έδωσε εντολή στον αρχηγό της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να μεταβείο στο Νταγκεστάν για να ηγηθεί των ερευνών.

Η ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν συνορεύει με την Τσετσενία και έχει αποτελέσει το θέατρο αρκετών βίαιων επεισοδίων σχετικών με τον πόλεμο εκεί.

Στο Κασπίσκ στρατοπεδεύει μεγάλη δύναμη του ρωσικού στρατού και πριν πεντέμισυ χρόνια αποτέλεσε στόχο βομβιστικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 68 στρατιώτες και μέλη των οικογενειών τους.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Καμπούλ
BBC News
O Γκέρχαρντ Σρέντερ θα επισκφετεί και τις γερμανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

09.5.2002 13:05 (Ωρα Λονδίνου)
Επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα περιοδεύσει στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Μέχρι τώρα όλοι οι ξένοι επίσημοι που επισκέπτονταν το Αφγανιστάν, παρέμεναν για λόγους ασφαλείας στην καλά φρουρούμενη από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

Οι συζητήσεις του καγκελάριου Σρέντερ με τους Αφγανούς ηγέτες θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε θέματα ασφαλείας και ανοικοδόμησης - για τα οποία η Γερμανία έχει υποσχεθεί να διαδραμματίσει σημαντικό ρόλο.

Ο γερμανός καγκελάριος συνοδεύεται από τον βετεράνο ποδοσφαιριστή, Φρανζ Μπέκενμπαουερ, ο οποίος αναμένεται να παράσχει χρήσιμες συμβουλές για την ανοικοδόμηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η ενέργεια του Γερμανού καγκελαρίου δείχνει ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Καμπούλ έχει βελτιωθεί.

Ανοίγει ο δρόμος για νέα φάρμακα
BBC News
Το βακτηρίδιο χρησιμοποιείται στηην κατασκευή πολλών φαρμάκων

09.5.2002 13:07 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποιήσαν το γενετικό υλικό ενός βακτηριδίου το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή των περισσότερων φυσικών αντιβιοτικών.

Το επίτευγμά τους, ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή ισχυρότατων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ισχυρών μικροβίων αλλά ακόμη και ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Ακόμη τα φάρμακα που θα προκύψουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η απόριψη μοσχευμάτων από τον οργανισμό.

Η αποκωδικοποιήση του γονιδιώματος του βακτηριδίου έγινε από την ομάδα του καθηγητή Σερ Ντέιβιντ Χόπγουντ και το κόστος του συνολικού προγράμματος έφτασε τα 2 εκατομμύρια στερλίνες -δηλαδή περίπου 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη αρκετές φαρμακοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι με βάση το γονιδιακό χάρτη του βακτηριδίου μπορούν να αρχίσουν έρευνες για την παρασκευή των νέων φαρμάκων.

Νέα εμπόδια στη λύση της πολιορκίας στη Βηθλεέμ
BBC News
Ο κυβερνήτης της Βηθλεέμ εγκαταλείπει το Ναό της Γέννησης, μετά από 40 ημέρες παραμονής του μέσα σ' αυτόν

09.5.2002 8:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή νέα εμπόδια παρουσιάστηκαν στη λύση της ισραηλινής πολιορκίας του Ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ, όταν μερικοί από τους εγκλωβισμένους μέσα στο Ναό Παλαιστινίους ζήτησαν περαιτέρω εγγυήσεις για την ασφάλειά τους προκειμένου να αποχωρήσουν.

Προηγουμένως τα ισραηλινά στρατεύματα γύρω από το Ναό έκαναν κατά τη διάρκεια της νύκτας τις τελευταίες προετοιμασίες για την απομάκρυνση της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων εγκλείστων, μετά από συνενόηση με τους Παλαιστίνιους και τους κληρικούς που διαπραγμετεύονται τη λύση της πολιορκίας.

Έτσι, τρία ισραηλινά λεωφορεία έφτασαν φτάσει έξω από το Ναό με σκοπό να μεταφέρουν 26 Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας. Τα λεωφορεία αυτά αποχώρησαν όμως άδεια το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπόλοιποι - περίπου 80 τον αριθμό - άμαχοι που βρίσκονται μέσα στο Ναό θα μπορέσουν να αποχωρήσουν, εφόσον πρώτα απομακρυνθούν οι 26 αυτοί Παλαιστίνιοι.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των 26 μαχητών και των υπολοίπων αμάχων, τότε μέσα στο Ναό της Γέννησης θα μείνουν 13 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι που καταζητούνται από το Ισραήλ για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του.

