Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-14

  1. Ιστορικό μήνυμα Κάρτερ στην Κούβα
  2. Σοϊσάλ: «Καμία πρόοδος για το Κυπριακό»
  3. Συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  4. Χαλάρωση του εμπάργκο κατά του Ιράκ
  5. Αλλαγή της Παλαιστινιακής Αρχής ζητά ο Σαρόν
  6. Βενεζουέλα: Ερευνούν συμμετοχή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα
  7. Δίκη της Κου Κλουξ Κλαν 40 χρόνια μετά
  8. Στο ρυθμό της… μπάλας η Βρετανία
  9. «Μερική πώληση» της Ferrari
  10. Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
  11. Βενεζουέλα: Ερευνούν συμμετοχή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα
  12. Δίκη της Κου Κλουξ Κλαν 40 χρόνια μετά
  13. Στο ρυθμό της… μπάλας η Βρετανία
  14. Στο ρυθμό της… μπάλας η Βρετανία
  15. Σοϊσάλ: «Καμία πρόοδος στο Κυπριακό»
  16. «Μερική πώληση» της Ferrari
  17. Συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  18. Αλλαγή της Παλαιστινιακής Αρχής ζητά ο Σαρόν
  19. Συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  20. Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  21. Χαλάρωση του εμπάργκο κατά του Ιράκ
  22. Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
  23. Στην Κύπρο βρίσκεται ο Κόφι Ανάν
  24. Διεξαγωγή έρευνας για τον Φορτάιν
  25. Αυστηρά μέτρα από την Αυστραλία
  26. Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
  27. Κρίσιμες εκλογές στη Σιέρα Λεόνε
  28. Ο Κάρτερ εξιλεώνει την Κούβα
  29. Δύο νεκροί στη Χεβρώνα
  30. Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
  31. Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
  32. Κρίσιμες εκλογές στη Σιέρα Λεόνε
  33. Ενταση ανάμεσα σε Ιαπωνία και Κίνα
  34. Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
  35. Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
  36. Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας
  37. Ο Αραφάτ καταδικάζει τις αποφάσεις του Λικούντ
  38. Το κόμμα Φορτάιν δεύτερο στις δημοσκοπίσεις
  39. "Σκελετωμένοι" οι κρατούμενοι Ταλιμπάν
  40. Ανησυχία για τις γεωργικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ
  41. Ιστορική επίσκεψη του Κάρτερ στην Κούβα
  42. Διερευνάται το ατύχημα στο Μπαϊκονούρ
  43. Γαλλία: τιμή στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης
  44. Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου
  45. Διπλωματική αντιπαράθεση Ιαπωνίας - Κίνας
Ιστορικό μήνυμα Κάρτερ στην Κούβα
BBC News
To πρώτο βήμα ανήκει στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Τζίμι Κάρτερ

15.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, μιλώντας στην Αβάνα της Κούβας ενώπιον του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα» για την βελτίωση των αμερικανο-κουβανικών σχέσεων και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι ακόμη υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας.

Οι δηλώσεις Κάρτερ πραγματοποιήθηκαν την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κούβα η οποία αρχικά είχε επισκιαστεί από τις καταγγελίες αμερικανών αξιωματούχων περί κατασκευής βιολογικών όπλων στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διευκρίνισε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η Κούβα διαθέτει βιολογικά όπλα αλλά την τεχνογνωσία διεξαγωγής πειραμάτων που αφορούν βιολογικό πόλεμο.

Οι καταγγελίες είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Φιντέλ Κάστρο.

Σοϊσάλ: «Καμία πρόοδος για το Κυπριακό»
BBC News
Ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Γλαύκος Κληρίδης

15.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανησυχία του για την προοπτική συμφωνίας για το Κυπριακό εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κοφι Αναν που βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραουφ Ντενκτάς.

Οι δύο πλευρές αισιοδοξούσαν ότι θα κατέληγαν σε συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο, αλλά η ανταποκρίτρια του BBC στη Λευκωσία αναφέρει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Προκαταλαμβάνοντας τον κ. Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κανενός είδους συμφωνία έως τον Ιούνιο- χρονικό περιθώριο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, επιθυμεί την επανένωση του νησιού και την ίδρυση ενός μόνο κράτους που θα διοικείται από μία κεντρική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, εξακολουθεί να προτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Συνέντευξη Σοϊσάλ

Ο Μουμτάζ Σοϊσάλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και βασικός σύμβουλος του κ. Ντεγκτάς, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC για την επίσκεψη Αναν, το αδιέξοδο των συνομιλιών και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης σχετικά με το Κυπριακό. Ο κ Σοϊσάλ αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψη του κ Ανάν

«Κατ αρχάς πρέπει να ενημερωθεί ο ίδιος για το σημείο που βρίσκονται οι συνομιλίες. Τι έχει επιτευχθεί, τι δεν έχει επιτευχθεί και ποιες είναι οι δυσκολίες. Αν δει στην συνέχεια ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν ενδεχομένως να κάνει κάποιες παρεμβάσεις»

Εχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις μέχρι στιγμής συνομιλίες;

«Δεν έχει επιτευχθεί τίποτα. Απλώς επιβεβαιώθηκε ότι οι απόψεις των δυο πλευρών είναι διαμετρικά αντίθετες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ένα κοινό όραμα το οποίο θα οδηγήσει και σε λύση του Κυπριακού. Αν δεν βρεθεί αυτό πιστεύω πως θα έχουμε σοβαρές δυσκολίες να διαπραγματευθούμε τα βασικά θέματα επειδή κάθε προσπάθεια θα προσκρούει σε αυτό το έλλειμμα κοινού οράματος.»

Πως κρίνετε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα παρόντα δεδομένα;

«Η βασική δυσκολία είναι πως ενώ η μια μητέρα-πατρίδα, η Ελλάδα, είναι μέλος της Κοινότητας, η άλλη μητέρα-πατρίδα η Τουρκία δεν έχει ούτε καν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της. Σε αυτή την περίπτωση η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ήθελε να έχει περισσότερες εγγυήσεις τουλάχιστον σε ότι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας με το νησί.

Με αλλά λόγια, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία δεν είναι δεν θα πρέπει να γίνει ένας επιπλέον λόγος για να διευρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες διάφορες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ήθελε στην υποθετική περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού και ένταξης όλου του νησιού στην Κοινότητα, να έχει άποψη και η Τουρκία όσον αφορά της σχέσεις Κύπρου-Ευρώπης ακόμα κι αν η ίδια δεν είναι μέλος. Να έχει δηλαδή η Τουρκία λόγο και άποψη για τις υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο σαν να είναι μέλος της Ένωσης».

Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ με τις οποίες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης άσκησε έντονη κριτική εναντίον του Ντενκτας;

«Ο κ. Γιλμάζ δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων από τους εταίρους του στην κυβέρνηση, από τον τύπο και την κοινή γνώμη της Τουρκίας και αναγκάσθηκε να υποχωρήσει, λέγοντας ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του κι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να έχει πρωτοβουλία κινήσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γιλμάζ εκφράζει τέτοιες απόψεις και τις αποσύρει. Αυτές όμως σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις θέσει της τουρκικής κυβέρνησης».

Συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας
BBC News
Χαμόγελα ικανοποίησης από τους υπουργούς Εξξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ αλλά και του γ.γ του ΝΑΤΟ

15.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία που θα επιτρέπει συμμετοχή της Ρωσίας σε τμήματα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που συναντώνται στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας.

Οι δύο πλευρές προχωρούν επίσης στο σχηματισμό συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας η ιδρυτική συνθήκη του οποίου θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των μελών του στη Ρώμη τον επόμενο μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες χωρίς παράλληλα να περιορίζει την αυτονομία του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά της τρομοκρατίας

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Εν τω μεταξύ, κατά την έναρξη της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Πιστεύεται ότι ο κ. Μισέλ αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, αλλά η κατάστασή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Χαλάρωση του εμπάργκο κατά του Ιράκ
BBC News
Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να ελέγχει τα έσοδα του Ιράκ από τις εξαγωγές πετρελαίου

15.5.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Από το τέλος του μήνα η Βαγδάτη θα είναι σε θέση να εισάγει περισσότερα προϊόντα από αυτά που προέβλεπε η μέχρι στιγμής συμφωνία πετρέλαιο για τρόφιμα, βάσει της οποίας το Ιράκ μπορούσε να εξάγει περιορισμένη ποσότητα πετρελαίου και να χρησιμοποιεί τα έσοδα για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Οι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και συσκευές υψηλής τεχνολογίας που πιστεύεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

Η κυβέρνηση του Ιράκ αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι το εμπάργκο που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων παιδιών από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έως σήμερα.

