Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-04

  1. Νέες διπλωματικές προσπάθεις των ΗΠΑ για Κασμίρ
  2. Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου
  3. Προετοιμάζεται η Ευρώπη για πιθανές επιθέσεις με χημικά όπλα
  4. Στο προσκήνιο οι αποτυχίες του FBI και της CIA
  5. Η Μόσχα συνεχίζει τις προσπάθειες για το Κασμίρ
  6. Προσφυγές εναντίον αερογραμμών στις ΗΠΑ
  7. Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
  8. Μέτρα κατά της μετανάστευσης
  9. Μέτρα κατά της μετανάστευσης στην Ιταλία
  10. Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
  11. Πιέσεις ΗΠΑ προς Αραφάτ
  12. Κατάρρευση φράγματος στη Συρία
  13. Πρώτη νίκη Ασιατών στο μουντιάλ
  14. Δικαστική έρευνα εναντίον του Λικ Μπεσόν
  15. Μέτρα κατά της μετανάστευσης
  16. Προσφυγές εναντίον αερογραμμών στις ΗΠΑ
  17. Μέτρα εναντίον της μετανάστευσης στην Ιταλία
  18. Δικαστική έρευνα εναντίον του Λικ Μπεσόν
  19. Πρώτη νίκη Ασιατών στο μουντιάλ
  20. Κατάρρευση φράγματος στη Συρία
  21. Στο προσκήνιο οι αποτυχίες του FBI και της CIA
  22. Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
  23. Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
  24. Η Μόσχα συνεχίζει τις προσπάθειες για το Κασμίρ
  25. Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
  26. Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
  27. Πιέσεις ΗΠΑ προς Αραφάτ
  28. Πρώτη νίκη Ασιατών στο μουντιάλ
  29. Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
  30. Χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας της Αγγλίας
  31. Αγεφύρωτο το χάσμα Ινδίας - Πακιστάν
  32. Συνέχεια στον "πόλεμο του χάλυβα"
  33. Η Ιαπωνία επικύρωσε τη συνθήκη του Κιότο
  34. Χωρίς πιστοποιητικό γέννησης σχεδόν τα μισά μωρά στον κόσμο
  35. Βασπαγί:Έτοιμος για διάλογο με Μουσαράφ
  36. Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη
Νέες διπλωματικές προσπάθεις των ΗΠΑ για Κασμίρ
BBC News
Ένα εκατομμύριο στρατιώτες βρίσκονται στο Κασμίρ

05.6.2002 3:48 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν νέο στάδιο διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.

Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόλαντ Ράμσφελντ, πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή ενώ παράλληλα θα επισκευθεί πολλές ευρωπαικές χώρες αλλά και τον Περσικό Κόλπο.

Πρώτη στάση του κου Ράμσφελντ θα είναι η Βρετανία, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζεφ Χουν.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν κατάφερε να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να προβούν σε απευθείας συνομιλίες κατά τη διάσκεψη για την περιφερειακή ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέκρινε την τεταμένη κατάσταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ με την κρίση του 1962 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όταν οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Κούβα.

Κατά τη διάσκεψη στο Καζακστάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι καταστροφικός, καθώς οι δύο δυνάμεις διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Οι δύο χώρες έχουν στείλει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, μετά την ένταση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες.

Πρόσκληση στη Μόσχα

Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε και τους δύο ηγέτες στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες, όμως μέχρι στιγμής την πρόσκληση αποδέχθηκε μόνο ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν συμφωνεί με την πρόταση αυτή και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν επιχειρήσει να διαμεσολαβήσουν προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στην περιοχή.

Ωστόσο, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την τεταμένη κατάσταση στο Κασμίρ, ενώ η ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται.

Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου

05.6.2002 3:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η γαλλική LE MONDE, επισημαίνει ότι οι ερτασμοί για το ιωβηλαίο στη Μεγάλη Βρετανία ήταν ένας συνδιασμός παλαιού και μοντέρνου, πατριωτισμού και θεάματος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πριν από πέντε χρόνια το μέλλον της Μοναρχίας στη Βρετανία ήταν αβέβαιο, καθώς η βασιλική οικογένεια έδειχνε ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή.

Η ελβετική LE TEMP, υπογραμμίζει ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ θα πρέπει να έζησε πολύ σημαντικές στιγμές.

Το παθιασμένο πλήθος χαιρετούσε, κρατώντας ταυτόχρονα σημαίες του έθνους και έδειχνε την ευγνωμοσύνη του στη γυναίκα που θεωρείται η προσωποποίηση της χώρας.

Οι εορτασμοί αυτοί, σημειώνει η εφημερίδα, δείχνουν την αναβίωση της Μοναρχίας αλλά πάνω απ'ολα της Βασίλισσας στην καρδιά και στο μυαλό των Βρετανών.

Η βρετανικη INDEPENDENT, αναφέρει ότι οι Βρετανοί επιστρέφουν σήμερα στις δουλειές τους μετά από τέσσερεις ημέρες εορτασμών που σημάδεψαν το ιωβηλαίο της Βασίλισσας ενώ παράλληλα αποτέλεσαν και επιβεβαίωση του έθνους.

Η γερμανική TAGESZEITUNG, καλοσωρίζει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, να παραδεχθεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός, παρά το ότι η πολιτική της χώρας του για το κλίμα δε θα αλλάξει.

Η εφημερίδα τονίζει ότι όταν κάποιος αναφέρεται στο προφανές, αυτο από μόνο του συνιστά μεγάλη πρόοδο.

Ωστόσο η εφημερίδα προειδοποιεί ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η δήλωση του Μπους σημαίνει και την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής.

Προετοιμάζεται η Ευρώπη για πιθανές επιθέσεις με χημικά όπλα
BBC News
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

05.6.2002 2:52 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ευρωπαικές χώρες, μετά τις επιθέσεις της 11της Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο επιθέσεων με χημικά όπλα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη βελτίωση της ικανότητας κάθε χώρας να χειρίζεται περιστατικά που αφορούν χημικές ουσίες γεγονός που αυτόματα θα φέρει τη συνεργασία των κρατών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση χημικών επιθέσεων, σε υψηλότερο επίπεδο.

Το ευρωπαικό τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία, που εδρεύει στη Δανία, έχει αναλλάβει να προετοιμάσει το συγκεκριμένο σχέδιο με την υποστήριξη και άλλων διεθνών σωμάτων, όπως η Ευρωπαική Ένωση.

Ο διευθυντής τεχνικής υποστήριξης του ευρωπαικού τμήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία, Ρομπέρτο Μπερτολίνι, δήλωσε: "Δεν είναι γνωστό αν θα βρεθούμε ποτέ αντιμέτωποι με επίθεση χημικών όπλων, ωστόσο από την εμπειρία που έχουμε στο χειρισμό άλλων χημικών περιστατικών, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να σώσει ζωές.

Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία, υποστηρίζει ότι περιστατικά που συνδέονται με χημικές ουσίες παρατηρούνται κάθε μήνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τους τελευταίους έξι μήνες σημειώθηκαν 704 περιστατικά, ενώ τρία από αυτά προσέβαλλαν περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Στο προσκήνιο οι αποτυχίες του FBI και της CIA
BBC News
Περίπου 3.000 άτομα σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

05.6.2002 2:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ακροάσεις για την προφανή αποτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται την Τρίτη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται σε έναν πλήρως ηχομονωμένο χώρο. Είναι η πρώτη φορά ας σημειωθεί που το Κογκρέσο εξετάζει τις πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις αεροπειρατίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν αυτές τις πληροφορίες.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθούν για το εν λόγω θέμα από μία ομάδα ειδικών σε θέματα ασφαλείας, οι οποίοι μελέτησαν χιλιάδες έγγραφα και ανέκριναν περίπου 2.000 άτομα.

Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται μετά τις αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύθηκαν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Βέλη κριτικής

Τα περισσότερα βέλη της κριτικής έχει δεχθεί το FBI, το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να προβεί σε ριζική αναδιάρθρωση.

Κριτική όμως έχει ασκηθεί τόσο στη CIA όσο και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία τους να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το θέμα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς ακόμη και ο πρόεδρος Μπους έχει παραδεχθεί ότι έχουν γίνει λάθη και ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής.

Η Μόσχα συνεχίζει τις προσπάθειες για το Κασμίρ
BBC News
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Περβέζ Μουσαράφ στη διάσκεψη στο Καζακστάν

05.6.2002 2:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν κατάφερε να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να προβούν σε απευθείας συνομιλίες κατά τη διάσκεψη για την περιφερειακή ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέκρινε την τεταμένη κατάσταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ με την κρίση του 1962 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όταν οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Κούβα.

Κατά τη διάσκεψη στο Καζακστάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι καταστροφικός, καθώς οι δύο δυνάμεις διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Οι δύο χώρες έχουν στείλει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, μετά την ένταση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες.

Πρόσκληση στη Μόσχα

Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε και τους δύο ηγέτες στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες, όμως μέχρι στιγμής την πρόσκληση αποδέχθηκε μόνο ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν συμφωνεί με την πρόταση αυτή και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν επιχειρήσει να διαμεσολαβήσουν προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στην περιοχή.

Ωστόσο, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την τεταμένη κατάσταση στο Κασμίρ, ενώ η ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται.

Προσφυγές εναντίον αερογραμμών στις ΗΠΑ
BBC News
Ανάμεσα στις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι και η American Airlines

05.6.2002 2:08 (Ωρα Λονδίνου)
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν μήνυση εναντίον τεσσάρων αμερικανικών αερογραμμών, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε διακρίσεις προς ορισμένους επιβάτες που κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή.

Οι μηνύσεις υπεβλήθησαν εκ μέρους τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και ενός άλλου, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα εν λόγω άτομα υποστηρίζουν ότι δεν τους επετράπη η επιβίβαση στα αεροπλάνα διότι τόσο το προσωπικό των αερογραμμών όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες πίστευαν ότι ήταν μουσουλμάνοι από τη Μέση Ανατολή.

Τα περιστατικά μάλιστα έλαβαν χώρα χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας.

Καταγγελίες

Ενας μάλιστα από τους πέντε που προέβησαν στις εν λόγω καταγγελίες υποστηρίζει ότι δεν του επετράπη η επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο της Northwest Airlines, παρά το γεγονός ότι το FBI είχε εφησυχάσει την εταιρεία ότι ο ίδιος δεν συνιστούσε κίνδυνο.

Ενας άλλος υποστηρίζει ότι του ζητήθηκε να κατεβεί από το αεροσκάφος επειδή κάποιος συνεπιβάτης του εξέφρασε φόβους γιατί το όνομά του ήταν αραβικό.

Οι τέσσερις αμερικανικές αερογραμμές που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι οι United Airlines, Continental Airlines, Northwest Airlines και American Airlines.

Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
BBC News
Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τη βασιλική πομπή

05.6.2002 2:09 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα συνέρρευσαν την Τρίτη στο Λονδίνο για να παρευρεθούν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για το χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στρατιωτικές μπάντες, θρησκευτικές χορωδίες, αλλά και μοτοσικλετιστές έλαβαν μέρος σε μία παρέλαση που παρακολούθησε ολόκληρη η βασιλική οικογένεια.

Οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις έληξαν με την εμφάνιση της βασίλισσας στο μπαλκόνι των ανακτόρων Μπάκιγχαμ, ενώ από πάνω πετούσαν αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.

Νωρίτερα, χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας τη βασίλισσα, η οποία μέσα σε μια χρυσή άμαξα που έσερναν οκτώ άλογα, ξεκίνησε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου τελέστηκε δοξολογία για τα 50 χρόνια της στο θρόνο.

Βασιλική πομπή

Υπό τους ήχους του ύμνου της ενθρόνησης, η Ελισάβετ έκανε την εμφάνισή της στα πλήθη που την περίμεναν έξω από το Μπάκιγχαμ συνοδευόμενη από το σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Σε όλο το δρόμο, χιλιάδες κόσμου με σημαίες, καπέλα και άλλα εθνικά σύμβολα χαιρετούσαν τη βασιλική πομπή. Στην είσοδο του Αγίου Παύλου, στρατιωτικές μπάντες παιάνιζαν εμβατήρια, ενώ αργότερα ήχησαν και οι τρομπέτες.

Σε επίσημο γεύμα που παρετέθη έπειτα προς τιμήν της, η βασίλισσα ευχαρίστησε τον κόσμο για την ανταπόκρισή του, όπως είπε, σε όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Μέτρα κατά της μετανάστευσης
BBC News
Δεκάδες μετανάστες φθάνουν κάθε χρόνο στην Ιταλία

05.6.2002 2:07 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου ψήφισε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης "άδικα και ρατσιστικά".

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την πλειψηφία της Κάτω Βουλής, όπου υπερτερούν οι Συντηρητικοί. Οι εν λόγω προτάσεις είχαν προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι εν λόγω προτάσεις πρέπει να λάβουν και την έγκριση της Ανω Βουλής για να γίνουν νόμος.

Εάν όντως γίνει αυτό, όσοι προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούν πλέον να ζήσουν στην Ιταλία, εάν δεν έχουν βρει προηγουμένως δουλειά.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Σε αυτούς που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία επειδή το έχει ζητήσει κάποιος εργοδότης θα δίνεται άδεια παραμονής μόνο για το χρονικό διάστημα που ισχύει το συμβόλαιό τους - το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Επιπλέον, όσοι πηγαίνουν για να δουλέψουν στην Ιταλία δεν θα μπορούν να φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους, εάν αυτά είναι πάνω από 18 χρόνων.

