Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-29

  1. Παλαιστινιακό «Σύνταγμα» από Αραφάτ
  2. Για «επέκταση χωρικών υδάτων» μιλούν οι Τουρκοκύπριοι
  3. To FBI στη μάχη κατά της τρομοκρατίας
  4. Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
  5. Υπόθεση Λόκερμπι: Θετική η προσφορά αποζημίωσης, λέει ο Πάουελ
  6. Κορυφώνεται η ένταση για το Κασμίρ
  7. Η πείνα απειλεί τη νότια Αφρική
  8. Ευρωπαϊκές πιέσεις για τα μάρμαρα
  9. Ιταλία: Έρευνες για τον Μίλο Τζουκάνοβιτς
  10. Πιέσεις για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
  11. Παλαιστινιακό "Σύνταγμα" από Αραφάτ
  12. Υπόθεση Λόκερμπι: Θετική η προσφορά αποζημίωσης, λέει ο Πάουελ
  13. To FBI στρέφεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  14. Κορυφώνεται η ένταση για το Κασμίρ
  15. Πιέσεις για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
  16. Ιταλία: Έρευνες για τον Μίλο Τζουκάνοβιτς
  17. Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για την κοινοτική διεύρυνση
  18. ΗΠΑ: Εκ βάθρων αναδιάρθρωση στο FBI
  19. Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας στη Μόσχα
  20. Για "επέκταση χωρικών υδάτων" μιλούν οι Τουρκοκύπριοι
  21. Κορυφώνεται η ένταση για το Κασμίρ
  22. Η πείνα απειλεί εκατομμύρια κατοίκους στη νότια Αφρική
  23. Ντενκτάς: "Επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα"
  24. Ευρωπαϊκές πιέσεις για τα μάρμαρα
  25. Ανυποχώρητες οι ΗΠΑ προς τη Λιβύη
  26. Προειδοποιήσεις για την Αφρική
  27. Κρίσιμες συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας
  28. Ανυποχώρητες οι ΗΠΑ προς τη Λιβύη
  29. Κρίσιμες συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας
  30. Ανασχηματισμός στη Βρετανία
  31. Αμοιβές για την Αμπού Σαγιάφ
  32. Ριζική αναδιάρθρωση στο FBI
  33. Προειδοποιήσεις για την Αφρική
  34. Η Βρετανία καλεί το Πακιστάν να λάβει μέτρα
  35. Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα
  36. "Αμετάβλητη η στάση των ΗΠΑ προς τη Λιβύη"
  37. Συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας
  38. Στην Ινδία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
  39. Ο Μπλάτερ και πάλι πρόεδρος της ΦΙΦΑ
  40. ΗΠΑ: Εκτέλεση νεαρού κρατούμενου
  41. Σκληρές διαπραγματεύσεις Ε.Ε-Ρωσίας
  42. Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
  43. ΗΠΑ: Εκτέλεση νεαρού κρατούμενου
  44. Συνάντηση Μπους- Πάπα
  45. Απολύει 22.000 άτομα η DEUTSCHE TELECOM
  46. Φιλιππίνες: Επίθεση σε αμερικανικά ελικόπτερα
  47. Αποζημίωση για τα θύματα του Λόκερμπι
  48. Στην Ινδία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Παλαιστινιακό «Σύνταγμα» από Αραφάτ
BBC News
Ντε φάκτο Σύνταγμα για τους Παλαιστίνιους υπέγραψε ο Γιασέρ Αραφάτ

30.5.2002 3:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους ο Γιασέρ Αραφάτ υπέγραψε τελικά ένα καταστατικό κείμενο - που αποτελεί ντε φάκτο Σύνταγμα - και το οποίο περιγράφει τις εξουσίες του και τα δικαιώματα και ελευθερίες των Παλαιστινίων πολιτών.

Ορισμένα μέλη της παλαιστινιακής νομοθετικής συνέλευσης προσπαθούσαν εδώ και πέντε χρόνια να πείσουν τον κ. Αραφάτ να υπογράψει το "Βασικό Νόμο" όπως ονομάζεται η σχετική νομοθεσία.

Η κίνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη έρχεται ως αποτέλεσμα πρωτοφανών πιέσεων από το εσωτερικό της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Κύριο αντικείμενο των πιέσεων αυτό ήταν το αίτημα για μεταρρυθμίσεις, ώστς να αντιμετωπιστούν τα καταγγελόμενα φαινόμενα διαφθοράς και ανικανότητας, μέσα στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ιδίως μετά τις πρόσφατες σαρωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν την ηγεσία τους ότι δεν είναι σε θέση να τούς υπερασπίσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αραφάτ υπόσχεται να λάβει μέτρα για να διασφαλισθεί η διάκριση των εξουσιών, η δικαστική ανεξαρτησία, η διενέργεια ελευθέρων εκλογών και η αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν και κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το νέο "Σύνταγμα".

Για «επέκταση χωρικών υδάτων» μιλούν οι Τουρκοκύπριοι
BBC News
Οι δηλώσεις περί επέκτασης "χωρικών υδάτων" έγιναν καθόσον συνεχίζονται οι διακοινοτικές συνομιλίες

30.5.2002 3:30 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου" αποφάσισαν να επεκτείνουν τα "χωρικά τους ύδατα" - όπως τα ονομάζουν - από 3 μίλια σε 12.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκοκυπριακού πρακτορείου Μπαϊράκ, ο αυτοαποκαλούμενος "πρωθυπουργός" των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Εξάλλου σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, το "νομοσχέδιο" που ενέκρινε το λεγόμενο "υπουργικό συμβούλιο" θα υποβληθεί τώρα προς ψήφιση στην τουρκοκυπριακή "Βουλή".

Το πρακτορείο Ανατολή προσθέτει ότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Ντενκτάς, Σαλίχ Μίρογλου, ανάλογη απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είχαν λάβει πρόσφατα οι ελληνοκυπριακές αρχές και πως, επομένως, η ούτως καλουμένη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" είχε το δικαίωμα να πράξει το ίδιο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει εν θερμώ - όπως είπε χαρακτηριστικά - την ενέργεια της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πάντως στην κατεχόμενη Κύπρο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι αυτή η απόφαση - που ελήφθη κατά τη διάρκεια των απευθείας διακοινοτικών συνομιλιών - είναι ένα μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή ηγεσία και την ελληνική κοινή γνώμη, ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιθυμεί αυτονομία μέσα απο μία λύση και κυρίως να αναδειχθεί ισότιμος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Εξάλλου σήμερα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις επαφές που είχε στην Αθήνα, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην Κύπρο, ο ρόλος τ ου εκπροσώπου του, Αλβάρο ντε Σότο, θα είναι πιο ενεργός και έντονος στις απευθείας συνομιλίες.

Παράλληλα, ο κ. .Παπαπέτρου ανακοίνωσε ότι χθές Τρίτη, στο επίκεντρο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, βρέθηκε το θέμα της ασφάλειας, και σημείωσε ότι παραμένουν πολλά εμπόδια στην πρόοδο του διακοινοτικού διαλόγου

Οι συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή.

To FBI στη μάχη κατά της τρομοκρατίας
BBC News
Ο διοικητής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, παρουσιάζει πίνακα με τις νέες προτεραιότητες της υπηρεσίας

30.5.2002 3:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το FBI ανακοίνωσε σήμερα ριζικές μεταρρυθμίσεις μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε ότι δεν εξέτασε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών (του FBI), Ρόμπερτ Μίλερ, είπε ότι η λειτουργία του νέου FBI θα είναι ενεργητική και όχι παθητική απέναντι στα γεγονότα, και εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργήσει μια υπηρεσία με περισσότερες αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της κατασκοπείας.

Επίσης η συλλογή και ανάλυση των σχετικών με τρομοκρατικές δραστηριότητες πληροφοριών θα γίνονται πλέον σε κεντρικό επίπεδο, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών μέσων του FBI.

"Χρειαζόμαστε να υιοθετήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση, που θέτει ως πρωταρχική προτεραιότητα την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών" είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του FBI.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται και η πρόσληψη περίπου 2.000 νέων πρακτόρων, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικώς με θέματα τρομοκρατίας στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσινγκτον.

Διαμαρτυρίες

Οι ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαμαρτυρία ενός στελέχους του οργανισμού ότι τα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον δεν ασχολήθηκαν με τις πληροφορίες για τον αεροπειρατή Ζακαρίας Μουζαουί.

Σε μία επιστολή της προς το διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μούλερ, η ειδική πράκτορας Κόλιν Ρόουλι από τη Μινεάπολη κατηγόρησε τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού ότι παραμέλησαν την έρευνά της για τον Ζακαρίας Μουσάουϊ.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας δεν είναι σίγουροι ότι τα προτεινόμενα σχέδια θα βελτιώσουν τη λειτουργία του FBI.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
BBC News

30.5.2002 3:25 (Ωρα Λονδίνου)
Το θέμα της μετανάστευσης που κυριάρχησε και στην ατζέντα των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ απασχολεί το σημερινό φύλλο της γαλλικής Le Monde. «Η Ευρώπη αναζητά μεθόδους για να ενισχύσει την πολιτική της για την μετανάστευση» αναφέρει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι, οι σχετικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Ρώμη μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία μιας «κοινής συνοριακής αστυνομίας».

Ο περιορισμός και ενδεχομένως ο τερματισμός της εισαγωγής μεταναστών αποτελεί το νέο στόχο των ηγετών της ΕΕ, υποστηρίζει η Monde η οποία αναρωτιέται όμως «πως είναι δυνατόν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμεί να διευρύνει τα σύνορά της και η οποία έχει έναν γηραιό πληθυσμό να μην προωθεί μια κοινή πολιτική υποδοχής και ένταξης των ανθρώπων που επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτή». Πολύ περισσότερο, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα «που οι άνθρωποι αυτοί είναι απαραίτητοι από την αγορά εργασίας της.

