Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-15

  1. ΗΠΑ: ""Γνώριζαν" πριν την 11η Σεπτεμβρίου
  2. Ολλανδία: «Στη δεύτερη θέση η άκρα δεξιά»
  3. Χωρίς ανακοινώσεις το δείπνο της Κύπρου
  4. την τουρκοκυπριακή πλευρά.

  5. Κυπριακό και ΕΕ
  6. Κοντά σε λύση για τον «Ευρωστρατό»
  7. Η «Βασίλισσα» ξανά στο θρόνο της
  8. Γερμανία: Συμφωνία με τους απεργούς
  9. ΟΟΣΑ: Πυρ ομαδόν εναντίον των ΗΠΑ
  10. Η «Βασίλισσα» ξανά στο θρόνο της
  11. ΟΟΣΑ: Πυρ ομαδόν εναντίον των ΗΠΑ
  12. Κοντά σε λύση για τον «Ευρωστρατό»
  13. Ολλανδία: «Στη δεύτερη θέση η άκρα δεξιά»
  14. Χωρίς ανακοινώσεις το δείπνο της Κύπρου
  15. την τουρκοκυπριακή πλευρά.

  16. Κυπριακό και ΕΕ
  17. Η Ρεάλ κατέκτησε το Champions League
  18. Ολλανδία: «Άνοδος της ακροδεξιάς»
  19. Γερμανία: Συμφωνία με τους απεργούς
  20. Αποτρέπεται επίθεση της ΕΤΑ
  21. Δύο Σέρβοι παραδόθηκαν στη Χάγη
  22. Προειδοποιήσεις του Μπλερ προς το Ιράκ
  23. Ο Γούντι Αλεν στις Κάννες
  24. Υπουργός τραυματίζει πέντε άτομα
  25. Κατά του εμπάργκο ο Τζίμι Κάρτερ
  26. Για αναδιάρθρωση κάνει λόγο ο Αραφάτ
  27. Δύο Σέρβοι παραδόθηκαν στη Χάγη
  28. Εναντίον του εμπάργκο στην Κούβα ο Κάρτερ
  29. Ιστορικό μήνυμα Κάρτερ στην Κούβα
  30. Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία
  31. Στη Χάγη ένας ακόμα καταζητούμενος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
  32. Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν
  33. Ο Αραφάτ στην Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση
  34. Η επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
  35. Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
ΗΠΑ: ""Γνώριζαν" πριν την 11η Σεπτεμβρίου
BBC News
Επικρίσεις για την αποτυχία του να αποτρέψει τις επιθέσεις δέχεται και το FBI

16.5.2002 4:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, είχε προειδοποιηθεί πριν τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου πως το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν σχεδίαζε αεροπειρατείες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλάισερ, είπε ότι οι πληροφορίες αυτές, το περασμένο καλοκαίρι ελήφθησαν σοβαρά υπ'όψιν και ότι τέθηκαν σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Αλλά επέμεινε, ότι οι πληροφορίες δεν αναφέρονταν σε επιθέσεις αυτοκτονίας και δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Οι πληροφορίες στο υπόμνημα αυτό, από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπετμεβρίου. Αυτό που έγινε ήταν μια επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίοδο ειρήνης" είπε ο έκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Αυτή την περίοδο επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσσου ερευνά το αν η κυβέρνηση αγνόησε πληροφορίες που είχε πριν τις επιθέσεις.

Και είναι σαφές, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, πως ο Λευκός Οίκος προέβη σε αυτή την ανακοίνωση, προκειμένου να πείσει πως η κυβέρνηση δεν είχε μείνει άπρακτη.

Αλλά δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία, λέει ο ανταποκριτής μας, πως τα σχόλια αυτά θα εγείρουν νέα ερωτηματικά για το τί ακριβώς γνώριζε ο πρόεδρος Μπους και πώς επέλεξε να αντιδράσει.

Ολλανδία: «Στη δεύτερη θέση η άκρα δεξιά»
BBC News
Η δολοφονία του ακροδεξιού υποψηφίου προκάλεσε πολιτική αναταραχή

16.5.2002 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Το ακροδεξιό κόμμα του δολοφονηθέντος πολιτικού Πιμ Φορτάιν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ολλανδία συγκεντρώνοντας περίπου 26 έδρες σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κάλπης.

Νικητές της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύονται οι χριστιανοδημοκράτες που αναμένεται να καταλάβουν περίπου 40 έδρες.

Στην τρίτη θέση έχοντας υποστεί μια από τις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας του βρίσκεται το κόμμα των Εργατικών που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στη Χάγη το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι χριστιανοδημοκράτες θα ζητήσουν τη συνεργασία του ακροδεξιού κόμματος του Φορτάιν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Πριν από τις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με κανένα κόμμα.

Η προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η δολοφονία του Φορτάιν.

Χωρίς ανακοινώσεις το δείπνο της Κύπρου
BBC News
Ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Γλαύκος Κληρίδης κατά τη συνάντησή τους με τον Αλβάρο ντε Σότο

16.5.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας που είχαν στην Κύπρο ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον Κύπριο πρόεδρο Γλάυκο Κληρίδη και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Οι τρεις άνδρες συμφώνησαν ότι είχαν μια γόνιμη συνάντηση χωρίς όμως να αναφερθούν στην επίτευξη οποιασδήποτε μορφής προόδου.

Νωρίτερα ο κ Ανάν είχε απευθύνει προς τον κ Κληρίδη εκκλήσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Λευκωσία.

Ο γ.γ του ΟΗΕ συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Ανάν, ο οποίος είναι ο πρώτος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που επισκέπτεται την Κύπρο από το 1979, έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες δεν έχουν επιφέρει ακόμη αποτελέσματα.

Ο Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Συνέντευξη του Αλί Μπιράντ

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του CNN Turk, Μεχμέτ Αλι Μπιράντ, τόνισε ότι μόνο ο Κόφι Ανάν είναι σε θέση να δώσει νέα δυναμική στις συνομιλίες και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

"Πιστεύω ότι ο Κόφι Ανάν είναι η τελευταία ελπίδα. Είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τις συνομιλίες από το αδιέξοδο και να δώσει προοπτική λύσης. Αν δεν κάνει μία δυναμική παρέμβαση τώρα, οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν με τραγικές συνέπειες", δήλωσε ο κ. Μπιράντ.