Η μοίρα των 13 αυτών Παλαιστινίων παραμένει άγνωστη, καθώς η Ιταλία, όπου επρόκειτο να εξοριστούν, αρνήθηκε να τους δεχθεί.

Στο μεταξύ βγήκε από το Ναό, όπου παρέμενε εγκλωβισμένος από την αρχή της πολιορκίας, ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Βηθλεέμ, Μοχάμεντ Αλ Μαντάνι.

Το Ισραήλ μελετά επιχείρηση αντιποίνων
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για ισραηλινό πλήγμα αντιποίνων

09.5.2002 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, έλαβαν το πράσινο φώς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αντιποίνων θεωρούν απαραίτητητη, ως απάντηση στην χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε προάστιο του Τελ Αβίβ, που προκάλεσε το θάνατο 15 Ισραηλινών πολιτών.

Η σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα αντίποινα αλλά ισραηλινές πηγές λένε ότι οι πιθανότεροι στόχοι θα είναι στη Λωρίδα της Γάζας, προπύργιο της οργάνωσης Χαμάς, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ανάμεσα στα ισραηλινά αντίποινα δεν αποκλείεται και η εκδίωξη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Στο μεταξύ η μαχητική οργάνωση Χαμάς υποστηρίζει ότι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας άρχισαν να συλαμβάνουν μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής γίνεται αφού προηγουμένως ο κ. Αραφάτ με τηλεοπτικό του διάγγελμα ζήτησε από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν την πραγματοποίηση τρομοκρατικών - όπως χαρακτηριστικά είπε - επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Παράλληλα ο κ. Αραφάτ έκανε έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια με σκοπό την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών μηχανισμών ασφαλείας, που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αραφάτ ως εξαιρετικά θετικό βήμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα οι πράξεις του Παλαιστίνιου ηγέτη να ακολουθήσουν τις δηλώσεις του.

Ο κ. Μπους είπε επίσης ότι ελπίζει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, θα λάβει υπόψιν του την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή όταν αποφασίζει τα αντίποινα για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας.

Ενδείξεις ότι επίκειται λύση της πολιορκίας στη Βηθλεέμ
BBC News
Ο κυβερνήτης της Βηθλεέμ εγκαταλείπει το Ναό της Γέννησης, μετά από 40 ημέρες παραμονής του μέσα σ' αυτόν

09.5.2002 6:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή τα ισραηλινά στρατεύματα γύρω από το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ πραγματοποιούν τις τελευταίες προετοιμασίες για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ναό πάνω από ένα μήνα.

Ένα ισραηλινό λεωφορείο έφτασε έξω από το Ναό για να μεταφέρει 26 Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι και οι κληρικοί που διαπραγματεύονται με τους Ισραηλινούς τη λύση της πολιορκίας εγκατέλειψαν το Ναό και είπαν στην ομάδα των 26 να ετοιμαστεί για τη μεταφορά της στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι υπόλοιποι άμαχοι που βρίσκονται μέσα στο Ναό θα μπορέσουν να φύγουν, εφόσον πρώτα απομακρυνθούν οι 26 αυτοί Παλαιστίνιοι.

Εάν πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των 26 μαχητών και των υπολοίπων αμάχων, τότε μέσα στο Ναό της Γέννησης θα μείνουν 13 Παλαιστίνιοι που καταζητούνται από το Ισραήλ για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του.

Η μοίρα των 13 αυτών Παλαιστινίων παραμένει άγνωστη, καθώς η Ιταλία, όπου επρόκειτο να εξοριστούν, αρνήθηκε να τους δεχθεί.

Στο μεταξύ βγήκε από το Ναό, όπου παρέμενε εγκλωβισμένος από την αρχή της πολιορκίας, ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Βηθλεέμ, Μοχάμεντ Αλ Μαντάνι.

Το Ισραήλ ετοιμάζει αντίποινα
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για ισραηλινό πλήγμα αντιποίνων

09.5.2002 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, έλαβαν το πράσινο φώς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αντιποίνων θεωρούν απαραίτητητη, ως απάντηση στην χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε προάστιο του Τελ Αβίβ, που προκάλεσε το θάνατο 15 Ισραηλινών πολιτών.