Αλλαγή της Παλαιστινιακής Αρχής ζητά ο Σαρόν
BBC News
Ο Γιασέρ Αραφάτ έκανε τη Δευτέρα περιοδεία στη Δυτική Οχθη

15.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη με του Παλαιστίνιους πριν από την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της «διεφθαρμένης και δικτατορικής» όπως την χαρακτήρισε Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαρουάν Καναφάνι και σύμβουλος του Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι ο Σαρόν δεν είναι σε θέση να υποδεικνύει στους Παλαιστινίους ποιοι θα τους κυβερνούν.

«Αυτό είναι θέμα των Παλαιστινίων» δήλωσε ο κ Κανάφανι και συμπλήρωσε ότι «ο Σαρόν στρέφεται εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής γιατί θέλει να κατακτήσει πάση θυσία τα παλαιστινιακά εδάφη».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο κ Σαρόν διευκρίνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστίνιων δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ να καταψηφίσει τη Δευτέρα την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, ενώ κατά τη διάρκεια άλλων επιδρομών συνελήφθησαν περισσότεροι από δέκα Παλαιστίνιοι.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε ένα σπίτι στη Χαλούλ τα μεσάνυχτα και σκότωσαν τους δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι επιστεύετο ότι εργάζονταν για τις παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποχώρησαν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Οχθης μετά τη μεγάλη εκστρατεία του περασμένου μήνα, αλλά συνεχίζουν να διοργανώνουν επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Βενεζουέλα: Ερευνούν συμμετοχή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα
BBC News
H Ουάσινγκτον είχε καταδικάσει τον πολιτική του Ούγκο Τσάβες

15.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις Αμερικανών διπλωματών και αξιωματούχων στην αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Η έρευνα πραγματοποιείται ύστερα από σχετικό αίτημα του προέδρου υποεπιτροπής της γερουσίας, Κρίστοφερ Ντόντ ο οποίος έχει ασκήσει και στο παρελθόν έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τη Νότια Αμερική.

Συγκεκριμένα ο κ Ντόντ υποστηρίζει ότι η άρνηση της Ουάσινγκτον να καταδικάσει τους επίδοξους πραξικοπηματίες, οι οποίοι προέρχονταν από την στρατιωτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας, ίσως ισοδυναμεί με σιωπηρή υποστήριξή τους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για εμπλοκή στην προσπάθεια ανατροπής του αν και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η Βενεζουέλα πιστεύεται ότι διαθέτει τα τέταρτα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη.

Δίκη της Κου Κλουξ Κλαν 40 χρόνια μετά
BBC News
Αρκετά μέλη της οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί για σειρά εγκλημάτων

15.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώπιον δικαστηρίου στην αμερικανική πολιτεία της Αλαμπάμα οδηγήθηκε μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλάν που κατηγορείται ότι τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις μαύροι μαθητές το 1963.

H κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι ο Μπόμπι Φράνκ Τσέρι, υπερηφανεύονταν για το θάνατο των τεσσάρων παιδιών.

Ο ίδιος είχε δώσει κατάθεση αμέσως μετά το περιστατικό αλλά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες πριν από δυο χρόνια οπότε και κρίθηκε ότι η πνευματική του υγεία δεν του επέτρεπε να σταθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Δυο άλλα μέλη της οργάνωσης έχουν καταδικαστεί για την επίθεση η οποία αποτελεί σταθμό για αντιρατσιστικό κίνημα των ΗΠΑ

Στο ρυθμό της… μπάλας η Βρετανία
BBC News
Οι Βρετανοί σε «θέση μάχης» για το Παγκόσμιο Κύπελλο

15.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Μια ματιά στο περιεχόμενο των καθημερινών βρετανικών πρωτοσέλιδων αρκεί για να σχηματίσει κανείς την εικόνα της φρενίτιδας που έχει καταλάβει τους Βρετανούς με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Το γεγονός δε ότι το κύπελλο πραγματοποιείται στη Νότιο Κορέα και στην Ιαπωνία έχει προβληματίσει πολλούς τους Βρετανούς, οι οποίοι λόγω της διαφοράς της ώρας, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν εύκολα την πορεία της εθνικής Αγγλίας αφού οι μεταδόσεις θα συμπίπτουν με τις ώρες εργασίας.

Ως εκ τούτου, η Προυντένσιαλ, μία εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της Βρετανίας, έδωσε στους περίπου 6.000 υπαλλήλους την άδεια να απουσιάζουν από τις δουλειές τους για να παρακολουθήσουν την πορεία της εθνικής Αγγλίας με την προϋπόθεση ότι οι χαμένες ώρες εργασίες θα αναπληρωθούν αργότερα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι της Προυντένσιαλ έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις της εθνικής Αγγλίας είτε από τα σπίτια τους, είτε στις παμπ των γειτονιών, είτε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εταιρείας.

Ο μόνος περιορισμός που έθεσε η εταιρεία είναι η περιορισμένη και λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Το ζήτημα της υιοθέτησης πιο ελαστικών ωραρίων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει επίσης εισηγηθεί η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Πατρίσια Χιούιτ.

«Μερική πώληση» της Ferrari
BBC News
H FIAT θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Ferrari

15.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ιταλικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT ανακοίνωσε μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των χρεών του.

Μεταξύ αυτών είναι και η απόφαση για τη πώληση μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Ferrari.

To πακέτο περικοπών και η μερική πώληση της Ferrari αποφασίσθηκαν καθώς η Fiat - ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα της Ιταλίας - ανακοίνωσε ζημιές πολύ μεγαλύτερες του αναμενόμενου για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα η Fiat έχασε περίπου 480 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως η Fiat ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει τον πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ferrari.

Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
BBC News
Ανάμεσα στα θύματα ήταν αρκετές γυναίκες και παιδιά

15.5.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότερα από 30 άτομα σκοτώθηκαν κοντά σε στρατόπεδο στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ από επίθεση που πιθανότατα διοργάνωσαν ομάδες αυτονομιστών, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές.

Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται αρκετοί στρατιώτες, αλλά και γυναίκες και παιδιά.

Η επίθεση έλαβε χώρα τη στιγμή που έφθανε στο Νέο Δελχί η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστίνα Ρόκα, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην Ινδία και το Πακιστάν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις για την περιοχή του Κασμίρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπαίτιοι για την επίθεση ήταν τρεις αυτονομιστές, οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές. Οι δράστες άνοιξαν πυρ και οι Ινδοί στρατιώτες αντεπιτέθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από τις ανταλλαγές πυρός και πολίτες που βρίσκονταν σε μία στάση λεωφορείου.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης

Οι δράστες σκοτώθηκαν τελικά από τους Ινδούς στρατιώτες και τις ινδικές αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών που διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες.

Η κ. Ρόκα πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψή της στην περιοχή μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Την Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινχ και τον υπουργό Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες.

Την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στο Πακιστάν για συναντήσεις με Πακιστανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, η κ. Ρόκα δήλωσε ότι το Πακιστάν συνεχίζει να υποστηρίζει τη δράση αυτονομιστικών οργανώσεων.

Και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους. Δύο από τους τρεις πολέμους μεταξύ τους έγιναν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1947.

Βενεζουέλα: Ερευνούν συμμετοχή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα
BBC News
H Ουάσινγκτον είχε καταδικάσει τον πολιτική του Ούγκο Τσάβες

14.5.2002 22:26 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις Αμερικανών διπλωματών και αξιωματούχων στην αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Η έρευνα πραγματοποιείται ύστερα από σχετικό αίτημα του προέδρου υποεπιτροπής της γερουσίας, Κρίστοφερ Ντόντ ο οποίος έχει ασκήσει και στο παρελθόν έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τη Νότια Αμερική.

