Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-17

  1. Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία
  2. Συνέντευξη: Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ε.Ε
  3. Κινητά για ταχύτερη αποστολή μηνυμάτων
  4. Σχέδιο κατά της Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις
  5. «Πέπλο σιωπής» στο Αφγανιστάν
  6. Δικαίωμα στο θάνατο και στο Βέλγιο
  7. Δικαίωμα στο θάνατο και στο Βέλγιο
  8. Ίσως βρέθηκε το πτώμα του Περλ στο Πακιστάν
  9. Από τον "καναπέ" 1.000 Βρετανοί οπαδοί
  10. Δικαστικό όχι στις εικασίες για το χρώμα των μαλλιών του Σρέντερ
  11. Ίσως βρέθηκε το πτώμα του Περλ στο Πακιστάν
  12. Μάχη με τους Ταλιμπάν δίνουν Βρετανοί πεζοναύτες
  13. Ερωτηματικά για τη στάση Μπους
  14. Νέα ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν
  15. Ίσως βρέθηκε το πτώμα του Περλ στο Πακιστάν
  16. Η Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου στην Ντέιλι Τέλεγκραφ
  17. Τα νέα φεγγάρια του Δία
  18. «Ο Μπους γνώριζε»
  19. Νέα ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν
  20. Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
  21. Κομισιόν: Ακριβή η Ελλάδα
  22. ΟΟΣΑ: «Όχι στον προστατευτισμό»
Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία
BBC News
Η ψηφοφορία έλαβε παράταση για να επιτευχθεί αύξηση της προσέλευσης

17.5.2002 23:20 (Ωρα Λονδίνου)
Υστερα από παράταση αρκετών ωρών ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ιρλανδίας που σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις θα αναδείξουν νικητή το κεντροδεξιό κόμμα Φιάνα Φέιλ, του πρωθυπουργού Μπέρτι ΄Αχερν.

Το Fianna Fail ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές του 1997.

Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία αναμένεται να εξέλθει το πολιτικό σκέλος του IRA, Σιν Φέιν

Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό έως ότου επιτευχθεί πλήρης διάλύση του ΙRΑ.

Η εκλογική διαδικασία έλαβε παράταση έως τις 10:30, τοπική ώρα προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση ψηφοφόρων.

Σε ένα μικρό αριθμό εκλογικών περιφερειών δοκιμάστηκε πειραματικά ηλεκτρονική ψηφοφορία που επιτρέπει την άμεση ανακοίνωση αποτελεσμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων όμως αναμένεται να καταμετρηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συνέντευξη: Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ε.Ε
BBC News
H προσάρτηση της Β. Κύπρου θα κλείσει την πόρτα της Ε.Ε για την Τουρκία, εκτιμά ο Βρετανός καθηγητής

17.5.2002 21:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του Κοφι Αναν την εβδομάδα αυτή στην Κύπρο επιβεβαιώνει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Από τις δηλώσεις του γ.γ του ΟΗΕ φάνηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να θέτει την διεθνή αναγνώριση της, ως προαπαιτούμενο για την περαιτέρω πρόοδο του διάλογου.

Ο καθηγητής Christopher Brewin, από το Βρετανικό πανεπιστήμιο Keele ειδικός στο Κυπριακό μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.


Πως κρίνετε τα αποτελέσματα της επίσκεψης Αναν;

Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό το γεγονός ότι ο Κόφι Ανάν πήγε στην Κύπρο από αυτό καθ εαυτό το αποτέλεσμα της επίσκεψης του.

Είναι η πρώτη φορά σε 23 χρόνια που γ.γ των Ηνωμένων Εθνών πηγαίνει στο νησί, κι αυτό είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η στασιμότητα του προβλήματος ιδιαίτερα μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών εδώ και δύο μήνες.

Το γεγονός ότι ο κ. Αναν είδε ξεχωριστά τους κ. Κληρίδη και Ντενκτας και ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι απαιτείται πλέον μεγάλη πίεση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας


Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιδίωξη ένταξης από τουρκικής πλευράς σημαίνει ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί σε αλλαγή της πολιτικής της στο Κυπριακό;

Κατά την γνώμη μου η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου αλλά και η επιδιωκόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Άγκυρα θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό. Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Nα οδηγήσει την Τουρκία σε υλοποίηση της απειλής ενσωμάτωσης της Β. Κύπρου.


