Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-20

  1. Ρήξη στην κυβέρνηση Σαρόν
  2. FBI: Αναπόφευκτες νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
  3. Αποφασίστηκε η τύχη των 13 Παλαιστινίων
  4. Μπούς: Θα συνεχιστεί το εμπάργκο στην Κούβα
  5. Προς κυβέρνηση συνασπισμού οδηγείται και πάλι η Ιρλανδία
  6. Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
  7. Έκκληση για μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά
  8. Ζημιές - ρεκόρ στη British Airways
  9. Τα πρώτα βήματα του Ανατολικού Τιμόρ
  10. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  11. FBI: Αναπόφευκτες νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
  12. Ρήξη στην κυβέρνηση Σαρόν
  13. Αποφασίστηκε η τύχη των 13 Παλαιστινίων
  14. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
  15. Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
  16. Τα πρώτα βήματα του Ανατολικού Τιμόρ
  17. Προς κυβέρνηση συνασπισμού οδηγείται και πάλι η Ιρλανδία
  18. Ζημιές - ρεκόρ στη British Airways
  19. Όξυνση της αντιπαράθεσης για το Κασμίρ
  20. Έκκληση για μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά
  21. Ρατσιστική κοινωνία αυτοχαρακτηρίζεται η βρετανική
  22. "Σκληρές" διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ
  23. Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
  24. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
  25. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
  26. Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
  27. Μπούς: Θα συνεχιστεί το εμπάργκο στην Κούβα
  28. "Σκληρές" διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ
  29. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ

  30. 20.5.2002 9:53 (Ωρα Λονδίνου)
    Ένας Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του σήμερα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο καμικάζι αυτοανατινάχθηκε την ώρα που ανακρινόταν από ισραηλινή αστυνομική περίπολο, κοντά στην πόλη Αφούλα. Από την έκρηξη δεν υπάρχουν άλλα θύματα ή τραυματίες.

    Στο μεταξύ η Παλαιστινιακή Αρχή με ανακοίνωσή της έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων.

    Εντωμεταξύ πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε μεταφέροντας εκρηκτικά για επίθεση αυτοκτονίας στα βόρεια της χώρας.

    Η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια, στο Ισραήλ. Νεκροί είναι ο δράστης και άλλοι τουλάχιστον τρείς Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 30, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος σαν Ισραηλινός στρατιώτης.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϋτερ μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" αναλαμβάνει την επίθεση.

    Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων.

    Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειω

  31. Μπούς: "Όχι" στην άρση του εμπάργκο στην Κούβα
  32. "Σκληρές" διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ
  33. Ρατσιστική κοινωνία αυτοχαρακτηρίζεται η βρετανική
  34. Προς κυβέρνηση συνασπισμού οδηγείται και πάλι η Ιρλανδία
  35. Επισκόπηση των Ευρωπαϊκών εφημερίδων
  36. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  37. Πιέσεις υπέρ της φαλαινοθηρίας
  38. Παλαιστινιακή καταδίκη της επίθεσης αυτοκτονίας

  39. 20.5.2002 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
    Η Παλαιστινιακή Αρχή με ανακοίνωσή της έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τη νέα επίθεση αυτοκτονίας χθες στο Ισραήλ . Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων.

    Εντωμεταξύ πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε μεταφέροντας εκρηκτικά για επίθεση αυτοκτονίας στα βόρεια της χώρας.

    Η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια στο Ισραήλ. Νεκροί είναι ο δράστης και άλλοι τουλάχιστον δύο Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 30, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος ως στρατιώτης του ισραηλινού στρατό.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναλαμβάνει την επίθεση στη Νετάνια.

    Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων.

    Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

    "Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέικερ.

    Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση α

  40. Μέτρα Μπους κατά της Κούβας
  41. Συνεχίζοντια οι συνομιλίες για το Γιβραλτάρ
  42. Ρατσιστική η βρετανική κοινωνία
  43. Κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιρλανδία
  44. Ιαπωνία: Πιέσεις υπέρ της φαλαινοθηρίας
  45. Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
Ρήξη στην κυβέρνηση Σαρόν
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν διατηρεί την πλειοψηφία του στην Κνέσετ

21.5.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απέπεμψε τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου όταν αυτά καταψήφισαν έκτακτη πρόταση για την επιβολή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Και οι τέσσερεις υπουργοί ανήκουν στο ορθόδοξο εβραϊκό κόμμα Σας.

Η ψήφος τους ήταν καθοριστική για την απόρριψη -με μικρή διαφορά- της πρότασης της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις προέβλεπαν την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την αύξηση της φορολογίας σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμα του προϋπολογισμού που αυξήθηκε υπέρογκα λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως αν το Σας αποσύρει τωρα την στήριξή του προς την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αριέλ Σαρόν θα έχει πλέον πολύ μειωμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

FBI: Αναπόφευκτες νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
BBC News
Ορισμένοι επίσημοι υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων έκτασης ανάλογης με εκείνων της11ης Σεπτεμβρίου

21.5.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρόμπερτ Μίλερ, είπε ότι κατά τη γνώμη του, είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένα άτομα θα οργανώσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδιες με εκείνες που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ.

Ο διευθυντής του FBI λέει ότι εύχεται να μπροούσε να ήταν πιο αισιόδοιξος αλλά κατά τη γνώμη του αργά ή γρήγορα θα γίνουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους.

Ο Μίλερ είπε ότι για να μπει κανείς στο σκληρό πυρήνα, όπως τον αποκάλεσε, μια τρομοκρατικής οργάνωσης απαιτείται υψηλός βαθμός φανατισμού και αυτό κάνει δύσκολη τη διάβρωση των οργανώσεων αυτών και την εύρεση πληροφοριοδοτών που θα μπορούσαν να δώσουν στις αρχές πληροφορίες για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι είχε δηλώσει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνουν νέες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν, την αλ-Κάιντα.

Αποφασίστηκε η τύχη των 13 Παλαιστινίων
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στην Κύπρο από τις 10 Μαΐου

21.5.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ισπανία λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε τελικά σε συμφωνία σχετικά με την τύχη των 13 Παλαιστίνιων που έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της συμφωνίας με την οποία λύθηκε η ισραηλινή πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Πικέ, είπε ότι ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφέρει 12 από τους Παλαιστινίους στην Ισπανία.

Ορισμένοι από αυτούς θα παραμείνουν στην ισπανία και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στην Πορτογαλία.

Ο 13ος Παλαιστίνιος αναμένεται να παραμείνει στην Κύπρο.

Ο Χοσέ Πικέ είπε ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί προς επικύρωση την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Μπούς: Θα συνεχιστεί το εμπάργκο στην Κούβα
BBC News
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Κάστρο- Κάρτερ

21.5.2002 4:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξήγγειλε τη διατήρηση του εμπορικού αποκλεισμού και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ κατά της Κούβας εδώ και 40 χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από τον κ. Μπους στην Ουάσινγκτον, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση του νησιού και λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στην Κούβα και την έκκλησή του για τερματισμό του εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας.

Ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν εως ότου γίνουν ελεύθερες εκλογές στην Κούβα υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών, απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, επιτραπεί η αντιπολίτευση και γίνει μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Ο κ. Μπους αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι θα επιτραπεί η ταχυδρομική επικοινωνία με την Κούβα, ότι θα προσφερθεί βοήθεια προς τους Κουβανούς μέσω διεθνών οργανισμών αρωγής και ότι θα χορηγηθούν στους Κουβανούς υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν σαν σκοπό να δυσκολέψουν την κίνηση για την άρση των κυρώσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα η οποία έχει υποστηρικτές ακόμα και στο αμερικανικό Κογκρέσο επειδή, όπως λένε, δεν βλάπτει τον Φιντέλ Κάστρο αλλά τους απλούς Κουβανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τους επικριτές του κ. Μπους οι ανακοινώσεις αυτές είναι πολιτική κίνηση με σκοπό την εξασφάλιση ψήφων ανάμεσα στην πολυάριθμη κοινότητα εξόριστων Κουβανών της πολιτείας της Φλόριντας, όπου η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη.

Προς κυβέρνηση συνασπισμού οδηγείται και πάλι η Ιρλανδία
BBC News
Μπέρτι Αχέρν: "Νύχτα θριάμβου για το κόμμα", αλλά όχι αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία

21.5.2002 4:17 (Ωρα Λονδίνου)
Παρόλη τη θριαμβευτική εκλογική πορεία του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Ιρλανδίας, ο νυν πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί πιθανώς με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατών, με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανοδική ήταν η πορεία και του Σιν Φέϊν της φερόμενης ως πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το οποίο φαίνεται να έχει αυξήσει τις έδρες του από μία σε πέντε.

Ο μεγαλύτερος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού κόμματος Φάϊν Γκέϊλ, Μάικλ Νούναν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του.

Η εκλογική απήχηση του κόμματος Φάϊν Γκέϊλ ήταν η χειρότερη από το 1948, όταν τότε το κόμμα είχε χάσει το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει συνδέσει το όνομά του με την επονομαζόμενη χρυσή εποχή της οικονομικής πορείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Μπέρτι Αχέρν, πάντως, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι δεν ελπίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει περισσότερες από 81 έδρες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πρόβλημα ανανέωσης της μέχρι σήμερα κυβερνητικής του συνεργασίας με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατικών, οι οποίοι διέθεταν τέσσερις έδρες στην προηγούμενη Βουλή.

Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
BBC News
Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα στο οποίο επέβαινε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ

21.5.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βηρυτό του Λιβάνου σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο γιός ενός επιφανούς ηγέτη των Παλαιστινίων, του Αχμέντ Τζιμπρίλ.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα ή τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού, και πυροδοτήθηκε όταν ο Μοχάμεντ Τζιχάντ Τζιμπρίλ προσπάθησε να βάλει εμπρός το όχημά του.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πολυσύχναστη εμπορική συνοικία Μαζράα, στον μουσουλμανικό τομέα της δυτικής Βηρυτού και κατέστρεψε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο 40χρονος γιός του επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απέλευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο, Αμπού Ρούσντι, ισχυρίστηκε ότι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, η Μοσάντ, βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει διακηρύξει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ισραηλινούς.

Η σημερινή είναι η δεύτερη έκρηξη που σημειώνεται φέτος στη Βηρυτό με αποτέλεσμα το θάνατο επώνυμου παράγοντα. Τον περασμένο Ιανουάριο από πυροδότηση αυτοκινητοβόμβας σκοτώθηκε ο πρώην ηγέτης της Χριστιανικής πολιτοφυλακής, Ελί Χομπέϊκα και τρείς από τους σωματοφύλακές του.

Έκκληση για μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά
BBC News
Η δύσβατη περιοχή στα σύνορα Ταϋλάνδης - Βιρμανίας, όπου υπάρχουν δεκάδες μυστικά εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών

21.5.2002 4:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας ναρκωτικών, που δορυν στην Ασία.

Η Κίνα εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του εμπορίου νακρωτικών ουσιών που έχουν ως βάση τις αμφεταμίνες, που συναγωνίζεται πλέον τη διακίνηση πιό παραδοσιακών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η κοκαίνη.

Στην έναρξη της τριήμερης συνόδου που διοργανώθηκε στο Πεκίνο, ο γενικός γραμματέας της κινεζικής Επιτροπής Ελέγχου Ναρκωτικών, Γουάνγκ Γκάνγκ, αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και μίλησε για μια πολύ δυσοίωνη κατάσταση τόσο παγκοσμίως όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Κάλεσε δε τις ασιατικές χώρες να συνεργαστούν με πιό ενεργό και πρακτικό τρόπο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών - που είναι συντονιστής του Προγράμματος του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών στη Βιρμανία, σημείωσε ότι τα αμφιταμινούχα ναρκωτικά δεν επηρεάζονται από κλιματικές συνθήκες όπως η ηρωίνη και η κοκαίνη.

Επίσης επεσήμανε ότι τα μυστικά χημικά εργαστήρια όπου παρασκευάζονται οι ουσίες αυτές μπορούν να μεταφερθούν ευκολότατα από τη μία χώρα στην άλλη, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την διακρατική συνεργασία προς αντιμετώπιση του εμπορίου τέτοιων ουσιών.

Ζημιές - ρεκόρ στη British Airways
BBC News
Οι ζημιές της Βritish Αirways οφείλονται στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στις αερομεταφορές

21.5.2002 4:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός εθνικός αερομεταφορέας, British Airways, κατέγραψε ζημιές 320 εκατομμυρίων ευρώ - προ φόρων - για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο του 2002.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και τα οικονομικά αποτελέσματα της BA θεωρούνται πολύ άσχημα σε σχέση με το επικερδές παρελθόν της εταιρείας, εντούτοις είναι καλύτερα απ' ότι προέβλεπαν οι επενδυτές. Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις η εταιρεία θα έχανε μέχρι και 640 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα χρήσης, ο διευθύνων σύμβουλος της BA, Ρόντ Έντινγκτον είπε ότι το περασμένο χρόνο η διοίκηση αναγκάστηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις για να προστατευθεί το μέλλον της εταιρείας μακροπρόθεσμα.

Όσο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της British Airways, ο κ. Έντινγκτον παραδέχθηκε ότι ο κλάδος των αερομεταφορών θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακάμψει. Αλλά επέμεινε ότι χάρη στην αφοσίωση του προσωπικού της, η εταιρεία θα κατορθώσει να ξεπεράσει την τρέχουσα δύσκολη περίοδο.

Έτος οικονομικών δοκιμασιών για την British Airways

Για την British Airways οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν πολύ δύσκολοι καθώς οι ανταγωνιστές της, ιδίως οι εταιρείες οικονομικών πτήσεων έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τη μείωση στον αριθμό των επιβατών, πριν - και ιδίως - μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η απειλή από εταιρείες όπως η Ryan Air και η Easyjet -που εξαγόρασε την περασμένη εβδομάδα την πρώην θυγατρική εταιρεία της ΒΑ, την Go, οδήγησε τις Βρετανικές Αερογραμμές στην αναδιάρθρωση των ναύλων που προσέφεραν στο επιβατικό κοινό.

Επίσης η διοίκηση της BA αποφάσισε την μείωση του στόλου αεροσκαφών της και την μεταφορά ορισμένων λειτουργιών της από το αεροδρόμιο Χήθροου στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου.

Αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του κλάδου, τα προβλήματα της British Airways προϋπήρχαν της 11ης Σεπτεμβρίου, και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της εταιρείας οδήγησε σε 13,500 απολύσεις προσωπικού.

Στο τελευταίο τρίμηνο της χρή σης 2001 - 2002, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, τα στοιχεία δείχνουν μερική ανάκαμψη της εταιρείας, καθώς η πληρότητα των πτήσεων βελτιώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001 και το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 12,8 %.

Η διοίκηση της ΒΑ σχεδιάζει πρόγραμμα περαιτέρω μείωσης του κόστους της, με στόχο την εξοικονόμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας μέχρι το 2004.

Τα πρώτα βήματα του Ανατολικού Τιμόρ
BBC News
Ο πρώτος πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Σανάνα Γκουσμάο, στο κέντρο του νέου υπουργικού συμβουλίου

21.5.2002 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου Ανατολικού Τιμόρ, Σανάνα Γκουσμάο, όρκισε σήμερα τη νέα κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η 24μελής κυβέρνηση , στην οποία συμμετέχουν υπουργοί που διαθέτουν περιορισμένη πείρα, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα άμεσα - οικονομικά κυρίως - προβλήματα του νεοσύστατου κράτους.

Η νέα κυβέρνηση στρώθηκε ήδη στη δουλειά, καθώς λίγες ώρες μετά την ορκομωσία του, ο πρωθυπουργός Μάρι Αλκατίρι υπέγραψε συμφωνία με την Αυστραλία για την οικονομική εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στη Θάλασσα του Τιμόρ.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι το νεοσύστατο κράτος θα λάβει το 90% των εσόδων που θα προκύψουν από την εξόρυξη πετρελαίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση του εθνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Αλκατίρι παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχικό της μέλημα θα είναι η οικονομική ενίσχυση στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

Ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι στα επόμενα τρία χρόνια τα κονδύλια που θα δαπανηθούν στις απαραίτητες αυτές υπηρεσίες, θα φτάσουν σχεδόν το ήμισυ του εθνικού προυπολογισμού..

Συγκίνηση και πνεύμα ομοψυχίας στην τελετή ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

"Ένα σώμα, ένα μυαλό, μια ευχή" αυτό είναι το πνεύμα του νέου κράτους του Ανατολικού Τιμόρ, σύμφωνα με το Σανάνα Γκουσμάο, ο οποίος έδωσε στο λαό του την υπόσχεση να οδηγήσει τη μικρή νησιωτική χώρα μακριά από τη φτώχεια και τα χρόνια της καταπίεσης που έζησαν κατά την 24χρονη ινδονησιακή κατοχή.

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Ανατολικού Τιμόρ σε ανεξάρτητο κράτος.

Χιλιάδες κάτοικοι του Τιμόρ ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ανατολικού Τιμόρ καθώς ετοιμάζονταν για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

"Ο δρόμος σας προς την ανεξαρτησία δεν ήταν εύκολος. Οφείλετε να είστε περήφανοι για το κατόρθωμα αυτό", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους χιλιάδες κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ που συμμετείχαν στην τελετή.

Ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ εκφώνησε την ομιλία του σε τρεις γλώσσες, την αγγλική, την πορτογαλική - τη γλώσσα δηλαδή των πρώην αποικιοκρατών της νήσου - και τέλος μίλησε και στην ινδονησιακή.

Τόνισε ότι η ελευθερία του Ανατολικού Τιμόρ δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη φτώχεια.

Ο Σανάνα Γκουσμάο έκανε ιδαίτερη μνεία στον πρώην πρόεδρο της Ινδονησίας, Γιουσούφ Χαμπίμπι και στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, για τη συμβολή τους στη σημερινή ημέρα της ανεξαρτησίας.

Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, παρευρέθη στην τελετή της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ, παρά τις αντίθετες προτροπές πολλών πολιτικών στην Ινδονησία.

Το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1999 έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Του δημοψηφίσματος ακολούθησαν επεισόδια και ταραχές, οι οποίες υποκινούνταν από παραστρατιωτικές ομάδες φίλα προσκείμενες στην Ινδονησία.

Στο Ανατολικό Τιμόρ έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, της οποίας στόχος είναι να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η νέα σημαία του νεοσύστατου κράτους θα αποτελείται από τρία χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μαύρο.

