Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-15

  1. Επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
  2. «Ενοχη» η Αντερσεν
  3. Τσεχία: «Νίκη των σοσιαλδημοκρατών»
  4. Θριαμβευτική νίκη της Αγγλίας με 3-0
  5. Όλα έτοιμα για τον αγώνα Αγγλίας - Δανίας
  6. Νέα εισβολή στη Τζενίν
  7. Όλα έτοιμα για τον αγώνα Αγγλίας Ολλανδίας
  8. Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κορέα
  9. Έρευνες για τη βόμβα στο Καράτσι
  10. Κλείνουν η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στο Πακιστάν
  11. Η Γερμανία αποκλείει την Παραγουάη
  12. Νέα εισβολή στη Τζενίν
  13. Γερμανία- Παραγουάη 0-0 στο ημίχρονο
  14. Ο τίτλος του σερ στον Τζάγκερ
  15. Γαλλία: ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία
  16. Ο δεύτερος γύρος ξεκινά
  17. Φέτα η ελληνική
  18. Κλείνουν η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στο Πακιστάν
  19. Οι καθολικοί επίσκοποι αποφασίζουν για τα σκάνδαλα
  20. Επισκόπηση βρετανικού τύπου
Επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σύντομη εισβολή στην Τουλκαρέμ

15.6.2002 23:22 (Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση οπλοφόρων σε εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας σημειώθηκε το Σάββατο καθώς συνεχίζεται η εισβολή ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την οργάνωση Χαμάς που ανέλαβε την ευθύνη, από την επίθεση σκοτώθηκαν δυο ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες νεκρός είναι και ένας από τους παλαιστίνιους δράστες.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε περιοχή της Λωρίδας της Γάζας όπου νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε καταστρέψει αυτοκίνητο με εκρηκτικά που εντόπισε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς το Ισραήλ προετοιμάζονταν για την τελετή έναρξης κατασκευής τείχους 100 χιλιομέτρων που θα αποκόψει τρεις παλαιστινιακές πόλεις από το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταδικάσει τα ισραηλινά σχέδια αναφέροντας ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα να περάσουν στο Ισραήλ σημαντικά εδάφη των υπό κατάληψη παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης.

Εισβολή στην Τζενίν

Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς το πρωί στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν οτι τεθωρακισμένα και τζιπ του ισραηλινού στρατού μπήκαν στην Τζενίν πριν το ξημέρωμα και ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Ανέφεραν ακόμη οτι ισραηλινό ελικόπτερο βομβάρδισε την είσοδο της πόλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Απο την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι η επιχείρηση αυτή έγινε για τον εντοπισμό παλαιστίνιων παραστρατιωτικών, που πιστεύεται οτι οργανώνουν επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων.

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, εντωμεταξύ. Αναμένεται λόγος του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θα περιγράψει πως βλέπει την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

«Ενοχη» η Αντερσεν
BBC News
Οι συνήγοροι της εταιρείας θα υποβάλουν έφεση

15.6.2002 21:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η εταιρεία ορκωτών λογιστών Αρθουρ Αντερσεν κρίθηκε ένοχη για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης σε σχέση με την υπόθεση κατάρρευσης του ενεργειακού γίγαντα Ενρον στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου ενδέχεται να αποτελέσει την χαριστική βολή για την εταιρεία που συγκαταλέγονταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων του κλάδου.

Ηδη έχει χάσει μεγάλο τμήμα των πελατών της ενώ δεν αποκλείεται να της απαγορευθεί να αναλαμβάνει εταιρείες οι μετοχές των οποίων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.

Η κατάρρευση της Ενρον τον περασμένο Δεκέμβριο αποδόθηκε ως ένα βαθμό σε αμφιλεγόμενη λογιστική διαχείριση που είχε ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται στα λογιστικά της βιβλία χρέη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αρθουρ Αντερσεν βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης ύστερα από καταγγελίες ότι υπάλληλοί της είχαν καταστρέψει έγγραφα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξακρίβωση των αιτιών κατάρρευσης της Ενρον.

Οι συνήγοροι της εταιρείας δήλωσαν ότι θα υποβάλλουν έφεση.

Δικαστικό προηγούμενο

Η απόφαση των ενόρκων επετεύχθη όταν η δικαστής Μελίντα Χάρμον έκρινε πως μπορούν να χαρακτηρίσουν ένοχη ή αθώα την ίδια την εταιρεία και όχι τους υπαλλήλους οι οποίοι κατηγορούνταν για την καταστροφή των εγγράφων.

Η απόφαση αυτή που προβλημάτισε αρκετούς αναλυτές νομικών θεμάτων ενδέχεται να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο που θα μπορούν να επικαλεστούν δικηγόροι στο μέλλον.

«Βρίσκομαι αντιμέτωπη με μια υπόθεση χωρίς προηγούμενο, γεγονός που προκαλεί τρόμο σε ένα δικαστή» δήλωσε η ίδια.