Συγκεκριμένα ο κ Ντόντ υποστηρίζει ότι η άρνηση της Ουάσινγκτον να καταδικάσει τους επίδοξους πραξικοπηματίες, οι οποίοι προέρχονταν από την στρατιωτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας, ίσως ισοδυναμεί με σιωπηρή υποστήριξή τους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για εμπλοκή στην προσπάθεια ανατροπής του αν και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η Βενεζουέλα πιστεύεται ότι διαθέτει τα τέταρτα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη.

Δίκη της Κου Κλουξ Κλαν 40 χρόνια μετά
BBC News
Αρκετά μέλη της οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί για σειρά εγκλημάτων

14.5.2002 23:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώπιον δικαστηρίου στην αμερικανική πολιτεία της Αλαμπάμα οδηγήθηκε μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλάν που κατηγορείται ότι τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις μαύροι μαθητές το 1963.

H κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι ο Μπόμπι Φράνκ Τσέρι, υπερηφανεύονταν για το θάνατο των τεσσάρων παιδιών.

Ο ίδιος είχε δώσει κατάθεση αμέσως μετά το περιστατικό αλλά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες πριν από δυο χρόνια οπότε και κρίθηκε ότι η πνευματική του υγεία δεν του επέτρεπε να σταθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Δυο άλλα μέλη της οργάνωσης έχουν καταδικαστεί για την επίθεση η οποία αποτελεί σταθμό για αντιρατσιστικό κίνημα των ΗΠΑ

Στο ρυθμό της… μπάλας η Βρετανία
BBC News
Οι Βρετανοί σε «θέση μάχης» για το Παγκόσμιο Κύπελλο

14.5.2002 21:40 (Ωρα Λονδίνου)
Μια ματιά στο περιεχόμενο των καθημερινών βρετανικών πρωτοσέλιδων αρκεί για να σχηματίσει κανείς την εικόνα της φρενίτιδας που έχει καταλάβει τους Βρετανούς με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Το γεγονός δε ότι το κύπελλο πραγματοποιείται στη Νότιο Κορέα και στην Ιαπωνία έχει προβληματίσει πολλούς τους Βρετανούς, οι οποίοι λόγω της διαφοράς της ώρας, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν εύκολα την πορεία της εθνικής Αγγλίας αφού οι μεταδόσεις θα συμπίπτουν με τις ώρες εργασίας.

Ως εκ τούτου, η Προυντένσιαλ, μία εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της Βρετανίας, έδωσε στους περίπου 6.000 υπαλλήλους την άδεια να απουσιάζουν από τις δουλειές τους για να παρακολουθήσουν την πορεία της εθνικής Αγγλίας με την προϋπόθεση ότι οι χαμένες ώρες εργασίες θα αναπληρωθούν αργότερα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι της Προυντένσιαλ έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις της εθνικής Αγγλίας είτε από τα σπίτια τους, είτε στις παμπ των γειτονιών, είτε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εταιρείας.

Ο μόνος περιορισμός που έθεσε η εταιρεία είναι η περιορισμένη και λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Το ζήτημα της υιοθέτησης πιο ελαστικών ωραρίων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει επίσης εισηγηθεί η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Πατρίσια Χιούιτ.

Στο ρυθμό της… μπάλας η Βρετανία
BBC News
Οι Βρετανοί σε «θέση μάχης» για το Παγκόσμιο Κύπελλο

14.5.2002 21:40 (Ωρα Λονδίνου)
Μια ματιά στο περιεχόμενο των καθημερινών βρετανικών πρωτοσέλιδων αρκεί για να σχηματίσει κανείς την εικόνα της φρενίτιδας που έχει καταλάβει τους Βρετανούς με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Το γεγονός δε ότι το κύπελλο πραγματοποιείται στη Νότιο Κορέα και στην Ιαπωνία έχει προβληματίσει πολλούς τους Βρετανούς, οι οποίοι λόγω της διαφοράς της ώρας, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν εύκολα την πορεία της εθνικής Αγγλίας αφού οι μεταδόσεις θα συμπίπτουν με τις ώρες εργασίας.

Ως εκ τούτου, η Προυντένσιαλ, μία εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της Βρετανίας, έδωσε στους περίπου 6.000 υπαλλήλους την άδεια να απουσιάζουν από τις δουλειές τους για να παρακολουθήσουν την πορεία της εθνικής Αγγλίας με την προϋπόθεση ότι οι χαμένες ώρες εργασίες θα αναπληρωθούν αργότερα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι της Προυντένσιαλ έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις της εθνικής Αγγλίας είτε από τα σπίτια τους, είτε στις παμπ των γειτονιών, είτε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εταιρείας.

Ο μόνος περιορισμός που έθεσε η εταιρεία είναι η περιορισμένη και λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Το ζήτημα της υιοθέτησης πιο ελαστικών ωραρίων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει επίσης εισηγηθεί η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Πατρίσια Χιούιτ.

Σοϊσάλ: «Καμία πρόοδος στο Κυπριακό»
BBC News
Ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Γλαύκος Κληρίδης

14.5.2002 21:17 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανησυχία του για την προοπτική συμφωνίας για το Κυπριακό εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κοφι Αναν που βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραουφ Ντενκτάς.

Οι δύο πλευρές αισιοδοξούσαν ότι θα κατέληγαν σε συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο, αλλά η ανταποκρίτρια του BBC στη Λευκωσία αναφέρει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Προκαταλαμβάνοντας τον κ. Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κανενός είδους συμφωνία έως τον Ιούνιο- χρονικό περιθώριο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, επιθυμεί την επανένωση του νησιού και την ίδρυση ενός μόνο κράτους που θα διοικείται από μία κεντρική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, εξακολουθεί να προτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Συνέντευξη Σοϊσάλ

Ο Μουμτάζ Σοϊσάλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και βασικός σύμβουλος του κ. Ντεγκτάς, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC για την επίσκεψη Αναν, το αδιέξοδο των συνομιλιών και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης σχετικά με το Κυπριακό. Ο κ Σοϊσάλ αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψη του κ Ανάν

«Κατ αρχάς πρέπει να ενημερωθεί ο ίδιος για το σημείο που βρίσκονται οι συνομιλίες. Τι έχει επιτευχθεί, τι δεν έχει επιτευχθεί και ποιες είναι οι δυσκολίες. Αν δει στην συνέχεια ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν ενδεχομένως να κάνει κάποιες παρεμβάσεις»

Εχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις μέχρι στιγμής συνομιλίες;

«Δεν έχει επιτευχθεί τίποτα. Απλώς επιβεβαιώθηκε ότι οι απόψεις των δυο πλευρών είναι διαμετρικά αντίθετες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ένα κοινό όραμα το οποίο θα οδηγήσει και σε λύση του Κυπριακού. Αν δεν βρεθεί αυτό πιστεύω πως θα έχουμε σοβαρές δυσκολίες να διαπραγματευθούμε τα βασικά θέματα επειδή κάθ ε προσπάθεια θα προσκρούει σε αυτό το έλλειμμα κοινού οράματος.»

Πως κρίνετε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα παρόντα δεδομένα;

«Η βασική δυσκολία είναι πως ενώ η μια μητέρα-πατρίδα, η Ελλάδα, είναι μέλος της Κοινότητας, η άλλη μητέρα-πατρίδα η Τουρκία δεν έχει ούτε καν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της. Σε αυτή την περίπτωση η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ήθελε να έχει περισσότερες εγγυήσεις τουλάχιστον σε ότι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας με το νησί.

Με αλλά λόγια, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία δεν είναι δεν θα πρέπει να γίνει ένας επιπλέον λόγος για να διευρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες διάφορες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ήθελε στην υποθετική περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού και ένταξης όλου του νησιού στην Κοινότητα, να έχει άποψη και η Τουρκία όσον αφορά της σχέσεις Κύπρου-Ευρώπης ακόμα κι αν η ίδια δεν είναι μέλος. Να έχει δηλαδή η Τουρκία λόγο και άποψη για τις υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο σαν να είναι μέλος της Ένωσης».

Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ με τις οποίες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης άσκησε έντονη κριτική εναντίον του Ντενκτας;

«Ο κ. Γιλμάζ δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων από τους εταίρους του στην κυβέρνηση, από τον τύπο και την κοινή γνώμη της Τουρκίας και αναγκάσθηκε να υποχωρήσει, λέγοντας ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του κι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να έχει πρωτοβουλία κινήσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γιλμάζ εκφράζει τέτοιες απόψεις και τις αποσύρει. Αυτές όμως σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις θέσει της τουρκικής κυβέρνησης».