Βάσει των προτάσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι - η οποία συνδέει συχνά τη μετανάστευση με την άνοδο της εγκληματικότητας - όλοι οι ξένοι που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάζονται στις αστυνομικές αρχές για καταγραφή των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Μέτρα κατά της μετανάστευσης στην Ιταλία
BBC News
Δεκάδες μετανάστες φθάνουν κάθε χρόνο στην Ιταλία

05.6.2002 2:07 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου ψήφισε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης "άδικα και ρατσιστικά".

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την πλειψηφία της Κάτω Βουλής, όπου υπερτερούν οι Συντηρητικοί. Οι εν λόγω προτάσεις είχαν προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι εν λόγω προτάσεις πρέπει να λάβουν και την έγκριση της Ανω Βουλής για να γίνουν νόμος.

Εάν όντως γίνει αυτό, όσοι προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούν πλέον να ζήσουν στην Ιταλία, εάν δεν έχουν βρει προηγουμένως δουλειά.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Σε αυτούς που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία επειδή το έχει ζητήσει κάποιος εργοδότης θα δίνεται άδεια παραμονής μόνο για το χρονικό διάστημα που ισχύει το συμβόλαιό τους - το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Επιπλέον, όσοι πηγαίνουν για να δουλέψουν στην Ιταλία δεν θα μπορούν να φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους, εάν αυτά είναι πάνω από 18 χρόνων.

Βάσει των προτάσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι - η οποία συνδέει συχνά τη μετανάστευση με την άνοδο της εγκληματικότητας - όλοι οι ξένοι που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάζονται στις αστυνομικές αρχές για καταγραφή των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων.

Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
BBC News
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα

05.6.2002 2:09 (Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς κατέθεσαν οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν να έχει το Βατικανό τη διακριτική ευχέρεια να απομακρύνει από τους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους ιερείς που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικώς ανηλίκους.

Παράλληλα, το σχέδιο προτείνει να προωθούνται όλες οι σχετικές καταγγελίες και στις αστυνομικές αρχές από την ίδια τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι αρχιεπίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους γιατί ορισμένοι πίστευαν ότι οι εν λόγω υποθέσεις έπρεπε να επιλύονται μέσα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να μην εμπλέκονται οι δικαστικές αρχές.

Πλήγμα

Τα σκάνδαλα των παιδόφιλων ιερέων αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς σε αυτά εμπλέκονται και αρχιεπίσκοποι, οι οποίοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν ορισμένες υποθέσεις.

Από τότε που τα σκάνδαλα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το κύρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αμαυρωθεί.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των σκανδάλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγιναν γνωστά και άλλα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία.

Πιέσεις ΗΠΑ προς Αραφάτ
BBC News
Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη σχεδόν καθημερινά

05.6.2002 2:09 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες πιέσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστινίους άσκησε ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, κατά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο κ. Τένετ συναντήθηκε με το Γιασέρ Αραφάτ, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο διευθυντής της CIA επέστησε την προσοχή του Γιασέρ Αραφάτ στην ανάγκη για μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική ηγεσία, οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διεξαγωγή περιφερειακής συνόδου για την ασφάλεια εντός των επόμενων μηνών.

Αιτήματα Παλαιστινίων

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πιστεύει πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση της παλαιστινιακής αρχής όσο παραμένει στην εξουσία ο Γιασέρ Αραφάτ. Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη κατά τη συνάντησή του με το διευθυντή της CIA τη Δευτέρα.

Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Την Τρίτη, ένα 16χρονο αγόρι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο χωριό Μπεΐτ Αμάρ κοντά στη Χεβρώνα.

Κατάρρευση φράγματος στη Συρία
BBC News
Το φράγμα κατέρρευσε κοντά στην πόλη Χαμάχ

05.6.2002 2:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα τεράστιο φράγμα κατέρρευσε στη Συρία, επιφέροντας πλημμύρες σε αρκετά χωριά και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των τραυματιών.

Τα χωριά που έχουν πλημμυρίσει βρίσκονται κοντά στην πόλη Χαμάχ, περίπου 350 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν να εκκενώσουν την περιοχή.

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη προβεί στη σύσταση αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης και να διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Τηλεφωνικές γραμμές

Το φράγμα Ζεϊζούν είχε κτισθεί το 1996, ενώ το ποτάμι της περιοχής εχρησιμοποιείτο για την άρδευση των καλλιεργήσιμων περιοχών επί αιώνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο της Συρίας και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Οι περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές έχουν καταστραφεί, γεγονός που κάνει τη μετάδοση των πληροφοριών ακόμη πιο δύσκολη.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι στο παρελθόν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τη Συρία ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις άσχημες ειδήσεις εάν αυτές αποτελούν πλήγμα για την κυβέρνηση.

Πρώτη νίκη Ασιατών στο μουντιάλ
BBC News
Η νίκη των Νοτιοκορεατών συνοδεύθηκε από πανηγυρισμούς

05.6.2002 2:08 (Ωρα Λονδίνου)
Στους αγώνες της Τρίτης για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, η Κόστα Ρίκα νίκησε την πρωτοεμφανιζόμενη Κίνα με 2-0, η γηπεδούχος Ιαπωνία ήρθε ισόπαλη με το Βέλγιο 2-2, ενώ η άλλη γηπεδούχος Νότιος Κορέα επεβλήθη με 2-0 της Πολωνίας πυροδοτώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στις κερκίδες και σε όλη τη χώρα.

Τον αγώνα της Κίνας, τον οποίο διαιτήτευσε ο Έλληνας Κύρος Βασάρας, παρακολούθησαν σε γιγαντοοθόνες περίπου 500.000.000 Κινέζοι, οι οποίοι όμως έμειναν στο τέλος με την απογοήτευση της ήττας.

Ο αγώνας συνέπεσε με τη 13η επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν.

Καθώς ο πυρετός του Μουντιάλ έχει κυριεύσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν με ανακοινώσεις τους τους πολίτες να μη ξεχάσουν την επέτειο και μια ομάδα μητέρων των θυμάτων καλεί με επιστολή της τον πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν σε διάλογο.

"Θεατρινισμοί"

Εν τω μεταξύ, η ΦΙΦΑ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί ο άσος της Βραζιλίας, Ριβάλντο, για θέατρο στο χθεσινό αγώνα με την Τουρκία.

Τα τηλεοπτικά ριπλέι έδειξαν ότι ο Τούρκος Χακάν Ουνσάλ κλώτσησε τη μπάλα στο σώμα και όχι στο πρόσωπο του Ριβάλντο, στις καθυστερήσεις του ματς.

Ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κιθ Κούπερ, υπογράμμισε ότι η ΦΙΦΑ δεν πρόκειται να ανεχθεί την απάτη.

Δικαστική έρευνα εναντίον του Λικ Μπεσόν
BBC News
Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν είχαν τηρηθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

05.6.2002 2:07 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δικαστική έρευνα εναντίον του γνωστού Γάλλου κινηματογραφιστή, Λικ Μπεσόν, αποφάσισαν να προβούν οι γαλλικές αρχές, επειδή ένας εικονολήπτης σκοτώθηκε κατά το γύρισμα πρόσφατης ταινίας του σκηνοθέτη.

