Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-21

  1. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  2. Νέες προειδοποιήσεις από Ράμσφελντ
  3. Ευρωπαϊκή υποδοχή Μπους με διαδήλωση
  4. Νέα ένταση Ινδίας - Πακιστάν
  5. Αθώος, δηλώνει ο Μίλαν Μάρτιτς
  6. Αεροσκάφος στην Κύπρο για τους εξόριστους Παλαιστινίους
  7. Πολιτικής κρίσης συνέχεια στο Ισραήλ
  8. Τουρκία: Προεδρικές αντιρρήσεις στη νομοθεσία περί Τύπου
  9. ΗΠΑ: "Το 2001 χρονιά της τρομοκρατίας"
  10. Κύμα διαδηλώσεων στην Αργεντινή
  11. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  12. Νέες προειδοποιήσεις από Ράμσφελντ
  13. Αθώος, δηλώνει ο Μίλαν Μάρτιτς
  14. Νέα ένταση Ινδίας - Πακιστάν
  15. Αεροσκάφος στην Κύπρο για τους εξόριστους Παλαιστινίους
  16. Τεταμένη η κατάσταση στο Κασμίρ
  17. Στο εδώλιο της Χάγης ο Μίλαν Μάρτιτς
  18. ΗΠΑ: "Το 2001 χρονιά της τρομοκρατίας"
  19. Πιέσεις προς Δελχί και Ισλαμαμπάντ για το Κασμίρ
  20. Κύμα διαδηλώσεων στην Αργεντινή
  21. Σκληρή απάντηση της Κούβας στις καταγγελίες Μπους
  22. Ισπανικό αεροσκάφος θα μεταφέρει τους 13 Παλαιστινίους στην Ευρώπη
  23. Σε τροχιά πολιτικής κρίσης το Ισραήλ
  24. Σκληρή απάντηση της Κούβας στις καταγγελίες Μπους
  25. Κύμα διαδηλώσεων στην Αργεντινή
  26. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
BBC News

22.5.2002 4:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στη Γερμανία μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες ασκούν κριτική πρωτίστως κατά της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή και δευτερευόντως κατά του προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει η αμερικανική οικονομία.

Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης θίγουν, επίσης, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο επανάληψης της εκλογικής επιτυχία του ηγέτη γαλλικής ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν.

"Καλώς Ήρθες κύριε πρόεδρε"

Την ώρα που οι περισσότερες εφημερίδες στη Γερμανία ασχολούνται με τις μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που ετοιμάζονται ενόψει της άφιξης Μπους στη χώρα, η εφημερίδα, "Ντι Βελτ" του Αμβούργου επιφυλάσσε θερμότατη υποδοχή στον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο καλωσορίζει στα αγγλικά.

Διαβεβαιώνει, δε, τον Τζορτζ Μπους ότι οι διαδηλωτές δεν εκφράζουν τα αισθήματα της πλειονότητας του γερμανικού λαού.

"Η ελεύθερη πόλη του Βερολίνου γνωρίζει πολύ καλά πόσα χρωστάει στις ΗΠΑ", προσθέτει η "Ντι Βελτ" αναφερόμενη στην αμερικανική βοήθεια μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στην αμερικανική συμβολή για την επανένωση της Γερμανίας.

Εν αντιθέσει η ελβετική εφημερίδα "Τριμπιούν Ντε Ζενέβ" φέρνει σε αντιπαράθεση την υποδοχή που είχαν επιφυλάξει οι Βερολινέζοι το 1960 στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, με το τί περιμένει σήμερα τον Τζορτζ Μπους.

"Τότε ο κόσμος ήταν επικίνδυνος, εκρηκτικός αλλά απλός και με έναν ξεκάθαρο εχθρό", υποστηρίζει ο αρθρογράφος της ελβετικής εφημερίδας και προσθέτει, "σήμερα παραμένει επικίνδυνος και εκρηκτικός αλλά κατ' εξοχήν πολύπλοκος".

Γαλλική ακροδεξιά

Η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη γαλλική πρωετύουσα, "Λε Μοντ" αναρωτιέται κατά πόσο θα μπορούσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου θα μπορούσε να επαναλάβει την καλή πορεία που σημείωσε στις προεδρικές εκλογές.

Συγκεκριμένα η "Λε Μοντ" επικεντρώνεται στον πρωτοφανή αριθμό των υποψηφιών που συμμετέχουν τώρα στις βουλευτικές εκλογές.

Συνολικά 8.633 υποψήφιοι θα δώσουν μάχη για τις 577 έδρες του γαλλικού κοινοβουλίου. Η γαλλική εφημερίδα καταλήγει ότι εν λόγω πολυφωνία συνετέλεσε στον πλήρη αποδεκατισμό της γαλλικής αριστεράς.

Νέες προειδοποιήσεις από Ράμσφελντ
BBC News
Προειδοποιήσεις για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις έκανε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι

22.5.2002 3:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι τρομοκράτες θα αποκτήσουν πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα.

Ο Ράμσφελντ είπε ότι τρομοκρατικά δίκτυα έχουν σχέσεις με ορισμένα κράτη που έχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Έτσι, είπε, οι τρομοκράτες θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοια όπλα και δεν θα διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να παραδεχθούν πως θα υπάρχει από μικρή έως καθόλου προειδοποίηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ότι η καλύτερη άμυνα είναι να καταδιωχθούν οι σχετικές ομάδες και να σταματήσουν οι χώρες να τους παρέχουν ασφαλείς θύλακες.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει πως οι δηλώσεις Ράμσφελντ αντανακλούν τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας, της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας.

Ευρωπαϊκή υποδοχή Μπους με διαδήλωση
BBC News
Αστυνομική αύρα έχει αποκλείσει την πρόσβαση προς την αμερικανική πρεσβεία του Βερολίνου

22.5.2002 3:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στο κέντρο του Βερολίνου πραγματοποιείται σήμερα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίαςπρος την πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς.

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς την αμερικανική πρεσβεία, και 10 χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο κύριος Μπους ξεκινάει αύριο από το Βερολίνο την περιοδεία στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί ακόμη τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμετάσχουν πιο δυναμικά στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης, ο Reiner Braun, είπε ότι όσοι συμμετέχουν σ' αυτή διαμαρτύρονται ενάντια στη μονομέρεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενάντια στα σχέδια για νέο πόλεμο κατά του Ιράκ και ενάντια στην πολιτικής της κυβέρνησης Σρέντερ, που - όπως λέει - ακολουθεί πιστά τις εντολές της Ουάσιγκτον.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν φόβοι για ενδεχόμενα επεισόδια και συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ο κ. Braun είπε: "Θα είναι μιά ογκώδης διαδήλωση -εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου θα πάρουν μέρος - έχουμε άριστη συνεργασία με την αστυνομία και δεν πρόκειται μιά μικρή μειοψηφία να δημιουργήσει επεισόδια".