Τσεχία: «Νίκη των σοσιαλδημοκρατών»
BBC News
Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν τους σοσιλαδημοκράτες από την αντιπολίτευση

15.6.2002 19:42 (Ωρα Λονδίνου)
Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τσεχίας αναδεικνύεται νικητής των εκλογών σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κάλπης.

Από την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την παρασκευή και το Σάββατο θα προκύψει νέο κοινοβούλιο αλλά και η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των ψήφων, ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών Βλαντιμίρ Σπίντλα, θα είναι αναγκασμένος να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο αρχηγός του συντηρητικό Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, Βάτσλαβ Κλάους αποδέχτηκε την ήττα του κόμματός του, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει το 26% των ψήφων

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Πράγα, σημαντικό ποσοστό των ψήφων αποτέλεσε «ψήφο διαμαρτυρίας» ενώ το ποσοστό αποχής ήταν μεγαλύτερο από αυτό της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις κάλπης οι κομμουνιστές καταλαμβάνουν το 13% των ψήφων ενώ κανέναν από τα υπόλοιπα κόμματα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Θριαμβευτική νίκη της Αγγλίας με 3-0
BBC News
Ούεν και Φερντινάντ ήταν οι πάικτες που ξεχώρισαν

15.6.2002 15:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αγγλία κατάφερε να προκριθεί στους "8" του Παγκοσμίου Κυπέλλου--νικώντας 3-0 τη Δανία που αποχαιρετά έτσι τη διοργάνωση.

Με τρία τέρματα από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, που σημείωσαν στο πέμπτο λεπτό ο Σόρενσεν με αυτο-γκολ, ο Όουεν στο εικοστό δεύτερο λεπτό--το πρώτο του στο φετινό Μουντιάλ--και ο Χέσκι στο τεσσαρακοστό τέταρτο, η ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον δεν άφησε πολλά περιθώρια κινήσεων στους Δανούς.

Επόμενος αντίπαλος των "λιοντάρια" θα είναι ο νικητής του αγώνα της Δευτέρας ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Βραζιλία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γερμανία είχε πάρει την πρόκριση στους προημιτελικούς του Μουντιάλ, νικώντας την Παραγουάη 1-0--με γκολ του Όλιβερ Νόιβιλ στο ογδοηκοστό όγδοο λεπτό.

Η Παραγουάη, λοιπόν,αποχαιρέτησε τη διοργάνωση--παραιτήθηκε μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα ο Ιταλός προπονητής της, Σεζάρε Μαλντίνι, ενώ η Γερμανία, που πέρασε στους '8' του Παγκοσμίου Κυπέλλου, περιμένει τώρα τον νικητή της αναμέτρησης που θα γίνει τη Δευτέρα ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ για να δει ποιος θα είναι ο αντίπαλός της στον προημιτελικό της ερχόμενη Παρασκευής, στο γήπεδο της Ουλσάν στη Νότιο Κορέα.

Η Εθνική Αγγλίας, υπενθυμίζεται, έχει να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1966, ενώ η Δανία δεν το κέρδισε ποτέ. Και οι δύο αυτές χώρες είχαν νωρίτερα καταφέρει να αποκλείσουν τα φαβορί των ομίλων τους--οι μεν Άγγλοι τους Αργεντινούς, οι δε Δανοί τους πρωταθλητές κόσμου Γάλλους.

Άλλωστε έτσι κατάφεραν και οι δύο ομάδες στον πρώτο γύρο να αποκλείσουν τα φαβορί των ομίλων τους, οι Άγγλοι τους Αργεντινούς και οι Δανοί τους πρωταθλητές κόσμου Γάλλους.

Στην Αγγλία εκατομμύρια φίλαθλοι εκμεταλλευόμενοι την αργία πέρασαν από νωρίς μπροστά στις τηλεοράσεις, προσεύχονται να τελειώσει η περίοδος αστοχίας στο σκοράρισμα του Μάϊκλ Όουεν.

Νωρίτερα η Γερμανία σκοράρισε στο 88ο λεπτό του αγώνα της με την Παραγουάη. Το γκόλ έβαλε ο Όλιβερ Νόιβιλ . Η εμφάνιση και των δύο ομάδων ήταν απογοητευτική.

Η Παραγουάη παρουσιάστηκε με ενισχυμένη άμυνα, επιχειρώντας να διατηρήσει την ισοπαλία και ελπίζοντας ότι ο αγώνας θα κρινόταν στα πέναλτυ, ενώ η ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το επιθυμητό γι'αυτήν αποτέλεσμα χωρίς να δείξει τη δεξιοτεχνία της.

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τώρα τη νικήτρια του αγώνα Μεξικού- ΗΠΑ.

Όλα έτοιμα για τον αγώνα Αγγλίας - Δανίας
BBC News
Φάουλ του παραγουανού Γκαμάρα στον γερμανό Κλόζε

15.6.2002 12:32 (Ωρα Λονδίνου)
Άρχισε ήδη η προσέλευση των οπαδών της Αγγλίας και της Δανίας στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας, όπου οι ομάδες θα βρεθούν σε λίγη ώρα αντιμέτωπες.

