Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-20

  1. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  2. Εναλλακτική πηγή 'κλωνοποίησης'
  3. Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη Σεβίλλη
  4. ΗΠΑ: Ευάλωτη στις διαρροές
  5. Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη Σεβίλη
  6. Απεργία για την ανεργία
  7. Η Τουρκία επικεφαλής της αποστολής στο Αφγανιστάν
  8. Επίθεση σε εβραϊκό οικισμό
  9. Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη σύνοδο κορυφής
  10. Απεργία για την ανεργία
  11. ΗΠΑ: Περιορισμοί στις εκτελέσεις
  12. Το Πεντάγωνο ζητά ασυλία
  13. Απεργία για την ανεργία
  14. Ισραηλινά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη
  15. Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες
  16. Γενική απεργία στην Ισπανία
  17. Δύο ανήλικοι οι δράστες της φονικής πυρκαγιάς στο Πεκίνο
  18. Έκκληση Αραφάτ για τερματισμό των επιθέσεων
  19. Παραλύει η Ισπανία απο τη γενική απεργία
  20. Μουντιάλ: Προσευχές για τον αγώνα Αγγλίας - Βραζιλίας
  21. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  22. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 02:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η επισκόπηση του βρετανικού Tύπου

Η εφημερίδα Times στο πρωτοσέλιδο της φιλοξενεί δύο σενάρια - της νίκης και της ήττας - γραμμένα απο τον ίδιο δημοσιογράφο, τον Άλαν Χάμιλτον. "Την ώρα που θα κρατάτε στα χέρια σας αυτή την εφημερίδα, θα γνωρίζετε το αποτέλεσμα του αγώνα", που ξεκινάει στις 07.30 ώρα Αγγλίας, γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας γιατί κατέφυγε στα δύο σενάρια. Στο πρώτο σενάριο ο αρθρογράφος αναφέρεται σε μια "ιστορική αναμέτρηση" μεταξύ δύο γιγάντων, απο την οποία νικήτρια βγαίνει η Αγγλία. Στο δεύτερο σενάριο, " το όνειρο έχει κομματιαστεί".

Στο πρωτοσέλιδο της Independent, υπάρχουν δύο κενά τετράγωνα για να συμπληρώσουν οι αναγνώστες το αποτέλεσμα του αγώνα. Η εφημερίδα παραθέτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, ενδεικτικές της αγωνίας των οπαδών της Εθνικής Αγγλίας για την ποδοσφαιρική αναμέτρηση: Πολλές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν πρωϊνό, ενώ κάποια σχολεία θα λειτουργήσουν με καθυστέρηση. Περίπου πέντε εκατομμύρια Βρετανοί εκτιμάται οτι θα βρίσκονται στις παμπ απο τις 0700. Στην Τραφάλγκαρ έχει στηθεί μια οθώνη 32 τετραγωνικών μέτρων, ειδικά για τη μετάδοση του αγώνα.

"Το έθνος ξυπνά νωρίς και ελπίζει", είναι ο τίτλος στη Guardian.
Ωστόσο δίπλα απο τη φωτογραφία του Ντέιβιντ Μπέκαμ, υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό θέμα: "Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001, είχαν λάβει δύο μηνύματα απο το Αφγανιστάν, που αναφέρονταν σε ένα τρομακτικό γεγονός που θα συνέβαινε την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ. Δυστυχώς τα μηνύματα αυτά μεταφράστηκαν στα Αγγλικά στις 12 Σεπτεμβρίου", γράφει η βρετανική εφημερίδα, αναφερόμενη στην αποκάλυψη της αμερικανικής Washington Post.

" O κόσμος στους ώμους τους " γραφει η Daily Telegraph, αναφερόμενη, φυσικά, στον αγώνα της Αγγλίας με τη Βραζιλία. Κάτω απο τον τίτλο, οι φωτογραφίες του Ντέιβιντ Μπέκαμ και του Μάικλ Όουεν.
Σε ένα διαφορετικό θέμα: η εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία που επικρατεί στη βρετανική επαρχία μετά τα συμπτώματα αφθώδους πυρετού που παρατηρήθηκαν σε αγρόκτημα στο Λίνκολνσίρ.

Απο τη μανία του ποδοσφαίρου ξεφεύγει μόνο η εφημερίδα Financial Times που αναφέρεται εκτενώς στο πρόγραμμα του δημάρχου του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, για την πίο ριζική αναδιάρθρωση της βρετανικής πρωτεύουσας απο το 1666. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων στερλίνων (155 δισεκατομμυρίων ευρώ ), που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός τεράστιου οικονομικού κέντρου, την ανοικοδόμηση 460 χιλιάδων νέων κατοικιών, 130 σχολείων, την προστασία των πάρκων και του πρασίνου της πόλης και την κατασκευή τριών νέων γραμμών του υπογείου σιδηροδρόμου.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Εναλλακτική πηγή 'κλωνοποίησης'
 

Η έρευνα πάνω στα ανθρώπινα έμβρυα είναι από τις πλέον αμφιλεγόμενες

Τα βλαστοκύτταρα ενηλικών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντί των εμβρυϊκών κυττάρων ως πηγή για τη δημιουργία νέων ιστών για μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το εν λόγω πόρισμα βασίστηκε σε έρευνες επιστημόνων, οι οποίοι εργάστηκαν πάνω σε ειδικά βλαστοκύτταρα, τα οποία απομόνωσαν από το μυελό οστών αρουραίων.


Νέοι ιστοί, οι οποίοι δημιουργούνται από εμβρυϊκά κύτταρα ή βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ιστών που νοσούν
Τα εν λόγω βλαστοκύτταρα εισήχθησαν σε έμβρυα πονιτικών, όπου, αν όχι όλα, τα περισσότερα διαφοροποιήθηκαν σχεδόν σε όλα τα είδη των σωματικών κυττάρων, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν ή να αποκαταστήσουν ιστούς που νοσούν.