θεωρείτε ρεαλιστική μια τέτοια εξέλιξη;

Αυτό το ενδεχόμενο κλείνει οριστικά για την Τουρκία την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά βλέπετε, η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι διχασμένη στο ζήτημα της Κύπρου.

Υπάρχει η πλευρά που θεωρεί το Κυπριακό θέμα εθνικό που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ένταξης και η άλλη πλευρά, οι οπαδοί του εξευρωπαϊσμού της χώρας μέσω της ένταξής της στην Κοινότητα, που ζητούν υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Το ποια πλευρά θα επικρατήσει ενδεχομένως θα το δούμε έως το τέλος αυτού του χρόνου.

Κινητά για ταχύτερη αποστολή μηνυμάτων
BBC News
Ενα πλήκτρο για κάθε γράμμα

17.5.2002 22:04 (Ωρα Λονδίνου)
Παρότι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ κινητών τηλεφώνων, αναμφισβήτητα έχει κάνει ευκολότερη και αμεσότερη την επικοινωνία, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν παράπονα για το πόση ώρα χρειάζονται για να πληκτρολογήσουν τα γραπτά μηνύματά τους.

Μια Αμερικανική εταιρεία, λοιπόν, δημιούργησε ένα καινούριο κινητό με περισσότερα πλήκτρα, έτσι ώστε καθένα από αυτά να αντιστοιχεί σε ένα γράμμα του αλφαβήτου.

Ανάμεσα στα πλήκτρα, που έχει ένα κινητό σήμερα, η εταιρεία αυτή πρόσθεσε και άλλα μικρότερα πλήκτρα ώστε να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός τους.

Σήμερα, το κάθε πλήκτρο ενός κινητού αντιστοιχεί, συνήθως, σε 3 γράμματα, όμως, με το καινούριο αυτό κινητό, ένα πλήκτρο αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα και, επομένως, ο κάτοχος του κινητού θα μπορεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου, να στέλνει γρηγορότερα τα γραπτά μηνύματά του.

Και για όσους εκφράζουν αμφιβολίες πώς είναι δυνατόν να χωρέσουν τόσα πλήκτρα σε ένα κινητό, η απάντηση έρχεται από τους ειδικούς της Αμερικανικής αυτής εταιρείας, οι οποίοι λένε ότι η απόσταση ανάμεσα στα πλήκτρα του κινητού θα είναι περίπου όση ανάμεσα στα πλήκτρα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τα κινητά αυτά αναμένεται να βγουν στην αγορά από τα τέλη του χρόνου και, αν κρίνουμε, από το πόσο δημοφιλή είναι πλέον τα γραπτά μηνύματα - υπολογίζεται ότι μέχρι το 2007 θα στέλνονται περίπου 17 δισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα από κινητό σε κινητό κάθε μήνα μόνο στην Ευρώπη - τότε εύκολα συμπεραίνουμε τι αντίκτυπο θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Σχέδιο κατά της Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις
BBC News
Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την αναντίον του επίθεση κάνει λόγ ο κ Μπούς

17.5.2002 21:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε στη διάθεσή της σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Οπως ανακοίνωσε όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέσερ, το σχέδιο δεν είχε φτάσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και το πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς, υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες σημειώνοντας ότι αν γνώριζε τι ακριβώς θα συνέβαινε θα είχε κάνει ότι μπορούσε για να το αποτρέψει.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά απλώς για προσπάθειες εκδήλωσης αεροπειρατείας σε αμερικανικά αεροσκάφη.

«Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας έλεγαν απλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατείες», είπε η Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, από φόβο ότι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Το δημοκρατικό κόμμα ζητά την διενέργεια έρευνας από το Κογκρέσο ενώ ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, κατηγορούν το δημοκρατικό κόμμα για ανευθυνότητα.