Ο Αλέν Ντιτάρτρ χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο ενώ κινηματογραφούσε μία επικίνδυνη σκηνή στο Παρίσι κατά τα γυρίσματα της ταινίας "Ταξί 2".

Κατά το ατύχημα είχαν τραυματισθεί και δύο ακόμη μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου.

Ερευνα όμως πρόκειται να διεξαχθεί και εναντίον του Ρεμί Ζιλιάν, επικεφαλής για τα γυρίσματα των κασκαντέρ, προκειμένου να διερευνηθεί και ο δικός του ρόλος στο ατύχημα.

Προδιαγραφές ασφαλείας

Ο ίδιος είχε παλαιότερα υποστηρίξει ότι δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές ασφαλείας σε μία προσπάθεια να μειωθεί το κόστος.

Οι δικηγόροι του κ. Μπεσόν αρνούνται τις εν λόγω καταγγελίες και υποστηρίζουν ότι ο Γάλλος σκηνοθέτης δεν παρευρισκόταν στα γυρίσματα όταν έγινε το ατύχημα το 1999.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φόνο εξ αμελείας.

Ο Λικ Μπεσόν έχει γίνει γνωστός για τις ταινίες του "Πέμπτο Στοιχείο" και "Απέραντο Γαλάζιο".

Μέτρα κατά της μετανάστευσης
BBC News
Δεκάδες μετανάστες φθάνουν κάθε χρόνο στην Ιταλία

04.6.2002 23:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου ψήφισε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης "άδικα και ρατσιστικά".

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την πλειψηφία της Κάτω Βουλής, όπου υπερτερούν οι Συντηρητικοί. Οι εν λόγω προτάσεις είχαν προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι εν λόγω προτάσεις πρέπει να λάβουν και την έγκριση της Ανω Βουλής για να γίνουν νόμος.

Εάν όντως γίνει αυτό, όσοι προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούν πλέον να ζήσουν στην Ιταλία, εάν δεν έχουν βρει προηγουμένως δουλειά.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Σε αυτούς που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία επειδή το έχει ζητήσει κάποιος εργοδότης θα δίνεται άδεια παραμονής μόνο για το χρονικό διάστημα που ισχύει το συμβόλαιό τους - το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Επιπλέον, όσοι πηγαίνουν για να δουλέψουν στην Ιταλία δεν θα μπορούν να φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους, εάν αυτά είναι πάνω από 18 χρόνων.

Βάσει των προτάσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι - η οποία συνδέει συχνά τη μετανάστευση με την άνοδο της εγκληματικότητας - όλοι οι ξένοι που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάζονται στις αστυνομικές αρχές για καταγραφή των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων.

Προσφυγές εναντίον αερογραμμών στις ΗΠΑ
BBC News
Ανάμεσα στις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι και η American Airlines

04.6.2002 22:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν μήνυση εναντίον τεσσάρων αμερικανικών αερογραμμών, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε διακρίσεις προς ορισμένους επιβάτες που κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή.

Οι μηνύσεις υπεβλήθησαν εκ μέρους τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και ενός άλλου, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα εν λόγω άτομα υποστηρίζουν ότι δεν τους επετράπη η επιβίβαση στα αεροπλάνα διότι τόσο το προσωπικό των αερογραμμών όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες πίστευαν ότι ήταν μουσουλμάνοι από τη Μέση Ανατολή.

Τα περιστατικά μάλιστα έλαβαν χώρα χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας.

Καταγγελίες

Ενας μάλιστα από τους πέντε που προέβησαν στις εν λόγω καταγγελίες υποστηρίζει ότι δεν του επετράπη η επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο της Northwest Airlines, παρά το γεγονός ότι το FBI είχε εφησυχάσει την εταιρεία ότι ο ίδιος δεν συνιστούσε κίνδυνο.

Ενας άλλος υποστηρίζει ότι του ζητήθηκε να κατεβεί από το αεροσκάφος επειδή κάποιος συνεπιβάτης του εξέφρασε φόβους γιατί το όνομά του ήταν αραβικό.

Οι τέσσερις αμερικανικές αερογραμμές που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι οι United Airlines, Continental Airlines, Northwest Airlines και American Airlines.

Μέτρα εναντίον της μετανάστευσης στην Ιταλία
BBC News
Δεκάδες μετανάστες φθάνουν κάθε χρόνο στην Ιταλία

04.6.2002 22:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου ψήφισε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης "άδικα και ρατσιστικά".

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την πλειψηφία της Κάτω Βουλής, όπου υπερτερούν οι Συντηρητικοί. Οι εν λόγω προτάσεις είχαν προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι εν λόγω προτάσεις πρέπει να λάβουν και την έγκριση της Ανω Βουλής για να γίνουν νόμος.

Εάν όντως γίνει αυτό, όσοι προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούν πλέον να ζήσουν στην Ιταλία, εάν δεν έχουν βρει προηγουμένως δουλειά.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Σε αυτούς που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία επειδή το έχει ζητήσει κάποιος εργοδότης θα δίνεται άδεια παραμονής μόνο για το χρονικό διάστημα που ισχύει το συμβόλαιό τους - το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Επιπλέον, όσοι πηγαίνουν για να δουλέψουν στην Ιταλία δεν θα μπορούν να φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους, εάν αυτά είναι πάνω από 18 χρόνων.

Βάσει των προτάσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι - η οποία συνδέει συχνά τη μετανάστευση με την άνοδο της εγκληματικότητας - όλοι οι ξένοι που πηγαίνουν να ζήσουν στην Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάζονται στις αστυνομικές αρχές για καταγραφή των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων.

Δικαστική έρευνα εναντίον του Λικ Μπεσόν
BBC News
Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν είχαν τηρηθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

04.6.2002 23:17 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δικαστική έρευνα εναντίον του γνωστού Γάλλου κινηματογραφιστή, Λικ Μπεσόν, αποφάσισαν να προβούν οι γαλλικές αρχές, επειδή ένας εικονολήπτης σκοτώθηκε κατά το γύρισμα πρόσφατης ταινίας του σκηνοθέτη.

Ο Αλέν Ντιτάρτρ χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο ενώ κινηματογραφούσε μία επικίνδυνη σκηνή στο Παρίσι κατά τα γυρίσματα της ταινίας "Ταξί 2".

Κατά το ατύχημα είχαν τραυματισθεί και δύο ακόμη μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου.

Ερευνα όμως πρόκειται να διεξαχθεί και εναντίον του Ρεμί Ζιλιάν, επικεφαλής για τα γυρίσματα των κασκαντέρ, προκειμένου να διερευνηθεί και ο δικός του ρόλος στο ατύχημα.

Προδιαγραφές ασφαλείας

Ο ίδιος είχε παλαιότερα υποστηρίξει ότι δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές ασφαλείας σε μία προσπάθεια να μειωθεί το κόστος.