Παρεμφερής δε έρευνα, η οποία, επίσης, δημοσίευται στην επιστημονική επιθέωρηση "Νέιτσουρ", υποστηρίζει ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν νευρόνες στον εγκέφαλο, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων του Πάρκισον στα ποντίκια.

Πιο ισχυρά

Τα εμβρυϊκά κύτταρα έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των ειδικών εδώ και καιρό εξαιτίας της ικανότητάς τους να διαφοροποιούνται σε οποιοδήποτε είδος σωματικού κυττάρου.

Ωστόσο, έχουν επίσης εγείρει μεγάλες αντιδράσεις καθώς οι επιστήμονες μπορούν να δεσμεύσουν τα εν λόγω κύτταρα μόνο από πέντε ημερών κατεστραμμένα έμβρυα.

Η χρήση βλαστοκυττάρων απο ενηλίκους ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της κλωνοποίησης καθώς αυτομάτως καταρρίπτονται όλα τα ηθικά διλήμματα περί αφαίρεσης ζωής έστω και σε εμβρυϊκό στάδιο.

Τα βλαστοκύτταρα, τα οποία εισήχθησαν στα έμβρυα των τρωκτικών, διαφοροποιήθηκαν σε όλων των ειδών τα σωματικά κύτταρα.



Τα στάδια της εξέλιξης των ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων
Το επιστημικό προσωπικό του πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ, το οποίο και εκπόνησε τα εν λόγω πειράματα, υποστηρίζει ότι εάν τα βλαστοκύτταρα εισαχθούν στον ανθρώπινο οργανισμό θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν σε συγκεκριμένους τύπους ιστών, όπως αυτών που καλύπτουν το συκώτι, τους νεφρούς και τους πνεύμονες.

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Κάθριν Βερφάιλ, επισημαίνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για τελικά συμπεράσματα, αφήνει, ωστόσο, να εννοηθεί ότι τα βλαστοκύτταρα φαίνεται να έχουν παρόμοιες εάν όχι ίδιες δυνατόητες με τα εμβρυϊκά κύτταρα.




Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 21:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη Σεβίλλη
 

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας λαμβάνουν θέσεις στο κέντρο της Σεβίλης

Της απεσταλμένης μας Ρόζυς Βουδούρη

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου θα γίνει στις 12.30 ώρα Ελλάδος, γεγονός ασυνήθιστο, το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό

Το θέμα του Ευρωστρατού, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, φαίνεται να οδεύει προς λύση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Ρόιτερ, όσο και κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον κοινό έδαφος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα

Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της λαθρομετανάστευσης. Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητος, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Ευάλωτη στις διαρροές
 

Η μετάφραση των μηνυμάτων δεν είχε αποτρέψει τις επιθέσεις

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στο Λευκό Οίκο το γεγονός ότι διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης "άκρως απόρρητες" πληροφορίες περί υποκλοπής μυνημάτων από τις αμερικανικές αρχές την προηγουμένη της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο οι εν λόγω πληροφορίες, οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο και συγκεκριμένα στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ", θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς πιθανότατα προέρχονται από αξιωματούχους του κογκρέσου που διέξαγουν έρευνα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εξαιρετικά "θορυβημένος" από τις εν λόγω διαρροές και διευκρίνισε ότι η αμερικανική ηγεσία δεν γνωρίζει ποιός κρύβεται πίσω από αυτές.


Οι ΗΠΑ έχουν υποκλέψει χιλιάδες λεπτών συνομιλιών του Οσάμα Μπιν Λάντεν
Σύμφωνα με την "Ουάσινγκτον Ποστ", τη 10η Σεπτεμβρίου, μία μόλις ημέρα πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, οι αμερικανικές αρχές κατάφεραν να υποκλέψουν δύο μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων δεν αποκλείεται να υπαινίσσονταν ότι ένα συμβάν άνευ προηγουμένου επρόκειτο να συμβεί την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, τα μηνύματα, τα οποία ήταν γραμμένα στα Αραβικά, δεν μεταφράστηκαν νωρίτερα της 12ης Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ".

"Σε λίγο αρχίζει η αναμέτρηση" και "Αύριο είναι η ώρα μηδέν", φέρεται να είναι το περιεχόμενο των δύο μηνυμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και εάν τα μηνύματα είχαν μεταφραστεί εγκαίρως, οι υπέυθυνες αρχές δεν είχαν την απαραίτητη ποσότητα πληροφοριών, οι οποίες θα τους βοηθούσαν στο να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 3.000 ανθρώπων στη Νέα Υόρκη.

Τις πταίει

Τα δύο μηνύματα υπεκλάπησαν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (ΝSA), η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την ανάλυση επικοινωνιών.

Την Τρίτη αξιωματούχοι της εν λόγω αμερικανικής υπηρεσίας κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής του κογκρέσου, η οποία ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας
Μία από τις 13 ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών
Εδρεύει στο Φορτ Μιντ, Μέριλαντ
Διοικητής: Μάικλ Χέιντεν
Προστατεύει πληροφορίες, οι οποίες αποστέλλονται από μηχανήματα της αμερικανικής ηγεσίας
Παρακολουθεί και αναλύει μηνύματα τρίτων κρατών
Άγνωστος ο προϋπολογισμός και ο αριθμός των εργαζομένων
Η εξέταση της επιτροπής, η οποία απευθύνει ερωτήσεις σε αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Συγκεκριμένα ο πτέραρχος, Μάικλ Χάιντεν, ερωτήθη γιατί τα μέλη της υπηρεσίας του καθυστέρησαν τόσο πολύ με τη μετάφραση των δύο μηνυμάτων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Χάιντεν, υποστήριξε ότι η υπηρεσία του δέχεται σωρεία παρόμοιων μηνυμάτων σε καθημερινή βάση, τα οποία αδυνατεί να μεταφράσει εγκαίρως.