Πρόκειται για μία χώρα απομονωμένη, χωρίς υποδομή με ελάχιστους φυσικούς πόρους και οι κάτοικοι έχουν ελάχιστη παιδεία. Η διεθνής κοινότητα για την ανοικόδόμηση του Ανατολικού Τιμόρ έχει προσφέρει το ποσό των 360 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
BBC News

21.5.2002 4:15 (Ωρα Λονδίνου)
Μια νέα αποστολή φαίνεται να έχει επωμιστεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με το οκτασέλιδο αφιέρωμα των "Τάιμς" του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στη βρετανική εφημερίδα, ο Τόνι Μπλερ, είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει την όποια ρήξη υπάρχει στις σχέσεις Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να σταματήσουν να σπέρνουν τη διχόνοια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, διότι, όπως, τόνισε ο Τόνι Μπλερ, στους Τάιμς, "μόνο οι κακοί θα επωφεληθούν από ένα ενδεχόμενο διαζύγιο της γηραιάς ηπείρου από τις ΗΠΑ".

"Δεύτερον, σταματήστε να λέτε στη Βρετανία να διαλέξει μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι αυτό το δίλημμα είναι παράλογο για εμάς", τόνισε στους "Τάιμς", ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

"Η Βρετανία θα είναι πάντα σύμμαχος και συνεργάτης των ΗΠΑ", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μεταξύ άλλων, ο Τόνι Μπλερ αναφέρθηκε στις αμερικανικές ανησυχίες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, για την αντι-αμερικανική και αντισημιτική τάση των Ευρωπαίων αλλά και για τις αμφιβολίες που τρέφει η Ευρώπη απέναντι στις ικανότητες του Αμερικανού προέδρου.

Η συνέντευξη του Τόνι Μπλερ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της αυριανής έναρξης της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, στην Ευρώπη.

Περιοδεία Μπους στην Ευρώπη

"Τη διεξαγωγή εκστρατείας κατά του Σαντάμ θα ζητήσει ο Μπους από το βήμα στο Βερολίνο", είναι ο τίτλος του δεύτερου άρθρου στο πρωτοσέλιδο των "Τάιμς" του Λονδίνου.

Παραμονή της εξαήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μπους στην ομιλία από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου θα ζητήσει την υποστήριξη της Ευρώπης για την απομάκρυνση του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, από την εξουσία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημ ερίδα η εν λόγω έκκληση του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να δημιουργήσει νέα ρήξη με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους "Τάιμς" η αρχική υποστήριξη και συμπάθεια που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι προς τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει να υποχωρεί και πλέον η γενική αίσθηση είναι ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας για την εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων.

Ο πόλεμος των διαφημίσεων

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ποδοσφαιρικής φιέστας στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα για το Παγκόσμιο Κύπελο, οι "Τάιμς" επισημαίνουν ότι έχει ξεσπάσει ένας σκληρός πόλεμος μεταξύ των εταιρείων, οι οποίες φέρονται να υιοθετούν "τεχνικές ανταρτών" για να καταφέρουν να συνδέσουν τα προϊόντα τους με την αθλητική διοργάνωση.

Η παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ΦΙΦΑ, έχει καταλήξει σε συμφωνία με 15 χορηγούς, όπως η Κόκα Κόλα, η Αντίντας, η αλυσίδα εστιατορίων ΜακΝτόναλντς, τις οποίες χρεώνει με 20 εκατομμύρια δολάρια έκαστη για να μπορούν τα προϊόντα τους να φέρουν το σήμα του Παγκοσμίου Κυπέλου.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες τουλάχιστον 300 εταιρείες, οι οποίες περιμένουν στη σειρά και φαίνεται να καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα για να εκμεταλλευτούν το Παγκόσμιο Κύπελο.

Η ΦΙΦΑ, συγκεκριμένα, κατηγορεί τη Νάικ, ότι προσπαθεί με τη δύναμη του χρήματος που διαθέτει να υπονομεύσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς.

Το Βρετανικό Μουσείο υπολειτουργεί

Μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις διανύει το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Εκτός των αναγκαστικών απολύσεων του προσωπικού του, το Βρετανικό Μουσείο, έχει αρχίσει να κλείνει και ορισμένες από τις αίθουσές του καθώς δεν μπορεί να αντάξει οικονομικά τη συντήρηση αυτών.

Σύμφωνα με την "Ιντιπέντεντ" το έλλειμα του μουσείου ανέρχεται στα περίπου 6,5 εκατομμύρια λίρες. Την ίδια ώρα σχεδόν οι υπεύθυνοι του μουσείου έχουν βάλει λουκέτο στο ένα τρίτο των 76 αιθουσών του μουσείου.

"Άρχισε να κλωτσάει"

Στο λαϊκό Τύπο της Βρετανίας για άλλη μία ημέρα κυριαρχεί το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου και η πορεία της υγείας του τραυματία αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Το τραυματισμένο πόδι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, για την ανάρρωση του οποίου οι Βρετανοί έχουν αποταθεί ακόμα και στο Θεό,

να επανέρχεται όπως αποδεικνύει η φωτογραφία που δημοσίευει η εφημερίδα "Ντέιλι Μίρορ".

"Το Πόδι φαίνεται να ανακτά την αυτοπεποίθησή του κατά τη διάρκεια των προπονήσεων", αναφέρει το άρθρο και καταλήξει με την ευχή του διεθνούς στράικερ της Λίβερπουλ, Μάικλ Όουεν: "Ελπίζουμε ο Ντέιβιντ να είναι έτοιμος για την πρώτη αναμέτρηση της εθνικής στις 2 Ιουνίου με την εθνική Σουηδίας".

FBI: Αναπόφευκτες νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
BBC News
Ορισμένοι επίσημοι υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων έκτασης ανάλογης με εκείνων της11ης Σεπτεμβρίου

20.5.2002 19:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρόμπερτ Μίλερ, είπε ότι κατά τη γνώμη του, είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένα άτομα θα οργανώσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδιες με εκείνες που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ.

Ο διευθυντής του FBI λέει ότι εύχεται να μπροούσε να ήταν πιο αισιόδοιξος αλλά κατά τη γνώμη του αργά ή γρήγορα θα γίνουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους.

Ο Μίλερ είπε ότι για να μπει κανείς στο σκληρό πυρήνα, όπως τον αποκάλεσε, μια τρομοκρατικής οργάνωσης απαιτείται υψηλός βαθμός φανατισμού και αυτό κάνει δύσκολη τη διάβρωση των οργανώσεων αυτών και την εύρεση πληροφοριοδοτών που θα μπορούσαν να δώσουν στις αρχές πληροφορίες για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι είχε δηλώσει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνουν νέες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν, την αλ-Κάιντα.

Ρήξη στην κυβέρνηση Σαρόν
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν διατηρεί την πλειοψηφία του στην Κνέσετ

20.5.2002 23:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απέπεμψε τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου όταν αυτά καταψήφισαν έκτακτη πρόταση για την επιβολή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Και οι τέσσερεις υπουργοί ανήκουν στο ορθόδοξο εβραϊκό κόμμα Σας.

Η ψήφος τους ήταν καθοριστική για την απόρριψη -με μικρή διαφορά- της πρότασης της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις προέβλεπαν την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την αύξηση της φορολογίας σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμα του προϋπολογισμού που αυξήθηκε υπέρογκα λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως αν το Σας αποσύρει τωρα την στήριξή του προς την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αριέλ Σαρόν θα έχει πλέον πολύ μειωμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αποφασίστηκε η τύχη των 13 Παλαιστινίων
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στην Κύπρο από τις 10 Μαΐου

20.5.2002 22:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ισπανία λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε τελικά σε συμφωνία σχετικά με την τύχη των 13 Παλαιστίνιων που έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της συμφωνίας με την οποία λύθηκε η ισραηλινή πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Πικέ, είπε ότι ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφέρει 12 από τους Παλαιστινίους στην Ισπανία.

Ορισμένοι από αυτούς θα παραμείνουν στην ισπανία και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στην Πορτογαλία.

Ο 13ος Παλαιστίνιος αναμένεται να παραμείνει στην Κύπρο.

Ο Χοσέ Πικέ είπε ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί προς επικύρωση την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
BBC News
Έρευνα στον τόπο της επίθεσης από ισραηλινά συνεργεία

20.5.2002 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του σήμερα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο καμικάζι αυτοανατινάχθηκε την ώρα που ανακρινόταν από ισραηλινή αστυνομική περίπολο, κοντά στην πόλη Αφούλα. Από την έκρηξη δεν υπάρχουν άλλα θύματα ή τραυματίες.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιχείρηση μέσα σε παλαιστινιακό, έδαφος, στέλνοντας μία μονάδα πεζικού και άρματα μάχης στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από το σημείο της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, στην πόλη Νετάνια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή με ανακοίνωσή της έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τη χθεσινή επίθεση. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων.

Η χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια. Νεκροί είναι ο δράστης και άλλοι τουλάχιστον τρείς Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 30, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος σαν Ισραηλινός στρατιώτης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϋτερ μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" αναλαμβάνει την επίθεση.

Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων.

Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

"Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέϊκερ.

Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει όλη την ευθύνη της επιθέσεως, επειδή δεν "έχει συμβάλλει στο ελάχιστο για τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
BBC News
Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα στο οποίο επέβαινε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ

20.5.2002 16:25 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βηρυτό του Λιβάνου σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο γιός ενός επιφανούς ηγέτη των Παλαιστινίων, του Αχμέντ Τζιμπρίλ.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα ή τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού, και πυροδοτήθηκε όταν ο Μοχάμεντ Τζιχάντ Τζιμπρίλ προσπάθησε να βάλει εμπρός το όχημά του.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πολυσύχναστη εμπορική συνοικία Μαζράα, στον μουσουλμανικό τομέα της δυτικής Βηρυτού και κατέστρεψε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο 40χρονος γιός του επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απέλευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο, Αμπού Ρούσντι, ισχυρίστηκε ότι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, η Μοσάντ, βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει διακηρύξει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ισραηλινούς.