Και οι δύο ομάδες θεωρούν τον αγώνα πολύ δύσκολο και προτιμούν να μην διεκδικούν το ρόλο του φαβορί.

Άλλωστε έτσι κατάφεραν και οι δύο ομάδες στον πρώτο γύρο να αποκλείσουν τα φαβορί των ομίλων τους, οι Άγγλοι τους Αργεντινούς και οι Δανοί τους πρωταθλητές κόσμου Γάλλους.

Στην Αγγλία εκατομμύρια φίλαθλοι εκμεταλλευόμενοι την αργία θα στηθούν από νωρίς μπροστά στις τηλεοράσεις, προσεύχονται να τελειώσει η περίοδος αστοχίας στο σκοράρισμα του Μάϊκλ Όουεν.

Νωρίτερα η Γερμανία σκοράρισε στο 88ο λεπτό του αγώνα της με την Παραγουάη. Το γκόλ έβαλε ο Όλιβερ Νόιβιλ . Η εμφάνιση και των δύο ομάδων ήταν απογοητευτική.

Η Παραγουάη παρουσιάστηκε με ενισχυμένη άμυνα, επιχειρώντας να διατηρήσει την ισοπαλία και ελπίζοντας ότι ο αγώνας θα κρινόταν στα πέναλτυ, ενώ η ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το επιθυμητό γι'αυτήν αποτέλεσμα χωρίς να δείξει τη δεξιοτεχνία της.

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τώρα τη νικήτρια του αγώνα Μεξικού- ΗΠΑ.

Νέα εισβολή στη Τζενίν
BBC News
Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σύντομη εισβολή στην Τουλκαρέμ

15.6.2002 11:21 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς το πρωί στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν οτι τεθωρακισμένα και τζιπ του ισραηλινού στρατού μπήκαν στην Τζενίν πριν το ξημέρωμα και ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Ανέφεραν ακόμη οτι ισραηλινό ελικόπτερο βομβάρδισε την είσοδο της πόλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Απο την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι η επιχείρηση αυτή έγινε για τον εντοπισμό παλαιστίνιων παραστρατιωτικών, που πιστεύεται οτι οργανώνουν επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων.

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, εντωμεταξύ. Αναμένεται λόγος του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θα περιγράψει πως βλέπει την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Όλα έτοιμα για τον αγώνα Αγγλίας Ολλανδίας
BBC News
Φάουλ του παραγουανού Γκαμάρα στον γερμανό Κλόζε

15.6.2002 11:25 (Ωρα Λονδίνου)
Άρχισε ήδη η πορσέλευση των οπαδών της Αγγλίας και της Ολλανδίας στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας, όπου οι ομάδες θα βρεθούν σε λίγη ώρα αντιμέτωπες.

Και οι δύο ομάδες θεωρούν τον αγώνα πολύ δύσκολο και προτιμούν να μην διεκδικούν το ρόλο του φαβορί.

Άλλωστε έτσι κατάφεραν και οι δύο ομάδες στον πρώτο γύρο να αποκλείσουν τα φαβορί των ομίλων τους, οι Άγγλοι τους Αργεντινούς και οι Δανοί τους πρωταθλητές κόσμου Γάλλους.

Στην Αγγλία εκατομμύρια φίλαθλοι εκμεταλλευόμενοι την αργία θα στηθούν από νωρίς μπροστά στις τηλεοράσεις, προσεύχονται να τελειώσει η περίοδος αστοχίας στο σκοράρισμα του Μάϊκλ Όουεν.

Νωρίτερα η Γερμανία σκοράρισε στο 88ο λεπτό του αγώνα της με την Παραγουάη. Το γκόλ έβαλε ο Όλιβερ Νόιβιλ . Η εμφάνιση και των δύο ομάδων ήταν απογοητευτική.

Η Παραγουάη παρουσιάστηκε με ενισχυμένη άμυνα, επιχειρώντας να διατηρήσει την ισοπαλία και ελπίζοντας ότι ο αγώνας θα κρινόταν στα πέναλτυ, ενώ η ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το επιθυμητό γι'αυτήν αποτέλεσμα χωρίς να δείξει τη δεξιοτεχνία της.

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τώρα τη νικήτρια του αγώνα Μεξικού- ΗΠΑ.

Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κορέα
BBC News
Το ατυχημα συνέβη κατά τη διάρκεια βροχής

15.6.2002 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων στην εθνική οδό που συνδέει τη Σεούλ με το Πουσάν, κοντά στην πόλη Οκτσόν.

Λεωφορείο συγκρούστηκε με βυτιοφόρο κατά τη διάρκεια δυνατής βροχής και τέσσερα άλλα αυτοκίνητα προσέκρουσαν σε αυτά.

Πολλοί απο τα θύματα είναι τουρίστες που εκτιμάται οτι βρέθηκαν στη Νότιο Κορέα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου.