«Μερική πώληση» της Ferrari
BBC News
H FIAT θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Ferrari

14.5.2002 20:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ιταλικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT ανακοίνωσε μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των χρεών του.

Μεταξύ αυτών είναι και η απόφαση για τη πώληση μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Ferrari.

To πακέτο περικοπών και η μερική πώληση της Ferrari αποφασίσθηκαν καθώς η Fiat - ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα της Ιταλίας - ανακοίνωσε ζημιές πολύ μεγαλύτερες του αναμενόμενου για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα η Fiat έχασε περίπου 480 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως η Fiat ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει τον πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ferrari.

Συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας
BBC News
Χαμόγελα ικανοποίησης από τους υπουργούς Εξξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ αλλά και του γ.γ του ΝΑΤΟ

14.5.2002 19:17 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία που θα επιτρέπει συμμετοχή της Ρωσίας σε τμήματα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που συναντώνται στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας.

Οι δύο πλευρές προχωρούν επίσης στο σχηματισμό συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας η ιδρυτική συνθήκη του οποίου θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των μελών του στη Ρώμη τον επόμενο μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες χωρίς παράλληλα να περιορίζει την αυτονομία του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά της τρομοκρατίας

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Εν τω μεταξύ, κατά την έναρξη της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Πιστεύεται ότι ο κ. Μισέλ αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, αλλά η κατάστασή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Αλλαγή της Παλαιστινιακής Αρχής ζητά ο Σαρόν
BBC News
Ο Γιασέρ Αραφάτ έκανε τη Δευτέρα περιοδεία στη Δυτική Οχθη

14.5.2002 19:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη με του Παλαιστίνιους πριν από την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της «διεφθαρμένης και δικτατορικής» όπως την χαρακτήρισε Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαρουάν Καναφάνι και σύμβουλος του Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι ο Σαρόν δεν είναι σε θέση να υποδεικνύει στους Παλαιστινίους ποιοι θα τους κυβερνούν.

«Αυτό είναι θέμα των Παλαιστινίων» δήλωσε ο κ Κανάφανι και συμπλήρωσε ότι «ο Σαρόν στρέφεται εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής γιατί θέλει να κατακτήσει πάση θυσία τα παλαιστινιακά εδάφη».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο κ Σαρόν διευκρίνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστίνιων δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ να καταψηφίσει τη Δευτέρα την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, ενώ κατά τη διάρκεια άλλων επιδρομών συνελήφθησαν περισσότεροι από δέκα Παλαιστίνιοι.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε ένα σπίτι στη Χαλούλ τα μεσάνυχτα και σκότωσαν τους δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι επιστεύετο ότι εργάζονταν για τις παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποχώρησαν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Οχθης μετά τη μεγάλη εκστρατεία του περασμένου μήνα, αλλά συνεχίζουν να διοργανώνουν επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας
BBC News
Χαμόγελα ικανοποίησης από τους υπουργούς Εξξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ αλλά και του γ.γ του ΝΑΤΟ

14.5.2002 19:00 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία που θα επιτρέπει συμμετοχή της Ρωσίας σε τμήματα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που συναντώνται στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας.

Οι δύο πλευρές προχωρούν επίσης στο σχηματισμό συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας η ιδρυτική συνθήκη του οποίου θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των μελών του στη Ρώμη τον επόμενο μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες χωρίς παράλληλα να περιορίζει την αυτονομία του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά της τρομοκρατίας

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Εν τω μεταξύ, κατά την έναρξη της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Πιστεύεται ότι ο κ. Μισέλ αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, αλλά η κατάστασή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
BBC News
Χαμόγελα ικανοποίησης από τους υπουργούς Εξξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ αλλά και του γ.γ του ΝΑΤΟ

14.5.2002 17:48 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία που θα επιτρέπει στη Ρωσία να επηρεάζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετηθεί σύντομα από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που συναντώνται στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν να προχωρήσουν στο σχηματισμό ενός συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η συμφωνία θα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες χωρίς παράλληλα να περιορίζει την αυτονομία του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά της τρομοκρατίας

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Εν τω μεταξύ, κατά την έναρξη της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Πιστεύεται ότι ο κ. Μισέλ αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, αλλά η κατάστασή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Χαλάρωση του εμπάργκο κατά του Ιράκ
BBC News
Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να ελέγχει τα έσοδα του Ιράκ από τις εξαγωγές πετρελαίου

14.5.2002 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Από το τέλος του μήνα η Βαγδάτη θα είναι σε θέση να εισάγει περισσότερα προϊόντα από αυτά που προέβλεπε η μέχρι στιγμής συμφωνία πετρέλαιο για τρόφιμα, βάσει της οποίας το Ιράκ μπορούσε να εξάγει περιορισμένη ποσότητα πετρελαίου και να χρησιμοποιεί τα έσοδα για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Οι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και συσκευές υψηλής τεχνολογίας που πιστεύεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

Η κυβέρνηση του Ιράκ αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι το εμπάργκο που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων παιδιών από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έως σήμερα.

Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
BBC News
Χαμογελά στο φακό ο Κόλιν Πάουελ, ενώ δίπλα του βρίσκονται ο Τζακ Στρο και ο λόρδος Ρόμπερτσον

14.5.2002 15:36 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πραγματοποιούν συνομιλίες στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας με σκοπό να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τους αντιπάλους της κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν να προβούν στο σχηματισμό ενός συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ισλανδία θα συζητηθούν επίσης και τα σχέδια για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ιστορία.

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά της τρομοκρατίας

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

"Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Εν τω μεταξύ, κατά την έναρξη της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Πιστεύεται ότι ο κ. Μισέλ αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, αλλά η κατάστασή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Στην Κύπρο βρίσκεται ο Κόφι Ανάν
BBC News
Ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Γλαύκος Κληρίδης

14.5.2002 14:53 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κύπρο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε μία προσπάθεια να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες διέρχονται από μία περίοδο στασιμότητας.

Ο κ. Ανάν πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε μία συμφωνία από τότε που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες, στις αρχές του χρόνου.

Οι δύο πλευρές αισιοδοξούσαν ότι θα κατέληγαν σε μία συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο, αλλά η ανταποκρίτρια του BBC στη Λευκωσία αναφέρει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Λευκωσία, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στα ίδια ακριβώς θέματα που δεν έχουν επιτρέψει στις δύο πλευρές να επιλύσουν το Κυπριακό τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Προκαταλαμβάνοντας τον κ. Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς δηλωσε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κανενός είδους συμφωνία έως τον Ιούνιο, χρονικό περιθώριο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Εκκρεμή ζητήματα

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Ανάν φθάνει στην Κύπρο, σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός Τούρκου αξιωματούχου, οι προτάσεις που παρουσιάζονται είναι διαφορετικές το πρωί και διαφορετικές το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, επιθυμεί την επανένωση του νησιού και την ίδρυση ενός μόνο κράτους που θα διοικείται από μία κεντρική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, εξακολουθεί να προτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει περισσότερες κινήσεις καλής θελήσεως.

Διεξαγωγή έρευνας για τον Φορτάιν
BBC News
Ο Φορτάιν πυροβολήθηκε έξω από ένα ραδιοφωνικό στούντιο

14.5.2002 15:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ολλανδίας προέβη στη σύσταση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής για να διερευνηθεί εάν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πριν από τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού, Πιμ Φορτάιν, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πιμ Φορτάιν είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του, αλλά ούτε είχε διαμαρτυρηθεί επισήμως ούτε είχε προσλάβει σωματοφύλακα.

Η επιτροπή πρόκειται να εξετάσει εάν οι ολλανδικές αρχές έπρεπε να είχαν λάβει πιο σοβαρά υπόψιν τους τις απειλές που αντιμετώπιζε ο Πιμ Φοντάιν.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία άτομα για την επίθεση με τούρτα εναντίον του ακροδεξιού πολιτικού τον Μάρτιο.

Συλλήψεις

Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν τα εν λόγω άτομα συνδέονταν με τον Βόλκερτ βαν ντερ Γκράαφ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Πιμ Φορτάιν.