Από την πλευρά της αστυνομίας ο εκπρόσωπος της, Κάρστεν Γκρέφεν, είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας περίπου 2 χιλιάδων ακροαριστερών διαδηλωτών, που θα προσπαθήσουν να δημουργήσουν επεισόδια.

Νέα ένταση Ινδίας - Πακιστάν
BBC News
Πακιστανοί στρατιώτες επανδρώνουν αντιαεροπορική συστοιχία

22.5.2002 3:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οξύνεται η ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για την διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ, μετά την επίθεση ισλαμιστών ανταρτών την περασμένη Παρασκευή.

Η ατμοσφαιρα ενταθηκε ακόμη περισσότερο την Τρίτη με την μεταβαση στην περιοχή του πρωθυπουργου της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

Ένα εκατομμυριο στρατιώτες της Ινδίας και του Πακιστάν σταθμεύουν εκατέρωθεν της μεθοριακης γραμμής.

Παράλληλα την Τρίτη άγνωστοι δολοφόνησαν τον Αμντουλ Γκάνι Λόν, ηγέτη της Ισλαμικής Συμμαχίας για την Ανεξαρτησία του Κασμιρ.

Οι σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν έχουν εισέλθει σε νέα περίοδο κρίσης μετά τις επιθέσεις αυτές, για τις οποίες η ινδική ηγεσία επιρρίπτει ευθύνες στο Πακιστάν, το οποίο καταγγέλει ότι παρέχει βοήθεια στους αυτονομιστές.

Η ηγεσία του Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα από την οποία ζητά να μεσολαβήσει για να επιστρέψει η Ινδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Αζίζ Αχμέντ Χαν, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθούν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο διαφιλονικούμενο πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με το Πακιστάν, εάν ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, δεν εκπληρώσει πρώτα την υπόσχεση που έδωσε τον Ιανουάριο για την εξάρθρωση των ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν μέσα στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

Αθώος, δηλώνει ο Μίλαν Μάρτιτς
BBC News
Παλαιότερο στιγμιότυπο από συνάντηση Κάρατζιτς - Μάρτιτς:Ο ένας καταζητείται, ο άλλος παροδόθηκε στη Χάγη

22.5.2002 3:19 (Ωρα Λονδίνου)
O πρώην επικεφαλής των Σερβοκροατών, Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αθώος στις σε βάρος του κατηγορίες.

Ο Μάρτιτς κατηγορείται για το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, τον Μάϊο του 1995, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Μάρτιτς που είχε χρηματίσει αστυνομικός διοικητής, ορίστηκε πρόεδρος της αυτονακηρυχθείσης σερβικής δημοκρατίας της Κράϊνα το 1991, όταν η Κροατία άρχισε να αποσπάται από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της εξέγερσης των Σερβοκροατών ο Μίλαν Μάρτιτς και ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ήταν στενοί συνεργάτες.

Ωστόσο, η συνεργασία τους λύθηκε όταν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη που παρείχε στις σερβοκροατικές ανταρτικές δυνάμεις.

Τον Μάιο του 1995, οι κροατικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση για την επανακατάληψη των εδαφών της Κράϊνα από τις σερβικές δυνάμεις, στόχο που επέτυχαν με σχετική ευκολία.

Η εισαγγελική αρχή του δικαστηρίου της Χάγης κατηγορεί τον Μάρτιτς ότι διέταξε το βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ ως αντίποινα.

Ο Σερβοκροάτης πρώην ηγέτης έχει επανειλημμένα υπεραμυνθεί της αθωότητάς του και δήλωσε ότι θα αγωνιστεί εντός της δικαστικής αίθουσας για να "λάμψει η αλήθεια".

Αεροσκάφος στην Κύπρο για τους εξόριστους Παλαιστινίους
BBC News
Δώδεκα από τους 13 Παλαιστίνιους

22.5.2002 3:20 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από ενα δεκαημερο διαβουλευσεων και διαφωνιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση απεφάσισε αργά την Δευτέρα το βράδυ, την προώθηση 12 εκ των 13 παλαιστινίων που φιλοξενούνται στην Κύπρο σε εξη χώρες της Κοινότητας, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Πολεμικό αεροσκάφος της Ισπανίας θα παραλάβει τους Παλαιστίνιους από την Λάρνακα και αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης από την Κύπρο.

Ο ενας από αυτούς θα παραμείνει στην Κύπρο έως ότου βρεθεί χώρα που θα τον φιλοξενήσει.

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να εξορισθούν οι 13 Παλαιστίνιοι που είχαν οχυρωθεί επικρίθηκε από το Ισραηλ που είχε επικυρήξει τα εν λόγω άτομα για τρομοκρατικές επιθέσεις και λαθρεμπόριο όπλων.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο χρόνο θα μείνουν οι Παλαιστίνιοι στις χώρες που θα τους φιλοξενήσουν ούτε το καθεστώς που θα τους διέπει.

Ας σημειωθεί ότι οι τρείς μεγαλύτερες χώρες της Κοινότητας, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία αρνήθηκαν να δεχθουν κάποιον απο αυτούς, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια της ισπανικής κυβέρνησης η οποία ασκεί την προεδρία της Κοινότητας αυτό το εξάμηνο.

Απο την πλευρά του το Ισραηλ ανακοινωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απόφαση των 15 αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την εκδοση τους.

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχες παρουσιασαν εγγραφα που αποδεικνύουν, οπως λένε οι Ισραηλινοί, οτι η Παλαιστινιακή Αρχή και προσωπικά ο Γιάσερ Αραφάτ, διοχέτευαν μεγάλο μέρος της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Πολιτικής κρίσης συνέχεια στο Ισραήλ
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν επιμένει στα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν την κρίση

22.5.2002 3:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε σειρά διαβουλεύσεων με στελέχη της κυβέρνησής του, με στόχο την έξοδο από την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την απόφαση του να αποπέμψει τέσσερεις υπουργούς, που είναι μέλη του υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος "Σας".

Η αποπομπή των τεσσάρων υπουργών έγινε μετά την απόφασή τους να καταψηφίσουν έκτακτη πρόταση για την επιβολή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, εκτός κυβέρνησης τέθηκαν και ορισμένοι υφυπουργοί, οι οποίοι ανήκουν στο επίσης θρησκευτικό κόμμα "Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά".

"Όχι" Σαρόν στην επιστροφή των 4 "ανταρτών" υπουργών

Κατά τα φαινόμενα ο κ. Σαρόν επιμένει στην οικονομική δέσμη μέτρων λιτότητας, αφού όπως ανακοινώθηκε σήμερα η κυβέρνηση θα επαναφέρει την Τετάρτη στο κοινοβούλιο τις προτάσεις της, που περιλαμβάνουν αύξηση της φορολογίας και μείωση των κοινωνικών παροχών.

Εξάλλου ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να επανεξετάσει την απόφασή του για απομάκρυνση των τεσσάρων υπουργών, απόφαση που με βάση το ισραηλινό δίκαιο τίθεται σε ισχύ έπειτα από 48 ώρες.