Ο Τούρκος αναλυτής εκτιμά πως ο κ. Ανάν έχει περιθώρια ελιγμών, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που ενώνουν τις δύο πλευρές.

Αναφέρει μάλιστα ότι ο ίδιος έχει μιλήσει και με το Γλαύκο Κληρίδη και με τον Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι φαίνεται να συμφωνούν σε ορισμένα σημεία.

Σύμφωνα με το γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο, ο Κόφι Ανάν θα πρέπει να ασκήσει πίεση και στις δύο πλευρές, αλλά περισσότερο προς τη ν τουρκοκυπριακή πλευρά.

Κυπριακό και ΕΕ

Πάντως, ο κ. Μπιράντ εκτιμά ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν θα δώσει το έναυσμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Κύπρος είναι βεβαίως ένα ζωτικό ζήτημα για την Τουρκία, αλλά η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται μόνο από αυτό, αλλά κυρίως από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης", λέει ο κ. Μπιράντ. "Για την Αγκυρα, το Κυπριακό εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών".

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επέκρινε τον Ραούφ Ντενκτάς για αδιαλλαξία, ο κ. Μπιράντ τόνισε:

"Δεν τίθεται θέμα διάσπασης της κυβέρνησης Ετσεβίτ, όμως το πρόβλημα της Αγκυρας είναι ότι δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ δείχνει να είναι πελαγωμένη και δεν έχει κατασταλαγμένη άποψη για το Κυπριακό", καταλήγει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος.

Κοντά σε λύση για τον «Ευρωστρατό»
BBC News
O Ευρωστρατός φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

16.5.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον «Ευρωστρατό» βρίσκονται οι 15 χώρες μέλη της Ε.Ε μετά την καταρχήν άρση των ελληνικών αντιρρήσεων και τη συγκατάθεση της Τουρκίας σε σχέδιο της ισπανικής προεδρίας, μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος.

Καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι βάσει του σχεδίου δεν πρόκειται να αλλοιωθεί το περιεχόμενο του λεγόμενου κειμένου της Άγκυρας για τους όρους συμμετοχής της Τουρκίας.

Αλλαγές αναμένεται να ενταχθούν όμως στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου στη Σεβίλλη.

Στο κείμενο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνονται δυο προτάσεις με τις ελληνικές θέσεις και αντιρρήσεις έτσι ώστε να εξισορροπείται νοηματικά το κείμενο της Αγκυρας.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διακοινοτικές διαβουλεύσεις με ανεπίσημη ενημέρωση και της Τουρκίας.

Η «Βασίλισσα» ξανά στο θρόνο της
BBC News
H θεαματική μπαλιά του Ζιντάν

16.5.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Με νίκη 2-1 της Ρέαλ Μαδρίτης έναντι της Μπάγιερ Λεβερκούσεν ολοκληρώθηκε ο τελικός του Champions League στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Το σκορ άνοιξε ο Ραούλ Γκονζάλες της Ρεάλ Μαδρίτης στο ένατο λεπτό ενώ ο Βραζιλιάνος Λούτσιο έκανε το 1-1 πέντε λεπτά αργότερα.

Το καθοριστικό γκολ ήρθε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του ημιχρόνου με θεαματικό σουτ του Ζιντάν από απόσταση 12 μέτρων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που εντάθηκαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα η Λεβερκούζεν δεν κατάφερε να ανατρέψει το εναντίον της αποτέλεσμα.

Γερμανία: Συμφωνία με τους απεργούς
BBC News
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τουλάχιστον 100 χιλιάδες εργαζόμενοι

16.5.2002 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούσε το συνδικάτο IG Metall επιτεύχθηκε στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληοροφορίες το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ύστερα από ολοήμερες συνομιλίες στην περιοχή της Βάδης Βιτεμβέργης αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις κατά τουλάχιστον 4% για το επόμενο έτος.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τουλάχιστον 100 χιλιάδες εργαζόμενοι από 80 επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της IG Metall, όπως συνηθίζεται ύστερα από τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις διακόπτονται έως ότου πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες μεταξύ των εργαζομένων για την αποδοχή της πρότασης.

ΟΟΣΑ: Πυρ ομαδόν εναντίον των ΗΠΑ
BBC News
Μετά τη βιομηχανία χάλυβα στο στόχαστρο μπαίνει και η αγροτική πολιτική των ΗΠΑ

16.5.2002 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις για την ακολουθούμενη εμπορική πολιτική τους δέχτηκαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης των μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ο προεδρεύων της συνάντησης, πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφσταντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι δύσκολο να συγκεντρώσει κανείς όλα τα αρνητικά σχόλια που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Τζορτζ Μπους για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα αλλά και την αύξηση των επιδοτήσεων προς του Αμερικανούς αγρότες.

Ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ δεν δικαιολογούν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι αμερικανικές πολιτείες που στηρίζονται κυρίως στην γεωργία και θα ενισχυθούν από τα επιδόματα αποτελούν κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες για τους ρεπουμπλικάνους.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η Ε.Ε σχεδίαζε πριν από μερικές εβδομάδες την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται από περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες εκλογικά για τον ίδιο τον Τζορτζ Μπούς.

Την δυσαρέσκεια του για την νέα αγροτική πολιτική των ΗΠΑ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΟΟΣΑ και ο πρόεδρος του Μεξικού Βινσέντ Φοχ τονίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς εμπορικών προϊόντων.

Νωρίτερα την αντίδραση τους για το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τις επιδοτήσεις είχαν εκφράσει 18 χώρες -μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική- υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, η οικονομία των οποίων στηρίζεται στη γεωργία.