Σύμφωνα με την "Ουάσινγκτον Ποστ" οι αξιωματούχοι του NSA δεν γνωρίζουν ποιοι ήταν οι αποστολείς των μηνυμάτων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στις ΗΠΑ, τα μηνύματα εστάλησαν από το Αφγανιστάν προς τη Σαουδική Αραβία.






Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 21:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη Σεβίλη
 

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας λαμβάνουν θέσεις στο κέντρο της Σεβίλης

Της απεσταλμένης μας Ρόζυς Βουδούρη

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου θα γίνει στις 12.30 ώρα Ελλάδος, γεγονός ασυνήθιστο, το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό

Το θέμα του Ευρωστρατού, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, φαίνεται να οδεύει προς λύση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Ρόιτερ, όσο και κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον κοινό έδαφος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα

Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της λαθρομετανάστευσης. Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητος, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 20:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργία για την ανεργία
 

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Σεβίλλης

Της Ρόζυς Βουδούρη από τη Σεβίλλη

Η Σεβίλλη, και όχι η πρωτεύουσα Μαδρίτη, είναι το κέντρο της διαμαρτυρίας των Ισπανών εργαζομένων κατά της κυβέρνησης Αθνάρ και της μεταρρύθμισης που προωθεί αυτή στον τομέα των επιδομάτων ανεργίας.

Οι επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων βρέθηκαν την Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας, στη Σεβίλλη και πήραν μέρος στην κεντρική πορεία.

Διεθνής διαμαρτυρία
Χιλιάδες απεργοί, μετανάστες που ζητούν να τους δοθεί άδεια παραμονής στην Ισπανία, υποστηρικτές των Παλαιστινίων, διαμαρτυρόμενοι κατά της παγκοσμιοποίησης από διάφορα μέρη του κόσμου και από την Ελλάδα, πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του καπιταλισμού.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας , δίνει στους απεργούς τη δυνατότητα να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους σε όλο τον κόσμο.

Ρήξη
Η γενική απεργία της 20ής Ιουνίου είναι η πρώτη από το 1994 και διαταράσσει τις αρμονικές, σε γενικές γραμμές, σχέσεις των ισπανικών συνδικάτων με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια.

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για απόλυτη επιτυχία της κινητοποίησης.

Οι υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα μέσα μεταφοράς πραγματοποιούν ένα μίνιμουμ δρομολογίων, ενώ απεργούν και πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά πολλά καταστήματα.

Στη Μαδρίτη, μάλιστα, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε απεργούς και απεργοσπάστες υπαλλήλους καταστημάτων.

Τα επιδόματα
Η διαμαρτυρία επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας.

Με βασιλικό διάταγμα της 24ης Μαϊου, ορίζεται ότι θα διακόπτεται η χορήγηση επιδομάτων στους ανέργους εκείνους οι οποίοι θα αρνούνται τρεις προτάσεις απασχόλησης που θα θεωρούνται, βάσει ορισμένων κριτηρίων, ικανοποιητικές.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για καταπάτηση της αξιοπρέπειας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ απαντά ότι η κυβέρνησή του σέβεται τους πολίτες.

Οι Έλληνες
Στην πορεία της Σεβίλλης, πήραν μέρος και περίπου 100 Έλληνες, εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.


Παρουσία και Ελλήνων διαδηλωτών στην κινητοποίηση της Πέμπτης
Ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, του Συνασπισμού, ο οποίος είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι με την παρουσία τους στην Ισπανία, οι Έλληνες διαδηλωτές επιδιώκουν να ενώσουν τις φωνές τους «με τους Ευρωπαίους διαδηλωτές ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού, διεκδικώντας μια εναλλακτική Ευρώπη, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.»

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «βρισκόμαστε εδώ για να προπαγανδίσουμε τη δική μας διοργάνωση, σε ένα χρόνο από τώρα, της μεγάλης διαδήλωσης που προγραμματίζεται για το 2003 στη Θεσσαλονίκη, στη σύνοδο κορυφής της ελληνικής προεδρίας».


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 23:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία επικεφαλής της αποστολής στο Αφγανιστάν
 

Η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που συνεισφέρει στρατευματα στην αποστολή

Η διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, πέρασε σε τουρκικά χέρια για τους επόμενους έξη μήνες.

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στην αφγανική πρωτεύουσα - παρουσία του νέου ηγέτη του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι - οι Βρετανοί στρατιώτες παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Τούρκους συναδέλφους τους.

Η διεθνής δύναμη αριθμεί περίπου 4.500 χιλιάδες στρατιώτες, στους οποίους ο τουρκικός στρατός θα συνεισφέρει 1.400 στρατιώτες.

Η ανάληψη εκ μέρους μας της ευθύνης αυτής γίνεται με τους ίδιους απολύτως όρους που ίσχυαν για τη Βρετανική διοίκηση
Ισμαήλ Τζεμ στο BBC
Πριν αναλάβει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης, η Τουρκία είχε ζητήσει και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η διεθνής κοινότητα θα παρέχει στο τουρκικό στρατιωτικό κλιμάκιο αμέριστη οικονομική στήριξη και τεχνική βοήθεια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε στο ΒΒC: «Το έργο που αναλαμβάνουμε στο Αφγανιστάν αποτελεί ένδειξη της αφοσίωσής και τμήμα της συνεισφοράς μας στον πόλεμο ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία».

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές» συνέχισε ο κ Τζεμ «τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι η ανάληψη εκ μέρους μας της ευθύνης αυτής γίνεται με τους ίδιους απολύτως όρους που ίσχυαν για τη Βρετανική διοίκηση».