Η «αποτυχία» της Μόσχας

Το θέμα των συνόρων και της ελεύθερης διακίνησης ατόμων και αγαθών απασχολεί σήμερα και την πλειοψηφία του ρωσικού Τύπου με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση ηγετών της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Η συνάντηση δεν κατάφερε να δώσει λύση στο ακανθώδες πρόβλημα των συνοριακών ελέγχων στο ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ οποίος θα βρεθεί μέσα στο έδαφος της Ε.Ε μετά την ένταξη της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Η εφημερίδα Izvestia αναφέρει ότι ο πρόεδρος Πούτιν οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο (ζητώντας την ελεύθερη μετακίνηση ρώσων πολιτών από και προς το Καλίνιγκραντ) καθώς η ΕΕ αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Η αποζημίωση της Λιβύης

«Η Λιβύη θέλει να αλλάξει την εικόνα του κράτους-παρία που την χαρακτηρίζει» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung αναφερόμενη στις πληροφορίες αμερικανικού δικηγορικού γραφείου πως η Λιβύη προτίθεται να προσφέρει 2,7 δισ. δολάρια στους συγγενείς των θυμάτων από την βομβιστική επίθεση στην πτήση της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Η πληρωμή όμως, συμπληρώνει η εφημερίδα έρχεται υπό όρους καθώς «η Λιβύη ζητά ως αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει εναντίον της ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ και τη διαγραφή της από τη λίστα των χωρών που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Υπόθεση Λόκερμπι: Θετική η προσφορά αποζημίωσης, λέει ο Πάουελ
BBC News
Μνημείο με τα ονόματα των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι

30.5.2002 3:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την ανεπίσημη προσφορά που - σύμφωνα με πληροφορίες - κατέθεσε η Λιβυή για χρηματική αποζημίωση των οικογενειών των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος της Πανάμ, το Λόκερμπι της Σκωτίας.

Αλλά ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι θα χρειαστεί πρώτα να εξετάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης αποζημίωσης, όταν αυτή κατατεθεί επισήμως.

Ταυτόχρονα οι αρχές της Λιβυής πήραν αποστάσεις από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προσέφεραν ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων - σχεδόν 11 εκατομμυρίων ευρώ - στην οικογένεια καθενός από τα 270 θύματα, που έχασαν τη ζωή τους στο Λόκερμπι το 1988.

Προηγουμένως δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων, είχε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε τελικά να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον όρο να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Τζάνα μετέδωσε ότι η Λιβυή δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία τυχόν κατέληξαν Λίβυοι επιχειρηματίες και δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα η Λιβυή δεν έχει δεχθεί ότι φέρει την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους της Παναμέρικαν, αν και πέρυσι ένας πράκτοράς της καταδικάστηκε σε ισόβια για την επίθεση.

Πάντως ακόμα και εάν υπάρχει προσφορά της Λιβυής για αποζημίωση των θυμάτων, αυτό δεν φαίνεται ότι πρόκειται να μεταβάλει την πολιτική κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα αυτή.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν η Λιβύη συμμορφωθεί με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Κορυφώνεται η ένταση για το Κασμίρ
BBC News
Ο στρατηγός Μουσαράφ επιθεωρεί το πιλοτήριο πακιστανικού μαχητικού αεροσκάφους

30.5.2002 3:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν με αφορμή το διαφιλονικούμενο Κασμίρ έλαβε νέες διαστάσεις σήμερα, μετά τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ.

Απευθυνόμενος σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, ο στρατηγός Μουσαράφ είπε ότι εάν η Ινδία επιτεθεί στο Πακιστάν, αυτό θα ανταπαντήσει μεταφέροντας την πολεμική σύρραξη σε ινδικό έδαφος.

"Οι αμυντικές μας δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα ... σε περίπτωση εκδήλωσης επιθετικότητας από την άλλη πλευρά των συνόρων" είπε ο στρατηγός Μουσαράφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε αεροπορική βάση του Πακιστάν.

Ο στρατηγός Μουσαράφ προσέθεσε χαρακτηριστικά "Ακόμα κι αν φέρουν τον πόλεμο σε μάς, εμείς θα μεταφέρουμε τη σύρραξη στο εχθρικό έδαφος".

Νέα θύματα στη μεθόριο Πακιστάν - Κασμίρ

Τουλάχιστον επτά κάτοικοι του υπό ινδική διοίκηση τμήματος του Κασμίρ, βρήκαν σήμερα το θάνατο και ακόμα 30 τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού του Πακιστάν, που έπληξαν την περιοχή Τζαμού, σύμφωνα με ινδούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν ιδιαίτερα σφοδρές ανταλλαγές πυρών κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει τα δύο κράτη.

Στο Δελχί, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Πακιστάν έχουν αλλάξει τακτική και αντί όλμων χρησιμοποιούν πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος για να πλήξουν τις αντίπαλες θέσεις, τακτική στην οποία απάντησαν με πυρά οι ινδικές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά οι Πακιστανοί λένε ότι 12 νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο σημερινός απολογισμός των πληγμάτων που δέχθηκαν περιοχές του ανατολικού Πακιστάν και του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ από το ινδικό πυροβολικό.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες ειρήνευσης

Στο μεταξύ έληξαν οι συνομιλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης που είχε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρώ, με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, μετά την επίσκεψή του χθες στο Πακιστάν.

Ο κ. Στρώ είπε στην ηγεσία του Πακιστάν ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει να αποτρέψ ουν τη διείσδυση των ισλαμιστών αυτονομιστών στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ, τονίζοντας ότι "ο κόσμος περιμένει από το στρατηγό Μουσαράφ έργα, όχι λόγια".

Σήμερα, στην Ινδία ο κ. Στρω συνάντησε τον Ινδό ομόλογό του, Ζάσουαντ Σινγκ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αταρ Μπεχαρί Βατσπαγί.

Το μήνυμα του κ. Στρώ προς την Ινδική ηγεσία ήταν η προτροπή για μη εμπλοκή σε πόλεμο με το Πακιστάν.

Η πείνα απειλεί τη νότια Αφρική
BBC News
Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα στην αφρικανική ήπειρο

30.5.2002 3:30 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέκταση του λιμού σε πολλά σημεία της νότιας αφρικανικής ηπείρου.

Η Παγκόσμια Υπηρεσία Επισιτισμού του ΟΗΕ επισημαίνει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης εάν δεν υπάρξουν σύντομα επιχορηγήσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Μετά από έρευνες που έγιναν σε πολλές περιοχές της νότιας Αφρικής, τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι στο Μαλάουϊ, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και τη Σουαζιλάνδη μπορεί να ξεσπάσει ο χειρότερος λιμός των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο απελπιστική, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη.

Τα αίτια του προβλήματος

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, τα αίτια του προβλήματος είναι η ξηρασία, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η κακή διαχείριση από την πλευρά των κυβερνήσεων, κυρίως στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

Η Νότιος Αφρική αναμένεται να διοργανώσει διάσκεψη τον επόμενο μήνα για να εξετασθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότερα από 800 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται.

Ευρωπαϊκές πιέσεις για τα μάρμαρα
BBC News
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει και την προσωρινή επιστροφή των μαρμάρων

30.5.2002 3:31 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ο βουλευτής του βρετανικού κόμματος των Φιλελευθέρων, Ρίτσαρντ Αλαν - ο οποίος διοργανώνει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων - δήλωσε στη διάσκεψη ότι η Βρετανία θα επιδείξει την προοδευτικότητά της μόνο εάν επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα.

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα προσφέρουν μία σημαντική ευκαιρία στη Βρετανία να προβεί σε μία ιστορική χειρονομία", δήλωσε ο κ. Αλαν.

"Η Βρετανία θα αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι παραμένει προσηλωμένη στην Ευρώπη και ότι σέβεται τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε ο Βρετανός βουλευτής.

Ο κ. Αλαν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις εν όψει μιας φωτογραφικής έκθεσης για τα μάρμαρα που πρόκειται να εγκαινιασθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λόρδος Ελγιν

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1782 από το λόρδο Ελγιν και τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1799.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα να κρατά τα μάρμαρα, τονίζοντας ότι ο λόρδος Ελγιν τα είχε σώσει από μία πιθανή καταστροφή τους.

Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες που έχουν ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ο Μπιλ Κλίντον και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Είναι σαν να μεταφερόταν το Μπιγκ Μπεν στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Οι Βρετανοί δεν θα ανέχονταν κάτι τέτοιο. Για αυτό και δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει σιωπηλή", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αλαν.

Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ιταλία: Έρευνες για τον Μίλο Τζουκάνοβιτς
BBC News
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς

30.5.2002 3:28 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιταλικές αρχές διεξάγουν έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες που φέρουν τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναμεμιγμένο σε λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Οι εισαγγελικές αρχές της πόλης του Μπάρι ερευνούν εάν ο κ. Τζουκάνοβιτς έχει διασυνδέσεις με την τοπική Μαφία που εισάγει παράνομα τσιγάρα στην Ιταλία, απ' όπου διανέμονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύθηκαν στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία γράφει επίσης ότι ερευνούνται επίσης οι δραστηριότητες ορισμένων πρώην συνεργατών του κ. Τζουκάνοβιτς.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι εισαγγελικές έρευνες άρχισαν όταν ένας μάρτυρας - κλειδί που ήταν αναμεμιγμένος σε υπόθεση λαθρεμπορίας, κατέθεσε πληροφορίες για σχέση του προέδρου του Μαυροβουνίου με παράνομο κύκλωμα λαθρεμπόρων.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποτελεί οικονομική πληγή για την Ιταλία, καθώς υπολογίζεται ότι το κράτος αυτό χάνει από δύο έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες φόρους.