Ανακοινώθηκε ότι δύο από τα θύματα είναι αλλοδαποί, ενώ μία γυνάικα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλες πληροφορίες δεν έχουν ανακοινωθεί για την ταυτότητα των θυμάτων.

Έρευνες για τη βόμβα στο Καράτσι
BBC News
Αμερικανοί πραγματογνώμονες στο Καράτσι

15.6.2002 11:07 (Ωρα Λονδίνου)
Η πακιστανική αστυνομία, με τη βοήθεια αμερικανών πραγματογνωμώνων, συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης κατά του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι.

Σύμφωνα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μια άγνωστη μέχρι εχθές οργάνωση με την ονομασία Αλ Κανούν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης έξω απο το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι κατά την οποία 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των αμερικανών στο Πακιστάν και έτσι με απόφαση της Ουάσιγκτον έκλεισαν προσωρινά η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στη χώρα αυτή.

Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση. Ο κ. Μπους χαρακτήρισε τους υπαίτιους της επίθεσης "ριζοσπάστες φονιάδες", που δεν σέβονται - όπως είπε - την ανθρώπινη ζωή, ακόμα και όταν τα θύματά τους είναι ομόθρησκοι μουσουλμάνοι.

Ο κ .Μπους είπε ότι η επίθεση δεν πρόκειται να πετύχει τον εκφοβισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά χθές αμερικανοί αξιωματούχοι διέταξαν το άμεσο κλείσιμο όλων των διπλωματικών αποστολών τους στο Πακιστάν.

Η αστυνομία λέει οτι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ενεργοποιήθηκε απο κοντινή απόσταση.

Από την έκρηξη έπεσε ένα τοίχος της περίφραξης του προξενείου, δημιουργήθηκε ένας κρατήρας αρκετών μέτρων και καταστράφηκαν πέντε αυτοκίνητα, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Μουχτάρ Αχμέντ δήλωσε ότι δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματισθεί κανένας από το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Τύπου του Πακιστάν, Νισάρ Μένον, είχε δηλώσει πως στόχος των δραστών ήταν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να ξαναγυρίσει η ειρήνη στην περιοχή.

Δεν αποκλείεται οι μυστικές υπηρεσίες κάποιας ξένης χώρας να κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή, δήλωσε ο κ. Μένον και υπαινίχθη πως μπορεί να ενέχεται η Ινδία. H Iνδία, από τη δική της πλευρά, καταδίκασε τη ν επίθεση και εξέφρασε τη λύπη της για ό,τι συνέβη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες στον τόπο της έκρηξης.

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη ώστε σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή μέλη από τα σώματα των θυμάτων έχουν διασκορπισθεί σε απόσταση 200 μέτρων.

Η έκρηξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο Καράτσι σε διάστημα ενός μήνα.

Το Μάϊο παρόμοια βομβιστική ενέργεια έξω από το ξενοδοχείο Σέρατον της πόλης σκότωσε 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 Γάλλους τεχνικούς που εργάζονταν σε βάση κατασκευής υποβρυχίων.

Μετά από την επίθεση εκείνη πολλοί αλλοδαποί - υπάλληλοι των ξένων διπλωματικών αποστολών είχαν απομακρυνθεί από το Πακιστάν.

Κλείνουν η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στο Πακιστάν
BBC News
Νεκροί μεταφέρονται σε νοσοκομεία του Καράτσι

15.6.2002 9:43 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μια άγνωστη μέχρι εχθές οργάνωση με την ονομασία Αλ Κανούν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης έξω απο το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι κατά την οποία 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των αμερικανών στο Πακιστάν και έτσι με απόφαση της Ουάσιγκτον έκλεισαν προσωρινά η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στη χώρα αυτή.

Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση. Ο κ. Μπους χαρακτήρισε τους υπαίτιους της επίθεσης "ριζοσπάστες φονιάδες", που δεν σέβονται - όπως είπε - την ανθρώπινη ζωή, ακόμα και όταν τα θύματά τους είναι ομόθρησκοι μουσουλμάνοι.

Ο κ .Μπους είπε ότι η επίθεση δεν πρόκειται να πετύχει τον εκφοβισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά χθές αμερικανοί αξιωματούχοι διέταξαν το άμεσο κλείσιμο όλων των διπλωματικών αποστολών τους στο Πακιστάν.

Η αστυνομία λέει οτι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ενεργοποιήθηκε απο κοντινή απόσταση.

Από την έκρηξη έπεσε ένα τοίχος της περίφραξης του προξενείου, δημιουργήθηκε ένας κρατήρας αρκετών μέτρων και καταστράφηκαν πέντε αυτοκίνητα, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Μουχτάρ Αχμέντ δήλωσε ότι δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματισθεί κανένας από το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Τύπου του Πακιστάν, Νισάρ Μένον, είχε δηλώσει πως στόχος των δραστών ήταν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να ξαναγυρίσει η ειρήνη στην περιοχή.