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε εβραϊκό οικισμό
 

Οι Ισραηλινοί συλλαμβάνουν στελέχη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων

Ένοπλος παλαιστίνιος άνοιξαν πυρ σε οικισμό εβραίων εποίκων κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις ισραηλινοί, ανέφερε η ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν το δράστη αφού εισέβαλαν σε σπίτι της περιοχής όπου είχε βρεί καταφύγιο.

Εν τω μεταξύ, μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στα περίχωρα της Ραμάλας, στη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας
Αριέλ Σαρόν
Ισραηλινά τανκς μπήκαν επίσης στη Βηθλεέμ και στην Καλκίλγια όπου δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με Παλαιστίνιους μαχητές. Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν επίσης στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Έκκληση Αραφάτ
Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ έκανε νέα έκκληση προς τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν βοηθούν τον παλαιστινιακό λαό και πως δεν έχουν καμμία σχέση με το νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντισταθούν στην ισραηλινή κατοχή.


Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη
Την ιδια στιγμή ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει την εισβολή στην Δυτική Όχθη και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, επαναλαμβάνει ότι θα παραμείνει εκεί όσο χρειασθεί, ακόμα και σε μόνιμη βάση.

"Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας. Θα την πολεμήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε", τόνισε ο Αριέλ Σαρόν.

Αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
Οι απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας και η εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη ανέβαλαν και την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μεσανατολικό όξυναν την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ, σε ότι αφορά την αμερικανική στάση στο μεσανατολικό.

Όπως τονίζουν οι παρατηρητές, η όξυνση αυτή προκάλεσε και την αναβολή τών δηλώσεων Μπους, κάτι που κρίνει αντιδεοντολογικό ο πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 21:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη σύνοδο κορυφής
 

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας λαμβάνουν θέσεις στο κέντρο της Σεβίλης

Της απεσταλμένης μας Ρόζυς Βουδούρη

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου θα γίνει στις 12.30 ώρα Ελλάδος, γεγονός ασυνήθιστο, το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό

Το θέμα του Ευρωστρατού, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, φαίνεται να οδεύει προς λύση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Ρόιτερ, όσο και κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον κοινό έδαφος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα

Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της λαθρομετανάστευσης. Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητος, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 20:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργία για την ανεργία
 

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Σεβίλλης

Της Ρόζυς Βουδούρη από τη Σεβίλλη

Η Σεβίλλη, και όχι η πρωτεύουσα Μαδρίτη, είναι το κέντρο της διαμαρτυρίας των Ισπανών εργαζομένων κατά της κυβέρνησης Αθνάρ και της μεταρρύθμισης που προωθεί αυτή στον τομέα των επιδομάτων ανεργίας.

Οι επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων βρέθηκαν την Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας, στη Σεβίλλη και πήραν μέρος στην κεντρική πορεία.

Διεθνής διαμαρτυρία
Χιλιάδες απεργοί, μετανάστες που ζητούν να τους δοθεί άδεια παραμονής στην Ισπανία, υποστηρικτές των Παλαιστινίων, διαμαρτυρόμενοι κατά της παγκοσμιοποίησης από διάφορα μέρη του κόσμου και από την Ελλάδα, πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του καπιταλισμού.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας , δίνει τους απεργούς τη δυνατότητα να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους σε όλο τον κόσμο.

Ρήξη
Η γενική απεργία της 20ής Ιουνίου είναι η πρώτη από το 1994 και διαταράσσει τις αρμονικές, σε γενικές γραμμές, σχέσεις των ισπανικών συνδικάτων με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια.

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για απόλυτη επιτυχία της κινητοποίησης.

Οι υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα μέσα μεταφοράς πραγματοποιούν ένα μίνιμουμ δρομολογίων, ενώ απεργούν και πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά πολλά καταστήματα.

Στη Μαδρίτη, μάλιστα, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε απεργούς και απεργοσπάστες υπαλλήλους καταστημάτων.

Τα επιδόματα
Η διαμαρτυρία επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας.

Με βασιλικό διάταγμα της 24ης Μαϊου, ορίζεται ότι θα διακόπτεται η χορήγηση επιδομάτων στους ανέργους εκείνους οι οποίοι θα αρνούνται τρεις προτάσεις απασχόλησης που θα θεωρούνται, βάσει ορισμένων κριτηρίων, ικανοποιητικές.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για καταπάτηση της αξιοπρέπειας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ απαντά ότι η κυβέρνησή του σέβεται τους πολίτες.

Οι Έλληνες
Στην πορεία της Σεβίλλης, πήραν μέρος και περίπου 100 Έλληνες εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.


Παρουσία και Ελλήνων διαδηλωτών στην κινητοποίηση της Πέμπτης
Ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, του Συνασπισμού, ο οποίος είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι με την παρουσία τους στην Ισπανία, οι Έλληνες διαδηλωτές επιδιώκουν να ενώσουν τις φωνές τους «με τους Ευρωπαίους διαδηλωτές ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού, διεκδικώντας μια εναλλακτική Ευρώπη, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.»

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «βρισκόμαστε εδώ για να προπαγανδίσουμε τη δική μας διοργάνωση, σε ένα χρόνο από τώρα, της μεγάλης διαδήλωσης που προγραμματίζεται για το 2003 στη Θεσσαλονίκη, στη σύνοδο κορυφής της ελληνικής προεδρίας».


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 18:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Περιορισμοί στις εκτελέσεις
 

Τουλάχιστον 4.000 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο

To ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η εκτέλεση ατόμων με νοητική υστέρηση αποτελεί παραβίαση του αμερικανικού συντάγματος.

Η απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία έξι προς τρία ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου το 1989.