Η σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα αντίποινα αλλά ισραηλινές πηγές λένε ότι οι πιθανότεροι στόχοι θα είναι στη Λωρίδα της Γάζας, προπύργιο της οργάνωσης Χαμάς, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ανάμεσα στα ισραηλινά αντίποινα δεν αποκλείεται και η εκδίωξη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κ. Αραφάτ με τηλεοπτικό του διάγγελμα ζήτησε από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν την πραγματοποίηση τρομοκρατικών - όπως χαρακτηριστικά είπε - επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Παράλληλα ο κ. Αραφάτ έκανε έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια με σκοπό την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών μηχανισμών ασφαλείας, που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αραφάτ ως εξαιρετικά θετικό βήμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα οι πράξεις του Παλαιστίνιου ηγέτη να ακολουθήσουν τις δηλώσεις του.

Ο κ. Μπους είπε επίσης ότι ελπίζει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, θα λάβει υπόψιν του την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή όταν αποφασίζει τα αντίποινα για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας.

Στο Καράτσι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας
BBC News
Έρευνα στα συντρίμμια του λεωφορείου που εξερράγη από βόμβα καμικάζι

09.5.2002 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Μισέλ Αγιό-Μαρί έφτασε στο Καράτσι του Πακιστάν, μία ημέρα μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη, όπου βρήκαν το θάνατο 12 Γάλλοι πολίτες, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων.

Οι εκπρόσωποι της πακιστανικής κυβέρνησης που υποδέχθηκαν την Γαλλίδα πολιτικό στο Καράτσι υποσχέθηκαν ότι θα συλλάβουν τους υπαίτιους της βομβιστικής επίθεσης, ενώ η κ. Αγιό Μαρί αναμένεται να ζητήσει αύξηση των μέτρων προστασίας για τους Γάλλους που βρίσκονται στη χώρα.

Το αμερικανικό υπουργείο κατεδίκασε τη χθεσινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε ως ειδεχθές πλήγμα που στρέφεται εναντίον δύο πολύτιμων συμμάχων των ΗΠΑ (της Γαλλίας και του Πακιστάν), στην διεθνή αντιτρομοκρατική τους εκστρατεία.

Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είπε ότι η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο όσους βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Επίσκεψη Σρέντερ στην Καμπούλ
BBC News
Εργασίες ανοικοδόμησης σε σχολείο της Καμπούλ, που πρόκειται να επισκεφθεί ο Γερμανός καγγελάριος

09.5.2002 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Την Καμπούλ επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για συνομιλίες με την αφγανική ηγεσία, σχετικά με την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο κ. Σρέντερ είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα περιοδεύσει στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Μέχρι σήμερα όλοι οι ξένοι επίσημοι που επισκέπτονταν το Αφγανιστάν, παρέμεναν για λόγους ασφαλείας στην καλά φρουρούμενη από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η ενέργεια του Γερμανού καγκελαρίου δείχνει ότι η καάσταση ασφαλείας στη Καμπούλ έχει βελτιωθεί.

Τον κ. Σρέντερ συνοδεύει στην επίσκεψή του και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Φράντς Μπεκενμπάουερ, που θα αναλάβει ρόλο συμβούλου της αφγανικής κυβέρνησης, για την ανοικοδόμηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Στα δικαστήρια ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ
BBC News
Ο Μπλάτερ αρνείται όλες τις κατηγορίες

09.5.2002 5:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, καθώς χθές ορισμένα από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καταγγέλοντάς τον για παράνομη διαχείρηση κονδυλίων.

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας - της ΟΥΕΦΑ και αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Λέναρντ Γιοχάνσον, δήλωσε ότι υποχρεούται να προσφύγει εναντίον του κ. Μπλάτερ, ιδαίτερα μετά από πρόσφατη εσωτερική έκθεση της ΦΙΦΑ.

Ο κ. Γιόχανσον, που πρωτοστατεί στην προσφυγή στη δικαιοσύνη δήλωσε ότι 11 από τα 24 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση κατά του απερχόμενου προέδρου, ύστερα από έκθεση που κατέθεσε στην εκτελεστική επιτροπή από το γενικό γραμματέα της ΦΙΦΑ, Μισέλ Τσεν Ρουφινέν.

Η έκθεση του Τσεν Ρουφίνεν προς την εκτελεστική επιτροπή της FIFA καταλογίζει στον Σεπ Μπλάτερ σοβαρότατες κατηγορίες για διαφθορά, παράνομες πληρωμές, χρηματισμό και καταστρατήγηση του καταστατικού της FIFA.