Δεν αποκλείεται οι μυστικές υπηρεσίες κάποιας ξένης χώρας να κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή, δήλωσε ο κ. Μένον και υπαινίχθη πως μπορεί να ενέχεται η Ινδία. H Iνδία, από τη δική της πλευρά, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη της για ό,τι συνέβη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες στον τόπο της έκρηξης.

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη ώστε σύμφων α με ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή μέλη από τα σώματα των θυμάτων έχουν διασκορπισθεί σε απόσταση 200 μέτρων.

Η έκρηξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο Καράτσι σε διάστημα ενός μήνα.

Το Μάϊο παρόμοια βομβιστική ενέργεια έξω από το ξενοδοχείο Σέρατον της πόλης σκότωσε 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 Γάλλους τεχνικούς που εργάζονταν σε βάση κατασκευής υποβρυχίων.

Μετά από την επίθεση εκείνη πολλοί αλλοδαποί - υπάλληλοι των ξένων διπλωματικών αποστολών είχαν απομακρυνθεί από το Πακιστάν.

Η Γερμανία αποκλείει την Παραγουάη
BBC News
Φάουλ του Γκαμάρα στον Κλόζε

15.6.2002 9:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία σκοράρισε στο 88ο λεπτό του αγώνα της με την Παραγουάη. Το γκόλ έβαλε ο Όλιβερ Νόιβιλ .

Η εμφάνιση και των δύο ομάδων ήταν απογοητευτική.

Η Παραγουάη παρουσιάστηκε με ενισχυμένη άμυνα, επιχειρώντας να διατηρήσει την ισοπαλία και ελπίζοντας ότι ο αγώνας θα κρινόταν στα πέναλτυ, ενώ η ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το επιθυμητό γι'αυτήν αποτέλεσμα χωρίς να δείξει τη δεξιοτεχνία της.

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τώρα τη νικήτρια του αγώνα Μεξικού- ΗΠΑ.

Αργότερα στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας συναντώνται η Εθνική Αγγλίας με την Δανία - και οι δύο ομάδες θεωρούν τον αγώνα πολύ δύσκολο και προτιμούν να μην διεκδικούν το ρόλο του φαβορί.

Άλλωστε έτσι κατάφεραν και οι δύο ομάδες στον πρώτο γύρο να ποκοιμίσουν και να αποκλείσουν τα φαβορί των ομίλων τους, οι Άγγλοι τους Αργεντινούς και οι Δανοί τους πρωταθλητές κόσμου Γάλλους.

Τριάντα χιλιάδες οπαδοί αναμένεται να εμψυχώσουν την εθνική των "λιονταριών", ενώ στην Αγγλία εκατομμύρια φίλαθλοι εκμεταλλευόμενοι την αργία θα στηθούν από νωρίς μπροστά στις τηλεοράσεις, προσεύχονται να τελειώσει η περίοδος αστοχίας στο σκοράρισμα του Μάϊκλ Όουεν.

Νέα εισβολή στη Τζενίν
BBC News
Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σύντομη εισβολή στην Τουλκαρέμ

15.6.2002 9:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς το πρωί στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν οτι τεθωρακισμένα και τζιπ του ισραηλινού στρατού μπήκαν στην Τζενίν πριν το ξημέρωμα και ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Ανέφεραν ακόμη οτι ισραηλινό ελικόπτερο βομβάρδισε την είσοδο της πόλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Απο την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι η επιχείρηση αυτή έγινε για τον εντοπισμό παλαιστίνιων παραστρατιωτικών, που πιστεύεται οτι οργανώνουν επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων.

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, εντωμεταξύ. Αναμένεται λόγος του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θα περιγράψει πως βλέπει την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Γερμανία- Παραγουάη 0-0 στο ημίχρονο
BBC News
Ρόκε Σάντα Κρουζ και Τόρστεν Φρινγκς

15.6.2002 8:33 (Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς γκόλ έληξε το πρώτο ημίχρονο του αγώνα Γερμανίας- Παραγουάης για το δεύτερο γύρο του παγκοσμίου κυπέλλου που διεξάγεται αυτή την ώρα στη Ν. Κορέα.

Αργότερα στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας συναντώνται η Εθνική Αγγλίας με την Δανία - και οι δύο ομάδες θεωρούν τον αγώνα πολύ δύσκολο και προτιμούν να μην διεκδικούν το ρόλο του φαβορί.

Άλλωστε έτσι κατάφεραν και οι δύο ομάδες στον πρώτο γύρο να ποκοιμίσουν και να αποκλείσουν τα φαβορί των ομίλων τους, οι Άγγλοι τους Αργεντινούς και οι Δανοί τους πρωταθλητές κόσμου Γάλλους.

Τριάντα χιλιάδες οπαδοί αναμένεται να εμψυχώσουν την εθνική των "λιονταριών", ενώ στην Αγγλία εκατομμύρια φίλαθλοι εκμεταλλευόμενοι την αργία θα στηθούν από νωρίς μπροστά στις τηλεοράσεις, προσεύχονται να τελειώσει η περίοδος αστοχίας στο σκοράρισμα του Μάϊκλ Όουεν.