«Πέπλο σιωπής» στο Αφγανιστάν
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες φθάνουν στην ανατολική πλευρά του Αφγανιστάν

17.5.2002 20:28 (Ωρα Λονδίνου)
Οι στρατιωτικοί διοικητές της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν τηρούν σιγή ιχθύος για την εξέλιξη των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν από κοινού αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ύστερα από την επίθεση που δέχτηκαν στρατιώτες από την Αυστραλία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ μεταδίδει ότι καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας εξορμούν από τη βάση μαχητικά και μεταγωγικά ελικόπτερα και άρματα μάχης, αλλά οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αποφεύγουν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων ταξίαρχος Ρότζερ Λέιν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Αυστραλίας δέχτηκαν επίθεση από σχετικά ισχυρές δυνάμεις ενώ από τις συγκρούσεις υπήρχαν απώλειες από την πλευρά των επιτιθέμενων.

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι αφορμή του επεισοδίου ενδέχεται να ήταν η ανάμειξη Αυστραλών στρατιωτών σε τοπική διένεξη.

Δικαίωμα στο θάνατο και στο Βέλγιο
BBC News
Ναι στην ευθανασία και από το Βέλγιο

17.5.2002 13:28 (Ωρα Λονδίνου)
Με 86 ψήφους υπέρ και 51 κατά, τα μέλη του Βελγικού Κοινοβουλίου, - και μετά από δύο ημέρες έντονων διαξηφισμών - ψήφισαν υπερ της ευθανασίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο μετά και την αποδοχή του νόμου από τη Γερουσία της χώρας, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το εν λογω νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με αυτό της Ολλανδίας και θέτει αυστηρότατους περιορισμούς στη διαδικασία της ευθανασίας.

Σύμφωνα με τους όρους οι ασθενείς που επιθυμούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους θα πρέπει να έχουν σώας τας φρένας την στιγμή κατά την οποία υπέβαλλαν το σχετικό αίτημα.

Θα πρέπει επίσης να υποφέρουν από αβάσταχτο σωματικό και ψυχολογικό πόνο, προερχόμενο είτε από ατύχημα είτε από ανίατη ασθένεια.

Δικαίωμα στο θάνατο και στο Βέλγιο
BBC News
Ναι στην ευθανασία και από το Βέλγιο

17.5.2002 13:28 (Ωρα Λονδίνου)
Με 86 ψήφους υπέρ και 51 κατά, τα μέλη του Βελγικού Κοινοβουλίου, - και μετά από δύο ημέρες έντονων διαξηφισμών - ψήφισαν υπερ της ευθανασίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο μετά και την αποδοχή του νόμου από τη Γερουσία της χώρας, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το εν λογω νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με αυτό της Ολλανδίας και θέτει αυστηρότατους περιορισμούς στη διαδικασία της ευθανασίας.

Σύμφωνα με τους όρους οι ασθενείς που επιθυμούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους θα πρέπει να έχουν σώας τας φρένας την στιγμή κατά την οποία υπέβαλλαν το σχετικό αίτημα.

Θα πρέπει επίσης να υποφέρουν από αβάσταχτο σωματικό και ψυχολογικό πόνο, προερχόμενο είτε από ατύχημα είτε από ανίατη ασθένεια.

Ίσως βρέθηκε το πτώμα του Περλ στο Πακιστάν
BBC News
Ο Περλ απήχθη στο Καράτσι τον ιανουάριο

17.5.2002 10:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Πακιστάν ιατροδικαστές εξετάζουν ένα ακέφαλο πτώμα που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μπορεί να είναι του δολοφονημένου αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ.

Ισχυρές ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις συνόδευσαν τους ιατροδικαστές σε ένα ρηχό τάφο σε περιοχή στα προάστεια του Καράτσι.

Οι πακιστανικές αρχές λένε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το πτώμα είναι του Ντάνιελ Περλ.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί πριν τέσσερεις μήνες στο Καράτσι ενώ έκανε έρευνα για τη διεθνή τρομοκρατία.

Αργότερα σε ένα βίντεο που δόθηκε σε αμερικανούς επισήμους στην πόλη υπήρχε η σκηνή της δολοφονίας του.

Τέσσερα άτομα που πιστεύεται πως είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές κατηγορούνται για την απαγωγή και το φόνο του.

Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Από τον "καναπέ" 1.000 Βρετανοί οπαδοί
BBC News
Δε θέλουν να ζήσουν τέτοιες στιγμές οι αρχές της Ιαπωνίας

17.5.2002 16:09 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότεροι από 1.000 Βρετανοι που θεωρούνται χούλιγκανς και περιγράφονται ως αρκετά επικίνδυνοι από την αστυνομία, θα παρακολουθήσουν το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου από την τηλεόραση αφού δε θα τους επιτραπεί να παρευρεθούν στα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα διαβατήριά τους ενώ τους ανακοινώθηκε ότι θα τα πάρουν πίσω μετά το τέλος του Μουντιάλ.