Η αρνητική ψήφος των "4" ήταν καθοριστική για την απόρριψη -με μικρή διαφορά- της πρότασης της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Η κρίση απειλεί την κυβερνητική συνοχή

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως αν το υπερορθόδοξο κόμμα "Σας" αποσύρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση, αυτή θα διαθέτει πλέον πολύ μειωμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Στην ισραηλινή Βουλή, την Κνεσέτ, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση έχουν μόνο 60 έδρες επι συνόλου 120.

Ο Αριέλ Σαρόν λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν διαθέτει 19 έδρες, το θρησκευτικό κόμμα "Σας" διαθέτει 17 έδρες και το Εργατικό Κόμμα, 23. Ως εκ τούτου ο Αριέλ Σαρόν εξ αρτάται πλέον κατά πολύ από τις δυνάμεις κεντροαριστεράς για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Τουρκία: Προεδρικές αντιρρήσεις στη νομοθεσία περί Τύπου
BBC News
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητά από το συνταγματικό δικαστήριο να τροποποιήσει τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Τύπου

22.5.2002 3:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, ζήτησε από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας περί Τύπου, την οποία προσυπέγραψε τελικά χθές.

Ο νέος νόμος επεκτείνει τις εξουσίες λογοκρισίας που ίσχυαν μέχρι τώρα για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο, ενώ "οπλίζει" το κρατικό συμβούλιο ελέγχου των ΜΜΕ με νέες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, η παραπομπή του νόμου στο συνταγματικό δικαστήριο είναι το μοναδικό μέσο που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του σε ένα νόμο που έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει ως αντιδημοκρατικό.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους ο κ. Σεζέρ είχε προβάλει βέτο στην ψήφιση του νομοσχεδίου περί Τύπου, και μάλιστα έστειλε το νομοσχέδιο πίσω στην Τουρκική εθνοσυνέλευση προς επανεξέταση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει όμως το δικαίωμα να προβάλει εκ νέου αντιρρήσεις και να αναπέμψει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο.

Ο νόμος τελικά ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το τουρκικό κοινοβούλιο, μέσα σε θύελλα αλληλλοκατηγοριών μεταξύ κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων στελεχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το νόμο περί Τύπου οπισθοδρομικό και αντιβαίνοντα στα δημοκρατικά πρότυπα, προς τα οποία χρειάζεται να συμμορφωθεί η Τουρκία, προκειμένου να ενταχθεί μελλοντικά στην Κοινότητα.

ΗΠΑ: "Το 2001 χρονιά της τρομοκρατίας"
BBC News
Ορισμένοι επίσημοι υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων έκτασης ανάλογης με εκείνων της11ης Σεπτεμβρίου

22.5.2002 3:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατίας για το έτος 2001 είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ηγεσία.

Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι 3.547 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2001 παγκοσμίως εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τα περισσότερα από αυτά τα θύματα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και την Πενσυλβάνια.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε ενώ η αμερικανική ηγεσία εξακολουθεί να προβαίνει σε προειδοποιήσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος.

"Αναπόφευκτες οι τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο επικεφαλής του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρόμπερτ Μίλερ, είπε ότι κατά τη γνώμη του, είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένα άτομα θα οργανώσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδιες με εκείνες που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ.

Ο διευθυντής του FBI λέει ότι εύχεται να μπροούσε να ήταν πιο αισιόδοιξος αλλά κατά τη γνώμη του αργά ή γρήγορα θα γίνουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους.

Ο Μίλερ είπε ότι για να μπει κανείς στο σκληρό πυρήνα, όπως τον αποκάλεσε, μια τρομοκρατικής οργάνωσης απαιτείται υψηλός βαθμός φανατισμού και αυτό κάνει δύσκολη τη διάβρωση των οργανώσεων αυτών και την εύρεση πληροφοριοδοτών που θα μπορούσαν να δώσουν στις αρχές πληροφορίες για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι είχε δηλώσει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνουν νέες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν, την αλ-Κάιντα.

Κύμα διαδηλώσεων στην Αργεντινή
BBC News
Εδώ και μήνες οι Αργεντινοί διαμαρτύρονται για την οικονομική κρίση

22.5.2002 3:21 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες Αργεντινοί κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Μπουένος 'Αιρες και άλλων μεγάλων πόλεων της λατινομαρικανικής χώρας διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, την έλλειψη τροφίμων και την οικονομική πολιτική της νέας ηγεσίας.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή μαζικής απεργιακής κινητοποιήσης από το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Αργεντινής.

Την ίδια ώρα το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 20%, ενώ το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, πέσο, συνεχίζει την πτωτική του πορεία έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης θα είναι η πρώτη επί προεδρίας, Εδουάρδο Δουάλδε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Την εικόνα της απόγνωσης των πολιτών της Αργεντινής μεταφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στο Μπουένος Άιρες, Λούρδες Ερέδια, η οποία διευκρινίζει ότι οι Αργεντινοί αισθάνονται ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή.

Εν τω μεταξύ, επεκτείνεται η κρίση στο τραπεζικό σύστημα .

Τη Δευρέρα η κρατική τράπεζα Μπάνκο Ναθιόν ανέλαβε τον έλεγχο τριών περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες ανήκαν στην γαλλική εταιρεία Φρανς Κρεντί Αγκρικόλ.

Η γαλλική εταιρεία έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κι άλλα κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών αυτών με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να επέμβει και να αναλάβει τον έλεγχο τους.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
BBC News

22.5.2002 3:26 (Ωρα Λονδίνου)
"Είμαστε ένα άγαλμα. Πολύ μεγαλύτερο από τη ζωή" είναι ο τίτλος ενός εκ των άρθρων της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν", το οποίο στην ουσία συνοδεύει την φωτογραφία της πρώτης σελίδας.

Μια φωτογραφία, στην οποία η Σιδηρά Κυρία της Ντάουνιγκ Στριτ, Μάργκαρετ Θάτσερ, "συναντά" την Μαρμάρινη Κυρία.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Τέχνης, Γκίλνχολ.

"Το άγαλμα είναι τόσο αλβάστρινο, ώστε είναι σχεδόν αδυνατό να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να πάρει ένα σπρέι και να το γεμίσει με χρώματα και συνθήματα", αναφέρει το ιδαίτερα καυστικό άρθρο της Γκάρντιαν, ενώ ακολουθεί εξίσου φλεγματικό σκίτσο, στο όποιο δύο περιστέρια που αντικρίζουν το άγαλμα της Θάτσερ αποκαλύπτουν πόσο καιρό περίμεναν αυτή τη στιγμή.

Το άγαλμα κόστισε περίπου 80.000 ευρώ, ενώ άγνωστος παραμένει ο χρηματοδότης του έργου.