Πιέσεις για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
BBC News
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει και την προσωρινή επιστροφή των μαρμάρων

30.5.2002 3:27 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ο βουλευτής του βρετανικού κόμματος των Φιλελευθέρων, Ρίτσαρντ Αλαν - ο οποίος διοργανώνει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων - δήλωσε στη διάσκεψη ότι η Βρετανία θα επιδείξει την προοδευτικότητά της μόνο εάν επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα.

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα προσφέρουν μία σημαντική ευκαιρία στη Βρετανία να προβεί σε μία ιστορική χειρονομία", δήλωσε ο κ. Αλαν.

"Η Βρετανία θα αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι παραμένει προσηλωμένη στην Ευρώπη και ότι σέβεται τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε ο Βρετανός βουλευτής.

Ο κ. Αλαν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις εν όψει μιας φωτογραφικής έκθεσης για τα μάρμαρα που πρόκειται να εγκαινιασθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λόρδος Ελγιν

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1782 από το λόρδο Ελγιν και τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1799.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα να κρατά τα μάρμαρα, τονίζοντας ότι ο λόρδος Ελγιν τα είχε σώσει από μία πιθανή καταστροφή τους.

Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες που έχουν ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ο Μπιλ Κλίντον και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Είναι σαν να μεταφερόταν το Μπιγκ Μπεν στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Οι Βρετανοί δεν θα ανέχονταν κάτι τέτοιο. Για αυτό και δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει σιωπηλή", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αλαν.

Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Παλαιστινιακό "Σύνταγμα" από Αραφάτ
BBC News
Ντε φάκτο Σύνταγμα για τους Παλαιστίνιους υπέγραψε ο Γιασέρ Αραφάτ

30.5.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους ο Γιασέρ Αραφάτ υπέγραψε τελικά ένα καταστατικό κείμενο - που αποτελεί ντε φάκτο Σύνταγμα - και το οποίο περιγράφει τις εξουσίες του και τα δικαιώματα και ελευθερίες των Παλαιστινίων πολιτών.

Ορισμένα μέλη της παλαιστινιακής νομοθετικής συνέλευσης προσπαθούσαν εδώ και πέντε χρόνια να πείσουν τον κ. Αραφάτ να υπογράψει το "Βασικό Νόμο" όπως ονομάζεται η σχετική νομοθεσία.

Η κίνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη έρχεται ως αποτέλεσμα πρωτοφανών πιέσεων από το εσωτερικό της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Κύριο αντικείμενο των πιέσεων αυτό ήταν το αίτημα για μεταρρυθμίσεις, ώστς να αντιμετωπιστούν τα καταγγελόμενα φαινόμενα διαφθοράς και ανικανότητας, μέσα στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ιδίως μετά τις πρόσφατες σαρωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν την ηγεσία τους ότι δεν είναι σε θέση να τούς υπερασπίσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αραφάτ υπόσχεται να λάβει μέτρα για να διασφαλισθεί η διάκριση των εξουσιών, η δικαστική ανεξαρτησία, η διενέργεια ελευθέρων εκλογών και η αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν και κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το νέο "Σύνταγμα".

Υπόθεση Λόκερμπι: Θετική η προσφορά αποζημίωσης, λέει ο Πάουελ
BBC News
Μνημείο με τα ονόματα των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι

29.5.2002 22:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την ανεπίσημη προσφορά που - σύμφωνα με πληροφορίες - κατέθεσε η Λιβυή για χρηματική αποζημίωση των οικογενειών των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος της Πανάμ, το Λόκερμπι της Σκωτίας.

Αλλά ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι θα χρειαστεί πρώτα να εξετάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης αποζημίωσης, όταν αυτή κατατεθεί επισήμως.

Ταυτόχρονα οι αρχές της Λιβυής πήραν αποστάσεις από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προσέφεραν ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων - σχεδόν 11 εκατομμυρίων ευρώ - στην οικογένεια καθενός από τα 270 θύματα, που έχασαν τη ζωή τους στο Λόκερμπι το 1988.

Προηγουμένως δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων, είχε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε τελικά να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον όρο να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Τζάνα μετέδωσε ότι η Λιβυή δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία τυχόν κατέληξαν Λίβυοι επιχειρηματίες και δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα η Λιβυή δεν έχει δεχθεί ότι φέρει την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους της Παναμέρικαν, αν και πέρυσι ένας πράκτοράς της καταδικάστηκε σε ισόβια για την επίθεση.

Πάντως ακόμα και εάν υπάρχει προσφορά της Λιβυής για αποζημίωση των θυμάτων, αυτό δεν φαίνεται ότι πρόκειται να μεταβάλει την πολιτική κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα αυτή.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν η Λιβύη συμμορφωθεί με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

To FBI στρέφεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας
BBC News
Ο διοικητής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, παρουσιάζει πίνακα με τις νέες προτεραιότητες της υπηρεσίας

29.5.2002 21:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το FBI ανακοίνωσε σήμερα ριζικές μεταρρυθμίσεις μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε ότι δεν εξέτασε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών (του FBI), Ρόμπερτ Μίλερ, είπε ότι η λειτουργία του νέου FBI θα είναι ενεργητική και όχι παθητική απέναντι στα γεγονότα, και εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργήσει μια υπηρεσία με περισσότερες αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της κατασκοπείας.

Επίσης η συλλογή και ανάλυση των σχετικών με τρομοκρατικές δραστηριότητες πληροφοριών θα γίνονται πλέον σε κεντρικό επίπεδο, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών μέσων του FBI.

"Χρειαζόμαστε να υιοθετήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση, που θέτει ως πρωταρχική προτεραιότητα την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών" είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του FBI.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται και η πρόσληψη περίπου 2.000 νέων πρακτόρων, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικώς με θέματα τρομοκρατίας στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσινγκτον.

Διαμαρτυρίες

Οι ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαμαρτυρία ενός στελέχους του οργανισμού ότι τα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον δεν ασχολήθηκαν με τις πληροφορίες για τον αεροπειρατή Ζακαρίας Μουζαουί.

Σε μία επιστολή της προς το διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μούλερ, η ειδική πράκτορας Κόλιν Ρόουλι από τη Μινεάπολη κατηγόρησε τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού ότι παραμέλησαν την έρευνά της για τον Ζακαρίας Μουσάουϊ.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας δεν είναι σίγουροι ότι τα προτεινόμενα σχέδια θα βελτιώσουν τη λειτουργία του FBI.

Κορυφώνεται η ένταση για το Κασμίρ
BBC News
Ο στρατηγός Μουσαράφ επιθεωρεί το πιλοτήριο πακιστανικού μαχητικού αεροσκάφους

29.5.2002 20:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν με αφορμή το διαφιλονικούμενο Κασμίρ έλαβε νέες διαστάσεις σήμερα, μετά τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ.

Απευθυνόμενος σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, ο στρατηγός Μουσαράφ είπε ότι εάν η Ινδία επιτεθεί στο Πακιστάν, αυτό θα ανταπαντήσει μεταφέροντας την πολεμική σύρραξη σε ινδικό έδαφος.

"Οι αμυντικές μας δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα ... σε περίπτωση εκδήλωσης επιθετικότητας από την άλλη πλευρά των συνόρων" είπε ο στρατηγός Μουσαράφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε αεροπορική βάση του Πακιστάν.

Ο στρατηγός Μουσαράφ προσέθεσε χαρακτηριστικά "Ακόμα κι αν φέρουν τον πόλεμο σε μάς, εμείς θα μεταφέρουμε τη σύρραξη στο εχθρικό έδαφος".

Νέα θύματα στη μεθόριο Πακιστάν - Κασμίρ

Τουλάχιστον επτά κάτοικοι του υπό ινδική διοίκηση τμήματος του Κασμίρ, βρήκαν σήμερα το θάνατο και ακόμα 30 τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού του Πακιστάν, που έπληξαν την περιοχή Τζαμού, σύμφωνα με ινδούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν ιδιαίτερα σφοδρές ανταλλαγές πυρών κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει τα δύο κράτη.

Στο Δελχί, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Πακιστάν έχουν αλλάξει τακτική και αντί όλμων χρησιμοποιούν πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος για να πλήξουν τις αντίπαλες θέσεις, τακτική στην οποία απάντησαν με πυρά οι ινδικές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά οι Πακιστανοί λένε ότι 12 νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο σημερινός απολογισμός των πληγμάτων που δέχθηκαν περιοχές του ανατολικού Πακιστάν και του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ από το ινδικό πυροβολικό.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες ειρήνευσης

Στο μεταξύ έληξαν οι συνομιλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης που είχε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρώ, με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, μετά την επίσκεψή του χθες στο Πακιστάν.

Ο κ. Στρώ είπε στην ηγεσία του Πακιστάν ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει να αποτρέ ψουν τη διείσδυση των ισλαμιστών αυτονομιστών στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ, τονίζοντας ότι "ο κόσμος περιμένει από το στρατηγό Μουσαράφ έργα, όχι λόγια".

Σήμερα, στην Ινδία ο κ. Στρω συνάντησε τον Ινδό ομόλογό του, Ζάσουαντ Σινγκ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αταρ Μπεχαρί Βατσπαγί.

Το μήνυμα του κ. Στρώ προς την Ινδική ηγεσία ήταν η προτροπή για μη εμπλοκή σε πόλεμο με το Πακιστάν.

Πιέσεις για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
BBC News
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει και την προσωρινή επιστροφή των μαρμάρων

29.5.2002 21:45 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ο βουλευτής του βρετανικού κόμματος των Φιλελευθέρων, Ρίτσαρντ Αλαν - ο οποίος διοργανώνει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων - δήλωσε στη διάσκεψη ότι η Βρετανία θα επιδείξει την προοδευτικότητά της μόνο εάν επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα.