Η σημερινή είναι η δεύτερη έκρηξη που σημειώνεται φέτος στη Βηρυτό με αποτέλεσμα το θάνατο επώνυμου παράγοντα. Τον περασμένο Ιανουάριο από πυροδότηση αυτοκινητοβόμβας σκοτώθηκε ο πρώην ηγέτης της Χριστιανικής πολιτοφυλακής, Ελί Χομπέϊκα και τρείς από τους σωματοφύλακές του.

Τα πρώτα βήματα του Ανατολικού Τιμόρ
BBC News
Ο πρώτος πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Σανάνα Γκουσμάο, στο κέντρο του νέου υπουργικού συμβουλίου

20.5.2002 11:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου Ανατολικού Τιμόρ, Σανάνα Γκουσμάο, όρκισε σήμερα τη νέα κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η 24μελής κυβέρνηση , στην οποία συμμετέχουν υπουργοί που διαθέτουν περιορισμένη πείρα, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα άμεσα - οικονομικά κυρίως - προβλήματα του νεοσύστατου κράτους.

Η νέα κυβέρνηση στρώθηκε ήδη στη δουλειά, καθώς λίγες ώρες μετά την ορκομωσία του, ο πρωθυπουργός Μάρι Αλκατίρι υπέγραψε συμφωνία με την Αυστραλία για την οικονομική εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στη Θάλασσα του Τιμόρ.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι το νεοσύστατο κράτος θα λάβει το 90% των εσόδων που θα προκύψουν από την εξόρυξη πετρελαίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση του εθνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Αλκατίρι παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχικό της μέλημα θα είναι η οικονομική ενίσχυση στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

Ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι στα επόμενα τρία χρόνια τα κονδύλια που θα δαπανηθούν στις απαραίτητες αυτές υπηρεσίες, θα φτάσουν σχεδόν το ήμισυ του εθνικού προυπολογισμού..

Συγκίνηση και πνεύμα ομοψυχίας στην τελετή ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

"Ένα σώμα, ένα μυαλό, μια ευχή" αυτό είναι το πνεύμα του νέου κράτους του Ανατολικού Τιμόρ, σύμφωνα με το Σανάνα Γκουσμάο, ο οποίος έδωσε στο λαό του την υπόσχεση να οδηγήσει τη μικρή νησιωτική χώρα μακριά από τη φτώχεια και τα χρόνια της καταπίεσης που έζησαν κατά την 24χρονη ινδονησιακή κατοχή.

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Ανατολικού Τιμόρ σε ανεξάρτητο κράτος.

Χιλιάδες κάτοικοι του Τιμόρ ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ανατολικού Τιμόρ καθώς ετοιμάζονταν για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

"Ο δρόμος σας προς την ανεξαρτησία δεν ήταν εύκολος. Οφείλετε να είστε περήφανοι για το κατόρθωμα αυτό", είπ ε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους χιλιάδες κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ που συμμετείχαν στην τελετή.

Ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ εκφώνησε την ομιλία του σε τρεις γλώσσες, την αγγλική, την πορτογαλική - τη γλώσσα δηλαδή των πρώην αποικιοκρατών της νήσου - και τέλος μίλησε και στην ινδονησιακή.

Τόνισε ότι η ελευθερία του Ανατολικού Τιμόρ δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη φτώχεια.

Ο Σανάνα Γκουσμάο έκανε ιδαίτερη μνεία στον πρώην πρόεδρο της Ινδονησίας, Γιουσούφ Χαμπίμπι και στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, για τη συμβολή τους στη σημερινή ημέρα της ανεξαρτησίας.

Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, παρευρέθη στην τελετή της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ, παρά τις αντίθετες προτροπές πολλών πολιτικών στην Ινδονησία.

Το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1999 έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Του δημοψηφίσματος ακολούθησαν επεισόδια και ταραχές, οι οποίες υποκινούνταν από παραστρατιωτικές ομάδες φίλα προσκείμενες στην Ινδονησία.

Στο Ανατολικό Τιμόρ έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, της οποίας στόχος είναι να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η νέα σημαία του νεοσύστατου κράτους θα αποτελείται από τρία χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μαύρο.

Πρόκειται για μία χώρα απομονωμένη, χωρίς υποδομή με ελάχιστους φυσικούς πόρους και οι κάτοικοι έχουν ελάχιστη παιδεία. Η διεθνής κοινότητα για την ανοικόδόμηση του Ανατολικού Τιμόρ έχει προσφέρει το ποσό των 360 εκατομμυρίων δολαρίων.

Προς κυβέρνηση συνασπισμού οδηγείται και πάλι η Ιρλανδία
BBC News
Μπέρτι Αχέρν: "Νύχτα θριάμβου για το κόμμα", αλλά όχι αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία

20.5.2002 15:12 (Ωρα Λονδίνου)
Παρόλη τη θριαμβευτική εκλογική πορεία του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Ιρλανδίας, ο νυν πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί πιθανώς με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατών, με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανοδική ήταν η πορεία και του Σιν Φέϊν της φερόμενης ως πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το οποίο φαίνεται να έχει αυξήσει τις έδρες του από μία σε πέντε.

Ο μεγαλύτερος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού κόμματος Φάϊν Γκέϊλ, Μάικλ Νούναν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του.

Η εκλογική απήχηση του κόμματος Φάϊν Γκέϊλ ήταν η χειρότερη από το 1948, όταν τότε το κόμμα είχε χάσει το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει συνδέσει το όνομά του με την επονομαζόμενη χρυσή εποχή της οικονομικής πορείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Μπέρτι Αχέρν, πάντως, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι δεν ελπίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει περισσότερες από 81 έδρες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πρόβλημα ανανέωσης της μέχρι σήμερα κυβερνητικής του συνεργασίας με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατικών, οι οποίοι διέθεταν τέσσερις έδρες στην προηγούμενη Βουλή.

Ζημιές - ρεκόρ στη British Airways
BBC News
Οι ζημιές της Βritish Αirways οφείλονται στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στις αερομεταφορές

20.5.2002 13:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός εθνικός αερομεταφορέας, British Airways, κατέγραψε ζημιές 320 εκατομμυρίων ευρώ - προ φόρων - για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο του 2002.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και τα οικονομικά αποτελέσματα της BA θεωρούνται πολύ άσχημα σε σχέση με το επικερδές παρελθόν της εταιρείας, εντούτοις είναι καλύτερα απ' ότι προέβλεπαν οι επενδυτές. Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις η εταιρεία θα έχανε μέχρι και 640 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα χρήσης, ο διευθύνων σύμβουλος της BA, Ρόντ Έντινγκτον είπε ότι το περασμένο χρόνο η διοίκηση αναγκάστηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις για να προστατευθεί το μέλλον της εταιρείας μακροπρόθεσμα.

Όσο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της British Airways, ο κ. Έντινγκτον παραδέχθηκε ότι ο κλάδος των αερομεταφορών θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακάμψει. Αλλά επέμεινε ότι χάρη στην αφοσίωση του προσωπικού της, η εταιρεία θα κατορθώσει να ξεπεράσει την τρέχουσα δύσκολη περίοδο.

Έτος οικονομικών δοκιμασιών για την British Airways

Για την British Airways οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν πολύ δύσκολοι καθώς οι ανταγωνιστές της, ιδίως οι εταιρείες οικονομικών πτήσεων έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τη μείωση στον αριθμό των επιβατών, πριν - και ιδίως - μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η απειλή από εταιρείες όπως η Ryan Air και η Easyjet -που εξαγόρασε την περασμένη εβδομάδα την πρώην θυγατρική εταιρεία της ΒΑ, την Go, οδήγησε τις Βρετανικές Αερογραμμές στην αναδιάρθρωση των ναύλων που προσέφεραν στο επιβατικό κοινό.

Επίσης η διοίκηση της BA αποφάσισε την μείωση του στόλου αεροσκαφών της και την μεταφορά ορισμένων λειτουργιών της από το αεροδρόμιο Χήθροου στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου.

Αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του κλάδου, τα προβλήματα της British Airways προϋπήρχαν της 11ης Σεπτεμβρίου, και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της εταιρείας οδήγησε σε 13,500 απολύσεις προσωπικού.

Στο τελευταίο τρίμηνο της χρ ήσης 2001 - 2002, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, τα στοιχεία δείχνουν μερική ανάκαμψη της εταιρείας, καθώς η πληρότητα των πτήσεων βελτιώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001 και το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 12,8 %.

Η διοίκηση της ΒΑ σχεδιάζει πρόγραμμα περαιτέρω μείωσης του κόστους της, με στόχο την εξοικονόμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας μέχρι το 2004.

Όξυνση της αντιπαράθεσης για το Κασμίρ
BBC News
Πακιστανοί στρατιώτες επανδρώνουν αντιαεροπορική συστοιχία κοντά στο Καράτσι

20.5.2002 12:58 (Ωρα Λονδίνου)
Οξύνεται η αντιπαράθεση Ινδίας και Πακιστάν για την διαφιλονικούμενη από τις δύο χώρες περιοχή του Κασμίρ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην συνοριακή γραμμή ανάμεσα στο Πακιστάν και το υπό ινδική διοίκηση κρατίδιο.

Πάνω από 15 ανθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο, ενώ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Την ιδια στιγμή συνεχίζονται οι επιθέσεις των ισλαμιστών αυτονομιστών του Κασμίρ, οι οποίοι όπως διατείνεται η Ινδία, χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το Πακιστάν και υποστηρίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αυτής.