Την υπόθεση έφερε στο δικαστήριο κρατούμενος με δείκτη νουμοσύνης 59
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον η απόφαση δεν αφορά τη θανατική ποινή στο σύνολό της αλλά εκφράζει ως ένα βαθμό τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην αμερικανική κοινή γνώμη από το 1989.

Τα τελευταία 13 χρόνια 18 πολιτείες έχουν απαγορεύσει την εκτέλεση ατόμων με νοητική υστέρηση.

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι γνωστό πόσα από τα 4.000 άτομα που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα.

Την υπόθεση έφερε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου ένας θανατοποινίτης από την Βιρτζίνια ο οποίος έχει καταδικαστεί για φόνο αλλά κρίθηκε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του ήταν 59.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 17:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Πεντάγωνο ζητά ασυλία
 

Οι ΗΠΑ επιζητούν να εξαιρεθούν από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι θα αποσύρουν τις ένοπλες δυνάμεις τους απ' όλες τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνηθεί να παράσχει στους κυανόκρανους ασυλία από κάθε είδους προσφυγές στο Μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αντιτίθεται στην δημιουργία αυτού του θεσμικού οργάνου που θα εκδικάζει, σε μόνιμη βάση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου.


Οι ΗΠΑ απειλούν με απόσυρση στρατευμάτων το Συμβούλιο Ασφαλείας
Tις αμερικανικές αρχές ανησυχεί το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγών εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, προσφυγές που σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα έχουν πολιτικά κίνητρα.

Το αμερικανικό αίτημα θεωρείται βέβαιο ότι θα απορριφθεί από τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κυρίως την Βρετανία και την Γαλλία που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία για τη σύσταση του δικαστηρίου.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργία για την ανεργία
 

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Σεβίλλης

Της Ρόζυς Βουδούρη από τη Σεβίλλη

Η Σεβίλλη, και όχι η πρωτεύουσα Μαδρίτη, είναι το κέντρο της διαμαρτυρίας των Ισπανών εργαζομένων κατά της κυβέρνησης Αθνάρ και της μεταρρύθμισης που προωθεί αυτή στον τομέα των επιδομάτων ανεργίας.

Οι επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων βρέθηκαν την Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας, στη Σεβίλλη και πήραν μέρος στην κεντρική πορεία.

Διεθνής διαμαρτυρία
Χιλιάδες απεργοί, μετανάστες που ζητούν να τους δοθεί άδεια παραμονής στην Ισπανία, υποστηρικτές των Παλαιστινίων, διαμαρτυρόμενοι κατά της παγκοσμιοποίησης από διάφορα μέρη του κόσμου και από την Ελλάδα, πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του καπιταλισμού.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας , δίνει τους απεργούς τη δυνατότητα να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους σε όλο τον κόσμο.

Ρήξη
Η γενική απεργία της 20ής Ιουνίου είναι η πρώτη από το 1994 και διαταράσσει τις αρμονικές, σε γενικές γραμμές, σχέσεις των ισπανικών συνδικάτων με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια.

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για απόλυτη επιτυχία της κινητοποίησης.

Οι υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα μέσα μεταφοράς πραγματοποιούν ένα μίνιμουμ δρομολογίων, ενώ απεργούν και πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά πολλά καταστήματα.

Στη Μαδρίτη, μάλιστα, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε απεργούς και απεργοσπάστες υπαλλήλους καταστημάτων.

Τα επιδόματα
Η διαμαρτυρία επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας.

Με βασιλικό διάταγμα της 24ης Μαϊου, ορίζεται ότι θα διακόπτεται η χορήγηση επιδομάτων στους ανέργους εκείνους οι οποίοι θα αρνούνται τρεις προτάσεις απασχόλησης που θα θεωρούνται, βάσει ορισμένων κριτηρίων, ικανοποιητικές.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για καταπάτηση της αξιοπρέπειας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ απαντά ότι η κυβέρνησή του σέβεται τους πολίτες.

Οι Έλληνες
Στην πορεία της Σεβίλλης, πήραν μέρος και περίπου 100 Έλληνες εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.


Παρουσία και Ελλήνων διαδηλωτών στην κινητοποίηση της Πέμπτης
Ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, του Συνασπισμού, ο οποίος είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι με την παρουσία τους στην Ισπανία, οι Έλληνες διαδηλωτές επιδιώκουν να ενώσουν τις φωνές τους «με τους Ευρωπαίους διαδηλωτές ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού, διεκδικώντας μια εναλλακτική Ευρώπη, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.»

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «βρισκόμαστε εδώ για να προπαγανδίσουμε τη δική μας διοργάνωση, σε ένα χρόνο από τώρα, της μεγάλης διαδήλωσης που προγραμματίζεται για το 2003 στη Θεσσαλονίκη, στη σύνοδο κορυφής της ελληνικής προεδρίας».


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 14:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη
 

Οι Ισραηλινοί συλλαμβάνουν στελέχη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων

Mετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στα περίχωρα της Ραμάλας, στη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας
Αριέλ Σαρόν
Ισραηλινά τανκς μπήκαν επίσης στη Βηθλεέμ και στην Καλκίλγια όπου δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με Παλαιστίνιους μαχητές. Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν επίσης στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Έκκληση Αραφάτ
Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ έκανε νέα έκκληση προς τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν βοηθούν τον παλαιστινιακό λαό και πως δεν έχουν καμμία σχέση με το νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντισταθούν στην ισραηλινή κατοχή.


Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη
Την ιδια στιγμή ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει την εισβολή στην Δυτική Όχθη και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, επαναλαμβάνει ότι θα παραμείνει εκεί όσο χρειασθεί, ακόμα και σε μόνιμη βάση.

"Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας. Θα την πολεμήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε", τόνισε ο Αριέλ Σαρόν.

Αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
Οι απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας και η εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη ανέβαλαν και την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μεσανατολικό όξυναν την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ, σε ότι αφορά την αμερικανική στάση στο μεσανατολικό.