Οι δικηγόροι του κ. Μπεσόν αρνούνται τις εν λόγω καταγγελίες και υποστηρίζουν ότι ο Γάλλος σκηνοθέτης δεν παρευρισκόταν στα γυρίσματα όταν έγινε το ατύχημα το 1999.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φόνο εξ αμελείας.

Ο Λικ Μπεσόν έχει γίνει γνωστός για τις ταινίες του "Πέμπτο Στοιχείο" και "Απέραντο Γαλάζιο".

Πρώτη νίκη Ασιατών στο μουντιάλ
BBC News
Η νίκη των Νοτιοκορεατών συνοδεύθηκε από πανηγυρισμούς

04.6.2002 21:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στους αγώνες της Τρίτης για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, η Κόστα Ρίκα νίκησε την πρωτοεμφανιζόμενη Κίνα με 2-0, η γηπεδούχος Ιαπωνία ήρθε ισόπαλη με το Βέλγιο 2-2, ενώ η άλλη γηπεδούχος Νότιος Κορέα επεβλήθη με 2-0 της Πολωνίας πυροδοτώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στις κερκίδες και σε όλη τη χώρα.

Τον αγώνα της Κίνας, τον οποίο διαιτήτευσε ο Έλληνας Κύρος Βασάρας, παρακολούθησαν σε γιγαντοοθόνες περίπου 500.000.000 Κινέζοι, οι οποίοι όμως έμειναν στο τέλος με την απογοήτευση της ήττας.

Ο αγώνας συνέπεσε με τη 13η επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν.

Καθώς ο πυρετός του Μουντιάλ έχει κυριεύσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν με ανακοινώσεις τους τους πολίτες να μη ξεχάσουν την επέτειο και μια ομάδα μητέρων των θυμάτων καλεί με επιστολή της τον πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν σε διάλογο.

"Θεατρινισμοί"

Εν τω μεταξύ, η ΦΙΦΑ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί ο άσος της Βραζιλίας, Ριβάλντο, για θέατρο στο χθεσινό αγώνα με την Τουρκία.

Τα τηλεοπτικά ριπλέι έδειξαν ότι ο Τούρκος Χακάν Ουνσάλ κλώτσησε τη μπάλα στο σώμα και όχι στο πρόσωπο του Ριβάλντο, στις καθυστερήσεις του ματς.

Ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κιθ Κούπερ, υπογράμμισε ότι η ΦΙΦΑ δεν πρόκειται να ανεχθεί την απάτη.

Κατάρρευση φράγματος στη Συρία
BBC News
Το φράγμα κατέρρευσε κοντά στην πόλη Χαμάχ

04.6.2002 21:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα τεράστιο φράγμα κατέρρευσε στη Συρία, επιφέροντας πλημμύρες σε αρκετά χωριά και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των τραυματιών.

Τα χωριά που έχουν πλημμυρίσει βρίσκονται κοντά στην πόλη Χαμάχ, περίπου 350 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν να εκκενώσουν την περιοχή.

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη προβεί στη σύσταση αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης και να διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Τηλεφωνικές γραμμές

Το φράγμα Ζεϊζούν είχε κτισθεί το 1996, ενώ το ποτάμι της περιοχής εχρησιμοποιείτο για την άρδευση των καλλιεργήσιμων περιοχών επί αιώνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο της Συρίας και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Οι περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές έχουν καταστραφεί, γεγονός που κάνει τη μετάδοση των πληροφοριών ακόμη πιο δύσκολη.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι στο παρελθόν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τη Συρία ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις άσχημες ειδήσεις εάν αυτές αποτελούν πλήγμα για την κυβέρνηση.

Στο προσκήνιο οι αποτυχίες του FBI και της CIA
BBC News
Περίπου 3.000 άτομα σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

04.6.2002 20:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ακροάσεις για την προφανή αποτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται την Τρίτη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται σε έναν πλήρως ηχομονωμένο χώρο. Είναι η πρώτη φορά ας σημειωθεί που το Κογκρέσο εξετάζει τις πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις αεροπειρατίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν αυτές τις πληροφορίες.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθούν για το εν λόγω θέμα από μία ομάδα ειδικών σε θέματα ασφαλείας, οι οποίοι μελέτησαν χιλιάδες έγγραφα και ανέκριναν περίπου 2.000 άτομα.

Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται μετά τις αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύθηκαν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Βέλη κριτικής

Τα περισσότερα βέλη της κριτικής έχει δεχθεί το FBI, το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να προβεί σε ριζική αναδιάρθρωση.

Κριτική όμως έχει ασκηθεί τόσο στη CIA όσο και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία τους να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το θέμα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς ακόμη και ο πρόεδρος Μπους έχει παραδεχθεί ότι έχουν γίνει λάθη και ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής.

Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
BBC News
Η βασιλική οικογένεια χαιρετά το πλήθος

04.6.2002 20:14 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα συνέρρευσαν την Τρίτη στο Λονδίνο για να παρευρεθούν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για το χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στρατιωτικές μπάντες, θρησκευτικές χορωδίες, αλλά και μοτοσικλετιστές έλαβαν μέρος σε μία παρέλαση που παρακολούθησε ολόκληρη η βασιλική οικογένεια.

Οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις έληξαν με την εμφάνιση της βασίλισσας στο μπαλκόνι των ανακτόρων Μπάκιγχαμ, ενώ από πάνω πετούσαν αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.

Νωρίτερα, χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας τη βασίλισσα, η οποία μέσα σε μια χρυσή άμαξα που έσερναν οκτώ άλογα, ξεκίνησε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου τελέστηκε δοξολογία για τα 50 χρόνια της στο θρόνο.

Βασιλική πομπή

Υπό τους ήχους του ύμνου της ενθρόνησης, η Ελισάβετ έκανε την εμφάνισή της στα πλήθη που την περίμεναν έξω από το Μπάκιγχαμ συνοδευόμενη από το σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Σε όλο το δρόμο, χιλιάδες κόσμου με σημαίες, καπέλα και άλλα εθνικά σύμβολα χαιρετούσαν τη βασιλική πομπή. Στην είσοδο του Αγίου Παύλου, στρατιωτικές μπάντες παιάνιζαν εμβατήρια, ενώ αργότερα ήχησαν και οι τρομπέτες.

Σε επίσημο γεύμα που παρετέθη έπειτα προς τιμήν της, η βασίλισσα ευχαρίστησε τον κόσμο για την ανταπόκρισή του, όπως είπε, σε όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
BBC News
Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τη βασιλική πομπή

04.6.2002 18:49 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα συνέρρευσαν την Τρίτη στο Λονδίνο για να παρευρεθούν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για το χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στρατιωτικές μπάντες, θρησκευτικές χορωδίες, αλλά και μοτοσικλετιστές έλαβαν μέρος σε μία παρέλαση που παρακολούθησε ολόκληρη η βασιλική οικογένεια.

Οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις έληξαν με την εμφάνιση της βασίλισσας στο μπαλκόνι των ανακτόρων Μπάκιγχαμ, ενώ από πάνω πετούσαν αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.

Νωρίτερα, χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας τη βασίλισσα, η οποία μέσα σε μια χρυσή άμαξα που έσερναν οκτώ άλογα, ξεκίνησε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου τελέστηκε δοξολογία για τα 50 χρόνια της στο θρόνο.

Βασιλική πομπή

Υπό τους ήχους του ύμνου της ενθρόνησης, η Ελισάβετ έκανε την εμφάνισή της στα πλήθη που την περίμεναν έξω από το Μπάκιγχαμ συνοδευόμενη από το σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Σε όλο το δρόμο, χιλιάδες κόσμου με σημαίες, καπέλα και άλλα εθνικά σύμβολα χαιρετούσαν τη βασιλική πομπή. Στην είσοδο του Αγίου Παύλου, στρατιωτικές μπάντες παιάνιζαν εμβατήρια, ενώ αργότερα ήχησαν και οι τρομπέτες.

Σε επίσημο γεύμα που παρετέθη έπειτα προς τιμήν της, η βασίλισσα ευχαρίστησε τον κόσμο για την ανταπόκρισή του, όπως είπε, σε όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η Μόσχα συνεχίζει τις προσπάθειες για το Κασμίρ
BBC News
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Περβέζ Μουσαράφ στη διάσκεψη στο Καζακστάν

04.6.2002 18:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν κατάφερε να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να προβούν σε απευθείας συνομιλίες κατά τη διάσκεψη για την περιφερειακή ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέκρινε την τεταμένη κατάσταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ με την κρίση του 1962 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όταν οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Κούβα.

Κατά τη διάσκεψη στο Καζακστάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι καταστροφικός, καθώς οι δύο δυνάμεις διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Οι δύο χώρες έχουν στείλει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, μετά την ένταση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες.

Πρόσκληση στη Μόσχα

Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε και τους δύο ηγέτες στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες, όμως μέχρι στιγμής την πρόσκληση αποδέχθηκε μόνο ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν συμφωνεί με την πρόταση αυτή και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν επιχειρήσει να διαμεσολαβήσουν προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στην περιοχή.

Ωστόσο, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την τεταμένη κατάσταση στο Κασμίρ, ενώ η ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται.

Θεαματικοί πανηγυρισμοί για το ιωβηλαίο
BBC News
Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τη βασιλική πομπή

04.6.2002 18:04 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα συνέρρευσαν την Τρίτη στο Λονδίνο για να παρευρεθούν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για το χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στρατιωτικές μπάντες, θρησκευτικές χορωδίες, αλλά και μοτοσικλετιστές έλαβαν μέρος σε μία παρέλαση που παρακολούθησε ολόκληρη η βασιλική οικογένεια.

Οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις έληξαν με την εμφάνιση της βασίλισσας στο μπαλκόνι των ανακτόρων Μπάκιγχαμ, ενώ από πάνω πετούσαν αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.

Νωρίτερα, χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας τη βασίλισσα, η οποία μέσα σε μια χρυσή άμαξα που έσερναν οκτώ άλογα, ξεκίνησε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου τελέστηκε δοξολογία για τα 50 χρόνια της στο θρόνο.

Βασιλική πομπή

Υπό τους ήχους του ύμνου της ενθρόνησης, η Ελισάβετ έκανε την εμφάνισή της στα πλήθη που την περίμεναν έξω από το Μπάκιγχαμ συνοδευόμενη από το σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Σε όλο το δρόμο, χιλιάδες κόσμου με σημαίες, καπέλα και άλλα εθνικά σύμβολα χαιρετούσαν τη βασιλική πομπή. Στην είσοδο του Αγίου Παύλου, στρατιωτικές μπάντες παιάνιζαν εμβατήρια, ενώ αργότερα ήχησαν και οι τρομπέτες.

Σε επίσημο γεύμα που παρετέθη έπειτα προς τιμήν της, η βασίλισσα ευχαρίστησε τον κόσμο για την ανταπόκρισή του, όπως είπε, σε όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
BBC News
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα

04.6.2002 17:14 (Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς κατέθεσαν οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν να έχει το Βατικανό τη διακριτική ευχέρεια να απομακρύνει από τους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους ιερείς που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικώς ανηλίκους.

Παράλληλα, το σχέδιο προτείνει να προωθούνται όλες οι σχετικές καταγγελίες και στις αστυνομικές αρχές από την ίδια τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι αρχιεπίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους γιατί ορισμένοι πίστευαν ότι οι εν λόγω υποθέσεις έπρεπε να επιλύονται μέσα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να μην εμπλέκονται οι δικαστικές αρχές.

Πλήγμα

Τα σκάνδαλα των παιδόφιλων ιερέων αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς σε αυτά εμπλέκονται και αρχιεπίσκοποι, οι οποίοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν ορισμένες υποθέσεις.

Από τότε που τα σκάνδαλα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το κύρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αμαυρωθεί.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των σκανδάλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγιναν γνωστά και άλλα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία.

Πιέσεις ΗΠΑ προς Αραφάτ
BBC News
Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη σχεδόν καθημερινά

04.6.2002 17:36 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες πιέσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστινίους άσκησε ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, κατά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο κ. Τένετ συναντήθηκε με το Γιασέρ Αραφάτ, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο διευθυντής της CIA επέστησε την προσοχή του Γιασέρ Αραφάτ στην ανάγκη για μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική ηγεσία, οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διεξαγωγή περιφερειακής συνόδου για την ασφάλεια εντός των επόμενων μηνών.

Αιτήματα Παλαιστινίων

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πιστεύει πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση της παλαιστινιακής αρχής όσο παραμένει στην εξουσία ο Γιασέρ Αραφάτ. Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη κατά τη συνάντησή του με το διευθυντή της CIA τη Δευτέρα.

Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Την Τρίτη, ένα 16χρονο αγόρι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο χωριό Μπεΐτ Αμάρ κοντά στη Χεβρώνα.

Πρώτη νίκη Ασιατών στο μουντιάλ
BBC News
Η νίκη των Κορεατών συνοδεύθηκε από πανηγυρισμούς

04.6.2002 17:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στους αγώνες της Τρίτης για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, η Κόστα Ρίκα νίκησε την πρωτοεμφανιζόμενη Κίνα με 2-0, η γηπεδούχος Ιαπωνία ήρθε ισόπαλη με το Βέλγιο 2-2, ενώ η άλλη γηπεδούχος Νότιος Κορέα επεβλήθη με 2-0 της Πολωνίας πυροδοτώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στις κερκίδες και σε όλη τη χώρα.

Τον αγώνα της Κίνας, τον οποίο διαιτήτευσε ο Έλληνας Κύρος Βασάρας, παρακολούθησαν σε γιγαντοοθόνες περίπου 500.000.000 Κινέζοι, οι οποίοι όμως έμειναν στο τέλος με την απογοήτευση της ήττας.