Δύο Ιάπωνες, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, βρίσκονταν στη Βρετανία τις επτά τελευταίες ημέρες και μελέτησαν διεξοδικά τα προφίλ περίπου 200 φιλάθλων που θεωρήθηκε ότι ήταν πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πάντως, οι Βρετανοί οπαδοί που θα παρακολουθήσουν τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου έχουν ήδη προειδοποιηθεί να προσέχουν τη συμπεριφορά τους.

Δικαστικό όχι στις εικασίες για το χρώμα των μαλλιών του Σρέντερ
BBC News
Δικαιώθηκε ο Σρέντερ

17.5.2002 12:17 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο του Αμβούργου επικύρωσε την εντολή για ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει ο Γερμανός Καγκελάριος Γέρχαρντ Σρέντερ εναντίον του ειδησιογραφικού πρακτορείου DDP.

Ο Γερμανός Καγκελάριος είχε οδηγήσει στα δικαστήρια το DDP, επειδή σ'ενα τηλεγράφημά που υποστήριζε ότι το χρώμα των μαλλιών του κ. Σρέντερ δεν είναι φυσικό.

Η επιβολή των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ειδησιογραφικού πρακτορείου έγινε για να αποφευχθεί στο μέλλον, η επανάληψη του ισχυρισμού που είχε πρωτοδιατυπωθεί από ειδικό σύμβουλο για την δημόσια εικόνα των πολιτικών.

Το DDP, έχει αποφασίσει να εφεσιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου την οποία χαρακτήρισε απόφαση κατά της ελευθερίας του τύπου και ειδικότερα ως απόφαση φίμωσης των δημοσιογράφων που χρησιμοποιούν δευτερογενείς πηγές για τις ειδήσεις τους.

Ίσως βρέθηκε το πτώμα του Περλ στο Πακιστάν
BBC News
Ο Περλ απήχθη στο Καράτσι τον ιανουάριο

17.5.2002 10:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Πακιστάν ιατροδικαστές εξετάζουν ένα ακέφαλο πτώμα που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μπορεί να είναι του δολοφονημένου αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ.

Ισχυρές ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις συνόδευσαν τους ιατροδικαστές σε ένα ρηχό τάφο σε περιοχή στα προάστεια του Καράτσι.

Οι πακιστανικές αρχές λένε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το πτώμα είναι του Ντάνιελ Περλ.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί πριν τέσσερεις μήνες στο Καράτσι ενώ έκανε έρευνα για τη διεθνή τρομοκρατία.

Αργότερα σε ένα βίντεο που δόθηκε σε αμερικανούς επισήμους στην πόλη υπήρχε η σκηνή της δολοφονίας του.

Τέσσερα άτομα που πιστεύεται πως είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές κατηγορούνται για την απαγωγή και το φόνο του.

Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Μάχη με τους Ταλιμπάν δίνουν Βρετανοί πεζοναύτες
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες φθάνουν στην ανατολική πλευρά του Αφγανιστάν

17.5.2002 9:53 (Ωρα Λονδίνου)
Οι βρετανικές επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις που δρούν στο Αφγανιστάν, έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε μάχη εναντίον ενόπλων που πιστεύεται ότι είναι Ταλιμπάν και μέλη της Αλ-Κάϊντα.

Σύμφωνα με Βρετανούς στρατιωτικούς εκπροσώπους, δύναμη πεζοναυτών αναπτύχθηκε σε ορεινή περιοχή του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, για να βοηθήσει αυστραλιανά στρατεύματα που δέχονταν επίθεση.

Στη μάχη έλαβαν μέρος και αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις συγκρούσεις υπάρχουν θύματα μόνο από την πλευρά των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ η μυστηριώδης ασθένεια που προσέβαλε Βρετανούς - μέλη του ιατρικού προσωπικού - στην στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, επεκτείνεται, καθώς παρουσιάστηκαν άλλα 22 κρούσματα.

