Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-11

  1. Επίθεση με ρουκέτα στο Πακιστάν
  2. Αποχώρησαν από τη Βηθλεέμ οι Ισραηλινοί
  3. Ο ΟΗΕ υιοθετεί σχέδιο προστασίας για τα παιδιά
  4. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
Επίθεση με ρουκέτα στο Πακιστάν
BBC News

11.5.2002 14:51 (Ωρα Λονδίνου)

Επίθεση με ρουκέτα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο - σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press - σε απομονωμένη περιοχή του Πακιστάν, κοντά στο σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου διαμένουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που συνεχίζουν να καταδιώκουν μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, η επίθεση ήταν άστοχη και κανείς δεν τραυματίσθηκε.

Πριν από λίγες ημέρες είχε σημειωθεί ανάλογη επίθεση στο ίδιο σημείο, αλλά και πάλι ήταν άστοχη.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Πριν από λίγες ημέρες είχε σημειωθεί πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι.

Αποχώρησαν από τη Βηθλεέμ οι Ισραηλινοί
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων

11.5.2002 7:21 (Ωρα Λονδίνου)
Έπειτα από 39 ημέρες πολιορκίας ολοκλήρωθηκε η αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ και το ναό της Γεννήσεως.

Ελληνορθόδοξοι και Φραγκισκανοί μοναχοί τέλεσαν ευχαριστήρια λειτουργία στο ναό χθες, ενώ σήμερα τελείται και η πρώτη λειτουργία μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Η αποχώρηση σηματοδότησε στην ουσία και το τέλος της στρατιωτικής εκστρατείας των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη, η οποία ξεκίνησε στις 29 Μαΐου με στόχο την εξάρθρωση των ισλαμικών οργανώσεων που εξαπολύουν επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν έξι παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Οι καταλήψεις άλλοτε είχαν διάρκεια λίγων ημερών και άλλοτε σχεδόν μηνός, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνταν συλλήψεις φερόμενων ως μελών ισλαμικών οργανώσεων σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Την Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τουλκαρέμ και κατεδάφισαν το τετραόροφο σπίτι μέλους της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος κατηγορείται ότι διοργάνωσε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Βάσει τη συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως οι 13 επικηρυγμένοι από το Ισραήλ Παλαιστίνιοι και μέλη ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο ναό, μεταφέρθηκαν προσωρινά στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν άσυλο σε μερικούς από τους 13 Παλαιστινίους.

Άλλοι 26 Παλαιστίνιοι, μέλη επίσης ισλαμικών οργανώσεων, μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι της περιοχής τους επεφύλαξαν υποδοχή ηρώων.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι οι 26 Παλαιστίνιοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. "Δεν πρόκειται να τελέσουν υπό κράτηση ούτε για μία ώρα και ούτε πρόκειται να δικαστούν", τόνισε στο BBC ο Παλαιστίνιος συνταγματάρχης, Σάλεμ Νταρντονάχ.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, χαρακτήρισε τη λύση της πολιορκίας του ναού ως "ένα άκρως σημαντικ ό βήμα".

Το Βατικανό, επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "ευτυχή", όπως τη χαρακτήρισε, κατάληξη της πολιορκίας, ενώ και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ήταν μια "πολύ θετική εξέλιξη".

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες εισήλθαν στο ναό, δήλωσαν αργότερα ότι ανακάλυψαν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Εκτός των δύο αυτών ομάδων Παλαιστινίων, μέσα στο Ναό βρίσκονταν ακόμα περίπου 100 άμαχοι Παλαιστίνιοι, κληρικοί και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο δήμαρχος της Βηθλεέμ είπε ότι η λύση της πολιορκίας ήταν το τέλος ενός εφιάλτη.

Η προσοχή τώρα έχει επικεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας όπου λέγεται ότι το Ισραήλ ετοιμάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, λόγω της αυξημένης δημοσιότητας που έχει δοθεί στο θέμα, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ίσως να αναθεωρηθεί η πιθανότητα στρατιωτικών αντιποίνων.

Ο ΟΗΕ υιοθετεί σχέδιο προστασίας για τα παιδιά

11.5.2002 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ειδική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη υπογράφτηκε κείμενο του Οργανισμού που προβλέπει τη λήψη μέτρων για την προστασία των παιδιών από την φτώχεια, τις ασθένειες και την κακοποιήση.