Βάσει του ελβετικού νόμου, είναι υποχρεωτική η προσφυγή στα δικαστήρια όταν προκύπτουν εγκληματικές πράξεις.

Ο κ. Μπλάτερ αρνείται τη βασιμότητα των εναντίον του καταγγελιών και λέει ότι θα τις αντικρούσει με πλήρη στοιχεία μέχρι την Παρασκευή.

Οι νέες επικρίσεις εναντίον του προέδρου της ΦΙΦΑ έρχονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες πριν τις αρχαιρεσίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στη Σεούλ, στις οποίες ο κ. Μπλάτερ διεκδικεί την επανεκλογή του.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μπλάτερ βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών εδώ και ένα χρόνο, όταν χρεωκόπησε η εταιρεία μάρκετινγκ της ΦΙΦΑ, λόγω λειτουργικών ζημιών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους ανήλικους
BBC News
Το πρόβλημα επιβίωσης των παιδιών στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ

09.5.2002 6:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στη διεθνή διάσκεψη που διοργανώνει ο ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με θέμα την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανηλίκων, η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η σεξουαλική αποχή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες κυήσεις στην εφηβική ηλικία και η διάδοση των αφροδισίων νοσημάτων.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, εκπρόσωποι πολλών αναπτυσσόμενων κρατών λένε ότι η σεξουαλική αποχή δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις φτωχότερες χώρες, που μαστίζονται ήδη από επιδημία του ιού HIV και AIDS.

O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε στη διάσκεψη ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις απέτυχαν να προστατεύσουν τους ανήλικους από την φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις ασθένειες και τον αναλφαβητισμό.

Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
BBC News
Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου, 8/5/2002

09.5.2002 6:59 (Ωρα Λονδίνου)
Η είδηση της βομβιστικής επίθεσης στο Πακιστάν, με θύματα - μεταξύ άλλων - και 12 Γάλλους πολίτες που εργάζονταν εκεί - μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γαλλικών εφημερίδων, και η εικόνα του κατεστραμένου από την βόμβα λεωφορείου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Η Liberation επισημαίνει ότι η 11η Σεπτεβρίου και οι συνέπειες της δεν αποτελούν μόνο παρελθόν αλλά συνεχίζονται, παρά τα όσα λένε πολλοί Γάλλοι αξιωματούχοι.

Η παρισινή εφημερίδα παρομοιάζει τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα με "ισχυρό πλήγμα εναντίον αποικίας μυρμηγκιών", που μπορεί να κλονίσε τη δομή της αλλά παράλληλα διευκολύνει τις παραφυάδες της οργάνωσης να επεκταθούν σε άλλες χώρες.

Η Liberation δεν παραλείπει να κριτικάρει τους προϊστάμενους των θυμάτων, που δεν φρόντισαν να πάρουν μέτρα ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί δραματικά μετά την αμερικανική εκστρατεία στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Η International Herald Tribune θεωρεί ότι η επίθεση αποτελεί ένδειξη μιας δραματικής και αλλαγής στις μεθόδους, την έκταση και τους στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Πακιστάν.

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η επίθεση ενισχύει τις αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχει λάβει το καθεστώς του στρατηγού Μουσάραφ εναντίον των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

Με αφορμή το γεγονός ότι τα θύματα της επίθεσης εργάζονταν στο πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων η Le Monde αναφέρεται στην ιστορία της γαλλοπακιστανικής αμυντικής συνεργασίας, που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '70 και, όπως γράφει η εφημερίδα, απειλείται.

Η Le Monde επιλέγει ως κύριο θέμα την υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Γαλλία, η σύνθεση της οποίας προδίδει και τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος - κατά την παρισινή εφημερίδα - παρά η νικηφόρα εκστρατεία κατά της αριστεράς, κάτι που φάνηκε εξαρχής από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ραφαρέν, ο οποίος έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την πρακτική της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρ νησης .

Για τον Nouvel Observateur, το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι γεμάτο από γκωλικούς - πιστούς φίλους του Σιράκ αποδεικνύει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Βιντεοπαιχνίδια για χαλάρωση
BBC News
Όσο πιο γρήγορα πας, τόσο πιο γρήγορα χαλαρώνεις

09.5.2002 6:18 (Ωρα Λονδίνου)
Συνήθως τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς, τώρα όμως, Ιρλανδοί ερευνητές προσπαθούν να κατασκευάσουν παιχνίδια που θα... ηρεμούν τον κόσμο.