Ο τίτλος του σερ στον Τζάγκερ
BBC News
Ο Τζάγκερ πλησιάζει τα 60 αλλά ακόμα κάνει περιοδίες

15.6.2002 8:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης των Ρόλιγκ Στόουνς, Μικ Τζάγκερ, είναι ένας από τους τιμώμενους από τη βασίλισσα Ελισάβετ φέτος. Θα του απονεμηθεί ο τίτλος του ιππότη, λίγους μόλις μήνες μετά από δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες είχε εκφράσει σχετική επιθυμία.

Συντηρητικοί σχολιαστές εκφράζουν την απορία για το πώς ο Τζάγγερ μπόρεσε να γίνει ιππότης, αφού όπως λένε φημίζεται για την άστατη οικογενειακή του ζωή.

Ο Σερ Μάϊκλ, όπως θα ονομάζεται πλέον ο ηγέτης των Ρόλινγκ Στόουνς, ρωτήθηκε εάν ο ιποττικός τίτλος θα τον κάνει να ασπαστεί το κατεστημένο.

"Όχι, δεν ομίζω ότι κάτι τέτοιο σε σταματά να ζεις όπως θέλεις.... Εάν κοιτάξετε την ιστορία θα δείτε ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι "καθως πρέπει" για να γίνει ιππότης" είπε ο Μικ Τζάγγερ, που δήλωσε ικανοποιημένος και ολίγον έκπληκτος από το νέο του τίτλο.

Εκτός από τον Τζάγκερ τιμούνται επίσης ο καλυτέχνης της ποπ αρτ Πίτερ μπλέικ, ο οποίος φιλοτέχνησε μεταξύ άλλων το 1967 το εξώφυλλο του δίσκου των Μπητλς Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Στους τιμώμενους ανήκει και ο μεγαλύτερος, σύμφωνα με πολλούς, θεατρικός συγγραφέας της Βρετανίας, Χάρολντ Πίντερ, ο οποίος αυτή την εποχή δίνει μάχη με τον καρκίνο.

Γαλλία: ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία
BBC News
Οι σοσιαλιστές ελπίζουν η προσέλευση στις κάλπες να είναι υψηλή

15.6.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία στα πλαίσια του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κεντροδεξιά θα επικρατήσει άνετα την Κυριακή, αυξάνοντας τα εκλογικά κέρδη της από τον πρώτο γύρo.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός "Ένωση για την Προεδρική Πλειοψηφία", που στηρίζεται και στηρίζει τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, αναμένεται να καταλάβει σχεδόν 400 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο είχε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι πριν ένα μήνα, αναμένεται να χάσει πάνω από το 50% των εδρών του.

Παρόλο που η αριστερά φαίνεται να αναμένει την ήττα, ελπίζει τουλάχιστον σε μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Η προεκλογική της εκστρατία επικεντρώνεται στο να πεισθούν οι ψηφοφόροι να μην απέχουν από τις εκλογές.

Το Εθνικό Μέτωπο, του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν, στηριζόμενο στην πρόσφατη ανοδό του στις προεδρικές εκλογές, αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει δύο έδρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ αναμένετια ότι θα είναι ο ισχυρότερος πρόεδρος της πρόσφατης Γαλλικής ιστορίας, καθώς έχει ήδη την πλειοψηφία στη Γερουσία και θα αποκτήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Το κόμμα του κ. Σιράκ προτείνει στο εκλογικό σώμα μείωση των φόρων και σκληρότερη πολιτική σε θέματα κοινού εγκλήματος. Όμως αναμένεται ότι θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, καθώς τους ερχόμενους μήνες θα χρειαστεί να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις και περικοπές που θα δυσαρεστήσουν τους Γάλλους.

Ο δεύτερος γύρος ξεκινά
BBC News
Σε καλή εμφάνιση ελπίζει ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας

15.6.2002 7:18 (Ωρα Λονδίνου)
Μουντιάλ και αρχίζει σήμερα η φάση των "16" ομάδων. Οι αγώνες είναι νόκ- άουτ και έπαθλο για τον νικητή κάθε αναμέτρησης , μία από τις 8 επίζηλες θέσεις στα προημιτελικά.

Το εναρκτήριο λάκτισμα του γύρου αυτού θα δοθεί στον αγώνα των τριών φορές πρωταθλητών Γερμανών με την Παραγουάη.

Οι μονομαχίες ανάμεσα στον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ Μίροσλαβ Κλόζε και τον πρώην αμυντικό της ΑΕΚ - και πλέον της Ιντερ, Κάρλος Γκαμάρα, αναμένονται συναρπαστικές.

Αργότερα στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας συναντώνται η Εθνική Αγγλίας με την Δανία - και οι δύο ομάδες θεωρούν τον αγώνα πολύ δύσκολο και προτιμούν να μην διεκδικούν το ρόλο του φαβορί.