"Είναι λίγο μεγαλύτερο από ό,τι περίμενα αλλά έτσι πρέπει να παρουσιάζονται οι πρώην πρωθυπουργοί. Ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας", ήταν μία από τις δηλώσεις της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία δημοσίευσαν οι "Τάιμς" του Λονδίνου.

Ο Μπους στην Ευρώπη

Με αφορμή την εξαήμερη περιοδεία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στην Ευρώπη, η "Γκάρντιαν" επαναφέρει στην επικαιρότητα την αδυναμία των ηγετών της γηραιάς ηπείρου να σταθούν αντάξια απέναντι στο νέο ρόλο της υπερδύναμης που έχει υιοθετήσει η αμερικανική ηγεσία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Η Ευρώπη δεν έχει καμία απάντηση απέναντι στις ΗΠΑ. Δεν διαθέτει ένα εναλλακτικό όραμα και είναι πιο διχασμένη παρά ποτέ", υποστηρίζει ο αρθρογράφος του σχολίου της βρετανικής εφημερίδας και για να στηρίξει το επιχείρημά του παραθέτει ορισμένα παραδείγματα.

Υπό τις εντολές του Αμερικανού προέδρου, η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να κάνει το άνοιγμα της προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφ ής του ΝΑΤΟ το Φθινόπωρο στην Πράγα.

Την ίδια ώρα οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχώς περιπλέκονται και τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Η άνοδος του εκσυγχρονιστή Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας είχε χαρακτηριστεί ως μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη.

Ωστόσο, η μεσολάβηση της ρωσικής εκστρατείας στη Τσετσενία και οι καταγγελίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέβαλε όλες τις βλέψεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Την ίδια ώρα ο Τζορτζ Μπους είναι πλέον έτοιμος να συνάψει ιστορικής σημασίας συμφωνίες με τη ρωσική ηγεσία.

"Η πλειονότητα των Ευρωπαίων θα ήθελα να δουν τους ηγέτες να σηκώνουν το παράστημά τους απέναντι στην παντοδυναμία των ΗΠΑ αλλά απλά δεν γνωρίζουν πως", καταλήγει το άρθρο της Γκάρντιαν.

Κρίση στην ινδική χερσόνησο

"Απειλή πυρηνικού πολέμου στο Κασμίρ" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των "Τάιμς" του Λονδίνου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμακούμενη κρίση στο πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας των Βρετανών είναι ότι εντός των ημερών πρόεκιται να μεταβεί τόσο στην Ινδία όσο και στο Πακιστάν ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

"Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την άνασα τις εξελίξεις. Είναι μία κρίση που δεν μπορούμε επ' ουδενί να αγνοήσουμε", τόνισε ο Νρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο Καμίρ αναφέρονται επίσης τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων "Ιντιπέντεντ" και "Ντέιλι Τέλεγκραφ".

Νέες προειδοποιήσεις από Ράμσφελντ
BBC News
Προειδοποιήσεις για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις έκανε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι

21.5.2002 21:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι τρομοκράτες θα αποκτήσουν πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα.

Ο Ράμσφελντ είπε ότι τρομοκρατικά δίκτυα έχουν σχέσεις με ορισμένα κράτη που έχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Έτσι, είπε, οι τρομοκράτες θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοια όπλα και δεν θα διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να παραδεχθούν πως θα υπάρχει από μικρή έως καθόλου προειδοποίηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ότι η καλύτερη άμυνα είναι να καταδιωχθούν οι σχετικές ομάδες και να σταματήσουν οι χώρες να τους παρέχουν ασφαλείς θύλακες.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει πως οι δηλώσεις Ράμσφελντ αντανακλούν τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας, της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας.

Αθώος, δηλώνει ο Μίλαν Μάρτιτς
BBC News
Παλαιότερο στιγμιότυπο από συνάντηση Κάρατζιτς - Μάρτιτς:Ο ένας καταζητείται, ο άλλος παροδόθηκε στη Χάγη

21.5.2002 20:26 (Ωρα Λονδίνου)
O πρώην επικεφαλής των Σερβοκροατών, Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αθώος στις σε βάρος του κατηγορίες.

Ο Μάρτιτς κατηγορείται για το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, τον Μάϊο του 1995, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Μάρτιτς που είχε χρηματίσει αστυνομικός διοικητής, ορίστηκε πρόεδρος της αυτονακηρυχθείσης σερβικής δημοκρατίας της Κράϊνα το 1991, όταν η Κροατία άρχισε να αποσπάται από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της εξέγερσης των Σερβοκροατών ο Μίλαν Μάρτιτς και ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ήταν στενοί συνεργάτες.

Ωστόσο, η συνεργασία τους λύθηκε όταν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη που παρείχε στις σερβοκροατικές ανταρτικές δυνάμεις.

Τον Μάιο του 1995, οι κροατικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση για την επανακατάληψη των εδαφών της Κράϊνα από τις σερβικές δυνάμεις, στόχο που επέτυχαν με σχετική ευκολία.

Η εισαγγελική αρχή του δικαστηρίου της Χάγης κατηγορεί τον Μάρτιτς ότι διέταξε το βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ ως αντίποινα.

Ο Σερβοκροάτης πρώην ηγέτης έχει επανειλημμένα υπεραμυνθεί της αθωότητάς του και δήλωσε ότι θα αγωνιστεί εντός της δικαστικής αίθουσας για να "λάμψει η αλήθεια".

Νέα ένταση Ινδίας - Πακιστάν
BBC News
Πακιστανοί στρατιώτες επανδρώνουν αντιαεροπορική συστοιχία

21.5.2002 19:11 (Ωρα Λονδίνου)
Οξύνεται η ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για την διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ, μετά την επίθεση ισλαμιστών ανταρτών την περασμένη Παρασκευή.

Η ατμοσφαιρα ενταθηκε ακόμη περισσότερο την Τρίτη με την μεταβαση στην περιοχή του πρωθυπουργου της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

Ένα εκατομμυριο στρατιώτες της Ινδίας και του Πακιστάν σταθμεύουν εκατέρωθεν της μεθοριακης γραμμής.

Παράλληλα την Τρίτη άγνωστοι δολοφόνησαν τον Αμντουλ Γκάνι Λόν, ηγέτη της Ισλαμικής Συμμαχίας για την Ανεξαρτησία του Κασμιρ.

Οι σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν έχουν εισέλθει σε νέα περίοδο κρίσης μετά τις επιθέσεις αυτές, για τις οποίες η ινδική ηγεσία επιρρίπτει ευθύνες στο Πακιστάν, το οποίο καταγγέλει ότι παρέχει βοήθεια στους αυτονομιστές.