Ερωτηματικά για τη στάση Μπους
BBC News
"Είμαι σίγουρη οτι ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα", είπε η Κοντολίζα Ράις

17.5.2002 4:09 (Ωρα Λονδίνου)
Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται τα βέλη πολιτών και πολιτικών, ο Λευκός Οίκος υπεραμύνεται της στάσης του, αμέσως μετά την αποκάλυψη οτι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς είχε ενημερωθεί για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου, πρίν τα γεγονότα της ημέρας εκείνης.

Ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έσπευσαν να διευκρινίσουν οτι οι πληροφορίες που είχε στη διάθεση του ο αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ γενικές και δε θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε οτι οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο εκδήλωσης αεροπειρατιών.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους διευκρίνισε οτι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας έλεγαν απλά οτι υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατίες", είπε η Κοντολίζα Ράις.

Παράλληλα έγινε γνωστό οτι πρίν απο τις 11 Σεπτεμβρίου, πράκτορας του FBI στην Αριζόνα είχε προειδοποιήσει τις αρχές οτι είναι πιθανό σε σχολές πιλότων να εκπαιδεύονται τρομοκράτες.

Περίπου την ίδια περίοδο το FBI είχε συλλάβει τον Ζακάρια Μουσάουι, του οποίου οι κινήσεις είχαν προκαλέσει υποψίες στις αρχές.

Σήμερα εγήρεται το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε καλύτερη αξιοποίηση των πληροφορίών των μυστικών υπηρεσιών και γιατί οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν τώρα στο φώς της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, απο φόβο οτι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Νέα ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν
BBC News
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τον Απρίλιο στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν

17.5.2002 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε και πάλι στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και στον εκεί παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό για να συλλάβει, όπως λέει, ύποπτους Παλαιστίνιους μαχητές.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών, καθώς τα ισρηαλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η επιχείρηση είναι περιορισμένη και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην Τζενίν τον περασμένο μήνα, κατά την μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

Ίσως βρέθηκε το πτώμα του Περλ στο Πακιστάν
BBC News
Ο Περλ απήχθη στο Καράτσι τον ιανουάριο

17.5.2002 7:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Πακιστάν ιατροδικαστές εξετάζουν ένα πτώμα που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μπορεί να είναι του δολοφονημένου αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ.

Ισχυρές ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις συνόδευσαν τους ιατροδικαστές σε ένα ρηχό τάφο σε περιοχή στα προάστεια του Καράτσι.

Οι πακιστανικές αρχές λένε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το πτώμα είναι του Ντάνιελ Περλ.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί πριν τέσσερεις μήνες στο Καράτσι ενώ έκανε έρευνα για τη διεθνή τρομοκρατία.

Αργότερα σε ένα βίντεο που δόθηκε σε αμερικανούς επισήμους στην πόλη υπήρχε η σκηνή της δολοφονίας του.

Τέσσερα άτομα που πιστεύεται πως είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές κατηγορούνται για την απαγωγή και το φόνο του.

Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Η Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου στην Ντέιλι Τέλεγκραφ
BBC News
"Θα είναι επιτυχείς και μοναδικοί αγώνες" λέει η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

17.5.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη με την πρόεδρο του οργανισμού Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Οι εργασίες για την Ολυμπιαδα της Αθήνας φαίνεται να μπήκαν τελικά στον σωστό δρόμο κι αυτό οφείλεται στην κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη λέει η βρετανική εφημερίδα.

Πριν πέντε μήνες, η απειλή της προέδρου του Αθήνα 2004 ότι θα παραιτηθεί λειτούργησε τόσο καλά ώστε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά η συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των προετοιμασιών, λέει η βρετανική εφημερίδα.

Η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη λέει ότι την περίοδο που απειλούσε να παραιτηθεί ήταν πεπεισμένη από ορισμένους παράγοντες πως θα έπρεπε να μείνει στη θέση της - αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ποιοι ήταν οι πάραγοντες αυτοί.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη λέει πως εμπνέεται από την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις δυσκολίες που συναντούσε χωρίς να παραιτείται από τον στόχο της.

Η πρόεδρος του Αθήνα 2004 λέει ότι ξαναφτιάχνει τον χαρακτήρα των Ελλήνων, που θεωρούνται ατομιστές, προκειμένου να τους μάθει να εργάζονται ομαδικά.