Στο Δουβλίνο, ο Γκάρι Μακ Ντάρμπι και η ομάδα του MindGames στο ερευνητικό ίδρυμα MediaLab Europe χρησιμοποιούν την τεχνολογία των βιντεοπαιχνιδιών για να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη ή τραυματικές εμπειρίες.

Στο τελευταίο τους παιχνίδι, που λέγεται Brainchild, ο παίκτης προσπαθεί να να ξεκλειδώσει μια πόρτα χρησιμοποιώντας τα εγκεφαλικά μαγνητικά κύματα.

Είναι ένα βίντεο, εξηγεί ο Μακ Ντάρμπι που όταν το παίζει κανείς συστηματικά θα μάθει να ηρεμεί.

Την ιδέα για αυτά τα βιντεοπαιχνίδια συνέλαβε ο Μακ Ντάρμπι όταν συνάντησε, πριν από δέκα χρόνια, στη Λιβερία, ένα δωδεκάχρονο αγόρι στρατιώτη, που άρχισε να υποφέρει από εφιάλτες όταν συμμετείχε σε εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο Μακ Ντάρμπι είχε μαζί του μια κασέττα της τραγουδίστριας Ένια και την έδωσε στο αγόρι να την ακούει το βράδυ για να μπορεί να κοιμηθεί.

Ένα από τα βιντεοπαιχνίδια λέγεται "Χαλάρωσε για να κερδίσεις" και έχει ένα δράκο.

Ηλεκτρόδια τοποθετούνται στα χέρια του παίκτη, που όταν αρχίσει να ηρεμεί αρχίζει να κινείται και ο δράκος.

Ο δράκος αρχίζει σιγά να περπατάει, και όσο πιο πολύ ηρεμεί ο παίχτης, ο δράκος τρέχει και μετά πετάει.

Όταν ο δράκος πετάξει σημαίνει ότι βρίσκεται κανείς σε μια ευχάριστη, ήρεμη κατάσταση.

Ο παίκτης φοράει ένα καπέλο που έχει μικρούς αισθητήρες που καταγράφουν τις μεταβολές στα εγκεφαλικά κύματα τα οποία συνδέονται με τη χαλάρωση και την συγκέντρωση.

Πώς θα θυμούνται τον Φορτέϊν
BBC News
Ολλανδός διαδηλώνει ενάντια στην δολοφονία του Πιμ Φορτέϊν

09.5.2002 5:49 (Ωρα Λονδίνου)
Την τελευταία του συνέντευξη ο ηγέτης της Ολλανδικής ακροδεξιάς, Πιμ Φορτέϊν, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, την έδωσε στον δημοσιογράφο του BBC, Τζον Σίμσον, o oποίος περιγράφει τις εντυπώσεις του.

"Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης" λέει o Τζον Σίμσον "την περασμένη εβδομάδα, o Πιμ Φορτέϊν απείλησε τρεις φορές ότι θα διακόψει τη συνέντευξη και θα φύγει, όταν τον ρώτησα αν έχει σχέσεις με άλλους ακροδεξιούς ηγέτες, και ιδίως τον Ζαν Μαρί Λεπέν στην Γαλλία".

"Τελικά όμως δεν έφυγε. Η δημοσιότητα ήταν γι αυτόν πολύ σημαντική και ήξερε ότι σύντομα θα γινόταν ο πιο σημαντικός πολιτικός της Ολλανδίας, αποσπώντας το 28% ή και περισσότερο των ψήφων στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας. Ηθελε λοιπόν να μετριάσει τους τόνους".

"Ωστόσο" λέει ο Τζον Σίμσον, "στην πραγματικότητα είχε στα περισσότερα θέματα τις ίδιες απόψεις με τον ηγέτη της Γαλλικής ακροδεξιάς, εκτός από τις θέσεις του για το Ισραήλ, είχε το ίδιο σαρκαστικό χιούμορ με τον κ. Λεπέν, το ίδιο απειλητικό ύφος προς ορισμένους νεαρούς οπαδούς".

"Ο αντιπροέδρός του ήταν μαύρος μετανάστης από το Κέηπ Τάουν, μια άλλη ομοιότητα με τον Λεπέν που έχει επώνυμους μαύρους στην πολιτική του καμπάνια".