Η «Βασίλισσα» ξανά στο θρόνο της
BBC News
H θεαματική μπαλιά του Ζιντάν

15.5.2002 22:39 (Ωρα Λονδίνου)
Με νίκη 2-1 της Ρέαλ Μαδρίτης έναντι της Μπάγιερ Λεβερκούσεν ολοκληρώθηκε ο τελικός του Champions League στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Το σκορ άνοιξε ο Ραούλ Γκονζάλες της Ρεάλ Μαδρίτης στο ένατο λεπτό ενώ ο Βραζιλιάνος Λούτσιο έκανε το 1-1 πέντε λεπτά αργότερα.

Το καθοριστικό γκολ ήρθε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του ημιχρόνου με θεαματικό σουτ του Ζιντάν από απόσταση 12 μέτρων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που εντάθηκαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα η Λεβερκούζεν δεν κατάφερε να ανατρέψει το εναντίον της αποτέλεσμα.

ΟΟΣΑ: Πυρ ομαδόν εναντίον των ΗΠΑ
BBC News
Μετά τη βιομηχανία χάλυβα στο στόχαστρο μπαίνει και η αγροτική πολιτική των ΗΠΑ

15.5.2002 23:21 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις για την ακολουθούμενη εμπορική πολιτική τους δέχτηκαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης των μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ο προεδρεύων της συνάντησης, πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφσταντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι δύσκολο να συγκεντρώσει κανείς όλα τα αρνητικά σχόλια που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Τζορτζ Μπους για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα αλλά και την αύξηση των επιδοτήσεων προς του Αμερικανούς αγρότες.

Ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ δεν δικαιολογούν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι αμερικανικές πολιτείες που στηρίζονται κυρίως στην γεωργία και θα ενισχυθούν από τα επιδόματα αποτελούν κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες για τους ρεπουμπλικάνους.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η Ε.Ε σχεδίαζε πριν από μερικές εβδομάδες την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται από περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες εκλογικά για τον ίδιο τον Τζορτζ Μπούς.

Την δυσαρέσκεια του για την νέα αγροτική πολιτική των ΗΠΑ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΟΟΣΑ και ο πρόεδρος του Μεξικού Βινσέντ Φοχ τονίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς εμπορικών προϊόντων.

Νωρίτερα την αντίδραση τους για το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τις επιδοτήσεις είχαν εκφράσει 18 χώρες -μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική- υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, η οικονομία των οποίων στηρίζεται στη γεωργία.

Κοντά σε λύση για τον «Ευρωστρατό»
BBC News
O Ευρωστρατός φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

15.5.2002 22:35 (Ωρα Λονδίνου)
Πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον «Ευρωστρατό» βρίσκονται οι 15 χώρες μέλη της Ε.Ε μετά την καταρχήν άρση των ελληνικών αντιρρήσεων και τη συγκατάθεση της Τουρκίας σε σχέδιο της ισπανικής προεδρίας, μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος.

Καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι βάσει του σχεδίου δεν πρόκειται να αλλοιωθεί το περιεχόμενο του λεγόμενου κειμένου της Άγκυρας για τους όρους συμμετοχής της Τουρκίας.

Αλλαγές αναμένεται να ενταχθούν όμως στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου στη Σεβίλλη.

Στο κείμενο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνονται δυο προτάσεις με τις ελληνικές θέσεις και αντιρρήσεις έτσι ώστε να εξισορροπείται νοηματικά το κείμενο της Αγκυρας.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διακοινοτικές διαβουλεύσεις με ανεπίσημη ενημέρωση και της Τουρκίας.

Ολλανδία: «Στη δεύτερη θέση η άκρα δεξιά»
BBC News
Η δολοφονία του ακροδεξιού υποψηφίου προκάλεσε πολιτική αναταραχή

15.5.2002 21:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το ακροδεξιό κόμμα του δολοφονηθέντος πολιτικού Πιμ Φορτάιν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ολλανδία συγκεντρώνοντας περίπου 26 έδρες σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κάλπης.

Νικητές της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύονται οι χριστιανοδημοκράτες που αναμένεται να καταλάβουν περίπου 40 έδρες.

Στην τρίτη θέση έχοντας υποστεί μια από τις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας του βρίσκεται το κόμμα των Εργατικών που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στη Χάγη το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι χριστιανοδημοκράτες θα ζητήσουν τη συνεργασία του ακροδεξιού κόμματος του Φορτάιν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Πριν από τις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με κανένα κόμμα.

Η προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η δολοφονία του Φορτάιν.

Χωρίς ανακοινώσεις το δείπνο της Κύπρου
BBC News
Ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Γλαύκος Κληρίδης κατά τη συνάντησή τους με τον Αλβάρο ντε Σότο

15.5.2002 21:43 (Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας που είχαν στην Κύπρο ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον Κύπριο πρόεδρο Γλάυκο Κληρίδη και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Οι τρεις άνδρες συμφώνησαν ότι είχαν μια γόνιμη συνάντηση χωρίς όμως να αναφερθούν στην επίτευξη οποιασδήποτε μορφής προόδου.

Νωρίτερα ο κ Ανάν είχε απευθύνει προς τον κ Κληρίδη εκκλήσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Λευκωσία.

Ο γ.γ του ΟΗΕ συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Ανάν, ο οποίος είναι ο πρώτος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που επισκέπτεται την Κύπρο από το 1979, έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες δεν έχουν επιφέρει ακόμη αποτελέσματα.

Ο Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Συνέντευξη του Αλί Μπιράντ

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του CNN Turk, Μεχμέτ Αλι Μπιράντ, τόνισε ότι μόνο ο Κόφι Ανάν είναι σε θέση να δώσει νέα δυναμική στις συνομιλίες και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

"Πιστεύω ότι ο Κόφι Ανάν είναι η τελευταία ελπίδα. Είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τις συνομιλίες από το αδιέξοδο και να δώσει προοπτική λύσης. Αν δεν κάνει μία δυναμική παρέμβαση τώρα, οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν με τραγικές συνέπειες", δήλωσε ο κ. Μπιράντ.

Ο Τούρκος αναλυτής εκτιμά πως ο κ. Ανάν έχει περιθώρια ελιγμών, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που ενώνουν τις δύο πλευρές.