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα προσφέρουν μία σημαντική ευκαιρία στη Βρετανία να προβεί σε μία ιστορική χειρονομία", δήλωσε ο κ. Αλαν.

"Η Βρετανία θα αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι παραμένει προσηλωμένη στην Ευρώπη και ότι σέβεται τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε ο Βρετανός βουλευτής.

Ο κ. Αλαν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις εν όψει μιας φωτογραφικής έκθεσης για τα μάρμαρα που πρόκειται να εγκαινιασθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λόρδος Ελγιν

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1782 από το λόρδο Ελγιν και τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1799.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα να κρατά τα μάρμαρα, τονίζοντας ότι ο λόρδος Ελγιν τα είχε σώσει από μία πιθανή καταστροφή τους.

Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες που έχουν ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ο Μπιλ Κλίντον και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Είναι σαν να μεταφερόταν το Μπιγκ Μπεν στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Οι Βρετανοί δεν θα ανέχονταν κάτι τέτοιο. Για αυτό και δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει σιωπηλή", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αλαν.

Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ιταλία: Έρευνες για τον Μίλο Τζουκάνοβιτς
BBC News
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς

29.5.2002 21:42 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιταλικές αρχές διεξάγουν έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες που φέρουν τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναμεμιγμένο σε λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Οι εισαγγελικές αρχές της πόλης του Μπάρι ερευνούν εάν ο κ. Τζουκάνοβιτς έχει διασυνδέσεις με την τοπική Μαφία που εισάγει παράνομα τσιγάρα στην Ιταλία, απ' όπου διανέμονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύθηκαν στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία γράφει επίσης ότι ερευνούνται επίσης οι δραστηριότητες ορισμένων πρώην συνεργατών του κ. Τζουκάνοβιτς.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι εισαγγελικές έρευνες άρχισαν όταν ένας μάρτυρας - κλειδί που ήταν αναμεμιγμένος σε υπόθεση λαθρεμπορίας, κατέθεσε πληροφορίες για σχέση του προέδρου του Μαυροβουνίου με παράνομο κύκλωμα λαθρεμπόρων.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποτελεί οικονομική πληγή για την Ιταλία, καθώς υπολογίζεται ότι το κράτος αυτό χάνει από δύο έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες φόρους.

Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για την κοινοτική διεύρυνση
BBC News
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία των πολιτών για τη διαδικασία διεύρυνσης της Κοινότητας

29.5.2002 21:28 (Ωρα Λονδίνου)
Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στις 15 χώρες - μέλη της Κοινότητας, η πλειοψηφία των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε δεν γνωρίζει είτε δεν ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πάνω από 15 χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες συμμετείχαν στην έρευνα και περίπου το 80% των πολιτών αυτών γνωρίζει ελάχιστα για την προτεινόμενη διεύρυνση της Κοινότητας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι ενθαρρυντικά και υπογράμισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να τα θεωρήσουν ως "μία νέα πρόκληση".

Οι πολιτικοί των χωρών - μελών καλούνται να εξηγήσουν στους Ευρωπαίους πολίτες τις προθέσεις τους, είπε ο κ. Τζόναθαν Φάουλ.

Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας αποδεικνύουν ότι η Κοινότητα έχει δυσκολίες να πείσει του πολίτες της για τις θετικές επιτώσεις της διεύρυνσης και γενικότερα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΗΠΑ: Εκ βάθρων αναδιάρθρωση στο FBI
BBC News
Έρευνες στελεχών του FBI στην περιοχή του Πενταγώνου που δέχθηκε επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου

29.5.2002 20:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το FBI ανακοίνωσε σήμερα ριζικές μεταρρυθμίσεις μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε ότι δεν εξέτασε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών (του FBI), Ρόμπερτ Μίλερ, είπε ότι η λειτουργία του νέου FBI θα είναι ενεργητική και όχι παθητική απέναντι στις εξελίξεις, και εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργήσει μια υπηρεσία με περισσότερες αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της κατασκοπείας.

Επίσης οι δραστηριότητες συλλογής και ανάλυσης των πληροφοριών θα γίνονται πλέον σε κεντρικό επίπεδο, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών μέσων του FBI.

"Χρειαζόμαστε να υιοθετήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση, που θέτει ως πρωταρχική προτεραιότητα την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών" είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του FBI.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται και η πρόσληψη περίπου 2.000 πρακτόρων, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικώς με θέματα τρομοκρατίας στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσινγκτον.

Διαμαρτυρίες

Οι ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαμαρτυρία ενός στελέχους του οργανισμού ότι τα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον δεν ασχολήθηκαν με τις πληροφορίες για τον αεροπειρατή Ζακαρίας Μουζαουί.

Σε μία επιστολή της προς το διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μούλερ, η ειδική πράκτορας Κόλιν Ρόουλι από τη Μινεάπολη κατηγόρησε τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού ότι παραμέλησαν την έρευνά της για τον Ζακαρίας Μουζαουί.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας δεν είναι σίγουροι ότι τα προτεινόμενα σχέδια θα βελτιώσουν τη λειτουργία του FBI.

Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας στη Μόσχα
BBC News
Η Μόσχα ανησυχεί για τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα Πολωνίας - Λιθουανίας με το Καλινινγκράντ

29.5.2002 20:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε και επίσημα ότι η Ρωσία αποτελεί πλέον ελεύθερη οικονομία "της αγοράς", κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αυτά στη σύνοδο κορυφής Κοινότητας - Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τη συμμετοχή του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με την κίνηση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Μόσχα αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να συσφίγξει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει λόγο για ένταξη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει πλέον και επισήμως ότι η Ρωσία αποτελεί μία ελεύθερη οικονομία, στην οποία μπορούν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές.

Ανησυχίες της Μόσχας

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε την ευρωπαϊκή αναγνώριση της χώρας του ως ελεύθερης οικονομίας, αλλά αναφέρθηκε παράλληλα και στις διαφωνίες των δύο πλευρών σε θέματα, που προκαλούν, όπως είπε, ατέρμονες συζητήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διαφοράς, που παραμένει άλυτη, αποτελεί το δικαίωμα μετακίνησης των Ρώσων πολιτών από το θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Η Μόσχα ανησυχεί για τις προθέσεις της Πολωνίας και της Λιθουανίας να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το Καλίνινγκραντ.

Το Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, πρώην Κένισμπεργκ , κατελήφθη από το σοβιετικό στρατό το 1943 και έκτοτε παραμένει υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Στον ρωσικό αυτό θύλακα κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι και είναι στρατηγικής σημασίας βάση για το ρωσικό στόλο στη Βαλτική.

Σήμερα ο ρωσικός πληθυσμός στην περιοχή αυτή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ενώ έντονη είναι και η δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ρωσία θα ήθελε οι κάτοικ οι του Καλίνινγκραντ να μπορούν να επισκέπτονται την μητέρα πατρίδα χωρίς να χρειάζεται να πάρουν τη βίζα που απατείται για να περάσουν μέσα από μία χώρα της Κοινότητας.

Για "επέκταση χωρικών υδάτων" μιλούν οι Τουρκοκύπριοι
BBC News
Οι δηλώσεις περί επέκτασης "χωρικών υδάτων" έγιναν καθόσον συνεχίζονται οι διακοινοτικές συνομιλίες

29.5.2002 19:42 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου" αποφάσισαν να επεκτείνουν τα "χωρικά τους ύδατα" - όπως τα ονομάζουν - από 3 μίλια σε 12.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκοκυπριακού πρακτορείου Μπαϊράκ, ο αυτοαποκαλούμενος "πρωθυπουργός" των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Εξάλλου σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, το "νομοσχέδιο" που ενέκρινε το λεγόμενο "υπουργικό συμβούλιο" θα υποβληθεί τώρα προς ψήφιση στην τουρκοκυπριακή "Βουλή".

Το πρακτορείο Ανατολή προσθέτει ότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Ντενκτάς, Σαλίχ Μίρογλου, ανάλογη απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είχαν λάβει πρόσφατα οι ελληνοκυπριακές αρχές και πως, επομένως, η ούτως καλουμένη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" είχε το δικαίωμα να πράξει το ίδιο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει εν θερμώ - όπως είπε χαρακτηριστικά - την ενέργεια της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πάντως στην κατεχόμενη Κύπρο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι αυτή η απόφαση - που ελήφθη κατά τη διάρκεια των απευθείας διακοινοτικών συνομιλιών - είναι ένα μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή ηγεσία και την ελληνική κοινή γνώμη, ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιθυμεί αυτονομία μέσα απο μία λύση και κυρίως να αναδειχθεί ισότιμος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Εξάλλου σήμερα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις επαφές που είχε στην Αθήνα, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην Κύπρο, ο ρόλος του εκπροσώπου του, Αλβάρο ντε Σότο, θα είναι πιο ενεργός και έντονος στις απευθείας συνομιλίες.

Παράλληλα, ο κ. .Παπαπέτρου ανακοίνωσε ότι χθές Τρίτη, στο επίκεντρο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, βρέθηκε το θέμα της ασφάλειας, και σημείωσε ότι παραμένουν πολλά εμπόδια στην πρόοδο του διακοινοτικού διαλόγου

Οι συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή.

Κορυφώνεται η ένταση για το Κασμίρ
BBC News
Ο στρατηγός Μουσαράφ επιθεωρεί το πιλοτήριο πακιστανικού μαχητικού αεροσκάφους

29.5.2002 20:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν με αφορμή το διαφιλονικούμενο Κασμίρ έλαβε νέες διαστάσεις σήμερα, μετά τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ.

Απευθυνόμενος σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, ο στρατηγός Μουσαράφ είπε ότι εάν η Ινδία επιτεθεί στο Πακιστάν, αυτό θα ανταπαντήσει μεταφέροντας την πολεμική σύρραξη σε ινδικό έδαφος.