Ο αγώνας συνέπεσε με τη 13η επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν.

Καθώς ο πυρετός του Μουντιάλ έχει κυριεύσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν με ανακοινώσεις τους τους πολίτες να μη ξεχάσουν την επέτειο και μια ομάδα μητέρων των θυμάτων καλεί με επιστολή της τον πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν σε διάλογο.

"Θεατρινισμοί"

Εν τω μεταξύ, η ΦΙΦΑ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί ο άσος της Βραζιλίας, Ριβάλντο, για θέατρο στο χθεσινό αγώνα με την Τουρκία.

Τα τηλεοπτικά ριπλέι έδειξαν ότι ο Τούρκος Χακάν Ουνσάλ κλώτσησε τη μπάλα στο σώμα και όχι στο πρόσωπο του Ριβάλντο, στις καθυστερήσεις του ματς.

Ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κιθ Κούπερ, υπογράμμισε ότι η ΦΙΦΑ δεν πρόκειται να ανεχθεί την απάτη.

Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
BBC News
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα

04.6.2002 17:14 (Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς κατέθεσαν οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν να έχει το Βατικανό τη διακριτική ευχέρεια να απομακρύνει από τους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους ιερείς που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικώς ανηλίκους.

Παράλληλα, το σχέδιο προτείνει να προωθούνται όλες οι σχετικές καταγγελίες και στις αστυνομικές αρχές από την ίδια τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι αρχιεπίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους γιατί ορισμένοι πίστευαν ότι οι εν λόγω υποθέσεις έπρεπε να επιλύονται μέσα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να μην εμπλέκονται οι δικαστικές αρχές.

Πλήγμα

Τα σκάνδαλα των παιδόφιλων ιερέων αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς σε αυτά εμπλέκονται και αρχιεπίσκοποι, οι οποίοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν ορισμένες υποθέσεις.

Από τότε που τα σκάνδαλα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το κύρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αμαυρωθεί.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των σκανδάλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγιναν γνωστά και άλλα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία.

Χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας της Αγγλίας
BBC News
Περίπου 700 άτομα παραβρέθηκαν σε γεύμα στο Γκίλντχολ

04.6.2002 15:00 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου έχουν συρεύσει στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς για την συμπλήρωση 50 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας στο θρόνο.

Η βασίλισσα μέσα σε μια χρυσή άμαξα, που έσερναν οκτώ άλογα, ξεκίνησε από το Παλάτι του Μπάκινχαμ - την επίσημη κατοικία της - και διέσχισε το κέντρο του Λονδίνου, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν λάβει θέση για να την δουν, κατευθυνόμενη προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου τελέσθηκε ειδική λειτουργία.

Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής, ενώ την πομπή της βασίλισσας αποτελούσαν μέλη της βασιλικής οικογένειας, μπάντες και μέλη της έφιππης φρουράς της βασίλισσας.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που, χθες τη νύχτα, κοιμήθηκαν έξω, παρά την βροχή, για να πιάσουν καλύτερη θέση και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για το Χρυσό Ιωβηλαίο της βασίλισσας, που ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώνοναι σήμερα σε όλη τη Βρετανία.

Χθες το βράδυ, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, όπως υπολογίζεται, συγκεντώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου για τη μεγάλη συναυλία ποπ μουσικής, που έγινε προς τιμήν της Βασίλισσας, στο Παλάτι του Μπακινχαμ.

Μόνο λίγοι χιλιάδες ήταν οι τυχεροί, που παρακολούθησαν την συναυλία, μέσα στο Παλάτι, όμως οι γιγαντοοθόνες, που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του Λονδίνου, έδωσαν την ευκαιρία και στους υπόλοιπους να παρακολουθήσουν τα όσα συνέβαιναν μέσα στο Παλάτι.

Οι γνωστοί καλλιτέχνες, που έλαβαν μέρος στη συναυλία, παρουσίασαν γνωστά τραγούδια, που έγιναν διάσημα στη διάρκεια των 50 χρόνων, που η βασίλισσα Ελισάβετ είναι στο θρόνο, ενώ, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συναυλίας, τα χιλιάδες πυροτεχνήματα, που ρίχτηκαν, έδωσαν τον τόνο στην πανηγυρική ατμόσφαιρα για την συμπλήρωση 50 χρόνων της βασίλισσας στο θρόνο.

Μια φωτιά, που εκδηλώθηκε την Κυριακή το απόγευμα, στο Παλάτι δεν χάλασε, τελικά, τα σχέδια των διοργανωτών, αφού αποδείχθηκε μικρή και σβήστηκε σχεδόν αμέσως.

Αγεφύρωτο το χάσμα Ινδίας - Πακιστάν
BBC News
Θερμή υποδοχή του Μουσαράφ στο Αλμάτι

04.6.2002 12:51 (Ωρα Λονδίνου)
Διαψεύδονται οι ελπίδες για την πολυπόθητη προσέγγιση Ινδίας και Πακιστάν στο πλαίσιο της περιφερειακής διάσκεψης για την ασφάλεια που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας. Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί μπλοκάρισε πρόταση για απ'ευθείας συνομιλίες με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντιθέτως, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν καταγγελίες σχετικά με το Κασμίρ, με τον Βατζπαγί να κάνει λόγο για επίκεντρο της τρομοκρατίας και του ακραίου θρησκευτικού φανατισμού στα σύνορα της Ινδίας.

Ο Μουσαράφ είπε ότι ο λαός της νότιας Ασίας πληρώνει ακριβό τίμημα για την άρνηση της Ινδίας να διευθετήσει τη διένεξη για το Κασμίρ σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις επιθυμίες του λαού του Κασμίρ.

Ανταποκριτής του BBC στη σύνοδο κορυφής μεταδίδει πως αυτή αντί να επιτρύχει την προσέγγιση Ινδίας και Πακιστάν, όπως ελπιζόταν, έδωσε απλώς άλλη μια ευκαιρία για εκτόξευση αλληλοκατηγοριών.

Συνέχεια στον "πόλεμο του χάλυβα"
BBC News
Η αμερικανική χαλυβουργία χρειάζεται αναδιάρθρωση πιστεύουν πολλοί ειδικοί

04.6.2002 10:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να συστήσει εξεταστική επιτροπή η οποία θα ερευνήσει κατά πόσο οι δασμοί που επιβλήθηκαν απο τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα είναι νόμιμοι και συμβατοί με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Κοινότητα ζητάει τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής.

Την πρώτη οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να εμποδίσουν τη διαδικασία.

Όπως όμως σχολιάζουν οι ειδικοί δε θα ήταν δυνατό να επιτύχουν κάτι τέτοιο για δεύτερη φορά, κάτω μάλιστα απο το βλέμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη στήριξη της Νοτίου Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας, τονίζει οτι οι δασμοί μέχρι και 30% που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές χάλυβα δεν εξυπηρετούν σε τίποτ' άλλο παρά στην προστασία της αδύναμης αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα κάτι βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες διεθνούς εμπορίου.