Στα συνορα Ινδίας - Πακιστάν σταθμεύουν την στιγμή αυτη πάνω από 1 εκατομμύριο στρατεύματα και δεν είναι λιγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι δύο παραδοσιακοί εχθροί - και πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες - βρίσκονται στο κατώφλι ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Έκκληση για μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά
BBC News
Η δύσβατη περιοχή στα σύνορα Ταϋλάνδης - Βιρμανίας, όπου υπάρχουν δεκάδες μυστικά εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών

20.5.2002 15:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας ναρκωτικών, που δορυν στην Ασία.

Η Κίνα εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του εμπορίου νακρωτικών ουσιών που έχουν ως βάση τις αμφεταμίνες, που συναγωνίζεται πλέον τη διακίνηση πιό παραδοσιακών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η κοκαίνη.

Στην έναρξη της τριήμερης συνόδου που διοργανώθηκε στο Πεκίνο, ο γενικός γραμματέας της κινεζικής Επιτροπής Ελέγχου Ναρκωτικών, Γουάνγκ Γκάνγκ, αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και μίλησε για μια πολύ δυσοίωνη κατάσταση τόσο παγκοσμίως όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Κάλεσε δε τις ασιατικές χώρες να συνεργαστούν με πιό ενεργό και πρακτικό τρόπο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών - που είναι συντονιστής του Προγράμματος του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών στη Βιρμανία, σημείωσε ότι τα αμφιταμινούχα ναρκωτικά δεν επηρεάζονται από κλιματικές συνθήκες όπως η ηρωίνη και η κοκαίνη.

Επίσης επεσήμανε ότι τα μυστικά χημικά εργαστήρια όπου παρασκευάζονται οι ουσίες αυτές μπορούν να μεταφερθούν ευκολότατα από τη μία χώρα στην άλλη, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την διακρατική συνεργασία προς αντιμετώπιση του εμπορίου τέτοιων ουσιών.

Ρατσιστική κοινωνία αυτοχαρακτηρίζεται η βρετανική
BBC News
Η κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το ρατσισμό αποτυπώνεται στην έρευνα του BBC

20.5.2002 8:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι ζει σε ρατσιστική κοινωνία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του BBC για τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων φυλετικών ομάδων της χώρας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η μετανάστευση τα τελευταία 50 χρόνια έβλαψε τη Βρετανία.

Εντούτοις, οι περισσότεροι λευκοί, μαύροι και ασιάτες της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κοινωνία είναι πιο ανεκτική σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη υποστήριξη της πρότασης να παραδίδονται μαθήματα αγγλικών και πολιτικής αγωγής σε όσους μετανάστες θέλουν να ζήσουν μόνιμα στη Βρετανία.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο ρατσισμός στο χώρο εργασίας είναι ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Ένας στους τρεις μη λευκούς πιστεύει ότι έχασαν δουλειές λόγω ρατσισμού.

Οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν πάντως ότι θα παντρεύονταν άτομο από άλλη φυλή ή ότι δεν θα εμπόδιζαν το γάμο ενός παιδιού τους με τέτοιο άτομο.

Η δημοσκόπηση έλαβε υπόψη τις απόψεις λευκών, μαύρων και ατόμων που προέρχονται από την Ινδική υποήπειρο και ζουν στη Βρετανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια.

Το 47% των λευκών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η μετανάστευση εχει βλάψει τη Βρετανίκή κοινωνία ενώ μόλις 28% δήλωσαν ότι την έχει ωφελήσει ενώ τα δύο τρίτα των λευκών πιστεύουν ότι οι μετανάστες δεν αφομοιώνονται και δεν προσφέρουν στη χώρα.

Η πλήρης ανάλυση της έρευνας του BBC βρίσκεται στην ακόλουθη σελίδα: http://www.bbc.co.uk/race

"Σκληρές" διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ
BBC News
Η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ δεν επιθυμεί αλλαγή της παρούσας κατάστασης

20.5.2002 8:57 (Ωρα Λονδίνου)
Οι συνομιλίες για το μέλλον του Γιβραλτάρ θα συνεχιστούν σήμερα στο Λονδίνο σε συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η σύναντηση γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Γιβραλτάρ, οι οποίοι αντιτίθενται στην πρόταση για από κοινού διοίκηση της περιοχής από τους Βρετανούς και τους Ισπανούς.

Οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν τη συμφωνία αλλά την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν διαφορές κατά τις διαπραγματεύσεις.

Η Ισπανία φοβάται ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Γιβραλτάρ θα οδηγήσει σε απόρριψη της συμφωνίας.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις του Γιβραλτάρ και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί μελλοντικά την πλήρη κυριαρχία της περιοχής.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται κυρίως για να δοθεί στον κ. Μπλερ η ευκαιρία να συζητήσει θέματα μετανάστευσης και πολιτικών προσφύγων στην ΕΕ, εν όψει της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ που οργανώνει η Ισπανική προεδρία της ΕΕ, αλλά το θέμα του Γιβραλτάρ θα συμπεριληφθεί σε αυτή.

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες καθώς πλησιάζει η προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματέυσεων.

Πριν λίγες μέρες δημοσκόπηση έδειξε ότι το 75% των Βρετανών βουλευτών πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία ζήτησε τη διακοπή των συνομιλιών με ολοσέλιδες καταχωρήσεις του στον Τύπο.

Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
BBC News
Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα στο οποίο επέβαινε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ

20.5.2002 16:25 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βηρυτό του Λιβάνου σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο γιός ενός επιφανούς ηγέτη των Παλαιστινίων, του Αχμέντ Τζιμπρίλ.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα ή τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού, και πυροδοτήθηκε όταν ο Μοχάμεντ Τζιχάντ Τζιμπρίλ προσπάθησε να βάλει εμπρός το όχημά του.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πολυσύχναστη εμπορική συνοικία Μαζράα, στον μουσουλμανικό τομέα της δυτικής Βηρυτού και κατέστρεψε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο 40χρονος γιός του επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απέλευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο, Αμπού Ρούσντι, ισχυρίστηκε ότι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, η Μοσάντ, βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει διακηρύξει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ισραηλινούς.

Η σημερινή είναι η δεύτερη έκρηξη που σημειώνεται φέτος στη Βηρυτό με αποτέλεσμα το θάνατο επώνυμου παράγοντα. Τον περασμένο Ιανουάριο από πυροδότηση αυτοκινητοβόμβας σκοτώθηκε ο πρώην ηγέτης της Χριστιανικής πολιτοφυλακής, Ελί Χομπέϊκα και τρείς από τους σωματοφύλακές του.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
BBC News
Έρευνα στον τόπο της επίθεσης από ισραηλινά συνεργεία

20.5.2002 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του σήμερα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο καμικάζι αυτοανατινάχθηκε την ώρα που ανακρινόταν από ισραηλινή αστυνομική περίπολο, κοντά στην πόλη Αφούλα. Από την έκρηξη δεν υπάρχουν άλλα θύματα ή τραυματίες.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιχείρηση μέσα σε παλαιστινιακό, έδαφος, στέλνοντας μία μονάδα πεζικού και άρματα μάχης στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από το σημείο της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, στην πόλη Νετάνια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή με ανακοίνωσή της έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τη χθεσινή επίθεση. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων.

Η χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια. Νεκροί είναι ο δράστης και άλλοι τουλάχιστον τρείς Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 30, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος σαν Ισραηλινός στρατιώτης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϋτερ μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" αναλαμβάνει την επίθεση.

Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων.

Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

"Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέϊκερ.

Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει όλη την ευθύνη της επιθέσεως, επειδή δεν "έχει συμβάλλει στο ελάχιστο για τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
BBC News
Έρευνα στον τόπο της επίθεσης από ισραηλινά συνεργεία

20.5.2002 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του σήμερα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο καμικάζι αυτοανατινάχθηκε την ώρα που ανακρινόταν από ισραηλινή αστυνομική περίπολο, κοντά στην πόλη Αφούλα. Από την έκρηξη δεν υπάρχουν άλλα θύματα ή τραυματίες.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιχείρηση μέσα σε παλαιστινιακό, έδαφος, στέλνοντας μία μονάδα πεζικού και άρματα μάχης στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από το σημείο της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, στην πόλη Νετάνια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή με ανακοίνωσή της έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τη χθεσινή επίθεση. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων.

Η χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια. Νεκροί είναι ο δράστης και άλλοι τουλάχιστον τρείς Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 30, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος σαν Ισραηλινός στρατιώτης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϋτερ μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" αναλαμβάνει την επίθεση.

Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων.

Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

"Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέϊκερ.

Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει όλη την ευθύνη της επιθέσεως, επειδή δεν "έχει συμβάλλει στο ελάχιστο για τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

Δολοφονήθηκε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ
BBC News
Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα στο οποίο επέβαινε ο γιός του Αχμέντ Τζιμπρίλ

20.5.2002 16:25 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βηρυτό του Λιβάνου σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο γιός ενός επιφανούς ηγέτη των Παλαιστινίων, του Αχμέντ Τζιμπρίλ.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα ή τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού, και πυροδοτήθηκε όταν ο Μοχάμεντ Τζιχάντ Τζιμπρίλ προσπάθησε να βάλει εμπρός το όχημά του.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πολυσύχναστη εμπορική συνοικία Μαζράα, στον μουσουλμανικό τομέα της δυτικής Βηρυτού και κατέστρεψε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο 40χρονος γιός του επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απέλευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο, Αμπού Ρούσντι, ισχυρίστηκε ότι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, η Μοσάντ, βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει διακηρύξει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ισραηλινούς.