Αναφέρει μάλιστα ότι ο ίδιος έχει μιλήσει και με το Γλαύκο Κληρίδη και με τον Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι φαίνεται να συμφωνούν σε ορισμένα σημεία.

Σύμφωνα με το γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο, ο Κόφι Ανάν θα πρέπει να ασκήσει πίεση και στις δύο πλευρές, αλλά περισσότερο προς τ ην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Κυπριακό και ΕΕ

Πάντως, ο κ. Μπιράντ εκτιμά ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν θα δώσει το έναυσμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Κύπρος είναι βεβαίως ένα ζωτικό ζήτημα για την Τουρκία, αλλά η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται μόνο από αυτό, αλλά κυρίως από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης", λέει ο κ. Μπιράντ. "Για την Αγκυρα, το Κυπριακό εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών".

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επέκρινε τον Ραούφ Ντενκτάς για αδιαλλαξία, ο κ. Μπιράντ τόνισε:

"Δεν τίθεται θέμα διάσπασης της κυβέρνησης Ετσεβίτ, όμως το πρόβλημα της Αγκυρας είναι ότι δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ δείχνει να είναι πελαγωμένη και δεν έχει κατασταλαγμένη άποψη για το Κυπριακό", καταλήγει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος.

Η Ρεάλ κατέκτησε το Champions League
BBC News
H θεαματική μπαλιά του Ζιντάν

15.5.2002 21:57 (Ωρα Λονδίνου)
Με νίκη 2-1 της Ρέαλ Μαδρίτης έναντι της Μπάγιερ Λεβερκούσεν ολοκληρώθηκε ο τελικός του Champions League στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Το σκορ άνοιξε ο Ραούλ Γκονζάλες της Ρεάλ Μαδρίτης στο ένατο λεπτό ενώ ο Βραζιλιάνος Λούτσιο έκανε το 1-1 πέντε λεπτά αργότερα.

Το καθοριστικό γκολ ήρθε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του ημιχρόνου με θεαματικό σουτ του Ζιντάν από απόσταση 12 μέτρων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που εντάθηκαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα η Λεβερκούζεν δεν κατάφερε να ανατρέψει το εναντίον της αποτέλεσμα.

Ολλανδία: «Άνοδος της ακροδεξιάς»
BBC News

15.5.2002 20:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οι χριστιανοδημοκράτες αναδεικνύονται πρώτο κόμμα σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Ολλανδία με το ακροδεξιό κόμμα του δολοφονηθέντος Πιμ Φορτάιν να μάχεται για τη δευτερη θέση.

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάλπης, το κόμμα του Φορτάιν αναμένεται να κερδίσει περισσότερες από 20 έδρες στο σύνολο των 150 εδρών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Η προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η δολοφονία του Φορτάιν.

Σημαντικές απώλειες αντιμετωπίζει όπως αναμενόταν ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν τονίσει ότι δεν αποκλείουν τη συνεργασία με κανένα κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Γερμανία: Συμφωνία με τους απεργούς
BBC News
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τουλάχιστον 100 χιλιάδες εργαζόμενοι

15.5.2002 20:40 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούσε το συνδικάτο IG Metall επιτεύχθηκε στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληοροφορίες το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ύστερα από ολοήμερες συνομιλίες στην περιοχή της Βάδης Βιτεμβέργης αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις κατά τουλάχιστον 4% για το επόμενο έτος.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τουλάχιστον 100 χιλιάδες εργαζόμενοι από 80 επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της IG Metall, όπως συνηθίζεται ύστερα από τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις διακόπτονται έως ότου πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες μεταξύ των εργαζομένων για την αποδοχή της πρότασης.

Αποτρέπεται επίθεση της ΕΤΑ
BBC News
Οι βομβιστικές επιθέσεις της ΕΤΑ ταράζουν συχνά την Ισπανία

15.5.2002 16:13 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν μία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση που επρόκειτο να λάβει χώρα εν όψει της διάσκεψης κορυφής ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Λατινοαμερικανούς ηγέτες στη Μαδρίτη.

Ο κυβερνήτης της Μαδρίτης, Φρανσίσκο Χαβιέ Ανσουατέγκουι δήλωσε ότι οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν περίπου 200 κιλά εκρηκτικών υλών και αυτόματα πυροβόλα όπλα σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα όπλα ανήκαν σε μέλη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, δύο από τους οποίους συνελήφθησαν την Τρίτη.

"Ηταν ένα πραγματικό οπλοστάσιο", δήλωσε ο κ. Ανσουατέγκουι μπροστά στους δημοσιογράφους. "Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήθελαν απλώς να εκφοβίσουν τον κόσμο. Ηθελαν να σκοτώσουν", υπογράμμισε.

Και τρίτος συνεργάτης

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι υπήρχε και ένας τρίτος συνεργάτης τους, τα ίχνη του οποίου παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Περισσότεροι από 40 ηγέτες από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής αναμένονται να παρευρεθούν στη διάσκεψη κορυφής που αρχίζει την Παρασκευή.

Την Τετάρτη συνελήφθησαν επίσης τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι και οι πέντε είναι επίσης μέλη της ΕΤΑ.

Η ισπανική εφημερίδα δημοσίευσε την Τετάρτη αποκλειστικές πληροφορίες ότι αυτοί που συνελήφθησαν στη Μαδρίτη ήθελαν να σκοτώσουν τον Ισπανό δικαστή, Ισμάελ Μορένο.

Δύο Σέρβοι παραδόθηκαν στη Χάγη
BBC News
Ο Μίλαν Μάρτιτς (δεξιά) με τον πρώην Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς

15.5.2002 10:12 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο Σέρβοι που καταζητούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Κροατία παραδόθηκαν την Τετάρτη στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο πρώην ηγέτης της Κράινα, Μίλαν Μάρτιτς και ο πρώην στρατηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, Μίλε Μρκσιτς, βρίσκονται ήδη υπό κράτηση.

Ο Μίλαν Μάρτιτς υπήρξε ηγέτης της Κράινα, όταν η περιοχή αποσπάσθηκε από την Κροατία το 1991 και αυτοανακηρύχθηκε σε σερβική δημοκρατία. Το 1995 τα κροατικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κράινα για να καταλάβουν και πάλι τις περιοχές της Κροατίας.