"Οι αμυντικές μας δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα ... σε περίπτωση εκδήλωσης επιθετικότητας από την άλλη πλευρά των συνόρων" είπε ο στρατηγός Μουσαράφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε αεροπορική βάση του Πακιστάν.

Ο στρατηγός Μουσαράφ προσέθεσε χαρακτηριστικά "Ακόμα κι αν φέρουν τον πόλεμο σε μάς, εμείς θα μεταφέρουμε τη σύρραξη στο εχθρικό έδαφος".

Νέα θύματα στη μεθόριο Πακιστάν - Κασμίρ

Τουλάχιστον επτά κάτοικοι του υπό ινδική διοίκηση τμήματος του Κασμίρ, βρήκαν σήμερα το θάνατο και ακόμα 30 τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού του Πακιστάν, που έπληξαν την περιοχή Τζαμού, σύμφωνα με ινδούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν ιδιαίτερα σφοδρές ανταλλαγές πυρών κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει τα δύο κράτη.

Στο Δελχί, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Πακιστάν έχουν αλλάξει τακτική και αντί όλμων χρησιμοποιούν πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος για να πλήξουν τις αντίπαλες θέσεις, τακτική στην οποία απάντησαν με πυρά οι ινδικές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά οι Πακιστανοί λένε ότι 12 νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο σημερινός απολογισμός των πληγμάτων που δέχθηκαν περιοχές του ανατολικού Πακιστάν και του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ από το ινδικό πυροβολικό.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες ειρήνευσης

Στο μεταξύ έληξαν οι συνομιλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης που είχε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρώ, με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, μετά την επίσκεψή του χθες στο Πακιστάν.

Ο κ. Στρώ είπε στην ηγεσία του Πακιστάν ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει να αποτρέ ψουν τη διείσδυση των ισλαμιστών αυτονομιστών στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ, τονίζοντας ότι "ο κόσμος περιμένει από το στρατηγό Μουσαράφ έργα, όχι λόγια".

Σήμερα, στην Ινδία ο κ. Στρω συνάντησε τον Ινδό ομόλογό του, Ζάσουαντ Σινγκ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αταρ Μπεχαρί Βατσπαγί.

Το μήνυμα του κ. Στρώ προς την Ινδική ηγεσία ήταν η προτροπή για μη εμπλοκή σε πόλεμο με το Πακιστάν.

Η πείνα απειλεί εκατομμύρια κατοίκους στη νότια Αφρική
BBC News
Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα στην αφρικανική ήπειρο

29.5.2002 19:17 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέκταση του λιμού σε πολλά σημεία της νότιας αφρικανικής ηπείρου.

Η Παγκόσμια Υπηρεσία Επισιτισμού του ΟΗΕ επισημαίνει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης εάν δεν υπάρξουν σύντομα επιχορηγήσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Μετά από έρευνες που έγιναν σε πολλές περιοχές της νότιας Αφρικής, τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι στο Μαλάουϊ, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και τη Σουαζιλάνδη μπορεί να ξεσπάσει ο χειρότερος λιμός των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο απελπιστική, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη.

Τα αίτια του προβλήματος

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, τα αίτια του προβλήματος είναι η ξηρασία, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η κακή διαχείριση από την πλευρά των κυβερνήσεων, κυρίως στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

Η Νότιος Αφρική αναμένεται να διοργανώσει διάσκεψη τον επόμενο μήνα για να εξετασθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότερα από 800 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται.

Ντενκτάς: "Επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα"
BBC News
Οι δηλώσεις Ντενκτάς περί επέκτασης "χωρικών υδάτων" έγιναν καθόσον συνεχίζονται οι διακοινοτικές συνομιλίες

29.5.2002 16:44 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου" αποφάσισαν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα - όπως τα ονομάζουν - από 3 μίλια σε 12.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το σχετικό νομοσχέδιο που ενέκρινε το λεγόμενο "υπουργικό συμβούλιο" θα υποβληθεί τώρα προς ψήφιση στην τουρκοκυπριακή "Βουλή".

Το πρακτορείο Ανατολή προσθέτει ότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Ντενκτάς, Σαλίχ Μίρογλου, ανάλογη απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είχαν λάβει πρόσφατα οι ελληνοκυπριακές αρχές και πως, επομένως, η ούτως καλουμένη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" είχε το δικαίωμα να πράξει το ίδιο.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Εξάλλου σήμερα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις επαφές που είχε στην Αθήνα, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην Κύπρο, ο ρόλος του εκπροσώπου του, Αλβάρο ντε Σότο, θα είναι πιο ενεργός και έντονος στις απευθείας συνομιλίες.

Παράλληλα, ο κ. .Παπαπέτρου ανακοίνωσε ότι χθές Τρίτη, στο επίκεντρο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, βρέθηκε το θέμα της ασφάλειας, και σημείωσε ότι παραμένουν πολλά εμπόδια στην πρόοδο του διακοινοτικού διαλόγου

Οι συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Ευρωπαϊκές πιέσεις για τα μάρμαρα
BBC News
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει και την προσωρινή επιστροφή των μαρμάρων

29.5.2002 16:45 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ο βουλευτής του βρετανικού κόμματος των Φιλελευθέρων, Ρίτσαρντ Αλαν - ο οποίος διοργανώνει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων - δήλωσε στη διάσκεψη ότι η Βρετανία θα επιδείξει την προοδευτικότητά της μόνο εάν επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα.

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα προσφέρουν μία σημαντική ευκαιρία στη Βρετανία να προβεί σε μία ιστορική χειρονομία", δήλωσε ο κ. Αλαν.

"Η Βρετανία θα αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι παραμένει προσηλωμένη στην Ευρώπη και ότι σέβεται τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε ο Βρετανός βουλευτής.

Ο κ. Αλαν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις εν όψει μιας φωτογραφικής έκθεσης για τα μάρμαρα που πρόκειται να εγκαινιασθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λόρδος Ελγιν

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1782 από το λόρδο Ελγιν και τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1799.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα να κρατά τα μάρμαρα, τονίζοντας ότι ο λόρδος Ελγιν τα είχε σώσει από μία πιθανή καταστροφή τους.

Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες που έχουν ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ο Μπιλ Κλίντον και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Είναι σαν να μεταφερόταν το Μπιγκ Μπεν στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Οι Βρετανοί δεν θα ανέχονταν κάτι τέτοιο. Για αυτό και δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει σιωπηλή", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αλαν.

Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ανυποχώρητες οι ΗΠΑ προς τη Λιβύη
BBC News
Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 270 άτομα

29.5.2002 13:38 (Ωρα Λονδίνου)
Αμετάβλητη πρόκειται να παραμείνει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Λιβύη - σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους - παρά την προσφορά της Τρίπολης να καταβάλει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι.

Δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε τελικά να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον όρο να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Βάσει των προτάσεων, η οικογένεια κάθε θύματος θα λάβει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια (10.700.000 ευρώ).

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μπους θα εγκρίνει μία τέτοια συμφωνία.

Καταδίκη

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν η Λιβύη συμμορφωθεί με όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Διακόσια εβδομήντα άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα αεροπλάνο της Pan Am εξερράγη πάνω από την πόλη της Σκοτίας, Λόκερμπι, το 1988.

Πέρυσι, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλί Αλ Μεγκράχι, καταδικάσθηκε γιατί θεωρήθηκε ένοχος για τη διοργάνωση της βομβιστικής επίθεσης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Εθνη υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες να δεχθούν είτε τα Ηνωμένα Εθνη είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι ελάχιστες.

Προειδοποιήσεις για την Αφρική
BBC News
Αθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια άτομα

29.5.2002 14:32 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέκταση του λιμού σε πολλά σημεία της νότιας αφρικανικής ηπείρου.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής επισημαίνει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαβίωσης εάν δεν υπάρξουν σύντομα επιχορηγήσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν στο Μαλάουϊ, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσόθο και τη Ζουαζιλάνδη μπορεί να ξεσπάσει ο χειρότερος λιμός των τελευταίων χρόνων.

Πιστεύουν όμως ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη πιο απογοητευτικά όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη.

Τα αίτια του προβλήματος

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, τα αίτια του προβλήματος είναι η ξηρασία, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η κακή διαχείριση από την πλευρά των κυβερνήσεων, κυρίως στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

Η Νότιος Αφρική αναμένεται να διοργανώσει διάσκεψη τον επόμενο μήνα για να εξετασθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότερα από 800 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται.

Κρίσιμες συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας
BBC News
Η Μόσχα ανησυχεί για τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα του Καλινιγκράντ

29.5.2002 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Μία ημέρα μετά την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στη Ρώμη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, άρχισε συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μόσχα.

Στόχος των συνομιλιών είναι η μακροπρόθεσμη εδραίωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει λόγο για ένταξη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει πλέον και επισήμως ότι η Ρωσία αποτελεί μία ελεύθερη οικονομία, στην οποία μπορούν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές.

Ανησυχίες της Μόσχας

Οι εν λόγω δηλώσεις αναμένεται να ενδυναμώσουν τους εμπορικούς δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μόσχα.

Οι σημερινές συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν την προσοχή τους επίσης και σε μία νέα οδηγία από τις Βρυξέλλες για τον θόρυβο των αεροσκαφών, η οποία δεν επιτρέπει στα πεπαλαιωμένα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν στη δυτική Ευρώπη. Η Μόσχα έχει εκφράσει την οργή της για την εν λόγω οδηγία.

Επίσης, η Μόσχα ανησυχεί για τις προθέσεις της Πολωνίας και της Λιθουανίας να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το Καλινιγκράντ - περιοχή της Ρωσίας σε αλλοεθνές έδαφος.