Όπως τονίζουν οι παρατηρητές, η όξυνση αυτή προκάλεσε και την αναβολή τών δηλώσεων Μπους, κάτι που κρίνει αντιδεοντολογικό ο πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος.








Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες
 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά το θέμα της μετανάστευσης

Του Βύρωνα Καρύδη

Η 20η Ιουνίου έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ, Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Το ζήτημα των προσφύγων και της λαθρομετανάστευσης απασχολεί και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για τις Εθνοτικές Σχέσεις του βρετανικού πανεπιστημίου του Ουόρικ, καθηγήτρια Ντανιέλ Ζολί, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι βρίσκει ενδιαφέρον το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει μία περισσότερο φιλελεύθερη πολιτική στο πρόβλημα στης μετανάστευσης απ ό,τι οι χώρες μέλη.

«Διστακτική η Ευρώπη»

Η Γαλλίδα καθηγήτρια λέει πως την ανησυχεί ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες μέλη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης .

«Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, οικονομολόγοι, δημογράφοι κλπ ότι η Ευρώπη χρειάζεται τους οικονομικούς μετανάστες. Χρειαζόμαστε τα ξένα εργατικά χέρια για να την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, διαφορετικά οι οικονομίες των χωρών μελών θα καταρεύσουν» είπε η Ντανιέλ Ζολί.

Πολλοί κατηγορούν τους ευρωπαίους πολιτικούς ότι δεν είχαν προετοίμάσει το έδαφος για να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η συνθήκη του Σένγκεν.

Πρόσφυγες και Λαθρομετανάστες
Η Γαλλίδα καθηγήτρια σημειώνει πως πρόκειται για δύο ξεχωριστά προβλήματα με διαφορετικό νομικό πλαίσιο.

Το ένα έχει σχέση με τους πρόσφυγες και καλύπτεται από τις προβλέψεις της Συνθήκης της Γενεύης, που την έχουν αποδεχθεί όλες οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την οποία είναι υποχρεωμένες να τη σεβασθούν.

Το άλλο αφορά στους μετανάστες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους επειδή αναζητούν δουλειά.

Σε αυτή την περίπτωση κάθε χώρα μέλος μπορεί να αποφασίσει πόσους μετανάστες χρειάζεται.

«Το κακό είναι, είπε η διευθύντρια του Κέντρου μελετών για τις Εθνοτικές Σχέσεις του βρετανικού πανεπιστημίου του Ουόρικ, ότι η κοινή γνώμη συγχέει τους πρόσφυγες με τους οικονομικούς μετανάστες και γι αυτή τη σύγχιση υπεύθυνοι είναι οι ευρωπαίοι πολιτικοί.»

Η οικονομική συγκυρία

H λαθρομετανάστευση σχετίζεται ακόμα με τις νέες οικονομικές συνθήκες, είπε η Γαλλίδα καθηγήτρια.

«Η αγορά εργασίας είναι σήμερα πολύ ελαστική και η ζήτηση είναι μεγάλη γιά εποχιακούς εργάτες με φθηνά μεροκάματα. Επίσης προτιμώνται αυτοί που θέλουν να εργασθούν με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου. Οι παράνομοι λοιπόν μετανάστες, όλοι τους μπορούν και βρίσκουν εργασία σε δουλειές που τις περισσότερες φορές είναι πολύ κακοπληρωμένες. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για τις Εθνοτικές Σχέσεις του βρετανικού πανεπιστημίου του Ουόρικ, Ντανιέλ Ζολί.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 12:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Γενική απεργία στην Ισπανία
 

Οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν την αντίδραση των εργατικών σωματείων

Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, με αίτημα την απόσυρση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Αθνάρ στον τομέα της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας.


Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές
Η απεργία απειλεί να παραλύσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα ενώ μεγάλα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από και προς την Ισπανία, μία ημέρα μετά το χάος που επεκράτησε χθες σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Χάος
Η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Σεβίλλη, Ρόζυ Βουδούρη, μεταδίδει ότι οι υπηρεσίες στην Ισπανία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα μέσα μεταφοράς πραγματοποιούν ένα μίνιμουμ δρομολογίων ενώ απεργούν και πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να είναι κλειστά.

Στο κέντρο της Μαδρίτης σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές, και πολλά άτομα συνελήφθησαν.

Η απεργία -που πραγματοποιείται μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβίλλη- είναι η πρώτη από το 1994 και διαταράσσει τις αρμονικές σχέσεις των συνδικάτων με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 6 χρόνια.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 06:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο ανήλικοι οι δράστες της φονικής πυρκαγιάς στο Πεκίνο
 

Τώρα οι αρχές διενεργούν ελέγχους στους χώρους ψυχαγωγίας

Δυο ανήλικα αγόρια συνελλήφθησαν με την κατηγορία του εμπρισμού απο τις αρχές στο Πεκίνο.

Οι δύο νεαροί - ηλικίας 13 και 14 ετών - θεωρούνται οι δράστες της πυρκαγιάς σε Ίντερνετ καφέ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές.

Ένας απο τους ανήλικους δράστες εμφανίστηκε στην κινεζική τηλεόραση να ομολογεί οτι έβαλε φωτιά στο κατάστημα για να εκδικηθεί το προσωπικό που του είχε απαγορεύει να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια στους υπολογιστές.

To τραγικό περιστατικό έγινε αφορμή να κλείσουν όλα τα Ίντερνετ καφέ στο Πεκίνο και σε ορισμένες άλλες πόλεις της Κίνας, καθώς διεξάγονται έλεγχοι ασφαλείας στα καταστήματα αυτά.