Ο Μάρτιτς κατηγορείται ότι διέταξε το 1995 μία επίθεση στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες αθώοι πολίτες.

Ο Μίλε Μρκσιτς, από την άλλη πλευρά, κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τη συμμετοχή του στη σφαγή τουλάχιστον 200 ατόμων κοντά στην πόλη της Κροατίας, Βούκοβαρ, το 1991.

"Αθώος"

Οι δυό τους και άλλοι τέσσερις καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισαν να παραδοθούν στη Χάγη, μετά την ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα για τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο Μάρτιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι αθώος και ότι πηγαίνει στη Χάγη για να αποκαλύψει την αλήθεια. "Δεν είμαι ένοχος. Πηγαίνω στη Χάγη για να πολεμήσω για την αλήθεια. Πηγαίνω εκεί με περηφάνεια", είπε ο πρώην ηγέτης της Κράινα.

Ο Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος είχε συνεργασθεί στενά και με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κρυβόταν τα τελευταία χρόνια σε ένα χωριό στη Σερβία.

Προειδοποιήσεις του Μπλερ προς το Ιράκ
BBC News
Ο Τόνι Μπλερ μίλησε στον Τζέρεμι Πάξμαν του BBC

15.5.2002 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε και πάλι από τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, να επιτρέψει στους παρατηρητές όπλων να επιστρέψουν στη χώρα για να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του.

Ο κ. Μπλερ, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα θα έπαυε να είναι τόσο ηλεκτρισμένη εάν οι παρατηρητές όπλων επέστρεφαν στο Ιράκ.

Σημείωσε πάντως ότι δεν πιστεύει πως πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις ενδείξεις.

Ο Τόνι Μπλερ θεωρείται ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Ιράκ, παρά την κριτική που του ασκείται από μέλη του κόμματός του.

Ευρώπη και ευρώ

Στη συνέντευξη που παρεχώρησε στο BBC, ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ότι θα επιθυμούσε την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν και την πτώση του καθεστώτος του.

Ο κ. Μπλερ επεσήμανε ότι ο ίδιος χαίρεται για τις σχέσεις της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι "το πεπρωμένο της Βρετανίας είναι να διαδραμματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το μέλλον της Βρετανίας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παραδέχθηκε ότι σύντομα οι Βρετανοί θα κληθούν σε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Ο Γούντι Αλεν στις Κάννες
BBC News
Οι τεχνικοί έχουν προσέξει και τις παραμικρές λεπτομέρειες

15.5.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης, Γούντι Αλεν, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του φεστιβάλ των Καννών την Τετάρτη, παρά τις εκκλήσεις από τους Εβραίους της Αμερικής να μην το κάνει.

Οι εφημερίδες του Χόλιγουντ δημοσίευσαν πρόσφατα ορισμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις από την Ενωση των Εβραίων της Αμερικής, οι οποίοι ζητούσαν από τις προσωπικότητες του θεάματος να μην πάνε στις Κάννες, εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων εναντίον Εβραίων στη Γαλλία.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Γούντι Αλεν, ο οποίος είναι και ο ίδιος Εβραίος, δήλωσε ότι τέτοιου είδους μποϊκοτάζ θυμίζουν τις τακτικές των Ναζί εναντίον των Εβραίων στη δεκαετία του 1930.

Τις ίδιες απόψεις εξέφρασαν και δύο Εβραίοι σκηνοθέτες της Γαλλίας, οι Κλοντ Λαζμάν και Κλοντ Λαλούς, οι οποίοι είπαν ότι δεν πρέπει να συνδεθούν τα επεισόδια στη Γαλλία με τα αντίστοιχα επεισόδια κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Εντυπωσιακό φεστιβάλ

Στις Κάννες έχουν ήδη φθάσει κινηματογραφικοί αστέρες και σκηνοθέτες για το πιο εντυπωσιακό φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου.

Η αυλαία του 55ου διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών ανοίγει με την προβολή της ταινίας του Γούντι Αλεν "Hollywood Ending".

Στο φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης και το νέο φιλμ της κινηματογραφικής σειράς "Πόλεμος των Αστρων", ενώ το βραβείο διεκδικούν και τρία βρετανικά φιλμ.

Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που πρόκειται να παρελάσουν στις Κάννες είναι ο Πιρς Μπρόσναν, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, ο Τζακ Νίκολσον και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Υπουργός τραυματίζει πέντε άτομα
BBC News
Οι στρατιωτικές ασκήσεις στην ΠΓΔΜ είναι πολύ συνηθισμένες

15.5.2002 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εσωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπο Μποσκόβσκι, πυροβόλησε και τραυμάτισε τουλάχιστον πέντε άτομα κατά τη διάρκεια μιας άσκησης στην πόλη Γκοστιβάρ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επρόκειτο για ατύχημα, καθώς οι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν οι βολές του υπουργού Εσωτερικών δεν είχαν στόχο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την άσκηση.

Μεταξύ των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι δύο δημοσιογράφοι και δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ντνέβνικ, Μπράνκο Γκερόβσκι, πιστεύει ότι οι βολές που έριξε ο κ. Μποσκόβσκι ήταν κινήσεις εντυπωσιασμού.

"Καουμπόι"

"Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο Λιούμπο Μποσκόβσκι πήρε ένα βαρύ πυροβόλο όπλο για να κάνει τον 'καουμπόι' ή κάτι τέτοιο. Πυροβόλησε και η σφαίρα χτύπησε έναν βράχο, βρήκε αντίσταση και τινάχθηκε πίσω τραυματίζοντας αρκετά άτομα", είπε ο κ. Γκερόβσκι.