Η Ρωσία αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες της κατά τις συνομιλίες, καθώς η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν θέσει υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανυποχώρητες οι ΗΠΑ προς τη Λιβύη
BBC News
Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 270 άτομα

29.5.2002 13:38 (Ωρα Λονδίνου)
Αμετάβλητη πρόκειται να παραμείνει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Λιβύη - σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους - παρά την προσφορά της Τρίπολης να καταβάλει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι.

Δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε τελικά να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον όρο να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Βάσει των προτάσεων, η οικογένεια κάθε θύματος θα λάβει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια (10.700.000 ευρώ).

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μπους θα εγκρίνει μία τέτοια συμφωνία.

Καταδίκη

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν η Λιβύη συμμορφωθεί με όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Διακόσια εβδομήντα άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα αεροπλάνο της Pan Am εξερράγη πάνω από την πόλη της Σκοτίας, Λόκερμπι, το 1988.

Πέρυσι, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλί Αλ Μεγκράχι, καταδικάσθηκε γιατί θεωρήθηκε ένοχος για τη διοργάνωση της βομβιστικής επίθεσης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Εθνη υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες να δεχθούν είτε τα Ηνωμένα Εθνη είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι ελάχιστες.

Κρίσιμες συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας
BBC News
Η Μόσχα ανησυχεί για τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα του Καλινιγκράντ

29.5.2002 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Μία ημέρα μετά την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στη Ρώμη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, άρχισε συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μόσχα.

Στόχος των συνομιλιών είναι η μακροπρόθεσμη εδραίωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει λόγο για ένταξη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει πλέον και επισήμως ότι η Ρωσία αποτελεί μία ελεύθερη οικονομία, στην οποία μπορούν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές.

Ανησυχίες της Μόσχας

Οι εν λόγω δηλώσεις αναμένεται να ενδυναμώσουν τους εμπορικούς δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μόσχα.

Οι σημερινές συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν την προσοχή τους επίσης και σε μία νέα οδηγία από τις Βρυξέλλες για τον θόρυβο των αεροσκαφών, η οποία δεν επιτρέπει στα πεπαλαιωμένα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν στη δυτική Ευρώπη. Η Μόσχα έχει εκφράσει την οργή της για την εν λόγω οδηγία.

Επίσης, η Μόσχα ανησυχεί για τις προθέσεις της Πολωνίας και της Λιθουανίας να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το Καλινιγκράντ - περιοχή της Ρωσίας σε αλλοεθνές έδαφος.

Η Ρωσία αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες της κατά τις συνομιλίες, καθώς η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν θέσει υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανασχηματισμός στη Βρετανία
BBC News
Ο Αλιστερ Ντάρλινγκ είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών

29.5.2002 15:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, διόρισε στη θέση του υπουργού Μεταφορών τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, μετά την παραίτηση του Στίβεν Μπάιερς.

Η θέση θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση για την κακή κατάσταση του δικτύου μεταφορών και των σιδηροδρόμων.

Ο Στίβεν Μπάιερς είχε δεχθεί τα βέλη της κριτικής τόσο από πολιτικούς όσο και από δημοσιογράφους για αρκετές αποφάσεις του.

Πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι η παραμονή του Στίβεν Μπάιερς στη θέση του υπουργού Μεταφορών ήταν επιζήμια για ολόκληρη την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.

Μίνι ανασχηματισμός

Ο Αλιστερ Κάμπελ ήταν παλαιότερα υπεύθυνος για θέματα εργασίας και συντάξεων. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Τόνι Μπλερ να τον διορίσει στο υπουργείο Μεταφορών.

Κατά τον ανασχηματισμό, ο Τόνι Μπλερ διόρισε και τον πρώτο μαύρο γενικό γραμματέα υπουργείου - τον Πολ Μπόατενγκ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για την απόφαση του Στίβεν Μπάιερς να παραιτηθεί.

Αμοιβές για την Αμπού Σαγιάφ
BBC News
Στρατιώτες από τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες αναζητούν τους αιχμαλώτους

29.5.2002 13:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προσφέρουν αμοιβή μέχρι και 5,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη σύλληψη των ανώτατων ηγετών της ανταρτικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στις Φιλιππίνες.

H Oυάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική την εν λόγω οργάνωση και την κατηγορεί ότι έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Η Αμπού Σαγιάφ κρατεί τρεις ομήρους- μεταξύ των οποίων και ένα ζευγάρι Αμερικανών.

Aς σημειωθεί ότι πέρα από την προκήρυξη, οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει και περίπου 1.000 στρατιώτες στις Φιλιππίνες για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στον αγώνα τους κατά των ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ.

Εκκλήσεις

Ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μανίλα, Φράνσις Ρικιαρντόνε, δήλωσε ότι η αμοιβή προσφέρεται και για τα πέντε ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Ο κ. Ρικιαρντόνε απηύθυνε εκκλήσεις σε όσους γνωρίζουν λεπτομέρειες να τηλεφωνήσουν στην αμερικανική πρεσβεία στις Φιλιππίνες.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ αποτελείται από λιγότερα από 100 μέλη. Τα περισσότερα από αυτά πιστεύεται ότι κρύβονται στο νησί Μπασιλάν.

Το ζευγάρι των Αμερικανών κρατούνται αιχμάλωτοι από τον περασμένο Μάϊο, όταν μέλη της Αμπού Σαγιάφ εισέβαλαν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και κράτησαν ομήρους 20 τουρίστες.

Ριζική αναδιάρθρωση στο FBI
BBC News
Πολλές διαμαρτυρίες έχουν εκφρασθεί για το FBI

29.5.2002 14:03 (Ωρα Λονδίνου)
Το FBI αναμένεται να ανακοινώσει ριζικές μεταρρυθμίσεις μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε ότι δεν εξέτασε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσινγκτον, οι επικεφαλής του FBI επιθυμούν να προσδώσουν μεγαλύτερη ισχύ στα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται και η πρόσληψη περίπου 2.000 πρακτόρων, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικώς με θέματα τρομοκρατίας στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσινγκτον.

Το FBI έχει δεχθεί τα βέλη της κριτικής γιατί δεν ασχολήθηκε με τις πληροφορίες δύο πρακτόρων από το Φίνιξ και τη Μινεάπολη, οι οποίοι φαίνεται να είχαν πληροφορίες για τις επιθέσεις.

Διαμαρτυρίες

Οι ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαμαρτυρία ενός στελέχους του οργανισμού ότι τα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον δεν ασχολήθηκαν με τις πληροφορίες για τον αεροπειρατή Ζακαρίας Μουζαουί.

Σε μία επιστολή της προς το διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μούλερ, η ειδική πράκτορας Κόλιν Ρόουλι από τη Μινεάπολη κατηγόρησε τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού ότι παραμέλησαν την έρευνά της για τον Ζακαρίας Μουζαουί.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας δεν είναι σίγουροι ότι τα προτεινόμενα σχέδια θα βελτιώσουν τη λειτουργία του FBI.

Προειδοποιήσεις για την Αφρική
BBC News
Αθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια άτομα

29.5.2002 14:32 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέκταση του λιμού σε πολλά σημεία της νότιας αφρικανικής ηπείρου.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής επισημαίνει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαβίωσης εάν δεν υπάρξουν σύντομα επιχορηγήσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν στο Μαλάουϊ, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσόθο και τη Ζουαζιλάνδη μπορεί να ξεσπάσει ο χειρότερος λιμός των τελευταίων χρόνων.

Πιστεύουν όμως ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη πιο απογοητευτικά όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη.

Τα αίτια του προβλήματος

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, τα αίτια του προβλήματος είναι η ξηρασία, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η κακή διαχείριση από την πλευρά των κυβερνήσεων, κυρίως στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

Η Νότιος Αφρική αναμένεται να διοργανώσει διάσκεψη τον επόμενο μήνα για να εξετασθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότερα από 800 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται.

Η Βρετανία καλεί το Πακιστάν να λάβει μέτρα
BBC News
Ο Τζακ Στρο και ο Ινδός ομολογός του Τζασβάντ Σινγκ

29.5.2002 13:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζήτησε από το Πακιστάν να αποτρέψει τις επιθέσεις των αυτονομιστών στο Κασμίρ.

Μιλώντας από το Νέο Δελχί, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ινδό ομόλογό του Τζασβάντ Σινγκ, ο κ. Στρο δήλωσε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο κ. Στρo βρίσκεται στην Ινδία για συνομιλίες που έχουν στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.

Οι συνομιλίες στην Ινδία πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά τις συναντήσεις του κ. Στρο με τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

Ο κ. Στρο υπογράμμισε στον Περβέζ Μουσαράφ ότι η διεθνής κοινότητα ζητά από το Πακιστάν να αποτρέψει τη μετακίνηση ατόμων που σκοπεύουν να διοργανώσουν επιθέσεις στο Κασμίρ, το οποίο βρίσκεται υπό ινδική διοίκηση.

"Αυτοσυγκράτηση"

Ο αναλυτής διπλωματικών θεμάτων του BBC πιστεύει ότι ο κ. Στρο θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Ινδίας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατηγός Μουσαράφ και ο κ. Βατζπαγί θα λάβουν μέρος στην σύνοδο για την ασφάλεια της περιοχής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Καζακστάν.

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και όχι μεταξύ τους.

Η κατάσταση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις παραμένει τεταμένη μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Πακιστάν την Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινγκ, χαρακτήρισε "ανεύθυνες" τις αποφάσεις του Πακιστάν να συνεχίζει τις πυραυλικές δοκιμές.

Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα
BBC News
Ενα άτομο σκοτώθηκε κατά την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

29.5.2002 12:38 (Ωρα Λονδίνου)
Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας για να συζητηθούν οι αντιδράσεις του Ισραήλ στις τελευταίες παλαιστινιακές επιθέσεις.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι υπήρξαν διαφωνίες για το τι πρέπει να γίνει και για αυτό δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας μπορεί να λάβει αποφάσεις για αντίποινα μετά τις τελευταίες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Την Τρίτη ένας ένοπλος Παλαιστίνιος πυροβόλησε και σκότωσε τρεις μαθητές γυμνασίου σε έναν εβραϊκό οικισμό κοντά στη Ναμπλούς.

"Νέα τακτική"

Την ίδια μέρα όμως σκοτώθηκε και ένας ακόμη Ισραηλινός από τα πυρά ενός Παλαιστινίου σε δρόμο της Ιερουσαλήμ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων δεν έχει καταδικάσει τα δύο τελευταία περιστατικά.

Την ευθύνη και των δύο επιθέσεων ανέλαβε - σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο - η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, η οποία συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή πιστεύει ότι οι πυροβολισμοί είναι μία νέα τακτική των Παλαιστινίων, οι οποίοι δεν φαίνεται να προβαίνουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας μετά τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη τον περασμένο μήνα.

Ο Γιασέρ Αραφάτ έχει καταδικάσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά όχι τις επιθέσεις στους εβραϊκούς οικισμούς, οι οποίοι θεωρούνται από τους Παλαιστινίους σύμβολα της ισραηλινής κατοχής.

"Αμετάβλητη η στάση των ΗΠΑ προς τη Λιβύη"
BBC News
Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 270 άτομα

29.5.2002 10:39 (Ωρα Λονδίνου)
Αμετάβλητη πρόκειται να παραμείνει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Λιβύη - σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους - παρά την προσφορά της Τρίπολης να καταβάλει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι.

Δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε τελικά να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον όρο να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Βάσει των προτάσεων, η οικογένεια κάθε θύματος θα λάβει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια (10.700.000 ευρώ).

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μπους θα εγκρίνει μία τέτοια συμφωνία.

Καταδίκη

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν η Λιβύη συμμορφωθεί με όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Διακόσια εβδομήντα άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα αεροπλάνο της Pan Am εξερράγη πάνω από την πόλη της Σκοτίας, Λόκερμπι, το 1988.

Πέρυσι, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλί Αλ Μεγκράχι, καταδικάσθηκε γιατί θεωρήθηκε ένοχος για τη διοργάνωση της βομβιστικής επίθεσης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Εθνη υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες να δεχθούν είτε τα Ηνωμένα Εθνη είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι ελάχιστες.

Συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας
BBC News
Η Μόσχα ανησυχεί για τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα του Καλινιγκράντ

29.5.2002 11:47 (Ωρα Λονδίνου)
Μία ημέρα μετά την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στη Ρώμη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, άρχισε συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μόσχα.

Στόχος των συνομιλιών είναι η μακροπρόθεσμη εδραίωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει λόγο για ένταξη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει πλέον και επισήμως ότι η Ρωσία αποτελεί μία μεγάλη αγορά, στην οποία μπορούν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές.

Ανησυχίες της Μόσχας

Οι εν λόγω δηλώσεις αναμένεται να ενδυναμώσουν τους εμπορικούς δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μόσχα.

Οι σημερινές συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν την προσοχή τους επίσης και σε μία νέα οδηγία από τις Βρυξέλλες για τον θόρυβο των αεροσκαφών, η οποία δεν επιτρέπει στα πεπαλαιωμένα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν στη δυτική Ευρώπη. Η Μόσχα έχει εκφράσει την οργή της για την εν λόγω οδηγία.

Επίσης, η Μόσχα ανησυχεί για τις προθέσεις της Πολωνίας και της Λιθουανίας να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το Καλινιγκράντ - περιοχή της Ρωσίας σε αλλοεθνές έδαφος.

Η Ρωσία αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες της κατά τις συνομιλίες, καθώς η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν θέσει υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην Ινδία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
BBC News
Στα σύνορα βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες

29.5.2002 11:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρo, βρίσκεται στην Ινδία για συνομιλίες που έχουν στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.

Ο κ. Στρο συναντήθηκε ήδη με τον Ινδό ομόλογό του, Τζασβάντ Σινγκ, ενώ αργότερα αναμένεται να συναντήσει και τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί.

Οι συνομιλίες στην Ινδία πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά τις συναντήσεις του κ. Στρο με τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

Ο κ. Στρο υπογράμμισε στον Περβέζ Μουσαράφ ότι η διεθνής κοινότητα ζητά από το Πακιστάν να αποτρέψει τη μετακίνηση ατόμων που σκοπεύουν να διοργανώσουν επιθέσεις στο Κασμίρ, το οποίο βρίσκεται υπό ινδική διοίκηση.

"Αυτοσυγκράτηση"

Ο αναλυτής διπλωματικών θεμάτων του BBC πιστεύει ότι ο κ. Στρο θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Ινδίας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατηγός Μουσαράφ και ο κ. Βατζπαγί θα λάβουν μέρος στην σύνοδο για την ασφάλεια της περιοχής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Καζακστάν.

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και όχι μεταξύ τους.

Η κατάσταση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις παραμένει τεταμένη μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Πακιστάν την Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινγκ, χαρακτήρισε "ανεύθυνες" τις αποφάσεις του Πακιστάν να συνεχίζει τις πυραυλικές δοκιμές.

Ο Μπλάτερ και πάλι πρόεδρος της ΦΙΦΑ
BBC News
Κύριος αντίπαλος του Σεπ Μπλάτερ ήταν ο Ισα Χαγιάτου

29.5.2002 9:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σεπ Μπλάτερ αναδείχθηκε και πάλι πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, παρά τις καταγγελίες εναντίον του.

Ο Ελβετός πρόεδρος έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη γενική συνέλευση της ΦΙΦΑ και νίκησε με μεγάλη ευκολία τον υποψήφιο από το Καμερούν, Ισα Χαγιάτου.

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ΦΙΦΑ, άρχισαν την Τετάρτη στη Σεούλ της Νότιας Κορέας εν μέσω καταγγελιών για σκάνδαλα, διαφθορά, δωροδοκίες και κακή οικονομική διαχείριση.

Ομως, ο Σεπ Μπλάτερ συγκέντρωσε 139 ψήφους από τις 197 συνολικά, κερδίζοντας με άνεση τον αντίπαλό του, Ισα Χαγιάτου.

Κατά την έναρξη των διαδικασιών, ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τσανγκ Μονγκ Τζουν από τη Νότιο Κορέα, είχε τονίσει ότι η ΦΙΦΑ διέρχεται από μία περίοδο κρίσης.

"Αθώος"

Ο ίδιος ο Σεπ Μπλάτερ διέψευσε τους ισχυρισμούς εναντίον του. "Είμαι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου", δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο Ισα Χαγιάτου πίστευε ότι θα ελάμβανε την υποστήριξη του 95% των Αφρικανών αντιπροσώπων - οι ψήφοι των οποίων εθεωρούντο καθοριστικής σημασίας.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Ισα Χαγιάτου, τονίζοντας ότι το κύρος της ΦΙΦΑ έχει αμαυρωθεί.

Σύμφωνα με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η ΦΙΦΑ έχασε τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω κακής διαχείρισης.

ΗΠΑ: Εκτέλεση νεαρού κρατούμενου
BBC News
O 23χρονος κατηγορούμενος δεν εξέφρασε καμία «τελευταία επιθυμία» στους εκτελεστές του

29.5.2002 9:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του Τέξας εκτέλεσαν με θανατηφόρο ένεση έναν ακόμη νεαρό κρατούμενο ο οποίος κατηγορούνταν για έγκλημα που είχε διαπράξει στα 17 του χρόνια.

Ο Ναπολέον Μπίζλει είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του πατέρα ενός ομοσπονδιακού δικαστή.

Αρκετές οργανώσεις που αντιδρούν στην θανατική ποινή διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την ηλικία όσο και για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης του Μπίζλει.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος ενώ ήταν μαύρος καταδικάστηκε από σώμα ενόρκων που απαρτίζονταν μόνο από λευκούς ενώ τρείς δικαστές αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση καθώς είχαν συνεργαστεί με το γιο του θύματος.

Εξάλλου ο δικηγόρος του Μπίζλει χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως «ανίκανος» αφού δεν ανέφερε στους ενόρκους την ηλικία του 23χρονου πελάτη του.

Από το 1976, οπότε επανήλθε η θανατική ποινή στις ΗΠΑ, 18 νεαροί κρατούμενοι έχουν εκτελεστεί για εγκλήματα που διέπραξαν πριν ενηλικιωθούν.

Σκληρές διαπραγματεύσεις Ε.Ε-Ρωσίας
BBC News
Το θετικό κλίμα της Ρώμης ίσως να μην μεταφερθεί και στη Μόσχα

29.5.2002 7:47 (Ωρα Λονδίνου)
Υστερα από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ιταλία, που προσφέρει στη Μόσχα δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας, ο Ρώσος πρόεδρος συναντάται σήμερα με ευρωπαϊους ηγέτες στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κρις Πάτεν οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν σε θέματα ελεύθερου εμπορίου αλλά θα αφορούν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των δυο πλευρών.

Οπως μεταδίδει, όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα οι συνομιλίες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες.

Η Μόσχα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα μέτρα συνοριακού ελέγχου που λαμβάνουν η Πολωνία και η Λιθουανία γύρω από το ρωσικο θύλακα του Καλίνιγκραντ εν όψει της ένταξής τους στην ΕΕ.