Και δηλώνει ότι προτιμά να συνεργάζεται με ανθρώπους που εργάζονται σκληρά παρά με ανθρώπους που είναι έξυπνοι.

Τέλος, η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, εξέφρασε τη βεβαιότητα στην βρετανική Ντέιλι Τέλεγκραφ πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι "επιτυχείς και μοναδικοί.

Τα νέα φεγγάρια του Δία
BBC News
Η Ιώ, δεξιά, ένα από τα 39 φεγγάρια του μεγαλύτερου πλάνητη του ηλιακού συστήματος, του Δία

17.5.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν άλλα 11 δορυφόρους του πλανήτη Δία, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων του σε 39 -περισσότεροι από κάθε άλλο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Τα πολύ μικρά αυτά φεγγάρια, που έχουν διάμετρο από δύο ως τέσσερα χιλιόμετρα, εντοπίστηκαν από ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αυτή χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο και τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου.

Οι ειδικοί λένε πως με τις νέες αυτές τεχνολογίες έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των γνωστών δορυφόρων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

«Ο Μπους γνώριζε»
BBC News
Περίπου τρεις χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

17.5.2002 2:35 (Ωρα Λονδίνου)
Εξηγήσεις για την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Μπους είχε ενημερωθεί για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού, ζήτησε ανώτατος γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Ο Ντικ Γκέπχαρντ, επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να μάθει τι γνώριζε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και πότε το έμαθε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Μπους διέθετε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδίαζε να προβεί σε αεροπειρατείες αμερικανικών αεροσκαφών.

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Μπους είχε μάθει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και είχε κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, ο κ. Φλάισερ είπε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο μόνο για το ενδεχόμενο αεροπειρατείας και όχι για επιθέσεις αυτοκτονίας σε κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατάλληλη περίοδος

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δεχθεί τα βέλη της κριτικής από την αρχή γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο είχαν διοργανωθεί από το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η χρονική περίοδος για τέτοιου είδους ανακοινώσεις είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου πρόκεται να ξεκινήσει έρευνες για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε δύσκολη θέση για αυτό και προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, διότι μπορεί να έρχονταν αυτές οι πληροφορίες στο φως της δημοσιότητας ούτως ή άλλως.

Νέα ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν
BBC News
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τον Απρίλιο στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν

17.5.2002 5:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε και πάλι στην Τζενίν και στον εκεί παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισέλθει στην πόλη και σημειώνονται ανταλλαγές πυροβολισμων.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην Τζενίν τον περασμένο μήνα, κατά την μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Δυτικ'ή Όχθη.

Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου
BBC News

17.5.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τη σημασία του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία και των πιθανών συνεπειών για την υπόλοιπη Ευρώπη εξακολουθεί να εξετάζει ο ευρωπαϊκός τύπος.

"Θα τελειώσει ποτέ αυτή συστηματική σφαγή των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων" διερωτάται η Λε Μοντ (Le Monde). Κατά τη γαλλική εφημερίδα η επιτυχία λαϊκιστών πολιτικών, όπως ο δολοφονηθείς Πιμ Φορτάιν, στην Ευρώπη οφείλεται στην "απο-πολιτικοποίηση της πολιτικής στο όνομα του μάνατζμεντ." Το κύριο θύμα αυτής της κατάστασης, λέει η εφημερίδα, είναι η αριστερά "που πληρώνει το τίμημα μιας παγκοσμιοποίησης που την στερεί από τους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να προωθήσει τις οικονομικές και οινωνικές πολτικές που αναμένουν οι ψηφοφόροι."

Στην παγκοσμιοποίηση επιρρίπτει ευθύνες η γερμανική Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau). Η ακροδεξιά, λέει, βρίσκει "γόνιμο έδαφος για τις ιδέες της οπουδήποτε οι πολίτες αισθάνονται πως οι πολιτικοί προσπαθούν να τους εξαπατήσουν προκειμένου να γλυτώσουν ή οπουδήποτε η διαμόρφωση της κοινωνίας επαφίεται στις δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας."

Για την ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) το "ολλανδικό μοντέλο της ανοχής, του δυναμισμού και του συμβιβασμού δέχτηκε ένα ηχηρό χαστούκι" καθώς "ο λαϊκισμός ανεβαίνει στην Ευρώπη σε βάρος της αριστεράς". Η ευρωπαϊκή αριστερά, προσθέτει η εφημερίδα έχει αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία, αλλά "οι άνθρωποι θέλουν περισσότερα από οικονομικούς δείκτες, ακόμα κι όταν αυτοί είναι καλοί."