"Ανάμεσα στα θύματα είναι και η δημοσιογράφος της εφημερίδας μας, Ντανιέλα Βελιανόβσκα που βρισκόταν εκεί. Αν και ο ίδιος ο κ. Μποσκόφσκι είπε ότι επρόκειτο για ελαφρείς τραυματισμούς, νομίζω ότι λέει ψέματα γιατί η κ. Βελιάνοβσκα έχει θραύσμα στο πόδι της", είπε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ντνέβνικ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στη χώρα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γκερόβσκι, "οι τραυματίες θα λάβουν την υποστήριξη των καλύτερων δικηγόρων της χώρας και ο κ. Μποσκόβσκι θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα όχι στη Χάγη, αλλά στα Σκόπια".

Κατά του εμπάργκο ο Τζίμι Κάρτερ
BBC News
Η ομιλία του Τζίμι Κάρτερ στην Κούβα θεωρείται άνευ προηγουμένου

15.5.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος στην Αβάνα της Κούβας, δήλωσε ότι η χώρα του θα έπρεπε να άρει το εμπάργκο κατά της Κούβας, κατά τη διάρκεια ενός, άνευ προηγουμένου.

Με τον πρόεδρο της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δίπλα του, ο κ. Κάρτερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα" για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο Τζίμι Κάρτερ ζήτησε από τον Φιντέλ Κάστρο να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και να προσφέρει στους πολίτες περισσότερα δικαιώματα.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Λευκό Οίκο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο "καταπιεστικό δικτάτορα", υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει.

"Παραβίαση πρωτοκόλλου"

Ωστόσο, οι οργανώσεις των Κουβανών εξορίστων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν τον Τζίμι Κάρτερ. Η Ενωση Κουβανών-Αμερικανών είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό της πριν από την επίσκεψη του κ. Κάρτερ στην Κούβα, αλλά μετά την ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο κ. Κάρτερ φαίνεται να έχει παραβιάσει ένα άτυπο, εθιμοτυπικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο οι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ασκούν κριτική στην παρούσα κυβέρνηση όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η ομιλία του κ. Κάρτερ, η οποία έγινε στα ισπανικά, μεταδόθηκε ζωντανά και χωρίς λογοκρισία από το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο της Κούβας.

Την Τρίτη, ο κ. Κάρτερ, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν την Κούβα με την παραγωγή βιολογικών όπλων.

Η κυβέρνηση Μπους είχε κατηγορήσει την Κούβα για συνεργασία με τα "κράτη-παρίες", τα οποία πιστεύεται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του Φιντέλ Κάστρο.

Για αναδιάρθρωση κάνει λόγο ο Αραφάτ
BBC News
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η δημοτικότητα του Γιασέρ Αραφάτ είναι περιορισμένη

15.5.2002 12:02 (Ωρα Λονδίνου)
Για διεξαγωγή εκλογών και για ανάγκη αναδιάρθρωσης της παλαιστινιακής αρχής έκανε λόγο ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της παλαιστινιακής εθνοσυνέλευσης.

Ο κ. Αραφάτ υπογράμμισε ότι ο ίδιος ευθύνεται ουσιαστικά για τα λάθη που έχουν γίνει και τόνισε ότι η παλαιστινιακή αρχή πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της εάν επιθυμεί την ανεξαρτησία.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να συνεχίσει να μάχεται για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Αραφάτ μίλησε ενώπιον της παλαιστινιακής εθνοσυνέλευσης από τότε που άρθηκε η πολιορκία του αρχηγείου του στη Δυτική Οχθη.

Πιέσεις

Η ομιλία του ενώπιον της παλαιστινιακής εθνοσυνέλευσης στη Ραμάλα πραγματοποιήθηκε εν μέσω πιέσεων για μεταρρυθμίσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από τους ίδιους τους Παλαιστινίους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται ότι έχει ήδη προβεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, καθώς το βράδυ της Τρίτης επικύρωσε ένα νόμο για τη θέσπιση ανεξάρτητης δικαστικής αρχής, η απουσία της οποίας είχε γίνει αντικείμενο κριτικής τόσο από Παλαιστινίους όσο και από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μιλώντας ενώπιον του ισραηλινού κοινοβουλίου την Τρίτη, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους εάν δεν υπάρξει ανανέωση της παλαιστινιακής αρχής.

Την Τετάρτη αναμένονται να πραγματοποιηθούν πορείες στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα εις μνήμην της "Μεγάλης Καταστροφής", δηλαδή το διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Δύο Σέρβοι παραδόθηκαν στη Χάγη
BBC News
Ο Μίλαν Μάρτιτς (δεξιά) με τον πρώην Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς

15.5.2002 10:12 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο Σέρβοι που καταζητούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Κροατία παραδόθηκαν την Τετάρτη στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο πρώην ηγέτης της Κράινα, Μίλαν Μάρτιτς και ο πρώην στρατηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, Μίλε Μρκσιτς, βρίσκονται ήδη υπό κράτηση.

Ο Μίλαν Μάρτιτς υπήρξε ηγέτης της Κράινα, όταν η περιοχή αποσπάσθηκε από την Κροατία το 1991 και αυτοανακηρύχθηκε σε σερβική δημοκρατία. Το 1995 τα κροατικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κράινα για να καταλάβουν και πάλι τις περιοχές της Κροατίας.

Ο Μάρτιτς κατηγορείται ότι διέταξε το 1995 μία επίθεση στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες αθώοι πολίτες.

Ο Μίλε Μρκσιτς, από την άλλη πλευρά, κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τη συμμετοχή του στη σφαγή τουλάχιστον 200 ατόμων κοντά στην πόλη της Κροατίας, Βούκοβαρ, το 1991.

"Αθώος"

Οι δυό τους και άλλοι τέσσερις καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισαν να παραδοθούν στη Χάγη, μετά την ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα για τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο Μάρτιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι αθώος και ότι πηγαίνει στη Χάγη για να αποκαλύψει την αλήθεια. "Δεν είμαι ένοχος. Πηγαίνω στη Χάγη για να πολεμήσω για την αλήθεια. Πηγαίνω εκεί με περηφάνεια", είπε ο πρώην ηγέτης της Κράινα.

Ο Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος είχε συνεργασθεί στενά και με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κρυβόταν τα τελευταία χρόνια σε ένα χωριό στη Σερβία.