Το κείμενο ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων σχετικά με θέματα σεξουαλικής διαπεδαγώγησης και πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της έκτρωσης.

Το κείμενο θα περιλαμβάνει τελικά αναφορές στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις εκτρώσεις παρά τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ, του Βατικανού και αρκετών ισλαμικών χωρών.

Επιτεύχθηκε, παρόλα αυτά, η εισαγωγή στο κείμενο αλλαγών που είχαν επικριθεί από μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

11.5.2002 7:46 (Ωρα Λονδίνου)
«Ο Θάνατος επιστρέφει στους σιδηροδρόμους» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Independent. «Μοιραίο δυστύχημα τρένου επαναφέρει τους φόβους για την ασφάλεια του δικτύου» διαβάζουμε στους Financial Times. «Μακελειό στην αμαξοστοιχία των 12:45 είναι ο πηχιαίος τίτλος των Times ενώ η εφημερίδα Guardian γράφει... «Άλλη μια καταστροφή στις ράγες».

«Το δυστήχημα σημειώνεται μόλις 14 μήνες από το τελευταίο τραγικό περιστατικό που είχε προκαλέσει το θάνατο 10 ατόμων στο Σέλμπι» μας υπενθυμίζει η εφημερίδα Independent, η οποία εκτιμά ότι το χτεσινό πέμπτο κατά σειρά σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώνεται σε διάστημα πέντε χρόνων, ίσως κάνει τους Βρετανούς να χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στις εταιρείες που διαχειρίζονται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μάλιστα, με κείμενό του στην ίδια εφημερίδα ο ερευνητής Κρίστιαν Γούλμαρ αποδίδει αυτή την ανησυχία στην ιδιωτικοποιήση των σιδηροδρόμων και συμπληρώνει ότι η ανάληψη του δικτύου από ιδιώτες προκάλεσε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τον κλάδο αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επέμβει.

Από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία η εφημερίδα Fiancial Times αναφέρει...

«Ανάλογα με το ποια θα αποδειχθούν να είναι τα αίτια του δυστυχήματος, η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει κατα πόσο η απόφασή της να επέμβει στη λειτουργία της εταιρείας που ελέγχει το σιδηροδρομικό δίκτυο αύξησε τον κίνδυνο ατυχήματος»

Στα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον βρετανικό Τύπο: «Ο Σρέντερ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να δαμάσουν την ακροδεξιά» διαβάζουμε στην Guardian. Η εφημερίδα αναφέρεται στην έκκληση του Γερμανού καγκελάριου προς τις χώρες της ΕΕ να δώσουν άμεση προτεραιότητα σε ζητήματα τάξης και ασφάλειας προκειμένου να περιορίσουν την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών.

Με αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα ο κ. Σρέντερ αποδίδει ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή δεν κατάφερε, όπως λέει, να εξηγήσει την πολιτική που ακολουθεί αλλά και επειδή επιχείρησε να επιβάλει ένα κοινό μοντέλο ελευθερης αγοράς στις διαφορετικές χώρες μέλη της ΕΕ.

Το θέμα, μας πληροφορεί η εφημερίδα θα απασχολήσει τον κ. Σρέντερ κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Και όπως εκτιμούν συντάκτες της Guardian.... το πλαγιοκόπημα που επιχειρεί ο κ. Σρέντερ στις νεοφιλελεύθερες ιδέες που τόσο ασπάζεται ο Τόνι Μπλέρ, δεν πρόκειται να ευχαριστήσει το Λονδίνο.

Η εφημερίδα Times αφιερώνει μια σελίδα στο παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου. Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι στη Βρετανία δεκάδες επιχειρήσεις, προμηθεύονται γιγαντοοθόνες προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους δεν θα δηλώσουν ασθενείς προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποιο αγώνα από το σπίτι τους.

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στη Γερμανία, όπου όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, οι μεγάλες επιχειρήσεις απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να παρακολουθούν τους αγώνες εν ώρα εργασίας. Μια απόφαση που σύμφωνα με τους Times δυσαρεστεί τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ που ήλπιζε ότι το ποδόσφαιρο θα έκανε τα μέλη των συνδικάτων να χαλαρώσουν τις πιέσεις για αυξήσεις στους μισθούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.