Ωστόσο οι χρήστες του διαδικτύου κατηγορούν την κυβέρνηση της Κίνας οτι επιτρέπει τη λειτουργία χώρων ψυχαγωγίας, ακόμα και όταν δεν διαθέτουν σχετική άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί οτι σύμφωνα με τους πραγματογνόμωνες, στο μεγαλο αριθμό των θυμάτων συνεβαλε το γεγονός οτι το καφέ δεν διέθετε έξοδο κινδύνου.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 05:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση Αραφάτ για τερματισμό των επιθέσεων
 

Ο βομβιστής χτύπησε σε πολυσύχναστη περιοχή της Ιερουσαλήμ

Λίγες ώρες μετά από την δεύτερη, μέσα σε μιάμιση ημέρα, επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου εξτρεμιστή στο Ισραήλ, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων αυτών κατά πολιτών τού Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στν περιοχή επισημαίνει οτι δεν είναι η πρώτη φόρά που ο Παλαιστίνιος ηγέτης προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, μόνο που αυτή τη φορά τόνισε οτι ούτε ο ίδιος, όυτε η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν τις επιθέσεις αυτές ως μορφή αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις τού Ισραήλ, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη, εισέβαλαν στα προάστια της πόλης Ραμάλα, όπου βρίσκεται το αρχηγείο τού Γιασέρ Αραφάτ, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχουν μπει και στην πόλη Βηθλεέμ.

Απο τη χθεσινή, νέα, βομβίστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν.

Ισραηλινοί αξιωματιούχοι ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστη στάση λεωφορείου στην περιοχή "Γαλλικός Λόφος" στη βόρεια Ιερουσαλήμ.


Οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν εναγωνίως νέα από τις ισραηλινές αρχές
Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν από αέρος επιθέσεις κατά στόχων στη Γάζα.

Την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση ανέλαβε η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση "Μάρτυρες του Αλ Ακσά", η οποία συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Τα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης δήλωσαν ότι η νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για το θάνατο δύο μελών από τον ισραηλινό στρατό.

Καταδίκη του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη νέα βομβιστική επίθεση και διευκρίνισε ότι υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έκρινε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσει τα σχέδια για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, η αραβική εφημερίδα "Αλ Αχράμ" δημοσίευσε λεπτομέρειες του αμερικανικού σχεδίου.

Καταρχάς πιστεύω ότι ο Μπους θα θέσει όρους, θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην παλαιστινιακή πλευρά πριν προχωρησει στην δημιουργία ενος ενδιάμεσου κράτους
Μάρτιν Ίντικ, πρώην υφυπουργός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Η "Αλ Αχράμ", η οποία επικαλείται αξιόπιστες πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπογραμμίζει πως το σχέδιο προβλέπει ενα παλαιστινιακό κρατος το οποιο θα περιορίζεται μονο στο 40% της Δυτικής Όχθης.


"Οι οροι αυτοί θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί επειδη αν δεν το πράξει, ο Τζορτζ Μπους θα είναι ο πρώτος που θα κατηγορηθεί σε περίπτωση μιας νέας τρομοκρατικής ενέργιας", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο θα έχει διεθνή αναγνώριση και εκπροσώπηση σε όλα τα διεθνή φόρα.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραλύει η Ισπανία απο τη γενική απεργία
 

Οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν την αντίδραση των εργατικών σωματείων

Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, με αίτημα την απόσυρση του πακέτου της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης για τον τομέα της απασχόλησης.

Η ανεργία στην Ισπανία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό που αγγίζει το 11.3%

Απο τη γενική απεργία κοντεύει να παραλύσει ολόκληρη η χώρα μια μόνο ημέρα πρίν απο τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη.

Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σήμερα, εκτός των άλλων, στις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Ισπανία λόγω της απεργίας.

Και όλα αυτά μετά από το χάος, που επεκράτησε χθες σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Αίτημα των ελεγκτών είναι να μην εφαρμοστεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεθνή έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, που θα προκαλέσει, όπως υποστηρίζουν, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και κινδύνους στην ασφάλεια των πτήσεων.

Λόγω της απεργίας εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Μουντιάλ: Προσευχές για τον αγώνα Αγγλίας - Βραζιλίας
 

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον λέει οτι οι παίχτες του είναι ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι

Ημέρα ξεκούρασης και η σημερινή για τις 8 ομάδες, που συνεχίζουν στα προημητελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, όμως, εδώ στην Αγγλία, η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο ενόψει του αυριανού αγώνα με αντίπαλο την Βραζιλία.

Εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον αγώνα αυτό, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλαίρ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρύξει αργία στη χώρα την επομένη του τελικού - αν βέβαια η Αγγλία φτάσει μέχρι εκεί - ώστε οι φίλαθλοι να μπορέσουν να πανηγυρίσουν ή να πνίξουν τον πόνο τους , χωρίς το άγχος της δουλειάς.

Πάντως, η υπερβολή, που κυριαρχεί στην Αγγλία αυτές τις ημέρες επηρεάζει ακόμα και την Εκκλησία της Αγγλίας.

Ένας από τους υψηλά ιστάμενους ιερωμένους έγραψε μια προσευχή ειδικά για την περίσταση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει και αυτός την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών της Αγγλίας.

Η προσευχή ξεκινάει με την φράση: "Θεέ μου, μην αφήσεις να χάσουμε αυτό το Κύπελλο".