Ακόμη η Ρωσία αντιδρά σε μια νέα ντιρεκτίβα των Βρυξελών για τα επιτρεπτά επίπεδα θορύβου των επιβατικών αεροσκαφών καθώς η εφαρμογή της θα απαγορεύσει σε αρκετά ρωσικά αεροσκάφη να πετούν προς τη δυτικής Ευρώπη

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
BBC News

29.5.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
«Ρωμαϊκή κηδεία» για την παλαιά δομή του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Ρωσίας στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων της συμμαχίας, η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι «το σημερινό ΝΑΤΟ ελάχιστα θυμίζει ον πλαιό ισχυρό οργανισμό» καθώς, μετά την 11η Σεπτεμβρίου «οι ΗΠΑ έχασαν κάθε ενδιαφέρον για την παλαιά αμυντική δομή».

H Die Welt σημειώνει ακόμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμπιστεύεται τον Ρώσο ομολογό του περισσότερο από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες και η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ εξασφαλίζει στους αμερικανους ένα νέο πεδίο δράσης μέσα στην Ανατολική Ευρώπη.

«Αρμαγεδών»

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρηνικού πολέμου μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν εκφράζει η Die Presse της Αυστρίας που σημειώνει ότι ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ «δεν είναι ο Αραφάτ των Ινδών, δηλαδή ένας μπαμπούλας στον οποίο μπορείς να επιρίψεις οποιαδήποτε ευθύνη». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Μουσαράφ δεν ελένχει πλέον τους εξτρεμιστές.

Μια πυρηνική σύγκρουση, θα εξαφανίσει το Πακιστάν και συνεπώς ισοδυναμεί με αυτοκτονία υποστηρίζει η Die Welt η οποία όμως καταλήγει με την παρατήρηση ότι η λογική έχει εκλείψει από την περιοχή.

Πολιτική για τους μετανάστες

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στην στην ταύτιση απόψεων που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιρά και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε θέματα μεταναστών.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι το θέμα των μεταναστών δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρα δεξιά και πως αν η Ευρώπη θέλει να έχει λαϊκό χαρακτήρα το θέμα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών της διακυβερνητικής διάσκεψης της Σεβίλης. Η εφημερίδα όμως σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει σύγχιση ανάμεσα στις λέξεις «λαϊκός» και «λαϊκιστικός»

και να υιοθετηθεί η ρητορική της άκρας δεξιάς.

ΗΠΑ: Εκτέλεση νεαρού κρατούμενου
BBC News
O 23χρονος κατηγορούμενος δεν εξέφρασε καμία «τελευταία επιθυμία» στους εκτελεστές του

29.5.2002 2:23 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του Τέξας εκτέλεσαν με θανατηφόρο ένεση έναν ακόμη νεαρό κρατούμενο ο οποίος κατηγορούνταν για έγκλημα που είχε διαπράξει στα 17 του χρόνια.

Ο Ναπολέον Μπίζλει είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του πατέρα ενός ομοσπονδιακού δικαστή.

Αρκετές οργανώσεις που αντιδρούν στην θανατική ποινή διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την ηλικία οσο και για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης του Μπίζλει.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος ενώ ήταν μαύρος καταδικάστηκε από σώμα ενόρκων που απαρτίζονταν μόνο από λευκούς ενώ τρείς δικαστές αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση καθώς είχαν συνεργαστεί με το γιο του θύματος.

Εξάλου ο δικηγόρος του Μπίζλει χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως «ανίκανος» αφού δεν ανέφερε στους ενόρκους την ηλικία του 23χρονου πελάτη του.

Από το 1976, οπότε επανήλθε η θανατική ποινή στις ΗΠΑ, 18 νεαροί κρατούμενοι έχουν εκτελεστεί για εγκλήματα που διέπραξαν πριν ενηλικιωθούν.

Συνάντηση Μπους- Πάπα
BBC News
Το περιεχόμενο της συζήτησης δεν κοινοποιήθηκε

29.5.2002 2:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο στο Βατικανό πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση είχε διάρκεια περισσότερο από 20 λεπτά αλλά δεν κοινοποιήθηκε το περιεχόμενο της συζητησης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι δυο άνδρες αναμενόταν να συζητήσουν την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σειρά των ερωτικών σκανδάλων στα οποία αναμιγνύονται ιερείς στις ΗΠΑ.

Πριν την έναρξη της συνάντησης πάντως, ο κ. Μπους είπε ότι θα εξέφραζε την ανησυχία του για την πτώση της δημοτικότητας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα ο Πάπας κάλεσε τους αμερικανούς καρδιναλίους σε έκτατη σύνοδο στη Ρώμη για να συζητηθούν τα σκάνδαλα παιδοφιλίας που έπληξαν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ.

Απολύει 22.000 άτομα η DEUTSCHE TELECOM
BBC News
Ο γερμανικός κολοσός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη δραστική μείωση προσωπικού

29.5.2002 2:36 (Ωρα Λονδίνου)
Η DEUTSCHE TELECOM επιβεβαίωσε ότι για να καταστεί και πάλι επικερδής θα περιορίσει τις θέσεις εργασίας κατά 22.000.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρία σκοπεύει να απολύσει 30.000 εργαζόμενους και παράλληλα να δημιουργήσει 8.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2004.

Η πληροφορία για μείωση των θέσεων εργασίας στο γερμανικό κολοσσό με τους 245.000 υπαλλήλους επιβεβαιώθηκε από τον Ρόν Σόμερ, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, στην ετήσια συνέλευση των μετόχων στην Κολονία .

Επισημαίνουμε ότι οι μέτοχοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες μετά την καθετη πτώση της μετοχής της Τέλεκομ, της οποίας η αξία τώρα είναι κατώτερη απ' ό,τι το 1996 οταν δηλ.η εταιρία πρωτομπήκε στο χρηματιστήριο.

Ο Σόμερ είπε στους μετόχους ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους για την πτωτική πορεία της μετοχής της DEUTSCHE TELECOM.

"Την πτώση της μετοχής μπορούμε να την αναζητήσουμε μόνο σε ψυχολογικά αίτια", σημείωσε ο κ. Σόμερ.

Στην αρχή ο Ρόν Σόμερ αναφέρθηκε σε πολλούς παράγοντες για την πτώση της μετοχής της DEUTSCHE TELECOM.

Κατ ' αυτόν ο βασικός λόγος για τις ζημιές της εταιρείας του είναι η συρρίκνωση του κλάδου των προϊόντων της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στις αρχές του μηνός κατεγράφησαν απώλειες 1,8 δισεκατομμύρια για το πρώτο τρίμηνο του 2002 , πολύ μεγαλύτερες απ αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές .

Φιλιππίνες: Επίθεση σε αμερικανικά ελικόπτερα
BBC News
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η αμερικανική αποστολή περιορίζεται στην εκπαίδευση των κυβερνητικών δυνάμεων

29.5.2002 5:45 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα δέχτηκαν πυρά ενώ πετούσαν προς τη Νήσο Μπασιλάν των Φιλιππίνων ανέφεραν τοπικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Οι ίδιοι απέδωσαν την επίθεση σε ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

Στρατιώτες που επέβαιναν στα ελικόπτερα ανταπέδωσαν τα πυρά. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι περίπου 1.000 αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στις Φιλιππίνες συμμετέχουν απλώς σε προγράμματα εκπαίδευσης των κυβερνητικών δυνάμεων που μάχονται ισλαμιστές αντάρτες.

Τον Φεβρουάριο 10 αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί όταν αμερικανικό ελικόπτερο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Μιντανάο. Η πτώση όμως είχε αποδωθεί σε τεχνικό πρόβλημα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες της Αμπού Σαγιάφ σχετίζονται με την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή δεν έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν με τη βοήθεια κατασκοπευτικών αεροσκαφών έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των ανταρτών.

Αποζημίωση για τα θύματα του Λόκερμπι
BBC News
Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 270 άτομα

29.5.2002 5:13 (Ωρα Λονδίνου)
Δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι της Σκωτίας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε τελικά να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Η οικογένια κάθε θύματος θα λάβει 10 εκατομμύρια δολλάρια.

Διακόσιοι εβδομήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην βομβιστική επίθεση που έγινε το 1988 στο αεροσκάφος της Pan Am. Για την επίθεση καταδικάστηκε πέρσυ ο Λίβυος Αμπντέλ Μπασέτ Αλί Αλ Μεγκράχι.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους με την προσφορά αποζημειώσεων η Λιβύη προσβλέπει στην άρση των κυρώσεων και την διαγραφή της από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία που έχει καταρτήσει η Ουάσινγκτον.

Ομως όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Εθνη, οι πιθανότητες να δεχθούν είτε ο ΟΗΕ είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ειναι ελάχιστες.

Στην Ινδία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
BBC News
«Ανεύθυνες» χαρακτήρισε τις δοκιμές του Πακιστάν η κυβέρνηση της Ινδίας

29.5.2002 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρόου, βρίσκεται στην Ινδία για συνομιλίες που στόχο έχουν την αποκλιμάκωση της έντασης στην αντιπαράθεση Ινδίας - Πακιστάν.

Ο κ.Στρόου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Πέρβεζ Μουσάραφ του Πακιστάν, στον οποίο , όπως είπε, κατέστησε σαφές ότι η διεθνής κοινότητα πιστεύει πως οι πακιστανικές αρχές θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις από τα εδάφη τους εναντίον του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατηγός Μουσάραφ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί θα πάρουν μέρος στην σύνοδο για την ασφάλεια της περιοχής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Καζακστάν.

Ομως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο και όχι μεταξύ τους.

Η κατάσταση μεταξύ των δυο πυρηνικών δυνάμεων παραμένει τετατμένη ύστερα και από τη χθεσινή δοκιμή βαλλιστικού πυραυλου που πραγματοποίησε το Πακιστάν.

Ανεύθυνη χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή η Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Τζασουάντ Σινγκ, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του δεν θ'αρχίσει αυτή πρώτη τον πόλεμο, αλλά θα πολεμήσει μέχρι τελευταίας ρανίδος εάν χρειαστεί, και πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον αγώνα του Κασμίρ για ελευθερία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.