Η ηγεσία του Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα από την οποία ζητά να μεσολαβήσει για να επιστρέψει η Ινδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Αζίζ Αχμέντ Χαν, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθούν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο διαφιλονικούμενο πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με το Πακιστάν, εάν ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, δεν εκπληρώσει πρώτα την υπόσχεση που έδωσε τον Ιανουάριο για την εξάρθρωση των ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν μέσα στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

Αεροσκάφος στην Κύπρο για τους εξόριστους Παλαιστινίους
BBC News
Δώδεκα από τους 13 Παλαιστίνιους

21.5.2002 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από ενα δεκαημερο διαβουλευσεων και διαφωνιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση απεφάσισε αργά την Δευτέρα το βράδυ, την προώθηση 12 εκ των 13 παλαιστινίων που φιλοξενούνται στην Κύπρο σε εξη χώρες της Κοινότητας, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Πολεμικό αεροσκάφος της Ισπανίας θα παραλάβει τους Παλαιστίνιους από την Λάρνακα και αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης από την Κύπρο.

Ο ενας από αυτούς θα παραμείνει στην Κύπρο έως ότου βρεθεί χώρα που θα τον φιλοξενήσει.

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να εξορισθούν οι 13 Παλαιστίνιοι που είχαν οχυρωθεί επικρίθηκε από το Ισραηλ που είχε επικυρήξει τα εν λόγω άτομα για τρομοκρατικές επιθέσεις και λαθρεμπόριο όπλων.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο χρόνο θα μείνουν οι Παλαιστίνιοι στις χώρες που θα τους φιλοξενήσουν ούτε το καθεστώς που θα τους διέπει.

Ας σημειωθεί ότι οι τρείς μεγαλύτερες χώρες της Κοινότητας, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία αρνήθηκαν να δεχθουν κάποιον απο αυτούς, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια της ισπανικής κυβέρνησης η οποία ασκεί την προεδρία της Κοινότητας αυτό το εξάμηνο.

Απο την πλευρά του το Ισραηλ ανακοινωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απόφαση των 15 αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την εκδοση τους.

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχες παρουσιασαν εγγραφα που αποδεικνύουν, οπως λένε οι Ισραηλινοί, οτι η Παλαιστινιακή Αρχή και προσωπικά ο Γιάσερ Αραφάτ, διοχέτευαν μεγάλο μέρος της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Τεταμένη η κατάσταση στο Κασμίρ
BBC News
Πακιστανοί στρατιώτες επανδρώνουν αντιαεροπορική συστοιχία

21.5.2002 14:37 (Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε σήμερα ανάμεσα σε στρατεύματα του Πακιστάν και της Ινδίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής που χωρίζει το Πακιστάν από το υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν αφιχθεί στο Κασμίρ ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

Από τις τελευταίες ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίσθηκαν ακόμη επτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ινδικού στρατού.

Από την άλλη πλευρά η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι στις συγκρούσεις αυτές βρήκε το θάνατο ένας δεκάχρονος κάτοικος της περιοχής.

Επίσκεψη Βατζπαγί στο Κασμίρ

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

Συγκεκριμένα ο κ. Βατζπαγί θα μεταβεί στην πόλη Τζαμού, όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι κατά τη διάρκεια επιθέσεων από μέλη ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων.

Οι σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν έχουν εισέλθει σε νέα περίοδο κρίσης μετά τις επιθέσεις αυτές, για τις οποίες η ινδική ηγεσία επιρρίπτει ευθύνες στο Πακιστάν, το οποίο καταγγέλει ότι παρέχει βοήθεια στους αυτονομιστές.

Ο Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί θα επισκεφτεί επίσης τις στρατιωτικές δυνάμεις στη συνοριακή γραμμή της Ινδίας με το Πακιστάν, όπου έχουν αναπτυχθεί περίπου μισό εκατομμύριο στρατιώτες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Η ηγεσία του Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα από την οποία ζητά να μεσολαβήσει για να επιστρέψει η Ινδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Αζίζ Αχμέντ Χαν, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθούν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο διαφιλονικούμενο πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με το Πακιστάν, εάν ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, δεν εκπληρώσει πρώτα την υπόσχεση που έδωσε τ ον Ιανουάριο για την εξάρθρωση των ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν μέσα στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

Στο εδώλιο της Χάγης ο Μίλαν Μάρτιτς
BBC News
Παλαιότερο στιγμιότυπο από συνάντηση Κάρατζιτς - Μάρτιτς:Ο ένας καταζητείται, ο άλλος παροδόθηκε στη Χάγη

21.5.2002 11:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία - στη Χάγη - προσάγεται σήμερα ο πρώην επικεφαλής των Σερβοκροατών, Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές την περασμένη Τετάρτη.

Ο κ. Μάρτιτς κατηγορείται για το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, τον Μάϊο του 1995, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο κ. Μάρτιτς που είχε χρηματίσει αστυνομικός διοικητής, ορίστηκε πρόεδρος της αυτονακηρυχθείσης σερβικής δημοκρατίας της Κράϊνα το 1991, όταν η Κροατία άρχισε να αποσπάται από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της εξέγερσης των Σερβοκροατών ο Μίλαν Μάρτιτς και ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ήταν στενοί συνεργάτες.

Ωστόσο, η συνεργασία τους λύθηκε όταν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη που παρείχε στις σερβοκροατικές ανταρτικές δυνάμεις.

Τον Μάιο του 1995, οι κροατικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση για την επανακατάληψη των εδαφών της Κράϊνα από τις σερβικές δυνάμεις, στόχο που επέτυχαν με σχετική ευκολία.

Η εισαγγελική αρχή του δικαστηρίου της Χάγης κατηγορεί τον Μάρτιτς ότι διέταξε το βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ ως αντίποινα.

Ο Σερβοκροάτης πρώην ηγέτης έχει επανειλημμένα υπεραμυνθεί της αθωότητάς του και δήλωσε ότι θα αγωνιστεί εντός της δικαστικής αίθουσας για να "λάμψει η αλήθεια".

ΗΠΑ: "Το 2001 χρονιά της τρομοκρατίας"
BBC News
Ορισμένοι επίσημοι υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων έκτασης ανάλογης με εκείνων της11ης Σεπτεμβρίου

21.5.2002 9:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατίας για το έτος 2001 είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ηγεσία.

Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι 3.547 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2001 παγκοσμίως εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τα περισσότερα από αυτά τα θύματα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και την Πενσυλβάνια.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε ενώ η αμερικανική ηγεσία εξακολουθεί να προβαίνει σε προειδοποιήσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος.

"Αναπόφευκτες οι τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο επικεφαλής του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρόμπερτ Μίλερ, είπε ότι κατά τη γνώμη του, είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένα άτομα θα οργανώσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδιες με εκείνες που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ.

Ο διευθυντής του FBI λέει ότι εύχεται να μπροούσε να ήταν πιο αισιόδοιξος αλλά κατά τη γνώμη του αργά ή γρήγορα θα γίνουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους.