Εναντίον του εμπάργκο στην Κούβα ο Κάρτερ
BBC News
Η ομιλία του Τζίμι Κάρτερ στην Κούβα θεωρείται άνευ προηγουμένου

15.5.2002 10:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος στην Αβάνα της Κούβας, δήλωσε ότι η χώρα του θα έπρεπε να άρει το εμπάργκο κατά της Κούβας, κατά τη διάρκεια ενός, άνευ προηγουμένου.

Με τον πρόεδρο της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δίπλα του, ο κ. Κάρτερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα" για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο Τζίμι Κάρτερ ζήτησε από τον Φιντέλ Κάστρο να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και να προσφέρει στους πολίτες περισσότερα δικαιώματα.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Λευκό Οίκο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο "καταπιεστικό δικτάτορα", υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει.

"Παραβίαση πρωτοκόλλου"

Ωστόσο, οι οργανώσεις των Κουβανών εξορίστων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν τον Τζίμι Κάρτερ. Η Ενωση Κουβανών-Αμερικανών είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό της πριν από την επίσκεψη του κ. Κάρτερ στην Κούβα, αλλά μετά την ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο κ. Κάρτερ φαίνεται να έχει παραβιάσει ένα άτυπο, εθιμοτυπικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο οι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ασκούν κριτική στην παρούσα κυβέρνηση όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η ομιλία του κ. Κάρτερ, η οποία έγινε στα ισπανικά, μεταδόθηκε ζωντανά και χωρίς λογοκρισία από το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο της Κούβας.

Την Τρίτη, ο κ. Κάρτερ, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν την Κούβα με την παραγωγή βιολογικών όπλων.

Η κυβέρνηση Μπους είχε κατηγορήσει την Κούβα για συνεργασία με τα "κράτη-παρίες", τα οποία πιστεύεται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του Φιντέλ Κάστρο.

Ιστορικό μήνυμα Κάρτερ στην Κούβα
BBC News
To πρώτο βήμα ανήκει στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Τζίμι Κάρτερ

15.5.2002 7:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, μιλώντας στην Αβάνα της Κούβας ενώπιον του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα» για την βελτίωση των αμερικανο-κουβανικών σχέσεων και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αβάνα, και σε άπταιστα Ισπανικά ο κ. Κάρτερ κάλεσε την Ουάσιγκτον να άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στην Κούβα.

"Επειδή οι ΗΠΑ είναι οι ισχυρότερες όλων των εθνών πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα. Κατ΄αρχήν ελπίζω οτι το αμερικανικό κογκρέσο θα επιτρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ελέυθερη μετακίνηση των πολιτών μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, θα αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και θα άρει το εμπάργκο", είπε ο πρωην πρόεδρος των ΗΠΑ ενώπιον του νυν προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Ο Τζίμυ Κάρτερ πρόσθεσε οτι, σε αντάλλαγμα, η Κούβα πρέπει να ενισχύσει την ελευθερία της έκφρασης και να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι ακόμη υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας.

Οι δηλώσεις Κάρτερ πραγματοποιήθηκαν την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κούβα η οποία αρχικά είχε επισκιαστεί από τις καταγγελίες αμερικανών αξιωματούχων περί κατασκευής βιολογικών όπλων στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διευκρίνισε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η Κούβα διαθέτει βιολογικά όπλα αλλά την τεχνογνωσία διεξαγωγής πειραμάτων που αφορούν βιολογικό πόλεμο.

Οι καταγγελίες είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Φιντέλ Κάστρο.

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία
BBC News
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί μετά το τραγικό συμβάν

15.5.2002 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί για τις βουλευτικές εκλογές, εννέα μέρες μετά τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτάιν. Το κόμμα του, που ιδρύθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, ενδέχεται να αναδειχθεί δεύτερο.

Ο κεντρο- αριστερός συνασπισμός που κατέχει την εξουσία τα τελευταία οχτώ χρόνια αναμένεται να ηττηθεί στις εκλογές αυτές που σκιάστηκαν απο τη δολοφονία του Πιμ Φορτάιν.

Η ατμοσφαιρα στη χώρα είναι ηλεκτρισμένη μετά το δραματικό αυτό γεγονός και οι συναισθηματικά φορτισμένοι ψηφοφόροι- σύμφωνα με τους αναλυτές - αναμένεται να στηρίξουν το "ακέφαλο" κόμμα του Φορτάιν, το οποίο θα μπορούσε - όπως λένε - να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν οτι ο κεντροαριστερός συνασπισμός του μεταβατικού Πρωθυπουργού, Βιμ Κοκ, θα χάσει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο κατεβαίνει με μια δυνατή ατζέντα κοινωνικού προσανατολισμού.

Στη Χάγη ένας ακόμα καταζητούμενος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
BBC News
O Mάρτιτς (δεξιά) διοικούσε την Κράινα

15.5.2002 7:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην αρχηγός των Σέρβων στην Κροατία, Μίλαν Μάρτιτς, αναχώρησε απο το Βελιγράδι και κατευθύνεται στη Χάγη, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Μάρτιτς διοικούσε το σερβικό κρατίδιο της Κράινα, το οποίο αποσπάστηκε απο την Κροατία το 1991.

Κατηγορείται οτι το 1995 διέταξε επίθεση με ρουκέτα στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, απο την οποία σκοτώθηκαν πολλοί πολίτες.

Ο Μίλαν Μάρτιτς είναι ένας απο τους έξι κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου που συμφώνησαν να παραδωθούν στη Χάγη μετά τη νέα νομοθεσία που θέσπισε το Βελιγράδι και η οποία προβλέπει συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Διαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αναχωρώντας για την Ολλανδία, ο κ. Μάρτιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι ειναι αθώος και οτι στη Χάγη θα αγωνιστεί για την αλήθεια.

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν
BBC News
H Tαϊβάν βρίσκεται σε ζώνη υψηλής σεισμικής δραστηριότητας

15.5.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ συγκλόνησε την Ταϊβάν. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, όπου διεκόπη προσωρινά η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου.

Τα σχολεία εκκενώθηκαν, όπως επίσης και οι ουρανοξύστες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή, εννέα χιλιόμετρα απο τη βορειο-ανατολική ακτή της νήσου.