Άλλωστε έτσι κατάφεραν και οι δύο ομάδες στον πρώτο γύρο να ποκοιμίσουν και να αποκλείσουν τα φαβορί των ομίλων τους, οι Άγγλοι τους Αργεντινούς και οι Δανοί τους πρωταθλητές κόσμου Γάλλους.

Τριάντα χιλιάδες οπαδοί αναμένεται να εμψυχώσουν την εθνική των "λιονταριών", ενώ στην Αγγλία εκατομμύρια φίλαθλοι εκμεταλλευόμενοι την αργία θα στηθούν από νωρίς μπροστά στις τηλεοράσεις, προσεύχονται να τελειώσει η περίοδος αστοχίας στο σκοράρισμα του Μάϊκλ Όουεν.

Φέτα η ελληνική
BBC News
Η αυθεντική φέτα παράγεται από πρόβειο και γίδινο γάλα

15.6.2002 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η λέξη φέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο εξής μόνο για τα τυριά που παράγονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής, που μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων. Αυτή η απόφαση πιστεύεται ότι θα ενοχλήσει κυρίως τους Δανούς παραγωγούς λευκού τυριού, που έχουν εκμεταλλευθεί κατακλύζοντας την αγορά με χιλιάδες τόνους αγελαδινής φέτας.

Εκατοντάδες παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά είχαν κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 για να προστατευτεί η παραγωγή τους από τις απομιμήσεις. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονταν 40 γαλλικά τυριά, 24 είδη αλλαντικών από την Ιταλία, γερμανικές μπύρες καθώς και αγγλικά στρείδια.

Τότε οι Δανοί είχαν φέρει αντιρρήσεις για τη φέτα, εφόσον και αυτοί παράγουν λευκό τυρί το οποίο ονόμαζαν φέτα. Το θέμα είχε φτάσει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο είχε ζητήσει από την ευρωπαϊκή επιτροπή συμπληρωματικά στοιχεία για τη διαδικασία παραγωγής της φέτας και την ανάγκη προστασίας του ονόματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις έχει πλέον όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατοχύρωση του ονόματος "φέτα". Η Κομισιόν απεφάνθη ότι για να λάβει ένα τυρί την επωνυμία "Φέτα", - θα πρέπει να έχει παραχθεί ακολουθώντας τις πατροπαράδοτες συνταγές και "μέσα στις περιοχές που έχουν αυθεντικά ορισθεί ως παραγωγοί φέτας".

"Η προστασία των τοπικών ονομάτων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων αυτών", δήλωσε ό επίτροπος για θέματα αγροτικής πολιτικής, Φραντς Φίσλερ. "Η φέτα δεν αποτελέι εξαίρεση", πρόσθεσε. "Η πώληση τυριού με αυτό το όνομα χωρίς να έχει παραχθεί με τις παραδοσιακές μεθόδους και από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή". Αν δεν υπάρξουν διαφωνίες μέσα σε τρεις μήνες η απόφαση αυτή αποκτά ισχύ νόμου.

Κλείνουν η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στο Πακιστάν
BBC News
Νεκροί μεταφέρονται σε νοσοκομεία του Καράτσι

15.6.2002 6:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο του Καράτσι, στο Πακιστάν, που προκάλεσε το θάνατο 11 και τον τραυματισμό 40 Πακιστανών πολιτών.

Ο κ. Μπους χαρακτήρισε τους υπαίτιους της επίθεσης "ριζοσπάστες φονιάδες", που δεν σέβονται - όπως είπε - την ανθρώπινη ζωή, ακόμα και όταν τα θύματά τους είναι ομόθρησκοι μουσουλμάνοι.

Ο κ .Μπους είπε ότι η επίθεση δεν πρόκειται να πετύχει τον εκφοβισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά χθές αμερικανοί αξιωματούχοι διέταξαν το άμεσο κλείσιμο όλων των διπλωματικών αποστολών τους στο Πακιστάν.

Η αστυνομία λέει οτι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ενεργοποιήθηκε απο κοντινή απόσταση.

Από την έκρηξη έπεσε ένα τοίχος της περίφραξης του προξενείου, δημιουργήθηκε ένας κρατήρας αρκετών μέτρων και καταστράφηκαν πέντε αυτοκίνητα, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Μουχτάρ Αχμέντ δήλωσε ότι δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματισθεί κανένας από το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιός ευθύνεται για τη σημερινή επίθεση.

Πριν από λίγο, πάντως, το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε πριν από λίγο από το Καράτσι ότι μία άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση με την επωνυμία αλ-Κανούν, δηλ. "Νόμος" ανέλαβε την ευθύνη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Τύπου του Πακιστάν, Νισάρ Μένον, είχε δηλώσει πως στόχος των δραστών ήταν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να ξαναγυρίσει η ειρήνη στην περιοχή.

Δεν αποκλείεται οι μυστικές υπηρεσίες κάποιας ξένης χώρας να κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή, δήλωσε ο κ. Μένον και υπαινίχθη πως μπορεί να ενέχεται η Ινδία. H Iνδία, από τη δική της πλευρά, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη της για ό,τι συνέβη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες στον τόπο της έκρηξης.