Ο Μίλερ είπε ότι για να μπει κανείς στο σκληρό πυρήνα, όπως τον αποκάλεσε, μια τρομοκρατικής οργάνωσης απαιτείται υψηλός βαθμός φανατισμού και αυτό κάνει δύσκολη τη διάβρωση των οργανώσεων αυτών και την εύρεση πληροφοριοδοτών που θα μπορούσαν να δώσουν στις αρχές πληροφορίες για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι είχε δηλώσει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνουν νέες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν, την αλ-Κάιντα.

Πιέσεις προς Δελχί και Ισλαμαμπάντ για το Κασμίρ
BBC News
Ινδική συστοιχία πυροβόλων Μπόφορς εν δράσει στο Κασμίρ

21.5.2002 15:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ινδία και Πακιστάν δέχθηκαν νέες διπλωματικές πιέσεις για να μην κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους, με αφορμή τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τα δύο κράτη για επίδειξη αυτοσυγκράτησης, οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα ανάμεσα στο Πακιστάν και το υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ συνεχίζονται.

Αμερικανικές ανησυχίες και προτροπές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η αντιπαράθεση των δύο αυτών -πυρηνικά εξοπλισμένων - δυνάμεων, όπως εξηγεί ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Barnaby Mason.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά δύο φορές σε διάστημα δύο ημερών με τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, και μετά τις συνομιλίες αυτές ο κ. Πάουελ δήλωσε στην εφημερίδα New York Times "Είμαι ανήσυχος και όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε με τις εξελίξεις".

Η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, είπε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει από τον στρατηγό Μουσάραφ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για παταξη της τρομοκρατίας και αντιμετώπιση των αυτονομιστών του Κασμίρ, που δρούν με ορμητήριο το Πακιστάν.

Η κ. Ράϊς απηύθυνε επίσης σύσταση προς την Ινδία, η οποία - όπως είπε - πρέπει να αντιληφθεί ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος δεν θα βοηθούσε κανέναν από τους αντιμαχόμενους.

Από την άλλη πλευρά ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC εκτιμά ότι οι διακηρύξεις των Ινδών πολιτικών λαμβάνουν φιλοπόλεμο χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση Βατζπαγί πιστεύει ότι μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας η τυχόν έλλειψη στρατιωτικών αντιποίνων προς το Πακιστάν, για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτονομιστών στην πόλη Τζαμού του Κασμίρ, που προκάλεσε το θάνατο 34 ατόμων.

Πιέσεις προς το Πακιστάν για εξουδετέρωση των αυτονομιστών

Ο συντάκτης μας σημειώνει ότι ίσως η Ισλαμαμπάντ πιστεύει ότι το Δελχί δεν πρόκειται να επιτεθεί, καθώς το Πακιστάν είναι ο υπ' αριθμόν ένα περιφερειακός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της Αλ-Κάϊντα, στο γειτονικό Αφγανιστάν. Αλλά ακόμα και σε περίπτωση έναρξης των εχθροπραξιών, οι Πακιστανοί φαίνεται να πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επεμβούν αμέσως για να τερματιστούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν συνεχείς και έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Μουσάραφ, ώστε να στραφεί τελικά εναντίον των Ταλιμπάν, που ήταν παραδοσιακά φίλοι και ομοεθνείς Παστούν. Τώρα ίσως καταστεί προτεραιότητα για τους Αμερικανούς να πείσουν τον στρατηγό Μουσάραφ να εγκαταλείψει τους ισλαμιστές που μάχονται για την αυτονομία του Κασμίρ, αλλά κάτι τέτοιο ίσως σταθεί αδύνατο, εάν λάβει κανείς υπόψιν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Πακιστάν, παρατηρεί ο Barnaby Mason.

Πιθανά τα σενάρια κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης

Οι κίνδυνοι κάποια από τις δύο πλευρές να προβεί σε λάθος υπολογισμό των προθέσεων του αντιπάλου είναι τεράστιοι. Μερικοί από τους Ινδούς επιτελείς δείχνουν να πιστεύουν ότι η χώρα τους μπορεί να εξαπολύσει έναν περιορισμένης κλίμακας πόλεμο, παραδείγματος χάριν στοχεύοντας στην εξουδετέρωση των βάσεων που λέγεται ότι έχουν οι αυονομιστές του Κασμίρ σε πακιστανικό έδαφος, χωρίς να διακινδυνεύσουν την μετατροπή της σύρραξης αυτής σε θερμοπυρηνική. Παρόμοιες σκέψεις απηχούν την παραδοσιακή γεωστρατηγική αντίληψη για συνέχιση της διπλωματίας με πολεμικά μέσα.

Όμως από την άλλη πλευρά το Πακιστάν - που βρίσκεται σε μειονεκτική σχέση λόγω της ινδικής υπεροπλίας στα συμβατικά όπλα - ίσως υποκύψει στον πειρασμό να κάνει χρήση του πυρηνικού του οπλοστασίου, ιδίως εάν οι ινδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις καταφέρουν καίριο πλήγμα στις αμυντικές του δυνατότητες.

Οι εφιαλτικές επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου κάνουν τις δυτικές χώρες και την διεθνή κοινότητα να χάνουν τον ύπνο τους, καταλήγει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Barnaby Mason.

Κύμα διαδηλώσεων στην Αργεντινή
BBC News
Εδώ και μήνες οι Αργεντινοί διαμαρτύρονται για την οικονομική κρίση

21.5.2002 13:30 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες Αργεντινοί κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Μπουένος 'Αιρες και άλλων μεγάλων πόλεων της λατινομαρικανικής χώρας διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, την έλλειψη τροφίμων και την οικονομική πολιτική της νέας ηγεσίας.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή μαζικής απεργιακής κινητοποιήσης από το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Αργεντινής.

Την ίδια ώρα το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 20%, ενώ το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, πέσο, συνεχίζει την πτωτική του πορεία έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης θα είναι η πρώτη επί προεδρίας, Εδουάρδο Δουάλδε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Την εικόνα της απόγνωσης των πολιτών της Αργεντινής μεταφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στο Μπουένος Άιρες, Λούρδες Ερέδια, η οποία διευκρινίζει ότι οι Αργεντινοί αισθάνονται ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή.

Εν τω μεταξύ, επεκτείνεται η κρίση στο τραπεζικό σύστημα .

Τη Δευρέρα η κρατική τράπεζα Μπάνκο Ναθιόν ανέλαβε τον έλεγχο τριών περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες ανήκαν στην γαλλική εταιρεία Φρανς Κρεντί Αγκρικόλ.

Η γαλλική εταιρεία έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κι άλλα κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών αυτών με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να επέμβει και να αναλάβει τον έλεγχο τους.

Σκληρή απάντηση της Κούβας στις καταγγελίες Μπους
BBC News
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Κάστρο- Κάρτερ

21.5.2002 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονη ήταν η αντίδραση των αρχών της Κούβας στις εξαγγελίες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, περί διατήρησης των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.