Πρίν απο τρία χρόνια, μια ακόμα ισχυρή δόνηση στην κεντρική Ταϊβάν στοίχισε τη ζωή σε 2.387 ανθρώπους και κατέστρεψε περισσότερα απο 40 χιλιάδες σπίτια. Οι σεισμικές δονήσεις είναι συχνό φαινόμενο στη Ταϊβάν, ο οποία βρίσκεται σε ζώνη υψηλής σεισμικής δραστηριότητας.

Ο Αραφάτ στην Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση
BBC News
Ο Γιασέρ Αραφάτ στη Τζενίν

15.5.2002 5:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, θα μιλήσει σήμερα στην Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση, στη Ραμάλα, για πρώτη φορά μετά την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του από τις ισραηλινές δυνάμεις. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, η παλαιστινιακή αρχή έχει αποδυναμωθεί μετά τις πρόσφατες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την πλήρη αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη με του Παλαιστίνιους πριν από την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της «διεφθαρμένης και δικτατορικής» όπως την χαρακτήρισε Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαρουάν Καναφάνι και σύμβουλος του Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ότι ο Σαρόν δεν είναι σε θέση να υποδεικνύει στους Παλαιστινίους ποιοι θα τους κυβερνούν.

«Αυτό είναι θέμα των Παλαιστινίων» δήλωσε ο κ. Καναφάνι και συμπλήρωσε ότι «ο Σαρόν στρέφεται εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής γιατί θέλει να κατακτήσει πάση θυσία τα παλαιστινιακά εδάφη».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο κ Σαρόν διευκρίνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστίνιων δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ να καταψηφίσει τη Δευτέρα την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
BBC News
Ευρωπαϊκός Τύπος 15/5/2002

15.5.2002 4:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για δραστικές περικοπές του πυρηνικού τους οπλοστασίου σχολιάζεται ποικιλοτρόπως απο πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

"Μία απο τις περισσότερο φιλοπόλεμες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ πρόκειται να υπογράψει μια πολύ σημαντική συμφωνία αφοπλισμού με την επι 40 έτη εχθρική της δύναμη" σχολιάζει η γαλλική LE MONDE.

"Ίσως ακούγεται παράδοξο, αλλά ουσιαστικά δεν είναι" προσθέτει η εφημερίδα της Γαλλίας.

"Η Ρωσία δεν είναι πιά εχθρός των ΗΠΑ, αλλά σύμμαχος στον αγώνα κατά του άξονα του κακού και της τρομοκρατίας" σημειώνει η LE MONDE και προσθέτει: " Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος γνωρίζει καλά την πολεμική τεχνική του Τζούντο, ξέρει πως να μετατρέπει τις αδυναμίες του σε δυνάμεις και εξασφάλισε μια συμφωνία η οποία - στη θεωρία τουλάχιστον - εξισώνει τη Μόσχα με την Ουάσιγκτον."

Η ελβετική LE TEMPS γράφει οτι η συμφωνία αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που ενισχύει τη θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δικαιώνει τις πολιτικές του πεποιθήσεις για επαναπροσέγγιση με τη Δύση.

Για τη γερμανική SUEDDEUTSCHE ZEITUNG η συμφωνία αφοπλισμού επισφραγίζει κάτι που ισχύει εδω και πολλά χρόνια: "οτι η εποχή του ψυχρού πολέμου έχει περάσει ανεπιστρεπτί."

Όμως η εφημερίδα υποστηρίζει οτι το αποφασιστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο δυνάμεων έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου απο τη Ρωσία, "όταν ο Πούτιν αντέδρασε στο τρομοκρατικό χτύπημα με γενναιότητα και γρηγορότερα απο πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες."

Στην Κοπενχάγη, η BERLINGSKE TIDENE σημειώνει οτι είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους οι δυο δυνάμεις συμφώνησαν να αποθηκεύσουν και όχι απαραίτητα να αποσυναρμολογήσουν τις παροπλισμένες κεφαλές. " Επομένως ελπίζουμε αυτή η συμφωνία να μην είναι και η τελευταία" καταλήγει η εφημερίδα της Δανίας.

Η συμφωνία της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα απασχολεί και τους TIMES του Λονδίνου, που γράφουν οτι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αλλαγή στους κόλπους της Βορειο-Ατλαντικής συμμαχίας απο την εποχή της ίδρυσης του ΝΑΤΟ, το 1949.

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
BBC News
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας

15.5.2002 5:18 (Ωρα Λονδίνου)
Δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Μαυροβούνιο, με την προσοχή να είναι στραμμένη στο αν οι ψηφοφόροι θα φανεί να στηρίζουν με τη ψήφο τους την πρόσφατη συμφωνία για την αναδιάρθρωση των σχέσεων με τη Σερβία στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβικής Ομοπσονδίας.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ στο Βελιγράδι, οι σημερινές εκλογές στο Μαυροβούνιο αν και είναι δημοτικές, στην ουσία αποτελούν δημοψήφισμα για το μέλλον της Δημοκρατίας. Αποκτούν το χαρακτήρα αυτό εξαιτίας του γεγονότος οτι είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες του Μαυροβουνίου προσέρχονται στις κάλπες μετά την υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση ενιαίου κράτους με τη Σερβία.

Εάν επικρατήσουν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, τότε αυτό σημαίνει οτι η πλειοψηφία των πολιτών αποδέχεται τη συμβίωση με τη Σερβία. Σε αντίθετη περίπτωση, ενίσχυση του ποσοστού των Φιλελευθέρων και των αλβανικών κομμάτων θέτει υπο αμφισβήτηση ακόμα και την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν στις σημερινές εκλογές και χαρακτήρα δημοσκόπησης, αφού με δεδομένο οτι τα κόμματα κατεβαίνουν αυτόνομα θα φανεί κατά πόσο το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών του κ. Τζουκάνοβιτς έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού. Εάν το δημοκρατικό κόμμα των των Σοσιαλιστών λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% στις σημερινές δημοτικές εκλογές τότε σύντομα πρέπει να αναμένεται και η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.