Την Τετάρτη, οι ψηφοφόροι της Ολλανδίας προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα του Πιμ Φορτάιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι υψηλόβαθμοι υποψήφιοι είχαν λάβει την προστασία της αστυνομίας πριν από τις εκλογές.

Ο αντικαταστάτης του Πιμ Φορτάιν, Πέτερ Λάνγκενταμ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη επιτροπή που θα συσταθεί.

Αυστηρά μέτρα από την Αυστραλία
BBC News
Η οικονομία της Αυστραλίας ανθεί

14.5.2002 15:57 (Ωρα Λονδίνου)
Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον προϋπολογισμό της για την άμυνα και την ασφάλεια, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η λαθρομετανάστευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πίτερ Κοστέλο, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι πρέπει να αποτραπεί η διέλευση λαθρομεταναστών στη χώρα.

Ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν περισσότερα σκάφη περιπολίας και μεγαλύτερη εποπτεία από αέρως και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατασκευασθεί ένας καταυλισμός στο νησί των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θα αναλάβουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο επιθέσεων με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.

Αύξηση φόρων

Επιπλέον, ο κ. Κοστέλο ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της Αυστραλίας για θέματα άμυνας θα αυξηθεί κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Κοστέλο επιθυμεί να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση, ενίοτε λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Σίδνεϊ αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός για την άμυνα και την ασφάλεια θα αποβεί εις βάρος του υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τους φόρους στα φάρμακα και να μειώσει τις αναπηρικές συντάξεις προκειμένου να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
BBC News
Χαμογελά στο φακό ο Κόλιν Πάουελ, ενώ δίπλα του βρίσκονται ο Τζακ Στρο και ο λόρδος Ρόμπερτσον

14.5.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πραγματοποιούν συνομιλίες στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας με σκοπό να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τους αντιπάλους της κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν να προβούν στο σχηματισμό ενός συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ισλανδία θα συζητηθούν επίσης και τα σχέδια για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ιστορία.

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά της τρομοκρατίας

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

"Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Κρίσιμες εκλογές στη Σιέρα Λεόνε
BBC News
Τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών βοηθούν στη μεταφορά των κάλπεων

14.5.2002 12:01 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι στη Σιέρα Λεόνε, όπου διεξάγονται οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, σε μία προσπάθεια να διασφαλισθεί η ειρήνη έπειτα από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου - ενός από τους πιο καταστροφικούς στην Αφρική.

Μεγάλες ουρές ψηφοφόρων δημιουργήθηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα, Φρίταουν και την πόλη Μπο.

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Αχμάντ Τετζάν Καμπάχ, έχει θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ενώ αντίπαλοί του είναι άλλοι οκτώ υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι πρώην αντάρτες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε εκκλήσεις τους ψηφοφόρους της χώρας να επιδείξουν ανοχή και ψυχραιμία.

Στη χώρα επικρατεί σχετική ηρεμία, αλλά ο επικεφαλής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στρατηγός Σγιέντ Αχτάρ Αλί, δήλωσε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ισχυρή δύναμη

Η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε αποτελείται από 17.500 στρατιώτες και είναι η μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στρατεύματα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης αναμένεται να συνδράμουν στη μεταφορά των κάλπεων από την επαρχία στη Φρίταουν.

Αν και σε γενικές γραμμές η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη χωρίς επεισόδια, το Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές της πρώην οργάνωσης ανταρτών και οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Φρίταουν θεωρεί ότι η παρουσία της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών εγγυάται ότι δεν πρόκειται να σημειωθούν επεισόδια βίας κατά τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Κάρτερ εξιλεώνει την Κούβα
BBC News
Η συνάντηση του Τζίμι Κάρτερ με τον Φιντέλ Κάστρο θεωρείται ιστορικής σημασίας

14.5.2002 11:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, επικαλούμενος διαβεβαιώσεις που έλαβε από Αμερικανούς αξιωματούχους, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέεουν την Κούβα με όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Κάρτερ προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε εργαστήριο βιοτεχνολογίας στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, προσκάλεσε τον κ. Κάρτερ να επισκεφθεί το εργαστήριο μετά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι η εν λόγω τοποθεσία χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιολογικών όπλων, τα οποία εξάγονται στα "κράτη-παρίες".

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλλημμένως δηλώσει ότι τα "κράτη-παρίες" συνιστούν τον "άξονα του κακού", απειλώντας τη διεθνή κοινότητα με όπλα μαζικής καταστροφής.

Ιστορική επίσκεψη

Ο Τζίμι Κάρτερ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κούβα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο, μετά την επανάσταση του 1959.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αβάνα αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κ. Κάρτερ πρόκειται να ικανοποιήσουν τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος, σε ένα εξαγριωμένο τηλεοπτικό διάγγελμά του, διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι η Κούβα υποστηρίζει τα "κράτη-παρίες".

Βάσει των ισχυρισμών του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, η Κούβα είναι επικίνδυνη διότι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία.

Ο Τζίμι Κάρτερ βρίσκεται μόνο δύο ημέρες στην Κούβα, αλλά η επίσκεψή του έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση και στους κατοίκους της χώρας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.

Με τη συνοδεία του προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο κ. Κάρτερ επισκέφθηκε τα ιστορικά μνημεία της Κούβας, χαιρετώντας τους Κουβανούς που είχαν συρρεύσει για να δουν από κοντά μία τέτοια ιστορική στιγμή.

Για πρώτη φορά μάλιστα, εδώ και παρά πολλά χρόνια, ακούστηκε τόσο ο ύμνος της κομμουνιστικής Κούβας όσο και εκείνος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δύο νεκροί στη Χεβρώνα
BBC News
Ο Γιασέρ Αραφάτ έκανε τη Δευτέρα περιοδεία στη Δυτική Οχθη

14.5.2002 10:52 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, ενώ κατά τη διάρκεια άλλων επιδρομών συνελήφθησαν περισσότεροι από δέκα Παλαιστίνιοι.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε ένα σπίτι στη Χαλούλ τα μεσάνυχτα και σκότωσαν τους δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι επιστεύετο ότι εργάζονταν για τις παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποχώρησαν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Οχθης μετά τη μεγάλη εκστρατεία του περασμένου μήνα, αλλά συνεχίζουν να διοργανώνουν επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι αποφάσεις του Λικούντ

Το κυβερνών κόμμα του Ισραήλ, Λικούντ, κατεψήφισε τη Δευτέρα την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Δυτική Οχθη, κατεδίκασε την απόφαση του Λικούντ, επισημαίνοντας ότι οι ψήφοι του Λικούντ οδηγούν στην καταστροφή της συμφωνίας του Οσλο.

Η απόφαση του Λικούντ ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντιθέσεις που επικρατούν στους κόλπους του Λικούντ δίνουν ουσιαστικά το προβάσισμα στον αντίπαλό του εντός του κόμματος, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ματαίωσαν τη Δευτέρα την απόφαση που θα ελάμβαναν για τους 13 Παλαιστινίους που βρίσκονται στην Κύπρο μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ανάμεσα στις χώρες που έχουν προσφερθεί να δεχθούν τους 13 Παλαιστινίους είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο.

Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
BBC News
Οι πολίτες αναγκάζονται να περνούν καθημερινά από στρατιωτικές ζώνες

14.5.2002 9:37 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότερα από 30 άτομα σκοτώθηκαν κοντά σε στρατόπεδο στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ από επίθεση που πιθανότατα διοργάνωσαν ομάδες αυτονομιστών, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές.

Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται αρκετοί στρατιώτες, αλλά και γυναίκες και παιδιά.

Η επίθεση έλαβε χώρα τη στιγμή που έφθανε στο Νέο Δελχί η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστίνα Ρόκα, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην Ινδία και το Πακιστάν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις για την περιοχή του Κασμίρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπαίτιοι για την επίθεση ήταν τρεις αυτονομιστές, οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές. Οι δράστες άνοιξαν πυρ και οι Ινδοί στρατιώτες αντεπιτέθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από τις ανταλλαγές πυρός και πολίτες που βρίσκονταν σε μία στάση λεωφορείου.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης

Οι δράστες σκοτώθηκαν τελικά από τους Ινδούς στρατιώτες και τις ινδικές αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών που διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες.

Η κ. Ρόκα πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψή της στην περιοχή μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Την Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινχ και τον υπουργό Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες.