"Εν γένει" λέει ο Τζον Σίμσον, "o Πιμ Φορτέϊν ήταν η αρχετυπική μορφή ακροδεξιού, με μοναδική εξαίρεση την ομοφυλοφιλία του".

"Ως χαρακτήρας είχε αυτοπεποίθηση και οι τρόποι του ήταν άψογοι, όπως το ντύσιμό του κα το σπίτι του, ένα ωραίο σπίτι στο Ρότερνταμ που περιβαλλόταν από πολυκατοικίες που έμεναν μετανάστες. Παρόλο που άλλοι πολιτικοί είχαν μετακινηθεί σε καλύτερες περιοχές, εκείνος αρνιόταν".

"Ηξερε ότι οι βίαιες προς τους αντιπάλους του θέσεις θα προκαλούσαν και βίαιες αντιδράσεις προς το πρόσωπό του, γνώριζε τους κινδύνους, έλεγε όμως ότι δεν έχει λεφτά για σωματοφύλακα. Η αστυνομία δεν φαινόταν να πιστεύει ότι διατρέχει κίνδυνο".

"Σε μια χώρα όπου κάθε μορφωμένος μιλά αγγλικά, ο Φορτέϊν ήταν διαφορετικός. Τα αγγλικά του ήταν διστακτικά, και θα προτιμούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου στα Ολλαν δικά. Ηταν εμφανές ότι είχε αναπτύξει κάποια απέχθεια για τους δημοσιογράφους και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει επιθετική συνέντευξη και ερωτήσεις" λέει ο Τζον Σίμσον.

"H επιτυχία του ήταν σύντομη και εντυπωσιακή, ήταν μοναχικός και κατά πάσα πιθανότητα θα τον θυμούνται για τη μισαλλοδοξία που διέσπειρε παρά για τα προσωπικά του επιτεύγματα" εκτιμά ο συντάκτης του BBC.

Μαύρη ημέρα για την καλωδιακή τηλεόραση στην Ευρώπη
BBC News
Χρεωκοπία για την βρετανική εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης NTL

09.5.2002 7:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα χρεωκοπίας ήταν η Τετάρτη για δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης.

Η μεγαλύτερη εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης της Βρετανίας, ΝΤL, κήρυξε πτώχευση για να προστατευτεί από τους πιστωτές της.

Η ΝΤL δανείστηκε μεγάλα ποσά στα τέλη της δεκαετίας του '90 για να χρηματοδοτήσει τη ραγδαία επέκτασή της αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Η εταιρία, η οποία παρέχει υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης και τηλεφωνίας, σκοπεύει πλέον να διασπαστεί σε δύο εταιρίες, μία για τη Βρετανική αγορά και μία για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρόλη τη χρεωκοπία, τα προγράμματα της ΝΤL δεν θα διακοπούν και αναλυτές λένε ότι σε αντίθεση με την ψηφιακή τηλεόραση, ο κλάδος των εταιριών καλωδιακής τηλεόρασης είναι υγιής.

Παρόλες τις εκτιμήσεις αυτές, στη Γερμανία η εταιρία Kirch Pay TV του ομίλου μέσων ενημέρωσης Κιρχ, ανακοίνωσε επίσης τη χρεωκοπιά της. Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρία του ομίλου που χρεωκόπει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην εταιρία αυτή ανήκει μεταξύ άλλων το κανάλι Premier World το οποίο έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, το οποίο, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Τα χρέη της Κιρχ υπολογίζονται στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι κυρίως ποσά που έδωσε η εταιρία για να αγοράσει τα δικαιώματα αθλητικών μεταδόσεων.

Η εταιρία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους συνδρομητές γιατί υπάρχουν πάνω από 30 δωρεάν κανάλια στη Γερμανία που την ανταγωνίζονταν.

Λέγεται ότι μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος κατέχει το 22% της Κιρχ, θα προσπαθήσει να εξαγοράσει το κανάλι Πρέμιερ.

Ο ίδιος δήλωσε απλώς ότι θέλει να τηρηθεί συμφωνία με την οποία η Kirch Pay TV υποχρεώνεται να εξαγοράσει τις μετοχές του προς 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αδυνατεί να εξασφαλίσει η εταιρία.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως έχει εκφράσει την ανησυχία της για την εξαγορά γερμανικών καναλιών από ξένες εταιρίες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.