Η ισπανική Α-Μπε-Θέ (ABC) λέει πως ακόμα κι αν αφαιρέσει κανείς τις "ψήφους συμπαθείας" λόγω του φόνου του Φορτάιν, η επιτυχία του κόμματός του δείχνει μια σημαντική υποστήριξη "σε μια δύναμη ξένη προς ένα σύστημα που επιβραβεύει πάνω από όλα, την πολιτική ορθότητα." Η υποστήριξη αυτή, εκτιμά η ισπανική εφημερίδα, αντανακλά "μια κοινωνία ΄που δεν είναι ευτυχισμένη και δεν αντέχει άλλο", μια κοινωνία που ζητά από τις αρχές "να βρουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν θέματα που θεωρούνται ταμπού" και που "επα νειλημένα έχει παίρνει για απάντηση τη σιωπή".

Με τίτλο "Μην πυροβολείτε τους δεξιούς" η σλοβακική Πράτσα (Praca) λέει ότι ο Φορτάιν δεν ήταν "ούτε καλύτερος ούτε χειρότερος από τους άλλους πολιτικούς". Το κύριο όπλο του ήταν πως "δεν φοβήθηκε να αναφερθεί σε προβλήματα που στους υψηλούς κύκλους ξεπερνιώνται μέσα στη σιωπή".

Κομισιόν: Ακριβή η Ελλάδα
BBC News
Η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία

17.5.2002 4:32 (Ωρα Λονδίνου)
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει οτι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ακριβών χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις τιμές των τροφίμων και ειδών τρέχουσας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ακρίβεια οφείλεται στη μη ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα -μεταξύ των 15 χωρών- έρχεται έκτη σε ακρίβεια στα είδη μπακαλικής και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, αφήνοντας πίσω της χώρες που θεωρούνται γενικά πολύ ακριβές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία το Βέλγιο και η Αυστρία.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την κοινοποίηση του πίνακα αποτελεσμάτων μεταφοράς των κοινοτικών νόμων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς στην εθνική νομοθεσία κάθε χώρας - μέλους.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά εμφανίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην μετατροπή της κοινοτικής νομοθεσίας σε εθνική, όπως άλλωστε η Γαλλία η Γερμανία και η Ιρλανδία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, η Ελλάδα οφείλει μέχρι την άνοιξη του 2003 να έχει ενσωματώσει 81 κοινοτικές οδηγίες στην εθνική της νομοθεσία.

Δηλαδή θα πρέπει να έχει μετατρέψει σε ελληνικούς νόμους το 98,5% των κοινοτικών οδηγιών που ρυθμίζουν τα της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει τα διάφορα τεχνικά εμπόδια που παρακωλύουν ακόμα και σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ των χωρών μελών της Ένωσης και οδηγούν στη διαμόρφωση υψηλών τιμών σε τρόφιμα και άλλα είδη τρέχουσας κατανάλωσης.

ΟΟΣΑ: «Όχι στον προστατευτισμό»
BBC News
Oι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις

17.5.2002 2:37 (Ωρα Λονδίνου)
Κοινή έκκληση προς τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη να μην επιστρέψουν σε καθεστώς οικονομικού προστατευτισμού απηύθυναν οι διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε από το Παρίσι, όπου συνεδριάζει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς δέχεται ισχυρότατες πιέσεις για την ακολουθούμενη εμπορική πολιτική της.

Συγκεκριμένα η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και η πρόταση αύξησης των επιδοτήσεων γεωργικών προϊόντων έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις από την Ε.Ε, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ακόμη αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής θα τις επηρεάσει σε πολύ σημαντικότερο βαθμό καθώς η οικονομία τους εξαρτάται από τον γεωργικό τομέα.

Στη σχετική ανακοίνωση των τριών οικονομικών οργανισμών, πάντως, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε καμία χώρα.

Να σημειωθεί ότι ανακοίνωση παρόμοιου περιεχομένου εξέδωσαν και οι υπουργοί οικονομικών που παρακολουθούν τις εργασίες του ΟΟΣΑ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.