Μιλώντας στην κουβανική τηλεόραση ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνανστρέφεται πλέον και με την επονομαζόμενη "μαφία του Μαϊάμι", την οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, απαρτίζουν αντικαθεστωτικοί Κουβανοί.

Ο πρόεδρος της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δικαίωμα να κάνει λόγο για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην Κούβα, όταν ο ίδιος εξελέγη μέσω της δικαστικής οδού.

Νωρίτερα, η ομιλία του Τζορτζ Μπους στο κογκρέσο εκφωνήθηκε στο πλαίσιο της 100ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κούβας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων κατά της νήσου.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο Μαϊάμι και απευθυνόμενος σε Αμερικανούς κουβανικής καταγωγής δήλωσε ότι η πραγματική αλλαγή στο νησί της Καραϊβικής μπορεί να επέλθει μόνο με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της χώρας.

Σύμφωνα με το "όραμα" Μπους, η Κούβα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές για την ανάδειξη νέας εθνοσυνέλευσης, να αφαθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να δημιουργηθούν μέτωπα αντιπολίτευσης.

Οι κυρώσεις κατά της Κούβας εφαρμόζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 40 χρόνια.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι θα επιτραπεί η ταχυδρομική επικοινωνία με την Κούβα, ότι θα προσφερθεί βοήθεια προς τους Κουβανούς μέσω διεθνών οργανισμών αρωγής και ότι θα χορηγηθούν στους Κουβανούς υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν σαν σκοπό να δυσκολέψουν την κίνηση για την άρση των κυρώσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα η οποία έχει υποστηρικτές ακόμα και στο αμερικανικό κογκρέσο επειδή, όπως λένε, δεν βλάπτει τον Φιντέλ Κάστρο αλλά τους απλούς Κουβανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Τζορτζ Μπους οι ανακοινώσεις αυτές είναι πολιτική κίνηση με σκοπό την εξασφάλιση ψήφων ανάμεσα στην πολυάριθμη κοινότητα εξόριστων Κουβανών της πολιτείας της Φλόριντας, όπου η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη.

Ισπανικό αεροσκάφος θα μεταφέρει τους 13 Παλαιστινίους στην Ευρώπη
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στην Κύπρο από τις 10 Μαΐου

21.5.2002 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συμφωνία κατέληξαν οι "15" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την τύχη των 13 Παλαιστινίων και μελών ισλαμικών οργάνωσεων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κύπρο μετά από διακονισμό με το Ισραήλ για τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Βάσει της συμφωνίας ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος πρόκειται να μεταβεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο για να παραλάβει τους 12 εκ των 13 Παλαιστινίων, οι θα μεταφερθούν σε έξι ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιοσέπ Πικέ, διαβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος θα αποχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη με πρώτο σταθμό το αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελεύθεριος Βενιζέλος", όπου θα παραδοθούν δύο από τους 13 Παλαιστινίους.

Σε δηλώσεις από τη Μύκονο, όπου διεξήχθη η σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 15 κρατών μελών της ΕΕ, ο Ισπανός υπουργός διευκρίνισε ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα παραλάβουν από τρεις Παλαιστινίους, η Ιρλανδία δύο και από έναν το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

Ο 13ος Παλαιστίνιος θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τη διευθέτηση ορισμένων εκκρεμοτήτων για τη μεταφορά σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Η απόφαση των "15" υπουργών κατατίθεται σήμερα Τρίτη προς επικύρωση στις Βρυξέλλες.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνιος, ο οποίος συνέβαλε στη σύναψη της συμφωνίας, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι οδηγούνται στην Ευρώπη ως "ελεύθεροι πολίτες".

"Είμαστε πολιτισμένοι"

Η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν" μίλησε με τον επικεφαλής των "13", Αμπντούλ Νταούντ, ο οποίος και τη διαβεβαίωσε ότι μοναδική τους επιθυμία είναι η γρήγορη επιστροφή τους στην πατρίδα.

Για το Ισραήλ τόσο ο Αμπντούλ Νταούντ όσο και οι υπόλοιποι 12 Παλαιστίνιοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρομοκράτες, οι οποίοι κατηγορούνται για δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων.

Οι ίδιοι διαφωνούν και πρωτίστως εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς την Ευρώπη. Διαβεβαίωνουν,δε, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη υποδοχής δεν έχουν κανένα λόγο για να ανησυχούν.

"Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, θα σεβαστούμε τους νόμους. Είναι κράτη, τα οποία σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί λοιπόν να στραφούμε εναντίον τους", τόνισε ο αρχηγός των 13 Παλαιστινίων.

Ο Αμπντούλ Νταούντ καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και διευκρίνισε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τους Ταλεμπάν αλλά ούτε και με την Αλ Κάιντα.

Όσον αφορά τη πολιορκία στο ναό της Γεννήσεως οι 13 τόνισαν ότι δεν ήταν κάτι που είχαν σχεδιάσει αλλά συνέβη εκ των πραγμάτων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέστρεψαν τα κεντρικά τους γραφεία στη Βηθλέεμ.

Σε τροχιά πολιτικής κρίσης το Ισραήλ
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν διατηρεί την πλειοψηφία του στην Κνέσετ

21.5.2002 6:56 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες πολιτικές πιέσεις δέχεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μετά τηξν απόφασή του να απομακρύνει από την κυβέρνηση τέσσερις υπουργούς, όλοι μέλη του υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος "Σας".

Η αποπομπή των τεσσάρων υπουργών έγινε μετά την απόφασή τους να καταψηφίσουν έκτακτη πρόταση για την επιβολή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, εκτός κυβέρνησης τέθηκαν και ορισμένοι υφυπουργοί, οι οποίοι ανήκουν στο επίσης θρησκευτικό κόμμα "Τορά του Ιουδαϊσμού".

Βάσει του ισραηλινού δικαίου οι απομακρύνσεις των υπουργών τίθενται σε ισχύ έπειτα από 48 ώρες.

Η ψήφος τους ήταν καθοριστική για την απόρριψη -με μικρή διαφορά- της πρότασης της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις προέβλεπαν την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την αύξηση της φορολογίας σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμα του προϋπολογισμού που αυξήθηκε υπέρογκα λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως αν το "Σας" αποσύρει τωρα την στήριξή του προς την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αριέλ Σαρόν θα έχει πλέον πολύ μειωμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Στην Κνέσετ τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση έχουν μόνο 60 έδρες επι συνόλου 120.

Ο Αριέλ Σαρόν λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν διαθέτει 19 έδρες, το θρησκευτικό κόμμα "Σας" διαθέτει 17 έδρες και το Εργατικό Κόμμα, 23. Ως εκ τούτου ο Αριέλ Σαρόν εξαρτάται πλέον κατά πολύ από τις δυνάμεις κεντροαριστεράς για να διατηρηθεί στην εξουσία

Σκληρή απάντηση της Κούβας στις καταγγελίες Μπους
BBC News
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Κάστρο- Κάρτερ

21.5.2002 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονη ήταν η αντίδραση των αρχών της Κούβας στις εξαγγελίες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, περί διατήρησης των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.