Η σημερινή είναι η δεύτερη έκρηξη που σημειώνεται φέτος στη Βηρυτό με αποτέλεσμα το θάνατο επώνυμου παράγοντα. Τον περασμένο Ιανουάριο από πυροδότηση αυτοκινητοβόμβας σκοτώθηκε ο πρώην ηγέτης της Χριστιανικής πολιτοφυλακής, Ελί Χομπέϊκα και τρείς από τους σωματοφύλακές του.

Μπούς: Θα συνεχιστεί το εμπάργκο στην Κούβα
BBC News
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Κάστρο- Κάρτερ

20.5.2002 16:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξήγγειλε τη διατήρηση του εμπορικού αποκλεισμού και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ κατά της Κούβας εδώ και 40 χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από τον κ. Μπους στην Ουάσινγκτον, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση του νησιού και λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στην Κούβα και την έκκλησή του για τερματισμό του εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας.

Ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν εως ότου γίνουν ελεύθερες εκλογές στην Κούβα υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών, απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, επιτραπεί η αντιπολίτευση και γίνει μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Ο κ. Μπους αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι θα επιτραπεί η ταχυδρομική επικοινωνία με την Κούβα, ότι θα προσφερθεί βοήθεια προς τους Κουβανούς μέσω διεθνών οργανισμών αρωγής και ότι θα χορηγηθούν στους Κουβανούς υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν σαν σκοπό να δυσκολέψουν την κίνηση για την άρση των κυρώσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα η οποία έχει υποστηρικτές ακόμα και στο αμερικανικό Κογκρέσο επειδή, όπως λένε, δεν βλάπτει τον Φιντέλ Κάστρο αλλά τους απλούς Κουβανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τους επικριτές του κ. Μπους οι ανακοινώσεις αυτές είναι πολιτική κίνηση με σκοπό την εξασφάλιση ψήφων ανάμεσα στην πολυάριθμη κοινότητα εξόριστων Κουβανών της πολιτείας της Φλόριντας, όπου η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη.

"Σκληρές" διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ
BBC News
Η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ δεν επιθυμεί αλλαγή της παρούσας κατάστασης

20.5.2002 8:57 (Ωρα Λονδίνου)
Οι συνομιλίες για το μέλλον του Γιβραλτάρ θα συνεχιστούν σήμερα στο Λονδίνο σε συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η σύναντηση γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Γιβραλτάρ, οι οποίοι αντιτίθενται στην πρόταση για από κοινού διοίκηση της περιοχής από τους Βρετανούς και τους Ισπανούς.

Οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν τη συμφωνία αλλά την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν διαφορές κατά τις διαπραγματεύσεις.

Η Ισπανία φοβάται ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Γιβραλτάρ θα οδηγήσει σε απόρριψη της συμφωνίας.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις του Γιβραλτάρ και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί μελλοντικά την πλήρη κυριαρχία της περιοχής.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται κυρίως για να δοθεί στον κ. Μπλερ η ευκαιρία να συζητήσει θέματα μετανάστευσης και πολιτικών προσφύγων στην ΕΕ, εν όψει της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ που οργανώνει η Ισπανική προεδρία της ΕΕ, αλλά το θέμα του Γιβραλτάρ θα συμπεριληφθεί σε αυτή.

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες καθώς πλησιάζει η προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματέυσεων.

Πριν λίγες μέρες δημοσκόπηση έδειξε ότι το 75% των Βρετανών βουλευτών πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία ζήτησε τη διακοπή των συνομιλιών με ολοσέλιδες καταχωρήσεις του στον Τύπο.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
BBC News
Έρευνα στον τόπο της επίθεσης από ισραηλινά συνεργεία

20.5.2002 9:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του σήμερα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο καμικάζι αυτοανατινάχθηκε την ώρα που ανακρινόταν από ισραηλινή αστυνομική περίπολο, κοντά στην πόλη Αφούλα. Από την έκρηξη δεν υπάρχουν άλλα θύματα ή τραυματίες.

Στο μεταξύ η Παλαιστινιακή Αρχή με ανακοίνωσή της έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων.

Εντωμεταξύ πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε μεταφέροντας εκρηκτικά για επίθεση αυτοκτονίας στα βόρεια της χώρας.

Η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια, στο Ισραήλ. Νεκροί είναι ο δράστης και άλλοι τουλάχιστον τρείς Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 30, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος σαν Ισραηλινός στρατιώτης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϋτερ μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" αναλαμβάνει την επίθεση.

Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων.

Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειω θεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

"Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέϊκερ.

Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει όλη την ευθύνη της επιθέσεως, επειδή δεν "έχει συμβάλλει στο ελάχιστο για τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

Εκλογών σενάρια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της παλαιστινιακής εκλογικής επιτροπής όσον αφορά την προκήρυξη τοπικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μοχάμεντ Σταϊέχ, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προτείνουν ένα χρονοδιογράμμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στον Γιασέρ Αραφάτ, απέφυγε, ωστόσο, να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, πάντως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των Παλαιστινιών κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στους οποίους, όπως είπε, πρέπει να επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Μοχάμεντ Σταϊέχ, διευκρίνισε ότι η επιτυχία των εκλογών της Παλαιστινιακής Αρχής εξαρτάται από το Ισραήλ, και από το εάν προτίθεται να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές, ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ τα πνεύματα ήταν οξυμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκλογικής επιτροπής, ενώ έντονη ήταν και η κριτική που ασκήθηκε κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Μπούς: "Όχι" στην άρση του εμπάργκο στην Κούβα
BBC News
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Κάστρο- Κάρτερ

20.5.2002 9:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες νέα μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τις κηρώσεις κατά της Κούβας.

Η ανακοίνωση θα γίνει λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ στην Κούβα και την έκκλησή του για τερματισμό του εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας.

Ο κ. Μπους αναμένεται ότι θα κάνει τις ανακοινώσεις απευθυνόμενος σε συγκέντρωση Κουβανών αντικαθεστωτικών στο Μαϊάμι της Φλόριντας των ΗΠΑ. Αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν εως ότου γίνουν ελεύθερες εκλογές στην Κούβα, απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, επιτραπεί η αντιπολίτευση και γίνει μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Ο κ. Μπους αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι θα επιτραπεί η ταχυδρομική επικοινωνία με την Κούβα, ότι θα προσφερθεί βοήθεια προς τους Κουβανούς μέσω διεθνών οργανισμών αρωγής και ότι θα χορηγηθούν στους Κουβανούς υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μαϊάμι μεταδίδει ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν σαν σκοπό να δυσκολέψουν την κίνηση για την άρση των κυρώσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα η οποία έχει υποστηρικτές ακόμα και στο αμερικανικό Κογκρέσο επειδή, όπως λένε, δεν βλάπτει τον Φιντέλ Κάστρο αλλά τους απλούς Κουβανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τους επικριτές του κ. Μπους οι ανακοινώσεις αυτές είναι πολιτική κίνηση με σκοπό την εξασφάλιση ψήφων στην πολιτεία της Φλόριντας, όπου η εκλογική αναμετρηση είναι κρίσιμη.

"Σκληρές" διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ
BBC News
Η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ δεν επιθυμεί αλλαγή της παρούσας κατάστασης

20.5.2002 8:57 (Ωρα Λονδίνου)
Οι συνομιλίες για το μέλλον του Γιβραλτάρ θα συνεχιστούν σήμερα στο Λονδίνο σε συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η σύναντηση γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Γιβραλτάρ, οι οποίοι αντιτίθενται στην πρόταση για από κοινού διοίκηση της περιοχής από τους Βρετανούς και τους Ισπανούς.

Οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν τη συμφωνία αλλά την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν διαφορές κατά τις διαπραγματεύσεις.

Η Ισπανία φοβάται ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Γιβραλτάρ θα οδηγήσει σε απόρριψη της συμφωνίας.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις του Γιβραλτάρ και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί μελλοντικά την πλήρη κυριαρχία της περιοχής.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται κυρίως για να δοθεί στον κ. Μπλερ η ευκαιρία να συζητήσει θέματα μετανάστευσης και πολιτικών προσφύγων στην ΕΕ, εν όψει της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ που οργανώνει η Ισπανική προεδρία της ΕΕ, αλλά το θέμα του Γιβραλτάρ θα συμπεριληφθεί σε αυτή.

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες καθώς πλησιάζει η προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματέυσεων.

Πριν λίγες μέρες δημοσκόπηση έδειξε ότι το 75% των Βρετανών βουλευτών πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία ζήτησε τη διακοπή των συνομιλιών με ολοσέλιδες καταχωρήσεις του στον Τύπο.

Ρατσιστική κοινωνία αυτοχαρακτηρίζεται η βρετανική
BBC News
Η κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το ρατσισμό αποτυπώνεται στην έρευνα του BBC

20.5.2002 8:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι ζει σε ρατσιστική κοινωνία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του BBC για τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων φυλετικών ομάδων της χώρας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η μετανάστευση τα τελευταία 50 χρόνια έβλαψε τη Βρετανία.

Εντούτοις, οι περισσότεροι λευκοί, μαύροι και ασιάτες της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κοινωνία είναι πιο ανεκτική σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη υποστήριξη της πρότασης να παραδίδονται μαθήματα αγγλικών και πολιτικής αγωγής σε όσους μετανάστες θέλουν να ζήσουν μόνιμα στη Βρετανία.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο ρατσισμός στο χώρο εργασίας είναι ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Ένας στους τρεις μη λευκούς πιστεύει ότι έχασαν δουλειές λόγω ρατσισμού.

Οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν πάντως ότι θα παντρεύονταν άτομο από άλλη φυλή ή ότι δεν θα εμπόδιζαν το γάμο ενός παιδιού τους με τέτοιο άτομο.

Η δημοσκόπηση έλαβε υπόψη τις απόψεις λευκών, μαύρων και ατόμων που προέρχονται από την Ινδική υποήπειρο και ζουν στη Βρετανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια.

Το 47% των λευκών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η μετανάστευση εχει βλάψει τη Βρετανίκή κοινωνία ενώ μόλις 28% δήλωσαν ότι την έχει ωφελήσει ενώ τα δύο τρίτα των λευκών πιστεύουν ότι οι μετανάστες δεν αφομοιώνονται και δεν προσφέρουν στη χώρα.

Η πλήρης ανάλυση της έρευνας του BBC βρίσκεται στην ακόλουθη σελίδα: http://www.bbc.co.uk/race

Προς κυβέρνηση συνασπισμού οδηγείται και πάλι η Ιρλανδία
BBC News
Μπέρτι Αχέρν: "Νύχτα θριάμβου για το κόμμα", αλλά όχι αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία

20.5.2002 8:33 (Ωρα Λονδίνου)
Παρόλη τη θριαμβευτική εκλογική πορεία του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Ιρλανδίας, ο νυν πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί πιθανώς με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατών, με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανοδική ήταν η πορεία και του Σιν Φέϊν της φερόμενης ως πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το οποίο φαίνεται να έχει αυξήσει τις έδρες του από μία σε πέντε.

Ο μεγαλύτερος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού κόμματος Φάϊν Γκέϊλ, Μάικλ Νούναν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του.

Η εκλογική απήχηση του κόμματος Φάϊν Γκέϊλ ήταν η χειρότερη από το 1948, όταν τότε το κόμμα είχε χάσει το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει συνδέσει το όνομά του με την επονομαζόμενη χρυσή εποχή της οικονομικής πορείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Μπέρτι Αχέρν, πάντως, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι δεν ελπίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει περισσότερες από 81 έδρες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πρόβλημα ανανέωσης της μέχρι σήμερα κυβερνητικής του συνεργασίας με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατικών, οι οποίοι διέθεταν τέσσερις έδρες στην προηγούμενη Βουλή.

Επισκόπηση των Ευρωπαϊκών εφημερίδων
BBC News

20.5.2002 9:06 (Ωρα Λονδίνου)
Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν σήμερα λόγω της αργίας του Αγίου Πνέυματος των καθολικών. Ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός τύπος ασχολείται με τις πρόσφατες εκλογές στην Ιρλανδία και την Ολλανδία και με τις προσεχείς εκλογές στη Γαλλία και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) φιλοξενεί ειδικό αφιέρωμα στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, αφιερώνοντας οχτώ σελίδες σε συνεντεύξεις και αναλύσεις του θέματος. Η εφημερίδα θεωρεί ότι η άνοδος του Ζαν Μαρί Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και η θέση που έλαβε το κόμμα Φορτάιν στις ολλανδικές εκλογές δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Πιστεύει ότι ο λαϊκισμός εκμεταλλεύεται τις ανησυχίες για τις οικονομικές μεταβολές, σαν αυτές που συμβαίνουν στην ανατολική Ευρώπη. Ότι εκμεταλλεύεται επίσης τις ανησυχίες για την επίδραση άλλων πολιτισμών στη φιλελέυθερη κοινωνία, όπως συμβαίνει στις βόρειες ευρωπαίκες χώρες ή εκφράζει απλώς ακροδεξιά αισθήματα, όπως έγινε στη Γαλλία. "Η άνοδος αυτών των κινημάτων εκφράζει την αδυναμία των ισχύοντων συστημάτων μπροστά στις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο", καταλήγει η Λε Μοντ.

Η Ουγγρική Νεπζαμπάντσαγκ (Nepszabadsag) ασχολείται επίσης με την άνοδο του λαϊκισμού και τις διαφορές της ανόδου αυτής ανάμεσα στη δυτική Ευρώπη και την Ουγγαρία. Γράφει ότι ο δύτικος λαϊκισμός είναι προληπτικός, και στηρίζεται στην αυτόματη αντίδραση των απλών πολιτών ενώ στην Ανατολική Ευρώπη οφείλεται στις παλιότερες αποτυχίες του πολιτικού συστήματος και στην αναβίωση ιστορικών πολιτικών απόψεων.

Η γαλλική Λε φιγκαρό (Le Figaro) αναφερόμενη στις γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές έχει τίτλο "η μάχη αρχίζει". Η εφημερίδα γράφει ότι η δεξιά θέλει να επαναλάβει την επιτυχία της στις προεδρικές εκλογές ενώ η αριστερά ζητάει εκδίκηση. Η ακροδεξιά, σύμφωνα με τη Φιγκαρό επιθυμεί για μια ακόμα φορά να τραβήξει την προσοχή.

Η Ισπανική Ελ Παϊς (El Pais) βλέπει θετικά το θέμα των εκλογών στη Δυτική Όχθη αλλά αναρωτιέται αν ο Γιασέρ Αραφάτ μπορεί να πραγματοποήσει τις υποσχέσεις του. Η εφημερίδα πιστεύει ότι πρόοδος μπορεί να υπάρξει μόνο αν το Ισραήλ σταμτήσει την επέκταση στη Δυτική Όχθη και επιτρέψει την παρουσία παρατηρητών.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
BBC News
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων

20.5.2002 9:00 (Ωρα Λονδίνου)
Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) έχει σαν κύριο θέμα την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα βρετανικά πανεπιστήμια.

Η κρίση αυτή οφείλεται, όπως λέει η εφημερίδα, στον αυξημένο αριθμό των φοιτητών.

Σε άλλο θέμα της αναφέρεται στις δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϋ για κίνδυνο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ ενώ δημοσιεύει φωτογραφίες από τις τελετές της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ.

Με το Ανατολικό Τιμόρ ασχολείται και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) ενώ κύριο θέμα της είναι η ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζεται η αποστολή αυτή στα μέσα ενημέρωσης.

Η εγημερίδα Τάϊμς (The Times) προβάλλει συνέντευξη του Βρετανού πρωθυπουργού, στην οποία ο Τόνι Μπλέρ δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις οργανώσεων οι οποίες όπως είπε "εμποδίζουν την επιστημονική πρόοδο".

Η Ιντιπέντεντ (Τhe Independent) φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου των βρετανών βιομηχάνων υπέρ της απαγόρευσης των δωρεών προς τα πολιτικά κόμματα και σε άλλο θέμα ασχολείται με τις δηλώσεις Τσένεϊ.

Και τέλος η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Τimes) ασχολείται με τη διάψευση από τον Βρετανό υπουργό οικονομικών της φημολογίας σχετικά με επικείμενο δημοψήφισμα για την ένταξη στο κοινό νόμισμα ενώ σε άλλο άρθρο ασχολείται με το αποτέλεσμα των Ιρλανδικών εκλογών.

Πιέσεις υπέρ της φαλαινοθηρίας
BBC News
Επιτρέπεται μόνο η αλιεία φαλαινών για ερευνητικούς λόγους

20.5.2002 8:25 (Ωρα Λονδίνου)
Οι χώρες που είναι υπέρ της φαλαινοθηρίας ελπίζουν στην αποκατάσταση της φαλαινοθηρίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) η οποία λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία ασκεί διεθνείς πιέσεις για το θέμα αυτό εδώ και 15 χρόνια, οπότε απαγορεύτηκε η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα της συνέλευσης είναι να επεκταθεί η ονομαζόμενη "φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς", κατά την οποία επιτρέπεται η αλιεία 500 φαλαινών ετησίως.

Τη στιγμή που εκπρόσωποι των χωρών - μελών της ΔΕΦ προσέρχονταν στη συνέλευση, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ζητώντας την ολική άρση της απαγόρευσης.

Φορτηγά με σημαίες της Ιαπωνίας περνούσαν έξω από το χώρο της συνέλευσης ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα κατά της οικολογικής οργάνωσης Γκρίνπις.

Παλαιστινιακή καταδίκη της επίθεσης αυτοκτονίας
BBC News
Ο δράστης ήταν μεταμφισμένος σε στρατιώτη του ισραηλινού στρατού

20.5.2002 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παλαιστινιακή Αρχή με ανακοίνωσή της έσπευσε να καταδικάσει αμέσως τη νέα επίθεση αυτοκτονίας χθες στο Ισραήλ . Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων.

Εντωμεταξύ πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε μεταφέροντας εκρηκτικά για επίθεση αυτοκτονίας στα βόρεια της χώρας.

Η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια στο Ισραήλ. Νεκροί είναι ο δράστης και άλλοι τουλάχιστον δύο Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 30, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος ως στρατιώτης του ισραηλινού στρατό.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναλαμβάνει την επίθεση στη Νετάνια.

Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων.

Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

"Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέικερ.

Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση α νακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει όλη την ευθύνη της επιθέσεως, επειδή δεν "έχει συμβάλλει στο ελάχιστο για τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

Εκλογών σενάρια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της παλαιστινιακής εκλογικής επιτροπής όσον αφορά την προκήρυξη τοπικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μοχάμεντ Σταϊέχ, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προτείνουν ένα χρονοδιογράμμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στον Γιασέρ Αραφάτ, απέφυγε, ωστόσο, να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, πάντως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των Παλαιστινιών κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στους οποίους, όπως είπε, πρέπει να επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Μοχάμεντ Σταϊέχ, διευκρίνισε ότι η επιτυχία των εκλογών της Παλαιστινιακής Αρχής εξαρτάται από το Ισραήλ, και από το εάν προτίθεται να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές, ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ τα πνεύματα ήταν οξυμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκλογικής επιτροπής, ενώ έντονη ήταν και η κριτική που ασκήθηκε κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Μέτρα Μπους κατά της Κούβας
BBC News
Από την πρόσφατη συνάντηση Κάστρο- Κάρτερ

20.5.2002 6:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες νέα μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τις κηρώσεις κατά της Κούβας.

Η ανακοίνωση γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ στην Κούβα και την έκκλιση του για το τέλος του εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας.

Ο κ. Μπους αναμένεται ότι θα κάνει τις ανακοινώσεις απευθυνόμενος σε συγκέντρωση Κουβανών αντικαθεστωτικών στο Μαϊάμι της Φλόριντας των ΗΠΑ. Αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ότι οι κηρώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν εως ότου γίνουν ελεύθερες εκλογές στην Κούβα, απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, επιτραπεί η αντιπολίτευση και γίνει μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Ο κ. Μπους αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι θα επιτραπεί η ταχυδρομική επικοινωνία με την Κούβα, ότι θα προσφερθεί βοήθεια προς τους Κουβανούς μέσω διεθνών οργανισμών αρωγής και ότι θα χορηγηθούν στους Κουβανούς υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μαϊάμι μεταδίδει ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν σαν σκοπό να δυσκολέψουν την κίνηση για την άρση των κηρώσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα η οποία έχει υποστηρικτές ακόμα και στο αμερικανικό Κογκρέσσο επειδή, όπως λε΄νε, δεν βλάπτει τον Φιντέλ Κάστρο αλλά τους απλούς κουβανούς πολίτες.

Σύμφωνα εμ τους επικριτές του κ. Μπους οι ανακοινώσεις αυτές είναι πολιτική κίνηση με σκοπό την εξασφάλιση ψήφων στην πολιτεία της Φλόριντας, όπου η εκλογική αναμετρηση είναι κρίσιμη.

Συνεχίζοντια οι συνομιλίες για το Γιβραλτάρ
BBC News
Η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ δεν επιθυμεί αλλαγή της παρούσας κατάστασης

20.5.2002 7:33 (Ωρα Λονδίνου)
Οι συνομιλίες για το μέλλον του Γιβραλτάρ θα συνεχιστούν σήμερα στο Λονδίνο σε συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η σύναντηση γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Γιβραλτάρ, οι οποίοι αντιτίθενται στην από κοινού διοίκηση της περιοχής από τους βρετανούς και τους ισπανούς.

Οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν τη συμφωνία αλλά την επρασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν διαφορές κατά τις διαπραγματεύσεις.

Η Ισπανία φοβάται ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Γιβραλτάρ θα οδηγήσει σε απόρριψη της συμφωνίας.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις του Γιβραλτάρ και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί μελλοντικά την πλήρη κυριαρχία της περιοχής.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται κυρίως για να δοθεί στον κ. Μπλερ η ευκαιρία να συζητήσει θέματα μετανάστευσης και πολιτικών προσφύγων στην ΕΕ, εν όψει της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ που οργανώνειη Ισπανική προεδρία της ΕΕ, αλλά το θέμα του Γιβραλτάρ θα συμεριληφθεί σε αυτή.

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες καθώς πλησιάζει η προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματέυσεων.

Πριν λίγες μέρες δημοσκόπιση έδειξε ότι το 75% των Βρετανών βουλευτών πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Το Συντηρητικό κόμμα ζήτησει τη διακοπή των συνομιλιών με ολοσέλιδες καταχωρήσεις του στον τύπο.

Ρατσιστική η βρετανική κοινωνία
BBC News

20.5.2002 7:10 (Ωρα Λονδίνου)
Η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι ζει σε ρατσιστική κοινωνία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του BBC για τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων φυλών της χώρας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η μετανάστευση έβλαψε τη Βρετανία τα τελευταία 50 χρόνια.

Εντούτοις, οι περισσότεροι λευκοί, μαύροι και ασιάτες της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κοινωνία είναι πιο ανεκτική σε σχέση με δέκα χρόνια πρίν.

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη υποστήριξη της πρότασης να παραδίδονται μαθήματα αγγλικών και πολιτικής αγωγής σε όσους θέλουν να ζήσουν στη Βρετανία.

Η έρευνα έδιξε επίσης ότι ο ρατσισμός στο χώρο εργασίας είναι ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Ένας στους τρεις μη λευκούς πιστεύει ότι έχασαν δουλειές λόγω ρατσισμού.

Οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν πάντως ότι θα παντρεύονταν άτομο από άλλη φυλή ή ότι δεν θα εμπόδιζαν το γάμο ενός παιδιού τους με τέτοιο άτομο.

Η δημοσκόπηση έλαβε υπόψη τις απόψεις λευκών, μαύρων και ατόμων που προέρχονται από την Ινδική υποήπειρο και ζουν στη Βρετανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια.

Το 47% των λευκών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η μετανάστευση εχει βλάψει τη Βρετανίκή κοινωνία ενώ μόλις 28% δήλωσαν ότι την έχει ωφελήσει ενώ τα δύο τρίτα των λευκών πιστεύουν ότι οι μετανάστες δεν αφομοιώνονται και δεν προσφέρουν στη χώρα.

Η πλήρης ανάλυση της έρευνας του BBC βρίσκεται στην ακόλουθη σελίδα: http://www.bbc.co.uk/race

Κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιρλανδία
BBC News
Μπέρτι Αχέρν: "Νύχτα θριάμβου για το κόμμα"

20.5.2002 4:30 (Ωρα Λονδίνου)
Παρόλη τη θριαμβευτική εκλογική πορεία του στις Ιρλανδικές εκλογές ο Μπέρτι Αχέρν δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί πιθανώς με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατών, με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανοδική ήταν η πορεία και του Σιν Φέιν της φερόμενης ως πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το οποίο φαίνεται να έχει αυξήσει τις έδρες του από μία σε πέντε.

Ο μεγαλύτερος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φάιν Γκέιλ, Μάικλ Νουνάν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του.

Η πορεία του κόμματος Φάιν Γκέιλ ήταν η χειρότερη από το 1948, όταν τότε το κόμμα είχε χάσει το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει συνδέσει το όνομά του με την επονομαζόμενη χρυσή εποχή της οικονομικής πορείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Μπέρτι Αχέρν, πάντως, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι δεν ελπίζει να κερδίσουν περισσότερες από 80 με 81 έδρες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πρόβλημα ανανέωσης της μέχρι σήμερα κυβερνητικής του συνεργασίας με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατικών, οι οποίοι διέθεταν τέσσερις έδρες στην προηγούμενη βουλή.

Ιαπωνία: Πιέσεις υπέρ της φαλαινοθηρίας
BBC News
Επιτρέπεται μόνο η φαλαινοθηρία για ερευνητικούς λόγους

20.5.2002 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι χώρες που είναι υπέρ της φαλαινοθηρίας ελπίζουν στην αποκατάσταση της φαλαινοθηρίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας η οποία λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία ασκεί διεθνείς πιέσεις για το θέμα αυτό εδώ και 15 χρόνια, οπότε απαγορεύτηκε η φαλαινοθηρία.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα της συνέλευσης είναι η επέκταση της λεγόμενης "φαλαινοθηρίας για ερευνητικούς σκοπούς", κατά την οποία επιτρέπεται η αλιεία 500 φαλαινών ετησίως.

Ενώ οι εκπρόσωποι των χωρών μελών προσέρχονταν στη συνέλευση, ακραίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ζητώντας την άρση της απαγόρευσης.

Φορτηγά με σημαίες της Ιαπωνίας περνούσαν έξω από το χώρο της συνέλευσης ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα κατά της οικολογικής οργάνωσης Γκρίνπις.

Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις επαρχίες Χοστ και Πακτία

20.5.2002 4:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια περιπολίας στο ανατολικό Αφγανιστάν.

"Η ανταλλαγή των πυρών ξεκίνησε όταν η περίπολος έπεσε πάνω σε εχθρικές δυνάμεις", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης, Μάικλ Χαμ.

Λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία της επίθεσης δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο, περίπου 1000 στρατιώτες των δυτικών δυνάμεων βρίσκονται επί του παρόντος σε περιοχές των επαρχιών Χοστ και Πακτία στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου αναζητούν εναπομείναντα μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της περιοχής που είχαν εντολές να ελέγξουν χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση.

Ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης, Μπεν Κάρι, διευκρίνισε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες εντόπισαν μόνο μικρές ποσότητες πυρομαχικών.

Περίπου 1000 στρατιώτες εκ των οποίων οι 500 είναι Βρετανοί πεζοναύτες, έχουν αναπτυχθεί στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Πακτία, στο πλαίσιο της αποστολής "Κόνδορας".

Οι στρατιώτες δρουν σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων, το οποίο επιβαρύνει την υγεία τους. Έξι πεζοναύτες έχουν ήδη απομακρυνθεί από την αποστολή γιατί παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου των ορειβατών ενώ άλλος ένας δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό.

Εν τω μεταξύ, τρεις Βρετανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πίσω στη Βρετανία, επειδή προσβλήθηκαν από τη νόσο με τον υψηλό πυρετό, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε νοσοκομειακή εγκατάσταση στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, κοντά στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.