Περιλαμβάνει έκκληση για να μην παίξουν καλά ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο και ο Ροναλντίνο, ενώ είναι έτοιμη και μια άλλη προσευχή, που θα πρέπει να διαβάσουν οι πιστοί φίλαθλοι της Αγγλίας σε περίπτωση που ο αγώνας κριθεί στα πέναλτι.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 03:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η επισκόπηση του βρετανικού Tύπου

Δυσάρεστα τα νέα για το κυβερνόν κόμμα των Εργατικών, καθώς δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα Daily Telegraph δείχνει πως μειώνεται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνυ Μπλαίρ. "Το 56% των Βρετανών δεν εμπιστεύεται τον Μπλαίρ" είναι ο πηχιαίος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, περισσότεροι απο τους μισούς Βρετανούς θεωρούν οτι ο κ. Μπλαίρ δεν είναι αξιόπιστος και ειλικρινής. Ως αιτίες της μεταστροφής της κοινής γνώμης αναφέρονται οι προστιβές στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αλλά και η "εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στους Βρετανούς οτι ο πρωθυπουργός ασχολείται υπερβολικά με τις δημόσιες σχέσεις."


"Νέα βόμβα πλήττει το ειρηνευτικό σχέδιο του Τζωρτζ Μπούς" γράφει η Guardian στο πρωτοσέλιδο της, αναφερόμενη στη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, που άφησε επτά ανθρώπους νεκρούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα η προσπάθεια του αμερικανού προέδρου να προωθήσει νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή "πέφτει στο κενό" ύστερα απο τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε δύο ημέρες.

Μία ημέρα πριν απο τον κρίσιμο αγώνα της εθνικής Αγγλίας με την εθνική Βραζιλίας για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και η Daily Mirror αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στους οπαδούς της αγγλικής ομάδας, τους οποίους προσπαθεί να εμψυχώσει. "Γιατί θα νικήσουμε" είναι ο πηχιαίος τίτλος και ακολουθούν 12 λόγοι για τους οποίους η εφημερίδα θεωρεί δεδομένη τη νίκη της εθνικής Αγγλίας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται ο αποκλεισμός της Ιταλίας απο τους Κορέατες, η νίκη της Αγγλίας επί της Αργεντινής, "συνθήκες ανάλογες με εκείνες του 1966, όταν η εθνική Αγγλίας είχε κερδίσει το Μουντιάλ."


"Το χρυσό αγόρι τιμωρείται" γράφει η Independent αναφερόμενη στην απομάκρυνση του Κορεάτη Γιούνγκ Χουάν απο την Ιταλική ομάδα της Περούτζια στην οποία αγωνιζόταν. "Συνήθως αυτοί που πετυχαίνουν τα γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο περιμένουν οτι η καριέρα τους θα απογειωθεί" σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και συνεχίζει: "σίγουρα και ο 26χρονος επιθετικός θα ήλπιζε σε μια καλή οικονομική ανταμοιβή απο τον όμιλο στον οποίο ανήκε, για την απόδειξη της αξίας του..... όμως υπάρχει ένα πρόβλημα". Ο Χουάν έπαιζε για την Περούτζια και μετά τον αποκλεισμό της εθνικής Ιταλίας απο το Μουντιάλ με δικό του γκολ, κατηγορήθηκε απο τον πρόεδρο του oμίλου οτι "δάγκωσε το χέρι που μέχρι χθές τον τάιζε", γράφει η Independent.

Η Financial Times δίνει νέα έκταση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών Ryanair και EasyJet. Ο πρόεδρος της Ryanair, Μάικλ Ολίρι, απαντά με επιστολή, που δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα, στο Στέλιο Χατζηιωάννου, ιδιοκτήτη της EasyJet, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την ασφάλεια των πτήσεων της αντιπάλου εταιρείας.
Ωστόσο ο κ. Ολίρι αρνείται να σχολιάσει στην εφημερίδα το θέμα της ασφάλειας και απλά επαναλαμβάνει οτι η Ryanair διαθέτει τα πιό φτηνά αεροπορικά εισητήρια.



Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 04:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 

Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

Με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντώνται σήμερα στη Μαδρίτη και τους αρχηγούς των κρατών να συνέρχονται αύριο στη Σεβίλλη, είναι αναμενόμενο στον ευρωπαϊκό Τύπο να κυριαρχούν οικονομικά θέματα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει οτι η δήλωση της υπουργού Βιομηχανίας της Γαλλίας, Νικόλ Φονταίν, οτι το Παρίσι "θα μπορούσε σκόπιμα να δώσει νέα ερμηνεία στο σύμφωνο σταθερότητας έτσι ώστε να τηρηθεί μια προεκλογική υπόσχεση για μείωση της φορολογίας," προκάλεσε ανησυχίες στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως η γερμανική εφημερίδα σημειώνει οτι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ικανοποιημένος με τη δεσμευση του Ζακ Σιράκ οτι η Γαλλία θα τηρήσει τις αρχές του συμφώνου.

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου επισημαίνει οτι απο τη στιγμή που το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών έγινε γνωστό, "το Βερολίνο αρνήθηκε να τηρήσει ακόμα και τα προσχήματα" απέναντι στη Γαλλία. Απόδειξη για την εφημερίδα οτι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά κακές αποτελεί το βέτο που έθεσε ο καγκελάριος Σρέντερ στις γεωργικές επιχορηγήσεις, καθώς τις θεωρεί ευνοϊκές για τη Γαλλία.

Η αυστριακή Die Presse σημειώνει οτι όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την καγκελαρία στη Γερμανία, τόσο ο νυν καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετατρέπεται σε "πονοκέφαλο" για τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, αντιμετωπίζει ως βάρη τα καθήκοντα του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση" γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.


Στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται η International Herald Tribune στο Παρίσι. "Ενώ απέχουμε μόλις δύο χρόνια απο την ημέρα της διεύρυνσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σαφή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν οι λειτουργίες της," σημειώνει η εφημερίδα. "Αντί να καθορίζονται οι λεπτομέρειες, πολιτικοί και γραφειοκράτες προσπαθούν να απαντήσουν σε μεγάλα, κατά την άποψη τους, θέματα όπως, για παράδειγμα, ποιοί θεσμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν" σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.