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη ώστε σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή μέλη από τα σώματα τω ν θυμάτων έχουν διασκορπισθεί σε απόσταση 200 μέτρων.

Η έκρηξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο Καράτσι σε διάστημα ενός μήνα.

Το Μάϊο παρόμοια βομβιστική ενέργεια έξω από το ξενοδοχείο Σέρατον της πόλης σκότωσε 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 Γάλλους τεχνικούς που εργάζονταν σε βάση κατασκευής υποβρυχίων.

Μετά από την επίθεση εκείνη πολλοί αλλοδαποί - υπάλληλοι των ξένων διπλωματικών αποστολών είχαν απομακρυνθεί από το Πακιστάν.

Οι καθολικοί επίσκοποι αποφασίζουν για τα σκάνδαλα
BBC News
H απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Βατικανό

15.6.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από δύο ημέρες έντονων διαβουλεύσεων, οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν σε νέο κώδικα δεοντολογίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των κληρικών που κακοποιούν σεξουαλικά μέλη του ποιμνίου τους.

Οι τριακόσιοι επίσκοποι που πήραν μέρος σε έκτακτη σύνοδο στο Ντάλας του Τέξας, αποφάσισαν ότι θα απομακρύνεται από τα δημόσια καθήκοντα, δεν θα επιτρέπεται να φορά ράσο και θα παραδίδεται στην αστυνομία οποιοσδήποτε κληρικός κατηγορείται για παιδεραστία βάσει αποδεικτικών στοιχείων.

Αλλά η Ρωμαιοκαθολική σύνοδος απέφυγε να δεσμευθεί ότι οι κληρικοί αυτοί θα απομακρύνονται πλήρως από το σώμα της εκκλησίας, γεγονός που προκάλεσε την οργή εκατοντάδων θυμάτων των παιδεραστών κληρικών.

Ο πρόεδρος της συνεδρίασης, επίσκοπος Γουϊλτον Γκρέγκορι ζήτησε συγγνώμη από αυτούς που επηρεάστηκλαν από το σκάνδαλο που συγκλονίζει την αμερικανική ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Η απόφαση θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από το Βατικανό για να αποκτήσει ισχύ.

Επισκόπηση βρετανικού τύπου
BBC News

15.6.2002 5:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η πτώση στα χρηματιστήρια, η αντιδικία του πρωθυπουργού Μπλερ με μερίδα των εφημερίδων, οι ιποττικές τιμές που θα επιδαψιλεύσει η Βασίλισσα Ελισάβετ σε διαφορα αστέρια του θεάματος και η αναμέτρηση Αγγλίας - Δανίας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Tιmes) αναφέρει ότι ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών μειώνει τις επενδύσεις σε κλάδους όπως οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας με αποτέλεσμα την πτώση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου την Παρασκευή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο διευθυντής κέντρου επιστημονικής έρευνας με πειραματόζωα θα τιμηθεί από τη βασίλισσα. Η επίλογή αυτή έγινε από τον Τόνυ Μπλερ και θεωρείται απάντηση προς τους ακτιβιστές που αντιτίθενται στα πειράματα που γίνονται στο ερευνητικό αυτό κέντρο.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) παρουσιάζει φωτογραφίες με την αγγλική σημαία να κυματίζει, εν όψει του σημερινού αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου, ενώ παρουσιάζει επίσης την απάντηση του Τόνυ Μπλερ στους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να "καπελλώσει" την κηδεία της βασιλομήτορος τον Απρίλιο για να προβληθεί ο ίδιος.

Η Τάιμς (The Times) με τίτλο "Σφαγή στο χρηματιστήριο" ασχολείται επίσης με το θέμα των ασφαλιστικών εταιριών και των επενδύσεών τους, ενώ έχει μεγάλη φωτογραφία του προπονητή της εθνικής ποδοσφαίρου της Αγγλίας και αναλύει τον σημερινό αγώνα.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) θυμίζει στους αναγνώστες της την ώρα μετάδοσης του ποδοσφαιρικού αγώνα και έχει φωτογραφία του ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ασχολείται επίσης με της δηλώσεις Μπλερ σχετικά με τη στάση του κατά την κηδεία της βασιλομήτορος.

"Ο Μπλερ δυσκολεύει κι άλλο τη θέση του", γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph), αναφερόμενη στις ίδιες δηλώσεις του πρωθυπουργου της χώρας. "Ο Μικ Τζάγκερ γίνεται μέρος του κατεστημένου", τιτλοφορείται το αρθρο της ίδιας εφημερίδας σχετικά με αυτούς που με απόφαση της κυβέρνησης θα τιμηθούν από τη βασίλισσα.

Και τέλος η Ντείλι Μίρορ (Daily Mirror) αφιερώνει όλο το πρωτοσελιδό της, αλλά και πολλές άλλες σελίδες της, στον αγώνα Αγγλίας- Δανίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.