Μιλώντας στην κουβανική τηλεόραση ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνανστρέφεται πλέον και με την επονομαζόμενη "μαφία του Μαϊάμι", την οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, απαρτίζουν αντικαθεστωτικοί Κουβανοί.

Ο πρόεδρος της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δικαίωμα να κάνει λόγο για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην Κούβα, όταν ο ίδιος εξελέγη μέσω της δικαστικής οδού.

Νωρίτερα, η ομιλία του Τζορτζ Μπους στο κογκρέσο εκφωνήθηκε στο πλαίσιο της 100ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κούβας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων κατά της νήσου.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο Μαϊάμι και απευθυνόμενος σε Αμερικανούς κουβανικής καταγωγής δήλωσε ότι η πραγματική αλλαγή στο νησί της Καραϊβικής μπορεί να επέλθει μόνο με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της χώρας.

Σύμφωνα με το "όραμα" Μπους, η Κούβα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές για την ανάδειξη νέας εθνοσυνέλευσης, να αφαθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να δημιουργηθούν μέτωπα αντιπολίτευσης.

Οι κυρώσεις κατά της Κούβας εφαρμόζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 40 χρόνια.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι θα επιτραπεί η ταχυδρομική επικοινωνία με την Κούβα, ότι θα προσφερθεί βοήθεια προς τους Κουβανούς μέσω διεθνών οργανισμών αρωγής και ότι θα χορηγηθούν στους Κουβανούς υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν σαν σκοπό να δυσκολέψουν την κίνηση για την άρση των κυρώσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα η οποία έχει υποστηρικτές ακόμα και στο αμερικανικό κογκρέσο επειδή, όπως λένε, δεν βλάπτει τον Φιντέλ Κάστρο αλλά τους απλούς Κουβανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Τζορτζ Μπους οι ανακοινώσεις αυτές είναι πολιτική κίνηση με σκοπό την εξασφάλιση ψήφων ανάμεσα στην πολυάριθμη κοινότητα εξόριστων Κουβανών της πολιτείας της Φλόριντας, όπου η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη.

Κύμα διαδηλώσεων στην Αργεντινή
BBC News
Εδώ και μήνες οι Αργεντινοί κατέβουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση

21.5.2002 7:18 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες Αργεντινοί κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Μπουένος 'Αιρες και άλλων μεγάλων πόλεων της λατινομαρικανικής χώρας διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, την έλλειψη τροφίμων και την οικονομική πολιτική της νέας ηγεσίας.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή μαζικής απεργιακής κινητοποιήσεις από το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Αργεντινής.

Την ίδια ώρα το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 20%, ενώ το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, πέσο, συνεχίζει την πτωτική του πορεία έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης θα είναι η πρώτη επί προεδρίας, Εδουάρδο Δουάλδε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Την εικόνα της απόγνωσης των πολιτών της Αργεντινής μεταφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στο Μπουένος Άιρες, Λούρδες Ερέδια, η οποία διευκρινίζει ότι οι Αργεντινοί αισθάνονται ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή.

Εν τω μεταξύ, επεκτείνεται η κρίση στο τραπεζικό σύστημα .

Τη Δευρέρα η κρατική τράπεζα Μπάνκο Ναθιόν ανέλαβε τον έλεγχο τριών περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες ανήκαν στην γαλλική εταιρεία Φρανς Κρεντί Αγκρικόλ.

Η γαλλική εταιρεία έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κι άλλα κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών αυτών με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να επέμβει και να αναλάβει τον έλεγχο τους.

Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
BBC News

21.5.2002 5:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στόχος των διαδηλώσεων που πρόεκιται να πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο δεν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα "Ντι Τάγκεντσάιτουνγκ" αλλά η "ανικανότητα" της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές θα στραφούν εναντίον του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, του υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, αλλά και κατά όλων εκείνων των βουλευτών που στηρίζουν την παρουσία των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ζώνες πολέμου εκτός των γερμανικών συνόρων.

Επιτσροφή χρημάτων

Η ελβετική εφημερίδα "Λε Τεμπ" αποκαλύπτει ότι οι ρωσικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των αρχών της Γενεύης για τον εντοπισμό περίπου 500 εκατομμυρίων ελβετικών φράνγκων σε τραπεζικούς λογαριαμούς στην Ελβετία.

Η εφημερίδα επικαλούμενη τις δηλώσεις Ελβετού δικηγόρου προσθέτει ότι οι εν λόγω "παγωμένοι" τραπεζικοί λογαρισμοί ανήκουν σε δύο άτομα, τα οποία φέρονται να συνδέονται τόσο με την πρώην ρωσική ηγεσία του Μπορίς Γέλτσιν όσο και με το οργανωμένο έγκλημα.

Η πρωτοβουλία για το άνοιγμα των εν λόγω τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται να ανήκει σε στενό συνεργάτη του νυν προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται η πρωτοβουλία καταδεικνύει μια μεταστροφή της ρωσικής ηγεσίας ως προς τη συνεργασία της με τις ελβετικές αρχές για τη διελεύκανση υποθέσεων "βρώμικου" χρήματος.

Ποδόσφαιρο και οικονομία

Τόσο η πρωτοσέλιδα φωτογραφία της "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" όσο και ένα από τα βασικά άρθρα της εφημερίδας αναφέρονται στο Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, το οποίο αρχίζει σε δέκα ημέρες.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα επικεντρώνει την προσοχή της στη Βρετανία και στις επιπτώσεις της διοργάνωσης όχι μόνο στη συμπεριφορά των εργαζομένων και στη προσαρμογή των ωραρίων αλλά και στην μακροοικονομία της χώρας.

Η διοργάνωση, αναφέρει η "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν", αναμένεται να κοστίσει στη κ οστίσει στη βρετανική οικονομία περίπου το 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας που θα παρατηρηθεί εκείνες τις ημέρες.

Εν αντιθέσει, η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία, οι διοργανώτριες χώρες του Παγκοσμίου Κυπέλου, δεν ελπίζουν σε τίποτε άλλο παρά μόνο σε κέρδη και σε ώθηση της οικονομίας τους.

Τουλάχιστον αυτό συνέβη στην περίπτωση της Γαλλίας, όπου είχε διοργανωθεί πριν από τέσσερα χρόνια το Παγκόσμιο Κύπελο.

Ο συνδυασμός της κατάκτησης του κυπέλου, ο οποίος εμψύχωσε τους Γάλλους, μαζί με τα κέρδη από τη διοργάνωση, βοήθησαν σημαντικά την πορεία της γαλλικής οικονομίας, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές στην εφημερίδα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσον αφορά την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι εξίσου ελάχιστες με τις πιθανότητες κατάκτησης του κυπέλου από την εθνική Ιαπωνίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.