Οι ΗΠΑ απαντούν πως οι δασμοί είναι προσωρινοί και επιβλήθηκαν για να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή απο τις ληστρικές τιμές των ξένων παραγωγών, μέχρι η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα να ανακάμψει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που όπως λέει με αυτό το μέτρο θα χάνει δύο δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο, απειλεί να προβεί σε αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς σε μια σειρά εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων.

Εάν ληφθεί οριστικά μια τέτοια απόφαση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε οι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα θα αρχίσουν να επιβάλλονται απο τις 18 Ιουνίου.

Ωστόσο η τριμελλής επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναμένεται να συσταθεί μέσα σε ένα μήνα απο σήμερα, ενώ η απόφαση της δεν αναμένεται νωρίτερα απο έξη μήνες.

Η Ιαπωνία επικύρωσε τη συνθήκη του Κιότο
BBC News
Μία από τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι και η ξηρασία

04.6.2002 8:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ιαπωνική κυβέρνηση επικύρωσε τη συνθήκη του Κιότο για την αλλαγή του κλίματος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χονιχίρο Κοιζούμι, χαρακτήρισε τη συνθήκη σαν ένα πολύ σημεντικό βήμα της διεθνούς κοινότητας για την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους συμφώνησε για πρώτη φορά ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στον πλανήτη.

Παρ' όλα αυτά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη ακόμη για την επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μία νέα έκθεση της Υπηρεσίας για την Περιβαλλοντική Προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επιφέρει μεγάλες κλιματικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση Μπους έχει αρνηθεί να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επιζήμιο για την αμερικανική οικονομία.

Εκπομπές αερίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να επικυρώσει και επισήμως το πρωτόκολλο του Κιότο.

Πιστεύεται ότι εάν δεν προσυπογράψουν όλες οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου το πρωτόκολλο του Κιότο, η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να επιφέρει αισθητά αποτελέσματα.

Ορισμένοι επιστήμονες επιμένουν πάντως ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν προκαλείται από τις εκπομπές αερίων.

Χωρίς πιστοποιητικό γέννησης σχεδόν τα μισά μωρά στον κόσμο
BBC News

04.6.2002 8:11 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ΗΕ εκτιμούν ότι το 40% των νεογνών σ' όλο τον κόσμο - περίπου 50 εκατομμύρια - δεν δηλώνονται στο ληξιαρχείο

Η παράλειψη αυτή μπορεί να τους στερήσει ,αργότερα στη ζωή τους, τη δυνατότητα να μορφωθούν και να έχουν ιατρική περίθαλψη ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο κακοποίησης.

Η επικεφαλής της UNISEF, Κάρολ Μπέλαμι, υπογραμμίζει ότι η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως είναι ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα που πρέπει να διαθέτει κάθε άνθρωπος.

Χωρίς τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουν αίτηση για δουλειά, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ή να ψηφίσουν.

Η UNISEF ζητάει από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να απλοποιήσουν για τους γονείς των νεογνών τη διαδικασία εγγραφής στους ληξιαρχικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα δύο τρίτα των γεογνονών στην Αφρική δε δηλώνονται στο ληξιαρχείο, ενώ ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος-πάνω από 60%-στην Ασία.

Βασπαγί:Έτοιμος για διάλογο με Μουσαράφ
BBC News

04.6.2002 6:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες του Πακιστάν και της Ινδίας κατέθεσαν τις απόψεις τους στη διάσκεψη για την περιφερειακή ασφάλεια που γίνεται στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ-που μίλησε πρώτος-κατηγόρησε την Ινδία για την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κος Μουσάραφ υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στη Νότια Ασία, έχουν πληρώσει ακριβά την άρνηση της Ινδίας να δώσει λύση στο θέμα του Κασμίρ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπαχαρί Βασπαγί, δήλωσε έτοιμος να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον πρόεδρο του Πακιστάν.

Εν τω μεταξύ, στο περιθώρειο της διάσκεψης αυτής ο κ. Πούτιν ελπίζει να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν λόγω του προβλήματος του Κασμίρ.

Στην Αλμάτι , ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βασπαγί και με τον πρόεδρο του Πακιστάν στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ.

Οι ηγέτες των δύο χωρών δέχονται πιέσεις για απευθείας συνομιλίες , ο πρωθυπουργός όμως της Ινδίας έχει κάνει σαφές ότι δεν υφίσταται ανάγκη γιά μία σύναντηση με τον στρατηγό Μουσαράφ, εφόσον το Πακιστάν δεν καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διάλυση των τρομοκρατικών ομάδων που δρούν στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

Εν τω μεταξύ, αντικρουόμενες είναι οι ενδείξεις από την πλευρά της Ινδίας για το εάν πρόκειται να καταφύγει τελικά σε πόλεμο στο εγγύς προσεχές μέλλον για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ινδοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι ο πόλεμος είναι ένα πιθανό σενάριο μέσα στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Ομάρ Αμπντούλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του θα πολεμήσει και μόνη της εάν χρειασθεί, χωρίς να περιμένει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

"Εάν ο κόσμος δεν μας υποστηρίξει, θα πολεμήσουμε και μόνοι μας μέχρι τέλους" είπε ο Ομάρ Αμπντούλα σε δηλώσεις του στο γα λλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη
BBC News
Οι υποστηρικτές του Αχμέντ Σααντάτ ζητούν την απελευθέρωση αρκετών κρατουμένων

04.6.2002 4:46 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και πάλι στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Παλαστίνιοι αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα καθώς τα τάνκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα έμπαιναν στην πόλη.

Πληροφορίες για συγκρούσεις με Παλαιστίνιους ενόπλους πρός το παρόν δεν υπάρχουν.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν μπήκαν στο παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων που βρίσκεται κοντά στην πόλη .

Νωρίτερα και στα πλαίσια της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή , η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο την επόμενη Δευτέρα.

Το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης που κατηγορείται για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ θα παραμείνει υπό κράτηση, παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να απελευθερωθεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο λέει ότι σέβεται την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Αχμέντ Σααντάτ, ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Παρ' όλα αυτά όμως, θεωρεί ότι δεν πρέπει να απελευθερωθεί προς το παρόν ο Αχμέντ Σααντάτ, εξαιτίας των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ισραήλ.

Ο Αχμέντ Σααντάτ βρίσκεται προς το παρόν υπό κράτηση στη Δυτική Οχθη και επιτηρείται από Αμερικανούς και Βρετανούς φύλακες.

CIA

Η σύλληψη και η κράτησή του ήταν μέρος της συμφωνίας για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Ο επικεφάλης της ΡIA πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ σήμερα.

Ηδη ο κ. Τένετ είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Πρωταρχικός σκοπός του γενικού διευθυντή της CIA είναι η αναμόρφωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.