Την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στο Πακιστάν για συναντήσεις με Πακιστανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, η κ. Ρόκα δήλωσε ότι το Πακιστάν συνεχίζει να υποστηρίζει τη δράση αυτονομιστικών οργανώσεων.

Και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους. Δύο από τους τρεις πολέμους μεταξύ τους έγιναν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1947.

Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
BBC News
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα λαμβάνουν αποφάσεις για τις ειρηνευτικές δυνάμεις

14.5.2002 9:33 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πραγματοποιούν συνομιλίες στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας με σκοπό να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τους αντιπάλους της κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν να προβούν στο σχηματισμό ενός συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ισλανδία θα συζητηθούν επίσης και τα σχέδια για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ιστορία.

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά της τρομοκρατίας

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

"Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Κρίσιμες εκλογές στη Σιέρα Λεόνε
BBC News
Τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών βοηθούν στη μεταφορά των κάλπεων

14.5.2002 9:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες προσέρχονται την Τρίτη οι ψηφοφόροι στη Σιέρα Λεόνε, όπου διεξάγονται οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, σε μία προσπάθεια να διασφαλισθεί η ειρήνη έπειτα από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Αχμάντ Τετζάν Καμπάχ, έχει θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ενώ αντίπαλοί του είναι άλλοι οκτώ υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι πρώην αντάρτες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε εκκλήσεις τους ψηφοφόρους της χώρας να επιδείξουν ανοχή και ψυχραιμία.

Στη χώρα επικρατεί σχετική ηρεμία, αλλά ο επικεφαλής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στρατηγός Σγιέντ Αχτάρ Αλί, δήλωσε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ισχυρή δύναμη

Η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε αποτελείται από 17.500 στρατιώτες και είναι η μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στρατεύματα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης αναμένεται να συνδράμουν στη μεταφορά των κάλπεων από την επαρχία στην πρωτεύουσα της χώρας, Φρίταουν.

Αν και σε γενικές γραμμές η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη χωρίς επεισόδια, το Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές της πρώην οργάνωσης ανταρτών και οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Φρίταουν θεωρεί ότι η παρουσία της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών εγγυάται ότι δεν πρόκειται να σημειωθούν επεισόδια βίας κατά τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Ενταση ανάμεσα σε Ιαπωνία και Κίνα
BBC News
Οι σκηνές της σύλληψης των Βορειοκορεατών προκάλεσαν αναστάτωση στην Ιαπωνία

14.5.2002 9:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα αρνήθηκε να παραδώσει στην Ιαπωνία τους πέντε Βορειοκορεάτες πολιτικούς πρόσφυγες που συνελήφθησαν από τις κινεζικές αρχές μέσα στο ιαπωνικό προξενείο της πόλης Σενγιάνγκ.

Η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς οι εκπρόσωποι των δύο χωρών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά τις πολύωρες συναντήσεις τους στο Πεκίνο.

Ο Ιάπωνας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κίνα απέρριψε τις προτάσεις να παραδοθούν στις ιαπωνικές αρχές οι πέντε Βορειοκορεάτες και αρνήθηκε να προβεί σε δημόσια απολογία.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Ιαπωνία, καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν συνεχώς τις σκηνές κατά τις οποίες Κινέζοι αστυνομικοί εισβάλλουν στο ιαπωνικό προξενείο και αρχίζουν να χτυπούν τους πέντε Βορειοκορεάτες - ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιορίκο Καβαγκούκι, υπογράμμισε ότι οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τους πέντε Βορειοκορεάτες από το ιαπωνικό προξενείο της πόλης Σενγιάνγκ, χωρίς να ζητήσουν άδεια.

Διπλωματικά προβλήματα

Η εξαγριωμένη αντίδραση της Ιαπωνίας προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην Κίνα, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ακόμη δύο Βορειοκορεάτες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην πρεσβεία του Καναδά στο Πεκίνο.

Οι άλλοι τρεις Βορειοκορεάτες που είχαν βρει καταφύγιο στο αμερικανικό προξενείο της Σενγιάνγκ κατάφεραν να φύγουν για τη Νότιο Κορέα.

Πολλοί Βορεοκορεάτες έχουν καταφέρει να φθάσουν στη Νότιο Κορέα μέσω της Κίνας τα τελευταία χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες η Κίνα αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Η Κίνα έχει προτείνει να μεταφερθούν οι πέντε Βορειοκορεάτες σε μία τρίτη χώρα, αλλά η Ιαπωνία επιθυμεί να αναλάβει την προστασία τους.

Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
BBC News
Οι πολίτες αναγκάζονται να περνούν καθημερινά από στρατιωτικές ζώνες

14.5.2002 8:54 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότερα από 30 άτομα σκοτώθηκαν κοντά σε στρατόπεδο στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ από επίθεση που πιθανότατα διοργάνωσαν ομάδες αυτονομιστών, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές.

Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται αρκετοί στρατιώτες, αλλά και γυναίκες και παιδιά.

Η επίθεση πραγματοποιείται ενώ στο Νέο Δελχί έχει φθάσει η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστίνα Ρόκα, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην Ινδία και το Πακιστάν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις για την περιοχή του Κασμίρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπαίτιοι για την επίθεση ήταν τρεις αυτονομιστές, οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές. Οι δράστες άνοιξαν πυρ και οι Ινδοί στρατιώτες αντεπιτέθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από τις ανταλλαγές πυρός και πολίτες που βρίσκονταν σε μία στάση λεωφορείου.

Οι δράστες σκοτώθηκαν τελικά από τους Ινδούς στρατιώτες και τις ινδικές αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών που διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες.

Η κ. Ρόκα πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψή της στην περιοχή μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Την Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινχ και τον υπουργό Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες.

Την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στο Πακιστάν για συναντήσεις με Πακιστανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, η κ. Ρόκα δήλωσε ότι το Πακιστάν συνεχίζει να υποστηρίζει τη δράση αυτονομιστικών οργανώσεων.

Και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους. Δύο από τους τρεις πολέμους μεταξύ τους έγιναν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1947.

Ιστορική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
BBC News
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα λαμβάνουν αποφάσεις για τις ειρηνευτικές δυνάμεις

14.5.2002 9:11 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πραγματοποιούν συνομιλίες στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας με σκοπό να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τους αντιπάλους της κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν να προβούν στο σχηματισμό ενός συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ισλανδία θα συζητηθούν επίσης και τα σχέδια για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ιστορία.

Η συνάντηση στο Ρέικγιαβικ πραγματοποιείται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Το συμβούλιο που πρόκειται να ιδρυθεί θα θεωρεί τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος για πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία νέου τύπου συνεργασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των όπλων και η αποστολή των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επισφραγίζει ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

"Επειτα από 60 χρόνια απομόνωσης, η Ρωσία και η Δύση αναγνωρίζουν τον κοινό τους εχθρό. Πρόκειται για μία συνεργασία άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον.

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας
BBC News
Οι δύο χώρες έχουν συνολικά 13000 κεφαλές

14.5.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τους υφυπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τζον Μπόλτον και Γκέοργκι Μαμέντοβ.

Ο κ. Μπους είπε ότι η σχετική συνθήκη θα υπογραφεί στη Μόσχα προς το τέλος του μήνα, όταν θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες αισιοδοξούν ότι οι 6.000 περίπου πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει η κάθε χώρα θα περιορισθούν σε περίπου 2.000 μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

"Η συνθήκη θα σβήσει τις μνήμες του ψυχρού πολέμου και θα κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό" είπε ο πρόεδρος Μπους.

Διπλωματικές διαβουλεύσεις

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, υπογράμμισε ότι ορισμένα όπλα θα αποθηκευθούν, ενώ κάποια άλλα θα καταστραφούν.

Εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποιούνταν πολλές διπλωματικές διαβουλεύσεις για την υπογραφή μιας συνθήκης, όμως υπήρχαν ορισμένα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Ρωσία αντιτίθετο στις προτάσεις της κυβέρνησης Μπους, ο οποίος ήθελε την αποθήκευση και όχι την καταστροφή των όπλων.

Πριν από μερικούς μήνες η Ρωσία αρνείτο να υπογράψει συνθήκη και δήλωνε ότι επιθυμεί μόνο μία άτυπη συμφωνία. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό για ποιό λόγο άλλαξε τη στάση της η Μόσχα.

Ο Αραφάτ καταδικάζει τις αποφάσεις του Λικούντ
BBC News
Ο Γιασέρ Αραφάτ ταξιδεψε με στρατιωτικό ελικόπτερο της Ιορδανίας

14.5.2002 4:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ολοκλήρωσε το πρώτο του ταξίδι έξω από τη Ραμάλα από τότε που τα ισραηλινά στρατεύματα ήραν την πολιορκία του αρχηγείου του πριν από δύο εβδομάδες.

Ο κ. Αραφάτ διαβεβαίωσε σε ομιλία του ότι το Παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί ακόμα και χωρίς τη συμφωνία του Ισραήλ.

Νωρίτερα ο κ. Αραφάτ επισκέφθηκε το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ - ο οποίος βρίσκονταν επίσης υπό πολιορκία από τα ισραηλινά στρατεύματα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Στη Τζενίν έγινε δεκτός με ζητωκραυγές από τους Παλαιστινίους.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος του Ισραήλ, Λικούντ, να καταψηφίσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον.

Εμφανώς ταραγμένος, ο κ. Αραφάτ επεσήμανε ότι οι ψήφοι του Λικούντ οδηγούν στην καταστροφή της συμφωνίας του Οσλο.

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσαν ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Συζητήσεις της ΕΕ

Η απόφαση του Λικούντ ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντιθέσεις που επικρατούν στους κόλπους του Λικούντ δίνουν ουσιαστικά το προβάσισμα στον αντίπαλό του εντός του κόμματος, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ματαίωσαν την απόφασή τους για το μέλλον των 13 Παλαιστίνιων μαχητών που βρίσκονται στην Κύπρο μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι χώρες που έχουν προσφερθεί να δεχθούν τους 13 Παλαιστινίους είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Ολοι τους αναμένετο να μεταβούν στην Ιταλία, όμως η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αρνηθεί αρχικώς να τους δεχθεί.

Το κόμμα Φορτάιν δεύτερο στις δημοσκοπίσεις
BBC News
Ο δολοφονημένος ηγέτης του κόμματος

14.5.2002 4:22 (Ωρα Λονδίνου)
Το κόμμα του δολοφονημένου Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτάιν είναι δεύτεο στις δημοσκοπίσεις, δύο μόλις μέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας.

Το κόμα "Λίστα Φορτάιν" ξεπερασε στις προτιμήσεις το κυβερνών Εργατικό Κόμμα και έχει την υποστήριξη του 18,5% των Ολλανδών, σύμφωνα με μία δημοσκόπιση, ενώ άλλη δημοσκόπιση πριν τη δολοφονία του Φορτάιν του έδινε 12,4%.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπιση το κόμμα Φορτάιν είναι μόλις δύο εκατοστιαίες μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις το κόμμα Φορτάιν θα μπορούσε να εξασφαλίσει 28 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ το εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Βιμ Κοκ χάνει τις μισές του έδρες.

Η προεκλογική εκστρατεία διακόπηκε μετά τη δολοφονία του Φορτάιν αλλά οι ανταποκριτές του BBC αναφέρουν ότι το κόμμα του θα επωφεληθεί από τη συμπάθεια του κόσμου.

Ολλανδοί πολιτικοί σχολιαστές δήλωσαν στο ΒΒC ότι αν οι προβλέψεις επαληθευτούν τότε το κόμα Φορτάιν θα μπορούσε να αναλάβει μέχρι και τέσσερα υπουργεία στη μετεκλογική κυβέρνηση της Ολλανδίας. Εξε΄φρασαν πάντως ανησυχίες για το αν το κόμμα αυτό, που ιδρύθηκε πρόσφατα, θα έχει τα κατάλληλα άτομα για το ρόλο αυτό.

"Σκελετωμένοι" οι κρατούμενοι Ταλιμπάν
BBC News
Οι περισσότεροι συνελήφθησαν μετά την πολιορκία της Κουντούζ

14.5.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εκατοντάδων Ταλιμπάν που βρίσκονται αιχμάλωτοι.

Οι Ταλιμπάν κρατούνται αιχμάλωτοι από τον υφυπουργό Αμυνας της χώρας, στρατηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ.

Τον τόπο κράτησής τους στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κλάους Πέτερ Κλάιμπερ, ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για όσα αντίκρυσε.

Ο κ. Κλάιμπερ είπε στο γαλλικό πρακτορείο ότι οι κρατούμενοι ζουν όπως τα ζώα που είναι στοιβαγμένα κάτω από υπόστεγα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που μοιράζονται ενάμισι μόνο τετραγωνικό μέτρο.

"Θυμίζει Αουσβιτς"

Σύμφωνα με τον κ. Κλάιμπερ, η μορφή τους "θυμίζει περισσότερο φαντάσματα παρά ανθρώπους", καθώς είναι όλοι τους σκελετωμένοι.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισε ότι οι συνθήκες κράτησής τους θυμίζουν τις αντίστοιχες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, στο Αουσβιτς.

Οι περίπου 2.000 κρατούμενοι προέρχονται κυρίως από την αφγανική φυλή των Παστούν, ενώ ορισμένοι από αυτούς είναι Πακιστανοί.

Εκπρόσωπος του στρατηγού Ντοστούμ δήλωσε ότι συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Κλάιμπερ, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες στη χώρα και ότι τα κονδύλια πρέπει να κατανεμηθούν σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν έχει μεγαλύτερες ανάγκες για την κατασκευή νοσοκομείων και σχολείων.

Ανησυχία για τις γεωργικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ
BBC News
Οι επιδοτήσεις δυσχεραίνουν τις συνομιλίες για το διεθνές εμπόριο

14.5.2002 4:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε νόμο με τον οποίο θα αυξηθούν σταδιακά σε μία δεκαετία οι επιδοτήσεις των αμερικανών γεωργών κατά 190 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Οι αυξήσεις αυτές, που είναι της τάξης του 80% θα προωθήσουν, όπως δήλωσε ο κος Μπους, τον κλάδο που είναι αναγκαίος για την πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας, χωρίς να ενθαρρύνει την υπερπαραγωγικότητα και χωρίς τον εξαναγκασμό σε μείωση των τιμών.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε την αντίδραση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ διότι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ υποβαθμίζει με το νόμο αυτό την προσύλωση στο ελεύθερο εμπόριο ποθ οι ίδιες προωθούν.

Αντιρρήσεις έχουν επίσης μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του κ. Μπους τα οποία πιστεύουν ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν αντέχει το βάρος αυτό, μετά την αύξηση των αμυντικών εξόδων της χώρας. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς καθώς και η ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το νόμο αυτό ο οποίος υπογράφτηκε λίγο μόλις καιρό μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα.

Ο Ντόναλντ Τζόνστον, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις θα αποτρέψουν άλλες χώρες από τοω περιορισμό των δικών τους επιδοτήσεων και δασμών.

Παρατήρησε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν στις ΗΠΑ λίγο καιρό πριν τις εκλογές της Γερουσίας, τις οποίες το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θέλει να κερδίσει.

Η ΕΕ έχει δεχτεί πολλές πιέσεις για να αλλάξει το υπάρχον σύστημα γεωργικών επιδοτήσεων.

Ιστορική επίσκεψη του Κάρτερ στην Κούβα
BBC News
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ακούστηκε ο ύμνος και των δύο χωρών

14.5.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ιδιαίτερα φιλικές φάνηκαν οι προθέσεις του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, κατά την επίσκεψή του στην Κούβα - την πρώτη τέτοιου είδους επίσκεψη εδώ και 40 χρόνια.

Με τη συνοδεία του προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε τα ιστορικά μνημεία της Κούβας, χαιρετώντας τους Κουβανούς που είχαν συρρεύσει για να δουν από κοντά μία τέτοια ιστορική στιγμή.

Ο κ. Κάρτερ αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό της Κούβας την Τρίτη, ενώ θα συναντηθεί με διάφορους αξιωματούχους πριν φύγει από την Κούβα την Παρασκευή.

Για πρώτη φορά μάλιστα, εδώ και παρά πολλά χρόνια, ακούστηκε τόσο ο ύμνος της κομμουνιστικής Κούβας όσο και εκείνος των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Διμερείς σχέσεις σε αδιέξοδο"

Ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι ο Τζίμι Κάρτερ είναι ελεύθερος να συναντηθεί με όποιον θελήσει ακόμη και με μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατακρίνουν την πολιτική του προέδρου της Κούβας.

Επιπλέον, ο κ. Κάστρο συνεχάρη τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προσπάθειές του να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα.

"Δεν είναι μυστικό ότι εδώ και έναν αιώνα περίπου οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε αδιέξοδο", δήλωσε ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο κ. Κάρτερ επεσήμανε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Κούβα ήταν να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Σίγουρα υπάρχουν διαφορές σε αρκετά θέματα, αλλά πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε και ορισμένα κοινά σημεία" τόνισε ο Τζίμι Κάρτερ.

Διερευνάται το ατύχημα στο Μπαϊκονούρ
BBC News
Από το κοσμοδρόμιο εκτοξεύονται πύραυλοι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

14.5.2002 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τα σωστικά συνεργεία στο Καζακστάν ανέσυραν τα πτώματα τριών εργαζομένων από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, όπου κατέρρευσε την Κυριακή τμήματος της οροφής.

Πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν συνολικά οκτώ άτομα, τα οποία επισκεύαζαν την οροφή όταν έλαβε χώρα το ατύχημα και κατέπεσαν τμήματα της στέγης από ύψος 80 μέτρων.

Τα σωστικά συνεργεία του Καζακστάν έκαναν περίπου ένα 24ωρο για να εισέλθουν στο κοσμοδρόμιο, καθώς οι ρωσικές αρχές - οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο του κοσμοδρομίου - δεν επέτρεψαν την πρόσβασή τους στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής εταιρείας, Ροσαβιάκοσμος, δήλωσε ότι δεν επετράπη η πρόσβαση σε κανέναν γιατί υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να καταρρεύσουν και οι τοίχοι του κοσμοδρομίου.

Θέματα συντήρησης

Ο ίδιος τόνισε ότι το ατύχημα μπορεί να οφείλετο σε έκρηξη επειδή κάποιο αντικείμενο μπορεί να έπεσε στη δεξαμενή των καυσίμων.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ αρνούνται τους ισχυρισμούς ότι το ατύχημα μπορεί να οφείλετο στην κακή συντήρηση του κοσμοδρομίου.

Η Μόσχα έχει στείλει στο Καζακστάν μία ομάδα 30 εμπειρογνωμόνων, ανάμεσα στους οποίους σεισμολόγοι και ειδικοί στις εκρηκτικές ουσίες.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα αναφέρει ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για μία ικανοποιητική συντήρηση του κοσμοδρομίου στο Μπαϊκονούρ.

Γαλλία: τιμή στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης
BBC News
Μεταθανάτια απονομή του παράσημου της Λεγεώνας της Τιμής στα θύματα

14.5.2002 4:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Χερβούργο για να τιμήσουν τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Πακιστάν.

Ο κ. Σιράκ δήλωσε σε λόγο του ότι οι αυτουργοί του τερατώδους, όπως το χαρακτήρισε, εγκλήματος, θα τιμωρηθούν.

"Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους τρομοκράτες", είπε. "Πρόκειται για πόλεμο τον οποίο έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε χωρίς διακοπή στη Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό"

Οι σοροί των 11 θυμάτων, οχτώ από τα οποία κατάγονταν από το Χερβούργο, μεταφέρθηκαν στη Γαλλία την Κυριακή.

Τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν σε τοπικό πάρκο όπου έλαβε χώρα η τελετή παρουσία των οικογενειών των θυμάτων.

Τα σχολεία, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα του Χερβούργου ήταν κλειστά κατά τη διάρκεια της τελετής.

Οι δώδεκα τραυνματίες της επίθεσης μεταφέρθηκανσ τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα και νοσιλεύονται σε νοσοκομεία του Παρισιού.

Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου
BBC News

14.5.2002 4:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστρία, η Ντι Πρέσε, αναφέρει ότι η ευρωπαική ένωση που δέχθηκε να φιλοξενήσει τους Παλαιστίνιους, θα γίνει περίγελως του Ισραήλ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Ισραήλ, θα διασκεδάσει ιδιαίτερα με το να παρακολουθεί τις χώρες τις Ευρώπης, να προσπαθούν να ξεφορτωθούν τους τρομοκράτες-όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ευρωπαική ένωση είτε θα θεωρηθεί συνένοχος της τρομοκρατίας είτε θα κατηγορηθεί ότι δεν είναι σε θέση να κρατήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει αφού δε θα μπορέσει να χορηγήσει απόλυτη ελευθερία στους Παλαιστίνιους.

Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, επισημαίνει ένα νομικό αλλά ακόμα και μαθηματικό πρόβλημα μετά την απόφαση της ευωπαικής ένωσης να δεχθεί τους Παλαιστίνιους.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δεκατρείς μαχητές θα έπρεπε κανονικά να μοιρασθούν σε όλες τις χώρες της ένωσης, όμως αυτο δεν είναι δυνατό γιατί οι χώρες που αποτελούν την ευρωπαική ένωση έιναι δεκαπέντε.

Η Ζιντόιτσε Ζάιτουνγκ, προσθέτει ότι το νομικό καθεστώς της Ευρώπης, δεν της επιτρέπει να δέχεται τόσο προβληματικούς-όπως τους χαρακτηρίζει-"φιλοξενούμενους".

Η γαλλική Λιμπερασιόν, αναφέρεται επικριτικά στην αδυναμία των δεκαπέντε υπουργών εξωτερικών της ευρωπαικής ένωσης, να καταλήξουν σε συμφωνία, σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αν οι δεκαπέντε δε θέλουν να γελιοποιηθούν, θα πρέπει να να βρουν μια λύση πολύ σύντομα.

Η Λιμπερασιόν, σπεύδει να προειδοποιήσει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ισραηλινών, ίσως να θελήσουν να δολοφονήσουν τους Παλαιστίνιους στην Ευρώπη.

Η σουηδικη Νταγκενς Νάχτερ, αναφέρεται στις προσεχείς εκλογές στην Ολλανδία και σημειώνει ότι η δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτέιν, αυξάνει σημαντικά τη σημασία των αυριανών εκλογών.

Η εφημερίδα επησημαίνει ότι πολύ σπάνια οι βουλευτικές εκλογές μιας χώρας, όχι πολύ μεγάλης και με σταθερό δημοκρατικό καθεστώς, γίνινται αντικείμενο προσοχής σε όλον τον κόσμο.

Διπλωματική αντιπαράθεση Ιαπωνίας - Κίνας
BBC News
Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε τους πέντε Βορειοκορεάτες

14.5.2002 4:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς η Ιαπωνία δεν δέχεται τις εξηγήσεις της Κίνας για την υπόθεση των πέντε Βορειοκορεατών πολιτικών προσφύγων.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιορίκο Καβαγκούκι, υπογράμμισε ότι οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τους πέντε Βορειοκορεάτες από το ιαπωνικό προξενείο της πόλης Σενγιάνγκ, χωρίς να ζητήσουν άδεια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας, το προσωπικό του ιαπωνικού προξενείου δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του στην παρουσία της κινεζικής αστυνομίας.

Η Κίνα είχε υποστηρίξει ότι ένας Ιάπωνας αξιωματούχος επέτρεψε στις αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν στο κτίριο και αργότερα ευχαρίστησε τους Κινέζους αστυνομικούς για τη διαμεσολάβησή τους.

Διπλωματικά προβλήματα

Η εξαγριωμένη αντίδραση της Ιαπωνίας προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην Κίνα, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ακόμη πέντε Βορειοκορεάτες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν καταφύγει στο αμερικανικό προξενείο της Σενγιάνγκ και στην πρεσβεία του Καναδά στο Πεκίνο.

Πολλοί Βορεοκορεάτες έχουν καταφέρει να φθάσουν στη Νότιο Κορέα μέσω της Κίνας τα τελευταία χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες η Κίνα αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Οι τελευταίες δηλώσεις της κ. Καβαγκούκι έγιναν μετά τη διερεύνηση του θέματος από ομάδα Ιαπώνων διπλωματών.

Η Κίνα έχει προτείνει να μεταφερθούν οι πέντε Βορειοκορεάτες σε μία τρίτη χώρα, αλλά η Ιαπωνία επιθυμεί να αναλάβει την προστασία τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.